Een monetaire economie kan in de problemen komen door de Liquidity trap. Een Liquidity trap ontstaat als de herfinancieringsrente dichtbij de 0% beland is, hierdoor zijn de monetaire autoriteit niet langer in staat de economie te stimuleren met de klassieke monetaire beleidsinstrumenten. Voor een centrale bank is het normaal gesproken niet mogelijk nieuwe liquiditeit rechtstreeks in de economie brengen, hiervoor is men afhankelijk van de primaire en secundaire banken.
In een liquidity trap milieu, als banken niet bereid zijn tot het verstrekken van leningen, zit “het nieuwe geld” van de centrale bank gevangen achter onwillige kredietverstrekkers. Maar ook de consumenten, die al tot hun nek in de schulden zitten en er geen vertrouwen meer in hebben, willen geen nieuwe leningen meer. Hierdoor stijgt de kans op deflatie
Lex Hoogduin (Rabobank, DNB) geeft aan hoe hij het ziet, Keest de Kort ziet het heel anders…
Ook een derde van de Nederlanders staat rood of heeft een (doorlopend) krediet, hypotheekschulden niet meegerekend. Vooral rood staan op de bankrekening wordt gezien als oplossing voor momenten dat ‘aan het eind van het geld de maand nog niet op is’. De vette jaren zijn voorbij.
Als Gerrit Zalm start bij Fortis ABN/AMRO, dan gaat de bancaire / financiële markt in Nederland en de Benelux weer draaien, even geduld?
Allemaal positief blijven en een stapje meer doen in je werk, dan gaat eind 2009 weer de zon schijnen!!!
Voorbeeld is Amerika. Tot de nek toe in de schulden. Ik kan nu best lenen, de bank geeft nu 1 maand zelfs je rente terug, maar doe ik niet want ik zie nog veel grote produkten veel goedkoper worden, en dan ga ik pas kopen tegen een lager kostende lening (hoef dan minder te lenen, en dat is veel goedkoper)
@House Niet als men als ‘oplossing’ juist aan komt zetten met datgene dat nou net voor een groot deel de kredietcrisis heeft veroorzaakt: nog meer schulden maken die nergens door onderbouwd worden in de echte wereld. Dat is slechts de problemen vooruit schuiven en dan later nog meer problemen creeeren.
Nu eerst maar eens goed alles laten uitzieken, terugkeren naar een gezonde economie die niet op een enorme kredietbubbel is gebaseerd.