Overwaarde wordt onderwaarde

Veel mensen kopen een huis en nemen daarvoor een financiering die hoger is dan de waarde van de woning. Dit wordt statistisch uitgedrukt in de ‘loan to value’-ratio. Deze ratio ligt voor starters in Nederland op 114% en behoort daarmee tot de hoogste van Europa. Dit verhoogt de kans op grootschalige onderwaarde. Banken hebben hier natuurlijk rekening mee gehouden.

 • Overwaarde noemt men het positieve verschil tussen de marktwaarde van een onroerend goed en de waarde van de hypotheek waarmee het is belast.
 • Onder onderwaarde verstaat men het negatieve verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek.

Wanneer de rentevastperiode afloopt, kan de bank het onderpand opnieuw laten taxeren om na te gaan of het onderpand nog steeds voldoende waarde vertegenwoordigt. Stel nu dat de woningprijzen flink dalen door de stijgende rente.

In de voorwaarden staat dat een bank het recht heeft uw woning te hertaxeren. Stel uit de hertaxatie komt naar voren dat uw woning met 10% is gedaald. Dit betekent dat voor enorm veel mensen de hypotheek niet meer binnen de bandbreedte valt. Een aanpassing zal dan noodzakelijk zijn. Ter verduidelijking een voorbeeld van iemand die een maximale aflossingsvrije hypotheek heeft met NHG:

Koopprijs woning

200.000

Kosten koper

20.000

Benodigde hypotheek met NHG

220.000

Maximale aflossingsvrije hypotheek

100.000

Waarde na hertaxatie

180.000

Maximale aflossingsvrije hypotheek

90.000

Het verschil van 10.000 euro moet nu worden betaald.

Voorwaarden hertaxatie Achmea

Share Button
Tagged with: , ,
3 comments on “Overwaarde wordt onderwaarde
 1. Kapotjeplov says:

  Geen enkele bank zal die 10.000 euro innen als daarmee het risico van een executieverkoop onstaat. Dan schiet de bak zichzelf in de voet en dat zal ze nooit doen.

 2. martin says:

  Met 30% krijgen we dagelijks 20.000 Foreclosures? Of zal de overheid dagelijks 20.000 x 50.000 EUR = 1mld bijlappen?
  Ik heb het idee dat we, naast de HAR met de NHG ook ons Nationale graf aan het delven zijn.

 3. Keesje says:

  Rabobank en Obvion heb ik al gehoord dat ze klanten vragen om de Waarde gesteld door de gemeente van dit jaar door te geven enkele weken geleden….angstige ontwikkeling omdat er best veel mensen met z’n tweeen voor hun onderwaarde hypotheek aan het werk zijn, kinderen op kdv / bso…..als .dat allemaal wordt duurder zal het heeeel slecht gaan met jonge gezinnen….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*