Erica Verdegaal: melk uw huis

Het woord ‘overwaarde’ verdient de hoofdprijs als meest misleidende term van de afgelopen decennia. Bij overwaarde is uw huis meer waard dan de hypotheekschuld.

Veel woningeigenaren worden daar onrustig van. Oorzaak: twintig jaar krediet- en hypotheekreclames veranderden de huisbezitter in een blinde woonconsument. Een woon-consument wil ‘overwaarde benutten’. Dat is extra lenen met je huis als onderpand. En of er nu een krediet- of landencrisis voorbij zeilt, de woonconsument blijft zijn huis zien als de goud spuwende wonderezel uit het sprookje van de gebroeders Grimm. Je roept ‘ezeltje strek je’ (lees: je volgt een hypotheek‘advies’) en je woning zou euro’s braken. Eindeloos en zonder risico.

Geloof niet in sprookjes.

Lees hier verder

Share Button
Tagged with:
42 comments on “Erica Verdegaal: melk uw huis
 1. Goudbelegger says:

  Is dat ironisch??? Heeft ze dampen geademd voor ze dit stukje ging schrijven?? ‘Schat wat is dat?’ ‘Lijm lieverd’, ‘ik ga nu naar kantoor, tot vanmiddag’, ‘ok, doei’, ‘interessant..’.

  ————-

  De kinderen kunnen bij u gratis op kamers. Dat scheelt als er straks geen basisbeurs meer is. Ook een kostganger, gastouderschap of bed & breakfast kan geld opbrengen. En heeft uw huis een zelfstandig deel? Verhuur het (als box 3-vermogen) of werk er als zzp’er en trek de kosten af van de winst. Denk ook eens aan uw woning als gesubsidieerde energiebron (zie http://www.energiesubsidiewijzer.nl). Of als belegging, simpelweg door de aflossing van uw schuld. Een hypotheekvrij huis komt goed van pas als u na pensionering extra armslag wilt. – Hoe wil je dat doen met soms wel 30% opslag voor de grond?? –

  Snapt u het? Niet uw hypotheek, maar uw huis is de wonderezel uit het sprookje van Grimm. En waarom zou u die ezel belenen als u deze eindeloos melken kan?

  Snel verdienen
  Verhuur een kamer. De inkomsten aan huur, inclusief service- en stookkosten, zijn belastingvrij als deze in 2010 niet hoger zijn dan 4.264 euro. Dat lukt met een kamerhuur van maximaal 355 euro per maand.

 2. Goudbelegger says:

  Tuut tuut……………

  ———-

  Uw huis is ook dé ideale plek voor een feest, diner of (condoleance)bijeenkomst. Waarom een anoniem zaaltje huren? Een goede cateraar tovert uw woonkamer om in een restaurant, terwijl een dj uw tuin of straat tot danszaal maakt.

 3. Nou, says:

  “Er zijn talloze manieren om uw huis écht te melken

  De kinderen kunnen bij u gratis op kamers”

  …Die gaat binnenlopen

 4. nhz says:

  @Goudbelegger en Nou:

  Ik denk dat jullie het stukje niet begrepen hebben. Mevrouw Verdegaal geeft doorgaans verstandige adviezen, en ik vind dat dat ook hier geldt. Je moet het alleen niet te letterlijk lezen. Wat ze volgens mij wil zeggen is dat een huis met (top)hypotheek op zich helemaal geen bron van inkomsten is (terwijl 90% van de Nederlanders dat wel denkt), maar dat het eigen huis wél een bron van inkomsten kan zijn, dan wel een manier om flink geld te besparen als je een beetje nadenkt.

  Vanwege allerlei (vaak domme) fiscale regels is het rendement sterk afhankelijk van de individuele situatie, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden die echt inkomen vormen, in plaats van nep-inkomen via de overwaarde/hypotheek.

  Nu de huizenprijzen zijn gaan dalen is het ook een goed moment om dit aan te kaarten, want mensen gaan nu wellicht inzien dat overwaarde niet synomiem is met inkomen.

 5. adamus says:

  Rijke kinderen, arme ouders.

 6. adamus says:

  wordt een aow’er als kamerhuurder tot de fiscale eenheid gerekend?

 7. Goudbelegger says:

  @4, ik schrijf ook ‘bedoelt ze het ironisch’. Maar het is niet meer te zeggen, ik spreek babyboomers, steen en steenrijk, ‘huizen gaan altijd omhoog’, ‘de crisis is zo voorbij’, ‘jij bent te negatief met je goud’, etc. etc. Mensen van m’n eigen leeftijd, 40’ers, au pair, leaseauto, groot huis, ik mag niks negatiefs zeggen, geen woord, kijken ze me aan waarom ik niet gewoon ‘hihhi’ doe en zeg dat huizen altijd gaan stijgen.

  Ik ken dus behalve mensen op dit forum en de gold-eagle en financialsense schrijvers niemand, echt niemand die denkt ‘misschien als je kijkt naar de geschiedenis zou het nu wel eens om kunnen slaan’.. dus tja.

 8. Goudbelegger says:

  Oh ja, en reguliere aandelen gaan ook altijd omhoog, dat is voor de babyboomers, die hebben vaak nog wel wat van de jaren ’90, Aegon op 40, Getronics op 10 etc.,de 40’ers zitten daar bijna niet in, mijn ervaring..

 9. johanna says:

  Hoewel al menig kredietparvenu, de triomfantelijke held van tal van verjaarspartijtjes z’n ostentatieve consumptie heeft moeten beperken of zelfs is getransformeerd tot een ontnuchterde tobber, die de louterende werking van een gedwongen verkoop heeft ondergaan, leeft het sprookje toch onverminderd voort, mensen kunnen nu eenmaal niet zonder.

  De financiële lobby zal er dan ook alles aan doen om dit in stand te houden. Met haar voornaamste slippendragers in de politiek, de pseudo-liberalen van de VVD, (daar heet de hra “de muur waarop onze welvaart is gebouwd”) waar men voor kleinmoedig cliëntisme altijd aan het goede adres is, zal het waarschijnlijk toekomstige CDA-VVD-(PVV) kabinet zelfs vrees ik verdergaande kredietmogelijkheden toestaan en dubieuze constructies als de nhg en tophypotheken uitbreiden om “de “huizenmarkt vlot te trekken” of “de economie aan te zwengelen”.

  De strijd om de hra tussen de economen en de fin. lobby lijkt voorlopig door de laatsten gewonnen; ik heb de laatste tijd wat andere sites gezien waar hierover werd gediscussieerd, alle argumenten tegen hra en nhg, rapport SERcommissie etc. lijken aan de meeste mensen voorbij te gaan, 9 van de 10 reacties zijn in feite varianten van het volgende, niet zeer complexe schema:

  “Hallo,ik ben Aad Aftrek en dat is mijn twinkelende tweekapper ‘De Buitenstaander’ waarvoor ik mij diep in de schuld heb gestoken. Zonder hra worden de boterhammen karig en de vakanties kort. Bovendien heb ik mij een onzinnige verzekering aan laten smeren en die moet ook betaald worden. Het spreekt vanzelf dat ik recht heb op prestatieloze inkomsten, dus moet mijn huis in waarde stijgen.*) Daarom mag de hra niet afgeschaft worden. Mensen die deze ijzersterke argumentatie niet kunnen volgen zijn a-sociaal, jaloers of gestoord. Daarom stem ik PVVD.
  Met VEH groet, Aad “.

  *)Aad is door de makelaar ingewijd in de leer der unidirectionele huizenprijzen.

  Inderdaad, niet om vrolijk van te worden.

 10. nhz says:

  @6:
  ja, er zitten allerlei rare haken en ogen aan zoiets in NL. Zo schijn je wel HRA te kunnen claimen als je kamerverhuur doet in eigen huis, maar niet als je het hele huis verhuurt. Maar wie controleert dat, is het voldoende als er ergens een bed van de huisbaas staat??

  Op zich is onderverhuren van een deel van het huis buiten NL heel normaal. Een groot deel van de woningen in bijv. Oz en NZ hebben een zelfstandige woonruimte precies voor dit doel, als bron van inkomen; is vast in veel meer landen zo. En in Japan schijnen veel mensen een soort dependance voor de grootouders in/bij het huis te hebben, vooral om sociale redenen. De huisvesting in NL is tegenwoordig zeer individualistisch, gestimuleerd door het belasting/subsidie systeem. Slecht voor het milieu, voor de belastingbetaler en uiteindelijk vaak ook voor de mensen zelf. Waarom krijgen twee mensen zonder werk die in het dagelijks leven partners zijn, maar zeggen dat ze apart wonen, 2x huis, 2x huursubsidie en 2x uitkering? Fraude mogelijkheden te over, en niemand die het interesseert bij de overheid.

 11. adamus says:

  nhz, als echtpaar op 2 adressen gaan wonen. Dat kan. Helemaal niet trouwen is nog beter. Meer mogelijkheden.

 12. adamus says:

  De gemeente Boekeloo (?) heeft een uitzondering gemaakt om opa/oma bij de kinderen te kunnen laten wonen. Als de opa/oma vertrekken moet alles weer in de oude staat gebracht worden. Incl. slopen bijgebouwtje. Uiteindelijk draait het niet om sociaal zijn, maar om poen in onze socialistische heilstaat.

  Overigens werde in de jaren 60 in mijn dorp nog boerderijen gesloopt, waar ook opa/oma bij inwoonden. Het nieuwe huis had dan vaak een aanbouwsel voor voor de oudjes. Ik denk dat opa ook vaak nog wat meedeed in de financiering…….

 13. adamus says:

  en niemand die het interesseert bij de overheid.

  de boekhouding en het verhaal kloppen. Voor aow’er maken ze wel problemen.

 14. adamus says:

  Ik heb in de jaren 70 nog een kamer gehuurd bij amsterdammers van een jaar of 45 die ieder een huis hadden, op de camping woonden en ze allebij verhuurden aan studenten. Ze waren ook beide afgekeurd.

 15. adamus says:

  Fraude mogelijkheden te over, en niemand die het interesseert bij de overheid.

  daarom willen vvd’ers ook vasthouden aan regelingen; fraude mogelijkheden behouden.

 16. adamus says:

  Kinderen gaan weer kostgeld betalen 🙂

 17. Ain says:

  Vooral de reacties op de site van de Telegraaf zijn dan weer grappig.

 18. nhz says:

  @11:
  dan deden ze toch iets niet goed, volgens mij levert dat zoveel fraudecentjes op dat ze permanent op een riante stek in het buitenland met vakantie konden… maar misschien zitten er wel meer subsidiemiljonairs op de camping.

  @14,15:
  echt te gek voor woorden dat de kamer dit vraagt, en weer eens kamerbreed van links tot rechts. Groenlinks (vast deel van de subsidiemaffia blijkbaar) verkeert in slecht gezelschap. 10 miljoen verdeeld over pakweg 100 kamerleden, da’s gewoon ieder een jaarsalaris inleveren en het is allemaal geregeld!!

 19. nhz says:

  @12:
  ja, ik denk ook dat er bij de VVD veel ervaringsdeskundigen zitten t.a.v. het (vaak frauduleus) uitbuiten van overheidssubsidies. Het PvdA en GroenLinks volk moet daarbij door de welzijnswerkers een handje geholpen worden.

 20. adamus says:

  Wakker NL. Julius Paradijs op Aarde. Hoe vreet ik mij de dikste pens onder de hoofdredacteuren.

 21. adamus says:

  Kochten die Amsterdammers nu binnen of buiten de ring……..

 22. adamus says:

  nhz,

  die mensen betaalden 150 gulden huur pmnd voor dat huis en vingen ongeveer 1000 gulden huur per woning. Het waren natuurlijk minimumlijders dus de wao zal ook niet top geweest zijn. Ze hadden wel een dikke pens en waren poepbruin. Ze rookten ook nog; getver.

  Maakt niet uit. Ik ken genoeg gezinsbedrijven die rond 1970 een of meerdere bv’s hebben opgezet. Pa als 50plusser met directeurssalaris snel de wao in plus uitkering particuliere verzekering en auto en huis van bedrijf behouden. Fraude zit overal. Voorwaarde voor fraude: er moeten regels zijn.

 23. adamus says:

  Het PvdA en GroenLinks volk moet daarbij door de welzijnswerkers een handje geholpen worden.

  zitten inmiddels ook veel zzp-welzijnsconsultants tussen. Begonnen met een vliegende start.

 24. nhz says:

  @21:
  ben benieuwd, UK is al sinds jaren een Big Brother samenleving en het lijkt wel of het nooit gek genoeg is. Zouden ze dat echt terugdraaien? Er moeten daar miljoenen zijn die er dik van profiteren, in de ambtenarij (de hele dag opletten via de webcam of andermans kinderen genoeg huiswerk doen, verantwoordelijke baan!), welzijnswerk (allochtonen een beetje echt Engelse cultuur bijbrengen, ook heel verantwoordelijk werk), al die bedrijfjes die dik verdienen aan ontwikkeling, levering en onderhoud van de Big Brother hard- en software. Nee, zo’n systeem voedt uiteindelijk zichzelf, dat krijg je vast niet meer weg.

  Saint Obama zelfde laken een pak, hoe zat het ook alweer met het beeindigen van die overzeese oorlogen, minder defensie uitgaven, terugdraaien van de macht van de banksters, enz.?

  In Nederland vlot het terugdraaien van regels ook voor geen centimeter. Ze doen er wel heel dik over in Den Haag, maar voor iedere regel die ze weghalen komen er drie nieuwe bij – natuurlijk, zodat er zat werk is voor allerlei overbetaalde adviesburootjes van ex-ambtenaren die vaak zelf meeschreven aan de regels.

 25. nhz says:

  goede samenvatting van de situatie:

  ALEA IACTA EST
  http://matterhornassetmanagement.com/2010/05/18/alea-iacta-est/

  leuk detail voor fijnproevers, goudprijs van bijna een eeuw geleden: DM 100 trillion per ounce in 1923
  eens kijken of HeliBen en Tricky Trichet dat nog kunnen verbeteren 🙂

 26. Okkie says:

  @dawg:
  Er worden ook steeds meer misdaden vanachter een bureau gepleegd.

 27. Hugo says:

  Leuk stuk, lekker praktisch. Kan handig zijn als de overheid de huizenbezitbelasting progressief gaat maken. Hoe meer afgelost hoe hoger de belasting. Dit in verband met de ‘solidariteit’.

 28. adamus says:

  http://www.marketoracle.co.uk/Article19531.html

  hoeveel krijgt de bank betaald?

  Hugo, aftappen van afgeloste deel hypotheek; we kennen zoiets al van de ziektekostenverzekering zelfstandigen eind vorige eeuw. “solidariteitsheffing”.

 29. adamus says:

  Ze doen er wel heel dik over in Den Haag, maar voor iedere regel die ze weghalen komen er drie nieuwe bij – natuurlijk, zodat er zat werk is voor allerlei overbetaalde adviesburootjes van ex-ambtenaren die vaak zelf meeschreven aan de regels.

  boeven met boeven vangen. Zo lusten we er nog wel een paar.
  Inderdaad, ex medewerkers die dan een huisje in Frankrijk daarvan kunnen betalen. Vaak 57+. De jongere 50tiger wordt nog meer ontevreden, tot het te dol wordt en hij een jaartje mag schrijven, thuis.

 30. Mieke says:

  Welvaart van de afgelopen 25 jaar is grotendeels ontstaan door exorbitante stijging van het onroerend goed.

  Pinautomaten aan de voordeur zijn definitief verleden tijd!!

  Alleen zien velen dat niet in en denken (hopen) dat de prijzen na enkele jaren weer gaan stijgen zodat het casino opnieuw kan beginnen. Forget it!

 31. Martijn says:

  Mieke,

  Get a grip!

  Welvaart van de afgelopen 25 jaar is grotendeels ontstaan door exorbitante stijging van het onroerend goed.

  Als dat waar is kunnen we door ontroerend goed simpelweg verder te laten stijgen de welvaart ook verder doen toenemen.

  Je snapt zelf ook wel dat dat onmogelijk is.

  Die welvaart is ontstaan door technologische vooruitgang en verkapte slavernij in de vorm van goedkoop werkende Chinezen.

  Het financiële systeem en de waardering van huizen spelen slechts een coördinerende rol.

  Er is dus geen enkele welvaart ontstaan door ‘exorbitante stijging’ van wat dan ook.

 32. Sam says:

  Wat gebeurt er volgende week Ludwig?

 33. Ludwig von Mises says:

  Meneer Mises voor jou. (–edit admin — Niet te populair!!!)

  Weet jij dat eurogoud een kleine 50% gestegen is in een half jaar, sam?

  Ik bedoel te zeggen dat ik de focus op de nominale huizenprijzen van middenstanders als jij pathetisch vind.

  Nog anders gezegd – Mises is in anderhalve maand de prijs van een klein huisje rijker geworden.

  Bug off. Huur ze.

 34. Martijn says:

  Overigens kunnen zilver en mijn best nog gaan stijgen hoor, maar ik spel minder voor de winst en meer voor behoud.

 35. nhz says:

  @39:
  zilver en de mijnen? Misschien ja, ik vind het er momenteel niet zo veelbelovend uitzien; lijkt erop dat beide last hebben van de problemen in de algemene stockmarket.

  Ik snap eigenlijk ook niet hoe Ludwig in 1.5 maand een huis kan verdienen als hij vooral in goudmijnen zat. Even aannemend dat het om 2 ton belegd vermogen ging (?) dan moet hij een feilloze timing hebben om daarmee een garage te kunnen verdienen. Een dik verlies was ook best mogelijk geweest in het afgelopen jaar.

 36. Joe Sicpack says:

  http://www.wegwijs.nl/3622/

  De woningmarkt heeft het ergste gehad volgens dit artikel.

 37. adamus says:

  gelukkig maar.

 38. nhz says:

  @40: alweer?

 39. Hugo says:

  @nhz

  Volgens mij had ie ook flink wat fysiek. Tov 1 jaar geleden is dat een prima investering gebleken. Die rentestijging welke werd voorspeld heeft hem tot nu toe in ieder geval niets opgeleverd (als hij zijn geld had ingezet in het optiecasino).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*