Woningbouwproductie ingestort

Voor het eerst sinds het uitbreken van de recessie zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar in de Nederlandse woningbouwproductie.

Daling van 44%
Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar aanleiding van cijfers over het eerste kwartaal. Het aantal gereedgekomen woningen lag ruim 44% lager dan in het eerste kwartaal van 2009. Verder was het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verleend bijna 32% lager dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Gereedgekomen woningen per provincie

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with:
57 comments on “Woningbouwproductie ingestort
 1. anderhalf keer modaal says:

  Het drama op de Nederlandse huizenmarkt begint zich steeds duidelijker af te tekenen.

 2. 5x modaal says:

  Ik ben benieuwd wat de effecten hiervan zijn. Minder nieuwbouw zou de vraag naar bestaande woningen wellicht weer iets doen toenemen?
  Ben benieuwd of het nieuwe kabinet snel met een duidelijk plan voor de woningmarkt komt ..

 3. anderhalf keer modaal says:

  Lokale projecten verkopen overigens al maanden niet meer. Het vanwege de ‘hoge betaalbaarheid’ door makelaars aangeprezen ‘Amefa-kwartier’ is slechts voor een klein deel verkocht. Het gaat om starterswoningen en 2-onder-1 kap, Apeldoorn.

  315k voor een bescheiden tweekapper in de stad is -kennelijk- nog steeds teveel.

  ‘Denial’ en ‘Back to Normal’ liggen definitief achter ons.

 4. nhz says:

  dit hele verhaal is typisch Ministry of Truth spin, vermoedelijk om te zorgen dat de bouwmaffia nog meer miljardensteun krijgt van de overheid (geheel in lijn met het CDA-Brinkman voorstel om de herstel-en-crisiswet permanent te maken voor de bouwsector).

  Het CBS weet donders goed dat de cijfers eind 2009 kunstmatig opgekrikt zijn doordat bouwers voor ieder opgeleverd huis vele duizenden euro’s premie kregen van de overheid. Veel huizen zijn daarom op papier nog in 2009 opgeleverd, terwijl ze in werkelijkheid nog lang niet klaar waren. Een extreem lage papieren produktie in Q1 2010 is het voorspelbare gevolg.

  Overigens zijn er bij mij in de regio nog bouwplannen genoeg. Ondanks de krimp wil Zeeland in de komende 5 jaar zo’n 20% woningen erbij bouwen, en dan ook nog bijna alles in de ver bovenmodale prijsklasse. Wat al die overbetaalde ambtenaren gaan doen die in die huizen gaan wonen zou ik niet weten, dit voorspelt niet veel goeds.

  Ondertussen staan er steeds meer nieuwbouwwoningen te huur via louche verhuurkantoortjes, en worden bijna alle bouwprojecten steeds opnieuw uitgesteld omdat het vereiste aantal inschrijvingen (meestal 80-90%) weer niet gehaald is. Maar de gemeentes zullen er in hun begroting vast vanuit gaan dat al die nieuwbouw er gewoon komt, dus er is geld zat voor allerlei hobbyprojecten van plaatselijke politici, waarbij jaarlijks miljoenen over de balk gesmeten worden.

 5. RealisT says:

  Heeft iemand hier een goed linkje waarin wordt uitgerekend hoeveel een nieuwbouwhuis nu precies aan materialen en arbeidsloon kost
  (dus ex grond)?

  Ik meen ooit eens ergens gelezen te hebben dat het bedrag onder de 100k ligt voor een ruime rijtjeswoning, maar ik kan het niet meer vinden. De rest zou dus winst voor the usual suspects moeten zijn…

 6. fred says:

  Ja ben ik ook benieuwd naar. Heb net stuk grond in Rusland gekocht in goede buurt zeg maar. 1300 vierkante meter. Ik wil een huisje laten bouwen op deze grond en vraag mij af wat een huis bouwen kost in Nederland. Ter grootte van een eensgezinswoning zeg maar met alles er op en er aan. Ongeveer 120 vierkante meter of zo of iets meer.

  Trouwens als je denkt dat de huizen in Nederland duur zijn , hier zijn ze nog duurder. Zakt wel trouwens.

 7. nhz says:

  @5:
  op een paar plaatsen in NL zijn recent kleine nieuwbouwwoningen (2 persoons, met klein tuintje) opgeleverd voor een prijs van 75K tot 99K euro. Deze prijs is inclusief grond (tarief 250-500 euro/m2), en de kosten van het huis zelf zijn dus hooguit 50K. Produktie van dit soort woningen wordt echter kunstmatig beperkt, want een prijzen oorlog is het laatste wat de bouwmaffia en de gemeentes willen.

  Ik ken ook voorbeelden van zeer fraaie prefab woningen uit de VS, die ongeveer $ 40K kosten voor een woning van zo’n 100 m2 inclusief keuken/sanitair en alle moderne voorzieningen. Deze kosten zijn echter exclusief allerlei gemeentelijke fees, aansluiting op riool/electra, grondkosten, vervoer van de prefab woning en kosten voor het ter plekke monteren. De bijkomende kosten zijn helaas vaak (veel) hoger dan die $ 40K, is daar sterk afhankelijk van de locatie.
  Ik denk zelf, op basis van wat ik lees over nieuwe bouwtechnieken, dat de feitelijke kosten nog verder omlaag kunnen en dat je voor 50K een tamelijk normale eensgezinswoning van bijv. 100 m2 moet kunnen bouwen. Kosten van een woning zijn net zo’n bubbel als de huizenmarkt zelf.

  In een nieuwbouwwijk in mijn stad beginnen de (behoorlijk ruime) woningen bij ruim 200K inclusief grond. Ik heb wel eens gehoord dat de grondkosten daar meer dan de helft van de totale prijs zijn, dat klopt dus redelijk met je eigen schatting.

  @6:
  kosten zullen in Rusland vast ook sterk varieren per locatie. Ik heb wel eens gelezen dat Moskou de duurste stad ter wereld is voor vastgoed, maar dat is overduidelijk gevolg van speculatie (en veel zwart geld, denk ik).

 8. harde werker says:

  @5 Dat zijn PPP woningen zoals Peters projecten uit Schaijk bouwen en Dura vermeer PPP woningen. Voor 100k per stuk met grond maar minimaal 40 stuks per project. De rest van het geld ( 220k – 100k ) is is voor de sociale huur, Vogelaarwijken, voetbalonderhoud en prive projecten van ambtenaren

  Huisprijs kant en klaar is van 450e ex btw in 2007 nu al op 340e incl btw in 2010! Ik zeg, grond kopen en met 30 man een partikuliere woningcoperatie opzetten.. Krijg je wel ruzie met de lokale ambtenaren, vastgoed banken zoals Rabo ( geen financien ) en projectontwikkelaars ( lees makelaar oude stempel )

 9. fred says:

  Ah bedankt ik ben hier ongeveer 75 euro per vierkante meter kwijt zegt men.

  Vreemd eigenlijk daar arbeidsloon en materiaal hier stuk minder kost. Hier staat trouwens een groot deel van de huizen leeg als gevolg van speculatie. Zelfde als wat in spanje het geval is. Daarom heb ik maar een stukje grond gekocht. Wacht nog wel ff want dat nouwen moet volgens mij ook voor minder kunnen. Ik heb tijd zat ze zoeken het maar even uit die huizenbouwers.

  Ik heb trouwens 50 euro per vierkante meter ofzo betaald voor de grond wat veel is voor hier. Maar beste buurt. Dat dan wel weer.

  Ik wissel mijn cash de laatste tijd in voor spullen daar ik het geldsysteem niet meer vertrouw. Goud vertrouw ik ook niet trouwens. Met grond heb je tenminste wat. Zo lijkt mij.

  Wie het weet mag het zeggen.

 10. nhz says:

  @9:
  LOL!! oplichterssite van de bouwmaffia …

  als ik de gegevens invul van zo’n minimum woning die her en der 75-100K incl. grond etc. kosten, dan is volgens deze website de bouwkosten (dus excl. grond en ontwerp) 130K euro. Fijn voor de bouw dat er altijd mensen zijn die internet zo geloven …

 11. lorenzo says:

  10. zolang er hertjes zijn , zijn er leeuwen. Ga het leven eens begrijpen en vooral…..accepteren.

 12. Hugo says:

  @11

  Vervelende voor de leeuwen is dat ze teveel hertjes dood hebben gemaakt voor fun. Ze het bij een (goede) maaltijd hadden moeten houden. Nu zijn de leeuwen de honger verzwakt en komen er wat olifanten aan om orde op zaken te stellen. Zie je de olifanten niet omdat je meer oog hebt voor hertjes?

 13. R.Eetkever says:

  Bouwen kost in principe geen reet. Is een low tech activiteit waar de laatste decennia weinig innovatie in is geweest. Materiaal kost geen reet. M2 bruto oppervlakprijs is ca 300-400 Euro als je een paar Roemenen laat overkomen. Werken nog netjes ook.

 14. R.Eetkever says:

  Toch boeiend om te zien hoe de overheid-projectontwikkelaar-makelaar-aannemer mafia een primaire levensbehoefte tot extreem schaars en hooggeprijsd goed heeft weten te maken zonder dat mensen zich hiervan bewust zijn. It’s a bloody shame. Wil je hier vanaf dan moet je emigreren.

 15. adamus says:

  hugo
  🙂

 16. Goudbelegger says:

  Helemaal eens met R. Eetkever. Muurtjes metselen, leidingkjes leggen, klaar. Die bouwvakkers zijn niet de slimsten, hoeft ook helemaal niet.

  Ook gedeeltelijk eens met Lorenzo. Gedeeltelijk, in de zin dat het niet zo hoeft te zijn. Slavernij accepteerde de mens ook niet altijd. De wereld kan ook anders, ieder huis z’n eigen energiecentrale, die koop je, afgelopen met de energiebedrijven, pvv de grootste, belastingen naar 25% maximaal, iedereen z’n eigen machine die vlees en groente maakt. Het kan totaal anders.

  Zal de komende jaren niet gebeuren, dat snap ik ook wel..

 17. nhz says:

  @13,14:
  helaas is het in veel andere ontwikkelde landen (en zelfs sommige derde wereld landen) niet veel anders. Stenen is nu eenmaal – met wapens, drugs en vlees – de sector waar het meeste geld in omgaat, en waar altijd grote criminelen en politici op af komen.

  Ik hoop dat nu de vastgoed markt ook hier ongezond aan het worden is de voortdurende één-tweetjes tussen politiek en bouwmaffia over zijn, en deze twee partijen elkaars tegenstanders worden en elkaar onderuit gaan halen. De grote schoonmaak kan niet vlug genoeg beginnen.

 18. lorenzo says:

  12. gezien je antwoord begrijp je niet goed hoe het echt werkt : als de leeuwen geen honger meer hebben gaan ze niet voor de lol nog meer hertjes dood maken.
  Slachtoffers creert boeven en dat is de volgorde . Je hier tegen verzetten ( op een simpel blog) getuigt niet bepaald van levens ervaring en realiteits zin. Derhalve inherent aan een consumptie maatschappij.
  Accepteren en anders procederen in casu emigreren….

 19. adamus says:

  casu emigreren….

  buiten EU.

 20. Piepe de clown says:

  Zoals dat geldt in elk gereguleerde markt druppelt het slecht nieuws beetje bij beetje binnen. Allereerst om ervoor te zorgen dat de markt niet in zijn geheel crasht maar gereguleerd gaat dalen. Kijkend naar de cijfers van het afgelopen jaar, is dit aardig gelukt door bij alle slecht nieuws alleen de positieve zaken buiten context te halen en dit breed in het nieuws te plaatsen. En aangezien we weten dat journalisten liever lui dan moe zijn nemen ze deze berichtgeving klakkeloos over.
  Zoals in elke markt, of bij politici of dergelijk geldt: hoe harder de ontkenning, hoe dichter je bij de waarheid zit.
  Verder is er geen tekort aan woningen. Dit is gewoon niet het geval. De markt is overgenomen door speculanten. Zij laten liever woningen leeg staan dan deze tegen reële waarde te verhuren. Toen de kredietkraan wagenwijd openstond was dit mogelijk. Nu zie je steeds meer dat verhuurders de prijzen verlagen voor huurwoningen. Ze huurprijs is hoog (want ja als een gek dat wil betalen waarom niet), maar ruimte van onderhandeling is geboden en wordt eerder benut. Ook is het aanbod het afgelopen jaar met bijna 40% gestegen en de vraag is nagenoeg gelijk gebleven. De markt is niet verpest door deze speculanten en huisjesmelkers, maar door de vrager die bereid is de prijs te betalen. Met andere woorden de “domme”en “onwetende” verpesten het voor de rest en die meerderheid is in te delen in deze groep.
  De hypotheekrente blijft de komende jaren bestaan. Niet om de mensen te ondersteunen, want die zijn niet zo belangrijk voor meneer en mevrouw de politici, maar om de gemeenten en dergelijk te ondersteunen. Je zou makkelijk de hypotheekrente kunnen afschaffen en de belasting verlagen, maar hierdoor lopen de gemeente ozb mis, hoge grondprijzen, het rijk overdrachtbelasting, etc. Dit weegt zwaarder dan de miljarden die wordt uitgegeven aan de hypotheekrenteaftrek, want dit levert ook miljarden op.
  Er liggen echt heel veel bouwprojecten stil, denk aan park zestienhoven in Rotterdam, nieuw crooswijk in Rotterdam, overhoeks in Amsterdam, etc.
  Niemand koopt omdat men eindelijk ziet dat de prijs/kwaliteit helemaal zoek is.
  Ook zijn de ondernemers nu eindelijk wakker geworden en zetten de vastgoedbranche onder druk met: Of een verlaging van 30% van de huur of we kiezen een ander pand aangezien we een keuze hebben uit een aantal miljoen m2.
  Tot slot heeft dit niets te maken met een vastgoedmaffia. Dit is gewoon een normale productcyclus. Denk aan de vierfases, star, cashcow, etc. Woningen en vastgoed zit nu in de laatste fase en de verliezen zullen nu genomen worden. De Crash zal wel heel lang duren aangezien we een vastgoed weer zullen gaan zien als een nuts middel (namelijk wonen) in plaats van een investering.

 21. lorenzo says:

  met die kanttekening dat we aan de HRA aftrek een veel te grote betekenis toedichten : deze is al ruim beperkt ( de massa weet het niet en dat was en is de bedoeling..) maar andere u bekende facetten die de woningmarkt ”bedreigt” zullen het gaan bepalen . En dat zien we dus nu.

 22. bigD says:

  Van een draadje op 1 maart dit jaar:

  […] ik heb ook een bevriende aannemer gesproken en die zei dat een bouwkostprijs van een rijtje huis met beknibbeling op afwerking en materiaal op €120.000 ligt. Lager gaat niet, want dan voldoe je niet meer aan de strenge wet- en regelgeving in Nederland. Dus alles daarboven is winst en/of grondprijs. Op de vraag of er nog bezuinigd kon worden op arbeidskosten door salarisverlaging, was het een geschokte en bedremmelde “dat… is… een mogelijkheid”.
  Overigens noemde hij ook nog dat de kosten van bouwklaarmaken van de grond (riolering, GWA en bestrating) fors gestegen zijn de afgelopen tien jaar.

 23. adamus says:

  In de jaren 60 hield kon een aannemer van burgerwoonhuisjes met een paar personeelsleden ieder jaar een nieuwe auto overhouden. Is mij 20 jaar geleden door een oude rot verteld. Het is voor de kleine aannemer erg veel minder geworden. Projectontwikkeling werd de business samen met de bank en natuurlijk de lintjesknippers.

 24. adamus says:

  Misschien kan de renovatie van de olympische infrastructuur ook ter hand worden genomen. Kunnen Albanezen wat bijverdienen met onkruid verwijderen uit het dichtgegroeide zwembad.

 25. option trader says:
 26. Martijn says:

  23

  EUR krijgt steun van China. Die weten hoe de kaarten geschud liggen.

 27. simpy henky says:

  Toekomstige woningnood is niet aan de orde. Geboortecijfers cq overschotten zijn daar te laag voor, we zitten op 1,4 terwijl 2,1 nodig is wil de bevolking op ongeveer het huidig peil zitten

 28. J says:

  In Utrecht Leidse Rijn gaat het gelukkig weer supergoed! Of wordt hier een spelletje gespeeld:
  http://www.jaap.nl/koophuis/Melissekade+186/3544CV/Utrecht/6157176/kenmerken

 29. Hugo says:

  @17

  Je spreekt jezelf een beetje tegen. Of je stopt als je genoeg hebt of je stopt pas als alle hertjes (financieel) zijn uitgemoord. Zoals ik je bijdrage lees ben je voorstander van alle hertjes uitroeien aangezien dit ‘natuurlijk’ is (slachtoffers creëert boeven). Hadden ze maar geen hertje (slachtoffer) moeten worden. Ik realiseer me dat dit het huidige model is en dat teveel mensen zich niet meer verzetten (alles geloven) en die het doorhebben volop parasiteren. Dat dit inherent aan een consumptiemaatschappij is wat mij betreft niet juist. Dit is wel inherent aan een samenleving in verval. Kijk naar de Frankrijk ten tijde van de Assignat, de Sovjet Unie, of wat mij betreft het Romeinse rijk.

  Verder ben ik blij voor je dat je vind dat je veel levenservaring & realiteitszin hebt en denkt te weten hoe het echt werkt. Zie je de olifanten al of kijk je nog steeds likkebaardend met rammelende buik naar die paar laatste overgebleven hertjes?

  Hoe dan ook vind ik het prettiger om op een weblog iets anders te leren dan het gangbare ‘how to ruin others and profit handsome model’. Klaarblijkelijk vind jij dat het hoogst haalbare. Moraal / eer betekend voor mij veel meer dan nog meer made in China meuk verzamelen ten koste van anderen, het milieu of wat dan ook.

  Dit en andere weblogs hebben mij geholpen te leren hoe ik me in het echte leven kan verzetten. Ben ik velen dankbaar voor en vind het leuk om daar wat over in te tikken en met vrienden, collega’s en kennissen over te hebben. Zo draag ik nu op mijn manier een beetje bij. Mocht je dat storend / naief vinden, jammer dan. Ik word er stukken blijer van dan dat destructieve gedrag.

  We zullen zien hoe eea gaat lopen. Terecht noem je emigreren. Ik verwacht 2-3 jaar nodig te hebben en dan ben ik weg. Ik weiger nog veel langer bij te dragen aan het plunder en onderdrukkingsmodel wat in mijn optiek NL en de EU (is ge)worden. Zolang het er mensvriendelijk(er) optie is zal ik graag daar heen gaan. Eeuwig jammer maar is niet anders.

 30. lorenzo says:

  30. Dat is toch het leven en daarbij concluder ik niet dat dat het summum is. Het is nu en het zal er altijd zijn in meer of mindere mate.
  Een progamma als ”opgelicht ” bestaat bij de gratie omdat er zoveel ”hertjes” zijn . Zouden die er niet meer zijn zijn er geen oplichters meer.
  Politici en ondernemers maken daar ruim gebruik van . Dat is nu eenmaal een feit.
  En emigreren : doen als je de intentie hebt , klagen en janken zijn we zo goed in.
  Weet je , en dat valt me iedere keer weer op als ik in nederland ben, dat wij toch echt het onbeschoftste soort mens zijn op de aardbol .
  We hebben in nederland zoveel materieel dat we er ongelukkig van zijn geworden.
  We (.) zijn ook niet voor niets kampioen op vakantie gaan….

 31. floor says:

  @ 23 Adamus
  Geloof er niets van dat dat een goed idee is met die Chinezen.
  Chinezen lenen niet, Chinezen kopen en maken vervolgens de dienst uit.
  Tenminste zo werkt het in Azië en Afrika.

 32. KariZ says:

  @32 op dit moment kun je de Chinezen beter voor je hebben dan tegen je.

  Dat beginnen de amerikanen zich meer en meer te realiseren.

  Pay day is coming.

 33. nhz says:

  @29:
  tamelijk populair momenteel naar mijn indruk, deze formule. Patent middel om oude sociale woningbouw te lozen tegen topprijzen, voor risico van de nieuwe eigenaars (de vorige eigenaar loopt geen echt risico want die heeft de kosten er vaak toch al vele malen uit). Leuk gevonden trouwens, Charivarius: klinkt als een charitieve instelling 😉

  @32:
  vind ik een eenzijdige voorstelling van zaken: de Chinezen bepalen in overleg. Ga in Afrika maar eens vragen: beide partijen worden er beter van, dat kun je van de jarenlange (of eeuwenlange) aanwezigheid van westerse landen daar zelden zeggen. En dat gebeurt dan ook nog zonder mensen verplicht een bepaald geloof of politiek systeem op te leggen. Het is een mercantilistische benadering, geven en nemen. China de grondstoffen, de landen profiteren zelf met nieuwe infrastructuur, banen etc. Ze kunnen ook besluiten geen zaken te doen (en arm te blijven) of zaken doen met het westen (en dan extra uitgebuit worden via een verlichte dictatuur).

 34. KariZ says:

  @31 Kap nou eens met die hertjes man!

  Nou goed, zal toch weinig bijvoeren worden de komende jaren.

 35. adamus says:

  Floor, daarom snap ik het ook niet. Wat is er in Gr. te halen? Hooguit te lozen. Ik hoop niet van €’s.

 36. floor says:

  @34 Chinezen brengen hun eigen personeel mee. Dus vergeet die banengroei van de autochtone bevolking maar.
  Dat stukje infrastruktuur in Afrika is zo ongeveer het enige waar de plaatselijke bevolking van mee profiteert.
  In Sri Lanka, dat struktureel krap bij kas zit, wordt momenteel op kosten van en door de chinezen een grote haven in het zuiden aangelegd. Altijd handig om halverwege de arabische landen ff bij te kunnen tanken en daarbij geen gebruik te hoeven maken van je aartsconcurrent India.
  Wat het geloof betreft heb je gelijk, politiek ligt het toch even iets anders.
  Het gevechtstuig in alle vormen waarmee de Tamilbevolking gedecimeerd is kwam niet geheel toevallig natuurlijk uit China. Volgens mij noemen we dat hier chantage.
  En die haven? Die gaat gerund worden door de China men.

 37. adamus says:

  Charivarius: klinkt als een charitieve instelling

  stradivarius.

 38. adamus says:

  er lopen ook al chinezen met aids rond; hebben ze van het locale personeel overgenomen.

 39. floor says:

  @36 Zee, havens, invloed, you name it, Griekenland ligt strategisch, Turkije nog beter natuurlijk, maar dat is waarschijnlijk nog een stapje te ver.
  De chinezen zijn wereldwijd aan het uitbreiden.

 40. floor says:

  En die historische toren in de haven van Piraeus is het zoethoudertje.
  In Sri Lanka zijn ze en passent ook nog even een snelweg aan het aanleggen van Colombo naar het zuiden, had de zakkenvullende overheid geen centjes meer voor.
  En zo houd je het volk zoet.

 41. Goudbelegger says:

  @32 we gaan zoveel op vakantie omdat dit zo’n ontzettend lelijk en vol land is, niet omdat er teveel welvaart is, onzin. Net in Denemarken geweest, verbazingwekkend, daar word je nederig van, schoon, rustig, vol met designwinkels, designhuizen, langs de snelweg overal struiken met witte bloemen geplant, daarbij vergeleken is Nederland vies en vol.

 42. Goudbelegger says:

  Maar natuurlijk is Nederland goed vergeleken met de meeste andere landen. De corruptie is inderdaad overal. Reageerde op dat teveel welvaart.

 43. adamus says:

  Vorige week nog sloot Peking een deal met het noodlijdende IJsland, waardoor het land Chinese goederen kan importeren door zijn waardeloze kronen om te zetten in yuan in plaats van dollar. Het was de eerste keer dat Peking zo’n akkoord met een Europees land sloot.(adg)

  china gaat nog niet revalueren.

 44. nhz says:

  @37:
  van Sri Lanka weet ik weinig, in Afrika levert de Chinese invloed doorgaans veel lokale banen op. En dan dus niet een paar zwaar overbetaalde parasietenbaantjes zoals bij Westerse bedrijven normaal, maar grote aantallen normale (of laagbetaalde). Voor de lokale bevolking een stuk beter dan geen werk, en die zijn meestal zeer tevreden. Natuurlijk handelt China uit eigen belang, maar over het algemeen houden ze de belangen van hun handelspartners goed in het oog. Kun je van landen als de VS niet zeggen.

  @38:
  een nep-stradivarius dan, die te krakkemikkig is om echt op te spelen.

  @39:
  ook niks nieuws onder de zon dan …

 45. R.Eetkever says:

  @ emigreren:

  – kies een warm tropisch land; waarom het hele jaar door jakkeren om een paar weken naar de zon te gaan als je er elke dag kunt zijn? het bevalt mij al bijna een jaar prima;
  – leef eenvoudig. de zakenman die binnen is verdoet zijn tijd met vissen en varen; dat doen de aboriginals elke dag sinds hun geboorte

  Good luck en Just do It !

 46. lorenzo says:

  Mooi gesproken, maar wat doen we dan aan de toch wel pregnant aanwezig zijnde file-en klaag verslaving ?

 47. R.Eetkever says:

  Dan klaag je over de warmte en de muggen en het asociale want slechte rijopleiding rijgedrag!

 48. lorenzo says:

  ik zat nog te denken aan de ambtenaren , het duurt zo lang allemaal.

 49. Martijn says:

  @43

  Ik ben er niet geweest maar heb herhaaldelijk bevestiging van het verhaal van floor gelezen (China neemt eigen mensen mee).

  Chinezen zijn niet vriendelijk, echt niet.

 50. adamus says:

  Ik heb 10 jaar geleden eens wat gehoord van een Fortis mijnheer van de afdeling commodity financieringen etc. ; zuipen en kotsen in het Amstelhotel en vervolgens naar yapyum. Waanzinnig onbeschoft. Hoe dat straks moet met de nieuwe digitale currency betaalld moet worden?

 51. Wowly says:

  kosten van het bouwen van een huis: wat wil je?

  Pak een container: lekker goedkoop: 20.000 K kosten, houden we de lege’s en voorschriften ff weg (lekker goedkoop rekenen toch?)
  Of…..pak een stapel stenen opgestapeld met ramen ter grootte van de minimale richtlijnen, idem met stroomvoorziening etc etc: 70.000 euro lukt dan nog net!
  Afmetingen: 4,5 meter breed, 6 meter diep en één verdiepingkje erboven met 2 kamers en een badkamertje. Ik zou toch kiezen voor de container, jullie niet?

  Redelijk eensgezinshuis (6 meter breed, 8 diep) en minimale voorzieningen: 130K
  Wel een tussenwoningkje, scheelt weer buitenmuren toch? Oja, niet vergeten een WTW te installeren, voldoe je net aan de EPC-norm van 0,8. Dat je, als het verkeerd geinstalleerd is of verkeerd gebruikt wordt door zijn bewoners hardstikke ziek van wordt; kniesoor die er op let…

  Ik ben nu een vrijstaand woonhuisje aan het bouwen (7 x 10 meter) en ik ben blj als ik onder de 2 ton blijf….exclusief grond.

  Ik moet zeggen dat de regelgeving soms extreem doorschiet, en de grondprijs realistisch gezien bizar is (100K voor 330m2) maar in NL-perspectief toch lekker goedkoop, de grondstoffen erg duur zijn (bizarre marge;s de bouwsectorfabrieken is in paniek omdat ze de grondstoffen niet kwijtraken dus ze moeten wel gaan zakken binnenkort).

  Ik zie hier op dit blog toch erg veel dagdromers als het gaat over goedkoop huisje kopen/bouwen. Wat mij betreft zijn de 2ehands huizen way overpriced, maar de nieuwbouw gaat momenteel over het tandvlees hoor.

  Houd voor de zekerheid aan: 325 euro per kuub voor een erg eenvoudig huis, tel daarbij op je bouwkosten en bijkomende kosten en je bent er…… dus niet zo goedkoop als de meesten hebben gehoopt. Overigens gun ik iedereen een prettige woonomgeving hoor..maar gratis gaat het niet worden helaas.

  Wowly

 52. Voedselbankier says:

  Bouwen kan echt veel goedkoper. De grondstoffen/materialen zijn in wezen heel goedkoop. En voor arbeid gewoon uit Oost-Europa laten komen. Bouwkosten en materialen zijn ook de pan uit gerezen omdat er zo makkelijk geld geleend kon worden. Ken diverse figuren in de vloerenbranche bijv. die idiote prijzen jarenlang konden rekenen voor het leggen van een simpel vloertje, al dan niet van hout. Party is over!

 53. KariZ says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6983893/__100_miljoen_voor_huizenbouw__.html

  Al bouwen ze met 10 miljard budget. Op het huidige prijsniveau raken ze toch niets kwijt.

  Tis een bouwsectorsusidie. Heeft in weze weinig met de huizenmarkt te maken nu er geen enkele relatie meer is tussen vraag – aanbod.

  Gaat echt nergens over…maar die 100 miljoen is iig weer pleitte.

 54. KariZ says:

  Maar het kost geen geld want het stond in de begroting.

  Toch Kees 😉

  Welke onbenul was dat ook alweer?

  Vertelde gisteren aan m’n baas en die schoof onder tafel van het lachen. 🙂

 55. adamus says:

  Met deze derde ronde van de stimuleringsregeling woningbouwprojecten is de pot van 350 miljoen euro, waarmee de bouw van ruim 53.000 woningen is gestimuleerd, helemaal leeg.

  €6600 per woning. Klinkt niet erg geloofwaardig.

  wie was het?

  http://www.pauwenwittemanblog.nl/category/videoblogs/ger-koopmans/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*