DNB: ‘Jonge huishoudens kwetsbaar’

In een nieuwe publicatie legt DNB de risico’s op de hypotheekmarkt nog eens haarfijn bloot.

In haar nieuwste overzicht financiële stabiliteit waarschuwt DNB opnieuw voor de risico’s op de Nederlandse woningmarkt. ‘De kwetsbaarheid van huishoudens vloeit grotendeels voort uit de hoge hypotheekschuld,’ schrijft DNB. ‘Het is voor de financiële stabiliteit noodzakelijk dat huishoudens meer aflossen opdat de hypotheekschuld geleidelijk wordt teruggebracht.’
 
Het zijn vooral jonge huishoudens met een gemiddeld tot hoog inkomen die volgens DNB kwetsbaar zijn. ‘Voor de meeste huizenbezitters jonger dan 35 jaar is de schuld groter dan de waarde van de woning.’  Dit is met name zorgelijk omdat de economie opnieuw in een dip terecht komt. ‘Het gevaar van een voortzettende huizenprijsdaling is met de recentelijk verslechterde economische vooruitzichten toegenomen.’
 
Lees verder op de site van Follow the Money
Share Button
Tagged with: ,
35 comments on “DNB: ‘Jonge huishoudens kwetsbaar’
 1. Marketwatch says:

  Vooral de grafiek “Gemiddelde overwaarde op de woning naar leeftijdsklasse” is veelzeggend:

  http://www.ftm.nl/upload/content/images/DNBOFS.PNG

  Jammer dat een vergelijkende grafiek “Gemiddelde hypotheekschuld op de woning naar leeftijdsklasse” ontbreekt want ongetwijfeld toont deze precies het omgekeerde beeld. Oftewel jongere generaties betalen/werken voor het kapitaal van de oudere generaties en wordt dit verkocht als ‘solidariteit’ oid…

 2. Steve says:

  Compleet doorzichtig ‘cover your ass’ gedrag van DNB. Beetje de put dempen als die al tot de nok toe gevuld is met kadavers.

  Fijn voor die gezinnen die er met open ogen ingetrapt zijn. Die weten nu ook dat ze BELEIDSMATIG volgepompt zijn met schuld en nu de klos zijn. De banken weten allang dat het feest over is en de geld kraan is dus ook allang dicht gedraaid:

  Hypotheek productie bij Delta Lloyd implodeert:
  “De hypotheekproductie kelderde naar € 245 mln, waar deze in het eerste kwartaal van 2011 nog € 857 mln bedroeg.”
  http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/stabiel-eerste-kwartaal-voor-delta-lloyd.183732.lynkx

  Een teruggang van meer dan 70% in 1 jaar!

  Lekker belangrijk die beperking HRA. Het ziet ernaar uit dat de boel allang is ingestort voor januari 2013.

 3. Henk 6 says:

  “Het eigen vermogen op Delta Lloyd’s, op marktwaarde gewaardeerde, balans daalde in het eerste kwartaal naar € 3,0 mld (ultimo 2011: € 3,9 mld)”

  Kwart van het eigen vermogen weg, hoppa!.

  Volgens mij is Delta Lloyd nog een “eerlijke” bank. Wat zijn de werkelijke cijfers bij de anderen banken,….

  PS teruggang van meer dan 70% in de hypotheek productie.
  – Dit is in lijn met de markt wordt er gesteld.!!!
  – Als de huizenmarkt maar met 20% daalt in transacties, hoe kan de hypotheekmarkt dan dalen met 70% of hadden we vorig jaar nog veel overwaarde cashers?

 4. ll says:

  En als klap op de vuurpijl zegt DNB dat er ook nog een verloren decennium dreigt, duzzz Japanistan……, maar dat zouden ze toch al lang moeten weten ? Hadden ze hier allemaal kunnen lezen, op dit blog, al jaren 🙂

  http://nos.nl/artikel/371713-dnb-verloren-decennium-dreigt.html

  NHZ de pers moet weer aan, maar je kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken.

  Overnight deposito’s van de banken bij de ECB zo’n 800 miljard.

 5. ll says:

  Nog maar eens een keertje Nout Wellink, top-hypotheken zijn sub-prime, waarschuwingen in 1999 en 2003.

  Top-hypotheken hadden verboden moeten worden.

  http://www.youtube.com/watch?v=CtUOdl-MNE0

 6. tufkaj says:

  Marketwatch: Vooral de grafiek “Gemiddelde overwaarde op de woning naar leeftijdsklasse” is veelzeggend:

  Voorspelbare NVM spin: kijkend naar de ontwikkeling in overwaarde zien we eenduidelijk verband tussen de periode dat men in een koopwoning verblijft en de overwaarde die men op bouwt. Het is dus zaak om zo vroeg mogelijk te starten!

 7. JR says:

  @2

  De schuld bij de banken of de DNB leggen is niet geheel terecht. Mensen die zonder zelf eens te rekenen of zaken uit te zoeken hadden zich wel bedacht om zich tot over de oren in de schuld te steken. Ben het enigszins wel met je eens dat er gewaarschuwd had moeten worden. Echter ook in het verleden werden bepaalde plannen of waarschuwingen (onlangs Klaas Knot, DNB) van economen direct tot zwijgen of als idioot betiteld door de heren politici.

 8. Steve says:

  JR,

  Hoeveel banken moeten er omvallen voordat je kunt stellen dat DNB heeft gefaald? ING en ABN-Fortis moesten al eerder worden gered en ik twijfel er niet aan dat nu de huizenmarkt-crash op gang komt er weer een bailout voor de banken aankomt. We gaan rap het Ierland scenario achterna.

  DNB is er primair om de banken te dienen. Toen er bakken met geld aan alle piramidespelen werd verdiend rekten ze de regels op en nu zorgen ze voor bailouts gefinancierd door het gepeupel en helpen ze de schuldslaven in het gareel te houden.

  Niemand van de bancaire elite heeft ook maar iets hoeven terug te betalen van de bonussen die gefinancierd waren met verliezen in de toekomst. De verliezen komen ofwel direct bij particulieren terecht of via bailouts.

  De banken hebben dus heel NL in de schulden gestoken ook diegenen die niet hebben meegedaan aan het vastgoed-piramidespel. Ik zie niet in waarom ik daarvoor moet dokken i.p.v. figuren als Groenink, de Rabo kliek, Homburg, Zalm, Kok, Wellink, etc.

  DNB heeft er alle belang bij de aandacht van de insiders af te leiden naar het gepeupel (financieele analfabeten) en relatief kleine boefjes zoals Scheringa. En het lukt ze nog ook, schuldbewust en calvinistisch al Nederland is. Jan met de pet krijgt een draai om z’n oren heeft maar te slikken dat hij de rest van z’n leven moet dokken voor z’n te dure huis en de eindeloze bank bailouts.

 9. RealisT says:

  @1

  Ik ken genoeg eigenaren van 50+ jaar die makkelijk 100k op een 2-kapper kunnen zakken zonder ook maar een cent te verliezen. Maar ze doen het (nog) niet. Wachten en wachten, want ze kennen altijd via-via-via-via een geval waar nog wel de hoofdprijs is neergeteld door een greater fool.

  Die groep van scheefwachters bepaalt volgens mij hoe de markt zich het komende decennium gaat ontwikkelen. Hoe erg is het als de huizen van deze groep daadwerkelijk in waarde daalt? Komen banken dan massaal in de problemen? Onwaarschijnlijk. Moeten de BB dan genoegen nemen met minder winst? Ongetwijfeld.

 10. asd says:

  @ artikel

  “Gemiddelde overwaarde op de woning naar leeftijdsklasse”, wat een walgelijke gedachtegang ook nog eens in een grafiek uitgedrukt.

  In dit verband zijn er nauwelijks andere landen, die dat begrip kennen. Het woord “overwaarde” in het Duits bestaat niet eens. Andere mentaliteit.

  En dan ook nog eens naar leeftijdsklasse. Er is geen enkel ander land, dat zit uit te vlooien of
  oudere generaties een hogere “overwaarde” hebben op hun huis dan jongere. Is totaal geen issue.
  Typisch NL staaltje afgunst: “jongere generaties betalen/werken voor het kapitaal van andere generaties…”

  Het begrip overwaarde hoort hoogstens thuis bij de beoordeling van de hoogte van de hypotheekverstrekking, maar kan je niet veralgemeniseren.

  “Überwerte?” Quatsch, bestaat niet. In Duitsland is het huis gewoonlijk na dertig jaar afbetaald en hangt het van de tijd af, wat je ervoor vangt. Het kan mee en het kan tegen zitten. In Italië rust maar heel zelden een hypotheek op het huis. Dan is in beide landen helemaal geen sprake van “overwaarde”.

  Raar gedoe hoor in NL met zijn “overwaarde”. Het houdt de hele NL goegemeente bezig, of zoals psychoanalytici zeggen “het heeft een grote affectieve betekenis” en dan spreek je van “overwaardige denkbeelden” 

 11. Oeps says:

  Marketwatch: Oftewel jongere generaties betalen/werken voor het kapitaal van de oudere generaties en wordt dit verkocht als ‘solidariteit’ oid…

  Wat werkelijk mist in dit plaatje zijn de aantallen. Ja .. ouderen op de woning-‘markt’ hebben meer overwaarde, maar hoeveel huishoudens zitten in deze groep? De meeste (~ de helft van alle hypotheken) zijn afgesloten in de afgelopen 10 jaar. Zou je naar dit plaatje kijken zou je denken dat er geen probleem is, maar het aantal hypotheken ‘onder water’ stijgt snel aangezien de groep tot 35 jaar eigenlijk heel groot is …

 12. Steven says:

  jonge gezinnen hebben door hun leeftijd dus waarschijnlijk nooit een hoge schuld hoeven afbetalen en huizenprijzen stegen toch; dus het was eigenlijk geen schuld… Uiteindelijk is die schuld er natuurlijk wel en is soms meer dan ze in hun hele leven hebben verdiend. Een lullige schuld afbetalen van 50.000 euro is echt geen kattepis: met een rente van 3 procent effectief (dus met hra) is het zeg maar 1500 per jaar extra aan rente, maar neemt met afbetaling dus af. Stel dat je 10 jaar de tijd krijgt om het af te lossen dan is dat dus 5000 per jaar plus die rente is 6500 euro per jaar, maar je lost af dus zeg maar 5750 per jaar omdat het rente deel steeds minder wordt. Ok dan moet een gezinnetje dus 10 jaar lang 480 per maand aflossen voor die 50.000 onder water… En dan heb ik het dus over een lage rente en HRA over dat onderwaterstaande bedrag. (kan dus nog veel erger worden, als de politiek anders beslist)

  leuk hoor dat lenen voor een klein huisje…en leen er nog effe 30.000 bij door de gemeente Ede om je te “helpen” (was een andere discussie: kan even de site niet vinden en het is laat)

 13. king says:

  OT

  Ik probeer de prijshistorie van huizen weer een beetje in kaart te brengen, maar bij miljoenhuizen.nl zijn zowel de huizenprijzen als de historie weg.
  Iemand een alternatief?

  Oh ja en het heet tegenwoordig niet meer de woon-werk afstand maar de “lease-werk”. Je mag zelf kiezen wat er dan onder lease moet worden verstaan.

  Thanks
  King

 14. Adamus says:

  Oeps: Wat werkelijk mist in dit plaatje zijn de aantallen. Ja .. ouderen op de woning-’markt’ hebben meer overwaarde, maar hoeveel huishoudens zitten in deze groep? De meeste (~ de helft van alle hypotheken) zijn afgesloten in de afgelopen 10 jaar. Zou je naar dit plaatje kijken zou je denken dat er geen probleem is, maar het aantal hypotheken ‘onder water’ stijgt snel aangezien de groep tot 35 jaar eigenlijk heel groot is …

  Ik heb vorig jaar een prg gezien (tvUtrecht oid?) waar 60 plussers hun huis in Maarssen-broek aan de straatstenen niet voor de benodigde vraagprijs konden slijten. Ze hadden een veel duurder pandje gekocht in “Leidse Rijn” en alles stond zwaar onder water. Dat waterpeil zal alleen maar gestegen zijn. Hoezo overwaarde bij ouderen? Gooi alle 60plus op een hoop, dus t.m. de 100 jarigen -want waar stop je met tellen. Gaat vies tegenvallen die overwaarde.

 15. Adamus says:

  asd,

  Ouderen overwaarde etc. …..het draait om het socialistische principe dat het treintje door moet rollen. Ook overwaarde is andermans schuld, net zoals geld op de bank. Alleen de echte groten spinnen garen hierbij, de rest is gewoon te werk gesteld 🙂

 16. Adamus says:

  DNB heeft er alle belang bij de aandacht van de insiders af te leiden naar het gepeupel (financieele analfabeten) en relatief kleine boefjes zoals Scheringa. En het lukt ze nog ook, schuldbewust en calvinistisch al Nederland is. J

  Scheringa, de underdog, kan ik uitschelden of najoelen als ik hem op de fiets tegenkom of voorbij rij. De “Wellinkjes” kom ik niet tegen, nergens.

 17. theo says:

  Steven,

  en dan moet je ook nog maar mogen aflossen op het door jou gewenste moment.
  De banken rekenen zware boetes als dat afwijkt van de gestelde voorwaarden.

 18. Ma Ling says:

  @ King (13): van afzonderlijke woningen of per regio/gemeente/land?

  in het laatste geval bieden de reeksen van cbs en nvm de meeste houvast.

  als je echt op zoek bent naar de prijshistorie van individuele te koop staande woningen vrees ik dat we deze niet meer makkelijk kunnen achterhalen, daar het de koper teveel munitie geeft en och och, dat zou wel eens prijsverlagend kunnen werken.
  MAar ik kan het ook fout hebben.

 19. nhz says:

  Steve: Lekker belangrijk die beperking HRA. Het ziet ernaar uit dat de boel allang is ingestort voor januari 2013.

  Het Kunduz akkoord is inderdaad irrelevant, maar van instorting is geen sprake. In dit tempo gaat het 20 jaar duren voordat de bodem bereikt is, misschien nog wel langer (a la Japan). Nee, de sanering komt pas op gang als het WeW ploft en het niet meer mogelijk is om een tophypotheek te nemen voor risico van de belastingbetaler.

  Henk 6: Als de huizenmarkt maar met 20% daalt in transacties, hoe kan de hypotheekmarkt dan dalen met 70% of hadden we vorig jaar nog veel overwaarde cashers?

  een groot deel van de omzet in de afgelopen jaren was oversluiten of verhuizen naar een duurder huis; dat spelletje is nu vrijwel over, en aangezien er iemand wel eens wat aflost (echt!) kan het nog veel verder omlaag. Maak me wakker als de totale hypotheekschuld flink aan het dalen slaat 🙂

  ll: NHZ de pers moet weer aan, maar je kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken.

  Nou, daar weten ze bij de EU kleptocratie wel wat op hoor. Ze zijn nu openlijk aan het dreigen om de geldkraan zover open te zetten dat iedereen in no time van zijn spaargeld af is, dus koop nog maar snel een huis! Alle wegen leiden inmiddels naar Weimar.

  JR: Echter ook in het verleden werden bepaalde plannen of waarschuwingen (onlangs Klaas Knot, DNB) van economen direct tot zwijgen of als idioot betiteld door de heren politici.

  inderdaad, de politiek is de hoofdschuldige want die hebben deze gekte bewust jarenlang gestimuleerd, op alle mogelijke manieren (doen ze nog steeds trouwens, alleen nu met minder succes). Maar de kopers en de banken zijn natuurlijk keihard medeverantwoordelijk, niemand heeft ze verplicht om te kopen resp. om riskante hypotheken te verstrekken.

  Steve: De banken hebben dus heel NL in de schulden gestoken ook diegenen die niet hebben meegedaan aan het vastgoed-piramidespel. Ik zie niet in waarom ik daarvoor moet dokken i.p.v. figuren als Groenink, de Rabo kliek, Homburg, Zalm, Kok, Wellink, etc.

  met nadruk: de eindverantwoordelijkheid zit bij de politiek (nauw verweven met de banken, kijk eens wie er daar aan de touwtjes trekt tegenwoordig …). Zonder al die staatsgaranties en subsidies was het nooit zover gekomen, zeker weten.

  RealisT: Ik ken genoeg eigenaren van 50+ jaar die makkelijk 100k op een 2-kapper kunnen zakken zonder ook maar een cent te verliezen.

  ja, ik ken genoeg mensen in de buurt die vast wel een miljoen (gulden) in prijs kunnen zakken met hun monumentenpandje en dan nog vette winst hebben maar nee, iedereen houdt de poot stijf. Gewoon wachten tot de overheid je virtuele winst op een of andere manier kontant maakt.

  asd: Er is geen enkel ander land, dat zit uit te vlooien of
  oudere generaties een hogere “overwaarde” hebben op hun huis dan jongere. Is totaal geen issue.

  In de VS zie ik die discussie al jaren, maar dan vooral toegespitst op generatie i.p.v. meer specifieke leeftijd.

  Ma Ling: als je echt op zoek bent naar de prijshistorie van individuele te koop staande woningen vrees ik dat we deze niet meer makkelijk kunnen achterhalen,

  Bij het Kadaster, maar helaas moet je dan betalen 🙁
  Aangezien dit bestand bijna allemaal met overheidsgeld is opgebouwd lijkt het met goed als straks, nadat de bubble gebarsten is, de beerput bij het Kadaster open gaat en iedereen de gekte van nabij kan bekijken. Ik zou er graag een boekje over schrijven, maar de elite van Nederland doet alle mogelijke moeite om het deksel op de beerput te houden. Je valt echt om van verbazing als je een beetje gaat grasduinen in de echte verkoopprijzen; een klein clubje verdiende tonnen per jaar met pandjes doorschuiven, en hele volksstammen ‘verdienden’ jaarlijks een half tot een heel inkomen erbij via het eigen huis. Misschien is mijn woonplaats wat extremer dan gemiddeld, maar het zou me niet verbazen als het bijna overal zo ging.

  Eind 19e eeuw kostte een zeer groot monumentenpand in mijn woonplaats 1100 gulden, dat was inclusief o.a. een aantal dure wandtapijten. In de 17e eeuw (pakweg tien generaties eerder) was de prijs vermoedelijk een paar keer hoger. Nu kost zo’n pand 3-5 miljoen gulden.
  De correctie naar normale omstandigheden belooft minstens zo spectaculair te worden als de stijging van de afgelopen 20 jaar.

 20. king says:

  @Ma Ling (18):

  Ik kijk nu bij Jaap en de prijshistorie maar die gaat niet ver terug.
  Snap eigenlijk niet waarom Miljoenhuizen dit niet meer weergeeft.

  Maar bedankt voor je reaktie.

  Grtz
  King

 21. floor says:

  @Adamus
  Bij mij in de buurt staat nagenoeg de helft van een in 2005 gereed gekomen ‘wijkje’ met peperdure appartementen en nog duurdere villa’s te koop.
  Daar woont nagenoeg niets onder de 50 jaar en er zit dus een heleboel overwaarde uit het vorige huis in die men nu probeert te ‘redden’. Maar er wordt geen pand verkocht.
  En ik denk inderdaad dat dit met veel ‘ouderen’ het geval is, altijd maar verhuizen naar steeds duurder wreet de overwaarde weg, net als verbouwen etc.
  Nu dus paniek alom, want die overwaarde betekende voor deze lieden een flink stuk pensioen.

 22. JR says:

  @11

  In het artikel van de DNB staat een representatieve grafiek, deze is slecht. Zo uit mijn hoofd had het aantal huishouden tot 35jr een substantieel aandeel van de totale hypotheken. Desastreuze ontwikkeling. Waar de DNB inderdaad voor had moeten waarschuwen. Maar zoals de Nout al zei dan benadeelde ze de banken enorm.

 23. Dim says:

  Waarom denkt vrijwel iedereen hier dat mensen met veel overwaarde op hun huis zomaar omlaag kunnen gaan met hun verkoopprijs? Even ervan uitgaande dat ze een andere woning willen kopen, hebben ze dat (hoge) bedrag toch nodig om een andere woning te kunnen kopen? Die is namelijk (nog) niet in prijs omlaag gegaan. Het ‘laten ontsnappen van lucht uit de bel’ kan alleen als iedereen dat preices tegelijkertijd doet. En daar wringt nu juist de schoen in een dalende markt.

  PS: ik heb in 2008 mijn eerste bescheiden appartement gekocht, dat nu ver ‘onder water’ staat, dus ik behoor absoluut niet tot de groep waar ik het over heb.

 24. RealisT says:

  Kwart bankenleningen minder waard dan onderpand

  Een kwart van de leningen die banken in het Nederlands vastgoed hebben uitstaan is inmiddels minder waard dan het onderpand. Banken kunnen daardoor al op korte termijn in de problemen komen.

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/338349/Kwart-bankenleningen-minder-waard-dan-onderpand.htm

  Werkende Armen

  Daarnaast opent de papieren versie van het AD dat bijna 1 miljoen (ja u leest het goed) gezinnen in grote financiele problemen zitten. Bijna 300.000 kunnen geen kant meer op. 80% van de mensen met zware betalingsproblemen ontsnapt aan registratie. Daardoor kunnen mensen blijven lenen en het ene gat met andere blijven vullen.

  Het gaat nu heel snel. Opvallend is dat het hier om normale werkende gezinnen gaat, vaak met eigen huis die nooit hadden gedacht in deze situatie terecht te komen. Toch is een kleine verandering in omstandigheden zoals minder overwerk of van 5- naar 3-ploegendienst al voldoende om ze dat duwtje richting afgrond te geven.

  Tja… Dat komt er nou van als politici hun oren jarenlang naar het gelobby van leen- en bouwmaffia laten hangen. Foutje, bedankt!

 25. snorkel says:

  @2 ik heb het al vaker gezegd:

  als je maar lang genoeg wacht, wordt de put uiteindelijk vanzelf gedempt met de kadavers van verdronken kalveren

 26. RealisT says:

  @20

  Niet iedereen met overwaarde kan iid op dit moment zo maar even zakken als ze ook weer een ander groter huis wil kopen. Maar veel oudere eigenaren willen juist kleiner gaan wonen, of gewoon cashen en dan lekker gaan huren. Daar zit dus potentieel voor snelle prijsdalingen. En als de bovenkant van de markt gaat bewegen, wordt dat potentieel nog groter.

  De markt zit vooral ook vast omdat dat knoppie in het koppie nog niet om is.

  Overigens gecondoleerd met je onderwater staande appartement.

 27. Adamus says:

  Floor, ik ken een gevalletje waar de 80plusser het huis van de woning van de koper heeft overgenomen en een kleine ton heeft toegekregen. Woont zelf al een paar jaar in een serviceflat. “een huis van 360 is beter te verkopen dan 460” 🙂 die is bezig langzaam leeg te druppelen.
  Btw de kinderen (ook 55/60) konden het niet kopen……komen hun eigen huis niet kwijt voor vraagprijs en “kunnen niet zakken ivm hypotheek”.

 28. Steve says:

  Adamus,

  De elite zie je alleen opdraven in strikt geregiseerde optredens in de media of politieke schijnvertoningen. Prive bewegen ze zich in hun enclaves met ‘ons soort mensen’.

  Hoeveel brokken ze ook maken en hoeveel ze ook plunderen ze worden uit de wind gehouden en er wordt snel een afleidings maneuvre met de een of andere zondebok in de media opgevoerd. Binnen het old boys network geldt een omerta.

  Bij Vestia hoor je ook niets meer over Staal en de RvC die vol zat met politico’s en wordt alleen de ‘loopjongen’ geofferd. Walgelijk maar helaas dagelijkse realiteit.

  Helaas lijkt NL heel veel op de VS in dit opzicht:
  ““This is the greatest financial crime in the history of the world and no one senior, at any of the major places that drove the crisis, has gone to jail,” concludeert William K. Black, professor witteboordencriminologie en voormalig toezichthouder tijdens de S&L crisis. ”
  http://www.ftm.nl/original/de-grote-decriminalisering.aspx

 29. nhz says:

  Dim: Even ervan uitgaande dat ze een andere woning willen kopen, hebben ze dat (hoge) bedrag toch nodig om een andere woning te kunnen kopen? Die is namelijk (nog) niet in prijs omlaag gegaan

  waarom zou je altijd moeten verhuizen naar een grotere/duurdere woning? En als je wilt verhuizen naar een vergelijkbare woning die nog erger overprijsd is dan die van jou, dan kies je toch gewoon een andere? Er stonden nog nooit zoveel huizen te koop in Nederland, en er valt best zaken te doen als je het op de juiste manier aanpakt (ook al houdt misschien 50 of 75% de poot stijf, er blijft genoeg over). Wie al een huis heeft kan proberen (eventueel via een makelaar, schijnt een groeimarkt te zijn) aankoop en verkoop aan elkaar te koppelen.

  Steve: Bij Vestia hoor je ook niets meer over Staal en de RvC die vol zat met politico’s en wordt alleen de ‘loopjongen’ geofferd. Walgelijk maar helaas dagelijkse realiteit.

  Helaas lijkt NL heel veel op de VS in dit opzicht:

  inderdaad, het is schandalig wat er gebeurt. Broekriem aanhalen voor de gewone bevolking (soms noodzakelijk, omdat ze zaken die op lange termijn onhaalbaar zijn als een verworven recht zijn gaan beschouwen), maar de sukkels in financiele sector en politiek die de crisis veroorzaakt hebben komen nog steeds om in de bonussen, en paraderen in de media met hun fantastische oplossingen voor de crisis (die in het gunstigste geval voor uitstel zorgen, maar waarschijnlijk voor nog veel meer ellende). Matt Taibi schreef er net weer een stukje over:
  ‘Austerity can’t be just for regular people’
  http://www.rollingstone.com/politics/blogs/taibblog/austerity-cant-be-a-one-way-street-20120508

  Het plan van de NWO werkt patent, de parasieten profiteren nog steeds als nooit te voren; wat dat betreft heeft de crisis hen alleen maar winst opgeleverd. Ze hebben alleen niet in de gaten dat ze de gastheer aan het opvreten zijn, en dat ze zonder gastheer zelf ook niet gaan overleven.

 30. asd says:

  @15 (Adamus), @24 (Steve),

  Zo zit het wel.

  Het begrip “overwaarde” is iets uit de criminele Anglo-Amerikaanse Financial markets en stelt je in staat leuk te speculeren, zoals enkele decennia geleden bij ons in zwang kwam.

  Hoe vaak werd je niet tijdens het avondeten opgebeld, dat je “overwaarde” had en dat je dat moest beleggen in achteraf twijfelachtige fondsen om maar wat te noemen?

  Irritant gewoonweg. Eén en al verloedering bij een stelletje gepekoppies van banken, verzekeringsmaatschappijen en tussenpersonen, die ik soms wel een half uur lang heb laten bungelen, voordat ze iets in de gaten kregen. Voordien ondenkbaar, dat je zoiets aan de lijn kreeg!

  Helaas heeft “Jan met de pet” – door grote schulden aan te gaan – het in NL niet goed gedaan, maar kijkt nu wel met een scheef oog naar ouderen “met een behoorlijke overwaarde” , die niet crimineel hebben gehandeld maar gewoon netjes hebben afgelost, zoals gebruikelijk in Europa. M.u.v. NL dan en diens voorbeelden.: het VK en de VS.

  Komt niet voor, dat ouderen in Duitsland of Italië tegenwoordig op “overwaarde” door jongeren direct of indirect worden aangesproken. Daarvoor moet je een zieke mentaliteit hebben.

 31. Nina says:

  king:
  OT

  Ik probeer de prijshistorie van huizen weer een beetje in kaart te brengen, maar bij miljoenhuizen.nl zijn zowel de huizenprijzen als de historie weg.
  Iemand een alternatief?

  Oh ja en het heet tegenwoordig niet meer de woon-werk afstand maar de “lease-werk”. Je mag zelf kiezen wat er dan onder lease moet worden verstaan.

  Thanks
  King

  Na inloggen op miljoenhuizen.nl en aanklikken van de betreffende woning wordt de prijshistorie wel zichtbaar.

 32. king says:

  @Nina

  Thanks ( voorheen hoefde dat niet). Kennelijk wil men de vinger aan de pols houden.

  Grtz
  King

 33. maria says:

  @26 asd
  “Helaas heeft “Jan met de pet” – door grote schulden aan te gaan – het in NL niet goed gedaan, maar kijkt nu wel met een scheef oog naar ouderen “met een behoorlijke overwaarde” , die niet crimineel hebben gehandeld maar gewoon netjes hebben afgelost, zoals gebruikelijk in Europa. M.u.v. NL dan en diens voorbeelden.: het VK en de VS.”

  Helemaal juist asd!!

 34. tufkaj says:

  asd: Het begrip “overwaarde” is iets uit de criminele Anglo-Amerikaanse Financial markets en stelt je in staat leuk te speculeren, zoals enkele decennia geleden bij ons in zwang kwam.

  Wat te denken dan van “wooncarriere”?

  asd: In dit verband zijn er nauwelijks andere landen, die dat begrip kennen. Het woord “overwaarde” in het Duits bestaat niet eens. Andere mentaliteit.

  En dan ook nog eens naar leeftijdsklasse. Er is geen enkel ander land, dat zit uit te vlooien of
  oudere generaties een hogere “overwaarde” hebben op hun huis dan jongere. Is totaal geen issue.

  Ik zie wel degelijk scheefgroei tussen jong en oud. Als je het mij vraagt zijn in de jaren negentig enorm veel taken van het rijk afgestoten naar de gemeenten. Die hebben het gat dicht gelopen door de grondprijs op te drijven.
  Mensen die ná die tijd kochten betalen rustig een tonnetje gemeentebelasting in de vorm van grond. Mensen die vóór die tijd kochten profiteerden van de prijsstijging.
  Rijk versoepelde vervolgens nog ff de leenquotes zodat jongeren meer konden lenen. Mensen die voor die tijd kochten zagen hun bezit vermenigvuldigen in waarde, na die tijd zagen de hypotheek vermenigvuldigen en het deel dat ze aflosten verschrompelen. Het rijk verdiende goed aan de miljarden hypotheekschuld die de economie overspoelden.

  Dit is wel degelijk een strijd tussen generaties. Ook in de hoogte van de rente en in de keuzes tussen AOW leeftijd of HRA. De nu pensionerenende generatie doet of ze dit allemaal niet konden zien aan komen. Dáár is overigens wel een mooie Duitse uitdrukking voor.

 35. asd says:

  @29 (Tufkaj),

  “wooncarrière”?: inderdaad een walgelijke mentaliteit zit er achter zo’n filosofie;

  “scheefgroei tussen jong en oud”? : dat is i.h.a. niet te wijten aan “oud”. Het zijn de jongere generaties, die in de – overigens juist geschetste – ontwikkelingen van de jaren negentig actief de hand hebben gehad, maar dan ook in alle sectoren van de samenleving.

  Waren gewoon uit op ordinair winstbejag en baantjesjagerij, hetgeen onder jongeren van deze eeuw verder is toegenomen en ze nu duur komt te staan. Kunnen maar beter naar zich zelf kijken dan naar groepen, waarvan ze denken, dat er wat te halen valt.

  Ik haal professor Heertje maar weer eens aan met zijn filosofie over hedendaagse jongeren. Een beschaafde samenleving zal het daar op den duur niet van moeten hebben. Resultaat van een gebrekkige opvoeding – als niets tot iets komt – niet al te best onderwijs en cultuurbarbarisme.

  Kwestie van voortschrijdende verloedering ingezet en mogelijk gemaakt door Nieuw Links van de jaren zeventig en de sigaren rokende shit van de VVD om maar niet te spreken van het CDA. Dat krijg je er dan van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*