NVM’er slaat alarm over huizenmarkt

Een huis in Zuidoost-Brabant wordt de komende 2 jaar gemiddeld 15 procent minder waard. De prijs van duurdere woningen zal zelfs zakken met 20 tot 30 procent. Alleen de goedkoopste panden houden in een gunstig scenario wellicht hun waarde.

Dat alarmerende beeld schetste consultant Robert-Jan Bekkering van de Nederlandse Vereniging van Makelaars donderdag tijdens een congres in Eindhoven over de woningmarkt in Zuidoost-Brabant. “Rond zes procent van de prijsdaling hebben we al gehad.” Bekkering is directeur van Ed Willems, een van de grote makelaars in deze regio.

Dramatische cijfers passeerden in zijn rede de revue. Als de markt niet verandert blijven huizen jaren in de verkoop staan, denkt Bekkering. In de duurdere categorie (boven de 330.000 euro) zijn huizen volgens hem zo goed als onverkoopbaar geworden. Bekkering meldde bijvoorbeeld dat dure woningen in De Peel bij de huidige prijzen gemiddeld misschien wel zeven jaar in de verkoop zullen staan.

In de eerste helft van 2008 verwisselden in Zuidoost-Brabant nog 2855 woningen van eigenaar. In 2009 staat de teller in (bijna) zes maanden op 1398. “De markt is compleet ingestort. De prijsdaling valt met zes tot zeven procent nu nog mee, maar de echte klappen moeten nog komen”, vertelde Bekkering aan een zaal vol mense:n van projectontwikkelaars, corporaties, makelaars, provincie en gemeenten. Hij vindt het niet goed dat het verhaal nu op straat ligt. ” Dit zaait enorme onrust.”

Onder de congresgangers heerste veel scepsis over het effect van maatregelen van provincie, gemeente en overheid, zoals de recente verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie. Mensen hebben op dit moment weinig vertrouwen dat ze hun oude huis verkopen en vrezen werkloosheid, is de overheersende gedachte.

bron: ED.nl

Share Button
Tagged with:
66 comments on “NVM’er slaat alarm over huizenmarkt
 1. J says:

  Q Allen. De moderator lijkt overuren te hebben gemaakt. Nu wordt ik blijkbaar ook op nieuwe IP adressen gebanned. Jullie worden gecensureerd. Fishy…..

 2. J says:

  Q Allen.

  Ik zou graag bondige reacties geven maar zolang het de moderator behaagd om mij uit te sluiten moet ik een beroep doe op jullie stamina en leesvaardigheid. Ik zal proberen duidelijk te quoten, Niek.

  Ik houd me bij deze draad vanaf nu want het verband begint een beetje zoek te zaken.

  1: Een doelstelling was de negatieve draaikolk hier te stoppen en een inhoudelijke, volledige discussie van wat gaande is open te trekken ten behoeve van de 22.500 unieke bezoekers van deze maand. Ik constateer dat we in de afgelopen week goede voortgang hebben gemaakt. Maar we zijn er nog niet helemaal.

  Ik ben een straatvechter. Jullie hebben al eerder kort kennis gemaakt met Mises. Mises is mijn leermeester en mentor en zal het stokje binnenkort overnemen. Maar daarvoor dient het gehalte van wellevendheid nog iets opgekrikt te worden.

  Zeg maar tot het niveau waarop Chantal bereid is haar Bourgondische voorkomendheid en waardevolle bijdragen weer op deze site te etaleren. We missen je meid en we gaan ons leven beteren.

  Mises aanpak, daarvoor in ruil, is een meer rustige en plezierige. Hoewel de eerlijkheid gebied te zeggen dat ook Mises wat pedant – zelfs arrogant kan overkomen. Dat is natuurlijk in the eyes of the beholder. Per saldo een inhoudelijke vooruitgang hoewel het spektakel dan wat afneemt natuurlijk.

  2: Ook zijn er nog wat losse eindjes. De Guerrilla fase zijn we nu wel voorbij, maar het is ook van belang dat nog een paar misverstanden uit de weg geruimd worden zodat Jasper verder kan met het redden van de rest van de wereld en voordat Mises bereid is rugdekking te verzorgen op deze site.

  Ik pik weer een paar van jullie post’s op uit deze en de vorige thread.

  291: Mikey zegt: Nou een ding is zeker, bijna niemand wil meer in een saaie pauperstad als Almere wonen! http://www.funda.nl/koop/kaart/#

  En

  281: kees Zegt: @291 hier (almere) kun je snel huren voor €775, maar wel fantasieloos hoor.

  Laat ik nu net in Almere een huis gekocht hebben. Hoeveel gaat een hoekwoning met 200m heerlijk zonnige, private tuin, 300m van het centraal station Almere in waarde zakken de komende 30 of zelfs 2 jaar volgens jou? 30%? Moet ik hem straks voor 115kk verpatsen? Waarde zien waar niemand het ziet is een vak…

  Respect is een nog steeds een probleem op deze site zoals ik zo even al stelde. Kees, ik merk dat je op mijn uiterst harde kritiek op jou niet ingaat. Dat verklaart waarom je denkt zoals je doet. Het mag, wat ik hier doe is vooral ter lering van de 22.500 unieke bezoekers van deze site die wel vatbaar voor argumenten zijn en ook een beetje ter vermaak van mijn eigen persoontje zeg ik eerlijk.

  Kees, als jij straks voor 775 met je kinderen in de tuin wilt kunnen spelen heb ik over drie jaar misschien wel een deal voor je. Moet ik wel uit eigen beweging mijn koffers pakken, anders gaat die vlieger niet op…

  294: Mikey Zegt: Frusti Jasper laat in zijn betoog over huizenprijzen en stijgende rente bewust wat weg. Volgens hem kan per saldo over pak ‘m beet 3 jaar de hogere rente negatiever uitpakken dan het voordeel van de lagere prijs. In 3 jaar kan een startende loonslaaf echter, (zelfs een schaal 13 bankiertje) makkelijk 30k a 40k sparen. Over 3 jaar hoef je dus maar een veel lager bedrag te lenen waardoor je per saldo toch voordeliger uit bent.

  @ Mikey. Ik heb mezelf beloofd het wat rustiger aan te gaan doen met jullie en jij bent de gelukkige met wie ik het als eerste rustiger aan ga doen. Dit punt is geadresseerd. Bewust. Je hoort me wel maar je luistert niet. Zie hieronder, speciaal voor jou herhaald mijn definitie van lemmingen aan Niek:

  “ Ik doel op mensen die zo dom zijn om hun woning variabel te blijven financieren. En ik doel op mensen die zo dom zijn te blijven huren tot de lange rente te hoog is en de HRA al deels is uitgefaseerd. Omdat ze denken in een paar jaar eventjes een huis bij elkaar te sparen en cash te kopen.”

  Rekensom: Als jij de uitzondering bent die 40.000 in 3 jaar weglegt en je koopt een huis van nu 2 ton over 3 jaar. En de rente stijgt überhaupt niet meer in drie jaar. En de prijs gaan minstens met 40.000 omlaag in 3 jaar naar 160.000. Dan heb je een betere deal. Moet je drie jaar op je huurflatje blijven zitten.

  Je gokt met andere woorden op een stabiele lange rente. Iemand schreef hier dat je de rente niet kan voorspellen. Mijn mening is een andere, dat moge duidelijk zijn en het is mijn vak. Zijn we hier allemaal niet bezig met speculeren, vaak met succes? Volgens mij ga je een onzeker bestaan tegemoet de komende periode.

  311: Woger Zegt: Dus je zou met 100 euro per maand, na 30 jaar 90000 moeten hebben gespaard? Dat is dus 30 * 12 * 100 = 36000 inleg na 30 jaar. via rente dan 90000?

  @ Woger. Jongen, ik krijg tranen in mijn ogen, sentimenteel als ik ben. Je stelt zulke goede vragen, een goed begin voor waardevolle antwoorden. De annuïteit klopt, kan ik bevestigen.

  Maar je vergeet de KWE faciliteit (aftrek) 36000 inleg wordt dan .58 of .48 maal 36000 is 20880 of 17280. Zo bezien krijg je die 90 mille aflossing wel erg goedkoop in je schoot geworpen door de overheid. Tenzij de HRA en de KEW beiden worden afgeschaft natuurlijk.

  Jasper heeft een tekort pensioen opbouw omdat ie in het buitenland begonnen is en stort de eerste 3-4 de veertig duizend die Mikey nog moet sparen, belasting aftrekbaar. Dan gaat de rente op rente eerder werken…. En mijn in het buitenland belastingvrij verdiend geld levert me hier dus nog meer belastingvrij salaris op…

  Niet slecht voor de financiële onbenul waar sommigen me nog steeds voor houden.

  313: Get a Life! Zegt: @ Woger Zoek even op wikipedia naar spaarhypotheek. Interessante info. Als je in deze tijd al een huis koopt zou ik zeer voorzichtig zijn met een volledig aflossingsvrije hypotheek. Ook al lijkt dit in eerste instantie goedkoper.

  @ Get a life. We beginnen het zachtjes aan eens te worden. Aflossingsvrije hypotheek is kansloos. @ Woger. Vergeet niet eens met een professional te praten. Zelfstudie is goed maar wijsheid is weten wat je niet weet. Je kunt altijd achteraf toetsen of je de waarheid is verteld, maar nooit weten of je zelf iets over het hoofd ziet als autodidact. Ik voor mij leer door trail, error, schade en schande in dit leven. Ik wens je dat niet toe, het is niet voor iedereen weggelegd.

  333: Woger Zegt: Even recapituleren. Jasper. Hij schudde aardig wat mensen (hardhandig) wakker met zijn “betaalbaarheids-leer”. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de combinatie rente-verhoging – prijsdaling weliswaar al had gelegd, maar niet de conclusie had gezien dat de betaalbaarheid daardoor achteruit liep.

  Echter, hoe langer ik er nu over na denk des te meer redenen ik kan vinden die zijn “betaalbaarheids-leer” ontkrachten. Wat ik er nu tegen in kan brengen:
  – Er zijn hypotheekvormen die een eventuele hypotheekverhoging gedeeltelijk compenseren.
  – Als ik mijn huis over een jaar koop tegen €100k onder de huidige prijs maar tegen een hogere rente, zal mijn huis over 20 a 30 jaar in ieder geval ook €100k meer opbrengen.
  – De rente zal niet 30 jaar hoog blijven. Uit de grafieken van 79-heden blijkt dat het altijd kortstondige pieken waren.
  – De ECB zal er alles aan doen om (voorlopig) de rente niet te hoog te laten oplopen (zie laatste push van 442miljard).

  @ Woger. Stay the course. Je komt er wel, ik adviseer je de rechte lijn te nemen, die is het kortste, maar je mag best afdwalen soms. Deze financiële herder zoekt zijn schaapjes wel weer bij
  elkaar.

  Inhoudelijk. Je eerste bullet klopt als je precies de combinatie van neutrale termijn en rente percentage weet te vinden. Dat geldt ook voor de tweede. We zijn hier allemaal aan het speculeren hoe we er het beste uitkomen. Cash enerzijds of lange termijn credit zijn de uitersten. Daartussen een palet aan combinaties en mogelijkheden.

  Take a stand, vlees of vis. Cash is no risk no gain, goed voor de ouderen onder ons die ook nog cash hebben. Credit is speculatiever, goed voor de jongelui die zich realiseren dat financieel vernuft lucratiever is dan, zeg, bakstenen stapelen voor je beroep.

  1: Ik denk dat je misschien bedoelt dat het spaardeel van de spaarhypotheek 1 op 1 met de rente loopt als je variabel financiert. Dat klopt, moet je wel de volatiliteit in maandelijkse termijnen op de koop toe nemen en realiseer je dan ook dat de belangrijkste component uit het rekensommetje eerder rente op rente is. Korte rente zal langzaam stijgen, decennia lang., lange rente snel, denk een paar jaar. Zie posts over QE hieronder en hierboven en de andere draad.

  2: Lood om oud ijzer.

  3: Dit is mijn vak. Ik ben het niet met je eens. ”De rente” bestaat niet.

  De lange rente zal binnen 4 jaar tot onvoorstelbare hoogte schieten terwijl de korte rente laag blijft. Lees mijn stuk over QE.

  Dan is over, zeg over 4 jaar, de rente curve weer stijl zodat bankiers weer rentemargebedrijf kunnen bedrijven. Kort lenen en lang uitlenen. Tegen die tijd stop ik met verantwoordelijkheid nemen en kunnen mijn mindere bankier broeders het zonder mij wel af en kan Kees mijn woning huren.

  Kijk verder terug dan 1979. We leven nu eind jaren zestig in termen van de credit cycle, of eigenlijk nog erger, 1931….

  4

  Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Een half triljard korte bedrijfskredieten die moeten worden ingelost lost zichzelf weer op. De (nu, het zullen er vele meer worden) 2 triljard perma kredieten en QE in de VS is een ander verhaal en zijn niet steriliseerbaar zonder gevolgen. Verwar ze niet.

  Zoals je gemerkt hebt is mijn betoog op monetaire gronden gestoeld. Ik heb ook eerder gezegd dat alle economie politieke economie is. Hierboven zijn feiten over het verleden. De volledige analyse waarom de ECB de rente in de toekomst niet zal manipuleren houdt je van me tegoed.

  De antwoorden op M hieronder zijn een goed begin. Geen paniek is mijn boodschap. Geen paniek. Een love and peace and understanding natuurlijk zoals jullie gemerkt hebben.

  @ Buddy Zegt: @333 Rentestand is niet te voorspellen. Maar over het algemeen komen prognoses van het IMF dicht in de buurt.

  Buddy. Ik kan het zelfs uitrekenen. Zie ook stukken tekst die ik aan M schreef op de andere site (hopelijk met zijn welnemen) hieronder.

  “M vraagt: de VS gaat zijn (reële) schuld niet terugbetalen; logisch dat ze proberen hun schuldeiser dat groenbesmeurde pleepapier door de strot te drukken. In Europa wordt daar nog wel wat strijd over gevoerd. Gaat Europa sowieso de States achterna? Volgens mij valt dat nog te bezien. Europa kan er ook voordeel uit halen stabiel te blijven. In dat geval zien we geen gigantisch stijgende huizenprijzen en geen flink oplopende rentes. In dat geval wil je nu geen huiseigenaar zijn.”

  @ M. Het is een netwerk van contracten en de dynamiek is niet meer te stoppen. “We” hebben in Europa deels keuze, deels niet. Ik kom misschien wat filosofisch over, maar in speculatie probeer ik me te beperken tot waarneembare wetmatigheden.

  De dynamiek, in termen van who is on the receiving end van het ontwikkelen van de contacten door de val van Lehmann, brengt voor Nederland met zich mee dat we nog enkele jaren moeten bunkeren terwijl we ons verzekeringsgeld uit krediet derivaten van Bernanke incasseren en stiekum in ruil daarvoor Euro’s (currency swaps) terugsluizen. Niet om het tij te keren, maar om tijd te winnen als gezegd. Daarna zijn we ook snel weer on top of things.

  Door currency swaps neemt M0 toe en zal de lange rente ook in Europa stijgen tot we weer een steile curve hebben. Maar wij kunnen straks veel makkelijker ho en stop zeggen. Als we dat niet doen heb ik een kutbaan straks wanneer ik met liever met pensioen ga…

  De vraag wat onze dollar exposure is, is een juiste. Nederland heeft een vrij gebalanceerde plaats in de wereld. Onze exposure is gehedged in de werkelijkheid zogezegd.

  Ouderen hebben meer risico op dollar exposure in termen van contractuele verplichtingen. Zeer bedreigend.

  Jongeren zien bedreigingen of kansen nu en acteren vaker niet dan wel in de zich herbalancerende wereld. Per saldo zullen we wel iets armer worden. Als in een procent tot de wereldbevolking.

  Mijn generatie is niet erg volwassen. We moeten hier de zaak gaande houden en zoals iemand op de andere site schreef het goede behouden. De mammoettanker die de Nederlandse economie is heeft onderhoud nodig. De 25000 unieke bezoekers van de andere site. Steentje in de rivier, krekel en de mier.

  578: Frouke Zegt: Jasper, de prijs van tulpenbollen ligt al behoorlijk hoog, maar dit is wel het moment om nu in te stappen. Analisten verwachten dat er een flinke rally omhoog wordt gemaakt. Vooral de rode tulpenbol is een prima beleggingsobject, deze is n.l. niet alleen eetbaar, maar ook erg lekker! Ter stimulering van de tulpenbollenmarkt wordt er flink wat geld bijgedrukt. De overheid heeft flinke geldinjecties aan de banken verleend, tegen een zeer lage rente, om leningen voor tulpenbollen weer aan te zwengelen. Zo krijgen ook kleinere tulpenbollen weer een kans op de markt. Nu niet langer wachten Jasper, sla je slag!

  Reply @ Froukje. Je bent nieuw hier zie ik. Het moet mij van het hart dat jouw sarcasme alleen aan mij besteed is als ik me mag permitteren eroverheen te gaan. En laat ik dat nu net hebben afgezworen. Voor nu beperk ik me tot de opmerking dat ik blij ben dat het begrip tulpenbullen bubble je bijgebleven is van geschiedenisles maar jammer vind dat je het zo onkritisch hebt aangenomen.

  Geschiedenis. De tulpenbollenmanie was een van de eersten in zijn soort in post middeleeuwse tijd. De manie was zaak voor rijkelui. Je herinnert je misschien dat mensen hele huizen betaalden voor slechts enkele tulpenbollen. Moet je ze wel hebben. (feitelijk verhypothekeerden ze hun huis, dat was zeker in die tijd, toen de bankiers nog niet zo democratisch als ondergetekende waren, niet mogelijk voor de gewone PVV stemmende man)

  Zo bezien doet het me meer denken aan de papieren triljardairs van nu die direct of indirect met krediet derivaten hebben te maken dan aan mijn 180k woning met 200 meter zonnige achtertuin die ik volgde week betrek…….

  Dank voor je voorzet maar wil je in de toekomst meer inhoudelijk dan dit zijn en een beetje serieus worden. Dat ben je aan zowel het voorgeslacht als het nageslacht verschuldigd als ik me de zwaarmoedige opmerking mag permitteren.

  576: hans Zegt: Toen de AEX op 700 stond moesten we ook allemaal in aandelen. Er werden allerlei exotische produkten bedacht om maar rijk te worden met aandelen,de prijzen van aandelen konden immers alleen maar omhoog. Je ziet het eigenlijk weer helemaal opnieuw gebeuren met de huizenmarkt.568: Boefke Zegt: wat ik al zei, op de lange termijn is de beurs helemaal niet hoog-renderend zoals alle belanghebbenden de markt doen geloven. En wij weer als een kudde makke schapen.

  @ Beiden. Laat dit nu mijn echte vak zijn waarmee ik me als dit allemaal over is weer mee bezig hoop te gaan houden. De beurs rendeert een nette, Bijbelse, 7% reeël per jaar over de lange termijn bezien. De lange termijn begint wat mij betreft na 3 5jaar.

  Monetair literaat als ik ben, realiseer ik me dat er perioden zijn van rond 18 jaar waarin de berust helemaal niets doet en even lange perioden waarin de beurs het dubbele rendeert. “ “Google picture” eens op dow / gold en er gaat een wereld voor je open als je de grafiek nog niet kende. Ik blijf erbij, de stelligheid waarmee ik
  onwaarheden hoor verkondigen door mensen die beter zouden moeten weten vind ik onvoorzichtig. Ieder zijn vak.

  575: kees Zegt: Jasper heeft op de top van de markt verkocht en gaat nooit meer verliezen dan 180K. De lieden die in het Gooi een vr.pr. hebben van 2000K gaan veel meer verliezen dan 180K. Kijk dan heeft Jasper het toch goed gedaan.

  Kees. Je begint te bewegen. Ik heb goede hoop dat je me niet allen gehoord hebt, maar zachtjesaan ook begint te luisteren.

  575: stuk zeep Zegt: ja idd jasper heeft op een goed moment verkocht ! of had ie het nu juist gekocht hahaha

  @ Stuk zeep. Je bent goed voor de sfeer hier. Gekocht natuurlijk voor diegenen die niet opgelet hebben de afgelopen dagen.

  343 Niek Zegt:

  Niek. Allereerst mijn support voor opmerking 283.

  Jasper: tx. Ik zal het korter houden in de toekomst als de moderator het technisch weer mogelijk maakt meerdere korte post’s te plaatsen i.p.v. 1 lange zodat ik bij blijf…

  Quote “ Jasper: Waarom blaast een zelfmoordterrorist zich op? Is dat in zijn belang? Nee, maar wel in het belang van zijn genen leer ik van Dawkins (Selfish Gene) Dat lijkt mij een betere benadering.” Unquote.

  Niek: nou kom je een beetje op mijn terrein; laat ik dus even reageren met de mededeling dat Dawkins in kringen van genetici (en ook bij wiskundigen of bijv. speltheoretici) nogal controversieel is. Vaak leuke artikelen om over na te denken, maar neem het niet al te serieus.

  Jasper: Ik praat hier graag met je over door. M viel over de relevantie. Ik realiseer me dat Dawkin’s onder discussie is. Hij zegt veel dingen waar ik het niet mee eens ben, maar ik ben een early adapter als ik waarde zie. Je hebt me eerder over quants en theoretici gehoord, bij mij komen ze het kantoor niet in maar ik houdt ze wel in de gaten. Ik hoor het wel als ze het eens zijn. Ik schreef aan M op de ander site een aantal antwoorden, waaronder het volgende:

  M Zegt: quote ”Waarom blaast een zelfmoordterrorist zich op? Is dat in zijn belang? Nee, maar wel in het belang van zijn genen leer ik van Dawkins (Selfish Gene) Dat lijkt mij een betere benadering.”

  M: Niet zozeer relevant, maar als je je belevingswereld niet beperkt tot het tastbare om je heen kan je geloven dat een daad hier in een alternatieve wereld beloond wordt. Behoud van genen is dan niet perse de incentive.

  Reply @ M. Ik adviseer je het boek te lezen. De incentive is het behoud van genetische zelfbeschikkingsrecht op het niveau van populaties. Theorie en praktijk (72 maagden en nationale ghetto’s als Pakistan en Afghanistan hangen samen.

  De beschikking over een reserve valuta heeft “genetische” consequenties.

  M Zegt:

  Quote“Jasper, Let op: rente omhoog betekent dat starters met hersens en een goede baan in een koopwoning gejaagd worden en dat boomers zonder hersens die niet hebben afbetaald eruit.” Unquote.

  En dat gebeurt zonder renteveranderingen niet?

  De markt is dalende. De boomers zonder hersens met een veel te grote schuld vangen de klappen al. De starters en slimmeriken kijken vanaf de kant toe (zie dit forum) en stappen in wanneer de tijd rijp is om een niet van zo’n “hersenloze boomer” over te nemen. Daar hebben we de rente niet voor nodig.

  Reply @ M. In een ideale wereld is Mises het met je eens. Jij en ik hebben geen stok nodig. Maar alle economie is politieke economie en vivere militare est. Daar komt Jasper om de hoek kijken. Starters en slimmeriken, jong of oud, met visie en sterke schouders, financieel (cash of kredietwaardig) en emotioneel, grijpen nu (starters) of straks (vooruitziende boomers) hun kans.

  343 Niek: In de periode waar Jasper het over had was de betaalbaarheid wellicht rond 1983 optimaal (zou kunnen, kan ik niet zo checken) maar wie grotendeels cash betaalde kon beter wachten tot +/- 1990. Prijzen waren toen nauwelijks hoger dan in 1983 (landelijk gezien, ik geloof dat rond Amsterdam de bubbel toen net begonnen was) maar je kon nog wel 7 jaar lang dik rendement op je spaargeld halen, ipv dik betalen aan een hypotheek.

  Het optimum als je variabel of cash wilde financieren was in 1987, direct na de crash. In termen van de credit cycle leven we sinds 2008 in de inverse van 1988… Het optimum van vast en lang financieren was in 2008…. De cycle heeft een onderkant en een bovenkant. Wereld op zijn kop. Ingewikkeld verhaal.

  De verrassing die goudbeleggers vorig jaar over kwam is dezelfde die aandelenbeleggers destijds overkwam. History doesn’t repeat but it certainly does rhyme (M herkent Mark Twain..)

  343 Niek@ (322, 325): ik denk ook dat het optimum in aankoopprijs nog vele jaren op zich laat wachten (even er van uit gaande dat wie spaart zich indekt tegen inflatie via goud oid, dat volgens mij dan harder gaat stijgen dan de huizen).

  M vroeg hier en op de andere site:

  En het optimum van aankoopprijs, wat zeg je daar dan over? Ik zou zeggen dat het optimum van verkoopprijs een jaar achter ons ligt, dat van aankoopprijs is nog niet in zicht.

  En wat de betaalbaarheid betreft: niemand maakt mij was dat vanaf nu de rente 30 jaar lang enkel stijgt.

  Mijn antwoord was:

  Ad 1: Ik kan de markt alleen maar achteraf timen… Sorry. In termen van goud heb ik een beter vermoeden maar in termen van Euro’s zeg ik 2017 – 2023 optimum aankoopprijs.

  Ad 2: Nee, niet in een rechte lijn. Ook hier geld dat je de markt niet kan timen.

  Daarom zeg ik alsmaar take the long term interest.

  Wie wanneer een huis moet kopen. Dat ligt aan salaris, toekomst[perspectief, leeftijd. 2000k Bussum of 180k Almere… En aan de credit cycle. Dat laatste brengt wetmatigheden met zich mee…Ik denk dat het uiterst belangrijk is niet 20 maar 30 jaar krediet te nemen nu. In veel landen kan het niet meer…

  Turkije. Turkije is collateral damage. Een onschuldige bijstander die de rekening zal betalen als Israel een calculatie fout begaat met Iran. Ik houd de EU verantwoordelijk voor wat gaat gebeuren

  Iran. De bodem nadert snel voor Iran en zou wel eens diep kunnen zijn. Ik houd de Amerikanen verantwoordelijk voor wat is gebeurd sinds het verdrijven van Mohammed Reza.

  Saudi. Ik houd Saudi en de Arabische wereld in algemeen verantwoordelijk voor AFPAK. Het is een asociaal volk en een asociale, achterlijke cultuur.

  Ter afsluiting over landbouw. Wisten jullie dat Jasper als klein jongetje boer wilde worden. Misschien krijgt ie nog wel een kans als herenboer. Ik zie toekomst in dat vak…

  Fijn weekend allemaal.

 3. M says:

  Toch beter als deze posts hier staan.

  Tenzij de site-beheer extra info over J heeft…

  In dat geval ben ik uiteraard benieuwd.

 4. M says:

  Beste Moderator,

  Jasper heeft tot nu toe genoeg zinnige dingen gemeld om een positieve bijdrage aan de site te leveren.

  En zoals we gister al zeiden: hij is weer rustig en is een vriendelijk persoon als je hem beter leert kennen.

  Waarom niet nog een kans voor de jongen? Niets is gemakkelijker dan hem opnieuw bannen, mocht hij daartoe uitnodigen.

 5. johan says:

  de makelaar hebben dit zelf in de hand. gewoon minder gaan vragen! dan wordt er van zelf weer gekocht. dus komt het weer op gang. ( een geluk ze zullen dat een keer doen. omdat er zo zeker geen geld binnen komt)

 6. M says:

  Nou goed,

  Inhoudelijke zaken van Jasper worden van de site geweerd denk ik.

 7. Get a Life! says:

  Hoe bepalen taxateurs vandaag de dag de waarde van een woning?

  Hoeveel woningen worden er vandaag de dag nog voor de taxatiewaarde verkocht?

  Hoeveel waarde kun je vandaag de dag aan de taxatiewaarde hechten?

  Hoe bepalen makelaars de verkoopprijs?

  Precies, taxatiewaarde plus een bepaalde marge…

  Succes! 😉

 8. Buddy says:

  @ 3 M

  sluit me erbij aan.

  Brengt meer leven en spektakel.

 9. Buddy says:

  Wederom een klaagzang van de NVM.

  zouden ze na 15 vette jaren nu 15 jaar de deeltijd-WW ingaan?

  Omzetverlies van om en nabij 50% geeft dacht recht op het cadeautje van Donner.

 10. allert says:

  Dit en het stuk op 1vandaag is de eerste echte knieval van de branche dat de situatie niet houdbaar is voor wie nu nog afhankelijk is van verkoop.
  p.s. ook ik vind Jaspers inbreng wel nuttig.

 11. menno says:

  Eindelijk een makelaar die de waarheid durft te vertellen, alleen dit verhaal was alleen bedoelt voor mede collega s, en niet voor een toevallige journalist die in zaal zat en het verhaal wereldkundig maakte tot ergenis van de makelaarswereld.Ik ben zelf opzoek naar een woning in zuid oost brabant en heb nog twee jaar de tijd en hoop tegen die tijd dat de zeepbel is leeggelopen.

 12. Mickey says:

  @ Jasper,

  300 meter van Almere Centraal durf jij een prima buurt te noemen? Hieruit blijkt wederom dat je geen idee hebt waar je over praat! Ik kom daar namelijk ook wel eens en er zijn weinig plekken waar meer paupers, junks en ander tuig te vinden is.
  Altijd blij als ik weer op A’dam CS ben en dat zegt wel genoeg volgens mij.

  Daarnaast lieg je weer aantoonbaar: het verband tussen rente en huizenprijzen, en hoe dit per saldo uitpakt waren jouw woorden. Dat je bewust mensen probeert te misleiden door geen rekening te houden met sparen is gewoon triest gedrag. Over je andere reeds aangetoonde leugens, listen en bedrog maak ik geen woorden meer vuil.

 13. Dikkiedik says:

  Kan dat gezeur over Jasper misschien ergens anders plaatsvinden? Ik was benieuwd naar een reactie op bovenstaand artikel maar moet me door talloze nutteloze, althans niet ter zake doende bijdragen heenworstelen. Het zou geweldig zijn als hier wat strenger zou worden gemodereerd.

 14. Bert says:

  Ik denk dat de makelaar in dit stuk een realistisch beeld DURFT te scheppen.
  Iets wat andere makelaars niet zo snel durven te zeggen, terwijl ze het misschien wel denken.
  En daar geef ik ze niet ongelijk in, je gooit anders je eigen glazen in.

  Maar ik denk zoals ook al beschreven in dit stuk, dat het niet zo lang meer duurt totdat de woningmarkt rake klappen gaat krijgen.
  Hoe veel? hoe lang? dat is gissen de tijd zal het leren.
  Maar het wordt nooit meer hetzelfde ben ik bang.

 15. chantal says:

  Meer en meer beleggers beginnen te investeren in vastgoed (in Belgie dan toch al zeker). Waarom? Er is weinig goed alternatief om in te beleggen. Waar beleggers zeker van zijn, is dat de mens altijd ergens moet wonen. Dat nieuwbouw nu stilvalt en het huizentekort nu groter word als ooit tevoren.

  “Sinds de financiële crisis in het vierde kwartaal van 2008 begon, investeren veel Europeanen hun spaargeld in vastgoed. Uit het onderzoek blijkt dat op de meeste plaatsen in Europa de prijzen dalen,” aldus Mathieu Verwilghen, General Manager van CENTURY 21 Benelux. “In de Ierse en Roemeense hoofdstad spreekt men zelfs van een sterke daling van de prijzen, tot – 45%,” aldus nog Verwilghen.

  In Belgie merk je het dan ook zeer goed : huurprijzen stijgen. Trouwens ook in Nederland :

  quote : Uit het onderzoek blijkt dat in maart 2009 het aanbod van nieuwe huurwoningen in Amsterdam met bijna vijftig procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde huurprijs is echter met 10,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In maart 2009 werd voor een huurwoning gemiddeld 1390 euro gevraagd. In dezelfde periode vorig jaar was de gemiddelde huurprijs 1257 euro.

  http://www.james4you.nl/NewsArticle.aspx?nid=1073

  Bij ons in Belgie zijn de huurprijzen zodanig hard gestegen het laatste jaar, dat heel veel huurders in de problemen komen… daardoor natuurlijk ook verhuurders, want die krijgen hun huurgeld niet meer. Bij ons in Belgie gaan ze dus nu ook een huursubsidie gaan invoeren, zoals ze in Nederland al langer doen.
  Wat gaat dat voor resultaat hebben? Huurprijzen gaan nog meer stijgen, dan toch voornamelijk voor degene die geen subsidie krijgen.

  Kijk, op zich is dit een eindeloze discusie. Ik kom hier nu al een half jaar op deze site. Iedereen roepte een half jaar geleden : Koop niet!
  Maar wat is het resultaat een half jaar later : voor de gemiddelde huizenkoper zijn huizen duurder geworden. Want de gemiddelde huizenkoper koopt geen huis cash, maar leent voor een woning.
  Ik wil binnen 6 maand hier nog wel eens opnieuw binnenspringen en nogmaals opnieuw evalueren. Ik ben er zeker van dat deze trend zich verder zal inzetten. We zullen zien.
  Enja, ik weet het, op deze site zitten allemaal kapitalisten die later cash willen betalen. Geen idee hoe het komt, maar ik heb hier mijn twijfels over. Ik dacht altijd dat kapitalisten een eigen woning hadden. Tenslotte moeten die ook ergens wonen, en slikken die niet graag het verlies van huren. Als ik voor 25jaar leen, dan is na 25jaar alles afbetaald. Met huren blijf je betalen, je ganse leven lang.

  En ik ben er zeker van dat mijn reactie nu zal uitlokken : ‘wacht maar, de grootste daling moet nog komen’. En dan zeg ik ‘dat hebben jullie 6 maand geleden ook gezegd, en het resultaat is dat de daling marginaal klein is.’

  Ik heb 6 maand geleden ook gezegd dat de trukkendoos van de overheid ontzettend groot is, om de vastgoedmarkt een beschermd hand te geven. En wat is hier het resultaat : ik heb ook weer gelijk, de ene beschermingsmaatregel na de andere komt boven water.
  Ben ik emotioneel akkoord met al die beschermingsmaatregelen? Nee, emotioneel niet, maar ik leef met feiten, aan mijn emoties heb ik financieel niets. En ook hier wil ik binnen 6 maand nog eens op terugvallen. We zien dan wel hoeveel beschermingsmaatregelen er nogmaals zijn bijgekomen.

 16. kees says:

  denk toch dat ik reageerde op een link over Maarssen en omgeving.

 17. kees says:

  @15
  negatieve keuze heet dat. Spreekt daar visie uit? Nee dus.

 18. kees says:

  @15 Geen kapitalist, maar neig naar eigen vermogen.
  Kocht in 1981 een huisje voor €45K, var.rente (11/12,5%) ann.hyp. en was toen 26 jaar.
  Job in ander deel vh land, verkocht in 1984, rente 8,5%, vkpr. €30K; ik was precies mijn eigen geld kwijt, gelukkig niet mijn toekomst. Ook ik vond huren in die tijd duur…….
  BTW waarom huren mensen bij je als kopen veel beter is 😉

 19. kees says:

  @18 toevoeging: de verliezen op het huis zijn ruimschoots goedgemaakt door een premie die WIR heette 🙂

 20. huizenhyper says:

  Waarom sloeg de NVM geen alarm toen de huizenprijzen met 300% stegen in 8 jaar?
  Starters die geen woning meer konden kopen omdat hun inkomen veel te laag was, en dubieuze financieringen aangegaan moesten worden om het toch te kunnen betalen.

  Een absurde stijging van 300% is dus heel normaal, maar als de gemiddelde prijs van woningen met ik quote 6,21% zakt is dit dus een ramp?
  Soap.

 21. Mikey says:

  @Chantal,

  Ik dacht dat jij lekker weg ging 😉
  Blijkbaar snap je nog steeds niet dat het voor de meeste hier geen keuze is tussen vandaag nog kopen of altijd huren, maar op het juiste moment kopen…zucht

 22. chantal says:

  @Mikey
  Ik zie dat Jasper terug is. Langs de andere kant : wat ik vandaag hier post, kan straks verwijderd zijn. Dus inderdaad, misschien zinloos. Er is censuur op deze paniek site.

  En het juiste moment om te kopen? Dan ben je te laat 😀
  Oja, juist, je bent kapitalist en gaat cash betalen. Binnen een jaar is het huis dat je wil kopen met 5000€ gezakt. Maar ben je wel 7500€ kwijt aan huurgeld.

  Het juiste moment 😀

 23. kees says:

  [quote]Buddy Zegt:
  26 June 2009 om 10:51 pm
  @ 3 M

  sluit me erbij aan.

  Brengt meer leven en spektakel.
  [quote]

  lees je die hele meuk door? ik niet.

 24. lorenzo says:

  johan , verkopers , de eigenaren bepalen de verkoop prijs ,het is immers hun bezit. De hebberigheid zit er nog ruim in …..geen verstoppertje spelen .

 25. Niek says:

  @Jasper(2):
  je begint je echt te ontpoppen als een dominee c.q. heilige/martelaar; ik ben benieuwd waar dit op uitloopt …

  ik adviseer je wel eens goed over de tulpenbollen manie te lezen, want daar heb je weinig van begrepen. Dat was van geen kant alleen voor rijke lui, de hele bevolking deed juist mee. Dat kwam doordat tulpenbollen verhandeld werden op papier (op krediet, de beurs was net uitgevonden) en in de taveerne (daarvan had je er wegens slechte drinkwaterkwaliteit in NL gemiddeld 2-4 per straat; zoiets als de makelaar/hypotheker kantoortjes de afgelopen jaren).

 26. Niek says:

  @chantal(15):
  Sinds de financiële crisis in het vierde kwartaal van 2008 begon, investeren veel Europeanen hun spaargeld in vastgoed. Uit het onderzoek blijkt dat op de meeste plaatsen in Europa de prijzen dalen

  dat is toch raar, dat de prijzen (voor het eerst in vele jaren) flink dalen terwijl velen investeren in vastgoed; zoiets als de meute die instapt na de top van de Nasdaq bubble?

  Uit het onderzoek blijkt dat in maart 2009 het aanbod van nieuwe huurwoningen in Amsterdam met bijna vijftig procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde huurprijs is echter met 10,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. I
  Dit is net zo vreemd als de quote erboven; misschien tellen ze in dat onderzoek het onverhuurde aanbod mee, zoals al die huiseigenaars die eigenlijk wilden verkopen en dan maar proberen voor de hoofdprijs te verhuren??

  Misschien dat huren in Belgie keihard stijgen, maar in NL zeker NIET. Amsterdam is niet maatgevend voor de NL huizenmarkt, dat is een dankzij de PvdA volledig verziekte markt (al tientallen jaren) waar prijzen UITSLUITEND door de politiek bepaald worden en helemaal NIETS meer te maken hebben met de markt (wat een woning waard is, wat een bewoner nodig heeft of kan betalen).

 27. Niek says:

  Een huis in Zuidoost-Brabant wordt de komende 2 jaar gemiddeld 15 procent minder waard. De prijs van duurdere woningen zal zelfs zakken met 20 tot 30 procent. … Rond zes procent van de prijsdaling hebben we al gehad.

  het is wel een puzzel zo …
  “rond 6% al gehad”, terwijl het toch echt al min 15% is – moeten we die min 20-30% dan ook met 2.5 vermenigvuldigen (makelaars understatement factor) tot min 50-75%?
  Of bedoelt hij misschien dat we nog gemiddeld 15-6=9% gaan dalen? (veel te optimistisch…)

 28. M says:

  @6

  Deze trek ik terug. Ik postte gister wat reacties (zie 2) en zag ze later niet meer. Nu staan ze er toch, prima dus.

 29. M says:

  @2

  Boer lijkt mij ook een mooi beroep. Er zit veel ellende omheen, maar ik zie ook wat positieve reacties ontstaan in de markt. Ik ga in elk geval meer in landbouw investeren zodra we in wat rustiger vaarwater zitten. En niet alleen om centen te verdienen, ik vind het ook mooi om mijn geld daar neer te leggen waar er wat nuttigs mee gebeurt.

 30. M says:

  @Chantal (15): goed je terug te zien.

  @Chantal en Niek

  Wat dat onderzoek over de Europese markt betreft: ik denk dat er naar de gemiddelde consument is gekeken. Die heeft zijn verlies op de beurs genomen, en bedacht dat vastgoed het helemaal gaat worden. Dat betekent: veel Europeanen duiken in vastgoed, maar wel met gemiddeld erg weinig centen. Het slimme (of domme) geld van banken en investeerders zegt het metselwerk echter gedag, vandaar de dalingen.

  Blijft een beetje speculeren natuurlijk, ik zie ook niet alles, maar ben het met Niek eens dat het artikel dat Chantal aanhaalt wat tegenstrijdigheden bevat die om een verklaring vragen.

 31. M says:

  @Chantal

  Maar wat is het resultaat een half jaar later : voor de gemiddelde huizenkoper zijn huizen duurder geworden. Want de gemiddelde huizenkoper koopt geen huis cash, maar leent voor een woning.

  Correct, de rente is wat gestegen. Dat blijft echter moeilijk. De rente gaat vanaf nu echt niet 30 jaar in een stijgende lijn omhoog, en er komt dus de kans om over te sluiten tegen een lagere rente.
  Wie nu de hoge rente pakt heeft daar dus wel even last van, maar dat hoeft niet langer dan 10 jaar te zijn gok ik.
  Dan krijg je 10 jaar extra rente betalen tegenover flink afschrijven op je investering.
  En misschien heb je inderdaad pech en blijft de rente hoog, wie weet, maar met dat soort speculaties houdt ik me niet bezig, daar heb ik het inzicht niet voor.

 32. kees says:

  @26
  Net zoals Fortis nu landbouwland verkoopt zullen ze ook wel vastgoed proberen te slijten. Natuurlijk voor een zacht prijsje. Prijzen hoeven dus niet te stijgen door dit soort transacties.

 33. chantal says:

  @M uw idee om in de landbouw te investeren, vind ik schitterend. Landbouwgrond en zelf bosgrond lijken me superieure beleggingen. Ik heb ook met het idee rondgespeeld, maar doordat ik een autoloos leven wil, stuit ik op verschillende hindernissen.

  De kans op rentedaling in de toekomst zie ik toch vrij nihil. Max komen ze gelijk gelijk nu, ze staan nog altijd historisch laag. Ok, groot gelijk dat je je daar niet met bezighoud (daarop speculeren), zou ik ook niet doen. Een keuze maken aan de hand van feiten, dat is het veiligste.

 34. Woger says:

  @Chantal
  Ik heb je al enige keren zien verkondigen dat je de huur van een huis vergelijkt met jouw afbetaling EN rentevergoeding van je hypotheek.
  Maar je moet het huren vergelijken met jouw rentevergoeding. Een huurder kan naast de huur ook gewoon sparen en na 30 jaar een huis cash kopen.
  (Even geen rekening houdende met omstandigheden als hra, subsidies e.d.)

 35. chantal says:

  @Wager
  Maar hoeveel spaar je nog, als je huurt? Die huur slorpt ook aan je budget.

  En nee hoor, ik bekijk mijn huur niet als mijn afbetaling. Wat ben ik met geld, als ik geen waarde hecht aan luxe? Maar mijn huur is wel voldoende om mijn huizen af te betalen. Het is gewoon zo…

  Maar ik koop dan ook huizen, die de koop van mijn leven zijn. Een huis zoeken kan bij mij 3jaar duren of langer. Elke woning die ik gekocht heb zijn koopjes geweest. Veel werk aan, dat wel, maar ik heb 2 handen en kan niet stilzitten. Een leuke hobby dus om mijn huisjes op te knappen en daarna te verhuren.

  En dat opknappen van die huisjes geeft waardevermeerdering, ofwel kan je hogere huurgelden vragen. Ping ping, tjing tjing.

  En dan het goede gevoel dat je krijgt, als een project af is. Onbeschrijflijk, je bent ook voor jezelf bezig.

  Deze week zijn we in onze grote tuin een tuinhuis – houtkot rijker. Allemaal zelf gedaan weer. Kostprijs : 400€ aan wat hout en dakbedekking.

  En hupla, weer waardevermeerdering. Natuurlijk kies ik voor duurzaam materiaal, dus toekomst gezien zit dat wel ok…

  En onze tuin, was ooit een oerwoud, toen we het aankochten. Nu is dat een knappe aangelegde tuin. En wat kost een tuin aanleggen? Een schup en een hark…

 36. Niek says:

  @M(29):
  biologische landbouw vind ik prima; maar helaas valt daar weinig in te investeren behalve door zelf doen en dat is mijn vak niet ;( Bovendien, zolang de overheid voluit de tegenpartij (de grote milieu-viespeuken) ondersteunt zal het weinig helpen. Ik ben ook bang dat de recente opleving van interesse voor biologisch / verantwoord geproduceerde produkten door de recessie wel eens van korte duur kan blijken.

  Ik heb een buitenlandse neef die eerst projectontwikkelaar was en zich nu bezighoudt met het opkopen en verbeteren van landbouw bedrijven; goede strategie voor de komende jaren. Maar in NL valt er weinig meer te verbeteren, behalve dan op het punt van milieu, dierenleed etc. maar dan moet je dus tegen alle subsidieklippen op werken.

  @M(31):
  OK, dan is het dus een prima contra-indicator, ze stappen weer eens in precies op (na) de top.

  @kees(33):
  ik heb wel eens van dichtbij meegemaakt hoe dat werkt, omdat ik een pand probeerde te kopen dat toevallig van Fortis bleek. Voor een gewone koper vragen ze de hoofdprijs, en even later hoor je dan dat een vriendje het met 70% korting gekocht heeft (en natuurlijk snel weer doorverkocht). Zo werkt dat in de vastgoed sector. Op de officiele prijzen heeft dit geen invloed, want dit soort transakties valt allemaal buiten de statistiek.

 37. Lex says:

  @Chantal 15 – Leuk dat je voor de huurprijzen er maar net een stad uitpikt en dan ook nog eens Amsterdam. Vanzelfsprekend is dat niet representatief voor de landelijke huurprijzen.

  Uit onderzoek van de grootste particuliere verhuurder Direct Wonen bleek namelijk dat de huurprijzen in bepaalde steden/gebieden stegen, maar andere steden/gebieden weer daalden. Gemiddeld stegen de prijzen slechts 0,8% (rapport februari).

  http://blog.directwonen.nl/content/binary/Huurmarkt%20februari%202009%20-%20Nederland.pdf

  De situatie in juni is overigens dat het aanbod sterk stijgt en de prijzen dalen.

 38. kees says:

  @37
  bedenk me nu ook als het om een cluster woningen gaat waarschijnlijk alleen de aandelen verhandeld worden. Geen overdrachtsbelasting etc.? of kijkt de overheid/fiscus over dat hekje heen?

 39. Okkie says:

  @chantal:
  Grappig dat je het argument dat de gemiddelde prijs er niet toe doet omdat er verschuivingen van prijsklassen plaatsvinden alleen voor koopwoningen aanhaalt. Natuurlijk stijgt de gemiddelde huurprijs in bepaalde plaatsen als het aanbod in de vrije sector stijgt. Er komen steeds meer woningen in het duurdere segment beschikbaar voor de huur, omdat mensen hun huis niet verkocht krijgen. Dit drijft echter de huurprijs voor een individuele woning niet op, integendeel want er komt meer beschikbaar.

 40. Boefke says:

  En weet je wat er dadelijk gebeurt als de waarde van woningen blijft dalen?

  Krijgen wij als realistische criticasters alles op ons bordje, want wij hebben de markt kapotgepraat.

  Ik zie het al weer aankomen, en graaf wel naast mijn ark een schuttersputje 😉

 41. kees says:

  @ frouke

  lees ik het goed: ondanks alles en iedereen was er geen redden aan? Kondr. was slechts de boodschapper en zijn kop ging er ook nog af.

 42. kees says:

  @41

  nee wij zijn de Youp van het Hek en geven “buckler” een zetje.

 43. Boefke says:

  FUNDA 199.512 huizen te koop.

 44. Woger says:

  @Chantal

  Uiteraard, ik werk ook voor mezelf en dat is inderdaad veel beter dan werken voor een baas.
  Waar het mij om ging is om de vergelijking die je maakte. Als de huur even hoog is als de netto rente die je voor je hypotheek betaald, woon je even duur. Als huurder hoef je niet te sparen en als huisbezitter hoef je niet af te lossen.

 45. M says:

  @Jasper 2

  Ik viel overigens niet over de relevantie, het was eerder dat ik het een interessant onderwerp vind maar aangaf in te zien dat het voor andere bezoekers misschien niet zo relevant was dat ik er op inging.

 46. M says:

  @ Moderator. Dank voor het toelaten van de posts. Klasse. Nu nog de Ban…

  @ Diegenen die niet van lezen houden. Je scrollt er zo voorbij.

  Niek Zegt: @Jasper(2): je begint je echt te ontpoppen als een dominee c.q. heilige/martelaar; ik ben benieuwd waar dit op uitloopt …

  Reply: Ik heb goede voornemens zoals ik schreef. Satire is mij niet vreemd maar merk ik niet aan iedereen besteed. Moet ik ook rekening mee gaan houden, dank voor de tip – serieus. Als klein jongetje had ik al de behoefte met de grote mensen mee te praten. Mocht toen ook niet maar ik heb goed opgelet, boven aan het trapgat…. Je wordt er cynisch van. Ik zie mezelf als humaan, niet religieus voor de goede orde.

  Ik overweeg zoals ik schreef boer te worden. Weer serieus, ik ambieer die kutbaan over 30 jaar niet. Over een jaar of 4 ben je hoogstwaarschijnlijk van me af. De aandelenmarkt wordt dan hobby. Heeft Kees toch zijn zin… Je kan mij en de huuropbrengsten dan waarschijnlijk vinden in Tanzania of Mauritius. Noeste arbeid, werken aan mijn persoonlijkheid (minder persoonlijk en nog aardiger worden) met de kinderen spelen en studeren op het leven i.p.v. op kantoor zitten. A la Bartje.

  Eenvoudig bestaan maar beter voor mijn bloeddruk en ook de jouwe in verband met jouw dieet in het bejaardentehuis straks. Om de toekomst van mijn nageslacht er bij te betrekken, Olga en ik zien geen lange termijn toekomst in Nederland of Moskou als ze haar biologiestudie hier heeft afgerond. Mensen grijpen hun kansen niet hier, zelfs als je ze aanreikt. Maar nu ben ik aan het zeuren.

  Ik wens dan een functionerende Nederlandse economie toe om naar te exporteren. Zie daar mijn belang. Koopman – geen dominee.

  On topic, antwoorden en reacties op deze en vorige threads.

  Niek zegt: ik adviseer je wel eens goed over de tulpenbollen manie te lezen, want daar heb je weinig van begrepen. Dat was van geen kant alleen voor rijke lui, de hele bevolking deed juist mee. Dat kwam doordat tulpenbollen verhandeld werden op papier (op krediet, de beurs was net uitgevonden) en in de taveerne (daarvan had je er wegens slechte drinkwaterkwaliteit in NL gemiddeld 2-4 per straat; zoiets als de makelaar/hypotheker kantoortjes de afgelopen jaren).

  Reply van Jasper: Ik had wellicht de Voltaire wannabe moeten laten voor wat het is, ze slepen er de gekste dingen bij. Klok en de klepel. Maar op het gevaar af dat men me weer pedant vindt, ik heb een centimeter of 15 in de boekenkast over het onderwerp. Als iets ook maar zijdelings raakt aan mijn interesses: politiek, economie en moraliteit – geld, lees ik erover. Mijn begrip van geschiedenis is niet zoals je hem op wikipedia vindt.

  Ik blijf erbij, de gedachte dat iedereen betrokken was en Nederland geruïneerd was, is een falacity. Nederland is geruïneerd door monetair beleid, net als de VS nu resulterend in Dickens taferelen in de 18e eeuw in Nederland . Monetaire economie is net als religie. Het houdt met alles verband, zelfs tulpen. Zie links hieronder.

  Anne Goldgar (Prof vroeg middeleeuwse geschiedenis)

  http://www.bol.com/nl/p/boeken-engels/tulipmania/1001004002947230/index.html

  We have heard how these bulbs changed hands hundreds of times in a single day, and how some bulbs, sold and resold for thousands of guilders, never even existed. Tulipmania is seen as an example of the gullibility of crowds and the dangers of financial speculation.

  But it wasn’t like that. As Anne Goldgar reveals in Tulipmania, not one of these stories is true. Making use of extensive archival research, she lays waste to the legends, revealing that while the 1630s did see a speculative bubble in tulip prices, neither the height of the bubble nor its bursting were anywhere near as dramatic as we tend to think.

  En van Doug French (Mises Institute…)

  http://mises.org/story/2564

  The story of Tulipmania is not only about tulips and their price movements, and certainly studying the “fundamentals of the tulip market” does not explain the occurrence of this speculative bubble. The price of tulips only served as a manifestation of the end result of a government policy that expanded the quantity of money and thus fostered an environment for speculation and malinvestment. This scenario has been played out over and over throughout history. Like other periods of heightened speculation, Dutch interest rates “declined sharply” in the seventeenth century according to Homer and Sylla (1996, p. 141) and tulip bulb futures could be traded with no margin required (Garber 2000, p. 44)

  Dat brengt mij bij het monetaire argument dat ik eerder maakte. Raad eens wat er daarna met de rente gebeurde… Engeland nam vervolgens de status van reserve valuta over.

  Er zijn twee verschillen tussen tulpen en huizen. Tulpen groeien exponentieel, huizen niet. In huizen kan je wonen. In tulpen niet. We moeten allemaal wonen.

  Moet je wonen, wil je wonen, is het betaalbaar, wat zijn de opties. Dat zijn de vragen. Dan kunnen we differentiëren naar locatie, prijsklasse. (zeg tot 250, 250 – 600 en 600-2500k) We moeten differentiëren naar leeftijd (jong of oud), toekomstperspectief voor de jongeren (klaar voor de digitale maatschappij versus arbeider) dan wel financiële reserves voor de ouderen onder ons.

  En dan kan je een op de persoon gesneden advies geven. Huren of kopen, cash, vast of variabel. En geen paniek scheppen. Ben je daarover een beetje met me eens aan het worden?

  Kees zegt: over lucht gesproken: funda.nl/koop/amst…stenstraat-47/fotos/

  ik weet welhaast zeker dat deze huizen alleen gekocht konden worden door mensen/jongelui wie een 3kamer huurwoning in Adam Oost achterlieten. Achterhaal de v.o.n. prijs maar eens Prijs 225K guldens (kan ook 175 zijn dat weet ik niet zeker).

  Reply @ Kees. Ook ik zie belachelijke prijzen in sommige segmenten. Studio appartementjes in Amsterdam voor 3.5 ton of nog veel meer, villa’s in het Gooi voor 1.2 tot 3 miljoen. Jaren 60 middenwoningen woningen in Purmerend voor 3 ton.

  Ik ben het niet helemaal oneens met jou. Voor de geposte woning moet je nog servicekosten betalen ook. Erfpacht afkoop tot 2047. Nee, ik passeer.

  De jongelui waar jij het over hebt zitten veelal nog in een huurwoning en kijken de kat (boomer) uit de boom (huis). Die zal nog wel even blijven zitten denk ik, ze doen er verstandig aan actie te ondernemen. Ik weet dat want het zijn collega’s. Ik let op jou maar jij niet op mij…

  Starters moeten een euroton verdienen voor ze in aanmerking komen voor de 5 ton die deze woning doet (vraagprijs) En rijden geen Volvo. Het lijkt me overigens een leasebak (Woger…). Die krijgen we ook niet meer tegenwoordig, we ontslaan liever de medewerkers van de autofabrieken op verzoek van Niek.

  Misschien een generatiegenoot? Als ie heeft afgelost wil die nu upgraden. Anders downgraden. Wat is het met jou Kees?

  180k in Almere is meer haalbaar voor de meeste starters. De slimsten verdienen wel een euroton en kopen in Almere, onder hun budget. (vergeef me de CATO aanpak)

  Probeer je toch eens door mijn stukken te worstelen, ik kan je nog niet helemaal tegemoet komen…

  Niek Zegt: @4: tja, zou ABN volgende week ook komen met variabele hypotheken voor 1.5% of nog minder, net als ING sinds Wouter Bos ze vele miljarden belastinggeld toestopte? en de spaarrente zal wel weer verder omlaag gaan, stel je voor dat mensen gaan sparen

  Niek, je voelt dit goed aan. Maar er komt een tijd dat de korte
  rente weer gaat stijgen…

  De mechanismen heb ik elders geprobeerd uit te leggen. De mensen die er (1.5%) gebruik van gaan maken gaan straks de rekening betalen.

  Goedkoop is duurkoop, regeren is vooruitzien en hebberigheid wordt afgestraft. De eerste zullen de laatsten zijn. We gaan goed voor je zorgen straks, in het bejaardentehuis, misschien wel beter dan de boomers voor de vorige generatie….

  Niek Zegt: oliedom artikel: “Datzelfde geldt voor mensen met langdurig dubbele maandlasten. Het kabinet mag deze groep niet vergeten. Zet een redelijke prijs op het bord en neem misschien met iets minder genoegen.”

  het kabinet moet blijkbaar wat doen (bovenop de enorme belastingvoordelen die deze groep al heeft) voor huiseigenaars die te dom en/of te hebberig zijn om te snappen dat ieder huis verkoopbaar is als er maar een realistische prijs gevraagd wordt. Het beleid van Den Haag is een patent recept voor financiële inteelt.

  Reply: Eens. Je legt de schuld (toekomst) voor het verzuimen van het formuleren van een lange termijn politiek – terecht – nu bij de politiek. Het was ook de politiek die (verleden) op verzoek van het bankwezen, dereguleerde en sliep. De bankiers deden vrees ik wat ze moeten doen – hun werk. De politiek ook. Beiden luisteren naar hun broodverschaffers – de rijkeren, rijken en super rijken. Begrip is het begin van bezit van de zaak en einde van vermaak…

  Mickey Zegt: @ Jasper, 300 meter van Almere Centraal durf jij een prima buurt te noemen? Hieruit blijkt wederom dat je geen idee hebt waar je over praat! Ik kom daar namelijk ook wel eens en er zijn weinig plekken waar meer paupers, junks en ander tuig te vinden is.
  Altijd blij als ik weer op A’dam CS ben en dat zegt wel genoeg volgens mij.

  Daarnaast lieg je weer aantoonbaar: het verband tussen rente en huizenprijzen, en hoe dit per saldo uitpakt waren jouw woorden. Dat je bewust mensen probeert te misleiden door geen rekening te houden met sparen is gewoon triest gedrag. Over je andere reeds aangetoonde leugens, listen en bedrog maak ik geen woorden meer vuil.

  Mikey. Het lijkt dat ik weer een verkeerde snaar geraakt heb bij jou. Ik heb de threads allemaal eens nagekeken en ik denk dat jij de Mike bent waar dit geruzie allemaal mee is begonnen. Je lijkt te persisteren – voortdurend. Ik begrijp nog altijd niet waarom ik een BAN aan mijn broek heb en jij je mag afreageren hier.

  Je dacht eerder aan te tonen dat ik iets bewust weglaat. Dat ging niet goed. Nu stel je in een moeite dat ik de firma list en bedrog ben en lieg.

  Als je listen en leugens kan pin pointen wil ik eventuele misverstanden graag voor je adresseren. Zoek ik speciaal een internet cafe voor op. Maar probeer een beetje minder frontaal aan te vallen, je laat je flanken open. Denk aan mijn verzoek namens Chantal, je bevordert de sfeer voor mensen die wel inhoudelijk van gedachten willen wisselen bepaald niet en bent ook niet erg entertaining.

  Daarom reageert alleen Kees op jou, hij lijkt een aparte smaak te hebben. (ik probeer voorzichtig te formuleren) Kees heeft, schrijft ie elders, in de jaren 80 15 mille verloren op zijn huis. Ik vrees dat ie deze periode wel eens een ton of meer kon laten liggen. Je kan alleen van zijn fouten leren want hij neemt, in tegenstelling tot jou, compliment, de moeite niet mijn post’s te lezen, die vind ie te lang.

  On topic: Ik heb Almere Centraal niet een goede buurt genoemd. Met name bij de kroeg op het stationsplein hangen wat paupers en tuig rond. Junks heb ik er niet waar kunnen nemen, alcoholisten wel. Als jij de junks, paupers en ander tuig op het Damrak prefereert is dat jouw goed recht.

  Ik zie toch waarde. “Goede” buurten vindt je in Laren en Bussum tegen 2.5 keer dezelfde prijs voor vergelijkbaar woongenot. Als je comfortabel en betaalbaar wilt wonen en iets opbouwen in plaats van de schijn van welvaart hooghouden, is Almere het overwegen waard. Vind ik, maar dat is subjectief. We zullen zien of ik huurders vindt, ik ken de lokale markt een beetje en maak me geen zorgen. Volgende week housewarming barbeque, ik kan niet wachten.

  allert Zegt: Dit (De prijs van duurdere woningen zal zelfs zakken met 20 tot 30 procent. Alleen de goedkoopste panden houden in een gunstig scenario wellicht hun waarde. ) en het stuk op 1vandaag is de eerste echte knieval van de branche dat de situatie niet houdbaar is voor wie nu nog afhankelijk is van verkoop. p.s. ook ik vind Jaspers inbreng wel nuttig.

  @ Allert. Tx. Ik zal proberen je vertrouwen niet te schaden. De makelaars lijken zich te realiseren dat verstandige kopers sinds vorig jaar 25% hogere rente moeten betalen en dat het uit de lengte of de breedte moet komen. Goedkope panden, moderne, goed geïsoleerde, onderhoudsarme en comfortabele woningen met veel woongenot een half uur van de hoofdkantoren in Amsterdam vind je veel in Almere…

  Niek Zegt: P.S.: zeer hoge rente is NIET zonder meer goed voor de goudprijs, in tegenstelling tot wat o.a. Jasper blijkbaar denkt.

  Reply: Niek. Deze stond nog open op de andere draad. Als je een grafiek van de rente tarieven 1968-1981 (al gevonden?) naast die van de goudprijs legt vind je een verbazingwekkende correlatie. Waarmee ik natuurlijk geen causatie wil suggereren.

  Kariz, 360. Zijn er hier trouwens ook mensen die de wekelijkse uitzending van Mcalvany volgen? Vooral hun aflevering over de aanstaande obligatie-crash (de bubble der bubbles) deed mijn nekharen rechtovereind staan.

  Gezien het feit dat deze site meer en meer aan het verschuiven is van ‘huizenmarkt nederland’, naar een discussie forum over (monetaire)economie, -geschiedenis, filosofie, sociale gevolgen, grondstoffen beleid etc, kijk er eens naar.

  Het zijn goudinvesteerders, met een christelijk-sociale achtergrond geloof ik. Ook Mises gooit hoge ogen bij hen. Citaat voor Jasper: ‘The middle class is like a class of dinosaurs , the middle class is not adepting to this new credit ice-age, they are beginning to frieze out…

  Reply van Jasper. Welkom op de site, we kunnen jou goed gebruiken hier. Ik heb op de andere site voor M geschreven dat er tussen nu en 4 jaar een financiële klasse scheiding plaats vindt.

  De middenklasse denkt dat ze riches in de schoot geworpen krijgen, helemaal gratis en voor niets en dat alles omdat de omdat de rijken zo dom zijn. Het steentje in de rivier zou wel eens onvoldoende kunnen zijn voor velen.

  Vandaar mijn rabiate opstelling, Niek, we hebben niet veel tijd meer. Ik geef je wel gelijk dat er 1 veel vreemde vogels en 2 veel paniekzaaiers zijn in de gold community. Komt omdat ze 1 veelal niet door kantoorwerkzaamheden worden afgestompt en 2 veelal soevereine, financieel onafhankelijke mensen plegen te zijn van deze situatie profiteren..

  Het zijn kortom de rijken die iedereen nu voor dom houdt die bewerkstelligen wat er gaande is, niet jan met de pet die het allemaal zo goed weet. Daarom willen goldbugs leuke dingen voor de rijken en een sterk leger. Ze hebben wat om te beschermen.

  Je kent misschien de gezegde dat WallStreet de enige plek is waar rijken zich in limousine et chauffeur laten voorrijden om zich te laten informeren door snotneuzen als mij die maar een fractie van hun vermogen waard zijn. Komt omdat ze goed, professioneel advies weten te waarderen. En ik geef het hier gratis weg, in ruil voor beledigingen en verdachtmakingen en een BAN.

  Niek, ik zou maar goed adem blijven halen het laatste kwartaal, want dan gaan we zien of Jasper de markt misschien toch een beetje van te voren kan timen.

  Ps, open net de bief van de Notaris. Het lijkt dat Aegon zo vriendelijk was ruim te financieren en ik nog een mille of 3.5 op mijn eigen rekening gestort krijg. Ik denk dat ik volgende week nog wat future’s long aanschaf, looptijd rond 1 jaar en uitoefenprijs tussen 1200 en 1400 dollar. Alle beetjes helpen en wat moet je er anders mee. Op een spaarrekening zetten of verpatsen? Nog
  een paar eitjes in het mandje van Jim Sinclair (google gerust, dat ziet ie graag…)

  Martin Zegt: @kees 6 En nu 1.1 miljoen gulden. Dat was 15 jaar geleden een bedrag voor een zeer, zeer dikke villa. Het wordt nu hoog tijd dat deze bel nu eens leegloopt.

  Reply van Jasper. Ik ben zo benieuwd, hoeveel is dat in ouderwetse florijnen of dukaten?

  Niek Zegt: @Martin(8): 20 jaar geleden kostten in mijn woonplaats de allergrootste en meest luxe panden zo’n 250-400K gulden; en kleine arbeiderswoningen 40-60K gulden. Die grote panden kosten nu 1-2.5 miljoen euro (i.p.v. 115-175K) en een kleine arbeiderswoning kost 150-225K euro i.p.v. 18-27K euro

  Uitgaande van de officiële inflatiecijfers van 2-3% hadden de huizenprijzen de afgelopen 20 jaar ongeveer 65% mogen stijgen.

  Reply van Jasper. De inflatiecijfers kloppen niet. Nu, terwijl de rentecurve wordt opgepompt, zijn ze te laag en als we straks de korte rente gaan verhogen worden ze omlaag gemanipuleerd waadoor ze te hoog zullen zijn.

  Verder bestaat ’de inflatie’ niet. Afhankelijk van je bestedingspatroon (verschil tussen boodschappenmandje bejaarde en dat van moeder met karretjes vol) (huurwoning of koopwoning, lange rente of korte rente) (auto of o.v.) (etc etc) (platteland of stad, zie ook mijn opmerking over optimum currency area hieronder) moet je anders interpreteren.

  Ik vind je conclusie over de hoeveelheid lucht op basis van de officiële inflatiecijfers wat eendimensionaal. Lees mijn stuk over geldschepping en dan met name de eerste methode. Hoe meer mensen ergens willen wonen hoe hoger de leefstandaard hoe hoger de inflatie hoe hoger de huizenprijzen.

  Rentetarieven worden dan onbetaalbaar voor mensen in de periferie van de optimum currency area (denk Oost Europa) waardoor die mensen naar de stad (denk Nederland) verhuizen. Ziedaar urbanisatie, de ontwikkeling doe de beschaafde wereld van de agrarische economie onderscheidt.

  Armen trekken naar Nederland om in de zorg te werken en Jasper trekt naar Afrika als herenboer om de volgende stap op de maatsschappelijke ladder te zetten. Zie daar globalisatie en doorstroming. There is reason to this madness. Ik zie met andere worden Nederland nog niet massaal leeglopen zoals sommigen hopen. We gaan goed voor je zorgen in het bejaardentehuis…

  En wil nog – beleefd – opmerken dat je de overheid wel geloofd als het jouw analyse ondersteund en anders niet.

  Waarmee ik niet wil zeggen dat je nu een pand van twee miljoen moet aanschaffen, cash. Dat zou inderdaad onverstandig zijn. Als je een arbeiderswoning daarentegen vind van 18k of zelf 27k tussen nu en 2050 betaal ik hem voor je.

  Lex Zegt: @Chantal 15 – Leuk dat je voor de huurprijzen er maar net een stad uitpikt en dan ook nog eens Amsterdam. Vanzelfsprekend is dat niet representatief voor de landelijke huurprijzen.

  Reply @ Lex en Okkie en Kees. Wat een redelijk nette en genuanceerde en inhoudelijke reactie op Chantal. Ik denk dat ze deze aanpak wel kan waarderen alhoewel je met drieën tegen een bent. Eigenwijs als ik ben denk ik dat Amsterdam niet representatie is maar een voorbode van wat in de rest van het land zal gebeuren. Ze zijn wat slimmer in die stad – de zakelijke dienstverleners dan he, niet de uitkeringtrekkers. Alhoewel… Enfin, de vraag is natuurlijk wat de huren de komende dertig jaar gaan doen, ook in Amsterdam, CATO de Oudere ik maar even door. Tenzij je een zak met geld hebt om cash te kopen, dan heb ik niets gezegd. ….

  Anekdote: een collega van mij uit het verre oosten (Chinese vijftiger) die internationaal werkt en een opdacht van 1 jaar die volgende maand afloopt heeft, waarna hij weer teruggaat naar de city, heeft hier heeft vorige maand een huis gekocht in Amsterdam. Hij bezit panden door heel Europa heen die hij verhuurd. Pikt ie op tijdens opdrachten. Vliegt bijna ieder weekend ergens heen om een nieuwe huurder te interviewen.

  Hij maakt zich geen grote zorgen over de verwachte huuropbrengst op de middellange en lange termijn. Ook niet op de korte termijn, maar hij vraagt dan ook een christelijke huur en hoeft geen rente en aflossingen te betalen. Krekel en de mier…

  Niek @ Kees (33): ik heb wel eens van dichtbij meegemaakt hoe dat werkt, omdat ik een pand probeerde te kopen dat toevallig van Fortis bleek. Voor een gewone koper vragen ze de hoofdprijs, en even later hoor je dan dat een vriendje het met 70% korting gekocht heeft (en natuurlijk snel weer doorverkocht). Zo werkt dat in de vastgoed sector.

  Reply @ Kees en Niek. Zie daar, marktwerking… Dit is inderdaad precies hoe deze credit manager werkt, we houden de panden in portefeuille zolang er geen waardige kopers zijn en stellen een minimum prijs vast voor de executieveiling. Met cash kan je daar nu je slag slaan, maar die 18k hieronder doen we het niet voor. Ik neem de telefoon inderdaad niet op. Ik ben bankier, geen makelaar.

  De sterksten hebben veel geduld (long term interest) en winnen en de overheid staat het toe. Net de jaren 80… Je zou haast zeggen, Hegeliaanse praktijken gaan schering en inslag worden als het in hoge mate niet al het geval was. In Afrika, daar mag je er eerlijk om vechten. Ik zeg het eerlijk maar ik zou het graag anders zien. Ik moet ook brood verdienen. Toch sta ik aan jullie kant. Om met Rockefeller te spreken, competition is a sin.

  Samen komen we er wel uit. Je zou haast zeggen dat ik de boel bij elkaar probeer te brengen. Er is een weg voor jongeren, de weg van de lange vaste financiering met aantrekkelijke fiscale behandeling.

  Je betaalt wat meer in het begin zodat de boomers extra tijd hebben hun zaakjes te regelen maar bent beter uit op de lange termijn vanwege de verzekering tegen hogere woonlasten die de vaste rentetermijn met zich meebrengt. Investeren in de toekomst. Iedereen blij.

  Ik zal het nog eens herhalen. Ik zie vooral een kopersstaking van kopers die zich, zoals stakers altijd doen in de voeten schieten. Ik heb het nu over starters en de eerste doorstroom, niet over de potentiële koper van een miljoenen villa in Laren. Die doet er verstandig aan nog een jaar of 5 te wachten. Villa’s zat straks.

  Boefke Zegt: En weet je wat er dadelijk gebeurt als de waarde van woningen blijft dalen? Krijgen wij als realistische criticasters alles op ons bordje, want wij hebben de markt kapotgepraat. Ik zie het al weer aankomen, en graaf wel naast mijn ark een schuttersputje

  Reply @ Boefke. To conspire – samen ademhalen. We delen allemaal verantwoordelijkheid maar sommigen pakken hem wat beter op dan anderen. Paniek zaaien doe je gelukkig niet. Het glas is half vol of half leeg al naar gelang hoe je er tegen aan kijkt. Ik waardeer je timmerwerk, dat in ieder geval.

  Frouke Zegt: Jasper, hier een serieuze poging: The Depression: A Long-Term View
  by Immanuel Wallerstein (MR Zine)

  Reply Froukje. Ik waardeer je poging me wat bij te brengen. Maar in dit artikel staat werkelijk niets dat ik niet al wist. Toen ik als feut 1995 een stelling moest verdedigen voor mijn dispuut heb ik gesteld dat de dollar naar 1 gulden zou gaan. 1995. Ze begrepen er toen niets van en de meesten nu nog niet. Niettemin dank voor je aandacht.

  En tot slot nog wat nieuws, ter adstructie om de richting waar dit allemaal naar toegaat te helpen duiden. Om te beginnen met:

  Staat steunt ABN Amro voor euro 2,5 mrd met injectie en garanties , 26 juni 2009, 19:12 uur | FD.nl ABN Amro krijgt opnieuw een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat van in totaal euro 2,5 mrd. Later dit jaar zijn nog twee injecties nodig.

  Comment. Er zal geen bank klappen in dit land. Over een jaar of 3, als Get a Life zijn huis terugkoopt, starters door gaan stromen, de hyperinflatie van nu lonen en prijzen gaat beïnvloeden en de lange en de hoog genoeg is, zullen we zachtjesaan een aanvang met het verhogen van de korte rente moeten maken.

  Jasper heeft het vermoeden dat de ECB streeft naar een Bijbelse 7% lange
  rente nominaal bij 2% inflatie, zodat je op de beurs in Eurotermen een Bijbelse 7% reëel kan verdienen en dat ze die situatie stabiel willen houden en dat ze daar wel eens tamelijk lang in zouden kunnen slagen als de politiek zich er niet mee bemoeit. Maar dat is speculatie.

  Van der Laan verlaagt huurtoeslag, 26 juni 2009, 19:23 uur | FD.nl De huurtoeslag wordt volgend jaar verlaagd met euro 1,25 per maand.

  Comment. Het is evident wie de rekening betaalt. Huurders, scheefhuurders en variabele gokkers en mensen met “overwaarde” die met pensioen gaan en denken dezelfde woning goedkoper terug te huren en de “overwaarde” voor een langdurende riante leefstijl in te zetten.…

  Huizen niet meer alleen naar inkomen verdeeld. DEN HAAG – Door een aanpassing van de Huisvestingswet hoeven gemeenten bij de verdeling van goedkope huizen niet langer alleen te kijken naar het inkomen van mensen. Gemeenten kunnen ook proberen wijken een eigen karakter te geven, door bijvoorbeeld rustige mensen bij rustige mensen te zetten of ouderen bij ouderen

  Comment. Nilly Willy in termen van Bernanke? Dacht het niet. Hegel is coming at your door. Marktwerking is een mooi ideaal, begrijp me niet verkeerd, maar het zou wel eens niet kunnen zijn wat TBTP in store hebben…. Alle economie is politieke economie.

  China steekt geld in Afrikaanse landbouw Na investeringen in infrastructuur en oliewinning, steekt China nu ook geld in de landbouwsector.

  Comment. Gelukkig spreek ik Nederlands en hebben we hier wat te exporteren in ruil, nog wel…

  Excuus voor de lange post en de zwaarmoedigheid. Ik kan me blijkbaar niet helemaal wegcijferen. Mag ik jullie allemaal danken voor de vragen en opmerkingen zover ze netjes gesteld waren? Een paar overuren in het weekend, maar ik merk dat de interactie helpt mijn gedachten te ordenen en denken aanscherpt. Dit hadden ze op school moeten doen…

  Ik zal nog eens proberen een integrale analyse voor alle belanghebbenden, kopers en verkopers, jong en oud, arm en rijk, te formuleren en plaatsen. Moderator, wil je er eens over denken? Ik heb begrepen dat content erg belangrijk is voor een goede site als deze….

 47. M says:

  Zeg Jasper,

  Ik begrijp het als me een mooie vent vind, maar om jezelf nou M te gaan noemen?

  Ik ga er maar vanuit dat de M uit comment 48 Mises is, of wellicht Japer, maar niet de welbekende M die al langer op deze site post.

  Inhoudelijke reacties volgen.

 48. Mises says:

  Correct M, alle respect, maar ik wordt liever als mezelf gekend. Comment (48) kan aan mij worden toegeschreven.

  Reply @ Froukje.

  Ik zou liever zien dat je het in je eigen woorden opschijft overigens…

 49. Mises says:

  En dan hebben we het over comment (48) die – hopelijk tijdelijk – even niet meer te zien is.
  Wellicht dat de moderator hem eerst even aan het doorlezen is om te kijken of er geen oeverloos gescheld in staat.
  Staat er niet.

 50. M says:

  @(48)

  Mooi werk moderator.

 51. Okkie says:

  @J nr.2:
  Als je een probleem hebt met het sparen van 30-40k binnen 3 jaar kun je beter geen huis kopen, want dat ben je ook kwijt aan aflossing en bijkomende kosten. Een gemiddelde woning is alleen beschikbaar voor de bovenmodale inkomens. Dat een huis van 200k daalt tot 160k lijkt me niet onwaarschijnlijk (dit is sterk regioafhankelijk) hoewel de grootste daling in de hogere prijsklasse zit. Als er dus een hypotheek van 120k moet worden afsloten in plaats van 200k, moet de rente wel hard gestegen zijn om dit te overtreffen.

  Je laat een aantal steken vallen in je reactie aan Woger als welingelichte bankier:
  Je suggestie dat de HRA je 48-58% zou opleveren bij een KEW slaat ook nergens op. Dit percentage heeft alleen betrekking op de rente en niet op de inleg.

  Het geld dat je fiscaal voordelig kunt sparen vanwege een pensioengat kun je niet in de huis stoppen. Aangezien je geen huis hoeft te hebben om van deze regeling gebruik te maken is je opmerking niet relevant. Ook het feit dat je in het verleden belastingvrij hebt gewerkt doet niet ter zake, de Nederlandse aftrekposten zijn alleen van toepassing op in Nederland verdiend geld. Je bent ook AOW misgelopen, waar je niet voor hoefde te werken.

 52. Lex says:

  @M 48 – Eerlijk gezegd lijkt Amsterdam, met een nog paar andere steden, een van de weinige steden te zijn waar de huurprijzen nog stijgen. Om een of andere duistere reden wil men nog steeds massaal daar wonen (nee, ik ben niet zo’n stadsmens 😉 ).

  Juist de dalingen in steden als Rotterdam en Utrecht zijn een trendbreuk vergeleken met de afgelopen jaren.

  Ik las kortgeleden een artikel over hoe de markt voor buitenlandse werknemers, waarvoor werkgevers tot voor kort nog bereid waren om maandelijks hoge huurprijzen te betalen, helemaal aan het instorten is. Niet zo vreemd natuurlijk, gezien de crisissituatie in de VS, GB, etc.

  Dus voor onchristelijke prijzen verhuren kan men ook wel steeds meer vergeten. Zodoende komt er ook steeds meer beschikbaar in het goedkopere segment. Tel daarbij dat er steeds meer huurruimte wordt aangeboden (stijging van 40% in een jaar meen ik me te herinneren) en dan schat ik toch echt in dat ook de huurprijzen verder omlaag zullen gaan.

 53. KariZ says:

  Natuurlijk waarderen we je aanwezigheid hier, het is enkel de wijze waarop je de dingen zegt, wat mensen hier tegen het zere been stuit. Om daar iemand voor te bannen is natuurlijk absurd, we zijn hier toch N-Korea niet… Maar eerlijk is eerlijk je zet me wel aan het denk over bepaalde dingen.
  Inhoudelijk:

  @Jasper: Is het waar dat de VS DIT(!) jaar nog, 43% van hun totale uitstaande schuld moeten herfinancieren?

  Voortgaande op de 1e vraag, ik weet dat timing het lastigste is van alles, maar hoe groot acht jij de kans dat de dollar al in 2000 zal imploderen?

  Afgaande op wat jij schreef, zie je het al sneller komen dan wat de meeste onder ons verwachten?

  ‘Niek, ik zou maar goed adem blijven halen het laatste kwartaal, want dan gaan we zien of Jasper de markt misschien toch een beetje van te voren kan timen.

  Overigens, bij wat jij beschrijft als een ‘kopersstaking onder starters’, ga je ervan uit dat dit een keuze van hen is. Ik denk eerder dat dit voortkomt uit de nieuwe situatie bij de banken en de onzekere economische toekomst.

  En verder, ik waardeer je analyses, maar ik hoop dat je je realiseert dat er ook een wereld buiten de rede en verstand ligt:

  ‘Het was ook de politiek die (verleden) op verzoek van het bankwezen, dereguleerde en sliep. De bankiers deden vrees ik wat ze moeten doen – hun werk. De politiek ook. Beiden luisteren naar hun broodverschaffers – de rijkeren, rijken en super rijken. Begrip is het begin van bezit van de zaak en einde van vermaak…’

  @Jasper ‘De sterksten hebben veel geduld (long term interest) en winnen en de overheid staat het toe. Net de jaren 80… Je zou haast zeggen, Hegeliaanse praktijken gaan schering en inslag worden als het in hoge mate niet al het geval was.’

  Ik denk dat wanneer het er op aankomt het niet de rijken zijn maar juist de massa zal zijn die wint en niet die enkele rijke bankier. Uiteindelijk wint de massa altijd (zoals nu met de huizenmarkt en de HRA) Niet alleen omdat een pauperklasse van 20-50& electoraal zeer interessant is (n de VS leeft nu al 10% op voedelbonnen), maar bovenal, en da’s dan de volgende trap, er bloed zal gaan vloeien in de straten, juist wanneer je komt aan zoiets elementairs als b.v. Pensioenen, die in rook op zullen gaan bij een grote Bond-implosie. Er heerst nu al een zeer negatief sentiment t.o.v. bankiers en de hele Wall Street wereld (Terecht of niet terecht doet niet terzake, sentiment is immers per definitie emotioneel), en wanneer er iemand opstaat die deze energie kan richten en de massa kan mobiliseren (hoe snel en akelig fanatiek zoiets kan, gaan hebben we gezien met Prof. Pim hehehe) dan is het snel over en sluiten met de bankiers.

  Bij extreme actie (FED monetisation, banken bail-outs t.o.v. 400.000-600.000 werklozen p/m erbij in de VS) zal extreme reactie volgen en dan wordt het real-stuff, geen geleuter meer korte of lange rente, HRA aftrek, goud naar 2500 of 5000 etc. Dit wordt een ENRON schandaal in 10000-voud en já dan zal er bloed vloeien in de straten, óók bloed van bankiers.

  De rellen in Griekenland en in de steden van Frankrijk konden door de media nu nog worden weggezet als buitensporig gedrag van langharig werkschuw tuig (hebben we eerder gehoord…), niet dat dat nu al staat te gebeuren, maar het ressentiment groeit, en in de VS gaat het allemaal onvoorstelbaar hard op dit moment. Bankers beware! Misschien wel slim om in Almere te gaan wonen, ipv ergens aan de Zuid-as 🙂

 54. KariZ says:

  ‘(…)hoe groot acht jij de kans dat de dollar al in 2000 zal imploderen?’

  Hehe moet natuurlijk zijn 2009!

 55. J says:

  Lex Zegt: @M 48 – Eerlijk gezegd lijkt Amsterdam, met een nog paar andere steden, een van de weinige steden te zijn waar de huurprijzen nog stijgen. Om een of andere duistere reden wil men nog steeds massaal daar wonen (nee, ik ben niet zo’n stadsmens ).

  Reply@ Lex. In Amsterdam staan de hoofdkantoren van de Banken. Als je mijn stukje over optimum currency areas en urbanisatie leest, begrijp je waarom Utrecht en Rotterdam minder populair zijn.

  Lex: Juist de dalingen in steden als Rotterdam en Utrecht zijn een trendbreuk vergeleken met de afgelopen jaren.

  Reply: Ik wil niet zover gaan stijgingen in Amsterdam de komende 4 jaar te voorspellen, huur of koop, Ik denk dat het wel eens lastiger kon worden om 2 mille voor een studio in Amsterdam te vragen, maar daar hebben we het hier niet over. Amsterdam is meer dan de grachtengordel.

  De markt zal in en rond Amsterdam als eerste op gang komen.

  Lex: : Ik las kortgeleden een artikel over hoe de markt voor buitenlandse werknemers, waarvoor werkgevers tot voor kort nog bereid waren om maandelijks hoge huurprijzen te betalen, helemaal aan het instorten is.

  Reply: Probeer geen paniek te zaaien en het in de vorm van een vraag te gieten, daar maak je me erg gelukkig mee… Totale instorting is er zeker niet.
  Wel is het zo dat is de zich her-balancerende economie er een pivot of omslag is waarbij productie bedrijven uit het oosten veelal naar de VS verkassen in anticipatie van de verwachte lagere dollar en dienstverleners het vacuüm op de zuid-as moeten vullen. Dat gaat met horten en stoten..

  Breder getrokken naar de lokale huurmarkt: De jongeren die nu de plaatsen opvullen van de boomers in de dienstverlening moeten nog leren een goed salaris te vragen. Ook hier geldt, QE en currency swaps doet wonderen.
  Come to think of it, misschien wordt het tij dat deze contrarian toch maar eens om een leasebak gaat zeuren uit solidariteit met de arbeiders die Niek wil ontslaan. Het begint een beetje mijn tijd te worden, niet waar?

  lex: Niet zo vreemd natuurlijk, gezien de crisissituatie in de VS, GB, etc.

  Ik blijf het zeggen, het is hier de VS niet, integendeel. De een zijn dood de ander zijn brood. Wij varen er wel bij alleen heeft nog niet iedereen dat in de gaten. Over 4 jaar zijn wij on top of things in Nederland en draait de huizenmarkt in Amsterdam weer prima ga ik de korte rente verhogen en de overheid de HRA en de huurtoeslag uitfaseren (Hegel) en de belastingen verlagen. (je hoort het goed)

  Ben ook niet zo’n stadsmens, spelen in de tuin met de kids vind ik belangijker dan de PC Hooft of terrasjes. Wekelijks concertgebouw kan ik wel waarderen, maar daarvoor hoef ik niet om de hoek te wonen. Half uurtje met de trein voor mij..

  Okkie Zegt: @J nr.2:

  Als je een probleem hebt met het sparen van 30-40k binnen 3 jaar kun je beter geen huis kopen, want dat ben je ook kwijt aan aflossing en bijkomende kosten. Een gemiddelde woning is alleen beschikbaar voor de bovenmodale inkomens.

  Reply: Ik neem aan dat dit overdrachtelijk bedoelt is. Anders heb je niet goed gelezen.

  Okkie zegt: Je laat een aantal steken vallen in je reactie aan Woger als welingelichte bankier:

  Je suggestie dat de HRA je 48-58% zou opleveren bij een KEW slaat ook nergens op. Dit percentage heeft alleen betrekking op de rente en niet op de inleg.

  Reply: Ik laat zelden steken vallen. Ik zou je willen adviseren in de werking van de KEW de verdiepen. En liefst niet op Wiki. Inleg in de kapitaalverzekering ter aflossing is aftrekbaar in een hybride spaar – leven hypotheek. HRA en KEW zijn twee verschillende dingen. Verwar ze niet.

  Het geld dat je fiscaal voordelig kunt sparen vanwege een pensioengat kun je niet in de huis stoppen.

  Reply: Ik ben geen fiscalist, maar er is een samenhang. Als je een pensioengat hebt kan je meer inleggen… Adviseur, geen Wiki is mijn advies….

  Aangezien je geen huis hoeft te hebben om van deze regeling gebruik te maken is je opmerking niet relevant.

  reply: Dat klopt. Ik probeerde eventjes uit te leggen dat mijn persoonlijke beslissingen niet perse zo idioot als mensen hier suggereren en zelfs het navolgen waard zijn.

  Okkie: Ook het feit dat je in het verleden belastingvrij hebt gewerkt doet niet ter zake, de Nederlandse aftrekposten zijn alleen van toepassing op in Nederland verdiend geld.

  Reply: Klopt. Maar het is plezierig als je belastbaar inkomen kan aftoppen met belastingvrij verdiend geld denk je ook niet?

  Je bent ook AOW misgelopen, waar je niet voor hoefde te werken.

  Reply: Klopt. Extra plezierig dat ik het met terugwerkende kracht en fiscaal vriendelijk kan compenseren door nu minder belasting te betalen omdat ik al gespaard heb. Verder is dit is niet relevant voor de huizenmarkt.

  Niek Zegt: @Okkie(22): misschien een tip voor de NVM, dat ze beter moeten benadrukken dat je MOET kopen voordat je 37 bent, omdat het anders nooit meer lukt

  Reply: ik denk dat dit wel eens voor heel veel mensen het geval kon blijken. Los van de huizenmarkt en mijn ideeën over wat de lange rente gaat doen. En los van wat de overheid gaat doen met diegenen die zich aan het “maatschappelijk arrangement’ (denk aan Get a Life zijn kwalificatie van de hybride hypotheek) proberen te onttrekken door HRA voor nieuwe gevallen aan te pakken en dor huurverhoging / verlaging huursubsidie , is het zo dat rente op rente de voornaamste kracht is voor jongeren die een huis moeten financieren.

  Boefke Zegt: @ Martin nr 16. Retegoed verhaal man, waarom zijn er politiek gezien nu zo weinig partijen die dit aangrijpen als verkiezingspunt. Elke leek kan toch zien dat het niet eerlijk is

  reply: Dat is wat elke leek denkt. Eerlijkheid is niet ter zake in deze discussie. Gelijk hebben en nog beter, gelijk krijgen wel.

  Boukje: Toen de prijzen omhoog knalden was ik die kneus die nog zielig huurde, en die dus voor altijd arm zou blijven. Nu ben ik degene die makkelijk praten heeft, voor weinig huur en geen huis te koop

  Jasper: Toen de prijzen omhoog knalden deed je iets goed. Nu ben je misschien een vergissing aan het maken. Als je een koopwoning kan veroorloven (meer dan, zeg. 40.000 verdient) zou ik als ik jou was toch eens heel goed al mij posts doorlezen en serieus gaan nemen. Ik heb dit vorige week voorspeld nota bene.

  Buddy @ Jasper (Mises), de Haute finance is absoluut geen partij bij dit demografische-spel.

  Reply: Ik zou je willen adviseren mijn post over optimum currency areas eens door te lezen. Wij gaan over meer dan je denkt.

  Woger Zegt: Waarom ik geen huis koop zonder volledige aflossing en niet als beleggingobject

  Reply: Ik waardeer je werkstuk. Maar je maakt het jezelf erg moeilijk. Paar kanttekeningen:

  Zoals bekend verwacht het CBS over 20 a 30 jaar dat de bevolkinggroei overgaat in een bevolkingskrimp.

  – Zie mijn stuk over optimum currency areas en urbanisatie. Ik ben dit niet me je eens. Ook niet met het CBS.

  Dit heeft als gevolg dat de enige reden voor de gigantisch hoge grondprijzen, namelijk gebrek aan bouwgrond.

  – Bouwgrond wordt schaars gehouden om de prijs hoog te houden om waardige bewoners naar dit land te trekken. Er is geen tekort. In Afrika mag je overal een hut neerzetten. Hier niet.
  Dit zijn 2 belangrijke misverstanden. De dingen zijn niet zo eenvoudig als ze lijken.

  28 huizenhyper Zegt: Met dit lekkere weer zou ik de huizenmarkt even laten voor wat ie is, en lekker in de zon gaan liggen. Misschien een vakantiehuisje huren aan zee
  ofzo.
  kees Zegt: @28 huren?

  Reply van Jasper. Die Kees. Die is zo loaded, die koopt gewoon een vakantiehuis als ie een weekend aan het strand wil liggen. Michael Jackson is er niets bij. Kees, wil je mij eens uitleggen hoe je dat doet, dat wil ik ook wel, geld als water.

  KariZ Zegt: Natuurlijk waarderen we je aanwezigheid hier, het is enkel de wijze waarop je de dingen zegt, wat mensen hier tegen het zere been stuit.

  Reply @ Kariz. Story of my life. Ik waardeer je support. Het was denk ik wel doelmatig want er begint zich wat nuance op deze site aan te dienen. Ik kan er mee leven wat mensen van me vinden. Jij ook lijkt het.

  @Jasper: Is het waar dat de VS DIT(!) jaar nog, 43% van hun totale uitstaande schuld moeten herfinancieren?
  Reply: 3.7 triljard is nodig in September….

  Afgaande op wat jij schreef, zie je het al sneller komen dan wat de meeste onder ons verwachten?

  Reply: Dit proces gaat lang duren. Maar ik verwacht een klapper tussen sept en einde voorjaar die goud over de 1500 dollar lanceert. Je hebt gelezen waar ik denk dat e POG uiteindelijk naartoe kan in dollartermen.

  En verder, ik waardeer je analyses, maar ik hoop dat je je realiseert dat er ook een wereld buiten de rede en verstand ligt:

  Als geen ander. Ik probeerde aan te geven dat in speculatie geen plaats is voor gokken. Je moet hoge mate van zekerheid betrachten.

  Ik denk dat wanneer het er op aankomt het niet de rijken zijn maar juist de massa zal zijn die wint en niet die enkele rijke bankier.

  – Bankiers zijn ook maar loonslaven. Er zijn rijken die niet verantwoordelijk zijn. Dat soort verloor in de franse revolutie hun hoofd. Rogers is de VS ontvlucht. Kapitaal ook. Meer miljardairs volgen. Sommigen zijn solidair en steunen de Democraten. Klasse. Om over de City maar niet te spreken. Angelsaksische model heeft zijn langste tijd wel gehad.

  De rellen in Griekenland en in de steden van Frankrijk konden door de media nu nog worden weggezet als buitensporig gedrag van langharig werkschuw tuig

  – Dit duidt niet op een structureel probleem in Europa. Het is plaatselijk maar zeker zorgelijk. Werkschuw tuig wil ik het niet noemen maar er is een cultureel probleem. Je herinnert je dat ik in Saudi ben opgegroeid. De Arabische en islamitische cultuur is een trotse, te trots om in de rij aan te sluiten. Sommigen kiezen bij de minste weerstand ervoor om te profiteren van de christelijk, joods, seculiere vijand i.p.v. mee te doen, laat staan onder aan de ladder te beginnen. Ook dat wordt dan als eervol gezien.

  Huizenzoeker Zegt: Hoe verdienen makelaars met speculeren a la baisse? Daar gaat een heel nieuw business model aan ten grondslag?

  – Makelaars zullen financieel literaat moeten worden. Ik zie dat als een positieve ontwikkeling. Heb de verkoopmakelaar vrees ik ook wat nieuwtjes moeten vertellen. Toen was de deal wel te maken.

 56. Niek says:

  @J:
  “Sommigen zijn solidair en steunen de Democraten. Klasse. “

  wtf … die partij die zorgt dat het schorum van Wall Street meer dan ooit de lakens uitdeelt in Washington (plus de rest van de wereld), en dat de maffiosi van Goldman Sucks dit jaar NOG grotere bonussen kunnen incasseren? Bij Bush kon je tenminste zo zien dat hij een schurk was 🙁

  En wat betreft het ‘structureel probleem’: de grote profiteurs en regisseurs van dit alles zitten vooral bij een bepaalde arabische groep, en dan bedoel ik niet ‘islamitisch’.

 57. M says:

  Er had massaal Ron Paul gestemd moeten worden.

 58. Lex says:

  @ J – In Amsterdam staan de hoofdkantoren van de Banken. Als je mijn stukje over optimum currency areas en urbanisatie leest, begrijp je waarom Utrecht en Rotterdam minder populair zijn.

  Ik – En nog een heleboel andere steden, zoals via de gegeven link te lezen is. Hoe dan ook: het ging er hier om dat in tegenstelling tot wat Chantal beweerde, de huurprijzen niet enorm stijgen. Gemiddels amper stijgen zelfs en inmiddels nog vaker dalen. Als je dus niet per se in de duurdere steden hoeft te wonen… een prettige ontwikkeling voor de huurder.

  J: Probeer geen paniek te zaaien en het in de vorm van een vraag te gieten, daar maak je me erg gelukkig mee… Totale instorting is er zeker niet.
  Wel is het zo dat is de zich her-balancerende economie er een pivot of omslag is waarbij productie bedrijven uit het oosten veelal naar de VS verkassen in anticipatie van de verwachte lagere dollar en dienstverleners het vacuüm op de zuid-as moeten vullen. Dat gaat met horten en stoten..

  Ik – Als je simpelweg feiten noemen die geconstateerd werden in het betreffende artikel vanuit de verhuurmarkt, al paniek zaaien noemt, wordt het wel erg moeilijk om nog gewoon te discussieren. Het was geen vraag aan jou… Het was een vaststelling van verhuurmaatschappijen. En een begrijpelijke eigenlijk om de onderstaande reden.

  J – Ik blijf het zeggen, het is hier de VS niet, integendeel. De een zijn dood de ander zijn brood. Wij varen er wel bij alleen heeft nog niet iedereen dat in de gaten. Over 4 jaar zijn wij on top of things in Nederland en draait de huizenmarkt in Amsterdam weer prima ga ik de korte rente verhogen en de overheid de HRA en de huurtoeslag uitfaseren (Hegel) en de belastingen verlagen. (je hoort het goed)

  Ik – Ik had het er niet over dat wij precies hetzelfde als de VS zijn. Ik had het over het simpele feit dat als men in de VS, GB en elders economische problemen heeft, de bijbehorende bedrijven simpelweg gaan bezuinigen… zoals op het huren van dure woningen voor hun werknemers in Nederland of uberhaupt op het nog in dienst houden van die werknemers.

 59. M says:

  @Niek (58)

  Kan je dat wat verder toelichten? Verband met BAE / Al Yamamah toevallig?

 60. Niek says:

  @M(58):
  de profiteurs en regisseurs zijn gewoon de eigenaars van Goldman Sucks, de FED/BOE/BOJ en het overgrote resterende deel van het bankenkartel. Die groep heeft verregaand dezelfde achtergrond, al zit er ook nog wel een vleugje Illuminati en ander tuig tussen.

 61. Ronald says:

  Ik vind het prima om wat tegengeluid van Jasper te horen maar houd het wel bondig, to the point en spam niet de hele site vol.

  Dat laatste lijkt me namelijk de belangrijkste reden om hem van de site te weren.

 62. M says:

  Ok, duidelijk, twijfelde even.
  Deze site is je vast bekend.

 63. Niek says:

  @M(64):
  ja, mooi initiatief die website; helaas werd het in de VS volledig doodgezwegen zoals te verwachten, niet in het belang van degenen die eigenaar zijn van vrijwel alle nieuwsmedia. Volgens sommigen maken de Illuminati / NWO volledig deel uit van de groep die de regie heeft, maar ik heb de indruk dat de meningen daarover verdeeld zijn (in religieus opzicht lijkt het me een diverse groep, maar in cultureel opzicht is het een kleffe boel).

 64. Okkie says:

  @J:
  “Aan het eind van de looptijd van de verzekering wordt een bedrag uitgekeerd. Als u die uitkering gebruikt om uw eigenwoningschuld (de hypotheek of lening voor uw huis) af te lossen, hebt u meestal recht op een vrijstelling. Over het bedrag dat de kapitaalverzekering u aan rente oplevert, hoeft u dan geen belasting te betalen.”
  http://www.belastingdienst.nl/particulier/sparen_hypotheek/sparen_hypotheek-02.html#P21_2405
  Een KEW dient dus alleen om de vermogensrendementheffing te omzeilen.

 65. Ludwig von Mises. says:

  @ Lex en KariZ

  Jullie vragen waren correct en welgesteld. Ik had netter moeten antwoorden. Ronduit excuus, zonder zefverontschuldiging.

  @ Ronald. Dat gaat lukken nu ik direct op de post in kan gaan ipv een dag lang onder vuur genomen te worden en dan in 1 te moeten repliceren.

  @ Niek. Twee kwaden maar net geen lood om om ijzer. Ik doel erop dat ze het zinkende schip niet verlaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*