Rabobank in paniek over de Nederlandse huizenmarkt

Bert Heemskerk (Rabobank)Minister van Financiën Wouter Bos moet snel maatregelen nemen om de onrust onder Nederlandse huizenbezitters weg te nemen. Iedereen met een huis moet zich verplicht verzekeren tegen dalingen van de huizenprijs. ‘We moeten Amerikaanse toestanden vermijden.’ Dit zegt Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank in een interview met de Volkskrant.

Met de nieuwe verzekering moet worden voorkomen dat veel Nederlanders bij een eventuele recessie uit hun huizen worden gezet en met een hoge restschuld achterblijven. ‘De kans dat we hier Amerikaanse toestanden krijgen (veel Amerikanen hebben hun huis gedwongen moeten verkopen, red.) acht ik nog steeds heel klein, maar als het gebeurt zijn de gevolgen niet te overzien.’

Angstig
Heemskerk ziet de Nederlandse woningmarkt niet instorten, maar de laatste weken ligt hij wel vrijwel stil. Nederlanders zijn erg terughoudend geworden met het afsluiten van nieuwe hypotheken. ‘Onze omzet in nieuwe hypotheken ligt in 2008 tot nu toe 30 procent lager.’ Veel Nederlanders zijn volgens hem angstig geworden. ‘Ze gaan op vakantie naar Spanje en zien hoe hard de huizenprijzen daar omlaag gaan. Vooral mensen met een tophypotheek worden daardoor heel onrustig.’

Om de rust te herstellen zou een wet elke huizenbezitter moeten verplichten straks jaarlijks 0,1 procent van de waarde van zijn hypotheek af te dragen aan een collectieve verzekering, vindt Heemskerk. Voor iemand met een huis van 3 ton is dat 300 euro per jaar. Iedereen moet meedoen. ‘Zelf heb ik zo’n verzekering natuurlijk niet nodig, maar ik draag ook bij, uit hoofde van solidariteit’, aldus Heemskerk.

Dit plan zal in de huidige turbulente tijden tot rust leiden bij vooral jongere hypotheekgevers met tophypotheken, en dat zijn de meesten. Wat er ook gebeurt, je kunt je huis niet meer worden uitgezet als het straks tegenzit.’ bron

Wie straks plotseling werkloos wordt en daardoor zijn hypotheeklasten niet meer kan betalen, kan tijdelijk aanspraak maken op een maandelijkse uitkering uit de verzekeringspot. Als hij in samenspraak met de verzekeraar besluit om de woning toch te verkopen, dan is hij verzekerd tegen mogelijke verliezen. Dat is niet meer dan rechtvaardig, vindt Heemskerk. ‘Waarom zou je wel spaarders tot een ton beschermen en hypotheekhouders aan hun lot overlaten?’

De rabobank is duidelijk bang de volgende in het rijtje staatsbanken te worden.
Wanneer wordt de Rabobank genationaliseerd?

bron: de Volkskrant

Share Button
Tagged with:
20 comments on “Rabobank in paniek over de Nederlandse huizenmarkt
 1. Fons says:

  De positivo’s van de Rabobank zijn er als laatste achter gekomen dat huizenprijzen ook kunnen dalen, iets wat heel Nederland al lang wist. Begin dit jaar bliezen deze sukkels nog hoog van de toren met een prijsstijging van 3 %. Niet toevallig is deze boerenleenbank ‘s lands grootste hypotheekverstrekker. Een daling van de huizenprijzen zou deze bank wel eens flink pijn kunnen gaan doen….
  Daarnaast heeft de Rabobank ook nog een lijntje met verzekeraar Interpolis….kan die mooi deze verzekering verkopen. Nooit meer dalende huizenprijzen!!!! plus een vet premieinkomen van deze verzekering.

 2. Arno says:

  Je weet dat de grote daling van de onderliggende waarde begint als dit soort maatregelen worden bedacht. Kijk maar naar Fortis, ING en Aegon. Toen de overheid er mee ging bemoeien ging het extra hard dalen. Dat komt natuurlijk gewoon omdat er nog minder vertrouwen is. “goh, het moet dan wel heel erg zijn”.

 3. Xandr says:

  Ik koop meteen een huis, als dit doorgaat. Of drie, of zoveel als er onder de verzekering vallen. 100%+ financiering = oneindige leverage, plus put optie a 10bp/jaar 🙂

  M.a.w., dit is niet een verzekering, maar een verzoek aan de overheid om de hypotheekrisico’s over te nemen. De 0.1% is een schaamlap, op kosten van de klant. Je moet het maar durven.

 4. Xandr says:

  Voor de echte liefhebber: hou de currency swaps in de gaten. 75% van alle schuld is in USD, en de FED ruilt nu verse USD voor allerhande andere munten. Effectief is dat een devaluatie. De vraag is of de ECB en SNB hetzelfde aan het doen zijn (dan weet je wat je te wachten staat).

  Linksom of rechtsom zal de verhouding inkomen/huizenprijs weer rechtgetrokken worden. Of de RABO dat nou leuk vindt of niet.

 5. Bent says:

  Wat een doorzichtige truuk zeg! Feit is dat er best veel mensen zijn met een tophypotheek die niet in verhouding staat met de reele waarde van het huis. Maar dat is geen probleem zolang deze mensen in het huis blijven zitten en de hypotheek netjes aflossen. Voor mensen met een lagere hypotheek of waar het huis vrij op naam staat is het geen probleem als de huizenprijzen dalen. De overwaarde die zij ooit hadden is niet gekapitaliseerd, dus is het ook geen probleem als deze weer verdampt.
  Maar dat ziet Heemskerk anders. Want het is de fictieve overwaarde waarop de hypotheek van de volgende generatie kopers op wordt gekocht. En Heemskerk verkoopt liever hypotheken van 3 ton dan van anderhalf.
  De voorgestelde maatregel is dus simpelweg gericht op behoud van eigen brood.

 6. Knilles says:

  Zelf heb ik zo’n verzekering natuurlijk niet nodig, maar ik draag ook bij, uit hoofde van solidariteit’, aldus Heemskerk.

  In een tijd waar iedereen een beetje op zijn uitgaven moet letten, komt een commerciele partij met de suggestie om verplicht geld af te dragen voor een zelf verzonnen verzekering???

  Tsja, de mensen die nu in de problemen komen, hadden tegen beter weten in gewoon geen tophypotheek af moeten sluiten….

  Hoop dat Rabobank Fortis achterna gaat, wat een ballentent is dat zeg, nooit een rekening gegad daar en zal ook nooit iets afsluiten daar.

 7. Sjaak says:

  mooi tegengeluid deze website!

 8. gekkehenkie says:

  Schaamteloos

  Schaamteloos hebben banken en politiek decennia lang een een-tweetje gespeeld. Met het almaar verruimen van krediet als de voornaamste oorzaak geweest van het buitensporig stijgen van huizenprijzen in Nederland. En natuurlijk de fabel dat er schaarste is.

  Nu moet de huisbezitter zonodig beschermd worden.

  Laat de markt zijn werk maar doen.

 9. jan baan says:

  Raar die verzekering! Als de huizenprijzen omhoog gaan hoor je niemand klagen want dan is het halen geblazen, maar als er even een stagnering is moet de overheid (belastingbetaler)garant staan voor winsten in het verleden behaald,oftewel verliezen op anderen afwentelen,maar winsten in eigen zak steken! Welke idioot verzint dit??? ,natuulijk een bankdirecteur!

 10. Joop Kl. says:

  Idd, als de belastingbetaler hiervoor moet gaan opdraaien dan moet de belastingbetaler net als bij Fortis/ABN ook voordeel hebben van de winst. Oftewel terugvloeien van de overwaarde naar de schatkist als vergoeding voor het garant staan!

 11. Jeff says:

  Ongelovelijk dat een bank dit durft voor te stellen. Verplicht weer geld in een eindeloze put gooien. Want als iedereen er weer opspraak erop maakt als het uit de hand loopt dan rent Rabosave ook met het geld ervandoor.Hebben zij dan helemaal niks geleerd van deze crisis? Nog meer derivatenbommen erbij. Nu de hypotheek aanvragen terug lopen en de leenbedragen achteruit lopen moeten ze natuurlijk wel ergens op kunnen verdienen.

 12. W . Jansen says:

  Met die verzekering,is er weer een pot die ze leeg kunnen [vr]eten., als die pot vol genoeg is, dan kunnen daar ook weer mega vergoedingen, en oprotpremies voor topsalarissen uit betaald worden.
  Aan het eind van de rit als de burger in de shit zit, dan is die pot weer leeg.

 13. ZK says:

  Ik sta voor de beslissing om nu een bod uit te brengen op een woning die ons aanstaat. De vraagprijs was 3 ton , en inmiddels gezakt naar 2,85 ton.
  Ik wil zelf onderhandelen, maar wat niveau moet ik het 1e bod leggen, rekening houdend met toekomstige situatie.
  De makelaar zegt dat er over deze prijs onderhandeld kan worden, maar geeft geen enkele indicatie hoever, en er is ook geen noodzaak vanuit de verkopende partij.
  Wat is uw voorstel ?

 14. Jeff says:

  ja dat ligt er aan waar het huis staat, buurt, plaats, regio. en wat jij waard vind.

 15. woutje says:

  Bert Heemskerk (Rabo):
  “Waarom zou je spaarders met een ton beschermen en hypotheekhouders aan hun lot overlaten”

  … (???)

  Omdat spaarders (hun zuur verdiende) geld beschikbaar stellen en daardoor hypotheekhouders hypotheekhouders kunnen worden meneer Heemskerk ! Deze man moet wel in de opperste paniek zijn. U heeft te lang mooi weer gespeeld met de spaarcenten van een ander, en heeft deze categorie weggeschoven als een verwaarloosbare factor, getuige uw uitlatingen (en rentes).

  Waardeloze bank, ze zullen mij daar niet zien!

 16. Patrick says:

  Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…..

  Ik begin langzaam in m’n handen te wrijven !

 17. Henk Eissens says:

  Tja het is wat met die woning markt, het gekke is dat de samenwerking tussen overheid, gemeente,projectontwikkelaar/corporaties eind 1993 goed opgang is gekomen en geen enkele politieke partij op een paar uitzonderingen na, niet gewaarschuwd hebben voor deze ontwikkeling. Wat is het geval ikzelf ben ongeveer twintig jaar architect geweest in Amsterdam en wij bouwden voor een koopprijs destijds voor ongeveer 80.000 gulden een nieuwbouw appartement in Amsterdam, groot 100m2. (1995)

 18. paultje says:

  Logisch voorstel van die Heemskerk. Hij schijt natuurlijk in z’n broek als de huizenprijzen normaliseren
  (= -/- 50%). Daar gaat z’n triple A rating!

 19. Patrick says:

  Wat een doorzichtig verhaal idd. De verzekering is waarschijnlijk bedacht om de verwachte tegenvallende hyptheekresultaten alvast te compenseren!! daaaag bij Rabobank gaan er ook gewoon banen verdwijnen. De geldproducten zijn verbruikt en niemand zit te wachten op een “verzekering” tegen waardedaling. Door de enorme prijsstijgingen van de laatste 10 jaar kan niemand kan zich nog een fatsoenlijk huis veroorloven. What goes up must come down! Het enige wat kan helpen is versoepling van de regels, dit zal dan slechts uitstel van executie zijn.

 20. Patrick says:

  voor de liefhebber! Wanneer u huizenbezitter bent kunt u dit mischien beter niet lezen!

  http://www.deepjournal.com/p/7/a/nl/1563.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*