De totaal ongeloofwaardige Karel Schiffer

Karel Schiffer, directeur van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zegt  tegen Vastgoedmarkt.nl dat zijn garantiefonds niet in de problemen gaat komen.

NHG kan een prijsdaling van nog eens 10 procent goed opvangen, stelt Schiffer. ‘We zullen ons waarborgfonds de komende tijd moeten aanspreken. Het aantal gedwongen woningverkopen zal dit jaar oplopen naar 3.000 tot maximaal 4.000 in 2013. Met 740 miljoen euro is ons fonds echter robuust genoeg. Pas bij een prijsdaling van 20-25 procent en een werkloosheid van 9,5 procent is de bodem van het fonds bereikt. Maar dat scenario is niet reëel.’

Vorig jaar dacht Karel nog dat er een kans is dat de overheid de kas van het NHG moet verviervoudigen.  Hij geeft overigens niet aan waar zijn positieve wending op gegrond is. 

Share Button
6 comments on “De totaal ongeloofwaardige Karel Schiffer
 1. Dow Jones says:

  … en als dat Waarborgfonds Eigen Woning dan straks toch leeg raakt, dan geeft dat niets, want de Nederlandse overheid – met eindeloos diepe zakken (belastingbetalers) – staat garant. Gelukkig maar! De vlag kan weer uit!

  Het is fijn om te zien dat Karel Schiffer zo ver vooruit kijkt, zo ongeveer tot zijn Cup-a-Soup momentje om vier uur ‘s middags.

  Cheerio,

  Dow Jones

 2. V says:

  “Pas bij een prijsdaling van 20-25 procent en een werkloosheid van 9,5 procent is de bodem van het fonds bereikt. Maar dat scenario is niet reëel.”

  De auto klapt uit elkaar als je harder rijdt dan 130 km/uur. Maar dat is niet reëel.

  Het huis valt om bij windkracht 11. Maar dat is niet reëel.

  Ik scheer me kaal en ga naakt door de straten rennen als Nederland het EK wint. Maar dat is niet reëel.

 3. jodha says:

  Belastingheffing is de belangrijkste zekerheidstelling bij de uitgeven van leningen door centrale banken aan landen. Met name als de regering door de centrale bankiers zijn geinstalleerd.
  Voor uitgifte van credit via ‘commerciele’ banken aan personen is het handig als het risico wordt verdeeld over een direct rentestroom, en een belastingstroom. Dit is renteaftrek. Resultaat is dat iedere huiseigenaar die op de pof een huis koopt een slaaf wordt van de bank.

 4. Joost says:

  Kan iemand die man een kopietje van The Black Swan sturen?

 5. Oeps says:

  Ah ja .. en in de categorie tot 35 jaar staat nu .. euhm .. 38% onder water .. ? Ja hoor, geen probleem, doe nog maar eens 10% van de prijs af .. 😆

  http://observatrix.blogspot.co.uk/2012/05/restschuld-hypotheken-euro-153-miljard.html

 6. Istrilyin says:

  Het bedrag dat de NHG in de komende 10 jaar moet uitkeren is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de daling wordt, maar dat verband is absoluut niet lineair!

  Als iemands restschuld van 20k naar 40k gaat, dan moet er natuurlijk 2x zoveel uitgekeerd worden bij een toegewezen claim, maar bovendien wordt de kans dat Henk tegen Ingrid zegt “meid, we gaan een jaartje scheiden” wordt ook nog eens groter…

  En dan is er nog eens een vervelende positive feedback hierin dat mensen hun buren dit trucje zien toepassen en mee gaan doen…

  Er is een behoorlijke kans dat die NHG de belastingbetaler mil-jar-den en nog eens mil-jar-den gaat kosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*