Woede over koopsubsidie

Een groep starters op de woningmarkt wordt gedupeerd doordat het geld voor de koopsubsidieregeling eerder op is dan zij konden weten.

zie ook: Koopsubsidie té succesvol (dec. 2009)

Het gaat om circa 1000 tot 1500 starters. Het Agentschap NL, dat de overheidsregeling uitvoert, wist al op 29 maart dat de subsidiepot leeg was, maar maakte pas op 13 april bekend dat alle aanvragen na 29 maart worden afgewezen.

zie ook: Pot koopsubsidie nu echt bijna leeg I (6 april)

Mensen die tussen deze twee data een huis kochten en een aanvraag indienden, krijgen nu geen subsidie meer en kunnen in ernstige financiële problemen komen. Het kan zelfs betekenen dat de koop ontbonden moet worden. Als de termijn van de zogeheten ontbindende voorwaarden verlopen is, kan de gedupeerde koper ook nog geconfronteerd worden met een boete, oplopend tot 10 procent van de koopsom.

zie ook: Subsidie houdt huizenmarkt overeind

De regeling, officieel de eigenwoningbijdrage, gold voor woningen tot 167.300 euro.

bron: Telegraaf.nl (wie anders…)

Share Button
Tagged with:
309 comments on “Woede over koopsubsidie
 1. Jasper says:

  Weer een voorbeeld van een ‘verworven recht’. Dit zijn dus mensen die HRA + koopsubsidie nodig hebben om een huis te kopen. Het enige overgebleven voegsel in het fundament van de Nederlandse huizenmarkt. Een regeling die heel veel andere starters benadeeld die net niet aan de voorwaarden voldoen, immers is deze regeling al ingeprijsd in dit soort huizen.

  Overigens zie ik niet in hoe deze mensen in financiële problemen kunnen komen. De ontbindende voorwaarden zijn toch voldoende om van de koop af te zien. Als ze daar niet op tijd aanspraak op maken dan hebben ze inderdaad een probleem. Maar hoeveel domheid moet de samenleving dekken?

 2. Bouke says:

  Je rolt toch over de vloer van het lachen als je dit hoort!

  Maximaal inkomen om in aanmerking te komen voor koopsubsidie (tabel voor jonger dan 65).
  U woont alleen
  € 16.154,58
  U woont samen
  € 21.668,01

  En met zo’n inkomen, zonder eigen geld, een huis kopen – het zou verboden moeten worden!

  Zo’n bericht is natuurlijk niet meer dan stemmingmakerij. Je mag genoegzaam aannemen dat iedereen wel een ontbindende voorwaarde heeft opgenomen over de toekenning van de subsidie – als hypotheeknemende bank zou ik dat zeker eisen! En daarbij wist iedereen al enige tijd dat de subsidiepot bijna leeg was.

 3. Martijn says:

  Suckels!

 4. Nou, says:

  en kunnen in ernstige financiële problemen komen.

  Of erger nog!

  Het kan zelfs betekenen dat de koop ontbonden moet worden.

 5. nhz says:

  Griekse toestanden: iedereen heeft recht om de maatschappij maximaal te flessen. En als dat recht ingeperkt wordt dan ben je dus opgelicht, en steek je een paar banken in brand. Ofzo.

 6. bigD says:

  Een groep starters op de woningmarkt wordt gedupeerd doordat het geld voor de koopsubsidieregeling eerder op is dan zij konden weten.

  Grappig, maar volgens mij werden alle belastingbetalers met deze regeling gedupeerd.

 7. marcel says:

  Toetsinkomen
  Het toetsinkomen wordt bepaald aan de hand van uw bruto jaarinkomen plus dat van uw eventuele medebewoner. Er is geen maximum gesteld aan het inkomen voor de koopsubsidie. Wel wordt de subsidie minder naarmate u meer verdient. Dit is echter ook afhankelijk van de hoogte van uw hypotheeksom. Het is daardoor mogelijk dat het uiteindelijke bedrag aan subsidie op nul wordt vastgesteld.

 8. marcel says:

  Om ervoor in aanmerking te komen, mag uw
  bruto inkomen (of het gezamenlijk bruto inkomen)
  in 2007 elk geval niet hoger zijn dan
  circa € 34.425. Dit is namenlijk afhankelijk van
  de rentestand en de maandlasten die u volgens
  de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  kunt betalen. De woning mag niet meer dan
  € 158.850 kosten en het leenbedrag (het aankoopbedrag
  van de woning plus verwervingskosten)
  mag niet hoger zijn dan 171.558.

 9. Juan Belmonte says:

  Het zijn inderdaad rare tijden, met de nodige humor, zoals Bouke in 2 ook laat zien.

  Het ideaal:
  – huizenprijzen dalen nooit in de polder
  – we maken het iedereen mogelijk een huis te kopen

  Politiek is keuzes maken ?

  Mensen die tussen deze twee data een huis kochten en een aanvraag indienden, krijgen nu geen subsidie meer en kunnen in ernstige financiële problemen komen. Het kan zelfs betekenen dat de koop ontbonden moet worden.

  De NL overheid houdt de huizenmarkt in diverse houdgrepen en toch is die markt niet helemaal maakbaar.
  zo’n starterssubsidie is scheefleners een strophypotheek alsnog mogelijk maken, is dat sociaal, is dat iets dat de gemeenschap moet doen?

  Andere houdgreep:
  Such a scale of public sector initiation of land development is unique in Europe and gives considerable power over housebuilding to highly interventionist public landuse planning.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-04-2010/rics-european-housing-review-netherlands/#comment-35228

 10. Juan Belmonte says:

  Ook zonder koopsubsidie, maar met enkel een kunstmatig lage rente en een hele korte termijnblik kunt u de financieële stabiliteit om zeep helpen. In de USA is daar de nodige expertise:

  Freddie Mac is groot geworden op de hypotheekmarkt, doordat het huizenbezit vanuit de Amerikaanse overheid sterk werd gestimuleerd. In 2007 kwam de instelling in de problemen toen de Amerikaanse huizenmarkt inzakte. De overheid zag zich vervolgens in 2008 genoodzaakt Freddie Mac en zusterorganisatie Fannie Mae over te nemen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6667134/__Hypotheekgigant_VS_vraagt_opnieuw_om_geld__.html?p=24,1

  Zeepbellen, om zeep helpen, schoner lijkt het er niet op te worden 🙂

 11. Juan Belmonte says:

  Goed nieuw artikel:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/willem-buiter-wereld-wordt-spannend-chaotisch-en-verwarrend/

  Prof Dr. Willem Buiter legt in een krantenartikel de vinger op de zere plek.

 12. Juan Belmonte says:

  De grootste klap komt door het verlies aan belastinginkomsten als gevolg van de recessie. Deze verliezen zijn niet alleen conjunctureel, maar ook structureel. Want de uitzonderlijke baten die westerse landen hadden door belastingen die de financiële en de vastgoedsector betaalden, komen niet meer terug.

  Als je je kunstmatig rijk rekent door flink geld te scheppen bij kunstmatig lage rentes en daardoor luchtbellen (opgepotte toekomstige inflatie) opbouwt in o.a. vastgoed en daardoor BNP ziet groeien. Daar naar terug is niet een zaak van stimuleren à la Keynes. Kijk eerst eens naar de schulden die onstonden bij dat geldscheppen en de toegankelijkheid van dat vastgoed voor starters in de pyramide.
  Rondpompen met al dat nieuwe geld, iedereen moét iedere 5 jaar een nieuwe keuken en badkamer wánt dat is goed voor de economie… Goed voor wie? 🙂

  Wijsheid aan hen die niet lijken te begrijpen dat de randvoorwaarden van Keynes hier niet gelden….

 13. nhz says:

  @11:
  “Eind van dit jaar is het D-Day. Dan zal de ECB alleen nog maar onderpand accepteren met een hogere kwaliteit dan de Grieken nu kunnen leveren. De Griekse overheid kan dan niet meer aan geld komen. ”

  artikel was uit januari, maar dit heeft Buiter in ieder geval volkomen FOUT ingeschat. Het is precies andersom gegaan, de ECB accepteert inmiddels total junk uit Griekenland – en daarvan is geen weg meer terug mogelijk.

 14. Juan Belmonte says:

  @14 Nhz, ok, tot dusver.

  Van de andere kant het is nog geen einde jaar er komt nog een aantal landen na de Grieken.. (?)

 15. adamus says:

  Goed voor wie?

  voor de klusjesman van Wognum. Wanneer zal het onderzoek weer opgepakt worden na deze vuurwerkramp? Als er een ex genaaide uit de school gaat klappen.

 16. nhz says:

  @15:
  ja, het zou kunnen dat ze eind 2010 de put dempen als alle PIGS verdronken zijn. Maar het lijkt er voorlopig meer op dat de ECB alleen bezig is om de put een stuk groter en dieper te maken.

  @16:
  vermoedelijk als alles verjaard is. Wat is de verjaringstermijn voor financiele criminaliteit, 1 maand ofzo?

 17. adamus says:

  hersenloze idioten

  zoals W.Middelkoop zei: “in zo’n situatie kun je niets anders zeggen”. Toch maar een rij goedkope huurhuisjes kopen nhz?

 18. adamus says:

  17

  ja, in die put passen we allemaal.

 19. Peter says:

  Kopen ** voordat ** er subsidie is toegewezen, en dan na de koop klagen dat de subsidie niet door gaat?

  Hoe gek moet het nog worden voordat we als samenleving deze mensen in moeten laten slapen, zowel voor hun eigen bestwil?

 20. nhz says:

  @18:
  zijn er dan goedkope huurhuisjes te vinden in NL? Denk het niet, alles wat richting goedkoop neigt wordt direct met overheidspremie gesloopt, om besmettingsgevaar uit te sluiten.

  @19:
  dacht ik ook ja, als ze de put groot genoeg maken voor de PIGS dan beter doorgraven om de hele EU er in te begraven. Zijn we daar ook weer vanaf.

  @20:
  wedden dat er kamervragen gesteld worden en sommige politici een schadeloosstelling gaan eisen voor deze suckers?
  Misschien iets voor Wilders?

 21. bigD says:

  Euro naar $0,66… goed voor de export!

  Voor de mensen die twee dagen geleden wachtten op een 3% goudcorrectie… deze is nu geweest: van €900 naar €927 (+3%). Nu kunnen we 40% verder omhoog!

 22. snorkel says:

  wat is het ook voor onzin dat er maar meer geld in de huizenmarkt gepompt moet worden, en de nederlandse starter zich maar steeds dieper in de schulden moet steken? de starters zelf profiteren daar in ieder geval niet van… tijd voor een Nationale Starters Staking!?

 23. Juan Belmonte says:

  @20 dat is preceis de zorg-zanik-zorg spiraal, hulpverleners hebben er belang bij dat ze u een probleem aanpraten waarbij zíj u kunnen helpen.

  De theorie van de agent en de principaal geldt hier wel op een hele bijzondere wijze….

 24. Juan Belmonte says:

  @22 De starter begint zich daar wel bewust van te worden, er werd ook reclame (liftconversatie) gemaakt dat het niet dom is om te huren

  Toch regent het geen meldingen voor de TTT….

 25. Ain says:

  De AFM waarschuwt voor beleggen in grond. Er zal de komende jaren wellicht niet meer zoveel gebouwd worden / verdiend aan bestemmingswijziging van ‘goedkope’ landbouwgrond naar woon/werkbestemming. Er staat nog zoveel leeg….

  http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_138413.z24/AFM_waarschuwt_voor_beleggen_in_grond.html

 26. Juan Belmonte says:

  De AFM wordt ook wakker, men zal de “simsalabouw grondprijs-explosie” niet hebben zien aankomen en telt nu met deze website mee (maal 233 dat is inderdaad rendement)…

  Referentie:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-03-2010/meerderheid-huizenbezitters-voor-aanpak-hypotheekrente/#comment-33624

  Ondertussen gaat het economische zo goed dat de rente maar op 1% gehouden wordt:
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6670165/__ECB_laat_rente_ongewijzigd_op_1_procent__.html?p=1,1

 27. adamus says:

  Juan, je hebt niet gereageerd op die annonce in dft.

  Vind ik leuk
  Vind dit als eerste van je vrienden leuk.

 28. adamus says:

  25

  en er moet nog zo ontzettend veel gesloopt worden.

 29. Juan Belmonte says:

  @27 adamus

  Huidig huis heeft behoefte aan lage rente ?

  Die announce?

 30. Ain says:

  @28 😉 Tsja, en dan wordt er door sommigen ook nog serieus naar wegen gezocht om te verdienen aan krimp….

 31. Juan Belmonte says:

  Laten we vaststellen dat de 10jaars en 20jaars rente nog steeds laag zijn.

  En als ze zouden stijgen, net als wanneer de korte rente zou stijgen, dan mag men van de marktwerking verwachten dat deze een effect heeft op de prijzen van huizen, welke maatregelen de overheid ook neemt…

 32. Juan Belmonte says:

  @30 Wellicht kunt u bij Goldman Sachs puts op de NL huizenmarkt kopen, u kunt zich altijd oriënteren….

 33. Ain says:

  Nederlandse werkgeversorganisaties roepen de Tweede Kamer op om geen extra eisen aan banken te stellen, als voorwaarde bij het steunpakket voor Griekenland van de eurozonelanden en het IMF. Zulke eisen zouden ten koste gaan van de ruimte die banken hebben om bedrijven krediet te verlenen, stellen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.

  http://www.nu.nl/economie/2242018/stel-geen-extra-eisen-banken.html

 34. adamus says:

  33

  en allemaal klanten die de schone schijn nog op kunnen houden 🙂

 35. adamus says:

  34

  LTO NL zijn ook van de bank.

 36. Ain says:

  @32 ik ben maar een leek op het gebied van beleggen, dus daar waag ik me maar niet aan.

  Bezint eer ge begint..

  Maar ik vind het zeer interessant om de discussies op dit blog te volgen en zo wat inzicht te verkrijgen in de wondere wereld van politiek en economie, buiten de journalistiek om.

 37. Ronald says:

  @nhz 13: hoe is dit anders als wat china doet middels het koppelen van de eigen munt aan de Dollar.

  De waarde van de euro t.o.v. de dollar was dermate hoog dat er een lastige situatie was ontstaan voor export vanuit Europa. Door de waarde van de Euro wat te laten zakken worden goederen van buiten de EU voor ons duurder en worden in de EU geproduceerde goederen goedkoper voor USA / China. Het mes snijdt dus aan 2 kanten.

  Er gaan sterke geruchten dat Duitsland hier expliciet op deze daling heeft aangestuurd en mede daarom alles aangrijpt om de Griekse problemen maar niet al te snel op te lossen.

  Uiteraard is dit spelen met vuur, enige verlaging van de euro t.o.v. de Dollar/Yen is prima, een grote verlaging heeft echter weer veel meer nadelen dan voordelen.

 38. Ain says:

  Schaamteloos:

  Beleggers in de door de crisis zwaargetroffen Duitse bank Hypo Real Estate (HRE), hebben donderdag 6 mei ziedend gereageerd op claims van voormalig HRE-topman Georg Funke.
  Funke heeft een rechtszaak aangespannen omdat hij denkt recht te hebben op 3,5 miljoen euro aan misgelopen salaris en een pensioenuitkering van 47.000 euro per maand.

  http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_138417.z24/Miljoenenclaim_ex-topman_Hypo_Real_Estate_valt_slecht.html

 39. adamus says:

  buiten de journalistiek om.

  over een jaar kom je het ook in de krant tegen.

 40. adamus says:

  38

  Geruchten?

 41. adamus says:

  @38

  Gerucht is dat BRD de € ook gebruikt heeft om de schuldenlast van DDR wat te verlichten.

 42. adamus says:

  29

  juan je kunt reageren op de artikelen in dft.
  bij thumbsup.

 43. adamus says:

  zag dat de prijs p.kg bij goldmoney iets gezakt was. Kreeg geen verbinding met server; waren ze verandering aan het doorvoeren.

 44. nhz says:

  @38:
  China is geen vrije markt, dus wat zegt een fixed exchange rate … overigens verandert de yuan koers wel, alleen niet op dagelijkse basis. Verder was de euro helemaal niet hoog – alleen iets minder diep gezakt dan de dollar. Het is een collectieve race naar de bodem, waarin de euro de laatste maanden met stip aan kop gaat.

  Ik denk dat men in Duitsland ook snapt dat we hierdoor gierende inflatie gaan krijgen, maar ook daar wegen de belangen van een paar grote bedrijven (de enige club die profiteert van een zwakke euro, samen met het bankiersgilde) soms zwaarder dan alle andere belangen.

 45. Juan Belmonte says:

  @39

  Funke, wiens oorspronkelijke contract af zou lopen in 2013, diende zijn claim donderdag in bij de bomvolle rechtbank in München. Een belegger in de inmiddels genationaliseerde bank, die 160.000 euro verloor, riep Funke op te accepteren dat hij fouten heeft gemaakt en dat hij moest proberen die enigszins te herstellen

  Het is toch triest gesteld met zelfreflectie en eigenwaarde, eigenschappen die men bij de verantwoordelijkheid die een toppositie nu eenmaal met zich meebrengt, wel mag verwachten…

 46. Juan Belmonte says:

  @ adamus

  Merci voor de suggestie, ‘t is daar vast niet zo gezellig en inhoudelijk als alhier, geen behoefte.

 47. Ain says:

  @47

  In de komende aflevering van mijn favoriete programma, de Beagle. Over moraliteit:

  “Redmond O’Hanlon doet aan boord fijntjes uit de doeken hoe Darwin langzaam maar zeker tot de conclusie kwam dat we afstammen van een aapachtige, die ook de huidige apen als nakomeling heeft. En hoe die conclusie tot woedende reacties leidde uit alle hoeken van de 19e eeuwse samenleving.

  Op de Clipper bevindt zich psycholoog en bioloog Marc Hauser. Volgens Hauser zijn wij wel degelijk uniek. En die uniciteit manifesteert zich vooral op het gebied van de moraal. Geleerden hebben lang beweerd dat morele oordelen voortvloeien uit rationele overwegingen. De samenleving bepaalt wat goed is en wat kwaad. Hauser beweert echter dat de moraal een uniek menselijk instinct is.

  Aan boord van de Clipper zweten we mee met de bemanning, die een aantal morele dilemma’s voorgelegd krijgt. Wat voor beslissing neem je voor jezelf en anderen als het er op aankomt – de Clipper als Titanic. Eenmaal moreel aan de kaak gevoeld, gaat Redmond in Kaapstad op zoek naar ‘het aapachtige’ in de mens.

  Ook gaan we in Zuid Afrika op pad met Justin O’Riain, als wetenschapper verbonden aan de universiteit van Kaapstad. Hij onderzoekt het gedrag van bavianen, vergelijkt het met het gedrag van mensen en komt tot interessante conclusies. De mens is een zeer agressieve primaat, die van zijn natuurlijke familiestructuur is afgedwaald en daarom is er veel immoreel gedrag in onze maatschappij.”

 48. ll says:

  Er is duidelijk paniek in de hele wereld. De situatie is mogelijk nog veel erger dan toen Lehman viel.

 49. Patrick says:

  @41 Adamus, interessant stuk dat wijst op wat ik hier ook al eens aankaartte: de “liquidity trap”.

  Ook volledig overeenkomstig hetgeen Eric Mecking omschrijft in zijn boek.

 50. Ain says:

  De Amerikaanse Senaat heeft vandaag een wetswijziging aangenomen waardoor het moeilijker wordt financiële instellingen op Wall Street met belastinggeld overeind te houden.

  http://www.fd.nl/artikel/14852596/vs-wil-banken-niet-meer-redden-overheidsgeld

 51. adamus says:

  50

  onze graanschuur.

 52. Ain says:

  DNB verbreedt bankentoezicht

  “Hoogduin is bij DNB onder meer verantwoordelijk voor financiële stabiliteit. Volgens hem zijn er momenteel vier grote potentiële bronnen van instabiliteit voor het financiële stelsel.

  Daarbij gaat het om de ontwikkeling van de huizenmarkt, de buffers in het financiële stelsel, de beschikbaarheid van liquiditeit en veranderingen in de waarde van het onderpand bij financiële transacties.”

  Interesting…

  http://www.nu.nl/economie/2242112/dnb-verbreedt-bankentoezicht.html

 53. ll says:

  Het is wel grappig om te zien dat de markt het voortouw heeft en de politiek steeds een paar stappen achter loopt, en in feite met de rug naar de muur staat. Maar ja, iedereen is met recess….toch

  Adamus, graanschuur van Olland was de Blauwe Stad, en die staat nu voor een groot gedeelte onder water.

  Wat wij nodig hebben zijn oorlogsakkers.

 54. adamus says:

  heeft Westerman (van dat boek) recent ook iets over gezegd geloof ik.

  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/de-graanrepubliek/1001004005449002/index.html

 55. adamus says:

  In de Bl.stad vormt zich nu laagveen.

 56. Ain says:

  kan er over een tijdje weer turf gestoken worden!

 57. Ain says:

  Als de gasbel leeg is.

  Helaas is de natuur niet zo snel.

 58. Martijn says:

  937 op de Euro meetlat alweer nhz.

  Als je straks niet snel genoeg instapt bij een correctie ga je echt prijsjager worden.

 59. nhz says:

  @61:
  ja, ik zie dat EUR 950 vandaag binnen bereik is. Maar als dit niet stevig korrigeert (ruim 10% stijging in een week) dan heb jij net zo’n groot probleem als ik, zeker weten. De stijging is inmiddels absoluut parabolisch, en dat loopt nooit goed af.

 60. adamus says:

  55

  net nu FD papiertjes in handen heeft dat DNB gefaald heeft bij DSB.

 61. Martijn says:

  @63

  Mijn eindscenario is een parabolische stijging die slechts zeer gedeeltelijk corrigeert.

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/18/0504_1620_Onzekerheid_euro_particulieren_kopen_dagelijks_tientallen_kilos_aan_baar_goud.xml

  Die mensen kopen niet om te handelen. Deze stijging is een er een met een fundament.

 62. dawg says:

  Goud zou zomaar de next bubble kunnen zijn. Overcapaciteit, deleveraging, defaults op schulden. Ik ruik deflatie.

 63. harde werker says:

  DNB gefaald bij DSB?? Dat kan niet, ze hadden uitzendburo op zondag al gebeld om de telefoontjes van faillisement aan te nemen 😉

  Gingen ze niet plat… dus de vriendjes van de VVD hun geld laten weghalen behalve de VVD gemeenten haha.

  Dit is de PIM FORTUIJN van de banken, oftewel hoe dom is het publiek om alles te laten geloven!! En wat als de waarheid naar boven kom? Verjaard!!!!

 64. harde werker says:

  woede over koopsubsidie… leven van de rente van je schulden 😉

  Laten we de zweedse methode toepassen, 85% maximaal lenen.. eeehhh, heeft Zweden de Euro? 😉

 65. Martijn says:

  63

  Je had inmiddels hoop ik opgepikt dat ik een herwaardering(!) van goud verwacht?

  Dat kan alleen maar met een parabool als je de menselijke psyche een beetje kent.

  We hebben het hier over een omgekeerde knappende bubble; een vacuüm dat zich plotseling vult.

  Ik verwacht echter wel veel hogere prijzen te zien, dus dit zal hem nog niet zijn. Een correctie is mogelijk, maar ik acht het niet noodzakelijk.

 66. nhz says:

  @67:
  als de Zweden ook de pleuro hadden dan had de ECB zo’n maatregel natuurlijk nooit toegestaan … stel je voor dat je verstandig financieel beleid gaat voeren en de kredietgroei een beetje inperkt. Niet dat de Riksbank zulk fantastisch beleid voert overigens, ze zijn weinig beter dan de ECB, FED, BOE etc.

  De enige ‘westerse’ centrale banken met redelijk verstandig beleid zijn die van Australie en Nieuw Zeeland.

 67. nhz says:

  @65:
  voorlopig is het nog geen bubble aangezien bijna niemand er van gehoord heeft. Als het NVM journaal dagelijks de goudprijzen of nieuws over goudmijnen meldt dan moet je gaan oppassen.

  Dat neemt niet weg dat het sentiment onder goldbugs soms wel al echte bubblewaardes aanneemt. Er lopen nu overal balonnetjes leeg en die lucht moet ergens naar toe, voor een deel worden daar goudbellen mee geblazen.

 68. Patrick says:

  @65 Goed mogelijk dawg, ik denk zelf ook in die trant, maar Goud is ook een angstindicator en kan daarom goed performen in een deflatie scenario.

 69. Martijn says:

  Goud zou zomaar de next bubble kunnen zijn.

  Bubbles zijn erg hot tegenwoordig. Hoorde de kapper op de hoek er laatst ook over. Dat was ten tijde van de huizengekte wel anders.

  Misschien zit de bubble wel in het zien van bubbles; iedereen ziet ze tegenwoordig overal.

  Tegelijkertijd vragen erg weinig mensen zich af wat nou echt waarde is, en hoe het komt dat we over de afgelopen 6000 slechts 40 jaar in een papieren munt zonder gouddekking hebben geloofd.

  We zitten nu middenin die bubbel.

  En om aan de gekte mee te doen: zou de bubbel niet in papier zitten?

 70. Martijn says:

  We zitten nu middenin die bubbel.

  Moet lezen:

  We zitten nu middenin die 40 jaar.

 71. adamus says:

  sorry, 66, de commissarissen hebben van Dijk en de Jong naar huis gestuurd.

 72. adamus says:

  nhz, als ict’er zou je in Zweden financiëel helemaal uitgekleed zijn. Tijdje geen werk kun je daar niet hebben bij die socialisten.

 73. Juan Belmonte says:

  @70 adamus

  Mooi, Juan wist niet dat schulden de oorzaak van de Franse revolutie waren, inflatierevolutie dus 🙂

 74. Juan Belmonte says:

  @72 Zweden heeft nogal grote collectieve lastendruk en ook alcohol en tabac gaan via vader Staat Systembolaget

  Er waren tijden dat belasting werd geheven op het aantal ramen in een huis, hiermee had de belastingdienst een zichtbaar effect op architectuur en verbouwingen (lees iedereen metselde ongebruikte ramen dicht).

  Pruimtabac tussen de tanden, ziet men hier niet meer, Snuss……..

 75. adamus says:

  juan, het kan nog gekker. De gemeente Utrecht verhuurt zelf woonboten aan hoeren.

 76. nhz says:

  @74:
  ik denk niet dat de schulden de oorzaak waren, het was eerder een symptoom van een failliet beleid dan de oorzaak van wat volgde. De gelijkenis met vandaag de dag, zowel in de US als EU, blijft wel treffend …

  @75:
  Zweden is extreem doorgeschoten voorbeeld van ‘socialisme’, kan nooit goed aflopen. Als je leest wat voor absurde regelingen voor bijv. zwangerschapsverlof ze daar hebben, dat gaat werkelijk alle voorstellingsvermogen te boven. De ontevredenheid schijnt ook daar dicht bij het kookpunt te komen, in bepaalde kringen, partijen a la Wilders doen het goed.

 77. Juan Belmonte says:

  Om met multinationals verder te gaan: 9 miljoen inwoners: Saab, Volvo, H&M, Ericsson, Vattenfall, Ikea…

  Andere koek dan Spanje, hoewel niet meer alles in eigen handen is natuurlijk.

 78. nhz says:

  @76:
  met huursubsidie mag ik aannemen? De dames zullen vast niet hun volledige inkomsten opgeven …

 79. Juan Belmonte says:

  @75 🙂

  De polder moet natuurlijk ook de geschiedenisboeken in, maar ja NL is ook het enige land waar men strenger is op roken (tabac) dan op softdrugs …..

  En dat met Finlandia spelend…

 80. adamus says:

  nhz, huursubsidie per dagdeel? Ik mag toch aannemen dat het een soort van bedrijfswoningen zijn. Zal wel 0 tarief btw zijn.

 81. Juan Belmonte says:

  Waarmee gelijk aan financiële instellingen

 82. adamus says:

  Spijker investeert daar ook Juan 🙂

 83. Juan Belmonte says:

  Gevaarlijke gedachten bij Finlandia ….

 84. Juan Belmonte says:

  @82 Investeert of zit de rit uit, dat moet nog blijken

 85. dalen says:

  @ 13

  Karel De Gucht wordt in Belgie allang niet meer serieus genomen. Hij heet al zoveel blunders begaan. Dat dit soort incompetente figuren nog zulke baantjes weten te scoren, zegt veel over het niveau van hun omgeving.

  PS
  kwam vandaag weer iemand tegen die mij vertelde dat, als er überhaupt crisis was, deze al weer over was.

  Zag ineens de kalkoen van adamus in beeld verschijnen.

 86. nhz says:

  @81:
  woning was toch waar je bed staat? maar ja, ik durf niet te zeggen dat ik de dagelijks gang van zaken in zulke bedrijven ken 😉

  @86:
  …zit de rit uit, voorzover ze er nog niet uitgevallen zijn vandaag. We gaan even lekker crashen lijkt het wel, -3% in de S&P500 hebben we al een tijdje niet meer gezien.

  Martijn heeft nu een mooie virtuele winst, de vele goldstock beleggers zullen het met lede ogen aanzien lijkt me.

 87. Juan Belmonte says:

  Saab was een moetje, de Canadezen deden het niet, een Spijkertje wel ? Saab terug van nooit weggeweest of weg van nooit teruggeweest, Juan haalt ze maar weer eens door elkaar…

  Volvo was al Ford (USA) nu chinees, die is makkelijk.

 88. nhz says:

  @89:
  zou Victor voor de overname ook geadviseerd zijn door G$? Wie weet wat er allemaal nog opduikt; Zweden stond ook nog voor honderden miljoenen garant als ik me niet vergis.

  Geely heeft na de Volvo overname ineens wel heel spectaculaire modellen, je zou denken dat de Aziatische kruisbestuiving succes heeft.

 89. ll says:

  Tjeetje wat is er aan de hand…. ING in 3 dagen min 20%, hoeveel verdampt er vandaag toch weer, oh, oh

  http://www.google.com/finance?client=gd&q=ING

 90. nhz says:

  @88:
  de amerikaanse beurs gaat gelijk door voor -5% denk ik. Maarja, na 1.5 jaar stijging op niks zou -50% in één dag net zo goed kunnen. De duikeling in de US Treasuries is helemaal spectaculair, merkwaardig – deze ‘flight to quality’ werkt even niet meer lijkt het wel.

 91. adamus says:

  Martijn heeft nu een mooie virtuele winst, de vele goldstock beleggers zullen het met lede ogen aanzien lijkt me.

  en kan een veel groter of ander huis terugkopen. T.o.v. goud zijn huizen dan veel minder waard geworden. In € veranderd er niet veel.

 92. adamus says:

  Dalen, figuren als de Gucht bestaan bij een omgeving die invloed wil hebben. Naar mijn idee.

 93. Patrick says:

  dow jones minus 6% jongens, wat gebeurt er?

 94. ll says:

  PPT gaat al aan ‘t werk hoor, don’t you worry

 95. Patrick says:

  minus 8% as we speak, wat is daar in godsnaam aan de hand?

 96. Patrick says:

  en nu 4%, daar gebeuren nu hele rare dingen…

  Van minus 9% naar minus 4% in 3 minuten.

  PPT maakt nu overuren

 97. dawg says:

  @97

  Computerhandel.

 98. Martijn says:

  Wat er aan de hand is?

  Financiële oorlog tussen Europa en de VS/USD.

  Dan gelden de normale marktregels even niet, dat gaan we steeds meer zien.

  Hier alvast een antwoord van Merkel en Sarkoos

  http://www.reuters.com/article/idUSLDE6451JA20100506

  Die zeggen nu openlijk dat ze ratingagencies – in principe een redelijk essenentieel onderdeel voor het systeem – niet vertrouwen.

  Gelukkig is fysiek goud niet aan regels gebonden.

  Nhz, het zal mij benieuwen hoe jij het er dit jaar vanaf gaat brengen.

 99. option trader says:

  Volg de Yen/ USD en je weet het allemaal.
  Carry trades!!!!!!

 100. nhz says:

  @98:
  en nu nog sluiten in de plus: move on, nothing to see here!

 101. Patrick says:

  dow jones -9% door carry trades?

  neuh.

 102. boefke says:

  Er is niets aan de hand jongens. Dit is een grotere volatiliteit dan dat we gewend zijn, echter nog niets vergeleken met wat er in de (verre) toekomst te gebeuren staat.

  Momenteel zijn er bij sommige dealers geen gouden munten meer te koop. Gebrek aan richting van de prijs lijkt me….tgaat nogal up and down.

  Wat te denken als er geen levering meer kan zijn als er gewoonweg geen goud meer is?

  Dan verlangen we terug naar de rustige 6e Mei van 2010, toen alles met een bandbreedte van maar 10% bewoog 😉

 103. Patrick says:

  Mises kom er eens in, wat is er daar aan de hand?

 104. option trader says:

  @ Patrick

  Forex stuurt alles.

  http://www.mataf.net/en/forex/usdjpy

 105. nhz says:

  @104:
  is wel spectaculair ja, zaten ineens alle Japanse omaatjes fout met hun belegging?

 106. option trader says:

  De paniekbodem is denk ik proct & gamble. Op NASDAQ van usd 60 naar 40. Op NYSE niet zo laag.

 107. nhz says:

  “De problemen met de Griekse overheidsfinanciën, de afboekingen van de kredietwaardigheid en daardoor de problemen met het bankensysteem kunnen overslaan naar Spanje, Italië, Portugal, Ierland, maar ook naar Groot-Brittannië. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody’s. ”

  is maar goed dat de polder immuun is voor problemen elders in de pleuro zone. Bij ons blijft de rente lekker bij nul, wat er ook gebeurt; dus geen reden voor zorgen over de huizenhoge hypotheekschulden.

 108. dalen says:

  Dat heet een volatile markt. Was dat vlak voor de echte crash in 1930 ook niet zo?

  Riemen vast.

 109. nhz says:

  @108:
  schot voor de boeg denk ik; maar voor hetzelfde geld gaan we nog een paar maanden op licht volume omhoog. Denk niet dat beleggers er veel van geleerd hebben, ze zullen wel denken (net als bij de crash in 2008) dat we na deze intraday V-shape recovery weer doorgaan alsof er niets gebeurd is.

 110. dalen says:

  Wat zal Kees de Kort nu zeggen? De markt denkt, “Het gaat minder slecht dus het gaat goed”.

 111. Patrick says:

  Hebben we vlak voor maart vorig jaar ook intradays gehad van minus 9%?

  Kan t me eigenlijk niet herinneren…

  @104 Je zegt, t was eigenlijk een Dollar crash?

 112. Martijn says:

  Wat Kees de kort zegt maakt niet zoveel uit.

  Ik heb al best vaak proberen uit te leggen dat het oorlog tussen Europa en de USD (Washington/New York en London) is.

  Met Griekenland en de reacties begint de beurs daar inmiddels ook enigszins van doordrongen te raken, zeker nu Merkel en Sarkoos zich langzamerhand beginnen af te zetten tegen de States.

  http://www.reuters.com/article/idUSLDE6451JA20100506

 113. Martijn says:

  @115

  Trichet zegt wat ik al dacht dat hij zou zeggen (dat heb ik jullie zelfs al verteld): Griekenland kan helemaal niet uit de Euro gaan of gezet worden.

  Andere lidstaten ook niet.

  Er zijn wel wat problemen.

  Rest de conclusie: de problemen zullen weggeprint worden.

  En daaruit volgt logischerwijs een hogere goudprijs.

  En aan de andere kant van de plas zijn nog veel meer problemen.

  Nu de verkiezingen in GB er doorheen zijn zullen we daar wel de focus gaan leggen op de problemen en hun aanpak.

  Daar gaat de beurs ook niet vrolijker van worden.

  Goudkevers wel.

  Ik ben er geen, ik wil gewoon mijn waarde behouden en dat kan in deze tijden nou eenmaal per ultimo met goud. Ik koop het niet voor de mooie glans en als ik andere opties zie stap ik over.

 114. option trader says:

  Dollar crash????
  Dollar is safehaven. Dollar is veel gevraagd allen YEN nog meer.
  Als het zo doorgaat is Eurozone binnen 5 jaar weg. Euro/USD naar 0.50
  Of Amerika heeft bom onder de Euro geplaatst via GS in Griekenland of Griekenland is ‘AIG’. Dat wil zeggen doorgeefluik om alle slechte banken te voorzien van extra kapitaal.

 115. option trader says:

  Iemand zat vandaag flink scheef in YEN/Euro of YEN/USD. Even positie hakken.

 116. adamus says:

  Hoe dan ook OptionTrader, Europa heeft ze (usa) de gelegenheid gegeven.
  We zullen meer los van de Vs moeten varen, of Balkenende dat nu leuk vind of niet. Gedwongen, dan maar geen JSF.

 117. Juan Belmonte says:

  Maarten Schinkel in NRC: Balans ECB

  2006: 1084 miljard euro
  2007: 1164
  2008: 1405
  2009: 1823
  nu 1956

  In 4 jaar een verdubelling, ofwel +900 miljard = 3000 euro per eurozone-inwoner….

  Lijkt me dat soortgelijke cijfers in USA nog heftiger zijn ?

 118. Jasper says:

  @ 118,

  Ach, het was maar een computerfoutje. Eventjes verstoppertje gespeeld met 1 triljoen dollar. Dat is maar 300% van het BNP van Griekenland.

  Ik denk dat er snel een paar stabiliserende maatregelen moeten worden genomen voor een stabiele beurs: transactiekosten en een minimale aanhoud-tijd van 1 dag voor alle aandelen.

 119. adamus says:

  ja, transactiekosten per nanoseconde.

  hoewel, een dag vasthouden…….

 120. adamus says:

  119

  had even moeten aanhouden, zoals die boorput.

 121. ll says:

  Het was gewoon een ordinaire crash…..

 122. Martijn says:

  Dollar crash????
  Dollar is safehaven. Dollar is veel gevraagd allen YEN nog meer.
  Als het zo doorgaat is Eurozone binnen 5 jaar weg. Euro/USD naar 0.50
  Of Amerika heeft bom onder de Euro geplaatst via GS in Griekenland of Griekenland is ‘AIG’. Dat wil zeggen doorgeefluik om alle slechte banken te voorzien van extra kapitaal.

  Of het gaat niet zo door.

 123. adamus says:

  Ingezonden stuk in Trouw:

  Jan J. Latten (de demograaf):

  “de hypotheekrente voor een tweede huis op het platteland zou aftrekbaar moeten zijn”.

  “kosmopolieten kunnen van dorpen toplocaties maken”

  “voor internationaal geörienteerde toptalenten zijn de randgebieden aantrekkelijk”

  op de kermis stond ooit iemand die “het oplichterje” werd genoemd en die riep om zijn waar aan te prijzen: “klets die gulden”.

 124. adamus says:

  114

  “bedrijf” naast de staat. Reuze interessant. Kan een eigen leven leiden en uiteindelijk de staat een zombie.

  variatie op “bedrijf” naast of in bedrijf.

 125. Martijn says:

  Ludwig,

  Op Tanzanian Royalty – op dit moment de enige mijn die ik nog in mijn portefeuille heb, gister de andere twee verkocht – staat eindelijk rendement.

 126. nhz says:

  @129:
  die Latten is een idioot of een crimineel; vermoedelijk beide.

  “Wel komt de overheid tegemoet aan behoeften van trendsettende succesvolle burgers. ”

  dat lijkt me de samenvatting van zijn verhaal; de rest is kolder en leugens.

 127. adamus says:

  Latten is professor, hoogleraar.

 128. adamus says:

  Heb op BNR zojuist gemerkt dat de ze ook niet geïnteresseerd zijn in de EU perikelen.
  Gewoon: voor vs tegen. Uitleg maakt niet uit, gewoon op naar volgende item.

 129. Patrick says:

  Heb t ook gehoord adamus, bellers die iets wilden gaan uitleggen over de achterliggende oorzaken werden afgebroken; niet interessant voor de luisteraars.

  Ze wilden alleen maar horen: moeten de banken voor straf meebetalen aan griekse steun of niet.

 130. Goudbelegger says:

  @131 BNR is wel heel typisch voor deze tijd, wat jonge mensen die babbelen over niks. Ze zijn ook nog behoorlijk links, terwijl ze zogenaamd een zakenzender zijn.

 131. adamus says:

  Europe’s strongest members countries, Germany, France, Holland, have been on a course to bring the Euro down for months now, and they now get what they wanted all along

  http://theautomaticearth.blogspot.com/2010/05/may-6-2010-and-out-of-blue-came-credit.html

 132. Patrick says:

  Deflation is banging our doors.

 133. adamus says:

  de (local) taxman ook hoor.

 134. Patrick says:

  Het één sluit het ander niet uit 🙂

 135. adamus says:

  zijn we allemaal de pineut.

 136. Patrick says:

  Het einde van de wereld.

  Lucifer.

 137. Martijn says:

  143

  Toen we voor het eerst vuur gingen maken kwam er logischerwijs een vuurgod – lucifer.

  Toen we later gingen landbouwen kregen we een vruchtbaarheidsgod – een soort bok met horens.

  Toen later andere goden en uiteindelijk het Christendom kwamen moesten die oude godsdiensten verbannen worden, en dus werden de oude goden slecht – de duivel.

  Met lucifers en horens zijn niets mis.

 138. nhz says:

  @132:
  vandaar, ik had het kunnen weten. Vermoedelijk ook zo’n leerstoel die linksom of rechtsom wordt betaald door de banken of de vastgoed maffia.

  @135:
  dat kun je wel zeggen ja, al denk ik dat het teveel eer is om deze lieden van een doelgericht plan te betichten, daar zijn ze te dom voor.

  @136:
  geen sprake van, kijk maar eens naar de inflatiecijfers is o.a. UK, Ierland en Griekenland. Allemaal enorm oplopende inflatie, zit inmiddels officieel al op 3.5-5% dus volgens de oude methode al boven de 10%. En het loopt rap op ondanks alle ‘deflatie’ verhalen. De reden is dat het financiele systeem geen deflatie meer toelaat, op iedere krimp wordt gereageerd met extra geld bijdrukken. Sinds twee weken doet de ECB ook volmondig mee aan de gekte.

 139. nhz says:

  @141:
  je vergeet nog Mercurius, god van de handel, winst en dieven (desgewenst ook nog van de farma maffia). Die was wél goed blijkbaar in de joods-gristelijke traditie, want hij is nu overduidelijk de machtigste van het stel 🙂

 140. Martijn says:

  De reden is dat het financiele systeem geen deflatie meer toelaat, op iedere krimp wordt gereageerd met extra geld bijdrukken.

  Inderdaad. Zo zeggen sommigen hier al ruim een jaar – zo niet langer, maar goed, verschil van mening is altijd leuk.

  Er zitter er volgens mij nog tussen die wel in deflatie geloven.

  Succes!

 141. Patrick says:

  @143
  De afname van de hoeveelheid beschikbaar krediet zal weldra de hoeveelheid bijgedrukte currency overtreffen.

  Om met Dr. Faber te spreken: “we are all doomed”.

  (en hij keek er nog blij bij ook)

 142. Ilargi says:

  Stoneleigh, senior editor of The Automatic Earth, visits Holland on her European lecture tour. She addresses the realities of a deteriorating world economy.

  One date is set, June 14, De Waag, Nieuwmarkt, Amsterdam.

  Other dates are available from June 15-19. Anyone interested in organizing a Stoneleigh talk please send an email to theautomaticearth@gmail.com.

 143. Martijn says:

  148

  Faber verwacht al ruim een jaar inflatie.

  En het bijdrukken van currency zal weldra het vertrouwen in de munt beginnen te schaden.

  Dan krijgen we nog meer vlucht richting goud.

  En inderdaad, zaken die op krediet gekocht worden zullen het aanzienlijk minder doen.

  Een beetje een gemengd plaatje dus.

  Maar goedkoper eten gaat niemand, en cash wordt niet meer waard.

 144. nhz says:

  @145:
  ik denk dat je wellicht gelijk krijgt, maar pas nadat de hyperinflatie heeft toegeslagen en de (meeste?) spaarders en andere economisch verstandige spelers heeft uitgewist.

  we are all doomed: tijd om alle aardbewoners een gratis abo op het gloom-boom-doom rapport te geven 😉

 145. Martijn says:

  149

  Als we met zijn allen gaan wordt het er nog gezellig.

  Maar ik lees de site eigenlijk nooit.

 146. Martijn says:

  Europe’s strongest members countries, Germany, France, Holland, have been on a course to bring the Euro down for months now, and they now get what they wanted all along. I still see little or no sign that people even begin to understand how important exports are in a world where the only money you don’t have to borrow to quench your deficits will have to come from exports.

  Ik zei ook al dat Duitsland helemaal geen problemen met een lage euro heeft als grootste exportland van de eurozone.

  Volgens mij is de EU nog best redelijk in controle, al lijkt dat misschien niet zo te zijn.

 147. adamus says:

  (en hij keek er nog blij bij ook)

  schadenfreude?

 148. Martijn says:

  We’re never going to come back to where we once were. We’ll be forever much poorer than we were way back when.

  Dat is voor paper bugs.

  De saldi op de banken dalen, de waarde van huizen en pensioenen ook.

  Maar de reële waarde die mensen aan die bedragen toeschreven is er nooit geweest.

  Wat dat betreft zijn we niet armer geworden, maar is het slechts onze perceptie die meer realistisch wordt.

  En wie in goud dacht gaat er geen steek op achteruit, en waarschijnlijk zelfs op vooruit nu meer mensen zich bij zijn denken aansluiten.

 149. Patrick says:

  @148 Eens,

  Maar ik ben wel erg benieuwd hoe de EU uiteindelijk gaat kiezen voor krimp i.p.v. geld drukken als er bij het minste of geringste steeds rellen uitbarsten…

  Alleen keiharde bezuinigingen die ook werkelijk worden gerealiseerd kunnen de EU redden van een hyperinflatie scenario zoals waar de VS op afstevenen.

 150. adamus says:

  Maar ik lees de site eigenlijk nooit.

  lang, maar leuk. Dacht dat die link van jou kwam, ooit.

 151. adamus says:

  patrick, ik verwacht geen relletjes rondom het standbeeld van JP.Coen of in Barneveld.

 152. adamus says:

  Ik ving gisteren nog een stuke tv op over Stroink een vastgoed man. Hij wil iets in landelijk bestuur en HRA afschaffen. “hra” een subsidie op duur wonen”.

 153. Martijn says:

  157

  Zou goed kunnen, ik ken de site wel, maar kijk er niet vaak.

  Hij was me een beetje ontschoten.

  156

  De EU gaat voorlopig nog wel wat bijdrukken, maar vergis je er niet in dat de echte QE hier vele malen minder is dan aan de overkant van de plas.

  Deflatie zie ik – op de kridietafhankelijke sectoren zoals vastgoed – niet echt gebeuren hier.

  Hyperinflatie ook niet. De USD gaat er eerder aan dan de Euro, en dat maakt de Euro uiteindelijk sterk.

 154. adamus says:

  We kunnen trots zijn. Onze eigen tovenaarsleerlingen hebben hier jarenlang aan geknutseld en nu is het monster los. Een Frankenstein creatie die niet kan functioneren omdat de gemeenschappelijke munt er wel is, maar geen fiscale besturing is voorzien.
  De enige remedie is dan ook een vloedgolf aan geld.

  Gelukkig heeft Nederland niets te vrezen, want wij gaan hier aan verdienen. En België ook.

  http://www.inveztor.nl/pagina/blog/view/11762

 155. Jasper says:

  Laten we onderscheid maken tussen monetaire inflatie en prijsinflatie.

  Monetaire inflatie is een feit. Echter leidt het dit maal in eerste instantie niet tot prijsinflatie omdat het extra geld het gros van de bevolking niet bereikt. Sterker nog, deze worden geacht de broekriem aan te trekken. Dit zal uiteindelijk gemiddeld tot prijsdeflatie leiden, waarbij voedsel, water en energie misschien wat duurder wordt maar de prijs van luxe goederen en huizen gaat instorten.

  Pas als de lonen weer mee gaan meegroeien met de monetaire inflatie, zal er sprake zijn van prijsinflatie. Maar dat gaat nog een paar jaar duren.

 156. adamus says:

  Deflatie zie ik – op de kridietafhankelijke sectoren zoals vastgoed – niet echt gebeuren hier.

  is dat deflatie of gewoon correctie van die markt? Ik ga voor correctie. Net zoals de fietsen van Koga m.i. te duur zijn en daarom op correctie wacht.

 157. nhz says:

  @151:
  kans op keiharde bezuinigingen: nul komma nul. Wat Griekenland betreft is het opmerkelijk dat nergens gepraat wordt over pensioenleeftijd boven 63, serieus belasting heffen bij de rijken, etc. Er is geen sprake van fundamentele wijzigingen, alleen uitknijpen van de kleine luiden (wat alleen maar meer krimp kan veroorzaken).

  Trichet heeft deze week volkomen duidelijk gemaakt dat hij precies hetzelfde gaat doen als Bernanke: ieder probleempje wordt voortaan opgelost met geld bijdrukken.

  @154:
  als de euro sterker is dan de dollar (lijkt er van geen kant op momenteel …) dan sluit dat hyperinflatie helemaal niet uit. Je ziet het niet alleen in goud, kijk eens naar de koersen vna de AU en NZ$.
  In NZ is na een korte maar hevige dip als gevolg van de 2008 crash de economie alweer hard aan het groeien, meer dan 3%. Dit ondanks relatief hoge rente en een supersterke munt. Al dat geklets over een te sterke euro is grote onzin, het is precies andersom. Een zwakke munt is een symptoom van een doodzieke economie.

 158. nhz says:

  @155:
  hopelijk voor de Belgen verdienen ze er dan aan voordat ze Ierland etc. achterna gaan, of voordat Belgie officieel opgeheven wordt 😉

  @156:
  CPI in diverse EU landen staat al op 3.5-5% hoor, en het is overal hard aan het oplopen. De PPI staat in veel landen al op 8-20%, reken maar dat we hogere prijzen voor de kiezen krijgen. Zelfs in EU landen met grote economische problemen zoals Spanje en UK worden er nog steeds loonsverhogingen van 2% of meer uitgedeeld. Lijkt van geen kant op ‘deflatie’.

  @157:
  desinflatie zou ik zeggen, een beetje lucht wat uit een bubble loopt.

 159. Martijn says:

  Kees,

  Die Kraland heeft een drol van een column geschreven.

  Wat mij betreft kan zo’n man bij de AH gaan werken; wat heeft hij slecht door wat er speelt.

  De “nucleaire optie” die Europa nu niet eens, maar misschien in de toekomst gaat gebruiken terwijl die aan de overkant van de plas al ruim een jaar op volle toeren draait, en ook nog eens blind zijn voor het feit IMF voornamelijk Amerikaanse belangen vertegenwoordigd.

  Ik doe het nu zelf ook, maar ik vind het echt treurig om te zien hoe zo’n ventje het vanaf de zijlijn denkt beter te weten dan de heren op het schip.

  Ach, de beste stuurlui…

 160. Martijn says:

  Wat mij betreft kan zo’n man bij de AH gaan werken

  Vakkenvullen wel te verstaan.

 161. Martijn says:

  Deflatie zie ik – op de kridietafhankelijke sectoren zoals vastgoed – niet echt gebeuren hier.

  Voor de volledigheid, ik bedoelde: “Op de kredietafhankelijke sectoren na

  En inderdaad, dat kan je ook een correctie noemen.

 162. Patrick says:

  Ja duh… deflatie kun je dan ook een correctie noemen.

 163. Martijn says:

  167

  Noem het hoe je wil.

  De gemiddelde mens gaat de komende tijd meer voor zijn eten betalen en veel minder luxe kunnen consumeren, ook al dalen van de laatste categorie wellicht hier en daar de prijzen.

  In vermogen gaan de meesten er ook op achteruit, muv goudbezitterts.

  Die zouden het wel eens goed kunnen blijken te doen.

 164. nhz says:

  @160:
  Kraland heeft geen onbevlekt blazoen (ik herinner me wat onplezierige hedgie affaires) maar hij is zeker ter zake kundig, en columns schrijven kan hij als de beste. Ik kan iedereen de samenvatting van zijn Griekse commentaren aanraden – zeer to the point en ik ben het er verregaand mee eens. Jammer dat onze politici volkomen blind zijn voor dit soort signalen.

  http://www.inveztor.nl/pagina/blog/view/11754

 165. Martijn says:

  169

  Griekenland zelf ziet ie goed, het grote plaatje lijkt hem onbekend.

 166. chantal says:

  de puinhoop van belgie : http://www.tijd.be/nieuws/markten/-Ga_short_op_puinhoop_Belgie-.8912669-442.art

  Ge kunt ze toch geen ongelijk geven?

 167. Patrick says:

  Allee, we hadden toch juust afgesproken dat we van Belgie af zouden blijven eh?

  Dn huizenmarkt in Belgie kan immers ook alleen stijgen eh?

  Zut!

 168. chantal says:

  euhm… van mij moogt ge aan belgie komen… leuk om lezen altijd. Dus laat u maar eens goed gaan 🙂

  Wat de huizenmarkt er mee te maken heeft, snap ik niet.

 169. Martijn says:

  Had de Belgische overheid ook geen sell-and-lease-back grapje uitgehaald met zijn vastgoed?

  België is zeker ellende, en als men daarop gaat leunen gaan we misschien nog een keer.

 170. chantal says:

  er zal wel iets vallen. En degene die valt, zal de rest meesleuren in de afgrond.

 171. ll says:

  Tja jongens op, CNN praat men nu over de Matrix, computers die de markt hebben overgenomen.

  Trouwens het spel begint weer.

 172. ll says:

  @ 154 jasper, klopt daar had Mises het ook over, maar die had het over monetaire inflatie en prijsdeflatie.

 173. adamus says:

  magnetische velden vanuit IJsland.

 174. adamus says:

  en het is nog maar de testfase…….

 175. ll says:

  Op RTLZ, nul vertrouwen in de politiek, nul vertrouwen in de ECB, en niemand weet een uitweg uit deze malaise.

 176. nhz says:

  @175:
  de VS is dus best al ver met de correctie. NL is als je in goud meet ook al ver gevorderd denk ik, ik zal een dezer dagen eens proberen een grafiekje te maken op basis van de Herengracht index.

  @176:
  beginnen met alle politici en bankiers naar huis sturen, om te voorkomen dat de puinhoop nog veel groter wordt.

 177. Martijn says:

  181

  Het bizarre is dat men het in de VS al maanden voor elkaar krijgt om opgeklopte en verzonnen verhalen over een zogenaamd herstel aan de man te brengen, terwijl men hier compleet lijkt te vergeten ook maar enige aandacht aan de media te besteden.

  Wat dat betreft lijkt men het in Europa niet echt onder controle te hebben.

 178. Hugo says:

  @174

  ” Wat dat betreft lijkt men het in Europa niet echt onder controle te hebben.”

  Uitstekende zaak. De Euro dient te worden gereduceerd tot een betaalmiddel. Zal de politieke unie de nek omdraaien en al die facisten, sociopaten ed hun macht danwel financiering ontnemen.

 179. Peter says:

  @173: Martijn,

  Hoeveel hedendaags relevant nieuws geeft bijvoorbeeld de NOS ons?

  Als ik van hun uit zou moeten gaan is er nooit een crisis geweest. Of een aanwezig aangezien ze het enkel over onbenulligheden hebben van semi-socialistische en politieke aard.

  En zelfs daarin zuigen ze ballen. De end-game kun je zelf wel bedenken. Er gebeurd zoveel relevant dat het nieuws nooit haalt, eend gaat de wekelijkheid het nieuws achterhalen en dan is iedereen furieus.

 180. boefke says:

  Volgens bij merust dit op een bisverstand. Gaat u allen rustig naar med, slaap lekker en baak u vooral geen zorgen. De overheid zorgt voor u!!

  afz.

  Malkenende

  Oh, foutje…..de B moet een M zijn en vice versa 😉 (wat doet de beurs na dit verhaal)?

 181. adamus says:

  meur(s).

 182. boefke says:

  hahaha, zie je…ik mis de scherpte van een echte handelaar adamus.

 183. Get a Life! says:

  En? Is het waarschijnlijk dat we binnen een jaar op pariteit zitten met de dollar?
  Zit erover te denken een deel van het eigen vermogen in euro’s om te zetten naar dollars.. Wat is in dit geval handig? EUR omzetten naar de $ rekening van bijv. Alex?

 184. adamus says:

  Jan kees mag het weten bij P&W. Wat heeft die gast veel woorden nodig om de zaak af te dekken.

 185. adamus says:

  De econoom, bijgenaamd Dr Doom, is kritisch over de Europese Centrale Bank. Volgens hem zou de ECB weer moeten beginnen met het pompen van liquiditeit in de markt.

  Dr. Doom.

 186. ll says:

  ECB is moe, kees, en is de regie kwijt.

 187. Okkie says:

  Eigenlijk wisten we dit al.
  “De Nederlandse bank was het schoothondje van de van de financiële sector”
  http://welingelichtekringen.nl/de-nederlandse-bank-was-het-schoothondje-van-de-van-de-financi-le-sector.html
  Zie verder de Volkskrant van vandaag.

 188. ll says:

  Klopt Okkie, ‘tot nu toe heeft dnb nog geen regels ontwikkeld’ stuk uit Volkskrant 1996

 189. adamus says:

  Van den Adel ziet ongekende groeimogelijkheden. Enthousiast vertelt hij: ‘De Nederlandse markt voor hypothecaire leningen omvat 450 miljard gulden. Laat daar derivaten op los, breng rente en aflossingen onder in een apart verhikel. Je kunt er beleggingsfondsen mee beginnen en opties. Als je dat allemaal doet, kun je die markt van 450 miljard nog eens verdrievoudigen.’

  Dat er bij niemand een lichtje ging branden toen Scheringa zei: “als wij bank worden kunnen we 10x zo groot worden, makkelijk”.

  die 450×3 is aardig uitgekomen.

 190. nhz says:

  @184:
  overzetten naar dollars, na een daling van 10% in een paar weken? Een rekening bij een broker kan een optie zijn, let wel op dat ze daar meestal vrijwel geen rente betalen over je saldo (bij Binck, bij Alex misschien beter), en soms worden erg ongunstige conversie tarieven gehanteerd. Dus die kosten komen er nog bovenop.

  @187:
  ja, we weten inmiddels wel wat Dr.Doom te melden heeft. Hij preekt (net als bijv. Ambrose Evans-Pritchard van de Telegraph) uitsluitend nog voor de parochie van het internationale bankster gezelschap, en bovenal Soros en de Rockefellers: long inflatie, short euro. Met onafhankelijke analyse heeft het niks meer te maken; roubini heeft trouwens een beroerde trackrecord wat de beurs betreft.

  @188:
  “Hoe het anders kan bewijzen twee Noord-Europese landen, Ierland en Litouwen. Beide hebben een veel omvangrijkere ombuigingsoperatie in gang gezet dan Griekenland van plan is, maar je hoort ze niet piepen. ”
  Misschien dat Jaap ze niet hoort piepen, maar dat komt dan omdat hij Oostindisch doof is. In Litouwen is naar mijn indruk een stille revolutie aan de gang, de maatschappij wordt opgesplitst in mensen die nog meedoen (doorgaans EU profiteurs, de internationale financiele elite) en de rest.

  Het is een illusie te denken dat er in Griekenland net zo makkelijk bezuinigd kan worden, gezien de historie van het land. De enige verstandige optie is ze uit de euro zetten en het zelf laten oplossen; en de banken onderling de schade laten slikken – zal uiteindelijk voor de maatschappij veel goedkoper blijken.

 191. adamus says:

  nhz,

  Taleb zegt: ga short op usd.

 192. adamus says:

  nhz,

  3 jaar geleden kon je in Brussel struikelen over de subsidie-ondernemetjes uit de Baltische staten om voor hun zaakjes te pleiten.

  Overigens ook Duitse “kleintjes” die kwamen pleiten tegen de businesscase van Tmobile.

 193. adamus says:

  Etniciteit Griekenland, van wiki gepikt:

  De bevolking bestaat voor het grootste deel uit etnische Grieken. De grootste expliciet erkende minderheid is de moslimminderheid van Griekenland, waartoe Albanezen, Turken en Bulgaren (Pomaken) gerekend worden. Zij leven vooral in het noorden van het land. Daarnaast zijn er kleinere erkende minderheden van Joden en Armenen. Tevens wonen er in Griekenland veel andere nationaliteiten, met name uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
  [bewerken]

 194. adamus says:

  Jaap zei begin van deze eeuw in het rtlz programma van Willem Middelkoop, op de vraag “waarom Robeco nu meer in aandelen ging” het volgende:

  Omdat particulieren anders rechtstreeks gaan beleggen, want dan hebben ze een beter rendement dan bij Robeco, die meer in de obligaties zit. Kennis van mij heeft een gehalveerd pensioen via robeco.

 195. Martijn says:

  200

  Ludwig had het goed gezien, sommige mensen die hier komen verdienen het om uitgekleed te worden.

  nhz heeft zijn hengel inmiddels ook gevaarlijk dicht achter het net hangen volgens mij.

 196. Mark1 says:

  De reacties op dit artikel in de Telegraaf zijn weer opvallend voor een `rechtse` krant, de meest zijn voor afschaffing van de HRA en koopsubsidies. Ik vermoed dat dit komt omdat de lezers op het internet veel jonger zijn en nog voor het eerst een huis moeten kopen, dit vertegenwoordigd dus niet de gemiddelde Telegraaf lezer. Jongeren snappen echt wel dat die subsidies er eigenlijk niet voor hen zijn maar alleen maar om de huizenprijzen kunstmatig hoog te houden. Je wordt daardoor gedwongen om je hoofd in een gigantische hypotheekstrop te duwen maar daar heeft de overheid maling aan. Meer dan de helft van de bevolking heeft inmiddels een ´eigen´ huis en zit dus niet te wachten op daling van de huizenprijzen, dat gaat je dus stemmen kosten! Tijd voor een jongere partij!!!!

 197. adamus says:

  martijn, ik zou mijn geld nog liever onder het hoofdkussen leggen of achter de plinten duwen dan op een bank. Misschien dat de goudprijs even, een week of zo, pas op de plaats maakt, immers iedereen denkt dat die te hoog is.
  De politiek loopt nu toch heel erg achter de markt aan.

 198. nhz says:

  @196:
  kwa timing lijkt me dat nu een beter advies ja … maar Taleb heeft ook niet zo’n goede track record wat beleggen betreft.

  @197:
  het is één corrupte zooi in Brussel, daarom hoogste tijd dat het geld van ze afgepakt wordt zodat ze de puinhoop niet nog groter kunnen maken. Maar je ziet dat ze de puinhoop dus gebruiken om nog veel meer macht naar zich toe te trekken 🙁

  @198:
  in Spanje en Italie is het niet anders, al zijn de etnische verschillen soms wat kleiner. In Italie wordt ook al een splitsing ‘a la Belge’ voorgesteld …

  @199:
  gehalveerd? dan heeft hij geluk gehad …

  @200:
  ??

  @201:
  misschien dat de mensen die het snappen relatief wat meer reageren omdat ze boos worden van domme artikelen?

 199. adamus says:

  199

  zag er naar uit dat d66 die jongere club zou kunnen worden. Ze hebben nu Rinnooy K en Wijers van stal gehaald en Boele Staal staat ook achter de coulissen.

 200. adamus says:

  het is één corrupte zooi in Brussel,

  maakt het probleem België meteen meer behapbaar.

 201. adamus says:

  @ 203

  het opheffen van Brussel dus.

 202. ll says:

  Admin, telling klopt niet

 203. adamus says:

  Taleb was slechts een tegengeluid.

 204. Martijn says:

  206

  Ik zie je nog wel prijsjager worden en later misschien ook nog het deksel op je neus krijgen met het papiergoud dat je wel hebt.

  Maar goed, daarmee loop ik misschien wat al te veel op de zaak vooruit; er is nog ruimte zat om je te herstellen, en misschien komt er nog wel een correctie in het goud.

  /

  211

  De tijd van de dollar komt snel genoeg; als er iets een zeepbel is dan is het die munt wel.

 205. adamus says:

  Om nu veel goldmoney bij James Turk te regelen lijkt me ook weer zo wat. Ik verdomd weinig tegen van mensen die dat doen overigens. Allemaal fysiek of aandelen?

 206. adamus says:

  Om nu veel goldmoney bij James Turk te regelen lijkt me ook weer zo wat. Ik kom verdomd weinig mensen tegen die dat doen overigens. Allemaal fysiek of aandelen?

 207. Martijn says:

  Goldmoney heb ik me niet in verdiept. Aandelen zijn geen goudbezit en de belastingen gaan de stijging daar op ten duur cappen.

  Fysiek op de een of andere manier lijkt mij de beste optie. Middelkoop biedt ook opslag; lijkt mij een redelijk alternatief.

 208. Martijn says:

  216

  Europa gaat de Amerikaanse onruststokers harder aanpakken, en terecht.

 209. nhz says:

  @Martijn 1.11pm
  (mijn telling klopt blijkbaar niet met wat anderen zien …)

  Om de speculators harder aan te pakken komen de EU kleptocraten met een algemeen euro bailout mechanisme, zodat er voortaan bij de eerste onrust gelijk met miljarden belastinggeld gesmeten kan worden. Bailouts forever!! De speculanten rollen over grond van het lachen.

  Oja, en ze gaan ook iets doen aan de structurele begrotingstekorten enzo: “Each one of us is ready, depending on the situation of his country, to take the necessary measures to accelerate consolidation and to ensure the sustainability of public finances”. Waarschijnlijk net zo ‘ready’ als dat de Balkenbende ready is om iets aan de HRA te gaan doen.

  Einde van de euro in zicht, als ik puur op fundamentels belegde stapte ik volgende week voor zeker 50% in goud. Maar beleggen op basis van fundamentals is meestal een recept voor verlies maken, zeker op de wat kortere termijn.

 210. ll says:

  Hallo, we hebben een schuldencrisis, die ga je toch niet oplossen met nog MEER schulden……wat een paniekvoetbal, waar zit het intellect van Europa, kan me nu best wel voorstellen dat de markt alle vertrouwen is verloren in de politiek, en in de ECB. Het is tijd om te betalen, niet om meer te lenen.

  http://www.fd.nl/artikel/14877413/extra-eu-vergadering-nodig-noodfonds

 211. adamus says:

  il,

  de markt heeft het vertrouwen misschien verloren, het grote publiek nog niet.

  Trichet leest ook nog wel eens een gedichie hoor, maar markten worden -meestal- niet geleid door intellectuelen. Laat ze dan ook wegblijven van markten. Klinkt wel erg libertaries, sorry.

 212. Hugo says:

  @207

  Geloof er helemaal niets van. De Europese leiders vinden dit genieten en was in januari al aangekondigd.
  http://www.smh.com.au/business/world-business/sarkozy-warns-of-threat-from-weak-us-dollar-20100108-lx57.html

  Dit wordt gebruikt om weer wat nieuwe regeltjes te kunnen maken. Voelen ze zich weer stoer en ziet er goed uit voor de Buhne. Kunnen ze meteen wat capital controls invoeren.

  Verder is Sarkozy gewoon een pion van de VS. Zat in het zelfde jaar als Balkje in het International Visitor Leadership Program
  http://exchanges.state.gov/ivlp/ivlp.html
  ”The International Visitor Leadership Program (IVLP) is the U.S. Department of State’s premier professional exchange program. Launched in 1940, the IVLP is a professional exchange program that seeks to build mutual understanding between the U.S. and other nations through carefully designed short-term visits to the U.S. for current and emerging foreign leaders.”

  Mijn inschatting, VS en de EU helpen elkaar met een zo gecontroleerd mogelijke devaluatie. Dit is poppenkast op het hoogste nivo om maar een zondebok te kunnen vinden voor eigen falen.

  Beste wat je kunt doen is hard lachen om de show (en wat fysiek goud kopen).

 213. nhz says:

  @213:
  dat bedoel ik, dé methode om de euro volledig om zeep te helpen. Maar de kleptocraten weten niet beter en watertanden al bij de gedachte aan de supervette baatjes die dit gaat opleveren bij de EU multinationals. Ik hoop dat de volkswoede straks niet aan deze oplichters voorbijgaat.

  Misschien kunnen de Griekse anarchisten in plaats van een paar tamelijk irrelevante lokale banken eens één van de bolwerken in Brussel ofzo stevig aanpakken? Dan hebben wij er misschien ook nog wat aan.

 214. Arno says:

  De markt moet zn werk doen. Laten we dat nou niet verstoren met allerlei subsidies. Dat is op de lange termijn veel beter.

 215. option trader says:

  GS en JPM zitten te wachten totdat de ECB schuldpapier gaat opkopen tegen het volle pond net als de FED.
  Lang leve de lage rente. Hoe lager de rente hoe meer deflatie.
  10Y yield ook even een klap op z’n kop gehad. Lager en lager met die rente’s

  http://finance.yahoo.com/echarts?s=%5ETNX#chart1:symbol=^tnx;range=1y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined

 216. Hugo says:

  @211

  Voor als je de lijntjes leuk vind. Sarkozy was de top advocaat van Berlusconi in Frankrijk voordat ie president werd. Berlusconi steunt de voordracht van de Italiaanse centraal bankier om Trichet op te volgen. Laat die Italiaans centraal bankier nu toch ex Goldman Sucks zijn. Het is publiek geheim dat naast Griekenland Goldman ook Italie heeft ‘geholpen’ met toetreden tot de Euro. Is het toevallig dat een een Fransman hoofd IMF en hoofd ECB is terwijl hun president door de Amerikanen is opgeleid?

  Zoveel vragen en geen journalistiek te bekennen.

  Overigens blijf ik erbij dat de Euro een prima betaalmiddel is. Ik maak me wel wat zorgen over de penetratie van buitenlandse belangen in ons betaalmiddel. Nout ‘trilateral commission’ Wellink is daar een ander voorbeeld van.

 217. option trader says:

  Ja Hugo, een mooi zooitje is het.
  Ook leuk dat ze zichzelf aanklagen die Government Sachs.

 218. option trader says:

  Iedereen begint flauw te worden op de Euro. Misschien een deze weken maar eens long gaan, incl. AEX.

 219. Hugo says:

  Nog een leuk lijntje is Balkies broer als CEO van een US pijplijnclub een pijplijn door Afganistan wil aanleggen. Ongemakkelijke vraag. Kreeg Shell een groot olieveld in Irak in ruil voor de tonnen goud welke DNB heeft verkocht? Hoe zit t verder met de gasverkopen ver onder marktprijzen tot op de dag van vandaag aan andere Europese landen terwijl wij als burger & bedrijf de volle mep en nog veel meer moeten betalen? Lijntjes van vakbondsman naar MP naar commisaris bij shell. Vanuit shell minister van financien en weer weg. Allemaal bij 1 partij.

 220. nhz says:

  @217:
  lage rente alleen zolang het paniek is. Allemaal opgepotte inflatie, al deze sukkels die staatsobli’s kopen tegen vrijwel negatieve rente gaan grandioos verliezen, net als al die grapjassen die (langer dan een paar weken geleden) Griekse staatsobli’s kochten.

  hoe lager de rente, hoe meer INFLATIE op termijn!! Met deflatie heeft dit NIETS te maken.

  @218:
  hier kan nog aan worden toegevoegd dat Strauss-Kahn van het IMF de belangrijkste potentiele concurrent van Sarkozy schijnt te zijn bij de volgende Franse presidentsverkiezingen. Reden voor Sarkozy om IMF zoveel mogelijk buiten de deur te houden, stel je voor dat zijn concurrent Griekenland en dus de pleuro en Frankrijk gaat ‘redden’, dan kan hij zijn vette baantje vergeten (en zijn vrouw vermoedelijk ook …).

 221. adamus says:

  221

  als dat ECB megakrediet er gaat komen wil dat zeggen dat Duitsland er erg akkoord mee is. Ofwel er staat een hele grote duitse bank op omvallen?

 222. Hugo says:

  @220

  Deutsche Bank speelt rare spelletjes.

 223. Hugo says:

  @ Option trader

  Is inderdaad een puinhoop. Ik zou niet teveel in papier, bit & bites blijven hangen ze devalueren te hard.

 224. Hugo says:

  @ NHZ,

  Joy amerikaanse invloeden of amerikaanse invloeden. Aan de Frankse bevolking de keuze (smiley). De verliezer krijgt meteen een leuke corporate baan. Wel tegen stukken lager salaris dan de winnaar welke later de Hoofdprijs mag pakken.

 225. Hugo says:

  volgens mij is de site van slag. De postnummers waar we aan refereren kloppen niet na herlading van de site.

 226. adamus says:

  Het IMF, dat de laatste tijd noodgedwongen haar goud aan het verkopen is, kan met haar 700 miljard aan kapitaal onmogelijk de meubels van de V.S. en Europa blijven redden

  http://seekingalpha.com/article/198211-all-roads-lead-to-inflation-bank-for-international-settlements

  http://www.beurs.com/2010/05/08/de-belangrijkste-geschiedenisles-die-je-nooit-kreeg-57/2283/

 227. Peter says:

  Als je het artikel waar “option trader” naar linkte leest, dan mag het iedereen duidelijk zijn dat er van monetaire discipline en deflatie de komende jaren geen sprake zal zijn.

  Wij gaan allemaal de verliezen van de banken wegpoetsen, via inflatie wel te verstaan. En voor de dan natuurlijk geweldige prestatie van de bankiers, zullen zij via mega bonussen nog meer geld naar eigen rekeningen wegsluizen.

  En dat allemaal omdat de politici van vandaag, niet de gevolgen van de crisis tijdens hun bewind willen hebben. Dan moet je namelijk met de billen bloot en dat is beter weggelegd voor hun opvolgers, nietwaar?

  Een paar generaties vanaf nu, als het weer enigsinds goedkomt, zal men naar deze periode terugkijken als ware het de middeleeuwen. Men zal spreken in termen van landverraders en op macht beluste politici die zonder blikken of blozen met dictators vergeleken zullen worden.

  … als het nog goed komt!

 228. adamus says:

  we wachten op het verlossende smsje van JP.

  1000 miljard! zondagavond.

 229. adamus says:

  Laat het allemaal niet te snel gaan. Middelkoop heeft een levertijd van 3 weken en ik heb nog een boekjes op de plank liggen over het hoe en waarom.

 230. adamus says:

  een paar boekjes.

 231. Patrick says:

  100 miljoen miljard 🙂

 232. ll says:

  Weten wij nog dat wij garant staan voor 200 miljard ING, daar komt nu de garantstelling nog bij voor de PIIGS, want de EU heeft maar 100 miljard te besteden.

 233. boefke says:

  Deutsche Bank? Ja die welbekende degelijke duitsers. Aan mijn hoela!

  Samen met JPMorgen en friends is DB ook 1 van de short-sided banks in de zilvermarkt o.a. Die halen dingen uit die de o zo degelijke duitse bevolking maar beter niet te weten mag komen.

  Echter alles komt een x uit, en dit dus ook. Verwacht van Europa geen wonderen, stuurloos log apparaat dat het is.

  Geef je wel gelijk, als iedereen klaar met de euro is is dit misschien wel het moment om long te gaan 😉

  Maar goed daar zit ik verder niet in, fysiek forever…..

 234. adamus says:

  http://www.marketoracle.co.uk/Article19322.html

  voor boefke 🙂 voorlopig zitten we nog goed denk ik als niet speculant.

 235. adamus says:

  ter aanvulling:

  http://www.dailywealth.com/

 236. adamus says:

  ep vs ep (d)

 237. ll says:

  Ben benieuwd vandaag, welk bedrag rolt er uit vanavond, een hystorische dag, of valt de Euro morgen nog verder, is ook geen probleem, goed voor de export.

  In elk geval, had niemand deze schuldencrisis zien aankomen, behalve een paar, die weer waarschuwden, en weer niet werden gehoord.

  De mens en politiek zullen het nooit meer leren.

 238. adamus says:

  Il, wat exporteren een paar miljoen ambtenaren, semi-ambtenaren, consultants etc. ?

 239. nhz says:

  @258:
  ik vond het opmerkelijk hoe gisteren overal (o.a. in het journaal) werd uitgelegd wat een briljante oplossing de EU commissie heeft gevonden om de euro te stabiliseren (tenminste, voor wie nog gelooft dat ze dat willen): ze gaan gewoon zelf lenen op de kapitaalmarkt, tegen superlage rente aangezien ze een betrouwbare debiteur zijn. En dan direct doorlenen aan de PIGS, probleem opgelost!

  Hoe dom zijn onze politici, journalisten en het gewone volk?

  Wat mij betreft is er maar één manier om de euro overeind te houden en dat is fiscale discipline, dramatisch korten op overheidsuitgaven en keiharde maatregelen tegen valsspelers (inclusief de polder met zijn via de huizenbubble kunstmatig opgepompte economie). Kans daarop nihil, en ik betwijfel zelfs of er politici zijn die dat willen. De meesten zien geld bijdrukken nog steeds als financiele wonderolie, pijnlijke maatregelen en mea culpa overbodig.

 240. ll says:

  Er schijnt een rapport te zijn van Soc Gen, een paar maanden geleden, waarin staat dat alle landen van de wereld failliet zijn. Ik zoek en zoek, maar kan niet vinden.

 241. adamus says:

  Morgen weten we waar ons spaargeld naar toe gaat. Waarschijnlijk grotendeels richting filistijnen?
  Natuurlijk niet in een keer, maar verspreid over een jaar of 10.

  Waar blijven die “echte” ondernemers van NL? Beetje stil in die hoek.

 242. adamus says:

  Il, voor intern gebruik?

 243. PeterKaas says:

  Hoe zit dat eigenlijk met inflatie? Stel er is een inflatie van 6%. Kan ik dan rente van de bank ontvangen van 6% plus een opslag? Of staat de rente vergoeding dan nog steeds op 3% of iets dergelijks?

 244. boefke says:

  @255 adamus

  Had het artikel al gelezen vanochtend. Marcet oracle is 1 van de weinigen die zulke artikelen brengt. Zijn wel veel edelmetaal ge-ent en daarom zet ik wel meestal een filter op 😉

  @256 adamus

  Ben momenteel bezig met het onderzoeken en bekijken van de libertarische partij. Zit er aan te denken om lid te worden van een partij. Echter niet zomaar. Standpunten staan mij wel aan, echter een groot VVD-gehalte aan kopstukken……hetgeen mijn afschuw al weer snel opwekt.

 245. ll says:

  @ Bankschroef, eeuwig dankbaar

 246. bankschroef says:
 247. adamus says:

  Boefke wij hebben ons eigen brilleke natuurlijk.

 248. adamus says:

  266

  libertarisme kan overal zijn. Kijk nog even een stukje buitenhof met die SP mijnheer (naam?) die ondervraagd werd door een mevrouw. Die mevrouw begon over minimumloon en werkgelegenheid ook libertaire opmerkingen te maken.

  Is een libertaire partij zoiets als het republikeins genootschap?

 249. Peter says:

  @270: Frauke,

  Het probleem met dat verhaal is dat de schrijver de situatie misschien voor 30-40% overziet. De rest zijn speculaties op basis van…wat gebeurde er de laatste keer…zonder de vraag te stellen waarom dat toen zo ging en zonder te denken wat is de situatie nu! Een normaal mens noemt dat als een kip zonder kop lullen.

  Zijn eerdere conclusie over goud trekt hij nu terug, zonder door te hebben waarom goud een klap kreeg. Dat de dollar continue minder waard wordt ziet hij ook niet…laat staan de gevolgen dat dit met zich mee brengt voor menselijk handelen bij een volgende crash.

  Dan nog over andere metalen dan goud. Hij heeft totaal geen besef dat de werkelijke voorraad zilver continue aan het afnemen is en dat er enkel op papier het 100x zoveel is dan hij aanneemt.

  Dan zijn nonsense uitspraken over energie. Voorlopig hoeven we geen groei in aanbod te verwachten, maar wel een groei in vraag…zelfs als er weer een crash komt op de beurzen. Meer, en vooral technologisch beter bedeelde mensen hebben energie nodig. En dat is het bijna het laatste waarop beknibbeld gaat worden (na voedsel), dus die vraag zal nooit een evenredige crash meemaken. Anderhalf jaar na de 2008 crash, staan energie prijzen weer net zo hoog als voorheen, de economie, ons geld en de beurzen zijn echter nog geen schim van het voorgaande niveau.

  Die man “denkt” dus enkel in eerdere tegengekomen “patronen” (vaak minder dan een volledig patroon). Verder doet hij wat blinde aannamen, en feiten daar begint hij al helemaal niet aan, want die passen niet in zijn theoretisch plaatje.

 250. Juan Belmonte says:

  De SNS bank stunt met “géén afsluitprovisie” in de maand mei.

  http://www.snsbank.nl/particulier/nu-geen-afsluitkosten-kort.html

  Welk een aardig gebaar naar het publiek, zouden de provisies op afgesloten hypotheken onder druk staan ?

 251. nhz says:

  @261:
  alle landen failliet: het zal weinig schelen, maar ik denk dat er wel een paar uitzonderingen zijn. Als er zoveel verliezers zijn moeten er ergens grote winnaars zijn – G$ucks en het andere Wall Street gespuis?

  @262:
  zoals de politiek het nu speelt is het spaargeld binnen 1-2 jaar foetsie, zeker weten. De ‘echte’ ondernemers staan te watertanden van wat zij kunnen meeverdienen aan het om zeep helpen van de economie, die ga je niet horen. Echte ondernemers die zelf hun geld verdienen zijn bijna allemaal uitgeschakeld door overheids ingrijpen of geemigreerd naar buiten de EU.

  @264:
  in veel EU landen krijg je nu al minder spaarrente dan de echte inflatie. Het zou me niks verbazen als je straks bij 10% inflatie -1% spaarrente krijgt (zijnde verplicht 1% verzekerings premie voor het veiligstellen van je geld, zoals voorgesteld door Woutertje Bos). Bernanke en Trichet willen allebei dolgraag negatieve rente. Zolang deze centrale banken bestaan zal de spaarrente ALTIJD negatief blijven, in reele termen.

  @271:
  Spanje klimt uit de recessie met 20% werkeloosheid, een huizenbubble die nog moet beginnen met leeglopen en een enorme schuld. Vermoedelijk een paar spindoctors ingehuurd om het glas half vol te presenteren.

 252. nhz says:

  @272:
  die afsluitprovisie moeten ze apart vermelden, als ze een iets minder gunstige rente geven hoeven ze niks te vermelden.

 253. Juan Belmonte says:

  @274 nhz

  Precies, en ook:

  De stunt is het punt 🙂
  En stunten doet men pas als het echt nodig is, kennelijk ziet het hoofd hypotheken zijn halfjaarsbonus in gevaar komen als-i nu niet stunt en meer volume genereert ?

 254. nhz says:

  laatste euro nieuws:

  Duitse minister ziek weg van euroberaad

  BRUSSEL (AFN) – De Duitse minister Wolfgang Schäuble is zondag ziek geworden kan niet deelnemen aan een EU-beraad over de euro in Brussel. Schaüble is in een ziekenhuis in de Belgische hoofdstad opgenomen. Hij wordt tijdens het EU-beraad vervangen door een collega.

  De minister zou ziek zijn geworden door een allergische reactie op medicijnen.

  allergische reactie op het QE medicijn van firma ECB? Blijft als enige mogelijke pleiter voor degelijk financieel beleid over Jan Kees himself; het pleit is dus al beslecht, we gaan het hele probleem weginflateren. Euro/dollar morgen op 1.17?

 255. nhz says:

  en Merkel afgeserveerd, ongetwijfeld mede dankzij het slappe euro/Griekenland standpunt. Maar blij kun je er niet van worden, als daarmee straks de SPD en de Groenen aan de macht komen want daarvan hoef je helemaal geen fiscale discipline te verwachten, wél ‘onbeperkte solidariteit’ met de zogenaamd links broeders in Griekenland 🙁

 256. adamus says:

  we gaan het hele probleem weginflateren

  dat is dus fake. Er zal hier geen “mercedes” meer verkocht worden. Zum kotzen. Alleen om een boekhouding rond te breien.

  Misschien dat Joschka, de duitse hongaar iets kan met de franse hongaar.

  Vanavond veel paniekaankopen bij Middelkoop; levertijd 13 weken (is dat short gaan?).

 257. adamus says:

  En Jan Kees ontwikkeld een spontane diabetes van de schrik.

 258. adamus says:

  “ontwikkelt” is beter.

 259. adamus says:

  De ‘echte’ ondernemers staan te watertanden van wat zij kunnen meeverdienen aan het om zeep helpen van de economie,

  de masochisten met hun voorman Wientjes liggen op de stoep bij de overheid naar opdrachten te hengelen.

  KLM’er Hartman vindt het erg oneerlijk dat ze 70 miljoen moeten ophoesten i.v.m. een aswolkje; “wij mogen daar niet alleen voor opdraaien omdat Brussel beslistte”. De VOC zou gewoon een maandje omvaren zal Balkenende straks zeggen.

 260. ll says:

  De euro is een politieke aangelegenheid. De ECB heeft een ondergeschikte rol. De politiek moet deze eurocrisis oplossen, zegt Arjo Klamer, en de bankiers ontspringen weer de dans.

 261. adamus says:

  ja, Arjo, groot visionair.

 262. adamus says:

  284

  nog een foutje gezien.

 263. adamus says:

  nhz, straks hebben ze zomaar US kolonels aan het hoofd van Gr.

 264. nhz says:

  @288:
  wordt het weer net als vroeger, alles veilig in handen van de CIA enzo?

 265. ll says:

  Geen stijl, over de euro

  http://www.geenstijl.nl/

 266. adamus says:

  We hebben Max van der Stoel nog niet op tv gezien.

 267. adamus says:

  en op geen stijl wordt gesuggereerd dat NL lekker in de wei van Duitsland komt grazen en dat D ons daar ook nog voor gaat betalen. De Duitsers die ik ken vinden NL’ers lui die er tussen zitten en niet iets toevoegen zoals zij dat wel doen. Hoe arro kan een geenstijler zijn, naar binnengerichte klootzakken, waarvoor de landsgrenzen ophouden bij Hilversum.

 268. Hugo says:

  @292

  Ach Duitsland kan zijn bonds ook moeilijk verkopen hoor. Eind april hebben ze weer een fail gehad. Fiat gaat in de toekomst alleen als betaalmiddel gebruikt worden.

 269. adamus says:

  hugo, en wat wordt dan de achterliggende waarde?

 270. boefke says:

  Euro naar 1.30? Zal wel weer een wilde rit worden morgen ben ik bang. Met uitslagen die tot voor kort voor onmogelijk werden gehouden.

 271. Hugo says:

  Adamus dat is en blijft het recht ‘belastingheffing’ op een ongewapende onschuldige bevolking. Of dat nu btw, inkomsten- winst- transactie- vervuilings-, waterschaps- of whatever belasting dan ook. Wat dat exact waard is gaat het spelletje om.

 272. Hugo says:

  boefke volgens mij staat ie al ruim onder de 1.30, 1.27459 om precies te zijn (smiley). Wild zal de rit inderdaad worden. Ik geloof die lui echt niet $, Pond en Yen voorop.

 273. boefke says:

  @297 Hugo

  Omhoog naar 1.30 bedoel ik natuurlijk, en zo geschied momenteel. We feesten verder alsof er niets gebeurt is.

  Waarschijnlijk geeft dit de euro een tijdige impuls, echter het probleem blijft hetzelfde.

  Dit is een ontmoedigingsfase voor de mensen die vorige week (op een hoogtepunt, tijdelijk 😉 zijn ingestapt. De prijzen zullen nu waarschijnlijk zo’n 10% dalen. Mooi koopmoment NIEK. Daarna zal het hele spel wel weer verder gaan, alleen de speculanten hebben dan een uitstapmoment op E940, want dan draaien ze break-even. Denk dat dit de nieuwe top is voorlopig. In Euro’s….

 274. nhz says:

  @298:
  na wat lezen heb ik heel sterk het vermoeden dat de euro stijgt door steunaankopen van FED en ECB, in een poging iedereen wijs te maken dat alles opgelost is.

  Ongelofelijk weer hoe alle lemmingen mee doen, ING bijna 20% omhoog in een uurtje. Blijkbaar geloven ze allemaal dat banken nooit meer stuk kunnen, hoe dom het beleid ook is. Is misschien wel zo, maar wat heb je aan bailouts als de overheid zelf failliet gaat?

  Ik denk ook dat dit een tijdelijke top is. Ik verwacht een daling naar EUR 860 zoals volgende week al gemeld (inderdaad zo’n 10% omlaag).
  Als we zo doorgaan begin ik morgen al met goud bijkopen 🙂

  ben benieuwd wat de goldstocks vandaag doen, goede indicatie van wat komen gaat.

 275. Peter says:

  Is er nu nog iemand die na het nieuws van vandaag geloofd in deflatie?

  Verlies maken door banken is per vandaag onmogelijk. Maken ze echte winst op obligaties, dan mogen ze die houden. Maken ze verlies op obligaties, dan koopt de ECB die op met nieuw geld en springt de bank eruit.

  Dit betekend twee zaken, banken gaan voluit in obligaties. Het onderliggende probleem is per vannacht dus sterk vergroot. Het tweede is dat overheden met die pot geld achter de rug, met wat minder discipline af kunnen en meer obligaties gaan uitschrijven. Kopers genoeg nu, en de rente zal lekker laag worden. Overheden gaan dus niet hun schulden inkrimpen, maar vergroten omdat de rente lekker laag is en er netto evenveel rentedruk zal blijven bij grotere schuld.

  Hiermee is het startsein gegeven voor acht jaar lang sinterklaas regeringen in de zuidelijke lidstaten. Er is weer genoeg ‘other peoples money’ te verdelen.

  De gevolgen van dit alles, sterke inflatie mogen alle gewone burgers gaan betalen. Die in de financieel sterkere staten het meest. De euro is nu omgevormd tot de nagel in onze financiële doodskist!

  En minister de Jager loopt alweer te balken dat weer leuk te verkondigen dat die 26 miljard die Nederland aan de pot bijdraagt waarschijnlijk nooit aangesproken hoeft te worden. Daar heeft hij op zich gelijk in, omdat staatsschulden via banken door de ECB monetair gefinancierd gaan worden. Het symbolische bedrag geeft echter wel aan hoeveel koopkracht (en meer) we gezamenlijk gaan verliezen. Via inflatie wordt all dit geld gewoon van je koopkracht afgesnoept. Met jumbo happen wel te verstaan!

  En zoals nhz schrijft…dit gaat de euro niet op den duur natuurlijk niet versterken…integendeel. Nog even de marketen in de waan laten en dan tegen een betere prijs meer goud bestellen zou ik zeggen.

  Overigens, wat zullen de Duitse burgers zich zwaar belazerd worden. Ik denk dat ik het nieuws daar even beter gaat volgen de komende dagen.

 276. nhz says:

  @300:
  ik denk ook dat het probleem nu sterk vergroot is in plaats van opgelost. Overigens is dit voor Jan Kees natuurlijk een prachtige uitkomst, dalende rente op de staatsschuld en minder belastingaftrek via HRA dankzij lagere rente – voor zolang als het duurt tenminste. Job Cohen gaat al watertanden bij alle leuke dingen die hij voor de mensen kan doen met al dat gratis geld van de ECB.

  En het moet gezegd, zulk oerdom beleid kan best een tijdje goed gaan, misschien wel een paar jaar (kijk maar naar de VS). Ach het is mei, nog een weekje of wat en alle politici zijn voor een paar maanden met vakantie naar ClubMed of verder weg. Komt u na de zomer maar weer terug.

 277. nhz says:

  @299:
  nog even wat rondgeneusd: zeker weten dat de euro stijging FAKE is. Ten opzichte van de AU$ en NZ$ is de euro namelijk helemaal niet gestegen!! Het is dus een swap operatie van FED en ECB; dit gaan ze niet lang volhouden.

 278. Martijn says:

  Het is dus een swap operatie van FED en ECB; dit gaan ze niet lang volhouden.

  Yes.

  En goud gaat dan straks weer…

 279. nhz says:

  $1000 miljard voer voor de sprinkhanen. We zullen zien hoe lang het duurt voor het op is, ze krijgen inmiddels de smaak van gratis geld te pakken dus kan nooit lang duren.

 280. nhz says:

  Ook op de rentemarkten is opgelucht gereageerd op het steunplan voor de eurolanden. De rente op Griekse tienjaarsleningen is gehalveerd van 12 procent tot iets meer dan 6 procent. De tweejaarsrente is zelfs onder de 5 procent gezakt. Griekenland kan daardoor geld op de markt lenen en hoeft niet bij Europa of het IMF aan te kloppen.

  Wat ze hier NIET melden is dat de rente op Duitse staatsobligaties (en vermoedelijk ook op de Nederlandse) gestegen is. Eén van de weinige zaken vandaag die volkomen logisch zijn.

 281. boefke says:

  ai, daar gaat het goud alweer. Pfff, koopmomentje maar weer even uitgesteld, zelfde geld voor zilver momenteel….way overpriced als je het mij vraagt, Maar ja ik zit op een paar kilo toevoeging te wachten 😉

 282. Hugo says:

  @297Boefke bedankt voor de toelichting. Je moet wel wat oefenen op die mannelijke (of vrouwelijke) intuitie (smiley)

  Mooie quote op internet

  ‘Our European central banks went and bought a trillion dollar bailout and all we got was this lousy 6 hour bounce and rolling head and shoulder formation?’

 283. boefke says:

  Mannelijke Hugo, hahaha!

  Inderdaad, zat gister het 22.00uur journaal te kijken en daar werd doodleuk verkondigt dat de plannen werkte want de beurzen gingen wereldwijd omhoog!?!?

  Ja, dat klopte wel. Maar men vermelde niet dat de waarde van onze aller euro alweer naar hetzelfde niveau gezakt was als de vrijdag ;-S

  Nu vraag ik je, de goednieuws-show was er niets bij.

 284. adamus says:

  nhz: Als we zo doorgaan begin ik morgen al met goud bijkopen

  klinkt als: “dan eet ik mijn hoed op”.

  Peter, zal mij benieuwen wat bv de Frankfurter Algemeine gaat schrijven.

  Zijn er hier nog die een rekening geopend hebben bij goldmoney????? Persoonlijk vind ik die levertijden van 3 weken bij NL leveranciers niet echt fijn.

 285. Hugo says:

  Het is verbazingwekkend wat men niet verteld op de MSM. Ook verbazend wat wel wordt verteld. Op het werk nemen we met een aantal collega’s de ”opvallende” stukken uit de gratis krantjes vrij regelmatig door. Hilarisch maar eigenlijk erg tries wat de meute klaarblijkelijk aanneemt. Uiteindelijk kan je er maar het best om lachen en die clowns belachelijk maken. Anders wordt je er maar depressief van. Die lui presteren het nog om een halvering van de Euro als goed nieuws te presenteren. Zal de uiteindelijke huizenmarkt crash het volk losweken van de propaganda? Mijn mannelijke intuitie (ook niet echt betrouwbaar 🙂 ) zegt van wel.

 286. Martijn says:

  Het is verbazingwekkend wat men niet verteld op de MSM. Ook verbazend wat wel wordt verteld.

  De kunst van het weglaten… Er wordt nooit (nauwelijks) gelogen, maar wel veel verzwegen.

  Halve waarheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*