Deflatie zal er voor zorgen dat de koopkracht blijft stijgen

Piet Hein DonnerAls het aan minister Donner van Sociale Zaken ligt, komen er helemaal geen loonsverhogingen. Donner heeft de vakbonden voorgesteld om de nullijn te hanteren. Alleen dan ziet hij mogelijheden voor een sociaal akkoord, zei hij voor het NOS-Journaal. Donner: ‘We moeten de durf hebben om voor de tijd dat het duurt op een niveau van nul procent te gaan zitten. Ook de koopkracht, ook de uitkeringen en ook de pensioenen worden dan niet geïndexeerd.’

Voor ambtenaren ligt er ook geen loonsverhoging in het verschiet. ‘Het is niet zo dat de ene groep wel loonsverhoging krijgt, en de andere groep niet.’ Het kabinet is al begonnen door de ministersalarissen niet te laten stijgen, aldus Donner.

Half maart verwacht Donner een sociaal akkoord te sluiten met werkgevers en vakbonden. Cao-coördinator Wilna Wind van de FNV reageerde zuur op Radio 1: ‘Dit soort randvoorwaarden beïnvloedt de onderhandelingen niet positief.’ VNO-NCW wil niet reageren op de oproep nu de gesprekken over een sociaal akkoord nog gaande zijn.

Donner heeft blijkbaar goed naar Eric Mecking geluisterd

VVD
De VVD steunt de oproep van Donner. VVD-leider Mark Rutte vindt versobering van belang om de inflatie zo laag mogelijk te houden.

Hij voegt eraan toe dat dit dan wel gepaard moet gaan met structurele hervormingen, zoals doorwerken tot 67 jaar, kortere duur van de ww en flexibeler ontslagregels.

SP
SP-fractieleider Agnes Kant noemt de oproep om op de nullijn te gaan zitten niet verstandig. Het leidt volgens haar tot minder koopkracht, terwijl de economie juist een impuls nodig heeft.

Bovendien is loonmatiging niet de oplossing voor het probleem dat bedrijven geen orders binnenkrijgen en niet overgaan tot investeringen. Volgens Kant vraagt Donner aan de gewone man om de rekening te betalen, maar zegt hij niets over de beloningen aan de top.

‘Of het nu goed of slecht gaat met de economie, altijd wordt loonmatiging genoemd als het medicijn’, aldus Kant.

ChristenUnie
Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie zegt dat voorop moet staan dat er een sociaal akkoord komt. ‘Dat akkoord komt er niet als er eenzijdig, via de media, losse voorstellen worden gelanceerd.’

‘Het zou daarom mooi zijn als Donner zich inzet voor een totaalpakket aan afspraken’, aldus Slob.

CDA
Het CDA steunt de oproep van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om de lonen te bevriezen. CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum zegt zich goed te kunnen voorstellen dat dit onderdeel zal uitmaken van het totaalpakket om de gevolgen van de recessie tegen te gaan.

PvdA
‘Roepen in de media brengt een sociaal akkoord niet dichterbij’, zegt PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang over de oproep van Donner.

‘Ik kan me voorstellen dat de sociale partners niet hierop zitten te wachten’, zegt Tang. Hij acht hen verstandig genoeg om goede afspraken te maken over de lonen en denkt dat Donner er beter aan doet te komen met voorstellen over arbeidsbemiddeling of scholing.

bron: de Volkskrant

Blijkbaar verwachten veel mensen voor komend jaar nog inflatie. Ik vraag mezelf af waar die inflatie vandaan moet komen? Waarschijnlijk hebben de meeste journalisten zelf ook een aflossingsvrije tophypotheek en is ‘de wens de vader van de gedachte’.

Share Button
18 comments on “Deflatie zal er voor zorgen dat de koopkracht blijft stijgen
  1. Renee says:

    Ik denk gek genoeg dat de meeste inflatie gaat komen vanuit de hoek van de overheid en semi overheid. Denk aan verhoging lokale heffingen, gemeenten, waterschappen, maar ook aan huursverhogingen ed. Wie weet heeft de heer Donner of Bos ook nog wel een idee om een belasting te verhogen. Verder denk ik ook de supermarkten. Op de één of andere manier heb ik zelf het idee dat die prijzen ook nog steeds aan een te hoge kant zijn. Schat dat het gemiddeld met 10% naar beneden kan gaan om de zogenaamde grondstofverhogingen van vorig jaar terug te geven aan de consument. Maar let op, ook die prijzen blijven omhoog gaan de komende jaren.

  2. jopop says:

    en waar baseer je deze wijsheid op?

    Die vraag zou je overigens bij bijna alle commentaren op dit weblog wel kunnen stellen, ik lees heel veel meningen maar zeer weinig (of eigenlijk geen) argumenten. Zit iedereen elkaar hier alleen maar na te praten en angst aan te praten?

  3. Martin says:

    Groot gelijk jopop. De mensen praten elkaar alleen maar angst aan. Sterker nog: er is helemaal geen kredietcrisis, die wordt ons gewoon aangepraat.

    De schoften!

  4. Steef says:

    Inflatie betekent waardevermindering van geld. De markt van geld (geheel van vraag en aanbod) komt in de US met een overaanbod door het plan van Obama, hierdoor gaat er dus gigantische waardevermindering plaatsvinden door het bijdrukken van geld.

    De ECB is ook niet vies van geld bijdrukken (zoals het verleden reeds heeft aangetoond) en zal om de inflatie van de US te moeten counteren naar mijn idee ook geld bij moeten drukken om te concurreren.. met als resultaat dat de lonen van ons bevriezen, men er op koopkracht hard op achteruit gaat. Erger zelfs mensen zullen wel 3x nadenken voordat ze geld uit gaan geven als ze op de korte termijn niet vooruit gaan.

    Ikzelf ben dan ook finaal tegen het bevriezen van lonen om solidair te zijn met de gepensioneerde, wanneer onze salarissen stijgen zal naar ratio ook meer geld in het pensioenfonds gestopt worden waarmee de pensioenfondsen weer hun geld kunnen genereren voor hun herstelplan.

    Kortom misschien 2009 een kleine inflatie omdat de overheden te laat zijn met de harde maatregelen (niet van die softe stimuleringsplannen), 2010 wordt dan naar mijn idee in ieder geval lachwekkend..

  5. renee says:

    Beste Jopop , ik baseer mij op rekeningen die ik een week geleden heb gehad van mijn gemeente, van het waterschap en de woningbouw ivm de huur van mijn woning. De berichtgeving van de provincie waar ik woon dat hun deel van de wegenbelasting hoger gaat worden. Dat zijn dus keiharde bewijzen, dat kunnen heel veel Nederlanders beamen. De volgende keer betere vragen stellen of opmerkingen maken. Het geheel moet wel zinvol blijven.

  6. ronald says:

    De inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de ECB en de Nederlandse bank. De laatste jaren is de geldgroei zeer groot geweest. In Maastricht is afgesproken de geldgroei niet groter te laten zijn dan 4%. De laatste jaren is dit tussen de 9 en 14% geweest. Zie hier de oorzaak van de grote inflatie. Ik zou het zeer triest vinden als de vakbonden accoord gaan met nul procent loonsverhoging. De lonen veroorzaken de inflatie namelijk helemaal niet.

  7. Eric says:

    Home prices continued their multiyear slide in December, according to the two closely-watched gauges. Separately, U.S. consumer confidence levels collapsed in February, as households painted a dire picture of the economy. The S&P/Case-Shiller home-price indexes showed both the 10-city and 20-city index posted record declines, making 2008 the second-straight full year of declining home prices. Nationally, home prices are at levels similar to late 2003, and the Sun Belt continues to be hit hardest. The U.S. National Home Price index, which covers all nine U.S. census divisions, fell 18% in the fourth quarter from a year earlier, the largest decline in the measure’s 21-year history.

    Als er in NL een zelfde bubble of zelfs nog een grotere is, kan het nog leuk worden hier…

  8. Kapotjeplov says:

    Er wordt weliswaar door de FED en ECB veel nieuw geld bijgemaakt, maar de vernietiging van geld door de liquidatie van schulden is nog een stuk groter. Netto gezien krimpt de geldhoeveelheid.

    Deze poging tot bevriezing van de lonen is een eerste stap op weg naar loondaling. Net zoals dat gebeurde in de jaren 30.

    Uiteindelijk zal men de vakbonden voor de keuze stellen: of 5% loondaling of 20% van het personeel ontslagen. Dan zal de vakbond uiteindelijk eieren voor zijn geld kiezen en loondaling accepteren.

    Schulden zijn in zo een scenario het grote probleem: de last van de schulden t.o.v. het inkomen wordt groter. Iets wat men niet gewend is en waar niemand rekening mee heeft gehouden.

  9. jopop says:

    Ik kom sinds kort af en toe even kijken op dit weblog en mij valt op dat men hier over elkaar heen buitelt met voorspellingen (in de trant van “mijn buikgevoel geeft aan dat de huizenmarkt wel 60% om laag kan”), zonder dat daar de argumentatie bij gegeven wordt. De discussie wordt veel interessanter als men die voorspellingen onderbouwt, bijvoorbeeld zoals Renee in zijn/haar antwoord doet door te verwijzen naar gestegen gemeentelijke lasten (mooier nog zou zijn als je ook aangeeft hoeveel die stijging dan precies is, of linkt naar een overzicht van lastenstijging per gemeente). (want steekproef n=1 geeft niet zoveel houvast).

    En wat betreft de reactie van Martin: ja, feitelijk praat iedereen elkaar een recessie aan, dat is het karakter van de economie, deze is voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen. Wanneer een meerderheid van de overheden, bedrijven en burgers een negatief toekomstbeeld heeft, dan is er geen enkele maatregel die een teruggang van de economie nog kan tegenhouden. Helaas leidt dit vaak tot een machteloos gevoel, in je eentje kan je het tij niet keren, en zal je de rit moeten uitzitten.

  10. Ronald says:

    @jopop

    Economie is zeker emotie, ik vraag me echter af of we nu overdreven negatief zijn of dat we de 15 jaar daarvoor overdreven positief waren.

    Over het met z’n allen de moed erin houden, vergelijk het met een zinkend schip, je kunt met z’n allen blijven hozen in de hoop dat je het red of je kunt zorgen dat je als een van de eerste in de reddingsboot zit.
    Een aantal mensen zal meteen voor de reddingsboot gaan, bij de hozers slaat de twijfel toe of ze niet meer kans maken in de reddingsboot naarmate die twijfel groter wordt zullen er meer mensen in de reddingsboot stappen…

    Voor wat betreft het napraten, ik zie in de diverse reacties op deze site aardig wat argumenten waarom een en ander op dit moment niet goed gaat, denk aan huizenprijs t.o.v. gemiddeld inkomen, schuldpositie van mensen ten opzichte van hun inkomen en de schuld van alle nederlanders ten opzichte van het bruto binnenlands product.

    Als je op zoek bent naar goede argumentatie waarom een en ander wel om moet vallen kijk op: http://theautomaticearth.blogspot.com/

    De schrijvers van deze blog voorspellen al zo’n anderhalf jaar vrij accuraat de gang van zaken.

  11. johnny says:

    @jopop
    ik krijg van mijn bank , de renteherziening is in aantocht , een ruim hogere renteopslag van 4.2 % boven de euribor. Straf omdat ik lid ben van die bank en anderszijds omdat ze gesteund worden via de achterin gang van Bos .
    Dat is 1 aspect van het verhaal, de rest is hier te lezen op dit blog.

  12. Eric says:

    Dit is dus weer een wijze les,
    dat als je een nieuwe hypotheek aangaat duidelijk afspraken op papier zet, dat wanneer jouw hypotheek “afloopt” (zeg na 5 tot 10 jaar) en je moet weer verlengen, dat je dezelfde (actie) rente kunt krijgen als de starters.

    Dus na 5,10 of 20 jaar hetzelfde actie/stunt tarief als waar ze klanten mee lokken, moet ook voor jou kunnen gelden. Wil de hypotheek verstrekker dit niet, bedank je hem voor de koffie en ga je weg zonder zaken te doen.

  13. johnny says:

    heb je helemaal gelijk in , dat speelt ook nu. Het zijn banken.

  14. Martin says:

    @jopop,

    Psychologische factoren spelen inderdaad een grote rol in de economie: zowel in tijden van financiele euforie als in tijden van de daaropvolgende onvermijdelijke neergang.

    In tijden van voorspoed zul je zelden iemand horen beweren dat we onszelf rijk rekenen. Maar zodra het minder gaat praten we elkaar een recessie aan.

    Onzin!

    Wat er nu gebeurt is het gevolg van irrationele verwachtingen in het afgelopen decennium dat de bomen tot in lengte van dagen tot in de hemel zouden groeien.

    Aan deze economische neergang liggen fundamentele oorzaken ten grondslag. Banken hebben het afgelopen decennium te veel uitgeleend tegen te weinig onderpand en wisten dit te verhullen door die leningen niet op hun balans te zetten maar door te schuiven naar de financiele schaduwmarkt die ze via ondergekapitaliseerde hedgefondsen aan de man bracht in de vorm van hoogrentende obligaties.

    En nu het onderpand, zoals vastgoed en commodities waarop al deze hoogrentende obligaties zijn gebaseerd, op dramatische wijze is gedaald, gaan banken met de billen bloot en blijkt het financiele stelsel niet meer dan een kaartenhuis te zijn.

    En probeer dan nog maar eens de toekomst zonnig in te zien!

  15. Jeff says:

    Het ligt eraan hoe je de inflatie en deflatie berekend wordt. Huizen en luxe goederen (zoals autos) worden goedkoper maar energie en voedsel wordt op termijn weer duurder. Dit kan dus tegelijk gebeuren. Als je alles bij elkaar optelt valt de inflatie of deflatie relatief mee, maar het is gelul om te zeggen dat alles goedkoper wordt door de deflatie, want de eerste behoefden energie en voedsel worden gewoon duurder! Ik koop dagelijks in ieder geval geen huis of auto.. voedsel en energie wel..

  16. Martijn says:

    Let op met praten over delfatie!!

    Ik hoor vaak dat de liquidatie van schulden deflatie met zich meebrengt. Dat is natuurlijk ook wel zo, de schuld was eerst immers geld in omloop, en als de schuld weg is door liquidatie moet de schuldeiser afschrijven op zijn vermogen, en neemt de hoeveelheid geld in omloop af.

    Nu komt ie: het uitgeleende geld is al wel in omloop (de lener heeft er iets van gekocht) en dat blijft het ook.

    Wat het afschrijven op de schuld betreft: dat gebeurt dus niet altijd. Vaak is de schuldeiser een bank, en het geld dat die bank in eerste instantie uitleende waren de spaarcentjes van een klant van die bank. Als de bank zoveel moet afschrijven dat de spaarcentjes van de klant van de bank ik gevaar komen, dan springt DNB ertussen. Die verzekert namelijk de inleg van elke spaardert tot een ton. Er zit dus een duidelijk maximum aan het afschrijven op schulden: banken kunnen er niet door omvallen.

  17. Sander says:

    “geld dat die bank in eerste instantie uitleende waren de spaarcentjes van een klant van die bank”

    Nee hoor het was meestal nieuw geld. kijk maar naar de hogeleverage van de banken.

    De landen zullen wel weer staatschuld aan de ECB gaan verkopen (geldschepping). Vandaar dat de banken ook genationaliseerd moeten worden.

    Neemt niet weg dat vrijwel iedereen nu al diep in de schulden zit en niet meer wil lenen. Zelfs gratis geld helpt dan niet meer. Het einde van het piramidespel…..

  18. Lampenist says:

    Een lichte deflatie van 2-4% kan geen kwaad als daarbij de lonen en uitkeringen stabiel kunnen blijven. Veel deflatie in consumentengoederen zijn al ingezet en de supermarkten zullen onder druk van de consument dan ook mee moeten in een prijsdaling van enkele procenten. Het is vooral de overheid, gemeenten en alle publieke sectoren die door hun besturen gedwongen moeten worden tot een absolute nul op alle verhogingen en een efficienter beleid moeten voorstaan zodat een lichte deflatie kan doorzetten. Bij een deflatie van 1-4% kan de staatsschuld alleen al door minder of geen rentetoekenning lager worden. De huizenprijzen zullen eerder door de lange leegstand als door de nieuwbouw in prijs dalen. Indien een stabiel evenwicht of een lichte deflatie een jaar stand kan houden is het logisch dat de rente op hypotheken dan naar 4%kan zakken. Bij een lagere rentestand komt de verkoop van huizen makkelijker op gang. Kredietverschaffers hebben meer last van dubieuze hypotheken en leningen dan van een vaste lage rentestand. Als een en ander in een gematigd tempo plaats vind en men de tijd heeft om hier op in te spelen kan het alleen maar gunstig uitpakken. Een scherpe daling van de huizenprijzen zie ik niet snel gebeuren want als de huizenprijzen meer dan 10% dalen komt er een koopgolf op gang en gaan direct daarna de prijzen weer stijgen. Het grootste venijn zit in de grote winsten van de banken en de doorberekende kosten van de banken. Overheid en alle publieke organisatie moeten vrijwillig de stand op -2 zetten. Dat geeft de meeste ruimte aan de publieke bestedingen. De publieke bestedingen zijn de motor van de welvaart. We zijn nu in een tijdperk dat inflatie de motor afremt en deflatie de motor kan aandrijven. Als alles met mate is gaat de economie daaraan niet ten onder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*