Amersfoort gaat woningverkoop stimuleren

De gemeente Amersfoort gaat alle krachten bundelen om de huizenverkoop te stimuleren. Samen met veel marktpartijen richt de gemeente een taskforce woningbouw op.

Door de financiële crisis gaat het slecht met de koop en verkoop van woningen. Door met onder meer banken, makelaars en projectontwikkelaars nauw samen te werken denkt Amersfoort de problemen op de woningmarkt beter aan te kunnen.

bron: RTV Utrecht

Share Button
Tagged with:
18 comments on “Amersfoort gaat woningverkoop stimuleren
  1. Get a Life! says:

    Ben benieuwd hoe ze dat aan gaan pakken dan! De laatste nieuwbouwprojecten in Vathorst raken ze aan de straatstenen niet kwijt. Zelfs niet als er bijna een ton korting wordt gegeven op type vrijstaand. Maargoed, wie wil er dan ook tegen een ikea langs de snelweg aankijken.. Lokatie, lokatie, lokatie?
    Daar komt nog bij dat er in Vathorst een enorme hoeveelheid woningen te koop staat. Almere is er niets bij!

  2. lv says:

    Samenwerken met de banken? Onlangs zijn de eisen dermate aangescherpt dat er geen overbruggingshypotheken meer worden verstrekt, bij geen enkele bank. Huizeneigenaars met overwaarde zullen eerst hun huis moeten verkopen om te kunnen doorstromen. Dit betekent een nog groter aanbod op de huizenmarkt, zodat de ingrediënten voor de ineenstorting van de huizenmarkt, welke dit najaar gaat plaatsvinden, nu aanwezig zijn.

  3. Niek says:

    er zal ongetwijfeld weer iets bedacht worden om met zoveel mogelijk overheidssubsidie de markt nog langer overeind te houden. Misschien nu kopen en pas betalen in 2012 (wanneer volgens onze politici de crisis al lang en breed over is)? Het zou zomaar kunnen, met al dat gratis geld van de ECB, en de enorme oorlogskassen bij de banken.

    In mijn eigen gemeente spelen vergelijkbare problemen met nieuwbouw, er worden hier ook allerlei ‘oplossingen’ bedacht, die neerkomen op het aanboren van extra belastinggeld of overheidsgaranties (u weet het: die garanties kosten niks, want niemand bij de overheid gelooft dat de prijzen nog serieus kunnen dalen).

    De markt gewoon zijn werk laten doen is blijkbaar géén optie, maar het zou wel de beste én snelste oplossing voor het probleem zijn.

  4. Scheefhuurder says:

    Laat ze de krachten maar eens bundelen om de nieuwbouwprijzen omlaag te brengen! Insiders op andere sites hebben uitgerekend dat 20-30% eraf zonder veel moeite mogelijk is, te beginnen met de grondprijzen. Helaas zal dat niet de bedoeling zijn van deze actie. In een andere setting zou sprake zijn van kartelvorming en prijsafspraken, maar met overheidsgeld en gemeentes erbij noemen we het “stimulering van de markt”.

  5. Dirk says:

    @scheefhuurder,

    Er kan wel meer dan 20-30% er af. De grondprijs is vele malen hoger dan bijvoorbeeld de prijs van akkerland. Er kan met gemak 80% af. Op de verkoopprijs van een woning scheelt dat al snel 40%. Dit kan zonder al te veel problemen worden geregeld, helaas zijn de gemeentes nog in de ontkenningsfase. Dit duurt helaas nog jaren.
    Bouwgrond in de omgeving van Amersfoort is er vrijwel ongelimiteerd. Alleen in de randstad is er grondschaarste, maar die is ook vooral gecreëerd door milieufilosofen, maar dat is een andere discussie.

  6. Niek says:

    @5:
    -80% lijkt me vrij sterk, hoeveel er vanaf kan hangt mede af van welke eisen je stelt bij ‘bouwrijp maken’. Als je iedereen verplicht om te zorgen voor twee parkeerplaatsen, grote lichtmasten, riante speelvoorzieningen, een rioolaansluiting (die sommige moderne huizen helemaal niet nodig hebben) enz. enz. dan kunnen de kosten aardig oplopen. Afhankelijk van de lokatie kost dat 25-50 euro/m2, bovenop de +/- 15-25 euro/m2 die de gemeentes voor de grond betalen.

    Ik zou er voor zijn dat wie wil bouwen gewoon +/- 25 euro/m2 betaalt (net als de gemeente) en dat vervolgens alle noodzakelijke kosten worden doorberekend. De gemeente kan toch wel vangen via allerlei heffingen, als je er eenmaal woont ga je niet zomaar weg.

    Schaarste in de randstad komt NIET door de milieubeweging maar vrijwel volledig door de landbouwlobby; ga maar eens studeren hoe onze grondpolitiek werkt.

    Bij mij in de buurt geven twee gemeentes inmiddels 10-20% korting op de grondprijs van vorig jaar, op selectie lokaties (vermoedelijk waar minder belangstelling voor is). Ik denk dat er veel meer van zulke kortingsacties gaan komen na de zomer, de rest gaat echt niet afwachten nu de verkoop volledig stilvalt.

  7. Michzelluf says:

    6. Niek Zegt

    Idd, ik heb gehoord dat winstpercentages van 15000% heel normaal zijn…

    Idd, je leest het goed vijftienduizend procent!

  8. Boefke says:

    kvermoed de komende 2 maanden weinig huizennieuws, zoals reeds iemand al aangaf, gaan we lekker op vakantie en daarna komt er wel weer wat trammelant.

    Komkommertijd kom maar op 😉

  9. Martin says:

    Laten we de Nederlandse Gemeenten voor de Europese rechter halen, wegens kartelvorming met grondprijzen. Nergens ter wereld zijn de grondprijzen zo bizar als in Nederland, dit moet duiden op onderlinge prijsafspraken.

  10. Mickey says:

    @8,

    Geen nieuws? Over 2 weken vieren we het 1ste jaar van huizendalingen met de NMV!

  11. Mark says:

    Zo kan het ook!!!!!!!
    Duitse bouwbedrijven zetten een villa in elkaar voor minder dan 100.000 euro!!! Natuurlijk komen er nog kosten bij voor de grond en aansluiting op riool enz. In NL betaal je al snel voor een vrijstaande woning in de randstad tussen de 500.000 en 1 miljoen euro!!! Dus minimaal 80% windhandel!!
    Zie:
    http://www.duitslandhypotheek.info/nieuw-huis-bouwen-duitsland/nieuwbouw-huizen-duitsland/huisserie-xlxxl-142-192-m2/

  12. kees says:

    @11
    het moet technisch mogelijk zijn dat iedereen zijn eigen “shit” opruimt. Bovendien ook nog vaak een v.v.e. dus een heleboel eigen initiatief moet mogelijk zijn.

  13. huizenhyper says:

    De woningmarkt zal het moeten hebben van starters, jongeren die nog thuis wonen of in een huurflat zitten. Ik geloof niet dat er veel starters zijn die op dit moment een woning durven en kunnen kopen. Wie koopt er nu op de top van de markt? Ik in ieder geval niet.

    Waar wel nog “verkoop” zit is 2 eigenaren die van woning willen wisselen. Bij een wissel zijn er direct 2 woningen verkocht.
    Ik hoor hier nog weinig van.

    Maar nogmaals, ik zie op dit moment de starters nog niet massaal een woning aankopen.

  14. Niek says:

    @12:
    technisch geen probleem, maar je bent in NL wettelijk verplicht een rioolaansluiting te nemen. Ook al heb je helemaal geen aansluiting nodig en woon je in the middle of nowhere waar aansluiten een vermogen kost …
    Ik zal maar niet beginnen over de verplichting van voordeuren van 2.35 meter hoog enz. enz. omdat sommige Nederlanders erg lang worden. Allemaal overbodige kostenopdrijving dankzij de overheid.

    @13:
    kopen op de top van de markt doen mensen die gokken met andermans geld. Dit wordt voor 99% door de politiek bepaald; onderschat de mogelijkheden niet. Er waren recent suggesties dat er meer starters kopen, of het echt zo is valt moeilijk te kontroleren lijkt me.

  15. M says:

    Een starter uit mijn omgeving koopt binnenkort.

    Hij kreeg op 280k al 25k korting ten opzichte van de “marktprijs” van een half jaar geleden en hoefde ook nog eens geen kk te betalen. Ik heb hem toen verteld dat ie wat de rente betreft goed zat, maar gegarandeerd gaat afschrijven op zijn investering. Toen heeft hij toch nog maar even doorgezeurd en 10k extra korting gekregen. Al met al kom je dan redelijk weg. Niet dat je dan rijk wordt van de waardestijging van je huis, maar je heb het redelijk gefinancierd en je verlies op de investering is wel te overzien.

    Aan de andere kant geeft dit verhaal duidelijk aan dat wel voorlopig niet gaan stijgen.

  16. kees says:

    @14 Niek

    ik ben recent nog op de grond/huizen manifestatie geweest in Almere. Eco etc., alleen: te beginnen met €6500 betalen aan NUON i.v.m. restwarmte centrale Diemen. Er is iets met een charter tussen gem.Almere en Nuon……

  17. bigD says:

    Gaan ze snijden in het ambtenarenapparaat, regeltjes afschaffen en laten ze grondprijzen zakken? Lijkt mij uitstekend initiatief!

    Helaas heb ik zo’n voorgevoel dat Amersfoort meer zat te denken aan belastingverhoging en meer subsidie voor kopers met lage inkomens.

  18. Niek says:

    @kees(16):
    bij mij in de buurt is zo’n energiezuinige wijk waar huiseigenaars verplicht voor de komende 20 jaar ofzo een kontrakt hebben met één van de grote energieviespeuken voor de stroom voor de warmtepompen (voor de CV). Dit kontrakt is natuurlijk een briljante vinding van de lokale politiek, je moet het bedrijfsleven altijd betrekken bij nieuwe initiatieven.

    Dat kontrakt kost meer per maand dan een normaal gezin in een niet-energiezuinig huis aan de hele energierekening kwijt is. Maar dan woon je wél in een ‘energie-zuinige’ woning waar de ramen eigenlijk niet open mogen.

    In een andere wijk was er ook zo’n restwarmte kontrakt voor stadsverwarming wat in de praktijk extreem duur bleek, ‘omdat er minder huizen gebouwd zijn dan verwacht’. Ik geloof wel dat bewoners daar uiteindelijk wat korting kregen maar het blijft een slimme vorm van oplichting.

    In mijn woonplaats kun je ‘gratis’ advies krijgen over zonnepanelen van de firma die recent bekendmaakte dat ze NOG een kerncentrale erbij gaan bouwen en die steeds laat blijken dat ze alternatieve energiebronnen helemaal niks vinden en het liefst alles op dat gebied de nek om zouden draaien. De provincie is daar grootaandeelhouder, dus die weten ook wel waar ze voor resp. tegen moeten zijn.

    Onze overheid zal met alle macht serieuze alternatieven voor eigen energievoorziening etc. gaan tegenhouden of kapotbelasten. Dit speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van alternatieven voor de auto: de overheid wil er zoveel mogelijk greep op houden en kiest dus als het even kan voor grootschalige technieken. Iedereen zijn eigen ‘energiecentrale’ dat is wel het laatste wat ze willen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*