Rienk Kamer over de huizen en hypotheekmarkt

Selfmade beleggingsgoeroe Rienk Kamer geeft zijn visie op de kredietcrisis en de gevolgen voor de economie.

In 2003 zei hij al dat:

 • De grootscheepse verplaatsing van productie van westerse landen naar zich nog ontwikkelende landen een deflatoire trend met zich meebrengt,
 • Deze ontwikkeling betekent dat de leidende economische wereldmacht van Amerika naar China verschuift. L’histoire se repete, want in het verleden troffen wereldmachten als Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië hetzelfde lot.
 • Het verval van de wereldmacht VS ook de positie van de dollar onder druk zet, zowel wat waarde betreft als centrale rol in het betalingsverkeer,
 • De genoemde deflatoire trend deed de Westerse beurzen sinds eind jaren negentig in een baisse belanden, waarvan de bewezen duur gemiddeld veertien jaar bedraagt. Het profiteren van kortstondige oplevingen (zoals we nu sinds maart meemaken) is de leus, niet het aangaan van langlopende hausseposities,
 • Met name de Amerikanen hier tegen beter weten in vechten. Hun hardnekkige geloof in hun eigen centrale, onmisbare rol op het wereldtoneel en in een eeuwige, niet aan cycli onderhevige groei leidt tot een gevaarlijk spel van overheid en financiële instanties om de economie door schuldencreatie te reanimeren. Eens knapt deze ballon.
Share Button
Tagged with: , ,
20 comments on “Rienk Kamer over de huizen en hypotheekmarkt
 1. Michzelluf says:

  Eindelijk een wijs man aan het woord…

  Het is alleen jammer dat je niemand over Rothschild dynasty hoort praten…

  De Rothschild familie regelt letterlijk de wereld…

  De manipulaties die nu aan de gang zijn wat ik hoor van ervaren beleggers is absoluut ongekend…

 2. sd says:

  Ditis niet bekend omdat het de grootste onzin is aller tijden. Net zoals alle andere complot theorien.

 3. jan says:

  Ja, inderdaad een wijs man.
  Maar als ik de reacties op wijze uitspraken lees en zie hoe de nederlander met de regering voorop lopend reageert en handelt, dan bekruipt me het gevoel dat we liever onwijs zijn, de ogen sluiten en verder in het moeras willen wegzinken.
  Trouwens, we willen niet onwijs zijn, we zijn onwijs.

 4. John says:

  Tja, hij heeft wel gelijk. Als je nu kijkt wat je wereldwijd kan kopen voor 150.000 euro, dan schrik je wel. Wat een schitterende huizen zitten er bij!

 5. Niek says:

  @John(4):
  er zijn meestal goede redenen waarom die prijzen zoveel lager zijn (om te beginnen dat er geen HRA en andere flauwekul subsidies zijn, soms ook hogere lokale belasting, slechte lokatie, criminaliteit enz.)

  Maar ik ben het met je eens, kijk om je heen en je ziet pas echt hoe krankzinnig de prijzen in NL zijn. Voor de prijs van een mediaan NL huis (een treurig rijtjeshuis uit de jaren 60) koop je in veel ontwikkelde landen een prachtige vrijstaande villa; en in wat minder ontwikkelde landen een paleisje (mits buiten de hoofdstad, want daar zijn de prijzen vaak ‘geglobaliseerd’ door instroom van buitenlandse, zwaar overbetaalde ambtenaren en managers.

  Mijn broer kocht recent nog een boerderij in Spanje (niet vanwege de crisis, prijzen zijn in binnenland niet serieus gedaald). Kost zo’n 20-30x minder dan een vergelijkbaar optrekje in Nederland. Het mooie weer krijg je er gratis bij.

 6. Eric says:

  20-30x minder?

  Dan blijft er niet veel van de prijs over 😉

  Hebben we het hier op deze site nog wel eens over 20-30% lagere prijzen, maar in Spanje spreek je dus over dumpprijzen.

 7. Niek says:

  @Eric(6):
  het is alleen 20-30x minder omdat dergelijke objecten in NL waanzinnig overprijsd zijn, en gekocht wordt door een heel andere doelgroep (mensen met teveel geld die ‘buiten willen wonen’; ‘geschikt voor het houden van paarden’ zegt de advertentie dan meestal).

  Ik denk dat de prijs in diverse andere zuidelijke EU landen vergelijkbaar zou zijn. Een ruime, beetje verouderde boerderij met een ha of wat aan grond is feitelijk heel weinig waard; maar in Nederland is alles anders …

 8. sven says:

  Zulke mensen als Kamer hebben we nodig in het kabinet. Komen er helaas nooit want maar weinig kiezers staan voor LOGICA !

 9. Fabritius says:

  Ik betwijfel of er echt woningnood is in het huidige Nederland, maar ook in andere landen. Het is maar wat je nood noemt.

  De grote vraag naar woningen die er tot voor kort was, werd slechts ingegeven door de beschikbaarheid van (bijgemaakt) geld, niet doordat mensen zich oncomfortabel voelden in hun huizen die ze al hadden. Men woont sowieso niet meer met een gezin op zolder, in een kelder, kamer of aalkoof. Het is voor de meesten pure luxe om nog ruimer en nieuwer te wonen.

  Nu de kredieten opdrogen, door de economische onzekerheid, die er ook weer door wordt gevoed, koopt vrijwel niemand nog een huis. Zouden mensen echt in nood zitten met hun huis en gezin, dan namen ze die onzekerheden wel voor lief en kochten alsnog. Maar de woningmarkt ligt zwaar onderuit. Doordat verkopers niet dalen met de prijs, koopt en verkoopt zowat niemand en nemen mensen genoegen met wat ze hebben. Ik heb nog geen demonstraties wanhopige woningzoekenden gezien, sowieso hebben de kopers de huizen voor het uitzoeken, dus kennelijk kan men wel zonder het grotere comfort van een ander huis.

  Tussen de samenzweringen, Jezus en Illuminati door heeft de site ‘Xandernieuws’ ook geregeld wat zinnigs te melden, dit keer waarom de huizenmarkt niet zal herstellen naar de oude niveaus. Ik denk dat hij wel goede bronnen aanhaalt.
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=514289&r=1&tbl_archief=&

  Vooral punten 1 en 4 haken op bovenstaande aan. Vervelend, maar waar.

 10. Niek says:

  @Fabritius(9):
  inderdaad, de bubble was net zo erg in dun bevolkte landen zoals Nieuw Zeeland (+/- 35x lagere bevolkingsdichtheid, maar ook een huizenbubble van jewelste).
  Met gebruik aan ruimte of huizen heeft het dus helemaal niks te maken, het draait allemaal om ‘easy money’.

  maar ja, we hadden hier al eens vastgesteld dat er een gebrek aan huizen is zolang nog niet iedere Nederlander 2.8 huis per persoon heeft 😉

 11. Mieke says:

  Het is en blijft ONOMKEERBAAR…huizenprijzen gaan MINUS 70% en meer….een drama zal zich volstrekken daar de meute zich blijft gedragen als een konijn die naar een aanstormende trein blijft kijken….

 12. Dr. J Caspers says:

  Zolang er te weinig huizen zijn blijven de prijzen hoog…

 13. snorkel says:

  @ Dr. J. Caspers: “Zolang er te weinig huizen zijn blijven de prijzen hoog…”

  er staan momenteel ongeveer 193.000 woningen te koop en 67.000 te huur op Funda.
  het aantal beschikbare woningen per ‘zoekende’ is in nederland nog nooit zo hoog geweest (meer dan 15).
  studenten/afgestudeerden/starters komen moeilijker aan een baan en lening, en zijn vaker gedwongen thuis te blijven wonen.
  als er ooit al een woningtekort is geweest, dan is dat nu met ongekende snelheid aan het verdwijnen!
  volgens uw redenering zullen hiermee ook de hoge prijzen snel wegsmelten, als sneeuw voor de zon…

 14. Lex says:

  J. Caspers – De prijs van tulpenbollen had ook opvallend weinig te maken met een tekort aan tulpenbollen.

 15. sven says:

  @ caspers

  Ik ga het even kort en krachtig vertellen.
  JE ZIT UIT JE NEK TE LULLEN.

 16. M says:

  In sommige landen timmeren mensen een huis van een paar golfplaten als ze de prijs te hoog vinden. Door al die belabberde regulering is dat in Nederland helaas onmogelijk.

 17. Niek says:

  @M(17):
  inderdaad, nog een factor die een rol speelt bij de bubbel en ik denk dat het door de overheid bewust zo gespeeld wordt. Ze maken de bouwregels en procedures zo gecompliceerd dat het alleen voor grote bedrijven hanteerbaar is. Gedwongen winkelnering dus. Particulier opdrachtgeverschap stelt in NL helemaal niets voor, terwijl de ervaring elders leert dat het vaak prima werkt zonder al die regeltjes (meestal beter dan mét regeltjes).
  Wat mij betreft kunnen ze starten met minstens 90% van de bouwregels overboord te gooien; kunnen we gelijk weer wat ambtenaren kwijt die zich met al dat overbodige geneuzel bezighouden.

 18. snorkel says:

  @Mieke, goede link! ondanks dat Glenn Beck een van de grootste idioten die er rondlopen op onze aardkloot is, en Fox een grote verzameling mafkenze bij elkaar, hebben ze hier toch een punt!

  maar hoe zit dit dan in Nederland? hier is alles toch anders omdat we hypotheekrenteaftrek hebben als enige in de wereld?

  kijk eens naar http://mediativity.files.wordpress.com/2009/01/huizenprijzen_300jaar1.jpg, en zie dat de prijzen in NL net zo, of nog meer, schommelen als in Amerika. en ondanks de HRA, die sinds 1914 bestaat, is een grote daling hier absoluut niet uitgelsoten…

 19. Okkie says:

  @Mieke:
  Waar was Fox toen Bush de zeepbel opblies?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*