De aflossingsvrije hypotheek is sinds de introductie halverwege de jaren negentig de populairste hypotheekvorm, stelt Florius. De bankspaarhypotheek biedt daar sinds 2008 tegenwicht aan en laat over de afgelopen maanden een verdere stijging zien. “De invoering van de nieuwe hypothecaire gedragscode per 1 augustus aanstaande zal de bankspaarhypotheek het laatste zetje geven om de populairste hypotheekvorm te worden.” Consumenten kiezen voor de bankspaarhypotheek omwille van “de transparantie, flexibiliteit en de hang naar veiligheid”.
Bij Florius is nog één op de duizend hypothecaire leningen een beleggingshypotheek. De annuïteitenhypotheek heeft een aandeel van ruim 2%.
bron: AssurantieMagazine
De populairste hypotheekvorm wordt wellicht: Geen Hypotheek. In bijna alle gevallen is huren nu voordeliger. Tenzij je zeker weet dat je 20-30 jaar in je woning blijft wonen.
Op http://www.huis-kopen-of-huren.nl wordt het voorgerekend en kun je zelf huisprijsdalingen en huurprijsstijgingen instellen.
Per saldo wordt dus al de helft afgelost, dus waar zijn de nieuwe regels dan goed voor 😀
/hukkermodus
Vraag me wel af hoe groot de aflossingsvrije componenten hierin zijn en hoe het nu staat met de beleggingshypotheken die 10 jaar geleden zijn afgesloten…
Beetje vaag,
bedoelen zij nou dat 47% van de hypotheken “volledig” aflossingvrij werd afgesloten?
Of dat in 47% vd gevallen een aflossingsvrij deel werd genomen?
Dat eerste zou betekenen dat er staks toch fors minder geld de markt op gaat, omdat men dan nog maar max 50% aflossingsvrij mag lenen; gevolg is dan dat de huizenprijzen toch verder onder druk komen te staan.
In het tweede geval zegt het helemaal niks. Je mag na 1 aug nog steeds tot max 50% aflossingsvrij lenen…..
t zal wel aan mij liggen
@1 Bij mij komt er 3 jaar uit?
@3; Ben ik totaal met je eens, vaag stuk dat slecht geschreven is. Totaal onduidelijk wat er nu precies bedoeld wordt.
Off topic:
Beste mensen, ik heb zojuist een heel verhaal geschreven en het weer verwijderd. Schroom nog een beetje om te posten. Dit blog volg ik al geruime tijd, net als diverse andere op financieel gebied.
Hoe meer je weet over ons financiële bestel des te deprimerender wordt het. Het lijkt een beetje op kennis hebben over een meteoriet die die de aarde zal raken en al het leven zal uitroeien. Je weet alleen niet precies wanneer die gaat komen, wel DAT ie gaat komen. Wil je dat weten of liever maar niet?
Nederland is een ‘lid’staat in de Europese gemeenschap…… we worden hard genomen en er is geen ontsnappen aan. Op dit forum maken we ons druk over kamikaze kopers die hun nek door de strop duwen, maar ondertussen worden we allemaal opgeknoopt of je nu kamikaze koopt of niet.
Ik werk 10 jaar bijna 100 uur per week. Heb een leuk vermogen opgebouwd en woon ‘scheef’. Desalniettemin zal ik ook bloeden voor wat gaat komen.
Ik lees weleens iets over ‘noodpakketten’. Zouden wij op dit forum eens kunnen nadenken over een ‘financieel noodpakket’. Wat moet daar zoal inzitten om de komende storm, de ineenstorting van ons monetaire stelsel, te overleven?
5 , beste , dat nadenken hadden we in ,zeg vanaf 2005 moeten doen , toen we nog vol in de vertering zaten. We weten nl. geluk aan de hoeveelheid materieel die we hebben.
Het is te laat , alleen lieden die anti-cylcisch hebben geleefd kunnen beter maar 1 ding doen : emigreren .
De koning is dood , leve de koning.
@5:
“Je weet alleen niet precies wanneer die gaat komen, wel DAT ie gaat komen. Wil je dat weten of liever maar niet?”
misschien wel van de week, als Italië voor de bijl gaat?
“Nederland is een ‘lid’staat in de Europese gemeenschap…… we worden hard genomen en er is geen ontsnappen aan.”
Ondertussen heeft Nederland wel de grootste schuld van alle EU staten, t.o.v. het BNP – als je de prive schulden meetelt. Maar de Fabeltjeskrant snapt dat allemaal niet en doet nog steeds alsof Nederland het braafste jongentje van de klas is. Wanneer komt hedgefonds Nederland aan de beurt bij de grote schoonmaak?
“‘financieel noodpakket’. Wat moet daar zoal inzitten”
een flink deel goud lijkt me, liefst fysiek. Maar heb zou kunnen dat het inmiddels rijkelijk laat is voor maatregelen, een brandverzekering afsluiten voor een huis dat in lichterlaaie staat is ook geen goed idee.
@6:
eens, voor wie op eigen benen staat is emigreren de enige realistische uitweg. Deze Ponzi economie is niet meer te redden.
P.S.: de pleuro is nu in één week 10% van zijn waarde kwijtgeraakt. Gaat hard zo, als de kleptocraten zo doorgaan is er na de vakantie niks meer over om over te vergaderen, en zijn alle centjes in de wereld eigendom van banksters van WallStreet en de City.
@6, lorenzo.
Emigreren is een optie, maar niet makkelijk. Voor de meeste van ons speelt het leven zich af in het land waarin we wonen, daar doe je niet zomaar afstand van.
Mijn financiele noodpakket ziet er ongeveer als volgt uit:
+ schulden, ik heb een hypo van 155K, appartement gekocht in 2001.
+ bezittingen binnen het bancaire stelsel. Spaartegoeden, pensioen, etc.
+ bezittingen buiten het bancaire stelsel, voornamelijk in fysieke goederen (100K aan wijn :-).
Ik probeer de mix ongeveer op 50-50 te houden. Dit als bescherming tegen inflatie / deflatie.
Ik gok op rood en zwart tegelijkertijd. In het casino heb je dan een kans van 1 op 36 dat groen valt en je alles kwijt bent. In onze economie schat ik dat ongeveer in op 1 op 5.
Mijn financiele noodpakket is bij lange na niet voldoende…..
Vandaar ook mijn vraag.
@7
Ook de banksters van Wall Street en the City zijn van ons afhankelijk. Ze zullen ons net genoeg geven om te blijven bungelen (net als de EU met Griekenland, Ierland en Portugal).
Wel goed voor de concurrentie positie van NL en de Grieken 😉
Die Zwitsers lachen zich helemaal krom….. nog nooit zo goedkoop gegeten net over de grens.
@5: ik kan natuurlijk (mag) geen advies geven, maar kan wel zeggen wat ik zelf doe: ik huur, heb mijn geld op een paar 1000 Euro na in goud, zilver en aandelen van bedrijven die dit uit de grond halen.
Over iets minder dan 2 jaar heb ik ongeveer 70% winst gemaakt netto, dus de kosten van koop verkoop verrekend.
Anyway: 10% beleggen in fysiek zilver en goud lijkt mij het absolute minimum. Verstandiger lijkt me 25%.
Het is goed te bedenken dat cash, dus valuta in deze tijd op zich een riskante belgging is.
Mocht je dan toch een aanzienlijk deel in cash willen houden, dan zou ik spreiden qua valuta.
@6 inderdaad, iedereen die nu over emigreren denkt is te laat. Het heeft mij zeker twee jaar gekost en behoorlijk wat duiten om 2 permanente visa in handen te krijgen. Buiten Europa.
De beste investering voor jonge Hollandse hoogopgeleiden is emigratie. No doubt.
@8, mostly_harmless:
Goed dat je je vermogen spreidt.
Check ook eens http://www.marcdemesel.be/2009/03/speculeren-versus-investeren.html
Intussen in Tiel…
BKR introduceert BKR Kredietbarometer
http://www.eufin.nl/al-het-nieuws/13/23263-bkr-introduceert-bkr-kredietbarometer
Ik lees verbazing in bovenstaande en voorgaande berichten over hetgeen in de EU en in Nederland en “met” Nederland gebeurt op het financiele vlak. Het wordt zo ondertussen herhaling want het blog loopt al vanaf april 2008. Ieder weldenkend mens, met een klein beetje boerenverstand, had het zich nu afspelende scenario kunnen bedenken. Leven op de pof kan niet! De bijstandsmoeder die een televisie koopt van wand tot wand met een lening, de jongen van 18 die net zijn rijbewijs heeft gehaald en BMW3 koopt terwijl hij een enorme schuld heeft op zijn telefoonrekening, het pasgetrouwde stel dat een speklap doormidden snijdt om hun hypotheek te betalen, Nederland dat kwistig rondstrooit met zijn PGB, rollator’s en uitkeringen, de Griekenen die op kosten van de EU enorme snelwegen aanleggen die naar niemands land leiden en Italie dat, ondanks dat het het een mooi produktieland (!!!!) is, door ratingsburo’s de grond wordt ingetrapt omdat hedgefondsen hierop kunnen verdienen.
Dat de PIGS landen de Euro zijn binnengekomen door liegen en bedriegen weten we al van voor 2001. We hadden er alleen geen rekening mee gehouden dat wij er het slachtoffer van zouden worden.
Ik heb heimwee, en ik denk met mij velen, naar de mooie briefjes van onze gulden, naar het gevoel dat als je 50,= D-mark in je hand had, je rijk was, de stapels Griekse Drachmen die mee moesten naar Kreta en tanken met Belgische francs net over de grens.
Laat ons met de onzin en het geld verkwisten ophouden. Die 2000,- Euro die ik volgens Neelie verdiend heb met de Euro heb ik 4-voudig al verloren toen de gulden een Euro werd.
Griekenland en alle landen die nog gaan volgen met time-out uit de Euro.
We houden niets meer over wat authentiek en echt was, zelfs geen schimmelkazen meer, want niet hygienisch volgens de regeltjes.
Alweer herhaling, maar ik probeer het nog een keer:
De overheid dat ben jij!
De bank dat ben jij!
Maar in Nederland blijven we muisje stil en vieren onze angst en woede over zoveel onrechtvaardigheid, angst voor de toekomst en woede over mensen en organisaties die ons dit aandoen (en dan gaat het even niet over huizen kopen,huren of verkopen)uit achter een toetsenbord terwijl we lezen en zien dat de een (meer) en de ander (minder) op een lijn zit. Het blijft zonde dat we zo stil blijven!
246.031 huizen te koop op 13-07-2001 om 1.00 uur.
Ik heb de pagina nu al 10 keer ververst maar het blijft stil aan de overkant.
Wanneer zeggen we stop?
Bij 250.000 woningen te koop op Funda, in laat ons zeggen Utrecht. Met een fles champagne, meegenomen door diegene die het willen vieren en een flesje “magenbitter” meegenomen door diegene die er niet blij mee zijn?
@ 13 Maria: mooi gesproken!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het punt van angst en in de meeste gevallen woede voorbij ben. Ik doe in mijn (amateur) sport team van 11 man + in het verleden vaak pogingen om standpunten naar voren te brengen en uit te leggen: werd niet in dank afgenomen. Er was er 1 die wel redelijk positief was over mijn betogen. Die kwam dan ook op een gegeven moment aan met een doucmentaire die hij had gezien waar in essentie precies mijn standpunten werden ondersteund.
Maar: de meeste mensen willen het gewoon niet horen.
Ik heb Meili Vos ,ex PVDA financieele zaken, wel eens een serieueze email gestuurd: geen reactie.
Ik geloof dat ik te intelligent ben om niet te zien dat er niets meer te redden valt en dat ik niets kan uitrichten. De een noemt dat cynisch, ik noem het realistisch. Hetzelfde realisme waarmee ik hoop naar de wereld te kijken.
Mocht er echter belangstelling zijn een actiegroep op te richten dan ben ik van de partij.
Maria heb je de pagina ook voor de 11-e keer ververst?
@ Maria: voor voor het slapen gaan:
http://www.youtube.com/watch?v=AfYezFKMUgs&feature=player_embedded#at=1980
Gaat onder andere over de rating agencies. Bob Chapman is iemand waar ik erg graag naar luister. Altijd interessant, en met zijn 76 jaar en zijn stemgeluid moet ik aan een vertrouwde opa denken: ik wordt er helemaal rustig van haha!
Anyway: hier haal ik altijd de laatste uitzendig op met Bob Chapman.
http://proderivat.com/index.html
@ Frans
Tot ziens in Utrecht?
Welterusten
@ Maria: OK
Welterusten (niet vergeten Bob Chapman te luisteren) 🙂
@Frans: dankjewel voor de eerste Chapman-link , erg verhelderend.
@Maria: Bij voorbaat proost! 🙂
Al 655.000 consumenten in NL hebben moeite met terugbetalen van schulden: http://www.nu.nl/economie/2563247/meer-nederlanders-moeite-met-terugbetalen.html
@22:
ik wed dat onze overheid dat prima kan oplossen door nog eens 10.000 ambtenaren voor de WSNP aan te nemen. Of misschien moeten ze een wet aannemen dat schulden boven een ton jaarlijks worden kwijtgescholden, als ze nog niet betaald zijn. Dat zal die spaarterroristen leren!
En maar klagen over Griekenland, Nederland is geen haar beter. Wij hebben tenslotte een véél grotere schuld kunnen opbouwen dan de Grieken, we zijn alleen wat slimmer (meer ervaren) in hoe je de indruk moet wekken dat alles ook echt terugbetaald gaat worden.
@12 “De overheid dat ben jij! De bank dat ben jij!” + “Het blijft zonde dat we zo stil blijven!”
Juist!
@6: Er wordt hier regelmatig gesproken over emigreren, maar waarheen is niet altijd even duidelijk. Wat zijn nu echt aantrekkelijke landen om naar te emigreren?
Paraguay?
”De beste investering voor jonge Hollandse hoogopgeleiden is emigratie. No doubt.”
En zo is het : dit land moet gewoon te klein voor je zijn , zeker voor jongeren die de toekomst hebben. Ondernemen doe je toch ook niet in Ollanda …..
Je kan er voor kiezen op blogs en feestjes de zoveelste te zijn die weet hoe de wereld in mekaar zit maar ik zeg : te laat anno 2011 . De kantines zitten al vol met economen en op feestjes idemdito..
In toenemende mate steeds vermoeiender al die experts.
Life is a choice . Nederland is niet te zien op de wereldkaart…
Rabobank schrapt 1230 banen in de komende jaren!!!
@26: kun je ook concreet landen noemen die voor jonge Hollandse hoogopgeleiden realistische emigratie opties zijn?
@28 Diezelfde hoogopgeleiden die bv een bestuurskunde of bedrijfskunde studie hebben gedaan. Die nu bij de banken zitten als oeconoom of bij één of ander subsidie slurper. Nee, ik denk dat er geen landen zijn die daar op zitten te wachten. Echte kennis en productieve inovatie wordt niet gekweekt op HBO of WO opleidingen. Ik denk dat er in het onderwijs een kennis vacuum is ontstaan doordat er zich daar ook een gigantische luchtbel bevindt.
”Rabobank schrapt 1230 banen in de komende jaren!!!”
Kijk , dit voorbeeld , een leeg bestaan lijkt me dat. Wel een keuze.
@25:
wat aantrekkelijk is hangt sterk af van je eigen prioriteiten, en of je je handen uit de mouwen wilt steken. Als je je leven lang wilt parasiteren is er vast geen beter land dan NL.
Persoonlijk vind ik Nieuw Zeeland, Uruguay en Paraguay (sinds een paar jaar) redelijke keuzes. Dit zijn relatief stabiele landen met niet te veel overheid, volop ruimte en natuur en een relatief gunstig klimaat. Nieuw Zeeland heeft voor mij het voordeel dat het een egalitair land is, met relatief kleine sociale verschillen (groot voordeel als de wereldeconomie ontspoort), weinig corruptie en een economie die draait op voedsel (altijd vraag naar). Als global warming doorzet zou je nog aan Tasmanië kunnen denken, maar dat is mij nu te koud/nat. Australië is op een aantal punten aantrekkelijk, maar heeft een economie en een klimaat/ecosysteem met extreem hoog risico – zou ik dus niet voor kiezen, in ieder geval niet voor de lange termijn. Wie veel waarde hecht aan materiële zaken, onbeperkte consumptie en rijk worden ten koste van anderen zijn dit landen waar je juist niet moet zijn; dan kun je beter naar de VS en hun vele wingewesten.
Door verdergaande vervlakking van vaktechnische know how in het het middenkader is er een groot tekort aan mensen die nog echt ergens verstand van hebben. veel werkzaamheden worden door krappe deadlines en hoge kosten verder opgesplitst. daarmee zeg ik dat voor veel beroepen waarvoor je vroeger van a to z in het productieproces zat verandert zijn in lijn vormige productie prcessen, dit gebeurt niet alleen in fabrieken. Velen mogen alleen slechts een bepaald aantal taken uitvoeren om het proces zo economisch efficient uit te voeren. Daarbij komt dat voor de meest simpele werkzaamheden je nu al een hele rist certificaten, cursussen en paperassen moet bezitten en dat voor lonen die steeds verder onder druk komen. Hetzelfde werk mag dan wel weer aan een oost europeaan worden uitbesteed die vervolgens nergens aan hoeft te voldoen. De arbeidsmarkt is hierdoor ook totaal verziekt!
@31 Nieuw zeeland, prachtig land, ben er geweest. Visa aanvraag kan meer dan een jaar in beslag nemen.
Of het economisch meer perspectief biedt als nederland dat zou ik zo niet kunnen zeggen. Over dat handen uit de mouwen steken? Er zijn hier voldoende ZZp’ers die de handen uit de mouwen steken maar ze concureren elkaar helemaal kapot voor tarieven van €5,- per uur.
Als je dan een huis hebt van 200k dan houd je het niet zo lang vol, al werk je 100 uur per week
Ben je tandarts of medisch specialist, kijk dan zijn er mogelijkheden. Voor Australie of Nieuw zeeland heb je dan zo een visum. Dringend tekort aan dit soort mensen.
@31 nhz
Voor emigreren is het al te laat. Snel even het huis met dikke overwaarde verkopen om daarmee in het buitenland opnieuw te beginnen is al niet meer aan de orde.
De VS wil je echt niet wonen, afgezien dat ze moreel maar ook letterlijk failliet zijn krijg je daar als immigrant geen poot meer aan de grond. Je kunt er als buitenlander nauwelijks een appartement huren of een bankrekening openen zonder Amerikaanse credit history.
Mensen, de VEH heeft er nog alle vertrouwen in. Vandaag (!) gepost: http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/
“Woningmarkt, quo vadis?
Inmiddels is Vereniging Eigen Huis begonnen aan het 38e jaar van haar bestaan. Een jaar waarin we, als het om de woningmarkt gaat, weer vol goede moed naar de toekomst kunnen kijken. Door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting kan dit een jaar worden waarin de woningmarkt zich eindelijk kan herstellen, om weer – als vanouds – te gaan fungeren als een belangrijker motor van de economie.”
aiaiaiai….
@31: bedankt voor de voorbeelden met een goede onderbouwing. Op NL afgeven is makkelijk, maar dan met realistische alternatieven komen is een stuk lastiger.
Waar is die enquete gehouden dan?
Want ondertussen in Amsterdam:
[b]Amsterdamse huizenprijzen stijgen snel]/b]
De huizenmarkt in Amsterdam trekt fors aan. Nog voor het ‘cadeau’ van de verlaagde overdrachtsbelasting invloed op de markt had, stegen dit voorjaar de huizenprijzen in de stad snel.
De prijzen van appartementen in de stad klommen vorig kwartaal 8,7 procent, blijkt uit de cijfers die makelaarsvereniging NVM. vandaag presenteerde. Het tweede kwartaal is traditioneel sterk, maar niet zo krachtig als nu.
http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/2475223/2011/07/07/Amsterdamse-huizenprijzen-stijgen-snel.dhtml
Dik gedrukt werkt niet op deze manier, mijn excuses.
dik gedrukt werkt wel, als je de haakjes ook goed zet 😉
8,7 % erbij, ik kan het niet echt geloven, maar het signaal is er.
Ik heb mijn prijs niettemin enigszins verlaagd van mijn appartement in Amsterdam.
Leek me een goede reactie op de beperking van de overdrachtsbelasting.
Dan schiet het hopelijk een beetje op (-:
Nou…. 8,7%. De prijs per vierkante meter (m2) geeft een veel betere indicatie, en die is slechts met 2,2% gestegen.
De huizenprijs (appartementen) in Amsterdam houdt dus nog net de inflatie bij.
Vreemd, ik zie toch huizen in de Concertgebouwbuurt voor veel minder verkocht worden dan de oorspronkelijke vraagprijs.
Oja, en het zijn NVM cijfers. Die worden achteraf vrijwel altijd neerwaarts bijgesteld.
@43 Ik zie het nu pas haha. My bad.
@35:
Nieuw Zeeland: visa is inderdaad lastig, zeker als je al wat ouder bent; anders zat ik inmiddels daar 🙁
Nederland bestaat voor 95% uit ambtenaren en nep-ondernemers. Het overgrote deel van de zzp’ers zijn feitelijk ambtenaren die voor zichzelf zijn begonnen en gewoon doorgaan met grazen uit de overheidsruif, in de ‘advisering’, kinderopvang en allerlei andere zwaar gesubsidieerde activiteiten.
@36:
helaas worden de meeste medische diploma’s uit NL daar niet erkent, en mag je dus eerst driekwart van de opleiding over doen (misschien niet bij tandartsen, maar wel bij veel andere medische specialisaties). Bovendien zijn de salarissen veel lager dan NL, en artsen zijn nu eenmaal notoire geldwolven dus het zal geen storm lopen.
@37:
in de VS wil ik niet eens op vakantie (ondanks de soms mooie natuur), laat staan dat ik er zo willen wonen of werken. Heel eng land geworden.
@45:
ja, misschien waren er gewoon wat meer eigenaars van luxe appartementen die denken dat het nu of nooit is als je wilt cashen.
overigens, zie goudprijs, alweer een nieuwe record vanaag in US$ én Pleuro én GPB.
TSHTF
@38
als vanouds – te gaan fungeren als een belangrijker motor van de economie
De Vereniging Geleend Huis doet haar bijnaam weer eer aan 🙂
Juan snapt nog steeds niet hoe (op de lange termijn) woonconsumptie de motor van de economie kan zijn. Tenminste als hierbij de schulden beperkt blijven: nog grotere risico’s op financiële stabiliteit zijn niet gewenst.
Maar Juan snapt wel meer niet, het zal een gebrek zijn die met de Wapperkunde meekomt. 😛
@50 Juan Belmonte
Natuurlijk is woonconsumptie de motor van de Nederlandse economie. De leenslaven moeten immers de kar duwen 🙂