300 duizend woningen staan leeg

Van de 7,2 miljoen woningen in Nederland stonden er op 1 januari 2011 300 duizend leeg. Dat is een kleine 5 procent van de woningen. Een op de zeven leegstaande woningen is amper tien jaar oud.

Deels voor andere doeleinden
Op 1 januari 2011 waren 375 duizend woningen niet bewoond. Dit zijn woningen waar volgens de officiële registraties niemand woont. Sommige van deze woningen worden gebruikt als praktijkruimte, als kinderopvangverblijf, studio of tweede woning. Dit gold voor 75 duizend woningen. Driehonderdduizend woningen staan daadwerkelijk leeg.

Leegstand naar eigendom en bouwjaar, 2011

Een op de zeven woningen is na 2000 gebouwd
Van de 300 duizend leegstaande woningen zijn er 47 duizend na 2000 gebouwd. De verhouding van de totale leegstand is een derde eigenwoningen en twee derde huurwoningen.

Meer leegstand bij niet-sociale verhuurders
Van alle woningen staat 4,7 procent leeg. Van alle leegstaande huurwoningen is twee derde in het bezit van institutionele beleggers en particuliere verhuurders, de niet-sociale verhuurders. Opvallend daarbij is het grote aandeel nieuwere woningen dat leegstaat, namelijk een op de zes. De hogere leegstand bij de particuliere verhuurders wordt deels veroorzaakt door de hogere huren die ze voor hun woningen vragen.

De leegstand van vóór 2000 gebouwde huurwoningen wordt voor een ander deel veroorzaakt door grootschalige renovatieprojecten waardoor ze tijdelijk leegstaan. Ook staan woningen leeg waarvoor een sloopvergunning is verstrekt, maar die nog niet zijn gesloopt. Deze woningen zijn niet direct beschikbaar voor bewoning.

Willem Regeer

Bron: Bewoonde en niet-bewoonde woningen, 2011

Share Button
Tagged with:
250 comments on “300 duizend woningen staan leeg
 1. wesner says:

  Hier in N-O Friesland,(krimpgebied)staan veel erfstukken leeg/te koop.

 2. wesner says:

  Wordt er verkocht, dan heb je een vrijstaande woning op 500 vierkante meter grond voor een koopprijs onder de ton. Het betreft allang afbetaalde huizen waar de erfgenamen liever vandaag dan morgen vanaf willen.(t.e.a.b)

 3. K. WInter says:

  Huidige economische activiteit teert nog grotendeels op de kredietexpansie van vorige decennia. Bedrijven zullen komende jaren blijven krimpen door teruglopende vraag. Dit zal alsmaar toenemende werkloosheid geven. Vergeet het woord ´starters´.

  Huidige woningbezitters die hun maandelijks lasten niet meer kunnen betalen blijken een restschuld over te houden als ze nu willen verkopen. Banken voel dit aankomen en grijpen in. Opkoop van slecht schuldpapier door de overheid moedigt de banken aan om onderpanden te verzilveren.

  Men heeft alle welvaart van de komende 20-30 jaar al opgegeten in de vorm van woning, auto, verbouwing, vakanties, etc. Het geld is allemaal al uitgegeven. De komende 20-30 jaar staat in teken van terugbetalen.

  Huren duurder dan kopen? Reken uit wat u per maand verliest aan waardevermindering van uw huis. Is al snel 1000 euro per maand! Plus u kunt moeilijk weg vanwege een naderende restschuld. Een huurder kan elk moment weg.

  Algehele consumptie economie verdwijnt naar de achtergrond. Er is simpelweg geen geld meer voor onnodige consumptie. Men zal keihard moeten werken om elke dag geld te hebben om te kunnen eten. Al het overige gaat naar de bank en staat.

  Voor huizen boven 250.000 zakt het aantal potentiële kopers versneld. De mensen die nog zo gek zijn om te kopen krijgen onvoldoende financiering, risico’s lopen voor banken op. Meer dekking zal geeist worden, bijv. inbreng eigen vermogen. Gevolg is groeiend aantal leegstaande huizen boven de 250.000. Straten met woningen boven de 500.000 worden in geen tien jaar verkocht en theoretisch rijp voor de sloop.

  Grote groep uitgezette woningbezitters met restschuld. Gevolg is enorme toename van de vraag naar sociale huurwoningen. Bodemvorming huizenmarkt niet eerder voor 2025.

  Mijn advies: nu actie, zo snel mogelijk verkopen. Elke prijs die u nu nog krijgt zal beter zijn als u over 5-10 jaar verkoopt. De restschuld zal alleen maar groter worden. Profiteer nog van de NHG zolang die er is.

  Men zal weer echt willen werken. Geen gezeur meer over vakantiedagen, arbeidsomstandigheden, etc. Puur keihard werken om hun baan te behouden. Klantgerichtheid en service komt terug. Mentaliteit zal volledig veranderen. Het zal een harde tijd worden, maar de excessen van afgelopen decennia zullen verdwijnen.

 4. Voerman says:

  Handelaren struinen de markt af naar dat soort huizen.
  Als zoiets te koop staat, dan heeft zelfs de handelaar er geen brood in gezien.
  Voorzichtigheid is geboden; adders onder het gras etc.

 5. Nou says:

  Bij ons in de straat(eindhoven) staan 5 woningen van een pensioenfonds te huur, 3 al twee maanden en 2 sinds korter.

  Gelukkig voor optimisten blijf het aantal huishoudens nog steeds stijgen(verleden behaalde resultaten?) dus zal er binnenkort een tekort zijn aan 3-kamer woningen voor 1-persoons huishoudens.

 6. Henk 6 says:

  Weet iemand of de trend van leegstand stijgende is?
  Dat haal ik niet uit het stuk.

  Als de trends stijgende is dan is het fabeltje over de woningnood ook om zeep, (net als het fabeltje dat in NL de huizen conservatief gefinancierd zijn)

 7. Voerman says:

  Henk 6: Als de trends stijgende is dan is het fabeltje over de woningnood ook om zeep

  Dat fabeltje is sowieso om zeep.
  Kijk wat er te koop staat, kijk wat gekocht wordt.
  Er is geen woningnood maar geldnood en het gevolg is, dat veel mensen slaatjes proberen te slaan uit de situatie.
  Er is alleen toenemende behoefte aan sociale woningbouw, maar hier ontbreekt het aan een krachtige lobby.
  Gaat denk ik nog heel lang zo blijven. Veel gespin maar weinig wol in woonland!

 8. ll says:

  Henk 6: Weet iemand of de trend van leegstand stijgende is?
  Dat haal ik niet uit het stuk.

  Niet echt.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-04-2009/bijna-6-procent-van-de-woningen-niet-bewoond/

 9. Voerman says:

  K. WInter: Huren duurder dan kopen? Reken uit wat u per maand verliest aan waardevermindering van uw huis. Is al snel 1000 euro per maand!

  Zelfs al is je huis nog 0,0 euro waard, dan is blijven zitten nog goedkoper dan huren. (als je tenminste afgelost hebt!) Het geld wat je huis evt. opbrengt bij verkoop in overigens nu al niet veilig te stallen, laat staan als het door jou geschetste scenario waarheid zou worden.

 10. martino says:

  DO MORE, HAVE LESS, BE MORE

 11. Voerman says:

  martino: DO MORE, HAVE LESS, BE MORE

  Verdwaald?

 12. eric406 says:

  Ik denk dat m.n. de woco’s vast wat woningen leeg willen hebben om de eerste golf huisuitzettingen op te kunnen vangen. De zittende zgn scheefhuurders kunnen dan doorstromen naar de veilinghuizen, die tegen de normale waarde worden verkocht.
  En zo heeft de NVM haar treintje, echter zullen ze er niet veel aan verdienen.

 13. adamus says:

  eric406:
  Ik denk dat m.n. de woco’s vast wat woningen leeg willen hebben om de eerste golf huisuitzettingen op te kunnen vangen. De zittende zgn scheefhuurders kunnen dan doorstromen naar de veilinghuizen, die tegen de normale waarde worden verkocht.
  En zo heeft de NVM haar treintje, echter zullen ze er niet veel aan verdienen.

  wie zegt mij dat de buren die scheefhuurder weg willen hebben? Zolang hij zijn belasting maar betaalt 😉

 14. Scheefwoner says:

  Voerman: Dat fabeltje is sowieso om zeep.
  Kijk wat er te koop staat, kijk wat gekocht wordt.
  Er is geen woningnood maar geldnood en het gevolg is, dat veel mensen slaatjes proberen te slaan uit de situatie.
  Er is alleen toenemende behoefte aan sociale woningbouw, maar hier ontbreekt het aan een krachtige lobby.
  Gaat denk ik nog heel lang zo blijven. Veel gespin maar weinig wol in woonland!

  Volgens hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz vormt de woningnood juist wel een stevige fundamental onder de Nederlandse woningmarkt. Er komen tot 2025 zo’n miljoen huishoudens bij. Kijk maar eens naar dit filmpje van vorig jaar:

  http://www.youtube.com/watch?v=jG5v4dkbmtc

  Ik had toen al mijn vraagtekens bij dit heerschap, nu kan ik er alleen maar om lachen. Vorig jaar kwam op dit blog al haarfijn naar voren dat de beste man niet gevrijwaard was van belangenverstrengelingen. Als je het filmpje goed bekijkt zie je dat hij bij diverse uitspraken een boertje lijkt in te slikken. Net of hij het zelf niet gelooft.

 15. Aurely says:

  Ik snap het issue niet. Er staan dus 100.000 koopwoningen “leeg”.
  Daarvan moeten er zeker 10.000 op elk moment leeg staan vanwege verhuizingen. Dan wordt er nog een x aantal gerenoveerd en wat zwart onderverhuurt oid.

  En dan.. Staan er dus zo’n 100 woningen per stad leeg?

  Boeiuh.

 16. Scheefwoner says:

  K. WInter,

  Beste K. Winter,

  U bent wel erg pessimistisch. Na de K. Winter komt de K. Lente zullen we maar denken.

 17. Keesje says:

  Volgens mij gaan er binnen 10-20 jaar meer mensen dood dan dat er de woningmarkt op komen…. Verder zullen door het versoepeld ontslagrecht meer mensen uitkijken met huis kopen, maar liever met elkaar huren / verhuren zodra over een paar jaar de nhg definitief te laag wordt om een woning mee te financieren ( gaat ieder jaar 1 juli zo’n 30.000 , nu 320.000.

 18. Voerman says:

  adamus: wie zegt mij dat de buren die scheefhuurder weg willen hebben? Zolang hij zijn belasting maar betaalt

  Misschien wel beter een scheefhuurder als buurman dan eentje met huurtoeslag.
  Zeker als je zelf ook scheefhuurder bent.

 19. Voerman says:

  Keesje: Volgens mij gaan er binnen 10-20 jaar meer mensen dood dan dat er de woningmarkt op komen

  Keesje heeft een nieuw beroep: uitvaartondernemer/makelaar!
  Voerman maakte hier lang geleden een slecht begrepen grap over.

 20. Voerman says:

  Nou ja, je hoeft als scheefhuurder in elk geval niet uit armoede een huis te kopen.

 21. Voerman says:

  En de troonrede was bepaald niet ontmoedigend voor de woningbezitter. Meer voor de huurder.

  Op niet woongerelateerde onderwerpen voor iedereen klote.

 22. Scheefwoner says:

  Voerman: Misschien wel beter een scheefhuurder als buurman dan eentje met huurtoeslag.
  Zeker als je zelf ook scheefhuurder bent.

  Bedankt Voerman, ik beschouw dit als een compliment. Je zou aan mij een goede buurman hebben. De koffie staat klaar. Heb nooit gebruik gemaakt van subsidies en altijd netjes mijn belasting betaald. Echter altijd blijven zitten waar ik zit en dan krijg je volgend jaar als boete 5% extra toeslag. Krijg 2.5% rente waar boven de vrije voet nog 1.2% vanaf gaat.

  Wat is wijsheid heden ten dage, een eigen afbetaald huis of de tegenwaarde in euro’s op de bank? Voor mij een luxe probleem. Wat ik pas verschikkelijk vind is dat ik vandaag hoorde dat de vergoeding voor medicijnen voor mensen met een zeldzame ziekte (pompe) niet vergoed worden. Dat is pas triest en toont aan hoe diep we gezonken zijn.

 23. Marty says:

  Wat ik frappant vind is dat ze volgend jaar alweer economische groei verwachten. Kijk naar de PIIGS landen! Daarvan voorspelde ze de afgelopen jaren dat ze ook economische groei zouden hebben, terwijl ze alleen maar verder krompen. Ditzelfde staat helaas hetzelfde te wachten voor Nederland. Hoopvol en optistisch vooruit kijken, maar achteraf toch door die zure appel heen moeten bijten.

  De visie van K. Winter deel ik grotendeels. Het zal hopelijk alleen niet zo lang duren. Daar is de globalisering en de wereldhandel te sterk voor. De groei en welvaart zal alleen soberder zijn, maar we mogen/moeten niet klagen. We hebben het nog steeds goed hier.

  Ik voorzie ook dat Samson met de PvdA startersleningen beschikbaar wil stellen. Ik hoop dat de jongeren/beginners op de arbeidsmarkt daar niet intuinen. Het is een sociale valkuil waarmee de zeepbel weer een beetje lucht wordt ingeblazen, die eigenlijk nu net een beetje begint leeg te lopen. Laat a.u.b. die zeepbel leeglopen! De huizenprijzen dalen tot zeker 4 x modaal (125k voor een eengezinswoning). Je hebt optimisten en pessimisten, maar dit is een visie van een realist! Op die manier maken we ons het leven een stuk aangenamer, socialer en sterker(koopkrachtiger). Nog even geduld a.u.b!

 24. Voerman says:

  Scheefwoner,

  Ik meende het inderdaad echt.
  Ik zou me alleen zorgen maken over zoveel geld op de bank. Enerzijds een luxe, anderzijds is het de vraag of het zo veilig is. Maar zo je zegt: wat is wijsheid?
  En och, over die 5% zou ik me als scheefwoner met wat geld op de bank geen minuut zorgen maken.
  Erger is het inderdaad, wanneer je in dit landschap gepakt wordt, terwijl (en erger nog omdat!) je een gezondheidsprobleem hebt. Meer dan luguber. Een regering die daar het geld vandaan moet halen, daar heeft voerman tijdens de laatste verkiezingen niet aan meegewerkt.

 25. erik says:

  Gemeente Den Haag koopt hypotheken op van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Men mag blijven wonen in hun woning maar gaat natuurlijk wel de schuldsanering in voor jaar of 3. Geen noodzaak voor sociale huur omdat men in de eigen woning blijft. Na jaar of 8 is het de bedoeling dat de hypotheek weer naar de gewone markt gaat maar kan dat niet dan blijft de hypotheek via de gemeente lopen met soepelere condities. Er zijn steeds meer gemeente die dit doen, dus geen noodzaak voor meer sociale woningbouw. Zo is er voor elk probleem een oplossing en zal de woningmarkt in de randstad met maximaal nog maar 5 a 10% zakken. Stijgen zal het niet meer en voor hypotheken boven de 300.000 euro, zij gaan flink verliezen, onderkant markt blijft in stand.

 26. erik says:

  eric 406, helemaal mee eens!

 27. Voerman says:

  erik,

  Alles goed en wel, maar draait wel de belasting betaler voor op. Daardoor ook nog eens minder sociale woning bouw en daar is juist de meeste behoefte aan.
  Denk maar aan al die europese instromers en anderen die van onze gastvrijheid gebruik willen maken.

 28. Adamus says:

  erik,

  En in oostgroningen kunnen ze er ook niet aan meebetalen. Wie wel?

 29. Hendrik says:

  Jammer dat er geen trendanalyse is gemaakt. Pas als je de ontwikkeling van al die cijfers in de loop van 10-20 jaar ziet, word je hier echt wijzer van.

 30. Adamus says:

  Scheefwoner,

  Maar vergoeding wel voor nieuwe baby’s ……

 31. erik says:

  Het grappige is dat veel makelaars het nog steeds hebben over doorstromers…..Ik zie eigenlijk hier in de buurt dat mensen die hun huis verkopen(en dan heb ik het over huizen van boven de 300.000 euro), helemaal niet naar een duurder huis gaan, maar gewoon gaan huren of een goedkoper huis kopen. Dus of dat nou het treintje is waar men al die tijd op hoopt…….

 32. Ma Ling says:

  itt het nvm-treintje doet de fundateller ut weer!

  erg benieuwd of die 265.000 woningen nou eens ruim wordt gepasseerd…

  @ Erik, ben je nou niet laaiend op de gemeente DH?

 33. Voerman says:

  erik,

  Tuurlijk, zij gaan zelf hun geld opmaken voordat het voor hun gedaan wordt.
  Kwestie van weinig vertrouwen in de leiding van dit landschap.

 34. Voerman says:

  Welterusten iedereen!

 35. jim says:

  Voerman: Verdwaald?

  Te laat! je bent gaan slapen.
  Evengoed het omgekeerde is waar:
  ‘Do Less, have more, be less’
  Er zijn bomen maar ook bossen.
  Wat is ‘n boom nog tegenwoordig? Bos is zometeen weer ad beurt. Wie verdwaalt er nu eigenlijk?

  Bijna herfst. Dan sterft ‘t van ‘t leven in de natuur.
  Nu ja, fijne nachtrust.

 36. jim says:

  Voerman: Op niet woongerelateerde onderwerpen voor iedereen klote.

  Hahaha
  Klote voor iedereen. Maak dat de kat wijs!
  Meer klote voor de één als voor de ander is iets volstrekt anders. Zeker als… vul maar in !

 37. jim says:

  Schuld en winst
  Dostojeweski

 38. jim says:

  Retrospectief op de radio vandaag.
  Hernandez uit PVV gestapt. Wat ´n schertsfiguur is dat zeg! Hij gaat zich beraden op zijn toekomst. Met 2 jaar wachtgeld geen weggegooid geld toch, of zie ik dat verkeerd? Maar daar ging de interviewster niet op in. Terecht! Niet nodig. Wat een pathetisch figuur. Er kwam geen verstandig woord uit. Wel heel veel politiek gekunsteld jargon. Doorzichtige prietpraat van de eerste orde! Wilders zet wel ´n keppeltje op maar is tegen rituele slacht. Tegen de regels-joden! Strategische meesterzet op z´n minst 😉 Je zult er op gestemd hebben. Hij verkoopt zijn voorhuid duur zeg maar.
  Lachen dus.

  Ik kan de link niet reproduceren maar ach verbazingwekkend is het ook weer niet. Van zoveel domheid raak je niet geïnspireerd zeg maar. De waan van de dag heerst nog steeds, serieus.

 39. cartoonist says:

  Scheefwoner: Volgens hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz vormt de woningnood juist wel een stevige fundamental onder de Nederlandse woningmarkt. Er komen tot 2025 zo’n miljoen huishoudens bij. Kijk maar eens naar dit filmpje van vorig jaar:

  http://www.youtube.com/watch?v=jG5v4dkbmtc

  Kijk maar eens op onderstaande link dan snap je dat een professor in Nederland tegenwoordig vaak gewoon een ordinaire opportunist is die met quasi wetenschappelijke verhalen, wat krom is recht praat, om de belangen van de banken en multinationals te dienen.
  Juridisch is het in orde maar moreel gezien is het crimineel.
  http://www.ftm.nl/original/de-vastgoedprofessor-en-zijn-belangenconflicten.aspx

  “Sinds 2006 heeft Eichholtz een gesponsorde leerstoel van Fortis. Inmiddels is deze leerstoel ondergebracht bij ANB/AMRO. Bovendien heeft Eichholtz menig nevenfunctie in de vastgoedsector.”

  Eichholtz is er een van de vele nep professoren die een van de vele nep-leerstoelen bekleed. Het universitair onderwijs in NL is hierdoor ernstig gecorrumpeerd maar niemand wil het zien.
  De ons welbekende casametrist Prof.Dr.M.Francke is ook zo’n nep-wetenschapper.

 40. ll says:

  Bij de verzekeraars in de reactie’s hebben ze het goed begrepen.
  De nieuwe belastingen maatregelen zorgen voor vermindering van 200 miljard ( in 30 jaar )op onze op drijfzand gebouwde huisjes, maar zij vergeten dat ze die 200 miljard aftrekken van een ‘geschatte’ ( manipulatie WOZ modellen Prof. Dr. M. Francke ) waarde. 😉

  http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/belastingplan-aflossen-noodzakelijk-voor.195015.lynkx

 41. ll says:

  cartoonist: De ons welbekende casametrist Prof.Dr.M.Francke is ook zo’n nep-wetenschapper.

  De modellen zijn te manipuleren, de input ( waar je uit kan kiezen! ) is de output 🙂

 42. Stefan says:

  “Een op de zeven woningen is na 2000 gebouwd”

  Statistisch niet bijzonder. Bij gelijkblijvend gebouwd aantal woningen per jaar suggereert dit een levensduur van een woning van:

  (2012-2000)*7=84 jaar

  De conclusie voor mij is dat de leegstand bij nieuwe woningen niet significant hoger is dan voor oudere woningen.

 43. Adamus says:

  jim,

  Gaan VVD. En PvdA elkaar vinden ??? 🙂

 44. ll says:

  Stefan: De conclusie voor mij is dat de leegstand bij nieuwe woningen niet significant hoger is dan voor oudere woningen.

  Maar het valt wel meer op, wie heeft er nou geen ‘spookflats met dwaallichtjes’ ergens in de buurt ? 😉

 45. Reaguurder says:

  Henk 6:
  Weet iemand of de trend van leegstand stijgende is?
  Dat haal ik niet uit het stuk.

  Als de trends stijgende is dan is het fabeltje over de woningnood ook om zeep, (net als het fabeltje dat in NL de huizen conservatief gefinancierd zijn)

  Zie ook twitter link hiernaast, maar voor trend:
  http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2012/09/18/spies-moet-leegstand-bij-corporaties-aanpakken/

  2010 30k woningen
  2012 77k woningen

  Klinkt als stijgende trend.

  Stefan:
  “Een op de zeven woningen is na 2000 gebouwd”

  Statistisch niet bijzonder. Bij gelijkblijvend gebouwd aantal woningen per jaar suggereert dit een levensduur van een woning van:

  (2012-2000)*7=84 jaar

  De conclusie voor mij is dat de leegstand bij nieuwe woningen niet significant hoger is dan voor oudere woningen.

  Denk dat de intentie meer zit, in de gedachte dat veel van die woningen uberhaupt nooit zijn bewoond. Gebouwd voor de leegstand dus.

 46. Adamus says:

  ll:
  Rijksoverheid, stimuleren huizenmarkt.

  rijksoverheid.nl/n…mpacte-overheid.html

  Staan leuke dingen in, zoals verhuurder als incassobureau van belastingen. Na banken- nu ook verhuurdersbelasting.
  Ook worden alle onderhandenzijnde bouwwerken afgebouwd. Projectontwikkelaars gaan gewoon failliet en iedereen moet dan verlies afboeken.

 47. Adamus says:

  Adamus,

  Andere alternatieve partijen mogen ook meedoen = Woco en pensioenfondsen gaan verkopen aan nieuw op te richten vehikels.

 48. ll says:

  Conijn, en de garantstelling gemeenten voor WSW

  http://www.bnr.nl/topic/beurs/108206-1209/gemeente-let-op-je-centen

  Zitten we nu in de paniekfase ?

  Iedereen waarschuwt iedereen 🙂

  Wie betaalt de rekening ?

 49. sven says:

  @ Il 51

  Om de woningmarkt beter VOOR DE BELASTINGDIENST te laten functioneren……. de vuile flikkers. (kassa)

 50. ll says:

  @ Eric 406, het wordt allemaal nog erger dan we hadden gedacht.

  Ondertussen gaat Japan ook gewoon door met monetaire stimulering, al 20 jaar, of meer ? 😉

 51. Henk 6 says:

  erik:
  Het grappige is dat veel makelaars het nog steeds hebben over doorstromers…..Ik zie eigenlijk hier in de buurt dat mensen die hun huis verkopen(en dan heb ik het over huizen van boven de 300.000 euro), helemaal niet naar een duurder huis gaan, maar gewoon gaan huren of een goedkoper huis kopen. Dus of dat nou het treintje is waar men al die tijd op hoopt…….

  Er komt een hele generatie (nu 25 – 40) die hun leven in het teken gaan stellen van het aflossen van een schuld, terwijl het onderpand veel minder meer waard is/wordt. Dat heeft een mega impact op het persoonlijk leven.

  Ik hoor nu mensen om me heen met verhalen als “We willen een tweede kind, maar ons huis is te klein en we kunnen voorlopig(!)niet verhuizen.”

 52. Henk 6 says:

  ps ze nemen dus geen tweede kind!

 53. Keesje says:

  Nog 4 huizen erbij en we hebben een nieuw record van aantal te koop staande huizen…..

  http://floris.nu/funda/

 54. Keesje says:

  Henk 6:
  ps ze nemen dus geen tweede kind!

  Precies, wij wilden een 3e eigen of pleegkind, maar dat is zelfmoord voor je maandelijkse lasten als je nog wilt gaan werken met z’n tweeen, onbetaalbaar.

 55. Henk 6 says:

  Keesje,

  Ik heb 3 kinderen, je wordt arm van de kinderopvang.

 56. Keesje says:

  Henk 6:
  Keesje,

  Ik heb 3 kinderen, je wordt arm van de kinderopvang.

  En dan nog het ergste : over 30 jaar verwachten ze als jij hulp behoevend wordt dat je je familie gaat inschakelen……wat dan als je maar 1 kind of gewoon geen kinderen hebt….? Sorry, maar ik heb noval wat collega’s gehad die wel fun vriendinnetjes wilden, maar midden / eind dertig nog steeds dachten kinderloos te willen blijven…wat een sof als je straks 80 bent, familie dood, jij alleen met alzheimer en slecht ter been, maar helaas het verzorgingstehuis is alleen voor de zeeeeer zware gevallen…

 57. ll says:

  Keesje: En dan nog het ergste : over 30 jaar verwachten ze als jij hulp behoevend wordt dat je je familie gaat inschakelen

  Niet zo somber, over 20 tot 25 jaar begint er een nieuwe kredietcyclus, en is alles weer booming 🙂

 58. Karel says:

  De cijfers van augustus zijn door het kadaster bekend gemaakt:
  De gemiddelde koopsom is weer gedaald.
  2011 jan t/m aug: €241.833
  2012 jan t/m aug: €229.957 (-4,9%)

  De gemiddelde koopsom van deze augustusmaand is “slechts” €214.075, wat een daling is van maar liefst -11,3% t.o.v. augustus 2011.

 59. ll says:

  Karel: De gemiddelde koopsom van deze augustusmaand is “slechts” €214.075, wat een daling is van maar liefst -11,3% t.o.v. augustus 2011.

  Grappig klopt precies met de cijfers van de NVM, maar waar blijven die met de cijfers ? ?

 60. lorenzo says:

  Keesje:

  Terecht , in nederland stoppen we de kinderen in een opvangcentrum , de oudjes zijn al lang in een verpleeghuis gestopt (alleen 1 januari altijd druk bezette parkeerplaatsen ), en pa en moe zijn carriere aan het maken naast de bestelling van de nieuwe auto en het plannen van de vakantie (4 keer nog wel).
  Heerlijk , elke dag genieten in dit rijke landje , 5 de plaats op de wereld zelfs hoorde ik gisteren !

 61. Long Time Lurker says:

  In augustus 2012 werden 8.383 woningen verkocht, een daling van 16,2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Kadaster woensdag.

  http://www.nu.nl/economie/2913393/opnieuw-daling-in-verkoop-woningen.html

 62. Ma Ling says:

  Karel,

  vergelijk de gemiddelde koopsom (€214k) eens met de de gemiddelde hypotheeksom (€249k) in augustus 2012.

  Hoe voorbarig is het om te stellen dat je als koper meteen €35k onder water staat? Of is dit niet voorbarig, maar gewoon nog steeds de bubble-wereld waarin we leven?

 63. cartoonist says:

  Karel: De cijfers van augustus zijn door het kadaster bekend gemaakt:
  De gemiddelde koopsom is weer gedaald.
  2011 jan t/m aug: €241.833
  2012 jan t/m aug: €229.957 (-4,9%)

  De gemiddelde koopsom van deze augustusmaand is “slechts” €214.075, wat een daling is van maar liefst -11,3% t.o.v. augustus 2011.

  Buitengewoon goed nieuws !!!,
  woningen krijgen langszaam aan beetje bij beetje wat realistischer prijzen.

 64. cartoonist says:

  cartoonist: Buitengewoon goed nieuws !!!,

  Voor diegene die dit juist geen goed nieuws vinden, eind 90er jaren toen het normaal was dat huizenprijzen jaarlijks met 10% tot 20% stegen werd dat alom aangeprezen als ‘goed nieuws’.
  Bubbels creeeren is nooit goed en het proces wat daarna komt kan voor sommigen pijnlijk zijn.
  De winnaars van toen zijn vaak de verliezers van nu en veel verliezers van nu zijn mogelijk straks weer winnaars.

 65. Long Time Lurker says:
 66. jim says:

  Keesje:
  Nog 4 huizen erbij en we hebben een nieuw record van aantal te koop staande huizen…..

  http://floris.nu/funda/

  6 dagen geleden en de bijgehouden cijfers brengen precies 5 jaar in beeld 13/09/07 tot 13/09/12
  van 126694 naar 262833 dus 136139 meer dat is op jaarbasis 27228 erbij. Kortom volgend jaar op dezelfde dag staat de teller te koop ongeveer op 290061 ! 229% omhoog
  Ga er maar vast aan wennen. Nog nooit zoveel te kiezen 😉

  Adamus:
  jim,

  Gaan VVD. En PvdA elkaar vinden ???

  Een verstandshuwelijk, eeuwige trouw.
  Het vertrouwen moet terug in de samenleving.
  En op de woning´markt´. Wonen 4.0 gaat daar voor zorgen en ze worden trouw geloofd. Kom over ´n jaar maar terug en zie hoe gezond de markt weer functioneert. Not.

  Verwende kinderen. Voor je ´t weet is de onbeschoftheid in het politieke taalgebruik ingeburgerd. Alsof ze er altijd geweest is. Kun je opgroeiende kinderen niet kwalijk nemen. Als je met de bank praat moet je wel altijd enorm op je woorden passen. Die passen niet op de kinderen maar op ´t geld!

  Je kunt het best in wapenindustrie investeren tegenwoordig in plaats van in gele steentjes. Met kernenergie aangedreven onderzeeërs bijvoorbeeld. Staat je geld tenminste veilig!
  Arms? Paralympics? Copyrights? Wie timmeren er aan de weg van hard voor weinig? Zetels nodig: http://www.youtube.com/watch?hl=en&v=TjjN99I1uZE&gl=RT

 67. Long Time Lurker says:

  En vrijdag komen de huizenprijzen over de maand augustus uit. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/publicaties/agenda/2012-338-pb.htm benieuwd wat dat weer wordt nu na de dramatische verkoop cijfers.

  Huis kopen in 2011 Slimme Z. ha!

 68. Keesje says:

  lorenzo: Terecht , in nederland stoppen we de kinderen in een opvangcentrum , de oudjes zijn al lang in een verpleeghuis gestopt (alleen 1 januari altijd druk bezette parkeerplaatsen ), en pa en moe zijn carriere aan het maken naast de bestelling van de nieuwe auto en het plannen van de vakantie (4 keer nog wel).
  Heerlijk , elke dag genieten in dit rijke landje , 5 de plaats op de wereld zelfs hoorde ik gisteren !

  De meeste werkende ouders werken 2 x 4 hoor, maar die 3 dagen opvang is al een vermogen! En ik weet niet waar jij 4 x op vakantie vandaan haalt, wij zijn 1 week op vakantie geweest op een camping, niet overdrijven graag…..

 69. Ma Ling says:

  ll,

  heb trouwens goed moeten lachen van die laatste alinea in het artikel van de Metro dat je aanhaalde. Dat je als koper straks toch maar winst hebt!

 70. jim says:

  ll:
  Rijksoverheid, stimuleren huizenmarkt.

  rijksoverheid.nl/n…mpacte-overheid.html

  Ook het genoemde ´Right To Challenge´ schept vooruitzichten. Zouden daarin soms de mogelijkheden voor nieuwe voertuigen in bestaan waar je op doelde Adamus?

  Adamus:
  Adamus,

  Andere alternatieve partijen mogen ook meedoen = Woco en pensioenfondsen gaan verkopen aan nieuw op te richten vehikels.

  Tijdschrift voor sociale vraagstukken over Albert Jan Kruiter is auteur van ‘Mild despotisme. Hedendaagse democratie en verzorgingsstaat door de ogen van Alexis de Tocqueville’(Van Gennep 2010).
  http://www.tssmagazine.nl/media/2011/11/TSS_2011_oktober_aj-kruiter.pdf

 71. slimme gerrit says:

  Keesje: De meeste werkende ouders werken 2 x 4 hoor, maar die 3 dagen opvang is al een vermogen!

  beetje creatief zijn, Keesje: op de 2 doordeweekse dagen dat 1 vd ouders vrij is, zorgen ze toch ook voor de kinderen van een ander gezin(nen)? Gewoon als vriendendienst; en als tegendienst kan jij ze op de werkende dagen weer gratis onderbrengen bij de andere ouders.

  Maar nee, dat vinden we moeilijk en op onze vrije dag gaan we toch zeker niet voor 6 kinderen zorgen? het leven moet wel leuk blijven. Maar dan wel zeuren dat kinderopvang zo duur is.

 72. cartoonist says:

  slimme gerrit: beetje creatief zijn, Keesje: op de 2 doordeweekse dagen dat 1 vd ouders vrij is, zorgen ze toch ook voor de kinderen van een ander gezin(nen)? Gewoon als vriendendienst; en als tegendienst kan jij ze op de werkende dagen weer gratis onderbrengen bij de andere ouders.

  Goed gezien,
  werkende mensen moeten eens beslissen waar ze hun prioriteiten leggen. Met z/n tweeen full time werken en dan maar klagen over druk-druk-druk, twee auto’s, een gesubsidieerde spaarhypotheek en dan ook nog gesubsidieerde kinderopvang eisen.
  Als de prioriteit bij de kinderen ligt dan zul je ergens anders op moeten inleveren.

 73. Dawg says:

  floor:
  Dawg,

  Interessant artikel.
  eurointelligence.c…t-sucking-sound.html

  Mooi artikel. Laat nog maar weer eens goed zien waar de schoen wringt in de Eurozone. En voor Duitsland kan je net zo goed Duitsland invullen. Sterker nog, het Nederlandse overschot op de lopende rekening was in 2011 verhoudingsgewijs (als percentage van het bbp) bijna tweemaal zo groot als dat van Duitsland. Zie bijvoorbeeld:

  http://biflatie.nl/artikelen/34-economisch/40154-de-nederlandse-economie-in-8-grafieken

  (laatste grafiek)

  In het artikel wordt een boekhoudkundig verband genoemd waarvan je het belang moeilijk kan overschatten als je de aard van de schuldenprobleem in de eurozone wil doorgronden:

  (current account surplus) = (government surplus) + (private sector saving)

  In woorden staat hier zoiets als dat wanneer de particuliere sector (bedrijven en gezinnen) en de overheid van een land gezamelijk minder besteden dan ze aan inkomen ontvangen er dan een tegelijkertijd een overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van dat land MOET zijn. Konskwentie is ook dat in de landen met een tekort op de lopende rekening de particuliere sector en de overheid gezamelijk meer besteden dan ze aan inkomen ontvangen. Dus schulden opbouwen. Deleveraging in de periferie is met andere worden onmogelijk zolang Duitsland en Nederland doorgaan met hun mercantilistische beleid en tegelijkertijd het overheidstekort omlaag brengen.

  Oekonomen zijn op deze site een beetje verdacht volk en macroeconomie een vies woord want dat heeft met Keynes te maken. Konsekwentie is wel dat daardoor niet doorzien wordt dat het aangehangen macroeconomische beleid niet het algemeen belang dient maar de oortjes te veel laat hangen naar de belangen van de multinationals.

 74. Dawg says:

  Correctie:

  “En voor Duitsland kan je net zo goed Duitsland invullen.”

  moet zijn:

  En voor Duitsland kan je net zo goed Nederland invullen.

 75. lorenzo says:

  Keesje: De meeste werkende ouders werken 2 x 4 hoor, maar die 3 dagen opvang is al een vermogen! En ik weet niet waar jij 4 x op vakantie vandaan haalt, wij zijn 1 week op vakantie geweest op een camping, niet overdrijven graag…..

  Keesje leeft hoop ik niet onder een steen of heeft er lang onder gezeten ; jawel de gemiddelde mens gaat 3 keer per jaar op vakantie , de herfstvakanties hebben alweer een record geboekt (..).
  klopt dat 3 dagen een vermogen kost , maar waarom moet een ander dan jij dat betalen dan ? Een hypotheek of ander krediet is nog altijd vrijwillig in dit land.

 76. Kapotjeplov says:

  In de plannen van de overheid lees ik:

  [quote]Vanaf 1 juli 2013 geldt een maximale huurverhoging van 1 procent boven de inflatie voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro.
  Voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro per jaar geldt dat de verhuurder een huurverhoging boven de inflatie (van max. 5 %) in rekening kan brengen.[/quote]

  Geldt dit voor alle huursectoren of alleen voor de gereguleerde/sociale huursector?

 77. Ma Ling says:

  Kapotjeplov,

  sociale huur tot aan liberalisatiegrens (meen ik)

 78. Floor says:

  Kapotjeplov,

  Uitsluitend sociale sector,(maar het zou mij niet verbazen indien de vrije sector verhuurders hier ook een slaatje uit gaan slaan).
  Bij gebrek aan een vrije huursector van enig formaat in dit landje vindt zelfs de overheid het kennelijk niet nodig dit duidelijk aan te geven in zijn publicaties.

 79. cartoonist says:

  Dawg: Dus schulden opbouwen. Deleveraging in de periferie is met andere worden onmogelijk zolang Duitsland en Nederland doorgaan met hun mercantilistische beleid en tegelijkertijd het overheidstekort omlaag brengen.

  Exact, Nederlandse en Duitse banken waren de grootste kredietverstrekkers voor de knoflooklanden zodat ‘onze’ multinationals konden blijven exporteren naar die landen. Zoals Duitse auto’s en Nederlandse varkens. En nu er niet betaald kan worden mag de belastingbetaler de bankaandeelhouders bailen.

  De eenvoudige oplossing, stoppen met het mercantilistisch beleid en meer knoflook en olijven gaan eten. (hmmm . . . lekker)

  Dawg: …… niet het algemeen belang dient maar de oortjes te veel laat hangen naar de belangen van de multinationals.

  Een ander oplossing is meer protectionistische maatregelen voor de EU. Dat is natuurlijk zeer tegen het belang van de multinationals. Omdat bijna alle simpele werkgelegenheid door de multinationals met veel staats-subsidies is verplaatst naar lage-lonen landen. Nagenoeg alle financiele voordelen van deze uitbesteding verdwijnen in de diepe zakken van de multinationals.

  Weg met het globalisme. Eigen EU-volk eerst. 🙂

  Maar zolang multinationals meer geld uitgeven aan politiek lobbyisme dan dat zij betalen aan belastingen ……… kan de burger dood neervallen.

 80. Ton says:

  Of topic maar ik weet niet waar ik dit anders moet vragen.
  Waar kan ik de mensen achter deze site mailen ?
  Als je een verhaal of topic hebt wat interessant is waarom zijn daar geen contactgegevens voor ?
  Ik zie ze echt nergens en dat vind ik vreemd.
  Geen behoefte aan input van lezers behalve in de commentaren ?

 81. ll says:

  Moet er zij

  Ton: Geen behoefte aan input van lezers behalve in de commentaren ?

  Moet hiernaast staan, ergens………zal ff zoeken.

  Ondertussen in Olland

  De gemiddelde koopkracht in Nederland daalt in de periode 2010 tot en met 2013 met 4 procent. Dat blijkt uit de Macro-Economische Verkenning van het Centraal Planbureau (CPB) die op Prinsjesdag is gepubliceerd. Dit jaar gaat de koopkracht met 1,75 procent omlaag, volgend jaar is dat 0,75 procent. Ook de afgelopen 2 jaar moesten Nederlandse burgers al inleveren.

 82. jim says:

  Politics, corruption and lies.

  Park verhuren moet kunnen. D´66 weet het in elk geval te verkopen. Volgens Jelmer Alberts is het festival zelfvoorzienend. Sponsoren bestonden dit jaar echter onder meer uit VSB bank, Prins Bernhard fonds, Stadsdeel Oost, de Amsterdamse raad voor de kunst en nog ´n zooitje anderen. http://jelmeralberts.nl/popular-tag/appelsap Kreeg het ´Appelsap´ festival vorig jaar nog een slordige 250.000 euro subsidie uit de pot van de Amsterdamse raad voor de kunst alleen al, voor volgend jaar vroegen ze 19.000 meer.
  Gaat niet meer gebeuren. http://www.kunstraad.nl/2012/06/appelsap/ En dan te bedenken dat ´n kaartje a.d. deur 35 euro kostte dit jaar! Zou Jelmer soms vriendjes hebben in kringen van de zichzelf vernoemde ´Culturele voorhoede´ te weten het Dance event en clubcircuit?

  We feesten door.
  Dinsdagavond boog de deelraad zich over de kwestie of ze in 2013 het park opnieuw verhuren. De raad besloot dat het festival in 2013 gewoon door kan gaan in het Oosterpark, mits er in gesprek wordt gegaan met de buurtbewoners en de afzetting zoveel mogelijk worden beperkt. Na de editie van volgend jaar volgt er een evaluatie.

  Hierbij vast mijn evaluatie van het PARK VERHUURD aan het ´Loveland´ Dance festival dit jaar gehouden op uitgerekend Koninginnedag. Waar ik, maar ik niet alleen, even kort in gesprek ging. http://dl.dropbox.com/u/6659007/PICT0034.MOV

 83. ll says:

  Ton. Staat hiernaast heb u tips of opmerkingen ?
  info@huizenmarkt-zeepbel.nl

 84. Dr. t says:

  Kapotjeplov

  Je nickname doet me ineens denken aan een cartoon.

  De tekst erbij luidde:

  Zachte doodtabletten aan mijn hoela!, je bent zeker dezelfde klootzak die aan mijn vader toentertijd kapotte condooms verkocht.

 85. Anon says:

  Kapotjeplov:
  In de plannen van de overheid lees ik:

  [quote]Vanaf 1 juli 2013 geldt een maximale huurverhoging van 1 procent boven de inflatie voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro.
  Voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro per jaar geldt dat de verhuurder eenhuurverhoging boven de inflatie (van max. 5 %)in rekening kan brengen.[/quote]

  Geldt dit voor alle huursectoren of alleen voor de gereguleerde/sociale huursector?

  Voor vrije sector huurwoningen zijn er geen wettelijke bovengrenzen in huurverhoging, dus de maatregel is niet van toepassing. (De verhuurder kan in de huidige situatie al een verhoging van meer dan 5% boven inflatie voorstellen.)

 86. Ton says:

  ll,

  Heb op 10-9 op de bonnefooi (ik zag nergens een email adres) een stuk ingestuurd naar info@huizenmarkt-zeepbel.nl maar nooit reactie gekregen.
  Wilde het vóór de verkiezingen geplaatst hebben maar helaas.

  Als er interesse voor is zal ik een verbeterde versie gaan maken en opnieuw aanbieden maar misschien kan je de post van 10-9 even bekijken.
  Als er geen belangstelling is ga ik ook geen moeite doen. De eerste versie was te haastig en bevatte wat fouten die ik in overleg wel wilde corrigeren maar dat was toen.
  Ik hoor het wel.

 87. Floor says:

  Anon: (De verhuurder kan in de huidige situatie al een verhoging van meer dan 5% boven inflatie voorstellen.)

  Nou niet alleen in de huidige situatie hoor, zijn ze bij mij reeds in 2005 mee begonnen, toen voor het volk het geld nog nagenoeg gratis tegen de plinten klotste. De corporaties wisten toen al beter.

 88. Floor says:

  Dawg: Konsekwentie is wel dat daardoor niet doorzien wordt dat het aangehangen macroeconomische beleid niet het algemeen belang dient maar de oortjes te veel laat hangen naar de belangen van de multinationals.

  Denk dat het wat Duitsland en Nederland betreft ook helemaal niet de bedoeling is dat het het algemeen belang van de eurozone dient.
  We zijn gewoon bezig zoveel mogelijk van onze tegoeden weg te snaaien uit die landen om vervolgens uit de EMU te stappen.

 89. ll says:

  Ton: Als er interesse voor is zal ik een verbeterde versie gaan maken en opnieuw aanbieden maar misschien kan je de post van 10-9 even bekijken.

  Sorry Ton, ik ben maar een argeloze blogger, kan niets voor je betekenen, een adres geven kan ik wel, staat hiernaast 🙂

 90. Dawg says:

  Floor: We zijn gewoon bezig zoveel mogelijk van onze tegoeden weg te snaaien uit die landen om vervolgens uit de EMU te stappen.

  Maar dat is dus onmogelijk. Er gaat niks “weggesnaaid worden”. Daar zit nu net de inconsistentie in het beleid. Duitsland en Nederland kunnen niet en de exportmachine van Europa blijven en tegelijkertijd verwachten dat de periferie z’n schulden gaat terugbetalen. Als je die status quo wil handhaven zul je zien dat de saldi op TARGET 2 (=kredietverlening aan de periferie) alleen maar verder oplopen.

  Duitsland en Nederland kunnen de huidige impasse doorbreken door hun binnenlandse bestedingen op te voeren. Dat kan door een groter overheidstekort, maar beter zou het zijn dat de lonen van de lagere middenklasse weer eens wat vooruitgingen.

 91. Ton says:

  ll: Sorry Ton, ik ben maar een argeloze blogger, kan niets voor je betekenen, een adres geven kan ik wel, staat hiernaast
  Ja ik dacht dat je van de site zelf bent.
  Nou ik stuur het nog 1 keer in en als men niet reageert is het jammer maar helaas.

 92. Floor says:

  Dawg,

  Wat dacht je van 4000 miljard? Dat is wat dat ESM moest doen voordat er enige veranderingen/restricties vooralsnog in aangebracht werden afgelopen 12/9.
  En ik heb zo’n schuin vermoeden dat ze daar wel weer een achterdeurtje voor gaan vinden.
  Anyway, die Target2, LTRO en SMP bedragen momenteel 2300 miljard en zijn inderdaad deels noch immer stijgend. Met die leverage van 85/15×700 miljard = 4000 miljard die voor 12/9 in de planning zat kom je een heel eind voor de noordelijken vermoed ik indien je daarna de euro in eigen land laat vallen.
  Daar is dus 12/9 een stokje voor gestoken, maar ik zie dat als iets voor de bühne.
  Stel je eens voor, niet de zuidelijken stappen uit de euro, maar de noordelijken. Ondertussen gaat de vorming van een politieke en fiscale unie gewoon door en de noordelijken stappen weer in wanneer de boel bij de zuidelijken opgeruimd is.
  We beginnen helemaal opnieuw en hebben geleerd van de fouten van de afgelopen 10 jaar.
  Of zie ik nu iets heel fundamenteels over het hoofd?

 93. Floor says:

  Floor: We beginnen helemaal opnieuw

  Helemaal opnieuw op monetair gebied dus.
  En voor alle duidelijkheid, die 4000 miljard wordt weer 700 miljard wanneer de euro instort en daar hebben dan nagenoeg alle europese landen ook nog aan mee betaald.

 94. Dawg says:

  Dawg,

  Filmpje van +/- 10 min. Gaat in op het wereldwijd achter blijven van de lonen bij de arbeidsproductiviteit. M.i. één van de oorzaken van de schuldencrisis. Let op het grafiekje rond min. 3.

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=767&Itemid=74&jumival=7724

 95. Juan Belmonte says:

  Scheefwoner: Volgens hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz vormt de woningnood juist wel een stevige fundamental onder de Nederlandse woningmarkt.

  Ook als er woningnood zou zijn
  wil dat niet zeggen
  dat de huidige prijsnivo’s
  daarom lang moeten blijven bestaan

  Bij prijsvorming speelt een rol:
  – vraag en aanbod met daarin ook toekomstverwachtigen van de markt
  – bevolkingsgroei of krimp
  – politieke regelgeving omtrent subsidies (HRA) en huizenleaseconstructies (aflossingsvrij)
  – kredietgroei of krimp (o.a. afhankelijk van rentestanden en verwachtingen)
  – een eventuele noodzaak tot aan- of verkopen (de prijs van geen transactie doen en uitstellen)

  Het is niet vaak dat Juan op de korte(re) termijn wijst van de oekoenomen maar een eventuele woningnood (overigens in combinatie met een bevolkingskrimp) in 2025 zegt nog weinig over de prijsnivo’s in 2015. J.i. zeggen bovenstaande factoren daar méér over.

  De wereld ziet er vaak net weer wat anders uit
  afhankelijk van de bril waar men door kijkt 🙂

 96. Floor says:

  Floor: die 4000 miljard wordt weer 700 miljard

  Gewoon dat geintje van de banken nog eenmaal uithalen en wel heel grootschalig, zo laat je die ‘schulden’ van de ECB in rook opgaan, alsof ze nooit bestaan hebben.

 97. Juan Belmonte says:

  Maar woningnood en krimp kunnen in de polder prima samengaan, over de ene leeest men veel over de ander ziet men liever niks.

  De heer Wientjes: nooit meer over krimp praten. Spreken is Zilver, Maar zwijgen is boud. Hogehuizenprijsminnend NL = Hogeschuldenminnend NL = Woekerpolisminnend NL.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112933

 98. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 99. Dawg says:

  Floor: Helemaal opnieuw op monetair gebied dus.

  Zie ik niet gebeuren. Verbaas me elke keer weer over de vastbeslotenheid van de maatschappelijke elites in de lidstaten om de eurozone in tact te laten.

 100. Floor says:

  Dawg,

  Indien we één Europa willen worden zullen de lonen in Nederland wel naar beneden moeten, of je moet ze in landen als Roemenië etc willen laten stijgen naar ons niveau?
  Afgezien daarvan, de komende xxx jaar zullen de lonen in Azië en het westen ook naar elkaar moeten groeien en daarvoor is er maar één richting betreffende westerse lonen en dat is ‘zuidwaards’.

 101. Floor says:

  Dawg: Verbaas me elke keer weer over de vastbeslotenheid van de maatschappelijke elites in de lidstaten om de eurozone in tact te laten.

  Gaan ze jou en mij ook niet mededelen Dawg want dat zet de hele zaak op tilt. Alles wat uit de mondjes van politici en banksters komt is voor de bühne.

 102. Adamus says:

  cartoonist,

  Het mediterrane dieet krijgt wel een erg schrale invulling vrees ik.

 103. Dawg says:

  Floor,

  Lagere lonen kunnen een belang zijn van individuele bedrijven of individuele exportlanden, maar maken het probleem voor de globale economie alleen maar groter. Al die spulletjes die gemaakt worden moeten tenslotte ook een keer verkocht worden.

 104. Adamus says:

  Floor: Gaan ze jou en mij ook niet mededelen Dawg want dat zet de hele zaak op tilt. Alles wat uit de mondjes van politici en banksters komt is voor de bühne.

  Je wilt niet weten hoeveel pr bureaus een leuke boterham verdienen op onze kosten 😉

 105. Adamus says:

  Dawg: Zie ik niet gebeuren. Verbaas me elke keer weer over de vastbeslotenheid van de maatschappelijke elites in de lidstaten om de eurozone in tact te laten.

  Is de vraag natuurlijk: wat hebben ze te verliezen?

 106. Floor says:

  Dawg,

  Ga eerst ff eten, moet over een goed antwoord op die laatste van jou nog nadenken, maar een beetje sparren stel ik zeer op prijs aangezien ik met mijn ‘dirty mind’ op die manier steeds dichter bij de gedachtengang van die elite geraak.

 107. Dawg says:

  Adamus,

  Zeg ‘t maar. Wat weten of zien zij, wat wij niet weten of zien?

 108. Floor says:

  Adamus,

  Even voor de goede orde, ik heb aangegeven dat de eurozone op deze manier, weliswaar met een korte onderbreking van de noordelijken wat betreft munt in eigen land, maar waarschijnlijk met een euro voor omrekenkoersen of iets dergelijks. gewoon intact blijft.
  Dat politieke gebeuren vanuit Brussel blijft gewoon doorgaan zoals die natte dweil ons duidelijk gemaakt heeft de dag na de verkiezingen alhier. (toen wist ‘ie het nl zeker).

 109. Floor says:

  Dawg,

  Ja ben ik weer, xxx jaar zijn een hoop jaren Dawg, probeer uitsluitend de grote lijn aan te geven.

 110. Hugo says:

  Over de EUrofielen gesproken. Hier weer een stap in de EUSSR richting;

  ”EU heavyweights call for radical foreign and defence policy overhaul”

  ”Five of the six biggest countries in the EU, excluding Britain, have called for a radical overhaul of European foreign and defence policies to create a powerful new pan-European foreign ministry, majority voting on common foreign policies to bypass a British veto, a possible European army, and a single market for EU defence industries.”

  Niet in de verkiezingen naar voren gekomen maar NL is aan boord (waarom heeft Geert dit niet gemeld?)
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/18/eu-foreign-defence-policy-overhaul

  Zoals meerdere keren al door de EUrofielen gesteld, het doel is een empire worden. De gevolgen be damned zoals we kunnen zien.

 111. Floor says:

  Hugo: Niet in de verkiezingen naar voren gekomen maar NL is aan boord (waarom heeft Geert dit niet gemeld?)

  Denk dat ze Geert niet op de hoogte gesteld hebben, Geert was het allergrootste gevaar voor de plannen van Brussel, dat arrangementje van de overige partijen en met name CDA en VVD om Wilders zover te krijgen dat ‘ie er mee nokte heeft zich geheel naar tevredenheid van Brussel en den Haag ontwikkeld, Wilders kon onwetend gehouden worden na april.
  Enige wat nog even afgewacht moest worden was de reactie van het stemvee op 12/9.
  Zoals ondertussen bekend heeft 53% van het stemvee uiteindelijk op de tegenparij gestemd en heeft Rutte zijn droombaan als leider van de PvdA te pakken.
  Full speed ahead voor Brussel dus nu.
  En dat Brussel die dwarsliggende failliete boedel daar ten noord-westen van ons er niet bij wil hebben, daar kan ik mij nog wel iets bij voorstellen.

 112. Dawg says:

  Floor: Dawg, Ja ben ik weer, xxx jaar zijn een hoop jaren Dawg, probeer uitsluitend de grote lijn aan te geven.

  De grote lijn zal uiteindelijk wel zijn dat de lonen in de opkomende landen ook mee zullen gaan groeien met de arbeidsproductiviteit. Hoe eerder de dollar door het putje gaat des te eerder we dat gaan zien. De rest is een kwestie van geopolitiek en wat dat betreft ben ik als een geblindoekte in een donkere kamer.

 113. Dawg says:

  Hugo,

  ‘k Vind de verhouding EU ten opzichte van de anglosaxisische wereld op dit moment heel dubbelzinnig. Als je het evangelie van A/FOA volgt zou je van de EU een min of meer zelfstandige opstelling verwachten ten opzichte van die wereld. Toch doet de EU keurig netjes mee met de boycot van Iran of de omverwerping van het regiem van Khadaffi. Begrijp dat allemaal niet zo.

 114. Floor says:

  Dawg,

  Die dollar door het putje daar durf ik geen drie kruisjes voor te zetten, maar denk wel dat dat nog heel lang kan gaan duren.

 115. Floor says:

  Dawg: de omverwerping van het regiem van Khadaffi

  Dat was Sarko met ruggesteun van de USA en dus UK die in Lybië aan de gang is gegaan om de boel te laten ontsporen.
  Verder denk ik dat de belangen van de Europese unie vooralsnog bij de Europese Unie liggen en momenteel nog even iets minder bij de mondiale kredietcrisis.

 116. Hugo says:

  Floor: Wilders kon onwetend gehouden worden na april.

  Dat zou kunnen maar zulke voorstellen komen niet uit de lucht vallen. Zoals in het stuk staat is er 9 maanden over gepraat. Wilders zat toen gewoon in de regering. De verkiezingsuitslag is uiteraard tragisch…

  Over de UK, ja die zijn failliet. Net zoals de PIIGS, NL etc etc. Wie is niet failliet?

  Dawg: Begrijp dat allemaal niet zo.

  Volgens mij heeft de ECB er niet op gerekend dat China de US treasury bills zo lang zo opkopen en de dollar zo lang zou supporten. Dit heeft de kansen voor de EU(ro) als reserve currency flink onderuit gehaald. Geen empire zonder reserve/oil currency

  Zoals ik gisteren (of was het eergisteren) al linkte, steeds meer olie gaat in Yuan en niets/amper Euro. Dan maar olie weer vazalletje maken. Zoals another stelde, alleen Saudie Arabie telt. Dus die te vriend houden door hun ”natuurlijke vijanden” ala Iran te lijft te gaan. Wel lollig is dat SA de Euro regio nu keihard laat vallen door (in tegenstelling tot beloften) geen extra olie te leveren.

  Just my 2 cents.

 117. Dawg says:

  Floor: Dawg, Die dollar door het putje daar durf ik geen drie kruisjes voor te zetten, maar denk wel dat dat nog heel lang kan gaan duren.

  Maybe, maybe not. Voor iedere dollar die de Amerikanen aan olie besteden heeft de rest van de wereld er drie nodig om olie te kunnen kopen. Wat blijft er van de dollar over als olie niet langer in dollars wordt afgerekend.De Amerikaanse avonturen in ‘t Midden Oosten maken wat mij betreft toch wel tamelijk duidelijk dat men aan de andere kant van de Atlantische Oceaan “pretty desperate”aan ‘t worden is.

 118. Dawg says:

  Hugo,

  ‘t Wie weet. Uit jouw comment maak ik op dat jij ook constateert dat jij ook een soort dubbelzinnigheid ziet in de lijn van de EU.

 119. cartoonist says:

  Dawg: Filmpje van +/- 10 min. Gaat in op het wereldwijd achter blijven van de lonen bij de arbeidsproductiviteit. M.i. één van de oorzaken van de schuldencrisis. Let op het grafiekje rond min. 3.

  therealnews.com/t2…74&jumival=7724

  Als de lonen in NL stijgen d.m.v. nieuw krediet krijgen we een flinke inflatie. Alle grondstoffen ook duurder dus netto geen welvaartsgroei. Wel hogere rente vermoed ik.
  Als die loonsverhoging uit de zakken van de multinationals en miljardairs komt is het nivellering en zal het geen inflatie veroorzaken en dus welvaartsgroei.
  Maar daar willen die sociopaten die de multinationals , banken en regeringen besturen niets van weten.

  Maar buiten die denkbeeldige loonsverhoging, waar zijn die banen in NL ? Dan moeten er toch eerst protectionistische regels ingevoerd worden.
  Dit gaat nog heel lang etteren voor diegenen met een slechte financiele gezondheid denk ik.

 120. Hugo says:

  Dawg: dat jij ook een soort dubbelzinnigheid ziet in de lijn van de EU.

  Die zie ik zeker. Laat ik het vriendelijk ”zwalkt van de ene lijn naar de andere” noemen.

 121. Hugo says:

  De USA staat er in mijn idee slechter voor dan de EU. Berichtje uit California bijvoorbeeld.

  ” California August Sales Tax Collection Down 20% From Year Ago, Total Revenues Down 5.5%, Income Tax Up 11.6%; Spending Out Of Control By $3 Billion

  A summary of California State Finances for August!
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.co.uk/2012/09/california-august-sales-tax-collection.html?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed:+MishsGlobalEconomicTrendAnalysis+%28Mish%27s+Global+Economic+Trend+Analysis%29#QV54D06DsU8c2vYx.99

  Die income tax up 11,6% geloof ik niet zo.
  ”According to the BLS current population survey (CPS), the unemployment rate for California fell 0.0 percentage points in July 2012 to 10.7%. The state unemployment rate was 2.4 percentage points higher than the national rate for the month. The unemployment rate in California peaked in February 2010 at 12.4% and is now 1.7 percentage points lower.”

  Denk dat Total Revenues Down 5.5% wel eens een understatement kan blijken te zijn.

  http://www.deptofnumbers.com/unemployment/california/

  Dat is 1 voorbeeld van vele staten. Veel zijn er erger aan toe (bv Michigan).

  Die droogte kan wel eens veel boeren failliet laten gaan. Ook schijnt er nu veel vee te worden geslacht omdat voer te duur is. De zoveelste dreun.

  Ik kan een ieder aanraden om naar de gegevens over mondiale voedselvoorraden te kijken en de huidige waarschijnlijke en gegeven (deels) misoogsten. Die gaan verder dan alleen in de USA. Ziet er niet goed uit. Begrijp ook hoe de ”just in time” bevoorrading werkt. Wat mij betreft is een goed gevulde voorraadkast geen overbodige luxe.

 122. Dawg says:

  cartoonist,

  Het afknijpen van de binnenlandse bestedingen door aanhoudende loonmatiging voor de werkende mensch zal zeker niet voor meer banen gaan zorgen. In 1980 verdiende Jan Modaal netto 782 euro per maand en in 2011 was dat 1670 euro. Welliswaar een groei van 113 procent, maar kwa koopkracht kwam Jan nauwelijks van z’n plaats want in dezelfde periode stegen de prijzen gemiddeld met 105%.

  http://www.gemiddeld-inkomen.nl/inkomens-vanaf-1970.php

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71905NED&D1=0&D2=80-84,86-111&VW=T

 123. Dawg says:

  Hugo: De USA staat er in mijn idee slechter voor dan de EU. Berichtje uit California bijvoorbeeld

  Denk ik wel. ‘t Is al vaker opgemerkt. Het tekort van de Amerikaanse overheid is verhoudingsgewijs net zo groot als dat van Spanje, maar de Amerikanen kunnen de rente laag houden dankzij de FED. Die mogelijkheid heeft Spanje niet.

  http://www.tradingeconomics.com/

 124. Hugo says:

  Dawg: Het tekort van de Amerikaanse overheid is verhoudingsgewijs net zo groot als dat van Spanje

  Welke Amerikaanse overheid? Er zijn honderden overheden actief…. Ook in de EU. Voordeel dat de EU heeft. Nog geen federal tax. Dit itt de USA. Hoe ging het ook al weer in de VS? Staten mogen geen tekorten hebben, alleen de Federale overheid. Uiteraard werd dat gebroken maar hield lang wel. Schulden overtanken naar EUro(pa) en allemaal een ”gezonde balans” na fors devalueren in goud?

  Hoe dan ook, man man man wat een teringzooi.

 125. slimme gerrit says:

  Dawg:
  Dawg,

  Filmpje van +/- 10 min. Gaat in op het wereldwijd achter blijven van de lonen bij de arbeidsproductiviteit. M.i. één van de oorzaken van de schuldencrisis. Let op het grafiekje rond min. 3.

  therealnews.com/t2…74&jumival=7724

  Sorry, Dawg, maar je ziet dit verband toch echt verkeerd. De arbeidsproductiviteit is m.n. harder toegenomen door technology (beter kapitaalgoederen), en dan is er helemaal geen reden voor reele lonen om net zo hard mee te stijgen. Daarnaast is de welvaart (kwaliteit van leven) van mensen in die periode (1970 tot nu) enorm toegenomen, meer dan de reele lonen doen vermoeden. Simpelweg omdat naast de reele lonen ook de reele kosten van veel goederen en diensten niet zo hard zijn toegenomen. Vergelijk je iPhone4 eens met je Commodore64. Of de arbeidsomstandigheden. Of de medische zorg.

  Daarnaast snap ik niet dat je in dit grafiekje de oorzaak ziet van de schuldencrisis

 126. slimme gerrit says:

  Floor:
  Dawg,

  Indien we één Europa willen worden zullen de lonen in Nederland wel naar beneden moeten, of je moet ze in landen als Roemenië etc willen laten stijgen naar ons niveau?
  Afgezien daarvan, de komende xxx jaar zullen de lonen in Azië en het westen ook naar elkaar moeten groeien en daarvoor is er maar één richting betreffende westerse lonen en dat is ‘zuidwaards’.

  Helemaal mee eens.
  Als je de lonen in NL zou verhogen, waar begin je dan? Publieke sector? Waardoor private sector moeilijker aan goede mensen komt, en buiten NL gaat zoeken?
  Of ga je de private sector direct verplichten hogere lonen te betalen, de eerste stap naar een Communistische heilstaat?

  Communicerende vaten: Er zijn in andere werelddelen mensen die het werk voor een stuk minder willen doen. Dat onevenwicht gaat bewegen naar een nieuw equilibrium, waar welvaartnivo’s naar elkaar toegroeien. Dat kon door de leveraging in het Westen wat langer tegen gehouden worden (schijnrijkdom), maar gaat nu in rap tempo gebeuren! Want de boemerang (de enorme schuld waardoor we boven onze stand konden leven) komt keihard in onze nek.

  Maw: welvaart in het Westen (fors) down, en welvaart in elders up.

 127. Hugo says:

  slimme gerrit: Maw: welvaart in het Westen (fors) down, en welvaart in elders up.

  Hoe precies? Wij zijn rijk geworden door schuld. Gaan zij ook voor andermans schuld als rijkdom of toch voor wat anders?

 128. Long Time Lurker says:

  Kunnen we het hier weer over de huizenmarkt hebben?

 129. Dawg says:

  slimme gerrit: Sorry, Dawg, maar je ziet dit verband toch echt verkeerd. De arbeidsproductiviteit is m.n. harder toegenomen door technology (beter kapitaalgoederen), en dan is er helemaal geen reden voor reele lonen om net zo hard mee te stijgen

  Geen reden? Je wil wat je maakt toch ook verkopen?

 130. Dawg says:

  slimme gerrit: Daarnaast is de welvaart (kwaliteit van leven) van mensen in die periode (1970 tot nu) enorm toegenomen, meer dan de reele lonen doen vermoeden. Simpelweg omdat naast de reele lonen ook de reele kosten van veel goederen en diensten niet zo hard zijn toegenomen. Vergelijk je iPhone4 eens met je Commodore64. Of de arbeidsomstandigheden. Of de medische zorg

  Oneens.Ik heb het niet over welvaart in de zin van de kwaliteit van het bestaan. Ik heb het over koopkracht, dat is mischien nog een beetje te meten. En die koopkracht is sinds 1980 niet of nauwelijks toegenomen omdat de prijzen gemiddeld bijna net zo snel stegen als het in geld gemeten inkomen. Het CBS stelt de gemeten prijsstijgingen overigens naar beneden bij voor veronderstelde kwaliteitsverbeteringen.

 131. cartoonist says:

  Ik heb hier al eerder een betoog gelezen dat we in Nederland sinds 1980 in welvaart juist achteruit gegaan zijn.

  Kon in 1980 een arbeider nog een huis kopen op een enkel inkomen, heden moeten er in een gezin meestal 2 mensen werken om datzelfde huis te kunnen kopen.

  Nog afgezien van de kwantiteit van wonen die met een minituin tegenwoordeig toch ook duidelijk onder de kwantiteit van 1980 ligt .

 132. Dawg says:

  slimme gerrit: Daarnaast snap ik niet dat je in dit grafiekje de oorzaak ziet van de schuldencrisis

  Dat dacht ik al. Als op mondiaal niveau de arbeidsproductiviteit (de waarde van de productie per werknemer) jaar in jaar uit sneller stijgt dan de loonkosten per werknemer ontstaan er vroeger of later moment afzetproblemen. Daar gaat dat grafiekje over.

 133. ll says:

  Recensie Zembla Universiteit Tilburg
  De banken beroven je.

  http://universonline.nl/2012/09/19/recensie-zembla-de-banken-beroven-je/

 134. ll says:

  Ondertussen in Nijmegen.

  Onverkoopbare grond voor 300 miljoen op de balans..

  http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws-1/1793491/Waalsprong-dreigt-Nijmegen-miljoenen-te-kosten.htm

 135. Paul99 says:

  Long Time Lurker: Kunnen we het hier weer over de huizenmarkt hebben?

  Mijn idee, hoewel natuurlijk alles met alles samenhangt, maar daar zijn al zoveel websites over zoals IEX, biflatie, dagelijkse standaard, fd enz enz.

 136. Adamus says:

  Adamus,

  “the big fall of western real estate

 137. ll says:

  Raar , RMBS krijgt weer een boost.
  Voor de big fall ? Laatste stuiptrekkingen ?

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/672f57cc-fe9a-11e1-8028-00144feabdc0.html#axzz26z6I8zeJ

 138. Reaguurder says:

  slimme gerrit: Helemaal mee eens.
  Als je de lonen in NL zou verhogen, waar begin je dan? Publieke sector? Waardoor private sector moeilijker aan goede mensen komt, en buiten NL gaat zoeken?
  Of ga je de private sector direct verplichten hogere lonen te betalen, de eerste stap naar een Communistische heilstaat?

  Communicerende vaten: Er zijn in andere werelddelen mensen die het werk voor een stuk minder willen doen. Dat onevenwicht gaat bewegen naar een nieuw equilibrium, waar welvaartnivo’s naar elkaar toegroeien. Dat kon door de leveraging in het Westen wat langer tegen gehouden worden (schijnrijkdom), maar gaat nu in rap tempo gebeuren! Want de boemerang (de enorme schuld waardoor we boven onze stand konden leven) komt keihard in onze nek.

  Maw: welvaart in het Westen (fors) down, en welvaart in elders up.

  Volgens mij loop je iets achter op de ontwikkelingen. Bedrijven zijn al bezig werk terug naar het Westen te halen, omdat de lonen elders allang gestegen zijn (met name Azie) dat wij ondertussen goedkoper zijn.
  Vooral laatste jaar is dit hard gegaan, door lagere waardering van de Euro waardoor andere munten in rap tempo te duur zijn geworden.

 139. ll says:

  @ reaguurder.

  Kunnen de Chinezen ons Ollanders weer leren hoe ze schoenen moeten maken 🙂

 140. Adamus says:

  ll:
  Ondertussen in Nijmegen.

  Onverkoopbare grond voor 300 miljoen op de balans..

  omroepgelderland.n…joenen-te-kosten.htm

  Worden de eventuele renteschommelingen wel goed opgevangen?? 😉

 141. Adamus says:

  Reaguurder: Volgens mij loop je iets achter op de ontwikkelingen. Bedrijven zijn al bezig werk terug naar het Westen te halen, omdat de lonen elders allang gestegen zijn (met name Azie) dat wij ondertussen goedkoper zijn.
  Vooral laatste jaar is dit hard gegaan, door lagere waardering van de Euro waardoor andere munten in rap tempo te duur zijn geworden.

  Gaan we straks weer plastic parkietjes maken om op de rand van een vaasje te decoreren?

 142. ll says:

  Adamus: Worden de eventuele renteschommelingen wel goed opgevangen??

  Arme ambtenaren 😉

  http://www.accountancynieuws.nl/actueel/vaktechniek/rj-uiting-2011-3-richtlijn-290-financiele.98705.lynkx

 143. Floor says:

  Reaguurder,

  Interessant, noem er eens een paar?

 144. Floor says:

  Long Time Lurker,

  De Nederlandse huizenmarkt is slechts ten dele een Nederlands probleem. Daarmee bedoel ik te zeggen dat onze overheid het hooguit nog een stukkie erger heeft gemaakt dan elders op de wereld door niet op de juiste momenten de nodige veranderingen in te voeren.
  Onze huizenmarkt maakt deel uit van een wereldwijd probleem, teveel schulden en een kredietverlening die daardoor tot stilstand is gekomen.
  We gaan eerst minimaal een jaartje of 20 ‘ontschulden’ alvorens die kredietverlening weer op gang komt.
  Daarom kan het in het geheel geen kwaad om ook voor de huizenmarkt even iets verder te kijken dan de neus lang is, is zelfs aan te bevelen, want de ‘toekomst van onze huizenmarkt’ ligt echt niet in handen van onze overheid, alhoewel ze dat ons natuurlijk wel graag wil doen geloven.

 145. Steve says:

  ll:
  Ondertussen in Nijmegen.

  Onverkoopbare grond voor 300 miljoen op de balans..

  omroepgelderland.n…joenen-te-kosten.htm

  LOL, in Amsterdam gaat het anders weer geweldig met het grondbedrijf 😉 :
  “Twee jaar geleden nog dreigde een tekort van honderden miljoenen euro’s bij het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA). Dat is nu omgebogen in een plus.”

  Creatief boekhouden levert bijna een miljard op:
  “De accountant, specialisten van Deloitte en een onafhankelijke commissie adviseerden over de toekomst van het Grondbedrijf en de inrichting van het Vereveningsfonds. Een ingewikkelde operatie met na veel plussen en minnen een opbrengst van bijna 900 miljoen euro.”

  De bouwgrond in Amsterdam staat dus ook nog voor het volle pond in de etalage:
  “Maakt de economische crisis het ook niet nodig de grondprijzen drastisch te verlagen? Hagendoorn ziet daarvoor geen aanleiding. ‘Wij zijn marktvolgend. Europese regels dwingen ons daartoe. Voor een prijsverlaging ontbreekt bovendien een objectieve aanleiding…'”

  Fijn om te weten dat Amsterdam in ieder geval z’n grondzaakjes goed op orde heeft. Dan kan Jan Hagendoorn (1950), de directeur van het grondbedrijf, over een jaar of drie van z’n welverdiende pensioen gaan genieten.

  Dus kop in het zand en na ons de zondvloed. Snel de ‘specialisten van Deloitte’ bellen. Wellicht kunnen ze in uw boekhouding ook een paar miljoen bij elkaar toveren zodat u snel met vervroegd pensioen kan.

  Rearranging the deck chairs on the Titanic…

  Bron:
  http://nul20.nl/issue64/interview

 146. Frans says:

  “Grappig” dat de ING het heeft over 7 van de 10 huisbezitters die “denken dat hun huis door de economische tegenwind minder waard is geworden”
  Dit is een typische voorbeeld van de slinkse manier van communiceren van de banken. De waarde daling komt door een “economische tegenwind”, iets van buitenaf, natuurlijk geheel buiten de invloed van de banken om.
  How about 7 op de 10 huiseigenaren zien dat de huizenbubbel waar de banken een zeer groot aandeel in hebben gehad, aan het knappen is?

 147. Frans says:

  Overigens ook creatief om de kop te beginnen met “vertrouwen in de woningmarkt stijgt”.
  Manipulatie door communicatie.

 148. Ain says:

  Gisteren stond ik bij de Smullers op het station te wachten op mijn patatje toen ik het telefonische gesprek opving van een andere wachtende, een jonge man. Hij had advies ingewonnen bij Jazeker, de hypotheker en was uitgekomen bij de Abn-Amro, kosten voor advies 2500 euro. Nu had hij daarna rechtstreeks contact gezocht met de abn en die had hem voor 1800 euro advies kunnen geven. Hij vertelde dat hij daarna wel direct gebeld werd door een pissige Jazeker, de hypotheker adviseur. Uiteindelijk wilde die hem ook helpen voor 1800. De jonge man gunde de Jazeker-meneer uiteindelijk de opdracht, want hij had hen zo goed geholpen met het juiste advies…….
  Ongelofelijk, iemand die je voor 700 euro meer wil uitkleden en ook nog pissig wordt als je extra advies inwint…..ik kreeg zo de neiging om deze meneer wakker te schudden en te vragen waar hij in g…naam mee bezig was. Maar hij keek zo gelukkig met zijn 700 euro behaalde ‘winst’. En dan nog maar zwijgen over het uberhaupt kopen van een huis in deze tijd, zie redeneringen van Juan (baanzekerheid, vergrijzing, rente, etc).

 149. DWVDD says:

  Dawg: Oneens.Ik heb het niet over welvaart in de zin van de kwaliteit van het bestaan. Ik heb het over koopkracht, dat is mischien nog een beetje te meten. En die koopkracht is sinds 1980 niet of nauwelijks toegenomen omdat de prijzen gemiddeld bijna net zo snel stegen als het in geld gemeten inkomen. Het CBS stelt de gemeten prijsstijgingen overigens naar beneden bij voor veronderstelde kwaliteitsverbeteringen.

  Hoe werkt dat bijstellen voor kwaliteitsverbeteringen?
  Kan me iets voorstellen bij een TV, maar hoe bij de verbeterde medicijnen waardoor we kansrijker zijn ziektes als kanker te kunnen genezen? Komt dat ook voor in die statistieken. Ik heb het over kwaliteit van leven, jij over koopkracht.

 150. Adamus says:

  Reaguurder: Volgens mij loop je iets achter op de ontwikkelingen. Bedrijven zijn al bezig werk terug naar het Westen te halen, omdat de lonen elders allang gestegen zijn (met name Azie) dat wij ondertussen goedkoper zijn.
  Vooral laatste jaar is dit hard gegaan, door lagere waardering van de Euro waardoor andere munten in rap tempo te duur zijn geworden.

  Waar begin je dan? Publiek is er al mee begonnen. Sectormanager bij gem. Eindhoven kan ook schaal 16 worden beloond. Die gaat echt niet in België werken.

 151. Adamus says:

  DWVDD: Hoe werkt dat bijstellen voor kwaliteitsverbeteringen?
  Kan me iets voorstellen bij een TV, maar hoe bij de verbeterde medicijnen waardoor we kansrijker zijn ziektes als kanker te kunnen genezen? Komt dat ook voor in die statistieken. Ik heb het over kwaliteit van leven, jij over koopkracht.

  Wel eens in een verpleeghuis geweest? Onvoorstelbaar dat ze daar mogen lozen op het riool….leven wel langer, maar kwaliteit?

 152. Steven says:

  op Funda weer eens open huizen dag op 29 sep. Als ik me niet vergis kost dat elke keer 150 euro..Als je hem bovenaan je straatlijstje wilt hebben: 115 euro per maand.. Enz. enz. Leker plukken van je eigen klanten? Funda is toch gewoon van de NVM makelaars zelf? http://www.funda.nl/verkoop/

  “woning in beeld” spant de kroon: 325 euro per maand! Speciaal voor de echt desperate verkopers.

 153. de markies says:

  Ain: Gisteren stond ik bij de Smullers op het station te wachten op mijn patatje toen ik het telefonische gesprek opving van een andere wachtende, een jonge man. Hij had advies ingewonnen bij Jazeker, de hypotheker en was uitgekomen bij de Abn-Amro, kosten voor advies 2500 euro. Nu had hij daarna rechtstreeks contact gezocht met de abn en die had hem voor 1800 euro advies kunnen geven. Hij vertelde dat hij daarna wel direct gebeld werd door een pissige Jazeker, de hypotheker adviseur. Uiteindelijk wilde die hem ook helpen voor 1800. De jonge man gunde de Jazeker-meneer uiteindelijk de opdracht, want hij had hen zo goed geholpen met het juiste advies…….Ongelofelijk, iemand die je voor 700 euro meer wil uitkleden en ook nog pissig wordt als je extra advies inwint…..ik kreeg zo de neiging om deze meneer wakker te schudden en te vragen waar hij in g…naam mee bezig was. Maar hij keek zo gelukkig met zijn 700 euro behaalde ‘winst’. En dan nog maar zwijgen over het uberhaupt kopen van een huis in deze tijd, zie redeneringen van Juan (baanzekerheid, vergrijzing, rente, etc).

  Inderdaad, Ongelooflijk dit soort verhalen. Overigens blijft het wel zo dat als je weinig keuze hebt, een goede deal sluit, veel baanzekerheid, eigen geld etc. hebt een huis kopen slecht is. Ik begrijp dat je van deze meneer een andere indruk hebt gekregen….

  Interessante vraag is wel wat een goed hypotheekadvies dan wel mag kosten? 100/1200 euro?

 154. Adamus says:

  Ain:
  Gisteren stond ik bij de Smullers op het station te wachten op mijn patatje toen ik het telefonische gesprek opving van een andere wachtende, een jonge man. Hij had advies ingewonnen bij Jazeker, de hypotheker en was uitgekomen bij de Abn-Amro, kosten voor advies 2500 euro. Nu had hij daarna rechtstreeks contact gezocht met de abn en die had hem voor 1800 euroadvies kunnen geven. Hij vertelde dat hij daarna wel direct gebeld werd door een pissige Jazeker, de hypotheker adviseur. Uiteindelijk wilde die hem ook helpen voor 1800. De jonge man gunde de Jazeker-meneer uiteindelijk de opdracht, want hij had hen zo goed geholpen met het juiste advies…….
  Ongelofelijk, iemand die je voor 700 euro meer wil uitkleden en ook nog pissig wordt als je extra advies inwint…..ik kreeg zo de neiging om deze meneer wakker te schudden en te vragen waar hij in g…naam mee bezig was. Maar hij keek zo gelukkig met zijn 700 euro behaalde ‘winst’. En dan nog maar zwijgen over het uberhaupt kopen van een huis in deze tijd, zie redeneringen van Juan (baanzekerheid, vergrijzing, rente, etc).

  En dan nemen er ook nog een onafhankelijk aankoopmakelaar in de hand voor een bedrag van €2.500 ex btw.

 155. Adamus says:

  Adamus,

  Merk in mijn omgeving dat er nog wel dertigers worden “geholpen” door ouders. Schenking, cash voor leuk, borg (!) etc. Moeten ze wel dichterbij komen wonen en kleinkind werkt ook wel in voordeeel.

 156. Ain says:

  @168 adamus,

  Eens, je mag in Nederland bijna niet meer gewoon dood gaan. Eerst moet je het ‘gevecht’ aan gaan met welke ziekte dan ook of de ouderdom wordt bij oneindelijk gerekt. Mijn moeder heeft 1,5 jaar kanker gehad en daarvan 10 maanden bedlegerig, we hebben haar thuis verzorgd, maar het is erg naar om mensen zo te zien aftakelen en toch te zien vasthouden aan het ‘leven’. Ik vraag me sindsdien serieus wel eens af of al die ‘vooruitgang’ in de gezondheidszorg wel zoveel waard is, je stelt mensen voor morele keuzes die erg moeilijk zijn, en waar je heel anders over denkt als je daar eenmaal ligt en het is mogelijk. Ik heb destijds veel respect gehad voor een verre buurman die ook kanker kreeg en chemo en bestraling wijgerde, omdat hij had gezien wat het met zijn schoonzus had gedaan. Kwaliteit of kwantiteit. Je lot onder ogen willen zien of niet. Natuurlijk kletste het hele platteland wel over hem, omdat hij ‘opgaf’ en het ‘gevecht’ niet aanging. We geloven in Nederland teveel in sprookjes met een happy-end.

 157. KariZ says:

  Artsen worden betaald voor het leveren…dus ze leveren.

  Hoe meer ze leveren des te meer ze verdienen. Wondere wereld vd maatschap.

  Hypotheek + 3 studerende kids moet ook opgebracht worden…

 158. Ain says:

  @170 de markies,

  Tja wat mag het kosten, je zou denken dat die 3 banken in Nederland al verdienen aan de hypotheek zelf. Al vinden ze zelf natuurlijk dat ze nooit gemoeg verdienen. En ik vraag me altijd af hoe onafhankelijk die tussenpersonen zijn, ze krijgen zelf vaak ook provisie, dus dat is me eigenlijk helemaal niets waard! Ik heb er zelf mee te maken gehad bij het aankopen van een lijfrente voor vader na het staken van bedrijf. Gelukkig kan je zelf tegenwoordig al heel wat uitzoeken op internet en hebben we rechtstreeks zaken kunnen doen bij een andere partij en ik herinnner me niets van kosten, al zullen ze er genoeg aan verdienen (al stond de rente toen nog hoog en had de lijfrente een lange looptijd, dus ik vraag het me af). De tussenpersoon was toen ook niet blij, maar ik ben toch niet verplicht om bij hem zaken te doen, omdat hij zo graag langs wil komen om zijn product te verkopen? Dan blit maar weer dat niets in het leven gratis is.

 159. Piedro says:

  Floor: Floor

  Eerst uitstappen en het Zuiden ‘laten barsten’ en daarna als het weer goed gaat lekker komen meesnoepen.

  Ze zullen je met open armen ontvangen…

 160. Ain says:

  @174 en daar kan nu juist veel op bezuinigd worden. Ik schrok me rot toen ik het zakje met chemokuur ophaalde voor mijn moeder, tabletten die ze thuis in kon nemen op bed, een week lang. Onder haar naam en adres op de sticker stond het bedrag: iets van 10.000 euro. En dan ik nog niet de kosten voor thuiszorg die ‘s ochtends en ‘s avonds langskomen.

  We moeten inj Nederland echt eens de discussie aangaan over kwaliteit van leven en de dood uit de taboesfeer halen en stervensbegeleiding stimuleren. Het is toch ook van de zotte dat ouderen wel eindeloos in leven mogen worden gehouden met pillen etc en dat we moeilijk gaan doen als ze een petitie aanbieden omtrent euthanasie vanwege voltooid leven, hypocriet is dat.

 161. Adamus says:

  KariZ:
  Artsen worden betaald voor het leveren…dus ze leveren.

  Hoe meer ze leveren des te meer ze verdienen. Wondere wereld vd maatschap.

  Hypotheek + 3 studerende kids moet ook opgebracht worden…

  Van een arts vernomen: Pfizer levert nu een inspuitpaar enzym wat wat lokaal haar werk moet doen. Vertelt een Amerikaanse arts op de bijeenkomst “off the record” dat het spul ook aan de wandel kan gaan en een aneurisma kan veroorzaken…..maanden later, dat wel.
  Het is in NL nu wel toegelaten. Lost in 1:200 ook peeswerk op; geen probleem natuurlijk, daar hebben we weer een andere dokter voor 😉 kosten zijn duizenden euries per spuitjes: business!

 162. Adamus says:

  Ain,

  Echte morfine mag dat nog verbruikt worden?

 163. Adamus says:

  Oké, we gaan nu weer over naar “de starter” …..doodgaan is best een probleem, de starter een minor detail 😉

 164. erik says:

  Vertrouwen in de huizenmarkt neemt toe. De reden dat er veel huizen op funda staan is de hoop op een verkoop dit jaar. Volgend jaar als het nog moeilijker wordt een koophuis te financieren gaan er een heleboel te koop borden de voortuinen uit en zakt het aantal te kopen woningen snel en tevens de verkopen. Prijzen gaan stabiliseren in de krapte gebieden en nog wat zakken op de mindere locatie´s en thats it. Dan lekker met ze allen gaan aflossen en minder consumeren.

 165. KariZ says:

  Erik werkt bij de ING?

 166. Steven says:

  aan Erik

  Dat lijkt me sterk. De laagste prijzen zullen steeds de huizenprijzen bepalen; daarom kan het zo zakken zoals in Ierland en Spanje. Daar zet ook niet iedereen zijn huis te koop, maar degenen die wel willen verkopen binnen korte tijd, moeten onder de prijs gaan zitten. Kan sneller gaan dan je denkt. We have seen nothing yet. 🙂

 167. sven says:

  @ erik

  De fabeltjeskrant te veel gelezen zeker.

 168. Ain says:

  @adamus
  Geen idee of morfine nog gebruikt mag worden, volgens mij wel in laatste stadium, de morfinepomp bestaat nog steeds. 5 jaar geleden i.i.g.. In eerdere fase krijg je morfinepleisters. Geen idee of die werken.

  Het is net als de woningmarkt, ellenlange oplapmiddelen en uiteindelijk komt de zwarte man toch voorbij…

  Terug naar het topic.

 169. Ain says:

  @erik heeft net een huis gekocht en houdt zichzelf en ons voor dat hij de juiste keuze heeft gemaaakt. De tijd zal het leren, maar ik deel mijn gedachten niet met Erik. De prijzen zullen naar mijn idee juist hard zakken na 1 januari vanwege de beperkte leencapaciteit.

 170. Ain says:

  Voor wie in het oosten des lands woont, is dat misschien een leuk uitje op zondag 7 oktober:
  Politiek cafe Piment

  Zondag 7 oktober is de aftrap van een nieuw seizoen. Dat doen we met een terugblik op de verkiezingscampagne en een vooruitblik naar een nieuw kabinet. Gasten die hier alles van weten zijn D66 senator Thom de Graaf, PvdA kamerlid, en lid van het campagneteam van Diederik Samsom, Jeroen Dijsselbloem, Groen Links Kamerlid Liesbeth van Tongeren en VVD kamerlid Han ten Broeke.

  Ook praten we over welke invloed de crisis en de bezuiningingen hebben op de regio. Dat doen we met Hans Siep, voorzitter Bouwend Nederland Oost, Erich Taubert, specialist in het Slingelandziekenhuis en de Doetinchemse wethouder Steven Kroon. Cohost is presentator RTLZ en RTL4 Hella Hueck.

  Aanvang 15 uur, einde en borrel om 17 uur, entree 5 euro. Schouwburg Amphion, de Wegenerzaal, in Doetinchem.

  Je zal voorzitter zijn van Bouwend Nederland Oost =krimpregio.

 171. cartoonist says:

  Adamus: Wel eens in een verpleeghuis geweest? Onvoorstelbaar dat ze daar mogen lozen op het riool….leven wel langer, maar kwaliteit?

  Ik ken een verpleeghuis voor dementerende bejaarden, stadszicht in rotterdam van binnen .

  Dat verpleegtehuis kun je rustig vergelijken met een varkensstal of kippenfarm. Het eten is er meestal van dezelfde kwaliteit en het leven van de bewoners wordt totaal ondergeschikt gemaakt aan de regels en aan de efficiency. Het mag allemaal niets kosten maar moet geld opleveren voor de directie.
  Ik sterf net zo lief in een greppel langs de weg dan in zo’n verpleegtehuis.

 172. ll says:

  Adamus: Oké, we gaan nu weer over naar “de starter”

  Ha, naar de starter die nooit startte ?

  Hoe zou het met Vincent één van de eerste starters van dit blog gaan ?

  In Japanistan is de starter allang een uitgestorven ras 🙂

 173. cartoonist says:

  Hier in zeeland begint de paniekfaze nu toch duidelijke vorm te krijgen. De eigenaars die nog steeds dromen van pre-depressie prijzen en niet omlaag gaan met de vraagprijs spelen helemaal geen rol meer. Ze trekken ofwel hun verkoopopdracht in of ze krijgen helemaal nooit een geinteresseerde koper over de vloer.
  Blijven over de eigenaars die echt willen/(moeten) verkopen, daar zie je vraagprijsverlagingen van vaak meer dan 10% per keer en dat soms meerdere malen in een jaar.
  Op het makelaarsbord zie je soms de vraagprijs staan en dan lijkt dat toch wel een realistische prijs.
  Maar de kopers blijven zeer beperkt in aantal. Ik vermoed dat substantieel deel eigen geld een eerste vereiste is om buiten de randstad nog een hypotheek te kunnen krijgen.
  De bankiers knijpen de kredietvoorziening af,
  1930-ties revisited.
  Bernanke als 1929-crash specialist weet precies hoe je zoiets moet aanpakken. http://www.amazon.com/Essays-Great-Depression-Ben-Bernanke/dp/0691118205

 174. Voerman says:

  Ain,

  Beetje ondoordacht, of wil je bewust mensen kwetsen?

 175. ll says:

  cartoonist: Bernanke als 1929-crash specialist weet precies hoe je zoiets moet aanpakken.

  Dacht ie 😉

 176. erik says:

  Beetje tegengas op dit forum is welkom. De huizenmarkt hier vergelijken met die in Spanje en Ierland of de USA is appels met peren vergelijken. In Spanje is er veel te veel gebouwd voor de Engelse waarvan de spanjolen dachten dat ze allemaal tweede huizen gingen kopen in Spanje. Buiten dat is de werkloosheid vele malen hoger in Spanje en Ierland en hebben wij in Nederland al zeer geruime tijd een van de laagste werkloosheid cijfers in Europa, zelfs nu. In de USA zijn echt krankzinnige hypotheken gegeven aan mensen die dat totaal niet konden betalen, beetje vergelijkbaar met de volledig aflossingsvrije hypotheek hier maar dan nog tig keer erger. De enige reden waarom de verkopen hier nu lager zijn dan in de hoog conjunctuur is omdat mensen onzeker zijn over hun baan,de economie, de stijgende kosten van levensonderhoud en verzekeringen. Tevens speelt voor een belangrijk deel mee dat de huren in de sociale huur veelal te laag zijn, en mensen veel moeilijker een hypotheek kunnen krijgen als starter. De laatste twee zaken gaan grof aangepakt worden de komende jaren, huren gaat enorm stijgen, starter gaat het makkelijker krijgen door verdwijnen overdrachtbelasting, hypotheken gaan straks ook verkrijgbaar worden voor mensen zonder vast contract, omdat dat straks niet meer bestaat. De vergrijzing komt er aan. Hierdoor zal de werkloosheid af gaan nemen. Er is hier nog steeds schaarste aan goede locatie´s met de juiste woningen, hierdoor zullen de prijzen in sommige gebieden van Nederland zeker ook weer gaan stijgen. Er wordt geen ruk meer gebouwd momenteel en de komende jaren blijft dit zo, bewust schaarste dus om de markt op niveau te houden. Mijn advies koop een huis op een goede locatie en doe het wel dit jaar, dit scheelt namelijk aanzienlijk in de hypotheek lasten over 30 jaar, dan als je dat doet volgende jaar ook al kan je dan hypotheken gaan afsluiten van 35 jaar, netto ga je veel meer betalen. Trouwens dat laatste is zeer belangrijk wanneer men de hypotheken gaat verlengen naar 35 jaar betekend dit lagere maandlasten voor de starter, dit ook nog gecombineerd soepele acceptatie voorwaarden en gunstige leningen, let maar op de starters gaan instappen. De bezoeken van funda, Jaap etc laten een alleen maar stijgende lijn zien, dit gaat straks worden omgezet in daadwerkelijke kopen. Zo in een klap 5k overwaarde extra door deze post. Nu maar hopen dat ik nog gespekt ga worden door de NVM. En o ja dat ik me overdrachtsbelasting nog met terugwerkende kracht terug krijg!! Verrek ik denk dat ik volgende keer ook maar VVD ga stemmen!

 177. cartoonist says:

  ll: Dacht ie 😉

  Ik drukte mij verkeerd uit, ik had moeten schrijven:
  Bernanke als 1929-crash specialist weet precies hoe je zoiets moet organiseren.

 178. ll says:

  cartoonist: Bernanke als 1929-crash specialist weet precies hoe je zoiets moet organiseren.

  Elk systeem klapt eens in de 80 tot 100 jaar, daar hoeft ie geen moeite voor te doen 🙂

  Kondratieff.

 179. cartoonist says:

  test

 180. Dutch_renter says:

  Kapotjeplov:
  In de plannen van de overheid lees ik:

  [quote]Vanaf 1 juli 2013 geldt een maximale huurverhoging van 1 procent boven de inflatie voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro.
  Voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro per jaar geldt dat de verhuurder eenhuurverhoging boven de inflatie (van max. 5 %)in rekening kan brengen.[/quote]

  Geldt dit voor alle huursectoren of alleen voor de gereguleerde/sociale huursector?

  De vrije sector gaat hier in mee. Zeker als het vrije sector woningen ven een gewone WBV betreft. Ik zelf huur vrije sector van een WBV en heb al een brief gehad met de 5% extra verhoging, maar die werd weer ingetrokken, omdat de wet het dit jaar nog niet heeft gehaald.

 181. Buddy says:

  komende 10 jaar is een economische groei in Nl voorspeld van -0,5%/jaar.

  Wat doet dit met de huizenmarkt?

 182. Floor says:

  Dutch_renter,
  Vrije sector mag verhogen wat ze wil, zijn daar geheel vrij in, alleen, denk dat de belastingdienst wat gaten vertoond in deze.
  Jouw verhuurder/WBV heeft waarschijnlijk voor zijn gehele klantenbestand het inkomen opgevraagd en nog gekregen ook.
  Pas na het versturen van de brieven werd er bij die WBV iemand wakker en werd de verhoging van 5% voor vrije sector huur ingetrokken.
  Meeste WBV’s hebben voor hun vrije sector deel trouwens een max huurverhoging per jaar van 5% in het huurcontract staan, schrale troost, maar toch.

 183. Floor says:

  Buddy,

  Wat denk jezelf?

 184. Henk 6 says:

  Beste mensen,

  Ínmiddels wordt Nederland wakker en overziet de schulden puinhoop, de Nederlandse huizenmarkt is een zeepbel. Ik merk dat zelfs bij mensen die tot op het laatst positief over de huizenmarkt waren de moed aan het opgeven zijn en zich zorgen maken over slechte tijden.

  Nu dit inzicht er bij veel mensen is wat is de volgende stap?

  10 jaar recessie? 20 jaar Japan scenario? Oorlog? Of gaan we over 3 jaar weer gewoon door met economische groei? Deze vraag houdt mij zeer bezig om een plan te maken voor de komende jaren. Opties met het gezin naar het buitenland of boerderij kopen in Nl, en langzaam het systeem verlaten.

 185. Dawg says:

  Henk 6,

  De ING is het niet met je eens.

  “ING: Somberheid onder huizenbezitters neemt af

  Huizenbezitters zijn dit kwartaal voor het eerst in een jaar tijd wat minder somber geworden over de ontwikkelingen op de huizenmarkt.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/38/somberheid-onder-huizenbezitters-neemt-af.xml

 186. Buddy says:

  Als ik de bevolkingspiramide van het cbs in ogenschouw neem dan verwacht ik dat de leegstand veel verder gaat oplopen.

  Afgelopen weekend alweer een geval bij mij in de buurt waar een NIEUW huis plotseling leeg kwam met een bordje te koop aan de muur.
  Nader onderzoek leerde mij dan de bewoners elders onderdak hebben gevonden in een huis waarvan de marktwaarde ongeveer de helft is dan van het huis wat men heeft verlaten.

 187. Buddy says:

  @206

  Spin van oud philips medewerker Jan Hommen die een reus op kaboutervoetjes staande moet houden.

 188. maarten says:

  goedkoop geproduceerde moderne woningen met zonnecellen zijn de oplossing. Het huidige bestand moet over een periode van de komende 20 jaar in waarde halveren willen we over dit deel spreken van een huizen “markt”; dit alles is slechts “an opinion”. de mijne welteverstaan

 189. maarten says:

  het is niet de huizenmarkt, maar de economie (banen, bestedingen) staat op slot voor de zogenaamde starters; lees: mensen die nog niet meedoen aan het huizen ponzi spel en haar spin offs

 190. maarten says:

  vervolg op 210: Deze mensen zijn weggeconcureerd in de economie en mogen het onder geen enkel beding goed krijgen in de toekomst; ze voldoen eenvoudigweg niet en dienen tot in de eeuwigheid arm te blijven. Dit toont de absurditeit van de vrije markt ideologie wat mij betreft scherp aan

 191. Voerman says:

  Buddy,

  Ik zie ook van dat soort bewegingen. De makelaars hebben hun treintjes weer, zij rijden alleen achteruit inplaats van vooruit.
  De ‘starters’ hebben concurrentie van de ‘terugstromers’. Als dit geen voorbode is van een langdurige misere in woonland dan weet voerman het niet meer!
  De enige hoop valt te vestigen aan een zodanig aantrekken van de economie, dat lonen weer jaarlijks als vanouds gaan stijgen en er weer een ‘gezonde’inflatie ontstaat. Vrees dat we voorlopig rustig aan gaan doen.
  Op zich eigenlijk niks mis mee.

 192. Voerman says:

  maarten: het is niet de huizenmarkt, maar de economie (banen, bestedingen) staat op slot voor de zogenaamde starters

  Van harte mee ens.

 193. harry Nak says:

  de 29 deze maand is het weer opendagen huizendag bij nvn makelaars. Het zou goed zijn als de makelaars een beetje meer zich inzetten voor de kopers.In amerika is het normaal dat protentiele kopers gezamelijk in een luxe touringcar naar alle huizen reden. Met een hapje,een beetje alkohol,een uitleg over de huizen die tekoop stonden. de makelaar informeerden welke huizen haast hadden bij verkoop. Eventuele hypotheekbanken waren ook mee om de koper bij te staan. En meerdere kopers konden met elkaar praten welke objekten een intressante belegging konden worden. Zo werd de protententiele kopers opgezweept te bieden. Het zou in nederland ook goed zijn als de makelaars meer de kopers zouden helpen en reele informatie zouden verstrekken. En logisch is dat de toekomstige koper in de watten wordt gelegd……

 194. Adamus says:

  maarten:
  goedkoop geproduceerde moderne woningen met zonnecellen zijn de oplossing. Het huidige bestand moet over een periode van de komende 20 jaar in waarde halveren willen we over dit deel spreken van een huizen “markt”; dit alles is slechts “an opinion”. de mijne welteverstaan

  Woningbouw is ouwe techniek hè. Mijn ogen zijn tiental jaren geleden opengegaan toen ik op het spoor kwam van houtskelet/stro-/leembouw. De grootte aanpassen aan persoonlijke behoefte…..eigelijk zoals in vroeger tijden een Noordhollandse stolpboerderij: 4 palen (het vierkant) en een dak, maar dan kleiner en goedkoper.

 195. Voerman says:

  harry Nak,

  Ik zie het al voor me in dit landschap.
  Een bus vol starters, geen cent te makken.
  Aan het einde van de rit zijn alle begeleidende makelaars en bankiers hevig verbitterd en strontbezopen.
  De ‘starters’ zijn inmiddels in diepe slaap gevallen.

 196. Hugo says:

  maarten: Dit toont de absurditeit van de vrije markt ideologie wat mij betreft scherp aan

  We leven absoluut niet in een vrije markt. Dit systeem is corporatisme. Een samensmelting van staat en corporaties. Ook geen trias politica meer hierzo.

 197. maarten says:

  vrije markt is een absurd systeem waarin de grootste bek wint en de grootste hufter ook

 198. maarten says:

  en het is het beste wat we tot nu toe hebben kunnen verzinnen qua economisch systeem (?!!)

 199. maarten says:

  so much for economics

 200. cartoonist says:

  Hugo: We leven absoluut niet in een vrije markt. Dit systeem is corporatisme. Een samensmelting van staat en corporaties. Ook geen trias politica meer hierzo.

  Inderdaad , daarom heeft de hele poppenkast om het stemgebeuren absoluut geen invloed op de richting van het land, hooguit een bijsmaakje. Wel belangrijk natuurlijk voor de poppetjes die voor een ruim salaris in de kamer op het pluche mogen zitten en in hun werkkamer alle lobbyisten te woord mogen staan.

  Een stem uitbrengen geeft dit corporatistische systeem een soort van legitimiteit.
  Het is beter om helemaal niet te kijken of luisteren naar deze jokers. Je kunt je er alleen maar kwaad over maken.

 201. Hugo says:

  Hugo: vrije markt is een absurd systeem

  Problemen met je visboer, bakker of lokale aannemer (vrije markt)? Of hen je een probleem met de EU(ro), multinationals etc (corporatisme)? Om het even zwart/wit te stellen.

 202. Juan Belmonte says:

  maarten: vrije markt is een absurd systeem waarin de grootste bek wint en de grootste hufter ook

  Wellicht ook zijn (ook?) kandidaten:
  – kwalitatief de betere producten ?

  De echt slechte automobielen uit de jaren ’50 ’60 (enkele uitzonderingen daargelaten) hebben het loodje gelegd tegen de betere.
  Verder zijn er (ook) nog weinig mensen die gebruik maken van een telefoon met een draaischijf, ooit een revolutionair product, maar Juan dwaalt af 🙂

 203. Juan Belmonte says:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bristol_Cars
  om maar iets te noemen 🙂

 204. Hugo says:

  cartoonist: Een stem uitbrengen geeft dit corporatistische systeem een soort van legitimiteit.
  Het is beter om helemaal niet te kijken of luisteren naar deze jokers. Je kunt je er alleen maar kwaad over maken.

  Zolang massaal op gevestigde partijen word gestemd eens. Voor het eerst sinds 3 verkiezingen heb ik weer gestemd. Op de libertarische partij (net 4k stemmen). Nu is er nog een paper trail dankzij ”wij vertrouwen stemcomputers niet” (google het).

  Belangrijkste reden? Het non agressie princiepe. Lastig punt geen echte oplossing voor corporatisme.

  Ik probeer me zo min mogelijk kwaad te maken. Schiet je niets mee op. Ik probeer de verandering te zijn welke ik wil zien, vrij na Ghandi. Ja dat was een communist maar wijsheid is ideolgie vrij. Ghandi had genoeg wijsheid.

 205. maarten says:

  @223: volgens mij is de bewering dat de producten die succesvol worden daardoor kwalitatief beter zijn gebleken een tautologie. In de evolutie kun je ook niet zo een waardeoordeel hangen aan ontwikkelingen. economie is gewoon een politieke wetenschap

 206. Hugo says:

  Hugo: Hugo: vrije markt is een absurd systeem

  Ehm ik weet niet hoe dat gebeurde maar was aan maarten gericht. Ik ben fan van een vrije markt & itt van wat we nu hebben.

 207. maarten says:

  @227 ik houd van overvloed en verscheidenheid, dat wel

 208. maarten says:

  @223: voorbeeld, hollywood films zijn toch ook niet beter dan cinecitta films (de Italiaanse filmindustrie staat op het punt van omvallen)

 209. Hugo says:

  maarten: volgens mij is de bewering dat de producten die succesvol worden daardoor kwalitatief beter zijn gebleken een tautologie.

  Verklaar je nader? Ik zeg de zo snelle vooruitgang in technologie is de oorzaak dat tech niet langlevend kan zijn? Uiteraard ben ik voorstander van recycling. Eindige aarde, exponentieel geldsysteem enzo.

 210. maarten says:

  voorbeelden van succesvolle producten: de pyramides en de wuppies. je kunt beter de pyramides recyclen dan de wuppies. creatieve destructie zonde van hetgeen we bereikt hebben maarja ten gunste van de vooruitgang

 211. Hugo says:

  maarten: hollywood films zijn toch ook niet beter dan cinecitta films

  Lol wie ben jij om dat te bepalen? Laat mensen gewoon voor wat het kost kiezen. Overheid kan zo iets simpels niet toelaten uiteraard :(. Daar komen de subsidies, heffingen etc….

 212. maarten says:

  @232 nou dan zijn ze volgens u wel beter, ik lust ze alleen niet

 213. Juan Belmonte says:

  maarten,

  dáár heeft Juan
  dan weer eens
  geen analyseslag over
  hiervoor is de stierenvechtkunst
  eenvoudigweg
  te beperkt
  (met oprechte excuses maar kan alleen wapperen
  met de doeken die toepasselijk zijn)
  🙂

  buenas noches
  Juan

 214. Sandra says:

  De Nederlandse huizenmarkt is op dit moment een enorme zeepbel die al kleine gaatjes begint te vertonen. Banken en de politiek proberen deze gaatjes nu nog steeds te dichten door meer sop aan de zeepbel toe te voegen. Zo blijft de zeepbel maar groeien. Maar een zeepbel gaat nu eenmaal een keer knappen en die tijd is nu aangekomen. Prijzen van goederen worden in principe bepaald door de kostprijs van een produkt plus een marge zodat de producent of tussenpersoon er aan verdient. Bij sommige produkten, zoals oudere huizen, speelt de oorspronkelijke kostprijs geen rol meer in de vraagprijs. Marge is geen vast rendement meer maar wordt bepaald door vraag en aanbod of emotie. Emotie speelt altijd een belangrijke rol in de aankoop van een woning. In de tijd dat het economisch zeer goed ging en er geringe schaarste was op de woningmarkt is deze marge op woningen uit de hand gelopen. Ook nieuwbouw, d.m.v. veel te hogen grondprijzen (politieke graaierigheid van gemeenten) en vastgoedschandalen bij aannemers, heeft hier onder te lijden. Met de stijging van de huizenprijzen van soms 400% na inflatie over 30 jaar ben ik er van overtuigd dat het marktmeganisme binnen de huizenmarkt gefaald heeft. Daar zijn we in Nederland allemaal schuldig aan. Politiek, banken, bedrijven, burgers.

 215. ll says:

  Daling woningen in 2 maanden 11%

  Bijna één gemiddeld JAARINKOMEN ( 26.368 ) aan huisjes-waarde weggevaagd, in twee maanden.

  http://www.wegwijs.nl/artikel/2012/09/woning-sinds-juni-26368-euro-minder-waard

  Hmmm, Olland blijkt toch niet anders te zijn 😉

 216. ll says:

  Sandra: De Nederlandse huizenmarkt is op dit moment een enorme zeepbel die al kleine gaatjes begint te vertonen

  Lijkt meer op een explosie 🙂 11% ?

 217. ll says:

  Voor de liefhebbers.

  regelgeving en toezicht bankspaardeposito uit garantiestelsel.

  http://www.findinet.nl/news/hypotheken/regelgeving-en-toezicht/bankspaardeposito-eigen-woning-uit-garantiestelsel/

 218. Sandra says:

  ll,

  11% is nog maar het topje van de ijsberg. Het scenario wat ik verwacht wordt geschetst in de grafiek over The Netherlands House Prices in de volgende link:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/de-huizenprijzen/

 219. ll says:

  Sandra: in de grafiek over The Netherlands House Prices in de volgende link:

  Oh Sandra, wat een leuke link 🙂
  Deze heb ik nog nooit gezien, waar zat ie verstopt ?

  De normale gang van zaken is altijd ( met tussenpozen ) geweest 3.5 of 4 x brutoloon, dan kom je op een gemiddelde van nu 128k.

  Hebben we nog een lange weg te gaan.
  Nogmaals dank. 🙂

 220. Ma Ling says:

  ll,

  We moeten even de PBK-index (vandaag nog?) afwachten om de echte waardeklap met elkaar te communiceren. Die 11 % in 2 maanden ontstaat door appels met peren te vergelijken.(2 maanden geleden werden mogelijk nog meer duurdere woningen verkocht dan 2 maanden later…)

 221. SchuurHuurder says:

  Waarschijnlijk mis ik gewoon iets, maar kan iemand mij uitleggen waarom de gemiddelde hypotheek zoveel hoger is dan de gemiddelde koopsom? Max was toch 106% lenen? Tel daarbij op dat er ook hypotheken worden afgesloten voor verbouwingen en mensen die eigen geld meebrengen, wat m.i. juist de prijs zou moeten drukken.

  Wel weer 0.6% eraf maand op maand (volgens het CBS). De 5% daling voor 2012 die veel instellingen hadden voorspeld is in augustus al overtroffen.

 222. lorenzo says:

  erik: In Spanje is er veel te veel gebouwd voor de Engelse waarvan de spanjolen dachten dat ze allemaal tweede huizen gingen kopen in Spanje

  nou , dat is gewoon gebeurd hoor. ( klokje en klepeltje ?)

 223. lorenzo says:

  Sandra: De Nederlandse huizenmarkt is op dit moment een enorme zeepbel die al kleine gaatjes begint te vertonen. Banken en de politiek proberen deze gaatjes nu nog steeds te dichten door meer sop aan de zeepbel toe te voegen. Zo blijft de zeepbel maar groeien. Maar een zeepbel gaat nu eenmaal een keer knappen en die tijd is nu aangekomen. Prijzen van goederen worden in principe bepaald door de kostprijs van een produkt plus een marge zodat de producent of tussenpersoon er aan verdient. Bij sommige produkten, zoals oudere huizen, speelt de oorspronkelijke kostprijs geen rol meer in de vraagprijs. Marge is geen vast rendement meer maar wordt bepaald door vraag en aanbod of emotie. Emotie speelt altijd een belangrijke rol in de aankoop van een woning. In de tijd dat het economisch zeer goed ging en er geringe schaarste was op de woningmarkt is deze marge op woningen uit de hand gelopen. Ook nieuwbouw, d.m.v. veel te hogen grondprijzen (politieke graaierigheid van gemeenten) en vastgoedschandalen bij aannemers, heeft hier onder te lijden. Met de stijging van de huizenprijzen van soms 400% na inflatie over 30 jaar ben ik er van overtuigd dat het marktmeganisme binnen de huizenmarkt gefaald heeft. Daar zijn we in Nederland allemaal schuldig aan. Politiek, banken, bedrijven, burgers.

  Nou Sandra , een waarheid als een koe , maar kijken we ondertussen die koe ook niet in zijn kontje ?

 224. Ma Ling says:

  SchuurHuurder,

  ik zat daar ook mee te stoeien: de hypotheeksom die € 35k hoger is dan de koopsom.

  Misschien is het verschil als volgt te verklaren: Er zijn ca 8400 woningen verkocht in aug. Daartegenover staat dat er 6000 meer hypotheken zijn gesloten. (14.446 om precies te zijn).

  Zou het kunnen zijn dat die 6000 extra gevallen oversluitingen betreft? Van woningen die in de goede tijd zijn aangekocht en na bijv 5 jaar moeten worden geherfinancierd? En dat dit dan m.n. (middel)dure zijn?

  Nogmaals: dit is slechts een poging om het te verklaren…

  PS: PBK 95,5…

 225. jim says:

  maarten:
  goedkoop geproduceerde moderne woningen met zonnecellen zijn de oplossing. Het huidige bestand moet over een periode van de komende 20 jaar in waarde halveren willen we over dit deel spreken van een huizen “markt”; dit alles is slechts “an opinion”. de mijne welteverstaan

  Adamus: Woningbouw is ouwe techniek hè. Mijn ogen zijn tiental jaren geleden opengegaan toen ik op het spoor kwam van houtskelet/stro-/leembouw. De grootte aanpassen aan persoonlijke behoefte…..eigelijk zoals invroeger tijden eenNoordhollandse stolpboerderij: 4 palen (het vierkant) en een dak, maar dan kleiner en goedkoper.

  De vrije markt in zonne energie volgens Trouw en volgens de politiek. Subsidie lost problemen op.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3260735/2012/05/25/Subsidiedraak-jaagt-zonnesector-in-gordijnen.dhtml
  Hoe komt dat:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3268432/2012/06/10/Btw-fopspeen-zonnepanelen-wordt-nog-foppiger.dhtml
  In Spanje duurzaam:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3240848/2012/04/15/Zonnepark-in-Spanje-heeft-geen-steun-meer-nodig.dhtml
  In Duisland aanjager:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/article/detail/3318874/2012/09/19/Schone-technologie-zorgt-voor-nieuw-Wirtschaftswunder-in-Duitsland.dhtml
  Het lijkt erop dat Trouw lezen waar het groene duurzame energie aangaat nogal eens vergeten word door krantenlezers. Dan had je al lang beter kunnen weten hoe de hypocriete politici lopen te rotzooien en het vertrouwen ondermijnen.
  En de VS gaan nu ‘n stokje steken voor goedkope zonnepanelen uit China en de EU ook. Moet ik doorgaan? Klimaatdoelen kunnen onmogelijk nog gehaald worden in de toekomst volgens de laatste alarmerende berichten van klimaatwetenschappers. Kwestie van tijd voor het methaan ontsnapt uit de permafrost. Over Stinkende lucht gesproken!
  Kernenergie, kolen, peakoil, ethanol, schaliegas van alles wat te verdelen. Risocospreiding in het profiel van de belegger en de hypocriete korte termijn politiek alhier. Kenniseconomie? Waar dan? En wanneer gaan ze de Hedwigepolder nu eens onder water zetten.

 226. erik says:

  Schuurhuurder: De hoge hypotheek kan natuurlijk komen omdat de taxatie waarde van de woningen hoger ligt dan de daadwerkelijke prijs die betaald is voor aanschaf van de woning, iets wat nu wel meer gebeurd. Hierdoor kan een veel hogere hypotheek afsluiten.

 227. philippulus says:

  215.Adamus Zegt:

  “Mijn ogen zijn tiental jaren geleden opengegaan toen ik op het spoor kwam van houtskelet/stro-/leembouw.”

  Heb ik mij ook in verdiept, helaas ben ik tot de conclusie gekomen dat vocht uiteindelijk spelbreker is in ons klimaat, oude strobaalhuizen zijn (áls ze al bestaan) vnl. te vinden in erg droge gebieden in de USA.

  EPS-huizen kunnen wel interessant zijn, wat betreft materiaal/bouwkosten en isolatiewaarden.

  http://www.youtube.com/watch?v=78FIxvMM-OU

  (die “heater”, LOL)

 228. harry Nak says:

  In de chaos van de woningmarkt hoorde ik een rustige stem (verkoop makelaar) die mij zij: blij rustig en kalm en wacht maar eerst de 29-9-12 af.
  Ik Bleef rustig
  Ik bleef kalm
  En ik wachte de openhuizen dag af.
  En het wird alleen……………. Veel erger……….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*