Huizenmarkt zakt verder in

Gemeente UtrechtDe verkoop van ‘gewone’ woningen in en rond de stad Utrecht staat inmiddels ook zwaar onder druk.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers van NVM-makelaars over het laatste kwartaal van dit jaar waarover deze krant beschikt.

In het topsegment is de stagnatie op de woningmarkt al wat langer zichtbaar. Maar ook de verkoopaantallen van tussenwoningen in de ‘gewonere’ prijsklassen zijn ten opzichte van een jaar geleden bijna gehalveerd.

De prijzen zijn nog niet veel gedaald, maar huizen staan inmiddels in de stad Utrecht gemiddeld anderhalve maand en in Leidsche Rijn tweeëneenhalve maand te koop.

In Utrecht werden ten opzichte van een jaar eerder 45 procent minder tussenwoningen verkocht. Het aantal verkochte vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen was het afgelopen kwartaal letterlijk op een hand te tellen. Hoekwoningen en appartementen deden het nog het beste. Bij de NVM-makelaars staan intussen in de stad ruim 1700 woningen te koop. Een jaar geleden waren dat er nog maar 1077, een toename van bijna 60procent.

In Houten, Nieuwegein en IJsselstein is het beeld vergelijkbaar: ruim 40 procent minder verkochte woningen dan in het laatste kwartaal van 2007. In de regio staat nu 30 procent meer huizen te koop, in Houten zelfs bijna 60 procent. En terwijl in de Utrechtse randgemeenten bij elkaar een jaar geleden nog zestien vrijstaande huizen van eigenaar wisselden, was het er nu welgeteld één.

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with:
11 comments on “Huizenmarkt zakt verder in
  1. Joop Kl. says:

    In Utrecht en omgeving was het ook wel heel erg. Een kennis van mij kocht in Utrecht twee jaar geleden een woning en toen waren er meer dan 10 mensen tegen elkaar aan het opbieden boven de vraagprijs!

  2. Rudi says:

    Nu moeten we niet met zijn allen krokedillentranen gaan zitten huilen.
    We weten al jaren dat de huizenprijzen idioot hoog zijn. De prijzen zijn volledig uit balans.
    Ook hier waren banken bereid om met alle gemak 125% van de waarde te financieren. Vaak op twee inkomens, wat op zich ook al een risico is.
    Wanneer je om je heen kijkt stagneert de markt al veel langer en staan woningen al gemiddeld veel langer te koop. Ik ken voorbeelden van mensen die hun woning te koop hebben staan en 1 jaar lang geen enkele kijker hebben gehad laat staan een koper. Sommigen kunnen woning aan de straatstenen niet kwijt.(soms 3 makelaars tegelijkertijd) De NVM doet ons anders geloven (eigen belang). Hun cijfers betwijfel ik dan ook zeer. Wanneer je om je heen kijkt zie je dat de jeugd niet kan kopen, de ouderen willen verkopen (cashen) Dat de overheid met maatregelen verkopen en kopen van een eigen huis tegenwerkt (OZB, de bijleenregeling, eigen woningreserve en een toename van de gemeentelijke woonlasten) Bij dit alles wordt de hypotheekrente aftrek ook maar relatief. Nog niet te spreken van het walgelijke gedrag van banken/verzekeraars.met hun woekerpolissen. Ook hier is “hebzucht” van geldverstrekkers en een weinig moreel zakelijke dienstverlening aan de orde. Ook hier is de huizenmarkt een zeepbel die uit elkaar kan spatten. Ook hier zijn wel degelijk risicovolle hypotheken verstrekt. De overheid en de sector sust de boel. Het is alleen een kwestie van tijd. Slaap lekker allen.Rudi

  3. johnny says:

    Frapant gegeven is dat je overal hoort dat mensen hun woning 1 of 1.5 jaar tekoop hebben staan er nog geen kijker is geweest . Mensen kunnen hun woning aan de straatstenen niet kwijt.
    Is dit nu een gegeven die we als een onomkoombaar feit moeten interpreteren of is het wellicht toch iets anders ?

  4. Lex says:

    @johnny: Zo te zien, hoort het eigenlijk bij het natuurlijke verloop van een bubble en is het een teken dat de curve omlaag gaat. In de VS, GB en elders verliep dat precies hetzelfde, ondanks dat details wellicht verschilden…

    – De tijd dat huizen te koop staan, nemen steeds meer toe.

    – De verkopen zakken in.

    – De prijzen gaan omlaag.

    Bij iedere fase valt ook op, dat het eerst heel rustig aan gaat, bijna onopvallend, en daarna steeds sneller.

    In ieder geval volgt ook de markt in Nederland precies dat patroon.

  5. johnny says:

    wellicht moeten we het wel de ”ontkenningsfase” noemen.

  6. Bouke says:

    De ontkenningsfase zou ditmaal wel eens behoorlijk lang kunnen duren. De ouderen die willen cashen, hebben helemaal geen haast. Velen zouden wel eerst naar een appartement willen, maar als het huis niet verkocht kan worden, dan slaan ze die fase gewoon over. Daar kan jaren overheen gaan! Nou ja, als je een vrijstaand huis wil kopen, moet je dat in België of Duitsland doen.

  7. Lex says:

    De ontkenningsfase loopt gewoonlijk door totdat de prijzen echt snel gaan dalen. Dan kan men het niet meer ontkennen. Geeft wel aan hoe sterk die ontkenning is en hoelang die kan duren.

  8. Martin says:

    Bouke,

    Ik denk dat veel mensen, in sommige delen van het land althans, de ontkenningsfase al lang voorbij zijn.

    Neem eens een kijkje op Jaap.nl en bekijk de prijsverlagingen in Amsterdam.

    Van de ongeveer 4000 aangeboden woningen is bijna 5 procent in prijs verlaagd, in enkele gevallen tot bijna 20 procent.

  9. john says:

    De ontkenningsfase zal zo lang niet duren,denk aan vergrijzing.
    Veel ouderen zullen moeten verkopen vanwegen hun gezondheid
    Zo niet dan wel hun erfgenamen

  10. Bouke says:

    @Martin
    ok, misschien duurt de ontkenningsfase niet zo lang, maar prijzen verlagen hoeven de meesten in de duurdere segmenten ook niet zo nodig. Amsterdam is in meerdere opzichten uitzonderlijk: er zijn veel tweeverdieners en de doorstroming is veel hoger dan gemiddeld in NL. In A’dam wonen degenen die – als ze willen verkopen – ook echt moeten verkopen. Al vind ik die 5% nog niet hoog – maar dat gaat wel stijgen.

    @John
    Ik denk juist dat die mensen gemiddelde genomen helemaal geen haast hebben. Ze wonen leuk, denken aan ‘kleiner wonen’ in een appartementje of zo. Het verpleeghuis is nog ver weg en het huidige huis grotendeels afbetaald. Bedenk dat de bulk van de babyboomers pas vanaf 2010 65 jaar worden; gezondheid speelt dan nog niet zo’n grote rol. Over 10 jaar verkopen kan ook nog prima. Ze blijven dan gewoon wonen in hun mooie huizen. Hun situatie is daarmee toch een heel andere dan die van de tweeverdiener met een tophypotheek die zijn baan verliest en wel moet verkopen.

  11. xandr says:

    @bouke, het vooruitzicht van een bult van verkopende babyboomers haalt straks fijn alle hoop op herstel uit de markt.

    Maar ik denk ook dat de ellende in eerste instantie bij de tweeverdienende twintigers en dertigers zal zitten. Maar in die groep is de bulk twee-verdiener, plus heel vaak tophypotheek en aflossingsvrij. En ze zijn natuurlijk per 1 Jan extra goedkoop om te ontslaan.

    De pijn bij het oudere deel van de bevolking, afgezien van weer thuiswonende kinderen, zal pas echt beginnen wanneer (niet als) de pensioenen worden afgestempeld, in 2010.

    Een grote economische depressie is inmiddels gegarandeerd, dus stel daar je te verwachten huizenprijs maar op in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*