Huis kwijt dankzij ‘vrijgevige’ bank

Verhuizen hypotheek

Het huis kwijt en een restschuld van 122.000 euro. Dat is de erfenis die Gerard Koerntjes overhield nadat hij met DSB Bank in zee was gegaan.

En hij is niet de enige, zegt de stichting Hypotheekleed.

Bij de stichting zijn ruim 600 mensen aangesloten, die in de problemen zijn gekomen doordat DSB hen veel te hoge hypotheken en koopsommen heeft verkocht.

Gisteren vonden de stichting en de bank geen oplossing voor de gedupeerden. Daarom dreigt de stichting Hypotheekleed nu met juridische stappen.

Het begon allemaal zo mooi, herinnert Koerntjes (45) zich. ,,In 1999 belde de DSB Bank. Of we de hypotheek niet wilden oversluiten. Dat was veel goedkoper.” Een persoonlijke lening voor een auto en een keuken was ook geen enkel probleem bij DSB. ,,Toen de lasten opliepen, konden we die lening weer omzetten in een hypotheek. Dat leidde weer tot lagere maandlasten.”

En ook een derde keer werd het persoonlijk krediet een hypotheek. ,,DSB leende ons het geld en als de aflossing een probleem werd, kwamen ze met een oplossing die goedkoper was. Daar hebben we elke keer blij ‘ja’ op gezegd.”

De derde hypotheek betekende echter de nekslag. ,,Die was met een variabele rente. Binnen een half jaar was de rente zo hoog geworden dat we niet meer konden aflossen.” Koerntjes zat toen met drie hypotheken van gezamenlijk 302.000 euro. ,,We betaalden 1860 euro per maand aan DSB en ons gezamenlijk inkomen was 2300 euro,” vertelt hij.

Toen ze niet meer konden betalen, ging de DSB Bank over tot verkoop van het huis. ,,Dat bracht 170.000 euro op. Terwijl het huis eerder op 234.000 euro was getaxeerd. Daarom hebben we nu nog 122.000 euro schuld.”

Een schrijnend voorbeeld zoals er velen zijn, heeft Jelle Hendrickx gemerkt. Hendrickx is hypotheekadviseur en begeleidt gedupeerden van de DSB Bank. ,,DSB Bank verkocht mensen voor 60.000 euro aan koopsompolissen, terwijl hun bruto-inkomen maar 50.000 euro bedroeg. Ook werden veel te hoge hypotheken verstrekt. DSB Bank heeft zijn zorgplicht ernstig geschonden. Hele levens zijn verwoest doordat mensen via DSB Bank veel te hoge schulden zijn aangegaan. DSB werkt uit puur winstbejag.”

Bert Oude Middendorp is advocaat en staat de gedupeerden bij. Hij denkt dat de 600 gedupeerden die zich meldden slechts ‘het topje van de ijsberg’ vormen. ,,Veel mensen melden zich niet, omdat ze nog geen betalingsproblemen hebben.” De klanten worden aan alle kanten gepakt vindt de advocaat. ,,Ik heb voorbeelden gezien van overlijdensrisicoverzekeringen waarbij 85 procent van de premie opging aan provisie. DSB verkocht ook onnodig veel en veel te dure verzekeringen aan de klanten.”

Oude Middendorp wil dat DSB Bank de gedupeerden schadeloos stelt. Daarvoor is minstens 50 miljoen euro nodig, denkt hij. De DSB Bank wil alle klachten apart bekijken. ,,Het is niet zo dat de DSB Bank structureel mensen teveel producten verkocht of een te hoge hypotheek gaf. Daarom willen we ook geen collectieve regeling. We bekijken alle klachten individueel. In sommige gevallen hebben we goed gehandeld. Soms is een schadevergoeding op zijn plaats. Die bieden we dan ook aan,” verzekert een woordvoerder van de bank.

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with:
69 comments on “Huis kwijt dankzij ‘vrijgevige’ bank
 1. Wim Jansen says:

  Hoe velen volgen er nog op deze manier ???

 2. starter says:

  Donder op met dit gezeik!! Hoe kun je met 2300,00 300K hypotheek nemen voor huis en consumptief krediet?

  Dan ben je alle realiteit in deze wereld vergeten.. En wie gaat dit betalen?? Juist, de mensen die wel met 2 voeten op deze aardbol staan en zich niet laten rijk rekenen zonder hard werken, erven of stelen!

  Door de DSB? Ze belde mij vorig jaar hoeveel ik wel niet kon lenen en wat ik met overwaarde kon doen.. Ik zei: met die winstmarges, waarom belt u mij op werkend bij de DSB? Ik zou met pensioen gaan met deze winstgroei zonder kapitaal! Noooooooit meer wat van gehoord.

  Weet je wie er weer veel aan gaan verdienen? De makelaars, notarissen en advokaten die je eerst veel liet betalen om je huis te mogen kopen 😉

 3. Wim Jansen says:

  En als de hypo-aftrek er eens afgaat, wat gebeurt er dan met dergelijke [huiseigenaren] ??- of er is straks een golf van werkloosheid ??? hoe gaat men dan dat alles betalen., ja zegt men dan dan gaan we wel huren…. waar staan die lege-betaalbare] huurhuizen dan , want als men in een schuldsanering komt , dan kan men ook geen hoge huur betalen…… wie is de schuld van dit alles ??…..ik zou zeggen laat ieder eerst maar bij zich zelf beginnen , men was er zelf bij met de accoorden met DSB enz. …nu niet zeuren. zelf voor gekozen voor deze ellende.

 4. Starter2 says:

  “DSB werkt uit puur winstbejag”

  Tja, wat dacht je dan? Dat je met een liefdadigheidsorganisatie te maken had?

  Toen het allemaal goed ging hoorde je niemand, maar nu het tegenzit worden de zondebokken gezocht.

  Begin bij jezelf, zou ik willen zeggen. Dan hoef je niet lang te zoeken…

 5. Boefke says:

  En ik maar denken dat deze site gefundeerde redenen aandraagt om te bewijzen dat we hier met een serieus probleem te maken hebben als het gaat om de huizenprijsontwikkeling.

  Krijgen we een verhaaltje van een man die zich (sorry voor het woord) te pleurus leent aan van alles en nog wat, toevallig ook een huis heeft, en als het fout gaat DSB de schuld geeft.

  Sorry hoor, er is nieuws genoeg dus laat dit voor wat het is en kom met wat andere artikelen of maar beter even niets.

  😉

 6. Zielig says:

  Hoe naief (of dom) ben je als je denkt dat geleend geld nooit terug betaald hoeft te worden, en dat er niemand iets aan hoeft te verdienen. Dat Scheringa mensen misleid is niet goed te praten, maar hebberigheid zonder grenzen ook niet. Ga dan niet liggen janken achteraf.

 7. Roel says:

  Die man heeft jarenlang ver boven zijn stand geleefd. Vakanties, een nieuwe auto, verbouwen en al dat soort meer.

  Nu kan meneer zijn exorbitante levensstijl niet meer betalen en is de DSB bank de boosdoener….

  Huilie!

 8. swimij says:

  Dad believed what Maggie said.
  Get a mortgage buy a home.
  So dad took out a great big loan.
  For a while there we were chuffed.
  Now the marked has collapsed.
  And we’re absolutely stuffed

  Our house, in the middle of a slump.
  Our house, no one wants to buy this dump.

  Dad is desperate to sell.
  But now our homes worth even less.
  Than a pension from Maxwell.
  Our living room’s a mess.
  Full of magistrates and bailiffs.
  Trying to repossess.

  Our house, in the middle of a boom.
  Our house, it was worth a small fortune.
  Our house, left us in a dreadful state.
  Our house, why the hell’d we decorate.

  We really caught a cold.
  Nowhere we can go now.
  All the council houses have been sold.
  Our dads take some stick.
  He’s still voting Tory though.
  By God he must be thick.

  Our house, din’t work like we planned.
  Our house, prices dropped by fifty grand.
  Our house, threw us out and changed the locks.
  Our house, it is now a card
  box.

  De mens trekt nou eenmaal nooit lering uit de geschiedenis.

 9. Ik kan echt geen medelijden hebben met zulke lui.
  Ze lenen zich te tering en feesten al dat geld op.
  Als het een keer terug betaald moet worden, komen ze huilie huilie doen en heeft DSB het gedaan…

 10. Spaarvarken says:

  Hoeveel financieel analfabeten kent ons land ??
  Leuke quiz vraag ?
  Doe daar maar eens onderzoek naar !!
  DSB is niks mee, doe er al jaren zaken mee. Naar volle tevredenheid.
  Volgens mij zijn hier ook tussenpersonen bezig geweest die er flink aan verdiend hebben.

 11. starter says:

  ik zie een platte tv ingepakt worden…

 12. Okkie says:

  Ik vraag me af of er echt zoveel ‘gedupeerden’ van DSB zijn aangezien ik alleen de mediaoptredens van deze Koerntjes met zijn grindvloer en luxe keuken zie.

 13. Tigger says:

  Okkie, zou jij op tv willen komen zodat de rest van de wereld kan zien wat voor financiële puinzooi je hebt ervan gemaakt?

 14. Sjaak says:

  L
  O
  S
  E
  R

  Deze kerel heeft het verstand van een walnoot en nu zn handje ophouden bij de schuldsanering o.i.d.

  Eigenlijk zouden ze deze kerel voor de rechter moeten slepen, jarenlang geprofiteerd en nu het mis gaat, huilie huilie doen.

 15. bigD says:

  Duidelijk de schuld van bankiers!

 16. Okkie says:

  @Tigger:
  Als je hard wilt maken dat de schuld bij DSB ligt, zul je wel moeten.

 17. bear says:

  Die man is een absolute pannenkoek dat ie zich zo in de schulden heeft gewerkt. Dat de DSB kan fluiten naar hun geld (schuldsanering) is ook hun eigen schuld, want welke idiote hypotheekverstrekker cq. persoonlijke leningverstrekker zadelt mensen met zoveel schuld op?

 18. Jasper says:

  Allemaal een dikke auto kopen met geleend geld, dat is de trend!!! gelukkig wordt je daar ooit wel weer op afgetraft!!

 19. Willem says:

  Deze man heeft nog het geluk gehad om tegen zeer gunstige voorwaarden een huis te kunnen kopen in de jaren 90. Als hij verstandig was geweest en niet geleend had maar afgelost dan was hij nu helemaal schuldenvrij eigenaar van een huis geweest.
  Maar hij heeft telkens extra hypotheek en krediet genomen! Om te kunnen consumeren boven zijn stand. En nu dan janken?
  Helaas kunnen wij (vooral de jeugd) de schuldsanering weer financieren via de belastingen. Het risico zou geheel bij de DSB-bank moeten liggen.

  Ik zou willen dat het nu nog mogelijk was om voor zo weinig geld een huis te kunnen kopen en af te lossen, maar dat kan enkel in DUitsland.

 20. Schuld says:

  Heeft er iemand hem met een pistool op zijn hoofd gedwongen te tekenen? Nee natuurlijk niet! Als je zelf niet kan bedenken dat je 3 hypotheken niet kan betalen, dan hoor je onder curatele gesteld te worden. Maar nee….deze man had alleen maar eurotekens in zijn ogen, geld geld geld en kopen kopen kopen.

  En nu?? ‘Lekker’ de schuldsanering in en over 3 jaar, als er 10 % is afbetaald, wordt de rest kwijtgescholden en dat kan de gewone, wel betalende mens, dus betalen. En bedankt he!!

 21. huizenhyper says:

  Ik heb die gast toen ook bij radar gezien dacht ik. Nieuwe auto’s , luxe keuken, LCD-tv, wereldreizen met zijn vrouw, marmeren vloer, nieuw interieur.
  Valt nog mee dat hij geen jacht heeft gekocht…
  Ik heb zijn woning toen op marktplaats zien staan, opgezocht uit interesse.

  Die gast heeft het IQ van een deurklink, maar dat kun je iemand niet kwalijk nemen. Het is ook niet strafbaar om een idioot te zijn. Wat wel idioot is, is dat een bank het aandurft om iemand zo belachelijk veel krediet te geven. De DSB bank is nu flink de boot in gegaan met deze hypotheek. Daar zit een bank ook niet op te wachten.
  Deels zal deze restschuld wel onder de NHG vallen. Over 3 jaar is deze man uit de schuldhulpverlening, en heeft de maatschappij zijn schulden betaalt. Bah.
  Als iedereen in Nederland zo met zijn geldzaken om zou gaan breekt de pleuris los in dit land.

  Maar om de DSB-bank nu 100% de schuld te geven van het financiele wangedrag van dhr Koerntjes, nee nee. Je kunt hooguit zeggen dat de DSB-bank ontoerekeningsvatbaar is geweest toen ze hem dit krediet verstrekte. Een idioot heeft een lening gekregen van een ontoerekeningsvatbare bank.

  Het hele zaakje wordt nu ontzettend opgeklopt alsof de DSB pure evil is. Nou nou.
  Er zullen vast wel wat mensen bij zitten die hun huis moeten verkopen, maar die zul je ook in grote getallen aantreffen bij de Rabobank, de ING, de ABN, SNS etc etc etc!!!!!

  Al met al:
  Geld lenen is niet gratis.

 22. anja says:

  ik heb het moeilijk met deze hele situatie. ja de bank moet worden aangepakt, die heeft naieve mensen veels te grote leningen aangesmeerd. maar dat mag niet ten kosten van mij gaan… ik heb de afgelopen jaren NIET een huis gekocht omdat de markt totaal oververhit was. de prijzen waren niet reeel en ookal kon ik gemakkelijk een hypotheek krijgen (die ook te hoog was naar mijn inkomen) heb ik het niet gedaan. werd ik uitgelachen door de mensen die juist nu in de problemen zitten. zij hebben boven hun inkomen geleefd… ik ben echt niet van plan om hun levensstijl te financieren. vind het rot voor ze maar hier hebben ze zelf voor gekozen.

  de banken mogen aansprakelijk gehouden worden en overheid ook – die hebben ze geen strobreed in de weg gelegd.

 23. huizenhyper says:

  Ik heb ook niet boven mijn stand geleeft, en heb ook geen huis gekocht omdat huizen gewoon veel te duur zijn.
  Als die lui met hun 500k hypotheek op een 200k huis dadelijk vrijuit gaan is dit voor mij een startschot om ook flink boven mijn stand te gaan leven. Spaargeld opmaken. 400k hypotheek, nieuw huis kopen, veel reizen, en als mijn hypotheek op max zit even langs bij frisia om 20k erbij te lenen. Dan weer op vakantie 🙂
  Even 10 k lenen van ouders, extra krediet 20k bij rabobank, en ouders weer 10 k terugbetalen. Weer op vakantie 🙂 Dan creditcard maxen, en op pinpasje max rood staan –> weer op reis.
  Hypotheek even overzetten naar een 3-dubblee hypotheek bij DSB–> MEGA reis naar Canada, VS en China voor een jaartje.
  Dan alles laten klappen, en de NHG en Nederland op laten draaien voor de schade. Ik 3 jaar in de schuldhulpverlening, nou en? 3 jaar uitzitten voor 200k an reisjes, WAAR MOET IK TEKENEN ?

 24. irydium says:

  Deze beste man heeft helemaal geen NHG en zal alles moeten ophoesten.
  Voor NHG is nog altijd een max van 4.5x jaarinkomen en max. 50% aflossingsvrij vereist.
  Bij banken zag je tot voorkort dat zonder NHG een veel groter bedrag mogelijk was.

 25. kees says:

  [quote]22 anja
  ik ben echt niet van plan om hun levensstijl te financieren. vind het rot voor ze maar hier hebben ze zelf voor gekozen.[quote]

  gaat het over in een forse inflatie, dan ga je uiteraard de komende 20 jaar fors meebetalen.
  Is dat het geval dan zul je nooit meer een huis kunnen kopen; had je maar mee moeten doen met de meute.

 26. huizenhyper says:

  Als dat gaat gebeuren weet ik nog wel wat leuks.

 27. chantal says:

  jezus, die kerel had dus 470€ leefgeld, en daarvan moest hij ook zijn duur huis onderhouden.

  Eigen schuld dus… maar de bank mag toch ook wel heftig aangepakt worden. Banken moeten consumenten ook beschermen. In Belgie kom je zoiets (naar mijn weten) niet tegen.

 28. swimij says:

  @Chantal.

  Wat is er dan met Fortis gebeurd?

 29. Martin says:

  Als deze meneer zo open is over zijn zaakjes, zou ik wel eens een overzicht willen zien, wat hij zoal heeft ‘opgenomen’ en waarvoor al die omzettingen dan precies hebben gediend.
  Nu heeft ie 120.000 schuld, da’s toch best te overzien? zeg 150 jaar lang 2500 euro storten? Maar je hebt wel lekker 15 jaar gefeest! Want daar hoor ik je niet over Gerard!
  st. hypotheekleed maakt er een mooi zielig verhaal van, maar vriend Gerard is de sukkel in dit verhaal.

 30. huizenhyper says:

  Die LCD-breedbeeld tv die meneer mooi aan het inladen is in zijn gehuurde BOELS busje is eigenlijk eigendom van DSB-bank…

  Wat voor een pensioen heeft deze meneer eigenlijk? Kan daar tzt ook niet 40% per maand van naar de DSB ivm de afbetaling van zijn schuld die is ontstaan na 15 jaar feestvieren?

 31. Niek says:

  inderdaad, krokodillentranen van deze Gerard die gewoon een grote oplichter is en zich nu voordoet als slachtoffer. De realiteit is dat zonder de huizen/kredietbubble dit soort excessen absoluut onmogelijk zouden zijn. Dat pleit Gerard niet vrij (wat mij betreft laten ze hem levenslang afbetalen, want anders draait een ander er voor op) maar het geeft wel aan wat een puinhoop onze politici er van gemaakt hebben. Terwijl de Titanic zinkt speelt het orkestje van de Tweede Kamer vrolijk door; ze gaan ongetwijfeld weer iets bedenken om sukkels zoals Gerard te ‘helpen’.

 32. Hans says:

  Er zijn 2 richtingen,
  1 – De bank, hier zitten mensen die behoren te weten wat de hypotheek nemer kan lenen!
  2 – De man van de straat, ik leef nu!!, en door reclame en omgeving wordt gedreven.

  Waarom heeft een bank zo weinig risico….als ik mijn buurman 1000,00 € leen, en hij kan het
  Niet terug betalen, kan ik fluiten naar mijn centen.
  Maar de bank heeft meer mogelijkheden, en gesteund door de staat, bijna risicoloos.
  Dus, vadertje staat, is inmiddels incest vadertje staat!!!!!!!

 33. Mieke says:

  Bank = hypotheeknemer
  Consument = hypotheekgever

 34. swimij says:

  Ok jongens en meisjes we klimmen over de polder dijken.
  http://nymag.com/news/business/55687/

 35. Wim Jansen says:

  Ja en dan niet te vergeten als hij na 3 jaar nog een erfenisje krijgt, dan kan meneer zijn zakken nog verder vullen. inmiddels heeft hij al super geprofiteerd van de hypo-aftrek vervolgens word hij dan weer door de staat geholpen. lang leve de Nederlandse verzorgingsstaat,ik ben nu 50 jaar oud en getrouwd 5 kinders eigen huis , toen ik 25 jaar geleden dit huis kocht voor f 222.000,–hadden wij al F70.000,– gespaard,[ over mijn spaargeld moest ik al belasting betalen] ,heb me de klere gewerkt nooit op vakantie gegaan aflossen ,en aflossen , zelf veel verbouwd , inmiddels getakst op € 775.000,– ..moet ik dan mee gaan betalen aan zo,n,L.. denk het niet laat die vent maar barsten en bloeden voor zijn eigen stomme beslissingen, er zullen nog velen van die gasten volgen, moet ik als belastingbetaler daar voor opdraaien ??

 36. Chris says:

  En een advies voor de Koerntjes: schrijf een boek over je problemen, goed voor de verwerking en misschien dat het een leuke bijdrage levert aan de aflossing van de schulden.

  Zoals deze economie colomist van de NYT:
  http://www.nytimes.com/2009/05/17/magazine/17foreclosure-t.html?scp=1&sq=Busted:%20Life%20Inside%20the%20Great%20Mortgage%20Meltdown&st=Search

 37. Chris says:

  Zondagmorgen, en wat leest de forumbezoeker van http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/?:

  Een artikel over de familie Koerntjes uit Amerika, alleen ietsjes slimmer en ietsje grotere problemen (tsja, het is tenslotte Amerika):

  http://www.nytimes.com/2009/06/14/business/14yellow.html?8dpc

 38. DSB werkt achterbaks. Zo kan men via De Telegraaf een vergelijkend onderzoek opvragen over 25 hypotheken.
  Direct ontvang je dan een e-mail met de gevraagde info, tezamen met de mededeling dat de DSB je ongevraagd gaat bellen over dit onderwerp.
  Als ik dat had geweten, had ik die info nooit opgevraagd, dus dat wordt een kort gesprek.
  Overigens, bij executie bracht dat huis, getaxeerd op 234000, 170000 op. Restschuld 122000.
  Als het 234 had opgebracht, was de restschuld altijd nog 58 geweest.
  Neen, vrienden, die DSB is gewoon een omhoog gevallen financieringsbedrijfje, met alle achterbaksheid, die daarmee samengaat.
  Kon Gerrit Zalm destijds geen betere baan krijgen, dan bij deze obscure tollenaar? Frank de Grave stapte daar wijselijk op, maar hij had daar nooit aan moeten beginnen.
  DSB zal voorlopig negatief in het nieuws blijven met steeds weer nieuwe schrijnende gevallen. Depositohouders zullen dit niet waarderen en hun centen weghalen. Dat wordt einde verhaal voor De Scheringa Bank en zijn dochteren.
  BrgdS

 39. Josephine says:

  Beste Gerard,
  Roeien met de riemen die je hebt. Simpel, dan kom je misschien langzaam vooruit, so what. Hoogmoed komt voor de val. Eigen schuld dikke bult. Er zijn legio spreekwoorden en gezegden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 40. Martin says:

  Iemand die een huis heeft van 234.000 kan prima doorlenen met dat onderpand tot zeg 260.000-265.000. Dat heeft Gerard ook gedaan.
  Bij hem is het iets uit de hand gelopen. 10% meer (van 265 naar 292.000) Toen is er een executieverkoop gekomen.
  Ik ben maar 27.000 euro kwijt in dit plaatje.
  Iemand die verder niets leent, kan prima 25000 voor consumptieve uitgaven lenen. Ook dat heeft Gerard gedaan.
  Dat bij de executie een verlies is geweest, ja, da’s jammer, zo gaat dat.
  En dan heeft natuurlijk iedereen het gedaan.

 41. Piet says:

  @40

  Martin, je moet (top) hypotheekadviseur worden!

 42. Boefke says:

  @chris 37

  Het zijn dan ook wel exhorbitante verlagingen die ze al heeft doorgevoerd 😉

 43. Niek says:

  @Chris(36):
  typerend voor de vele zielige verhalen die je momenteel steeds in de krant en op TV krijgt voorgeschoteld. Goudzoekers zijn het, slapende rijk worden via vastgoed wordt als een verworven recht beschouwt. Als het dan bij het incasseren van de winst even wat minder fantastisch gaat dan verwacht, dan ga je klagen of je hand ophouden bij de overheid. Gelukkig maar voor dit soort mensen dat de gemiddelde koper nog lang niet weet hoe hij dit soort gegevens moet opvragen (veel mensen weten niet eens dat je simpel de vorige verkoopprijs van een beoogde woning kunt opvragen …).

 44. Jeroen says:

  @Piet 41, @Martin 40

  Eigenlijk legt Martin hier een waarheid bloot die liever niet wordt gezien. Het geval van Gerard Koerntjes wordt gepresenteerd als zijnde ‘een extreem schrijnend geval’ en ‘bijzondere verwaarlozing van de zorgplicht van de bank’. In werkelijkheid is het geval van Gerard helemaal niet zo uitzonderlijk, zeer veel gezinnen in Nederland hebben hetzelfde leenprofiel (hypotheek ruim boven 100% WOZ, plus nog wat consumptief) en zouden ook zomaar tegen dik een ton restschuld aan kunnen kijken als het even verkeerd loopt en het huis wordt geveild.

  Gruwel en huiver de komende maanden!

 45. kees says:

  Als iedereen die ton restschuld heeft is er niets aan de hand, dan wordt je gered door Wouter c.s. en anders wel door de tijd.

 46. Sub-Prime says:

  Met andere woorden…DSB is de subprime-market van nederland (wat altijd beweert wordt niet te existeren in dit land)

 47. michzelluf says:

  30. Huizenhyper

  Die LCD-breedbeeld tv die meneer mooi aan het inladen is in zijn gehuurde BOELS busje is eigenlijk eigendom van DSB-bank…

  Bovenstaande betwijfel ik, DSB heeft het geld ook moeten lenen om het te kunnen verstrekken…

 48. michzelluf says:

  De man in kwestie is schuldig en ook de DSB Bank is schuldig of in ieder geval degene die dit product verstrekt heeft…

  DSB heeft een idiote golddigger policy…

  En die policy kan de belastingbetaler (WIJ DUS) betalen!

 49. Wim Jansen says:

  Is er een politieke partij die er tegen is dat de staat e.e.a. vergoed ??
  zo ja welke, dan weet ik waar ik o.m op ga stemmen.hoe grotere puinhoop men er van maakt op welk terrein dan ook, des te beter wordt men beschermd in dit ….land.verhoog de belasting dan maar weer een keer om die troep te financieren !!

 50. kees says:

  [quote]michzelluf Zegt:

  Bovenstaande betwijfel ik, DSB heeft het geld ook moeten lenen om het te kunnen verstrekken…[quote]

  google dan maar eens op “middelkoop”, ” fiatgeld”
  of http://www.deepjournal.com/p/2/a/nl/1902.html

 51. Martin says:

  @wim(50)
  De PVDA is veel stemmen kwijt, misschien kunnen ze zieltjes winnen met het volgende nieuwe programma:
  -Het niet ondersteunen van slachtoffers van crises (bedrijven en particulieren), die problemen te wijten hebben aan hun eigen roekeloosheid.
  – De marktwerking zijn gang laten gaan bij instortende markten.
  – Het per direct inperken van aftrekbaarheid van hypotheekrente boven een half miljoen.
  – Het uitfaseren van de HRA aftrekbaarheid in 10 jaar en de voordelen terugbrengen in belastingvoordeel.
  -Het nationaliseren van alle banken, omdat deze makkers er toch een potje van zullen maken, een volgende keer ook weer.
  -Het aftrekbaar stellen van huurlasten, en gelijk uitfaseren met de HRA.
  – Dit ook meteen maar doen met terugwerkende kracht.
  De PVDA is er voor de arbeider, voor de minder bedeelde, die ook gewoon meebetaalt aan dit geldsmijtfestijn, en er eigenlijk nooit van profiteert,
  dit plaatje is dus erg PVDA achterban gericht lijkt me.

 52. kees says:

  ad 51

  hier ook nog iets over “geld uit het niets”

  http://www.libertarian.nl/wp/2003/05/deflatie-de-nieuwe-werkelijkheid/

 53. DJ says:

  Deze beste man had ook nee kunnen zeggen. Er zijn ook heel veel mensen in NL die geen hypotheekleed hebben, waarom omdat ze nadenken en niet allerlei materiele zaken op de pof kopen.
  Man draagt alle verantwoordelijkheid voor zijn schulden.

 54. M says:

  Een schrijnend voorbeeld zoals er velen zijn, heeft Jelle Hendrickx gemerkt.

  Een schrijnend voorbeeld van debiliteit van de Nederlandse consument. Daar zijn er inderdaad velen van.

 55. Okkie says:

  @M:
  Precies, het enige schrijnende aspect is dat anderen voor zijn consumptieve leengedrag mogen opdraaien.

 56. Boefke says:

  @52 MARTIN

  Hypotheekaftrekbaarheid van boven 500.000 euro is ál een beleidspunt van D66.

  Die deden het de laatste verkiezingen bovenverwachting goed, mischien een voorbode van iets nieuws?

  Maar zolang iedereen CDA,VVD en Pvv blijft stemmen gebeurt er nix, en trouwens PVDA zet het in hun programma en schrappen het zodra ze op het pluche neerzakken.

 57. Niek says:

  @Martin(52):
  daar komt natuurlijk niks van, veel voorstellen die jij hier doet gaan lijnrecht in tegen de PvdA praktijk van de laatste 20 jaar. Eigen verantwoordelijkheid komt in hun woordenboek helemaal niet voor. En de PvdA voor de arbeider? Da’s ook een fabeltje van lang geleden. Als er een arbeiderspartij is in NL dan eerder de SP. PvdA is vooral een partij voor dikbetaalde ambtenaren (onderwijs, welzijnswerk etc.), uitkeringstrekkers en salonsocialisten.

  En geldsmijten lijkt de voornaamste doelstelling, dus daar gaan ze zeker niks aan veranderen (al helemaal niet nu ze zo op verlies staan). Het zou me niet verbazen als heel veel van de ‘schrijnende gevallen’ juist bij de achterban van deze partij horen.

  Ik denk trouwens niet dat politici en ambtenaren een bank beter beheren dan het gespuis waar we nu mee te maken hebben.

 58. Okkie says:

  @Martin:
  Het aftrekken van huurlasten is net zo’n slecht idee als de HRA.

 59. Niek says:

  @58:
  inderdaad, HRA en huursubsidie moeten zonder meer allebei afgeschaft worden, zodat ook in de huursector mensen weer wonen in overeenstemming met wat ze willen (of eventueel kunnen) betalen.

  Oudere/kleinere woningen zullen dan goedkoper worden en sommige andere woningen (aanzienlijk) duurder. Het is van de gekke dat hele volksstammen met stapels subsidie voor 250-500 euro per maand in een eensgezinswoning zitten waar je in de vrije sector misschien wel 1500 pleuro voor moet betalen.

  Desnoods met overgangsregeling voor de allergoedkoopste woningen voor eigenaars met minimale financiele speelruimte; de rest die in problemen komt woonde dus te duur voor hun inkomen en gaat maar lekker op zoek naar iets goedkopers.

 60. Patrick says:

  De stichting Hypotheekleed is niets anders dan een trieste poging om zoveel mogelijk geld binnen te harken over de rug van mensen die toch al niet goed kunnen nadenken.

  Geen wonder dat DSB de zaken individueel wil bekijken.

 61. van Kooten says:

  @51
  Mooi voorbeeld hoe het fiat stelsel eigenlijk al de basis is van dit hele gebeuren.
  Als het fiat stelsel al een enorme zeepbel is, hoe lang zou het dan duren voordat deze zeepbel zich uitbreidt naar de rest van de maatschappij?

  Dit is precies de geschiedenis van de westerse economie de laatste 100 jaar, van de ene zeepbel naar de andere, geholpen door domme politici en domme mensen die iedere keer weer denken dat de bomen tot in de hemel groeien, en als de shit de fan raakt nog dommere maatregelen nemen; afschaffen goudstandaard, waardeloze failliete banken opkopen,etc

  Het is kortom een soort junkiegedrag, steeds weer op zoek naar de volgende kick.

  En wie betaalt dit alles; spaarzame, verstandige mensen, direct door allerlei onzinbelastingen en indirect door de inflatie.

  /einde rant/

 62. van Kooten says:

  ‘Boels verhuurt bijna alles’;

  misschien kan meneer er gelijk wat verstand bij huren dan, als dat te duur is,kan ie er vast wel een lening voor krijgen

 63. john says:

  @kees 51

  DSB is geen primaire bank en kan dus niet meer uitlenen dan het in kas heeft.

  Het ‘klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt’-gehalte is zo hoog op deze web site.
  Allemaal een te laag inkomen om in te kunnen stappen op de huizenmarkt en nu maar hopen dat de huizenmarkt instort met 70%. Beetje moe wordt ik er soms van.

  http://www.collegenet.nl/content/samenvattingen/leerlingen/2000/ec1/files/vwo/files_over_economie/primaire_en_secundaire_banken.htm

 64. Niek says:

  @john(63):
  overigens lenen ze dat geld ook lang niet allemaal zelf uit, een groot deel wordt vrolijk doorgeschoven naar doorgaans nietsvermoedende derde partijen.
  Zonder die securisatie was DSB al lang in grote problemen gekomen.

 65. Okkie says:

  @john:
  Laat je toespelingen over het kunnen kopen van een huis achterwege en beperk je tot de inhoud.

  Een bank die het vooral van consumptieve leningen moet hebben, heeft ook profijt van geldcreatie door andere banken. Mensen worden door geldontwaarding aangemoedigd om volop te lenen in plaats van te sparen.

 66. Boefke says:

  @john 64

  Als sommige dingen je moe maken moet je daar zo min mogelijk aandacht aan schenken luidde een oude wijsheid van mijn opa.

 67. genieter says:

  @ Wim Jansen nr. 35

  Die 775000 klinkt natuurlijk leuk in de oren. Maar ook dit is een bubble prijs…
  Dus trek hier ook maar 30-45% vanaf…welke rente betaalde je 25 jaar geleden? Reken maar uit wat al gezwoeg heeft opgeleverd. Vind je het niet jammer al die vakantie’s die je bent misgelopen in je ‘jonge’ jaren

 68. Kees v Gelder says:

  We zijn te vrij geworden in het lenen, je werd voor gek verklaard als je geen woning had gekocht.
  Dit waren verhalen om hun eigen koopgedrag te verdoezelen, of bevestigd te krijgen, hoe goed men het had gedaan.
  Het zou beter zijn indien men weer gewoon moet sparen voor leuke dingen, voelt ook beter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*