Nederduitser ziet geen problemen

DuitslandEen meerderheid van de zogenoemde villavluchtelingen negeert de huidige kredietcrisis.

Maar liefst 75 procent van de Nederlanders, die in Duitsland willen gaan wonen, zegt zich niet tegen te laten houden door de financiële crisis. Integendeel, velen grijpen de economische malaise juist aan om Nederland te ontvluchten.

Dat blijkt uit een enquête onder ruim 200 bezoekers van de website Overdegrens.eu, die geldt als een vraagbaak voor ‘Nederduitsers’, Nederlanders die vanwege de torenhoge prijzen op de huizenmarkt de grens over zijn gevlucht of plannen in die richting hebben.

Ruim 44 procent van de bezoekers zegt dat de crisis hun beslissing om een huis in Duitsland te kopen niet beïnvloedt. Bijna 31 procent laat weten dat juist het tegendeel het geval is: de crisis stimuleert hen een woning in Duitsland te kopen vanwege de lage huizenprijzen die daar gelden. 25 procent zegt in deze onzekere tijden de beslissing uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over de toekomst.

Een van de respondenten geeft aan persoonlijk geen gevolgen van de crisis te ondervinden. ,,Er wordt veel te veel nadruk gelegd op de crisis. Ik heb gewoon een vaste baan bij een stabiel bedrijf. Ik zie geen reden mijn beslissing uit te stellen.” De ‘villavluchteling’ zegt juist voordelen te zien om op dit moment de wijk te nemen: ,,Veel leveranciers willen je juist nu graag als klant. Er zijn hele leuke kortingen te bedingen bij het inrichten van je nieuwe huis.”

Wel kleven er nadelen aan de crisis, zo reageert mevrouw De Wit uit Almere, die zegt zo snel mogelijk naar Duitsland te willen verhuizen: ,,Er is slechts een groot obstakel. We willen niet eerder ons nieuwe huis in Duitsland laten bouwen als ons huidige huis is verkocht.”

Intussen spelen gespecialiseerde Duitsland-makelaars in op de huidige belabberde Nederlandse huizenmarkt door een dubbele hypotheekrente tijdens de bouw mogelijk te maken. ,,Zelfs in dat geval blijft een huis in Duitsland financieel aantrekkelijk”, aldus Sander Haas, samensteller van de website Overdegrens.eu.

Omdat de huizen er vaak aanzienlijk goedkoper zijn, wonen momenteel circa 30.000 Nederlanders in Duitsland.

bron: de Telegraaf

Share Button
Tagged with:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*