Kredietbeoordelaar Moody’s heeft zijn risicoweging voor verschillende Nederlandse hypotheken verzwaard. Daarmee wil Moody’s zijn modellen voor het waarderen van obligaties met als onderpand Nederlandse hypotheken nauwkeuriger maken, zo liet de kredietbeoordelaar deze week weten.
De wegingen worden aangepast in het licht van veranderingen in hypotheekproducten op de Nederlandse markt. Daarnaast heeft het beoordelingsbureau verschillende belangrijke risico’s op de obligaties opnieuw beoordeeld. Door de aanpassingen zullen beleggers mogelijk een hogere rentevergoeding op deze schuldpapieren vragen.
Voor aflossingsvrije hypotheken heeft Moody’s onder meer de risicoweging op tophypotheken verfijnd. Op deze manier wil Moody’s een beter verschil kunnen maken tussen hoge hypotheken en erg hoge hypotheken. Voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen stelt Moody’s zijn criteria bij om onder meer de kredietwaardigheid van de garantieverlener erin te kunnen verwerken. De kredietbeoordelaar bekijkt of de obligaties met als onderpand de NHG-hypotheken in aanmerking komen voor een afwaardering.
bron: BNR Nieuwsradio
Yep, Kaas de Kort heeft gelijk: het was gewoon afwachten geblazen. En huizenprijzen gaan nog wel even door met zakken, in Nederland zijn we nog maar net begonnen met snelheid opbouwen.
Ook lekker voor de rabobank natuurlijk!
Het is een beetje hetzelfde als de plee doortrekken eigenlijk. Eerst zie je het waterpeil langzaam stijgen, dan blijft de drol een tijdje op hetzelfde niveau drijven om vervolgens hard naar beneden te vliegen…
*LOL*
m, dank voor de uitleg . Het maakt het allemaal een stukje duidelijker ….
Nu nog de vraag hoe hard en en hoeveel ze gaan dalen. Op naar de 50%. Ga ik weer eens aan kopen denken !!
@Spaarvarken
lol 50% daling? Bij een daling van 20% al worden massaal mensen uit huis gezet en stijgen de huurprijzen dus massaal.
En jij huurt neem ik aan? 🙂
@sd
Stijgen van huurprijzen ?? Doordat, weet ik hoeveel, hun huis al te huur zetten omdat ze de dubbele hypotheeklast niet meer kunnen opbrengen van hun tweede gekochte huis.
De huurprijzen zijn aan het dalen hoor omdat er meer aanbod is (vooral in de grote steden) Bron: “househunting”, “direct wonen” etc.
@ sd
De huurprijzen van particuliere woningen staan onder druk. Woensdag bleek uit cijfers van woningwebsite Direct Wonen dat de huren in februari in drie van de vier grote steden lager waren dan een jaar eerder. Verhuurders van woningen in Den Haag, Rotterdam en Utrecht zagen prijsdalingen van respectievelijk 4,25, 4,8 en 6,2 procent. Bron : http://www.huizenhype.nl
Meer vraag betekent hogere prijzen.
Als mensen hun baan verliezen moeten ze verkopen dus koopwoning prijzen zakken. Vaak is er een restschuld waardoor opnieuw een kleiner huis kopen niet lukt, dus moeten ze huren.
Momenteel zakken de huurprijzen omdat veel mensen hun ongewilde 2de woning te huur aanbieden. Dus dat heeft niks te maken met het feit dat huurwoning prijzen stijgen bij een dalende woning prijs.
Daarbij is er een schreeuwend tekort aan huurwoningen wat het alleen maar versterkt.
Een simpel voorbeeld wat mij is overkomen:
Ik ben niet afgestudeerd aan de universiteit in het oosten van het land. Ik wou naar het westen, daar een baan gevonden maar als startende acadeem verdien je te weinig om een huis daar te kopen dus dan zoek je naar een huurwoning. Sociale huurwoning lukt niet per direct dus ga je naar de vrije sector. Deze stellen dusdanige idote hoge inkomenseisen vast (1 inkomen mag maar worden meegeteld) dat een starter nooit per direct een beetje fatsoenlijke woning kan vinden.
Dus tja, dus maar ontslag genomen en elke andere baan die ik krijg aangeboden afgewezen tenzij de werkgever een woning zoekt. Zoiets doen ze nooit dus dan maar werken in het oosten van het land.
Dit is gewoon een voorbeeldje hoe de situatie momenteel is.
lekker in het oosten blijven , nog beter net over de grens .
Ik begrijp dat kluitje zitten in het westen (goh duur hier zeg..) niet bepaald .Europa is ook vrij wonen en werken…..
het is mij ook echt een volkomen raadsel. En maar klagen en zeuren hoe duur het daar is en dat er geen huurwoningen zijn.
In het oosten en zuid-oosten worden sociale huurwoningen gewoon gesloopt omdat niemand er is om daar in te wonen.