De tien aanwijzingen voor een huizenbubbel in Zweden

Bostadsbubbla Sverige2009 was het jaar waarin het bruto binnenlands product van Zweden de grootste daling ooit in vredestijd liet zien. Ook de werkloosheid schoot omhoog, maar op de huizenmarkt bleef het één groot feest.

zie ook: Megabubblan Röda stugan
Bubbel bedreigt woningmarkt Zweden

De woonrechten stegen met 20% in waarde en de huizen met 10%. Nieuw record, halleluja! Wat gebeurde er in het najaar van 2008 was niet het einde van het feest, maar slechts een pauze om de glazen te vullen.

Om te zeggen dat Zweden een oververhitte huizenmarkt heeft is misschien het intrappen van een open deur, maar er zijn enkele zaken die aangeven dat Zweden is uitgegroeid tot een broeinest waarin iets griezeligs lang de tijd heeft gehad om te groeien.

  1. Huizenprijzen in Zweden zijn sinds 1997  met meer dan 150 procent gestegen. De stijging is een van de hoogste in de wereld en is aanzienlijk groter dan in de VS voor de crash .
  2. De weinige landen die een nog hogere prijsstijgingen hebben gekend zoals Ierland, Spanje en Groot-Brittannië hebben al een aanzienlijke daling van de prijzen laten zien. In Zweden zijn de prijzen verder gestegen.
  3. De verhouding schuld tot inkomen staat op recordhoogte. Deze is hoger dan vóór de jaren 90 crisis en hoger dan die van de Amerikaanse huishoudens.
  4. In bijna alle andere landen dalen de schulden. In Zweden stijgen de schulden. Hypothecaire leningen stegen met bijna 10 procent vorig jaar.
  5. Het hefboomeffect op woningen is gestegen tot een recordniveau van meer dan 60 procent.
  6. De Zweedse hypotheekrente is veel lager dan in andere Europese landen en dat geldt ook  voor de eisen tot een aanbetaling.
  7. In Zweden wordt het kopen van een huis fiscaal gestimuleerd door de hypotheekrenterenteaftrek (30%) en de afschaffing van de onroerendgoedbelasting.
  8. Het staatsbedrijf SBAB heeft de markt opgestookt door te zorgen voor gunstigere voorwaarden en een lage rente.
  9. Hypotheek leningen vormen een groot deel van de balans van de Zweedse banken. Nieuwe regelgeving maakt geld lenen duurder voor de banken, wat ook duurdere hypotheken betekent.
  10. Een zeer groot deel van de nieuwe leningen voor woningen heeft een variabele rente, waardoor de kwetsbaarheid voor een toekomstige renteschok toeneemt.

Een groot deel van het fortuin van het Zweedse volk zit opgesloten in hun huizen. Een decennium van herstel heeft duizenden nieuw miljonairs opgeleverd. Als de babyboomers dit gelijktijdig willen gaan verzilveren kan het wel eens erg druk bij de deur worden.

Deze factoren doen alle alarmbellen rinkelen. Dit doen ze al een hele tijd, maar er is nog niets gebeurd.

Natuurlijk kan het een valse conclusie blijken te zijn. Maar dat het is ook het verraderlijke met bubbels. Ze zweven vaak prachtig door de lucht zodat het gemakkelijk is om te geloven dat ze altijd zullen blijven bestaan.

Vele hebben vooraf vele jaren gewezen op de idioot dure IT-aandelen en perversie van de Amerikaanse woningmarkt.  Maar opeens zegt het poef. Daar moet je er op voorbereid zijn, om geen natte plek te worden.

bron: E24.se

Share Button
112 comments on “De tien aanwijzingen voor een huizenbubbel in Zweden
  1. Juan Belmonte says:

    In Zweden zou het wel mee moeten vallen, die hebben vorige eeuw de HRA al hardhandig afgeschaft, dus prijzen kunnen NU niet gebaseerd zijn op een (door HRA) kleine halvering van een kunstmatig lage rente. Bovendien is de Zweedse rente los van de euro en daarmee stuurbaar door de Zweden zelf en net zo kunstmatig laag als ze zelf willen.

    Storm in een glas (Zwöds) water ?

  2. Juan Belmonte says:

    Ter verheldering:

    In Zweden is de hypotheekrenteaftrek in 1991 beperkt tot een maximum van 30% van de betaalde hypotheekrente, waar voorheen een maximum van 90% van toepassing was.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypotheekrenteaftrek#Zweden

  3. huisje says:

    De grootste wijsheid is die van de gemiddelde weg!

    Zoals iedereen weet is er geen juiste weg, de weg is nu eenmaal zoals die is, in al haar onwetendheid en veranderlijkheid. De Weg van de huizenmarkt in Zweden is voor de Zweden gemiddeld en voor de Spanjaarden onwerkelijk.

    De weg neemt uiteindelijk haar plek in van het gemiddelde bestaand, de weg is per definitie gemiddeld, de vraag is waar precies het midden van de weg is, in Zweden of in Spanje na de correctie?

    Misschien is het interessanter om je af te vragen hoe de weg die altijd gemiddeld is toch kan verschuiven, en waarom zij dat dan doet?

    Met deze simpele levenswijsheid kun je een hoop zaken relativeren, zoals simpelweg weten dat correcties die afwijken van de gemiddelde weg uiteindelijk weer terugleiden naar het midden.

    Het midden wordt bepaald door diegenen die de meeste invloed op het verloop van de weg hebben, soms drukken zij haar naar rechts (speculatie, winst
    ), soms naar links (tegenreactie en “herstel”). Maar zelfs zij die de weg beïnvloeden willen allemaal hetzelfde, een huis, een boom en een beest, de weg zal er dus altijd blijven, hoe kronkelig zij ook verloopt.

    Natuurloijk zal een correctie zowel in Nederland alsook in Zweden niet uitblijven, maar wat dit eenzijdige bericht niet laat zien is dat dit deels al gebeurt, nu terwijl ik dit schrijf. De weg wordt namelijk continue beïnvloed en niet pas als er iets op dit forum verschijnt. Dit forum wenst een afbuiging van de weg naar links terwijl het bestaan van het forum al aangeeft dat de weg links is afgeslagen.

    Blijf uiteraard je eigen weg volgen maar besef je dat voordat jouw weg op de plek loopt waar jij hem wilt hebben het gemiddelde sturingsmechanisme hem allang weer naar een ander gemiddelde heeft geduwd.

    Kijk voor de grap eens naar speculanten op de huidige woningmarkt, ze kopen massaal de buitenkansjes op en juist zij helpen de weg naar links te duwen..

    Dat in Zweden en bijvoorbeeld Tsjechië de huizenprijzen te hoog zijn is nu al zo lang bekend dat er juist weer speculanten zijn die daar genbruik van maken en daarmee het gemiddelde herstellen.

    In Nederland is er al 20% af, wat is handiger, wachten op de gevallen waar nog eens 20% vanaf gaat opf gebruik maken van je marktpositie en daar kopen waar bouwers onder druk staand danwel in die gebieden waar jij denkt dat je een goede deal ziet die de koemnde jaren vooruit gaat.

    Mijn gouden tip: Haringbuisdijk 4 voor 315.000 euro, het sluishuis tegenover die woning gaat niet door, andere gelijkwaardige woningen in die straat (identiek) te koop voor 480.000 euro..

    Zoals Hans Teeuwen al zei na zijn tandartsbezoek..spoelen maar..

  4. Cinelux says:

    Veel overeenkomsten met Nederland.

  5. Juan Belmonte says:

    @ artikel

    Huizenprijzen in Zweden zijn sinds 1997 met meer dan 150 procent gestegen

    Wellicht was 1997 een dieptepunt in huizenprijzen na de recessie die in Zweden intrad begin jaren ’90. Dan is het gewoon een inhaalslag ?

  6. Okkie says:

    Grappig dat ze in Zweden naar de Herengrachtindex verwijzen.

  7. Juan Belmonte says:

    Wat zegt OESO ?

    In het rijtje:
    Very large increases
    (90% or more)

    Ireland, Netherlands, Spain U.K.

    Moderate to large increases
    (20% to 90%)

    France Italy Sweden USA

    Bron: Table 4.1. Changes in real house prices across OECD countries1
    1980 (or earliest year available)-2008

    http://www.oecd.org/dataoecd/42/11/46917384.pdf

    Kortom: de NL zeepbel zou groter moeten zijn dan de SE zeepbel.

  8. Juan Belmonte says:

    Off-topic:

    Van de 220.000 Nederlandse winkelpanden stonden er eind vorig jaar ruim 13.000 leeg, dat is 6 procent van het totaal.

    De winkelgebieden die het hardst worden getroffen zijn Echt (21 procent), Schiedam (20 procent), Geleen (18 procent) en het Rotterdamse Oude Noorden (17 procent).

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8931653/__Leegstand_winkels_loopt_in_rap_tempo_op__.html?p=35,1

    Allemaal prima ruimte dus voor woningbouw 🙂

  9. nhz says:

    wat een belachelijk en slecht geinformeerd verhaal; op een meerderheid van de genoemde punten is de situatie in NL erger, en de auteur van het verhaal lijkt nog nooit van Nederland gehoord te hebben. Nogal selectieve berichtgeving dus.

  10. Juan Belmonte says:

    @nvm link
    http://nieuws.nvm.nl/actual/november_2010/bubbel_bedreigt_woningmarkt_zweden.aspx

    Zo werd eerder met ingang van vorige maand een plafond op de hoogte van hypothecaire leningen gelegd van 85 procent van de marktwaarde van een woning.

    Er wordt in NL met moeite gesproken over 112% en dan over de prijzen uit de toppen van de “markt”.

    Ten tijde van DSB was 160% van welke waarde dan ook aan de orde.

  11. Dow Jones says:

    Zweden heeft sinds 2006 natuurlijk wel een centrum-rechtse regering, dus misschien heeft er wel weer wat deregulering plaatsgevonden, wat via financieringstrucs zou kunnen hebben geleid tot hogere prijzen op de woningmarkt. Ik weet er echter niet voldoende van om de Zweedse housing bubble volkomen te verklaren. Iedereen weet natuurlijk wel dat Zweden de HRA al flink heeft ingeperkt in de jaren negentig en dat de huizenmarkt en de economie daar na een kort schokje vrij snel weer van hersteld waren. Wat de monetaire vrijheid van Zweden betreft: die is niet zo groot als men wel eens denkt. De euro en de Zweedse kroon zijn gekoppeld en Zweden is als EU land verplicht (in tegenstelling tot de enige twee uitzonderingen Denemarken en het Verenigd Koninkrijk) om de euro op termijn in te voeren. Men zal in Zweden het monetair beleid van de ECB dus naadloos volgen.

    De huidige situatie in Zweden zou kunnen worden toegeschreven aan het herstel van een wellicht enigszins ondergewaardeerde woningmarkt met lichte bubblevorming (door lage rentestanden in de laatste drie jaar). In ieder geval is de situatie in Nederland – op het moment – nog ernstiger dan die in Zweden. Dat wil overigens niet zeggen dat de situatie in Zweden en bijvoorbeeld ook België de komende jaren minder ernstig blijft dan die in Nederland. Niemand kan de toekomst voorspellen.

    Cheerio,

    Dow Jones

  12. Dow Jones says:

    @10 (Juan Belmonte)…

    In Zweden is een financieringsplafond ingesteld van 85% van de waarde van de woning…

    In Nederland zijn we van 160% naar 112% gegaan. Ik denk dat we binnen een jaar gaan zien dat gewoon 100% (en geen cent meer) financieren de norm wordt. En daarna? Ik hoef – denk ik – geen grafiek te tekenen om aan te geven waar dat naartoe gaat.

    Trouwens niet zo alert dat ruim twee jaar na de val van Lehman er nog steeds landen zijn die tot zeer recentelijk actief bubbles op de huizenmarkt aan het creëren waren. Wie zouden daar in Zweden beter van worden / zijn geworden? Zou het een politiek spelletje zijn van de centrum-rechtse coalitie? Een één-tweetje tussen de financiële wereld en de overheid?

    En wij maar denken dat Zweden er zo uit ziet…

    http://www.youtube.com/watch?v=sO7zGCsemiY&NR=1

    Cheerio,

    Dow Jones

  13. bigD says:

    @huisje(3)
    Dit forum wenst een afbuiging van de weg naar links terwijl het bestaan van het forum al aangeeft dat de weg links is afgeslagen.

    Een goede!

    Er wordt hier enorm afgegeven op de overheid met haar NHG, HRA, grondpolitiek en sociale woningbouw (scheefhuurders), maar ondertussen schijnt de oplossing ook hier weer gevonden te worden in meer overheidsingrijpen (dus linksaf). Een paradox of complete onnozelheid?

    Het artikel over Zweden leest als een fabel. Vroeger verving je de boze wolf door de koning. Nu vervang je Zweden door Nederland.

  14. Adamus says:

    Laten we communistisch Zweden groeten 🙂

  15. Adamus says:

    Van mij mag de financier tot het oneindige gaan, maar dan ook voor de gevolgen opdraaien. Alleen willen we dat niet, een einde maken aan fractioneel bankieren. Verslaafd aan “gratis geld”, digitaal en papier.

  16. Adamus says:

    Centrum rechts, we zien wat in NL voorstelt. Socialisme voor de eigen club. Zijn er echt mensen die denken dat rechts iets verandert? Wiegel, Vvd in de jaren 80: plus 20% ambtenaren!

  17. Jeroen says:

    @BigD(13):

    Op zich is overheidsbemoeienis niet verkeerd, eigenlijk zelfs een voorwaarde voor een langdurig stabiele markt omdat de overheid de enige partij is die bindend regels op kan leggen. We moeten echter wel af van de huidige situatie waarin de overheid de woningmarkt volledig dichttimmert met allerlei garantieregelingen (NHG), subsidies (HRA) en andere risicodempende maatregelen terwijl lokale overheden er via hun grondbedrijven ook nog eens flink aan proberen te verdienen en daarmee de prijzen opdrijven.

    Als het besef groeit dat we als maatschappij gebaat zijn bij een stabiele markt zonder extreme speculaties of prijsopdrijvende excessen, dan kan de overheid een goede rol spelen door daarvoor de juiste maatregelen te treffen. Welke dat zijn is (hier) al lang bekend.

    Ik vrees echter dat we nog lang moeten wachten…

  18. Dow Jones says:

    @17 (ll)…

    Interessant artikel…

    “Meanwhile, the issue of helping those in negative equity continued to dominate the election campaign yesterday, after Fine Gael pledged to give extra tax relief to those who had bought at the height of the property boom.”

    “Extra tax relief”? Een soort extra aftrekpost dus? Een soort uitbreiding van de hypotheekrenteaftrek dus? Dat doet mij toch wel enigszins aan de Nederlandse situatie – en onze vrolijke vrienden van VVD, CDA en PVV – denken. Even opgezocht op Wikipedia, en ja hoor:

    “Fine Gael volgt over het algemeen een beleid dat midden-rechts ligt, en heeft banden gevormd met christendemocratische partijen in de Europese Unie.”

    [Bron: Wikipedia]

    Je zult mij niet horen beweren dat links alle antwoorden heeft, maar rechts is nu overal wel heel opzichtig de collectieve ruif aan het leegroven om leenkneuzen in het zadel te houden. Dat is electoraal misschien – ogenschijnlijk – ook wel expedient. Ik denk echter dat de gewone huizenbezitter ook steeds meer door begint te krijgen dat het “progressieve” systeem van aftrekken dat we in Nederland hebben niet houdbaar is. Binnenkort zal de kiezer dus meer gaan luisteren naar partijen die een redelijker geluid laten horen. Dat “bij ons staat de HRA als een huis” gaat niet lang meer werken. Er moet ergens iets af, en dan lijkt het mij in de lijn der verwachting liggen dat 99% van de bevolking ervoor stemt om dat bij de best verdienende 1% – die nu wordt beloond met een aftrekpost van 52% – te gaan halen.

    Nogmaals, dit is geen waardeoordeel, maar gewoon een inschatting…

    Cheerio,

    Dow Jones

  19. lorenzo says:

    Een woning in Zweden die van € 10.000 naar 20.000 eurotjes gaat heeft een enorme proecentuele stijging (..). De achterliggende gedachte van woningen in het buitenland ( waar jullie geen weet van willen hebben merk ik hier ook weer) , is de globalisering . Een huis kopen in het buitenland is de afgelopen jaren een normaal gegeven geworden . Dat zal in de toekomst groter en groter worden. DAT draagt in grote mate mee in de stijgende woningprijzen die de lokale bevolking soms met argusogen bekijkt want voor hen onbetaalbaar op een zeker moment. Daarnaast is er ook simpelweg nog een inhaalslag gaande op de wel erg lage prijzen .
    Een vertaling 1 op 1 naar Nederland is de wens en de vader van de gedacht maar getuigt van weinig kennis in deze.
    Een dempende werking derhalve op de prijzen , in Zweden , Spanje en andere landen .
    Zie ook http://www.woningtweets.eu

  20. nhz says:

    @11:
    Zweden heeft als kampioen ‘socialisme’ tegenwoordig een sterk inflatoir beleid, net als de EU/euro zone dus. Maar de huizenbubbel in Zweden lijkt me veel lokaler dan in NL; als je een eindje buiten de grote steden gaat kijken zijn de prijzen echt lachwekkend laag vergeleken met Nederland. Een riante boerderij met veel grond kost misschien 5 of 10% van wat ze in NL daarvoor vragen; een mooi en ruim zomerhuis op het platteland kost minder dan bij ons een aftandse garage in de stad.

    @12:
    ik denk inderdaad dat veel landen nog steeds proberen om bubbles te blazen, o.a. op de huizenmarkt omdat de politici nu eenmaal niet beter weten. Zweden heeft trouwens al eerder huizenbubbles gehad, en ik herinner me dat eind jaren 70 (net voor de bom hier barsste) ze met busladingen tegelijk naar NL kwamen om hier huizen op te kopen voor speculatie.

    @13:
    het is maar net wat je ‘meer overheidsingrijpen’ noemt. Ik vind het inperken van alle subsidies, incentives, gratis putopties en bailout wetjes om de woningmarkt op te stuwen prima, maar jij kennelijk niet.
    Ik beschouw mezelf overigens als links, al zal ik nooit meer op GroenLinks ofzo stemmen.

    Helemaal afschaffen van al die flauwekul zou wat mij betreft nog beter zijn, maar met de huidige bankiers en politici is dat volstrekt ondenkbaar. Zolang dat geen optie is is alles wat de bestaande gekte inperkt prima.

    @15:
    inderdaad, van mij mag het ook zonder enige regulering; maar dan niet huilie-huilie doen zodra het misgaat en de politiek chanteren voor een bailout. En bankiers op zijn minst persoonlijk aansprakelijk houden voor alle verliezen in spaargeld van de bank als ze de tent laten klappen. En wat prive personen betreft kunnen ze beginnen met afschaffen van WSNP voor grote schulden zoals hypotheken, en afspreken dat je dat maar één keer in je leven mag gebruiken.

  21. nhz says:

    @19:
    eens met je opmerking over globalisering, maar het kon wel eens tijdelijk zijn. Ik ken nu al de verhalen over luxe vastgoed agglomeraties waar de markt is ingestort omdat bijv. Ryanair het nabije vliegveld niet langer aandoet (meestal eisen ze daarvoor een enorme bijdrage van de lokale overheid). Veel van dat soort second homes drijven op kunstmatig goedkope vliegtarieven en het gemak waarmee je even een kort weekend in een ander land doorbrengt. Als er eindelijk BTW en accijns op vliegtuigbrandstof komt (zal er toch ooit van moeten komen) is de pret snel over, en zijn second homes weer gewoon voor de mensen met geld en tijd over. Laat staan als peak oil echt doorzet, dan zijn veel ver verwijderde bestemmingen ineens erg onaantrekkelijk.

  22. lorenzo says:

    …en als de plaatselijke tandarts ook zijn tarieven verhoogd nog een argument .
    Weet je dat een mens zo groot is als dat hij denkt ? Een mens meester is in het opleggen van eigen beperkingen ?
    Niek , laten we blij zijn dat niet elke Henk en Ingrid van zijn 4 de hypotheek ook zo nodig in Spanje moet zitten en afhankelijk is van de tarieven van Ryanair..
    De tweede woning wereld verandert en dat is maar goed ook . Er komt een tijd dat wanneer je zegt met pensioen het hele jaar door in Nederland te verblijven je een loser wordt genoemd , in nederland met al zijn kosten. Ik noem maar iets.
    En over tijd gesproken , als ”we ” hier hele dagen kunnen verblijven valt dat aspect wel mee , denk ik.

  23. bigD says:

    @jeroen(18)
    Op zich is overheidsbemoeienis niet verkeerd, eigenlijk zelfs een voorwaarde voor een langdurig stabiele markt omdat de overheid de enige partij is die bindend regels op kan leggen.

    In extremis geloof je dus dat totalitairisme (als dat een woord is) “niet verkeerd” is. Werkt het in Iran en Noord Korea? Werkte het in de Sovjet Unie? Kan je van Nederland een Singapore maken? Nederlanders hebben relatief veel vertrouwen in politici, maar geloof je echt dat onze politici een ander belang dienen dan hun eigenbelang?

    Overigens is mijn mening dat stabiliteit alleen bereikt kan worden als de tegenpolen elkaar zonder interverentie in balans houden. In het geval van financiële stabiliteit: greed en fear. Helaas is twee decennia lang alle fear onderdrukt door de overheid. Door nu met greed te gaan bemoeien creëert de overheid twee verwrongen tegenpolen. Ik garandeer je dat ook dit weer tot nieuwe ongelijkheid gaat leiden. Dat wordt tien jaar puinruimen over tien jaar.

  24. bigD says:

    @nhz(20)
    Je verdraait mijn woorden. Ik ben voor de punten die je noemt, maar wij verschillen in aanpak. Ik wil afschaffing van de meeste regeltjes (m.n. NHG en HRA). Jij wilt nieuwe regels die de oude regels reguleren. Dus inderdaad, jij zoekt het linksom en ik zoek het rechtsom. Voor alle duidelijkheid ik ben niet van het VVD kapitalisme (lees: socialisme voor de rijken).

  25. nhz says:

    @24:
    als je het zo stelt zijn we het in theorie eens, ik heb ook het liefst zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis. Maar ik geloof nooit dat onze politiek de HRA, NHG, onbeperkte bank bailouts etc. gaat afschaffen, m.a.w. ze blijven tot het naadje gaan wat betreft hun ‘socialisme voor de rijken’ (want dat is het huidige beleid). Alleen als het land failliet is zouden ze overwegen met deze flauwekul te stoppen. Kortom, als je daar op gaat wachten gebeurt er niks totdat het te laat is.

  26. Jeroen says:

    @BigD (23):

    In extremis geloof je dus dat totalitairisme (als dat een woord is) “niet verkeerd” is.

    Absoluut niet, we moeten alleen wel gebieden durven te identificeren waar het opleggen van regels goed voor ons als maatschappij kan zijn, om de eenvoudige reden dat het een zooitje zou worden als iedereen maar vrij z’n gang zou gaan.

    Om een voorbeeld te noemen: verkeersregels zijn echt nodig, want anders… Maar om daarmee onze overheid ‘totalitair’ te noemen omdat ze die regels heeft opgelegd gaat me te ver. Zo is het net als met de woningmarkt. We hebben daarbij bepaalde regels nodig om te voorkomen dat het een enorme speculatieve chaos wordt waarbij de uiteindelijke maatschappelijke schade ver boven de initiële winsten uittorent. Eigenlijk hetzelfde als op de beurs, daarvoor zijn ook allerlei regels afgesproken om de ergste excessen buiten de deur te houden.

  27. Adamus says:

    Nhz je wilt Belasting op Toegevoegde Waarde uit de particuliere sector, dat zullen de improductieven prachtig vinden. Ik stel voor een Belasting Op Schuld.

  28. nhz says:

    @27:
    hoezo belasting op toegevoegde waarde? Ik vind dat de overheid moet stoppen met de risico’s weg te nemen, dat is helemaal geen ‘belasting’, dat is gewoon de kosten neerleggen waar ze veroorzaakt worden. Een belasting op schuld vind ik prima, maar dat is zo diametraal tegenover al het huidige westerse denken (en tegenover de belangen van de banken) dat onze politici nog eerder de HRA en NHG per direct zouden afschaffen.

  29. frankie says:

    Zelf kom ik al zo’n 15 jaar in Zweden en denk dat bovengenoemd artikel alleen gaat over de steden, zoals Stockholm en Goteborg.

    Mijn ervaring is dat de huizen in de lokale streken, waar vroeger veel boeren zaten al jaren ongeveer dezelfde prijzen hebben. Vergeleken met 20 jaar terug zelfs eerder een stuk goedkoper. Vergelijkbaar met onze krimpgebieden in Zuid-Limburg maar dan veel heftiger 😉

    Het zweedse artikel is wel grappig herkenbaar, een omschrijving van elke bubbel in wording: Het geloof dat het alleen maar omhoog kan.. en dat niemand de boot wil missen.

    Maar qua prijzen in het platteland is al jaren een prijs van pak hem beet 30-50kEuro prima om een leuk huis te kopen en ik zie dit niet snel veranderen.

  30. Dow Jones says:

    Deze BBC documentaire is erg interessant. Bekijk hem even als je wat tijd over hebt.

    De audio en video worden zeer slecht in het tweede en derde gedeelte, maar je begrijpt na het eerste gedeelte al waar het over gaat. Men sjoemelde toen (in 2003) op grote schaal met self-cert mortgages (self gecertificeerde hypotheken). In enkele gevallen werd een salaris van boven de 100.000 GBP opgegeven terwijl de potentiële koper niet meer dan een modaal salaris van 30.000 GBP verdiende. Even voor de duidelijkheid, dit is fraude waar de hypotheekverstrekker en de hypotheeknemer voor de wet beide bij betrokken zijn. De gevangenisstraffen liggen tussen de zeven en tien jaar.

    Tip: zet de volgende keer je mobiele telefoon op record als je naar de hypotheekadviseur gaat. Dan kan de politie er ook iets mee. Ik denk dat ook het Youtube-kanaal vastgoedzeepbel de beelden of geluidsopnamen wel interessant zal vinden.

    http://www.youtube.com/watch?v=vT1UnGS91BY

    http://www.youtube.com/watch?v=sGbd95Ac1D4&NR=1

    http://www.youtube.com/watch?v=_OAc6JRb3Bg&NR=1

    Cheerio,

    Dow Jones

  31. Goudbelegger says:

    Onderstaande is typisch bubble denken. Je ziet het in die SBS Engelse serie over Engelsen die emigreren naar Spanje. Ze dachten allemaal ‘dit blijft altijd zo doorgaan’, die commentaren ook, ‘de prijzen in Andaluce zijn vorig jaar met 60% gestegen, specialisten, tuut tuut, verwachten dat de prijzen dit jaar met nog minimaal 40% zullen stijgen, ze moeten dus snel beslissen’. Echt, als je onderstaande teksten typt waar zit dan je verstand. ‘Een normaal gegeven’ om een huis in het buitenland te kopen………………………………… Net zoals het een ‘normaal gegeven’ is om met 55 met pensioen te gaan, bij de overheid te werken, een gigantisch pensioen te krijgen, allemaal normaal. Een teruggang zal er nooit meer komen.

    ——

    Een huis kopen in het buitenland is de afgelopen jaren een normaal gegeven geworden . Dat zal in de toekomst groter en groter worden.

  32. Goudbelegger says:

    En ik ben niet negatief, alle respect voor ondernemers. Ken er een aantal die zeerrrrr succesvol zijn maar dat betekent niet dat je niet realistisch moet zijn.

  33. TheRealJohn says:

    Wederom een situatie waarbij de betaalbaarheid de prijzen bepaalt.
    Gechargeerd gesteld geldt dus het volgende: wanneer de hypotheekrente verdubbelt, halveren dus de huizenprijzen.
    De kunstmatig lage rente in combinatie met hypotheekrente hebben een soort betaalbaarheids-multiplier-effect gehad.
    Gaat de wal het schip echter op korte termijn keren?
    Misschien staat de Euribor over vijf jaar nog steeds op 1%, en misschien ook niet, wie het weet mag het zeggen.

  34. nhz says:

    @31:
    ik herinner me ook een documentaire van de BBC uit 2006 ofzo waarin bleek dat als je geen inkomen had de makelaars ze zo aan een valse identiteit met vet (nep-)salaris hielpen en hun, die hypotheek van een miljoen was zo geregeld. Kostte iets van 2000 pond voor valse identiteit inclusief hele beroepshistorie etc. (ongetwijfeld serieproduktie …). Ik wed dat er alleen een paar ondergeschikten berispt zijn voor deze fraude, de rekening ging toch naar de belastingbetaler dus waarom moeilijk doen.

    @33:
    bijna alle ‘geslaagde ondernemers’ in NL werken in een sector die volledig draait op subsidie, of het is pure maffia (ik ken van beide boorbeelden). Mensen die eigenhandig (dus zonder superrijke familie, hulp van de overheid of via criminele activiteit) zelf iets opbouwen zijn extreem zeldzaam hier.

    @34:
    het zou mij niks verbazen als de Euribor over vijf jaar op nul staat, een permanente bailout die geheel in lijn is met 100-jarige staatsleningen enz. Hoe langer de waarde op 1% staat, hoe moeilijker het wordt om ooit nog terug te gaan naar normale waardes. Trichet weet dat, vandaar dat hij nu keihard liegt over inflatie risico, net als de BOE vorig jaar.

  35. lorenzo says:

    ”hypotheekverstrekker en de hypotheeknemer” : 1 keer noemen is wel genoeg.

  36. Get a Life! says:

    Artikel over “NVM in de Ivoren toren” en Twitter
    Geplaatst op 7 februari 2011 door Huizentweets
    Hieronder onze reactie op de uitstekende blog van Han Tuttel over NVM en Twitter.

    Met verbazing lees ik het artikel van Han Tuttel, prima artikel trouwens. Mijn verbazing gaat dan ook niet naar Han Tuttel uit, maar naar datgene wat hij schrijft over de NVM.

    Han heeft gelijk! De NVM kan op geen enkele wijze iemand verbieden om de lettercombinatie NVM in zijn Twitternaam te gebruiken. Ik heb regelmatig contact gehad met Twitter en ik kan iedereen verzekeren dat de NVM door Twitter vrolijk afgewezen wordt als ze met een klacht komen over een Twitternaam waarin NVM voorkomt. Wat kan de NVM dus alleen maar doen? Haar eigen leden onder druk zetten!
    Ik begrijp niet dat de leden dit blijven accepteren. Dames, heren NVM makelaars, die vereniging is er voor jullie! Als de bestuurders van die vereniging pas in 2011 ontdekken dat in 2006 Twitter is opgericht dan moet u zich echt zorgen gaan maken over de toekomst van uw vereniging. Terwijl u wel wakker bent en zichzelf in de sociale media stort vindt de NVM nog steeds Funda hun grootste innovatie waar ze verwachten nog jaren op te kunnen teren. Alleen, het gaat ondertussen allang niet meer om de presentatie van een huis op internet via Funda, aanbieders zoals Funda genoeg. Nee, het gaat erom dat die presentatie van een huis gevonden wordt! Daarvoor heb je dus sociale media nodig, zoals de NVM nu langzaam begrijpt. Gelukkig begrijpen steeds meer makelaars dat al een tijdje en die zijn al volop actief op dit gebied. NVM makelaars, hang je dure abonnement aan de wilgen, help jezelf de 21e eeuw in en laat de 20e eeuw met de NVM achter je.

  37. lorenzo says:

    Buiten dat , hun eigen statuten spreken het ook nog eens tegen , een verbod.

  38. Dow Jones says:

    @35 (lorenzo)…

    Inderdaad, scherp! Ik heb het voor de zekerheid nog even nagezocht. Ik bedoelde natuurlijk “hypotheekverstrekker en hypotheekgever”. Dus in mensentaal “de bank (of in casu van een juridische procedure de betrokken medewerker) en de klant”. In het Engels is een hypotheek afsluiten (door de klant) “taking out a mortgage”, vandaar dus de verwarring. Thanks!

    Cheerio,

    Dow Jones

  39. Dow Jones says:

    @32 (Goudbelegger)…

    “Net zoals het een ‘normaal gegeven’ is om met 55 met pensioen te gaan, bij de overheid te werken, een gigantisch pensioen te krijgen, allemaal normaal. Een teruggang zal er nooit meer komen.”

    Amerikanen zitten zoals je weet voor hun pensioenen allemaal zwaar in aandelen, collectief of individueel. De situatie is daar dus ook anders dan hier, ware het niet dat onze pensioenfondsen de laatste jaren ook steeds meer en vaker die route kiezen. Netto resultaat – zoals je zegt: een teruggang zal er nooit meer komen.

    Ik heb voor de grap eens even de Dow Jones index van 1928 tot 1980 erbij gepakt. Dan zie je dus eigenlijk een keurige beheerste groei van de top van rond de 400 punten in 1929 naar zo’n 800 punten in 1980…

    http://moneycentral.msn.com/investor/charts/chartdl.aspx?PT=10&compsyms=&CA=1&D4=1&DD=1&D5=0&DCS=2&MA0=0&MA1=0&CP=1&C5=1&C5D=1&C6=1920&C7=1&C7D=1&C8=1980&C9=0&CF=0&D7=&D6=&showchartbt=Redraw+chart&symbol=%24indu&nocookie=1&SZ=0

    Daarna wordt het echter – zonder échte aanwijsbare reden – opeens feest.

    Van 1928 tot 1990 (inclusief Black Monday)…

    http://moneycentral.msn.com/investor/charts/chartdl.aspx?PT=10&compsyms=&CA=1&D4=1&DD=1&D5=0&DCS=2&MA0=0&MA1=0&CP=1&C5=1&C5D=1&C6=1920&C7=1&C7D=1&C8=1990&C9=0&CF=0&D7=&D6=&showchartbt=Redraw+chart&symbol=%24indu&nocookie=1&SZ=0

    Van 1928 tot 2000…

    http://moneycentral.msn.com/investor/charts/chartdl.aspx?PT=10&compsyms=&CA=1&D4=1&DD=1&D5=0&DCS=2&MA0=0&MA1=0&CP=1&C5=1&C5D=1&C6=1920&C7=1&C7D=1&C8=2000&C9=0&CF=0&D7=&D6=&showchartbt=Redraw+chart&symbol=%24indu&nocookie=1&SZ=0

    Het laatste decennium erbij, dus van 1928 tot 2011…

    http://moneycentral.msn.com/investor/charts/chartdl.aspx?PT=10&compsyms=&CA=1&D4=1&DD=1&D5=0&DCS=2&MA0=0&MA1=0&CP=1&C5=1&C5D=1&C6=1920&C7=1&C7D=1&C8=2011&C9=0&CF=0&D7=&D6=&showchartbt=Redraw+chart&symbol=%24indu&nocookie=1&SZ=0

    In het laatste decennium zie je eigenlijk alleen enorme volatiliteit, terwijl er in de jaren tachtig (afgezien van Black Monday) en negentig nog niets aan de hand leek. Daar zou dus juist de oorzaak van de huidige problemen wel eens kunnen liggen. Wanneer kwam Greenspan ook alweer aan het roer van de Federal Reserve te staan (1987)? En was Greenspan ook geen persoonlijke vriend van Ayn Rand?

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Alan_Greenspan

    Cheerio,

    Dow Jones

  40. Dow Jones says:

    Aanvulling op vorige post…

    Wat ik dus eigenlijk probeer te zeggen is: Rentebeleid, het blijft een vak dat je beter niet aan centrale bankiers kunt overlaten.

    Cheerio,

    Dow Jones

  41. Okkie says:

    @36
    Hihi, ik denk dat je als makelaar beter verborgen kan houden dat je bij de NVM zit.

  42. huisje says:

    als we het dan toch over Zweden hebben, probeer de dingen dan in een meer visionair internationaal verband te zien, de middenweg, de capaciteit van een staat om te sturen en de uiteindelijke realiteit van lokale economie ook al zou een bubble zich voordoen wordt prima verwoord in de volgende link:

    http://allthingsir.blogspot.com/2010/01/china-or-busted-china-has-been-in-news.html

    vl plezier met het nederlandse projectievermogen op dit artikel..;-)

  43. ll says:

    Weet niet of het al voorbij is gekomen, maar vanavond ” tegenlicht ” het jaar dat de Euro valt

    http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/het-jaar-dat-de-euro-valt.html

  44. ll says:

    Vandaag de 10e financiele instelling in Denemarken genationaliseerd. Euronews

  45. nhz says:

    @42:
    als de Zweden net zo goed sturen in de huizenmarkt als in hun justitieel systeem en bij allerlei smerige politieke zaakjes (marteling door de CIA, Nobelprijzen etc.), dan kan die Zweedse bubble niet meer stuk. We zullen zien …

    @44;
    ach ja, hoeveel banken gaan er in de VS tegenwoordig failliet per week, een stuk of tien?

  46. KariZ says:

    Al gepost?

    http://www.telegraaf.nl/prive/8951168/__Anouk_zet_huis_te_koop__.html?p=4,1

    De zangeres kocht het herenhuis in 2007. Volgens Quote betaalde ze er destijds 1,6 miljoen euro voor. Lang heeft Anouk er geen plezier van gehad, want een jaar later zette ze het elf kamer tellende huis weer terug op de markt. De 2,2 miljoen euro die ze er voor vroeg wilde echter niemand betalen.

  47. Adamus says:

    Amager, no8; te klein om niet om te vallen.
    Wie komen daarvoor in NL in aanmerking? Reacties voordat de wet “verbod oproep tot bankrun” in werking treedt.

  48. Adamus says:

    Of klein genoeg om om te vallen 🙂

  49. KariZ says:

    De bank van Willen is Kunnen…

  50. Okkie says:

    De flipflop van Jan Kees de Jager:
    http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=904

    “De Jager reageerde in het NOS Journaal op kritiek van economen als Arnoud Boot, Lans Bovenberg en Bas Jacobs dat de schatkist grote risico’s loopt. Nederland heeft in totaal voor meer dan 200 miljard euro garanties afgegeven, o.a. aan banken en landen als Griekenland en Ierland. De Jager kondigde aan te onderzoeken hoe groot de risico’s zijn en of het aantal garanties omlaag kan. […]

    Tegenover BNR nieuwsradio hield De Jager echter een heel ander verhaal.”

  51. KariZ says:

    Eerst garanties geven…vervolgens uitzoeken hoeveel risico er is….

    Cabaret?

  52. Okkie says:

    Ondertussen in de Lichtstad:

    “Gemeente Eindhoven en Schiphol Real Estate participeren samen in Flight Forum BV. Flight Forum BV is beherend vennoot in de CV Flight Forum. Flight Forum CV is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Eindhoven en Schiphol Real Estate met als
    doelstelling een hoogwaardige, luchtvaart gerelateerd, bedrijventerrein te realiseren bij Eindhoven Airport. De verwachting was dat alle
    gronden van Flight Forum zouden zijn verkocht en dat de Flight Forum CV kon worden opgeheven. Vanwege de recessie loopt de
    verkoop van de gronden achter bij deze verwachting.”

    “De meest omvangrijke planexploitatie betreft de Vinex-locatie Meerhoven. […]
    Als gevolg van de kredietcrisis is de afzet van het bouwterrein nagenoeg tot stilstand gekomen. Gecalculeerde grondopbrengsten zijn nog niet gerealiseerd en worden pas op een later tijdstip verwacht.”

    http://www.eindhoven.nl/gemeente/bestuur-algemeen/begroting-20112014.htm

  53. Okkie says:

    Ik denk dat de gemeente Eindhoven het iets te positief brengt in hun programma, maar geen hond die er kritisch naar kijkt.

  54. Adamus says:

    Okkie, ik was daar vorige week op dat terrein. Het is te hopen dat het vliegveld beter draait dan het terrein.
    Er zitten natuurlijk bekende namen, maar het is een ongezellige kale boel. Kruis vanaf Forum de A2 richting stad en er staat nog meer te huur.

  55. nhz says:

    @52:
    opmerkelijk om te horen dat de binnenlandse garanties het overgrote deel van die 200 miljard zijn; reken maar dat een aantal handige jongens met goede connecties daar ongekend uit graaien, en dat er straks overal grote tegenvallers boven water komen.
    Maar ja, als je hoort dat een handige jongen 32 miljoen pleuro subsidie krijgt voor een viskoppen vergasser die als het meezit 3 miljoen omzet per jaar oplevert, tja … het helpt natuurlijk als je visboer bent, de overheid is gewend die jongens met vele miljoenen te overladen zodra ze beginnen te klagen.

    Onze bijdrage voor het nieuwe 750 miljard EU steunfonds waar JK sinds een paar weken doorlopend voor lobbyt zat er trouwens nog niet bij.

  56. Juan Belmonte says:

    @53 Okkie

    Het college beseft dat de maatregelen die nu voorliggen, pijnlijk kunnen zijn. De keuzes om te komen tot 55 miljoen euro die Eindhoven de komende jaren moet bezuinigen, zullen nog ingrijpender zijn vanaf 2012.

    Gemeente Eindhoven ?

    Die staan toch op 19 in de Tombola Top Tienduizend:

    16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-01-2011/gedwongen-huizenveiling-ook-via-internet/#comment-63182

    Het was ook allemaal niet te verwachten 🙂

  57. Juan Belmonte says:

    @42 Goede tip, merci Il

  58. Adamus says:

    … het helpt natuurlijk als je visboer bent, de overheid is gewend die jongens met vele miljoenen te overladen zodra ze beginnen te klagen

    Ook daar worden we voorloper in.
    3500 woningen gratis gas!

  59. Goudbelegger says:

    Ik heb echt het idee dat ik dingen lees over de 4.86 of Dos of floppies of faxnummers die nog overaal staan maar alleen een zwakzinnige nog gebruikt, totaal achterhaalde dingen die ooit actueel waren maar nu totaal niet meer. Huizengekte is het verleden, heeft geen zin meer daar wat mee te doen, je moet je nu voorbereiden op wat komen gaat.

    Dat van die bank in Denemarken is interessant. Geeft maar aan dat het overal zit.

  60. nhz says:

    @43:
    hilarisch dom, dat Tegenlicht en vooral de Happy End van Kees Vendrik: een totalitair Europa en geen bankiers die van het dak springen. Reken maar dat de politiek van links tot rechts het zo wil: nog meer macht en geld voor de kleptocraten in Brussel, minstens een verdubbeling van de toch al schandalig hoge EU ambtenarensalarissen, megabonussen voor de bankiers (waarom zouden ze van het dak springen, ze verdienen meer dan ooit). En reken maar dat G$ucks meer zou verdienen dan in de hele rest van hun geschiedenis bij elkaar. Hebben we toch nog het Derde Rijk, en GL zou er blijkbaar blij mee zijn, ‘geen alternatief’. Maar we mogen wel kiezen wie onze EU president wordt, Jolande Sap misschien? En dan maar gelijk Afghanistan ook bij de EU voegen.

  61. Juan Belmonte says:

    @61 VPRO Tegenlicht

    Cees Maas:
    ik vind de rente die het oplevert (was 9% in het voorbeeld) niet de moeite waard voor het risico dat er aan hangt….

    Juan: de plotsklapse ontdekking van risico: jáááárenlang kon de rente kunstmatig laag zijn, over risico sprak men niet. Risico op obligaties was als HRA op de polderse huizenmarkt… (een taboe)

    Maar terug naar het gebrek aan erkenning van risico. Kunstmatig lage rente dus, anders had Spanje nooit la burbuja que no rie als SUSHI kunnen opbouwen.

    Dat was in 2007 al helder:
    http://vorige.nrc.nl/economie/article1793502.ece/Wachten_op_de_zware_klap_uit_Spanje

    Kortom de noodzaak van QE (Quantitatiev Easing) geeft aan dat de markt tegen de huidige rentes die risico’s niet aan wil, anders was QE niet nodig geweest.

    Maar aan de andere kant gelooft Juan gewoon niet dat de euro zo diep valt.

    De euro valt wel, maar valt vast mee.

    Mee met de dollar, de euro valt mee met de dollar zoals ook de eurorente mee moest vallen met de Greenspan-$rente.

    sin poesía
    ne se puede caer
    🙂

  62. Get a Life! says:

    @61

    En toch zal het hier op uitlopen. Gewoon omdat we in een echte democratie leven… Ik verwacht alleen wat meer opstandjes.
    En het zal me verbazen als Ierland na de verkiezingen onderdeel zal blijven uitmaken van Europa…

  63. nhz says:

    @63:
    nee, 9% rente is blijkbaar niet de moeite waard maar Spaanse scheefleners die kunnen gewoon lenen voor 1.5%, met dank aan Tricky Trichet van de ECB. Daar gaan we natuurlijk gewoon mee door, ook als Europa inmiddels een fascistisch bastion is geworden (in het algemeen belang, dat spreekt vanzelf). Brood en spelen, tegenwoordig huizen en spelen maar verder niets veranderd.

  64. Dawg says:

    @61 nzh

    Eerst verkracht worden door de EU en er dan nog eens een keer mee in het huwelijk mee moeten treden. Inderdaad, hoe verknipt moet je zijn als volksvertegenwoordiger om je eigen bevolking een totalitair Europa toe te wensen. Maar reken er maar wel op dat de eurocratie de schuldencrisis met beide handen gaat aangrijpen om nog meer federale bevoegdheden naar zich toe te trekken.

    Een goed moment om nog maar eens te onderstrepen wat democratie in de opvattingen van die eurocratie in werkelijheid om het lijf heeft:

    “We decide on something, leave it lying around and wait and see what happens. If no one kicks up a fuss, because most people don’t know what has been decided, we continue step by step until there is no turning back.”

    (Jean-Claude Juncker, Luxembourg PM:
    Economist 24 Sept 2004)

  65. Juan Belmonte says:

    Mooi cabaret, al die slimme heeren van Links (Vendrik) tot Rechts (Zalm), ze spelen het spel mee…

    Jammer dat er geen rol voor mevrouw Thieme was weggelegd, Juan miste wel de rol van De Dieren in Deze … 🙂

  66. Juan Belmonte says:

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAaaaaaaa á

    De klantgericht Gemeente ontstaat opeens spontaan en nota bene in DEN HAAG:

    De gemeente Den Haag gaat op maandag 14 maart op één avond een vergunning voor kleine (ver)bouwwerken verstrekken. De actie is bedoeld om de economie in de stad te stimuleren en de klantgerichtheid van de gemeente te vergroten.

    http://nieuws.nvm.nl/actual/februari_2011/versnelde_afhandeling_bouwvergunningen_den_haag.aspx

    Is het ècht crisis of zo ?

  67. Okkie says:

    Nu live in Nieuwsuur:
    Garanties vormen een risico.

  68. Juan Belmonte says:

    Er zijn ook kleine lettertjes:
    De aanvragers moeten wel over de benodigde documenten beschikken en de aanvraag moet passen binnen het bestemmingsplan.

    Maar het blijft:
    – èn gratis
    – èn cabaret 🙂

  69. Mieke says:

    Politici die voor bankiertje gaan spelen……en creatief boekhouden……en aangeven dat ze er op den duur winst meemaken…t moet niet gekker worden …
    Van het ene piramide spel naar het andere…

  70. Dow Jones says:

    VPRO’s Tegenlicht is soms interessant, maar soms ook niet. Toen ik de titel van die documentaire zag, besloot ik dat het nutteloos en dus zonde van mijn tijd zou zijn om deze uitzending te gaan bekijken. Misschien dat ik dat nog wel eens doe, maar ik verwacht dus dat die documentaire net zo “thought provoking” en realistisch zal zijn als het vervolg op Wall Street

    Alsof iemand kan voorspellen óf een munt gaat vallen, en dan ook nog precies wanneer. Ik denk dat iedereen zich nu wel bewust is van de risico’s waar de EU mee te maken heeft. Tot nu toe doen de bevoegde autoriteiten dan ook wat ze kunnen om de problemen het hoofd te bieden. Ik zou – uit puur persoonlijke overweging – ook liever zien dat de ECB de rente weer eens een beetje laat stijgen, maar de gevolgen daarvan zouden wel eens desastreus kunnen zijn. Men heeft het ook hier vaak over het beleid van Tricky Trichet, maar het is wel een feit dat hij zich officieel nog steeds aan zijn mandaat houdt – met de nodige kunstgrepen, maar toch. Het is de vraag of de olieprijs alleen een tijdelijke (speculatieve) stijging laat zien op het moment en of hetzelfde geldt voor de “door misoogsten gestegen” voedselprijzen, maar de consumentenprijzen zijn nog steeds zeer stabiel. Bovendien is bekend dat de ECB graag van het inkoopprogramma van staatsobligaties af wil, en dat past toch niet echt bij het beeld van een stelletje op hyperinflatie aansturende piraten.

    Ik erger me veel meer aan de opstelling van de politieke leiders van Frankrijk en Duitsland (en Nederland). Die komen om allerlei dubieuze redenen en uit puur kortzichtig eigenbelang met slimme plannetjes, maar laten intussen niets zien wat lijkt op een duurzame politieke oplossing en pogingen tot integratie van Europees politiek beleid. De omslachtigheid en traagheid waarmee problemen worden benaderd is welhaast karikaturaal en symptomatisch voor de Europese bureaucratische manier van denken. Dat Duitsland – ondanks Weimar – helemaal geen problemen heeft met een zwakkere euro (en gewoon zit uit te rekenen welke koers optimaal is voor de export) mag bovendien ook bekend worden verondersteld.

    Meer politieke integratie is nodig, maar niemand is van plan macht af te staan aan Europa. Ik zou zelf geen moeite hebben met een volledig geharmoniseerd (dus NIET per se centraal vanuit Brussel gestuurd) belastingsysteem en een Europees obligatiefonds. Het is volgens mij ook helemaal geen punt van discussie of zo’n geharmoniseerde variant er gaat komen. Iedereen zal vechten voor de nationale stokpaardjes (Nederland bijvoorbeeld voor de HRA), maar op termijn zal de boel gaan convergeren. Het is alleen een kwestie van tijd.

    Cheerio,

    Dow Jones

  71. Juan Belmonte says:

    @71
    De heer Kees Vendrik: NL verdient aan de schulden van GR

    Haha, korte termijn beeldvorming.

    De heer Cees Maas:
    ik vind de rente die het oplevert (was 9% in het voorbeeld) niet de moeite waard voor het risico dat er aan hangt
    (bankier, heeel ander beeld)

    QE is er niet voor niets.

  72. ll says:

    Ondertussen in Olland.

    Griekse toestanden ……. risico’s worden off-balance geboekt.

    Inkomsten uit risico’s komen wel op de balans, zijn dit de nieuwste boekhoudregels van Europa ?

  73. Adamus says:

    DJ

    Ik heb een fragmentje gezien.
    Vendrik, groot kenner van het financiële systeem!
    Ruding werd ook uit de kast getrokken? Alles is van na zijn tijd 🙂

    Ander prg.
    Over de pensioenen was heel leuk, vooral van van vakbondszijde. Die hebben hun achterban voorr het lapje gehouden met 2% prijscompensatie, twrwijl ze de kas van de fondsen met het uitgestelde loon lieten afromen. Gortzak en den Uyl, bekende namen uit het rode circuit.

  74. Adamus says:

    Juan,
    Links en dan verdienen aan andermans ellende. Waar blijven de dagen van internationale solidariteit?

    Femke -kappertje- is er inmiddels ook meer executive uit gaan zien. Waar gaan we haar terugvinden? De hypotheek kan niet van een uitkering betaald worden.

  75. Adamus says:

    Griekse toestanden ……. risico’s worden off-balance geboekt

    Dat is wat de politici willen: een groot Pro Memoriam,
    Iedereen bijj elkaar in het krijt, vermogen door inflatie laten verdwijnen en politici kunnen daar dan oeverloos over leuteren.
    Waar de productie uiteindelijk vandaan moet komen?
    Van buiten de westerse wereld misschien, hoewel het oproer inmiddels ook begint te kraaien in indo-china.

  76. Adamus says:

    Mieke, nog even en Jan Kees zegt dat wij door de winstgevende overheid eerder met pensioen kunnen.
    Enig idee wat zo’n bankie als ABN op gaat leveren?
    Minimaal 10 miljard en dat is pure winst. Overheid heeft geen bezittingen op de balans m.i., die schrijven toch meteen af of iets wat daar op lijkt.

  77. Adamus says:

    IL

    Garantiestellingen.
    Boot en consorten gaan nu keffen omdat adviesraden en toezichthouders een beetje onder vuur komen te liggen. Maar met hun fraaie wetenschappelijke modellen hebben ze niets aan zien komen.

  78. nhz says:

    @73:
    ik vond het een heel interessante documentaire, niet vanwege de ‘voorspellingen’ maar wel omdat het een idee geeft hoe bepaalde mensen (zoals Kees Vendrik van GL) over zulke zaken denken. Niet dat ik het financieel/economisch beleid van GL hoog inschatte, maar ik vond het een tamelijk schokkende documentaire.

    Inderdaad, het loopt toch anders dan iedereen verwacht (vooral sneller denk ik, na een aanloop die veel langer duurt dan verwacht). Iedereen bewust van de situatie? Van geen kant, de gemiddelde politicus (Kees hoort er ook bij blijkbaar) heeft het idee dat met een pak geld bijdrukken en wat slimme regeltjes het probleem zo opgelost is, bovendien ‘geen alternatief’. Dat ouders tegen verwende kinderen gewoon NEE moeten zeggen in plaats van nog meer snoep uitdelen, dat komt niet bij ze op.
    Dat Tricky zich aan zijn mandaat houdt is onzin: de stijging van de geldhoeveelheid is al sinds de start van de ECB boven de norm, en de inflatie is sinds twee maanden boven de norm en sterk stijgend. En ze weten nu al dat ze dit jaar niks gaan doen. Hoe zo ‘prijsstabiliteit’? ECB afwillen van inkoop van obli’s? Lees de krant, zelfs Tricky zelf plein voor een enorm EU obligatiefonds, waar dus alle belastingbetalers in de eurozone garant voor mogen staan (natuurlijk zijn het alleen maar ‘garanties’, kost ons niks en levert alleen maar geld op, vraag maar aan Kees). Een Euro oblifonds is m.i. DE opmaat voor een fascistisch Europa waar alle macht bij de kleptocraten ligt, en de bevolking tot de laatste druppel uitgeperst gaat worden omdat er geen enkele rem meer zit op de uitgaven.
    Volgens mij is de oplossing juist om alles te regelen op de kleinste schaal waarop dat mogelijk is, en zoveel mogelijk macht weg te halen aan de top. Niet dat dat gaat gebeuren, want dat is niet in het belang van de vette baantjes cultuur, en de grote TBTFW bedrijven die floreren in een gecentraliseerd, ‘socialistisch’ systeem.

    @78:
    Femke doceert aan de uni tegenwoordig. Je mag hopen dat ze geen les gaat geven op politiek of economisch gebied, want dan wordt er een hele generatie verpest met foute inzichten. Daarnaast vast mooie baantjes erbovenop, zeker na de geslaagde actie van Jolande. GL is een betrouwbare partij gewoorden, waarmee je zaken kunt doen.

    @79:
    inderdaad, het probleempje is wel dat alle wingewesten waar dit beleid op draait zelfstandig willen worden. Maar ik geef toe dat US en Israel het slim spelen in Egypte en omstreken, straks zit er weer gewoon zo’n CIA marionet die alleen aan Hitlary verantwoording schuldig is, en is het volk in het Midden-Oosten weer lekker beetgenomen.

  79. lorenzo says:

    Off topic , maar wel een erg leuk speeltje : http://imp.porsche.com/netherlands/

  80. nhz says:

    @83:
    inderdaad, kun je leuke zaken uithalen. Maar het biedt wel een heel beperkte blik, bijv. IJsland en Ierland stonden er volgens dit grafiekje in 2007 nog prima voor. En Nederland zit al sinds 1985 in de gevarenzone, alleen is de laatste jaren de schuld verregaand naar prive overgeheveld (maar dat laatste zie je dan weer niet …).

    @84:
    liever een 918 dan; niet dat ik er over zou denken om ze te kopen voor zo’n prijs …

  81. Get a Life! says:

    Ik denk dat de EUR tov de dollar de komende tijd weer flink gaat inleveren. Debasen van de EUR gaat gewoon keihard door!

  82. ll says:

    @ kees, de rekenmódellen die er nu nog gelden zijn er om de burger om te tuin te leiden. De echte rekenmodellen zijn er á la Goldman Sacks, de off-balance modellen. Vergis je niet, off-balance betekent ( gelegaliseerde ) fraude.

    Tjonge, dit hadden we twee jaar geleden nog niet bedacht, beetje dom.

    Trouwens Mises krijgt alweer gelijk, de lange rente is aan het stijgen.

  83. Adamus says:

    Porsche, zo ontzettend vorige eeuw. Ze zitten al op een zichtlocatie bij het gereformeerde Veenendaal langs de A12. Niet bepaald exclusief.

  84. Adamus says:

    Trouwens Mises krijgt alweer gelijk, de lange rente is aan het stijgen

    Je had toch niet verwacht dat het – op zijn zweeds?- beneden nul zou gaan?
    Trichet laat de rente niet stijgen. Is die verhoging ook “off balance”?

  85. Frans says:

    @ 51 Okkie: Goede link!
    Ach ja, lulletje rozenwater Jan Kees de Jager: kijken of het een tandje minder kan. Nou, dat is nu nog eens een echt inhoudelijk antwoord wat van visie getuigd. Wat een inhoudsloze ambtenaren taal. Het maakt uiteindelijk toch allemaal trouwens geen fuck uit: het kwaad is al geschied. Er valt niets te repareren.
    Ik ben nu al benieuwd met wat voor een geweldige uitspraken lichtgewicht de Jager komt als de pleuris uitbreekt.
    Toch meen ik aan zijn uitstraling te zien dat hij al wel gedeeltelijk op de hoogte moet zijn gebracht van de staat waarin de financieele wereld zich bevind. Wat hij in elk geval al heeft geleeerd is om te liegen dat het gedrukt staat.

  86. Frans says:

    By the way: China heeft de US al laten vallen, blijkens onder andere de mededeling voorafgaande aan het staatsbezoek aan de US dat de rol van de dollar als reserve currency is uitgespeeld. Het enige waarin China nu is in geinteresseerd om hun dollar genomineerde assets kwijt te raken. Ik heb begrepen dat de staatsobligaties die China opkoopt van de PIGS landen in US staatsoligaties worden betaald! Haha! wat een lol: deze worden natuurlijk weer doorgeschoven naar de ECB. De ene rotzooi wordt omgewisseld voor de andere rotzooi! Tja, handig als er een triple A rating is opgegeven.
    We are all doomed.

  87. Ludwig von Mises says:

    Ook hier nog maar even. Gelijk hebben is dus niet wals, zelfs niet wanneer, Juan de Schapenherder mij dat geeft. Mises wacht geduldig tot de markt – zeg maar iedereen – volgt:

    Ludwig von Mises Zegt:
    8 February 2011 om 1:50 pm
    Juan Belmonte: ” hanteerde juist het argument dat de rente nu zo lekker kunstmatig laag was en ook nog eens de scheefleensubsidie HRA kende dus dan was het in 2009 dé tijd om te kopen.

    Welnu in 2011 is de rente soortgelijk en zijn de prijzen flink gegleden (zeker voor polderbegrippen want deze zou volgens 64% van de polderaars in 2010 niet dalen).”

    Mises heeft hier betoogd dat na een 30 jarige bullmarkt in lange obligaties, er een bearmarket volgt even zeker als regen na zonneschijn. 30 yr treasury is aan het uitbreken as we speak.

    Fijne dag verder.

  88. nhz says:

    @88:
    waarbij je je kunt afvragen of het nog uitmaakt of het on-balance of off-balance is. De Dow draait al twee jaar op auto-pilot en G$ucks maakt altijd winst omdat zij het kortste lijntje naar de beurs hebben, en de rest maakt verlies (al hebben de meeste spelers, zoals pensioenfondsen, dat nog niet door).

    @89:
    ze hadden vorig jaar voor het 918 prototype een leuke advertentie, over hun eerste electrische auto van pakweg een eeuw geleden en de reacties daarop; weinig veranderd in een eeuw. De echte innovatie zal inderdaad van andere bedrijven moeten komen, ook Porsche is inmiddels TBTF.

    @94:
    de 10-jaars is feitelijk vorige week al uitgebroken, al kun je discussiëren over wat het beslissende nivo is. Niet dat het uitmaakt, zowel Uncle Ben als Tricky gaan de rente voor banken nabij nul houden totdat het systeem klapt. En de gemiddelde spaanse scheeflener, of al die mensen met variabele rente bij ING, zal het worst wezen wat de marktrente is. Zolang de euribor op 1% blijft is hun hypotheek goedkoper dan gratis.

  89. nhz says:

    P.S.: gisteren voor het eerst sinds lang weer eens het lokale huizenaanbod doorgenomen. Vraagprijzen zijn absoluut hoger dan 1-2 jaar geleden, alleen in het lage segment lijken de prijzen wat gedaald te zijn. En afgaande op de afdeling ‘verkocht’ van funda zijn er enorm veel dure huizen verkocht, 800k of 1.2 miljoen, allemaal geen probleem. Geen idee hoe betrouwbaar dat is, maar ik zag ze niet zo snel terug in het aanbod dus misschien wel echt verkocht? Ook het aanbod aan panden van meer dan een miljoen is sterk gestegen vergeleken met 1-2 jaar terug, terwijl mensen met een bijpassend salaris in deze regio toch echt zeldzaam zijn (met enkele tientallen heb je het dan wel gehad, uitgaande van 4.5x inkomen …). Er was overigens ook veel te vinden dat al vele jaren te koop staat, meestal nog steeds met dezelfde prijs.

  90. Ludwig von Mises says:

    Zei ik toch. We zijn de rente curve aan het oppompen zodat we weer aan rente marge bedrijf kunnen doen. Kort lenen lang uitlenen.

    Beetje social engineering in het midden oosten als bijkomend resultaat – kunnen die amerikanan ook eens iets doen voor de centjes die we ze hebben geleend.

    Scheefleners en scheefhuurders gaan de rekening betalen, maar pas als er geen weg terug meer is voor ze.

  91. nhz says:

    @97:
    geen weg terug, bedoel je dan een oprotbelasting voor wie Fort Europa definitief wil verlaten (voordat ze je laatste centjes afpakken)?

  92. Dow Jones says:

    @79 (Adamus)…

    “De hypotheek kan niet van een uitkering betaald worden.”

    Nou… misschien toch wel in het geval van onze gesjeesde parlementariërs…

    😉

    Cheerio,

    Dow Jones

  93. Dow Jones says:

    @83 (nhz)…

    “Dat Tricky zich aan zijn mandaat houdt is onzin: de stijging van de geldhoeveelheid is al sinds de start van de ECB boven de norm, en de inflatie is sinds twee maanden boven de norm en sterk stijgend. En ze weten nu al dat ze dit jaar niks gaan doen. Hoe zo ‘prijsstabiliteit’? ECB afwillen van inkoop van obli’s? Lees de krant, zelfs Tricky zelf plein voor een enorm EU obligatiefonds, waar dus alle belastingbetalers in de eurozone garant voor mogen staan (natuurlijk zijn het alleen maar ‘garanties’, kost ons niks en levert alleen maar geld op, vraag maar aan Kees). Een Euro oblifonds is m.i. DE opmaat voor een fascistisch Europa waar alle macht bij de kleptocraten ligt, en de bevolking tot de laatste druppel uitgeperst gaat worden omdat er geen enkele rem meer zit op de uitgaven.”

    Ik ben bekend met de inflatiecijfers, nu zo’n 2,4% voor de eurozone. Trichet gaf echter ook aan dat dat vooral kwam door de gestegen olieprijs en de gestegen voedselprijzen. Ik ga hier niet Jean Claude T. te F. zitten napraten, maar daar zit natuurlijk wel iets in. In ieder geval voor wat de voedselprijzen betreft zou het probleem best eenmalig kunnen zijn door slechte oogsten. Het zou echter ook kunnen dat de voedselprijzen stijgen door het bereiken van Peak Oil drie jaar geleden en de gestegen produktie van bio-brandstoffen als mitigerende maatregel. Dan hebben we alleen dus wel in één keer met een heel ander scenario te maken. Ik heb hier echter geen informatie over, en kan dat hiervandaan niet goed inschatten.

    Over de stabiliteit van prijzen kan ik kort zijn. Omdat grondstoffen een zeer klein aandeel van de uiteindelijke prijs van een produkt uitmaken, is het effect van stijgende grondstofprijzen op consumentenprijzen verwaarloosbaar klein. De arbeidskosten zijn een veel belangrijkere component. Op naar Afrika dus! Ik maak me daar echt nog niet zo heel druk om. Vooral omdat er (zie Jim Rogers) op het moment speculatieve krachten aan het werk zijn op de grondstoffenmarkten.

    Over het inkopen van staatsleningen door de ECB: Daar is de ECB eigenlijk helemaal niet blij mee en juist daarom wil men één Europees obligatiefonds instellen. Ik denk dat dat in principe een goed idee is, mits gereguleerd en voorzien van de nodige checks and balances. Het mag inderdaad geen geldmachine of monetaire hangmat worden.

    Ik ben het trouwens volledig met je eens dat Europa transparanter moet worden. Daar zou de discussie over moeten gaan. Als we blijven doen alsof we het in Europa allemaal wel alleen kunnen en het belang van – ook monetaire – samenwerking niet inzien, dan gaat dat ons gewoon heel veel geld kosten. Hebben wij koper in Nederland? Hebben wij significante hoeveelheden graan hier? Nee. We zullen dus internationaal moeten opereren. Dat doet Europa trouwens al decennia lang, binnen een min of meer rammelende politieke structuur. Het wordt tijd dat deze structuur helder wordt en dienend aan de belangen van de burger, en niet in eerste instantie aan de belangen van het internationale bedrijfsleven. Europa is teveel een markt (Brussel zit bijvoorbeeld ook vol lobbyisten). Het wordt tijd dat die markt vóór de burger en niet tegen de burger gaat werken en dat transparantie de gangbare modus operandi wordt.

    De grootste vijand van een beter Europa is het cynisme, want daardoor keren de welwillenden en idealisten zich af van het politieke bestel en blijven de “faciliterenden” in dienst van het internationale bedrijfsleven over. Het wordt tijd dat we in Europa ophouden met klagen en beseffen dat we op het mooiste continent van deze aarde wonen. Daar moeten we echter wel iets voor doen. We kunnen bijvoorbeeld eisen stellen aan bedrijven die nu de facto staten tegen elkaar uitspelen en lage belastingtarieven bedingen. Een sterk, verenigd en (wellicht inderdaad) socialer Europa zou dat niet moeten toestaan.

    Cheerio,

    Dow Jones

  94. nhz says:

    @100:
    vrijwel alles wat niet geprint kan worden is enorm gestegen het afgelopen jaar. Het ligt dus NIET aan misoogsten, politiek troubles in bepaalde landen of andere onzin argumenten, het ligt gewoon aan onbeperkt geld bijdrukken. En deze inflatie is dus NIET tijdelijk, Tricky weet dat best want hij is zelf één van de aanjagers. Het is gewoon een smoes om nog langer de ogen te sluiten voor wat er gaande is.

    Voor de rest: wishful thinking; de geschiedenis van enkele tientallen jaren Europe spreekt boekdelen. Een en al corruptie, nepotisme, bevoordelen van grote bedrijven en minachting voor democratische processen. Zal altijd zo blijven.

  95. Peter2 says:

    De grootste vijand van een beter Europa is het cynisme, want daardoor keren de welwillenden en idealisten zich af van het politieke bestel en blijven de “faciliterenden” in dienst van het internationale bedrijfsleven over.

    Ik geloof juist niet in het van binnenuit genezen van organisaties of systemen. Dus ook niet in een beter socialer Europa. Het idee van sociaal gaat tegen de meest principiële menselijke waardigheid in, namelijk zelfbeschikking en betekend impliciet vrijheidsbeperking ofwel een moderne en mildere vorm van slavernij.

    Centraal bestuur, democratisch of anders staat ook nog eens te ver van de mensen af om er mee bezig te zijn! Er wel mee bezig zijn betekend verlies van welvaart en conflicten vanwege tegengestelde eigen belangen. Zowel op landelijk als op persoonlijk niveau. Enkel iemand in een politiek apparaat of een blinde idealist (voor eigen parochie dan wel te verstaan) kan dit niet inzien.

    Het bestaande politieke systeem van binnenuit veranderen is ook heel onnatuurlijk en maakt van de goede mensen altijd de zwaksten.

    Vergeet niet dat iemand ook het ideaal kan hebben van totale onderwerping, idealist zijn is dus verry van synoniem aan goed! De combinatie met sociaal is al helemaal het uiterste van slecht

    De goede mensen zijn in democratisch opzicht dus per monddood, alsmede outcasts. Politiek wordt nooit bedreven door alle kaarten open op tafel te leggen en rationeel en moreel te beargumenteren, het gaat om keiharde eigenbelangen. Daarom zal dit altijd het gebied blijven van gehaaide profiteurs met bijpassende tactiek.

    Wat er met afwijkende idealen gebeurd in een sociaal systeem, kijk maar een naar wat er met mensen gebeurd die fraude binnen organisaties aankaarten en uiteindelijk blootleggen.

    Dan zie je dat van binnenuit veranderen een enorme weerstend heeft die mensen opbreekt tot er niets meer van over is! Een ander inzicht op dit gebied lijkt mij gegeven de vele voorbeelden in het nieuws en verleden, tamelijk dromerig.

    Nog een reden om het idee van samen/sociaal te verwerpen is eenvoudig. Wie een ander dat wil opleggen door het als systeem te institutionaliseren uit eigen ideologie verwerpt zijn impliciet zijn eigen ideologie van samen/sociaal omdat er altijd iemand zal zijn die dit niet wil en die zal je moeten dwingen. Om dezelfde reden is politieke democratie een farce!

    Daarom is sociaal zijn op politiek niveau, dus socialisme waarbij het idee heerst dat iedereen er beter van wordt or dat het rechtvaardiger is, is dan ook meer een zelf illusie of hersenziekte als gevolg van de prille evolutie van onze hersenen dan een rationele gedachtegang.

    Wie is een ander om mij in een systeem te dwingen en volgens opgelegde spelregels aan dit systeem te mogen sleutelen. Dat je een stem kan uitbrengen doet al niets meer af aan het gegeven dat het systeem er al is en je de nadelen al opgelegd hebt gekregen! Gedwongen worden om politiek te bedrijven voor iedereen, wiens ideaal was dit ook alweer?

    Iedere keer als ik mensen vurig voor social zie pleiten in een politieke context, moet ik mijn hoofd schudden en gaat mijn hartslag sneller en kost het me een half uur om een post te maken. Die ziekte moet echt de wereld uit, en daar wil ik best voor strijden met het woord!

  96. Peter2 says:

    @96 nhz,

    Ik denk dat de forse prijsdaling van het duurdere segment ervoor heeft gezorgd dat grootverdieners met een afbetaalde woning hun slag hebben geslagen.

    De heersende gedachte is immers dat het nu weer beter gaat, de rente nog laag is en *voorlopig* in dat segment de lucht er aardig uit is.

    Ik ken zelf ook iemand in die categorie, natuurlijk de komende jaren zal het financieel relatief krap zijn ten opzichte van kleiner blijven wonen, maar onbegrijpelijk is de stap niet. Net kinderen, goede betaalde banen, uitgekeken op eigen afbetaalde huis, tja dan zet je een volgende stap.

    Het gegeven eerst verkocht te hebben en daarna tijdelijk krapper te hebben gewoond, zet dan nog wat extra druk op de koopwens natuurlijk.

  97. tinus says:

    Peter,

    Wat een geleuter zeg. Terug naar de 19e eeuw! Zelfbeschikking voor iedereen als mooi verhaaltje om te maskeren dat het recht van de sterkste bepalend is.

    De geschiedenis leert dat geld en macht zich van nature concentreren en als de concentratie sterk genoeg is alle vorm van concurrentie, zij het op economisch of op politiek gebied, wordt uitgeschakeld.

  98. nhz says:

    @103:
    maar bij ons in de buurt is er helemaal geen prijsdaling in het dure segment, de duurdere woningen zijn duurder dan ooit.

    @104:
    vandaar dus dat je alle centralisatie / concentratie moet tegengaan, en alles zo klein/lokaal mogelijk houden. Weg met Europe behalve dan eventueel voor zaken die perse niet op lokaal of nationaal nivo geregeld kunnen worden; ik zou eigenlijk niet weten wat daar onder valt. Small is beautiful.

  99. Peter2 says:

    @104,

    Het gebeurd zoals nhz in reactie 105 aangeeft, omdat de mensen denken en vertrouwen dat het een beter resultaat voor hen oplevert. Maar dat is misplaatst, samenwerken gaat enkel goed zolang je de mensen op menselijk niveau kunt aanspreken. Hier valt politiek al dus niet meer onder, dan zit je al te groot, laat staan Europa.

    En meedoen in het politieke spel op een manier die invloed uitoefent met opgelegde spelregels is waanzin, kost enorm veel tijd en welvaart die niet is op te brengen als we er allemaal aan mee gaan doen. En stemmen heeft nauwelijks zijn, aangezien regels en afspraken altijd gebroken worden ten bate van grotere politieke en financiële belangen dan jijzelf.

    En kom nu niet met anarchie, dat roept meteen wild west beelden op, een karikatuur. Zelfbeschikking betekend niet dat je met wapens de medeburger berooft, iets wat wel gebeurd in ons huidige stelsel.

  100. tinus says:

    Ik ben zelf ook kritisch op het Europese expiriment.
    De ervaring leert dat groter en groter een kritieke massa geeft waarna de democratische controle wegvalt.
    En dan ook niet meer terugkeert.
    Aan de andere kant biedt Europa ook schaalvoordelen die landen afzonderlijk bij lange na niet kunnen halen.
    Zeker als antwoord op de continentale landen zoals de VS en China.

    Dat gezegd is het verhaal van Peter van het type “be carefull what you wish for”. Zelfbeschikking klinkt zo mooi, maar komt in de praktijk maar al te vaak neer op het recht van de sterkste.
    Uiteindelijk hebben we het over menselijke zwakte. Die zwakte zie je dus terug in een sociaal systeem, maar zeker ook in een liberaal of libertijns systeem.

  101. Adamus says:

    Inflatie door gestegen olieprijs?

    De prijs van olie tot en met aanmeren van de boot bij de raffinaderij is toch maar een fractie van wat het aan de pomp kost. Voedsel idem. Kost graan per brood 20ct vanaf de akker, gaat vervolgens naar 40ct. Broodprijs stijgt 50ct. Speculatie!

  102. Dow Jones says:

    @105 (nhz)…

    “Weg met Europa behalve dan eventueel voor zaken die per se niet op lokaal of nationaal nivo geregeld kunnen worden; ik zou eigenlijk niet weten wat daar onder valt.”

    Ach, kom op hé… Wat dacht je van milieuproblematiek, import- en exportregelingen, immigratieproblematiek, infrastructuur voor luchtvaart, automobiliteit, scheepvaart en treinverkeer? Ik ben het wel met je eens dat “small beautiful” is, maar het kan gewoon niet altijd, tenzij we genoegen nemen met een aanzienlijke daling van de welvaart. Zoals Tinus zegt leveren federaties nu eenmaal schaalvoordelen op. Er kleven inderdaad ook nadelen aan, maar die zullen we moeten proberen te ondervangen door transparant en goed bestuur.

    Ben je wel eens met de auto naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije gereden? Als dat zo is, weet je dat je na Duitsland bent overgeleverd aan de vignettenmaffia. Oostenrijk heeft een vignet ingesteld en Slovenië ook, en België (!) is van plan binnenkort ook zoiets te gaan doen. Nu is het natuurlijk zo dat een echt verstandig mens in Europa helemaal geen auto rijdt (het is hier namelijk niet de VS), maar dat even terzijde. Men bedenkt regels en Europa kan er door de losse politieke structuur niets aan doen om die regels enigszins uniform te maken en onrechtvaardige uitwassen te voorkomen. Ik zou echt liever direct een Europese infrastructurele belasting betalen als ik wist dat het gehele Europese wegennet gewoon vrij toegankelijk was, zonder een voorruit vol stickers. Dat moet toch vrij eenvoudig te regelen zijn? Van mij mogen de Duitsers dat dan gaan regelen, want die weten tenminste hoe je een snelweg aanlegt en onderhoudt.

    @102 (Peter2)…

    “Iedere keer als ik mensen vurig voor sociaal zie pleiten in een politieke context, moet ik mijn hoofd schudden en gaat mijn hartslag sneller en kost het me een half uur om een post te maken. Die ziekte moet echt de wereld uit, en daar wil ik best voor strijden met het woord!”

    Dat zijn stevige woorden (“ziekte de wereld uit”), Peter! Ik heb ook een grote afkeer van fanatici, begrijp me niet verkeerd, maar ik denk toch echt niet dat de subprime crisis ontstaan is in de sovjetunie. Elk systeem heeft zijn sterke en zwakke punten; ik denk dat zowel verstokte socialisten als dogmatische aanhangers van de vrije markt vaak aan dit eenvoudige feit voorbij gaan.

    Peter, ik raad je echt aan om je politieke kwesties niet zo persoonlijk aan te trekken. Denk je dat Rutte (Mister Brussels) of Verhagen dat doen? De politiek is het in ieder geval niet waard om er een hartkwaal van te krijgen. Het is vaak toch lood om oud ijzer. Men probeert de eigen achterban tevreden te houden en wat stemmen weg te kapen bij diegenen die het allemaal niet zo zeker weten, en dan gaat er – voor de zoveelste keer – een andere wind waaien. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Vergeet nooit dat die meningen vaak op persoonlijke ervaringen (of eigenbelang) zijn gebaseerd en dus meestal zeer subjectief en niet erg filosofisch van aard zijn. Maar zelfs als dat wel zo is, kunnen mensen op grond van hun inzichten enorm van mening verschillen.

    Toen de muur viel in 1989, zei ik tegen een vriend: “Het is heel goed dat die muur gevallen is en dat mensen van het juk van het communisme bevrijd zijn, maar nu gaan we de komende twee decennia de zwarte kanten van het kapitalisme en de vrije markt verkennen.” Dat zijn de precieze woorden die ik toen sprak.

    Ik vind het werkelijk jammer dat ik op zo’n absolute wijze gelijk heb gekregen. Blijkbaar kan een collectieve katharsis en een dieper begrip van de situatie pas optreden nadat alle opties – ook de extreme – verkend zijn. Niemand zal nu meer opperen dat het nazisme een volwaardig politiek alternatief is, maar die les moest blijkbaar eerst geleerd worden. Ik vind dit gebrek aan profetisch, filosofisch of gewoon contemplatief vermogen tragisch, maar het kan blijkbaar niet anders. De mens heeft nog een lange weg te gaan.

    Cheerio,

    Dow Jones

  103. Okkie says:

    @48
    Het aan de man brengen van een huis van 2,2 miljoen levert een taart op.
    http://www.descherpepen.nl/2011/waar-is-de-koper-voor-anouk/

  104. nhz says:

    @108:
    die stijging lijkt speculatie, maar dat is maar voor een deel waar. Er zijn allerlei kosten gemoeid met de distributie / verkoop van voedsel die toenemen met de inkoopprijs, waardoor de verkoper een vaste marge bovenop de inkoopprijs berekent (in plaats van een vast bedrag van bijv. 50 cent per brood).

    Overigens heb ik wel eens begrepen dat bij veel voedsel (bijv. groenten) de voornaamste kosten die de consument moet betalen zitten in de distributie, opslag en verpakking – die zullen met de sterk gestegen olieprijs ook niet goedkoper geworden zijn.

    @109:
    bij milieu kun je juist zien dat Europa meestal NIET werkt, het zorgt voor een soort minimum acceptabele standaard die bij veel landen stukken slechter is dan ze zelf zouden willen. Europa zorgt ook dat allerlei milieueisen, in het belang van grote bedrijven en dus ‘vanwege vrije concurrentie’ op basis van de kleinste gemene deler worden vastgesteld. Wat heeft Duitsland of Italie met onze treinen te maken? Oja, zorgen dat je treinen krijgt die in de hollandse winter niet kunnen rijden. Mijns inziens komen de voordelen van Europa alleen ten goede aan de grote bedrijven en de veelverdieners, en is het ten nadelen van kleine bedrijven en mensen met lagere inkomens. Ik heb ook niet de illusie dat één Europa minder vignetten oplevert; ik denk eerder dat je bij iedere grensovergang of treindeur door de scanner gehaald gaat worden ‘vanwege terrorisme dreiging’ en dat soort flauwekul. Europewijd alle telefoon, email, enz. afluisteren – DAT is wat de kleptocraten in Brussel willen, ze denken geen moment aan het belang van gewone burgers. En nee, ik rijd geen auto maar ik geef toe dat door het kapotmaken van het OV bijna overal in Europa (als het aan Brussel ligt gaan ze vast heel Europa asfalteren en mag wie dat wil zijn eigen tuintje uithakken, a la VVD) je in veel regio’s bijna niet meer zonder kunt.

  105. Hello mates, pleasant post and pleasant urging commented here,
    I am genuinely enjoying by these.

1 Pings/Trackbacks for "De tien aanwijzingen voor een huizenbubbel in Zweden"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*