Hypotheekverstrekking slinkt sterk

De belangstelling voor nieuwe hypotheken is duidelijk afgenomen. Sinds het begin van dit jaar is de omzet in nieuwe hypothekeen sterk teruggelopen, tot een laagste niveau in zes jaar. Dat zegt de Nederlandsche Bank woensdag.

bron: FD.nl

Share Button
Tagged with:
6 comments on “Hypotheekverstrekking slinkt sterk
 1. M says:

  Erg vreemd dit. Het lijkt wel alsof mensen niet meer in huizen geïnteresseerd zijn en daarom geen hypotheek meer aanvragen. En dat bij deze bodemprijzen!

  Nu gaan deze cijfers op de televee natuurlijk weer gebruikt worden om te roepen dat “banken niet meer uitlenen” en dat de overheid daar nodig wat aan moet doen. Lang niet gek eigenlijk, zo’n baantje als “expert” of “deskundige”.

 2. Bouke says:

  Ik ga er vanuit dat dit geen beperking van het aanbod is, maar van de vraag naar hypotheken. We willen geen (top)hypotheken meer. We willen liever even sparen voordat we gaan kopen. En dan daalt de vraag naar hypotheken. De noodzakelijke aanpassing op de huizenmarkt gaat er alleen maar sneller door. Prima.

 3. Niek says:

  ik betwijfel zeer of dit een beperking van het aanbod is; ik las pas (vorige maand?) nog dat het aantal hypotheekaanvragen gestegen was. Duidelijk is dat leningen aan bedrijven (doorgaans een stuk riskanter dan hypotheken) geen probleem zijn, de beperking zit vast NIET bij de banken.

  Ik heb een ander vermoeden: de banken gaan zich strenger aan de regels houden (tot een paar maanden geleden lachte iedereen daarom en was 6-8x inkomen nog heel normaal). Gevolg: bijna niemand krijgt meer een huis gefinancierd op basis van rentevaste periode met realistische kredietvoorwaarden (degenen die dat wel konden en wilden hebben namelijk al lang geleden gekocht …).
  Wat nog wel haalbaar is voor de huidige kopers zijn hypotheken met variabele (kunstmatig lage) rente en andere rare grappen om de leverage te verhogen zoals aflossingsvrij. Dit zal vermoedelijk nog even in populariteit toenemen tot ook daar de rek er uit is. Het zou me niet verbazen als straks het percentage gedwongen verkopen bij recente hypotheken relatief hoog blijkt, ondanks de zogenaamd strengere voorwaarden.

 4. Woger says:

  Ik denk dat veel mensen op dit moment nog hun oude hypotheek even snel oversluiten. Die komen dan in de boeken als nieuwe hypotheken.

 5. Michzelluf says:

  in dit bericht van FD zitten taalfouten, best wel slecht voor een krant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*