Huizenprijzen kelderen wereldwijd

De val van de huizenprijzen beperkt zich niet meer tot de VS, maar is een wereldwijd gebeuren. Bovendien lijkt het erop dat het eind van de prijsdaling nog niet in zicht is. De daling in de VS kenmerkt zich niet alleen door zijn intensiteit, maar ook door het bereik. Volgens Case-Shiller`s 2O-city index daalde in september de prijzen in vrijwel alle Amerikaanse steden. In Las Vegas zelfs met 31,1% ten opzichte van vorig jaar.

Volgens de Mortgage Bankers Association nam de vraag naar hypotheken in november echter weer toe. Dit kwam door een renteverlaging nadat de Amerikaanse centrale bank voor 500 miljard dollar aan hypotheeksecurities kocht van grote hypotheekverstrekkers zoals Fannie Mae en Freddy Mac en voor 100 miljard dollar van hun schulden overnam. Weliswaar worden er meer aanvragen voor huizenfinanciering gedaan, het merendeel ervan wordt afgewezen.

Ook de Chinese huizenmarkt krijgt de nodige klappen. Hoewel de huizenprijzen in China nog steeds hoger liggen dan een jaar geleden, is het verval ook hier ingetreden – in steden als Sjanghai zijn de prijzen het derde kwartaal met 19,5% gedaald. Ook de Chinese bouw lijdt: bouwactiviteiten tuimelden in oktober met 16,6% en analisten verwachten voor 2009 een verdere daling met 30%.

House price change

bron : Economist, The & Global Property Guide

Share Button
Tagged with: ,
2 comments on “Huizenprijzen kelderen wereldwijd
  1. Char says:

    nederland nog niet op de kaart 😉
    nog een paar maandjes wachten dan maar…

  2. bert says:

    @char

    De laatste paar maanden zullen behoorlijk wat corrigeren op jaar basis 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*