Gemeenten treden uit hypotheekgarantie

VNG NHGDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de financiële risico’s die gemeenten lopen door de achtervang voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onverantwoord.

zie ook: VNG adviseert beëindiging NHG-overeenkomsten

Het Rijk en de VNG hebben nu afgesproken deze per 1 januari te beëindigen. Vanaf dat moment komen de nieuwe borgstellingen voor honderd procent ten laste van het Rijk. De achtervangfunctie van de gemeenten voor tot 1 januari 2011 verstrekte garanties blijft gelden.

bron: Kliknieuws.nl

Share Button
23 comments on “Gemeenten treden uit hypotheekgarantie
  1. nhz says:

    “De achtervangfunctie van de gemeenten voor tot 1 januari 2011 verstrekte garanties blijft gelden.”

    slim dat ze van de toekomstige verantwoordelijkheid afkomen, maar dit zou vele gemeenten wel eens de nek kunnen omdoen als het straks misgaat. Het WeW fonds kan met gemak failliet gaat, ik ben heel benieuwd waar de Zwarte Pieten dan terecht gaan komen. Tegen die tijd zijn de meeste gemeentes toch al in problemen wegens de ingestorte grond/nieuwbouw verkoop …

  2. KariZ says:

    (…) ik ben heel benieuwd waar de Zwarte Pieten dan terecht gaan komen.

    Come Niek…dat weet je dondersgoed…

    b…….gb…..r

  3. sd says:

    maar dan alleen de burgers die niet gekocht hebben en goed met hun geld zijn omgegaan.

    Vandaar dat ik gekocht heb. Ik heb geen zin om die troep op te moeten lossen.

  4. Marketwatch says:

    De regels om geld belastingvrij over te hevelen van de top van de pyramide naar de onderkant, worden weer verruimd door de heer de Jager:

    “De 50.000 euro die een ouder belastingvrij aan zijn kind mag geven voor de aankoop van een huis, mag in de toekomst door zoon- of dochter ook worden gebuikt voor het onderhoud of de verbetering van zijn of haar huidige onderkomen. Ook mag de hypotheekschuld ermee worden afgelost”

    http://www.z24.nl/bedrijven/beurs/artikel_148975.z24/Gift_ouder_ook_belastingvrij_bij_verbouwing_van_huis.html

  5. Ain says:

    Waarom moet De Jager zich bemoeien met de uitgaves van het kind, laat dat een eigen keuze zijn. Waarom nu weer alleen uitgeven aan de bodemloze put van het huis??

    “DEN HAAG – De 50.000 euro die een ouder belastingvrij aan zijn kind mag geven voor de aankoop van een huis of voor studie, mag in de toekomst door zoon- of dochter ook worden gebuikt voor het onderhoud of de verbetering van zijn of haar huidige onderkomen.

    Dat valt op te maken uit een plan dat minister Jan Kees de Jager van Financiën deze week naar de Kamer heeft gestuurd. Hij geeft daarmee een vervolg aan de toezegging aan de Kamer gedaan in december 2009.”

    http://www.nu.nl/economie/2270833/gift-ouder-belastingvrij-bij-aanpak-huis.html

  6. adamus says:

    Het kind de Jager.

  7. nhz says:

    @5,6:
    ik heb hier al vele keren gezegd dat er nog allerlei nieuwe maatregelen gaan komen om de huizenbubble overeind te houden. Er is steeds meer geld nodig om het pyramidespel aan de gang te houden; zonder extra geld was de instroom aan de basis al lang gestopt. Patente methode om het probleem weer een paar jaar uit te stellen en nog groter te laten worden.

    @7:
    Jan Kees heeft vermogende ouders; niet dat hij die 50K euro nog nodig heeft, maar hij begrijpt ongetwijfeld het nut van deze regeling.

  8. Juan Belmonte says:

    De NL politiek, de heer Nout Wellink incluis is te klein voor de gelddrukkende krachten die gespeeld hebben en nog steeds spelen.

    Juan zag gister de video van Marc faber bij het Von Mises institute. Goede tip van Hugo.
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-06-2010/kees-de-kortde-belastingbetalers-moeten-overal-voor-opdraaien/#comment-40777

    USA heeft dankzij kunstmatige lage rentes een enorme hoeveelheid geld en schuld geschept die een zeepbel in vastgoedprijzen. Dat die bel zou knappen was wel voorzien, een groot deel van de risico’s van verdamping van die opgepotte toekomstige inflatie is via CDO’s verkocht aan niet-Amerikaanse banken.

    USA leads, EU volgt, EU moesten dus ook de rente laag houden met prettige bij-effecten als een enorme welvaart-creatie en minder prettige bijwerkingen als een enorme particuliere schuldgroei.

    Hier in NL is dus ook een bel in vastgoed alleen is de greep van de belanghebbenden op de huizenmarkt zo groot (Hogehuizenprijsminnend NL) dat hij niet mag knappen en alle truken komen uit de doos van Pandora om ze maar hoog te houden.

    In Ierland, Spanje, U.K. is de vastgoedzeepbel al wel geklapt. Die zitten in een deflatoir-achtig scenario, in SP worden de sterke banken gedwongen de zwakkeren over te nemen. De effecten van met name SP zeepbel, waar NL financiële instellingen een exposure van 127 miljard (bron NRC) in heeft komen nu deze kant op.

    Die goud discussie lijkt toch zo gek nog niet.

    En attendant Godot 🙂

  9. Juan Belmonte says:

    Snap alleen nog niet waneer latente inflatie door het enorme geldscheppen (in Juan’s woorden opgepotte toekomstige iflatie) omslaat in, dat echte inflatie (prijsinflatie), dat gebeurt toch pas als de boel aantrekt ?

    Praktisch:
    Bij Albert Heijn ziet u nog steeds de merkproducten in de 3 halen 2 betalen modus…
    Er is enorme overcapaciteit aan vastgoed, huren zullen een keer omlaag gaan, zoals ook de sector zelf aangeeft :>

    CEO van Wereldhave Pars verwacht dat de druk op de huurinkomsten nog aanhoudt, vooral voor kantorenvastgoed. De leegstand kan op een verhoogd niveau blijven door het haperende economische herstel, vooral in Europa, aldus de topman.

    http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/wereldhave/6962950/__Wereldhave-CEO_aast_op_Britse_winkelcentra__.html?p=19,1

  10. Juan Belmonte says:

    Juan gelooft in de maakbare samenleving, de maatregel 34 uit de doos van Pandora “ouders mogen 50.000 euro schenken aan kroost” gaat het verschil maken, waar is Maurice de Hond, 94% van de Nederlanders denkt dat de huizenprijzen in 2010 gaan stijgen 🙂

  11. Juan Belmonte says:

    @4 Wordt vermoedelijk nog meer ‘lenen, lenen, lenen en niet terugbetalen’.

    Een kredietcrisis los je niet op met méér krediet 🙂

  12. Patrick says:

    Juan,

    Jij leent 100K van mij, die kun je niet terugbetalen, maar das geen probleem, want dan leen je van mij nog 100K en daar betaal je dan je lening van 100K mee af.

    en de 100K die ik aan jou leen om de eerste lening aan mij af te betalen, die zet ik in de boeken als “asset” van 100K, want die heb ik van je tegoed.

    En omdat ik 100K als asset op mijn balans heb staan, kan ik je trouwens nog wel een extra 100K lenen als je wilt?

    Westerse economie is echt slim:-)

  13. adamus says:

    Bij Albert Heijn ziet u nog steeds de merkproducten in de 3 halen 2 betalen modus…

    er zit nog rek in de speen door overheidssteun.

    beetje water bij de melk kan natuurlijk ook. Melk=melk?

  14. nhz says:

    @9:
    er is overkapaciteit bij koopwoningen en bij huurwoningen, maar zeker bij de laatste stijgen de prijzen nog steeds.
    Prijzen in de supermarkt dalen wellicht, maar de inhoud en kwaliteit gaan wél hard achteruit. Gelukkig meet het Ministry of Truth dat niet, die kijken alleen naar het prijskaartje.

    @11:
    inderdaad, maar de politiek snapt niet wat een kredietcrisis is. Die denken dat die ontstaat doordat er te weinig geleend is …

    @13:
    kip, ham, melk – wat is er niet minstens 50% verdund tegenwoordig? Over het gehalte aan bouwstoffen en vitamines in groente en fruit zullen we het maar helemaal niet hebben.

  15. Juan Belmonte says:

    @13 Patrick

    U heeft ogenschijnlijk een goed aanbod, waarvoor dank.

    Westerse economie is echt slim

    Juan is echter wat conservatiever dan de gemiddelde Spanjaard of Hollander, wat betreft schulden.

    Want als wij -zoals in uw voorstel- samenwerken en Juan meewerkt om u op lange termijn insolvabel te maken, en Juan failliet gaat wegens teveel lenen(samen failliet dus) dan kunnen we het stierenvechten wel op onze buiken schrijven.

    En “stiervechten en buiken” klinkt als “en dan verkoop je toch gewoon de boot” voor een pensionado.

    La mano invisible (ja echt, veel Hollanders denk el mano maar het is vrouwelijk)

  16. Juan Belmonte says:

    Geluk, beste Patrick, zit hem in hele grote dingen 🙂

  17. Juan Belmonte says:

    @artikel
    De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de financiële risico’s die gemeenten lopen door de achtervang voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onverantwoord

    Interessant is om te begrijpen WAAROM de NHG dit vindt.
    Wat zijn de cijfers, waar NHG haar oordeel op baseert ? Het publiek heeft geen idee.

    NL heeft toch “maar” 99% van BNP als totale NL Hypotheekschuld, we hebben toch pensioentegoeden, we zijn toch rijk, als er al risico’s in de huizenmarkt zitten, zitten de grootste toch in het topsegment en NHG opereert onderaan, kortom: op basis waarvan komt NHG tot dit oordeel wat zijn die risico’s, hoe groot zijn ze en wanneer zijn dergelijke risico’s “onverantwoord?”…..

    64% van de NL-ers dacht dat de huizenprijzen in NL in 2010 niet dalen…

    En de meerderheid heeft toch altijd gelijk in een demo-crazy
    ? 🙂

  18. KariZ says:

    Het was/is oorverdovend (angstaanjagend?) stil in de mainstream media.

    Zelfs nu.nl niets over te vinden…als Sneijder staat te bekken in de parkeergarage is het 3 weken voorpagina nieuws…

  19. KariZ says:

    @13 Patrick. Briljant. Zo is het!

    En die gasten die dat doen verdienen een wereldsalaris.

  20. adamus says:

    Juan zag gister de video van Marc faber bij het Von Mises institute. Goede tip van Hugo.

    nog een werkloze timmerman en Juan kan een mooi plankje vullen met spulletjes van de enige echte. Top. Nu ook met ebooks en gratis downloads.

    http://rothbard.be/boeken/105-geld-rothbard

  21. adamus says:

    als Sneijder staat te bekken in de parkeergarage is het 3 weken voorpagina nieuws…

    je moet ook weten wie je bekt. Alles heeft zijn prijs.

  22. Juan Belmonte says:

    Merci adamus,

    Overheden die rente kunstmatig laag houden zijn dus eigenlijk valsmunters, tenminste voor zover Juan het moraal van het verhaal heeft opgepikt met speedreading (hip hoor).

    Nieuw element in het geheel is dat het gehele publiek zich blauw leent, die Blauwe Stad, die is er dus al 🙂

    Juan houdt van short stories, Nescio, briljant 30 pagina’s met precies geplaatste worden als een lading op zoek naar een boomtop en dus nog net te onthouden, bij Multatuli raakt Juan van zijn zandpadje af, te veel woorden, geen lading, zoveel dat ieder verband mogelijk zou kunnen zijn. Maar we dwalen af 🙂

    Juan is dus Keynessiaan pur sang: laten we sparen voor een standbeeld van Keynes 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*