Korting kopers dupeert bewoners

huilie huilie Nieuwbouwhuizen die lang te koop staan, worden in veel gevallen door projectontwikkelaars goedkoper verkocht. Bewoners die hun intrek al genomen hebben in het nieuwe huis worden hierdoor tot wel tienduizenden euro’s benadeeld, aldus Vereniging Eigen Huis (VEH).

De waarde van de woning daalt daardoor direct, zegt Hans André de la Porte van VEH. ,,Als jij een woning hebt gekocht voor 280.000 euro en iemand anders koopt eenzelfde woning iets later voor 260.000 euro, dan staat die woning bij het Kadaster geregistreerd voor 260.000 euro. Dus is je woning 20.000 euro in waarde gedaald.”

Volgens VEH willen steeds meer kopers gecompenseerd worden voor hun vermogensverlies. Vastgoedjurist Bas Cox bevestigt dat veel projectontwikkelaars korting geven op onverkochte nieuwbouwhuizen, maar ziet geen enkele juridische belemmering. Ontwikkelaars kunnen allerlei argumenten hebben om de prijs te verlagen, die veel zwaarder wegen dan de waarde van de woningen die al verkocht zijn.

Ook VEH erkent dat bewoners juridisch zwak staan. ,,Het principe is dat identieke woningen voor dezelfde prijs worden aangeboden, maar dat aanbieders hiervan mogen afwijken als marktomstandigheden dat vragen”, legt André de la Porte uit.

Projectontwikkelaars kunnen niet anders dan korting geven, zegt directeur Gerard Kok van ontwikkelaar Groothuis, die tienduizenden euro’s korting geeft op woningen in een nieuwe wijk in Oldenzaal. ,,De woningmarkt is nu een kopersmarkt en dat betekent dat aanbieders de prijzen moeten verlagen. Alle projectontwikkelaars die in grootschalige woningbouw zitten, hebben hiermee te maken.”

De branchevereniging van bouwende projectontwikkelaars NVB stelt echter dat er slechts incidenteel kortingen worden gegeven. ,,De marges in de woningbouw zijn te laag om veel korting te kunnen geven. Bovendien moet zeventig procent van de huizen van een nieuwbouwproject vóór de bouw verkocht zijn, anders gaat het hele project niet door”, zegt NVB-directeur Frits Nuss. Zoveel onverkochte nieuwbouwwoningen kunnen er volgens hem dus niet zijn. De NVB erkent dat de prijs van nieuwbouwwoningen niet ontkomt aan de grillen van de markt. Voor dit jaar voorspelt de organisatie een prijsdaling van vijf procent.

bron: Nederlands Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
28 comments on “Korting kopers dupeert bewoners
  1. Piet Bakker says:

    Ik koop een TV voor 1.500 euro. Twee weken later is deze goedkoper. Dan ga ik toch ook niet huilie huilie doen?

    Dat alles goedkoper wordt is een logisch gevolg van de crisis: deflatie, dus ook huizenprijzen.

    Zie ook de nieuwe “money as debt, promises unleashed”

    http://www.youtube.com/watch?v=_doYllBk5No&feature=related

  2. huizenhyper says:

    Als je als huizenbezitter niet wilt dat het huis langs je wordt verkocht voor 20k onder de prijs waarvoor jij het hebt gekocht moet je het zelf maar kopen. Misschien leuk als beleggingsobject, of om tzt te verkopen aan je kinderen.
    De hypotheekrente is op dit moment super-laag. Historisch zelf. Als je het zelf niet wilt kopen moet je ook niet zeuren.
    De eigenaar van een woning is geheel vrij om zelf te bepalen wat hij voor zijn woning wil hebben. Daar is hij eigenaar voor.

  3. kees says:

    Er is veelal sprake van v.v.e. en er mag niet verhuurd worden.

  4. Martin says:

    Natuurlijk kan dat, maar daar staat tegenover dat ze bij waardevermeerdering de projectonwikkelaar moeten compenseren. Immers als hij niet direct had verkocht had hij meer winst kunnen maken.
    Nu tekenen, over 30 jaar de verschillen verrekenen. Immers we kunnen niet met korte termijn fluctuaties zitten klungelen.
    Een gegarandeerde inruil tegen aanschafwaarde zeg maar.
    Kom er maar eens om bij je autodealer.

  5. kees says:

    Misschien heeft het huis wel hagelschade opgelopen.

  6. Martin says:

    De schade aan het huis is ‘verslechterde marktomstandigheden’, daarvoor moet je de prijs soms verlagen.

    Deze foto zie ik overigens niet bij het originele artikel.

  7. Bouke says:

    Ongelooflijk. Zit er niet één econoom bij de Vereniging Eigen Huis?

    De waarde van een huis is niet het bedrag dat toevallig bij het Kadaster is geregistreerd.

    De waarde van een goed is de prijs waarvoor de huidige eigenaar wil verkopen en iemand anders het goed wil kopen. Pas als vraag en aanbod elkaar hebben bereikt, komt een prijs tot stand.

    Degene die de meeste waarde aan een appartement hecht en bereid is om het volle pond te betalen, betaalt het volle pond. Deze heeft daarbij ook de eerste keus. Als iemand minder bereid is te betalen en de eigenaar wil een lager bedrag accepteren, dan betaalt die minder. Bij de supermarkt wordt het brood aan het eind van de dag ook afgeprijsd. Minder keus, lagere prijs.

    Trouwens, de bewoners zouden toch blij moeten zijn dat ze nu minder onroerende zaakbelasting hoeven te betalen?

  8. Spaarvarken says:

    Het is toch te zielig voor woorden dat de verkopers nog steeds niet begrijpen wat marktwerking betekent. Ze hebben nu pech maar willen ze verkopen dan zal de prijs omlaag moeten en fors ook. En probeer je huis voor 2015 te verkopen want dan bestaat de HRA ook niet meer hahaha.
    Wat ben ik blij dat ik mijn hutje op de top heb verkocht(2006) en lekker ben gaan huren. Ik koop pas weer als we de 50% zijn genaderd. Misschien koop ik wel nooit meer!!!

  9. Jaap v.d. Voorn says:

    Is die huizenmarkt niet een grote hoop bedrog … ik bedoel: tegen de tijd dat je je huis hebt afbetaald en wilt rentenieren van de opbrengst, is je winst door alle geldschepping en (dus) dalende koopkracht nauwelijks de moeite meer waard?

  10. Scheefhuurder says:

    De redenering van LaPorte geldt evengoed voor bestaande bouw. Zojuist is ergens in Randstad een rijtjeshuis verlaagd van 420k naar 390k. Deze woning was in ’05 gekocht voor 400k, terwijl soortgelijke woningen in 07/08 zo’n 430-450k deden. Deze (verstandige) verkoper kan binnenkort claim van zijn buren verwachten! Het is maar goed dat hij tegen die tijd is verhuist.
    In dezelfde categorie vallen de eigenaars die hun hypotheek niet meer op kunnnen brengen: klaag dan je bank maar aan!LaPorte tijdje geleden op tv: banken houden de rente te hoog, waardoor eigenaren minder kunnen besteden hetgeen weer slecht is voor de economie. Als eigenaar zou ik mij schamen met zo’n voorzitter.
    Hoewel ik zelf op zoek ben naar een koopwoning, krijg ik steeds meer aversie tegen het verwende leger eigenhuisbezitters. En ik vraag mij af of ik ook zo word als ik eenmaal zelf een huis heb: wel winst incasseren, maar geen risico willen lopen. Blijf dan huren, of sluit er een verzekering voor af.
    Gisteren uit eten geweest met Engelse collega’s en gevraagd hoe ze daar met de forse daling omgaan: bad-luck, fact-of-life. Zo kan het dus ook: gewoon accepteren.

  11. lorenzo says:

    VEH laat weer eens duidelijk zien druk te zijn ( en dus te maken) met eigen makelaardij en ontwikkeling.

  12. Onderwaarde says:

    In other words….it’s all fucked!!!!

    Als ik dadeljk een huis wil gaan kopen, dan doe ik dat in duitsland, verhuur ik dat huis en ga ik met mijn huurinkomen hier in NL mijn huur betalen….ik ben toch niet gek!!!! 😉

  13. kees says:

    VEH; hoeveel lol kun je hebben voor @25 pjr.

  14. kees says:

    @12 verhuren aan iemand die niet betaald…….en jij kunt niets doen!

  15. kees says:

    @14 betaalt correctie

  16. Marketwatch says:

    Marktwerking, it’s a bitch ain’t it?!

  17. Onderwaarde says:

    @14 Iets hier in NL kopen en kijken hoe alle Lobbyisten met de markt knoeien en dan in je veel te dure huis zitten, terwijl het in waarde daalt tot 50% wat jij ervoor betaalt hebt? Terwijl je rente betaalt?? Is dat een optie???

  18. kees says:

    @17
    Voorlopig wordt er met man en macht gewerkt aan het op peil houden van de huur-koopprijzen.
    Woningcorp. gaan bv 55+ huurhuizen die een half jaar leeg staan verhuren aan “polen” -dit verzin ik niet. Voorbeeld, waar Jasper een hekel aan heeft: maandhuur €450 incl. 15 servicekosten gaat naar zo’n “project”. Het betreft kleinere woningen, maar met 2 mensen goed in te leven als je dat zou willen. Zo wordt er dus een schaarste gecreëerd die doorwerkt in de prijs van koopwoningen. Stel de werkloosheid stijgt niet verder dan 15%, iedereen blijft met werk zitten waar hij zit, hoeft dan ook niet te verhuizen, dan wordt alles netjjes opgelost.
    Het probleem is dat de markt misschien zijn werk gaat doen en dat de monetaristen, overheden etc. allang de de grip kwijt zijn……..
    Door het “lawaai van de helikopters” komt de berg misschien toch wel naar beneden.
    1 ding=zeker: Bos begrijpt er niets van of hij doet wat het volk graag zou willen. In beide gevallen dus een lapzwans.

  19. Ludwig von Mises says:

    @ 17: Die waardedaling zal wel meevallen in het segment tot modaal.

    @ 18: Je schrijft het een beetje onhandig op, maar wat je schrijft klopt. Urbanisatie (Polen naar nederland) zal de huurprijzen op niveau houden. En doorwerken in de prijzen van koopwoningen.

  20. allert says:

    Heb al eerder gelinkt naar
    http://www.wegwijs.nl/3353/
    maar ik maak daar uit op dat verkopen met restschuld praktisch onmogelijk is omdat er geen bank is die een lening wil verstrekken zonder onderpand.
    bad luck, ja kan je wel stellen krijg je een koper wil je akkoord met het verlies en dan ga je failliet omdat geen bank de restschuld beleend.

  21. kees says:

    @20 bij faillissement is de bank het geld ook kwijt,meestal.

  22. Riko says:

    @ 18,

    Er komen nauwelijks Polen meer bij, sterker nog bij een werkloosheid van 15% (vind jij niets byzonders ?!!) zullen zij emigreren want het is een van de eerste groepen die getroffen wordt.

    De enorme stijging van de huizenprijzen werd veroorzaakt door de groei van krediet/schulden en niet door schaarste. Ondertussen lenen banken nog maar 4,5-5 keer het jaarsalaris uit ipv 6-10x dus het is een kwestie van geduld totdat ook het middensegment zal instorten, zie VS en UK het duurt nu eenmaal een paar jaar.

  23. Ludwig von Mises says:

    @ 22: Bron?

    Ik denk dat het anders is. Nederlanders zullen werkeloos thuis zitten en Polen doen het werk, net als in de jaren 70 met onze allochtone bevolking.

    Als ik in de randstad bouwvakkers zie schaften zijn het doorgaans oost europeanen. Op de landbouwvelden niet anders.

    In fabrieken kom ik niet veel maar ik geloof dat die vogel met zijn uitzendbureau voor oosteuopeanen die altijd bij Harry Mens zit gouden tijden beleeft ook waar het fabrieks arbeiders betreft.

    Bron?

  24. kees says:

    @22
    LvM klopt; ik zie in de kop van Nh alleen maar Poolse kentekens bij de landbouwvelden. Vaak hebben de agrariers ook nog een aantal bouwketen/caravans staan met een keurig ligusterhaagje als omranding. De locale wethouders willen al jaren van die “campings” af dus de oplossing is…

  25. Riko says:

    @ 23,

    Zie ontwikkelingen in landen waar de crisis hard heeft toegeslagen en werkloosheid hard is opgelopen zoals Engeland/Ierland waar Polen massaal vertrekken en Spanje waar Marokkanen er overal uit worden gebounjourd. In tijden van crisis viert nationalisme schijnbaar hoogtij.

    http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1083719.ece/Britse_Polen_keren_terug_naar_huis

    Naar verwachting zal de komende jaren zware klappen krijgen dus ook in Nederland zullen de Polen hun geluk ergens anders gaan zoeken. De tomatenplukkers verdienen bij lange na niet genoeg voor een koophuis in het middensegment.

  26. Riko says:

    Toevoeging aan bericht 25:
    Naar verwachting zal de BOUW DE komende

  27. allert says:

    reken maar dat de regering er wel voor zorgt dat alle voordeel regelingen in het voordeel van NL bouwbedrijven/vakkers zijn, en dat betekend dus automatisch minder werk voor buitenlanders die daardoor weg zullen trekken of de ZZPers uit de renovatie klussen drukken.
    @Ludwig: In de industrie zie relatief veel duitsers maar vrij weinig polen.

  28. kees says:

    @27
    Ik heb recent een restauratieklus gezien uitgevoerd door Polen, picobello, er zijn geen NL’ers meer die het zo uit kunnen voeren. Misschien nog wel in het houtwerk, maar stuc en steen vergeet het maar. Gevolg is dat renovatie/restauratienormen natuurlijk aangepast gaan worden, zodat de grotere bouwbedrijven toch aan de bak kunnen blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*