Wonen als last

Wonen als last. Een voorstel voor aanvulling van de financiële stabiliteitsindicator voor de schuldenpositie van huishoudens van De Nederlandse Bank met een inkomensgerichte indicator.

Merijn Knibbe

Samenvatting. Veel analyses van de Nederlandse huizenmarkt gaan vooral uit van een soort ‘resultatengerichte’ benadering van de markt, waarbij vooral de kosten van wonen worden meegenomen in de calculatie . De conclusie van deze studies is vaak dat er de komende jaren slechts in beperkte mate sprake zal zijn van een prijsdaling op de woningmarkt. Wanneer, zoals gebruikelijk bij bedrijven, ook vanuit aan de liquiditeitsrekening en de balans verwante indicatoren in de analyse worden betrokken ontstaat een minder gunstig beeld. Huishoudens die eigenaar zijn van een huis hebben fors hogere schulden en zijn relatief meer kwijt aan woonlasten dan enkele decennia geleden – maar lossen desondanks minder af. Niet uitgesloten is dat ook bij de huidige, iets lagere woningprijzen deze situatie nog zal verslechteren. Inkomensgerelateerde indicatoren van schuld zullen bij het beleid een grotere rol moeten gaan spelen.

Download hier het hele artikel Download hier de PDF versie

Share Button
Tagged with: ,
48 comments on “Wonen als last
  1. Okkie says:

    Het is niet in het belang van de DNB om iets negatiefs te zeggen over de huizenmarkt.

  2. FT says:

    Huishoudens die eigenaar zijn van een huis hebben fors hogere schulden en zijn relatief meer kwijt aan woonlasten dan enkele decennia geleden – maar lossen desondanks minder af. Niet uitgesloten is dat ook bij de huidige, iets lagere woningprijzen deze situatie nog zal verslechteren. Inkomensgerelateerde indicatoren van schuld zullen bij het beleid een grotere rol moeten gaan spelen.

    Volgens mij mis ik iets van een conclusie. Is dit nu een betoog voor NOG MEER sponsoring door de staat? Of moet dit het einde van aflossingsvrij bepleiten?

  3. ll says:

    Op drijfzand gebouwd.

    Hier gaan we weer, de modellen werken niet meer [ gericht op inflatie ], en het lineaire denken moet een omslag vinden.

  4. adamus says:

    gb, het gaat er naar uitzien dat je blonde god ook nog gaat samenwerken met onze Maxim, de NL warlord himself. Gelukkig krijgt W. wel meer de kans om zijn socialistische programma wat door te drukken incl. HRA 😉

  5. Martijn says:

    @4

    En de steun voor Israël, daar is Maxime ook niet vies van.

    Kamerlid Martin Bosma heeft een grote Israëlische vlag voor zijn raam hangen, hetgeen me niet verbaast omdat hij gisteren tijdens het fractie-uitje een sweater met de opdruk ‘Israel Defense Forces’ droeg.
    (http://www.hpdetijd.nl/2010-01-13/de-pvv-dagboeken-undercover-bij-de-partij-van-wilders)

    Of deze: http://www.hpdetijd.nl/2010-07-23/dubbele-loyaliteit-van-de-haagse-pvv

  6. KariZ says:

    @4 hehehe yep! Iedereen een koophuis met hulp van de overheid.

    Schaffen we om dat te betalen gewoon de zorg en het onderwijs af.

    Diploma krijg je toch wel…

  7. nhz says:

    @5:
    en vergeet niet: gelijk een extra regiment naar Afghanistan, om veel bommen te gooien op burgers zodat het daar een lekkere bende blijft, en ondertussen een groter stuk van de drugshandel in handen te krijgen. Reken maar dat de begroting (en anders de schatkist van Maxim himself) daar snel gezond van wordt, de Amerikanen weten precies hoe je dat regelt. En met gedoogsteun van Wilders is er misschien een landje in het Midden-Oosten dat ook nog wat goede deals voor de polder kan regelen.

  8. Ain says:

    Wat ik nooit zo begrijp is hoe die sociale woningmarkt werkt. De huren zijn daar zo laag, is dat reeel of wordt die ‘markt’ gesponsort door de overheid en ben ik met ‘mijn’ vrije huur-sector-woning gewoon een sukkel, dat ik van geen enkele kant wordt gesponsort?

  9. Mike says:

    De vraag stuwt zich op…
    Nu het vertrouwen nog..

  10. Ain says:

    Moet er ook wel een beetje om lachen, in het echte artikel staat als tussenkop met grotere letters: stel je bent jong en verliefd – waar vind je dan een woning?
    En ook: De schrijnende verhalen over huisvesting hoort de Arnhemse wethouder Elfrink (wonen) op zijn spreekuur.

    Sorry hoor, maar bovenstaande typeert voor mij ook wel dat veel mensen veelal uitgaan van een recht op een huis. Blijf thuis wonen, of zoek met elkaar een vrije markt woning voor 600 euri (dat moet je samen toch wel kunnen opbrengen als je werkt?) en anders wat besparen op andere zaken?

  11. Ain says:

    P.s. Dat stuk over de vergrijzing en dat de mensen het nu pas gaan inzien vind ik bull-s#%t. Dat zag je toch al tijden aanzien…de mens is zo vaak lekker kortzichtig…

  12. Martijn says:

    http://www.huuropmaat.info/

    Werkt super. Vroeger moest je als armlastige nog een beetje letten op de prijs, nu kan je gewoon gaan zitten waar je wil, en wat je niet hebt wordt bijgepast. Lekker ruim wonen? Waarom niet.

  13. adamus says:

    Maar Arnhemmers kunnen hun heil nog gaan zoeken in Duitsland, voormalig asielzoekers niet, die werken aan de wederopbouw van Arnhem of kunnen gaan werken in de nieuw ontwikkelde glastuinbouw richting Nijmegen. pfffffff

  14. adamus says:

    voorlopig liever geen asielzoekers meer huisvesten in de stad – althans zolang het Rijk niet bijdraagt aan het bouwen van meer betaalbare woningen.

    dus als het Rijk betaalt, wij dus, dan is het ineens geen probleem. Hoe simpel kan het leven zijn.

  15. adamus says:

    ben ik met ‘mijn’ vrije huur-sector-woning gewoon een sukkel, dat ik van geen enkele kant wordt gesponsort?

    de vraag stellen is ………
    je bent te gemakzuchtig om het circuit in te gaan?

  16. Ain says:

    @ 13
    Soms vraag ik me af waarom je in NL uberhaupt nog je best zou doen om zelf wat geld te vergaren…
    Volgens mij is het voor ieder mens beter om een prikkel te behouden, ergens je best voor dien en het dan verkrijgen geveft veel meer voldoening dan alles makkelijk in de hand geschoven te krijgen. Dan krijg je verwende chagerijnige mensen van die meer, meer, meer willen en nooit tevreden zijn…

  17. adamus says:

    Het fraaie is dat asielzoekers, i.t.t. toch NL’ers, er geen probleem mee hebben om binnen korte tijd met een mannetje of 8 samen te wonen. Wordt waarschijnlijk visite genoemd 🙂

  18. Ain says:

    Euh, = vraag en antwoord tegelijkertijd.

  19. Ain says:

    @ 18 met meer mensen in een huis wonen is ook slecht voor de huizenmarkt. Gemmiddelde in NL is wat? 1.5 persoon per woning ofzo? Als we dan allemaal met 8 in een woning gaan zitten storten de prijzen helemaal in…

  20. adamus says:

    het begrip kwartaire sector kwam in de jaren 70 op, want er ging vergrijzing aankomen. Daar moest je werk zoeken. Vooral niet in landbouw en sector 2. Dat is mij toen als scholier wijsgemaakt.

  21. adamus says:

    Daarom moet die wethouder zorgen voor gelden om ze in een eigen huis te kunnen zetten. Bouwbevorderend en houdt de geldstroom vanuit den Haag ook nog op gang.

    Wat ook nog gaat komen is dat die 27.000 nieuwe NL’ers waarschijnlijk eerder een beroep gaan doen geld van WMO en die centen moeten uit de gemeentepot komen incl. gemeentefonds. En dat fonds staat onder druk.

  22. Ain says:

    @ 16

    Ben bang dat ik inderdaad wat te gemakzuchtig ben en wat teveel vermogen heb…eigenlijk is vermogen hebben in die zin dus een last 😉

    Bovendien is mij al vaker opgevallen dat ik niet echt bekend met allerlei regelingen en subsidies…daar waar anderen daar helemaal inzitten en volop (terecht of onterecht) gebruik van maken, het is ook iets wat je moet willen…of echt nodig hebt natuurlijk.

  23. Ain says:

    @21 heb het even op wikipedia nageleze, quartaire sector…

    “De quartaire sector omvat de niet-commerciële dienstverlening. Daarbij gaat het om diensten als openbaar bestuur, defensie, onderwijs, zorg, openbare orde en sociale zekerheid. Deze diensten zijn vooral gericht op het welzijn van de burger, maar faciliteren ook het goed kunnen functioneren van de marktsector”

    Het lijkt me een grote sector in NL en onderdeel van het economische probleem..

  24. Ain says:

    Ter aanvulling op @25

    “De quartaire sector is over het algemeen een grote sector. In 2000 omvatte deze sector in Nederland 36 procent van het bruto binnenlands product en bood aan 2,3 miljoen mensen werk. De Nederlandse quartaire sector werd in 2000 voor 61% gefinancierd uit collectieve middelen”

  25. adamus says:

    Het lijkt me een grote sector in NL en onderdeel van het economische probleem..

    daarom verwees ik er ook naar. Was toen een nieuw benoemde sector…..

  26. adamus says:

    En waar kwam die overige 39% vandaan?

  27. Ain says:

    @ 29 waarschijnlijk uit de partculiere zak..
    Vind 61% eigenlijk nog laag…Ik heb van het rijtje openbaar bestuur, defensie, onderwijs, zorg, openbare orde en sociale zekerheid de laatste jaren alleen direct ‘geinvesteerd’ in zorg (zorgverzekering) en onderwijs (collegegeld)…

  28. nhz says:

    @7:
    heel herkenbaar allemaal, ik woon ook in zo’n gemeente waar asielzoekers worden behandeld alsof ze bij het koningshuis horen.

    @8:
    de ‘sociale sector’ wordt inderdaad aan alle kanten gesponsord door de overheid. Een ex-asielzoeker die alle noodzakelijke dingen toch al gratis krijgt wordt geholpen om met spoed een mooie woning te krijgen, en als bonus nog even een komplete inventaris van 25.000 euro gratis erbij. Een gewone burger die levenslang belasting betaald heeft mag achter aansluiten op de wachtlijst van 5-10 jaar. En daar zitten ook burgers bij die door omstandigheden ineens zonder huis zitten, maar dan kan je dus stikken wat de overheid betreft, zeker als je spaargeld hebt. De meeste andere zeer urgente gevallen (in mijn regio bijv. alleenstaande moeders en recent gescheiden vrouwen) daar heb ik het ook niet zo op – het zijn m.i. vaak mensen die mede verantwoordelijk zijn aan hun huidige situatie, ik zie niet in waarom die voorrang én een gratis woning moeten krijgen.

    @12:
    ja, wat fijn dat er een overheid is die zorgt dat iedereen overal recht op heeft, ook al ben je bijv. te beroerd om te werken. Ik wed dat mensen met spaargeld in deze regeling een kunstmatig hoog salaris wordt toegekend …

    @16:
    precies, daarom komt het nooit meer goed met de polder, het paradijs voor parasieten.

    @17:
    dan vraag je je af waarom ze in hun eentje of met z’n tweeen een riante eensgezinswoning krijgen …

    @21:
    ik zag pas nog zo’n statistiekje dat 8o% (zo uit mijn hoofd) na legalisatie nooit meer een officiele baan neemt. Onofficiele baantjes worden natuurlijk niet bijgehouden. Gemeentes zullen wat dat betreft wel heel blij zijn met jonge asielzoekers, want die kunnen ze dan linea recta de Wajong in sturen waar het de gemeente geen cent kost (ze vertonen bijna allemaal zwaar ongaangepast gedrag, al was het maar dankzij een paar jaar doorgeschoten tolerantie tijdens de kennismaking met Nederland).

    @23:
    … maar over het redden van niet-huizenbezitters praat niemand. De sociale huursector zit er warmpjes bij maar dat er ook nog een vrije sector is dat ontgaat Den Haag en de economen blijkbaar ook.

    @25:
    ik wed dat die 61% voortkomt uit een rare manier van tellen; het is vast bijna 100%.

  29. adamus says:

    bijv. alleenstaande moeders en recent gescheiden vrouwen) daar heb ik het ook niet zo op – het zijn m.i. vaak mensen die mede verantwoordelijk zijn aan hun huidige situatie, ik zie niet in waarom die voorrang én een gratis woning moeten krijgen.

    zelfde reden als voormalig asielzoekers: de kinderen zouden anders de dupe worden. Chantage dus. de C van CJG (centrum jeugd en gezin), het centrum dat er bovenopzit samen met jeugdzorg.
    Ingewikkeld spel.

  30. adamus says:

    nhz, ik heb liever privileges dan rechten 🙂

  31. nhz says:

    @33:
    ja, dat probleem zie ik ook wel en is niet simpel oplosbaar. Ik heb wel eens gehoord hoe mensen van vluchtelingenwerk kersverse AMA’s bijspijkerden over snel zwanger worden in Nederland, dan wordt je nooit meer uitgezet en wordt de kersverse moeder financieel geheel in de watten gelegd. Deze groep krijgt gelijk een uitstekende indruk van hoe Nederland functioneert, werken is voor de dommen. Overigens krijgen ex-asielzoekers zonder kinderen hier ook ver-bovenmodale woningen toegewezen. Ik vermoed dat de huurpenningen gegarandeerd worden via een of andere regeling, en dat ze zelf van hun uitkering slechts een symbolische bijdrage betalen.

  32. adamus says:

    verwijderen uit administratie van cjg gaat niet lukken. Stel dat het zou kunnen, dan zou er mee gefraudeerd kunnen worden….

    overigens niet alleen maar Somaliërs hoor nhz.
    http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/260092/OM-Raadkamer-gewaarschuwd-voor-eerwraak-Zierikzee.htm

  33. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Juan is het met de strekking wel eens. Juan had eerder al grote vraagtekens geplaatst bij de “ruim” 99% BNP als zijnde de totale NL Hypotheekschuld. Dat klopt dus inderdaad niet, het de huidige nieuwe officiele cijfers komen we op 157% ((609 + 347 off-balance) / 595 BNP)) = 160%.
    (zie evt http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-07-2010/huizenprijzen-blijven-dalen/#comment-45152 )

    Waarmee Joselito gelijk lijkt te krijgen:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-12-2009/de-spaarzame-nederlander-bestaat-al-een-tijdje-niet-meer/#comment-24775

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
    Dus de totale NL hypotheekschuld is VIJF maal harder gegroeid dan de groei van het gemiddelde inkomen
    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Lenen en terugbetalen….

    De juiste maat voor “lenen en terugbetalen” voor hypotheekschulden op nationaal niveau die deze Merijn beschrijft, moet inderdaad zijn:
    – totale NL (particuliere) hypotheekschuld gedeeld door de inkomens van (particuliere) huishoudens.
    Waarmee de NL zeepbel dus potentieel nog groter is, immers NL beschikt over relatief veel bedrijven en dat deel zit wel in BNP, niet in de inkomens van huishoudens.

    Eens dat Prof. Dr. Francke met zijn “wetenschappelijke ruis” casametrie benadering fundamentele oorzaken van huizenprijsverloop (m.n. schuldverloop) over het hoofd zag. Oorzaken zijn geen ruis. Daarmee leverde hij een betwistbaar niveau van wetenschappelijk werk. Van een afstudeerder in de econometrie mag men meer verwachten, die zou met een dergelijke benadering J.i. niet mogen slagen. Maar misschien is Juan wel streng in dit soort zaken en niet geschikt om dit te beoordelen.

    Tja, nu het stierenvechten in Catalonie (Bqarcelona) onderdeel van de onafhankelijkheidsstrijd tussen Castilie (Madrid) en Catalonie denkt iedereen, NRC incluis, een oordeel te moeten vellen over stierenvechten. Het zou allemaal wreed en nutteloos dierenleed zijn. Bueno, no conocen la poesía, ni el alma de Espanja, se lo juro….

  34. adamus says:

    Dierenleed: de film nu op tv van Werner Herzog.

  35. ll says:

    Staatje uit de oude doos CBS, hypotheekaandeel banken is niet erg groot

    http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/B541FD8E-E95D-4052-9E7C-AFB402353302/0/oversluitingen.pdf

  36. ll says:

    Oversluitingen hypotheken, voor luxe artikelen.

    Hebben wij onze welvaart te danken aan leningen die zijn aangegaan voor badkamers en keukens ?

    Immers krediet = geld, was [ is bij de overheden ] het credo.

    En waarom nu niet meer geleend, terwijl de rente hystorisch laag is. Wat is er nu anders dan, is krediet dan ineens geen geld meer maar een schuld ?

  37. nhz says:

    @41:
    heel interessant rapport, ik ga het eens lezen. Zijn geen recente versies van zeker? Is nu wellicht staatsgevaarlijke informatie 😉

    zaken als gemiddeld rentepercentage sinds 1970 (1980: 10,2) of bijv. omvang nieuw ingeschreven hypotheken (13 miljard in 1970, 38 miljard in 1985, 261 miljard in 1999, nu vast nog meer …), allerlei merkwaardige verschuivingen in de loop der jaren …

  38. Juan Belmonte says:

    Deze draad vraagt dan toch nog om een sneer naar de politiek en journalistiek: slappe struisvogels.

    Nota bene uit kamervragen in 2004 door de heer Vendrik bleek dat de NL hypotheekschuld al reeds 92% (of meer) van BNP was.

    En dan 99% slikken voor 160%.
    Nooit een politicus of journalist naar gekraaid.

    Kijk, als het krachtenveld niet werkt komt er ook nooit een tijdig evenwicht, maar het geduld komt-i, al is het al dan niet met een klap. Hoe langer kunstmatig uitstel duurt, hoe groter de klap.

    Maar Juan valt in herhaling, die journalisten zijn volleerd geemancipeerd, wollige watjes 🙂

  39. spongebob says:

    Juan, een journalist die deze beerput opentrekt kan zijn carriere verder wel vergeten.
    kwaliteits dag/week/maand bladen zijn er niet meer.
    De journalist van heden is afhankelijk van de omroep of van zijn contacten in het haagse.
    En laten deze beide gebieden nu net gefinancierd en bestuurd worden door de mensen die er belang bij hebben dat dit soort zaken onder de pet blijft.

  40. Juan Belmonte says:

    Tja spongebob, daar is het dus misgegaan, de journlisten zijn veryupt en denken alleen aan hun carrière en hypotheek.

    Wollige watjes
    met zijden cravatjes

    Ben benieuwd hoe we hier over een jaar over denken, kijken of er nog “ontdekkingen” in de Polder gedaan worden ….

    Zelfs de VPRO besteedt er geen aandacht aan, zonder Tegenlicht blijft het donker.

  41. Ain says:

    @47 De PVV is voor minder publieke zenders. Hopelijk blijven de enigszins interessante programma’s als tegenlicht en zembla bijvoorbeeld bestaan en wordt er vooral bezuinigd op de trosprogrammering (zingen op het plein en weet ik al niet veel).

  42. riko says:

    http://www.bollenstreekmakelaars.nl/index_aanbod.html

    Beste mensen van het forum,

    Wij volgen de site al 1,5 jaar, we zijn een stel van 28 jaar inkomen totaal 60.000 euro, zie het huis waar we na op zoek zijn, staat in noordwijkerhout vraagprijs 299 k. wat schatten jullie in als goed bod?

    Hoor het graag en super dank voor de medewerking! gr riko

  43. spongebob says:

    Moeilijk voor mij om er iets over te zeggen, ik ben helemaal niet bekend in die omgeving.
    Ik neem aan dat je Mgr Westerwoudtlaan 15 bedoelt, bouwjaar 1964, die vrijwillig geveild gaat worden, vanaf 299k.
    Mijn indruk van vrijwillige veilingen is dat de prijzen aan de stevige kant zijn en soms gewoonweg veel te hoog zodat er niet verkocht wordt.
    Op een gedwongen executieveiling zou dit pand naar mijn gevoel max. 220k a 230k kunnen opbrengen en daarom wordt het nu op deze manier ‘vrijwillig’ geveild.
    Mijn strategie (als ik het eventueel zou willen hebben)zou zijn om helemaal niet mee te bieden om als het dan niet verkocht wordt, later een bod van b.v. 250k a 260k te doen.
    Ze moeten er namelijk wel dringend vanaf en er staat daar heel veel te koop.

    Veel wijsheid toegewenst.

  44. Juan Belmonte says:

    @47 Een huis is waard wat de gek er voor geeft. Dat is persoonlijk.

    Dus ieder huis is zeg maar 1 euro waard want dat wil iedereen er wel voor geven.

    U kunt voor uzelf iedere euro méér verantwoorden als “extra woongenot”. Zolang u een goed gevoel (nee, niet dat gevoel van de NVM) bij steeds weer een euro méér heeft, mag de prijs voor u oplopen.

    Kortom, een reële prijs voor u is wat ú kunt en wilt betalen en dat verschilt per persoon.

    Als de verkoper humor heeft kunt u eens die ene euro bieden, en uitleggen dat u iedere euro méér voor uzelf moet verantwoorden en dat hulp van die verkoper welkom is.

    Zonder humor kan het wel eens een minder handig pad zijn…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*