Flink minder woningen verkocht

Het aantal verkochte woningen is in januari flink gedaald. De afgelopen maand registreerde het Kadaster 7082 verkochte woningen, een daling van 15,4 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar (8368), meldde het Kadaster vrijdag.

Vergeleken met december is er zelfs sprake van een daling van 46,1 procent. In die maand registreerde het Kadaster 13.133 verkochte woningen. Maar in december worden traditiegetrouw meer akten bij het Kadaster aangeboden, zegt de instelling.

De grootste daling deed zich voor bij appartementen met 21,2 procent ten opzichte van januari 2011. Verkochte vrijstaande woningen daalden het minst met 5,8 procent.

Alle provincies

De daling deed zich voor in alle provincies. In Zeeland was deze het grootst met 26,7 procent; Drenthe liet de kleinste daling zien van 9,1 procent.

Ook het aantal geregistreerde hypotheken nam af (min 24,8 procent): van 18.082 in januari 2011 tot 13.598 in 2012. In januari dit jaar waren er overigens minder executieveilingen (149). In dezelfde maand vorig jaar waren dat er nog 393.

bron: De Telegraaf

Share Button
Tagged with:
127 comments on “Flink minder woningen verkocht
 1. Snorkel says:

  Laat dit gegeven zich ook vertalen in een lagere huizenprijs? We zullen het meemaken volgende week als het CBS weer met de huizenprijzen statistiek komt.

 2. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Wie nu rekent met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar
  is een Kamikazekoper

  Rien ne va plus

 3. Ton says:

  De daling van de huizenprijzen zullen nog wel meevallen gezien het aantal verkochte huizen.

  Het is wachten op het moment dat de verkopers beseffen dat de vraagprijzen te hoog zijn. De makelaars zijn er al klaar voor.
  Er zijn kopers genoeg, hun ontbreekt het alleen aan de financiele middelen om voor de huidige prijzen te kopen.

 4. Juan Belmonte says:

  Wie nu huizen koopt tegen prijzen die gebaseerd zijn op gesubsidieerd (HRA) leasen die betaalt de Stropleningprijs.

  Immers:
  – banken verwachten 30% daling
  – ontwikkelaars ropen gemeenten op tot 40% daling grondprijs
  – de rente is nu nog steeds historisch kunstmatig laag.

  Dus de gehele NL woning-“markt” moet omlaag in prijs wil er nog doorstroming plaatsvinden.
  Dat heeft Juan niet bedacht, wèl Dr Ir Maartje Martens:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

  En nog lòs vàn
  de overgang van huizen gsubsidieerd(HRA) leasen (aflossingsvrij)
  naar
  gewoon lenen en terugbetalen
  wat gebeurt er als de rente REËEL wordt ?

 5. stoppelbaard says:

  Wat een feest op de woningmarkt! Als makelmannetje wordt het de komende jaren nog meer gaatjes bij slaan in de broekriem. Het wordt nu toch eens echt tijd dat deze ‘beroepsgroep’ hun klanten overtuigd om fors die vraagprijs te verlagen; zo niet: dan blijven de volumes zo laag.

  Toch lijkt het me een kwestie van tijd totdat er een heel stuwmeer van verkopen op gang komt. Om drie jaar op zolder te wonen, terwijl je ex-vrouw met haar nieuwe vriend de slaapkamer beneden verkent, lijkt me geen haalbare kaart. Misschien dan toch maar die vraagprijs naar beneden…

 6. nhz says:

  Snorkel: Laat dit gegeven zich ook vertalen in een lagere huizenprijs? We zullen het meemaken volgende week als het CBS weer met de huizenprijzen statistiek komt

  nee, op korte termijn juist NIET. Het is tekenend dat Zeeland, waar de prijzen nog volledig op 2008 bubblenivo liggen, de grootste omzetdaling heeft. Er wordt hier al tijden vrijwel niks meer verkocht vergeleken met een paar jaar terug, terwijl er wagonladingen ‘miljonairswoningen’ te koop staan.

  Op langere termijn: we zullen zien. De enigen die nu nog kopen zijn degenen die dit volledig op kosten en voor risico van de belastingbetalers kunnen doen; plus misschien een enkele financiele analfabeet met veel geld over (erfenisjes etc.). En dat ondanks werkelijk ongekende financiële steun van de overheid, als je alles optelt dan gaat het om ver door de 20 miljard euro per jaar voor huiseigenaars.

  stoppelbaard: Het wordt nu toch eens echt tijd dat deze ‘beroepsgroep’ hun klanten overtuigd om fors die vraagprijs te verlagen; zo niet: dan blijven de volumes zo laag.

  Dat zal sterk van de politiek afhangen; het zou me niks verbazen als bijv. de renteaftrek voor het tweede huis wegens bijzondere omstandigheden verlengd wordt tot 5 jaar, de HRA alleen symbolisch wordt aangepakt (JC en kornuiten hebben al gezegd dat afschaf de huiseigenaar geen cent mag kosten!!), en we nog meer leuke regelingen houden zoals 2 jaar aanvulling van de WW.

  Zolang de politiek een groot deel van de verkoopdruk opvangt en een groot deel van de kosten subsidieert is het aantal mensen dat echt moet verkopen heel klein; het aantal transacties zal dan natuurlijk nog verder dalen.

  Het voornaamste probleem lijkt me echter dat de makelmannetjes (en overheid, banken etc.) er 20 jaar lang ingeheid hebben dat je een huis koopt om slapende rijk te worden. Blijkbaar kunnen ze niks beters verzinnen om huizen mee te verkopen, en hebben ze besloten om gewoon maar de ‘dip’ uit te zitten totdat het weer omhoog gaat, en de oude fabeltjes van het eigen huis als flappentapper weer op tafel kunnen komen.

 7. dalen says:

  Bij minder woningen verkocht kan kan je ook minder bouwgrond verkocht betrekken.

  Zit nu op zaterdag het suffertje te lezen en mijn oog viel op woningen en gronden te koop. In Den Briel Lees “Ruim perceel 231m2 voor 185.000″. Of kavel 600m2 voor 380.00 euro”.

  Of Dirksland (wie wil daat wonen maar dat terzijde) “Ruime kavel 280m2 230.000 euro”.

  In Willemstad, Zuidland enz ook diverse kavels te koop. Allemaal vanaf 250.000 euro.

  Rob Geus zou zeggen “Kijk hier word ik nou niet vrolijk van”.

  Waar halen die gemeenten toch in godsnaam de brutaliteit vandaan om met zulke prijzen breeduit te gaan adverteren. Ze komen geld tekort en roepen maar wat. Ruime kavel, heerlijk gelegen, enz enz.

  Stelletje laaienlichters. Zo dat wil ik ff kwijt.

 8. Juan Belmonte says:

  nhz: Er wordt hier al tijden vrijwel niks meer verkocht vergeleken met een paar jaar terug, terwijl er wagonladingen ‘miljonairswoningen’ te koop staan.

  Exact nhz
  Er wordt net gedaan alsof hèt probleem op de woningmarkt de Starter is, terwijl er juist een enorm aanbod aan midden en bovenkant is.

  Gemiddelde vraagprijs 330.000 euro = 11 JanMo.
  SUCCES !

 9. Snorkel says:

  stoppelbaard: Om drie jaar op zolder te wonen, terwijl je ex-vrouw met haar nieuwe vriend de slaapkamer beneden verkent, lijkt me geen haalbare kaart.

  LOL Geen haalbare kaart? Ik hoop niet dat dit het voorland is voor mannelijk Nederland. Het lijkt mij een uiterst zeldzame situatie en ik hoop niet dat jou is overkomen, maar dat zal voor de meerderheid geen acute reden tot verhuizing zijn.

 10. Juan Belmonte says:

  nhz: dan crasht de hele angelsaksische economie, dus zowel US als Europa en wat daar nog aan hangt.

  Daar begint het wel op te lijken.

  De overgang van Westerse hegemonie naar Oosterse Invloed gaat gepaard met veel (Westerse) geldcreatie …

 11. nhz says:

  dalen: In Den Briel Lees “Ruim perceel 231m2 voor 185.000″. Of kavel 600m2 voor 380.00 euro”.

  hier in de stad zelfde verhaal (ergens in een héél onaantrekkelijke uithoek waar ze blijkbaar nog wat grond van een boertje tussen de rommel hebben gevonden). Maar als je 400-600 euro/m2 betaalt moet je niet denken dat je zomaar mag bouwen, er is een giga waslijst aan eisen die de kosten ongetwijfeld ver gaan opstuwen. Dus er zal wel gebouwd gaan worden door een WBV, of een projectontwikkelaar die geheel voor risico van de gemeente bouwt (dat gebeurt hier helaas regelmatig).

  Juan Belmonte: Er wordt net gedaan alsof hèt probleem op de woningmarkt de Starter is, terwijl er juist een enorm aanbod aan midden en bovenkant is.

  natuurlijk ligt het alleen aan de starters, want met één starter komt er een enorm huizentreintje in beweging, waarmee uiteindelijk weer iemand opschuift van een bijna-miljonairswoning naar een échte miljonairswoning. In Theorie tenminste 🙂

  Snorkel: Het lijkt mij een uiterst zeldzame situatie

  helemaal niet, er wordt in de kranten regelmatig over geschreven en ik ken uit de wat ruimere kennissenkring maar liefst drie voorbeelden. Niet allemaal exact ‘op zolder’, in één geval is het huis fysiek opgesplitst en in het andere geval is er een soort parttime bewoningsafspraak ;-(

 12. Slim Shady says:

  @ Voerman (vorige topic)

  In het vorige topic had u het over dat de huren de waarde van de huizen bepaalde.
  Tevens had u erover dat de huizenprijzen eind jaren 70 begin jaren 80 tot 60 % daalden.
  U vermeldde ook dat er in het verleden geen huurverlagingen voordeden.

  Als de huurprijzen niet daalden waarom daalden de huizenprijzen toen wel dan (gezien uw bewering dat de huurprijzen de ontwikkeling van de huizenprijzen bepaald)?
  Mi haalt dat uw hele verhaal onderuit.

 13. dalen says:

  @ nhz

  “Blijkbaar kunnen ze niks beters verzinnen om huizen mee te verkopen”

  Ik zou zeggen laat het bouwbesluit waarin bepaald is dat woningen aan minimum vereisten moeten voldoen, zoals geen asbest, minimum hoogte kamers, zachtboard plafonds enz. ook van toepassing zijn op al doe ouwe meuk die in NL staat. M.a.w. de verkopende eigenaar moet dan aan bepaalde voorschriften voldoen. Of de koper indien je dat afspreekt. 90% van de bouwval die nu te koop staat kan dan tegen de vlakte. Dat stimuleert de economie en bespaart een hoop ellende.

  In Belgie bestaan op kleine schaal dit soort verordeningen. Onder andere mbt elektra, gas, mazout, milieuzaken en nog veel meer.

  Wat mij betreft wordt dit uitgebreid naar meerdere zaken.

  Zie nu nog schaamteloze advertenties met huizen te koop staan en aan geen enkel bouwbesluit voldoen. De advertentie begint dan

  “Geheel naar eigen smaak in te richten” als dat geen misleiding is dan weet ik het niet meer.

  http://www.bouwbesluitonline.nl/default.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

 14. tufkaj says:

  De grootste daling deed zich voor bij appartementen met 21,2 procent ten opzichte van januari 2011.

  Zou dat betekenen dat er vooral minder starters waren, of kochten deze inmiddels geen duur gebleven appartement maar een in vraagprijs gezakte tussenwoning?

  De voorraad appartementen is nog wel lager dan de voorraad woonhuizen op funda: http://fundacijfers.staanhier.nl/graph2.php?soort=Voorraad&gegeven%5B%5D=appartement&gegeven%5B%5D=woonhuis&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&gegeven%5B%5D=nieuwbouw&perweek=on
  (zie dat ik wat gegevens mis van laatste weken, ff checken dus)

  Juan Belmonte: WOZ-waarde leegstaande kantoren te hoog

  Ik had dat artikel ook gezien. Zou toch mooi zijn als de NVM eens zou koppen: “Boekwaarde leegstaande kantoren te hoog”, ipv weer te lobbyen voor het zoveelste belastingvoordeeltje?

  nhz: want met één starter komt er een enorm huizentreintje in beweging, waarmee uiteindelijk weer iemand opschuift van een bijna-miljonairswoning naar een échte miljonairswoning. In Theorie tenminste

  Zou deze theorie er niet ook toe bijdragen dat er niet veel voor starters wordt gebouwd? Een nieuwbouwwoning voor een starter is immers een gestrande trein en moet coute que coute worden voorkomen op die manier?

 15. Juan Belmonte says:

  dalen: als dat geen misleiding is dan weet ik het niet meer.

  Tsja en dan te bedenken dat VAN ALLE WONING-“MARKT”-EXPERTS die we in de polder hebben er nog helemaal NIEMAND opgemerkt heeft dat
  de overgang van huizen gsubsidieerd(HRA) leasen (aflossingsvrij)
  naar
  gewoon lenen en terugbetalen

  een prijsdrukkend effect zal hebben.

  Kortom: STRUISVOGELS.

  Zolang de Struisvogels regeren
  heeft de woning-“markt”
  pek met veren 🙂

 16. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Zou toch mooi zijn als de NVM eens zou koppen: “Boekwaarde leegstaande kantoren te hoog”, ipv weer te lobbyen voor het zoveelste belastingvoordeeltje?

  Goed opgemerkt tufkaj.

  VOLLEDIG EENS 🙂

 17. Voerman says:

  stoppelbaard: Wat een feest op de woningmarkt! Als makelmannetje wordt het de komende jaren nog meer gaatjes bij slaan in de broekriem. Het wordt nu toch eens echt tijd dat deze ‘beroepsgroep’ hun klanten overtuigd om fors die vraagprijs te verlagen; zo niet: dan blijven de volumes zo laag.

  Wel eens een aasgier met een Portemonnaie gezien?

 18. Voerman says:

  dalen: In Belgie bestaan op kleine schaal dit soort verordeningen. Onder andere mbt elektra, gas, mazout, milieuzaken en nog veel meer.

  Als je meuk wilt zien, passeer dan even de grens en rijd Belgie binnen. Het beste zien de Ollandse enclaves eruit!

 19. nhz says:

  dalen: Zie nu nog schaamteloze advertenties met huizen te koop staan en aan geen enkel bouwbesluit voldoen.

  persoonlijk ben ik voor een aantal simpele basiseisen met name t.a.v. veiligheid (mede voor de omgeving), en verder mag iedereen het zelf weten als hij het zelf betaalt. Als je een onverkoopbaar huis voor jezelf bouwt is dat je eigen beslissing (en hopelijk geeft de bank dan een lagere hypotheek …). In het bouwbesluit staat gigantisch veel onzin wat de prijzen opdrijft en vooral in het belang van de bouwmaffia is. Ik ben zelf niet zo groot en vind het bizar dat als ik een huis laat bouwen dat ik dan een voordeur van 2.30 meter er in moet zetten (waarschijnlijk voor die 1% van de Nederlanders die langer dan 2 meter is?) en meer dan dat soort onzin.

  Laten we wel zijn, geen enkel monumentenpand voldoet aan de moderne bouwbesluiten (uitgezonderd misschien de hoge plafonds, maar die zijn dan misschien wel weer té hoog). Toch zijn dat vaak heel aangename woningen die wat mij betreft als laatste tegen de vlakte moeten.
  Iets dergelijks dreigt bij de energiekeur waar men eerst geprobeerd heeft om een energie taxatie verplicht te stellen (hoor ik laatste tijd weinig meer over) maar voor je het weet is het zover dat je een huis met slechte isolatie (bijv. een monument) niet meer zou mogen verkopen. Dat moet iedereen toch zelf weten, als de koper een lagere energierekening wenst dan gaat hij maar zelf isoleren. Allemaal betutteling om de bouwmaffia, en de gemeente, te spekken.

  De zeer beperkte ervaring in NL met vrij bouwen leert dat dit wonderwel goed gaat. Zonder schoonheidscommissie krijg je zelden een ratjetoe, je hebt hooguit het risico dat er zo’n wijk met cataloguswoningen ontstaat (stel je voor, je nek uitsteken met een origineel ontwerp – hoe on-Nederlands kun je zijn). Niet mooi, maar wat er in regie wordt neergezet vind ik doorgaans minstens zo triest (allemaal van die nep-jaren-30 woningen bijvoorbeeld).

  tufkaj: Zou deze theorie er niet ook toe bijdragen dat er niet veel voor starters wordt gebouwd?

  het is ongetwijfeld een reden dat die kleine gezinswoningen van 75-99K (incl. grond) in bijna heel Nederland ongewenst zijn, terwijl er enorme belangstelling voor is. Zou concurrentie zijn voor de veel duurdere woningen die de gemeentes zelf bouwen, en vooral voor de tweedehands rommel van al die upgraders die via een paar keer vet verdienen aan verhuizen in een villa terecht willen komen.

  Voerman: Wel eens een aasgier met een Portemonnaie gezien?

  u doelt op de makelmannetjes en -vrouwtjes?

 20. Juan Belmonte says:

  nhz: De zeer beperkte ervaring in NL met vrij bouwen leert dat dit wonderwel goed gaat. Zonder schoonheidscommissie krijg je zelden een ratjetoe, je hebt hooguit het risico dat er zo’n wijk met cataloguswoningen ontstaat

  EENS nhz

  Laat mensen zèlf bouwen.
  Geef ze de mogelijkheid om stenen te stapelen.
  De bouwfraude en gemeentelijke grondpijzen zeggen hier genoeg over.

 21. Juan Belmonte says:

  En anders
  wel de quote
  van Peter Sisselaar
  grondhandelaar
  (en staat in de Quote 500)

  Als ze komen met de stenen
  dan is Peter Sisselaar verdwenen

  Overigens is een groot gedeelte van quote 500 Grondspeculant of projectontwikkelaar.

  Is Hogehuizenprijsminnend NL ook nog ergens goed voor 🙂

 22. Juan Belmonte says:

  Kortom: de particulier mag iet bouwen want de stroomt de Quote 500 leeg 🙂

 23. tufkaj says:

  nhz: Iets dergelijks dreigt bij de energiekeur waar men eerst geprobeerd heeft om een energie taxatie verplicht te stellen (hoor ik laatste tijd weinig meer over)

  Het huidig kabinet zal “die linkse hobby” binnenkort nog wel afschaffen “om de woningmarkt vlot te trekken” en niet “aan de HRA te hoeven tornen” 😉

 24. Juan Belmonte says:

  tufkaj: Het huidig kabinet zal “die linkse hobby” binnenkort nog wel afschaffen “om de woningmarkt vlot te trekken” en niet “aan de HRA te hoeven tornen

  Ach er is méér dan de oppositie:

  Aegon eist duidelijkheid huizenmarkt

  De politiek moet zo snel mogelijk een einde maken aan de onzekerheid op de huizenmarkt. Dat zei Aegontopman Alex Wynaendts vrijdag (17 januari) in een toelichting op de jaarcijfers. ‘De onduidelijkheid moet weg, de uitkomst is daarbij minder relevant.’

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/02/17/aegon-eist-duidelijkheid-huizenmarkt

  Juan snapt het NIET.

  ONDUIDELIJK ?

  De Hogehuizenprijzen moeten omlaag doordat:
  de overgang van huizen gesubsidieerd(HRA) leasen (aflossingsvrij)
  naar
  gewoon lenen en terugbetalen

  een prijsdrukkend effect zal hebben.

  Kortom:
  – laatste 2% k.k. eraf.
  – eerlijkheid over HRA: HRA gaat eraan.

  Hoe onduidelijk is dat allemaal ?

  De heer Ir. Alexander Wynaendts heeft nota bene een graad Electrical Engineering, Ecole Superieure d’électricité, Parijs.
  http://managementscope.nl/manager/alexander-wynaendts

  Dat Juan dergelijke slimme mannen nog eens moet uitleggen dat ze gewoon zèlf kunnen snappen hoe de vork in de steel zit.

 25. Juan Belmonte says:

  Wapper de wapper
  koeienvechten
  is voor de beginnende grapper 🙂

 26. dr.t says:

  Ben je nu al aan de grappa Juan?

 27. Juan Belmonte says:

  dr.t: Ben je nu al aan de grappa Juan?

  Yes.
  Zoals Lorenzo zegt: geniet ervan 🙂

 28. snorkel says:

  Haha, wat krijgen we nou? Je komt een tijdje niet op HM-ZB.nl en je nickname wordt gewoon gekaapt! 😉 De originele snorkel is vooralsnog te herkennen aan de kleine hoofdletter s aan het begin. De andere Snorkel is waarschijnlijk ook een prima bellenblazer. Ik hoop dat ‘ie niet onder water staat 😉

 29. tufkaj says:

  snorkel: de kleine hoofdletter s

  ha, nu snap ik het 😀

 30. Juan Belmonte says:

  tufkaj: nu snap ik het

  Gossie
  Juan wou datti
  ook eens zoiets snapte 🙂

 31. Juan Belmonte says:

  Het werkelijke verhaal van Aegon is natuurlijk dat Banken en tussenpersonen massaal publiek adviseren om banksparen te gaan doen ipv verzekeringsproducten:
  – beter voor de bankbalansen 🙂

  Maar dat
  zegt-i
  nie

 32. Juan Belmonte says:

  en wellicht is het weer volstrekte onzin
  die Juan uitkraamt.

  Wat wat Grappa
  niet kan doen 🙂

 33. renren says:

  “Aegon EIST duidelijkheid huizenmarkt”

  Wat heeft aegon nou te eisen?
  Smerige bende daaro

 34. Juan Belmonte says:

  snorkel: Je komt een tijdje niet op HM-ZB.nl

  Welcome back snorkel !
  Juan

 35. Slim Shady says:

  Slim Shady:
  @ Voerman (vorige topic)

  In het vorige topic had u het over dat de huren de waarde van de huizen bepaalde.
  Tevens had u erover dat de huizenprijzen eind jaren 70 begin jaren 80 tot 60 % daalden.
  U vermeldde ook dat er in het verleden geen huurverlagingen voordeden.

  Als de huurprijzen niet daalden waarom daalden de huizenprijzen toen wel dan (gezien uw bewering dat de huurprijzen de ontwikkeling van de huizenprijzen bepaald)?
  Mi haalt dat uw hele verhaal onderuit.

  @ Voerman

  Is er een onderliggende reden dat u hier niet op reageert c.q. wilt reageren?

  PS kleine toevoeging:

  Zijn de huizenprijzen in Japan en recentelijker in de us of fucking a en Ierland en Spanje allemaal ingeklapt door dalende huurprijzen?

  Of is uw stelling in deze het wel bekende: “nederland is anders”?

 36. nhz says:

  Juan Belmonte: Dat Juan dergelijke slimme mannen nog eens moet uitleggen dat ze gewoon zèlf kunnen snappen hoe de vork in de steel zit.

  It’s hard to get a man to understand something when his salary depends upon his not understanding.

  renren: Wat heeft aegon nou te eisen?

  ze hebben niks te eisen, ze zijn onderdeel van de financiële maffia dus ze kunnen het gewoon dwingend voorschrijven (daar heb je politici voor).

 37. tufkaj says:

  nhz,

  renren,

  Eigenlijk is het erg vreemd: een verzekeraar die zekerheid eist. Hun hele bestaan is gebaseerd op onzekerheid.

 38. Voerman says:

  Slim Shady: Is er een onderliggende reden dat u hier niet op reageert c.q. wilt reageren?

  Ik had greageerd, maar ik zie inderdaad mijn post niet geplaatst.
  Dus nogmaals:
  Er zijn veel redenen te bedenken voor het (tijdelijk) inzakken van huizenprijzen. Huurverlagingen zijn daar nog nooit de oorzaak van geweest. Kan ook niet, want ik heb levenslang nog nooit een huurverlaging meegemaakt. Wat je wel meemaakt bij huurverhogingen is, dat huurders even een praktische tussenbalans opmaken en soms tot de ontdekking komen, dat kopen voordeliger is. In dat geval komt door dat kopen de zaak weer in balans. Wat ik bedoel te zeggen is, dat verhogen van de huren een prijsopdrijvende faktor is- of kan zijn voor de huizenprijzen. Andersom is nog nooit waar geweest.
  Wat betreft de Amerikaanse situatie: Er worden in Detroit door de banken ingenomen huizen te koop aangeboden voor de prijs van een dollar. Google even door Detroit (bijv Traverse Street) en je snapt het helemaal. Voor Japan en die andere landen kan ik zo even geen verklaring geven, maar ik denk dat je tijdens een kleine google excercitie daar ook wel de antwoorden zult vinden.
  Ik zeg dus niet, ‘nederland is anders’. Feit is wel, dat we wel met de Nederlandse situatie te maken hebben
  omfat we in Nederland leven.

 39. Mieke says:

  Als de eigen woningbezitter lees hypotheekgever zich realiseert dat de waarde van zijn bijv middenklasse woning van 250k de komende jaren gemiddeld elke maand…ja elke maand… Min. €1000 vermindert. Zal hij/zij zich wel even achter de oren krabben
  Praat ik nog maar niet over woningen – bijv hier in het Gooi – die maandelijks 3 tot 4K dalen’
  Die daling met gem 70% nominaal vanaf top 2008 zal komen..t is niet de vraag of….

 40. jvjv says:

  Nou nee hoor Aegon weet precies wat gaat verdienen aan iedere polis gewoon margehandel de rest gaat naar een hervezekeraar (munich ru allianz swiss re)

 41. Slim Shady says:

  Voerman: Ik had greageerd, maar ik zie inderdaad mijn post niet geplaatst.
  Dus nogmaals:
  Er zijn veel redenente bedenken voor het (tijdelijk) inzakken van huizenprijzen. Huurverlagingen zijn daar nog nooit de oorzaak van geweest. Kan ook niet, want ik heb levenslang nog nooit een huurverlaging meegemaakt. Wat je wel meemaakt bij huurverhogingen is, dat huurders even een praktische tussenbalans opmaken en soms tot de ontdekking komen, dat kopen voordeliger is. In dat geval komt door dat kopen de zaak weer in balans. Wat ik bedoel te zeggen is, dat verhogen van de huren een prijsopdrijvende faktor is- of kan zijn voor de huizenprijzen. Andersom is nog nooit waar geweest.
  Wat betreft de Amerikaanse situatie: Er worden in Detroit door de banken ingenomen huizen te koop aangeboden voor de prijs van een dollar. Google even door Detroit (bijv Traverse Street) en je snapt het helemaal. Voor Japan en die andere landen kan ik zo even geen verklaring geven, maar ik denk dat je tijdens een kleine google excercitie daar ook wel de antwoorden zult vinden.
  Ik zeg dus niet, ‘nederland is anders’. Feit is wel, dat we wel met de Nederlandse situatie te maken hebben
  omfat we in Nederland leven.

  Dan denk ik dat ik je posts verkeerd heb begrepen, want ik sta voor een groot deel achter de inhoud van bovenstaande post 😉

 42. Dow Jones says:

  Ton: Het is wachten op het moment dat de verkopers beseffen dat de vraagprijzen te hoog zijn. De makelaars zijn er al klaar voor

  Waarvan akte:

  Geachte lezers,

  “Een goed begin is het halve werk.” Dit gezegde bevat een waarheid die absoluut toegepast kan worden op de woningmarkt anno 2012. Als verkoper is het hanteren van een scherpe (lees: reële) vraagprijs de basis voor een succesvolle verkoop. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat met de hantering van een reële vraagprijs de verkooptijd aanzienlijk verkort wordt. Bovendien kan dit resulteren in een koopsom die zelfs iets boven de marktwaarde ligt. Een woning waarbij de vraagprijs te hoog ingezet wordt, leidt uiteindelijk tot een koopsom die bijna 4% onder de marktwaarde ligt! Als gerenommeerd en deskundig makelaarskantoor geven wij u hierin graag een vrijblijvend en kosteloos advies. Kopers en verkopers ontmoeten elkaar bij Atrium Makelaardij! Graag tot ziens!

  [Compleet weergegeven, zonder wijzigingen.]

  Cheerio,

  Dow Jones

  Bronvermelding: Woonkrant Atrium, uitgave januari/februari 2012.

 43. hugo says:

  Verliezen nemen is onacceptabel geworden. De Ponzi is op het een na hoogste niveau aangekomen, de ECB. Ondanks dat ze gratis geld hebben….

  The European Central Bank is swapping its Greek bonds for new ones to ensure it isn’t forced to take losses in a debt restructuring, three euro-area officials said.

  The Frankfurt-based ECB is exchanging its Greek bonds for bonds of an identical structure and nominal value, the only difference being that they would be exempt from so-called collective action clauses, the officials said late yesterday on condition of anonymity. One said the bonds have a face value of about 50 billion euros ($65 billion)……

  De ECB is een monsterlijk gedrocht.
  http://www.bloomberg.com/news/2012-02-16/ecb-said-to-swap-greek-bonds-for-new-debt-to-avoid-loss-from-restructuring.html

 44. Voerman says:

  Slim Shady: Dan denk ik dat ik je posts verkeerd heb begrepen, want ik sta voor een groot deel achter de inhoud van bovenstaande post

  Dank!

 45. nhz says:

  hugo: Verliezen nemen is onacceptabel geworden. De Ponzi is op het een na hoogste niveau aangekomen, de ECB. Ondanks dat ze gratis geld hebben….

  rente op Griekse Staatsobligaties inmiddels 629%. Heb je dus in één dag meer rente dan bij een Nederlandse bank in één jaar. Helaas gaat voor niks de zon op 😉
  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/01/629%25.jpg

 46. Voerman says:

  Mieke: Als de eigen woningbezitter lees hypotheekgever zich realiseert dat de waarde van zijn bijv middenklasse woning van 250k de komende jaren gemiddeld elke maand…ja elke maand… Min. €1000 vermindert. Zal hij/zij zich wel even achter de oren krabben
  Praat ik nog maar niet over woningen – bijv hier in het Gooi – die maandelijks 3 tot 4K dalen’
  Die daling met gem 70% nominaal vanaf top 2008 zal komen..t is niet de vraag of….

  Mieke,
  Nuchter beschouwd is een huis voor de bewoner niet meer dan een afdak en wat muren. Het voorkomt dat je in de kou zit als het vriest, het voorkomt dat je nat wordt als het regent en het voorkomt dat nare insecten je komen pikken. Zo nog een paar dingen meer.
  Het zou de meeste bewoners een biet kunnen zijn wat dat huis verder voor marktwaarde heeft, evenmin als de marktwaarde van een mammoet van belang is. Er zijn echter een paar categorieen bewoners die de marktwaarde wel belangrijk moeten vinden,bijv. mensen die om wat voor reden dan ook een andere woonplaats nodig hebben terwijl ze met hun huis onder water staan. Voor mensen die hun afgeloste huis willen verkopen om nog uitbundiger te gaan leven is het jammer, speculatiefoutje, maar misschien toch nog ok.
  Verder heeft het evt dalen van de huizenprijs bijna voor iedereen alleen maar voordelen.

 47. Voerman says:

  nhz: rente op Griekse Staatsobligaties inmiddels 629%. Heb je dus in één dag meer rente dan bij een Nederlandse bank in één jaar. Helaas gaat voor niks de zon op

  Ik waag het er toch nog maar niet op…..

 48. Flore says:

  Off topic maar ik ben gewoon even benieuwd zijn in Nederland nog altijd van die “Huizenmarkt-ophemel- programma’s” gesponsord door de makelaarsbranche op tv?

  Deze bestonden in Frankrijk ook maar na een tijdje van de buis te zijn geweest is de nieuwe formule nu dat onverkoopbare huizen worden gerestyled en verbouwd (vraag niet hoe… alles zo goedkoop mogelijk maar dat het juist wel luxe lijkt).

  Nu wordt er standaard een pedagogisch praatje gehouden dat het slecht gaat met de woningmarkt en dat hun huis niet marktconform is. Ter overtuiging wordt dan een veel lager geprijsd en mooier/ groter/aantrekkelijker huis aan de verkopende partij getoond en dalen zij dan met de prijs. (Hoewel veel huiseigenaars ook vinden dat ze juist de hoofdprijs kunnen blijven vragen doordat alles opgeknapt wordt).

  In de vorige uitzending een stel dat het huis te koop had staan voor 420.000 E. Na een jaar is gezakt naar 360.000E en in de uitzending te horen kreeg dat een realistische prijs 310.000 was. Voor die prijs hebben ze ook een bod gehad maar hebben het afgewezen.

  In dezelfde uitzending trouwens ook een gescheiden stel met kind op 53m2 waarvan de man al een jaar in een kamertje van 7m2 verbleef en er dus niet meer tegen kon. Zij waren uiteindelijk bereid tot een prijsdaling van 160.000 naar 110.000.

  Ook een gescheiden stel dat een jaar geleden een jaren 30 huis had gekocht en nu uit elkaar ging. Gekocht voor 204.000E. Ze wilden het verkopen voor 260.000 (immers ze hadden nu 2 huizen nodig). Maar hebben een bod voor 215.000 afgewezen.

  Nou ja niet alles wat je op tv ziet is waar maar dat dit op de Franse tv komt op een populaire zender is toch wel tekenend.

  Is Nederland al zover?

  Zie hier een link naar het programma:
  http://www.m6.fr/emission-maison_a_vendre/

 49. Flore says:

  Ohhh sorry te snel geschreven geloof ik. Hopelijk toch redelijk duidelijk.

  Het gaat dus nog altijd om het verkopen van huizen maar nu dus onverkoopbare huizen die onaantrekkelijk zijn en te duur.

 50. Juan Belmonte says:

  Flore: Het gaat dus nog altijd om het verkopen van huizen maar nu dus onverkoopbare huizen die onaantrekkelijk zijn en te duur.

  Met name in de gebieden waar toeristen huizen kochten met recente thuisverkopen/hypotheekophogingen (vanuit een Hogehuizenprijsminnende gedachte) daar zal nu vraaguitval te zien zijn.

  Dat zal aan de Spaanse costa’s en in de door buitenlanders geliefde streken in Frankrijk zeker en vast het geval zijn.

 51. Juan Belmonte says:

  Men vermoedde het al maanden en nu is het dan in alle hevigheid losgebarsten: de crisis in de onroerendgoed markt is bevestigd door de laatste statistieken van het Ministerie van ‘Écologie et du Développement durable’: 21.500 nieuwe woningen zijn in het tweede kwartaal in Frankrijk verkocht, ofwel een daling van bijna 40% ten opzichte van het voorgaande jaar. In de regio’s Aquitaine, Lorraine, Midi-Pyrénées, Bourgogne en Limousin overschrijdt deze daling zelfs de 50%. In feite ondervindt de markt in Frankrijk dezelfde problemen als in andere geïndustrialiseerde landen.

  Al reeds eerder verschenen artikel uit 2008:
  http://www.rocherouge.fr/nl/media/nieuws310808.html

 52. Voerman says:

  Flore: Ohhh sorry te snel geschreven geloof ik. Hopelijk toch redelijk duidelijk.
  Het gaat dus nog altijd om het verkopen van huizen maar nu dus onverkoopbare huizen die onaantrekkelijk zijn en te duur.

  Afgezien van de inhoud van dat soort kolderprogramma’s.

  Je kunt op de Nederlandse TV desgewenst dagelijks uren kijken naar dat soort door de huizenwereld gesponsorde en voor de zenders goedkope shit.
  Dagelijks gevolgd door huisvrouwen die het leuk vinden om bij een ander binnen te kijken. Vaak gevoelens van onvrede voedend. Sprookjeswereld!
  Goede relate met mijn vrouw, maar als zij hiermee bezig is, ga ik wel zo lang naar mijn zolderkamertje!

 53. Juan Belmonte says:

  Dow Jones: Kopers en verkopers ontmoeten elkaar bij Atrium Makelaardij!

  Goed bezig Dow
  Het verschil tussen makelaars en makelleugenaars komt boven:

  Het verschil tussen makelleugenaars en makelaars:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97673

  1000 euro Realistische Huizenprijskorting per maand (NVM’s slimme Z uit 2011 blijkt in 2012 1000 euro per maand goedkoper te worden)
  Je hebt ook echt HELEMAAL NIKS aan de makelleugenaars olv de heer Mr G Hukker (ze snappen DUS zelf niet hoe de boel op gang te krijgen)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-01-2012/huizenprijzen-ruim-4-gedaald/#comment-95320

 54. tufkaj says:

  Flore:
  Ohhh sorry te snel geschreven geloof ik. Hopelijk toch redelijk duidelijk.

  Ja hoor duidelijk 🙂 Denk dat bij ons “uitstel van executie” er op lijkt. Heb het nog nooit gekeken eigenlijk…
  http://www.rtl.nl/huistuinkeuken/uitstelvanexecutie/home/

 55. Ralph says:

  Juan Belmonte:
  En anders
  wel de quote
  van Peter Sisselaar
  grondhandelaar
  (en staat in de Quote 500)

  Als ze komen met de stenen
  dan is Peter Sisselaar verdwenen

  Overigens is een groot gedeelte van quote 500 Grondspeculant of projectontwikkelaar.

  Is Hogehuizenprijsminnend NL ook nog ergens goed voor

  LOL Peter Sisselaar staat niet in de Quote hoor. Dat is alleen maar geld op papier, de beste man heeft niet zoveel geld. Hij stelt eigenlijk ook helemaal niks voor in de vastgoedwereld. Wel een leuke karikatuur voor een groot deel van de vastgoedsector.

 56. Juan Belmonte says:

  Ralph: Wel een leuke karikatuur voor een groot deel van de vastgoedsector.

  Èn iemand uit de sector die gewoon zei waar het op stond. Recht voor zijn raap en in de camera.

  Al die gemeentes, accountants, bankiers, politici wisten dat dus ook gewoon al jáááren.

 57. hugo says:

  nhz: Helaas gaat voor niks de zon op

  Ach, voor niets gaan de bonussen bij TBTF de stratosfeer in. Maar inderdaad, voor de bevolking is het een grote ripoff.

  Om even de Euro Scam samen te vatten. Je bent een rund van een bank en je hebt vele Staatsobligaties welke eigenlijk 75%+ moet worden afgeschreven. Dat wil je niet. Dus komt de ECB met een LTRO voor 3 jaar. Je obligaties dump je voor facevalue bij de ECB en vervolgens leen je tegen 1% per jaar bij de ECB. De ECB boekhoud fraudeert deze obliagties om zodat niemand verliezen hoeft te nemen. De banken kunnen vervolgens een rendement maken op Griekenland van 629.000% in een jaar op kosten van iedereen. Gaat het mis, rinse wash and repeat bovenstaande.

  Schaf de Euro af

 58. hugo says:

  ps, de ECB heeft het voor commerciële TBTF banken nu dus ontzettend lucratief gemaakt om landen op te blazen…. Game on… lol

 59. nhz says:

  Flore: Is Nederland al zover?

  nee, nog bij lange na niet. Er zijn wel een paar programma’s die niet 100% positief zijn, o.a. ‘Uitstel van executie’, maar het meeste gaat nog steeds over 20-somethings die vrolijk een villa van 500K (of in de Randstad een afgetrapt appartementje van 500K) gaan kopen met hun eerste loonstrookje in de hand. Die programma’s lijken meer advertorials van de hypotheek- en vastgoedmaffia dan serieuze voorlichting. Ik zou heel graag over vijf jaar al die vrolijke stelletjes nog eens terugzien met wat er van geworden is (als ze al echt bestaan, soms is het zo over de top dat je gaat denken dat het acteurs zijn).

  De programma’s over tweede huizen kopen in het buitenland zijn er ook nog steeds, de teneur is steevast dat het geld vanzelf binnenstroomt. Alleen als je goed oplet kun je soms bespeuren dat het niet altijd goed gaat.

  Voerman: Vaak gevoelens van onvrede voedend.

  tja, daar draait een groot deel van het kapitalisme natuurlijk op 😉 Maar van mij mag het ook van de buis, of minimaal voorzien van een heel grote sticker dwars over het beeld heen (‘let op: (lenen voor) een huis kost geld’; of iets wat de doelgroep begrijpt …).

  tufkaj: Ja hoor duidelijk 🙂 Denk dat bij ons “uitstel van executie” er op lijkt.

  maar dat heeft dan ook een andere insteek. Eerlijk gezegd vind ik het soms wel een goed programma, als je een beetje nadenkt hoe het zo heeft kunnen komen bijvoorbeeld. En ook omdat er soms goede oplossingen worden aangereikt, waar veel kijkers hun voordeel mee zouden kunnen doen als ze dat echt wilden.

  hugo: Je obligaties dump je voor facevalue bij de ECB

  dat weten we dus niet zeker, maar ik vrees dat je gelijk hebt 🙁

  hugo: Schaf de Euro af

  schaf centrale banken / fractional banking af, wat heb je aan een euro exit als we er dollars, drachmes of hyperinflaterende guldens voor terug krijgen …

 60. floor says:

  nhz,
  Nope, indien nu terug naar de gulden en dat gebeurd natuurlijk uitsluitend in gezelschap van Duitsland (en nog wat noordelijken) aangezien we zonder Duitsland niet eens mogen poepen, betekent, dat de euro instort.
  En Maxime waarschijnlijk.
  Maar, ik moet wel zeggen dat dat de enige manier is om de huizenprijzen hoog te houden, omgezet in guldens of whatever.

 61. hugo says:

  nhz: dat weten we dus niet zeker, maar ik vrees dat je gelijk hebt 🙁

  Dat weten we wel zeker. De ECB accepteert ongeveer alles als onderpand. Ze hebben zelfs al een spaanse voetballer op de balans staan. Tevens verlagen ze steeds de kwaliteitseisen voor onderpand. Is eenvoudig uit te zoeken.

  nhz: schaf centrale banken / fractional banking af, wat heb je aan een euro exit als we er dollars, drachmes of hyperinflaterende guldens voor terug krijgen …

  Eensch… alhoewel je de schade dan beperkt tot de regio waar het veroorzaakt is.

 62. nhz says:

  hugo: Dat weten we wel zeker. De ECB accepteert ongeveer alles als onderpand.

  ja, maar ze zeggen dat ze daarbij een flinke haircut nemen, dus niet tegen face value. In hoeverre dat bij Griekse bonds gebeurt is raden natuurlijk, maar als ze die voor 100% uitruilen tegen pleuro’s zou wel heel brutaal zijn.

  @64(Geert):
  maar de hypotheekschuld stijgt nog steeds, en dat is uiteindelijk de meest bepalende factor voor de bubbleprijzen. Ik verwacht pas flink dalende prijzen als de hypotheekschuld gaat dalen, zover is het nog niet.

 63. hugo says:

  nhz: ja, maar ze zeggen dat ze daarbij een flinke haircut nemen,

  Ze zeggen zoveel. Waarom moet de ECB anders die obligaties omnummeren? Ik heb begrepen dat die haircut niets voorsteld.

  nhz: maar als ze die voor 100% uitruilen tegen pleuro’s zou wel heel brutaal zijn.

  Ze zijn heel brutaal, hence het omnummeren van die obligaties. Boekhoudfraude 101. Ze weten donders goed dat de belastingbetalers er decennia voor opdraaien. Winst voor de elite boven alles.

  nhz: Ik verwacht pas flink dalende prijzen als de hypotheekschuld gaat dalen, zover is het nog niet.

  Wat mij betreft zal dat nooit gebeuren. Het is inflate or die voor alle fiats. Vandaar de printing press bij de ECB overuren draait. To save the system they will destroy the currency om het maar zo te stellen.

 64. renren says:

  @61 nhz
  “schaf centrale banken / fractional banking af”
  Zou mooi zijn als dat zou lukken. Kleine kans…
  Misschien als Ron Paul president wordt!

 65. Steven says:

  Snorkel: stoppelbaard: Om drie jaar op zolder te wonen, terwijl je ex-vrouw met haar nieuwe vriend de slaapkamer beneden verkent, lijkt me geen haalbare kaart.

  Ken ook al een voorbeeld. 🙂

 66. Okkie says:

  @64
  Belachelijk artikel waar je naar verwijst. Wat hebben Henk en Ingrid aan HRA als het leeuwendeel ervan naar de hoogste inkomensdeciel gaat?

  “De hypotheekrenteaftrek wordt steeds belangrijker voor normale gezinnen met een eigen huis omdat het vrij besteedbaar inkomen onder druk staat als gevolg van inflatie en stijgende werkloosheid waardoor lonen minder snel, of helemaal niet, meestijgen met de inflatie.”

  Een huis kopen is niet anders dan speculeren op inflatie met de aanname dat je inkomen wel zal bij blijven. Moet de belastingbetaler dit speculatieve gedrag blijven faciliteren?

  “Naast het beperken van het vrij besteedbaar inkomen van werkend Nederland zal met het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek het vertrouwen in de Nederlandse overheid afnemen.”

  Huurders hebben even goed te maken met een lager besteedbaar inkomen. Werkend Nederland bestaat niet alleen uit huiseigenaren hoe vaak die suggestie ook wordt gewekt.

  “Mensen die een huis gekocht hebben met de gedachte dat de HRA financiële zekerheid zou bieden gedurende 30 jaar omdat de overheid dit altijd gecommuniceerd heeft, komen bedrogen uit.”

  De overheid heeft nooit aflossingsvrije en beleggingshypotheken gepropageerd. Normale annuïteitenhypotheken zullen niet lijden onder geleidelijke afbouw van HRA. Nogmaals, dit speculatieve gedrag is het eigen risico van de huiseigenaar.

 67. Steve says:

  dalen:
  Waar halen die gemeenten toch in godsnaam de brutaliteit vandaan om met zulke prijzen breeduit te gaan adverteren. Ze komen geld tekort en roepen maar wat. Ruime kavel, heerlijk gelegen, enz enz.

  De bouwers smeken / dreigen Randstad gemeentes openlijk om de grondprijzen te verlagen:
  “Een stad als Leiden, die nog altijd grondquotes — het aandeel van de grond in de totale stichtingskosten — hanteert van 45% of hoger, kan het echt vergeten, hoe populair die stad in beginsel ook is. … Aan gemeenten in de Randstad dus de taak om te beseffen dat het in de kern ook kwetsbare regio’s zijn die alle zeilen bij moeten zetten om iets aan hun betaalbaarheid te doen. Dat kan bijvoorbeeld door de grondprijzen bij nieuwbouw te verlagen …”

  http://www.nvb-ontwikkelaars.nl/Nieuws/NVB_in_het_nieuws/13_februari_2012_Randstad_straks_zo_perifeer_als_provincie

  Er zullen dus nog vele gemeentes ala Apeldoorn volgen als de race to the bottom wat betreft grondprijzen echt op gang komt.

 68. Voerman says:

  Okkie: “De hypotheekrenteaftrek wordt steeds belangrijker voor normale gezinnen met een eigen huis omdat het vrij besteedbaar inkomen onder druk staat als gevolg van inflatie en stijgende werkloosheid waardoor lonen minder snel, of helemaal niet, meestijgen met de inflatie.”

  Okkie, dat is de enige zin in je betoog, die getuigt van genuanceerde medemenselijkheid. Verder hoef je er wat mij betreft niet tots op te zijn.
  Ik persoonlijk kom niet in aanmerking voor HRA of voor huursubsidie, dus mijn opmerking komt niet voort uit enige frustratie. Ben wel bezorgd omdat ik steeds meer zie, dat belangentegenstellingen, afgunst en zelfs haat gekweekt wordt.

 69. eric406 says:

  Okkie:

  “Naast het beperken van het vrij besteedbaar inkomen van werkend Nederland zal met het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek het vertrouwen in de Nederlandse overheid afnemen.”

  Als dat vertrouwen er al was

 70. maarten says:

  @72: laat het achterste van je tong eens zien

 71. bankschroef says:

  het vrij besteedbaar inkomen staat niet onder druk als gevolg van inflatie maar als gevolg van prijsstijgingen door schaartste, zeepbelvorming en speculatie in grondstof en voedselmarkten, de inflatie moet nog komen meende ik te hebben begrepen, dus dubbele ellende in de toekomst.
  helaas zullen onze lonen ook nog moeten gaan concurreren met de opkomende productiewerelddelen, vandaar de Oosteuropeanen hier, die wel voor wat minder willen werken, daar is iedere werkgever blij mee.
  dus weten we al met al wel zo’n beetje waar het heengaat.

 72. Voerman says:

  maarten: @72: laat het achterste van je tong eens zien

  Daar kan ik werkelijk niets mee; laat zelfs slechts het puntje van je tong zien door te zeggen wat je daarmee bedoelt.

 73. maarten says:

  nu, je kent mn situatie als huurder in de bijlmer, je kent mn standpunt over prijzen van koopwoningen (namelijk goed als je de komende 25 jaar niet wilt verhuizen) en ik blijf maar gissen wat jij, voerman, hier op huizenmarkt zeepbel te zoeken hebt, ik weet het niet, jij wel; daarom laat eens het achterste van je tong zien jij belhamel

 74. maarten says:

  ik denk dat er steeds meer mensen als ik bijkomen, belhamel

 75. Okkie says:

  Voerman,

  Wat is jouw belang in deze kwestie?

 76. Voerman says:

  maarten: nu, je kent mn situatie als huurder in de bijlmer, je kent mn standpunt over prijzen van koopwoningen (namelijk goed als je de komende 25 jaar niet wilt verhuizen) en ik blijf maar gissen wat jij, voerman, hier op huizenmarkt zeepbel te zoeken hebt, ik weet het niet, jij wel; daarom laat eens het achterste van je tong zien jij belhamel

  Duidelijk!
  Ik kende je situatie als huurder in de bijlmer niet, ik doe geen moeite om gericht op dit blog te onderzoeken wie achter elke naam zit. Ook moeilijk, omdat sommige mensen namen kapen van een ander en sommigen meerdere namen gebruiken. Ik heb de huizenmarkt zeepbel niet nodig als een leerproces voor mijzelf. Ik ben zelf nl ‘gearriveerd’en niet afhankelijk van welke subsidie of HRA dan ook.
  Ik wil graag mijn ervaringen en gedachten in dienst stellen van mensen die nog zoekende zijn. Verbaasd dat dat bestaat? Inmiddels begrijp ik meer van je.
  Dank voor je openheid nu. Wij treffen elkaar nog!

 77. maarten says:

  kennelijk lees je dit blog niet , en ook niet antwoorden op je posts, ik heb namelijk al eerder wat berichten met je gewisseld. allemaal geen ramp, maar het komt de kommunikaasie niet helemaal ten goede belhaamel

 78. maarten says:

  nogmaals niet het achterste van je tong gezien, reeds

 79. Voerman says:

  maarten: kennelijk lees je dit blog niet , en ook niet antwoorden op je posts, ik heb namelijk al eerder wat berichten met je gewisseld. allemaal geen ramp, maar het komt de kommunikaasie niet helemaal ten goede belhaamel
  Maarten,
  Elk antwoord wat ik geef komt van mijzelf uit en is niet toegesneden op enige specifieke afzender of ontvanger. Dus vind ik het zelf redelijk objectief. En noem mij geen belhamel, want dat een een gecrastreerde ezel!

 80. maarten says:

  haha oke heard it, maar ik wil je diepere beweegredenen nog steeds erg graag weten voerman

 81. dalen says:

  @ 71

  “De bouwers smeken / dreigen Randstad gemeentes openlijk om de grondprijzen te verlagen”

  Als blogger en financier van een site mbt meer lokale democratie, kom ik steeds meer tot de constatering dat zelfs de lokale politiek in het geheel geen benul heeft van hetgeen onder de bevolking leeft.

  Afgelopen week nog een gesprek gehad met een tweede kamerlid en oud studiegenoot over de afstand van de politiek en de bevolking en daarbij wees ik hem op vooral de lokale bevolking. Hij was het volledig me mij eens en vandaag kreeg ik een e-mail dat er a.s. maandag Kamervragen komen over de identificatieplicht en de verhouding tot religie na een uitspraak van de kantonrechter in Den Haag.

  Ik vertelde hem dat dit al was afgekaart in december 2003 door de toenmalige minister Donner. Ondanks dat, toch Kamervragen om een hype te ontketenen en kiezers te winnen, terwijl er veel belangrijker problemen op de agenda moeten.

  Dit heeft wat minder te maken met regionale grondprijzen maar als luis in de pels, probeer ik wel invloed uit te oefenen op de opbrengst en de verdeling van de opbrengst.

 82. ll says:

  @ adamus, van een ander draadje geplukt.

  Dat zal wel kloppen dat in het dure segment woningen de prijzen ver over de 30 % zijn gedaald .
  Woonboerderijen zoals bij ons veel zijn in de buurt gaan wel richting 40-50 % schat ik als ik zie waar ze hier af en toe voor schijtprijs betalen voor een compleet bedrijf incl mooie woning en 5 ha grond met moderne kassen .
  Deze wil de Rabobank uit de boeken hebben en bedrijven die voor 2005 verkocht werden voor 4 a 5 miljoen kun je hier uitzoeken voor onder de 1 miljoen en rechtstreeks van de Rabobank te koop .
  Vraag alleen niet de rabobank om een lening hiervoor want die verstrekken ze niet meer aan de glastuinbouw .

  Dat het de verkeerde kant op zou gaan met het vastgoed en vooral bedrijfsvastgoed wisten we al een poosje maar wat er nu voor slachtingen plaats vinden wordt wel heel zorgelijk.
  Waarom de Rabobank dit laat gebeuren is mij ook een compleet raadsel want dit treft de gehele sector en dit treft ook zeer de waarde van de onderpanden van hun gehele porto bedrijfsvastgoed.
  Dus , of de de Rabobank zie de toekomst zeer somber in of zouden ze verplicht moeten afboeken.
  Het lijkt mij toch niet dat zelfs de Rabobank op zwart zaad zit .

  Gooffie

 83. ll says:

  Valse WOZ waarden……., de GEMEENTEN hebben de huizenmarkt en kantorenmarkt VASTGEZET met de WOZ waarde(loos)……, niemand kan verkopen onder de WOZ waarde, want doe je dat wel……dan komt de belastingdienst en zegt tegen de koper, U moet ook nog schenkingsbelasting gaan betalen over het verschil tussen de WOZ en koopprijs ………. ;), en het is geen fabeltje ……..

  http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/11541443/___WOZ-waarde_leegstaande_kantoren_te_hoog__.html?sn=mijnbedrijf

 84. ll says:

  B.v. een huisje kopen met 30.000 korting, krijgt U een naheffing van de belastingdienst van 8396,-

  Hier kunt U de naheffing schenkbelasting berekenen

  http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/schenkbelasting/

  De WOZ waarde is heilig, alleen loopt ie wel een jaar achter, maar dat de belastingdienst worst zijn. 🙂

 85. ll says:

  Dat zal de belastingdienst worst zijn, sorry ;

  Ondertussen in Ierland

  Eén op de tien mortgages hebben nu een achterstand in betalen van meer dan 3 maanden.

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/more-mortgage-holders-in-serious-arrears-but-repossessions-down-3023578.html

 86. renren says:

  @ Il 87,88
  Dat zou dan toch voor (bijna) iedereen gelden die de laatste jaren gekocht heeft.
  Nog nooit gehoord dat iemand zo’n naheffing kreeg.

 87. dr.t says:

  Maarten, het niveau van deze site wordt er niet beter op als deze site een belangengroep wordt voor personen die in een situatie als die van jou verkeren.

  Een discussie levert een boeiender tafereel op dan mensen die elkaar napraten of het eigen gelijk bevestigd willen zien.

  Er bestaat bovendien niet het alleenrecht om te bepalen wie wat mag zeggen, maar je opmerkingen wijzen wel die richting uit. Dat maakt je uitingen wat minder sympathiek. Het zegt meer over jou, dan over een ander.
  Maar wellicht vergis ik me en sta je juist heel erg openminded in het leven?

 88. Voerman says:

  Ondertussen wacht ik nog steeds op het moment, dat dat huis van mijn dromen wat 4 jaar geleden te koop stond voor 6 ton aangeboden wordt voor 3 ton!Gaat vrees ik niet lukken, want het huis is uit de verkoop genomen nadat het voor 5,5 ton nog niet van de hand ging. Ik hou de zaak nog steeds in de gaten, want als ik het voor 3 ton kan kopen verkoop ik mijn huis voor een gegarandeerd snelle prijs en stap voordelig over. Je ziet, niet alleen starters zijn gebaat met lagere vraagprijzen!

 89. Voerman says:

  renren: @ Il 87,88
  Dat zou dan toch voor (bijna) iedereen gelden die de laatste jaren gekocht heeft.
  Nog nooit gehoord dat iemand zo’n naheffing kreeg.

  Ook nog nooit van gehoord; zou dat echt zijn?
  Als iedereen nu gaat proberen een slaatje te slaan uit de situatie dan komen wij met zijn allen nog geen slag verder en laat iedereen zijn huis maar houden!

 90. tufkaj says:

  renren: Nog nooit gehoord dat iemand zo’n naheffing kreeg.

  Ik ken het wel in gevallen waarbij familie aan elkaar huizen verkoopt. B.v. een kennis kocht een huis op de kwekerij van de familie. Was van oma geweest.

  Als je dan als oma te weinig voor het huis vraagt, vangt de belastingdienst niet genoeg overdrachtbelasting. En dus moet je een realistische prijs vragen. Daar is de regeling voor bedoeld, en zo is hij ook vrij zinnig.
  Maar volgens mij heeft het niet veel te maken met verkopen onder WOZ waarde en zeker niet in tijden van prijsdalingen.

 91. nhz says:

  Steve: Er zullen dus nog vele gemeentes ala Apeldoorn volgen als de race to the bottom wat betreft grondprijzen echt op gang komt.

  het zou goed zijn als er marktwerking komt. Als er, zoals o.a. dr.t beweert, een oneindige belangstelling is om in de Randstad te wonen dan kan de grondprijs daar verder omhoog. En als niemand meer in Zeeuws Vlaanderen of Limland wil wonen kan de grondprijs daar terug naar ongeveer 4 euro de m2, wat het onder de meest gunstige condities waard is als niet-bouwgrond. We zullen zien 🙂

  Voerman: Ben wel bezorgd omdat ik steeds meer zie, dat belangentegenstellingen, afgunst en zelfs haat gekweekt wordt.

  ik denk meer dat velen hier boos zijn omdat ze zien hoe oneerlijk het huidige systeem is. Ik ben zelf zowel huiseigenaar als huurder geweest, maar nooit een cent huursubsidie ontvangen en alleen een klein beetje HRA in de tijd dat toptarief inkomstenbelasting 70% was, waardoor ik netto nog steeds meer dan 50% belasting betaalde (tja, dat kan niemand zich meer voorstellen vandaag de dag net zoals veel mensen denken dat 12% hypotheekrente onmogelijk is). Gewoon afschaffen al die subsidies en aftrekposten, het nodigt uit tot politieke manipulatie ten bate van favoriet stemvee, fraude, en allerlei contra-productieve regelingen en instanties. En allerlei ongewenste werkgelegenheid bij ‘financieel adviseurs’. Henk en Ingrid vinden de huidige situatie hun verworven recht, dat de huidige situatie misschien super onrechtvaardig is (in hun eigen voordeel, zodat ze boven hun stand kunnen leven) daar willen ze geen moment bij stil staan.

  bankschroef: het vrij besteedbaar inkomen staat niet onder druk als gevolg van inflatie maar als gevolg van prijsstijgingen door schaartste, zeepbelvorming en speculatie in grondstof en voedselmarkten,

  dat laatste is volgens mij wel degelijk verregaand een gevolg van inflatie, alleen versterkt speculatie soms de up- en downswings. Vraag eens aan de Chinezen hoe het staat met de voedsel- en grondstofprijzen, die hebben een veel betere kijk op de zaak dan Nederlanders die alleen maar naar de Ministry of Truth cijfertjes kijken.

  dalen: Hij was het volledig me mij eens en vandaag kreeg ik een e-mail dat er a.s. maandag Kamervragen komen over de identificatieplicht en de verhouding tot religie na een uitspraak van de kantonrechter in Den Haag.

  ja, dat was voor mij ook de meest bizarre uitspraak van het jaar. Sommige mensen in Nederland toch meer gelijk dan andere mensen, omdat hun geloof ze boven de wet stelt??

  dalen: Dit heeft wat minder te maken met regionale grondprijzen maar als luis in de pels, probeer ik wel invloed uit te oefenen op de opbrengst en de verdeling van de opbrengst.

  ik ken ook wel wat lokale en landelijke politici (vroeger twee Kamerleden in de straat …) en de meesten hebben volgens mij geen flauw benul wat er op ze afkomt t.a.v. grondprijzen, huizenbubble, schuldencrisis etc. En de meesten willen het ook niet weten, kortzichtigheid troef. En de politici die ik ken zijn dan nog zeker niet de meest domme en onredelijke uit het gezelschap. Afschaffen die Tweede Kamer, maar ik geef gelijk toe dat het met de lokale politici vaak niet veel beter gesteld is.

  ll: Deze wil de Rabobank uit de boeken hebben en bedrijven die voor 2005 verkocht werden voor 4 a 5 miljoen kun je hier uitzoeken voor onder de 1 miljoen en rechtstreeks van de Rabobank te koop .

  bizar, bij mij in de regio vragen ze nog rustig 1-2 miljoen voor een aftandse boerderij met een paar ha grond erbij. We praten dan over boerderijtjes die begin jaren ’90 misschien een ton gekost zouden hebben.

  ll: Eén op de tien mortgages hebben nu een achterstand in betalen van meer dan 3 maanden.

  da’s misschien wel gunstiger dan in de polder, aangezien 3 maanden niet betalen hier niet eens als betalingsachterstand gezien wordt 🙁

  Voerman: Ondertussen wacht ik nog steeds op het moment, dat dat huis van mijn dromen wat 4 jaar geleden te koop stond voor 6 ton aangeboden wordt voor 3 ton!Gaat vrees ik niet lukken, want het huis is uit de verkoop genomen nadat het voor 5,5 ton nog niet van de hand ging.

  is moeilijk voorspelbaar inderdaad. Ik zie in mijn omgeving nu regelmatig huizen waarvoor de vraagprijs 30% of in een enkel geval 50% lager is dan een paar jaar geleden. Maar die vraagprijzen zijn dan nog steeds volledig van de pot gerukt, nog 100-200% hoger dan in 2005-2006 en 400-600% hoger dan 20 jaar geleden. Anderzijds ken ik ook enkele voorbeelden van dure huizen die op de gedwongen veiling nog geen 30% van de zogenaamde taxatiewaarde geboden kregen, en dan moet de echte crisis in Nederland nog beginnen. Pas als overheid en banken ophouden het handje er onder te houden gaan we ontdekken wat al die huizen (ook de dure) echt waard zijn.

 92. philipulus says:

  @ll 88:

  Als de best biedende koper ( een 3e partij) minder biedt dan de WOZ waarde waarom moet er dan schenkingsbelasting betaald worden?

 93. floor says:

  tufkaj,
  Het hele waarderingssysteem valt in duigen nu de prijzen dalen, ook het waarderingssysteem was dus gebaseerd op bomen die tot in de hemel rezen.
  Want zoals je het nu omschrijft zou oma het huis dus niet flink onder de WOZ-waarde aan haar kleinzoon mogen verkopen zonder dat deze daar problemen mee krijgt, maar wel aan ieder willekeurig niet familielid.
  Overdrachtsbelasting blijft hetzelfde.
  Houdt wel in de gaten dat het niet de prijs van een huis is die voor een hogere OZB zorgt momenteel, maar het % belasting wat geheven wordt. Daarbij mag natuurlijk wel aangetekend worden dat de prijzen volgens de gemeenten kennelijk minder hard dalen dan de realiteit, afgezien nog van het feit dat ze daar een jaartje achterlopen.
  Tot een jaar of 10 geleden liepen die OZB waarderingen trouwens nog veel meer dan een jaar achter en het zou mij niets verbazen wanneer ze dadelijk dus weer terug gaan naar een ijkpunt van twee jaar eerder.
  Net als met iedere belasting, een maandje of jaartje eerder innen levert vet geld op.
  Hier in Rotterdam flikken ze het dit jaar bij het waterschap, dit wordt in 6 termijnen afgeschreven en de eerste termijn valt dit jaar een maandje eerder dan vorig jaar.
  Volgend jaar beginnen ze misschien in januari, daarna houdt het op natuurlijk.

 94. nhz says:

  floor: Want zoals je het nu omschrijft zou oma het huis dus niet flink onder de WOZ-waarde aan haar kleinzoon mogen verkopen zonder dat deze daar problemen mee krijgt, maar wel aan ieder willekeurig niet familielid.
  Overdrachtsbelasting blijft hetzelfde.

  waarmee het dus een non-probleem is, verkoop het aan een tussenpersoon die het gelijk doorschuift. Je betaalt niet eens (extra) overdrachtbelasting in zo’n geval dus kost je alleen de notaris.

  Paul99: Kijkend naar particuliere woningen, lette de belastingdienst wel op dat er niet een huis van 300k voor 150k aan de kinderen werd verkocht.

  ja, maar als een vastgoed magnaat een pand van 1 miljoen voor 300K aan een relatie verkoopt dan is dat ‘handel’ (meestal bedoelt om de belasting te drukken via BV constructies, winst wordt zoveel mogelijk in prima genomen), want daar wordt eigenlijk nooit wat aan gedaan.

  Paul99: Maar de belastingdienst gaat echt tegenwoordig niet controleren of de verkoopprijs onder de WOZ ligt in deze dalende markt. Waarom, om 2% extra te scoren over 20.000 euro ? Geloof ik niks van.

  sterker nog, misschien is het op de langere termijn wel gunstig voor de belastingdienst als ze een lage prijs accepteren. Want dan valt er van de kinderen jaar-op-jaar meer belasting te plukken dan wanneer die de nieuwe woning met eigen geld zouden betalen, toch? Tenslotte levert spaargeld voor de belastingdienst jaarlijks véél meer op dan (overwaarde in) een eigen huis.

 95. nhz says:

  Voerman,

  P.S.: ik hoor net dat iemand hier om de hoek, die bijna tien jaar met zijn huis geleurd heeft voor ruim 1 miljoen euro, het zowaar verkocht heeft. Hij heeft er ruim 100K euro voor betaald begin jaren ’90, maar wel veel verbouwd (allemaal zelf gedaan maar wel met dure keuken/badkamer etc., kosten misschien 1-1.5 ton). Hij was inmiddels zelf al verhuisd naar een vrij dure nieuwbouwwoning, blijkbaar voldoende geld om in alle rust af te wachten op de hoofdprijs in de loterij. Ik weet niet of de vraagprijs gehaald is, maar aangezien hij nooit korting wilde accepteren denk ik van wel; pand is zo te horen gekocht door ‘investeerders’ en niet voor gewone bewoning.
  Even 750K pleuro belastingvrij vangen, slapende rijk worden met een eigen huis bestaat nog steeds in de polder. En maar zielig doen … hij klaagde zelfs nog dat het zolang geduurd had voordat het huis verkocht was 🙁

 96. Voerman says:

  Tja, met de kennis van nu lijkt het momenteel niet slim om een huis te kopen.
  Over 10 jaar met de kennis van dan is het waarschijnlijk wel weer dom om het achteraf niet gedaan te hebben….
  Wie zal het zeggen. Maar het meenemen van principes in besluitvorming is bijna altijd dom en kost handenvol geld.

 97. Flore says:

  @ 52 & 53 Juan Belmonte: klopt, er is zeker vraaguitval in al die krimpende dorpjes à la campagne waar Britten en Nederlanders veel te dure bouvallen hebben gekocht. Daarbij zijn er zijn legio gebieden waar fiscale voordelen golden voor mensen die wilden investeren in vastgoed om dat te verhuren en zo hun pensioen tzt aan te vullen… Helaas kochten zij meestal het huis boven de marktprijs met een financiële constructie die niet iedereen begreep en in streken waar een overschot aan huurwoningen is gebouwd.

  In het iets grotere plaatsje hier in de buurt (10.000 inwoners) zijn zulke “investeringsobjecten” als zoete broodjes verkocht aan Fransen die aan de andere kant van het land wonen. Gekocht voor 120.000E, twee jaar na oplevering 80.000E waard als er al iemand wil kopen en geen huurder te bekennen er staan er nog 250 precies dezelfde leeg zonder huurders… T is aan de ene kant wel misdadig hoe mensen hier zijn ingeluisd aan de andere kant dachten ze slapend rijk te gaan worden en zijn de meesten nooit eens ter plekke gaan kijken wat ze kochten en of er wel vraag naar was…

  @ Voerman: het is inderdaad pulp tv die bij sommigen de onvrede voed maar wat er wel en niet in de mainstream media gezegd kan worden is denk ik wel een interessant gegeven. Verder heb ik juist het idee dat er in Nederland de laatste tijd heel veel in kranten staat over de slechte huizenmarkt terwijl het daar in Frankrijk nog wel aan ontbreekt. Het (wonen gerelateerde) thema bij de aankomende verkiezingen zijn meer de mensen die in slechte huurhuizen “moeten” wonen en het tekort aan huurhuizen (in Parijs dan wat zie hierboven in Bretagne, de Ardennen of Midden Frankrijk meer dan genoeg).

  @56 tufkaj @61 nzh: dank voor jullie reactie. Ik ken uitstel van executie niet maar het zou kunnen dat dat er op lijkt al is “het probleem” in het Franse programma dus dat ze het huis niet verkocht krijgen (voor de hoofdprijs) en niet dat ze financieel helemaal aan de grond zitten. Wat betreft de positieve huizen programma’s… zijn die dan ook recentelijk gemaakt of herhalingen uit 2006?

  @99 nzh: niet te geloven! Maar goed “niet begrijpende positivo’s” zullen er misschien altijd blijven op de huizenmarkt… ze worden alleen schaarser.

 98. Paul99 says:

  Voerman:
  ……Maar het meenemen van principes in besluitvorming is bijna altijd dom en kost handenvol geld.

  Ja, veel beter is het om je alleen te leiden door emoties van het moment. 😉

 99. Voerman says:

  Paul99: Ja, veel beter is het om je alleen te leiden door emoties van het moment.

  Dat is een ander dom uiterste!
  Doorzichtig om dat als anti-argument te gebruiken.
  Paul, je bent bijdehand genoeg om zelf nog wat andere mogelijkheden te bedenken.

 100. Paul99 says:

  Voerman: Dat is een ander dom uiterste!
  …….

  Je zegt het zelf al, ik dacht, ik zet er even EEN ANDER DOM UITERSTE tegenover, dan begrijpt Voerman het ook.

  Desalniettemin, een aankoop van een huis IS vaak een emotionele aankoopbeslissing. Vraag het maar eens aan eerlijke makelaars (dit nodigt uit tot grappen, ik weet het).

 101. Voerman says:

  Voerman: Desalniettemin, een aankoop van een huis IS vaak een emotionele aankoopbeslissing. Vraag het maar eens aan eerlijke makelaars (dit nodigt uit tot grappen, ik weet het).

  Oh.

 102. Buddy says:

  OT

  FD weekend
  p.4 Thema Hypotheken

  Binnenlandse bankensector heeft een FINANCIERINGSGAT van 478 mrd euro.

  Tsjakka, zou Ratelband midden jaren ’90 van de vorige eeuw hebben geblèrd!

 103. Voerman says:

  Buddy: Binnenlandse bankensector heeft een FINANCIERINGSGAT van 478 mrd euro.

  Een financieringsgat is het verschil tussen het benodigde investeringsbedrag en de al toegezegde financiering.

  Maw: Het (nog niet eens) toegezegde geld is al op voordat zij het krijgen.
  Op deze manier doorgaan met Griekenland betekent economische zelfmoord voor de hele EU.
  Hetzelfde als een bloedtransfusie geven aan een vergiet.

  Toch moeten belangrijke mensen hier voordeel bij hebben, anders gebeurde het niet.
  Kan een van de financieel deskundigen in dit forum dit uitleggen op een zodanige manier dat de financieel minder onderlegden dit snappen?

 104. Dawg says:

  Voerman,

  Wat bedoeld wordt met financieringsgat kan ik uit @107 niet rechtstreeks opmaken. In vermoed (op grond van eerdere berichten) dat het hier gaat om het verschil tussen door banken verleende hypothecaire krediet en de door hen lang aangetrokken spaargelden.
  Dat gat zou dan weer een gevolg zijn van het feit dat Nederlandse gezinnen enerzijds relatief grote bedragen aan hypothecair krediet, maar anderzijds vooral via pensioenfondsen (en dus niet via het bankwezen) sparen. Banken zouden hierdoor een fundingprobleem hebben.

 105. Paul99 says:

  Voerman, ik zou dat heel graag voor je willen doen, maar heb helaas geen tijd meer op dit moment. 🙂

 106. nhz says:

  Voerman: Tja, met de kennis van nu lijkt het momenteel niet slim om een huis te kopen.
  Over 10 jaar met de kennis van dan is het waarschijnlijk wel weer dom om het achteraf niet gedaan te hebben….
  Wie zal het zeggen.

  kijk naar de Herengracht index; het is moeilijk argumenteren met bijna 400 jaar historie, behalve voor de fantasten die blijven geloven in ‘This time it is different!’.

  Flore: T is aan de ene kant wel misdadig hoe mensen hier zijn ingeluisd aan de andere kant dachten ze slapend rijk te gaan worden

  ach ja, hier in Zeeland deden ze dat net zo met Duitse ‘investeerders’ (medici met geld over etc.), met als enige verschil dat die huisjes dan 3-4x duurder waren. Duur verkopen met mooie beloftes, wachten tot de investeerder in problemen komt door het onverwacht zwaar negatieve rendement, investeerder uitpersen, goedkoop terugkopen, rinse and repeat. Rabo en enkele bevriende makelaars weten er alles van. Rijk worden met vastgoed kan nog steeds, als je bank of makelaar bent.

  Buddy: Binnenlandse bankensector heeft een FINANCIERINGSGAT van 478 mrd euro.

  en de spaarrente is zwaar negatief (na aftrek van inflatie en belasting). Zou het één met het ander te maken hebben?

  Voerman: Kan een van de financieel deskundigen in dit forum dit uitleggen op een zodanige manier dat de financieel minder onderlegden dit snappen?

  het voordeel voor de familie Papandreou stond een jaar geleden op ongeveer 27 miljard euro. Ik durf te wedden dat het nu nog vele miljarden meer is. Maar ja, officieel gaat het om de broer van Pap, dus mag je niks van zeggen. En een minister die 120 miljoen smeergeld voor een onderzeebootordertje heel gewoon vind, die zal wel meer dan 100 miljoen willen vangen om de nieuwe bezuinigingswetgeving te tekenen 😎
  Over de banksters die dankzij de EU belastingbetalers zo nog jarenlang riante bonussen ontvangen in plaats van hardstikke failliet te gaan zullen we het maar niet eens hebben. De voordelen zijn evident.

 107. Voerman says:

  Dawg: Wat bedoeld wordt met financieringsgat kan ik uit @107 niet rechtstreeks opmaken. In vermoed (op grond van eerdere berichten) dat het hier gaat om het verschil tussen door banken verleende hypothecaire krediet en de door hen lang aangetrokken spaargelden.

  Sorry, niet goed gelezen.
  Dacht dat het over de Griekse binnenlandse bankensector ging. Beetje dom van mij. Ik had direct na de optocht naar huis moeten gaan. Toch bedankt!

 108. Steve says:

  dalen,

  Politiek wordt gedomineerd door lobby’s. Een politieke carriere is meestal slechts een route naar lucratieve baantjes, de bekende draaideur. Die baantjes zijn alleen beschikbaar voor mensen die veel vriendjes en vriendinnetjes maken terwijl ze op het pluche zitten. En aangezien lobbyisten veeeeeeel baantjes te vergeven hebben en Jan met de Pet nul komma nul is het niet zo gek dat de meeste politici volledig gefoccused zijn op het leven onder de Haagse Stolp.

  Voor hun verdere carriere is het incestueuze spel tussen politici, de lobby’s en de ambtenarij nu eenmaal het enige wat telt. De uitkomsten van dat spel moeten vervolgens verkocht worden aan het volk en daar zijn weer PR (propaganda) buro’s voor.

  Bottom line: als er geen goed gefinancierde en georganiseerde lobby voor bestaat dan bestaat een ‘issue’ simpelweg niet voor de politiek. Die paar mensen die o.a. hier al jaaaaren lopen te piepen over onbetaalbare huizen zijn te marginaal, ongeorganiseerd en hebben geen geld uit te delen dus het probleem bestond simpelweg niet in politieke zin.

  Nu het probleem gevoeld wordt door de partijen die wel georganiseerd zijn en bakken met geld en baantjes hebben is de huizenmarkt implosie niet meer uit de media weg te slaan. De f*cking Viva besteed er zelfs aandacht aan!

  Politiek bedrijven is dus juist niet vooruitzien maar vooral een agenda vol afspraken met vet betaalde lobbyisten die je vertellen wat je moet doen en zeggen als je uit hun ruif wil meepikken, nu en later voor na het pluche.

 109. dalen says:

  @ 133

  “Politiek bedrijven is dus juist niet vooruitzien maar vooral een agenda vol afspraken met vet betaalde lobbyisten die je vertellen wat je moet doen en zeggen als je uit hun ruif wil meepikken, nu en later voor na het pluche.”

  Klopt Steve, heb enkelen getwitterd dat ze eens moeten stoppen met populistisch geneuzel en de echte problemen op de agenda moeten zetten. Of het helpt weet ik niet maar gezien het aantal volgers dat ze hebben is het wel een statement en een signaal voor iedereen.

 110. Steve says:

  dalen,

  Bijkomend probleem is dat de pers en de pr buro’s in essentie volledig verweven zijn in onze media. Alle voorlichters, markting afdelingen, talking heads (Hukker, Brinkman, etc.), voeren de media hapklare brokken propaganda die de ‘pers’ mag aankleden en serveren als nieuws. Er bestaat vrijwel geen onafhankelijke pers met kritische analyses en nieuws.

  Iedere journalist die het in z’n hoofd haalt om buiten de geaccepteerde ‘bandbreedte’ nieuws te brengen wordt in no-time gemarginaliseerd en verstoten uit de ‘mainstream media’ (MSM). Helaas is slechts een kleine minderheid van het publiek bereid buiten de gevestigde media kanalen te zoeken dus die paar kritische noten die er bv. op wat blogs te horen zijn kan men volledig negeren aangezien 99% van het stemvolk zich toch bij DWDD, RTL, SBS, de Persgroep, Telegraaf, etc. vol laat lopen met de propaganda daghap.

  Stemmen lijkt me dan ook slechts een symbolische of nostalgische activiteit (helaas!). De huizenmarkt bubble en crash laat zien dat je eigenlijk alleen kunt hopen dat de boel zsm. vanzelf in elkaar dondert ipv. dat het proces eindeloos wordt uitgerekt door de laatste stuiptrekkingen van de diverse lobby’s.

  Ik heb geen enkele illusie dat de politiek ‘rationeel’ beleid zal voeren waarbij men de minste schade / beste uitkomsten voor de bevolking zal nastreven. Vrijwel alle poppetjes in onze politieke poppenkast zijn uit op PERSOONLIJKE winst maximalisatie ongeacht de gevolgen voor het stemvolk.

 111. Adamus says:

  Voerman: Mieke,
  Nuchter beschouwd is een huis voor de bewoner niet meer dan een afdak en wat muren. Het voorkomt dat je in de kou zit als het vriest, het voorkomt dat je nat wordt als het regent en het voorkomt dat nare insecten je komen pikken. Zo nog een paar dingen meer.
  Het zou de meeste bewoners een biet kunnen zijn wat dat huis verder voor marktwaarde heeft, evenmin als de marktwaarde van een mammoet van belang is. Er zijn echter een paar categorieen bewoners die de marktwaarde wel belangrijk moeten vinden,bijv. mensen die om wat voor reden dan ook een andere woonplaats nodig hebben terwijl ze met hun huis onder water staan. Voor mensen die hun afgeloste huis willen verkopen om nog uitbundiger te gaan leven is het jammer, speculatiefoutje, maar misschien toch nog ok.
  Verder heeft het evt dalen van de huizenprijs bijna voor iedereen alleen maar voordelen.

  Mooi, samengevat en meteen het punt van nhz er bij betrekkende: 4 palen, een dak en de rest naar keuze in te vullen. Voor ieder wat wils?

 112. Adamus says:

  Steve:
  dalen, .

  Nu het probleem gevoeld wordt door de partijen die wel georganiseerd zijn en bakken met geld en baantjes hebben is de huizenmarkt implosie niet meer uit de media weg te slaan. De f*cking Viva besteed er zelfs aandacht aan!

  .

  Zo wordt het onderwerp “meer dan sex met je ex ” ook weer actueel 😉

 113. Adamus says:

  Goed nieuws :

  “Overijssel helpt bij aankoop eerste huis”

  Volgens gedeputeerde Ineke Bakker zijn deze ‘zachte’ leningen van groot belang voor jonge huizenkopers BELANGRIJK VOOR DOORSTROMING OP DE HUIZENMARKT

  (Doet maar geen smilley)

 114. Adamus says:

  hugo,

  Zilvervloot als gouden greep 🙂

  Ik zie eerder pensioenfondsen verplicht nog meer in staatspapier gaan en de staat via een omweg de banken ondersteunen. Pensioenfondsen rechtstreeks geld laten kieperen in het bankengat zal DNB te risicovol vinden. SOCIALISME

 115. Lex says:

  Juan Belmonte,

  Dat klopt niet helemaal Juan. Zolang er 500 mensen in Nederland wonen zal er altijd een Quote 500 gemaakt kunnen worden. Al is het dan niet spannend meer 😉

 116. Claude says:

  Stop de site maar, ‘Eind dalende woningprijzen in zicht’. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw dan op de NVM site: http://www.nvm.nl/Actual/februari_2012/Eind_dalende_woningprijzen_in_zicht.aspx “Dat kan één jaar doorgaan, twee jaar of misschien zelfs drie of vier jaar, maar de kentering is op komst.”

 117. lorenzo says:

  120. Nou , enig vooruitkijken voor de stamgasten lijkt me wel van toepassing. Althans maak er een begin mee.
  Ik zat te denken voor 2019 (de bodem ?) de volgende URL : http://www.laatdewoningprijzeninstand.nl . Dan wijziging van nickname en we gaan weer door. Ik wil er ook best bij zijn dan . Geen probleem.

 118. Claude says:

  @121 Tja, de daling houdt ooit op hé.

  In de tussentijd: ING: “Huizenprijzen zijn vaak nog te hoog” http://webtv.ing.nl/nl/?cat=Economisch%20Bureau . Verder verwachting ING dat de huizenprijzen 17% dalen van de top eind 2013.

 119. Claude says:

  lorenzo, ik denk dat de bodem vrij rap (een jaar) na een landelijk woonbesluit gehaald kan worden. Als voor jaren vast staat wat je maximaal kan lenen, wat je zelf moet meenemen, wat je moet aflossen en wat de mogelijke rente-aftrek is, dan kom je vanzelf ergens. Dus dat zou voor 2019 moeten gebeuren.

  Of de hele heisa erna opnieuw gaat beginnen? Tuurlijk. Met nieuwe spelers en nieuwe belanghebbenden. Rien ne va plus.

 120. nhz says:

  Steve: Politiek bedrijven is dus juist niet vooruitzien maar vooral een agenda vol afspraken met vet betaalde lobbyisten die je vertellen wat je moet doen en zeggen als je uit hun ruif wil meepikken, nu en later voor na het pluche.

  inderdaad, en op lokaal nivo is het m.i. niet beter. Al gaat het daar minder om vette commissariaten etc. en meer om een promotie naar een leuke baan of een mooie opdracht van de overheid voor een kennis. Dertig jaar geleden had jem.i. veel ‘principieel’ ingestelde burgers in de lokale politiek, nu zijn het bijna allemaal carrieremakers, lobbyisten en andere profiteurs – van PVV tot Groenlinks.

  Steve: Er bestaat vrijwel geen onafhankelijke pers met kritische analyses en nieuws.

  er is ook een enorme draaideur tussen landelijke politiek en media wat baantjes betreft. In dit verband vind ik typerend hoe het nieuws bij de Fabeltjeskrant veranderde nadat mijn plaatsgenoot daar de scepter geen zwaaien. Het Ministry of Truth is er niks bij, staatspropaganda waar ze in Noord Korea nog wat van kunnen leren (immers was subtieler zodat Henk en Ingrid er vol intrappen). Niet toevallig gingen in die tijd ook de salarissen bij de NOS voor de nieuwsredactie en de vele baasjes met tonnen omhoog; ze weten waar hun belangen liggen en de politiek heeft daar veel geld voor over (ondanks af en toe wat gekrakeel over de hoge inkomens, maar uiteindelijk gebeurt er toch niks).

 121. nhz says:

  Claude: Tussen 2009 en 2012 daalden de huizenprijzen 3,5% per jaar, terwijl de huizen tussen 1978 en 1983 gemiddeld 12% goedkoper werden. In totaal zakten de prijzen toen met 40%, in reële termen zelfs met 50%.

  blijkbaar kunnen ze bij het FD niet meer rekenen, dit slaat echt helemaal nergens op.

  Claude: Volgens de onderzoekers is dat nu anders, door de gedaalde hypotheekrente en de werkloosheid die minder hard toeneemt dan in het begin van de jaren ’80.

  klets, het komt omdat de overheid OVERAL het handje eronder houdt. En daarom gaat de daling dus veel langzamer, maar het gaat ook veel langer duren.

  Claude: Bovendien konden huizenbezitters in de vorige crisisjaren de vraagprijs voor hun te verkopen woning laten zakken zonder daarbij een restschuld te riskeren. In de jaren voorafgaand aan de huizencrisis van begin jaren ’80 werden veel huizen in korte tijd namelijk tweemaal zoveel waard.

  wat een onvoorstelbaar domme opmerking van FD, alsof de markt er is om de scheefleners ter wille te zijn. Of ze met of zonder verlies kunnen verkopen maakt de markt geen ruk uit.

  Claude: In vergelijking met de eerste helft van de jaren ’80 valt volgens ING op dat de prijzen geleidelijker dalen dan toen, maar de verkoopaantallen des te sneller.

  het glas is half vol zullen we maar zeggen …

  Claude: ik denk dat de bodem vrij rap (een jaar) na een landelijk woonbesluit gehaald kan worden.

  ik geloof daar helemaal niks van, zolang we talloze regelingen zoals NHG, startersleningen, HRA voor tweede huis enz. enz. hebben die de pijn wegnemen (verschuiven naar anderen) gaat het vele jaren duren voordat de bodem bereikt is. Die bodem komt pas als het WeW ploft en de politiek besluit dat er geen geld meer is voor dit soort onzin. Alleen afbouwen van HRA etc. zal weinig helpen, ik denk eerder dat dit een tijdelijke opleving zal geven.
  _________

  yippie, olieprijs breekt inmiddels alle records, nog een paar weken en de bommen regenen op Iran; Uli Rosenthal zit zenuwachtig rond te bellen of hij ook mee mag doen met dit moordfeest, bij Iraq heeft Nederland tenslotte een beetje vanaf de zijlijn meegedaan en daar hebben ze spijt van. We gaan economische groei creëren, dus het komt snel weer goed met de huizenprijzen!!

 122. lorenzo says:

  Claude: lorenzo, ik denk dat de bodem vrij rap (een jaar) na een landelijk woonbesluit gehaald kan worden. Als voor jaren vast staat wat je maximaal kan lenen, wat je zelf moet meenemen, wat je moet aflossen en wat de mogelijke rente-aftrek is, dan kom je vanzelf ergens. Dus dat zou voor 2019 moeten gebeuren. Of de hele heisa erna opnieuw gaat beginnen? Tuurlijk. Met nieuwe spelers en nieuwe belanghebbenden. Rien ne va plus.

  de droom , de vader van de gedachte overheerst hier te veel. Iedereen , maar dan ook iedereen die roept wat de prijzen gaan doen heeft een pet op .
  En dat mag hoor , geen probleem.

 123. Get a Life! says:

  @ll

  Die naheffing kon je alleen verwachten gedurende de periode van voortdurend stijgende huizenprijzen. In die tijd werd er niets onder de WOZ verkocht.
  Tegenwoordig wordt er alleen maar onder de WOZ verkocht. Zelf heb ik eind vorig jaar mijn slag geslagen en een woning gekocht met een prijs die 45% onder de WOZ waarde lag. Zelfs lager dan de executiewaarde… Het is zeldzaam, maar het kan blijkbaar!
  Vorige huis op tijd verkocht. Zou nu al 50k minder opleveren. Nu iets gekocht waarin de te verwachten prijsdaling ruimschoots is verdisconteerd. Gefinanceerd tegen een erg scherpe rente met een lange rentevastperiode.
  Daarnaast een stapel zilver op de plank om op het goede moment mijn nieuwe hypotheek af te lossen.

  Kansen genoeg, je moet ze alleen wel zien..

 124. chico says:

  Juan Belmonte,

  Uw laatste woord van deze zin
  “Wie nu huizen koopt tegen prijzen die gebaseerd zijn op gesubsidieerd (HRA) leasen die betaalt de Stropleningprijs.”
  vind ik wel een zeer realistische verwittiging.:-(

 125. Juan Belmonte says:

  chico:
  Juan Belmonte,

  Uw laatste woord van deze zin
  “Wie nu huizen koopt tegen prijzen die gebaseerd zijn op gesubsidieerd (HRA) leasen die betaalt de Stropleningprijs.”
  vind ik wel een zeer realistische verwittiging.:-(

  Gracias chico.

  Kijk iedereen moet vooral doen watti denkt dat goed is. Wie nu een leuk huis ziet en het kan financieren/betalen, zelf afweging maken.

  Maar laat men niet zeggen dat als de zeepbel knalt, dat er niemand was die het voorzien had.

  De heer Prof Dr Lans Bovenberg kan niet nògmaals een artikel op Mejudice wijden aan het feit dat vrijwel alle oekoenomen de kredietcrisis volledig gemist hebben (en dan ditmaal over de Hollandse huizenmarkt).

 126. 5point.info says:

  Hi there, its fastidious piece of writing regarding media print, we all understand
  media is a great source of facts.

1 Pings/Trackbacks for "Flink minder woningen verkocht"
 1. […] 4,0% goedkoper dan een jaar eerder. Er werden de afgelopen maand 7082 woningen verkocht, een daling van ruim 15%. De woningmarkt loopt dus sowieso al leeg, dit is het gevolg van de krimpende kredietverlening, de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*