Huren of kopen?

Woningbezit leek lang het ideaal; als je huurde was je immers een dief van je portemonnee. Jarenlang was het kopen van een woning fiscaal aantrekkelijk, hypotheken waren makkelijk te krijgen en aflossen ervan was niet noodzakelijk. Mensen verruilden daarom massaal hun huurwoning voor een koopwoning. Dat is veranderd; een eigen huis is nu vaak een last. Is het niet beter het huurhuis weer te omarmen?

Vandaag een gesprek met emeritus hoogleraar volkshuisvesting (TU Delft) Hugo Priemus

bron: NTR | Lijn1

Share Button
Tagged with:
354 comments on “Huren of kopen?
 1. De ontwikkelaar says:

  Dit soort verhalen komen altijd als het sentiment al weer jaren negatief draait (voor de koopmarkt).

  Weet zeker dat ze (pas) weer over ‘beter kopen i.p.v. huren’ beginnen als de koopmarkt al weer tegen z’n top aan zit.

 2. Philippulus says:

  “Overheid = spookrijder op de woningmarkt”, humor met Hugo -To boldly go where no economist has gone before- Priemus.
  LOL.

 3. schuurpijn says:

  Huren of kopen?

  Nog even blijven huren dus!!!

  Het is duidelijk dat de prijsen van huizen nog even blijft dalen. Wacht maar even tot een modale woning ongeveer E 140.000,- kost.

  Een leraar of een politie agent heeft een bruto inkomen van rond de E35.000,-. Met dat inkomen (bruto E2925,- pm. / netto E2100,- pm.) moet hij/zij een normaal huis (met 3 slaapkamers en tuin) kunnen kopen voor 3 a 4 keer zijn jaarsalaris, dus max. E 140.000,-. Dan betaald deze persoon E1025,- bruto per maand voor een annuïteiten hypotheek van 6% voor 25 jaar, dat is E800,- netto per maand, zonder onderhouds kosten en belastingen. Dat is 38% van het netto inkomen, en dat is behoorlijk hoog als je dat met andere landen vergelijkt. Het netto loon mag in de toekomst wellicht stijgen, maar dat doen de netto maandlasten van de hyptheek ook. Dit schetst een redelijk normale situatie.

  Een modale woning koste in 2008 nog E240.000,- en dat is inmiddels met 17% gezakt naar E200.000,-, en dat gaat dus nog eens met 30% zakken naar E140.000,-. De totale krimp vanaf 2007-2008 bedraagt dan 42% voor modale woningen. Duurdere woningen zaken nog meer in prijs. En we hebben inflatie correctie dan ook nog niet meegenomen. Als de huizenmarkt in 2015-2016 is uitgezakt naar de bodem dan is de effectieve correctie 58% (=42+(8*2))!!! Echter, de overheid trekt alle registers open om deze correctie te voorkomen, maar dat gaat ze niet lukken, ze kunnen het alleen vertragen, dus zal het veel langer duren voordat we de bodem hebben bereikt. Misschien gebeurt dit in 2018-2019, dan is de effectieve correctie 64% (=42+(11*2))!!! Misschien duurt het nog veel langer zoals in Japan.

  Vergelijk dat eens met een aandelen portfolio die 8 jaar met 5% rendeert (ga niet zelf beleggen, maar koop een indexfonds zoals ishare MSCI). Een huis zakt van E240k naar E140k, en een portfolio van E240k stijgt dan naar E355k (=(1.05^8)*240). Verschillende opties, maar met aandelen heb je na 8 jaar E215.000,- meer vermogen. Daar kan je wel wat extra huur voor betalen…. Sterker nog, daar kun je wel een huis en een auto contant voor kopen, zonder hypotheek….

  Zolang je maar een baan hebt, en gezond bent!!!

  Voordat dit een realiteit wordt, zal er veel pijn zijn geweest, zeker bij jonge gezinnen met een eigen woning. Zij en anderen, kunnen dat deze pijn niet alleen dragen. De pijn zal verdeeld moeten worden over 1/3 overheid, 1/3 banken en 1/3 eigenaren.

  Blijf sociaal, blijf communiceren, blijf innoveren, help anderen, geniet, relax 🙂

 4. Nico de Geit says:

  schuurpijn: Een leraar of een politie agent heeft een bruto inkomen van rond de E35.000,-.

  In Nederland zijn zo verschrikkelijk veel mensen die niet werken. Ook zijn er veel mensen die heel weinig verdienen. Politie-agenten, leraren maar ook artsen worden betaald uit belastingopbrengsten, en die zullen behoorlijk dalen als er minder werkenden komen.

  Ik verwacht dat Nederland Detroit achterna gaat, in min of meerdere mate.

 5. Edwin says:

  Om onze economie weer overeind te krijgen moeten we geld uitgeven, dit levert weer bedrijvigheid op en ook weer banen.

  Met die stelling in gedachten snap is Wonen 4.0 niet. In dit plan blijven de koop en huurprijzen onveranderd hoog.

  Kan iemand mij uitleggen waarom ik 700 euro moet betalen voor een slecht geïsoleerde woning in een mindere buurt, die aan het einde van de rit (na 50 jaar dokken) niet van mij is?

  Ons geld moet dus niet naar de bank of de verhuurder, maar naar de ondernemer en de bakker op de hoek! Huren kunnen en moeten omlaag, ook de huizenprijzen moeten er aan geloven!

  Lijkt mij tijd om Wonen 5.0 op te stellen, zullen we hier eens beginnen?

 6. M. says:

  schuurpijn,

  Ik weet niet wat een modale woning is. Is dat een appartement van 100 m^2? Ik neem aan dat je het niet over een redelijke eengezinswoning hebt van >120 m^2 en een tuin. Die worden vaak nog op twee salarissen gefinancieerd. Voor dit soort woningen is 1.5x modaal een goed uitgangspunt. Daarnaast heb je natuurlijk ook eengezinswoningen met een erg goede ligging en veel charme. Neem bijvoorbeeld een klassiek huis (1900-1930) dicht bij een binnenstad. Twee keer modaal is dan helemaal geen gek uitgangspunt. In dat geval zou een prijs van 280k dus ook normaal zijn.

 7. erik(trol) says:

  Allemaal weer onzin, juist dit kabinet heeft de koopmarkt verder op slot gezet. Dus die Priemes en schuurpijn lullen weer maar wat.

 8. SchuurHuurder says:

  schuurpijn,

  Zijn wel een paar aannames die je doet waar ik zo mijn twijfels bij heb:

  – Huizen worden gefinancierd op 1 inkomen
  – Modaal huis voor een modaal inkomen
  – Rente naar 6%

  Huizen worden nu nog gefinancierd op meerdere inkomens, ik zie deze trend niet zo snel veranderen. Waarom zou een modaal inkomen een modale koopwoning kunnen betalen? Lagere inkomens huren voornamelijk, hogere inkomens kopen. De aanname van de rente is ook niet onderbouwd. Verder kan je natuurlijk de inflatiepercentages niet zomaar optellen bij de daling.

  De cijfers die je gebruikt voor de huizenprijs in 2008 en 2013 kloppen ook niet. Ben het met je eens dat de huizenprijzen waarschijnlijk nog een stuk zullen dalen, maar je rekenwerk en onderbouwing laten flink te wensen over.

 9. erik(trol) says:

  Nico de Geit, je bent weer erg pessimistisch vandaag, we hebben net weer tig kuub gas gevonden! Kom op put a smile on your face!

 10. Tsjaa.. says:

  SchuurHuurder: wel een paar aannames die je doet waar ik zo mijn twijfels bij heb:

  – Huizen worden gefinancierd op 1 inkomen
  – Modaal huis voor een modaal inkomen
  – Rente naar 6%

  Huizen worden nu nog gefinancierd op meerdere inkomens, ik zie deze trend niet zo snel veranderen. Waarom zou een modaal inkomen een modale koopwoning kunnen betalen? Lagere inkomens huren voornamelijk, hogere inkomens kopen. De aanname van de rente is ook niet onderbouwd. Verder kan je natuurlijk de inflatiepercentages niet zomaar optellen bij de daling.

  Ik vind het juist wel een aardige analyse. 30-jaars rente is bij een 0,5% ECB rente nu al 5%, dus dat betekent dat hij in de toekomst best naar 6% kan, als de ECBrente naar 2% gaat, waarschijnlijk wordt hij nog wel hoger.

  De financiering op 1 inkomen is inderdaad de vraag, maar onderschat niet de impact van de kinderopvangtoeslag.

  Stel je werkt met z’n tweeën en verdient bruto €70.000, netto €45000. Dan betekent dat dat je voor je eerste kind 45% en voor je 2e kind %83%, zeg dat je kinderen 4 dagen op de creché zitten, dat kost zo’n €1100 per kind en dat kost je netto dus voor 2 kinderen netto bijna €750 per maand, €9000 per jaar, 20% van je netto inkomen gaat naar kinderopvang. Overigens als er één grootverdiener is en één parttimer die samen €110.000 verdienen dan heeft het al bijna geen zin om parttime daarnaast te gaan werken, omdat dezelfde 4 dagen kinderopvang je dan netto €1400 kosten.

  Overigens vind ik het ook een redelijke vraag waarom je niet op één inkomen een huis zou moeten kunnen financieren, mijn ouders (ik ben late dertiger) konden dat namelijk ook en hoefden er naar mijn idee weinig voor te laten. Het zijn namelijk die gestoorde financieringsverruiming die aan de vraagkant de prijzen hebben opgedreven en het monopolie bij bouwgronduitgifte die voor een krapte in de aanbodskant hebben gezorgd. Was er overigens maar een bouwexplosie geweest dan hadden mensen veel sneller betaalbaarder kunnen wonen en was de bouwnijverheid gestimuleerd in plaats van dat er alleen maar geld naar de banken is gegaan.

  De inflatiepercentages kan je niet zo maar optellen, maar ik vind het wel goed om die er bij te vermelden, omdat zo de reëele prijzen van huizen weergegeven worden en niet alleen de nominale.

  We krijgen gewoon nog een hele dikke daling.

 11. NewKidInTown says:

  schuurpijn: Huren of kopen?
  Nog even blijven huren dus!!!
  Het is duidelijk dat de prijsen van huizen nog even blijft dalen. Wacht maar even tot een modale woning ongeveer E 140.000,- kost.
  Een leraar of een politie agent heeft een bruto inkomen van rond de E35.000,-. Met dat inkomen (bruto E2925,- pm. / netto E2100,- pm.) moet hij/zij een normaal huis (met 3 slaapkamers en tuin) kunnen kopen voor 3 a 4 keer zijn jaarsalaris, dus max. E 140.000,-.

  Dat zou in een normale en gezonde situatie mogelijk moeten zijn.
  Bruto 35k, NETTO 25k. Neem maar aan een 4 x NETTO inkomen, wordt een 100k voor een normale standaard-woning ofwel een niet al te luxe middenwoning met kleine tuin op een niet al te riante lokatie, vinexwijk o.i.d.

  Er moet en er gaat nog 50% vanaf.

  Nog even een beetje zout op een slak leggen:

  “Lange termijn visie deugT voor geen kant” staat er hierboven, waarschijnlijk direct van radio 1 overgenomen, anders zou ik zeggen, admin, pas het even aan.

  Waarschijnlijk door een “hoogopgeleide” journalist, met in ieder geval Nederlandse taal in het pretpakket, van radio 1 opgeschreven en niemand bij onze PO die het opvalt.

 12. NewKidInTown says:

  Zelfs IK maak fouten 🙂

  Er staat:

  “Lange termijn visie deugD voor geen kant”

  maar dat moet zijn:

  “Lange termijn visie deugT voor geen kant”

 13. spuit11 says:

  Probleem is natuurlijk dat de NL economie alleen nog maar bestaat op papier, dankzij frauduleus opgeleukte cijfers.
  De werkloosheid is in werkelijkheid veel hoger dan gepubliceerd, omdat er voor het gemak allerlei mensen zonder baan niet worden meegeteld. Bovendien wordt hij voornamelijk veroorzaakt omdat veel werkgelegenheid te danken was aan de huizenmarktzeepbel.
  De inflatie ligt veel hoger dan het CBS ons doet laten weten omdat dat boodschappenmandje van hun niet overeenkomt met de werkelijkheid (de kosten van huisvesting zit er bijv. niet in) en de schuldpositie van de gemiddelde Nederlander wordt doodgezwegen want dat is de echte bom onder de polder.

  Hoe gaat de Nederlander zijn (aflossingsvrije) lening aflossen bij stijgende werkloosheid en economische krimp? Juist. Niet. Terwijl de hypotheekportefeuille van de Nederlandse grootbanken wel steeds wankeler wordt, want dat vastgoed wordt niet meer waard, sterker nog, steeds minder.

  Om dus te voorkomen dat er nog meer banken omvallen, zal er geld moeten komen om dit hypothekendebacle af te wenden. We kunnen kiezen: of de pensioenen in dit grote zwarte gapende gat van de hypotheken storten, of weer een bank (of twee) moeten redden met zuurverdiende belastingcenten.

  In beide gevallen valt er voor de samenleving als geheel en de economie in het bijzonder niet veel goeds te verwachten.

  Je kunt dan over een paar jaar misschien wel lekker goedkoop een huisje op de kop tikken, maar is Nederland tegen die tijd nog wel een plek waar je zou willen zijn????

 14. Daniel says:

  @erik(trol)

  Wat is eigenlijk het verhaal achter het feit dat er (trol) achter jouw naam staat?

  Is dat door een admin toegevoegd aan jouw IP of doe je dat nou steeds zelf?

 15. Paul says:

  Het is heel makkelijke. We kijken nog allemaal na de verkoper die de hoog mogelijke prijs moet hebben voor zijn woning.
  Na de koper wordt niet gekeken. Die wil zo laag mogelijke prijs betalen.
  Daar heeft Kees de Kort zeker een punt.

 16. SchuurHuurder says:

  Tsjaa..,

  De meeste aannames zijn niet heel raar, maar ik heb er flink mijn twijfels over of het in de praktijk binnen afzienbare tijd waarheid wordt. Bijvoorbeeld die kinderopvang, de meeste starters kopen een woning op basis van 2 inkomens, simpelweg omdat ze nog geen kinderen hebben. Dat is een latere zorg voor de meeste. Dat is ten minste wat ik in mijn omgeving zie.

  Verder ben ik het eens dat inflatie een relevante factor is en ben ik ook voorstander van financiering op basis van 1 inkomen. Waar ik echter op doelde is dat als je een berekening gaat maken, dat je aannames wel onderbouwd moeten zijn en je berekening correct. Daar gaat schuurpijn helaas een paar keer mis.

 17. Henk 6 says:

  spuit11:
  Probleem is natuurlijk dat de NL economie alleen nog maar bestaat op papier, dankzij frauduleus opgeleukte cijfers.
  De werkloosheid is in werkelijkheid veel hoger dan gepubliceerd, omdat er voor het gemak allerlei mensen zonder baan niet worden meegeteld. Bovendien wordt hij voornamelijk veroorzaakt omdat veel werkgelegenheid te danken was aan de huizenmarktzeepbel.
  De inflatie ligt veel hoger dan het CBS ons doet laten weten omdat dat boodschappenmandje van hun niet overeenkomt met de werkelijkheid (de kosten van huisvesting zit er bijv. niet in) en de schuldpositie van de gemiddelde Nederlander wordt doodgezwegen want dat is de echte bom onder de polder.

  Hoe gaat de Nederlander zijn (aflossingsvrije) lening aflossen bij stijgende werkloosheid en economische krimp? Juist. Niet. Terwijl de hypotheekportefeuille van de Nederlandse grootbanken wel steeds wankeler wordt, want dat vastgoed wordt niet meer waard, sterker nog, steeds minder.

  Om dus te voorkomen dat er nog meer banken omvallen, zal er geld moeten komen om dit hypothekendebacle af te wenden. We kunnen kiezen: of de pensioenen in dit grote zwarte gapende gat van de hypotheken storten, of weer een bank (of twee) moeten redden met zuurverdiende belastingcenten.

  In beide gevallen valt er voor de samenleving als geheel en de economie in het bijzonder niet veel goeds te verwachten.

  Je kunt dan over een paar jaar misschien wel lekker goedkoop een huisje op de kop tikken, maar is Nederland tegen die tijd nog wel een plek waar je zou willen zijn????

  Detroit scenario, ben er bang voor.

 18. Ma Ling says:

  De ontwikkelaar: En we hebben inflatie correctie dan ook nog niet meegenomen. Als de huizenmarkt in 2015-2016 is uitgezakt naar de bodem dan is de effectieve correctie 58% (=42+(8*2))!!! Echter, de overheid trekt alle registers open om deze correctie te voorkomen, maar dat gaat ze niet lukken, ze kunnen het alleen vertragen, dus zal het veel langer duren voordat we de bodem hebben bereikt. Misschien gebeurt dit in 2018-2019, dan is de effectieve correctie 64% (=42+(11*2))!!! Misschien duurt het nog veel langer zoals in Japan.

  pas op met ‘effectieve correctie.’ het klopt dat er zoiets bestaat als inflatie. maar het feit dat de spruitjes en de keukenrol duurder worden, maakt huizen niet goedkoper (zeker als lonen niet meestijgen).

  Nico de Geit: Ik verwacht dat Nederland Detroit achterna gaat, in min of meerdere mate.

  Dit is denk ik wat te pessimistisch. In Detroit was er geen mooie toekomst en die was er in andere staten/steden wel. In NL gaat het over het algemeen nog t goed. Veel Nederlanders zien verhuizen (emigratie) niet als een verbetering vand e situatie en blijven liever hier teren op tal van voorzieningen.

  spuit11: De werkloosheid is in werkelijkheid veel hoger dan gepubliceerd, omdat er voor het gemak allerlei mensen zonder baan niet worden meegeteld.

  volgens Europese normen hebben we zelfs een lagere werkloosheid dan volgens onze planners en statistici.

  spuit11: De inflatie ligt veel hoger dan het CBS ons doet laten weten omdat dat boodschappenmandje van hun niet overeenkomt met de werkelijkheid (de kosten van huisvesting zit er bijv. niet in)

  kosten voor huisvesting zijn WEL meegenomen in de cpi. Maar wellicht een te lage wegingsfactor toegekend.

  SchuurHuurder: Verder ben ik het eens dat inflatie een relevante factor is en ben ik ook voorstander van financiering op basis van 1 inkomen

  Hypotheek obv 1 inkomen past in het rijtje:
  – afschaffen HRA
  – Afschaffen NHG
  – LTV naar 80%
  – van aflossingsvrij naar 100% aflossen.

  Kortom: is een giga gamechanger. Ik ben voorstander en zonder contact hierover te hebben gehad met VEH/NVM/2e kamer/etc durf ik nu al te beweren dat zij liever hypotheekverstrekking van 2 naar 3 inkomens
  zien dan van 2 naar 1.

 19. Nico de Geit says:

  Tsjaa..: Stel je werkt met z’n tweeën en verdient bruto €70.000, netto €45000

  Die mensen willen vast meer met hun geld doen dan alleen uitgeven aan een woning.

 20. Mark says:

  Eind 2014 “iets” van bodemvorming (onder voorbehoud van verdere euro-rampen).

  Ik kan mij daar wel in vinden.

  Volgens mij zitten we dan zo rond de 30% absolute daling (40% na inflatie correctie).
  Ongeveer gelijk aan wat jaap van duijn ooit eens gezegd heeft.

  Even in mij agenda zetten dat ik in december 2014 op funda moet kijken. Hamsteren………..

 21. Voerman says:

  Edwin: Kan iemand mij uitleggen waarom ik 700 euro moet betalen voor een slecht geïsoleerde woning in een mindere buurt, die aan het einde van de rit (na 50 jaar dokken) niet van mij is?

  Omdat jijzelf daar na gedegen denkwerk zelf voor gekozen hebt! 🙂

 22. nhz says:

  schuurpijn: Vergelijk dat eens met een aandelen portfolio die 8 jaar met 5% rendeert (ga niet zelf beleggen, maar koop een indexfonds zoals ishare MSCI).

  raar dat je wel in zulke sprookjes gelooft en niet in de sprookjes van de makelaars … Aandelen is al meer dan tien naar een garantie voor geld verspelen, tenzij je Goldman $ucks heet of anderszins ongestraft gebruik kunt maken van voorwetenschap (zoals politici en NSA medewerkers, bijvoorbeeld).

  Edwin: Om onze economie weer overeind te krijgen moeten we geld uitgeven, dit levert weer bedrijvigheid op en ook weer banen.

  nee, je moet investeren in de juiste zaken – dat is iets héél anders dan zomaar geld uitgeven. Geld uitgeven hebben we de afgelopen 20 jaar gedaan, veel te veel zelfs.

  SchuurHuurder: Huizen worden nu nog gefinancierd op meerdere inkomens, ik zie deze trend niet zo snel veranderen.

  ik wel, vanwege beperking kinderopvang, een dalende trend bij werkgelegenheid in het algemeen en steeds minder baanzekerheid.

  Tsjaa..: 30-jaars rente is bij een 0,5% ECB rente nu al 5%, dus dat betekent dat hij in de toekomst best naar 6% kan, als de ECBrente naar 2% gaat, waarschijnlijk wordt hij nog wel hoger.

  die twee hebben eigenlijk niks met elkaar te maken.

  spuit11: We kunnen kiezen: of de pensioenen in dit grote zwarte gapende gat van de hypotheken storten, of weer een bank (of twee) moeten redden met zuurverdiende belastingcenten.

  vandaar dat politici nu samen heel eerlijk hebben afgesproken dat ze eerst de grote spaarders gaan uitkleden, veel makkelijker.

  Ma Ling: volgens Europese normen hebben we zelfs een lagere werkloosheid dan volgens onze planners en statistici.

  Eurostat zijn net zulke leugenaars als ons Ministry of Truth. Het is puur creatief manipuleren met cijfertjes en heeft niets met de werkelijkheid te maken. Bovendien lees ik steeds vaker suggesties dat met name in zuidelijke landen veel mensen (ook jongeren) vermoedelijk zwart (bij)werken, ook dat vertekent de statistieken binnen Europa nogal.

  Mark: Eind 2014 “iets” van bodemvorming (onder voorbehoud van verdere euro-rampen).

  Ik kan mij daar wel in vinden.

  wishful thinking, geen schijn van kans. In mijn regio is het leeglopen van de bubble nog niet eens echt begonnen, de prijzen zijn hier nog steeds 5-15x hoger dan 20 jaar geleden. Wie denkt dat met nog een beetje daling we er wel zijn houdt zichzelf voor de gek.

 23. erik(trol) says:

  De wal keert het schip. Aantal woningen op funda heeft definitief de weg naar beneden gevonden, het is klaar over en uit, er gaat zo hier en daar nog wat af. Op de populaire woongebieden zakt het al bijna niet meer. Dit zegt mij genoeg. Als er ondanks alle onzekerheden nu al een marktbalans is en er meer gekocht dan te koop wordt gezet dan ziet de toekomst er gewoon prima uit, zeker als je kijkt hoe moeilijk er nu hypotheken gegeven worden, dit gaat gegarandeerd verbeteren als de pensioenfondsen gaan storten. Blijf er bij, er is geen alternatief. Vrije sector huren is alleen interessant als je nog een behoorlijke daling verwacht en dit komt er niet meer.

 24. Steven says:

  erik(trol),

  dan zou deze grafiek dus straks omhoog moeten gaan? Ik denk het niet.

  http://www.beursplaza.com/uploads/dirk%20de%20jong/nl%20huizenprijzen%20reeel%2027aug12.jpg

 25. Nico de Geit says:

  Edwin: Kan iemand mij uitleggen waarom ik 700 euro moet betalen voor een slecht geïsoleerde woning in een mindere buurt, die aan het einde van de rit (na 50 jaar dokken) niet van mij is?

  In Nederland is schaarste gecreëerd door overheid en banken. Het is een spel van psychopaten.

  Als ik het goed begrepen heb worden er dit jaar slechts 12.000 woningen nieuw gebouwd, op een totaal van 7 miljoen. Nederland verkrot. Een huis heeft een beperkte levensduur, renovatie is vaak minder efficiënt dan nieuwbouw.

 26. erik(trol) says:

  Steven, nee dat denk ik niet. Ik denk dat we nog wel 5 a 7 jaar op hetzelfde nivo zullen blijven hangen.

 27. Mark says:

  Funda-meter zakt omdat mensen de handoek in de ring gooien na 3 jaar tegen dat bord in de tuin aan te hebben gekeken. Meer restschuld kunnen ze zowiezo niet dragen dus zakken in prijs is moeilijk.

  Verkopen dalen. Dit jaar voor het eerst onder de 100.000 p/j incl executie verkopen.

  De piek was van korte duur, “De bodem” is plat en vlak. Haasten op de bodem heeft geen zin. Wachten totdat de prijs 1-2 jaar stabiel is wel!

  Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

 28. latida says:

  erik(trol):
  De wal keert het schip. Aantal woningen op funda heeft definitief de weg naar beneden gevonden, het is klaar over en uit, er gaat zo hier en daar nog wat af. Op de populaire woongebieden zakt het al bijna niet meer. Dit zegt mij genoeg. Als er ondanks alle onzekerheden nu al een marktbalans is en er meer gekocht dan te koop wordt gezet dan ziet de toekomst er gewoon prima uit, zeker als je kijkt hoe moeilijk er nu hypotheken gegeven worden, dit gaat gegarandeerd verbeteren als de pensioenfondsen gaan storten. Blijf er bij, er is geen alternatief. Vrije sector huren is alleen interessant als je nog een behoorlijke daling verwacht en dit komt er niet meer.

  De weg naar beneden? Volgens mij wordt er aan alle kanten kunstmatig aan gerommeld en dan hebben we het nog niet eens over het BOG wat nog afgewaardeerd dient te worden.

  Laat staan de vele mensen die wel willen verkopen maar niet voor een lagere prijs en dus blijven zitten waar ze zitten.

  Kijk ook naar de gemiddelde verkoopprijs.. die is nog steeds dalende..

  Er is helemaal geen schaarste, er is een overschot aan (te) dure woningen, en een gebrek aan kopers met eigen geld.

  Te veel mensen hangen aan het staatsinfuus. De weg naar boven wordt een hele lange.

  We zullen zien.

 29. latida says:

  Hola!

  http://daskapital.nl/2013/07/waarom_is_kinderopvang_in_nede.html

  “Tot vorig jaar kregen ouders altijd nog tenminste eenderde van de kosten terug. Nu krijg je boven een inkomen van 82.000 minder dan 32% terug, wat afloopt tot 0% voor inkomens vanaf 118.000. Zij krijgen dus ook niets van het werkgeversaandeel terug. Dat betekent dat twee fulltime werkende ouders die samen dat bedrag verdienen en vijf dagen opvang nodig hebben voor 1 kind rond de 30% van het netto maandinkomen uitgeven aan kinderopvang.”

  Creatieve destructie van de middenklasse?

 30. Hans says:

  De keuze tussen wonen en huren is niet puur economisch maar ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bijv, mijn ouders toen ze net trouwden was hun eerste huis een koopwoning. Daarna zijn ze twee keer verhuist, beide keren naar een huurwoning omdat ze geen trammelant meer wilden. Voor hun was een koopwoning alleen maar een kopzorg. In die tijd was er natuurlijk geen sprake van gigantische waardestijgingen, dus ging het om het gemak en de vrijheid. Ik denk dat we nu eenzelfde tijd gaan doormaken, dat huizenprijzen niet stijgen boven de inflatie, en dus niet als spaarpotje worden gezien maar louter als gebruiksvoorwerp.

 31. erik(trol) says:

  Mark: Dat ligt dus wel aan de situatie of wachten verstandig is. Het verhaaltje rente komt dan wel om de hoek kijken, en dat is voor heel veel mensen heel erg belangrijk. Tevens kan je niet in elke omstandigheid blijven wachten. Stel je tevens de vraag, iemand met een modaal inkomen van circa 35k. Waar gaat die wonen? Sociale huur kan niet meer en vrije sector is te duur of krijgt helemaal geen toestemming omdat het salaris te laag is. Hoppa alle 1 persoon huishoudens dus naar de huizen van circa 140k en de gezinnen naar de huizen van circa 200k. Zo geschiede……

 32. Tsjaa.. says:

  nhz:

  die twee hebben eigenlijk niks met elkaar te maken.

  Eigenlijk niks vind ik nogal sterk gesteld, want het is in ieder geval een teken van de algemene toestand, maar kan je precies uitleggen hoe het werkt?

 33. nhz says:

  latida: Te veel mensen hangen aan het staatsinfuus. De weg naar boven wordt een hele lange.

  alle factoren die ECHT grote negatieve invloed kunnen hebben op de huizenprijs moeten nog komen: toenemende werkeloosheid (vertraging 2-3 jaar vanwege alle regelingen), toenemende rente (het kan nog heel ver omhoog), verdere beperking HRA, NHG en alle andere onhoudbare woningmarkt subsidies, einde aan het kopen met andermans geld (maximaal 80% hypotheek), enz.
  Dat er vrijwel niet gebouwd wordt is potentieel prijsopdrijvend, maar ik denk niet dat dat opweegt tegen het stuwmeer aan neerwaartse factoren die de komende jaren nog er aan komen.

  latida: Creatieve destructie van de middenklasse?

  eerder destructie van de te creatieve middenklasse; waarom moeten andere burgers voor jouw kinderen betalen? De regeling zoals we die tot voor kort hadden is absurd, het creëert op grote schaal nep-werkgelegenheid. Zoiets kan per definitie alleen rendabel zijn voor wie véél meer verdient dan de gemiddelde medewerker in de kinderopvang (N.B.: daar zitten tegenwoordig verplicht allerlei dikbetaalde -gogen bij). Tweeverdienen wordt weer een luxe.

  erik(trol): Sociale huur kan niet meer en vrije sector is te duur of krijgt helemaal geen toestemming omdat het salaris te laag is.

  Als de HRA wordt afgeschaft garandeer ik je dat vrije sector huurwoningen snel in overvloed te vinden zijn, tegen een redelijke prijs. Het zou zomaar kunnen gebeuren … En dat heeft dan misschien nog wel meer neerwaartse invloed op de prijzen dan de lagere leenkapaciteit van de would-be-scheefleners.

 34. nhz says:

  Tsjaa..: Eigenlijk niks vind ik nogal sterk gesteld, want het is in ieder geval een teken van de algemene toestand, maar kan je precies uitleggen hoe het werkt?

  de Euribor wordt vastgesteld door bureaucraten van de ECB en heeft dus helemaal NIETS met de markt te maken. De belangrijkste overweging lijkt al jaren te zijn dat de Euribor niet meer omhoog mag omdat dan met name heel Spanje omvalt (hele volksstammen hebben daar de afgelopen tien jaar een huis gekocht met aflossingsvrije hypotheek tegen Euribor + 0.5%). Het is onofficiële staatssteun voor multinationals (die een rente betalen die enigszins aan Euribor gerelateerd is) en scheefleners (in veel EU landen zijn hypotheken gebaseerd op Euribor tarief mogelijk, omdat de banken risicoloos en vrijwel gratis lenen van de ECB).
  De 30-jaars rente wordt nog wél voor een deel door marktpartijen bepaald (maar niet volledig, omdat de ECB ook die markt indirect manipuleert). Die zal dus afhankelijk zijn van o.a. inflatieverwachtingen en het risico dat het geld niet terug komt.

 35. Hans says:

  Mark

  Ik geloof niet dat het bij 30% blijft, dat zou een unicum zien in de geschiedenis van de huizenprijzen. De waardestijging was gigantisch, van abnormale orde. Als de prijzen in 2014 zich al zouden stabiliseren is er nog een gat van tenminste 40% tussen de huizenprijzen index en de algemene prijzenindex. Teveel lijkt mij.

 36. nhz says:

  nhz: Tweeverdienen wordt weer een luxe.

  P.S.: dan bedoel ik tweeverdienen i de zin van twee volledige banen met betaalde kinderopvang; allebei een halve baan zou geen probleem moeten zijn, maar daar kun je geen extra hoge hypotheken op baseren.

 37. NewKidInTown says:

  Wat ik toch een beetje op het verhaal van Hugo Priemus tegen heb is, hij redeneert nog steeds volgens het oude riedeltje: wat is m’n inkomen en wat kan ik MAXIMAAL verwonen en welke woning kan ik daarvoor kopen (of huren) ?
  Reken, vergelijk en maak uw keuze.
  En verder het er maar vanuit gaan dat in de loop van of einde 2014 de crisis weer voorbij is.
  Prijzen dalen niet meer of gaan zelfs een beetje stijgen.
  Economie daalt niet meer maar trekt weer aan.
  Baanzekerheid wordt groter. (volgens deskundigen die ik gelezen heb, zal zelfs bij het weer aantrekken van de economie de werkeloosheid niet meteen stoppen met dalen)
  Afgezien dat je je baan daadwerkelijk houdt, is het de vraag of je daar voor de toekomst zeker over bent, met voorbeelden van het tegendeel in je sociale omgeving.
  En verder natuurlijk de banken, hoe graag willen en kunnen ze je een financiering geven.

 38. NewKidInTown says:

  (volgens deskundigen die ik gelezen heb, zal zelfs bij het weer aantrekken van de economie de werkeloosheid niet meteen stoppen met STIJGEN)

 39. Voerman says:

  NewKidInTown: Wat ik toch een beetje op het verhaal van Hugo Priemus tegen heb is, hij redeneert nog steeds volgens het oude riedeltje: wat is m’n inkomen en wat kan ik MAXIMAAL verwonen en welke woning kan ik daarvoor kopen (of huren) ?

  Om goed te kunnen kiezen moet je natuurlijk je uiterste grenzen kennen. Betekent natuurlijk niet, dat je ook daadwerkelijk zo duur mogelijk moet gaan zitten wonen! Ben met je eens, dat dat een oud riedeltje is, wat in het verleden en helaas heden nog vaak als leidraad gehanteerd wordt.

 40. De Pessimist says:

  NewKidInTown,

  Hij weet ook wel dat er geen herstel komt maar om niet gelijk in de hoek gezet te worden als irrelevante zwartkijker moet je af en toe de boel masseren zo zal hij wel denken ,althans dat denk ik

 41. Steven says:

  De Pessimist,

  Denk dat hij bedoelt met wat je maximaal kunt lenen niet het bekende “wat krijg ik maximaal van de bank” is, maar wat is voor jezelf een maximaal bedrag wat je er voor over hebt. Als je een bankstel koopt, koop je ook niet de allerduurste die je kan lenen. (er zijn uiteraard mensen die dat wel doen, maar die worden door een beetje crisis weggevaagd financieel)

 42. De Pessimist says:

  Steven,

  Zekers !
  Ik denk dat je ook moet kijken wat het kost om een huis te bouwen en welk deel speculatie je bereid bent te betalen .Als je een broek koopt zorgt de handel er wel voor dat er geen mega overwinsten worden gemaakt worden in huizen wereld gaat dat verhaal niet op. :)assets zijn anders soms wel 50 jaar overgewaardeerd soms ook 50 jaar daar onder .Mijn stelling is ook dat je geen huis koopt om te wonen maar een beginnetje is van een familie kapitaal wat generaties moet overleven .Voor woon ruimte van de meesterknecht de moderne high potantional moet de werkgever maar zorgen,Ja toch

 43. Gert says:

  Begreep van een projectontwikkelaar dat de huidige kosten van het bouwen van een huis incl. btw rond de 1100 EUR per m2 zijn, dit is incl. btw maar excl. grond. Kan iemand dit bevestigen?

 44. Steven says:

  Er zijn allerlei redenen om te kopen (ik heb ook liever een fiets dan dat ik hem moet huren elke keer), maar denken dat het huis in prijs stijgt na meer dan 20 jaar ridicule stijging vind ik gewoon een beetje dom. Hele massa’s mensen hebben hun brood verdiend tijdens de stijging, maar die moeten nu maar eens een andere kant op kijken. (banken, makelaars, hypothekers, bouwers, gamma’s, praxis’, dubbele huizenbezitters, notarissen enz. enz.)

  de boel is gebouwd en verkocht. nou eens kijken naar bijv. betere batterijen, nieuwe schonere energiebronnen, voedsel van zeewier of van mijn part 3d tv’s. Stijgende huizenprijzen was vooral leuk in de jaren negentig: het kan gewoon niet eeuwig doorstijgen, al willen sommige politici dat misschien gek genoeg nog steeds?

 45. Tsjaa says:

  nhz: ordt vastgesteld door bureaucraten van de ECB en heeft dus helemaal NIETS met de markt te maken. De belangrijkste overweging lijkt al jaren te zijn dat de Euribor niet meer omhoog mag omdat dan met name heel Spanje omvalt (hele volksstammen hebben daar de afgelopen tien jaar een huis gekocht met aflossingsvrije hypotheek tegen Euribor + 0.5%). Het is onofficiële staatssteun voor multinationals (die een rente betalen die enigszins aan Euribor gerelateerd is) en scheefleners (in veel EU landen zijn hypotheken gebaseerd op Euribor tarief mogelijk, omdat de banken risicoloos en vrijwel gratis lenen van de ECB).
  De 30-jaars rente wordt nog wél voor een deel door marktpartijen bepaald (maar niet volledig, omdat de ECB ook die markt indirect manipuleert). Die zal dus afhankelijk zijn van o.a. inflatieverwachtingen en het risico dat het geld niet teru

  Thanks, duidelijk.

 46. Nico de Geit says:

  Hans: De keuze tussen wonen en huren is niet puur economisch maar ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

  Het is altijd verstandig om bij alles een exit-strategie te hebben. Huur kun je ieder moment opzeggen.

 47. De Pessimist says:

  Steven,

  Ik ben alleen bang dat de stimulering gaat komen uit geweld zo als zo vaak in het verleden en wat ons eigenlijk ook zo ver heeft gebracht .Echte toegepaste wetenschap krijgt pas een kans in oorlogs tijd . Groene stroom en zorgen voor ouderen heeft geen economische waarde voor onze leiders .net als bewegen zwemles muziek dans en kunst niet belangrijk zijn voor onze kinderen .de hele f wereld draait om meer hamburgers . Ik verlang naar de hippie
  http://www.youtube.com/watch?v=iKEZoY-TMG4
  zou me best wel in een commune willen omtrekken aan de waanzin van de staat

 48. Steven says:

  Tsjaa,

  alleen al het maaien van het gras bij je elke maand 2 duizend euro zakkende villa in Spanje wordt een steeds zwaardere opgave…

  klinkt misschien cynisch, maar dat is al jaren zo.

 49. Steven says:

  De Pessimist,

  Ken een paar mensen die samen in Zuid-Amerika zijn gaan klitten. Maar dat zijn helaas geen hippies.. Dat waren meer wat rijke ouderen met veel geld die de bui al zagen hangen. (ik behoor daar zeker niet toe). Deed me meer denken aan de Nazi’s die daar gingen wonen met al hun geld na de oorlog… : heb weer wat veel gedronken, dus neem het met een korrel zout.

 50. Tsjaa says:

  Gert:
  Begreep van een projectontwikkelaar dat de huidige kosten van het bouwen van een huis incl. btw rond de 1100 EUR per m2 zijn, dit is incl. btw maar excl. grond. Kan iemand dit bevestigen?

  http://www.bamwoningbouw.nl/nl-nl/project/1/40/55/westwijk-216-woningen.aspx

  Als ik dit voorbeeld van BAM gebruik dan hebben ze voor €31,9 miljoen 30.000m2 oppervlakte geleverd. Dat is dus €1063 per m2 en dan is er een nieuwe wijk uit de grond gestampt met alle voorzieningen en dan maakt BAM ook nog (een beetje) winst.

  Is dan ook wel grappig om te zien waar voor die woningen nu te koop staan en je dus te realiseren wat voor gestoorde grondprijzen er zijn en hoeveel de prijzen in principe nog kunnen dalen.

  http://www.funda.nl/koop/amstelveen/westwijk-oost/

 51. Juan de meeleezer says:

  @ artikel

  Verstandige opmerkingen van de heer prof dr ir hugo priemus.

  Maak zelf afwegingen tussen huren of kopen.

  Neem de overheid en makelleugenaars maar niet meer serieus, kansloos slecht in voorspellingen en advies omtrent wonen in de polder.

  HUIS KOPEN IN 2011 SLIMME ZET ?

  Het antwoord is gewoon: NEE.

 52. Juan de meeleezer says:

  Bonne nuit
  Juan

 53. tufkaj says:

  Juan de meeleezer: Bonne nuit

  Op vakantie in Frankrijk?

 54. nhz says:

  NewKidInTown: wat is m’n inkomen en wat kan ik MAXIMAAL verwonen en welke woning kan ik daarvoor kopen (of huren) ?

  logisch, we willen allemaal toch maximaal profiteren van de komende daling? 😎

  Steven: Als je een bankstel koopt, koop je ook niet de allerduurste die je kan lenen. (er zijn uiteraard mensen die dat wel doen, maar die worden door een beetje crisis weggevaagd financieel)

  nee hoor, ik denk dat dat vooral mensen zijn die in de bijstand of de schuldsanering zitten en waar dus toch niks te halen valt 😎

  De Pessimist: Als je een broek koopt zorgt de handel er wel voor dat er geen mega overwinsten worden gemaakt worden in huizen wereld gaat dat verhaal niet op.

  geen megawinsten? de marge op kleding is regelmatig 80-90% (van de verkoopprijs dus). Je betaalt o.a. voor alle kleding die niet verkocht wordt of die later in de opruiming gaat.

  De Pessimist: assets zijn anders soms wel 50 jaar overgewaardeerd soms ook 50 jaar daar onder .Mijn stelling is ook dat je geen huis koopt om te wonen maar een beginnetje is van een familie kapitaal wat generaties moet overleven .

  met dat eerste ben ik het in grote lijnen eens, maar dat lijkt me te wringen met het tweede. Kapitaal opbouwen door eerst 50 jaar daling? De meeste mensen worden niet zo oud, familiebanden zijn ook niet meer wat het geweest is …

  Gert: Begreep van een projectontwikkelaar dat de huidige kosten van het bouwen van een huis incl. btw rond de 1100 EUR per m2 zijn, dit is incl. btw maar excl. grond. Kan iemand dit bevestigen?

  misschien voor die projectontwikkelaar of andere firma’s die op dezelfde basis werken, maar verder zegt het niks. Het is mogelijk in Nederland een nieuwe eensgezinswoning met tuin te leveren voor 75K INCLUSIEF de grond. Maar geen bouwer of gemeente die het wil, want dan raken ze de overprijsde woningen die ze normaal leveren niet meer kwijt. Bedenk ook dat veel bouwbedrijven truken gebruiken waarbij de marge op de ‘bouw’ minimaal is maar ze bijvoorbeeld wel mega verdienen aan de grond er onder, of aan verplicht af te nemen voorzieningen in de buurt.

  Steven: nou eens kijken naar bijv. betere batterijen, nieuwe schonere energiebronnen, voedsel van zeewier of van mijn part 3d tv’s.

  ja, het wordt tijd dat we eindelijk eens gaan investeren in produktieve zaken. Een luchtkasteel voor iedereen valt daar zeker niet onder (3D TV ook niet, wat mij betreft …). Maar schone energiebronnen wel, vandaar natuurlijk dat de politiek zijn uiterste best doet om die onmogelijk te maken. Ze juichen alweer bij de EU dat ze een deel hebben met de Chinezen om zonnepanelen veel duurder te maken. Nog even en de EC komt trots vertellen dat ze gezorgd hebben dat gezond voedsel minstens 2x duurder wordt 😎 En natuurlijk tegelijk nóg meer geld naar smerig voedsel (Monsanto, bio-industrie en andere gore troep), vieze energiesubsidies en andere destructieve activiteiten 🙁

 55. nhz says:

  Steven: alleen al het maaien van het gras bij je elke maand 2 duizend euro zakkende villa in Spanje wordt een steeds zwaardere opgave…

  laat staan de kosten voor de irrigatie, zeker deze zomer 😉

  Steven: Ken een paar mensen die samen in Zuid-Amerika zijn gaan klitten.

  In sommige landen kun je wat makkelijker je gang gaan, de overheid zit daar niet bovenop de mensen. Uruguay is een goed voorbeeld, ik geloof dat Paraguay sinds een aantal jaren ook OK is maar ik heb het de laatste paar jaar niet zo bijbehouden. Rust, ruimte, veel natuur, redelijk schone landbouwgrond etc. Maar nadelen zijn er natuurlijk ook, anders zou het gelijk vollopen. Zuid-Amerika is niet de meest stabiele regio van de bol, en je moet wat geld op zak hebben (en het niet teveel laten zien aan de buitenwereld).

  Tsjaa: Dat is dus €1063 per m2 en dan is er een nieuwe wijk uit de grond gestampt met alle voorzieningen en dan maakt BAM ook nog (een beetje) winst.

  maar innovatie in de bouw is al jaren minimaal, er is zeker 20 jaar nauwelijks druk op prijzen of lonen geweest want ze konden altijd vol uit de overheidsruif grazen. Er is geen enkele goede reden waarom een huis in NL zoveel duurder is als bijv. in Duitsland waar de kwaliteit vaak ook nog veel beter is. Als er meer marktwerking en innovatie komt (bijv. prefab huizen uit een 3D printer) dan kunnen de prijzen hier heel ver omlaag.

 56. Steven says:

  tufkaj,

  Tjonge. Zelfs een ondervoede makelaar geeft een positief beeld?

 57. Steven says:

  nhz: (3D TV ook niet, wat mij betreft …)

  Ik bedoel eigenlijk dat je beter in 3d tv’s (als rare zijstraat) kan investeren dan in te dure huizenprijzen: want daar heeft uiteindelijk niemand wat aan. (3d tv’s mag je ook vervangen door een nieuwe frisdrank of zo)

 58. Henk 6 says:

  To
  erik(trol),

  goed om een afwijkende mening te hebben, hulde.. jouw mening is in ieder geval geen meanstream meer als ik dat in mijn vriendenkring ,allen in bezig van koopwoning, bekiijk of vergelijk met de discussies in de media.

  Ga door want juist mensen met afwijkende menigen laten anderen nadenken.

 59. Voerman says:

  De Pessimist: zou me best wel in een commune willen omtrekken aan de waanzin van de staat

  Kan alleen maar als je nog geen verantwoordelijkheden op je genomen hebt!
  Zelfs dan blijf je streven naar “afhankelijkheid”.
  Kijk, welke figuren de seventies overleefd hebben en de vorm van die tijd gehouden hebben. We noemen ze “zonderlingen”. Je ziet ze nog in showroom of de stoel. Kost bovendien handenvol geld, wat je maar even moet hebben! 🙂

 60. Mark says:

  Hans,

  Inderdaad zal -30% niet precies de bodem zijn.

  Zoals met het kopen van mijn auto, pc, laptop en TV wordt precies dat product afgeprijst als ik ermee naar buiten loop. Niet omkijken denk ik dan altijd….

  Ik heb mezelf voorgenomen dat bij een gemiddelde woningprijs van 175.000 voor mij het moment is om serieus naar een koopwoning te gaan kijken.
  Ik zoek echter naar wat grotere woning met wat extra grond. In die catagorie zitten we allang op minus 40%….en counting….
  Als je de verlaagde overdrachtsbelasting alsmede de inflatie + extra opgebouwd spaargeld meetel dan heb ik er vrede mee dat gem.prijs in de daaropvolgende jaren verder zullen uitbodemen naar 150-160k.

  so be it.

  Oja, tuurlijk wel wachten totdat ECHT duidelijk is HOE men de HRA serieus verder af gaat bouwen.

 61. Henk 6 says:

  Ps veel typo fouten, sorry zit te pielen op mobile.

 62. Henk 6 says:

  Yu

  nhz: de Euribor wordt vastgesteld door bureaucraten van de ECB en heeft dus helemaal NIETS met de markt te maken. De belangrijkste overweging lijkt al jaren te zijn dat de Euribor niet meer omhoog mag omdat dan met name heel Spanje omvalt (hele volksstammen hebben daar de afgelopen tien jaar een huis gekocht met aflossingsvrije hypotheek tegen Euribor + 0.5%). Het is onofficiële staatssteun voor multinationals (die een rente betalen die enigszins aan Euribor gerelateerd is) en scheefleners (in veel EU landen zijn hypotheken gebaseerd op Euribor tarief mogelijk, omdat de banken risicoloos en vrijwel gratis lenen van de ECB).
  De 30-jaars rente wordt nog wél voor een deel door marktpartijen bepaald (maar niet volledig, omdat de ECB ook die markt indirect manipuleert). Die zal dus afhankelijk zijn van o.a. inflatieverwachtingen en het risico dat het geld niet terug komt.

  Euribor en Libor worden vastgesteld middels een dagelijkse enquete langs de grote banken. Het geeft weer de rentetarieven die de banken elkaar rekenen.
  Hiermee werd eerder gefraudeerd, Zie libor. en hoezo rente. Banken lenen elkaar niets meer, alleen nog via covered bonds. Een grote popenkast allemaal.

 63. Henk 6 says:

  Ps Nhz ecb manipulereert lange rentes rechtstreeks door opkopen van langjarige obligaties.

 64. Steven says:

  Henk 6,

  er werken veel te veel mensen voor banken. Ambtenaren hebben meestal een functie, maar bankiers hebben slechts de functie (opgedragen door hun bazen) zo veel mogelijk geld te verdienen… ok.. ja dat mag.. Maar als ze om dreigen te vallen dan a.u.b geen staatssteun..

 65. Steven says:

  alsof we vrijwillig ons moeten laten uitzuigen door muggen, omdat zonder muggen er geen bloed kan stromen.. (of zoiets)

 66. Steven says:

  sorry bedoel het echt anders.. probeer het morgen wel nuchter.

 67. Gert says:

  wat betreft Zuid Amerika, ik woon er nu 9 jaar. Het heeft zeker voordelen:
  – goedkoop leven en wonen
  – bijna altijd mooi weer
  – makkelijker om je te onderscheiden (veel NL’ers om me heen hebben succesvol een eigen bedrijf op gezet zonder ervaring ermee in NL)

  Nadelen:
  – criminaliteit, mijn vrouw is 3 x overvallen met pistool + 2 inbraken, en met kinderen telt dit punt zwaar
  – over het algemeen wat onbeschoftere samenleving, recht van de sterkste geldt (en money rules)

  Instabiliteit vind ik reuze meevallen, en als het al zo is heb je er weinig last van. Behalve in argentinie.

 68. De Pessimist says:

  nhz: ? De meeste mensen worden niet zo oud, familiebanden zijn ook niet meer wat het geweest is …

  Vertel dat maar eens aan voerman en aan mij .echt geld zit in de familie en in de sociale opvang capaciteit van de familie ,dat is pas welvaart

 69. latida says:

  tufkaj:
  Goed voor een smakelijke lach: denhaagdirect.nl/z…ingmarkt-in-den-haag

  Hahaha Mees-ter-lijk!

  Ze hebben het zo druk dat ze tijd hebben om een ‘video-column’ te maken waarin ze zich afvragen hoe het komt dat ze het zo druk hebben en de reden daarvoor is dat ze ‘voelen’ dat er steeds meer mensen een huis willen kopen terwijl geen van de huizen die ze zelf in Juni hebben aangeprezen verkocht is!

  ‘We voelen de vraag toenemen’ en ‘kortom, voor ons geen rustige zomer’ zegt ie er nog bij op zijn videoootje dat zegge en schrijve 18 keer bekeken is.

  Wishful thinking tot op het van Kooten en de Bie-aanse af. Is bestuurslid van NVM Haaglanden, dat verklaart alles..

  Ah daar zal je hem hebben, ook hier heeft ie het vreselijk druk:

  http://www.youtube.com/watch?v=TjmNLW_pTew&list=PLFB9FE72704BA6CF5

  “Als een starter een huis koopt volgen daar 6,7 zeven transacties uit” en “je ziet zo’n hele treintje lopen” –

  in zijn dromen waarschijnlijk..

  “De gemeente Den Haag heeft ons met open armen ontvangen”

  en

  “Kom nou eens en laat je nou eens echt door de experts informeren”

  Hier nog eentje om te lachen voor de liefhebber:

  http://www.youtube.com/watch?v=dKMBcHv0dWs

 70. Steven says:

  latida: http://www.youtube.com/watch?v=dKMBcHv0dWs

  ha ha. En dan is het hier nog een grapje. Vraag me af hoe yuppen een 150.000 onder water effe aflappen. (een paar kunnen dat wel, maar niet allemaal)

 71. diesel says:

  Haha ff de huizenprijzen extra laten dalen,
  Woon in straat waar meet HRA word genoten als in 10 straten in arbeidersbeurt.
  Ik zelf heel erg scheef met huren volgens Herr VON Rutte.
  Maaaaar laat ik nu!! (steling)eens een dame uit, laat zegge Servie” komen bij mij inschrijven als samenwonend:
  Dan poets ik de plaat en laat die dame haar moeder met moeilijk been en hartproblemen overkomen.
  kosten de gemeenschap (zorg)heel veel geld.
  Inclusief Criminele broertjes nog meer kosten.
  Let wel,,,:: Is een idee van mij alleen nog uitvoeren,,.
  DUUUUS Jullie hoogeprijzenmensjes worden straks gegijzeld door de mensen met een huurhuis,,,.
  Loesebaertje zei al in de oudheid nog niet zo lang geleden,,,.Alles van waarde is Weerloos(Kansloos).

 72. latida says:

  Harry & Co Makelaars Campagne:

  http://www.youtube.com/watch?v=Gvh-vt2Vkjg

 73. latida says:

  De reputatie van Makelaars is al heel lang niet bepaald een beste, en inderdaad van Kooten en de Bie hadden er het al over:

  Simpelpand
  http://www.youtube.com/watch?v=jceWZeMDrs0

 74. latida says:

  Deze is ook leuk van Harrie Jekkers:

  Harrie Jekkers over het kopen van een huis
  http://www.youtube.com/watch?v=DQYtt6I6V94

 75. latida says:

  Najib Amhali – Verbouwing

  http://www.youtube.com/watch?v=6TbXJurK0f0

 76. latida says:
 77. ll says:

  Balansherstel ? Meneer Knot hoe zat dat al weer ? Oh ja u gaat alleen over de banken, niet de verzekeraars 🙂

  Achmea hypotheekbank flikkert weer voor bijna 1 miljard van de balans af.

  Gegarandeerd door verzekeringen op leven en pensioenen ……….

  http://www.moodys.com/research/Moodys-assigns-provisional-ratings-to-Dutch-RMBS-notes-to-be–PR_272464

 78. ll says:

  Iedereen probeert je nu een poot uit te draaien, mensen let op ( dit is pas een crisis, het geld is nu echt op ) , reken alles goed na , voor bijna 300 ‘bijna’ het het schip ingegaan in 4 dagen ………, maar lekker toch niet gelukt :-), blijf bij de pinken…….

  Juan, leuk dat u er weer bent 🙂

 79. ll says:

  Ondertussen in Ierland 44.000 staan op de nominatie om in beslag genomen te worden door de bank , de papieren liggen klaar

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/property-mortgages/thousands-of-homes-targeted-for-seizure-by-banks-29458021.html

 80. ll says:

  Portugal doet het anders 😉 ze legt gewoon beslag op het pensioengeld om ermee te kunnen speculeren met staatspapieren ….. Wat zal beter zijn, speculeren met sub-prime hypootjes ( zoals hier in de NL ? ), of speculeren met staatspapieren ? Geen idee …..

  http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2013/07/53321/

  Lorenzo, al weer terug naar Spanje ? All time low house-prices ? 🙂

 81. Tsjaa.. says:

  nhz:

  Het is mogelijk in Nederland een nieuwe eensgezinswoning met tuin te leveren voor 75K INCLUSIEF de grond. Maar geen bouwer of gemeente die het wil, want dan raken ze de overprijsde woningen die ze normaal leveren niet meer kwijt. Bedenk ook dat veel bouwbedrijven truken gebruiken waarbij de marge op de ‘bouw’ minimaal is maar ze bijvoorbeeld wel mega verdienen aan de grond er onder, of aan verplicht af te nemen voorzieningen in de buurt.

  http://www.bamwoningbouw.nl/Image.aspx?id=33ed3c1d-6a74-483a-af08-106191e72f2c

 82. ll says:

  Nieuwste term van vadertje staat ……..

  ‘Uithollen van vermogen door inflatie’ 😉

  Laat je niet uithollen hoor …….. 🙂

  Georkesteerde huizen crash door uitholling ? Je moet er maar opkomen, lieve burgers van NL u wordt uitgehold, beware ………

 83. ll says:

  Hoe kan je als Staat nu haar lieve burgers gaan uithollen door inflatie van een nu al ‘negatief vermogen’ van bijna al diezelfde burgers ?

  Wat we nu in dit land nodig hebben is geen uithollen van het weinige vermogen dat er nog is door inflatie maar een ‘positieve prikkel’ ( gepikt van DNB ) door deflatie 🙂

  Onze Staat is een beetje de weg kwijt 😉 of, zoals in Pottertaal gesproken ‘ de weg is weg ‘ 🙂

 84. Stoelgang says:

  spuit11:

  Je kunt dan over een paar jaar misschien wel lekker goedkoop een huisje op de kop tikken, maar is Nederland tegen die tijd nog wel een plek waar je zou willen zijn????

  Juist, zo is het maar net. Het sprookje NL is uit. Een hoofdzakelijk op basis van kunstmatig opgepompte huizenprijzen gebaseerde economie en bijbehorende schijnwelvaart door toekomstig vermogen te consumeren is geen basis voor succes. De rekening zal betaald moeten worden en dat wordt een bloedbad. Als je diepe armoede op de koop toe neemt, kan je in NL straks inderdaad een woning kopen tegen een normale prijs, maar geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt.

  Overigens: de bubbel op de NL-woning’markt’ is de grootste in de menselijke geschiedenis en juist die geschiedenis leert dat het leeglopen van bubbels ten eerste nooit halverwege stopt (in tegenstelling tot wat makelleugenaars, ‘belangençlubs als VEH en NVM en de politiek uitkramen) en ten tweede dat de uiteindelijke gemiddelde woningprijs onder het langjarig gemiddelde zal uitkomen. Er fgaat dus nog minimaal 50% van de huidige krankzinnige prijzen af. Juan zou nu iets zeggen in de trant van kamikazekopers en geen huis kopen in 2013, 2014, 2015, … slimme zet 😉

 85. Stoelgang says:

  Paul:
  Het is heel makkelijke. We kijken nog allemaal na de verkoper die de hoog mogelijke prijs moet hebben voor zijn woning.
  Na de koper wordt niet gekeken. Die wil zo laag mogelijke prijs betalen.
  Daar heeft Kees de Kort zeker een punt.

  Dat heet marktwerking en in het specifieke geval van de NL woning’markt’ juist het gebrek daaraan. Elk huis is verkoopbaar, maar wel tegen de juiste prijs.

 86. Stoelgang says:

  Henk 6: Detroit scenario, ben er bang voor.

  Tja, de grote hoeveelheid oude onderkomen ‘onderhoudsarme’ babyboomhutten hebben we al. Een groot aantal leegstaande winkel- en bedrijfspanden ook dus we zijn al een best eind op weg. Qua (hypotheek)schulden en overheidsgaranties zit het ook wel goed.

 87. ll says:

  Twee puntjes, die tsunami aan executieverkopen is nu bijna de helft van het aantal verkopen per jaar ? 37.000

  En dan nog een puntje, deze woningen waren toch ‘behoudend ‘gefinancieerd’ ?

  Die gekke NVM toch, raar Hukkermannetje 🙂

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/hansbroeren/21775551/__Restschuld_blijkt_knelpunt__.html

  Hij spreekt zichzelf nu wel erg tegen tegen 🙂

 88. ll says:

  Tja, die Martin Visser van hiernaast in de twittertjes .

  De Jaren ’30 crisis herhaalt zich , en ‘there is no alternative’ TINA ( van Adamus, verder alles goed met de groene kool? )

  De Kondratieff cyclus, maar hoelang hebben we nog te gaan totdat de lente weer aanbreekt ? Iemand ? Moeilijk te zeggen door al die gekke QE’s …… die de problemen alleen maar groter hebben gemaakt ……..

 89. Stoelgang says:

  Voerman: Omdat jijzelf daar na gedegen denkwerk zelf voor gekozen hebt!

  😀 ‘plotseling overvallen door de slechte staat van het gehuurde’ 😀

  Lijkt wel het scenario van een hele slechte vastgoedhorrorfilm 😀

 90. Stoelgang says:

  erik(trol):
  De wal keert het schip. Aantal woningen op funda heeft definitief de weg naar beneden gevonden, het is klaar over en uit, er gaat zo hier en daar nog wat af. Op de populaire woongebieden zakt het al bijna niet meer. Dit zegt mij genoeg. Als er ondanks alle onzekerheden nu al een marktbalans is en er meer gekocht dan te koop wordt gezet dan ziet de toekomst er gewoon prima uit, zeker als je kijkt hoe moeilijk er nu hypotheken gegeven worden, dit gaat gegarandeerd verbeteren als de pensioenfondsen gaan storten. Blijf er bij, er is geen alternatief. Vrije sector huren is alleen interessant als je nog een behoorlijke daling verwacht en dit komt er niet meer.

  1. waarom blijft het aantal transacties ondanks jouw stelling over Funda dan toch steeds verder dalen?

  2. kan zich een prijsbodem vormen in een nagenoeg dode ‘markt’ en zo ja op welke basis?

  3. wat denk jij dat de invloed van de nog steeds sterk stijgende werkloosheid op de prijsvorming zal zijn?

  Ik heb niet de illusie dat je een antwoord gaat of zelfs kan geven, maar ik vraag het je toch.

 91. Stoelgang says:

  Steven:
  erik(trol),

  dan zou deze grafiek dus straks omhoog moeten gaan? Ik denk het niet.

  beursplaza.com/upl…0reeel%2027aug12.jpg

  Zo simpel is het 😉

 92. Stoelgang says:

  Mark:
  Funda-meter zakt omdat mensen de handoek in de ring gooien na 3 jaar tegen dat bord in de tuin aan te hebben gekeken. Meer restschuld kunnen ze zowiezo niet dragen dus zakken in prijs is moeilijk.

  Verkopen dalen. Dit jaar voor het eerst onder de 100.000 p/j incl executie verkopen.

  De piek was van korte duur, “De bodem” is plat en vlak. Haasten op de bodem heeft geen zin. Wachten totdat de prijs 1-2 jaar stabiel is wel!

  Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

  Toevallig is gisteren het te koop-bord verwijderd uit de tuin van de woning schuin tegenover de mijne. En zo zijn er velen. Verkopers geven het op en zullen zich moeten realiseren dat het idiote prijzencircus over is.

 93. ll says:

  Vadertje Staat is niet meer in staat de erfbelasting te innen zonder de erfgenamen failliet te laten verklaren door te veel onverkoopbare huizen ?
  Leningen voor erfbelasting niet meer mogelijk ? ……

  Brave New World

  Gekke nieuwsberichten tegenwoordig 😉

 94. Stoelgang says:

  tufkaj:
  Goed voor een smakelijke lach: denhaagdirect.nl/z…ingmarkt-in-den-haag

  Hahaha hoe krijg je het verzonnen. En waar vind je dit soort gratis cabaret Tufkaj? Geniaal!

 95. Stoelgang says:

  Henk 6:
  To
  erik(trol),

  goed om een afwijkende mening te hebben, hulde.. jouw mening is in ieder geval geen meanstream meer als ik dat in mijn vriendenkring ,allen in bezig van koopwoning, bekiijk of vergelijk met de discussies in de media.

  Ga door want juist mensen met afwijkende menigen laten anderen nadenken.

  Inderdaad een grappige constatering dat dat domme niet onderbouwde trollen geblaat inmiddels geen mainstream meer is, er zijn er nog slechts weinig die klakkeloos de woning’markt’mantra’s van 1995 tot 2008 blijven opdreunen en echt geen besef hebben dat het herstel naar normale waarden onafwendbaar is.

 96. Stoelgang says:

  latida: Hahaha Mees-ter-lijk!

  Ze hebben het zo druk dat ze tijd hebben om een ‘video-column’ te maken waarin ze zich afvragen hoe het komt dat ze het zo druk hebben en de reden daarvoor is dat ze ‘voelen’ dat er steeds meer mensen een huis willen kopen terwijl geen van de huizen die ze zelf in Juni hebben aangeprezen verkocht is!

  ‘We voelen de vraag toenemen’ en ‘kortom, voor ons geen rustige zomer’ zegt ie er nog bij op zijn videoootje dat zegge en schrijve 18 keer bekeken is.

  Wishful thinking tot op het van Kooten en de Bie-aanse af. Is bestuurslid van NVM Haaglanden, dat verklaart alles..

  Ah daar zal je hem hebben, ook hier heeft ie het vreselijk druk:

  youtube.com/watch?…t=PLFB9FE72704BA6CF5

  “Als een starter een huis koopt volgen daar 6,7 zeven transacties uit” en “je ziet zo’n hele treintje lopen” –

  in zijn dromen waarschijnlijk..

  “De gemeente Den Haag heeft ons met open armen ontvangen”

  en

  “Kom nou eens en laat je nou eens echt door de experts informeren”

  Hier nog eentje om te lachen voor de liefhebber:

  http://www.youtube.com/watch?v=dKMBcHv0dWs

  Lopende treintjes in een intrigerende markt bladibladibla 😀

 97. Juan de meeleezer says:

  tufkaj,

  Ja, groeten vanaf de campagne.

 98. Stoelgang says:

  latida:
  Apart volk is het eigenlijk, makelaars:

  http://www.youtube.com/watch?v=pJ0wWGnARyY

  http://www.youtube.com/watch?v=f2nLYo0p59o

  http://www.youtube.com/watch?v=FnCUU4OzPpM

  http://www.youtube.com/watch?v=M250-HzxiWE

  Ronald Goedemondt over Makelaars: “Talentloze kakkers”

  http://www.youtube.com/watch?v=_OAe36ecC64

  Meerijden in de Volvo van de zomermakelaar. De man praat tegen zichzelf 😀

 99. Juan de meeleezer says:

  ll:
  Ondertussen in Ierland 44.000 staan op de nominatie om in beslag genomen te worden door de bank , de papieren liggen klaar

  independent.ie/bus…-banks-29458021.html

  Laten we maar zeggen dat het geen rustige zomer is in ierland. Triest maar daar komt de aap wel uit mouw.

  Juan heeft een rustige zomer.

 100. Stoelgang says:

  ll:
  Iedereen probeert je nu een poot uit te draaien, mensen let op ( dit is pas een crisis, het geld is nu echt op) , reken alles goed na , voor bijna 300 ‘bijna’ het het schip ingegaan in 4 dagen ………, maar lekker toch niet gelukt , blijf bij de pinken…….

  Juan, leuk dat u er weer bent

  En het is pas het BEGIN van deze crisis. ‘Crisis’ betekent dat er zich een noodzaak tot verandering aandient. Dat proces begint normaliter pas – eenvoudig gezegd – wanneer het geld op is. De luxe-recessietjes die we de afgelopen decennia zagen, hebben nooit enige verandering bewerkstelligd, omdat daar geen noodzaak toe bestond. Dat is nu anders. De economie brokkelt elke dag verder af, terwijl de overheid zich steeds verder terugtrekt en burgers zwaarder belast. Het vaste patroon in een depressie.

 101. Stoelgang says:

  ll:
  Nieuwste term van vadertje staat ……..

  ‘Uithollen van vermogen door inflatie’

  Laat je niet uithollen hoor ……..

  Georkesteerde huizen crash door uitholling ? Je moet er maar opkomen, lieve burgers van NL u wordt uitgehold, beware ………

  Het is uithollen of zelf uitgehold worden ll, crisis is crisis 😉 En voor schuldslaven geldt: je wordt uitgehold maar je bent nooit uitgehold, je blijft hollen tot je een ons weegt.

 102. Juan de meeleezer says:

  Stoelgang,

  Het geeft goed aan dat makelaars alles doen in het belang van verkopers

  Ook de markt op slot zetten door jarenlang te ontkennen dat er een structurele aanpassing in prijzen zal moeten plaatsvinden.

  Inmiddels zit er een ton tussen gemiddelde vraagprijs en gemiddelde transactieprijs.
  Gemiddelde transactieprijs 2 ton
  Gemiddelde vraagprijs 3 ton.

  De weledelzeerhooggeleerde heeren van cpb en staatsjournaal willen ons onder deze omstandigheden graag doen geloven dat
  – de bodem bereikt is
  – ze geen rustige zomer hebben bij de makelleugenaars

  Dit is op minst, opmerkelijk te noemen, eigenlijk gewoon pure volksverlakkerij.

 103. lorenzo says:

  nhz: De belangrijkste overweging lijkt al jaren te zijn dat de Euribor niet meer omhoog mag omdat dan met name heel Spanje omvalt (hele volksstammen hebben daar de afgelopen tien jaar een huis gekocht met aflossingsvrije hypotheek tegen Euribor + 0.5%).

  onzin , de mogelijkheid tot aflossingsvrij bestaat niet eens , een LTV van max. 80 % en Spanjaarden zijn in het verleden niet de kopers geweest .
  Spanje is tevens het land waar het iegen woningbezit al 80 % was toen wij de huifkar net als eerst hadden aanschouwt.

 104. lorenzo says:

  NewKidInTown: wat is m’n inkomen en wat kan ik MAXIMAAL verwonen en welke woning kan ik daarvoor kopen (of huren) ?
  Reken, vergelijk en maak uw keuze.

  Banken maken dan ook geen beslissing meer op hoofdzakelijk het inkomen , een bijzaak geworden .
  Continuiteit in inkomen , beroepsafhankelijk veelal.
  Wel nog een beperking op de al beperkte financiering van banken en dus de woningprijzen.
  Maar goed , er is een burger initiatief gaande.

 105. lorenzo says:

  Juan de meeleezer: Het geeft goed aan dat makelaars alles doen in het belang van verkopers

  daarvoor werd er vroeger een eed afgelegd.

 106. lorenzo says:

  Juan de meeleezer: Dit is op minst, opmerkelijk te noemen, eigenlijk gewoon pure volksverlakkerij.

  De autodealer vertelt mij dat de nieuwe auto slechts 2 jaar garantie heeft , de mobielverkoper eist van mij een ovk van 2 jaar . Beide feitelijk onjuist , maar wie houdt wat in stand ?

 107. Philippulus says:

  tufkaj:
  Goed voor een smakelijke lach: denhaagdirect.nl/z…ingmarkt-in-den-haag

  Heerlijk filmpje, kijk hoe hij zich met z’n zalvende praatjes traag in z’n handen blijft wrijven, hij doet nog een aantal pogingen dit te verbergen door zijn handen te strekken (alsof hij zijn zegen uitspreekt), maar hij kan zich niet beheersen.

  Lichaamstaal:

  “Als iemand in zijn/haar handen wrijft, dan verwacht deze persoon waarschijnlijk een positieve uitkomst.

  Er bestaan hierin 2 variaties: als iemand snel in zijn handen wrijft, dan betekent dat hij een positieve uitkomst verwacht voor iedereen. Als het daarentegen traag gebeurt, dan verwacht hij/zij een positieve uitkomst, maar alleen voor zichzelf…..

  —————————————————-

  Eigen Huis: Stijging woningmarktvertrouwen neemt af:

  De stijging van het consumentenvertrouwen op de woningmarkt is in de maand juli bijna tot stilstand gekomen.

  http://www.eufin.nl/al-het-nieuws/13/31464-eigen-huis-stijging-woningmarktvertrouwen-neemt-af

 108. nhz says:

  Steven: Ik bedoel eigenlijk dat je beter in 3d tv’s (als rare zijstraat) kan investeren dan in te dure huizenprijzen: want daar heeft uiteindelijk niemand wat aan. (3d tv’s mag je ook vervangen door een nieuwe frisdrank of zo)

  is mijns inziens allebei even nutteloos; je moet investeren in zaken die een positief rendement hebben (eventueel op termijn), 3D TV en nieuwe frisdrank is net zo nutteloos als te grote/dure huizen en misschien nog wel schadelijker vanwege alle overgewicht die er mee samengaat.

  Mark: Ik zoek echter naar wat grotere woning met wat extra grond. In die catagorie zitten we allang op minus 40%….en counting….

  -40%, serieus? In mijn omgeving (Zeeland) zijn de woningen boven 350K ofzo nog nauwelijks gedaald in vraagprijs en boven 750-1000K lijkt de vraagprijs zelfs vrolijk verder te stijgen.

  Henk 6: Euribor en Libor worden vastgesteld middels een dagelijkse enquete langs de grote banken. Het geeft weer de rentetarieven die de banken elkaar rekenen.
  Hiermee werd eerder gefraudeerd, Zie libor. en hoezo rente. Banken lenen elkaar niets meer, alleen nog via covered bonds. Een grote popenkast allemaal.

  ja, doei … Euribor is 0.5% simpelweg omdat de banken voor nop van de ECB geld kunnen lenen; als dat niet zo was stond hij minstens op 5% zoals een jaar of vijf geleden. Dus het is wel degelijk zoals ik zeg dat die volledig door de ECB wordt vastgesteld (in theorie niet, maar in de praktijk dus wél).

  Henk 6: Ps Nhz ecb manipulereert lange rentes rechtstreeks door opkopen van langjarige obligaties.

  officieel niet, want de ECB mag helemaal geen langjarige obligaties opkopen. Alleen lenen ze centrale banken gratis geld met de suggestie dat ze het in staatsobligaties (van bepaalde landen) kunnen investeren. In de praktijk is het meer een soort ‘cap’, zodra de marktrente te hoog wordt – met name in de PIGS landen – gaat de ECB bijkopen. In tegenstelling tot de FED in de VS heeft de ECB niet het overgrote deel van die obligaties in portefeuille. Er is dus een heel groot verschil met de Euribor die voor 99% door de ECB gedicteerd wordt.

  Gert: Instabiliteit vind ik reuze meevallen, en als het al zo is heb je er weinig last van. Behalve in argentinie.

  Ik heb familie in Ecuador en hoewel dat voor een stabiel land doorgaat kunnen de regels (vooral voor bedrijven) voortdurend veranderen, het is echt wel anders dan hier. De verworven rechten van Nederland en omstreken zijn daar volstrekt onbekend. Ook mijn familie heeft ervaring met overvallen etc. zodra je boven het maaiveld uitkomt, mede als gevolg van schrijnende verschillen in welvaart. Om die reden zou ik in veel van die landen niet willen wonen.

  De Pessimist: Vertel dat maar eens aan voerman en aan mij .echt geld zit in de familie en in de sociale opvang capaciteit van de familie ,dat is pas welvaart

  in grote lijnen mee eens, maar ‘echt geld’ zit niet in een huis. Helemaal niet als straks de overheid ontdekt dat de huizenmarkt toch niet meer te redden is en ze extra gaan plukken van vastgoed erfenissen.

  ll: All time low house-prices ?

  aangezien ze daar net als in de VS gestopt zijn met wanbetalers uit hun huis zetten kun je hooguit een goedkoop huis kopen inclusief de bewoners. Dat kost je dus alleen maar geld …

  Stoelgang: Toevallig is gisteren het te koop-bord verwijderd uit de tuin van de woning schuin tegenover de mijne.

  waarschijnlijk omdat ze op vakantie gingen; eind augustus weer in de verkoop voor de oude prijs plus minstens inflatie correctie en de kosten van de recente vakantie…

 109. nhz says:

  lorenzo: onzin , de mogelijkheid tot aflossingsvrij bestaat niet eens , een LTV van max. 80 % en Spanjaarden zijn in het verleden niet de kopers geweest .

  geen onzin, ik ken talloze Spanjaarden met zo’n hypotheek (nee, niet aan de Costa want daar kom ik nooit).

  lorenzo: Spanje is tevens het land waar het iegen woningbezit al 80 % was toen wij de huifkar net als eerst hadden aanschouwt.

  ja en? Hele volksstammen, vaak jonge mensen met minimaal salaris, hebben de afgelopen jaren een huis gekocht in plaats van dat ze thuis bleven wonen. Als het geld gratis is kun je altijd meer vraag creëren.

 110. ll says:

  Stoelgang: De luxe-recessietjes die we de afgelopen decennia zagen,

  Verschilletje tussen een luxe recessie en een depressie ?

  Na het doorrollen ( van schulden ) volgt het uithollen ( van vermogen ) 🙂 Helder ………

  Het is allemaal zó simpel als je het maar doorhebt :-), vrij vertaald

 111. de markies says:

  @Daniel: nooit aan een trol vragen of hij of anderen hem die naam geven, je weet immers nooit of hij de waarheid spreekt als hij antwoordt. 😉

  @topic: natuurlijk blijf ik voorlopig nog huren.
  @luxerecessiediscussie: volgens mij zitten we gewoon aan het begin van een depressie en worden cijfers zo gemanipuleerd, dat het lijkt of het om een reeks recessietjes gaat. Hoe dan ook, de echte klap, de echte diepte gaat nog komen. Mijn particulier gevoel daarover is een mengeling van angst en blijdschap.

 112. Bart says:

  De Fed maakte gisteren bekend voorlopig niet te stoppen met geld bijdrukken. Nogal wiedes, want de Fed kan helemaal niet stoppen. Wie is er nou nog geinteresseerd in Amerikaanse staatsobliaties met 0,5% rente?

  http://waarheidzoeker.nl/2013/08/01/de-fed-kan-niet-stoppen-met-het-opkopen-van-amerikaanse-staatsobligaties/

 113. cartoonist says:

  nhz: Stoelgang: Toevallig is gisteren het te koop-bord verwijderd uit de tuin van de woning schuin tegenover de mijne.

  waarschijnlijk omdat ze op vakantie gingen; eind augustus weer in de verkoop voor de oude prijs plus minstens inflatie correctie en de kosten van de recente vakantie…

  Hilarisch 🙂

 114. cartoonist says:

  Huren of Kopen ?

  Het optimale moment om ( te verkopen en daarna ) te gaan huren lag tussen 2006 en 2009.
  Dat was de tijd dat bijna iedereen zij dat huren geld weggooien is en dat kopen slim is omdat je
  bezit opbouwt.

  Het optimale moment om ( je huurhuis te verlaten en ) te gaan kopen duurt nog wel even. Het moment is te herkennen aan de algemene aanvaarde opvatting dat kopen jezelf vastzetten betekent en dat huren vrijheid betekent. ( Paradigma shift )

  De woonstarters die momenteel moeten gaan kiezen tussen kopen of huren:
  Besef dat nu nog niet kopen en eerst een flink deel van de koopsom sparen betekent dat je investeert in een onafhankelijke toekomst.
  Nu kopen met 100% financiering staat gelijk aan jezelf overgeven aan een sector die er op uit is om zoveel mogelijk mensen zichzelf zo diep mogelijk in de schulden te laten steken.
  Realiseer jezelf dat de financiele sector er op uit is om u in het pak te naaien. Deze sector leeft van onproduktieve financiele transacties met gigantische winsten in een milieu waar de moraliteit van de maffia heerst.

  Als je vanaf een afstand objectief kijkt naar de financiele wereld dan kom je al gauw tot de conclusie dat die veelal bevolkt wordt door criminele en corrupte psychopaten.

 115. cartoonist says:

  erik(trol): Stoelgang: Weer moeite met kakken. Kankeren gaat je dan wel weer goed af.

  De echte trol verraadt zichzelf direct

 116. analyze says:

  @ 119 cartoonist:

  haha geniaal, ik denk dat je nog wel eens gelijk kan hebben met hoe je dat optimale moment kan herkennen.

 117. analyze says:

  @120

  waarom is er geen report functie op dit blog?
  zulke harde beledigingen als die trol doet zouden niet getolereerd moeten worden

 118. RealisT says:

  erik(trol):
  Stoelgang: Weer moeite met kakken. Kankeren gaat je dan wel weer goed af.

  Jij bent toch dat mannetje wat op ze 43-ste nog bij papa en mama op schoot zit, en maar hoopt dat ie voor zijn 50-ste nog ergens een hypotheekje kan krijgen……..

  Goed nieuws voor je. Burger initiatief voor een nieuwe bank. Zou me vast inschrijven kost maar 25,- euro, wel aan papa en mama vragen of je deze maand wat minder kostgeld mag betalen.

  Sukkel!

  Lekker rustig in de showroom Erik? Fijn de tijd om eens even na te denken? En ja, dan grijpt de realiteit je naar de keel.
  Maar niet getreurd. Van je fouten leer je het meest. 😉

 119. Michel says:

  schuurpijn,

  Je hebt het over aandelen en huizen , je huis zakt natuurlijk altijd en aandelen stijgen indien het maar een mix fonds is?
  En dat allemaal voor Henk en Ingrid, die dit betoog onmiddellijk als compleet begrepen oppikken?

  Ja juist, slaap lekker verder.

 120. RealisT says:

  analyze: waarom is er geen report functie op dit blog?
  zulke harde beledigingen als die trol doet zouden niet getolereerd moeten worden

  Wij hebben hier geen nazi-knopjes nodig. Met trollen rekenen we af dmv humor of door ze op hun nummer te zetten. Uit de reactie van erik blijkt duidelijk dat hij de strijd (en z’n verstand?) aan het verliezen is. De wanhoop straalt er vanaf.

 121. racekever says:

  Beetje met oogkleppen kijken naar de NL huizenmarkt en dan nog reagreerders die denken dat het over 1 a 2 jaar zal stabiliseren. Wat nou kopen,je zit toch altijd vast aan je onroerend goed belasting etc.
  Het systeem is kapot en er komt geen opleving meer!
  Kijk alleen maar naar deze grafiek:

  http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2013/04/German%20GDP%20vs%20DB%20Derivatives_1_0.jpg

  JIM WILLIE: IF DEUTSCHE BANK GOES UNDER IT WILL BE LEHMAN TIMES FIVE!
  http://www.godlikeproductions.com/external?http%3A%2F%2Fwww.silverdoctors.com%2Fjim-willie-if-deutsche-bank-goes-under-it-will-be-lehman-times-five%2F

  elke dag vechten gemiddeld 3 of 4 megabanken om overeind te blijven, 100 miljarden zullen binnenkort op de balansen van europese banken afgeschreven worden als ook Chicongo, L.A., Harrisburg, Pittsburgh, Philadelphia, Miami etc.. Falliet gaan.

  http://translate.google.de/translate?sl=de&tl=en&js=n&prev=_t&hl=de&ie=UTF-8&u=http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/30/deutsche-banken-werden-milliarden-bei-staedte-pleiten-in-den-usa-verlieren/

  Very slightly super Tuesday
  http://www.economist.com/blogs/schumpeter/2013/07/european-banks?zid=300&ah=e7b9370e170850b88ef129fa625b13c4

  The US banks are about $16 trillion in assets with a leverage of about 13 or 14 to 1. Zombie banks filled with toxic waste, to be sure. Filled with Mortgages, Euro bonds, derivatives etc. but when compared to Euro banks with their $46 trillion asset base and 35 to 1 leverage (x the reallt bad loans and collateral which may make their leverage at 50 to 100, like some French banks) their vulnerabilities are legion. Whether DBank fails, as Willie opines could happen, or it is bailed-out or bailed-in due to some catastrophic and quickly unfolding event, its solvency exists in name only, a name perpetuate just like Dexia when it failed. I would suggest that the end is nigh when some top p-leader says DBank is the most solvent bank in history, kind of like Blarney Frank telling the world that Fannie and Freddie were great investments.

 122. racekever says:

  ECB, FED, IMF printing presses is het enige wat de economie draaiende houdt, voor zover je nog van een markt kunt spreken. Er is geen vrije markt meer en dus ook geen huizenmarkt. Kijk hoe de NL staatsschuld per dag oploopt.

 123. Michel says:

  nhz:

  Als de HRA wordt afgeschaft garandeer ik je dat vrije sector huurwoningen snel in overvloed te vinden zijn, tegen een redelijke prijs. Het zou zomaar kunnen gebeuren … En dat heeft dan misschien nog wel meer neerwaartse invloed op de prijzen dan de lagere leenkapaciteit van de would-be-scheefleners.

  Vertel…… Waarom zullen de vrije sector woningen opeens in overvloed aanwezig zijn?
  Ben benieuwd

 124. ll says:

  Ondertussen in de NL, hoe de negatieve spiraal werkt in het MKB, bij de heilige huisjes werkt het niet anders ……

  1/4 van het MKB zit nu bij byzonder beheer ( intencive care ) dat is een dure aangelegenheid, dat moet weer via hogere rente’s op de andere leningen worden opgebracht, et voilá, de negatieve spiraal is geboren …… 😉

  http://www.mkbservicedesk.nl/8005/banken-maken-kredieten-voor-mkb-nog-duurder.htm?utm_source=mkb-nieuws-|-mkb-servicedesk&utm_medium=rss&utm_term=banken-maken-kredieten-voor-mkb-nog-duurder

 125. Steven says:

  Michel,

  Ach dat is net zoiets als met de belastingvrije oldtimers. Nu ze die regeling aan het afbouwen zijn dalen de brikken snel in prijs.

 126. ll says:

  Voor Floor, een nieuw Schmulletje

  Het sprookje van oneindige schuld eindigt altijd in tranen……. Ter leering ende vermaeck……

  http://schmullstrategie.nl/2013/08/ter-leering-ende-vermaeck/

 127. ll says:

  racekever: Kijk hoe de NL staatsschuld per dag oploopt.

  Bestaat ie wel ? een staatsschuld ? 37% van de pensioenfondsen is voor de staat is 370 miljard 🙂

  Nog te ontvangen in de toekomst, dat dan weer wel 😉 is al verdiend, dat ook nog ……

 128. tja says:

  erik(trol):
  Stoelgang: Weer moeite met kakken. Kankeren gaat je dan wel weer goed af.

  Jij bent toch dat mannetje wat op ze 43-ste nog bij papa en mama op schoot zit, en maar hoopt dat ie voor zijn 50-ste nog ergens een hypotheekje kan krijgen……..

  Goed nieuws voor je. Burger initiatief voor een nieuwe bank. Zou me vast inschrijven kost maar 25,- euro, wel aan papa en mama vragen of je deze maand wat minder kostgeld mag betalen.

  Sukkel!

  Is dit de Erik die zo trots was dat hij naar zo’n nette Vinex wijk was verhuisd? Als dit soort bewoners er de norm is dan weet ik genoeg.

 129. Tsjaa.. says:

  Michel: Vertel…… Waarom zullen de vrije sector woningen opeens in overvloed aanwezig zijn?
  Ben benieuwd

  Het zal geleidelijk gaan. Door de HRA is bijvoorbeeld 6% rente hypotheek voor een koper effectief 3% (52% aftrek). Als we er van uit gaan dat een belegger voor datzelfde huis ook een rendement moet maken van 6% voor de lening dan zal hij tegen minimaal 6% moeten verhuren, want geen HRA. Als de koper en de verhuurder beiden de woning op de markt kopen dan betekent dat, dat de huurder de helft minder maandelijkse lasten heeft door te kopen dan te huren. Daar is door de verhuurder niet tegen te concurreren. Door het afschaffen van de HRA wordt er een gelijk speelveld gecreëerd.

  Bij de huidige prijzen kan er geen vrije verhuur plaats vinden, omdat het onbetaalbaar is. Als de gemiddelde woning €200.000 kost en ik wil daar zeg een rendement voor maken van zeg 7% (2% voor groot onderhoud, reparaties, beheerkosten, etcetera) dan betekent dat een jaarlijkse lasten van 14.000. Laten we zeggen dat dit gehuurd zou moeten worden door 1,5 keer modaal, ongeveer €50.000, die houden daar netto €33.000 over. Dan betekent dat ze dus bijna de helft van hun salaris kwijt zijn aan het huren van een woning. Dit kan niet en daarom zullen de huizenprijzen nog zwaar moeten dalen.

  Dat kan overigens makkelijk, omdat het grootste gedeelte van de woningprijs wordt veroorzaakt door een kunstmatig laag aanbod en hoge prijs van de bouwgrond. De gemeenten zouden dus zwaar moeten afschrijven op de bouwgrond en de bestemmingsprocedure zwaar moeten versimpelen.

  Uit 2005 en nog steeds even actueel, maar opmerkzaam dat er nog steeds niks aan gebeurd is.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1247021

 130. erik(trol) says:

  Blijf lachen hier. Mag wel weg worden gezet als dom, achterlijk en zielig figuur. Maar o wee als je beetje tegengas geeft. Zeker allemaal PVV stemmers, vaak ook alles vanuit 1 richting bekijken, maar o wee als we zelf worden aangevallen, dan zijn we ineens zielig.

  En o ja. Rustig valt mee. Zojuist nog hotelketen mogen overtuigen, mooie order binnen gehaald en met mensen mogen praten die geloven in de kracht van Nederland en bereid zijn daar in te investeren.

 131. Frans says:

  1:21 minuut: UK, US members of housing cult climb suicidal property ladders
  Read more at http://www.maxkeiser.com/2013/07/uk-us-members-of-housing-cult-climb-suicidal-property-ladders/#eZ5JRjjJJfbfpHyD.99

 132. Ma Ling says:

  nog meer slap gezeik: (Boelhouwer)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1421/Nederland/video/detail/3485386/Uitgebreide-toelichting-hoogleraar-Boelhouwer.dhtml

  NB. Dit is een hoogleraar. Hij leidt studenten op tot bouwkundige/woningmarktdeskundige. ernstige zaak.

 133. Michel says:

  Steven:
  Michel,

  Ach dat is net zoiets als met de belastingvrije oldtimers. Nu ze die regeling aan het afbouwen zijn dalen de brikken snel in prijs.

  Beetje onzin, veel vrije sector huurwoningen zijn in handen van particulieren die geen HRA genieten.

 134. racekever says:

  ll,

  Denk wel dat die bestaat in onze subsidie windmolen oeconomie. Dit is toch het vastgoedzeepbel blog, hypotheekschuld 1000 miljard of zoiets, bestaat vast.
  hedge(hefboom)fondsen massive over leveraged.
  (Quote) V the guerilla economist “it is not a slow moving train wreck anymore, it’s a bullet train now” (end quote). (Quote) Juli had massive information, august is going to be horrific. If you have assets in a foreign country not run by the elite get out now, just go, go!

 135. racekever says:

  Ok, everyone.

  I just caught the start of Jim Willie’s interview where he states that his contact claims Deutsche Bank is in trouble due to Forex derivatives. And that Gold is involved as it is a currency in Forex terms.

  I also saw there was a thread from someone claiming to work for a bank in Luxemburg, stating they were VERY worried about a German bank.

  Now, here is the COMEX gold futures report (daily)
  [link to http://www.cmegroup.com]

  Yesterday (31-July) we had the “FIRST DAY NOTICE” report, stating that the issuer of 1103 gold contracts is ….

  DEUTSCHE BANK.

  1103 contracts is 110,300 ounces (3 tonnes).

  Are they liquidating? Who knows..?

  I notice today (1st Aug), that report for 30-July is GONE from COMEX (now we have the report for 31-July) but yesterday it was here:
  [link to http://www.cmegroup.com]

  The issuer column said Deutsche Bank House account issues 1103 contracts.

  I see this guy saw it also.
  [link to traderdannorcini.blogspot.ca]

 136. Frans says:

  Ik zit me net de diep filosofische vraag te stellen: is het niet zo dat je als blog/forum niet meeteld, niet serieus wordt genomen als er geen trol op zit?
  Het zal het warme weer wel zijn dat ik in een keer zo filosofisch ben….
  Zou toch goed kunnen: zonder trol tel je eigenlijk niet mee…..

 137. RealisT says:

  tja: Is dit de Erik die zo trots was dat hij naar zo’n nette Vinex wijk was verhuisd? Als dit soort bewoners er de norm is dan weet ik genoeg.

  Ik kom nog wel eens terug bij oude kenissen in de wijk waar ik in de 70-80er jaren ben opgegroeid (geen randstad). Allemaal wat duurdere huurwoningen toen, echt een keurig nette wijk met veel hoger opgeleiden. Maar vanaf eind 1990 ging de boel toch wat verouderen en begon de grote uitverkoop. Het gevolg: massale intrek van het type (ver)bouwvolk. Dus eindeloze verbouwingen onder het genot van radio 538 op standje 10, BMWtjes op de stoep waar vroeger de voortuin was, de hele dag krijsende kinderen in de tuin en niemand die oog heeft voor de oudere bewoners die zijn blijven hangen. Alles strak in de lak, dat dan wel weer. Nee, huizenbezitters zijn echt altijd een aanwinst voor de buurt. Ik ben er gelukkig op tijd aan ontsnapt.

 138. Tsjaa.. says:

  Een klein gedachten experiment naar aanleiding van zeer grove berekeningen:

  Laten we voor het gemak zeggen dat de gemiddelde woning €205.000 kost.

  De gemiddelde woninggrootte is in Nederland 75m2.

  http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/148-gemiddelde-oppervlakte-woning

  Laten we zeggen dat er ongeveer 7 miljoen woningen zijn.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2007/2007-2310-wm.htm

  BAM kan woningen bouwen van 125m2 voor €70.000.
  http://www.bamwoningbouw.nl/Image.aspx?id=33ed3c1d-6a74-483a-af08-106191e72f2c

  Dan kan BAM ook wel 75m2 bouwen voor €45.000.

  De grondkosten zijn praktisch niets, zeg €5 per m2.

  http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1303-Grondverwerving-voor-natuur-en-landbouw%3A-landelijke-prijsontwikkeling.html?i=19-75

  Stel dat een woning van 75m2, gemiddeld 120m2 grond heeft dan is dat €600, dus voor het gemak laat ik deze weg.

  Als we dus alle huizen in heel Nederland zouden herbouwen dan kost dat 7 miljoen*€45.000 = €315 miljard. Momenteel worden de berekeningen gemaakt voor het bezit van de Nederlanders met 7 miljoen*205.000 = 1435 miljard. Er is dus een gat van €1120 miljard.

  Tegelijkertijd is er een private hypotheekschuld van zo’n €750 miljard en hebben de corporaties zo’n €84 miljard schuld. http://nl.wikipedia.org/wiki/Woningcorporatie

  Samen een schuld van €834 miljard. Als je echter alle woningen in Nederland gaat herbouwen zou dat volgens de zeer grove berekening €315 miljard kosten.

 139. Frans says:

  racekever:
  http://www.youtube.com/watch?v=OvnW-daLwWc#at=322

  WOW! Jim Willie!!!!!!!!!!!!! 🙂 🙂 🙂
  Thnx!! 🙂

 140. snorkel says:

  nhz: Als de HRA wordt afgeschaft garandeer ik je dat vrije sector huurwoningen snel in overvloed te vinden zijn, tegen een redelijke prijs. Het zou zomaar kunnen gebeuren … En dat heeft dan misschien nog wel meer neerwaartse invloed op de prijzen dan de lagere leenkapaciteit van de would-be-scheefleners.

  Dat is toch het aangekondigde beleid van Stef Blok? Een “middenlaag” creeeren door zowel van boven als van beneden druk te zetten. Lees: vraag creeeren door iedereen die net iets te veel verdient een boete op te leggen via de huur, en aanbod creeeren door leegstaande huizen te huur te zetten. Vrij logische “dwang”aanpak, helemaal in lijn met VVD-beleid.

  Rabobank is er ook helemaal voor. 😉

 141. snorkel says:

  Ma Ling:
  nog meer slap gezeik: (Boelhouwer)

  ad.nl/ad/nl/1421/N…aar-Boelhouwer.dhtml

  NB. Dit is een hoogleraar. Hij leidt studenten op tot bouwkundige/woningmarktdeskundige. ernstige zaak.

  Boelhouwer wordt vandaag de hele dag herhaald op RTL Z. Met dezelfde fantastische onzin die hij al sinds 2009 rondspuit. Niet echt goed voor de reputatie van RTL Z ook… Hadden ze beter Priemus kunnen uitnodigen, dan had RTL Z zelfs nog wat aan geloofwaardigheid gewonnen.

 142. Steven says:

  snorkel,

  Is toch altijd wonderlijk hoe men tegen grafieken aankijkt. Ik zie na de fikse daling een boertje up om het te verteren maar meer ook niet, maar dat wordt uitgelegd als normalisering.. Als ik ijverig zou zijn lijkt me het wel grappig de opmerkingen van zo’n Boelhouwer in een filmpje te plaatsen en het verloop van de grafiek er steeds na. met een deuntje van bijv. JJ Cale erachter (Travelin’ Light of zo)

 143. Voerman says:

  Frans: Het zal het warme weer wel zijn dat ik in een keer zo filosofisch ben….
  Zou toch goed kunnen: zonder trol tel je eigenlijk niet mee…..

  Och, Frans,
  Zin wij zelf welbeschouwd niet allen bij tijd en wijle
  trollen? 🙂
  Wie onthoudt zich van elke vorm van stemmingmakerij, opnaaierij, manipulatie en verder alles, waarmee je het lokale volk op je hand probeert te krijgen?
  Wie in dit opzicht zonder zonden is……..

  Maarrrr…. sommigen maken het soms te gek; veel te gek!

 144. nhz says:

  erik(trol): Jij bent toch dat mannetje wat op ze 43-ste nog bij papa en mama op schoot zit, en maar hoopt dat ie voor zijn 50-ste nog ergens een hypotheekje kan krijgen……..

  bij de huistrol is het nog steeds niet doorgedrongen dat er ook mensen zijn die een huis kopen in plaats van lenen van de bank.

  cartoonist: Als je vanaf een afstand objectief kijkt naar de financiele wereld dan kom je al gauw tot de conclusie dat die veelal bevolkt wordt door criminele en corrupte psychopaten.

  vanzelfsprekend passen politici uitstekend in dat milieu.

  racekever: I would suggest that the end is nigh when some top p-leader says DBank is the most solvent bank in history,

  cue Juncker: “als het ernst wordt moet je liegen”

  Ach, als je ziet hoe de USSA met een paar statistische kwinkslagen ineens 1.5% extra GDP heeft zonder er een vinger voor op te tillen, dan wed ik dat de EU burocraten die bankbalans problemen ook nog wel even onder het vloerkleed blijven vegen met briljante statistische ingevingen.

  racekever: ECB, FED, IMF printing presses is het enige wat de economie draaiende houdt, voor zover je nog van een markt kunt spreken.

  Het houdt alleen de financiële economie draaiende: de beurs, de banken en de virtuele economie zoals we die krijgen voorgespiegeld in de Fabeltjeskrant, waar het altijd uitstekend gaat of op zijn minst de bodem bereikt is. De echte economie is al lang overleden want die gaat alleen maar verder achteruit door het vals spel van de central banksters.

  Michel: Vertel…… Waarom zullen de vrije sector woningen opeens in overvloed aanwezig zijn?

  de reden dat er vrijwel geen vrije sector huur is, is dat de eigenaar daar net zoveel voor betaald als een scheeflener die een huis met HRA koopt, maar wie zijn huis verhuurt krijgt geen HRA. De prijzen, en dus de vrije sector huren die nodig zijn om rendabel te verhuren, zijn daardoor per definitie bijna 2x hoger dan ze in een markt zonder HRA zouden zijn. Zonder HRA kan het ineens interessant worden om te investeren in woningen, dan kan er een grote inhaalslag komen (helemaal als ook de huursubsidie, die andere grote marktverstorende factor, wordt afgeschaft).

  Voorbeeld: ik betaal voor mijn vrije sector huurwoning 3% van de koopprijs per jaar en ik zie woningen die voor nog minder verhuurd worden (simpelweg omdat niemand meer kan/wil betalen). Daarvan moet de eigenaar dan de hypotheek, de hoge VVE, onderhoud, belasting enz. enz. enz. betalen. Is volgens mij nog onvoordeliger dan sparen bij een Nederlandse bank, bruto huurrendement moet zeker 8% zijn anders is het niet rendabel.

  tja: Is dit de Erik die zo trots was dat hij naar zo’n nette Vinex wijk was verhuisd? Als dit soort bewoners er de norm is dan weet ik genoeg.

  volgens mij heeft Erik net bewezen dat hij uitstekend past in zo’n nette Vinex wijk.

  erik(trol): Zojuist nog hotelketen mogen overtuigen,

  ga je de dames huisvesten die recent ergens anders moesten ophoepelen?

  Ma Ling: NB. Dit is een hoogleraar. Hij leidt studenten op tot bouwkundige/woningmarktdeskundige. ernstige zaak.

  mwa, het is net als bij economen en makelaars: je weet waar je aan toe bent met deze beroepsgroep. Vrijwel iedereen die dat gestudeerd heeft is een oplichter of fantast; als je er al naar luistert moet je alle adviezen en analyses als contra-indicator gebruiken.

 145. tufkaj says:

  Mark: Funda-meter zakt omdat mensen de handoek in de ring gooien na 3 jaar tegen dat bord in de tuin aan te hebben gekeken.

  Funda meter zakt iedere zomervakantie. Om daarna een forse stijging in te zetten op weg naar de open-huizendag van oktober.

 146. nhz says:

  nhz: ik betaal voor mijn vrije sector huurwoning 3% van de koopprijs per jaar

  correctie: dat moest zijn vraagprijs. Eigenaar zal vast minder betaald hebben dan hij nu vraagt, maar hij kan blijkbaar niet zakken om de bekende redenen.

  In de praktijk is vrije sector verhuur voor een groot deel woningen van pensioenfondsen en huizenmelkerspandjes die lang geleden voor bijna nop gekocht/gebouwd en inmiddels helemaal uitgewoond zijn. Plus doorgaans recentere woningen die al lang te koop staan en die verhuurd worden om tenminste een deel van de hypotheeklasten te dekken (waarbij regelmatig gefraudeerd wordt met HRA omdat de woning leeg laten staan financieel vaak voordeliger is dan officieel verhuren …).

 147. tja says:

  erik(trol):
  Blijf lachen hier. Mag wel weg worden gezet als dom, achterlijk en zielig figuur. Maar o wee als je beetje tegengas geeft. Zeker allemaal PVV stemmers, vaak ook alles vanuit 1 richting bekijken, maar o wee als we zelf worden aangevallen, dan zijn we ineens zielig.

  En o ja. Rustig valt mee. Zojuist nog hotelketen mogen overtuigen, mooie order binnen gehaald en met mensen mogen praten die geloven in de kracht van Nederland en bereid zijn daar in te investeren.

  Nee Erik, dat doe je zelf door je grof taalgebruik zonder iets zinvols te zeggen. Probeer eens met goede argumenten te komen, dat wil nog weleens helpen.

 148. erik(trol) says:

  Moet ik nou wederom met goede argumenten komen.

  Geef mij nou maar is aan waar een gemiddeld gezin met een modaal inkomen tot 1,5x moet wonen.

  Over een alleenstaande al helemaal niet te spreken die vanaf 33k verdient.

  Sociale huur: Niet meer mogelijk of zeer moeilijk.
  Vrije sector: Zeer weinig keuze, en vaak heel duur.

  Blijft over KOOP. Zodra de hypotheek verstrekking weer iets vlotter gaat lopen, gaat het aantal verkopen vlot omhoog.

  Simpel is that.

 149. snorkel says:

  erik(trol): Geef mij nou maar is aan waar een gemiddeld gezin met een modaal inkomen tot 1,5x moet wonen.

  Over een alleenstaande al helemaal niet te spreken die vanaf 33k verdient.

  Dus ik woon nu nergens? 😉 Ok ik heb meer te besteden dat jij hier voorstelt (vooral als je het inkomen van m’n huisgenoot er nog eens bij optelt), maar ik houd dan ook veel meer over dan een gemiddeld gezin. 😉

  erik(trol): Sociale huur: Niet meer mogelijk of zeer moeilijk.
  Vrije sector: Zeer weinig keuze, en vaak heel duur.

  Stef Blok is al bezig een middensegment te creeeren. Afschaffing dubbele HRA gaat er voor zorgen dat er heel veel te koop staande huizen op de markt komen die verhuurd kunnen worden. Rabobank is ook helemaal voor en de geesten van de burger worden al voorbereid… Oftewel: dat is al rond

  Argumenten Erik. Jouw onderbuikgevoelens zijn geen argumenten 😉 Dat zijn onderbuikgevoelens…

 150. tinus says:

  Erik,

  Simple as that bedoel je.

  Maar dat terzijde.

  De hypotheekverstrekking gaat pas vlotter lopen als we uit de crisis zijn en collectief weer meer gaan verdienen.

  Dikke kans dat het herstel nog wel enige jaren op zich laat wachten en zelfs dan is het maar de vraag of banken ooit weer bereid zijn om zoveel uit te lenen als voor de crisis.

  Althans niet de eerste decennia, omdat de herinnering van het uitspatten van de bubble een krachtige prikkel is om niet teveel uit te lenen.

  Dus de komende jaren staan de prijzen nog fors onder druk, zeker bij dit grote (latente) aanbod.

  Dat sociale en vrije huur geen florissant alternatief zijn doet hier niet aan af. Het gaat er uiteindelijk om wat mensen kunnen en willen betalen en wat banken kunnen en willen uitlenen voor een koophuis.

  Zo en nu weer lekker naar buiten.

 151. snorkel says:

  erik(trol): Zodra de hypotheek verstrekking weer iets vlotter gaat lopen,

  Hahahaah! Wanneer zie jij dat gebeuren? Summer sale? Of wanneer de banken geld te veel hebben en het niet allemaal uit willen geven aan bonussen? Je lijkt niet helemaal te snappen dat de geldkraan dicht is. Die blijft dicht. Besef je wel hoeveel geld de banken nodig hebben om hun eigen balansen te versterken? Dan gaan ze het geld echt niet gratis weggeven hoor Erik… Hoe graag jij dat ook wilt 😉

 152. Chateau Bellevue says:
 153. nhz says:

  tinus: De hypotheekverstrekking gaat pas vlotter lopen als we uit de crisis zijn en collectief weer meer gaan verdienen.

  Dikke kans dat het herstel nog wel enige jaren op zich laat wachten en zelfs dan is het maar de vraag of banken ooit weer bereid zijn om zoveel uit te lenen als voor de crisis.

  en dikke kans dat de hypotheekrente dan een stuk hoger is dan nu …

  Chateau Bellevue: Rtl Z kan er ook wat van (propganda)

  daskapital.nl/2013…huizenmarkt_omh.html

  Ja, ik zat net met stijgende verbazing de stukjes te lezen. Komt allemaal uit de duim van professor Boelshi* en de andere oplichters op zijn kantoortje blijkbaar … je zou er een beroerte van krijgen als je leest hoe ze er toch nog in geslaagd zijn om voor de laatste peiling een (licht) positief resultaat te krijgen. BLS en Ministry of Truth kunnen bij de professor in de leer gaan als het om leugen en bedrog gaat … Ik ben wel benieuwd hoeveel RTL-Z betaald krijgt om deze propaganda zo uitgebreid te publiceren 😎

 154. snorkel says:

  Chateau Bellevue,

  Dus de “realiteitscorrectie” vorig kwartaal was -8 (Voorlopig cijfer 38 – definitief cijfer 30). Als we dit kwartaal dezelfde correctie krijgen, gaan we naar 35 – 8 = 27. Onder de 30 en dat is dan dus wéér een daling…

  Volgens mij kun je gerust van een crash spreken als je in een half jaar gaat van 46 naar 30 naar 27. Dat is namelijk gewoon >40% daling van “de marktindicator” in een half jaar.

 155. Voerman says:

  nhz: en dikke kans dat de hypotheekrente dan een stuk hoger is dan nu …

  Geheel mee eens. De huidige rente behoort niet bij een “ongemanipuleerde” economie.
  Wonen was altijd al linksom – of rechtsom een dure aangelegenheid.
  Een eigen huis is in deze tijd van afnemende economie notabene meer dan ooit tot norm verheven.
  Niet erg, als je dat allemaal gemakkelijk kunt betalen, maar ocharme diegenen die kantjeboord instappen.

 156. nhz says:

  Voerman: Niet erg, als je dat allemaal gemakkelijk kunt betalen, maar ocharme diegenen die kantjeboord instappen.

  ja, het probleem zit bij de grote aantallen schaapjes die denken dat ze een huis kunnen betalen dankzij jarenlang easy money beleid. Dat gratis geld daar zal ooit een eind aan komen, en dat zal niet prettig uitpakken voor de maandlasten van de scheefleners én voor de waarde van het onderpand.

 157. snorkel says:

  nhz: ja, het probleem zit bij de grote aantallen schaapjes die denken dat ze een huis kunnen betalen dankzij jarenlang easy money beleid. Dat gratis geld daar zal ooit een eind aan komen, en dat zal niet prettig uitpakken voor de maandlasten van de scheefleners én voor de waarde van het onderpand.

  En die schaapjes maar niet snappen dat al hun maandlasten + ongeveer 1/4e van hun loonbelasting regelrecht naar de zakken van bank- en bouwdirecteuren gaan. Als burger zelf rijk worden van een huis… Die tijd is long gone – als die al ooit bestaan heeft!

 158. erik(trol) says:

  Snorkel: Ik denk dat de mensen die nu een huis kopen, heus wel weten dat ze niet rijk zullen worden van het kopen van een huis. Ik denk ook dat ze weten dat ze wel kapitaal opbouwen ook al zou in het allerslechtste geval de markt nog 20% wegzakken. Dat is iets wat ze met huren niet doen, dit weegt zwaar mee voor velen, zeker nu een zeker pensioen uitkering stukje bij beetje steeds onzekerder wordt.

  Overigens denk ik dat de markt gewoon jaar of 7 op een gelijkwaardig nivo blijft staan en de rente ook.

 159. snorkel says:

  erik(trol): Overigens denk ik dat de markt gewoon jaar of 7 op een gelijkwaardig nivo blijft staan en de rente ook.

  Grappenmaker. Denk jij nou echt dat de daling nu voorbij is, en dat de Centrale Banken nog een jaartje of 10 geld toe gaan geven op leningen (want, rente onder de inflatie), en dat de overheid ineens gaat stoppen met nieuw ‘ingezet beleid’?

  Laten we deze uitspraak van jou even bookmarken. Kunnen we over een maandje weer lachen 😉

 160. Steven says:

  erik(trol): ook al zou in het allerslechtste geval de markt nog 20% wegzakken

  Dat is dus maar de vraag. Maar we begrijpen je wel hoor: Vrije sector huren is gewoon walchelijk duur en vaak ook maar tijdelijk. Ik heb jaren geleden lopen zoeken in Amsterdam Zuid-Oost (omdat daar niemand wilde wonen) en kreeg vrijwel direct een sociale huurwoning terwijl ik niet eens ingeschreven stond bij de woningbouwverenigingen. Vind daarom dat ik best recht van spreken heb door doelbewust niet te kopen; ergerde me uiteraard dat terwijl ik huurde de prijzen van koopwoningen de pan bleven uitrijzen. Weet je dat ik bijv. de eerste paar maanden van mijn studie op een camping heb gewoond? Het was voor mensen met een vast loon gewoon even te makkelijk gemaakt te lenen voor een nieuw huis, maar ze beseften niet dat 200.000 hypotheek gewoon 200.000 schuld is en daarom al snel 10 NETTO jaarsalarissen (heb ik het niet eens over belasting, verzekering en onderhoud) : overigens ging het ook fout in Japan, USa , Ierland, Spanje etc. dus een 50 procent er af is het ijkpunt.

 161. tja says:

  erik(trol):
  Snorkel: Ik denk dat de mensen die nu een huis kopen, heus wel weten dat ze niet rijk zullen worden van het kopen van een huis. Ik denk ook dat ze weten dat ze wel kapitaal opbouwen ook al zou in het allerslechtste geval de markt nog 20% wegzakken. Dat is iets wat ze met huren niet doen, dit weegt zwaar mee voor velen, zeker nu een zeker pensioen uitkering stukje bij beetje steeds onzekerder wordt.

  Overigens denk ik dat de markt gewoon jaar of 7 op een gelijkwaardig nivo blijft staan en de rente ook.

  Beste Erik,

  Er zijn tal van mogelijkheden om kapitaal op te bouwen, daarvoor hoef je niet een huis te kopen maar moet je gewoon minder uitgeven dan er binnen komt. Dat gaat een huurder momenteel een stuk makkelijker af dan een huizenbezitter, en dan heb ik het nog niet eens over huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek.

 162. cartoonist says:

  snorkel: Boelhouwer wordt vandaag de hele dag herhaald op RTL Z. Met dezelfde fantastische onzin die hij al sinds 2009 rondspuit. Niet echt goed voor de reputatie van RTL Z ook… Hadden ze beter Priemus kunnen uitnodigen, dan had RTL Z zelfs nog wat aan geloofwaardigheid gewonnen.

  Hoogleraar Peter Boelhouwer rekent er blijkbaar op dat de gemiddelde RTL-Z kijker niet eens op MAVO niveau kan rekenen.
  Immers:
  hij zegt vanaf 3:56 dat het laatste jaar er een stabilisatie is opgetreden van ca. 7000 a 8000 verkochte woningen per maand, om dan na enige tijd met gesloten ogen te hebben gesproken om 4:30 te beweren dat er nog altijd 110.000 woningen per jaar verkocht worden.
  7 a 8 duizend/maand is ongeveer 90.000 per jaar, maar de optimisten van de NVM verkopen er dus 110.000 per jaar. Zou bij 20.000 van deze verkopen de 106% hypotheek misschien nooit rond komen, zodat we dan toch op 90.000 verkopen/jaar uitkomen ?.
  Of rekent Boelhouwer er op dat de gemiddelde RTL-Z kijker zo stom is als een rund en alles slikt wat de hoogleraar uitkraamt.

  Om 5:25 komt er nog een konijn uit de hoge hoed, in de vorm van het “onafhankelijke” onderzoek van de VEH , zij hebben gemeten dat het vertrouwen spectaculair is verbeterd, wat dus voor alle hogehuizenprijzenminners weer de wortel aan een stok is om achter aan te lopen om te geloven dat je vooral NU moet kopen, voor het te laat is en alle huizen op zijn. 😉
  In Leidschenveen wordt verteld dat het al zover is en bijna alle huizen zijn daar al verkocht, (maar dat kan ik niet verifieren.)
  Er is wel een video op youtube gesignaleerd waar erik(trol)? aardig op dreef is: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o1eHKf-dMwo en gezien het aantal views is deze trol behoorlijk populair.

 163. Stoelgang says:

  <blockquote c

  Stoelgang: 1. waarom blijft het aantal transacties ondanks jouw stelling over Funda dan toch steeds verder dalen?

  2. kan zich een prijsbodem vormen in een nagenoeg dode ‘markt’ en zo ja op welke basis?

  3. wat denk jij dat de invloed van de nog steeds sterk stijgende werkloosheid op de prijsvorming zal zijn?

  Ik heb niet de illusie dat je een antwoord gaat of zelfs kan geven, maar ik vraag het je toch.

  ite=”comment-154121″>

  erik(trol):
  Blijf lachen hier. Mag wel weg worden gezet als dom, achterlijk en zielig figuur. Maar o wee als je beetje tegengas geeft. Zeker allemaal PVV stemmers, vaak ook alles vanuit 1 richting bekijken, maar o wee als we zelf worden aangevallen, dan zijn we ineens zielig.

  En o ja. Rustig valt mee. Zojuist nog hotelketen mogen overtuigen, mooie order binnen gehaald en met mensen mogen praten die geloven in de kracht van Nederland en bereid zijn daar in te investeren.

  Eftelinghotel? Daar zijn ook trollen 😀

  Zou je mijn bovenstaande vragen ook eens kunnen beantwoorden?

 164. Stoelgang says:

  snorkel: Boelhouwer wordt vandaag de hele dag herhaald op RTL Z. Met dezelfde fantastische onzin die hij al sinds 2009 rondspuit. Niet echt goed voor de reputatie van RTL Z ook… Hadden ze beter Priemus kunnen uitnodigen, dan had RTL Z zelfs nog wat aan geloofwaardigheid gewonnen.

  Boelhouwer zei letterlijk dat WE dit jaar 110.000 woningen verkopen. WE?

 165. Maria says:

  Voerman: Wonen was altijd al linksom – of rechtsom een dure aangelegenheid.
  Een eigen huis is in deze tijd van afnemende economie notabene meer dan ooit tot norm verheven.

  Wonen kost geld, of je huurt of koopt!
  De enige manier waarop wonen geen geld kost, is bijvoorbeeld verblijven, indien mogelijk, waar je geboren bent.
  Inwonen was daarvan, nog geen halve eeuw, geleden de benaming.

  Helaas blijkt, dat we niet alles kunnen hebben. Luxe op vakantie, leuke auto, trendy mobiel, aangepaste kleding. Tja, duuuee….

  Daarstraks een vastgoed jongen (Benidorm bastard zo ondertussen) gesproken die vertelde, dat hij, toen hij zijn eerste pand kocht, een rente betaalde, 1983, van 13%. Vakantie, nooit van gehoord, luxe, helaas!

  En wat dat betreft moet ik Lorenzo toch gelijk geven.
  Wil je wat hebben, moet je wat laten.

  Vroeger, ver in de vorige eeuw, kwam de discussie wel eens ter sprake dat vrienden ver (Spanje!!) op vakantie gingen. Wij niet. Thuis werd er dan geanalyseerd wie dat was. Let op: meestal huurders!

  Daar zit wel een kern van waarheid in, geen aflossing, geen ernstig onderhoud, dus….

  Kopers zijn zich gaan gedragen als huurders. Geen aflossing meer, dus wel op vakantie. Je kunt niet alles van beide werelden hebben, of het een, of het ander!

 166. Bart says:

  erik(trol):
  Moet ik nou wederom met goede argumenten komen.

  Geef mij nou maar is aan waar een gemiddeld gezin met een modaal inkomen tot 1,5x moet wonen.

  Over een alleenstaande al helemaal niet te spreken die vanaf 33k verdient.

  Sociale huur: Niet meer mogelijk of zeer moeilijk.
  Vrije sector: Zeer weinig keuze, en vaak heel duur.

  Blijft over KOOP. Zodra de hypotheek verstrekking weer iets vlotter gaat lopen, gaat het aantal verkopen vlot omhoog.

  Simpel is that.

  Dat je met een modaal inkomen nergens normaal kunt wonen is juist het probleem 😐

  Maar ik weet niet of het “kopen” van een woning dan een goede oplossing is, want voor de 100-130k hypotheek die je krijgt kun je in grote delen van nederland alleen een klein appartement in een achterbuurt kopen.

  En waarschijnlijk zal de hypotheekverstrekking alleen maar strenger worden, want in een normale situatie zou alleen een beroepsmalloot 200k uitlenen aan iemand die netto 1/10 daarvan per jaar verdient, tegen een rente van 2-3% met een onderpand dat misschien minder dan de helft waard is en met een behoorlijke kans dat de persoon in kwestie zijn baan verliest.

  Persoonlijk lijkt het me trouwens wel mooi als de huizenprijzen op een gezonde manier gaan stijgen, want dan kan ook meteen de HRA eraf en kan de hypotheekrente weer naar een normaal niveau, maar het lijkt me waarschijnlijker dat de prijzen alleen met behulp van een andere bubble gaan stijgen en dat over een paar jaar het probleem nog veel groter is.

  Als dit trouwens nog lang blijft duren komt er vast wel iemand op het idee om voor een normale prijs woningen te bouwen. Je kunt volgens mij wel vrijstaande prefab starterswoningen (60-80m2) van rond de 30k maken, dus met een stukje grond van 100m2 a 350 euro per m2 zit je dan op de 65-70k dus ong. 600 euro per maand. (of 300 met de huidige rente en HRA)

 167. Voerman says:

  Maria: Helaas blijkt, dat we niet alles kunnen hebben. Luxe op vakantie, leuke auto, trendy mobiel, aangepaste kleding. Tja, duuuee….

  Er zijn ook nog mensen, die zo arm zijn, dat ze al die luxe zaken niet kennen en daarnaast geen huis junnen kopen. Echte armoede, zwakker begaafden, zieken, daklozen, dat bestaat allemaal ook nog in dit landschap!

 168. ll says:

  Woco’s staan garant voor huizen in ontwikkelingsgebieden ? Heeft iemand hier ooit over gehoord ?

  http://www.digh.nl/

 169. erik(trol) says:

  Stoelgang.

  1. waarom blijft het aantal transacties ondanks jouw stelling over Funda dan toch steeds verder dalen?

  2. kan zich een prijsbodem vormen in een nagenoeg dode ‘markt’ en zo ja op welke basis?

  Er worden nog steeds circa 100.000 woningen per jaar verkocht. Ik zou dat geen dode markt noemen, meer een logisch gevolg van beslissingen die genomen zijn door de politiek en de beperkte hypotheek verstrekking. Gezien het feit dat er de laatste tijd veel meer hypotheek aanvragen zijn zal dit op korte termijn al sprake zijn van een verdere stijging van het aantal verkochte woningen. Aangezien er momenteel meer woningen verkocht worden al dan niet woningen van de markt worden gehaald dan er bij komen, geeft dit een boost aan vertrouwen dat de markt aan het bodemen is en zullen meer mensen gaan instappen.

  3. wat denk jij dat de invloed van de nog steeds sterk stijgende werkloosheid op de prijsvorming zal zijn?

  De werkloosheid loopt altijd achteraan bij een economische crises en deze is al aan het afvlakken. Het is moeilijk inschatten, maar ik denk dat het zal meevallen al heeft het natuurlijk wel impact voor het vertrouwen als het dus tegenvalt.

  Ik heb niet de illusie dat je een antwoord gaat of zelfs kan geven, maar ik vraag het je toch.

  Ik weet niet of je gisteren het grafiekje hebt gezien van de diverse huizenmarkten in Europa bij RTL Z, neem aan van wel gezien men hier gek is op grafiekjes, je kon daar duidelijk zien dat we inmiddels in Europa op een heel normaal nivo zitten met onze huizenprijzen.

 170. erik(trol) says:

  Vraag 1. Het aantal trasacties zal vanaf nu omhoog gaan, gezien het aantal hypotheek aanvragen.

 171. snorkel says:

  erik(trol):
  Vraag 1. Het aantal trasacties zal vanaf nu omhoog gaan, gezien het aantal hypotheek aanvragen.

  Welke ‘stijging’ van het aantal hypotheekaanvragen? Deze? http://s3.datawrapper.de/SyQpi/

  En met jouw logica gaat de huizenmarkt in de VS dus ook weer ‘aantrekken’, want daar zijn de hypotheekaanvragen ook weer ‘gestegen’. http://www.zerohedge.com/news/2013-07-17/following-45-collapse-mortgage-applications-are-back-2011-lows

  Beste Erik, misschien zou je het verschil tussen ‘stijgen’ en ‘dalen’ nog eens kunnen opzoeken. Stijgen betekent dat er meer van komt. Dalen betekent dat er minder van komt.

 172. Voerman says:

  Steven: Dat is dus maar de vraag. Maar we begrijpen je wel hoor: Vrije sector huren is gewoon walchelijk duur en vaak ook maar tijdelijk.

  “Duur” is een betrekkelijk begrip.
  Als je weinig vermogen of inkomen hebt is alles duur. Als je veel vermogen bezit – en/of inkomen hebt is niets duur en kun je kiezen uit alles wat bestaat. Helaas is het zo, dat er sufferds zijn (meestal uit de laagste inkomensklassen) die ook zo royaal mogelijk mee willen doen.

 173. Double D says:

  Jos Koets denkt in zijn laatste column op iex.nl dat de huizenprijzen verder zullen dalen

 174. Ger Rukker says:

  Ik zou zeggen :

  Iedereen die op basis /advies van Dhr Boelhouwer en gelijkgestemde nu een huis koopt ?
  Moeten de garantie krijgen dat indien de huizenprijzen verder dalen ze het verschil door hen persoonlijk krijgen terug betaald .

  Ik heb een hele lage pet op van deze zogenaamde professoren ,geleerden , drs en.

  Deze personen hebben aan het bestuur gestaan(en nog steeds) van grote financiële instellingen ,overheden, bedrijven en publieke sector .
  De kredietcrises is voornamelijk door zulke personen veroorzaakt . Door hun zogenaamde hoge denkniveau vergeten ze nuchter na te denken en zien daardoor de realiteit uit het oog .

  Ik ben van middel management niveau en wist in 2007 al dat de boel zou klappen . Wilde mijn/ons huis toen al verkopen , maar mijn vrouw wilde nog wachten .Toen zag ze ineens ook dat het fout ging en hebben alsnog in 2009 ons huis goed kunnen verkopen .

  Mijn verwachting is dat de huizenprijzen verder zullen dalen , zij het minder hard dan voorheen .
  Waarom?
  De schuldenberg is gewoon te hoog bij iedereen (overheden/bedrijven /gemeentes / woningstichtingen / particulieren etc )
  Tevens is de trend werkeloosheid nog steeds stijgende .
  Ook de lonen staan stil of worden zelfs verlaagd .
  Ook hangen er nog een hele grote berg dure woningen boven de markt van senioren die binnenkort met pensioen gaan en willen/moeten cashen .

  Het grootste gevaar is volgens mij dat de pensioenen(ondanks af en toe een kleine plus)verder onder druk komen te staan .

  Verder stijgende prijzen van belastingen en consumptiegoederen uit de 1ste levensbehoefte .

  Opvallend is tevens dat in de tijd dat de rentes(zowel debet als credit )hoog stonden als goed ging .
  Nu dat de rentes op een absurd laag niveau staan het belabberd gaat .

 175. Ger Rukker says:

  als = alles

 176. Frans says:

  VPOT!!!

  Very Precize On Topic!!

  http://www.youtube.com/watch?v=LNyLLmdlPoE#at=237

  Over kopen versus huren!!

 177. Voerman says:

  Voerman: Opvallend is tevens dat in de tijd dat de rentes(zowel debet als credit )hoog stonden als goed ging .
  Nu dat de rentes op een absurd laag niveau staan het belabberd gaat .

  Ik zou niet willen zeggen, dat rond 1980 (hoge rente) alles goed ging.
  Nu gaat het belabberd bij een lage rente, echter niet omdat de rente zo laag is!
  De rente is zo laag (gemanipuleerd) omdat het belabberd gaat.
  Je draait de zaken om, heer Rukker! 🙂

 178. Juan de meeleezer says:

  erik(trol):

  Ik weet niet of je gisteren het grafiekje hebt gezien van de diverse huizenmarkten in Europa bij RTL Z, neem aan van wel gezien men hier gek is op grafiekjes, je kon daar duidelijk zien dat we inmiddels in Europa op een heel normaal nivo zitten met onze huizenprijzen.

  Haha, dat komt natuurlijk omdat de woning-“markt” over het algemeen behoudend gefinancierd is, zoals de makelleugenaars ons graag willen doen zien geloven.

  De inzichten van mevrouw dr ir maartje martens zijn nog steeds buiten mainstream media.
  De inzichten van mr vic van heeswijk hangen nog steeds in de lucht, de recente uitspraak waarbij hypotheekgevers ( consumenten) in het gelijk werden gesteld tegenover banken om gedwongen transacties (veilingen) te voorkomen geven de situatie aan.

  Kortom alles wordt in het werk gesteld om de werkelijke situatie te verdoezelen.
  In 2010 promoveerde nog een welgestudeerd mensch op een theorie die de zeepbel ontkende.

  Kortom de markt werkt momenteel uitstekende en corrigeert de zeepbel die inmiddels ook politiek erkend is (rapport kosten koper) dus waar rtl mee bezig is daar zullen we ze over een jaartje wel leuk aan herinneren, ze passen in het straatje van hogehuizenprijsminnend nl:
  – Makelleugenaars
  – Overheid en met name staatsjournaal cpb en andere rariteitenkabinetten
  – Banken
  – De casametristen
  – De vereniging geleased huys met als kopstuk drs rob “aflossen is onwenselik” mulder.

 179. Voerman says:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Werkloosheid_in_Nederland

  Voor degenen die even een snelle definitie dachten te knopen aan het begrip werkloosheid. 🙂

 180. Juan de meeleezer says:

  Voerman: Ik zou niet willen zeggen, dat rond 1980 (hoge rente) alles goed ging.
  Nu gaat het belabberd bij een lage rente, echter niet omdat de rente zo laag is!
  De rente is zo laag (gemanipuleerd) omdat het belabberd gaat.
  Je draait de zaken om, heer Rukker!

  Klopt voerman

  Als rentes 12+% worden zoals in de jaren ’80 dan zal men alle voorspelde bodems in 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 in het perspectief zien van
  HOGEHUIZENPRIJSMINNEND NEDERLAND

  Kortom:
  De makelleugenaars zullen via hun spreekbuis Staatsjournaal
  En via hun wetenschappelijk bureau CPB
  NOG stelselmatig en structureel de bodem in aantocht zien.

  We kunnen er op deze blog de humor wel van inzien: GRATIS CABARET !

 181. snorkel says:

  Frans:
  VPOT!!!

  Very Precize On Topic!!

  http://www.youtube.com/watch?v=LNyLLmdlPoE#at=237

  Over kopen versus huren!!

  Gaat over dit artikel: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/00bf5968-f518-11e2-b4f8-00144feabdc0.html

 182. cartoonist says:

  ll: Woco’s staan garant voor huizen in ontwikkelingsgebieden ? Heeft iemand hier ooit over gehoord ?

  http://www.digh.nl/

  Agenda 21

 183. Animal Crackers says:

  tufkaj: Funda meter zakt iedere zomervakantie. Om daarna een forse stijging in te zetten op weg naar de open-huizendag van oktober.

  Het korte termijngeheugen, de waan van de dag.

  ll:
  Woco’s staan garant voor huizen in ontwikkelingsgebieden ? Heeft iemand hier ooit over gehoord ?

  http://www.digh.nl/

  Nee dat wist ik niet. Bizar!
  Overigens, was de belastingdienst niet al langer bezig met ontwikkelingshulp? 1500 zorgaanvragen op 1 computer in Bulgarije, keerden ze doodleuk 3,3 miljoen uit aan spookburgers. Ik snap wel waarom: Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel.
  Ik heb de Brandpunt documentaire helaas niet gezien.
  Vooruit, als ik dan toch ah linkeballen ben:

  Koefnoen

 184. Ger Rukker says:

  Ik zou niet willen zeggen, dat rond 1980 (hoge rente) alles goed ging.
  Nu gaat het belabberd bij een lage rente, echter niet omdat de rente zo laag is!
  De rente is zo laag (gemanipuleerd) omdat het belabberd gaat.
  Je draait de zaken om, heer Rukker! 🙂

  Gedeeltelijk mee eens . Jaren 80 heb je gelijk .
  Jaren 90 niet .

  Laat ik het anders zeggen . Het is nog nooit voor gekomen dat bij zo’n lage rente stand als nu ,het zo slecht is gegaan .
  Er zijn vele periodes te noemen met hogere rentes waar het vele malen beter ging dan nu .(ik bedoel uiteraard niet te periodes met rentes van 10-12 % , maar rond de 6-7%)

 185. snorkel says:

  Juan de meeleezer: de recente uitspraak waarbij hypotheekgevers ( consumenten) in het gelijk werden gesteld tegenover banken om gedwongen transacties (veilingen) te voorkomen geven de situatie aan.

  Daar wordt al wat aan gedaan heh… Rechtshulp kun je straks wel vergeten als je slechts Piet Publiek heet. Zijn we ook van die vervelende burgers af die ‘hun recht’ denken te kunnen halen…

 186. Juan de meeleezer says:

  Ger Rukker,

  De kredietcrises is voornamelijk door zulke personen veroorzaakt

  Dat is juist.

 187. Juan de meeleezer says:

  erik(trol):
  Moet ik nou wederom met goede argumenten komen.

  Geef mij nou maar is aan waar een gemiddeld gezin met een modaal inkomen tot 1,5x moet wonen.

  Over een alleenstaande al helemaal niet te spreken die vanaf 33k verdient.

  Sociale huur: Niet meer mogelijk of zeer moeilijk.
  Vrije sector: Zeer weinig keuze, en vaak heel duur.

  Blijft over KOOP. Zodra de hypotheek verstrekking weer iets vlotter gaat lopen, gaat het aantal verkopen vlot omhoog.

  Simpel is that.

  Dank voor de inhoudelijkheid.

  Wellicht is het rapport wijffels u ontscoten. Hij stelt ( met complimenten van juan de man blijkt een van de weinige echte bankiers) dat op termijn hypotheken naar een een ltv van max 80% gaan.

  Met de huidige situatie in het nl financiele gebeuren, denkt u dan dat die kredietverlening weer snel op gang komt ?

  Voor de goede orde nl heeft de hoogste hypotheekschuld van de eu met gemiddeld 250 % van het eu gemiddelde.
  Voor de goede orde de helft van de banken van 5 jaar gelee is genationaliseerd of failliet.
  Voor de goede orde mkb gaat failliet vanwege gebrek aan krediet.

  Leeft u op dezelfde planeet als waar juan rondwaart ?

 188. Frans says:

  snorkel: Gaat over dit artikel: ft.com/intl/cms/s/…f8-00144feabdc0.html

  Ha! Super Snorkel!

 189. snorkel says:

  Frans: Ha! Super Snorkel!

  Prima items trouwens!

 190. meelezer says:

  Huren of kopen? Mag ik een concrete casus inbrengen? Wij, stel (40+) zonder kinderen, zitten nu in een uit ’68 in een randstedelijke vinexgemeente, gekocht in 2003. De locatie bevalt ons, maar het huis steeds minder. Dat komt met name door de instroom van jonge stellen met kleine kinderen. Veel handige, bouwvakkersachtige types die veel verbouwen en elkaar (en vooral hun kroost) op luide toon aanspreken. Voor jonge, gelijkgestemde gezinnen ideaal, maar helaas niet voor ons.

  Ik droom van een vrijstand huisje met een garage waar je je auto op eigen terrein kunt stallen, met een groene tuin, veel privacy en toch niet ver van Rotterdam. Als de prijzen nog 20 procent zakken, wordt dat wellicht haalbaar. Als hogere ambtenaar bij een lokale overheid heb ik een zeer stabiel inkomen.

  Deze site volgend, concludeer ik dat het een goede zet zou zijn om onze huidige woning verkopen, vervolgens 3 tot 6 jaar in de vrije sector te huren en dan onze slag te slaan.

  Onze huidige woning is denk ik qua huis en locatie relatief courant, en daarom vermoed ik dat we de woning nu nog met een beperkt verlies zouden kunnen slijten (hooguit 5 à 10 % = 10 à 20.000 euro). Dat zouden we wel kunnen hebben.

  Een huur van 1000 euro in de maand zou ook geen probleem zijn. Maar de grote vraag is, hoe kom je aan zo’n huurhuis? Het zou iets kleiner mogen zijn, maar ik ga niet op een galerijflatje wonen. Ideaal zou zijn om voor maximaal 1000 euro (desnoods zwart) ergens op een te koop staand huis te passen.

  Maar daarmee wordt niet geadverteerd. Zijn dat soort woningen in de verhuur überhaupt beschikbaar? Ik las hierboven dat het voor verkopers voordeliger is het maar leeg te laten staan? En indien toch: hoe kom je eraan?

  Of zal ik maar blijven zitten waar we zitten en het spaargeld aanwenden om de hypotheek af te lossen? En ’s zomers bij lekker weer met een goed boek naar het park fietsen voor de nodige rust in plaats van tussen de moeders met hun kinderen en de klussers?

 191. snorkel says:

  I <3 mi hipoteca

  Elle nunca me abandonará

  https://pbs.twimg.com/media/BQqCquGCYAAQ1Ag.jpg:large

 192. erik(trol) says:

  Meelezer. Als ik jou was zou ik per direct naar Duitsland emigreren. Zal wel even voor je kijken vlieg straks naar Munchen. Het is daar Zoveeeeeeeeeel beter!!

 193. Juan de meeleezer says:

  erik(trol),

  Dank, er zijn zoo veel suggesties aan juan gedaan, deze past er prima bij en is niet eens verwijtend of depressief. Inhoudelijk is de reactie ook weer niet te noemen en daarmee is voldoende gezegd.

  We hebben wel eens eerder een boekje over duitsland open gedaan.
  Waar in nl gedurende twintig jaar huizenprijzen met ruim 7 % stegen was dat in Duitsland slechts 0,7%. Die factor tien verschil bevat een groot element zeepbel.

  We zullen zien hoeveel bodems er nog komen
  Suske en Wiske
  En eeuwige huizenprijsbodems 🙂

 194. Voerman says:

  Ger Rukker: Er zijn vele periodes te noemen met hogere rentes waar het vele malen beter ging dan nu .(ik bedoel uiteraard niet te periodes met rentes van 10-12 % , maar rond de 6-7%)

  Het rentepeil kan zowel oorzaak als gevolg en soms beide tegelijk zijn van een economische toestand.
  Veel te ingewikkeld om hier als leek- en niet machthebbende conclusies aan te verbinden.
  Één ding is wel zeker voor Voerman:
  De lieden die de macht hebben om de rente te manipuleren worden er rijk van.
  De lieden zoals wij (sommigen met veel geluk uitgezonderd) betalen de rekening.
  Beter om je bij het nemen van lange-termijn beslissingen, zoals het kopen van een huis niet te laten leiden door rente-momenten.

 195. Voerman says:

  Ger Rukker: Er zijn vele periodes te noemen met hogere rentes waar het vele malen beter ging dan nu

  In deze tijd zijn wij naar Voerman’s bescheiden mening om onze mate van welvaart op te hangen aan het functioneren van de woningmarkt, waarbij uitgangspunt is, dat iedereen in het bezit moet kunnen komen van een eigen huis.
  Dat eigen huis is momentel meer dan ooit toegankelijk voor verreweg de meeste verstandige mensen (als zij dat al zouden willen).
  Voerman is zoals je weet reeds op enigszins gevorderde leeftijd en je kunt rustig van hem aannemen, dat de welvaart nog nooit voor zoveel mensen aanwezig was; zeker als je in aanmerking neemt, hoeveel van onze welvaart wordt afgeven voor het gratis verlenen van gastvrijheid voor mensen vauit de hele wereld. Om nog maar niet te spreken, hoeveel er door wanbeleid, corruptie en andere vormen van diefstal aan welvaart verkwanseld wordt.

  Wij zijn tegelijkertijd rijk – en arm in dit landschap, maar tevredenheid is niet meer dan een gevoel. 🙂

 196. cartoonist says:

  @ meelezer 2 August 2013 om 11:36 am

  : Maar daarmee wordt niet geadverteerd. Zijn dat soort woningen in de verhuur überhaupt beschikbaar? Ik las hierboven dat het voor verkopers voordeliger is het maar leeg te laten staan? En indien toch: hoe kom je eraan?

  Ik heb zelf via Funda tot 2 maal toe een vrijstaand huis met ruime tuin en garage in een rustige/mooie omgeving, prijsklasse 700 tot 900, kunnen huren voor 1 en resp. 3 jaar. Het betrof beide huizen die te koop stonden, in brabant en zeeland op resp. 45 a 60 minuten vanaf R’dam. Dichterbij R’dam zal de prijs wel ietsje duurder zijn.

  Gewoon dagelijks op funda kijken naar te huur aangeboden huizen en direct reageren. Voor een hogere ambtenaar lijkt me dat niet zo moeilijk te doen tijdens zijn werktijd.
  Ook via de sites van lokale makelaars worden dit soort huizen wel te huur aangeboden.

 197. cartoonist says:

  kamikazekopers pas op, gevaar !

  http://bin.snmmd.nl/m/m1nx7hxapcix_sqr256.jpg

 198. cartoonist says:

  Voerman: Dat eigen huis is momentel meer dan ooit toegankelijk voor verreweg de meeste verstandige mensen (als zij dat al zouden willen).

  Blijkbaar geldt voor Voerman in de eerste plaats : wat kost het me per maand, lage rente dus lage kosten.
  Naar Cartoonist’s bescheiden mening is dat kortzichtig.

  De huizenprijzen zijn historisch gezien nog altijd dichtbij hun extreme top van 2008. En als je kijkt naar het besteedbaar inkomen van de gemiddelde Nederlander dan is een eigen huis nog altijd slecht toegankelijk omdat te duur.

  Alleen kamikazekopers denken nu hun slag te kunnen slaan, suc6

 199. Voerman says:

  cartoonist: Blijkbaar geldt voor Voerman in de eerste plaats : wat kost het me per maand, lage rente dus lage kosten.
  Naar Cartoonist’s bescheiden mening is dat kortzichtig.

  Dat zei ik niet!
  Dat vind je zelf maar even uit, beste cartoonist!

  cartoonist: Alleen kamikazekopers denken nu hun slag te kunnen slaan, suc6

  Kamikazekopers zijn langzamerhand een uitstervende diersoort; de meeste mensen zijn inmiddels wijzer en krijgen bovendien heel moeilijk geld bij de bank.

 200. Eric406 says:

  meelezer:
  Als hogere ambtenaar bij een lokale overheid heb ik een zeer stabiel inkomen.
  Ideaal zou zijn om voor maximaal 1000 euro (desnoods zwart) ergens op een te koop staand huis te passen.

  Hoe kom je als hogere ambtenaar aan zoveel zwart geld??
  Wel eens van integriteit gehoord??

 201. Mark says:

  Boelhouwer clown.
  En dan te bedenken dat wij dat soort mensen voor een klas zetten…ze zouden zelfs in de schoolbank van een mavo uit de toon vallen!

  En RTLZ…waar staat die Z voor??? Zeet ik veel?

  Men onderzoekt dus schijnbaar niks. En als je een verslag wilt maken haal er dan contra-expertise bij….of uberhaupt expertise zou al een stap vooruit zijn t.o.v. deze tobbert.

  Beste Peter,

  Ten eerste: geef jezelf en spreekverbod
  Ten tweede: hang jezelf op (=advies)
  Ten derde: Bij stijgende werkloosheid zijn de woningprijzen nog noooooit en nergens gestegen in de geschiedenis van de mensheid in de hele wereld.
  Ten vierde: bij credit-contractie zijn de woningprijzen nog noooooit en nergens gestegen in de geschidenis van de mensheid in de hele wereld.

  petertje petertje…wat zet je jezelf en onze duur betaalde universiteiten toch weer eens voor schut.
  Zie punt 2.

 202. snorkel says:

  Je verwacht het niet! Er is ook met de in voor renteswaps voor derivaten gesjoemeld:

  http://daskapital.nl/2013/08/nieuw_schandaal_grote_dan_libo.html

  Als je niet beter wist zou je bijna denken dat het hele financiele stelsel aan elkaar hangt van fraude, oplichting en vriendjespolitiek… Oh wacht…

 203. Steven says:

  Even iets anders.. Ik was vandaag in Amsterdam Noord. Een enorme tachtiger jaren wijk hebben ze niet met mooi uitzicht op het IJ gemaakt, maar men heeft de lelijke flats dwars op het IJ gebouwd zodat niemand er uitzicht over heeft. Nu kan men alleen vanaf hun kleine balkonnetje bij de buren binnen gluren..

  Waarom deden ze dat toch steeds? Alsof het verboden is te genieten van een huis? http://www.funda.nl/koop/verkocht/amsterdam/appartement-47207734-koperslagerij-60/fotos/#foto-9

 204. ll says:

  http://daskapital.nl/2013/08/nederlandse_winkeliers_kapotbe.html

  Heldere artikeltjes daar 🙂

  In het buitenland meer personeel aannemen om de NL-ers uit te zwaaien

 205. cartoonist says:

  Voerman: Dat zei ik niet!

  Het orakel van Delphie zou het niet beter kunnen verwoorden, want je zegt:
  Dat eigen huis is momentel meer dan ooit toegankelijk voor verreweg de meeste verstandige mensen (als zij dat al zouden willen).

  Dat geeft dan o.a. de mogelijkheden van de volgende multiple choice antwoorden.

  a) een eigen huis is voor bijna iedereen meer dan ooit toegankelijk. Aangenomen dat de meerderheid van de nederlanders verstandig is.

  b) de minderheid van de nederlanders is verstandig dus is een eigen huis nu voor minder mensen dan ooit bereikbaar.

  voerman bedoelt:
  antwoord a
  antwoord b
  antwoord a EN b
  geen van de antwoorden wordt door voerman bedoelt.

  Kamikazekopers zijn langzamerhand een uitstervende diersoort; de meeste mensen zijn inmiddels wijzer en krijgen bovendien heel moeilijk geld bij de bank.

  In de huidige markt is een kamikazekoper iemand die met 0 euro eigen geld een huis gaat kopen. Maar wel met 106% hypotheek.

  Die koper staat direct al 6% onder water en daar komt iedere maand ongeveer 0,5% bij.

  Een aanzienlijk deel van de 7000 a 8000 woningen die iedere maand worden verkocht gaan naar mensen met welliswaar een goed inkomen maar met te weinig eigen vermogen om de komende waardedaling te compenseren.

 206. Voerman says:

  cartoonist: geen van de antwoorden wordt door voerman bedoelt.

  Maak je niet zo druk, man.
  Voerman is zelf wel in staat om zijn bedoelingen onder woorden te brengen.

 207. ll says:

  ‘ Grote kantoorgebouwen in Nederland zijn niets meer waard.’

  He, he, dat heeft lang geduurd voordat men het doorhad ………. 😉

 208. ll says:

  Ondertussen in Grunn

  16 failliete gezinnen per maand op straat gezet ?

  http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=123507

 209. hj says:

  allemaal mooi en prachtig, ga dit echt niet lezen

  *plop*

  zoek het maar uit

  kabinet komt met desastreuse plannen

  en dan zien we wel weer verder

  *plop*

  sorry, te heet om mee te denken

 210. tufkaj says:

  Mark,

  Ik heb het idee dat de kritiek wel is aangekomen daar.

 211. nhz says:

  Stoelgang: Boelhouwer zei letterlijk dat WE dit jaar 110.000 woningen verkopen. WE?

  ja, hij is vast onderdeel van de vastgoed maffia.

  Maria: Wonen kost geld, of je huurt of koopt!
  De enige manier waarop wonen geen geld kost, is bijvoorbeeld verblijven, indien mogelijk, waar je geboren bent.

  dat hoeft helemaal niet hoor, denk aan mensen die hier anti-kraak wonen (waar ik geen voorstander van ben, maar het is wel heel goedkoop). Down Under kun je zelfs betaald worden om een luxe woning van overzeese ‘investeerders’ te bewonen, een vergoeding voor het risico dat er minder plezierig bezoek komt plus wat simpel onderhoudswerk.

  erik(trol): Gezien het feit dat er de laatste tijd veel meer hypotheek aanvragen zijn zal dit op korte termijn al sprake zijn van een verdere stijging van het aantal verkochte woningen.

  LOL! Die stijgende hypotheekaanvragen hadden ze o.a. in de VS ook toen de bubble ging leeglopen Ook stijgende hypotheekafwijzingen, maar dat lijkt niemand te willen bijhouden 😎

  erik(trol): De werkloosheid loopt altijd achteraan bij een economische crises en deze is al aan het afvlakken.

  volgens mij ben je de enige die dat gelooft, zelfs de beroepsleugenaars uit de oenconomie en politiek geloven je niet.

  Double D: Jos Koets denkt in zijn laatste column op iex.nl dat de huizenprijzen verder zullen dalen

  maar wat zegt dat? Jos dacht vele jaren geleden dat er maximaal 20% vanaf zou gaan …

  Ger Rukker: Opvallend is tevens dat in de tijd dat de rentes(zowel debet als credit )hoog stonden als goed ging .
  Nu dat de rentes op een absurd laag niveau staan het belabberd gaat .

  dat is niet opvallend, dat is logisch; behalve voor Keynesianen die denken dat gratis geld de wonderolie is die zelfs een dodelijk zieke economie weer aan het rollen brengt.

  Voerman: De rente is zo laag (gemanipuleerd) omdat het belabberd gaat.
  Je draait de zaken om, heer Rukker

  ik wil niet beweren dat er per definitie een oorzakelijk verband is, maar het is duidelijk dat vrijwel alle economische ellende van de laatste 25 jaar het gevolg is van easy money in allerlei vormen, met een konstant dalende rente en het onbeperkt afschuiven van risico op anderen als voornaamste factoren. De rente moet de prijs van geld weergeven, als dat niet meer het geval is krijg je een puinhoop.

  meelezer: Maar daarmee wordt niet geadverteerd. Zijn dat soort woningen in de verhuur überhaupt beschikbaar? Ik las hierboven dat het voor verkopers voordeliger is het maar leeg te laten staan? En indien toch: hoe kom je eraan?

  Als je leeg laat staan kun je gewoon de HRA aftrekken, dat is voordeliger dan een realistische huur incasseren en geen HRA meer krijgen. In Zeeland zijn er echter wel gloednieuwe gezinswoningen met tuin te vinden voor tijdelijke huur in de vorm van onverkochte koopwoningen, voor 850-1200 euro heb je redelijk keus. Overigens wonen hier steeds meer mensen die in de buurt van Rotterdam wonen, en blijkbaar in de buurt van hun werk duurder uit zijn…
  Die woningen vind je gewoon op funda of op diverse meer gespecialiseerde verhuur websites.

 212. tufkaj says:

  ll,

  nou. @rezel trok de kritiek zich wel aan en een andere redactrice volgde me vandaag ook. Denk dat er wel over gesproken is.

  Terecht ook. Ik vond ze echt goed met Hans de Geus als positieve uitschieter. Maar sinds Hella Huek een paar weken terug haar huis te koop leek te hebben gezet doen ze echt bijna alles fout.

 213. nhz says:

  Voerman: Één ding is wel zeker voor Voerman:
  De lieden die de macht hebben om de rente te manipuleren worden er rijk van.
  De lieden zoals wij (sommigen met veel geluk uitgezonderd) betalen de rekening.

  helemaal eens, helaas.

  Mark: En RTLZ…waar staat die Z voor??? Zeet ik veel?

  Men onderzoekt dus schijnbaar niks

  natuurlijk onderzoekt men niks, het zijn gewoon advertorials; kost geen moeite en levert nog geld op ook 😎

  Mark: petertje petertje…wat zet je jezelf en onze duur betaalde universiteiten toch weer eens voor schut.

  helemaal niet, de psychopaten die in ons land de baas zijn weten zo precies wat ze aan hem hebben; deze man is alleen maar bezig zijn eigen marktwaarde te verhogen.

  snorkel: Als je niet beter wist zou je bijna denken dat het hele financiele stelsel aan elkaar hangt van fraude, oplichting en vriendjespolitiek… Oh wacht…

  ja, en nu wachten tot ze de eventuele miljardenboetes gaan overmaken aan de benadeelde spaarders en pensioengerechtigden. Maar nee, dat gaat overal direct in de staatskas om nog meer leuke dingen voor het tuig te kunnen doen. Vestzak-broekzak 🙁

  Steven: Nu kan men alleen vanaf hun kleine balkonnetje bij de buren binnen gluren..

  misschien wat gluren bij de buren in de jaren ’80 interessanter (en dus beter verkoopbaar) dan een uitzicht op ruimte of natuur 😎

  ***

  P.S.: onvoorstelbaar wat de Fabeltjeskrant nu weer voor wijsheid te melden had over de preventieve sluiting van Amerikaanse ambassades; George Orwell moet zich in zijn graf omdraaien. Dat er een ‘terroristische aanslag’ dreigt lijkt me duidelijk, NIET van Al Qaeda, maar van de echte boeven 🙁

 214. Voerman says:

  nhz: ja, en nu wachten tot ze de eventuele miljardenboetes gaan overmaken aan de benadeelde spaarders en pensioengerechtigden. Maar nee, dat gaat overal direct in de staatskas om nog meer leuke dingen voor het tuig te kunnen doen. Vestzak-broekzak

  Geeft aan, dat wij geregeerd worden door handlangers van de boeven.
  Ziet er vrij hopeloos uit. Voerman heeft zich allang geleden afgekeerd van alles wat met politiek te maken heeft. Dagelijks blijkt duidelijker, hoe terecht dat besluit was. Triest, maar een minder frusterende manier bestaat niet. Ondertussen blijven lachen om dat circus. 🙂

 215. nhz says:

  Voerman: Ondertussen blijven lachen om dat circus. 🙂

  inderdaad, en zorgen dat ze 110% in zichzelf blijven geloven (evenals de talloze dumbo’s die deze criminelen in het zadel houden), zodat de crash straks zo groot is dat we voor héél lang van dit soort geboefte af zijn.

  LONG lantarenpalen …

 216. maarten says:

  nhz:

  P.S.: onvoorstelbaar wat de Fabeltjeskrant nu weer voor wijsheid te melden had over de preventieve sluiting van Amerikaanse ambassades; George Orwell moet zich in zijn graf omdraaien. Dat er een ‘terroristische aanslag’ dreigt lijkt me duidelijk, NIET van Al Qaeda, maar van de echte boeven

  wie zijn nu eigenlijk de echte boeven, wie zijn het?
  zijn we het zelf?

 217. Tip says:

  Ik denk dat we met dit forum een stapje verder kunnen. Huizenprijzen zullen flink blijven dalen. Ik denk minstens tot 50% van 2008. De hamvraag wordt; Hoe en wie gaan de prijs betalen voor het immens grote verlies wat gaat ontstaan…

 218. De Pessimist says:

  maarten: wie zijn nu eigenlijk de echte boeven, wie zijn het?
  zijn we het zelf?

  Angst achterdocht en wantrouwen zijn de grootte winnaar.Voor mij regeert nu de duivel Of de democratie is in een sekte verandert die bedrijfs verheerlijking als hoofd doel heeft en er ouderen en zelfs mensen met kinderen er aan offert (echt met de dood).Wij zijn nog steeds de zelfde wezens als die een paar honderd jaar dementen ouderen op de brandstapel pleurden als het economisch even tegen zat onder het mom van heksen verbranden .Politici van nu zijn gewoon hekesen verbranders als het even tegen zit

 219. Maria says:

  Tip:
  Ik denk dat we met dit forum een stapje verder kunnen. Huizenprijzen zullen flink blijven dalen. Ik denk minstens tot 50% van 2008. De hamvraag wordt; Hoe en wie gaan de prijs betalen voor het immens grote verlies wat gaat ontstaan…

  Prijzen gaan worden wat de banken veilig uit kunnen lenen en terug betaald krijgen, niet meer, niet minder.

 220. Steven says:

  Tip,

  Van verhalen van mijn vader weet ik dat er in de jaren zeventig wethouders waren die door de hoge rente minder overhielden dan een bijstandstrekker. Hij was toen een jonge planoloog in dienst van de gemeente en zag dat dus om zich heen. Ik ga er vanuit dat dat voor veel mensen weer gaat gelden: gewoon veel betalen voor het te dure huis. Andere “oplossing” is hyperinflatie: daarom spaar ik dus liever edelmetaal dan geld, maar de waarschuwing blijft: geld lenen kost geld..

 221. Voerman says:

  maarten: wie zijn nu eigenlijk de echte boeven, wie zijn het?
  zijn we het zelf?

  NEEN

 222. Steven says:

  overigens duidelijk om te constateren dat als de hypotheekrente weer 13 procent wordt de trollen op water en brood moeten leven en na jaren hypotheek betalen waarschijnlijk nog een straf krijgen wegens het niet betalen van de WOZ en zo. maar goed: zelfs met deze lage rentes, maar veel te hoge prijzen weet men zichzelf financieel naar de knoppen te helpen. Lijkt wel een bepaald gen in sommige mensen, die dat keer op keer veroorzaakt.

 223. Voerman says:

  Maria: Prijzen gaan worden wat de banken veilig uit kunnen lenen en terug betaald krijgen, niet meer, niet minder.

  Was nooit; komt nooit.
  Een en al gesjoemel en gemanipuleer.
  Blijft zo, zolang boeven niet vervolgd, veroordeeld en opgesloten worden. Gaat ook niet gebeuren. 🙂
  Vind je eigen weg in de chaos. (kan echt! 🙂 )

 224. snorkel says:

  Steven:
  http://huisverkopen.biz/img/rente.gif

  Aha, Goede info! Blijkt maar weer eens dat het niet zo simpel is (als de NVM en VEH en hun sokpop Boelhouwer ons willen doen geloven) dat:

  Dalende rente = stijgende huizenprijzen.

  Er zijn in de 53 jaar sinds 1960 dus zat perioden te vinden waar het juist andersom was…. Misschien leuk voor een infographic 2.0. Kunnen meteen de historische cijfers van de VS er ook in: http://www.craigkamman.com/wp-content/uploads/2011/10/case-shiller-index-1890-2010.png

 225. Steven says:

  snorkel,

  rente heeft denk ik niet zo veel invloed op de prijs. Vergelijk het maar weer eens met klassieke ferrari’ s: als de prijzen stijgen is men bereid meer rente te betalen; dus kan het zo maar zo zijn dat tijdens het stijgen van de rente ook de prijs stijgt. (laatste woord is er nog niet over gezegd denk ik met die historisch lage rente van nu)

 226. snorkel says:

  ” Steeds meer mensen met schulden
  verdwijnen,zodat ze onbereikbaar zijn
  voor hun schuldeisers.Soms gaat het om
  hele gezinnen…….”

  http://teletekst-data.nos.nl/webtekst?p=108

 227. snorkel says:

  Steven,

  Ja eens. Ik zie lage (gemanipuleerde) rentes en dalende (crashende) huizenprijzen beiden als ‘reactie op’ een crisis. Net zoals laatst die discussie over oorlogen en de realtie tot huizenprijzen 😉

 228. latida says:

  Ik zie een hele sterke correlatie tussen de solvabiliteit van de banken en de ontwikkelingen in het vastgoed.

  Ook zie ik een sterke correlatie tussen de betrouwbaarheid van de overheid om prudent met belastingen om te gaan en diezelfde solvabiliteit van de banken.

  Er is veel minder concurrentie qua banken dan je normaliter in een zeer winstgevende markt zou mogen verwacjten. Dat impliceert een zekere verwevenheid tussen banken en nationale overheden.

  LTV is veel te hoog in Nederland. Een ware hypotheek op de toekomst want die schulden moeten in tegenstelling tot het overheidstekort wel gewoon afbetaald worden.

  Maar er is ook een regel die stelt dat schulden die niet afbetaald kunnen worden, ook niet afbetaald zullen worden.

  Daarin ligt het levensgrote risico besloten dat de Nederlandse banken genomen hebben met BOG, met hypotheken aan particulieren en met leningen aan het MKB.

  Het aantal schrijnende gevallen van armoede in Nederland neemt schrikbarend toe. Het aantal memsen met problematische schulden ook. Gemeentes, overheden, banken, met zijn allen in de min.

  Burgers Worden als citroenen uitgeknepen om veel te lang uitgestelde hoognodige maatregelen door te voeren en wen illusie in stand te houden van een solvabele overheid en financiele sector.

  En die solvabiliteit is waar een hele grote Schoen wringt. Want als die er niet is, wie is er dan aansprakelijk? In de huidige opzet zijn het niet de banken die vele, vele miljarden rente aan de economie onttrekken, met dank aan de heren politici die niet alleen de HRA weigeren ongedaan te maken, maar ook middels de huurtoeslag, NHG, WOZ, starterslening en OGB de vastgoedsector in de kaart blijven spelen.

  Een mooie analoog vond ik die waarbij iedereen in zijn auto zou wonen, en alles in het werk gesteld wordt om auto’s duurder te maken zelfs leningen voor reparaties en benzine aftrekbaar worden gemaakt. De onderliggende werkelijke waarde is dan natte vingerwerk geworden en met de europese harmonisatie en regulatie voor de deur kan dat niet anders betekenen dat er nog grote klappen gaan vallen. Waar die uiteindelijk terechtkomen wordt bepaald door gezaghebbende media die werkelijke verantwoordelijkheid ten alle tijde bij de individuele burger neerleggen. Gebruikelijk zijn dat de zwakkere groepen die het minst politiek vertegenwoordigd zijn, dus werkelozen, zieken, jongeren, ouderen, armen, buitenlanders, emigranten, immigranten en anonieme bloggers. Zij sullen de zwarte piet gevoegelijk toegespeeld krijgen #SteedsMaarWeer

 229. snorkel says:

  snorkel,

  Bron: Van de Twitter van Elmer Hogervorst gepikt 😉

 230. Steven says:

  snorkel,

  gewoon Japan scenario: rente zo laag mogelijk houden zodat de dommeriken af kunnen betalen… (of zoiets)

  zou overigens best wel eens met die Boelhouwer in discussie willen gaan en hem heel strak aankijkend willen vragen of hij zijn geleuter zelf wel gelooft. (wel nadat ik twee dagen niet heb gedronken a.u.b)

 231. Maria says:

  Voerman: Was nooit; komt nooit.
  Een en al gesjoemel en gemanipuleer.
  Blijft zo, zolang boeven niet vervolgd, veroordeeld en opgesloten worden. Gaat ook niet gebeuren.
  Vind je eigen weg in de chaos. (kan echt!)

  Prijzen gaan worden wat banken beslissen.
  Is altijd al geweest, zal altijd zo blijven.
  Wat je voor jezelf kunt doen is je eigen vrijheid bepalen!
  Kopen, huren?

 232. Maria says:

  snorkel:
  ” Steeds meer mensen met schuldenverdwijnen,zodat ze onbereikbaar zijnvoor hun schuldeisers.Soms gaat het omhele gezinnen…….”

  http://teletekst-data.nos.nl/webtekst?p=108

  Dat is een grote stad, 64.000 mensen, en er komen nog meer van die grote steden!

 233. latida says:

  Blikbaar is mijn laatste reactie verwijderd?

 234. Steven says:

  latida,

  er is een spamfilter… heb dat ook wel eens.. Erg vervelend na een lange tekst.

 235. cartoonist says:

  Maria: Dat is een grote stad, 64.000 mensen, en er komen nog meer van die grote steden!

  Dat is goed nieuws voor het CPB en de politiek.
  Deze verdwenen mensen zijn niet werkeloos of werkzoekend, ze hebben geen uitkering en ze staan niet op de wachtlijst voor een huurwoning. Deze mensen bestaan gewoon niet.
  Dat zal me een gunstige uitwerking hebben op de cijfers en de prognose’s voor de economie in 2014.

  Als dit aantal mensen wat niet bestaat nog veel groter wordt dan zijn we zeker en vast heel snel uit de crisis en kunnen de huizenprijzen ook weer omhoog.

 236. bessie says:

  komt dit bericht door?

 237. Maria says:

  nhz: S.: onvoorstelbaar wat de Fabeltjeskrant nu weer voor wijsheid te melden had over de preventieve sluiting van Amerikaanse ambassades; George Orwell moet zich in zijn graf omdraaien. Dat er een ‘terroristische aanslag’ dreigt lijkt me duidelijk, NIET van Al Qaeda, maar van de echte boeven

  Alles wordt uit de koker gehaald om iedereen maar te laten geloven dat er goed overheidswerk verricht wordt.

  De wereld is nog nooit zo onveilig geweest als nu!!

 238. Adamus says:

  Maria: Alles wordt uit de koker gehaald om iedereen maar te laten geloven dat er goed overheidswerk verricht wordt.

  De wereld is nog nooit zo onveilig geweest als nu!!

  Heeft de overheid toch een steekje laten vallen 😉

 239. Adamus says:

  cartoonist: Dat is goed nieuws voor het CPB en de politiek.
  Deze verdwenen mensen zijn niet werkeloos of werkzoekend, ze hebben geen uitkering en ze staan niet op de wachtlijst voor een huurwoning. Deze mensen bestaan gewoon niet.
  Dat zal me een gunstige uitwerking hebben op de cijfers en de prognose’s voor de economie in 2014.

  Als dit aantal mensen wat niet bestaat nog veel groter wordt dan zijn we zeker en vast heel snel uit de crisis en kunnen de huizenprijzen ook weer omhoog.

  Maar die komen wel terug in de aanrechtsubsidieaanvragen…..

 240. Adamus says:

  nhz,

  30 jaar rentedaling om de schuldgedreven politieke economie draaiende te houden.
  En er is geen enkele manier of sanctie om de politiek te disciplineren.

 241. Adamus says:

  Steven:
  overigens duidelijk om te constateren dat als de hypotheekrente weer 13 procent wordt de trollen op water en brood moeten leven en na jaren hypotheek betalen waarschijnlijk nog een straf krijgen wegens het niet betalen van de WOZ en zo. maar goed: zelfs met deze lage rentes, maar veel te hoge prijzen weet men zichzelf financieel naar de knoppen te helpen. Lijkt wel een bepaald gen in sommige mensen, die dat keer op keer veroorzaakt.

  Remte is de prijs van geld? Rente 0,x wil zeggen geld heeft weinig waarde. Huis is dan ook niet veel meer waard.

 242. ll says:

  Steven: http://huisverkopen.biz/img/rente.gif

  Steven, mooi plaatje, de Kondratieff golf in beeld …. 🙂 lente, zomer, herfst en dan nu de winter …..

 243. ll says:

  Ondertussen in de UK, het is niet anders dan hier

  Meer dan de helft heeft moeite financieel rond te kunnen komen ……….

  http://www.bbc.co.uk/news/business-23534877

 244. Tsjaa.. says:

  De mainstream wijst nu gelijk naar de accijnzen, maar ik vraag me af wat de invloed van het ontbreken van minimumloon in Duitsland is.

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/21778829/__Alles_over_grens_goedkoper__.html?cid=rss

  Overigens worden we niet alleen via de detailhandel gepakt, maar daar waren we door Deutsche Mark al achter. Dan hoeven we nog geen eens te kijken naar prijzen, maar alleen naar de woning. De gemiddelde woning is in Nederland 75m2 en in Duitsland 122m2. In Duitsland wonen ze dus gemiddeld bijna 2 keer zo groot!

  http://gemiddeldgezien.nl/meer-gemiddelden/148-gemiddelde-oppervlakte-woning

  Maar vooral niet de waarde vergeten wat tegenover al dat woningbezit staat…….pfffffff.

 245. Tsjaa.. says:

  dat woningbezit = die hypotheken

 246. ll says:

  Minder inkomsten, en dan een hogere vraagprijs ? Moet de vraagprijs misschien het dalende inkomen gaan compenseren ? Snap er nikx meer van, niet willen verkopen ? of niet kunnen verkopen ? WTF is going on …… 😉

  Verschil tussen gemiddelde vraagprijs en de gemiddelde transactiesom groeit …….. nu al 97.000 ( was 95.000 )

  Gemiddeld huis + flatje = de huidige gemiddelde vraagprijs van één huis op huizenzoeker 🙂 Een beetje erg gekke situatie is dit …….

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

 247. ll says:

  Huis + grond ( 133 m2 ) voor 99.000 in Grunn 🙂

  http://www.funda.nl/koop/groningen/huis-48860787-grevingaheerd-175/

 248. nhz says:

  maarten: wie zijn nu eigenlijk de echte boeven, wie zijn het?
  zijn we het zelf?

  mensen die stemmen voor foute politici die elders in de wereld massamoord laten plegen, alleen om hun eigen overconsumptie op peil te houdeh, ja dat zijn net zulke boeven als de politici zelf.
  Maar ik doelde hier dus op de mensen die momenteel internationaal aan de touwtjes trekken.

  Tip: De hamvraag wordt; Hoe en wie gaan de prijs betalen voor het immens grote verlies wat gaat ontstaan…

  antwoord: iedereen waar makkelijk wat te halen valt; en dat zijn helaas niet de verantwoordelijken.

  Steven: overigens duidelijk om te constateren dat als de hypotheekrente weer 13 procent wordt de trollen op water en brood moeten leven en na jaren hypotheek betalen waarschijnlijk nog een straf krijgen wegens het niet betalen van de WOZ en zo.

  denk je? ik denk eerder dat het heel druk wordt bij de sociale dienst (die in diverse gemeentes al helpt met de hypotheek, ook voor hoge inkomens), bij de schuldsanering, bij de voedselbanken en allerlei andere gratis voorzieningen voor ‘zielige’ gevallen.

  Steven: rente heeft denk ik niet zo veel invloed op de prijs. Vergelijk het maar weer eens met klassieke ferrari’ s: als de prijzen stijgen is men bereid meer rente te betalen; dus kan het zo maar zo zijn dat tijdens het stijgen van de rente ook de prijs stijgt. (laatste woord is er nog niet over gezegd denk ik met die historisch lage rente van nu)

  er is wel een groot verschil: klassieke ferrari’s komen er niet bij, je redenering lijkt me hooguit van toepassing op monumentenpanden van goede kwaliteit.

  snorkel: ” Steeds meer mensen met schulden
  verdwijnen,zodat ze onbereikbaar zijn
  voor hun schuldeisers.Soms gaat het om
  hele gezinnen…….”

  tja, je verstand staat er bij stil; 70.000 man die zogenaamd ineens onbereikbaar zijn. Blijkbaar is het uitermate makkelijk om je schuldeisers te belazeren, er leven echt geen 70.000 man op straat in Nederland (wat het artikel enigszins suggereert). Nee, de bulk van die lui heeft vast een riante uitkering in een andere gemeente of een zwart inkomen, je moet gewoon de weg weten. En een deel van die schuldenaars bestond misschien alleen op papier, fraude is zo makkelijk …

  ll: Minder inkomsten, en dan een hogere vraagprijs ? Moet de vraagprijs misschien het dalende inkomen gaan compenseren ? Snap er nikx meer van, niet willen verkopen ?

  ja, slapende rijk worden dankzij je ‘eigen’ huis is een verworven recht; vraag maar aan de kleuters van VEH 😎

 249. lorenzo says:

  Tip: De hamvraag wordt; Hoe en wie gaan de prijs betalen voor het immens grote verlies wat gaat ontstaan…

  `
  Een goede vraag maar wel geduld , zover is de mensheid (en hier)nog niet . Een andere emotie houdt ”ons ” nu nog bezig . Later dus.

 250. lorenzo says:

  Voerman: maarten: wie zijn nu eigenlijk de echte boeven, wie zijn het?
  zijn we het zelf?NEEN

  Wellicht toch , want hebben de geitjes niet uiteindelijk de prijs bepaalt dan ?

 251. eric406 says:

  latida:

  Burgers Worden als citroenen uitgeknepen om veel te lang uitgestelde hoognodige maatregelen door te voeren en wen illusie in stand te houden van een solvabele overheid en financiele sector.

  Daar zou ik misschien nog niet zo heel veel moeite mee hebben, maar er is tot nu toe nog GEEN ENKELE noodzakelijke maatregel genomen. Die moeten nog nog genomen worden als de wal het schip keert. En dan wordt het pas pijnlijk.

 252. a says:

  Het zoveelste addertje onder het gras bij die prachtige bankspaar-/kapitaalverzekeringsproducten.

  http://www.z24.nl/geld/nieuwe-rentevaste-periode-hypotheek-dit-kun-je-verwachten

 253. a says:

  Maria: De wereld is nog nooit zo onveilig geweest als nu!!

  Dit is een feitelijke onjuistheid. De kans om vermoord, verkracht, mishandeld, etc. etc. te worden, is nog nooit zo laag geweest. Dat de perceptie er over veranderd is door veel grote media-exposure is een tweede…

 254. ll says:

  Waarom heeft ons klein NLandje een grotere schuld als het grote Spanje ?

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2079.html

 255. Dawg says:

  ll,

  Klein landje met (te)grote financiele sector. Is deze vraag inmiddels niet een beetje uitgekauwd geraakt?

 256. Dawg says:

  lorenzo: Een goede vraag maar wel geduld , zover is de mensheid (en hier)nog niet

  Nee, vast niet. Op dit forum heerst de consensus dat er sprake is van zeepbelprijzen op de huizenmarkt. Maar nog nooit heeft iemand zich hier afgevraagd waar de collateral damage gaat terchtkomen wanneer die bel knapt. Man, man, hoe krijg je die onzin toch weer uit je toetsenbord.

 257. Frans says:

  a: Dit is een feitelijke onjuistheid. De kans om vermoord, verkracht, mishandeld, etc. etc. te worden, is nog nooit zo laag geweest. Dat de perceptie er over veranderd is door veel grote media-exposure is een tweede…

  Maria had het over DE WERELD, niet over ons kikkerlandje.
  Bijvoobeeld in Irak meer dan een miljoen mensen vermoord.

 258. Frans says:

  Bovendien worden we allemaal verkracht door de financieele terroristen, en de regeringen: dit staat nu ook niet bepaald op een dieptepunt.
  Ook gaan er letterlijk veel mensen dood door de banksters.

 259. lorenzo says:

  Dawg: Maar nog nooit heeft iemand zich hier afgevraagd waar de collateral damage gaat terchtkomen wanneer die bel knapt

  ..en dat is nu juist mijn punt. Die discussie mag vaker gevoerd .

 260. lorenzo says:

  ..en als de emoties ietwat gedaald zijn zie ook de vraag van Tip

  Tip: De hamvraag wordt; Hoe en wie gaan de prijs betalen voor het immens grote verlies wat gaat ontstaan…

 261. lorenzo says:

  ll: Waarom heeft ons klein NLandje een grotere schuld als het grote Spanje ?
  cia.gov/library/pu…ook/fields/2079.html

  omdat Spanje al een eigen woning had (niet hypotheek bezwaard) toen wij nog naar Swiebertje keken . Zo ongeveer 80 % .

 262. lorenzo says:

  Dawg: Klein landje met (te)grote financiele sector. Is deze vraag inmiddels niet een beetje uitgekauwd geraakt?

  Zolang we niet afbetalen blijft de vraag relevant .

 263. latida says:

  De vraag moet zijn in hoeverre is de Nederlandse burger aansprakelijk voor deze externe schulden en dus mede verantwoordelijk voor het functioneren van haar financiele sector?

  Als ik het goed heb gedaan met de nulletjes komt 2,4 triljoen gedeeld door 17 miljoen neer op 141,000 euro per nederlander. Een gezin met twee kinderen draagt in dat geval 564,000 euro mee op de rugzak aan staatschuld alleen al.

  Daar komen de schulden op de woningen dan nog bij, als ik me niet vergis. Klopt dat een beetje of totaal niet? Wie weet het?

  Engeland, met een nog grotere financiele sector, 10 triljard, VS 15 triljard.

  2,4 triljard is enorm kwa regio van 17 mijloen mensen.

  Wie is aansprakelijk? Onze banken waarvoor onze overheid garant staat? Wie kan dit uitleggen?

 264. ll says:

  latida,

  En vergeet de garanties niet zo’n 500 miljard 😉

  1 miljoen per gezinnetje aan schulden en garantiestellingen ……..

 265. Dawg says:

  lorenzo: Een gezin met twee kinderen draagt in dat geval 564,000 euro mee op de rugzak aan staatschuld alleen al

  Nee, staatsschuld is heel iets anders dan buitenlandse schuld. De buitenlandse schuld bestaat uit alle vorderingen die buitenlandse ingezetenen (dat kunnen personen, bedrijven of overheden zijn) op Nederlandse ingezetenen hebben. Tegenover die buitenlandse vorderingen op Nederlandse ingezetenen staan vorderingen die Nederlandse ingestenen op het buitenland hebben.

  Dat die buitenlandse schuld van Nederland zo groot is heeft, zoals eerder gezegd te maken met de combinatie klein land/ grote financiele sector. Zo’n sector trekt relatief veel vermogen aan uit het buitenland en zet ook weer veel vermogen uit in het buitenland. Het risico voor Nederland zit hem vooral in die mogelijke uitzettingen in het buitenland, Dat daar op afgeschreven moeten worden als de buitenlandse debiteuren in gebreke blijven (denk Griekenland, Spanje, Ierland, Portugal etc).

  Binnenkort maakt het allemaal niets meer uit. Dan staat de Nederlandse belastingbetaler, via de bankenunie, sowieso garant voor alle risico’s van alle banken in de eurozone.

  De staatschuld bedraagt overigens 25.000 euro per Nederlander.

 266. Frans says:

  Discussies over “collateral damage” zegt me weinig: WE ARE ALL DOOMED!
  ER IS GEEN OPLOSSING!!

  Totale destructie, wegvaging van de middenklasse, de 0,1% die het goed heeft, de rest zijn “disposable economic units” of zoiets.

  Corporate fascism bitchez!!!

 267. Frans says:

  De huizenbubbel is het meest in het oog springende meest significante van Nederland (en natuurlijk vele andere landen)van wat er op grotere schaal aan de hand is.
  Als je gezichtsveld tot de huizenmarkt en de directe periferie blijft beperken blijf je onzin uitkramen, blijf je een blinde.

 268. latida says:

  Leer je kinderen ten alle tijde tenminste
  10% van wat ze krijgen iedere maand in een spaarpot weg Te zetten om er vervolgens nooit meer aan te komen. Leer ze het belang van lage maandelijkse lasten en de waarde van een afbetaald huis, hoe klein dan ook. Met een hypotheekvrij huis en genoeg spaargeld om het tenminste een jaartje uit te kunnen zingen heb je een zekere mate van gemoedsrust die bovendien goed zijn voor je gezondheid.Je eigen geld is de tijdbuffer die je hebt om onafhankelijk je eigen koers in het leven te bepalen. Dit zou op scholen onderwezen moeten worden. Oppotten dus, en investeren in zelfvoorzienendheid en lage maandelijkse uitgaven. Niet een groot, maar een afbetaald huis en spaargeld het nieuwe ideaal.

 269. tufkaj says:

  Is dat toenemende vertrouwen eigenlijk wel goed voor de markt, of alleen een indicator dat bied en laat prijzen uit elkaar groeien: http://s3.datawrapper.de/gKeyG/ (en dus slecht nieuws?)

 270. ll says:

  latida,

  En vergeet ook de derivaten off-balance niet, schatting zo’n 750 miljard, registratie bedrag bij de ATC, de van de balans afgeflikkerde securitisatie’s, de schaduwboekhouding van de banken…………… uiteraard met klasse AAA rating 😉

  Oh ja, en de kangoeroe’s ook niet te vergeten ….. 🙂

 271. latida says:

  ll,

  Ik snap er inmiddels niets meer van. Ik vraag me wel af hoe blij je moet zijn met een grote financiele sector als daar zoveel grote risico’s aan kleven.

 272. ll says:

  latida,

  Nou ja, laten we van het totaal eens 10% verlies gaan noteren ( ok Lorenzo ? , of moet het misschien ietsje meer zijn ) komen we op een schadepostje van 360 miljard …….., dat is 10 jaar lang 36 miljard aan afboekingen ……. , of 20 jaar 18 miljard, kan ook ………. , en dan de grondperikelen van de gemeenten nog vergeten, en véél meer vergeten, ben ik bang……, klopt dit een beetje Lorenzo ?

  Het probleem is ook dat nu de inkomsten gaan dalen, dus de schulden stijgen, kan het niet meer overzien …. hier heb je deflatiemodellen voor nodig, maar die bestaan niet, heeft toch geen zin bij nader inzien, de hele financiele sector staat toch off-modell 🙂

 273. ll says:

  Oh Snork hij blijft nog steeds zó mooi 🙂

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

 274. Deutsche Mark says:

  lorenzo:

  Tip: De hamvraag wordt; Hoe en wie gaan de prijs betalen voor het immens grote verlies wat gaat ontstaan…

  Voerman vroeg zich in het vorige topic af waarom bepaalde “zeepbellers” zoveel interesse voor de instortende huizenmarkt tonen.

  Wat mij persoonlijk betreft heeft deze interesse veel met bovenstaande vraag te maken: wie ruimt de kolerezooi na het feestje op?

  Ik had begin ’90er jaren al niet veel vertrouwen in de nederlandse feestvarkens (hoewel toen natuurlijk niet huizen-gerelateerd, want nog geen thema) en besloot mijn kansen door emigratie te verbeteren. (passend werk was rond ’90 het grote probleem)
  Ik hoopte hierdoor de steeds onverantwoordelijker optredende NL’er voor goed kwijt te zijn.

  Nu bekruipt mij het onaangename gevoel dat de NL’ers een toestand gecreëerd‎ hebben die ze zelf wellicht(/waarschijnlijk?) niet meer kunnen oplossen.
  En wie er dan geacht wordt in de bres te springen laat zich raden: ik/Dld!
  En daar heb ik niet veel trek in. Logisch, nietwaar?

  Het is deze nieuwsgier die me regelmatig hiet doet lezen, en soms wat schrijven.

 275. latida says:

  Ik had op zich best ooit een mooi huis in Nederland willen kopen maar ik wacht tenminste nog een maar of 2-5 af totdat er echt herstel is.

  En dat punt komt pas als er tenminste nog eens 30% van de prijzen afgaat.

  Tot die tijd verlies je in de komende 5 maar gewoon minimaal een halve ton als je nu koopt.

  Die halve ton kan ik bovendien in 5 maar bij elkaar sparen zodat het te behalen voordeel tot wel ruin een ton kan oplopen. Dat is in 5 maar tijd misschien wel ongeveer een derde tot meer van het huis gratis vergeleken met de prijzen van nu.

  Geduld dus. Ik lees nu al een tijdje mee op dit Forum en het heeft me wel degelijk geholpen bij het nemen van grote financiele beslissingen. Geen ‘windeieren’ die ik had gekregen van den doorsnee hypotheekadviseur.

  Veel dank daarvoor, jullie weten wie jullie zijn.

 276. Pipo says:

  @latida: en wat nu als de euro ploft of veel minder waard wordt?

  Euros of huizen, volgens mij allebij een slechte investering.

 277. Frans says:

  latida: Leer je kinderen ten alle tijde tenminste
  10% van wat ze krijgen iedere maand in een spaarpot weg Te zetten om er vervolgens nooit meer aan te komen. Leer

  Als iedereen dat doet dan stort onmiddelijk de economie in elkaar.
  Leuk bedacht, maar het werkt niet in het financieele systeem wat we hebben. Backed into the cake.

 278. Frans says:

  latida: Je eigen geld is de tijdbuffer die je hebt om onafhankelijk je eigen koers in het leven te bepalen. Dit zou op scholen onderwezen moeten worden.

  Nee, op de scholen zou onderwezen moeten worden hoe het systeem van geldcreatie in elkaar steekt, de geschiedenis van centraal bankieren: gebeurt natuurlijk nooit want we moeten allemaal brave burgers zijn, trouwe slaven in het fascist corporatism model.
  Als er werkelijk wordt onderwezen waar het om draait dan breekt er meteen de pleuris uit.

 279. Frans says:

  Pipo:
  @latida: en wat nu als de euro ploft of veel minder waard wordt?

  Euros of huizen, volgens mij allebij een slechte investering.

  Grijpbare bezittingen kunnen in een total collapse meer waardt blijken te zijn dan geld.
  We leven in een tijd waar het bijna niet meer mogelijk is om je koopkracht te bewaren.
  We hebben op dit moment negatieve rente, dus (minder dan een ton wegens “beschermde” grens) op de bank is ook niet echt geweldig.

 280. latida says:

  Pipo,

  Zoals altijd met vastgoed zijn er maar 3 gouden regels:

  1. Lokatie
  2. Lokatie
  3. Lokatie

  Je kunt er immers ook voor kiezen om je geld buiten Nederland te laten renderen. Dat kan in vastgoed en hoeft niet altijd in Euro’s.

  Er zijn nog steeds plekken waar vastgoed stabiel is of stijgt. Waar banken niet insolvabel zijn en gemiddelde LTV’s onder de 80% zijn.

  Op zulke plekken kan het slim zijn. Maar iedere investering is anders natuurlijk.

  Mijn strategie is in ieder geval om zo snel mogelijk een hypotheekvrij huis te hebben op een plek waar ik nooit meer weg wil. Daarvoor ben ik bovendien bereid om kleiner te women, ALS de lokatie maar goed is, de banken solvabel en de overheid betrouwbaar.

  Onderwater staan zal niet gauw gebeuren met minder dan 50% LTV, dan ben je in principe altijd courant.

  Doe je eigen vermogensbeheer, neem het in eigen hand en slik geen onzin.

 281. latida says:

  Frans: Als iedereen dat doet dan stort onmiddelijk de economie in elkaar.
  Leuk bedacht, maar het werkt niet in het financieele systeem wat we hebben. Backed into the cake.

  De economie story nu al in elkaar. En iedereen hetzelfde dien gaat niet lukken. Dus ALS je aan vermigensopbouw wil down heb je een strategie nodig.

 282. Frans says:

  latida: De economie story nu al in elkaar. En iedereen hetzelfde dien gaat niet lukken. Dus ALS je aan vermigensopbouw wil down heb je een strategie nodig.

  Er is het voordeel van de early adapter.
  Ik verkoop nu alles wat ik denk dat weg kan.

 283. medelijder says:

  Frans, je zou dit boek eens moeten lezen, daarin vind je jezelf wel!

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/05/achter-mijn-gat-vergaat-de-wereld/#more-121003

 284. Deutsche Mark says:

  latida:
  Pipo,

  Mijn strategie is in ieder geval om zo snel mogelijk een hypotheekvrij huis te hebben op een plek waar ik nooit meer weg wil. Daarvoor ben ik bovendien bereid om kleiner te women, ALS de lokatie maar goed is, de banken solvabel en de overheid betrouwbaar.

  Die strategie volgen m’n vrouw en ik eveneens.
  En op de gekozen locatie willen we iig tot onze rente blijven. Dan zien we wel verder. Een goede locatie te vinden is eigenlijk best een lastige opgave. In ons geval moest er werk zijn en een fijne plek voor de kinderen. En dan ruimte genoeg voor ons viertjes.
  Ik denk in Dld. buiten de stad (maar niet te ver weg) wel een locatie gevonden te hebben, waarvan het toekomstperspectief redelijk safe is. Verwacht niet veel verrassingen in positieve danwel negatieve zin. (daarentegen zijn steden vaak risicovoller)
  De overheid is overigens nooit echt betrouwbaar. Ook niet bij ons. Dat onze financiele sector in verhouding kleiner is dan de nederlandse is een voordeeltje, maar veel belang hecht ik er niet aan. De rekening komt toch wel op ons bordje.

 285. Deutsche Mark says:

  Frans: Grijpbare bezittingen kunnen in een total collapse meer waard blijken te zijn dan geld.

  Mee eens.

  Frans:
  Ik verkoop nu alles wat ik denk dat weg kan.

  En dan heb je weer dat onzekere geld.
  Wat doe daar dan mee?
  Grijpbaar bezit aanschaffen, dat IN crisistijd altijd erg gevraagd is?
  Of dat NA een crisistijd een goede start aan het begin van een nieuw tijdperk betekent?

 286. latida says:

  Mensen die niet te vinden zijn, hebben in veel gevallen een huurhuis achter moeten laten omdat ze de huur niet meer konden betalen. En wat doet men? De huren verhogen, de toeslagen afbouwen. Lekker sociaal ondertussen staan miljoenen vierkante meters kantoorruimte leeg, staan tienduizenden nieuwe en bestaande koopwoningen leeg, maar hele gezinnen moeten bij het Leger de heils aankloppen.

  Inderdaad, wonen 4.0 is een geweldig plan. Krottenwijken, leegstand, tentenkampen en permanente bewoning van vakantiehuisjes, en een groeiend leger aan daklozen.

 287. latida says:

  Frans: Er is het voordeel van de early adapter.
  Ik verkoop nu alles wat ik denk dat weg kan.

  Als je maar je zeilboot houdt, altijdt een goed idee!

 288. azijnseikerT says:

  Zo Frans, ik ga je weer een nieuw woordje leren. Alu-hoedje.

 289. Ma Ling says:

  Iemand wel eens geprobeerd Peter Boelhouwer te volgen op twitter? Er bestaat er nl wel een, maar het is m.i. niet onze poep pratende OTB-er…

  Ik kreeg nl even dezelfde behoefte als Steven (Petertje confronteren met zn nvm-praatjes) en kreeg plots medelijden met iemand die tevens als Peter Boelhouwer is geboren.

 290. Maria says:

  azijnseikerT:
  Zo Frans, ik ga je weer een nieuw woordje leren. Alu-hoedje.

  Hebben al een aantal mensen geprobeerd.
  Frans kent het woord al jaren, alu-hoedje, maar Frans blijkt na jaren gewoon gelijk te krijgen, erg genoeg!!

 291. Frank2 says:

  Huren of kopen?

  Nou geen van beide, wat dacht je van kraken?
  Conform regulier de desbetreffende wetgeving, kan je dit perfect doen, zie www

  Mogelijkheden in overvloed!

 292. Frans says:

  latida: Als je maar je zeilboot houdt, altijdt een goed idee!

  Voorlopig in ieder geval wel! Staat nu op het droge voor schoonmaak en reparatie aan de gel coat. Dinsdag er weer in om verder te gaan met klussen: fijn zo’n boot!

 293. Frans says:

  Deutsche Mark: En dan heb je weer dat onzekere geld.
  Wat doe daar dan mee?

  Uitgeven! Zodat ik mijn goud & zilver niet hoef te verpatsen nu de prijs laag staat! 🙂

 294. Frans says:

  azijnseikerT:
  Zo Frans, ik ga je weer een nieuw woordje leren. Alu-hoedje.

  Weer???? Wat was dan het vorige woordje wat je me geleerd hebt???
  Wel even bij de les blijven he?! 🙂

 295. Frans says:

  medelijder:
  Frans, je zou dit boek eens moeten lezen, daarin vind je jezelf wel!

  vrijspreker.nl/wp/…-wereld/#more-121003

  BEdankt voor de tip.
  Ik ben niet zo’n lezer op dit vlak.
  Uit wat ik lees heeft hij niet in de gaten dat het by design is, en niet door toeval.
  IK geloof ook niet dat verhuizen naar Canada een essentiële/betekenisvolle stap is. Misschien in zijn belevingswereld wel.
  Enige waar ik aan zit te denken is om naar China te gaan, om daar te proberen mijn kennis te gebruiken op audio gebied.
  Zal ook wel niets worden, aangezien het kennis is die blijkbaar in deze nep wereld niet wordt erkend en herkend. (alhoewel ik een kleine schare mensen heb die dit wel doen)
  Andre Rieu en Frans Bauer wordt nu eenmaal beter verkocht dan Philip Glass.
  (alhoewel….., die laatste is wereldwijd bekend)

 296. Niek says:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/rtl-z-huizenindex-herstel-woningmarkt

  Wat een volksverlakkerij! De RTLZ huizenindex is dus gezakt van 38 naar 35 en dus niet gestegen van 30 naar 35. Zie historische cijfers huizenindex: http://media.rtl.nl/media/financien/rtlz/2013/3105index7.pdf

 297. lapje says:

  Niek: De RTLZ huizenindex is dus gezakt van 38 naar 35 en dus niet gestegen van 30 naar 35.

  Het cijfer was herzien van 38 naar 30. Natte-vinger-index dus.

 298. tufkaj says:

  Ma Ling: Iemand wel eens geprobeerd Peter Boelhouwer te volgen op twitter? Er bestaat er nl wel een, maar het is m.i. niet onze poep pratende OTB-er…

  het kost me al genoeg moeite om Peter te volgen in interviews 😉 Maar nee, ook nog niet gevonden. Net als Priemus.

  lapje: Het cijfer was herzien van 38 naar 30. Natte-vinger-index dus.

  Vanwege de nog niet verwerkte nieuwbouwverkopen. Maar ja, wat heb je er aan als je steeds voorlopig met definitief moet vergelijken. daar was de NVM al heer en meester in.

 299. Philippulus says:

  snorkel:
  ” Steeds meer mensen met schuldenverdwijnen,zodat ze onbereikbaar zijnvoor hun schuldeisers.Soms gaat het omhele gezinnen…….”

  http://teletekst-data.nos.nl/webtekst?p=108

  “Amersfoorters in oude caravans na uithuiszetting”
  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1047590

  Ze zijn niet verdwenen, ze zijn “gemobiliseerd”.

 300. Nico de Geit says:

  “Op verschillende plaatsen in Amersfoort wonen mensen inmiddels min of meer permanent in oude caravans, campers en oude bestelwagens”

  Philippulus: “Amersfoorters in oude caravans na uithuiszetting”
  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1047590

 301. Nico de Geit says:

  Twee jaar lang waren ze aan het renoveren. Gisteren stond er opeens een ‘verkocht’ bord in hun tuin.

 302. De Pessimist says:

  Frans: Andre Rieu en Frans Bauer wordt nu eenmaal beter verkocht dan Philip Glass.
  (alhoewel….., die laatste is wereldwijd bekend)

  Zet dat vergelijken maar uit je hoofd als je naar China gaat 🙂 daar houden ze niet zo van en ze begrijpen het trouwens ook al helemaal niet.
  Ik wou altijd solo zijlen maar op mijn jacht naar geld om het mogelijk te maken verloor ik te veel tijd en ook de spirit .
  http://vimeo.com/63961985

 303. De Pessimist says:

  De Pessimist,

  zeilen

 304. ll says:

  Aan het werk ………, creatief de crisis door ….

  http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2013/juni/creatief-met-crisis.html

 305. ll says:

  Hier kunnen ze in de NL nog wat van leren 🙂

  VAT in Griekenland food and drinks van 23% naar 13 %

  http://money.cnn.com/2013/08/02/news/economy/greece-restaurants-taxes/index.html?iid=Lead

  Moest ff in Amsterdam zijn, wat is het daar stil, zo ken ik Amsterdam helemaal niet meer …. is er wat ?

 306. Frans says:

  De Pessimist: Zet dat vergelijken maar uit je hoofd als je naar China gaat daar houden ze niet zo van en ze begrijpen het trouwens ook al helemaal niet.
  Ik wou altijd solo zijlen maar op mijn jacht naar geld om het mogelijk te maken verloor ik te veel tijd en ook de spirit .
  http://vimeo.com/63961985

  Tja, erg veel mensen dromen ervan, weinigen doen het ook: je moet het geluk hebben om het financieel te kunnen en een goede gezondheid te bezitten.
  En zelfs dan, dan moet je de stap nog zetten: hier haken ook veel mensen af! Legio redenen om het niet te doen…
  Zelfs met boot zit het dit jaar zo tegen dat ik zelfs ga twijfelen….
  Nog zo goed als niets gezeild….

 307. Frans says:

  Nou ja, in ieder geval met het bootje vorig jaar naar Noorwegen gezeild: super tocht! 🙂
  http://www.marinetraffic.com/ais/nl/showallphotos.aspx?mmsi=244620551

 308. Deutsche Mark says:

  Frans,

  Nicht schlecht, Herr Specht!

 309. Frans says:

  Deutsche Mark:
  Frans,

  Nicht schlecht, Herr Specht!

  Danke!

 310. Maria says:

  ll:
  Hier kunnen ze in de NL nog wat van leren

  VAT in Griekenland food and drinks van23% naar 13 %

  money.cnn.com/2013…/index.html?iid=Lead

  Moest ff in Amsterdam zijn, wat is het daar stil, zo ken ik Amsterdam helemaal niet meer….is er wat ?

  Viel mij ook op, A’dam is een rustige beschaafde stad geworden of zou het de vakantie periode zijn?

 311. De Pessimist says:

  Frans: Nou ja, in ieder geval met het bootje vorig jaar naar Noorwegen gezeild: super tocht!

  Dat ziet er goed uit !
  Daar kan je eeuwig op teren .

 312. Nico de Geit says:

  De Nederlandse vastgoedbubbel is net als eind jaren zeventig man made: het explosieve resultaat van banken die zo snel mogelijk wilden groeien en een overheid die hun geen strobreed in de weg legt.
  Belanghebbenden zijn creatief als het gaat om het verklaren van zeepbellen op de woningmarkt. Er was te weinig grond beschikbaar, zo legden Japanse bankiers indertijd de exorbitante prijsstijgingen in hun land uit. De bouweisen waren te streng, beweerden de Britse projectontwikkelaars. Er kwamen te veel migranten binnen, riepen de Australische makelaars. In alle drie de landen liep de huizenbubbel leeg als een lekkend stoma.

  meer: http://www.ftm.nl/exclusive/twee-keer-dezelfde-steen/

 313. Adamus says:

  Deutsche Mark: Voerman vroeg zich in het vorige topic af waarom bepaalde “zeepbellers” zoveel interesse voor de instortende huizenmarkt tonen.

  Wat mij persoonlijk betreft heeft deze interesse veel met bovenstaande vraag te maken: wie ruimt de kolerezooi na het feestje op?

  TINA ?

 314. Constance says:

  ll: …. hier heb je deflatiemodellen voor nodig, maar die bestaan niet, heeft toch geen zin bij nader inzien, de hele financiele sector staat toch off-modell 🙂

  Die modellen zijn er eigenlijk inmiddels te kust en te keur. Thans ook in neo-klassieke uitvoering, geheel volgens de laatste mode in abstracties, waarbij zelfs Paul Samuelson ineens uiterst concreet lijkt, bijv. deze.

  Brunnermeier geldt overigens als een der meest gerespecteerde achteraf voorspellers van de crisis.

  Schrikt misschien die alpha’s af, die zich moeten behelpen met de ideologisch geladen, maar technisch elementaire of ronduit onbeholpen argumentaties van de orthodoxe Austrians (Mises&Co), maar met enig doorzetten kunnen ook zij er wellicht wat van opsteken….

 315. Voerman says:

  Nico de Geit: “Op verschillende plaatsen in Amersfoort wonen mensen inmiddels min of meer permanent in oude caravans, campers en oude bestelwagens”

  Dat zijn waarschijnlijk de kwartiermakers voor de Bulgaren! 🙂
  Ze komen eraan. 🙂

 316. Adamus says:

  latida:
  Leer je kinderen ten alle tijde tenminste
  10% van wat ze krijgen iedere maand in een spaarpot weg Te zetten om er vervolgens nooit meer aan te komen. Leer ze het belang van lage maandelijkse lasten en de waarde van een afbetaald huis, hoe klein dan ook. Met een hypotheekvrij huis en genoeg spaargeld om het tenminste een jaartje uit te kunnen zingen heb je een zekere mate van gemoedsrust die bovendien goed zijn voor je gezondheid.Je eigen geld is de tijdbuffer die je hebt om onafhankelijk je eigen koers in het leven te bepalen. Dit zou op scholen onderwezen moeten worden. Oppotten dus, en investeren in zelfvoorzienendheid en lage maandelijkse uitgaven. Niet een groot, maar een afbetaald huis en spaargeld het nieuwe ideaal.

  En leer ze meteen dat geld een belofte is 😉

 317. Adamus says:

  En wie er dan geacht wordt in de bres te springen laat zich raden: ik/Dld!
  En daar heb ik niet veel trek in. Logisch, nietwaar?

  Het is deze nieuwsgier die me regelmatig hiet doet lezen, en soms wat schrijven.

  En via Deutsche Bank gaan jullie een vreselijk pak slaag krijgen. Kun je niet tegenop produceren.

 318. snorkel says:

  Offtopic, maar leuk even te lezen als je niks te doen hebt.

  Interview met Joris Luyendijk over zijn werk voor The Guardian

  “Bankiers zijn de nieuwe paria’s”

  http://www.intermediair.nl/weekblad/20130801/#7

 319. Adamus says:

  Constance: Die modellen zijn er eigenlijk inmiddels te kust en te keur. Thans ook in neo-klassieke uitvoering, geheel volgens de laatste mode in abstracties, waarbij zelfs Paul Samuelson ineens uiterst concreetlijkt, bijv. deze.

  Brunnermeier geldt overigens als een der meest gerespecteerde achteraf voorspellers van de crisis.

  Schrikt misschien die alpha’s af, die zich moeten behelpen met de ideologisch geladen, maar technisch elementaire of ronduit onbeholpen argumentaties van de orthodoxe Austrians (Mises&Co), maar met enig doorzetten kunnen ook zij er wellicht wat van opsteken….

  “technisch elementaire………” ‘t wordt laat, genoeg geluld 🙂

  Economists don’t understand probability and have no ethics. Another version of the #skininthegame . https://t.co/19KRNeQiZC

 320. ll says:

  Constance: Die modellen zijn er eigenlijk inmiddels te kust en te keur

  Thankxxxx 🙂

  Wildgroei in nieuwe modelletjes ? Onbruikbaar ?

  Nu de schaduwbanken er nog in proberen te programmeren ? Omvang slechts 2.500.000.000.000 😉 Kan ook niet natuurlijk, want het zijn geen financiële instanties……., vallen buiten alle controle, maar de ECB doet haar best 🙂 …..

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3350620/2012/11/20/Nederland-vol-schaduwbanken.dhtml

 321. Nico de Geit says:

  Erfgenaam Asito schoonmaakbedrijf financieel aan de grond

  ‘Steenrijke erfgenaam blut door bewindvoerder’

  ‘Als bewindvoerder had De W. toegang tot al het geld van de jonge erfgenaam. Hij investeerde de erfenis (16.884.820,49 euro) in een vastgoedfonds, waar hij zelf directeur-eigenaar was. Het beleggingsvehikel ging in 2010 op de fles. Daarmee ging een bedrag van ongeveer 190 miljoen euro verloren, waaronder de erfenis van Van Riemsdijk.’

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21786230/__Blut_door_bewindvoerder__.html

 322. Nico de Geit says:

  We zullen steeds vaker gaan zien dat steenrijke mensen die met een hefboomwerking belegden in vastgoed opeens straatarm blijken. Dat is geen nieuw fenomeen, in de afgelopen eeuwen kwam ‘van rijk naar arm’ veel vaker voor. In de afgelopen 60 jaar werden veel mensen rijk met gratis geld. Nu is de wind gekeerd en wordt het steeds moeilijker je bezit te handhaven.

 323. juist says:

  Nico de Geit:
  Dat is geen nieuw fenomeen, in de afgelopen eeuwen kwam ‘van rijk naar arm’ veel vaker voor.

  Daar komt het spreekwoord “Bier na wijn geeft venijn” vandaan, bier was voor de armen, wijn voor de rijken.

 324. lorenzo says:

  Dawg: lorenzo: Een gezin met twee kinderen draagt in dat geval 564,000 euro mee op de rugzak aan staatschuld alleen al

  nou , dat zijn NIET mijn woorden maar wordt niet boos , voor deze keer.

 325. lorenzo says:

  Deutsche Mark: Nu bekruipt mij het onaangename gevoel dat de NL’ers een toestand gecreëerd‎ hebben die ze zelf wellicht(/waarschijnlijk?) niet meer kunnen oplossen.
  En wie er dan geacht wordt in de bres te springen laat zich raden: ik/Dld!
  En daar heb ik niet veel trek in. Logisch, nietwaar?

  Logisch en terecht die gedachte , want het zal betaald worden , iets waar te weinig mensen zich nog mee bezig houden .

 326. lorenzo says:

  Nico de Geit: “Op verschillende plaatsen in Amersfoort wonen mensen inmiddels min of meer permanent in oude caravans, campers en oude bestelwagens”

  ik zou naar Zuid Europa rijden en daar gaan staan , best een goed leven dan .

 327. tja says:

  Even een quote uit een artikel over Spanje, voorbode voor wat in Nederland gaat komen? “We zijn op straat gezet”, vertelt de man me met een Andalusisch accent. “Eerst wij en nu gaan ze m’n ouders ook uit hun huis zetten, omdat zij garant stonden voor de aankoop van ons appartement.”

 328. lorenzo says:

  tja: Even een quote uit een artikel over Spanje, voorbode voor wat in Nederland gaat komen? “We zijn op straat gezet”, vertelt de man me met een Andalusisch accent. “Eerst wij en nu gaan ze m’n ouders ook uit hun huis zetten, omdat zij garant stonden voor de aankoop van ons appartement.”

  Zal niet gebeuren met die massaliteit , in Spanje niet (vigerende wetgeving..) en in Nederland niet . Ook weer een kwestie van vooruit kijken ….

 329. Voerman says:

  tja: Even een quote uit een artikel over Spanje, voorbode voor wat in Nederland gaat komen? “We zijn op straat gezet”, vertelt de man me met een Andalusisch accent. “Eerst wij en nu gaan ze m’n ouders ook uit hun huis zetten, omdat zij garant stonden voor de aankoop van ons appartement.”

  Kwestie van de soep eerst even een beetje laten afkoelen. Kunnen ze in Spanje niet zo goed als hier.

 330. Tip says:

  Nico de Geit:
  De Nederlandse vastgoedbubbel is net als eind jaren zeventig man made: het explosieve resultaat van banken die zo snel mogelijk wilden groeien en een overheid die hun geen strobreed in de weg legt.
  Belanghebbenden zijn creatief als het gaat om het verklaren van zeepbellen op de woningmarkt. Er was te weinig grond beschikbaar, zo legden Japanse bankiers indertijd de exorbitante prijsstijgingen in hun land uit. De bouweisen waren te streng, beweerden de Britse projectontwikkelaars. Er kwamen te veel migranten binnen, riepen de Australische makelaars. In alle drie de landen liep de huizenbubbel leeg als een lekkend stoma.

  meer: ftm.nl/exclusive/t…keer-dezelfde-steen/

  Een mooi stukje naoorlogse geschiedenis over de kredietwereld. Het slaat de spijker op zijn kop.

 331. Chess says:

  http://fd.nl/beurs/831988-1308/pimco-verkoopt-nederlandse-staatsobligaties

  “De beheerder van Pimco zegt dat het ‘duidelijk is dat een hogere risicopremie voor Nederland op zijn plaats is’.”

 332. cartoonist says:

  Nico de Geit,

  Stof tot nadenken:

  Misschien zou iedereen zelf een vuurwapen moeten dragen en niet meer er op vertrouwen dat de allesoverheersende overheid met haar machts- en gewelds monopolie de zaken het beste regelt voor de belasting betalende burger.
  Want de overheid blijkt corrupt en bevoordeelt zichzelf en de machtige/rijke mensen/bedrijven ten koste van de belasting betalende burger.

  In een wereld waarin iedereen een eigen wapen bezit zullen zulke oplichters o.a. als Herman de W. wel 3 keer nadenken voor zij het criminele pad opgaan als ze weten dat hun potentiele slachtoffers gewapend zijn.

  Of om in het jargon van Lorenzo te blijven: als geitjes over een eigen vuurwapen kunnen beschikken zullen er ineens verbazend veel leeuwtjes vegetarier blijken te zijn.

 333. Frans says:

  lorenzo: Logisch en terecht die gedachte , want het zal betaald worden

  Ja, in figuurlijke zin, letterlijk kan je vergeten! Ten ene male onmogelijk!

 334. SchuurHuurder says:

  Einde AAA status in zicht?:

  http://www.nu.nl/economie/3543088/nederlandse-rente-loopt.html

  Akelig dicht bij het Franse renteniveau nu. Geen AAA op NLse obligaties is einde securitisatie?

 335. ll says:

  Kappers een renteswab aangesmeerd voor financiering kapperswinkel , nu met tonnen verlies …….

  Hmmm kappers ook al ? Begint steeds meer op Griekenland te lijken hier in de NL 😉

  Ergens van geplukt, kan het niet meer vinden …..

 336. Nico de Geit says:

  ll: Kappers een renteswab aangesmeerd

  Vóór 2008 was het heel normaal om financiële producten te kopen die je niet begreep. Sterker: als je duidelijkheid als voorwaarde stelde aan de bank werd je als idioot behandeld en weg gewuifd. De overheid maakte het mogelijk.

 337. Marcus says:

  Als starter volg ik met veel plezier de artikelen en reacties.

  Het valt mij op dat er langzaam een verschuiving gaande is in de reacties van een realistische kijk op de huizenmarkt naar een visie waarin Nederland voor een onomkeerbare catastrofe staat.
  Een paar reacties hierboven wordt zelfs gesuggereerd dat we allen een vuurwapen moeten gaan dragen.

  Nederland is nog steeds een ongelofelijk rijk land die standaard altijd in de top 10 van hoogste BBP landen staat. In 2013 staan we op de index van menselijke ontwikkeling wereldwijd op de 4e plaats, hebben we nog steeds de grootste haven van europa en het beste pensioen stelsel van de wereld.

  Momenteel vindt er een broodnodige correctie plaats op de huizenmarkt. Ik hoop dat de politiek niet in staat is deze bubbel te herstellen of te vervangen voor een ander zodat we weer een realistische situatie krijgen. De aangescherpte hypotheekregels zijn een goede stap in de richting en afschaffen van de HRA zou een goede vervolgstap zijn.
  Als huurder wacht ik rustig totdat we op een reël niveau zitten en tot die tijd verwacht ik geen middeleeuwse toestanden.

 338. lorenzo says:

  Zo is het Marcus , ik noem het het Paris Hilton syndroom . Nu na een BTW verhoging (..) in een ongekende emotiecrisis klagen we er wat af.
  Ik geniet nog even van de rust in Ollanda , de massa is namelijk op vakantie . Lekker genieten .

 339. Nico de Geit says:

  Marcus: Nederland is nog steeds een ongelofelijk rijk land

  Detroit was ooit een welvarende stad. Je ziet een bepaalde cyclus van groei, bloei en ineenstorting steeds terug. Daarna wordt het natuurlijk weer ergens lente, maar dat kan soms lang duren.

 340. Marcus says:

  Nico de Geit,

  De economie van Detroit is volledig afhankelijk van de auto industrie dus wat mij betreft niet te vergelijken met de situatie in Nederland.

 341. Interessant onderwerp, huren of kopen? Het is niet altijd te voorspellen wat de betere keuze is voor je eigen situatie. Ik geloof dat je de opties goed moet afwegen voordat je een keuze maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*