ING helpt huiseigenaren

ING wil huiseigenaren die door de economische crisis (tijdelijk) zonder baan zijn komen te zitten, tegemoetkomen. Als deze klanten voldoen aan de voorwaarden – zelf onvoldoende financiële buffers bezitten maar wel een ‘reëel uitzicht’ om binnen een jaar weer werk te hebben – hoeven zij gedurende maximaal een jaar geen hypotheekrente te betalen.

De aflossing en premiebetaling op de levensverzekering lopen wel door en de niet-betaalde hypotheekrente moet binnen vijf jaar worden afgelost.

De maatregel lijkt veel op de zogenoemde woonlastenfaciliteit die de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) – verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) – onlangs lanceerde. Maar nieuw is dat ING’s ‘rentepauze’ ook geldt voor klanten met een hypotheek zónder NHG. ING is hiermee de eerste bank die, deels, tegemoetkomt aan de oproep van de stichting WEW de woonfaciliteit ook voor deze huizenbezitters open te stellen.

Er zijn wel enkele verschillen tussen de twee steunmaatregelen, die moeten voorkomen dat mensen straks massaal hun huis gedwongen moeten verkopen. „Bij de woonlastenfaciliteit mag je maximaal negen procent van de totale hypotheekschuld opbouwen en die periode is doorgaans langer dan een jaar; eerder anderhalf à twee jaar”, zo geeft directielid van ING Retail Hans Hagenaars aan. „Daarnaast bieden wij rentepauze puur voor klanten die werkloos zijn geworden, terwijl de woonlastenfaciliteit ook kan gelden voor mensen die bijvoorbeeld door een echtscheiding in de problemen komen.”

Hoeveel mensen uiteindelijk gebruik zullen maken van de rentepauze kan Hagenaars nog niet inschatten. Maar voor een breder pakket maatregelen voor huizenbezitters, dat ING volgende week dinsdag onder de naam Hypotheek Hulp lanceert, denkt hij dat de komende maanden ongeveer 5000 klanten in aanmerking komen. Dit pakket bestaat onder meer uit een ‘scan’, waarmee hypotheekklanten op internet kunnen testen of zij financieel tegen een stootje kunnen, en een telefonische hulplijn voor mensen die zorgelijk scoren in die test.

„Als het goed is, zal slechts een kleine minderheid van die mensen uiteindelijk in fase drie (de rentepauze dus) terechtkomen”, stelt Hagenaars, die de grootste problemen qua werkloosheid in de loop van volgend jaar verwacht. Hij erkent dat de kosten voor ING „ook nog een klein beetje overzichtelijk” moeten blijven. Bij hypotheken zonder NHG ligt het risico van niet-terugbetalende huizenbezitters namelijk volledig bij de bank.
Met de rentepauze wijkt ING dan ook af van de lijn van de bankenkoepel NVB. „Boven de NHG-grens zijn wij in principe geen voorstander van de woonlastenfaciliteit”, verklaarde een NVB-woordvoerder eind vorige maand. Voor huiseigenaren met een hogere lening dan die – onlangs tot €350.000 opgetrokken – grens komt het volgens de NVB aan op ‘maatwerk’, waarbij de betreffende bank van geval tot geval bekijkt hoe een klant in problemen het best kan worden geholpen.

Als mogelijkheden noemde de zegsman daarbij het tijdelijk verlagen van de maandlasten zonder dat daardoor de hypotheeksom wordt verhoogd en het verhuren van een woning (in het geval van dubbele woonlasten). Probleem is dat de regels hiervoor van gemeente tot gemeente verschillen. Volgens Hagenaars van ING is er vanuit de financiële sector een stevige lobby gaande in politiek Den Haag om tot een landelijk beleid te komen ten aanzien van het tijdelijk verhuren van koophuizen.

En mocht het uiteindelijk tóch tot een gedwongen verkoop komen – nu gebeurt dat ongeveer 2000 keer per jaar – zouden de banken graag zien dat bij zo’n veiling ook particuliere kopers zouden mogen meebieden. Nu is dat voorbehouden aan professionele partijen, wat volgens de banken leidt tot (te) lage opbrengsten. Volgens ING, een van de initiatiefnemers van een speciale werkgroep op dit terrein, is er „van veel partijen commitment om tot een verbetering van het veilingsysteem te komen”.

bron: de Telegraaf

Share Button
Tagged with: ,
55 comments on “ING helpt huiseigenaren
 1. Niek says:

  ongehoord brutaal:

  “Bij hypotheken zonder NHG ligt het risico van niet-terugbetalende huizenbezitters namelijk volledig bij de bank.”

  Gewoon 1-2 jaar uitstel van executie en hopen op stevige inflatie. Als het toch mis gaat dan krijgt ING gewoon weer 10 miljard van Bos; no problem. Dus net als bij huyn hypotheken die WEL onder NHG vallen ligt het volledige risico bij de belastingbetalers. Het ING scum zal er geen bonus minder om krijgen, in tegendeel – ik denk dat Bos ze vanwege deze mooie deal extra riante bonussen (of salarissen) gaat gunnen.

 2. Jeff says:

  En alweer worden mensen die onverantwoordelijk zijn geweest met lekker lenen en zonder spaargeld zitten beloond. Mensen die zonder baan komen te zitten en wel verstandig zijn geweest wat spaargeld op de bank hebben worden gestraft!

 3. Nothus says:

  Ff rekenen. 5000 x
  (5% van 300,000) = 75,000,000 EUR kosten voor ING. (grofweg, kan factortje 2 schelen).
  Gaan ze dus niet doen voor 50,000 huizenkopers.
  Gevalletje druppel meets gloeiende plaat LOLZ.

 4. Niek says:

  @3:
  gaan ze dus wél doen, de kosten komen gewoon bovenop het bedrag van de volgende injectie door Bos. Niemand die er wakker van ligt.

 5. hans says:

  Jammer dat moral hazard loont. Niet sparen en teveel lenen voor een te duur huis en je wordt uit de brand geholpen. Heb je wel gespaard dan moet je het uit eigen zak betalen.
  Het wordt tijd om lenen minder te promoten (stop de hra) en sparen minder te beboeten (schrappen vermogensbelasting).

 6. Get a Life! says:

  Het geeft in elk geval aan dat er iets goed mis is. Hoe meer je van deze berichten leest, hoe groter het besef.

 7. Nothus says:

  Tsja, er is het kamp van de onbeperkt met geld smijtende overheid, en het andere kamp.

  Make sure you get this one right:

  http://www.nakedcapitalism.com/2009/07/make-sure-you-get-this-one-right.html

 8. Niek says:

  @5:
  ik verwacht precies het omgekeerde: de vermogensbelasting (box 3) zal vermoedelijk omhoog gaan (recent diverse voorstellen) en de hele kamer van links tot rechts wil meer én goedkoper krediet voor consumenten – dus ze gaan mensen zeker niet adviseren om minder te lenen.

  inderdaad belonen van financieel onverantwoord gedrag en afstraffen van verstandig gedrag, van hoog tot laag; net zolang totdat het systeem volledig instort.

 9. Woger says:

  ho ff,
  Dit is een bank, een bedrijf. Die doet alleen wat het beste is voor de bank zelf. Hoewel Bos er veel geld in heeft zitten is het geen overheid. Als jij in de problemen komt met je hypotheek, geen hoop op een baan hebt, maar wel een mooie overwaarde op je huis, sta je er in notime buiten.

 10. Niek says:

  @10:
  als Bos 10 miljard extra geeft om zielige huiseigenaars nog een paar jaartjes langer te helpen, dan zal ING dat graag accepteren. Natuurlijk zullen ze het, net als bij de vorige injectie die de ING hyporente dramatisch omlaag zette, niet al te openlijk spelen.

 11. Woger says:

  @Niek

  Klopt, maar dat gaat om leningen tegen een behoorlijk hoge rente (8% geloof ik).
  Als Bos / PVDA iets zal doen voor huiseigenaren zal dat breed uitgemeten via de pers gaan. De zieltjes hebben ze veel te hard nodig.

 12. kees says:

  kijk een hier: de toekomst van NL

  http://www.ing.com/group/showdoc.jsp?docid=093296_NL&menopt=cog|sub|sbm

  (ook nog exrabo en vakbond zie ik ertussen.)

 13. Niek says:

  @12:
  de hypotheekrente hulpactie van Bos is ook nergens in de pers uitgelegd, maar voor de goede verstaander was het volslagen duidelijk. Uitstel tot na de verkiezingen is ook zonder reclame gunstig voor de zittende ploeg.

 14. kees says:

  @13

  ben je geboren na 1950 dan kun je blijkbaar niet zindelijk nadenken, jammer voor mij.

 15. KariZ says:

  Wat is het toch een akelig volgevreten bende. Altijd goed voor henzelf gezorgd en nu rustig doorvaren op het kompas van vadertje staat. Waar natuurlijk dezelfde vriendjes zitten met dezelfde voorkeuren…bleh

 16. kees says:

  gaat Bos niet redden; CDA zal met SP verder moeten. De totale angst gaat regeren. Hurend pleps en zelfstandige patjepejers denken te gaan choriëren via Wilders, einde VVD, maar gelukkig voor D66 9 zetels en doet weer mee om het verschil te maken.

 17. kees says:

  @16

  Wat is het verschil: eerst moest het geld bij de klant vandaan komen en nu int vadertje staat het voor ze.
  Het is ook gewoon beter zo. Bedrijven hebben dan ook geen vorderingen meer, geen schulden en krijgen gewoon het verschil overgemaakt op onze interne rek.courant bij de staat. Geen incassobureau’s van DSB, geen particuliere deurwaarders, geen credietverzekeringsmij’en, verschil bruto/netto-loon krijg je van de overheid.
  Als dat besef doordringt hebben we geen banken meer nodig 🙂 JP c.s. bepalen wat je moreelverantwoorde zakgeld is en vooral waar je het aan mag besteden (geen autoracerij natuurlijk)

 18. jeroen says:

  Bedrijfseconmisch argument van ING, niet om de huizenbezitter te helpen, dit is slechts PR.

  De opbrengst van een executieverkoop van een pand boven de oude NHG grens in de huidige markt wordt waarschijnlijk ingeschat als zodanig laag, of onverkoopbaar dat zo´n executie niet de beste oplossing is.

  Daar komt bij dat het recht van executie een recht is en geen plicht van een bank. Als de ING besluit om het op deze manier te doen, dan doen zij dat zo.

  Vwb de belastingbetaler: deels mee eens, maar Bos heeft dat geld echt niet gratis aan ING gegeven.

 19. Zoekertje says:

  En als huurders hun baan kwijt raken en tijdelijk niet de volledige huur kunnen opbrengen? Wie helpt de (vrije sector) huurder de crisis door?

 20. kees says:

  @19
  Vwb de belastingbetaler: deels mee eens, maar Bos heeft dat geld echt niet gratis aan ING gegeven.

  Bos/financiën en niet te vergeten Zalm hebben een andere agenda, de overheid laat zich niet in contanten uitbetalen, maar pakt straks in een keer de hele handel. Of alles moet weer als voor 2007 worden, zou zomaar kunnen. Flauw grapje.

 21. michzelluf says:

  @ 20.Zoekertje

  En zo wordt alles steeds onrustiger in de samenleving…

  Escalatie is in the air…

 22. kees says:

  @17
  Hurend pleps en zelfstandige patjepejers denken te gaan choriëren via Wilders

  moet zijn: chLoriëren.

 23. KariZ says:

  @Zoekertje. Spijker op z’n kop. Waar ligt de grens? Waarom A wel en B niet? Waarom pas bij 9 maanden zus en bij 6 maanden zo.

  Typisch geval van ‘Unintendet Consequences’, gaat dit worden. Zoals altijd eigenlijk wanneer overheden ingrijpen in een proces van de markt. Wat dan steevast weer gevolgd gaat worden door nóg meer en ondoorzichtiger regelgeving.

  Er worden hier precedenten geschapen die weer geld gaan kosten. Heel véél geld!

 24. KariZ says:

  @Nothus. Let’s hope so. Probleem is juist vaak de interpretatie van dit soort regelgeving.

  Wat is een financiële buffer bijvoorbeeld. 1000 euro. 5000 of 10000+

  En als je na 11,5 maand nog geen nieuwe baan hebt, maar wel in de 2e ronde voor een sollicitatie zit?

  Ambtenaren zullen zich iig niet hoeven te vervelen 🙂

 25. kees says:

  ze hoeven dus tijdelijk geen rente te betalen; hoe zit het met de aftrekbaarheid? Uit wiens doos gaat die sigaar komen of is er geen vuiltje aan de lucht?

 26. kees says:

  dat huiseigenaren beschikken over een financiële buffer

  heb je een buffer dan kun je de rente toch betalen.

 27. Nothus says:

  @KariZ: pffttt wie had het hier over regelgeving? ING en ABN doen gewoon standaard risico analyse. Meeste mensen komen toch weer redelijk snel aan de bak, tot nu toe. Probleem begint sowieso meestal pas na einde werkloosheidsuitkering.

 28. Woger says:

  Huurders zouden in principe hetzelfde kunnen krijgen, maar dan moet dat via de verhuurder gaan. Chantal?

 29. Woger says:

  Overigens mogen particulieren gewoon meedoen met de veilingen. Alleen moeten ze wel verplicht afnemen na gunning. Dit zou geen probleem zijn als banken zouden meewerken, maar dat is dus niet zo… hmm…

 30. Niek says:

  @26:
  ik vrees ook dat deze eisen niks voorstellen; ze worden gemaakt door hetzelfde plebs dat 200% hypotheken, 8-10x inkomen lenen enz. enz. verantwoord vond.

  kapitaalbuffer: zou het beloofde zakgeld voor de kinderen van volgend jaar voldoende zijn? Zou me niks verbazen. En anders nemen ze daarvoor vermoedelijk de overwaarde in de woning, gewoon een taxateur inhuren die nog de prijzen van 2008 hanteert en geen probleem (behalve straks voor de schatkist).

  @29:
  fijn dat het volgens de politiek en het Ministry of Truth uitstekend gaat met Nederland, nog een paar maandjes en de recessie is over, de banen exploderen weer en iedereen heeft vooruitzicht op een overbetaalde baan. Dus deze eis hoeven we ook niet wakker van te liggen.

 31. kees says:

  schijnt een fijn artikel in fd te staan vandaag met prognose voor komende 20 jaar. Gaat het nieuws toch noch doordruppelen.

  Banken zijn natuurlijk allang bezig met deze acties; er staan 101 huizen boven 1 miljoen in de verkoop te Bilthoven( e.o?), maar niet op Funda. Wonen geen mensen in met riante uitkering denk ik. Eerder zonder inkomen.
  Rabo heeft het altijd al gedaan, maar alleen in agrarische sector. Nu gaat het over alle sectoren.

 32. kees says:

  kapitaalbuffer: zou het beloofde zakgeld voor de kinderen van volgend jaar voldoende zijn? Zou me niks verbazen.

  Kun je als metafoor gebruiken bij het verhaaltje dat ik hier eerder raaskalde (Jasper waar blijf je?)

 33. Okkie says:

  @kees nr.23:
  Als huurder kun je beter niet op een partij stemmen die de HRA koste wat kost in stand wil houden.

 34. kees says:

  Okkie, welke partij blijft er dan over? Ze zijn allemaal in die val getrapt.
  Bijna alle mensen die ik de afgelopen jaren heb ontmoet en in de zorgsector werken stemmen SP, maar ze hebben ook een eigen huis, hebben bovendien voorlopig echt wel werk en rekenen op en met HRA. Jan Marijnissen gaat dat echt niet veranderen. Geld voor HRA komt bij degenen vandaan die het kunnen missen c.q. het grootkapitaal. Zijn grotendeels doorgeschoolde lts/mts’ers (40+) die erg blij zijn niet meer iedere ochtend in een busje te hoeven stappen en onder een vloer leidingen te leggen en nu ook nog een beetje zelf baas geworden zijn. Gaan wel voor hun werk, hoeven niet perse een auto te hebben, maar wel HRA.

 35. kees says:

  @30Woger Zegt:
  7 July 2009 om 1:10 pm
  Huurders zouden in principe hetzelfde kunnen krijgen, maar dan moet dat via de verhuurder gaan. Chantal?

  De Polen zijn niet op komen dagen en ligt nu zelf op haar rug (in kruipruimte)

 36. Wowly says:

  nummer 19 en 25 : agree

  Slecht idee: huizen laten verhuren terwijl er nota bene een hypotheek op zit……Als we het dan toch over marktontwrichting hebben.

  Op zich goed nieuws voor de ongelukkigen welke ontslagen worden volledig buiten hun schuld. Excessen moeten worden uitgebannen. Zowel bovenin (grootvermogenden met HRA) als onderin (arbeider welke ww word) Vraag me alleen af wat de nadelen zijn voor degenen die met deze maatregelen te maken krijgen. als ze vervolgens de rente alsnog meoeten aflossen tegen een hoger tarief (8%+) zitten ze nog verder in de boot ook al hébben ze werk. Een echte slaaf van de Bank…

  Laten we op deze site aub de menselijke maat in ogenschouw nemen. En niet de excessen tot de norm verheffen. Zoals die figuur die met een zielige blik zegt: “nu moet ik mijn nieuwe motor weer verkopen”……

  Wowly

 37. Niek says:

  @36:
  inderdaad, de steun voor HRA is kamerbreed en niemand durft doorbijten. Ik vind de SP op veel punten een goede partij, maar als het om economie/financien gaat zijn ze vaak minstens zo dom (in de zin van zeer onrealistische ideen / verwachtingen) als de rest. Het ‘arbeiders kapitalisme’ is na de PvdA (naar mijn indruk vooral hogere betaalde mensen uit onderwijs, zorg etc.) bij de SP ook ver doorgedrongen. Ze zien daar niet in dat ze zo op lange termijn hun eigen graf graven.

  @38:
  Slecht idee: huizen laten verhuren terwijl er nota bene een hypotheek op zit

  Ik voorzie dat de voorspelling van Jasper/Ludwig over sterk stijgende huren nog even in de ijskast mag; ik verwacht nog veel meer keus in de vrije sector de komende jaren dankzij dit soort initiatieven. Helaas zal het er wel op neerkomen dat daardoor de onrealistische vraagprijzen gehandhaafd blijven, en uiteindelijk (over 5-10 jaar, als de marktprijzen nog veel lager zijn) de belastingbetaler voor de strop opdraait. Wat dat betreft net zo’n slecht idee als goedkope overbruggings hypotheken, belastingaftrek voor 2e huis etc.

 38. M says:

  Ik vind de SP op veel punten een goede partij, maar als het om economie/financien gaat zijn ze vaak minstens zo dom (in de zin van zeer onrealistische ideen / verwachtingen) als de rest.

  Eens. Op veel punten erg goed, mooie partij wat dat betreft. Echt zonde dat economisch inzicht van ze.

 39. kees says:

  Harry van Bommel heeft best een slimme vrouw, maar ze ziet te veel door de vingers hè, als de stofjes van de macht eenmaal vrijkomen…..lijkt het de pvda wel.

 40. Niek says:

  @41:
  ze hebben ook een econoom oid in de fractie die teveel van de Keniaanse onzin gesnoept heeft 🙁

 41. kees says:

  42

  er zijn zelfs nog mensen die denken dat de verbreding van de afsluitdijk weer aan net zoveel mensen werk verschaft als de aanleg. Groningen gaat mensen arbeidsfit houden incl. werk voor de begeleiders natuurlijk.
  Gaat maar om een paar miljoen, maar vele kleintjes maken ook groot. En zo wordt overal wat rondgestrooid.

 42. piet selderie says:

  Nooit doen zou ik zeggen in een dalende markt. Als je na een jaar je huis als nog uit moet is het verder gedaald en je schuld is in de zelfde periode door deze regeling verder toegenomen!!! Je moet wel goed gek zijn om hier in te trappen, of heel erg zeker dat je snel een nieuwe baan vindt. Anders helaas, snel verkopen voor een scherpe prijs en je (lagere) verlies van dit moment voor lief nemen.

 43. kees says:

  Als het huis en de plek zich er voor leent kamers verhuren. Meer blijft er niet over maar een goede plek zou toch 500/800 op moeten leveren voor 2 kamers. Waarschijnlijk hebben mensen al een grote betaalachterstand dus kunnen niets meer zonder de inmenging van de bank.

 44. Boefke says:

  Kan het niet blijven herhalen jongens, Alexander Pechtold is onze man die we in deze crisis nodig hebben.

  Dus stem D66, stem tegen HRA!

 45. Okkie says:

  @Boefke:
  Ik ben niet zo gecharmeerd van de zogenaamde kroonjuwelen van D66, maar de laatste tijd doen ze het goed.

 46. Boefke says:

  Laat je eens een x overhalen Okkie, hij is de enige die Wilders wel durft aan te pakken, de rest zijn bangerikken.

 47. kees says:

  Boefke ik heb altijd op de club die voor de republiek is gestemd. Nou ja bijna altijd; een paar keer op de PPR. Naar mijn idee doet Wilders er niet toe, kortom verspilde energie. D66 blijft een club van “Boele Staal koppen”. Kijk eens waar al die bewindslieden zijn gebleven…..
  De D66 jeugd doet het goed maar helaas allemaal afhankelijk van HRA.

 48. KariZ says:

  Ik ga toch maar voor Groen Links.

  Hoe zijn hun ideeën m.b.t. de HRA?

  Nooit in verdiept eigenlijk, vind milieu belangrijker dan HRA.

 49. chantal says:

  @30
  “Huurders zouden in principe hetzelfde kunnen krijgen, maar dan moet dat via de verhuurder gaan. Chantal?”
  Huurders worden in Belgie al genoeg overbeschermd. Wie wil en respectloos is, woont gans zijn leven gratis. Enigste voorwaarde : verhuizen om het half jaar.

  Dus die sukkeltjes van huurders hoeven echt niet te klagen. Eergisteren nog gaan bellen bij een huurder die 2 maand niet betaald heeft. Natuurlijk MET briefje van het vredegerecht. En de sukkelaar dat hij was ‘ik ben mijn werk kwijt’ ‘mijn vrouw is ziek’ etc… maar zijn dikke bmw stond nog voor de deur.
  En ik maar koersen met mijn fietsje door de regen.

  Soit, als ik het moeilijk krijg, verkoop ik mijn fiets.

 50. Niek says:

  @50:
  Groen Links is al jaren een supporter van de HRA; ook niet verwonderlijk, aangezien een groot deel van de aanhang in de grachtengordel en vergelijkbare buurten woont, ongetwijfeld met een dikke hypotheek om de belasting laag te houden.

  Vroeger wel op gestemd, maar hun milieu ideen vind ik ook steeds minder worden (zoals de steun voor spaarlampen ipv gloeilampen, en de steun voor carbon trading wat de grootste scam van de eeuw gaat worden).

 51. Zoekertje says:

  @51
  Ik denk dat ik maar in Belgie ga wonen

 52. Okkie says:

  @KariZ:
  Groenlinks wil de HRA vervangen door een belastingkorting van 30% op de rente. Hoewel dit een verbetering is van het huidige systeem, is het nog steeds onredelijk t.o.v. huurders. Er is kennelijk geen enkele partij inclusief SP die de HRA volledig wil afbouwen.

 53. Niek says:

  @54:
  inderdaad, er zijn meer partijen die bepaalde wijzigingen in de HRA voorstellen, maar niemand (ook niet D66) durft de financiele voordelen van huiseigenaars met hoge hypotheek serieus aan te pakken. De alternatieven hebben altijd achterdeurtjes of compensaties om deze groep te ontzien (dat geldt ongetwijfeld ook voor de recente wijziging van de regering voor hypotheken boven een miljoen).

 54. johan says:

  ze zouden het anders moeten doen.
  voor een jaar 70% van je hypotheek betalen. moet van je loon kunnen betalen als in de ww zit.
  iederen die te veel heeft geleend pech gehad

1 Pings/Trackbacks for "ING helpt huiseigenaren"
 1. […] Zie ook: Huiseigenaren massaal in problemen en ING helpt huiseigenaren […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*