D66, SP en de PvdA willen de hypotheekrenteaftrek beperken. Groenlinks wil hem zelfs helemaal afschaffen. Volgens economen een goed idee, want de aftrek werkt marktverstorend. Maar wat betekent dit voor jouw portemonnee?
Wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft of beperkt, gaan de maandlasten van huizenbezitters omhoog. Gemiddeld krijgt een gezin met een eigen huis als gevolg van de hypotheekrenteaftrek 240 euro per maand terug, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Afhankelijk van hoe je hypotheekrenteaftrek aanpakt, zal dit voordeel geheel of voor een deel verdwijnen.
Huizenprijzen
Een bijkomend gevolg van tornen aan de hypotheekrenteaftrek is dat de huizenprijzen dalen, of in ieder geval minder stijgen. Dat is onvermijdelijk en eigenlijk ook de bedoeling omdat voorstanders van het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek vinden dat die marktverstorend werkt en dus de prijzen opdrijft.
Toch willen politieke partijen dit niet. Het CDA vindt het niet wenselijk als de huizenprijzen nu (verder) omlaag gaan en doet voorlopig dus niks, net als de VVD en de PVV. D66, PvdA, de ChristenUnie en de SP willen de hypotheekrenteaftrek beperken. Groenlinks stelt als enige partij voor de hypotheekrenteaftrek helemaal af te schaffen en de woning te verplaatsen naar box drie, waar vervolgens een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing gaat gelden ter hoogte van de waarde van een gemiddelde woning. Aan het aftrekken van schulden in box drie komt als het aan GroenLinks ligt ook een einde.
Lees verder op z24.nl
http://www.volkskrant.nl/economie/article1378552.ece/Woningnood_voor_miljoenen
Deze maatregel neigt naar communisme. De staat bepaald waar jij gaat wonen.
Mensen met een “hoog” inkomen die een paar jaar “goedkoop” willen huren om in die tijd te sparen voor een KOOPwoning krijgen deze kans nu NIET.
Keuzes:
1] Langer thuis blijven wonen om te sparen voor een koophuis.
2] toch maar een huis kopen met een tophypotheek, wetende dat je huis de komende jaren in waarde gaat dalen. (onverantwoord)
3] intrekken bij iemand anders die al een huurhuis/koopwoning heeft om zo de maandlasten te delen en TOCH nog enigszins te sparen voor een DEEL van de hypotheek voor de toekomstige woning.
ach….het is wordt toch al een beetje saai inmiddels…..
@3
Ik vind het steeds spannender worden.
Er zou een oplossing gevonden moeten worden waarbij iedereen een beetje inlevert voor de maatregelen en niet de ene persoon meer dan 30% van zijn inkomen aan extra maandlasten mag inleveren en de ander alleen een 13e maand. Mensen die lang geleden kochten hebben al jaren van de HRA geprofiteerd, evenals enorme waarde stijging van hun woning waardoor ze ‘onkwetsbaar’ zijn voor waardedaling. De recente koper staat met zijn rug tegen de muur. De overwaarde betaald aan de verkoper, een torenhoge hypotheek, bij afbouw van de HRA stijgende maandlasten. Dit kan en mag niet gebeuren! Waarom niet bij nieuwe hyhpotheken ieder jaar 1 jaar minder HRA. Iedere koper weet dan waar hij/zij aan toe is bij aanschaf van de woning. De effecten op de woningwaarde zullen mee vallen en over 30 jaar is de HRA verdwenen.
lekker door blijven ouwehoeren SinterKlaas.
Van mijn geld afblijven. Knoop dat in je oren.
Hugo Zegt:
16 May 2010 om 8:59 pm
@3
Ik vind het steeds spannender worden.
🙂
Laat ze nog maar wat spartelen daar in Den Haag,ik koop pas wanneer ik weet wat ze met de HRA gaan doen.Tijd en geduld is iets moois.
@all en @huizenhyper:
of keuze:
[4] gewoon kopen op (nu) nog veel te hoge prijs, rente 20 jaar vast zetten en verwachten dat er hyperinflatie komt: de schuld is dan niks meer??!!
of toch wel?
P.S.: ik zit een beetje door te drammen op mijn vraag in het vorige topic. Wat is het antwoord nou? Als geld straks niks meer waard is, en de bank NIKS kan veranderen aan het contract, dan is de schuld toch niks meer? Of staan er altijd kleine letters in het contract dat het WEL veranderd kan worden. Toch niet iedereen uit de Weimarrepubliek heeft een gratis huis???
Gezien de standpunten van de partijen en te vormen coalitie zal er niet heel drastisch in HRA ingegrepen worden.
Hallo,
De NL politici zullen niks rigoreus doen. Dat zit gewoon niet in de cultuur hier in NL, dus zal allemaal afbouwen over 30 jaar worden etc..welke partij je ook kiest…
Echter, HRA is niet het enige dat telt voor huizenprijs…
(1). Banken gaan zich nu (lijkt mij) ECHT houden aan de 4.5xjaarinkomenregel–> lagere hypotheken –> lagere huizenprijzen.
(2). De mensen in NL zijn misschien ook eens gaan nadenken en hebben geen zin om een half-miljoen gulden te betalen voor een klote-rijtjeshuis–>lagere huizenprijzen.
(3). Eindelijk snapt meer dan een paar % van de bevolking dat huizenprijzen niet perse eeuwig meer zullen stijgen dan de inflatie (en terecht, ze worden ouder, dus minder waard)
enz. enz. enz.
Dus: nog effe wachten met huis kopen omdat de prijs in euro’s daalt? Of toch maar kopen omdat een euro straks niks meer waard is? Ik weet het niet meer…We blijven maar geld bijdrukken om die klotebanken die al ons geld verkwist hebben te redden…
Het is straks (5-10 jaar) als in “Obelix & Co.”: “de Sestertius (lees euro en dollar) is niks meer waard…”
@Leon(9)
Bij een monetaire implosie verdampen je schulden inderdaad, maar voordat die implosie komt moeten we eerst door ernstige economische pijn. De kans is groot dat huizenbezitters eerst failliet moeten gaan, voordat de implosie komt. Dus tegen de tijd dat je schuld verdampt is, is je huis allang in beslag genomen door de bank.
Goud congres, groot succes
http://www.marcdemesel.be/2010/05/powerpoint-marc-de-mesel-goud-congres.html
Depositogarantiestelsel, is een wassen neusje.
Dagblad Trouw:
-Bonden putten kracht uit CAO.
-Loonstijging gemeenteambtenaren kan trend zetten voor rest publieke sector.
-Ondanks aanstaande bezuinigingen stijgen lonen bij overheid nu.
Ja, adamus, eigenlijk begrijpen de situatie nog niet daar bij de vakbonden. Straks gaat alles weer beter , toch….. Maar intussen storten de vakbonden de economie in een nog dieper gat.
Wit haben ess nicht gewusst.
13
If it smells like inflation, tastes like.. ,it probably is..
Even een vraagje in het nut van het algemeen…..De ECB gaat printen, digitaal geld.
Wie is de eigenaar van dit digitale geld ?
Il, van wie is die Euro? Van ons allemaal denk ik.
Wordt een verwaterde boel, die euro.
Il, de ECB neemt obligaties in heb ik begrepen.
Dienen die obl. als onderpand en zouden dan nog eens omgeruild kunnen worden en de ECB neemt dan het geld in. Bij inflatie wordt alles moeilijker…
einde is dan zoek met dit soort constructies. Lijkt me.
Zondag bouw een eigen huis gezien? Totale kosten Euro 860.000, de grond was Euro 350.000. Hoe die mensen daar lachend mee om konden gaan begrijp ik niet…..
We staan aan de rand van de afgrond. Waar je geld in stoppen? Dat je die vraag nog moet stellen…
Martijn,
Nav je vraag op Fofoa. Het lukt me niet daar te posten:
http://www.commodityonline.com/news/Why-metal-dealers-are-the-enemies-of-Gold-8871-3-1.html
johan, door kat of hond worden gebeten. Dat is de vraag.
NL zou massaal geld over moeten brengen naar ABN?
Er is inmiddels een heleboel geneuzel gaande op het web. Lees Taleb en Batra bijvoorbeeld en de anderen van de boekenlijst die Mises en Martijn hier geplaatst hebben. 99% van de linkjes -ook hier- op het web: vergeten. Filmpjes, youtube; vergeten. Enne niet vergeten vanmiddag of vanavond in de tuin te gaan werken of de bloembakken op het balkon te vullen met nuttige plantjes en zaden……
En natuurlijk afscheid nemen van HRA- en Huizenmarkt. Die tijd is voorbij.
Wie voelt afschaffen het meest? Dat hangt ervan af hoe het gebeurt en wat ervoor in de plaats komt.
De hra herverdeelt inkomen van arm naar rijk en compenseert daarmee de progressie in de inkomstenbelasting.
Echter het herverdelen van inkomsten, door met subsidies de huizenprijzen te inflateren en daarmee een overbodige geldstroom van overheidsfinanciën naar de financiële sector te dirigeren is een absurd inefficiënte wijze van herverdelen die -enkel door z’n inefficiëntie – al miljardenverliezen oplevert.
Een directe ( niet hypotheekschuldgebonden)verlaging van de inkomstenbelasting, die al naar politieke voorkeur meer of minder herverdelend kan zijn lijkt daarvoor een betere methode en kan in ons aller voordeel zijn.
Hoewel ik niet sta te springen om mijn vastgoedportefeuille in waarde te zien dalen, ben ik (en naar ik merk meerderen van mijn generatie (1978)) toch bereid een land dat op de wereldmarkt moet concurreren te bevrijden van zulke absurde constructies waar de babyboomers ons mee hebben opgezadeld.
(Dwz. verzuimd af te schaffen, de regeling is van einde 19-eeuw geloof ik.)
Ook de onrechtvaardige fiscale discriminatie van mijn huurders en de daarmee verbonden concurrentievervalsing kan dan verdwijnen.
Wat betreft het bevorderen van het eigenhuizenbezit profiteren de laagste inkomensgroepen mogelijk het minst van de hra, aangezien de lage aanbod-elasticiteit van de markt daar waarschijnlijk het meeste effect heeft, en de hra daar in feite z’n eigen prijsopdrijving compenseert.
Ook is de mogelijkheid tot en de bekendheid met hra- gerelateerde fiscale constructies daar het kleinst.
Niettemin lijkt daar de weerstand tegen hra-beperking het sterkst. Henk en Ingrid, die zich moeten behelpen met dat wakkere boulevardblad, waarin de financiële lobby een hra-vrij Nederland voorstelt als een troosteloos Armageddon, waarin zij hun heroische rol in de economie nl. bezitter van een hypotheekschuld, niet langer kunnen vervullen, lijken zelfs naar Rutte, de cheerleader van de financiële lobby over te lopen.
En dat terwijl Geert nog wel zo’n exquise collectie zeloten voor z’n kandidatenlijst had opgetrommeld, een collectie die bovendien nog voortdurend ververst wordt.
Overigens nogal potsierlijk dat tegen elkaar opbieden van Mark en Geert:
Mark : hra nooit afschaffen,
Geert: nooit,nooit afschaffen,
Mark : helemaal nooit,nooit,
Geert: te nooit en te nimmer,
Mark : invoeren als ie niet bestond
etc.
Bolkestein had destijds zo’n bezwaar tegen Fortuyn als mogelijk premier, de man zou internationaal een “pleefiguur” slaan, nu men bij de VVD een guitige nitwit van eigen kweek voor die rol beschikbaar heeft, hoor ik B. niet meer.
🙂
Zeg eens Johanna, die rijken. Gaat het nu om mensen die voor – zeg – twee tn gefinancierd hebben?
Enne, je realiseert je natuurlijk dat de regeling die je hierboven voorstelt betekent dat er aanzienlijk meer vraag naar jouw huurwoningen komt?
Want mensen gaan huren ipv kopen. Van hun “gestegen” inkomen.
Als mensen willen huren en dat bekostigen met hun eigen geld is daar niets mis mee toch?
Datzelfde is voor kopers ook van toepassing, als iemand echt veel te veel voor een huis wil betalen, dan mag dat. Zolang ze maar niet mijn centen gebruiken om het financieel rond te krijgen.
Alleen om die reden moeten alle belasting kortingen en subsidies in ons stelsel verdwijnen. En natuurlijk ook het grond en bouw beleid van de overheden, laat de mensen maar stemmen met hun geld, net als in de winkels. Er wordt dan vanzelf gebouwd waar behoefte (een markt) voor is.
Peter
“Zolang ze maar niet mijn centen gebruiken om het financieel rond te krijgen.”
Jouw centen? Betaal jij de belasting waar de HR van Afgetrokken wordt? Of doen de huiseigenaren dat?
Laaste alinea ben ik het mee eens. Overigens ook met de portee van Johanna’s verhaal.
Maar deze 32 jarige vastgoedmagnate moet niet doen alsof ze Jeanne D’Arc is en geheel uit eigenbelang haar portefeuille slachtoffert. Op de lange termijn zijn de maatregelen die ze voorstelt zeer voordelig voor verhuurders.
Wat mij irriteert is de wetenschap dat deze onzin maar 1 resultaat gaat hebben: lastenverzwaring voor huiseigenaren. Voordeel voor huurders -> voordeel voor verhuurders.
Enfin. Ik vaar er wel bij.
Zie het als mijn geloof in de markt. Uiteindelijk zal in een niet langer ‘doorgestoken markt’, de prijzen gaan liggen op een niveau dat in overeenstemming is met de wensen en middelen van de mensen.
En met mijn centen bedoel ik natuurlijk dat de subsidies uiteindelijk worden bekostigd door de mensen die er geen voordeel van hebben. En zo’n iemand ben ik dus toevallig.
HRA is geen subsidie.
Je huis verkocht , ludwig ?
Veel dank Ludwig (21).
De rien.
“HRA is geen subsidie.”
Het effect is het zelfde als dat van een subsidie. Er komt minder belasting binnen dan bij gelijk verdienende mensen die geen huis met geleend geld hebben gekocht.
Vandaar de term subsidie op schuld. Want als je een huis cash koopt, dan heb je het voordeel niet.
“De definitie van het begrip subsidie zoals die wordt gehanteerd in de Algemene Wet Bestuursrecht luidt: de aanspraak op financiële middelen, door een bestuursorgaan verstrekt met het oog op bepaalde activiteiten van de aanvrager, anders dan de betaling voor aan het bestuursorgaan geleverde goederen of diensten.”
Geen subsidie. Als je wil dat mensen die een huis hebben gefinancierd fiscaal worden benadeeld tov mensen die huren of cash kopen, zeg dat dan.
Overigens ga je je zin krijgen.
Die definitie maakt het dus WEL officieel een subsidie. Even ontleden wat er staat.
“…de aanspraak op financiële middelen…”
Een belasting korting is een financieel middel niet?
“…door een bestuursorgaan verstrekt…”
De belastingdienst is een bestuursorgaan.
“…met het oog op bepaalde activiteiten van de aanvrager…”
Het aangaan van schulden is een activiteit. Het hebben van de schuld is wat onduidelijker in deze context. Maar aangezien het alleen om schuld gaat voor het kopen van een huis, zie ik het wel degelijk als een actie. Je kunt het ook zien als een tegemoetkoming voor het niet afbetalen van je hypotheek, een duidelijke actie.
“Geen subsidie. Als je wil dat mensen die een huis hebben gefinancierd fiscaal worden benadeeld tov mensen die huren of cash kopen, zeg dat dan.”
Daar gaan we weel Ludwig, stemmingmakerij en onnozele statements waarbij je na 2 post al geheel door de mant valt.
Je speculeert hier dat ik een doel voor ogen heb, waarvan ik eerder nadrukkelijk het tegendeel heb aangegeven en waar je zelfs mee instemde.
Zoals ik gewend van je bent in onze discussies ga je na iedere reactie op jou post dan steeds meer onzin uitkramen. Je wilt altijd het laatste woord hebben. De vorige keren ben je daarmee zo door de mant gevallen dat je vele weken niet meer terug op dit forum kwam…ik ga je die ellende deze keer besparen en jij mag het laatste woord hebben als dit je zo’n goed gevoel geeft.
“…door een bestuursorgaan verstrekt…””
Het is natuurlijk een korting op middelen die de huizenbeziter aan de belastindienst verstrekt, oude socialist.
“Daar gaan we weel Ludwig, stemmingmakerij en onnozele statements waarbij je na 2 post al geheel door de mant valt.”
Dit is een niveau van discussieren waar ik niet in mee wens te gaan. Oude socialist.
“De vorige keren ben je daarmee zo door de mant gevallen”
mant schrijf je: mand.
Oude socialist.
Doe eens lief tegen elkander
Zo is Ludwig er weer om met het vingertje iedereen op zijn plaats te wijzen.
Aardige man is dat toch en natuurlijk is alles wat hij zegt de absolute waarheid!
Alle schoolboekjes al nageplozen?
Ik zou je willen adiseren dat zelf te doen, Dalen. Jij bent de man die tot twee maal toe papegaai als papagaai schreef.
Patrick
Ik schreef js een paar weken geleden nav jouw akkefietje met Martijn: all you need is love and understanding.
Dalen en Peter hebben een gebrek aan beide. Mises komt ze al halverwege tegemoet.
Mises,
Ik hou van jullie allemaal evenveel, aan mij ligt t dus niet 😉
Overigens schrijf je “adviseren” en niet “adiseren”, Oude Kapitalist.
Klopt. Maar typos en spelling zijn twee ander dingen.
@Ludwig von Mises:
De huurtoeslag is ook geen subsidie volgens jouw redenatie.
Je weet dat als je in een discussie over spelling gaat beginnen, je reeds hebt verloren.
Hoe dan ook het is mij vreemd waar dat gedoe over “socialist” vandaan komt. Ik ben duidelijk voor vrije markt en ieder zoveel mogelijk zijn eigen boontjes laten doppen. Een vaste lezer als jij zou dit moeten weten. Ook recentelijk ben ik bij hevige discussies betrokken geweest waar je mij onmogelijk als socialist kan bestempelen.
Doe je dat toch, dan is dat kennelijk een poging om me te irriteren of een vijandsbeeld in het leven te roepen waar je zelf van harte naar kan uithalen. Helaas mislukt, en over de inhoudelijke zaak ga ik niet met je verder, dat had ik al beloofd.
Geloof het of niet, maar naar bancaire maatstaven gerekend is Ludwig eigenlijk een heel aimabel en redelijk man. Voordat ik nuttig werk ging doen heb ik enige tijd voor de fin. sector aan risicomodellen gewerkt en daar nog wel wat anders meegemaakt.
Als L. zich niet door z’n temperament laat meeslepen en zich niet te tycoonnesk waant,
is er best met hem te discussieren; er schijnt zich bij hem zelfs een begrip voor een uitruil van hra tegen verlaging van de inkomstenbelasting te ontwikkelen.
Het inzicht dat hiervoor een scala aan macroeconomische argumenten aan te voeren is, die ook verhuurders/ondernemers-aanspreken, die verder willen kijken dan hun directe korte-termijn eigenbelang zal ook nog wel komen.
@47 Peter,
Don’t skate on thin ice; Voor wat betreft spelfouten ben je meer dan gewaagd aan Mises…
Genoeg daarover, liever inhoudelijk!
Peter, nog meer mensen die jou geld willen hebben:
http://www.nu.nl/binnenland/2249168/sluiting-luchtruim-was-niet-nodig.html
Welvaart van de afgelopen 25 jaar is ontstaan door exorbitante stijging van het onroerend goed. De totale afwaardering vanaf de top vd markt zal minimaal 70% bedragen en op een laag niveauu de komende jaren blijven liggen.
Pinautomaten aan de voordeur zijn definitief verleden tijd.
Het grootste gedeelte van de generatie babyboomers 1945/1960 zullen door overmoedigheid hun pensioenjaren in armoede moeten doormaken. Het opgebouwde kapitaal kan linea recta naar de hypotheek daar de tegenwaarde er ruim onder zal zakken.
De huidige jonge generatie zullen geen kans meer krijgen om kapitaal op te bouwen….zeker indien men grote verplichtingen (o.a. hypotheek) aangaat.
De kondratiev winter zal in de komende 10 jaar keihard toeslaan. De tijden van excessen zijn voorbij.
Alleen als men de situatie erkend en inziet, zijn er mogelijkheden om als hele kleine minderheid de komende decennia er bovenuit te komen.
Alleen als men de situatie erkend en inziet, zijn er mogelijkheden om als hele kleine minderheid de komende decennia er bovenuit te komen.
vertel, want ik val nu ook in de categorie boomers zie ik.
@ 51 Mieke
Weer zo’n fijn rampspoedverhaal dat op deze site altijd op een overwegend warm onthaal kan rekenen.
“Welvaart van de afgelopen 25 jaar is ontstaan door exorbitante stijging van het onroerend goed.”
Onzin, waardestijging van onroerend goed schept geen welvaart. Welvaart ontstond door een gestage groei van de arbeidsproductiviteit en een groei in de deelname aan betaalde arbeid.
“Het grootste gedeelte van de generatie babyboomers 1945/1960 zullen door overmoedigheid hun pensioenjaren in armoede moeten doormaken.”
Wederom onzin. De meeste boomers zullen hun huis wel gekocht hebben in de tijd dat dat nog op een salaris kon, dus over welke overmoedigheid en excessen heb je het eigenlijk?
Deze keer ben ik het 100% met dawg eens 🙂
@ 48.johanna
“Geloof het of niet, maar naar bancaire maatstaven gerekend is Ludwig eigenlijk een heel aimabel en redelijk man.”
Je bevestigd hetgeen de mening is van velen. Niet dat wijsneus ludwig aimabel is maar dat bankiers totaal geen hart hebben. Ze gaan over lijken en vinden dat heel normaal.
@ 51.Mieke
Mieke, normaal denkende boomers trekken nog steeds aan de touwtjes en hebben geen schulden. Je zal wat anders moeten verzinnen dan niet onderbouwde opmerkingen. Wanneer ga je eens de straat op en laat je je stem horen? Wat je opmerkt, is hetgeen juist de jongeren zal treffen. Die draaien overal voor op, hetgeen ik op tegen ben.
Dalen, de jongeren hebben niets door. Worden zomaar op hun 36ste ontslagen, terwijl ze na hun studie geen dag zonder werk hebben gezeten. Geen idee hebben ze, grofweg de categorie onder de 40 jaar. Ze zijn ook altijd als prinsjes en prinsesjes gezien door hun 60plus ouders. Er zijn nog steeds mensen die geloven dat “het” hun kinderen of henzelf niet kan treffen.
De productie is gestegen incl. productie van de banken……..kun je nagaan hoever de “echte productie” is achtergebleven.
@9:
als de inflatie uit de hand loopt stijgt de rente (en kosten van eerste levensbehoeften) harder dan de huizenprijs en de inkomens, gevolg is een forse daling van de koopkracht en veel huiseigenaars die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Hoeft niet perse zo te gaan, maar meestal is dat waar een hyperinflatie op neerkomt. Bij jarenlange stevige inflatie van laten we zeggen 10% per jaar is de huiseigenaar met tophypotheek wel spekkoper, maar dat scenario lijkt me nu uitermate onwaarschijnlijk.
Is eigenlijk wat BigD ook zegt, maar beetje anders uitgelegd.
@14,15,16:
interessant ja, stijgende lonen in Noord Europa, de onproductieven (ambtenaren) gaan er dus weer het meeste op vooruit. Maar in Zuid Europa dalen de ambtenaren salarissen (Gr, Spanje, Portugal; wie volgt?).
@17,18:
de euro tegoeden zijn van de bankiers, en de schulden zijn van de belastingbetalers.
@26,28:
“De hra herverdeelt inkomen van arm naar rijk en compenseert daarmee de progressie in de inkomstenbelasting. ”
ik zou eerder zeggen dat het herverdeelt van mensen die verstandig met geld omgaan naar mensen die op te grote voet leven (die heb je zowel in de ‘arm’ als ‘rijk’ categorie).
@51:
ik denk dat de meeste boomers er weinig last van gaan hebben, zoals het nu in NL gaat. Wie echt last gaan krijgen is de generatie daar na (Generation X, da’s +/- 1960-1976 dacht ik?). Want tegen de tijd dat die echt aan bod zijn is het pensioengeld helemaal opgesoepeerd door de boomers, en Generation-X heeft over het algemeen ook nauwelijks van de huizenbubbel geprofiteerd.
De jongeren van nu zullen voor een deel ook de problemen op hun bord krijgen, maar die hebben dan in principe nog voldoende tijd om hun zaakjes te regelen voordat het pensioen er aan komt.
@53:
we zijn het weer oneens, stijging van vastgoedprijzen zorgt voor SCHIJN-welvaart. Er was dus geen welvaart groei, het leek alleen maar zo en de rekening voor al het geld dat ten onrechte is uitgegeven in de ‘boom’ jaren komt eraan.
@57:
stel je voor dat de banken in plaats van virtueel geld gewoon nog muntjes produceerden, dan was de echte productie pas ECHT gestegen 🙂
vooral sinds vorige week …
http://nl.wikipedia.org/wiki/Generation_X
ik had de generatie 1955/1970 altijd voor ogen.
Het is dus toch anders.
Boomers hebben nu kinderen die de zak krijgen. Een ontluistering van het wieg tot graf gevoel.
muntjes produceerden
nhz, dan zou de metaalprijs nog harder stijgen. In dat geval zou jij ook in edelmetaal zitten 😛
@ 53 nzh
Wat is “schijnwelvaart” dan? Wie kan in een auto rijden die niet is gefabriceerd of een brood eten dat niet is gebakken?Een individu kan op de pof leven, maar een hele samenleving kan dat niet. (Afgezien van kapitaalimport dan, omdat dat voor Nederland niet relevant is.)In Nederland steeg de arbeidproductviteit in de afgelopen 25 jaar met zo’n 2 tot 2,5% per jaar. Daarnaast steeg ook de arbeidsdeelname van vrouwen fors. Samen zorgden deze onwikkelingen voor een groei van het reele bbp met meer dan 50%.
Als de inflatie toeneemt en de rentes gaan stijgen dan is het toch aannemelijk dat de spaarrente ook zal gaan stijgen? Banken zitten nu in principe niet op je spaargeld te wachten omdat ze voor minder kunnen lenen.. Straks wordt dat een anders verhaal. Ik ben nog niet geheel overtuigd van het volledig verdampen van spaargeld dat nu in EUR op een rekening staat te wachten op een mooie toekomst.
Overigens eerste tekenen van deflatie in Spanje…
dawg, enig idee welke “productieve” sectoren?
gal, banken kunnen nog wel een tijdje op de been worden gehouden door ECB. Vooral als er een EU regering komt, dan kunnen we opbieden tegen USA. Politici zijn de weg kwijt en Cohen en Rutte weten niet eens dat er een weg is.
@59:
ik heb begrepen dat de boomer generatie in de VS en NL een beetje anders gedefinieerd wordt wat jaartal betreft, terecht denk ik gezien de sociaal/economische omstandigheden. Dus dat schept wellicht wat verwarring.
@61:
ja, in whatever metaal ze nog in die pleuro muntjes stoppen (of zou het stiekum al allemaal plastic zijn?).
@62:
ik ben het met je eens dat er wel enige toename van welvaart was door toegenomen arbeidsdeelname, maar dat heeft veel te maken met definities en in werkelijkheid is het m.i. heel beperkt. Vrouwen die thuis voor de kids zorgen zijn niet produktief voor economen, maar als ze buitenshuis voor andermans kids zorgen hebben we ineens een verdubbeling van de huishoudelijke produktie. Over de gemiddelde welzijnswerker die dingen doet die vroeger hooguit vrijwilligerswerk waren zal ik het maar niet hebben.
Ik wil stellen dat de meeste toename van de waargenomen welvaart gebaseerd is op geld (krediet) dat gecreerd is door de huizenbubbel. Deze welvaart is niet verdiend, hij moet nog verdiend gaan worden.
@63:
dat werkt alleen zo in een eerlijk geldsysteem, niet in het huidige systeem van onbeperkte geldcreatie (waar sinds vorige week de euro ook volwaardig bij hoort). Als je wilt zien wat je Euro waard is kijk dan maar eens wat je er voor kon kopen een jaar geleden in bijv. Azie, Australie of Nieuw Zeeland en wat je er nu voor krijgt. Het verschil is ronduit dramatisch en het gaat waarschijnlijk nog veel dramatischer worden. Als je je geld alleen binnen de EU uitgeeft is de waardedaling inderdaad niet zo’n punt zolang de inflatie niet uit de hand loopt (maar ik denk dat we ook hier na de zomer op meer dan 3% per jaar zitten).
Overigens, deflatie in Spanje geloof ik niks van, da’s klets van economen die er niks van snappen. In bijna alle EU landen met schuldproblemen is de inflatie heel hard aan het oplopen (o.a. UK, Ierland, Griekenland). Het wordt m.i. een double whammy: dalende lonen en stijgende prijzen.
Niek in edelmetaal!? Waarschijnlijk doet hij zich liever dommer voor dan dat hij is 😉
Nieuwe toppen zijn gemaakt en nu afwachten totdat de -10% er is….dan van lievelee (mooi woord hé) beetje bijcumuleren.
Wat hier ook al gezegd werd laatst, je blijft maar die waardeloze papiertjes krijgen van je werkgever, en je moet er voor je gevoel toch iets nuttigs mee doen.
Er is wel degelijk een flinke productiviteitsstijging geweest. Voornamelijk door de technologische ontwikkeling van computers. Complexe apparaten die vroeger te duur zouden zijn komen we nu in iedere huiskamer tegen.
Helaas heeft de overheid de vooruitgang gebruikt om achteruitgang te creëren. Hiermee bedoel ik dat vroegere wetgeving niet met techniek efficiënter uitgevoerd wordt, maar er meer wetgeving is gekomen die de vooruitgang teniet doet. Helaas moet de rest van de samenleving met de nadelen van meer regelgeving leven, en dat kost geld.
@66:
ik had het over gewone metalen hoor, je denkt toch niet dat er nog een significante hoeveelheid edelmetaal in onze muntjes zit?
Ik weet niet of vandaag de (voorlopige) top in euro gold was, maar zou kunnen. Ik heb het hier al vaker gezegd, nothing goes straight up …
Ik ben overigens mijn eigen werkgever en moet me dus concentreren op behoud van mijn kapitaal.
@67:
Je wilt toch niet die Ministry of Truth fabeltjes bevestigen, dat de TV’s nu 10x beter (of goedkoper) zijn dan vroeger omdat ze 1 of 2 miljoen pixels en 100 knopjes hebben, in plaats van 200.000 pixels en 3 knopjes?
Ik denk dat 99% van de computers nutteloze zaken doen, al was het maar flauwekul waar Windows mee bezig is terwijl niemand er om vraagt (net zo iets als de nieuwe regelgeving die er komt omdat het makkelijker te produceren is).
Als ik kijk in bijv. de huizenbouw dan merkt ik weinig van produktiviteitsstijging. Bij de overheid is er wél produktiviteitsstijging, maar helaas van het foute type (regeltjes en rapporten voor de burola die in notime uit de tekstverwerker rollen, parkeerbonnen die volautomatisch geproduceerd worden, etc.).
@dawg
De huizenprijs is veel sneller gestegen dan het bbp. Dit creeert een fictieve waarde op de balans. Een hele samenleving kan wel degelijk op de pof leven.
@ 64 Adamus,
Deze:
http://www.ondernemerschap.nl/index.cfm/1,130,0,0,html/Bruto-toegevoegde-waarde
dawg, bedoeld een gesloten systeem gezien zijn onderbouwende argumentatie. Je kunt namelijk inderdaad niet iets consumeren wat niet eerst ergens is geproduceerd.
De vraag is nu natuurlijk, wie heeft geproduceerd en wie geconsumeerd. Nederland is geen gesloten systeem, we kunnen echt weel meer consumeren dan we zelf produceren, maar alleen als elders het tegenovergestelde gebeurd.
BBP en andere in geld uitgedrukte eenheden zijn tamelijk onbetrouwbaar. Daar heeft nhz al enkele mooie voorbeelden van gegeven. Directe logica en gezond verstand kan dus een beter beeld geven, helaas is dat altijd subjectief.
Het zou allemaal niet een probleem zijn als we niet in een socialistisch systeem gevangen zaten. Voor een individu is vrij gemakkelijk te beoordelen of deze productief is in een vrije markt, maar in ons systeem is het een mijnenveld.
“De Griekse minister van Toerisme, Angela Gerekou, is afgetreden, nadat bekend werd dat haar man voor meer dan 5 miljoen euro aan belasting heeft ontdoken.
De zaak kwam aan het licht door berichten in de media, die de geloofwaardigheid van de Griekse regering om belastingontduikers aan te pakken hierdoor ernstig in twijfel trekken.”
waarom horen we zulke berichten zelden in de polder? En zeg niet dat ze hier allemaal eerlijjk zijn …
“Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën voelt er niets voor dat EU-lidstaten hun ontwerpbegrotingen al in het voorjaar aan de Europese Commissie moeten voorleggen voordat ze ze naar hun eigen parlement sturen.”
nee, stel je voor dat ze over onze fictieve accounting met HRA en NHG garanties beginnen …
Ze hebben allemaal wel een paar pakjes boter op hun hoofd.
@ 70 Peter,
“De vraag is nu natuurlijk, wie heeft geproduceerd en wie geconsumeerd. Nederland is geen gesloten systeem, we kunnen echt weel meer consumeren dan we zelf produceren, maar alleen als elders het tegenovergestelde gebeurd”
Productie en inkomen zijn in Nederland stelselmatig hoger dan het totaal van de bestedingen. Het verschil zien we terug in een overschot op de lopende rekening, en het spiegelbeeld van dit saldo, een positief nationaal spaarsaldo.
Individuele huishoudingen kunnen in de afgelopen jaren zwaar op de pof hebben geleefd, Nederland als geheel heeft dat in de afgelopen decennia zeker niet gedaan.
Ludwig tilt het niveau van de discussie hier tien treden hoger en precies tien reacties later na zijn laatste bijdrage zakt het net zo hard weer terug. Nou ja, het ligt in ieder geval nog een stuk hoger dan een jaartje geleden. Frapper toujours!
We kunnen niet allemaal bankier zijn Bigd.
Stel je voor zeg.
Griekenland: Geopolitiek! Ze hebben EU bij de taas nu het heersersvolk, de Turken, gemene zaak maakt met Iran. Kunnen ze meteen de Koerden klem zetten……
Bigd, wat is nu je punt?
Maar ik waardeer het en met mij anderen misschien ook wel, die een jaar geleden nog geen weet hadden van het forum.
Taleb, wat mijn omaatje ook altijd al zei, niets nieuws onder de zon.
http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/annegram/6727187/__Eigen_schuld_eerst__.html?sn=overgeld
Il, Stel dat je wel wegkomt met de tophypotheeklening. Is de rest een “loser”. Daarom zijn er zovelen fel op het handhaven van de HRA. Allemaal een winning team.
Wist je oma al wat een tophypo was?
M&M hebben de Black Swam hier gepromoot.
http://goldswitzerland.com/index.php/egon-von-greyerz-on-cnbc-squawk-box-europe/
Ik kom op 0.2% en jullie??
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/cijfers/extra/pci.htm
20.
http://matterhornassetmanagement.com/newsletter/?newsletter=20?321
@80:
dat is volgens mij ook een belangrijke factor, een meerderheid hoopt nog steeds slapende rijk te worden via eigen huis met tophypotheek (het zit even tegen, maar kan nooit lang duren voordat de prijzen weer keihard stijgen, is hun ervaring). Net zoiets als waarom zoveel loosers VVD stemmen: ze hopen ooit schandalig rijk te worden en dan te profiteren van VVD beleid. Wat ze niet doorhebben is dat ditzelfde beleid vrijwel garandeert dat zij altijd op achterstand blijven en dat de echte financiele elite steeds rijker wordt.
@81,82:
1.9%. En ik geloof er echt helemaal niks van, die berekening. Ik hoorde van een kennis in Duitsland (waar ze deze rekenpagina’s al langer hebben) dat hij op 9% kwam, terwijl de officiele inflatie daar bijna nul was. De 20% van adamus is wel opmerkelijk, vermoedelijk een heel afwijkend bestedingspatroon?
Geloof kwijt 🙂
Geloof kwijt 🙂
ik zie niets over rente op spaarrekeningen minus rendementsheffing……..
@86/87:
en dat terwijl sparen toch echt onder bestedingen valt sinds we de pleuro hebben 😉
@adamus(77)
Jij hoeft je niet aangesproken te voelen, hoor! 🙂
Mijn punt is dat Ludwig nogal een hoop “original thought” en “the truth” naar dit forum brengt, maar dat sommigen niet geremd worden om hun eigen onwetendheid en onnozelheid ten toon te spreiden en zo het debat verlagen of afkappen.
http://www.herdenkingsmunt.nl/domains/default/pages/content.aspx?content=14440000000052_2_10000000001651&contentcode=main_jubileummunt
tegengoud, maar wel met de nieuwste technieken. Waarom worden die technieken nog ontwikkeld?
Zo lieve mensen. Zullen we het weer over geld gaan hebben. Ik wil wel op een paar puntjes die Mieke aanhaalt reageren.
“Welvaart van de afgelopen 25 jaar is ontstaan door exorbitante stijging van het onroerend goed.”
De welvaart van de afgelopen 25 jaar is reeel. Tastbaar. Maar mieke bedoeld mischioen te zeggen dat sommigen de consumptie van die welvaart hebben gefinancierd door hun huis als ATM te gebruiken. Dat wordt op termijn een probleem. Zie volgende punt.
“De totale afwaardering vanaf de top vd markt zal minimaal 70% bedragen en op een laag niveauu de komende jaren blijven liggen.”
Als we stellen dat de top van de markt 2007 was. En de bodem omstraaks 2033 ligt. Dan hebben we in 2033 een rente van zo’n 14 procent bij gelijkblijvende huizenprijzen nodig. Dan hebben we in reele termen een daling van 70%.
“De huidige jonge generatie zullen geen kans meer krijgen om kapitaal op te bouwen….zeker indien men grote verplichtingen (o.a. hypotheek) aangaat.”
Generaliseren is niet zo verstandig. Of het nu om boomers danwel x’ers gaat, de meerderheid maakt fouten.
Voor de alle generaties geld dat je niet rijk zult worden als je te grote verplichtingen aangaat.
Voor de jonge generatie geldt dat ze de rente lang moeten vastzetten. Voor de boomers geldt dat ze geen schulden meer zouden moeten hebben.
Stukje voor Dalen.
“It’s amazing any of these banks ever existed, when you think about it. From what I hear, they caused the housing crisis, the subprime mortgage crisis, the European crisis; together with hedge funds they caused the California energy crisis a few years ago and the gasoline price gauging following Katrina. I heard they were involved in the Civil War, and there is a rumor that Pontius Pilate worked for J.P. Morgan. Is anyone willing to take responsibility for anything any more or is everything the fault of the banks? How, exactly, did the banks cause the huge Greek fiscal deficit? Good heavens.”
@91
Mee eens.
En als het de banken niet waren dan zijn het wel de vrijmetselaars of de NWO.
De zondebok is heilig.
Vroeger was het god.
Alles om maar niet zelf verantwoordelijkheid te hoeven nemen.
Daar lijken de meeste mensen te laf voor.
Er zijn teveel mensen die de deur hebben opengezet, collectief.
nhz, nog vergeten te vermelden over cbs.nl/nl-NL/menu/…ijfers/extra/pci.htm
goud zou je er weer mee moeten verrekenen…..
gaan we deze week nog iets kopen? Tweede helft vorig jaar had ik geen twijfel. Nu wel. Naarmate ik me er weer in verdiep zie ik steeds minder door de bomen het bos 🙂
“17
Even een vraagje in het nut van het algemeen…..De ECB gaat printen, digitaal geld.
Wie is de eigenaar van dit digitale geld ?
en 19
Il, de ECB neemt obligaties in heb ik begrepen.
Dienen die obl. als onderpand en zouden dan nog eens omgeruild kunnen worden en de ECB neemt dan het geld in. Bij inflatie wordt alles moeilijker…
einde is dan zoek met dit soort constructies. Lijkt me.”
De EBC koopt obligaties van de mediterranen. Zijn verkoopt obligaties van Duitsland, Nederland en andere noordelijke landen. Om te steriliseren.
Strikt gesproken is het gesteriliseerde QE. Netto effect is: geen extra geld, maar wel balansverslechtering van de ECB. Immers goede leningen worden vervangen door slechte leningen. Daarom zakt de Euro.
Val bijna van mijn stoel mensen.
“Op het gebied van de werkgelegenheid hoopt de PvdA winst te boeken door mensen via belastingprikkels meer te stimuleren te gaan werken. Daarvoor denkt de partij aan een hogere heffingskorting en het verlagen van de belastingschijven. Dit kost in het begin geld, maar het levert weer extra op als meer mensen gaan werken. ”
Hier hebben we het ook als eens over gehad:
“Verder wil de partij scheefhuur in sociale woningbouw aanpakken. Scheefhuurders met een inkomen van meer dan 40.000 euro per jaar zouden meer huur moeten betalen om te zorgen voor een betere doorstroming op de woningmarkt. Dit zou 2 miljard euro moeten opleveren.”
Brief met de jaarlijkse huurverlaging al ontvangen?
(niet weer beginnen, Laurens)
ja, 2% voor de vrije sector, nu wordt het 795.
Maar de aanhangwagen staat klaar heb ik gezegd. Er staan om mij heen meerdere huizen leeg. En dat in de omgeving van Utrecht, 10 minuten van station.
@91:
“Zullen we het weer over geld gaan hebben.”
ik dacht dat het hier over de huizenbubbel ging 🙂
@92:
“How, exactly, did the banks cause the huge Greek fiscal deficit? Good heavens.”
De banken hebben dit net zo goed mogelijk gemaakt als de nationale en internationale politiek, o.a. dankzij fake (G$) accounting en groot gokken voor risico van de belastingbetaler. De Griekse bevolking (excl. de elite) lijkt me in deze nog het minst verantwoordelijk van de vaak genoemde schuldigen.
Wat de rest van het verhaal betreft lijkt me dat evident waar voor wie een beetje het nieuws resp. de geschiedenisboekjes volgt; over Pontius Pilatus moet je navragen bij CDA of PVV, dat is niet mijn specialiteit.
@96:
ik las vanmorgen ook ergens dat ondernemers beter af zijn met Groenlinks dan met de VVD …
@98:
we zullen zien, ik moet binnenkort ook weer eens op zoek. Officieel is er hier van prijsdaling op de huurmarkt weinig te merken, maar ik denk dat de situatie sterk lijkt op de koopmarkt. Véél te veel aanbod voor véél te hoge prijzen en bijna alles wat te huur is staat leeg. Kan nooit eeuwig duren.
@Ludwig(94)
“De EBC koopt obligaties van de mediterranen. Zijn verkoopt obligaties van Duitsland, Nederland en andere noordelijke landen. Om te steriliseren.”
Dat is niet wat ik vernomen heb. Volgens mij biedt de ECB wekelijkse deposito’s aan de banken aan.
Wat bedoel je trouwens met “verkoop”? Als in cash bonds of als in repo?
Ik neem aan dat je repo bedoelt, maar er is nogal een verschil hier: 1) ECB loopt koersrisico op de PIIGS en niet op de repo; 2) de ECB noemt het sterilisatie, maar effectief wordt er “good money” uit omloop gehaald en verschijn weer als NPL aan de PIIGS. Dat riekt naar deflatie.
De ECB is haar geloofwaardigheid kwijt, daarom zakt de euro. Trichet’s kop zou normaal gesproken rollen, maar hij hoeft nog maar vijf maanden. Dit kon de kansen van Weber wel eens gaan verhogen, als Duitsland het spelletje goed speelt.
Ik bedoel dat riekt naar deflatie zolang de PIIGS niet omvallen. Zodra die omvallen is het natuurlijk inflatie.
ECB doet van alles, repo is business as usual.
Wat nieuw is, is dat ze obligaties kopen van de piigs en die financieren door – op termijn – kwalitatief betere obligaties te verkopen.
Resultaat is dan voor nu een lagere euro bij lagere rentetarieven in de piigs, hetgeen binnenkort gecorrigeerd daat worden door hogere rentetarieven in de rest van de eurozone.
Zodat voor je het weet de euro weer terug is op 1.45 usd.
Zodat voor je het weet de euro weer terug is op 1.45 usd.
Eens.
Al dat gegil over het stukgaan van de Euro.
Niet te geloven; iedereen elkaar maar na praten
Euro vs dollar… survival of the weakest! Volgende zet is aan de VS om de dollar te verzwakken. Kom je uiteindelijk toch weer bij goud terug.
Al geruime tijd tikt er een Brusselse bom onder de Nederlandse huurmarkt. Maar nu de ontstekingsdatum van 1 oktober naderbij komt, beginnen steeds meer betrokkenen zich zorgen te maken over de gevolgen voor de lagere middeninkomens. Ook de corporaties die vorig jaar nog akkoord gingen met de aanpassingen, tonen zich nu bezorgd. Vooral de 2,4 miljoen Nederlanders die maandelijks tussen de 1.800 en 2.400 euro netto verdienen, lijken het slachtoffer te worden, stellen zij.
@Martijn(102)
Ik wil eerst wat normalisatie zien in de interbancaire “money markets” in m.n Europa. Credit spreads en dan de “non-investment grade” delen ook nog niet in het optimisme. Maar goed de markt heeft een geheugen van een garnaal.
104
Tegen de tijd dat die markten weer genormaliseerd zijn is 1.45 een feit.
Martijn. Je had het laatst over tanzanian.
– gelijkvormige driehoek figuur tussen 2004 (links onder) 2006 (links boven) en de apex op 4.75. Net uitgebroken.
– Projectie 40 usd richting 2015
– Iemand heeft 25000 in the money put options uitoefen oktober dit jaar op 5 usd geschreven.
– Dat was een serieuze 3 miljoen usd bet dat het aandeel in oktober hoger staat.
– Aandeel heeft een grote shortpositie
– Als die figuur zijn 3 miljoen usd gebruikt om een 800 duizend stukken uit de markt te nemen.
– Dan moeten de shorts coveren.
– Mises heeft de volledige laatste jaarvergadering bekeken.
– There is gold in them rocks. Lots.
Hou hem nog maar even vast.
@103:
ik zie dalende lonen voor ambtenaren in de PIGS landen en stijgende lonen in het Noorden, terwijl de (hypotheek/spaar) rente in de hele EU (nog) heel gelijkmatig is. Ook de inflatie zou in de probleemlanden verder kunnen oplopen als gevolg van drastische overheidsmaatregelen (BTW of inkomstenbelasting omhoog etc.). Op termijn betekent die ontwikkeling ook een flinke (relatieve) correctie tussen noord en zuid.
@105:
“Vooral de 2,4 miljoen Nederlanders die maandelijks tussen de 1.800 en 2.400 euro netto verdienen, lijken het slachtoffer te worden, stellen zij.”
Ik heb de indruk dat die verhalen over scheefhuurders (inclusief het nieuwste type volgens EU definitie) steeds zwaar overdreven worden. En als de EU regels worden toegepast zou het best gunstig kunnen uitpakken voor huurders met een wat hoger inkomen, want die betalen nu in de vrije sector véél te veel.
foutje is dat de politiek denkt alles te kunnen sturen.
Ook ECB met de in werking gestelde “perpetual motion machine” m.i.
En als de EU regels worden toegepast zou het best gunstig kunnen uitpakken voor huurders met een wat hoger inkomen, want die betalen nu in de vrije sector véél te veel.
Wat wordt onder vrije markt verstaan?
The Dark Years will be extremely severe for most countries both financially and socially. In many countries in the Western world there will be a severe depression and it will be the end of the welfare state. Most private and state pension schemes are also likely to collapse. It will be a worldwide depression but some countries may only have a deep recession. There will be famine, homelessness and misery resulting in social as well as political unrest. Different type of government leaders and regimes are likely to result from this.
http://matterhornassetmanagement.com/newsletter/?newsletter=20?321
There is no means of avoiding a final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as a result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.
Ludwig von Mises
Altijd, steeds, overal, komt 2012 tevoorschijn.
Ook in jouw artikel adamus, en zelfs in de natuur, nieuwe ijstijd 2012.
Al dat gegil over het stukgaan van de Euro.
ik zou mijn stukjes niet om willen ruilen voor het fiat papier.
Il zelfs de posting is no. 112.
Ik heb toch nooit 2012 genoemd? Met 2012 ben ik zelf pas doodgegooid tijdens het een BD tuinbouw cursusje 🙂
Il, ergens in 17de eeuw stonden de koeien in Scandinavié bevroren in de wei. Aswolkje?
Ha, ha, Jan Kees, als we niets doen zijn we failliet, hij heeft nog steeds niet in de gaten dat we al failliet zijn…LOL
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6734556/__EU-ministers_willen_tering_naar_nering_zetten__.html?p=20,1
@109:
vrije markt: ongesubsidieerd, en dit geval bovendien vrij van de stalinistische verdelings regeltjes van de WBV’s.
@112:
if you have a hammer, everything starts to look like a nail.
@115:
de Kleine IJstijd, toch?
2116:
en Jan Kees ziet ook het verschil niet tussen ING failliet en Nederland failliet.
………. woningbouwverenigingen bestaan in de huidige vorm niet meer over een twintig jaar, socialisme ook niet. Eigen graf gegraven.
nog meer van Ludwig von Mises 🙂
@115:
de Kleine IJstijd, toch?
tuurlijk. Een paar maanden later ontdooiden ze weer. Stank?
Nou breekt mijn klomp, er is toch een tekort aan woningen….., als deze regel al langer geldt, waarom staat er hier dan een nieuwbouwflat voor driekwart leeg, dan had ie eigenlijk volgens de regeltjes nooit gebouwd mogen worden, of het zijn mensen met dubbele lasten, dat zou kunnen natuurlijk, maar hij staat nu echt voor driekwart leeg.
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2010/05/18/NVB–geef-ontwikkelaar-meer-tijd-voor-verkoop.html
Il, ze wachten tot de anderen er uit moeten of zelf vertrekken. Dan kan het gesloopt worden.
Waarschijnlijk zijn alle sloopprojecten al in de prognoses verwerkt. Uitkomst: tekort.
@ 90
70% verlaging:rentestijging naar 14% is onzin.
In het Gooi is menig villa / huisje thans al meer dan 30% gedaald (vraagprijs vs koopprijs)….en wat doet de rente?
Die 30% resterende waarde v.a. top 2007/2008 is m.i. nog optimitisch.
Een rijtjeshuis voor €3 ton…..gaat minimaal terug naar onder de €1 ton.
Menig babyboomer heeft dmv doorrollen een steeds groter huis verwordevn, waarbij de risico’s (lees hypotheek) steeds groter werden onder het om van de onr prijzen blijven toch wel stijgen. Jaja.
verworven
mom
@120
Tot nu toe zit er nog niet al te veel korting op huizen onder de 400k in het gooi.
ik heb het cbp rapport vluchtig gelezen en volgens mij is de conclusie dat de – onvermijdelijke- overheidsmaatregelen volgens het rapport in ieder geval zullen leiden tot een daling van de huizenprijzen op korte termijn van 20-25% (ZEGGE 20-25 PROCENT)en op langere termijn tot een daling van 15% (ZEGGE 15 PROCENT). volgens mij is bieden op 75% van de vraagprijs dus juist, op dit moment. kan (voor kopers) nog beter worden!
Ik orienteer me al bijna 3 jaar lang op een doorstroomwoning in het Gooi.
Prijzen beginnen nu toch echt wel te dalen. Sommigen verlagen hun prijs eens per jaar met direct een ton. Wat ook opvalt is dat huizen onder de 3 ton sneller en regelmatiger een prijsaanpassing doorvoeren.
Wat ook interessant is: Check eens of je een pdf kunt downloaden van een specifieke woning van een makelaar. Soms is hier de WOZ waarde van de woning aangegeven. Zo staan in mijn lijstje woningen met een vraagprijs van 550k en een WOZ waarde uit 2009 van 419k. Goh! Ik kan mij herinneren dat ik mijn woning destijds 9% onder de WOZ waarde verkocht heb… En dat betrof een starterswoning. Was ‘m overigens wel snel kwijt!
in het gooi is het helemaal ABOMINABEL ik kom er zelf vandaan. mijn vader kocht zijn huis in 1971 voor 37.000 gulden. in 1995 werd het huis – veel te laag verkocht voor 360.000 gulden nu zou het EUR 1.000.000,- waard zijn. kan toch niet?
@122:
en die (minimaal) 14% rente geef ik binnen 5-10 jaar ook een goede kans, voor een paar jaar ofzo.
@126:
ik hoorde pas ook een voorbeeld van iemand die protesteert tegen de WOZ taxatie van de gemeente maar zelf wel 35% meer voor zijn woning vraagt op internet… komt vast meer voor.
@127:
in mijn provinciehoofdstadje zijn de prijsstijgingen minstens zo groot, als voorbeeld één van de duurdere panden in de stad:
+/- 1910: 1600 gulden
1992: 400.000 gulden
2009: 1.5 miljoen euro.
ook arbeiderswoninkjes kosten hier nu 8-10x meer dan in 1990.
**GOLD TOP WAARSCHUWING!**
vandaag uitgebreid aandacht in het journaal, dat betekent even extra voorzichtig zijn met instappen 😉
en alweer een nieuw dieptepunt voor de euro, blijkbaar zijn er weer verstandige beslissingen genomen vandaag door de EU ministers 😉
@ nhz,
Zie zerohedge voor een samenvatting van de gebeurtenissen.
@130:
oops, bizar verhaal, klinkt niet goed. Wordt dat expres buiten het gewone nieuws gehouden of is het een storm in een glas water?
P.S.: als ze zo een giga partij naked Euro shorts van G$ uit de markt halen heeft het mijn zegen 😉
@nhz (128 voor mij)
Zerohedge heeft geweldige bronnen. Ze lopen weken en soms maanden voor op het officiële financiële overheids nieuws. Loop de hele voorpagina eens door. Comments zijn regelmatig ook de moeite waard. Overigens eens met de flushing out van de naked shorts.
Give us a minute. We’re messing with some stuff.
zero hedge 🙂
Tegelijkertijd misschien een test om te zien of de rest van EU gehoorzaam en net zo daadkrachtig gehoorzaamd.. If not -> Exit EUR voor DE?
gehoorzaamd -> is
GaL, mogen wij ook even lachen naar de overkant van the pond? Als we gaan, gaan we samen. Niks exit Dlnd. Duitsland is de €.
134
spanje zal heel lang voor een habbekrats moeten werken om Duitsland te vergoeden. Griekenland wordt verrekend met Navo contributies. En zo zal er nog wel het e.e.a. te verzinnen zijn.
MAASTRICHT (ANP) – De gemeente Maastricht gaat het voetbalstadion van MVV kopen, om de voetbalclub in financiële nood te helpen. Een woordvoerder van de gemeente ziet mogelijkheden om het stadion te verbouwen tot luxe appartementen.
http://nos.nl/artikel/158264-maastricht-wil-mvvstadion-kopen.html
O dear
http://www.fd.nl/artikel/15075120/duitsland-legt-speculatie-staatsobligaties-banden
Nooit van gehoord.
KREDIETDERIVATEN OP STAATSPAPIER ?
Gevonden. Verzekering, CDS op staatspapier, handelen dus in verzekeringen is gestopt. Off balance product , o.t.c. product.
Maar kan men zomaar de handel in staatspapier stopzetten, dat is de vraag, als de staat stopt, stopt alles.
Waarom dan niet gelijk ook de beurs stoppen.
Bloomberg heeft het over naked short selling
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=asFWbw4CZ6yo&pos=1
94
Strikt gesproken is het gesteriliseerde QE. Netto effect is: geen extra geld, maar wel balansverslechtering van de ECB.
Qualitative easing…
139
Europa is maatregelen aan het nemen om de VS buiten de deur te houden.
De dollar gaat nog wel zakken, wacht maar af. Eerst de pond, dan de dollar.
@132:
van Tyler Durden heb ik vaker interessante stukjes gelezen, ik zal het eens in de gaten houden. Tot nu toe zie ik trouwens geen grote verschuivingen in de currency markets.
Tja, die naked shorts: hedgefunds, pensioenfondsen, grote banken die speculeren met belastinggeld, misschien nog wat politici met voorkennis? Een gewone belegger staat hierbij altijd aan de zijlijn en het is typisch heads we win, tails you loose. Misschien tijd om ook eens wat aan de naked shorts op sommige goudmijnen te doen, maar ik zie het er niet van komen 😉
@138:
dat zal dan wel gesubsidieerde luxe appartementen voor voetbalvandalen en bijstandstrekkers zijn …
@141:
het voornaamste probleem is dat het alleen voor Duitsland geldt. Typisch voorbeeld van een tandeloze euro zone.
het is een wondertje dat het GBP er nog zo bij staat. Toch het voordeel van eigen printer, zodat ze de shit nog lang binnenskamers kunnen houden?
@146:
ik denk dat het komt omdat de aandacht van de grote spelers even op andere zaken gericht was. Kan niet lang duren voor de Pound opnieuw gaat dalen t.o.v. de euro. Als ik naar de grafiek kijk zou een daling tot ruim onder parity (+/- 0.85) mogelijk zijn.
Zal ‘ie echt Tyler Durden heten of is het een verwijzing naar de film The Fight Club? 🙂
@138
Adamus zegt het ook al (140): je ziet ze vliegen.
Je kan beter wat minder in de roddelblaadjes lezen. Geen enkel land gaat de Euro verlaten, en zeker Duitsland niet.
150
Engelands tijd komt vanzelf. Het belooft een leuke zomer te worden voor de theedrinkers.
Ik begin toch sterk het gevoel te krijgen dat Merkel bewust onrust aan het zaaien is. Niet dat ze geen gelijk heeft, maar timing en coordinatie met andere landen zijn toch niet erg gelukkig.
Een eenzijdig Duits verbod op naked short selling kan vertaald worden als gebrek aan vertrouwen in de Europese slagvaardigheid.
Op dezelfde dag roept Merkel dat de Euro in gevaar is.
Mijn grote vraag is, wat zou eventueel het belang van Duitsland en/of Merkel kunnen zijn om de Euro en de beurzen nog verder omlaag te drukken?
De export vergroten?
Een (relatief) sterke Deutsche Mark herintroduceren?
Electorale overwegingen?
duitsland is “in charge”. Kan me niet voorstellen dat Jan Kees een andere opdracht heeft. JK riep een weekje geleden toch ook al dat het een vreselijk weekeinde was? Merkel gaat er meteen overheen. Doorpakken is het devies. Schijt aan NL verkiezingen of NL PTB.
@152:
ik bedoel in ieder geval de betreffende online persoonlijkheid; wie het echt is zou ik ook niet weten.
@155:
je weet niet wat er achter de schermen speelt. Misschien weten bepaalde partijen meer over grote spelers die short gaan en zo hun eigen belangen hebben. Dat het alleen voor Duitsland geldt lijkt niet slim, maar misschien gaat het om partijen die op de Duitse beurs handelen voor risico van de Duitse belastingbetaler?
Ik denk dat Merkel voor een belangrijk deel gelijk heeft, de euro IS in gevaar en het is noodzakelijk dat er nu eindelijk eens beslist wordt, en dan niet richting doormodderen en nog meer bailouts maar in de richting van fiscale, budgettaire discipline en keiharde maatregelen voor wie blijft valsspelen. Daar is ondanks maandenlang crisis nog steeds geen spoor van te bekennen (wel mooie beloftes ja, maar wie gelooft dat de Grieken dat echt gaan uitvoeren, of dat het helpt als de stakingen en andere onrust voortduren?). Het lijkt me dus eerder een middel om druk op de ketel te zetten.
Als de EU ministers vrijdag weer met een slappe hap komen staat de euro zo onder de 1.17 (op weg naar parity). Vroeg of laat gaat zelfs Duitsland daar last van krijgen door o.a. uit de hand lopende inflatie.
Johan, gezeik couperen. Merkel is denk ik gewoon teveel een nerd. Lui als Sarko en Balkenende bestaan bij de gratie van gezeik. Als die op een vergadering komen en er is niets te melden gaan ze dat verdacht vinden. Zulke types bestaan in de politiek…… Zonder gezeik, niet belangrijk.
De Grieken gaan zich er niet aan houden. Duitsland is bezig haar belangen veilig te stellen en heeft wat tijd gewonnen? Tijdens een dag van tropische hitte kan zomaar de bijl vallen voor Gr.
Mogen ze leven van de bestedingen door Navo soldaten aan de grens met Turkije. Ik denk dat Duitsland heel hard bezig is deals te sluiten met PIIGS. Ze laten zich niet chanteren.
het blijven natuurlijk wel de politici die de kat op het spek gebonden hebben. De shorters hadden geen kans mogen krijgen.
Het lijkt er op dat mensen hier mijn visie niet kunnen of willen zien.
De euro is in oorlog met de dollar.
Merkel zaait paniek om meer Europese macht te krijgen. De afgelopen weken is er voor het eerst op Europees niveau schuld uitgegeven en zo nog wat zaken die in een democratisch proces zonder druk op zich hadden laten wachten.
Lage euro is ook goed voor de export, net zoals een hoge dollar slecht is voor de industrie in de VS; vergis je niet in het effect van dat laatste.
En tot slot probeert Merkel gewoon de dollargerelateerde belangen buiten het systeem te houden. Wie zou dat niet doen tijdens een valuta-oorlog. Dit gaat gewoon om controle.
Het lijkt er op dat mensen hier mijn visie niet kunnen of willen zien.
Of hem niet willen delen, prima.
Als de EU ministers vrijdag weer met een slappe hap komen staat de euro zo onder de 1.17 (op weg naar parity). Vroeg of laat gaat zelfs Duitsland daar last van krijgen door o.a. uit de hand lopende inflatie.
De euro heeft op 0,88 (of was het 83) gestaan, dus waarom die drukte bij de huidige koers.
De euro is in oorlog met de dollar.
Merkel zaait paniek om meer Europese macht te krijgen.
en daarom kiest zij (met adviseurs) voor de korte slag. Stel je voor dat er eerst “gedineerd” zou moeten worden met de fam. Sarko.
Ondertussen wil GM een financëel bedrijf worden. De USD haalt zichzelf wel onderuit.
De euro heeft op 0,88 (of was het 83) gestaan, dus waarom die drukte bij de huidige koers.
kan iedere 14jarige zich nog herinneren. Inderdaad: so what.
Niet terzake, maar wat doet de BIS op dit moment?
nhz, de grieken gaan het niet uitvoeren. Jammer voor ze, maar ze zijn maar een detail in dit verhaal.
@166:
ja, de Grieken zijn een detail maar helaas symptomatisch voor het probleem. En ook de ‘oplossing’ is symptomatisch: de gewone bevolking krijgt de rekening gepresenteerd, de banken en de financiele elite worden aan alle kanten beschermd.
Reken maar dat de bankiersbonussen ook dit jaar weer nieuwe records vestigen ondanks de wanprestaties. Europa moet gewoon al die wankelende banken voor 0 euro per aandeel opkopen (want zonder staatssteun waren de meesten al failliet, dus feitelijk 0 euro waard) en zorgen dat de medewerkers voortaan een ambtenarensalaris hebben. Degenen die perse schandalig willen verdienen gaan dan maar voor eigen risico ergens in London of NYC aan de slag, het spel zal dan snel over zijn lijkt me.
En daarom doet Merkel nu wat ze doen moet: wie betaalt, bepaalt. Ik mag aannemen dat ze de bevolking in het achterhoofd heeft…..
(ABN staat nog voor 9 miljard in de boeken)
Die banken mogen gewoon een particulier bedrijf blijven en zichzelf saneren. Geld wegzetten kan bij min. van fin. op een soort van postgiro.
Wil men zijn geld kwijt dan kan dat bij een particuliere bank.
Ondertussen ligt al het Duitse goud nog in de USA.
nhz, een mevr. Halsema nam een tophypothecaire lening.
@ 166 & 167
In grote lijnen eensch.
Ik ga nog een stap verder: er is geen eurocrisis maar een bankencrisis. Staar je niet blind op de wisselkoers van de euro.
Ondertussen tracht de Eurocratie munt uit de situatie te slaan door zich politieke bveoegdheden toe te eigenen die ze onder normale omstandigheden nooit via democratisch weg had kunnen krijgen. In feite is dat ook altijd de bedoeling van de euro geweest: een muntunie als breekijzer om politieke eenwording van Europa af te dwingen.
De pensioenfondsen zijn misschien wel een aflopende zaak. Bruikbaar als boekhoudkundig financierings vehikel voor de overheid.
Oftewel, ik zie hier niet zozeer een valuta oorlog zoals Martijn, maar vooral een oorlog tussen belangengroepen binnen Europa.
Die oorlog is ook gaande.
Vergis je er daarbij niet in dat de ‘echte’ banksters vooral uit de VS komen.
Die kan je wat mij betreft tot de dollarfactie rekenen.
In de VS is het immers al geruime tijd duidelijk dat Wall street de baas is over Main street.
We hebben dus het dollarkamp met daarin de bankiers uit Londen en New York en voorlopig Washington die met de oprichting van de Euro met een concurrent te kampen hebben.
De euro steunt hoge goudprijzen en lijkt al vanaf zijn oprichting aan de winnende hand.
Ondertussen tracht de Eurocratie munt uit de situatie te slaan door zich politieke bveoegdheden toe te eigenen die ze onder normale omstandigheden nooit via democratisch weg had kunnen krijgen. In feite is dat ook altijd de bedoeling van de euro geweest: een muntunie als breekijzer om politieke eenwording van Europa af te dwingen.
Inderdaad. Van echte paniek is voor zover ik het zie geen sprake geweest. Maar er blijkbaar genoeg die het spelletje niet doorzien getuige het gegil in de roddelbladen.
niks tegen eenwording. Zolang we nog iedere maand het ritje Straatsburg/Brussel vv moeten maken is dat nog ver weg.
@170:
ik zou zeggen ‘definitief kwijt’ 😉
@172:
Femke is niet het grootste licht als het om economie gaat, dat blijkt iedere keer opnieuw. De tophypotheek zal ze wel afgekeken hebben van haar collega’s, of van de familie (man/vriend uit artsenfamilie).
@173:
voor de verandering helemaal mee eens 🙂
Hoge goudprijzen en lage euro – ECB balans in evenwicht.
Job well done als je het politiek kan verkopen aan Henk en Ingrid.
@173:
voor de verandering helemaal mee eens
en daarom geen exit PIIGS.
Profetisch interview in de NRC met Andre Szasz, oud directeur van DNB, uit 1998:
http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Euro/980321.html
mooi artikel. We zijn toch al weer meer dan tien jaar verder. Einde is nog niet in zicht van de EMU.
goudprijs van 1005 naar 965 euro/ounce in ruim een dag; in dit tempo arriveren we begin volgende week op het nivo waarop ik wil bijkopen 🙂
de aandacht voor goud in het NVM journaal bleek weer eens profetisch 😉
@ 180 Adamus
Toch sluit ik het niet uit dat er één of meer PIIGS de de EMU verlaten. In zowel hun eigen belang als dat van de EU. Zoals het nu gaat zijn de PIIGS een vat zonder bodem: je kunt er leenkapitaal in blijven plempem.
Normaal gesproken passen wisselkoersen zich op de langere termijn aan aan nationale verschillen in de ontwikkeling van zaken als arbeidsproductiviteit en inflatietempo. Met vaste wisselkoersen, als in een monetaire unie, wordt dat verband als het ware omgedraaid.
Moeten de nationale arbeidsproductiviteit en de inflatie zich zodanig aanpassen aan de vaste wisselkoersen dat een houdbaar evenwicht ontstaat.
Houdbaar in de zin dat geen al te grote tekorten op de lopende rekening van de betalingsbalans ontstaan. Die aanpassing is de PIIGS in het afgelopen decennium klaarblijkelijk niet gelukt. Ze zouden beter afgeweest zijn met flexibele wisselkoersen, zodat ze meer hadden kunnen exporteren en minder kunnen importeren.
Italië en Gr. worden misschien door Merkel et al verzocht afscheid te nemen?
http://mises.org/daily/4424
ja nhz, het klootjesvolk met even terug in de mand 😉
met = moet / wordt verzocht om terug te keren….
@ Martijn
Wat mij betreft runnen de banksters ook Europa. Ik zie geen verschil tussen zeg JPM en de ING. Ze staan beide boven de wet en vullen ten koste van mainstreet hun zakken. Zie Verhofstad gluderen nu de ravage is aangericht en Europa nog meer macht naar zich toe kan trekken. Prachtig vinden ze dit. Als ik een boektip mag geven, de shock Doctrine http://www.amazon.com/Shock-Doctrine-Rise-Disaster-Capitalism/dp/0805079831
@188:
helemaal mee eens, de manier van werken is verregaand vergelijkbaar. En overigens is de FED (en dus ook de BOJ) volgens velen vooral eigendom van feitelijk EU financiele elite, al wonen die vandaag de dag natuurlijk niet meer allemaal in Old Europe (veel te saai …).
Ja, ik denk ook dat een deel van de kleptocraten glunderen bij de mogelijkheden van crisis, ik hoop dat ze het deksel op de neus krijgen. Van Merkel verwacht ik niet dat ze hier in mee gaat, maar wie ben ik …
Verhofstad ja, uitgewerkt in België. Wie gaan er nog langer werken voor ze?
partners in crime, vriendendiensten?
Lol, inderdaad een vriendendienst net zoals NL (ea) internationaal blijven vasthouden aan verkopen van iets wat je niet hebt (naked shorts) op oa hun eigen schulden.
”France, The Netherlands, Spain and Finland have no plans to implement similar measures. ”
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=ajnXR0sfmoDo
Shorten is verder geen probleem zolang je maar kunt leveren. Dus zonder de bevolking als onderpand te gebruiken.
@dawg nr.74
http://www.cpb.nl/nl/pub/cepmev/mev/2009/kaders/kader08.pdf
“Het netto vermogen, dit zijn de bezittingen van Nederland in het buitenland minus de schulden van Nederland aan het
buitenland, blijkt echter veel minder positief dan op grond van de jaarlijkse besparingen zou mogen worden verwacht.”
http://www.cpb.nl/nl/pub/cpbreeksen/document/184/doc184.pdf
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article741957.ece/Waarom_Nederland_nog_niet_kan_rentenieren
http://www.dnb.nl/binaries/Statistisch%2520Bulletin%2520december%25202008_tcm46-209552.pdf
Zie pagina 23.
“Echter, tussen 1986 (het eerste jaar waarover een volledige vermogensrapportage beschikbaar is) en 2007 is de Nederlandse externe vermogenspositie per saldo niet verbeterd (grafiek). Het lijkt alsof onze besparingen
zijn verdwenen in een ‘zwart gat’. […]
Dat het externe vermogen in de afgelopen 20 jaar tegen de verwachting in niet is toegenomen, kan worden
verklaard door zowel economische als statistische
factoren. Een economische oorzaak is dat buitenlandse
directe investeerders in Nederland beter hebben gepresteerd dan Nederlandse investeerders in het buitenland, waardoor de buitenlandse deelnemingen in Nederland sterker in waarde zijn gestegen. Ook buitenlandse aandelenbeleggers haalden in Nederland hogere koerswinsten
en een hoger dividendrendement. De gestage appreciatie van de gulden en vervolgens de euro in de afgelopen decennia vormt een andere verklaring. Hierdoor zijn de externe activa, die veelal in buitenlandse valuta
zijn gedenomineerd, in waarde gedaald.”
Bankroete landen
http://www.beursplaza.com/web_nieuwsplaza.asp?id=61172&bron=253
Houdt cash aan (onder het hoofdkussen?)
Walter Whittman raadt particulieren aan vooral cash aan te houden, zeker nu het risico van inflatie betrekkelijk gering is en economien vooral rekening moeten houden met deflatie.
@il
”France, The Netherlands, Spain and Finland have no plans to implement similar measures. ”
dat gebeurt vaak vlak voor faillissement: vooruit vluchten. Murphy staat waarschijnlijk mee te genieten.
ING zou er door gered kunnen worden, je weet maar nooit…….
@193:
en mocht er een tekort aan onderpand komen, dan kunnen we altijd nog één van onze grootste groeiindustrieen aanspreken, die van de asielzoekers. Even een ratingsagency instellen dat voorspelt dat ze binnen een week allemaal werk hebben en er is weer gratis credit in overvloed 🙂
@195:
ik hoor dat al zeker tien jaar, dat de inflatie laag is. Maar ondertussen is de goudprijs wel 4-5x hoger dan tien jaar geleden (afhankelijk van of je in dollars of pleuro’s telt). Feitelijk is in tien jaar al driekwart van het cash verdampt. Dat is achteraf gezien natuurlijk, maar toch – ik denk dat de analyse van Whittman niet juist is.
@ 194 Okkie,
Klopt, hierin schuilt de werkelijke tragiek van het Nederlandse economische beleid in de afgelopen decennia. Jarenlang de lonen gematigd vanwege de concurrentiepositie t.o.v. het buitenland, hierdoor relatief grote overschotten op de lopende rekening, omvangrijke kapitaalexport en dan toch geen navenant groot netto buitenlands actief.
Dat alles neemt niet weg dat Nederland in de afgelopen decennia veel heeft gespaard, maar klaarblijkelijk is veel van dat gespaarde kapitaal verloren gegaan op de internationale kapitaalmarkten.
Iemand een idee waarom de Rabo een flinke opslag op het gemiddelde LIBOR tarief moet betalen?
ja, dawg daar had ik 6 jaar geleden nog woorden over met mijn zus in de USA. Zij dacht dat ze daar recht hadden op leven van de overwaarde op hun huis. Regelmatig laten taxeren en weer een cheque van de bank, zo werd daar geleefd. Heb ik haar onder de neus gewreven dat het o.a. van NL pensioengeld en gratis chinese arbeid gedaan werd. Raapjes waren gaar. Nu zijn ze daar aan de bedelstaf en werd er gevraagd: “hoe is de arbeidsmarkt in NL”. Huis in PH.D van $50K naar 600K, dachten ze. Alles weg……. INGdirect kenden ze ook; niet om te sparen.
Hugo, de banken vertrouwen elkaar niet?
http://82.150.137.44/kwekwier/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=8
corebusiness Rabo. Rendement: alleen als er containerchinezen in zouden werken.
Adamus, banken vertrouwen de rabo bovengemiddeld niet. Rabo betaald 7% boven LIBOR.
@204 boven LIBOR gemiddelde
Adamus (203) Oost Europeanen doen t prima zover ik weet. Nu moeten de 4 lagen overheid nog doorkrijgen dat ze echte werkers & ondernemers niet moeten doodbelasten en -regelen.
Weet ik Hugo. Polen krijgen nu ook een huurwoning (450pmnd) van corporatie in westfriesland/wieringermeer. Het werd te druk op de camping en de wethouders willen ook niet meer drie keurige woonwagens op het erf van de boer.
Het gebeurt niet eens bewust, maar de markt wordt zo mooi krap gehouden.
Btw, die 60ha. paprika’s is geen echte blijvende werkgelegenheid m.i.
adamus, ook in de nieuwe economie blijft de varkenscyclus voor paprika’s gelden (smiley)
@ nhz
Wat de diverse centrale banken over de wereld gecoordineerd? hebben uitgevoerd de afgelopen dagen is toch weer een kunststukje. Goede ondersteuning van je uitspraak in post 189 ;
”overigens is de FED (en dus ook de BOJ) volgens velen vooral eigendom van feitelijk EU financiele elite, al wonen die vandaag de dag natuurlijk niet meer allemaal in Old Europe”
NL hoopt dat vrijwillige austerity ten koste van de onderste 25% betaald kan worden gezien de verkiezingsprogramma’s? Allicht met een beetje van de anderen om de roverheid in het zadel te houden?