Huizenbouw in Nederland valt stil

De bouw van nieuwe huizen is stil aan het vallen. In de eerste acht maanden van dit jaar verkochten bouwbedrijven en projectontwikkelaars nog maar 1300 huizen per maand. In de jaren daarvoor waren dat er maandelijks nog 2800. Complete bouwprojecten stagneren nu omdat in de voorverkoop te weinig panden van de hand gaan. Als er niets gebeurt, gaat 20 procent van de bouwbedrijven failliet.

Alarm

Met die waarschuwing aan het kabinet presenteerde de NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, maandag in Den Bosch de recente verkoopcijfers van nieuwbouwhuizen. NVB-directeur Nico Rietdijk slaat alarm. ‘We zitten nu op het laagste niveau dat ooit door ons is geregistreerd.

Daarnaast zijn de verkochte woningen kleiner en circa 9 procent goedkoper dan voorheen.’ De NVB voorspelt dat de woningbouw zo’n 7 miljard euro aan jaarproductie verliest. 75 duizend tot 100 duizend werknemers zullen volgens de bouwers hun baan verliezen als het tij niet snel wordt gekeerd.

Bestaande woningen

Hoewel ook de verkoop van bestaande woningen in een diep dal zit (min 43 procent ten opzichte van vorig jaar), verwacht de NVB daar een eerder herstel dan op de nieuwbouwmarkt. Uit recente onderzoeken blijkt dat starters langzaam maar zeker weer de aanschaf van een huis overwegen. Dat kan de woningmarkt in beweging zetten.

Maar om de nieuwbouwprojecten vlot te trekken is het noodzakelijk dat ook de duurdere huizen weer verkocht worden. ‘Vaak loopt de verkoop van goedkope woningen nog wel redelijk door, maar omdat de dure woningen in een project financieel en kwalitatief niet gemist kunnen worden, stranden projecten alsnog’, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk.

NHG-garantie

De bouwers kwalificeren de maatregelen van het kabinet om de woningmarkt op gang te brengen als ‘too little too late’. Minister Van der Laan verhoogde per 1 juli de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot woningen van 350 duizend euro. Mensen die een woning in die categorie buiten hun schuld (werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, overlijden partner) met verlies moeten verkopen via een executieveiling, kunnen erop rekenen dat NHG de restschuld aan de bank betaalt.

De NVB pleit voor een verdere verruiming van de NHG-grantie tot tenminste 500 duizend euro. Daarnaast roepen de bouwers de overheid op de grondprijzen te verlagen en de kwaliteitseisen te versoepelen. De gemiddelde koper zoekt een nieuwbouwhuis van 250 duizend euro. De gemiddelde vraagprijs ligt echter op 290 duizend euro. Om vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen willen de bouwers goedkoper kunnen bouwen.

Goede voorbeeld

De NVB presenteerde de cijfers maandag in de Brabantse hoofdstad Den Bosch, omdat die provincie volgens de bouwers het goede voorbeeld geeft in het stimuleren van de bouw. Brabant presenteerde vorige week een pakket maatregelen. Zo kunnen Brabantse huizenkopers rekenen op provinciale compensatie als zij hun nieuwe woning door onvoorziene omstandigheden binnen drie jaar gedwongen moeten verkopen. De provincie neemt dan de helft van het verlies voor haar rekening, met een maximum van 60 duizend euro.

Bron: DAG

Share Button
Tagged with:
49 comments on “Huizenbouw in Nederland valt stil
  1. allert says:

    tuurlijk maak er gelijk een miljoen van. 360k werkt al maar matig.

  2. allert says:

    360 Moet natuurlijk 350 zijn.

  3. bankschroef says:

    Wij willen geen NHG, HRA, startersubsidie, kk vrij en andere opjut lollies. Wij willen begrijpelijke haalbare financiering, zekerheid en betaalbaarheid. Wij starters komen ook helemaal niet op gang, wij krijgen nu alleen maar slecht nieuws voor de komende jaren dus we witten de boel nog wel een keertje en kopen bij AKEI een vrolijk stapelbed voor de kids. Ons hoofd staat gewoon even niet naar kopen en verhuizen en de beurs moet ook nog weer instorten zeggen ze, en die banken en bonussen zijn ook nog niet onder controle. Wij houden onze centjes nu even in onze zak en gaan morgen lekker Zalm eten met het hele gezin en kastanjes rapen.

  4. Wilko says:

    @2 allert:
    haha, ja inderdaad. Leuk voor de banken natuurlijk zo’n verhoging, maar zolang de mensen niet 2 keer zoveel gaan verdienen zie ik ook niet in hoe ze 2 keer zoveel gaan lenen… 🙂 Tenzij de rente natuurlijk halveert (lijkt me niet heel erg waarschijnlijk).

  5. snorkel says:

    laat ik nou toevallig fietsenmaker in een grote stad zijn. ik verkoop al jaren kwalitatief ondermaatse fietsen. daaraan verdien ik goud geld, want iedereen in de strad heeft een fiets nodig. daarnaast had ik een legertje junks in dienst die de fietsen weer jatte, waardoor er nog meer behoefte aan fietsen onstond, en de prijs nog meer omhoog ging

    maar door de crisis verdien ik minder omdat mensen langer op hun oude fiets blijven rijden. bovendien beginnen steeds meer mensen zekerheid voorop te stellen, en kopen ze goede sloten

    bij dezen roep ik de overheid op subsidies op het kopen van fietsen te verhogen, en de btw op fietsen af te schaffen. de prijzen van de onderdelen die ik nodig heb moten omlaag. ook moet er een subsidie komen op junks, zodat ze meer fietsen kunnen jatten, waardoor de prijs weer omhoog gaat.

    kortom: alles uit de kast… zolang ik maar lekker door kan gaan waar ik mee bezig was: rotzooi produceren en te verkopen tegen veel te hoge prijzen!

  6. bankschroef says:

    …en inderdaad gaat u, NVB, eerst maar eens met z’n allen een hele dikke vette aannemers-bolknak opsteken bij de overheid over die grondprijzen, want in de grondspeculaties zit ook een megabron van al uw ellende.

  7. CC says:

    @5
    Beste fietsenmaker,
    Door de crisis komen er meer mensen die ondermaatse fieten willen, en er komen ook meer junks die je kunt uitbuiten.
    Junks kunnen op je ondermaatse zelfgestolen fiets fietsen, en dat aftrekken als ‘bedrijfsvoertuig’.
    We willen daarom profiteursbelasting van je ontvangen, naast BTW en BVB krijgen we dan PFT, Profiteursbelasting, we zetten in op 8%. Deze belasting geldt direct voor bankiers, politici, en natuurlijk fietenmakers.
    Je hypotheek is dan bijvoorbeeld 4.7% rente+8.0 PFT = 12.7%.
    Voor politici is dat 14.000 per maand-8%.
    En voor fietenmakers; fiets 50 euro+19%BTW+8% PFT.

  8. kees says:

    Zijn jullie desperaat?
    Ga eens met lokale politici praten, bv van SP 😛

  9. slaaf.v.d.bank says:

    Huizenbouw valt stil ? Dit snap ik niet, er is toch een HUIZENTEKORT ? Hoorde gisteren op TV en Radio, dat er 150.000 gezinnen geen huis hebben en in opvang zitten [ die nu vol zijn ] maar die zich niet dakloos durven te noemen, maar het wel zijn.

  10. Eric says:

    Er is helemaal geen huizentekort. Er is een tekort aan scherp geprijsde huizen. Iedereen denkt nog steeds dat zijn huis de hoofdprijs waard is.

    Van de week wilde ik nog een huis bezichtigen welke net twee dagen te koop stond. Was goed geprijsd (177k) en onderhouden (ex woningbouw), helaas was het al verkocht aan het eerste stel dat was wezen kijken.

    Dus verkocht in vier dagen (zat weekend tussen). Wat nou crisis in de bouw!

  11. slaaf.v.d.bank says:

    Crisis, what crisis. Er is dus geen crisis, die wordt ons blijkbaar aangepraat. Maar met welke reden, wat zit hierachter. Trouwens een ideetje, zet de huizen te koop in GULDENS, voor dezelfde prijs in Euro’s, ben je ze dezelfde dag nog kwijt.

  12. kees says:

    @11
    zilveren rijksdaalders, gouden tientjes e.d. lijkt me beter.

  13. chantal says:

    @slaaf
    “Huizenbouw valt stil ?”
    Ah, dat zal zijn zeker, omdat bouwen te duur is. En goedkoper kunnen ze niet bouwen, door de hoge prijzen van materialen en werkuren. Dusja… Wat nu… nog meer woningtekort?

    Er word hier van uitgegaan, dat huizen levensduur hebben van 50jaar. Als men niet meer bouwt, wil dat zeggen dat het huizenaanbod jaarlijks nu slinkt met 2%

    Aauw…

  14. kees says:

    In Amsterdam wonen studenten in luxe containers dat mag dan wel. Enig idee hoeveel goed bewoonbare woningen er op de vakantieparken meeste tijd van het jaar leegstaan?
    Stel je voor dat daar permantent gewoond mag worden? Dan gaan de eigenaren er winst op maken en dat is niet eerlijk. Geef maar toe: huizen zijn te groot, de infrastructuur te megalomaan. Technisch zijn huizen al honderd jaar niet veranderd en er zijn duizenden ing’s en ir’s die zich met die bouw bezighouden. Niet helemaal waar natuurlijk we hebben nu huizen met mv. Jawel, mechaniische ventilatie. Riolering, inmiddels via persleidingen in iedere uithoek van het land. We willen graag door centralisatie iedereen aan een touwtje hebben richting de overheid. Aardig gelukt zou ik denken.

  15. slaaf.v.d.bank says:

    Waarom bouwen voor 50 jaar ? Mijn huis is gebouwd in 1886 en nog in prima staat.

  16. henk says:

    De markt moet gewoon zelf zijn werk doen , prijzen moeten gewoon omlaag en wil de gemeente de hoofdprijs voor zijn grond , dan houden ze het toch lekker , zul je zien dat ze zelf wel prijs gaan verlagen.

  17. henk says:

    Als de bouw zijn zin krijgt is elke nieuwbouwwoning in een klap 30% minder waard.

  18. Kapotjeplov says:

    Bouwprojecten gaan niet door omdat er niet gemoeg verkocht wordt. Ik heb een makkelijke oplossing: verkoop de kavels direct aam particulieren en laat de mensen onder eigen beheer bouwen, en zo hun eigen woonwensen waar maken. Ik denk dat er dan heel wat meer animo zal zijn. Mensen kochten alleen een Vinex doos omdat er niks anders te krijgen was.

  19. chantal says:

    @kapotjeplov
    En dan zal het goedkoper worden? Dat geloofd ge toch zelf niet?

  20. henk says:

    Iedereen moet inleveren ,alles word voor veel minder verkocht , ook zijn er zat mensen die voor minder geld moeten werken.
    Maar een woning en de grond mag niet omlaag.

  21. E van Noorwegen says:

    Begrijpelijk dat de bouwsector paniek voelt.
    Maar, de laatste pak ‘m beet 20 jaar is er enorme overcapacitiet ontstaan.
    Niet alleen in de bouw.
    De explosieve stijging van huizenprijzen en de daarmee gepaard gaande mogelijkheden om steeds meer en roekelozer te lenen, hebben geleid tot een algehele ongekende groei in consumptie.
    Dat is de essentie van een bubble.
    Als ik in mijn woonplaats -een redelijk welvarend forensen dorp-
    door de hoofdstraat rijd, kan ik moeiteloos zo’n 30% van de zaken aanwijzen die over vijf jaar failliet zijn. En dat varieert van installatiebedrijven tot winkels in luxe huishoudelijke accessoires, tig kappers, dure restaurants, autodealers etc.
    Er is overgeconsumeerd. We weten hoe dat allemaal is gefinancierd. De meningen over het vervolg lopen uiteen, met name waar het betreft inflatie versus deflatie.
    Wat mij betreft is een ding wél glashelder: overal wordt minder besteed. En dat kan ook niet anders.
    De bubble moet leeg, de overheid moet juist bijdragen aan het leeg laten lopen. En zeker niet met geforceerde ponzi constructies een volgende bubble opstarten. De bouwsector zal een forse veer moeten laten.

  22. Ton says:

    Preken voor eigen parochie; wij van WC-eend. Jarenlang schandalig hun zakken gevuld door de goedkoopst mogelijke bouwmeuk voor 500x de hoofdprijs te verkopen (ook met dank aan die ‘lieve, betrouwbare’, Rabobank, de grootste bouwmaffia van NL…), giga-overcapaciteit gecreerd, en nu janken? Zum kotzen. En dit is natuurlijk ook hilarisch: “De NVB pleit voor een verdere verruiming van de NHG-grantie tot tenminste 500 duizend euro.”. Dat is EEN KOMMA EEN MILJOEN GULDEN! Blaas op die zeepbel, komop, hij kan nog veel groter…Maffia.

  23. Thom says:

    Ik ben er stellig van overtuigd dat de huizen komend jaar nog minimaal 20% goedkoper worden.
    Er is namelijk een grote kopersstaking op komst.
    Waarom?

    1)onzekerheid over werkgelegenheid
    2)minder kredieten
    3)huidige trend verandering
    4)discussie over H aftrek
    5)Er moet (uiteindelijk) verkocht worden door de verkopers. Mijn buurman is woest omdat hij precies hetzelfde huis heeft als iemand verder op in de straat, maar dit gezin zit continue 20K onder zijn vraagprijs. En beide hebben al 2 keer verlaagd……

    Thom

  24. kees says:

    Ach over honderd jaar gezien werden aannemers dan van de armenkas onderhouden? Meer dan gemiddeld welvarend die klasse. Het is een branche die kan krimpen en uitzetten al naar gelang de vraag. Vraag was alleen de laatste 50 jaar een beetje onnatuurlijk gecreëerd.

    Over huizen van 1886: nog nooit onderhoud aan gepleegd? klets niet uit uw nek.

  25. kees says:

    Dat is EEN KOMMA EEN MILJOEN GULDEN! Blaas op die zeepbel, komop, hij kan nog veel groter…Maffia.

    een kapsel als Boele Staal willen we allemaal. D66!

  26. kees says:

    Laten we wel even rekening houden met deflatie en daarna een door de overheden aangezette behoorlijke inflatie. Kun je nu je huis met tophypo door blijven betalen, dan zit zit je over een jaar over 5 op rozen.

  27. henk says:

    Denk eerder op brandnetels

  28. kees says:

    @23
    Ik ben er stellig van overtuigd dat de huizen komend jaar nog minimaal 20%

    en dan? tegen die tijd kan het grote gros het niet betalen. Geen mobiliteit meer, hoewel die er door de overdrachtsbelasting, hra etc ook al niet was. We pretenderen in een flexibele wereld te leven, maar ondertussen lekker op dezelfde plek blijven hangen. Een dikker huis kopen in een nieuwe wijk iets verderop dat is toch ons enige avontuur.

  29. Hans says:

    Mijn salaris is niet evenredig met de woningprijs meegestegen.
    Dus ik zie voorlopig ff af van een nieuwe woning.

  30. Eric says:

    Kwaliteitseisen versoepelen?

    Het zou nu al bouwpakketjes van zeer slechte kwaliteit en de grens willen ze nu nog meer verlagen?

    De verkochte nieuwbouw woningen zijn al kleiner, straks ook NOG kwalitatief minder?

    Vinden ze het ook nog vreemd dat niemand wil kopen….

  31. starter says:

    een bouwbedrijf met 5 man personeel en 2 Audi Q7’s?? Dan nog gek vinden dat je failliet gaat…

    @23:
    1)onzekerheid over werkgelegenheid. Rij eens een rondje over je industrieterrein.. er is geen werk en veel ontslagen of aanvragen.

    2)minder kredieten. De banken geven niets meer uit, proberen alleen de schulden te innen met faillisementen als gevolg.

    3)huidige trend verandering. Wat verandert? de 7jaars jeuk van scheiding is er al jaren en voldoende ruzies door geldprobleem. Als single man kom ik ze zat tegen 😉

    4)discussie over H aftrek. Het H woord.. ook JP kon dit niet het verboden woord in de politiek afdwingen. Leve Pechtold!

    5)Er moet (uiteindelijk) verkocht worden door de verkopers. Precies, en niet door makelaars, banken of gemeenten. Dus kopers bepalen de prijs voor een huis, locatie en mogelijkheden. En niet zoals nu een bank of makelaar. Als het huis het echt waard was, had de makelaar het al gekocht!

  32. matthijs says:

    @30, dat gebeurd al, in Purmerend is nu een wijk in aanbouw waar ze bijvoorbeeld geen spouwmuren meer gebruiken, terug naar 1960.

  33. Tis kloten hier! says:

    Waarom kan het hier wel???

    http://www.klostersee.nl

  34. matthijs says:

    @33, Ziet er goed uit, zou er op dit moment niet willen wonen, mijn baan is in de randstad, beetje lange reistijd 🙁

    Mag je in een recreatiewoning het hele jaar wonen?

  35. kees says:

    @34
    als de kasteelheer het toestaat wel.
    Het mag het hele jaar bewoond worden maar niet het hele jaar door jezelf. Kan ook niet als BA-adres gebruikt worden, hoewel sommige gemeentes een oogje dichtknijpen. Opdracht vanuit rijksoverheid is: niet toestaan.

  36. paul says:

    Nu nog even de rente naar een procentje of 10.

    Een paar maandjes maar.

    Kunnen we weer vrolijk van vorenafaan beginnen.

  37. kees says:

    @36
    op spaarrekening, prima.

  38. sven says:

    Wanneer er wordt gesteld dat de huizen straks onbetaalbaar worden door hyperinflatie, lagere lonen enz. dan is er toch niets aan de hand. De huizenmarkt ligt NU toch op z,n gat, en dat zonder hyperinflatie maar met deflatie.
    Het maakt niks uit wat er geroepen of geholpen wordt. Het moet in de koppies door gaan dringen dat er VEEL minder op grond, ontwikkeling, bouw, bemiddeling, notariskosten verdient MOET gaan worden om de huizenmarkt weer VLOT te trekken. Gewoon genoegen nemen met minder is voor IEDEREEN het motto.

  39. bankschroef says:

    ….goed zo mensen, gooi het eruit, de hele middenklasse is feitelijk bestolen, natuurlijk de waan, de hype, de hebzucht, het succesverhaal op de feestjes, maar wat blijkt: grote puinhoop.
    De Nederlandsche Bank wist beter, daar zitten de mensen die verstand hebben van bubbles. Hebben ze dit welbewust veroorzaakt?, dan zijn het criminelen, was het gebrek aan inzicht?, dan waren ze niet gekwalificeerd, onbekwaam, en onbekwaam maakt onbevoegd; STRAF.
    Gestegen bouwkosten, gestegen grondprijzen, het is allemaal lulkoek; wanneer je als bank de financieringsruimte biedt gaat vanzelf de prijs omhoog.

    Owéé overheid wanneer je die gelddrukpers opstart. Geen smerige truucjes, wij gaan gewoon werken voor onze schulden, maar bankiers en niksnutterige geldschuifmannetjes gaan voor eeuwig de armoede in….
    Nou ja, natuurlijk gaat die bonuszakkenvullerij gewoon door, en iedereen zapt maar een beetje achter de TV, maar toch….het is ernstig allemaal. Laat de markt z’n schonende werk nu maar doen door een forse rem op de leencapaciteit en neem als starter vooral geen risico; 25% woonlasten op het inkomen als uitgangspunt voor onderhandeling.

  40. kees says:

    Mensen, ga eerst maar eens kijken waar we met de herfstvakantie naar toe kunnen, kerst is al besproken en krokus zit nog in overleg. Werkgever begint over meer bijdragen aan leaseauto? Sollicteren naar een nieuwe baan met jaarcontract en de oude afrijden van ex-werknemer 🙂
    Gaat het al een beetje binnenkomen?

    Geldpers hoeft niet meer te draaien, we leven in 2009.

  41. Woger says:

    @40
    Ik zit in de herfstvakantie in zo’n huizenpark. €1000 voor een weekje in een huisje van een paar m2. Daarom willen ze er ook geen vaste bewoning, natuurlijk. Waar krijg je tegenwoordig nog €4000 huur per maand voor een klein huisje.

  42. chantal says:

    sorry, vorige bericht was bedoeld voor het deflatie topic

  43. kees says:

    Waar krijg je tegenwoordig nog €4000 huur per maand voor een klein huisje.

    48K pjr. ; leuk rendement.

  44. Scheefhuurder says:

    Als je nadenkt over de kwaliteit van de NL-woningen, zou je eigenlijk helemaal geen woning willen bezitten: grondverzakkingen, rotte fundering door te lage grondwaterstand, asbestclausule, bouwrot en volledig uitgeklede Vinexbouw met verlaagd plafond. En dan heb ik het nog niet eens over de leefomgeving: vliegveld om de hoek, geluidscherm als erfscheiding. Kan de kwaliteit dan nog lager?

    Dit is retoriek van Bouwend Nederland om overheid onder druk te zetten. Er is eerder gepubliceerd dat bouwkosten 20% omlaag kunnen met behoud van woonoppervlak, volume en kwaliteit. Kabinet wil in 2010 nog blijven investeren om economie te steunen, en daar willen bouwers graantje van meepikken. Zij verwachten steunmaatregelen, maar ik vrees dat koek op is.

  45. Scheefhuurder says:

    @Bankschroef “Wij starters…..” en “neem als starter vooral geen risico”.
    @Thom “kopersstaking op komst”

    Ik voel mij aangesproken: heb net bij AKEI laminaatje gehaald, matige kwaliteit maar het hoeft maar 2jr mee. Vanuit huurhuisje kun je rustig aan de zijlijn wachten, maar massa starters holt nog als lemmingen achter makelaar aan om vooral nu in te mogen stappen (de prijzen zijn immers paar % gedaald en die tijd komt nooit weer!). Ik begrijp dat wel want als je bij mammie wegwilt of nog op kamers zit, kun je op de huurmarkt slecht terecht. Aan de ene kant zou kopersstaking de markt snel tot redelijk prijsniveau dwingen, maar aan de andere kant: alles wat nu aan de zijlijn gaat wachten, komt toch een keer op de markt. En wat betekent dat dan voor de prijzen? Die gaan over 2-3jr wel weer stijgen, maar wel gematigd. Rentestijging en effect megabezuinigingen op koopkracht zullen aardige rem zijn.

  46. Scheefhuurder says:

    @45
    “bouwrot”: Freudiaanse verspreking, moet natuurlijk zijn “betonrot” (Kwaaitaalvloeren eind jaren’70). Gebrek aan kwaliteit blijkt bij huizen pas op lange termijn: GIW-garantie afgelopen, aannemer failliet.

  47. bankschroef says:

    @46 alles wat nu aan de zijlijn gaat wachten, komt toch een keer op de markt.
    Inderdaad, maar wanneer je wilt kopen moet je ook niet te lang wachten, anders heb je alsnog hoge maandlasten vanwege je leeftijd.
    Het blijft koffiedik kijken. Iedereen hier roept om het hardst waar het heen gaat, maar we weten het niet, het is te complex. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat de je nu en over een paar jaar een gezond huishoudboekje hebt met reële verwachtingen.

  48. Mark says:

    “Complete bouwprojecten stagneren nu omdat in de voorverkoop te weinig panden van de hand gaan. Als er niets gebeurt, gaat 20 procent van de bouwbedrijven failliet.”

    Maar niemand kwam op het idee om de vraagprijzen, inclusief die van grond, naar een realistisch niveau terug te brengen.

    Een realistische prijs voor een appartement is 80k – 120k. Een realistische prijs voor een 2onder1kap is 150k. En een realistische prijs voor een vrijstaand huis is 200k – 225k.

    En hier gaan we ook weer naar toe. De komende 5 jaar nog.

    De plaatselijke projectontwikkelaar, de geruchten gaan dat hij vrijwel failliet is, rijdt (nog) in een Audi S8. Ik zie hier al potentieel voor een enorme kosten reductie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*