VBO:hypotheekdiscussie nekt verkoop

De discussie over de hypotheekrente- aftrek heeft geleid tot een stagnatie van de huizenmarkt. Dat zeggen de VBO- makelaars. Volgens hen durven potentiële klanten geen huis te kopen zolang niet zeker is wat er met de aftrek gebeurt.

Uit cijfers van VBO blijkt dat sinds de val van het kabinet op 20 februari de verkopen in het middensegment met 35% zijn gedaald. In het lagere segment, tot 250.000 euro, was de daling zelfs 50%, maar dat komt ook doordat eind maart de koopsubisies voor starters wegvielen.

Makelaarsvereniging NVM zegt zich in het beeld van VBO te herkennen, maar heeft zelf geen cijfers.

bron: NOS Nieuws

Share Button
Tagged with:
211 comments on “VBO:hypotheekdiscussie nekt verkoop
 1. Jasper says:

  Ik heb nog een tip voor de makelaars: misschien komt het ook wel omdat de huizenprijzen gewoon veel te hoog zijn. Ik zou zeggen; zak is met een procent of 30 en kijk dan eens of de markt beter gaat lopen. Mocht deze gouden tip werken: ik ben bescheiden, een eervolle vermelding is genoeg 😉

 2. lorenzo says:

  klopt.

 3. dawg says:

  Als een zeepbel maar groot genoeg is zal de allergeringste aanleiding, hoe futiel ook, tot het knappen ervan leiden.

 4. kampen says:

  @2 niet eens

  Er zijn op dit moment al juist heel veel aanleidingen.
  Geknapt is de bubbel nog niet…
  Althans, het is nog niet verwerkt in de vraagprijzen.
  Deze zijn nog uit het bubbel-tijdperk.

  M.i. moet het echte knappen van de bubbel nog plaatsvinden.

 5. nhz says:

  @2:
  zeepbel is m.i. nog lang niet geklapt, er is hooguit een minimale hoeveelheid lucht uitgelopen. Maar ik ben wel benieuwd of de verkoop gelijk weer snel op peil is als we straks een rechts kabinet krijgen dat belooft dat de polder voor eeuwig HRA houdt.

  Niet dat het zal helpen, ik ben gewoon benieuwd hoe goedgelovig het volk nog is.

  grappig trouwens dat de daling bij de huizen die het meeste van HRA profiteren, de +400K klasse, het minste was. Laat ze dat eerst eens verklaren … Blijkbaar is er daar wél vol vertrouwen dat de HRA blijft. Misschien is de verklaring eerder dat de starterspotjes even leeg zijn, en dat het laagste segment daarvan inmiddels volledig afhankelijk is (aangezien daar niemand meer met eigen geld koopt), en bijgevolg het middensegment ook sterk van ‘upgraders’ afhankelijk zijn.

 6. nhz says:

  @4:
  P.S.: het zou natuurlijk ook kunnen dat de 400K klasse relatief goed loopt omdat iedereen nog een maximale molensteen om de nek wil voordat de HRA wordt afgeschaft 😉

 7. adamus says:

  Rutte gaat met heel slecht nieuws komen en wel op de eerste dag van zijn aantreden. Er hoeft niets afgeschaft te worden. Opperdepop.

 8. R.Eetkever says:

  Geen enkele politieke partij wil het echt afschaffen. Bovendien zal er een coalitie gesmeed worden. Uiteindelijk zal er niets drastisch gebeuren.

  Kan me ook voorstellen dat de Eurocrisis een rol speelt bij de onzekerheid/wantrouwen van mensen.

 9. nhz says:

  beetje off-topic maar op een dag van de politiek toch wel weer ter zaken, gezien het verband tussen succesvolle pyramidespelen en de politiek:

  Vijftig jaar cel voor advocaat-oplichter

  MIAMI (AFN) – Een Amerikaanse rechtbank heeft woensdag een voormalig advocaat tot vijftig jaar cel veroordeeld wegens fraude. Hij maakte beleggers 1,2 miljard dollar afhandig met een piramidespelachtige constructie.

  De 47-jarige Scott Rothstein, die aan het hoofd stond van een gerenommeerd advocatenkantoor in Florida, maakte misbruik van het vertrouwen van iedereen die hij kende, aldus openbaar aanklager Wilfredo Ferrer. ,,Vrienden, familieleden, zakenpartners, collega’s, politici en zelfs liefdadige organisaties.”

  De miljonair uit Flordia had banden met politici uit deze Amerikaanse staat. Hij gebruikte het geld dat hij door oplichting verkreeg ook om zowel Democratische als Republikeinse kandidaten financieel te steunen.

 10. kampen says:

  @8: “Hij gebruikte het geld dat hij door oplichting verkreeg ook om zowel Democratische als Republikeinse kandidaten financieel te steunen.”

  “te steunen” had natuurlijk moeten zijn “om te kopen”… Hij leidde immers ook een advocatenkantoor (en daar moet de schoorsteen ook roken).

 11. kampen says:

  @4 en 5

  Klasse vanaf 400k was al bijna geen handel meer in (althans waar ik woon). Goedkope woningen verkochten nog een beetje, maar nu alle potjes leeg zijn, zie je ook hier de daling.

  Ongeacht de HRA-discussie uitkomst: prijzen moeten dalen. Dit alleen omdat de banken minder scheutig zijn geworden (factor 6,5 naar 4,5). Dus ook al willen de mensen wel weer, ze krijgen geen geld.

  Ik verwacht dus dat het aantal verkopen zeer laag zal blijven: niemand kán de vraagprijzen betalen…

 12. Martijn says:

  Rutte gaat met heel slecht nieuws komen en wel op de eerste dag van zijn aantreden. Er hoeft niets afgeschaft te worden. Opperdepop.

  Hoe bedoel je die?

 13. adamus says:

  Alles blijft zoals het is, de invulling zal alleen anders worden met behoorlijke aanpassingen. Percentages, toeslagen, forfait.
  Denk wel dat ze permant het paard achter de wagen spannen. We zullen het zien als over een of twee maanden de nieuwe club aantreedt, want het zal hoe langer de formatie duurt, een opeenstapeling van slecht nieuws worden. M.I.

 14. adamus says:

  Elco Br. is wel voor “tijdelijk permanente oplossingen” de komende tijd.

 15. klaas says:

  Gelukkig is de VVD de grootste 🙂

 16. klaas says:

  Hopelijk komt er nu een oplossing voor de huizenmarkt waarbij geleidelijk voor nieuwe gevallen iets gedaan wordt. Jullie hebben zeker gelijk voor zover ik dat kan inschatten met veel van de dingen op het forum. Als recente koper met een ‘tophypotheek’ ben ik stiekum toch wel blij met de verkiezings uitslag :). Iemand het krantje van de VVD gisteren gezien waarin huizenbezitters vertelden over de gevolgen van de afschaffing HRA? Allemaal gewone hardwerkende mensen, leraren etc die bang waren hun huis uit te moeten. Hopelijk komt aan die onzekerheid een einde. Vraag resteert alleen hoe nu verder? Misschien belastingvoordeel niet meer op rente maar op afbetaling voor lopende hypotheken en voor nieuwe hypotheken geleidelijk beperken zodat de totale hypotheekschuld snel vermindert?

 17. adamus says:

  http://blog.mises.org/12929/its-hard-not-to-be-optimistic/

  (de enige echte L.von Mises)

  hier ook gratis studie-leeswerk te verkrijgen. Ook leuk voor socialisten hier : “pictures of the socialist future” epub/pdf.

 18. adamus says:

  Er gaat nu zeker einde komen aan de onzekerheid.
  Lees het blogje van Meyer:
  http://economiemeijer1973.blogspot.com/2010/06/mythe-oppotten-is-slecht-voor-de.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+economiemeijer1973+%28Economie%29&utm_content=Google+Reader

  waarin de zinsnede:
  Er is in dit geval dus een vermogensoverdracht van mensen die geleend hebben naar mensen die gespaard hebben. Bij inflatie zien we juist dat de pensioenen worden aangetast en tegelijkertijd worden de mensen met een lening beloond.

  VVD voor als uw inflatie? Wel voor wat belastingen en andere heffingen betreft.

 19. adamus says:

  Nou ben ik van die ABP pensioenen niet zo zeker….

 20. adamus says:

  ik zocht het in dagblad Trouw maar kwam hier uit.

  http://relatie.blog.nl/apart/2010/06/08/friese-sociale-dienst-gaat-bijstandsvrouwen-koppelen-aan-rijke-kerels

  Er is hoop voor renteniers 🙂

 21. Nou, says:

  Natuurlijk, de discussie zelf is het probleem. Als iedereen nou gewoon zijn blije gezicht opzet en over koetjes en kalfjes praat, zal de prijs van koetjes en kalfjes naar ongekende hoogte stijgen.

  De kopersstaking is nu dus echt begonnen.

 22. Sam says:

  @15

  Of de HRA blijft of niet die 60 miljard zullen we met z’n allen betalen. Jij zult dit waarschijnlijk betalen, ik zal er een paar noemen, met een verdrievoudig van je huurwaardeforfait, verdubbeling van je energie belasting en een zorgverzekering van 300 euro per maand. Jij geeft aan dat je een tophypotheek hebt, dus geen topinkomen en dus ga je er de VVD hard op achteruit. Rutte kan goed lullen maar ik heb bij alle debatten geen enkel antwoord op een vraag horen geven. SUCCES.

 23. KariZ says:

  Onmogelijke formatie lijkt het zo….Neelie Kroes kom er maar in.

  Ultieme vrije marktdenkster, toch?

  Hoe zou zij de HRA zien???

  🙂

 24. klaas says:

  @21 tja ik weet niet wat je een topinkomen noemt. Ongeveer 140.000 per jaar met twee fulltime banen. Recent een huis van 550.000 euriden aangeschaft. Op zich goed te doen maar bij verdwijning HRA zou het wel zuur zijn..

 25. adamus says:

  klaas, wat te denken van loonsverlaging of erger, het verlies van een van de banen? WW gaat er hoe dan ook aan (bron uwv off the record). HRA blijft natuurlijk, er valt alleen niet zoveel te verrekenen.

 26. adamus says:

  Neelie had gisteravond al een opmerking; klonk niet als goed financiëel nieuws.

  (Zal ze toch MP worden in kabinet PVV/VVD/CDA?
  Denk het toch niet.)

 27. klaas says:

  Tja, verlies van de banen zou erg vervelend zijn. Maar dat is denk ik ongeacht waar/hoe je woont het geval… We hebben gelukkig een tonnetje of 2 minder geleend dan we volgens de adviseur makkelijk konden betalen. De maandlasten zijn zelfs zonder de HRA op te brengen. Of met HRA met 1 salaris. Dus op zich maak ik me niet veel zorgen. Ik hoop alleen dat er nu wat zekerheid komt voor mensen die wel aan de max zitten en een paar hele onzekere maanden achter de rug hebben. En voor de mensen met 2 te koop staande huizen of inderdaad mensen die gedwongen moeten verkopen ivm verlies van hun baan of een scheiding.

 28. nhz says:

  @15:
  mensen die bang zijn bij een kleine aanpassing van de HRA uit hun huis te moeten leven ver boven hun stand, op kosten van een ander – zo simpel is het. Om dat te doen is een eigen keus, en dan moet je ook het fatsoen te hebben eventuele gevolgen zelf te dragen en niet te gaan zeuren.

  Overigens hebben deze egoisten blijkbaar het idee dat de regering de huizenmarkt onbeperkt overeind kan houden. Maar Nederland is geen eiland, hoe langer ze dit proberen, hoe meer ze de rest van de economie om zeep helpen. Op termijn stort de huizenmarkt dan toch in, het enige verschil is dat de schuldigen dan een veel kleiner deel van de rekening betalen.

  @17:
  ik denk dat de VVD daar in splagaat zit. Voor ‘oud geld’ is inflatie en HRA een slechte zaak. Voor de nieuwe rijken, die meestal dankzij de staat meer uitgeven dan ze binnenkrijgen, is het huidige inflatie/subsidie beleid juist prima. Maar ik denk ook dat dit niet de traditionele VVD stemmers zijn, waarschijnlijk stemt een groot deel daarvan PvdA en D’66 (gezondheidszorg, managers, topambtenaren etc.).

  @19:
  gelukkig hebben ze mij net het stempel ‘onbekende woon- of verblijfplaats’ gegeven, dus daarop loop ik geen risico 🙂

  @23:
  goede vraag, de HRA staat diametraal tegenover al het beleid dat ze de afgelopen jaren heeft uitgevoerd.

 29. adamus says:

  gelukkig hebben ze mij net het stempel ‘onbekende woon- of verblijfplaats’ gegeven, dus daarop loop ik geen risico

  maar wel op je huidige adres ontvangen natuurlijk.

 30. adamus says:

  En daarom komt Kroes ook niet. Ze stookt alleen het vuurtje een beetje op. Straks krijgt Brussel de schuld van de nare beslissingen.

 31. Sam says:

  Klaasje toch ik zou in de politiek gaan! Binnen 10 posts ben je van een tophypotheek naar een verantwoorde hypotheek. Zozo jullie verdienen goed! Maar beginnen nu pas met afbetalen en wat als de prijzen 20-30-40-50% kelderen? Dan zit je met een hypo van 594k en als onderpand een paar waardeloze bakstenen. Maar gelukkig heb je 200k apart op de bank staan, want je kon toch zonder probleem 700k lenen, en niet in hypo gestoken.

  Zelf heb ik in de jaren ’90 zelf grond( gekocht en zelf voor projectleider gespeeld. Totale kosten waren toen 227k (500k guldens) voor een lineaire hypotheek gekozen en deze afbetaald. WOZ waarde staat nu op 1.1 miljoen ik zoek nog een gek

 32. KariZ says:

  @29…hmm zou kunnen. Benieuwd of we dan in November een coalitie hebben 🙂

 33. nhz says:

  @28:
  niet duidelijk wat je bedoelt, maar het feit dat ze bij de gemeente zogenaamd mijn woon- en verblijfplaats niet weten hindert ze inderdaad niet om mij daarvan schriftelijk op de hoogte te stellen … Het is duidelijk dat er in deze gemeente overbodige ambtenaren zijn die blijkbaar niks beters te doen hebben (zoals overal …).

  @29:
  misschien kan Kroes de HRA via Brussel laten afschaffen en dan voordat dat officieel gebeurt overstappen naar NL 😉

  @30:
  ik denk dat het bij klaas toch ergens knaagt dat wij misschien gelijk hebben en dat de prijzen best 50% omlaag kunnen, terwijl hij gegokt had leuk te verdienen op zijn investering. Ondertussen wordt dan geschermd met de stelling dat iedere kleine aanpassing van de HRA half Nederland in de goot gaat brengen; dat soort verhalen kom ik vaker tegen op het moment.

 34. adamus says:

  KariZ, kunnen we dat JP en Maxim aandoen? Het wordt dan geen verlenging, maar eerder een sudden death voor ze. Kwestie van hele lange adem in dat geval.

 35. adamus says:

  nhz, heb je het hoofd van de burgerzaken al gesproken? Je laat je toch niet afschepen door een meisje die niet eens snapt wat ze doet.

  Een troost is dat je zonder problemen de blauwe brieven wel gaat krijgen.

 36. adamus says:

  nhz, eerste afsprak is op terras naar keuze 🙂

 37. Johan says:

  OPROEP AAN ALLE POTENTIELE KOPERS
  ———————————
  Staak het kopen of ga voor een eindbod dat minimaal 25% onder de WOZ ligt. Grondspeculanten, makelaars, grote bouwondernemers, (corrupte) politici en de financiële sector hebben jarenlang een kartel gevormd en de vrije huizenmarkt onmogelijk gemaakt. Met de VVD aan de macht kan zal de vrije huizenmarkt er zeker niet komen, mogelijk zelfs verslechteren. Het enige tegenwicht is met alle potentiële kopers een prijzendaling afdwingen.

 38. nhz says:

  @34:
  ja, de blauwe brieven blijven gewoon binnenstromen, twee per maand; bij de belastingdienst zijn ze iets praktischer ingesteld. Gemeente was niet geinteresseerd in een gesprek over de zaak, nou dan niet … stelletje hopeloze sukkels.

  Overigens vind ik die ambtenaren in Friesland die met zo’n plan komen dan wel weer wat produktiever, al vermoed ik dat ze het niet zelf bedacht hebben maar dat het idee van het betrokken relatiebemiddelingsburo komt (zou dat toevallig eigendom zijn van een gemeente ambtenaar?). En voor 1400 euro per persoon kun je m.i. heel was bijstands/huursubsidie fraude opsporen, dat levertvast meer op – maar ja, dan heb je de hele linkse fractie in de gemeenteraad tegen je (maar misschien zijn die ook wel tegen gemeentelijke relatie bemiddeling?).

 39. KariZ says:

  @33 Overigens…

  Kwart van de limbo’s heeft W. gestemd…hij heeft geweldig geprofiteerd van exit eurlings.

  Ik durf de stelling wel aan dat het CDA mét eurlings als kroonprins, stuk of 4-5 zetels minder had verloren.

 40. nhz says:

  @36:
  ik denk dat in dit stadium uitblijven van nieuwe starters/koopsubsidies al voldoende zou kunnen zijn om de bubbel om zeep te helpen; als de basis van de pyramide afbrokkelt gaat het hele bouwwerk wankelen. Ben benieuwd wat de VVD op dit punt gaat doen, tenslotte vertegenwoordigen ze daar ook een groep die graag de markt ziet instorten om vervolgens enthousiast te gaan ‘rapen’.

 41. adamus says:

  hallo mevrouwtje, dat hebben we niet afgesproken; 1 tandenborstel? Fijne is dat de gemeenteambtenaar al een lange relatie met mevr. heeft en al haar voorkeuren kent. Bemiddelingsbureau te Oenkerk zal dus voortvarend te werk kunnen gaan. Privacy?

  Ze krijgt natuurlijk geld mee om het eerste rondje te geven om zo haar onafhankelijkheid kan tonen.
  Vadertje staat toch.

 42. adamus says:

  Mark O’Byrne, executive director of Goldcore, disagrees. Goldcore is an international bullion broker and O’Byrne says gold remains a fringe investment.

  “Buy orders are coming from wealthy and high net worth clients (minimum order remains $10,000) so the increased buying is not from the man in the street or the average retail investor.” Despite the absence of retail investors, Goldcore’s May bullion sales almost tripled from a year ago, the company says.

  @ eerdere discussie.

  Ik voel me vereerd 🙂

 43. klaas says:

  #32 Eigenlijk totaal niet. We wilden graag een zogeheten eindwoning waar we de komende 30 jaar fijn hopen te gaan wonen! De waarde is voor ons dus niet erg van belang. Het zou alleen inderdaad irritant zijn als de waarde bv 50% zou kelderen en we moeten om wat voor reden dan ook verhuizen.
  We lossen het huis gewoon af in de looptijd en hebben absoluut niet gekocht met de insteek: hier gaan we eens lekker op verdienen. We verwachten dat ook bij aanpassing van de HRA/waarde daling het niet ineens zo zal zijn dat we dan een veel groter / vrijstaande villa hadden kunnen kopen. Het zal toch ook in de toekomst zo zijn dat je met een bepaalde baan een bepaald soort woning kunt kopen tenzij je erg veel geluk hebt en bv op een veiling je slag kunt slaan. Maar om daar nou jaren op te gaan zitten wachten. Wij zijn als het ware ‘beschermd’ door alle huiseigenaars die wel een maximale hypotheek hebben afgesloten volgens de door de overheid gecreeerde of in ieder geval gedoogde spelregels. Door die enorme groep mensen die wel per direct in de problemen zouden komen zullen veranderingen in die spelregels naar verwachting alleen heel stapsgewijs of alleen voor nieuwe gevallen doorgevoerd kunnen worden. Maar goed, het is natuurlijk allemaal speculatie. In ieder geval zal het voor ons het komende kabinet wel loslopen 😉 Daarna hebben we hopelijk al flink af gelost.

 44. KariZ says:

  @36…er spelen op dit moment hele andere krachten waar óók de VVD voor zal moeten buigen.

  http://www.reuters.com/article/idUSN088462520100608

 45. klaas says:

  @43 zal best:) Maar in ieder geval wordt met de VVD aan het roer de rekening niet eenzijdig neergelegd bij de recente koper die een jarenlange verplichting is aangegaan met een torenhoge schuld op basis van vertrouwen in de overheid, zoals ze het bij de VVD zo mooi verwoorden 😉

 46. adamus says:

  Klaas, je bent niet beschermd. Als het bij jullie te halen is, dan komt de grootinner gewoon langs en dan kan de club die “zwaarder” heeft worden ontzien.

 47. adamus says:

  De overhied is per definitie onbetrouwbaar lijkt me een beter uitgangspunt. Liberalen in NL zijn eigenlijk gewoon socialisten.

  Rutte: “wij gaan er voor zorgen”
  “500.ooo banen”. Het gaat dus allemaal van de overheid komen. Hoorde zojuist op de radia Kamminga (vvd) en jawel de overheid gaat overal voor zorgen…….

 48. nhz says:

  @43:
  “The amount of debt held by investors, which include China and other countries as well as individuals and pension funds, will rise to an estimated $9.1 trillion this year from $7.5 trillion last year.”

  voor het gemak zien ze maar even over het hoofd dat de chinezen duidelijk gezegd hebben dat ze hier niet meer aan meedoen … het wordt dus weer extra geld bijdrukken.

 49. KariZ says:

  @44. Jij was arts toch?….komt wel goed, stop wat van je spaarcentjes in goud en zet je rente 30 jaar vast.

  No worries 🙂

 50. johanna says:

  Een nieuwe regering zal hoe dan ook de onzekerheid niet geheel kunnen wegnemen en het zou goed zijn als dit boven de markt blijft hangen teneinde mensen tot behoedzamer handelen te noden, al was natuurlijk een duidelijk uitfaseringsscenario beter geweest.

  De staat is al teveel risicodrager voor mensen met te weinig middelen en te veel wensen.

  Ook bij de VVD zijn er economen die zich zorgen maken over de enorme ned. hypotheekschuld en de mogelijk destabiliserende invloed hiervan op de staatsfinanciën, maar deze worden door de partijcensuur gemarginaliseerd.
  Winsemius was de enige VVDer die het SER-advies tzv. de huizenmarkt openlijk onderschreef.

  De parmantige prater Rutte, wiens gebrek aan economische kennis hem erg afhankelijk maakt van z’n adviseurs wat hem nog eens zal opbreken, is nog volop vervuld van z’n missie zo veel mogelijk mensen met een hypotheekschuld op te zadelen teneinde hen politiek te kunnen manipuleren.
  Liberale principes gelden daarbij niet meer.

  Ik heb er bij de VVD wel eens naar gevraagd, altijd wat zuinige, ontwijkende antwoorden met halve waarheden en een volkomen resistentie tegen elke vorm van economische argumentatie op dit punt, die er gedurende generaties ingeslepen is, er is geen doorkomen aan.

  Iets soortgelijks maak ik mee nu ik bied op een huis om een aaneengesloten rijtje te krijgen, de mensen daar zijn nog zo in de ban van de leer der unidirectionele huizenprijzen met z’n onvermijdelijke prijsstijgingen, dat ze mijn bod ter grootte van de hypotheekschuld (1998 aangegaan) niet willen accepteren.

  Hun huis staat ruim twee jaar te koop, nieuw huis al gekocht, dubbele lasten, sfeer in huis om te snijden, slapeloze nachten, relatie onder druk, maar in plaats van zich hiervan te bevrijden, zijn ze ( hoewel niet zonder opleiding: ing. en hbo) gevlucht in de irrationele illusie ‘Als Geert regeert trekt de markt weer aan’.

  Speculatief? Pathologish? Tragisch? Symptomatisch?

 51. adamus says:

  ik heb kieskompas.nl nog even ingevuld. alle partijen mogelijk, behalve SP. Heel goed.

 52. adamus says:

  Johanna, misschien de relatie een beetje managen.

 53. KariZ says:

  ‘Iets soortgelijks maak ik mee nu ik bied op een huis om een aaneengesloten rijtje te krijgen’

  5 huisjes is een hotel toch?

  🙂

 54. nhz says:

  @48:
  ik ken ook enkele VVD politici en mijn ervaring is hetzelfde. HRA staat niet ter discussie (van hogerhand verboden lijkt het wel), dat HRA niet liberaal is wil men niet horen en men snapt doorgaans weinig van economie (of hooguit dezelfde Keynesiaanse onzin die je ook bij hun politieke tegenstanders vindt). Economisch inzicht bij VVD politici beperkt zich vooral tot hoe je rijkelijk kunt grazen uit de ruif van staatssubsidies; reken maar dat daar veel extra van komt onder een VVD kabinet, alleen dan van een ander type dan we onder de PvdA zouden hebben.

  @49:
  heb hem ook nog even ingevuld, en er kwam iets heel anders uit dan bij stemwijzer.nl. Raar …

  Bij kieskompas voor mij ook minste overeenstemming met SP, terwijl dat bij stemwijzer nog redelijk scoorde. En meeste met Christenunie (vanwege Zeeuws IP adres??).

  Maar ja, bij stemwijzer had ik met de meeste partijen sowieso weinig overeenkomst, GL en PvdD scoorden het beste maar dat is duidelijk vanwege mijn sympathie voor het milieu; op economisch gebied ben ik het vaak helemaal oneens met GL. In de paar stukjes TV discussie die ik afgelopen week zag vond ik wel dat Marianne Thieme een goede visie heeft op de huidige problemen t.a.v. economie en milieu, maar verder niet verdiept in het economisch beleid dat ze daar voorstaan (als dat al bestaat).

  Al met al was niet stemmen dus toch de beste keus 😉

 55. kampen says:

  En de Funda-teller staat inmiddels boven de 211.000. Tellen jullie mee?

  Gaat wel erg hard nu.
  Sinds tweede helft maart van 196.000 naar 211.000…

 56. kampen says:

  Voor wie hem nog niet gezien had: de Funda teller
  http://www.floris.nu/?postid=134

 57. nhz says:

  @53/54:
  ja, mooie grafiek waar je een lijntje langs kunt trekken sinds maart ; nu steevast 5000 per maand erbij. In dit tempo zitten we eind van het jaar op 240.000.

  Ik ben benieuwd of het nieuwe kabinet hier een trendbreuk gaat veroorzaken. Het partijtje blufpoker van de verkopers zorgt dat de inzet van het spel steeds hoger wordt.

 58. klaas says:

  Wat mooi zou zijn is om de banken het boetekleed aan te laten trekken. Gewoon ineens de HRA afschaffen. Voor mensen die al een huis hebben de rente verlagen tot het ‘netto’ bedrag dat de eigenaar nu kwijt is. Op die manier betalen de banken een beetje mee aan het mede door hen gecreeerde probleem. Dan dalen de huizenprijzen vanzelf omdat nieuwe kopers een stuk minder te besteden hebben en mensen die al een huis hebben komen niet in enorme problemen. Problem solved toch? En de banken hebben op zich ook geen probleem, die krijgen alleen minder rente over die 400-600 duizend euri die ze hebben uitgeleend. Of zou dit te simpel gedacht zijn?

 59. nhz says:

  @56:
  basisidee is niet slecht, maar deze uitwerking wel.

  “Voor mensen die al een huis hebben de rente verlagen tot het ‘netto’ bedrag dat de eigenaar nu kwijt is.”

  huidig netto bedrag, op basis van de kunstmatig superlage rente die we momenteel hebben, zodat ze hun oneigenlijke voordeeltjes van nu volledig behouden? Nee, lijkt me een volstrekt oneerlijk voorstel en dus ook een fout signaal van de politiek. Ik gun al deze kopers een toekomstige reset van de rente naar hoger sferen, of een verzoekje om bijstorten als straks de huizenprijzen stevig dalen (met of zonder HRA).

  Wel mee eens dat de banken mogen meebetalen aan hun eigen excessief uitleenbeleid, maar zo werkt het niet in de praktijk: de meeste zijn al effectief staatsbanken, ieder verlies in de hypotheek portefeuille wordt afgewenteld op spaarders en uiteindelijk belastingbetalers. Management en tot op zekere hoogte aandeelhouders komen tot nu toe goed weg, ik denk niet dat dat gaat veranderen.

  Dus 2x nee.

 60. klaas says:

  En volgens mij is het krijgen van iets minder rente voor de banken nog steeds een stuk gunstiger dan allemaal huiseigenaren met onverkoopbare huizen en torenhoge restschulden. Hoe meer ik er over na denk hoe beter het klinkt 😉

 61. klaas says:

  hm.. nou ja misschien een middenweg! De helft bij de bank, de helft bij de koper..?
  In ieder geval zal er bij verdwijning HRA iets gedaan moeten worden om te voorkomen dat en de huizenprijs keldert en de maandlasten verdubbelen voor de mensen die de afgelopen jaren gekocht hebben. Ik vind dat de ‘schuld’ in ieder geval deels, bij de overheid en de banken ligt. Natuurlijk, ook de koper heeft er voor gekozen te kopen, maar deze heeft niet het systeem bedacht of de huizenmarkt zo laten ontsporen toch?

 62. John says:

  @56 Ja da’s nogal simplistisch gedacht.
  Beetje in de trant van we dwingen alle winkeliers om hun producten onder de kostprijs te verkopen om inflatie te voorkomen.

 63. adamus says:

  Aan wie heeft ING die obligaties van Piigs landen verkocht? Toch niet via via aan ECB?

 64. adamus says:

  Als die winkelier dan ook minder huur gaat betalen; er staat immers veel leeg. MInumumloon voor personeel wordt afgeschaft. Inkomstenbelasting voor minimumloners naar een symbolisch bedrag gaat. etc.

 65. klaas says:

  Tja, ik ben het uiteraard niet eens met ‘huidig netto bedrag, op basis van de kunstmatig superlage rente die we momenteel hebben, zodat ze hun oneigenlijke voordeeltjes van nu volledig behouden?”

  De torenhoge huizenprijzen zijn tot stand gekomen door alle regelingen en voordeeltjes. Keerzijde is ook de overdrachtsbelasting over dit enorme bedrag en de hele hoge schuld waar ook na HRA een boel aan afbetaald moet worden. Alleen als je wilt wonen en werken in Nederland heb je niet heel erg veel keuze behalve een huis kopen, of huren in de vrije sector. Jullie doen net of de HRA een bonus is voor rijke mensen met een miljoen op de bank. Het zijn veelal gewoon twee hardwerkende mensen zoals, nogmaals gisteren in het VVD krantje te lezen stond, bv twee leraren of een leraar en een verpleegkundige. Ook zij hebben de HRA nodig. Het kostenplaatje zou ineens enorm veranderen bij inperking of afschaffing van dit ‘voordeeltje’ zoals jullie het o zo graag zien. Deze mensen hebben veelal na uitvoerig beraad, een schuld genomen op een huis gebaseerd op de maandlasten. De HRA is er al een eeuwtje of zo toch? Hoe kun je er dan rekening mee houden dat deze gaat verdwijnen? Kortom gelukkig heeft de VVD gewonnen en als er iets zal veranderen zal dit hopelijk gewoon alleen voor nieuwe hypotheken zijn, wat ook eerlijk is in mijn ogen. Maar ik houd er over op want steeds dezelfde discussie heeft niet erg veel zin denk ik. Jullie zien het gewoon heel anders en mijns inziens op een niet erg sociale manier als jullie vinden dat de HRA een voordeel is en spreken over de kunstmatig lage rente. De huizenprijzen zijn toch ook torenhoog?? Die tezamen en de gemiddelde inkomens moeten een soort constate vormen. Je kunt niet ineens een van de variabelen gaan veranderen en mensen het maar uit laten zoeken. Zou net zoiets zijn om bij lopende hypotheken even de rente te gaan verdubbelen, of, ineens de huren verdubbelen.

 66. adamus says:

  klaas, met een salaris van 85+55 kun je in 5 jaar tijd een huis bij elkaar sparen! En jullie brengen het geld naar de bank de komende 30 jaar.

 67. nhz says:

  @59:
  het maakt mij niet uit hoor, zolang de kopers en de banken er maar voor opdraaien, in plaats van spaarders, huurders en belastingbetalers zoals nu. Helaas zal een VVD regering de laatste zijn die kopers en banken het gelag laat betalen.

  @61:
  neehoor niks via via, gewoon rechtstreeks denk ik. Ze kopen daar voor zo’n 10 miljard PIGS obli’s per week.

  @62:
  ik las vorige week een stukje over de opkomst van ‘flitswinkels’ als gevolg van de leegstand. Bij mij in de stad, ook in de belangrijkste winkelstraten, ook een opkomend fenomeen.

  @63:
  “Jullie doen net of de HRA een bonus is voor rijke mensen met een miljoen op de bank. ”

  nee helemaal niet, hooguit voor veelverdienende mensen die dankzij HRA tonnen extra op de bank krijgen.

  “De HRA is er al een eeuwtje of zo toch? Hoe kun je er dan rekening mee houden dat deze gaat verdwijnen? ”

  bedoel je nou dat al die verstandige, hardwerkende mensen geen tijd hadden de afgelopen tien jaar om een keer het nieuws te volgen?

  “De huizenprijzen zijn toch ook torenhoog?? Die tezamen en de gemiddelde inkomens moeten een soort constate vormen. ”

  helemaal mee eens, en daarom gaan de huizenprijzen minstens 50% dalen t.o.v. de inkomens. Kijk eens naar de Herengracht index, de huizenprijzen zijn t.o.v. inkomens het hoogste in 400 jaar, en de rente is het laagste in 400 jaar. Jij noemt dat eerlijk, ik noem dat een onhoudbare situatie.

  Overigens stelt de overdrachtbelasting (7%) helemaal niks voor vergeleken met de superwinsten (500-1000% in 20 jaar) die veel huiseigenaars de afgelopen jaren geboekt hebben. Maar in een wat andere zin ben ik het wel me je eens, een groot deel van de opgelopen huizenprijs is opgelopen grondprijs, en in die vorm is feitelijk wel een hoop belasting betaald.

 68. Get a Life! says:

  Hopelijk wordt er wat aan de overdrachtsbelasting gedaan op korte termijn.. Zou al heel fijn zijn in mijn specifieke geval waarbij ik alleen te maken heb met een kille curator. Emotionele verkopers daarentegen zullen dit voordeel naar zichzelf willen toetrekken.

  VVD was toch van de 6% naar 3% ? Helemaal afschaffen is beter.. Maar zal niet gebeuren.

 69. adamus says:

  5x50K=250K.
  Huizenprijzen 550Kx0.6 (daling 40%) plus spaargeld reeds aanwezig.

  discussie geopend. Dat heet stemmen met de portemonnee.

 70. Get a Life! says:

  @Klaas

  De HRA afschaffen voor nieuwe gevallen zal resulteren in het volledig stagneren van de doorstroming (wat feitelijk nu ook al het geval is).
  In een dergelijk geval zullen doorstromers er namelijk in alle gevallen enorm op achteruit gaan.

  Nee hervormen van de woningmarkt is alleen mogelijk door het in zijn geheel aan te pakken. De enige manier om de HRA en alle vormen van subsidie af te schaffen is de inkomstenbelasting evenredig te verlagen waardoor koopkracht op een gelijk niveau kan blijven. Hierdoor zal de waarde van woningen naar een meer realistisch niveau corrigeren wat vervelend is voor mensen die de laatste tijd een woning hebben gekocht. Het is de enige weg..

 71. adamus says:

  NVM heeft sleutel in handen. Kwestie van de klanten voorlichten. Al moet het met een breekijzer.

 72. Patrick says:

  NHz, ik heb t altijd gezegd: de makelaars willen transacties.

  Opbrengst interesseert ze geen zier.

  Als de omzet maar laag genoeg wordt zullen ze vanzelf de verkopers gaan pushen om de vraagprijs te verlagen.

  In the end werken ze dus zelf mee aan de daling van de markt, net zoals ze de stijging stimuleerden toen dat de meeste omzet bracht.

 73. Get a Life! says:

  @ Niek

  Ben benieuwd of de NVM in staat is het roer volledig om te gooien en de druk bij verkopers zal opvoeren. Er moet inderdaad omzet gegenereerd worden.
  Zo negatief als nu zijn ze nog niet eerder geweest. Het lijkt erop dat de realiteit nu echt begint door te dringen.
  En Funda schiet door het dak! 🙂

 74. johanna says:

  @52
  Veel van wat keynesiaans heet heeft met K. niets te maken, zoals ook de rechts-conservatief Buchanan, adviseur van Bush, ervoer toen hij besloot K. zelf maar eens te lezen, hij schreef er zelfs een boek over.
  K.’s navolgers hebben er nogal een potje van gemaakt, zoals ook Friedman constateerde toen hij zei dat men de meester niet op z’n leerlingen moet beoordelen.
  K. was altijd een tegenstander van grote staatsschulden en gaf prioriteit aan monetaire politiek waarbij hij speculatie en kredietschepping door banken wilde beperken.

  Ook de zg. keynesiaanse DSGE modellen waar veel economische instituten hun verwachtingen op baseren, (soms met vermakelijke omissies: in het DSGE model van de Bank of England was de financiële sector niet expliciet gemodelleerd ) hebben met K. weinig te maken.

  In de huidige ontwikkelingen om het wat achterhaalde neo-klassieke economische denken te vervangen, ziet men elementen van zowel Oostenrijkseschool, gedrags-, institutionele, post-keynesiaanse, en Schumpeteriaanse economie.

  De klassieke links-rechts tegenstelling wordt daarin overstegen, waarbij de economie gezien wordt als een adaptief, evoluerend, irreducibel, web van relaties, dat niet per se naar een ‘evenwicht’ streeft en daarbij een ‘utiliteitsfunctie’ zou maximaliseren.

  De onrealistische basisvoorwaarden van de Arrow-Debreu-McKenzie-Hahn-Mas Collel theorie worden daarbij vermeden.

  De idee van ongereguleerde markten als ‘zelfoptimaliserende’ systemen was in z’n panglossische eenvoud blijkbaar niet allen de favoriet van borreltafel economen.

  Er komt nog wel eens een thema langs om hierover uitgebreider van gedachten te wisselen. praten.

 75. KariZ says:

  @74 en de banken draaien de geldkraan dicht…

  Deze medaille kent 2 kanten.

 76. Patrick says:

  OT: sinds drie weken levertijd op Ag, sinds deze week levertijd op Au bij mijn leverancier…

  Het lijkt erop dat de retail leveranciers van PM op dit moment aardig worden leeggetrokken.

 77. nhz says:

  @72,73:
  ik hoorde er deze week een fluisteren dat dat een goede zaak zou zijn, toen ik meldde dat ik een prijsdaling van zeker 50% verwacht 😉

  Het risico voor NVM is dat met meer VVD beleid (of PvdA … allebei socialisten, alleen voor verschillende inkomensgroepen) de huizenmarkt verder stagneert, en de makelaars dus nog meer moeten werken voor nog minder omzet.

  @74:
  misschien hebben sommige economen dan wat opgestoken van ecologie en andere beta systemen. Daar komen trouwens ook zelfoptimaliserende maar zeer instabiele systemen voor 😉

  Helaas lijkt het overgrote deel van de huidige economen de simplistische visie aan te hangen die doorgaans als Keynesiaans aangeduid wordt en momenteel vrijwel overal gepraktiseerd wordt door overheden. Ik had al eerder begrepen dat Keynes het zelf niet zo bedoeld had, maar ja … Oppenheimer en en vele andere wetenschappers kregen ook te laat spijt van hun briljante ingevingen ;(

 78. adamus says:

  Prakken had toch al levertijd?

 79. KariZ says:

  off-topic:

  Tenenkrommende column over griekenland van directeur NHG Karel Schiffer:

  http://www.nhg.nl/fileadmin/user_upload/Metro/Metro_2_juni_2010/Metro_2_juni_2010.pdf

 80. nhz says:

  @76:
  is altijd zo bij een top denk ik, de prijs is in relatief korte tijd enorm opgelopen en het klimaat is dus zeer speculatief. De verhalen dat er ineens ‘niks meer te krijgen’ was of ‘maandenlange levertijden’ heb ik, in ieder geval uit de VS, al vele malen eerder gehoord. Blijkt steeds een storm in een glas water.

 81. adamus says:

  zeg hier Keynesiaans en weten wat er wordt bedoeld.

 82. nhz says:

  @79:
  tja, verder commentaar overbodig. De juiste man op de juiste plaats, voor het begeleiden van het grootste pyramidespel aller tijden. Ik voorspel hem een glansrijke carriere in de politiek, nadat het WeW geklapt is.

 83. Patrick says:

  @78 en @80

  Het stond al langer op de website om ze in te dekken, maar tot voor kort verzonden ze nog in 1-2 dagen.

  Nu pas echte levertijd, Ag wacht nu al twee weken.

 84. kampen says:

  @79:

  Wat een man.

  Zou me niets verbazen als hij het nog echt meent ook!

 85. Patrick says:

  @79

  Laten we hem vragen de winst opnieuw uit te rekenen voor een scenario waarin Griekenland niks terugbetaalt…

 86. John says:

  @79
  Ongelooflijk. En zo’n drol is dan directeur van het NHG.

 87. nhz says:

  @86:
  nee, juist DAAROM is deze drol directeur van NHG. Daarvoor moet je personen hebben die totaal clueless zijn als het om economie en huizenmarkt gaat.

 88. adamus says:

  http://www.nu.nl/economie/2266915/ecb-stelt-groeiverwachtingen-eurozone-bij.html

  het valt wel mee. Alleen de gevoelsinflatie is anders.

 89. nhz says:

  de ECB economen voorspellen een inflatie van 1.5%, ik voorspel dat ze het falikant mis gaan hebben.

  In diverse EU landen zitten we nu al dik boven de 3% inflatie, nog wat maatregelen erbij na de zomer en heel Europa zit op 3-5% zone of nog hoger. Al zullen ze bij Eurostat tegen die tijd vast de CPI berekening weer aanpassen, misschien met een nieuwe komponent die gebaseerd is op de (dalende) huizenprijs.
  Ons Ministry of Truth heeft het daar ook regelmatig over, maar tot nu toe nog steeds niet ingevoerd – daar wachten ze vast mee tot de prijsdaling van huizen in een hogere versnelling gaat. Oh wat wordt alles goedkoop 😉

 90. Johan says:

  @ 88,

  Dus gecorrigeerd voor inflatie, hebben we eigenlijk de komende twee jaar een recessie volgens het CPB.

 91. kampen says:

  @90: klopt, onze koopkracht neemt af

 92. Juan Belmonte says:

  @67 Nhz eens

  Hoogste tijd om vrienden te worden met de NVM. Zij hebben immers belang bij transacties = doorstroom.

  Maar dat kan niet met de heer Hukker regeert, hij is het gezicht van de laatste leugen, wie het laatst liegt betaalt het gelag (de laatste gek die het laatst overwaarde betaalt en onderwaarde krijgt):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2010/nederland-heeft-s-werelds-grootste-hypotheekschuld/#comment-40012

  De grote schoonmaak van de verkiezingen betreft tot nu toe:
  – de heer Balkenende en
  – mevrouw Verdonk.

  Hoe lang duurt het tot de heer Hukker tot dezelfde inzichten komt als de heer Balkenende, “de best before is verstreken” ?

 93. Willem says:

  Lieden, ik volg dit blog al een maandje of wat en heb vraag.
  Ik ben starter op de koopmarkt en heb nog niet en ga ook voorlopig even niet kopen. Ik heb echter al wel een paar gesprekken m.b.t. een hypotheek bij diverse kredietverleners gehad. Dat viel me persoonlijk alles mee. Wat mij opvalt is dat vrienden en kennissen stuk voor stuk met een spaarhypotheek met een stuk aflossingsvrij aankomen, terwijl als ik met ze praat ik denk dat ze eigenlijk lineair of annuïteiten hadden moeten sluiten. Hoe kan dit? Zou dan iedereen echt die lieve meneer van de bank op zijn blauwe ogen geloven? Ik durf dit bijna niet aan hen zelf te vragen, want het hypotheekje ligt nogal gevoelig bij de meesten.

 94. Juan Belmonte says:

  Nhz u hebt gelijk.

  De politiek heeft weinig tot géén kunstgrepen meer over om de toch al kunstmatige doorstroom (generatiehypotheek, startersleningen) te stimuleren. NVM en VBO geven gewoon toe dat de doorstroom plat ligt (wat mevrouw Dr.Ir. Maartje Martens al reeds voorspelde).

  Waarom was dat huis in Nijmegen ook al weer 50% duurder dan een soortgelijk huis in Duitsland?
  Omdat in NL vééél mééér geleend wordt, het is een Nijmmeegs POF huis. 1-2-3 POF. 🙂
  Met de Tombola-Top-Tien (kortingen van -30 to -80%) zien we ook dat bij veiling er een flinke POF in de prijs zit.

  Het publiek weet nu ook dat de HRA nu echt in het verdomhoekje zit. Al is HRA er deze verkiezingen waarschijnlijk nog niet aangegaan, HRA gaat onvermijdelijk aan de wilgen, alleen dan op wat langere termijn. En als paars er komt wat eerder. Daarom is het publiek voorzichtig en komen verstandige mensen als Prof.Dr. Ir. Hugo Priemus in beeld om uit te leggen dat die prijs moet dalen.

  Gaat druk op de huurmarkt een pressiemiddel met impuls zijn ? Juan denkt van niet.

  Mogelijk zijn de enige stuurmiddelen op korte termijn:
  – afschaffing k.k. en dat werkt door in het hogere segment van v.o.n. waar dan onvermijdbaar enkele virtuele verliezen zullen moeten worden genomen.
  – wat nog meer ?

  Verhoging van de rente (gaat ook op termijn gebeuren) maakt financieren duurder en dat doet de boel alleen maar ineenklappen.

  Vooralsnog geven overheden meer uit dan ze binnenkrijgen (BNP krimpt, sociale en steunmaatregelen kosten méér). Dat geld moet geleend worden. Verders is het financiele stelsel te zwak om een hoge (lees: reële?) rente te kunnen rekenen en is het wachten op China om de onevenwichtigheden in valuta recht te zetten. Maar dat willen ze niet, dat ontstaat als ze niet anders kunnen (Willem Buiter).

 95. Juan Belmonte says:

  Als Juan er nog een rustig over nadenkt is de conclusie dat tot de tijd dat de WERKELIJKE hoogte van de NL schulden bekend zijn, er waarschijnlijk niks substantieels verandert.

  De heer Nout Wellink bepaalt de statistieken van Nationale Hypotheekschuld, wanneer liep die termijn ook alweer af ?

  Waarschijnlijk is de huizenmarkt tot die tijd van de nodige rust voorzien 🙂
  Vandaar dat men het beste in een dergelijke situatie enig Geduld kan beoefenen.

  You can some some people for time. But one can not fool everybody continuously zoiets was die quote toch ?

 96. kampen says:

  @93:
  Je maandelijkse uitgaven zijn lager als je niet aflost. Die ruimte kun je dan weer gebruiken om extra te lenen… Dat is wat de afgelopen jaren dan ook heel veel gedaan is. Gevolg hiervan was een hogere bestedingsruimte en dus hogere vraagprijzen van huizen. Dus: omdat meer mensen aflossingsvrij zijn gaan lenen, zijn de prijzen gestegen.

  De verkoper heeft maar 1 doel: verkopen. Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger zijn provisie. Maakt hem het uit of jij aflost? Nee dus.

  Maar mensen denken zelf niet na.

  Dat de huizenprijzen zo stegen komt voor het grootste deel door de geboden mogelijkheden:

  – aflossingsvrije hypotheek
  – factor 6,5x jaarsalaris ipv 4-4,5
  – HRA
  – koop/starters subsidies

  Allemaal middelen die ervoor zorgen dat mensen meer te besteden hadden. Er dat hebben ze allemaal ook braaf gedaan. Nu er aan alle 4 poten wordt gezaagd, kunnen we nog maar 1 kant op…

 97. Juan Belmonte says:

  Immers op de Pers hoeft men niet te rekenen, er staan op deze site voldoende vragen, maar ze worden alleen hier gesteld, laat staan beantwoord.

  Geduld, komt u over TWEE jaar maar terug 🙂

 98. nhz says:

  @94:
  als NL het bezuinigings voorbeeld van Duitsland volgt zal er straks minder geld beschikbaar zijn voor de woningmarkt; en als ze het niet doen komt NL vanzelf bij de PIGS terecht, of misschien wel buiten de euro (ik denk dat Duitsland niet gaat accepteren dat andere euro landen gewoon doorgaan met geld over de balk gooien).

  Ik denk verder dat de rente nog dit jaar significant gaat stijgen, al was het maar omda de kredietwaardigheid van de meste euro landen hard achteruit holt. ECB en politiek zullen vast proberen de hypotheek rente nog langer laag te houden, maar ik denk dat het besef doordringt dat dit geld kost en uiteindelijk onhoudbaar is. Inflatiebeleid wil ook niet zo lukken, zeker niet bij ons grote voorbeeld de US waar de huizenmarkt ondanks giga steun achteruit blijft kachelen.

  Het is natuurlijk wel grappig (en terecht!) dat het enige EU land dat NIET perse lage rente nodig heeft om hun huizenmarkt overeind te houden, kwa rente op staatsobligaties steeds duidelijker afstand neemt van de rest van de euro zone. Als NL doorgaat zoals nu zal de risicopremie hier hard blijven stijgen, vroeg of laat gaat dat het NHG feest definitief verstoren.

 99. Willem says:

  @96
  Bedankt voor de duidelijke reactie. Een deel van mijn vrienden verdient meer dan ik. Het is voor hen niet nodig om op die manier te financieren, wanneer je met ze praat hebben ze ook in hun hoofd dat het huis over 30 jaar van hen is met het aflossingsvrije deel is dat zelden het geval zeker niet wanneer de prijzen flink dalen.
  Ik heb eigenlijk mijn antwoord al, maar verbaas me over het feit dat ze zo blind zijn geweest van sommigen van hen was dat wel een beetje te verwachten maar de meesten zijn enorm kritisch bij al hun grote aankopen. Bij de duurste,langst lopende overeenkomst in hun leven is men dan dus bijzonder laks.
  Verbazingwekkend.

 100. Juan Belmonte says:

  Nhz
  Idd, overheidsfinanciën:
  als men structureel méér geld uitgeeft dan men binnenkrijgt moet er op een gegeven moment toch echt of
  – minder uitgeven
  – meer binnenhalen
  – meer lenen
  – of een combinatie

  De Grieken en Spanjaarden (en USA en UK overigens) kozen onder het mom van Keynes, steeds maar voor “meer lenen” en het interesseert ze ook niet dat daardoor het vertrouwen in de munt naar de galemiezen gaat, want ze willen inflatie, exportposities worden zo sterker en buitenlandse posities in hun munt dalen.

  De Wedstrijd “maak uw munt waardeloos” is in volle gang.

  Die wedstrijd wordt gesponsord door de Stichting Steek-ook-uw-kop-in-de-Hypotheekstrop. Die stichting is dan ook naarstig op zoek naar nieuwe scheefleners, maar huren schijnt populairder te worden 🙂

 101. Willem says:

  Ik heb overigens nog een vraag, aan de reacties te lezen hebben de mensen hier namelijk stukken meer kaas van economie gegeten dan ondergetekende.
  Wanneer de huizenprijzen drastisch zouden dalen, wordt het wellicht ook lastiger om te financieren (hogere hypotheekrente) klopt dit?
  Zo ja, zit daar tijd tussen of treedt dit effect meteen in werking. In theorie zou je dan (volgens deze leek) een ideaal moment van kopen hebben.

 102. Juan Belmonte says:

  Nog een gedachte:

  Tot voor kort rekenden banken:
  – 6-7 maal bruto jaarsalaris
  – aflossingsvrij
  – bv van tweeverdieners
  – met HRA èn
  – zonder startkapitaal om te financieren:
  – een hoog gewaardeerd onderpand
  – voor méér dan 100% (b.v. incluis k.k.)

  Als HRA afvalt is het bruto salaris géén goede maatstaf meer om te kunnen lenen en terugbetalen. Beter is dan om te rekenen met het netto salaris, het besteedbaar inkomen, immers daarmee kan wel afgelost worden?

  Of zit hier een gedachtenkronkel?

 103. nhz says:

  @101:
  goed gezien, lagere prijzen betekent nog niet dat de ‘betaalbaarheid’ beter wordt, in tegendeel. Het is eerder zo dat de ‘betaalbaarheid’ de prijzen bepaalt. Als straks de huizenprijzen dalen, kan de betaalbaarheid voor veel mensen slechter worden in plaats van beter: niet alleen vanwege hogere hypotheekrente, maar ook vanwege steeds strengere eisen t.a.v. aanbetaling, lenen op twee inkomens, vermenigvuldigingsfactor voor inkomen etc. Die factoren waren de afgelopen jaren verregaand verantwoordelijk voor de stijging, ze gaan de komende jaren allemaal in z’n achteruit werken. Daarbovenop komt dan nog het psychologische aspect wat misschien wel het belangrijkste is (wie wil nog ‘investeren’ in een huis als de prijzen blijven dalen?).

  Alleen iemand die een aanzienlijk deel zelf kan betalen zal er straks op vooruit gaan. Maar ‘cash’ betalen is om diverse redenen pas aantrekkelijk als de rente relatief hoog is, laten we zeggen boven de 8%. Daar zijn we nog lang niet.

 104. Juan Belmonte says:

  En ondertussen wil Europa onafhankelijk zijn van IMF:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6913995/__Trichet_verwelkomt_Europees_noodfonds__.html?p=13,1

  Juan zegt: doet u er graag maar een schepje bovenop 🙂

 105. Willem says:

  @103
  Ok, helder de prijs “volgt” dus als het ware de voorwaarden (kort door de bocht gezegd, maar hier komt het op neer). Het wordt er voor kopers dus niet per se beter op. Wanneer ik mijn eigen vermogen verruim en meer verdien, kan ik wellicht over een paar jaar wel wat beter af zijn?

 106. nhz says:

  @102:
  ik denk dat bijna alle factoren die je noemt elkaar beinvloeden, o.a. omdat ze allemaal te maken hebben met risico dat de bank (of NHG of koper) loopt. Beter afwachten wat nieuw kabinet met de huizenmarkt gaat doen.

  Overigens lijkt de vorming van een nieuw kabinet me niet moeilijk: er is immers een meerderheid voor een socialistisch kabinet, zeker als je over de huizenmarkt praat: de VVD namens de rijken en grote bedrijven (socialisme voor de villawijken), PvdA voor de middengroepen (socialisme voor hogere ambtenaren en tweeverdieners) en SP voor de onderklasse (socialisme voor de lage inkomens). Misschien nog een klein partijtje erbij voor een meerderheid, ik heb de uitslag nog niet in detail bekeken …

 107. nhz says:

  @105:
  “Wanneer ik mijn eigen vermogen verruim en meer verdien, kan ik wellicht over een paar jaar wel wat beter af zijn?”

  Dat zou best kunnen, tenzij de inflatie uit de hand gaat lopen (wat de politiek wel probeert, maar tot nu toe nog niet echt lukt). Ik zou voorlopig rustig afwachten. Als de huizenprijzen flink aan stijgen én het aantal transacties flink toeneemt dan moet je gaan oppassen.

 108. kampen says:

  @102:

  Ook nu los je natuurlijk af met netto geld. Om die reden heeft een verkoper liever dat je niet aflost. Is namelijk erg nadelig voor wat je maximaal kan lenen.

  Of je gebruikt laten we zeggen 100,- netto om af te lossen, of je maakt mbv HRA van deze 100,- een hoger bruto interestbedrag (130 tot 200 extra bruto rentelast)

 109. kampen says:

  @101:

  hogere rente resulteert in lagere verkoopprijzen. Een stijging van de rente van 4 naar 5% zorgt voor 25% hogere interestlast! Of een gelijke last als je minder leent. Minder lenen = lagere prijzen.

  Ideaal is nu:
  – koop een huis ver onder de vraagprijs (dat is ook meteen het lastige…)
  – zet je rente lang vast

  Hyperinflatie doet de rest…

 110. Willem says:

  @107
  Thanks, voor inflatie ben ik me al gaan indekken. Wouter Bos haalde de eerste helft van 2009 zo’n groot deel van de staatsschuld zomaar uit zijn binnenzak. Toen begreep zelfs deze leek dat er iets bizars aan de hand is. Ben het een en ander gaan lezen en heb, op aanraden van een goede vriend, Canadese eikenblad-muntjes gekocht. Vond ik heel gewaagd, maar legt me niet echt windeieren.

 111. Willem says:

  @110Weet trouwens niet wat voor blad het is maar natuurlijk geen eik.

 112. kampen says:

  @111
  Maple = esdoorn

 113. nhz says:

  @109:
  “Hyperinflatie doet de rest…”

  en deflatie het omgekeerde (niet dat dat waarschijnlijk is, maar ik zou rekening houden met de mogelijkheid …). Dus nooit konstructies gebruiken die afhankelijk zijn van toekomstige waardestijging.

  @111: heet hier esdoorn.

 114. adamus says:

  Juan zegt: doet u er graag maar een schepje bovenop

  het hek is van de dam….

 115. Willem says:

  @109
  Ik zie een huis in principe niet als investering, ik zal dan ook alleen een huis kopen wanneer ik daar eventueel de rest van mijn leven zou kunnen/willen blijven wonen. Wanneer je dan je hypotheek kunt blijven betalen maakt wat waardedaling ook niet uit, toch? Ik wacht sowieso nog tot er meer lucht uit de prijs is, want ik huur nu prima.

 116. kampen says:

  @115:

  Nou Willem, dan kunnen wij elkaar de hand schudden. Ik huur nu ook (voor weinig), zoek een huis waar ik heel lang zou willen wonen.

  Alleen, ook als je het kan betalen is het nog altijd beter minder te betalen..

  @ 113
  Zou jij de rente wel lang vastzetten dan? Bij deflatie is dat inderdaad erg zonde. Punt is alleen dat ik niet verwacht dat we vele jaren deflatie gaan krijgen. Maar ja, wie ben ik…

 117. Willem says:

  @116
  Uiteraard, less is more, maar hoe herken je wanneer de dalingen “straks” echt beginnen een dieptepunt? (of hoef ik slechts dit blog in de gaten te houden, haha)

 118. adamus says:

  30 jaar vastzetten tegen gunstige rente. Nooit gokken met je onderkomen. En geen ingewikkelde hypotheek nemen.

 119. nhz says:

  @117:
  dieptepunt zal vermoedelijk afhankelijk zijn van het marktsegment dat je zoekt, voor instappers en luxe villa’s zou daar best jaren verschil tussen kunnen zitten. Doorgaans wordt (op de beurs) een dieptepunt gezet op flink (toenemend) volume. Zolang het volume laag is, zoals nu, is het aannemelijk dat de (dalende) trend zich voortzet.

  Helaas wordt de woningmarkt in NL zo zwaar gemanipuleerd dat je van niks zeker kunt zijn. Ze zouden zomaar van de ene op de andere dag iets kunnen verzinnen dat de prijzen weer omhoog jaagt (natuurlijk wel nadat belangrijke personen op de hoogte gesteld zijn en posities hebben kunnen innemen / wijzigen …). Dus als het huis van je dromen voorbij komt en het is zonder rare truken betaalbaar, gewoon kopen.

  Ik hou rekening met de mogelijkheid dat de daling 20-30 jaar gaat duren, net als de voorafgaande stijging. In zo’n periode zullen er ongetwijfeld momenten zijn dat de prijzen weer flink oplopen, en de NVM zal talloze keren roepen dat de bodem nu écht bereikt is.

  Kijk eens naar de Herengracht Index, van huizenprijzen t.o.v. inkomens. Een daling die tientallen jaren duurt is vaker voorgekomen, zeker na een absolute top zoals we die in 2009 hadden.

 120. adamus says:

  Of de prijzen dalen niet meer dan 15%, maar betaalbaarheid wordt minder. Alles kan. Misschien even twitteren met Trichet op een dichersforum.
  (goud als gedicht)

 121. nhz says:

  @119:
  even afgezien van de manipulatie in de berichtgeving: welkom in het wereldwijde casino van Goldman $ucks. Bedenk wel: het huis wint ALTIJD.

 122. Hugo says:

  Zoals ik het zie is ‘verstandig aflossingsvrij’ best een goede optie. Een voorwaarde, los wel op je spaarrekening af. Voordelen;
  – grotere financiele buffer dus bij grote tegenslagen veel flexibeler / minder snel je huis uit.
  – Als de rente oploopt (mijn verwachting) verdien je, indien onvoordelig kan je aflossen
  – Je helpt mee de staat te dwingen deze absurditeit af te schaffen

  Nadelen kan ik zo snel niet verzinnen.

 123. Juan Belmonte says:

  @122 🙂

  Juan ziet nu ook alleen voordelen bij méér lenen, nog een schepje.

  Vele schepjes maken een dikke bult

 124. Juan Belmonte says:

  Ahaaa, toch nog een nadeeltje op 122 gevonden, was het zojuist even vergeten:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40055

 125. Juan Belmonte says:

  @124

  Wie weet heeft de USA alle EU bankgegevens nodig om de USA kredietbeoordelaars (Moody’s, Fitech, etc) van de juiste info te voorzien ? ( 🙂 )

 126. adamus says:

  Ooit gaat “het huis” haar hand overspelen.
  De zwarte zwaan…..

 127. Hugo says:

  Juan,

  Voor alle duidelijkheid ik heb het over een deugdelijk gefinancierde woning waarvan het de bedoeling is om deze 100% afbetaald te hebben na 30 jaar (of eerder). Mijn stelling is dat door het geld bestemd voor aflossing in eigen beheer te houden je een aantal voordelen hebt. Ik vergat minder belasting nadeel te vermelden. Het kan geen kwaad om zo min mogelijk aan die lui in Den Haag af te dragen. Doen ze nl voornamelijk vervelende dingen voor de mens mee.

 128. Hugo says:

  126

  scherp 😉

 129. Juan Belmonte says:

  @128 Hugo

  Juan is in de war
  Wat hem heel Nederlands maakt, wat een uitslag.

 130. Juan Belmonte says:

  Als het dan echt crisis zou zijn in NL en de politiek gewend is aan “het nemen van verantwoordelijkheid”, kan dan paars+ (VVD, PvdA, CDA) niet ?

  “El cazador” (De Jager) moet dan wel bewegen en vegen.

 131. adamus says:

  Zolang van der Sloot de FBI nog kan oplichten voor 25K vraag ik me echt af wat ze met die gegevens moeten doen.
  Misschien volgen ze alleen de transacties van Middelkoop en de Zorreguieta’s? En natuurlijk van mensen met wroetaandelen in Canada.
  Zijn die kruisraketten op Volkel dan op ons gericht?

 132. adamus says:

  Zolang je nog niet verweesd bent.

 133. adamus says:

  Hugo, ook zo benieuwd hoeveel geld Rutte extra gaat afpakken?

  Lijkt me voor hackers heel leuk om een soort van secondlife met “verdachte” banktransacties te gaan doen. Soort van kruispostrekeningen creëren en spelen maar.

 134. nhz says:

  @132:
  het helpt niks tegen terroristen, maar is wel handig om mensen het leven onmogelijk te maken als het zo uitkomt. Da’s precies waar het ze om gaat; volg maar hoe zulke info in de VS zelf gebruikt wordt, dat zegt genoeg.

  @134:
  lijkt me veel leuker als een hacker eens kan achterhalen wat onze politici (incl. gelieerde bedrijfjes, stichtingen etc.) nu echt betalen aan resp. krijgen van de belastingdienst.

 135. Juan Belmonte says:

  @132
  Sadam Hussein werd ooit vlak voor Kerst gepakt.
  Johan Cruijff nam op 5 december 1982 een penalty door niet op het doel te schieten, maar de bal zijwaards te spelen.
  Joran van der Sloot werd de sigaar (van zichzelf) vlak vóór de NL verkiezingen.

  Toeval of niet, de mensen hebben iets om over te praten. Tout est politique et la politique est tout.

  Ok, dan: “presque” toevoegen.

  Men zou denken: voor iemand die al een keer door Peter R de Vries een estoque tussen de schouderbladen kreeg en het overleefde is-i er niet veel slimmer op geworden….

 136. adamus says:

  Peter Sutherland is chairman of BP plc (1997 – current). He is also chairman of Goldman Sachs International (1995 – current). He was appointed chairman of the London School of Economics in 2008…. Before these appointments, he was the founding director-general of the World Trade Organisation. He had previously served as director general of GATT since July 1993 ..

  Willem Buiter toch ook in dat circuit?

 137. adamus says:

  USA speelt natuurlijk ook een fraai spel van verdeel en heers met EU. Daar past het zeiken over bankgegevens ook in. Hoe besluitelozer en verdeelder deste leuker voor ze.

 138. Hugo says:

  Adamus,

  Heel benieuwd wat ie extra gaat afpakken. Niet alleen op het financiele gebied. Minstens net zo belangrijk is wat er op de vakgebieden big brother, oorlog, privacy en milieu ons te wachten staat. Op (oa) die thema’s verwacht ik ook ernstige verslechtering. Het is niet anders.

 139. Juan Belmonte says:

  @137
  De heer Buiter had in NRC een kort, bondig & krachtig verhaal over geldgroei, industrie, financiële instellingen belastingheffing en krachtenverhoudingen Oost-West. Het artikel in NRC was duidelijk, “een kwartje viel” bij Juan.

  137 is goed mogelijk, adamus, ken de achtergronden van de man niet, ken de man niet voor dat artikel.

 140. Juan Belmonte says:

  Ondertussen:

  ECB houdt rente op 1 procent

  Analisten verwachten dat pas in de loop van volgend jaar de rente weer verhoogd kan gaan worden.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6913303/__ECB_houdt_rente_op_1_procent__.html?p=24,1

  Geduld, komt u over twee jaar dan maar terug 🙂

 141. KariZ says:

  @139…Peter Sutherland

  ‘He is on the steering committee of the Bilderberg Group [citation needed], a chairman of the Trilateral Commission[1] and vice chairman of the European Round Table of Industrialists.’

  van wiki

  Laat de theorieën maar komen

 142. adamus says:

  ja, Buiter is erg blij met de steunpakketten……..
  voor de rest meer dirigistische overheid. Komt uit een vakbondsnest; aansturen van bovenaf zit in de genen.

 143. adamus says:

  Afhameren die lui.

 144. nhz says:

  @137,142:
  treffend, nooit gedacht dat één enkel persoon de wereld zo naar de kl*** zou kunnen helpen. Een hele prestatie, de man verdient een lintje; wat zeg ik, een Nobelprijs voor de Vrede of een Four Freedoms Award.
  Zit hij toevallig ook nog in de directie van Monsanto? Zo niet dan zal dat wel zijn volgende post worden …

 145. adamus says:

  Sadam Hussein werd ooit vlak voor Kerst gepakt.

  de slager had beslist.

 146. Juan Belmonte says:

  @146 Exact

  Regie of geen regie, dat is niet meer de vraag 🙂

 147. KariZ says:

  Zeer interessant, vooral de img. over politiek, zeer actueel:

  http://www.safehaven.com/article/17095/extend-and-pretend-a-guide-to-the-road-ahead

  ‘Thinking for yourself and thinking outside the box is paramount if you are to capitalize on this bumpy trolley ride.’

 148. adamus says:

  we kunnen een handtekeningenactie beginnen?

 149. Juan Belmonte says:

  Holanda elige un Gobierno frágil y encumbra al ultra e islamófobo Geert Wilders

  NL kiest een fragiele regering en verheft de extreem-rechtse en islamofoob Geert Wilders.

  http://www.elmundo.es/elmundo/2010/06/10/internacional/1276159001.html

  @Paul van Liempt: komt Islamofoob nu ook in de dikke Van Dale ?

 150. KariZ says:

  @146

  Met alle plezier

  🙂

 151. Juan Belmonte says:

  De wet op kansspelen definieert een piramidespel als: een gelegenheid waarbij deelnemers een goed afgeven of een verplichting aangaan teneinde daaruit een voordeel te verwerven dat geheel of ten dele afhankelijk is van de afgifte van een goed of het aangaan van een verplichting door latere deelnemers.

  http://www.mejudice.nl/artikel/29/selectieve-verontwaardiging-over-huizenprijsalarm-van-imf

 152. Juan Belmonte says:

  Wie het laatst liegt, betaalt het gelag.

  Moet de huizenmarkt, ookwel woningplanologie onwettig worden verklaard ?

  Speelt hierbij het dilemma dat de schuldengroei, die de overwaardespiraal financierde, ook tot economische bloei leidde (zoals de heer Heemskerk van Rabo destijds terecht opmerkte, maar mogelijk vergat de risico’s te noemen)

 153. Juan Belmonte says:

  In het afgelopen decennium is de hypotheekschuld in Nederland tussen de 35 en 50 miljard euro per jaar gegroeid; dit is het verschil tussen aangegane nieuwe leningen en de aflossing van bestaande leningen.

  Aangezien jaarlijks slechts 9 miljard euro wordt geïnvesteerd in de woningbouw zelf, moet geconcludeerd worden dat de rest, dus 25 tot 40 miljard euro per jaar, geconsumeerd wordt. Dit is maar liefst 5 tot 8 procent van het bbp!

  Die consumptie gebeurt deels door de vastgoedsector (welke wordt gedomineerd door banken en beleggingsinstellingen), deels door lokale overheden in de vorm van grondverkopen, en deels door particulieren die de ‘overwaarde’ van hun huis verzilveren.

  http://www.mejudice.nl/artikel/29/selectieve-verontwaardiging-over-huizenprijsalarm-van-imf

 154. Juan Belmonte says:

  Momenteel bedraagt de totale hypotheekschuld bijna 700 miljard euro; bijna 140% van het bbp. Tegenover die voortdurend toenemende schuld staat een woningvoorraad die intrinsiek in waarde daalt. Tevens wordt de discrepantie tussen marktvraag en aanbod steeds groter.

  Stond al in 2008 op het web, sindsdien is de huizenmarkt “wat afgekoeld”.

  Tja dan is er ook maar één gepaste gedachte:
  zijn wij hiero nou zo dom, of zijn hullie nou zo slim

  Juan begint Van Gaal te begrijpen 🙂

 155. adamus says:

  KariZ, mooi artikel. Laat de kraan doordruppelen zonder dat de staat haar handjes wast.

 156. Juan Belmonte says:
 157. Juan Belmonte says:

  Een denker: er twijfelen meer mensen aan de o zo correcte 99% Hypotheekschuld (als % van BNP).

  Men hoeft niet altijd recht op het doel te schieten om een punt te maken 🙂

 158. Get a Life! says:

  Juan, bedankt voor de link.. Die kende ik nog niet. Geweldig artikel plus ditto commentaar!

 159. Juan Belmonte says:

  @159 Dank voor compliment.

  Het wrange is: we zijn nu twee jaar verder en de polder sukkelt op een drafje door.

  Drafje? ABN en Fortis genationaliseerd, DSB down the drain, ING, en Eureko aan het infuus.

  Drafje is meer: de huizenprijzen zitten op min 5%, dat is het beeld, transacties substantieel minder, NVM makelaars (planoleugenaars) failliet, dus er wordt al minder massaal ge(plano)logen.

  Het maakt eigenlijk niet uit wat men hier uitrekent aan scheven verhoudingen. Deze site zal ook weer niet door zoveel mensen gelezen worden, in ieder geval niet door mensen die opinie maken en de juiste vragen stellen.

  Tout est politique, tot DNB een nieuwe wind krijgt zal niemand cijfers kritisch bekijken, we maken hier geen harswijn.

  Geduld dan maar weer0, komt u over drie jaar maar terug 🙂

 160. Juan Belmonte says:

  ‘t is ongeloveloos hoe hard een elite kan liegen. Na kan men van politici enigzinds verwachten dat ze de zaak positief verdraaien.

  Eigenlijk hebben we het over het failliet van de pers, het zijn watjes, no tienen huevos (geen ballen). De heer Kees Vendrik zal ook een gevoel hebben gehad datti watti ook uitrekende, er niet toe deed.

  En dat de NVM geen persbericht uitdoet is ook merkwaardig(-50% van makelaarskantoren einde 2009), er móet aan de stoel met vijf poten van het luchtkussen-schaap Hukker gezaagd worden of iedereen bij de NVM is aan de Prozac, na het verlies bij het CDA. 🙂

 161. Juan Belmonte says:

  Wie was er ook alweer jurist in dit gezelschap, kan niemand de heer Hukker eens aanklagen voor stelselmatig verdraaien van feiten waarmee de invloed van NVM op de huizenmarkt feitelijk voldoet aan de definitie van de wet, zoals geformuleerd in post 152?

  Juan herinnert zich dat NVM stelselmatig te positieve persberichten met voorlopige cijfers de deur uitdeed, om die later in alle stilte dan weer te corrigeren.
  Kraaide geen haan naar.

  Als dat stelselmatig is en bijdraagt aan de beeldvorming als zouden huizenprijzen niet kunnen dalen (waar de NVM boys and girls met goede gevoelens en hard aan gewerkt hebben) dan bouwt de NVM toch mee aan een piramidespel ?

  Juan zoekt beweging binnen drie jaar 🙂

 162. Martijn says:

  148,

  Mooi artikel inderdaad.

 163. Juan Belmonte says:

  Bij 162 is Juan vergeten te vermelden dat de waarde van huizen steeds verder en steeds risicovoller (b.v. aflossingsvrij) gefinancierd werd en dat het inkomen substantieel (factor 3 to 5) minder hard groeide dan de schulden.

  Kortom, iedereen met een middelbare school opleiding kan begrijpen dat het steeds lastiger wordt om aan de component terugbetalen van lenen en terugbetalen te voldoen.

  Wie het laatst liegt betaalt het gelag, geeft dan duidelijk weer dat er sprake moet zijn van een piramide en dus een zeepbel.

  Dat dat mate waarin de NL inkomensgroei achterbleef bij de schuldengroei in NL soortgelijk is aan die factoren in USA (ook factor 5, bron VPRO tegenlicht) en dat in de USA duidelijk sprake was van een geknapte zeepbel is dan circumstantial evidence

 164. Juan Belmonte says:

  Juan kan zich voorstellen

  In the Netherlands the chairman of the largest real estate union NVM was accused of breaking the law on gambling.
  The IMF and the Economist had warned the Dutch government and NVM for over a decade, it refused to face the facts and produced it own.

  Maar dat alles is een fata-morgana, Prozac is vast niet nodig. 🙂

 165. Juan Belmonte says:

  Wel als dawg (2) gelijk heeft:

  Als een zeepbel maar groot genoeg is zal de allergeringste aanleiding, hoe futiel ook, tot het knappen ervan leiden.

 166. Juan Belmonte says:

  De heer Hukker wordt genoemd voor de Pinokkio award:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/de-huizenmarkt-zeepbel-pinokkio-award/

  De lezers van deze site stemden met overmacht op hem (86%).

  Jammer dat het zo stil is, waar is de heer Mr. Ger Hukker, juist nu de piramide-lobby zo hard nodig is voor de Goede Zaak.

  🙂

 167. Martijn says:

  smiley @ 165

 168. adamus says:

  🙂 🙂 🙂

 169. nhz says:

  @153:
  je kunt ook economische groei creeren door dagelijks bij de buren de ruiten in te gooien; helemaal als de politiek dit sociaal en fiscaal gaat stimuleren.

  @154:
  een deel van die waardestijging is wel ongerealiseerde consumptie; als straks de bubbel leegloopt gaat het er net zo hard weer vanaf. Niet iedereen zorgt dat hij voortdurend een tophypotheek heeft.

  @162:
  NVM wordt volledig gedekt door de politiek. Afgezien daarvan, in Hukker zijn aanstellings kontrakt staat vast dat hij zoveel mogelijk moet liegen (maar dan in andere woorden). Bovendien, als ambtenaren als Michiel Vergeer de hele wereld al bij elkaar mogen liegen, hoe kun je dan verwachten dat een ‘vrije jongen’ als Ger zich bescheiden opstelt in zijn verhalen over de woningmarkt?

  @165:
  over Kareltje Schiffer met zijn 1:200 leverage zullen we het maar niet hebben dan …

  @167:
  persoonlijk zou ik dus Michiel Vergeer voordragen.

 170. nhz says:

  terzijde: gisteren ben ik langs geweest bij een relatief grote commerciele verhuurder. Onvoorstelbaar wat ze allemaal van je willen weten voordat je wordt ingeschreven (laat staan een huurkontrakt kunt tekenen). Is véél uitgebreider dan wanneer je een hypotheek gaat afsluiten. Het beschikbare aanbod was vrijwel nihil; ik heb de indruk dat de meeste woningen momenteel prive of via malafide verhuurkantoortjes worden aangeboden, vermoedelijk om de verhuur toch te kunnen kombineren met HRA aftrek. Ook in de ‘vrije sector’ is dus bepaald geen sprake van een ‘markt’.

 171. adamus says:

  Klopt. je moet het zoeken bij de verhuurder van de rijtjeswoningen. Veelal van institutionele beleggers.
  Nu er toch sprake is van “adres onbekend” kun je wel flexibeler gaan wonen. Al zet je een caravan bij pietje puk neer……………..

 172. adamus says:

  Out of the box denken. nhz.

 173. nhz says:

  @172/173:
  de verhuurder waar ik was bemiddelt voor o.a. institutionele beleggers. Blijkbaar zijn er daar ook lange wachtlijsten etc., lijkt de WBV wel. Misschien is Zeeland op dat punt afwijkend, de vrije huursector was hier altijd minimaal vergeleken met de rest van het land.

  Ach, voor de vraagprijs van een leuke huurwoning in de polder kun je vakantie houden in Azie schat ik; helemaal als ik dan de belasting kan overtuigen dat ik niet meer in NL resideer 😉

 174. adamus says:

  kun je op vakantie naar NL. Landen op Zaventhem of Parijs en geen hond heeft ook maar iets met je te schaften. Permanente reisverzekering natuurlijk. Wie doet je wat?

 175. Martijn says:

  @176

  Recentlijk nog bijgekocht. Zit al een tijd ver over de 50%.

 176. adamus says:

  zo zo Martijn, en je had een nogal groot huis verkocht.
  Dat gaat wel iets verder dan de 20% hier.

 177. tinus says:

  Hypotheek*discussue* nekt verkoop, aldus VBO.

  Dames en heren, als alleen het praten over een van de prijsbepalende factoren al leidt tot afwachtend (koop)gedrag, kunt u zich dan voorstellen hoe slecht de markt er in werkelijkheid voor staat?

  Een kijkje in de spiegel is een non-optie en zelfs praten over kijken in de spiegel wordt ontraden….
  Kortom, de illusie dient in stand te worden gehouden.

  Het is simpel: de verkoop wordt genekt door de veel en veelste hoge vraagprijzen.

 178. Martijn says:

  @179

  Je bent nog niet te laat en zit op het goede spoor. Ik ben benieuwd hoe ver je bent tegen de tijd dat het op is. Met 20% kom je denk ik al een heel eind.

 179. Juan Belmonte says:

  @179 eens

  Daarenboven zijn er meer mensen die het verhaal van de Kees de Kort’s en Willem Buiter’s belichten:

  Als regeringen en (centrale)bankiers niet snel openheid geven over de „rommel” binnen Europese banken, en die banken vervolgens opschonen, zal er een nieuwe bankencrisis uitbreken.

  http://www.nrc.nl/economie/schuldencrisis/article2562077.ece/Waarschuwing_voor_nieuwe_bankencrisis

  Er is veel geld geschept en schuld gecreëerd, die twee gaan samen, toen is een deel van die schulden van privaat naar publiek verschoven (b.v. nationalisatie van banken).

  Maar afgelost (opgelost) is er niets.

  Door de ruime geldpolitiek had iedereen veel geld (en schuld) en waardeerde iedereen zijn en anders vastgoed als zeer waardevol.

  Vergelijk met Japan dat in 1991: wij kunnen nu (theoretisch) door de Westerse Provincies (Hollanden, Utrecht, Brabant) te verkopen zeg een tiende van China opkopen.
  Dat blijft echter niet zo.

  Als de rente géén rem is op “zelfwaardering” groeit vastgoed “vanzelf” tot hemelse hoogten
  Opgepotte toekomstige inflatie, vraag het de Japanners 🙂

  In 2009 sloeg de politieke orde zich nog flink op de borst dat zij de wereld gered hadden. Als nu zou blijken dat er nog een paar van die acties nodig zijn, wat doet dat met het vertrouwen ?

 180. KariZ says:

  @179. 50% van wat?

  Totale vermogen?

 181. Juan Belmonte says:

  Frau Merkel is de eerste vent die iets doet. De heer Rutte gaf in het lijsttrekkersdebat waarschijnlijk daarom aan datti als-i premier zou worden niet eerst naar Brussel zou gaan, maar naar Berlijn.

 182. adamus says:

  Ik ben benieuwd hoe ver je bent tegen de tijd dat het op is

  ik verbaas me erover dat er nog steeds voorraad is.
  Las dat het voor UK dealers moeilijk was om nog te kopen bij andere EU dealers. Er worden allerlei ontmoedigingsverhalen de wereld ingestuurd. Zelfs vanuit China. Zegt men.

 183. nhz says:

  @184:
  inderdaad, ik ben benieuwd of iemand in de EU het voorbeeld van Merkel gaat volgen (inclusief het standpunt dat het begrotingstekort snel naar nul moet). Er wordt steeds vaker gesuggereerd dat het tijd wordt dat Duitsland uit de euro stapt, dan kan de rest lekker doorgaan met onbeperkt inflateren en doen alsof het weer fantastisch gaat met de economie.

  Wat Japan betreft: jammer dat de politiek er nog niet in geslaagd is de waarde van het regeringscentrum in Den Haag net zo op te stuwen als die van Tokio voor de crash. Dan zou ik zeggen: gelijk verkopen die hap, kan de rest van het land een paar generaties lang op rentenieren (helemaal als we al die politici er gratis bij doen).

 184. adamus says:

  Totale vermogen?

  van opbrengst huis. Ik had het idee dat mijn/ons geld snel zou verwateren als we niet iets anders terug zouden kopen op korte termijn. Voortschrijdend inzich is erg leuk……

 185. KariZ says:

  Vergeet niet dat er ook verkopers in de markt komen:

  http://www.rietdijk-veilingen.nl/pdf/muntveiling388.pdf

 186. adamus says:

  Juan, Rutte was bij Verhofstad in België. Guy de man die graag alles onder Brussel wil hebben. Is het onderwerp Vlaanderen/Wallonië ook meteen opgelost.

 187. Martijn says:

  183

  Totale vermogen.

 188. KariZ says:

  @189 Kheb spijt dat ik nie naar de kijkdagen ben geweest…

  @191…jij koopt over 2 jaar complete straat op 🙂

  Misschien huur ik dan wel van je 😉

 189. Martijn says:

  191

  Eerst maar eens afwachten.

 190. Juan Belmonte says:

  @188 Klopt, tot ieders verbazing was-i in Brussel om de liberalen in Vlaanderen een hart onder de riem te steken.

  De heer Rutte is dan ook geen premier (zie 183). De heer Balkenende is demissionair premier.

  Wat een uitstlag, laten we maar hopen dat NL inderdaad op het CDA kan rekenen, lijfspreuken moet men wáár maken.

  Sin poesía, no se puede torear 🙂

 191. Juan Belmonte says:

  Maar het grootste deel van de staatsschuld is in Japanse handen, en deze beleggers worden gezien als investeerders voor de lange termijn, die niet snel over zullen stappen naar andere, lucratievere beleggingen, aldus analisten.

  Zelfopoffering zit in Japan diep in de cultuur, dieper dan in de Westerse…….

 192. Juan Belmonte says:

  Japan loopt het ‘risico in te storten’ onder zijn hoge schuldenlast, aldus de nieuwe Japanse premier Naoto Kan in zijn eerste toespraak. Kan wil de belastingen verhogen om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen.

  Wat is Japans voor “In der Beschränkung zeigt sich auch der Ninja Meister”. 🙂

 193. Juan Belmonte says:

  Of was het Gent ?

 194. Juan Belmonte says:

  PIMCO zet nog wat druk:
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6925274/__Pimco__Europees_steunfonds__ongeloofwaardig___.html

  Politici hebben zeer zelden zelfdiscipline.

 195. adamus says:

  het is wel duidelijk wie de pineut zijn in Japan.

 196. adamus says:

  Juan, het zal wel het echte Vl. zijn geweest.

 197. adamus says:

  201

  hebben ze in ieder geval hun goede wil getoond.

 198. nhz says:

  @199:
  en vergeet niet dat de sparende Japanse omaatjes samen één groot super hedgefund zijn. Ik herinner me nog goed wat er een jaar of wat geleden gebeurde toen ze even hun geld moesten terugroepen.

  Nog verbazend dat er zoveel mensen daar sparen bij de postbank tegen 0.25% rente (het schijnt dat één keer je saldo opvragen daar soms meer kost dan je in één jaar aan rente krijgt).

 199. option trader says:

  @ nhz

  Voorspel de Yen/ Euro dan weet je gelijk wat de indices doen.

  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/volcker/EURJPY%20ES.jpg

 200. Okkie says:

  @klaas:
  Ik hoop dat je nog wel wat op de bank hebt staan, want het is echt te gek dat je met jouw inkomen een tophypo nodig hebt. Je betaalt per slot van rekening de renteopslag en verplichte ORV voor deze grap. Wellicht zul je kinderloos moeten blijven om aan je financiele verplichtingen te kunnen voldoen. Wees gerust, de HRA blijft maar de eigenwoningforfait gaat richting hyporente zodat je voordeel vervalt. Dit is namelijk geen breekpunt voor het CDA, de VVD heeft geen breekpunt en de PVV breekt sneller met haar breekpunten dan dat het aantal stemmen geteld is.

 201. Okkie says:

  @klaas nr.42:
  Welke type huis je je kan veroorloven ligt niet zozeer aan je baan, maar aan je geboortedatum zodat je al dan niet van een gunstig instapmoment kon profiteren.

 202. KariZ says:

  @204

  Denk dat er weinig interesse is voor opties hier op dit forum.

 203. Hugo says:

  Hehe ik denk dat deze post op zerohedge hier veel interessanter zal worden gevonden. The ultimate guide to buying physical gold.
  http://www.zerohedge.com/article/definitive-guide-physical-gold
  Ideaal om door te sturen naar vrienden en kennissen welke je fysiek wilt tippen. Mocht je nog niet zoveel van fysiek weten, een goed beginpunt. Kan je daarna FOFOA en voorgangers lezen. Komt van passport capital is 19 pagina’s en gaat in op vraag / aanbod, rol van centrale banken, monetaire goud geschiedenis, mogelijke short squeeze, allocated vs unallocated goud en lots more.

 204. nhz says:

  @212:
  “Experts van het veilinghuis in Oostenrijk hebben de waarde van de munt geschat op 3,2 miljoen euro. Het object was eigendom van een Oostenrijkse investeringsmaatschappij, die in mei failliet ging. ”

  blijkbaar hadden die Oostenrijkers het grootste deel van hun geld in de foute investeringen zitten. Of zouden ze met leverage op de vorige top gekocht hebben, en daarna een telefoontje van de bank hebben gekregen?

  😉

 205. Martijn says:

  3,2mio is niks. Als dat het enige van waarde was…

  Niet dat ik er aan kan tippen, maar ik ben ook geen investeringsmaatschappij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*