Scheiden als truc tegen restschuld

Stellen die willen verhuizen, maar hun huidige woning alleen kunnen verkopen met duizenden euro’s verlies, kunnen de trucendoos open doen en scheiden.

Wanneer ze volgens het NRC zogenaamd uit elkaar gaan of op papier apart wonen, draait de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op voor de restschuld.

De truc wordt beschreven in het boek Eigen huis in de crisis van Wim van der Kleijn. Het lijkt er volgens de krant op dat steeds meer stellen de truc gebruiken. Het aantal schadeclaims is de afgelopen jaren sterk gestegen, terwijl het aantal echtscheidingen stabiel is gebleven.

bron: De Telegraaf

Share Button
Tagged with: ,
22 comments on “Scheiden als truc tegen restschuld
 1. Cinelux says:

  Hee Niek(NHZ) deze uitspraak komt me bekend voor 😉

 2. Cinelux says:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/08/moody_s-positief-over-nederlandse-hypotheek_en-woningmarkt-dowjones1068640.xml

  De ratingsbureau’s zagen de huizenmarkt crash van 2007/2008 in de USA in het begin van 2007 nog niet aankomen.
  Zie ik hier een gelijkenis?

 3. Voerman says:

  De topics volgen elkaar even zo snel op, dat onderstaande post twee topics terug verloren dreigt te gaan.
  Omdat ik vind dat Willem Nass zijn antwoord moet hebben de post nog een keer. Bovendien is de situatie aansluitend bij de huidige topic.
  ======================================================
  Willem Nass: Wat bedoelt Voerman daar concreet mee? Leg eens uit, Voerman.

  Willem Nass: Hoe kan je als kraker nou in aanmerking komen voor huursubsidie? Ik geloof er niets van.

  Ik ga beide vragen beantwoorden met een annekdote over mijn neef Peer.

  Mijn neef Peer was niet veel jaren geleden gelukkig gehuwd met zijn vrouw Toos. Zij bewoonden een mooie koopwoning met een stevige hypotheek (zij waren eigenlijk scheefleners) en alles leek ok.
  Echter Toos had behalve woonwensen nog een hele boel dure zaken op het oog en Toos werd een ontevreden serpent. Dat resulteerde na een paar jaren vol strijd uiteindelijk in een echtscheiding. Je kunt raden wat gebeurde, Peer en Toos gingen ieder in een zo goedkoop mogelijk huurhuis wonen en ontvingen ieder huursubsidie. Omdat Peer ook nog gedeeltelijk moest voorzien in het levensonderhoud van Toos raakte Peer steeds verder van huis en aan de drank. Tenslotte kon Peer het financieel niet bolwerken een besloot om ruimtes in zijn huurhuis (met nog steeds huursubsidie)onder te gaan verhuren. Een kamer werd verhuurd aan een Roemeense straatviolist, een ruimte aan een Poolse loodgieter en een ruimte aan een dakloze krantenverkoper. Het probleem was, dat voor Peer zelf geen ruimte meer was in zijn huurhuis (met nog steeds huursubsidie). Peer vond een oplossing: Peer trok in bij een paar vrienden die hij recent had opgedaan en die vrienden hadden een leegstaand seinhuis langs een opgedoekte spoorbaan gekraakt (sorry, betrokken). Die vrienden hadden in dat seinhuis een klein bedrijfje opgericht in het kweken van geestverruimende groenten, waar Peer aandeelhouder werd.

  Ik sprak Peer laatst en hij was in goede doen!

  Moraal van dit verhaal:
  Men kan in dit land startend als scheeflener via scheefhuurder ook nog scheeflever worden.

 4. philipulus says:

  Sorry voor het off topic gaan maar ook het CBS krijgt een lesje NewSpeak:

  CBS trekt bericht over leengedrag in

  DEN HAAG – Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft een bericht over het leengedrag van consumenten, dat woensdag verscheen, mogelijk gebaseerd op verkeerde cijfers.

  Daarom heeft het statistiekbureau het artikel ingetrokken. Dat meldde het CBS donderdag op zijn website.

  In het bericht stelde het CBS dat consumenten meer en duurder zijn gaan lenen, bijvoorbeeld door vaker gebruik te maken van creditcards.
  Maar daarover is ”onduidelijkheid” ontstaan. Transacties met een creditcard zijn in sommige gevallen geen lening. Het CBS onderzoekt nu welke gevolgen dit heeft voor de cijfers en conclusies in het artikel.

 5. eric406 says:

  Voerman:

  Moraal van dit verhaal:

  Al is de restschuld nog zo groot, met wat goede wil help je zo maar 3 mensen uit de goot.

 6. floor says:

  Ja, maar zit wel een kern van waarheid in die vergissing.
  Veel creditcards kennen tegenwoordig een terugbetaling van het totale bedrag per maand i.p.v. gespreid terug betalen.
  Ieder begin van de maand sta je dus weer gewoon op 0.

 7. floor says:

  Edit
  Gewoon weer niet zo bijster intelligent van de onderzoekertjes.
  Wanneer je gewoon de stand van zaken aan het begin van de maand op neemt filter je deze gevallen er dus uit.

 8. nhz says:

  @1:
  tja, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. De cijfers spreken voor zich: geen groter risico op scheiding dan wanneer je een huis met NHG hypotheek koopt 🙂
  Maar volgens Kareltje heeft dat helemaal NIKS met het ontlopen van de restschuld te maken. Wat zou dat toch zijn met die NHG hypotheken dat Henk en Ingrid daar zo van gestresst raken dat ze scheiden nog voor het huis verkocht kan worden?

  philipulus: CBS trekt bericht over leengedrag in

  het Ministry of Truth neem ik al lang niet meer serieus; net zo betrouwbaar als Ger Hukker en zijn makkers. Hadden jullie trouwens gezien dat de Amerikaanse NAR (US versie van NVM) de huizenverkopen van de afgelopen periode achteraf gekorrigeerd heeft van +5% naar -0.5%? Ach detail, niemand die het interesseert. Hetzelfde gebeurt met de werkeloosheidscijfers, en allerlei polls over consumenten vertrouwen. Als de DOW en de AEX maar blijven stijgen nietwaar? Dat goud en olie nog harder stijgen ach, dat ontgaat Henk en Ingrid behalve aan de pomp (en dan is het de schuld van de milieubeweging). Als je dan ook nog leest dat de social media (Facebook, Google, Twitter, Reddit etc.) van alles censureren en manipuleren in opdracht van de Amerikaanse overheid dan weet je dat je niks op internet meer kunt vertrouwen.

 9. nhz says:

  tijd voor een waarschuwing bij alle hypotheekreclames en huizenprogramma’s:

  Pas op! Geld lenen onder NHG is ZEER slecht voor uw relatie!

 10. De Markies says:

  http://www.nu.nl/economie/2748298/moodys-positief-nederlandse-woningmarkt.html

  Zo somber hoeven we het hier op dit weblog dus niet in te zien. Hopelijk is er ook aandacht voor positieve berichten.

 11. floor says:

  De Markies,

  Ik ben benieuwd hoeveel Jan Keez daarvoor heeft moeten schuiven.

 12. magnum says:

  Een draaideur arbeidsovereenkomst met de werkgever hebben we ook al voorbij zien komen.

  Das 100x eenvoudiger dan scheiden.

 13. Cinelux says:

  De Markies: En die ratingsbureau’s vindt jij geloofwaardig?

  Zoals ik al eerder aangaf.De huizencrises in de USA zagen zij een paar maanden van tevoren nog niet aankomen dit in tegenstelling tot Marc Faber,Jim Rogers,Gerald Celente etc.

 14. De Markies says:

  @13. Nee, die vind ik niet geloofwaardig, maar het lijkt me goed zowel positieve als negatieve (voor zover je berichten kunt waarderen!) nieuwsberichten hier in beeld te brengen voor reacties.

 15. TP says:

  Cinelux:
  De Markies: En die ratingsbureau’s vindt jij geloofwaardig?

  Zoals ik al eerder aangaf.De huizencrises in de USA zagen zij een paar maanden van tevoren nog niet aankomen dit in tegenstelling tot Marc Faber,Jim Rogers,Gerald Celente etc.

  Moody’s verwacht verder dat de Nederlandse huizenprijzen in 2012 grofweg stabiel blijven, maar wel in levensgevaar!

 16. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Een bewering is zo gemaakt.
  Waar zijn de cijfers die dan een dergelijke redenering onderbouwen ?

  Merkwaardig: alsof een relatie verbreken een louter financiële aangelegenheid zou zijn.

 17. nhz says:

  De Markies: Hopelijk is er ook aandacht voor positieve berichten.

  zeker wel! Ik zie volop kansen voor handige makelaars; vooral de meer smakelijke exemplaren eronder. Beetje initiatief en je hebt zo een berg extra omzet, op kosten van de belastingbetaler! Innovatie!

  (grapje, maar ik weet uit de VS dat het soms bewust zo georganiseerd werd in nieuwbouwwijken waar veel stelletjes onder water stonden met de hypotheek; leuke stoot in actie brengen en voor je het weet heb je een kettingreactie).

  magnum: Das 100x eenvoudiger dan scheiden.

  gewoon een keer goed ruzie maken met de baas werkt ook.

  TP: in 2012 grofweg stabiel

  stabiel dalend misschien 🙂

 18. Draaikont says:

  “Het lijkt er volgens de krant op dat steeds meer stellen de truc gebruiken. Het aantal schadeclaims is de afgelopen jaren sterk gestegen, terwijl het aantal echtscheidingen stabiel is gebleven.”

  Is er iemand die net als ik de genomen conclusie volkomen onbegrijpelijk vind? Om de truc toe te passen moet je toch JUIST gaan scheiden (ook al doe je dat alleen op papier) en zou men toch op zijn minst een stijging in het aantal echtscheidingen moeten waarnemen?

  Of ben ik gewoon de weg kwijt….

 19. Draaikont says:

  vindT

 20. nhz says:

  Draaikont: Of ben ik gewoon de weg kwijt….

  de weg kwijt inderdaad; lees het oorspronkelijke artikel nog eens door, en als je het dan nog niet snapt adviseer ik een basiscursus statistiek. Het is zo duidelijk als maar mogelijk is dat de zaak geflesd wordt. Maar wanhoop niet als je het niet snapt, je bent in goed gezelschap van Karel Schiffer en ongetwijfeld talloze politici en hoge ambtenaren.

 21. Oeps says:

  Draaikont,

  Wat er staat is dat men ‘op papier’ uit elkaar gaat, en zo aanspraak maakt op NHG. In werkelijkheid stijgt heet aantal scheidingen niet .. dus zijn deze mensen dan uiteindelijk wel echt gaan scheiden? Waarschijnlijk niet ..

 22. Draaikont says:

  Ik zal het hele artikel eens lezen. Zoals nhz aangeeft. Wellicht verheldert dat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*