Huizenprijzen en de positie van de starter

Bart Kramer heeft voor zijn persoonlijke zoektocht naar de totstandkoming van de huizenprijzen en de positie van de starter een aantal deskundigen geïnterviewd.  Hij ging langs bij makelaar Roger van der Wal, woningmarktdeskundige Maartje Martens en macro-econoom Kees de Kort

Bart schrijft:”Ik zou het erg leuk vinden om het resultaat via huizenprijs-zeepbel.nl te delen met zo veel mogelijk mensen.” Graag gedaan Bart en bedankt voor je inbreng!

Share Button

522 Reacties

 1. Expatter Zegt:

  Goed!

 2. Harold Zegt:

  Ongelooflijk…
  Zelfs deze jonge snapt na 2 deskundige (die makelaar tel ik natuurlijk niet) nog steeds niet dat de prijs de sleutel is! Hij noemt het zelfs niet in de mogelijke opties.
  Mensen met een eigen huis, ik bedoel hypotheek, hebben een zwarte vlek, een dode hoek, oost indisch verstand.
  Hoe moeilijk is het nu?

 3. azijnseikerT Zegt:

  Fantastische uitleg! Voor het overgrote deel uiteraard hier allemaal al voorbij gekomen. Het enige wat voor mij nieuw was, is dat volgens die huizenmarktdeskundige de starters helemaal niet voor doorstroom gaan zorgen.

 4. Steven Zegt:

  Maartje Martens for president! ha ha. ze zijn er nog wel dus. Wat zou het toch een verademing zijn als zij de tweede kamer leidt en niet lachebekje. maar goed dat is ook maar weer één mening.

 5. De ontwikkelaar Zegt:

  Nee Bart. je hebt niet goed geluisterd.

  Je vergeet dat je de prijs ook nog kan/moet verlagen.

 6. Steven Zegt:

  De ontwikkelaar: Je vergeet dat je de prijs ook nog kan/moet verlagen.

  ja klopt: hij zei dat ie zijn huis ook NOG niet ging verkopen. Handiger is uiteraard het appartementje snel weg te doen en sparen totdat “de” bodem is bereikt. Het besef duurt dan misschien nog 2 jaar, maar dan gaan we gewoon de eind-bubbles van Japan, USA, Ierland en Spanje achterna.

 7. Voerman Zegt:

  Voerman is weer in het landschap en heeft reeds een paar uurtjes geslapen!
  Helpt niet, nog duf.

 8. Bart Kramer Zegt:

  Bedankt voor de positieve reacties.
  Misschien komt het niet goed uit de verf, maar ik snap heel goed dat de prijs een belangrijke variabele is. Het ‘Probleem’ met mijn woning is dat een appartement op de 3e verdieping vooral jongeren trekt en dat deze categorie het nu helemaal laat afweten. Onze vraagprijs ligt nu al onder de aankoopprijs van 2001 en de staat van onderhoud is ook beter dan toen. Het probleem is -in mijn ogen- gehele desinteresse van starters om een huis te kopen. Natuurlijk, als ik nu de prijs halveer zal het vast wel verkopen… Wat Kees de Kort ook zegt: ik verkoop elk huis binnen 5 minuten alleen niet voor de prijs die je wilt hebben. Maar als halveren de enige optie is dan blijven wij er liever zelf wonen.

 9. Henk Zegt:

  Ik ga volledig mee met Kees de Kort. Hij is verklaart gewoon de huizenprijs ahv de salarissen en doelgroepen. Dan kan je niet anders concluderen dat de huizenprijs nog verder zal dalen.

  Tenzij er geld vrijkomt van erfenissen etc. Dan voorzie ik dat kinderen misschien het huis van de ouders overnemen.

 10. Staartmees Zegt:

  Nieuw in de categorie gesponsorde hoogleraren:

  De Zeeuw van de TU Delft

  In het audiofragment waaraan in twitterbox wordt gerefereerd, zegt de intervieuwer pas aan het einde dat meneer gelieerd is aan de bouwsector. Maar dat had de luisteraar dan al door.

  De intervieuwers laten hem helaas wegkomen met zijn verdachtmakingen. Hoe zou je een douceurtje van 7 miljoen ontwikkelaar/bouwer NADAT een overeenkomst is aangegaan aan de niet als staatssteun willen kwalificeren?
  Een naar voorbeeld van privatise the gains socialise the losses.
  Wethouders gemeenteraadsleden in heel Nederland: kaart dit soort praktijken aan bij de EC.

  Gelukkig komt tenminste de EC nog op voor de belangen van belastingbetalers.

 11. asd Zegt:

  Scrutinzer,

  zag zojuist je goed geschreven posts in het vorige onderwerp, die ik zonder meer herken en met begrip en instemming heb gelezen. (Ik volg dit blog niet altijd, vandaar mijn late reactie).

  Met hùn “kijk op de zaak” hebben Expat e.a. er ook nog een extra dimensie aan gegeven.

  Spijtig is, dat de gedachtenwiseling is gestopt door het droppen van een nieuw onderwerp.

 12. Steven Zegt:

  Bart Kramer: Maar als halveren de enige optie is dan blijven wij er liever zelf wonen.

  ja is ook weer logisch.. Bedankt voor de reactie. Denk overigens dat er gewoon inflatie blijft dus uiteindelijk maakt het niet zo veel uit. Jammer is wel dat je niet direct in een leuker huis kan wonen. Maar het mooie topsegment daalt veel harder in prijs dan de wat goedkopere woningen dus als je in inkomen stijgt is er helemaal niets aan de hand, want dan koop je dus gewoon straks een leuker huis voor veel minder. (is natuurlijk alleen zo vanaf een positief gezichtspunt gezien op jouw financiele positie in een wat verdere toekomst)

 13. xenobinol Zegt:

  Zoals Kees al veel vaker heeft gezegd is elk huis verkoopbaar voor de juiste prijs.
  Wie niet kan zakken met zijn prijs is simpelweg geen partij op de markt.

 14. snorkel Zegt:

  Goede film Bart Kramer! Knap hoe je solide inhoud weet te combineren met een persoonlijk verhaal

 15. Expatter Zegt:

  Bart Kramer:
  Bedankt voor de positieve reacties.
  Misschien komt het niet goed uit de verf, maar ik snap heel goed dat de prijs een belangrijke variabele is. Het ‘Probleem’ met mijn woning is dat een appartement op de 3e verdieping vooral jongeren trekt en dat deze categorie het nu helemaal laat afweten. Onze vraagprijs ligt nu al onder de aankoopprijs van 2001 en de staat van onderhoud is ook beter dan toen. Het probleem is -in mijn ogen- gehele desinteresse van starters om een huis te kopen. Natuurlijk, als ik nu de prijs halveer zal het vast wel verkopen… Wat Kees de Kort ook zegt: ik verkoop elk huis binnen 5 minuten alleen niet voor de prijs die je wilt hebben. Maar als halveren de enige optie is dan blijven wij er liever zelf wonen.

  Wat een goed project van je. Helaas hebben Kees en Maartje gelijk. Geen goede situatie dus voor jou. Mijn tip: kun je het verlies nu lijden verkoop dan nu meteen al is de prijs naar jouw mening veel te laag. Hoe langer je wacht hoe groter het verlies gaat worden. Je koophuis wordt een molensteen om je nek. Er komt een punt dat je er tot aan je dood aan vast zit omdat je het verlies niet meer kan nemen.

  Jongere generaties die de laatste 15 jaar gekocht hebben gaan (grote) verliezen lijden. Zij hebben geleend en gekocht zonder overwaarde uit een ander huis. Incasseer het verlies nu dan kun je beter plannen voor de toekomst. Leer je kinderen over deze historische tijd! De huizenprijzen zijn nog veel te hoog maar aan vrijheid en gemoedsrust zit geen prijskaartje!

 16. Expatter Zegt:

  Steven: ja is ook weer logisch.. Bedankt voor de reactie. Denk overigens dat er gewoon inflatie blijft dus uiteindelijk maakt het niet zo veel uit. Jammer is wel dat je niet direct in een leuker huis kan wonen. Maar het mooie topsegment daalt veel harder in prijs dan de wat goedkopere woningen dus als je in inkomen stijgt is er helemaal niets aan de hand, want dan koop je dus gewoon straks een leuker huis voor veel minder. (is natuurlijk alleen zo vanaf een positief gezichtspunt gezien op jouw financiele positie in een wat verdere toekomst)

  Nog een keer dan. Inflatie maakt je schuld niet kleiner! Alleen omdat inflatie vaak gepaard gaat met LOONINFLATIE is het voordelig om schulden te maken/hebben.
  Aangezien de crisis de lonen doet dalen wordt de schuld alleen maar een groter probleem aangezien de rest van de produkten in prijs stijgen door prijsinflatie.

  In mijn opzicht draait alles om koopkracht en woonquote. En dat is een wisselwerking tussen prijsinflatie, looninflatie en huizenprijzen.

 17. Steven Zegt:

  Expatter,

  ja tuurlijk. ben het daar zeker mee eens. Ik zeg ook dat het alleen zin heeft om er in te blijven wonen als je zeker weet dat je later meer verdient.

  Expatter: (is natuurlijk alleen zo vanaf een positief gezichtspunt gezien op jouw financiele positie in een wat verdere toekomst)

 18. Steven Zegt:

  die quote was niet van Expatter maar van mezelf uiteraard. ben het met je eens Expatter en wil zelfs verder gaan: crises kunnen zo ver gaan dat je het bijna niet kan/ wil beseffen. Ben nu een samenvatting aan het lezen van de Nederlandse geschiedenis en dan zie je gewoon enorme omkeringen binnen vaak maar 5-10 jaar.

 19. sven Zegt:

  Wat een gejank weer.

  Oorzaak huizenprijzen te hoog = gevolg prijzen moeten zakken PUNT .

 20. De ontwikkelaar Zegt:

  40% Er af van de huizenprijzen (woning+grond) betekent ca. 65% van de grondprijzen/grondopbrengsten af. Van de bouwprijzen gaat immers maar een % of 10 af.

  Misschien een leuk idee om de jaarstukken van de gemeente (grondbedrijf) eens door te spitten, kijken voor welk bedrag grond in de boeken staat (in vergelijking met 2008) en eens bij de komende begrotingsbehandeling in de gemeenteraad te vragen waarom de prijs/opbrengst niet met 2/3 naar beneden is bijgesteld.

  Vergeet puntmuts, vlaggetje en rol-fluitje niet mee te nemen.

 21. Expatter Zegt:

  Een woonquote van 40% voor mensen met een koophuis is belachelijk maar is wel het percentage waar we nu op zitten als we onderhoudskosten en stijgende energiekosten en belastingen meerekenen. Rij door Nederland en je ziet waar Nederland op bezuinigd. Geen rooskleurig beeld voor de toekomst. Slecht onderhouden vinex-wijken en grote villa’s die leeg staan en helemaal niet meer onderhouden worden. Gelukkig gaat de overheid ons redden. En dat was sarcastisch bedoeld.

 22. Scheefwoner Zegt:

  Heldere uitleg van Kees de Kort en Maartje Martens. Beter en eerlijker kan het niet verwoord worden. Die makelaar vertrouw ik voor geen meter. Hij geeft nu mede de schuld aan de ouders die de hun kinderen aanraden niet te kopen. Wat betreft de voorbeeldwoning zou ik mijn kinderen ook waarschuwen. Een absolute no go. Waarschijnlijk jaren 60/70 met kans van 80% aanwezigheid van asbest in de bouwmaterialen en nog een leuke bijdrage in de “uitstekend” actieve VVE waarvan ik de kosten ook op zo’n euro 100,00 per maand schat. Zelfs voor de helft van de waarde van 2001 nog te duur. Sorry als ik iemand kwets maar dat is mijn mening.

  Vorige week was er trouwens een hoogleraar vastgoed in de uitzending bij Pauw en Witteman en die vertelde toen dat de zijn studenten helemaal geen intenties hebben om de koopmarkt op te gaan. Gewoon lekker de trendlijn naar betaalbaarheid volgen.

 23. Scheefwoner Zegt:

  Expatter:
  Een woonquote van 40% voor mensen met een koophuis is belachelijk maar is wel het percentage waar we nu op zitten als we onderhoudskosten en stijgende energiekosten en belastingen meerekenen. Rij door Nederland en je ziet waar Nederland op bezuinigd. Geen rooskleurig beeld voor de toekomst. Slecht onderhouden vinex-wijken en grote villa’s die leeg staan en helemaal niet meer onderhouden worden. Gelukkig gaat de overheid ons redden. En dat was sarcastisch bedoeld.

  Inderdaad, hier staan ook zat uitgewoonde vinex woningen van eind jaren tachtig. Badkamer, plee, keuken, alles moet gedaan worden. De eerste bewoners hebben er ooit zo’n euro 80000 voor betaald en willen nu nog even cashen op een verkoop van euro 240000. Ze geloven er nog steeds in hoor. Gelukkig is het volk ontwaakt.

 24. Alexander Zegt:

  Wil ook even mijn lof uitspreken voor dit mooie filmpje. Knap gedaan.

  Ook de noodzaak voor prijsdaling kwam bij Kees de Kort ruimschoots aan bod.

  Maar wat niet aan bod kwam: wat te doen met restschuld? Als iedereen zijn huis daadwerkelijk zou ‘bezitten’ in plaats van het te ‘lenen’ dan was de prijs al lang gezakt naar een niveau dat er weer transacties komen. Maar omdat iedereen zijn huis ‘geleend’ heeft, en vaak met een LTV van 110%, heeft de verkoper gewoonweg niet de mogelijkheid om te verkopen. Punt.

  Ik had graag gezien wat Kees de Kort daarvan vindt. Moet de overheid een rol gaan spelen? Moeten de banken eieren voor hun geld kiezen en en masse gaan executeren? Moet iedereen met een starterswoning nu gaan sparen tot ‘ie kan verkopen? In de hoop dat de inflatie ooit de huizen-deflatie weer inhaalt? Wat is de oplossing? Ik denk zelf dat laatste, waarbij de ongunstige onderpand-positie van de banken wordt afgewenteld op de pensioenfondsen. En dan maar hopen dat de afschrijvingen meevallen…

  Maar verder mooi filmpje!

 25. Claude Zegt:

  Bart Kramer: Het probleem is -in mijn ogen- gehele desinteresse van starters om een huis te kopen.

  Allereerst bedankt voor het delen. Niet dat er veel nieuws wordt genoemd (al vond ik de grafiek dat er meer woningen dan huishoudens bij zijn gekomen de afgelopen 20 jaar wel een goede, die wist ik niet, het haalt ook de hele schaarste-verhaal onderuit), maar dat allemaal in een video, hulde. Top ook dat je Mertens en De Kort hebt kunnen regelen. Beiden genieten toch een soort heldenstatus hier omdat zij -totaal tegen de stroom in- al jaren geleden voor de vele dingen waarschuwden die nu uit aan het komen zijn, terwijl zij (en dus velen hier ook) voor pessimistische gek werden uitgemaakt.

  Om op jouw geval in te gaan. De maandlasten zijn bij kopen vaak nog steeds veel goedkoper dan bij huren. Dat is een trigger voor veel mensen om toch nog te kopen. Al wordt dat verschil kleiner nu met de verplichte aflossing. Jouw huis zo ziende denk ik dat het normaliter voor een afgestudeerde HBO’er zou zijn met twee, drie jaar werkervaring? Wat verdienen die met drie jaar werkervaring? Iets van 35k als het meezit? Wellicht heeft deze man 15k studieschuld. Volgens Berekenhet is dat ongeveer 142k voor de woning. De studieschuld haalt daar nog 20k vanaf (onder de 0,75% methode dat vanaf 1 april geldt, nu gelden strengere normen), houd je maar 122k over. Ik kan me zomaar eens voorstellen dat je woning voor veel meer te koop staat. Sterkte met de verkoop.

  Ik zou niet per se aanraden om te verhuren. Je krijgt namelijk geen hypotheek voor een nieuwe eigen woning en huurders kunnen er een puinhoop van maken. En hoogstens koop je alleen maar tijd.

 26. Steve Zegt:

  Mooi filmpje,

  Ironisch genoeg vergeet Maartje nog een scenario waarbij er geen doorstroming plaatsvindt: de starter die een huis koopt van een eigenaar die een flink stuk onder water staat.

  Veel verkopers zullen zelf moeten gaan huren en eerst de restschuld afbetalen voordat men weer aan kopen kan beginnen.

 27. Scheefwoner Zegt:

  Alexander:
  Wil ook even mijn lof uitspreken voor dit mooie filmpje. Knap gedaan.

  Ook de noodzaak voor prijsdaling kwam bij Kees de Kort ruimschoots aan bod.

  Maar wat niet aan bod kwam: wat te doen met restschuld? Als iedereen zijn huis daadwerkelijk zou ‘bezitten’ in plaats van het te ‘lenen’ dan was de prijs al lang gezakt naar een niveau dat er weer transacties komen. Maar omdat iedereen zijn huis ‘geleend’ heeft, en vaak met een LTV van 110%, heeft de verkoper gewoonweg niet de mogelijkheid om te verkopen. Punt.

  Ik had graag gezien wat Kees de Kort daarvan vindt. Moet de overheid een rol gaan spelen? Moeten de banken eieren voor hun geld kiezen en en masse gaan executeren? Moet iedereen met een starterswoning nu gaan sparen tot ‘ie kan verkopen? In de hoop dat de inflatie ooit de huizen-deflatie weer inhaalt? Wat is de oplossing? Ik denk zelf dat laatste, waarbij de ongunstige onderpand-positie van de banken wordt afgewenteld op de pensioenfondsen. En dan maar hopen dat de afschrijvingen meevallen…

  Maar verder mooi filmpje!

  Wie heeft zijn/haar handtekening gezet bij de notaris?

  Laat daar dan ook het verlies komen svp en blijf svp van onze pensioenen af! Mag ik anders nog wat vangen van verliesgevende aandelen? Als de prijzen verder waren gestegen had ik er ook geen euro van gezien.

  En de pensioenfondsen hebben pas interesse bij een LTV van max 80% dus vergeet dat maar want de LTV loopt alleen maar op.

 28. Frans Zegt:

  Expatter: Alleen omdat inflatie vaak gepaard gaat met LOONINFLATIE is het voordelig om schulden te maken/hebben

  Nee, dan vaak ook nog niet: als de bakker en de slager meer gaan vragen, en ook de belastingmeneertjes, de benzine duurder wordt dan schiet je er nog niets mee op.
  Er is geen winst in een te duur gekocht object is mijn mening.

 29. noghuurder Zegt:

  Dit zou nou eens trending moeten worden op de twitters: huiseigenaar realiseert zich in welke situatie hij – anders dan politiek etc hem doet geloven – in werkelijkheid zit.

 30. Claude Zegt:

  Alexander: Maar wat niet aan bod kwam: wat te doen met restschuld? Als iedereen zijn huis daadwerkelijk zou ‘bezitten’ in plaats van het te ‘lenen’ dan was de prijs al lang gezakt naar een niveau dat er weer transacties komen. Maar omdat iedereen zijn huis ‘geleend’ heeft, en vaak met een LTV van 110%, heeft de verkoper gewoonweg niet de mogelijkheid om te verkopen. Punt.

  Verkoperslening zoals Van Poelgeest suggereert vandaag. Gebruik de honderden miljoenen voor startersleningen hiervoor. Je financiert de restschuld van de verkoper (die nog zeven jaar aftrekbaar is, remember), het hoeft niet van de banken te komen en het is een eerste stap naar een gezonder maken van de hele markt terwijl er eindelijk echt doorstroming komt. Als jij op 110% LTV hebt gekocht voor 250 (hypo dus 275) en het is nu 200k waard, dan zit bij een lening van 75k tegen zeg 5% met een probleem opgezadeld, maar je kunt wel verder. In 15 jaar betaal je dan 588 euro per maand bij 5% rente. Veel geld, maar je kunt wel verder. Bovendien is je volgende woning relatief goedkoper.

 31. Frans Zegt:

  Prachtige video!! 🙂
  Moet je eens voorstellen dat deze geluiden in het 8 uur journaal zouden klinken!
  Oh nee!!! Dat is waar ook!!!! Het 8 uur journaal is het propaganda kanaal van TPTB, heeft niets met de werkelijkheid te maken!
  (Nu herinner ik me ook ineens waarom ik geen TV meer kijk 🙂 )

 32. Frans Zegt:

  Typisch ook een filmpje wat geschikt zou zijn voor familie en bekenden om ze wat in te lichten.
  Als ze het niet willen aannemen van hun gekke neefje, dan misschien wel op deze manier haha!

 33. tufkaj Zegt:

  Mooi stuk huisvlijt Bart! Leuk om eens wat langer Maartje en Kees aan het woord te horen 🙂

  Ik zet er overigens graag een stukje huisvlijt tegenover:
  woningmarktcijfers…ddelde-woz-per-wijk/
  (hoeveel gem. inkomens is een gem. WOZ per wijk)

 34. Meartijnb Zegt:

  Ik zie in al die grafiekjes die moeten aantonen waar de daling zou moeten gaan stopen dat ze er van uit gaan dat de economie met 2% blijft groeien maar volgens mij hebben we de laatste jaren een nul groei bovendien doen ze net of de daling niet tot ver onder die lijn heen kan zakken en rustig enkele decennia onder het lang jarige gemiddelde kan komen te liggen.

 35. Claude Zegt:

  tufkaj: (hoeveel gem. inkomens is een gem. WOZ per wijk)

  Je gaat het pas zien als je het doorhebt (JC), maar dan heb je ook wel direct je ow, fuck-moment te pakken.

  Laat trouwens zien in welke regio’s het nog bijzonder naar gaat worden (NO-Brabant bijvoorbeeld).

 36. Claude Zegt:

  Volgend jaar 4 miljard extra bezuinigen (lees: lasten verzwaren). Kan jullie nu al verklappen: de EWF zal nog sneller omhoog gaan en de vermindering van de HRA naar 42% zal nog sneller gaan. Wat dat betreft had Rutte gelijk bij de verkiezingen: als er eenmaal aan de HRA-volumeknop gedraaid is, dan krijgt iedereen steeds meer last van de herrie en wordt hij steeds zachter gezet.

 37. tufkaj Zegt:

  Claude,

  Eigenlijk verrassend simpel te maken met google fusion tables dit. Ik zal eens kijken of er meer leuke dingen te combineren zijn van CBS, of als iemand ideën heeft?

 38. Frank77 Zegt:

  Die makelaar gokt maar wat. Lijkt erop dat hij het niet snapt.

  1) van 1 verdiener naar 2 verdiener
  2) van 30% eigen vermogen naar -10% eigen vermogen 😉
  3) van de annuiteitenhyp naar spaarhypotheek
  4) van spaarhypotheek naar belegging
  5) van belegging naar aflossingsvrij
  6) en tot 6 keer je salaris…

  En nu weer terug in de trapjes:
  – banken financieren minder (kredietcrisis) en slechte arbeidsmarkt….
  – dus minderleen vermogen
  – met rutte naar annuiteitenhyp (aflossen)
  – hypotheekrenteaftrek verder beperken in percentages

  Kees legt het ff snel uit.
  Waarom heeft de tijdelijke commissie huizenprijzen hier al drie maanden voor nodig????

 39. Claude Zegt:

  tufkaj:
  Eigenlijk verrassend simpel te maken met google fusion tables dit. Ik zal eens kijken of er meer leuke dingen te combineren zijn van CBS, of als iemand ideën heeft?

  Sluit aan bij de eerste bedenkingen die ik had over de huizenmarkt (niet origineel hoor, maar zette me destijds wel aan het denken): voor hoeveel procent van de huizen geldt dat de woning kan worden gekocht door de huidige evenknie van de mensen die er inzitten (dus hoeveel politieagenten van 25 kunnen een huis kopen die een 55-jarige politieagent zelf kocht toen hij 25 was) of basaler: hoeveel procent van de oudere mensen kan eigenlijk zijn huidige woning kopen voor de vraagprijs die hij in gedachten heeft.

  Als de WOZ-waardes worden vrijgegeven, dan kan het statistieken feest echt beginnen. Open Kadaster nu!

 40. Frank77 Zegt:

  Ooh en dan vergeet hij nog ff de bezuinigingen op kinderopvang (groot impact op de hogere salarissen) EN ff een leenstelsel voor je kinderen. Kortom… het leven gaat echt duur worden.

  Kees maakt wel een fout… Modaal in NL is idd 35.000 maar gemiddeld bruto huishoudinkomen is net meer dan 50.000.

 41. Dawg Zegt:

  Claude: Volgend jaar 4 miljard extra bezuinigen (lees: lasten verzwaren). Kan jullie nu al verklappen: de EWF zal nog sneller omhoog gaan en de vermindering van de HRA naar 42% zal nog sneller gaan. Wat dat betreft had Rutte gelijk bij de verkiezingen: als er eenmaal aan de HRA-volumeknop gedraaid is, dan krijgt iedereen steeds meer last van de herrie en wordt hij steeds zachter gezet.

  Eén SNS-je, zeg maar. Wel wat goedkoop van me om dat verband zo maar te suggereren.

 42. Claude Zegt:

  Dawg: Eén SNS-je, zeg maar. Wel wat goedkoop van me om dat verband zo maar te suggereren.

  En verder kennelijk geen garanties meer die we kunnen omboeken naar magische winsten?

 43. Scheefwoner Zegt:

  Claude: Sluit aan bij de eerste bedenkingen die ik had over de huizenmarkt (niet origineel hoor, maar zette me destijds wel aan het denken): voor hoeveel procent van de huizen geldt dat de woning kan worden gekocht door de huidige evenknie van de mensen die er inzitten (dus hoeveel politieagenten van 25 kunnen een huis kopen die een 55-jarige politieagent zelf kocht toen hij 25 was) of basaler: hoeveel procent van de oudere mensen kan eigenlijk zijn huidige woning kopen voor de vraagprijs die hij in gedachten heeft.

  Als de WOZ-waardes worden vrijgegeven, dan kan het statistieken feest echt beginnen. Open Kadaster nu!

  Inderdaad, zat daar zelf ook net aan te denken. En dan moet je eens bij die 55-jarige agent aankomen met een 15% lager bod. Diep beledigd zal die zijn.

 44. Harold Zegt:

  Beste Bart,
  Het spijt mij dat je op dit forum geen medestanders treft.
  We hebben dit soort gevallen reeds jaren geleden voorspeld.
  Als je in guldens gekocht hebt moet je inmiddels toch iets afgelost en parallel gespaard hebben?
  Zoniet,
  Mijn advies: Verkoop met verlies en leg het verschil of bij de nhg of bij de bank (die zo dom was om absurde bedragen uit te lenen….kwestie van ondernemersrisico van de bank).
  Een persoonlijk failliet is zo erg niet. Na 3 jaar begin je met een schone lei!
  Ik denk dat het onmogelijk is om tegen het vastgoed-waardeverlies op te sparen. Je loopt steeds verder achter.
  In het slechste geval sta je in 2035 weer op het nivo van nu….

 45. snorkel Zegt:

  tufkaj: hoeveel gem. inkomens is een gem. WOZ per wijk

  Maar… Maar… Maar… De meerderheid van de huizenbezitters heeft toch veilig en verantwoord gekocht? Toch?

 46. Bart Kramer Zegt:

  @Harold,
  Ik ben een van de grootste medestanders van deze website. Maar als ik een onderzoek doe ga ik er natuurlijk wel neutraal in… 😉
  We hebben 11 jaar geleden een saaie annuïteiten hypotheek afgesloten, toen werden we raar aangekeken maar nu lachen wij ons rot.
  Maak je om mij geen zorgen. Jaren lang lage lasten gehad en veel gespaard.

 47. Bart Kramer Zegt:

  @tufkaj
  Erg mooi gedaan. Geeft mooi aan waar de risicogebieden in NL zich bevinden en waar je voorlopig dus geen huis moet kopen.
  Maar waarom staat groen in de legenda? ik zie het nergens op de kaart 😀 😀

 48. tufkaj Zegt:

  Bart Kramer: Maar waarom staat groen in de legenda? ik zie het nergens op de kaart

  Paar plekkies, volgens mij b.v. Rotterdam Zuid 😉

 49. Ma Ling Zegt:

  tufkaj,

  gezien de positieve reacties probeer ik nieuwe post juist te interpreteren, maar heb er een beetje moeite mee. Moet ik de getallen als ware het een gemiddelde LTI zien?
  Of als percentages scheefleners?

  klein beetje hulp bitte.

  btw: thanks voor de tip: ik zal donderdag eens het starterscafé in eindhoven bezoeken om de onafhankelijke raad van hypotheker/makelaar etc tot me te nemen.

  @ Bart: spread the word!

 50. Dawg Zegt:

  tufkaj: Paar plekkies, volgens mij b.v. Rotterdam Zuid

  Domme vraag misschien, maar eh….betekent de kleur paars in je kaart dat de gemiddelde WOZ waarde in de wijk met zo’n kleur 15 of meer keer zo groot is als het gemiddelde inkomen in die wijk?

 51. De Waarheid Zegt:

  Het argument om niet in prijs te zakken, omdat je dan met een restschuld blijft zitten, geldt maar voor een klein deel van de huizenbezitters; de ruime meerderheid van de huizenbezitters heeft nog honderden miljarden aan overwaarde en kan best zakken in prijs.

 52. Patrick Zegt:

  Mooi filmpje, goed werk 🙂

  Wat ik wel frappant vind is dat wederom duidelijk wordt dat het dure segment veel harder getroffen wordt dan het goedkopere segment.

  In mijn omgeving zie ik qua vraagprijzen echter al jaren precies het tegenovergestelde: Veel huizen en appartementen van rond de 200K zijn vaak al 30K of meer gezakt, maar de eigenwijze eigenaren van huizen tussen de 500K en 800K vragen al jáááren hetzelfde. Vaak is er nog geen één euro af.

  Hoe komt dat toch? Zijn de eigenaren van dure huizen zoveel eigenwijzer? Het lijkt er op…

 53. Scheefwoner Zegt:

  Ma Ling:
  tufkaj,

  gezien de positieve reacties probeer ik nieuwe post juist te interpreteren, maar heb er een beetje moeite mee. Moet ik de getallen als ware het een gemiddelde LTI zien?
  Of als percentages scheefleners?

  klein beetje hulp bitte.

  btw: thanks voor de tip: ik zal donderdag eens het starterscafé in eindhoven bezoeken om de onafhankelijke raad van hypotheker/makelaar etc tot me te nemen.

  @ Bart: spread the word!

  Ik lees het als VTI value-to-income, hoewel de WOZ-waarde niet echt maatgevend is. En is het de WOZ-waarde van 1 jan 2012 of 1 jan 2013? De woz waarde hobbelt een beetje achter de prijzen aan en is kunstmatig. Bij een dalende markt volgt de woz-waardedaling pas een jaar later maar daar wil de overheid niet aan geloven.

  http://wozbureau.nl/

 54. Scheefwoner Zegt:

  tufkaj: Paar plekkies, volgens mij b.v. Rotterdam Zuid

  Daar waar ze afgelopen week 300 kg onversneden coke en een half miljoen cash vonden. Ja, dan ben je niet groen maar donkergroen als je begrijpt wat ik bedoel.

 55. Frans Zegt:

  Frank77: Waarom heeft de tijdelijke commissie huizenprijzen hier al drie maanden voor nodig????

  Omdat dit een hoorzitting voor lobbyisten is, en dat van onze centen. Het gaat om een politieke bevinding, niet om een waarheidsvinding.
  Corporate facsism you know!
  Bovendien een mooie dog & pony show om ons doen te laten geloven dat het allemaal zo ingewikkeld is, om de kwalijke rol van de banken te vergoeilijken enzovoorts. Dus: voor de buehne.

 56. Scrutinizer Zegt:

  asd,

  Hallo asd,

  Dank voor het compliment.
  Wat betreft het stoppen: ja, jammer. En gezien ik op die pagina (draad) bleef, was me niet opgevallen dat er al een nieuw topic was en verbaasde ik me dat de discussie niet verder ging. Jammer vooral dat degene tot wie ik me oorspronkelijk richtte nooit reageerde.
  Nou goed, fijn te horen dat jij het en Hugo het interessant vonden.
  Welterusten.

 57. RealisT Zegt:

  Alexander: Ik had graag gezien wat Kees de Kort daarvan vindt. Moet de overheid een rol gaan spelen? Moeten de banken eieren voor hun geld kiezen en en masse gaan executeren? Moet iedereen met een starterswoning nu gaan sparen tot ‘ie kan verkopen? In de hoop dat de inflatie ooit de huizen-deflatie weer inhaalt? Wat is de oplossing? Ik denk zelf dat laatste, waarbij de ongunstige onderpand-positie van de banken wordt afgewenteld op de pensioenfondsen. En dan maar hopen dat de afschrijvingen meevallen…

  Ik denk dat je eerst eens moet afvragen hoeveel mensen die willen verkopen ook daadwerkelijk met een (onbetaalbare) restschuld komen te zitten. Ik heb al vaker gezien dat scheefleners gewoon de hoofdprijs blijven vragen omdat ze liever helemaal geen restschuld willen (en liever zelfs nog een beetje winst). In veel gevallen is die restschuld het gevolg van de (te) hoge hypotheek inzetten als consumptief crediet voor andere leuke dingen. Waarom kunnen die mensen niet gewoon een paar jaar op een houtje bijten? Vaak blijkt dat een restschuld van enkele tienduizenden Euros best op te brengen is. Zie het voorstel van Poelgeest. Leuk is natuurlijk anders.

  En hoeveel verkopers kunnen nog makkelijk zakken zonder een centje pijn? Bij mij in de omgeving zijn dat er zeker 50%. Lang geleden gekocht, altijd HRA genoten met spaarhypotheek en nu 400% van de aankoopprijs vragen.
  Zakken willen ze niet, want ze gaan toch niet onder de marktprijs zitten?

  En tenslotte: hoeveel kan er voor nieuwbouw nog van de grondprijs af? Ik denk zeker 30-50%.

  Volgens mij kun je beter extra geld aanwenden om het algehele prijsnivo omlaag te krijgen dan proberen het hoog te houden. Van die eerste oplossing profiteert uiteindelijk iedereen doordat de markt weer op gang komt en er meer budget over blijft voor echte consumptie. Het gebrek aan vertrouwen wordt nu vooral veroorzaakt doordat iedereen wel weet dat de prijzen omlaag moeten, maar niemand wil echt doorpakken. Beter definitief duidelijkheid bij betaalbare prijzen dan voortdurende onzekerheid bij hoge.

 58. latida Zegt:

  tufkaj:
  Mooi stuk huisvlijt Bart! Leuk om eens wat langer Maartje en Kees aan het woord te horen

  Ik zet er overigens graag een stukje huisvlijt tegenover:
  woningmarktcijfers…ddelde-woz-per-wijk/
  (hoeveel gem. inkomens is een gem. WOZ per wijk)

  Wat heb je toch een geweldig werk verricht hiermee, weet niet wat ik zie!

  Na een paar snelle klikken kan een kind zien dat de WOZ waardes ten opzichte van het gemiddeld inkomen in veel gevallen compleet van de pot gerukt zijn (pardon my french), en dat er op zeker voor de meeste van de huizen boven de NHG geen kopers meer te vinden zullen zijn.

  OMFG wordt er even stil van..

  Ga zometeen het filmpje kijken.

  Alvast 1 opmerking, ik geloof dat het Freek de Jonge was die ooit eens zei (weet het niet letterlijk meer) dat als de privileges of voorrechten van de elite verdwijnen dat dan de oorlog voor de deur staat.

  Ik kan ineens begrijpen waarom de Nobelprijs voor de Vrede aan het redden van de europese banken werd toegekend..

  Bedenk ook dat in andere landen, met een gezond gemiddeld LTV van <80%, de prijzen stabiel zijn. Daar lossen mensen gewoon hun leningen af en is er daardoor een hoger vetrouwen in het functioneren van het financieel systeem.

  Er is wat dat betreft in Nederland sprake van een bijzondere situatie in Europa, deels door de hupotheekrenteaftrek, deels door de veel te hoge leningen die verstrekt zijn zonder deze af te hoeven lossen, en deels ook door de veel te hoge taxaties van de woningen zelf door de hpge grondprijzen.

  Het zijn imderdaad de banken die opgezadeld zijn met het collectieve risico dat Nederland hoermee neemt.. En hou mijn hart vast als de Rabo hierop moet gaan afwaarderen, dan pas komt de grote klap.

  Zolang iedereen nog te eten heeft, en dat zal door onze havens geen probleem moeten zijn, hoop ik dat we NL hie zonder al te veel kleerscheuren doorheen komt. Waar al dat geld vandaan moet komen om al die dure hypotheken mee te betalen zie ik niet met zulke lage gemiddelde inkomens..

  Prettige Woensdag Gehaktdag allemaal.

 59. latida Zegt:

  Filmpje gekeken. Goede degelijke documentaire waar qua inhoudelijke content Zembla, Tegenlicht en de slag om Nederland nog een puntje aan kunnen zuigen! Ok ik overdrijf misschien een heel klein beetje, maar met een snufje professionele eyecandy in de titel en credits begint het er al aardig op te lijken! Realistische weergave van de huidige situatie in ieder geval en informatief om naar te kijken.

  Tip: bied je documentaire gratis / gereduceerd tarief aan bij lokale omroepen om de mensen te informeren!

 60. latida Zegt:

  Ongetwijfeld hebben de meesten van juliie dit al gezien, maar toch wel heel interessant inkijkje in het overleidsbeleid en hoe deze spint wanneer deze met feiten wordt geconfronteerd:

  m.youtube.com/watc…#038;feature=related

  Er zal altijd een positieve draai aan gegeven worden. Op zich begrijpelijk, maar ja, zachte heelmeesters maken stinkende wonden..

 61. ulrich Zegt:

  @tufkaj het duurde even voor ik hem door had. Het gaat hier om de loan to value ratio. Inderdaad Woh!!!. Aangezien een kleine helft sociale huurwoningen zijn is het ook wel interessant om te kijken naar het 70 procent percentiel inkomen. (dat huurverhoging leidt tot doorstroming wordt natuurlijk net zo’n grap als dat de huizenprijzen altijd blijven stijgen)waarschijnlijk de echte doelgroep van de koopwoningen.

  Complimenten voor de film.
  Het is natuurlijk een interview en altijd een selectie maar ik was een beetje teleurgesteld over het gemak waarin verteld wordt dat je dan maar moet verhuren. Er zijn voldoende ervaringen particuliere verhuurders en erfgenamen met onverkoopbare woningen en als ik naar hun problematiek luister dan is het al lastig om een rendement te halen van 5%. Rechtzaken met hasjteelt, malifiede makelaars etc. In de jaren 80 is ook een hause geweest om in een dalende markt met geleend geld woningen te verhuren. Helaas daalde de huurprijzen ook. Dit heeft geleid tot veel ellende.

 62. remko Zegt:

  Complimenten Bart Kramer!

  Zeer professionele documantaire die zo op tv kan. Wat een kwaliteit.

  Het sommetje van die 140.000 voor een gemiddeld huis had ik ook al eens gemaakt hoewel ik het op 120.000 hou.

  Complimenten en dank.

 63. Troy Ounce Zegt:

  Het duurt zo lang omdat de overheid niet met zijn fikken van de markt kan afblijven.

  Stop met marktmanipulatie en we hebben 3-5 jaar ellende; ga zo door en het duurt nog 10-20 jaar.

  Probleem zijn alle overheidsdienaren en economen die allemaal weten hoe het moet.

  Laat de markt met rust. De markt wint uiteindelijk toch!

 64. Expatter Zegt:

  Kees maakt wel een fout die er bij het editen er uit had gemoeten. Zodra hij over de percentages van huizenprijzen spreekt gaat hij appels met peren vergelijken. Het percentage van stijging is 350% en de daling is slechts 15%. Hij vergelijkt dus 1992 en 2008 en dat kan niet op deze manier. Stijging en daling moet men niet vergelijken in percentages maar in index. Een daling kan immers nooit meer dan 100% zijn.

 65. Alexander Zegt:

  @scheefwoner

  “Laat daar dan ook het verlies komen svp en blijf svp van onze pensioenen af! ”

  Dat is een beetje te simpel. Mijn rechtvaardigheidsgevoel zegt hetzelfde, maar zo zal het niet gaan. Als de banken straks op de internationale kapitaalmarkten geen geld meer aan kunnen trekken omdat die markten (eindelijk) doorhebben hoe ongunstig de onderpand-positie van de NL banken is, dan gaan die banken failliet aan stijgende rentepercentages. Vergelijkbaar met Zuid-Europese landen. Dan moet de overheid bijspringen, omdat onze economie anders knarsend tot stilstand komt. En dan stijgt onze staatsschuld en moet de overheid weer meer rente betalen tot die het ook niet meer kan…

  De oplossing met de pensioenen is niet de meest rechtvaardige, maar onder omstandigheden misschien wel de minst slechte. De pensioenfondsen zullen ws de rentelast van banken op de internationale kapitaalmarkt gaan verlagen, net zoals de ECB het doet voor Zuid-Europese landen doet. Niet omdat dat rechtvaardig is, maar omdat het (rechtvaardige) alternatief gewoon slechter uitpakt.

  Het was natuurlijk veel beter geweest als de bubble niet was ontstaan. Maar het stemvee was verslaafd aan HRA en hoge LTI/LTV’s. Iedere politieke partij (altijd linkse) die het in het verleden ook maar voorzichtig probeerden werden in de peilingen gedecimeerd. Tja. Wat moet je dan in een democratie? Beter onderwijs voor je burgers? Zit er ook niet bepaald snel aan te komen, vrees ik…

 66. Nothus Zegt:

  Leuke huisvlijt, goed idee, maar Nothus denkt dat er toch iets misgaat met de dataverwerking: zeer onwaarschijnlijk dat woz/inkomen zo hoog is. Correctie voor huishoudinkomen?

  tufkaj:
  Mooi stuk huisvlijt Bart! Leuk om eens wat langer Maartje en Kees aan het woord te horen

  Ik zet er overigens graag een stukje huisvlijt tegenover:
  woningmarktcijfers…ddelde-woz-per-wijk/
  (hoeveel gem. inkomens is een gem. WOZ per wijk)

 67. Alexander Zegt:

  @Claude

  Ja, heb het idee van Van Poelgeest ook gelezen. Beste idee van een GL’er sinds tijden!
  Maar de Rabobank zal er niet blij mee zijn. 😉

  @ De Waarheid
  “Het argument om niet in prijs te zakken, omdat je dan met een restschuld blijft zitten, geldt maar voor een klein deel van de huizenbezitters;”

  In het lage prijssegment (de zogenaamde ‘starterswoningen’) geldt dit niet. Het overgrote merendeel was gekocht met het idee om binnen vijf jaar te verkassen. Het zijn jonge mensen met vaak weinig spaargeld. En ze hebben echt niet allemaal een annuiteiten hypo afgesloten zoals Bart van het filmpje. Velen hebben aflossingsvrij en zitten nu letterlijk vast in hun veel te kleine huis.

  @Bart

  Het advies dat je hier krijgt is waarschijnlijk idd het beste. Als je spaargeld hebt, gebruik het dan om te verkopen. Zak zo laag als je denkt dat nodig is. Beter wordt het namelijk niet. De prijzen zakken alleen maar verder.

  Wij hebben zelf drie jaar geleden appartement van mijn (toen) vriendin verkocht. (ik was toen bij haar ingetrokken) We zagen de bui al hangen en zijn flink onder de prijs van de rest gaan zitten. Kostte een netto jaarsalaris om het kwijt te raken. Het is echt ongelooflijk veel geld als je er bij stilstaat. Gelukkig hadden we spaargeld. Maar inmiddels zijn de prijzen in die flat nog verder gezakt dan de prijs waar wij het voor verkocht hadden (heeft wel even geduurd). Maar belangrijker: vanaf dag 1 heb ik er geen spijt van gehad. Het is zo heerlijk om niet meer met dat blok aan je been te zitten.

  We zitten nu trouwens in een huurhuis met meer ruimte en een schitterende dochter. 😉

 68. king Zegt:

  Bart,

  Ik heb er een nachtje over moeten slapen maar kan de meningen van onze complimenteuze medebloggers alleen maar vet onderstrepen.
  Goed om deze drie eens langer aan het woord te laten. Andere actualiteitenprogramma’s nemen de tijd niet om mensen uit te laten spreken want de interviewer weet het toch allemaal zo goed. Buitenhof maakt zich daar ook schuldig aan.

  Vooral de analyse over starters en de gemiddelde grootte van huishoudens houd me bezig. Impact hiervan is MEGA. Het kan zomaar een miljoen huizen schelen die je niet hoeft te bouwen.
  Bij een krimpende bevolking kunnen we gaan slopen (kijk maar naar de oosterburen).

  Al met al een geweldige prestatie.
  Chapeau voor Bart.

  King

 69. ll Zegt:

  Nothus WOZ loopt nu al weer 14 maanden of meer achter ( als er geen huizen zijn verkocht zijn het vraagprijzen )…… peildatum is eind 2011

 70. ll Zegt:

  Teveel Mickey Mouse erfbelasting ( 35.000 )betaald op een Mickey Mouse WOZ waarde.

  eenvandaag.nl/binn…de_erfgenaam_de_dupe

 71. ll Zegt:

  Bart, mooie docu, dank.

  Om een beetje een indicatie te krijgen van de waarde van uw woning is hier een herbouwwaarde berekening te vinden. Grond telt niet mee, uiteraard …. 🙂

  berekenhet.nl/modu…uwwaarde-woning.html

  Als ik een schatting doe op afstand van de oppervlakte en hoogte denk ik zo’n 83k

 72. tufkaj Zegt:

  Oei, hoop vragen zie ik. De cijfers zijn WOZ versus gem. inkomen per persoon. Is geen huishoudinkomen, dat biedt CBS volgens mij ook niet op wijk/plaats niveau?

  Het zegt dus ook niks over de hoogte van een lening. De paarse vlekken in het gooi zouden kunnen wijzen op b.v. oud geld. Dat veel natuurgebieden paars zijn kan zijn omdat de luxe buitenhuizen wel een WOZ hebben, maar niet door een gezin wordt bewoond. Die wonen dan b.v. verderop in een klein appartementje in dezelfde wijk.

 73. de markies Zegt:

  Bart,

  Gaaf dat je dit gemaakt hebt. Ben er nu snel doorheen gelopen en ga er snel eens goed voor zitten, maar nu vast complimenten!

 74. maarten Zegt:

  ll,

  gezien op tv(het ging over mantelzorg compliment), vrijstelling van erfbelasting tot 6 mil. indien je mantelzorger bent bij je ouders en zij geen inschrijving hebben bij een zorginstelling

 75. ll Zegt:

  maarten,

  Deze docu was gisteren, huis geërfd met WOZ 164k, 40% belasting ( zus ), verkoop huis was 90k minder dan de WOZ.

  Mensen waren te oud om te procederen tegen de veel te hoge WOZ daar hadden ze geen zin an, totale opbrengst was 7500 euro, en een boel ellende en slapeloze nachten.

  Erven is geen pretje meer…….

 76. Ma Ling Zegt:

  @ Bart,

  wat nog opvalt is het volgende: op 5min40sec en 10min10sec toon je grafieken met een prognose van de huizenprijsdaling.
  Je gaat hierbij uit van een evenwichtigsituatie tussen huizenprijzen en beschikbaar inkomen. De prognose voor inkomensontwikkeling is gebaseerd op een meerjarige trend, maar je zou je kunnen (moeten?) afvragen of die trend wel zo uitpakt.

  In steeds meer sectoren wordt gesproken over de nullijn. In het nieuwe bezuinigingspakket van ons kabinet geldt dit ook voor personeel in de zorg en semi-publieke sector.

  M.a.w: wat als de inkomensontwikkeling beneden de trendlijn blijft? Tis een scenario waarbij je volgens mij nog een argument hebt om zsm van je appartement af te geraken…

 77. mikestrike Zegt:

  Bart,

  Uitstekend gedaan! Mijn complimenten, ik hoop dat dit materiaal goed verspreid wordt.

  Wellicht kunnen mensen hier op het forum je hierbij helpen.

 78. OBL-Rien Zegt:

  Bedankt Bart, ik zal een blog over je film plaatsen op m’n website.

  Overigens heeft de NVM geen verkoopcijfers over januarie gepubliceerd tot nog toe. Ik denk dat de januarie cijfers zo slecht zijn dat ze dit niet aandurven. Waarschijnlijk wachten ze tot de februarie cijfers om dan met een slagzin te komen in de trend van “woningmarkt blijft stabiel” omdat de chijfers over feb waarschijnlijk niet zo heel veel slechter dan Jan zullen zijn.

 79. Tsjaa.. Zegt:

  ll:
  maarten,

  Erven is geen pretje meer…….

  Dat gaat nog wat worden als mensen hun erfenis niet meer gaan accepeteren. Dan gaat de staat ze veilen?

  Bart leuke documentaire, het geluid moet je volgende keer wat beter te krijgen dan kan je hem echt naar de lokale omroepen sturen.

 80. lorenzo Zegt:

  ll: Om een beetje een indicatie te krijgen van de waarde van uw woning is hier een herbouwwaarde berekening te vinden. Grond telt niet mee, uiteraard ….
  berekenhet.nl/modu…uwwaarde-woning.html

  nou , als het zo makkelijk was zijn mijn veelal gebezigde woorden ” een huis heeft geen waarde ”bijkans van generlij waarde” (..) .

 81. lorenzo Zegt:

  Harold: Na 3 jaar begin je met een schone lei!
  Ik denk dat het onmogelijk is om tegen het vastgoed-waardeverlies op te sparen. Je loopt steeds verder achter.

  nou , nu al 5 jaar , en een vervijfvoudiging van het aantal echtscheidingen in 2012 (..) .
  De belastingbetaler dankt Harold en andere ter zake doenden .

 82. lorenzo Zegt:

  De ontwikkelaar: Misschien een leuk idee om de jaarstukken van de gemeente (grondbedrijf) eens door te spitten, kijken voor welk bedrag grond in de boeken staat (in vergelijking met 2008) en eens bij de komende begrotingsbehandeling in de gemeenteraad te vragen waarom de prijs/opbrengst niet met 2/3 naar beneden is bijgesteld.

  kortgeleden een gezellige bijeenkomst in de Tweede Kamer , de Rabobank stond het niet toe.

 83. Nothus Zegt:

  Ah, helaas. Nu meet je vooral hoeveel mensen er in een koophuis wonen. Dus lijken de koophuizen buiten de grote steden erg duur, want in de grote steden zitten de grote gezinnen in goedkope huurhuizen. Zoiets.

  tufkaj:
  Oei, hoop vragen zie ik. De cijfers zijn WOZ versus gem. inkomen per persoon. Is geen huishoudinkomen, dat biedt CBS volgens mij ook niet op wijk/plaats niveau?

  Het zegt dus ook niks over de hoogte van een lening. De paarse vlekken in het gooi zouden kunnen wijzen op b.v. oud geld. Dat veel natuurgebieden paars zijn kan zijn omdat de luxe buitenhuizen wel een WOZ hebben, maar niet door een gezin wordt bewoond. Die wonen dan b.v. verderop in een klein appartementje in dezelfde wijk.

 84. Claude Zegt:

  Alexander: Ja, heb het idee van Van Poelgeest ook gelezen. Beste idee van een GL’er sinds tijden!
  Maar de Rabobank zal er niet blij mee zijn.

  Ik denk juist dat de Rabo er heel blij mee is. In plaats van zij financiert de gemeente nu de restschuld. Zij zijn in een klap van hun LTV van >110% af, er komt iemand anders in de woning die vaker volledig aflost en als degene die weggaat hun hypotheek niet meeneemt dan heb je daar in plaats van aflossingsvrij ook een aflossings-hypotheek. Belangrijkste is dat de pijn dan deels genomen gaat worden door de verkoper, in plaats van toekomstige pijn te laten nemen door de koper. Als de overheid daarbij van dienst kan zijn, dan graag. Al had ik het liever niet, maar alles is beter dan startersleningen.

 85. Claude Zegt:

  OBL-Rien: Overigens heeft de NVM geen verkoopcijfers over januarie gepubliceerd tot nog toe.

  NVM publiceert per kwartaal. CBS publiceert per maand, maar sinds dit jaar alleen maar nationaal/provinciaal/4 grote steden per maand. Dit omdat er te weinig verkocht wordt.

  NVM is de laatste tijd juist een van de meer realistischere spelers in deze markt.

 86. Bug Zegt:

  Expatter:
  Kees maakt wel een fout die er bij het editen er uit had gemoeten. Zodra hij over de percentages van huizenprijzen spreekt gaat hij appels met peren vergelijken. Het percentage van stijging is 350% en de daling is slechts 15%. Hij vergelijkt dus 1992 en 2008 en dat kan niet op deze manier. Stijging en daling moet men niet vergelijken in percentages maar in index. Een daling kan immers nooit meer dan 100% zijn.

  ligt er aan of tov prijs 1992 of 2008 bekijkt

 87. FT Zegt:

  Bart,

  Hier ga je toch de fout in.

  Bart Kramer: Het ‘Probleem’ met mijn woning is dat een appartement op de 3e verdieping vooral jongeren trekt en dat deze categorie het nu helemaal laat afweten. Onze vraagprijs ligt nu al onder de aankoopprijs van 2001 en de staat van onderhoud is ook beter dan toen. Het probleem is -in mijn ogen- gehele desinteresse van starters om een huis te kopen.

  Maartje en Kees hebben het in jouw video duidelijk uitgelegd. Het huizentreintje bestaat niet (is ons door de makeleugenaars aangepraat). Dus in die zin bestaat een starter ook niet (het eerste stapje op de huizenladder). Een starter is niets anders dan iemand die zijn eerste koophuis koopt.
  Dus als een huis onaantrekkelijk is, omdat het te klein is, op een verkeerde locatie staat of anderszinds onaantrekkelijk is, is nog niet direct een reden om het een starterswoning te noemen.

 88. FT Zegt:

  Even iets anders, over de oplossing van Kees de Kort gesproken…..

  Opvallende prijsdalingen de laatste paar dagen.
  Kijk maar eens naar deze voorbeelden:
  De datum is de datum waarop deze op funda werd aangeboden.

  Benoordenhoutseweg 226 10-08-11 239500
  Benoordenhoutseweg 226 22-02-12 219500
  Benoordenhoutseweg 226 29-03-12 219500
  Benoordenhoutseweg 226 25-05-12 219500
  Benoordenhoutseweg 226 27-2-2013 179500

  Fie Carelsenlaan 38 22-05-11 210000
  Fie Carelsenlaan 38 27-2-2013 175000

  Richard Wagnerlaan 66 09-02-12 249500
  Richard Wagnerlaan 66 29-03-12 249500
  Richard Wagnerlaan 66 25-05-12 239000
  Richard Wagnerlaan 66 27-2-2013 199000

  Troelstrakade 309 25-08-11 122500
  Troelstrakade 309 03-12-11 119500
  Troelstrakade 309 25-05-12 115000
  Troelstrakade 309 26-2-2013 99500

 89. asd Zegt:

  @56 (Scrutinizer),

  Geen dank. De thematiek raakt ons vroeg of laat allemaal.

  Ben natuurlijk – behorend tot de generatie van je ouders – ook bezig “scenario’s te ontwikkelen” voor een eventuele exit, liever niet, maar je kunt je nu eenmaal “niet laten doen” als het er op aan komt.

  Wat het zo moeilijk maakt is de situatie, die van dag tot dag verandert: een niet al te beste basis voor een planning in de laatste levensfase.

  Het klinkt misschien vreemd, maar zo heb ik sinds vanmorgen mijn hoop gevestigd op de beweging, die Beppe Grillo ongetwijfeld in gang gaat zetten, in Italië en daarbuiten.

  Daarbij heeft hij de steun gekregen van de beste economen ter wereld, w.o. een Nobelprijswinnaar, die de kersverse partij genoeg “salonfähig” en deskundig maken om het op te kunnen nemen tegen de gevestigde belangen in het parlement.

  Klinkt misschien ietwat overdreven, maar gezien de adhesie, die Beppe krijgt, zou hij wel eens het boegbeeld kunnen worden van een beweging, die een nieuw soort Renaissance van de 21e eeuw (één van de beschaving) kan inluiden, i.c. afrekenen met het Neo Liberalisme, dat ook Brussel teveel in zijn greep heeft gekregen en voor zoveel ellende en onrust in de wereld zorgt.

  Wat dat betreft, ZOU naast Zuid-Amerika, Italië wel eens een optie kunnen worden! Weet jij het, weet ik het. Dè Renaissance is daar ooit ook begonnen!

 90. trawler Zegt:

  @88: interessante bijkomstigheid over die Benoordenhoutseweg 226 is dat er staat “aangeboden sinds vandaag”.

  Realistische speler is die NVM zeg!

 91. snorkel Zegt:

  Claude: Ik denk juist dat de Rabo er heel blij mee is. In plaats van zij financiert de gemeente nu de restschuld. Zij zijn in een klap van hun LTV van >110% af, er komt iemand anders in de woning die vaker volledig aflost en als degene die weggaat hun hypotheek niet meeneemt dan heb je daar in plaats van aflossingsvrij ook een aflossings-hypotheek. Belangrijkste is dat de pijn dan deels genomen gaat worden door de verkoper, in plaats van toekomstige pijn te laten nemen door de koper. Als de overheid daarbij van dienst kan zijn, dan graag. Al had ik het liever niet, maar alles is beter dan startersleningen.

  Dat dacht ik dus ook… Als je zo nodig IETS wilt doen om de boel weer op gang te brengen, en transactieprijzen te creeren (dus prijs van koper en verkoper moeten samenkomen), dan kan dit op twee manieren.
  – Door de koper meer bewegingsruimte te geven (aan te smeren) om naar de wensprijs van de koper te bewegen. Volgens mij profiteert niemand behalve de koper daar van (ook de bank niet, want de nieuwe eigenaar loopt grofweg dezelfde risico’s).
  – Door de verkoper meer ruimte verschaffen en naar de wensprijs van de koper toe te bewegen. Dit lijkt me een veel beter idee. Als dit op risico van de gemeenschap kan, dan is het voor de bank juist fijn om te weten dat het risico niet meer bij de bank ligt! Bovendien krijgen ze er een aflossende nieuwe eigenaar bij.
  – Ok, er is nog een derde mogelijkheid; beide tegelijk. Zou ik ook niet doen; worst of both worlds
  !

  Natuurlijk zou het het beste zijn als verkopers hun eigen afschrijvingen gewoon zouden nemen en daarna weer verder kunnen met hun leven, maar dat schijnt nogal een probleem te zijn. Dus waar we 2 decennia overwaarde hebben gefinancierd, dan nu maar onderwaarde financieren. Top-idee, ik roep het al een jaar!

 92. Scheefhuurder Zegt:

  Bart,
  Complimenten! Ik hoop dat dit bijdraagt aan een mentaliteitsverandering onder starters. Blijft lastig, uit eigen (niet-representieve) steekproef blijkt nog steeds dat veruit de meerderheid vindt dat zij onvoldoende kunnen lenen (banken zijn hier debet aan), niet dat de prijzen te hoog zijn (eigenaren kunnen/willen niet zakken).

  Belangrijk is dat starters weer zelf gaan nadenken en daar helpt deze special bij. Van mij moet dit op TV om een brede groep te bereiken, bijvoorbeeld voorafgaand aan een aflevering van Eigen Huis & Tuin 🙂

  Ik verwacht uiteindelijk dat starters de markt niet vlot gaan trekken, evenmin als de gebrandmerkte scheefhuurders: van nature een groep zelfstandige denkers, wars van lemmingengedrag (anders waren zij immers allang ingestapt).

  En wat die opmerking van de makelaar in dit filmpje “starters zijn bang gepraat”: ik zou eerder zeggen dat het realisme langzaam terugkeert.

 93. OBL-Rien Zegt:

  Claude: NVM publiceert per kwartaal. CBS publiceert per maand

  Bedankt Claude, mea culpa!

 94. Scrutinizer Zegt:

  Asd,

  Dat van die Nobelprijswinnnaar was me nog niet bekend. Maar wie is het? Op mij maakt die “mening van het zichzelf instandhoudend establishment” in elk geval weinig indruk. Weet bv. dat Keynes de prijs wel ontving en von Mises niet. Tja …

  Wat Italie betreft, ik vrees dat ofschoon zij misschien de eersten zijn die het licht zien en een nieuwe beweging in gang zetten, ze toch eerst door wat ellende heen zullen moeten.
  Ook al staan zij er als land in wezen zeer goed voor. Verbaasd? Wel,het gaat niet alleen om de staatsschuld maar ook om andere sectoren zoals huishoudens en bedrijven en wat de staat betreft gaat het niet slechts om reeds gecummuleerde (en middels obligaties gefinancierde tekorten) die boekhoudkundig de huidige staatsschuld vormen doch ook om de toekomstige unfunded liabilities.
  Qua totaalplaatje is Italie verreweg het beste land maar, door te grot vervlochtenheid met de rest van Europa en een hoop intenrne problemen (politiek en sociaal zoals te grote invloed van de mafia), ben ik al bij al niet optimistisch over de middellange termijnvooruitzichten van het land.
  Louter qua macrostatistiekjes al bij al wel.
  Ziehier een verhelderend artikel waaruit blijkt dat ze er beter voorstaan dan bv. BRD, NL of B
  deepresource.wordp…of-western-finances/

  Dan toch maar Latijns-Amerika, wat mij betreft.

  U gaf aan voorbereid te willen zijn om niet op het laaste moment alles te moeten doen. Dat lijkt me heel verstandig want op het laatste moment zal de crisis hier flink erger zijn dat enkele bijkomende zaken e.e.a. fors kunnen bemoeilijken of zelfs onmogelijk voor u maken.
  – Als de euro fors onderuit gegaan is, is het vastgoed in uw nieuwe land ineens wel erg duur.
  – Wellicht zijn er dan currency controls en krijgt u het geld de EU niet meer uit of is er een soort exit belasting en moet u uit solidariteit met de achterblijvers 25% betalen (wegens misgelopen erfenisbelasting voor de NL staat).
  – Bij t.z.t. een te grote toestroom zou uw bestemmingsland de lat wel eens fors hoger kunnen leggen of andere criteria aanscherpen. Bv. hogere vermogenseisen of geen toegang meer tot het zorgsysteem tenzij alles uit eigen zak betaald (m.a.w. geen mogelijkheid tot je te verzekeren) etc.

  Dus wie wacht tot het allerlaatste moment zou wel eens voor een of meer zeer onaangename verassingen kunnen komen te staan waardoor het hele project niet kan doorgaan.
  Het is m.i. dan ook erg verstandig als u er nu al wil aan beginnen.

  De meeste van die landen vereisen niet dat u er de helft van de tijd verblijft (al wordt uw verblijfsvergunning na 3 jaar niet verlengd indien u er 3 jaar lange helemaal niet was geweest maar een jaarlijkse vakantie van 2 weekjes volstaat al).
  Mits u over voldoende vermogen beschikt, is het dan ook raadzaam er nu reeds een huis te kopen en daar dan elk jaar enkele maanden te vertoeven. Zo kan de overhgang/aanpassing ook veel geleidelijker verlopen. Voordeel van landen beneden de evenaar als Chili of Uruguay is dat het er zomer is als het hier winter is (en i.g.v. Panama: dat ligt zo dicht bij de evenaar dat het daar gewoon altijd zomer is).

  Bovendien kan u het huis (afhankelijk van de ligging) ook voor vakanties verhuren.
  In Punta del Este (Uruguay) levert verhuur tijdens het zomerseizoen in elk geval meer op dan wat u jaarlijks aan rente op een spaarboekje krijgt.
  Dus heeft u wat “excess cash” dan is een 2e huis ginderachter geen slecht idee. Het kan t.z.t. uw hoofdverblijf worden maar in afwachting kan u er zelf vakantie vieren of het in Januari en Februari voor veel geld verhuren (en er alsnog in November/December en Maart/April gaan genieten).
  Ondertussen kan u nog veel tijd hier spenderen maar wel alvast een verblijfsvergunning aanvragen en t.z.t. heeft u dus een plan B klaarliggen.

  Nou, succes ermee!

 95. Deutsche Mark Zegt:

  Mooie docu van Bart.
  Vooral Maartje’s kijk op het woongebeuren bevalt me altijd prima. Ze dikt het minder aan dan de Kort, die af en toe wat overdrijft.

  Haar vergelijking met de omloopsnelheid in Duitsland vond ik heel treffend en haar verwachting dat in Nederland de omloopsnelheid naar duitse waarden gaat zakken, deel ik. Hoewel het lage niveau van landelijke gebieden bij ons niet gehaald gaat worden. Daarvoor lijkt me de mentaliteit te verschillend en is het nederlandse erf/schenkingsrecht niet geschikt. (=legale overheidsdiefstal)

  Haar tip wat het huren betreft zie ik net als enkele voorposters kritisch. Gevaarlijk terrein, dat niet voor iedere huizenbezitter geschikt is.

 96. Lars Zegt:

  Heel goede samenvatting van wat er momenteel gaande is, beter had het niet gekund denk ik. Leuk appartement heb je daar trouwens in Overveen. Heb daar 30 jaar geleden ook gewoond. Toplocatie!

 97. Deutsche Mark Zegt:

  Ken “toevallig” Haarlem/omgeving behoorlijk goed, en dus ook de buurt waar Bart’s appartement staat:

  funda.nl/koop/over…-dompvloedslaan-120/
  (hoop niet dat ie bezwaar tegen dit heeft)

  Staat even verderop precies dezelfde woning voor de dezelfde vraagprijs te koop.
  Naar mijn mening een flink stuk te hoog.
  Locatie is belangrijk, maar kan nooit alle wetten van prijs-kwaliteit-verhouding in de prullebak doen verdwijnen.
  De 83k€ van ll “uigerekend” heeft lijken me wat aan de lage kant. Ik kom op ~130k€, waarbij ik overal “standaard” heb genomen. Echte luxe heeft de woning ook niet, ondanks dat het er prima verzorgd uitziet.

 98. Deutsche Mark Zegt:

  Veel spelfouten. Sorry, ga m’n bril effe zoeken, dan zie ik toetsenbord+monitor beter. 🙂

 99. Deutsche Mark Zegt:

  Ben weer in het spamfilter beland vanwege het linkje:

  funda.nl/koop/over…-dompvloedslaan-120/

 100. Claude Zegt:

  Deutsche Mark: Ben weer in het spamfilter beland vanwege het linkje:

  Goed gevonden. Het ligt er niet aan dat Bart niet wilt: overveen.overveen.…edslaan-120-Overveen (al was de initiële vraagprijs wellicht wat enthousiast, maar ken Overveen verder niet)

 101. Claude Zegt:

  Lekker dicht bij het strand trouwens.

 102. snorkel Zegt:

  Deutsche Mark: verwachting dat in Nederland de omloopsnelheid […] gaat zakken

  Alleen daardoor zijn er dus al minder huizen nodig 😉 Die (minimaal) een maand dat een huis “onproductief” is (verhuizing oude bewoners, nieuwe keuken/vloer/verbouwing/etc, verhuizing nieuwe bewoners) als het doorverkocht wordt valt weg… want het wordt niet doorverkocht; de huidige bewoners blijven het gewoon bewonen. Scheelt ook weer een maandje HRA-kosten voor de belastingbetaler trouwens, maar dat is natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat.

  Aan de andere kant levert lagere omslagsnelheden weer minder overdrachtsbelasting e.d. op. Dus het argument dat HRA wordt ge-offset door allerlei belastingen wordt hiermee steeds zwakker en onhoudbaarder. Sterkt me weer in de gedachte dat dat hele web van huizengeld rondpompen alleen maar mogelijk was omdat het zichzelf in stand hield. Nu het piepend en krakend tot stilstand komt werken al deze multipliers juist samen om de bubble nog sneller te doen leeglopen.

 103. Deutsche Mark Zegt:

  Zo, nu lukt het wel (met heel weinig tekst).

  Ik hoop dat Bart geen bezwaar tegen m’n linkje heeft.
  Ken die buurt “toevallig” ook goed, net als Lars. (woonde er echter niet)

  De locatie is idd top, alleen de randweg vind ik iets te dicht bij de woning liggen.
  De voorzieningen zijn goed en veel is dichtbij.
  Toch ben ik van mening dat ~180k€ voor zo’n klein flatje (200m³) zelfs op deze locatie flink te duur is.

  Als ik met het linkje van ll de waarde “bereken”, komt er ipv 83k€ (ll) zo’n ~130k€ uit. Dat lijkt me eigenlijk wel realistisch, want het is een echte single/stelletje-woning. Met een klein kind gaat het nog net, maar dat is de limit. Mensen die dit kopen en nog een gezin met >=2 kinderen plannen, moeten dus later weer verkassen. Dat neemt veel potentiele vraag weg.

  Hoe zeer deze locatie “overgewaardeerd” wordt blijkt wel als ik huizen ga zoeken, die ik met mijn 230k€-huis in Dld. kan vergelijken (505m³huis+235m³kelder/garage).
  Dan beland ik bij vraagprijzen rond de 7 ton. Kompleet van de pot gerukt, en zelfs -30% imho veel te duur.
  In dit segment gaat nog veel gebeuren. Aan de vaak oubollige inrichting is te zien, dat medelijden overbodig is: deze verkopers cashen bij ~4 ton ipv 7 ton gewoon wat minder overwaarde. Restschuld lijkt me daar niet het probleem, want die huizen zijn eeuwig lang geleden voor een habbekrats gekocht.

  Bart kan ik adviseren snel te zakken (~150k€), als ie denkt met z’n gezin meer ruimte nodig te hebben. (bv 2 kinderen)
  Doet wellicht pijn, maar de patient overleeft tenminste!
  Met z’n tweeen kun je natuurlijk lekker blijven zitten, maar dat kan wel eens lang gaan duren.
  Eén huis per leven, zoals in Dld. heel normaal is, gaat in NL voor veel mensen ook de standaard worden. Heel lullig voor kopers die nu te klein koopwonen, maar wel de realiteit.

 104. Deutsche Mark Zegt:

  Claude: Het ligt er niet aan dat Bart niet wilt

  Nee, het komt door linkje+teveel tekst, dat weet ik inmiddels. Oplossing: linkje en tekst verdelen over 2 posts.

 105. Deutsche Mark Zegt:

  snorkel: Sterkt me weer in de gedachte dat dat hele web van huizengeld rondpompen alleen maar mogelijk was omdat het zichzelf in stand hield. Nu het piepend en krakend tot stilstand komt werken al deze multipliers juist samen om de bubble nog sneller te doen leeglopen.

  Gaf Maartje in het interview ook al aan.
  De spiraal naar beneden is zelfversterkend, net zoals het op weg naar boven was. Alleen toen deed het geen pijn.

 106. Alexander Zegt:

  @Claude

  Ik had reactie geschreven maar na het indrukken van ‘reactie verzenden’ werd de reactie niet geplaatst. Vervelend.

  Nou ja. Het komt erop neer dat leningen voor restschuld zorgen voor een verlaging van de prijzen. Dat zou op zich beter zijn voor iedereen. Behalve voor de banken. Want die zijn hun onderpand in waarde dalen. Meer mensen komen onder water te staan. Banken krijgen een slechtere onderpand-positie en moeten daardoor hogere rente betalen op internationale kapitaalmarkten. Wordt ook lastig om te voldoen aan internationale normen.

  Daarom: de Rabobank (alle banken eigenlijk) zullen er niet blij mee zijn.

 107. Adamus Zegt:

  FT,

  Starter is iemand die middels hypotheek wordt opgenomen in de heilige graal van de “schuldgedreven politieke ecomie” en dan ook verslaafd wordt en blijft aan meer schuld in de toekomst.

 108. Keesje Zegt:

  Gaan we dit soort funda teksten vaker krijgen?

  Wegens faillissement van € 425.000,– voor € 299.000,– ! Halfvrijstaand (dus geen buren aan een kant en extra lichtinval in de woonkamer) herenhuis met eigen carport voor een veilingprijs, een unieke kans en per direct beschikbaar

  funda.nl/koop/amst…van-der-leeklaan-51/

  Dit is overkgens voor de buurt goedkoop.

 109. ulrich Zegt:

  @FT de getoonde huizen zijn allemaal niet meer op funda?!?

 110. ll Zegt:

  Deutsche Mark: De spiraal naar beneden is zelfversterkend

  Gaat ie niet sneller naar beneden omdat die eeuwige 2% inflatie standaard in de modellen naar boven al zijn geprogrammeerd ?

  IMF maakte ook zo’n soort programma-foutje, maar daar kwamen ze wel errug laat achter trouwens………

  Jesse wees er ook al op ….. 🙂

 111. Adamus Zegt:

  Goeie video! Je zat wel tegenover de mensen -de ingewijden-met de vlotte babbel.

  Conclusie: er zijn hutten genoeg, veel van hetzelfde en allemaal voldoen ze aan het bouwbesluit. Misschien dat omkatten bedrijfsruimten voor de gewilde variatie kan zorgen? “Ik woon in the Wall bij Leidsche Rhein” rtvutrecht.nl/nieu…idsche-rijn-verkocht overal loopt bloed door de stromen…….
  @DeKort: grote gros kan geen €140K betalen, ook niet als huurder, zou immers op >€1000pmnd zijn. Niet eens de helft is haalbaar! Die huizen moeten teruggeboekt worden naar <€50K -de stichtingskosten van 1980…….

  Btw: Bromet&dochters geven cursus in filmpjes maken etc.

  Ik vond filmpje informatief en bevestigend. Doe het maar eens 🙂

 112. ll Zegt:

  Ondertussen in Ierland.

  3/4 van de bevolking is al uitgekleed en voor de bus gegooid ……….

  independent.ie/bus…-homes-29095871.html

 113. ll Zegt:

  Voor de bus gegooid copyright wie ?????? NHZ ? Adamus ?

 114. Floor Zegt:

  Ondertussen nogmaals in den Haag 🙂
  ftm.nl/original/hu…rijd-met-de-wet.aspx

 115. Adamus Zegt:

  ll:
  Ondertussen in Ierland.

  3/4 van de bevolking is al uitgekleed en voor de bus gegooid ……….

  independent.ie/bus…-homes-29095871.html

  “USwitch said homeowners could save up to €250 on the cost of electricity and gas by seeking out the best value options in the market.”

  Komt in de sfeer van “rekenrente veranderen” en probleem is opgelost.

 116. cartoonist Zegt:

  ll: Ondertussen in Ierland.

  3/4 van de bevolking is al uitgekleed en voor de bus gegooid ……….

  De criminele ‘volksvertegenwoordiging’ heeft de banken carte blanche gegeven om d.m.v. krdietcontractie en gratis geld voor de insiders de reguliere bevolking uit te kleden en daarna voor de bus te gooien.
  De krediet contractie laat de huizenprijzen door het putje gaan en veel gewone mensen zitten tot over hun wenkbrouwen in de schulden.
  Het gratis geld voor de insiders zorgt voor een gigantische inflatie van superluxe gebruiksartikelen (zoals rolex, ferrari etc)en energie.
  Ik verwacht dat dit model overal in Europa ingevoerd zal worden.
  Alleen IJsland lijkt de dans te ontspringen.

 117. Adamus Zegt:

  Floor:
  Ondertussen nogmaals in den Haag
  ftm.nl/original/hu…rijd-met-de-wet.aspx

  “het tegengaan van scheefwonen”. Nee hoor, er moet twee miljard worden binnengehaaald bij -natte vinger- 150.000 huurders. Gaan die nu >1000 euro pmnd extra betalen?

 118. cartoonist Zegt:

  ll,

  De Ierse ‘volksvertegenwoordiging’ heeft de banken carte blanche gegeven om d.m.v. krdietcontractie en gratis geld voor de insiders de reguliere bevolking uit te kleden en daarna voor de bus te gooien.
  De krediet contractie laat de huizenprijzen door het putje gaan en veel gewone mensen zitten tot over hun wenkbrouwen in de schulden.
  Het gratis geld voor de insiders zorgt voor een gigantische inflatie van superluxe gebruiksartikelen (zoals rolex, ferrari etc)en energie.
  Ik verwacht dat dit model overal in Europa ingevoerd zal worden.
  Alleen IJsland lijkt de dans te ontspringen.

 119. Ma Ling Zegt:

  Claude:
  NVM is de laatste tijd juist een van de meer realistischere spelers in deze markt.

  Claude Hukker 😉

  Floor: Ondertussen nogmaals in den Haag
  ftm.nl/original/hu…rijd-met-de-wet.aspx

  Tsja, die Blok toch. Moet enerzijds bewijzen dat ie geen informatie heeft achtergehouden -gokje: loopt uit op een sisser- en vervolgens de wet aanpassen aan zijn woonakkoord.

  Maar dat laatste vertrouw ik de VVD dan wel weer toe.

  Adamus: “het tegengaan van scheefwonen”. Nee hoor, er moet twee miljard worden binnengehaaald bij -natte vinger- 150.000 huurders. Gaan die nu >1000 euro pmnd extra betalen?

  Heb jij toevallig data over de huishoudinkomens van de huurders? Of m.a.w: enig idee hoe groot de groep 33.000 – 43.000 is en de groep boven € 43k?

  Iemand?

 120. ll Zegt:
 121. Dawg Zegt:

  Ma Ling: Heb jij toevallig data over de huishoudinkomens van de huurders? Of m.a.w: enig idee hoe groot de groep 33.000 – 43.000 is en de groep boven € 43k?
  Iemand?

  ‘k Had onderstaande link van een brief over scheefwonen van de toenmalig minister Van der Laan aan de TK uit 2009 al een paar draadjes eerder gezet.

  woonbond.nl/downlo…_scheefwonen_vdl.pdf

  Uit de twee tabellen in de bijlage van de brief blijkt dat 466.000 corporatiehuurders (16,6%) meer dan € 40.120 en 370.000 (13,2%) meer dan 1,5 x modaal verdient.

 122. Steven Zegt:

  Het blijft natuurlijk van de gekke dat ze het geld weg willen halen van modaalverdieners die fiat panda’s huren gebruiken voor andere modaal of bovenmodaal verdieners die Ferrari’s hebben geleend. Anders kan ik het echt niet zien. Die sociale huurwoningen zijn overigens echt niet zo goedkoop meestal. Ik betaal (voel me overigens niet zielug of zo hoor..) 518 euro per maand voor een betonnen hut. Mocht dat echt veel te weinig zijn voor het gebodene dan wil ik best meer betalen, maar daar kijken ze niet eens naar! (rare snuiters die Romeinen zou Obelix zeggen)

 123. Steven Zegt:

  En gebruiken voor.. (pff sorry grammatica)

 124. tufkaj Zegt:

  Nothus: Correctie voor huishoudinkomen?

  woningmarktcijfers…woz-in-1999-en-2010/ 😉

 125. Emiel Zegt:

  Hoi Bart,

  Ik volg deze site al heel lang, maar heb nog nooit een reactie geplaatst! Echter ik vond het bij deze gepast je een compliment te geven, bij deze!

 126. Adamus Zegt:

  “Volgens mij is de belangrijkste oplossing voor het wereldvoedselprobleem te vinden in meer welvaart. Rijkere consumenten zijn structureel in staat prijzen te betalen waartegen boeren en tuinders rendabel kunnen produceren.”

  (Klaas Johan Osinga is sinds 1999 werkzaam als beleidsspecialist bij LTO Noord/LTO Nederland). …….Hij is afgestudeerd in Wageningen.)

  Totaal OffTopic, maar zou ook een oplossing voor de woningmarkt kunnen zijn 🙂

 127. Adamus Zegt:

  cartoonist: De criminele ‘volksvertegenwoordiging’ heeft de banken carte blanche gegeven om d.m.v. krdietcontractie en gratis geld voor de insiders de reguliere bevolking uit te kleden en daarna voor de bus te gooien.
  De krediet contractie laat de huizenprijzen door het putje gaan en veel gewone mensen zitten tot over hun wenkbrouwen in de schulden.
  Het gratis geld voor de insiders zorgt voor een gigantische inflatie van superluxe gebruiksartikelen (zoals rolex, ferrari etc)en energie.
  Ik verwacht dat dit model overal in Europa ingevoerd zal worden.
  Alleen IJsland lijkt de dans te ontspringen.

  Gratis? Geld toe krijgen.

  telegraph.co.uk/fi…-interest-rates.html

 128. Frans Zegt:

  Adamus:
  “Volgens mij is de belangrijkste oplossing voor het wereldvoedselprobleem te vinden in meer welvaart. Rijkere consumenten zijn structureel in staat prijzen te betalen waartegen boeren en tuinders rendabel kunnen produceren.”

  (Klaas Johan Osinga is sinds 1999 werkzaam als beleidsspecialist bij LTO Noord/LTO Nederland). …….Hij is afgestudeerd in Wageningen.)

  Totaal OffTopic, maar zou ook een oplossing voor de woningmarkt kunnen zijn

  Het is natuurlijk volkomen kul wat Osinga daar zegt, maar goed…

 129. Frans Zegt:

  Frans: Het is natuurlijk volkomen kul wat Osinga daar zegt, maar goed…

  Waarom dan?

 130. Dawg Zegt:

  Frans,

  Lijkt me geen kul wat Osinga beweert, maar meer een open deur.

 131. maarten Zegt:

  nu op nederland 2 Arnoud Boot, de woekerpolissen zijn genationaliseerd…

 132. maarten Zegt:

  Woekerpolissen kunnen niet worden afgekocht, want teveel geld, elke schadeclaim, minder opbrengst voor de belastingbetaler

 133. Deutsche Mark Zegt:

  tufkaj,

  Is beter nu. Prima!

 134. Adamus Zegt:
 135. Adamus Zegt:

  Frans: Het is natuurlijk volkomen kul wat Osinga daar zegt, maar goed…

  Aparte redenatie blijft het. Geef de starter meer geld en het treintje komt weer opgang. Ademt maakbaarheid.

 136. asd Zegt:

  @94(Scrutinizer),

  Zou zeggen: geen speld tussen te krijgen! Voor het meer dan overgrote deel eens met je verhaal.

  Wat mij optimistisch stemt is, dat er wereldwijd de nodige krachten aan het werk zijn, “die vroeg of laat toch zullen afrekenen met de verkregen verworvenheden”, zonder dat dat direct oorlog hoeft te betekenen.

  Wat die krachten betreft, moet in de recente tijden worden gedacht aan de invloed van econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, alsmede van hoogleraar Mauro Gallegati, die met Stiglitz heeft samengewerkt aan de Columbia University te New York.

  Beide topeconomen staan voor een andere samenleving, dan die we kennen als “geprägt door het Neo-Liberalisme” en zijn bereid nieuwe politieke bewegingen in Italië te ondersteunen: bijvoorbeeld de vijf sterrenbeweging van Beppe Grillo.

  Hoewel, die zal in het begin vast en zeker geïgnoreerd worden door de gevestigde politici, ook van links. En dat is deels ook aan hem zelf te wijten: hij blijft een komiek, die desondanks heel wat los heeft gemaakt bij de Italiaanse (en verdere Zuideuropese) bevolking.

  Zeer lezenswaardig is een desbetreffend artikel in de “Gazzetta del Sud” van 26 februari 2013: “Grillo’s 5 Star Movement can count on Stiglitz star-power”.

  Uiteindelijk blijft toch min of meer gelden: “vluchten kan niet meer”. Zo had ik ooit eens een buurman, die met zijn gezin uit angst voor de Russen is geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland, alwaar ze recentelijk zijn getroffen door een aardbeving. Zo zie je maar.

  Een andere interessante figuur, die een betere samenleving voor staat is de Duits-Franse topdiplomaat Stephane Hessel, verzetsheld en schrijver, die juist op 95-jarige leeftijd is overleden. Hij riep jonge mensen op zich boos te maken.
  Maar wel kleur bekennen: ga je voor je zelf of ga je planeetbreed? “That’s the question”.

 137. Adamus Zegt:

  Adamus:
  foodlog.nl/artikel…t-de-sector-om-zeep/

  Rabootje, rabootje.

  Het financieringstreintje wordt bij een reactie uit de doeken gedaan. O.a. Bank wil opstallen financieren op pachtgrond als de grond van de bank is.

 138. maarten Zegt:

  asd,

  Planeetbreed? eerst maar eens met de buurtjes overweg…

 139. maarten Zegt:

  toneelstukje van Dijsselbloem (tocht langs dichte deuren aanschuiven bij allerlij lui)door Bodar als kinderachtig genoemd bij P&W
  http://www.youtube.com/watch?v=SUxGUyfOI_s

 140. Frans Zegt:

  Frans: Waarom dan?

  Even een telefoon, maar nu dan:
  Allereerst omdat de tuinder en de boer ook consumenten zijn, dus een hond die in zijn eigen staart bijt?
  Nee, dat bedoel ik niet, ik bedoel dat het niet om “meer welvaart” gaat maar om een eerlijke verdeling, en DE belangrijkste factor in het geheel corporate fascism is en internationale roof van “ontwikkelingslanden”.
  Wat Osinga alleen maar bedoeld is: hoe kunnen we het meest geld verdienen. Verder ontbreekt elke diepere kijk in de materie en is het vanuit een wat dieper begrip een totaal nutteloze, nietszeggende kul opmerking van het gehalte “wij van WC eend”.

 141. Adamus Zegt:

  maarten:
  toneelstukje van Dijsselbloem (tocht langs dichte deuren aanschuiven bij allerlij lui)door Bodar als kinderachtig genoemd bij P&W
  http://www.youtube.com/watch?v=SUxGUyfOI_s

  Maar goed gepareerd door Samson: “kapotjes voor afrika en opkomen voor zwakken”. Hij kreeg een boel spreektijd.

 142. Frans Zegt:

  maarten:
  nu op nederland 2 Arnoud Boot, de woekerpolissen zijn genationaliseerd…

  Shit, dat krijg je ervan als je geen TV kijkt! Dat zou ik graag willen kijken (uitz. gemist): hoe heet het programma? (of tijd)

 143. Adamus Zegt:

  Frans: Even een telefoon, maar nu dan:
  Allereerst omdat de tuinder en de boer ook consumenten zijn, dus een hond die in zijn eigen staart bijt?
  Nee, dat bedoel ik niet, ik bedoel dat het niet om “meer welvaart” gaat maar om een eerlijke verdeling, en DE belangrijkste factor in het geheel corporate fascism is en internationale roof van “ontwikkelingslanden”.
  Wat Osinga alleen maar bedoeld is: hoe kunnen we het meest geld verdienen. Verder ontbreekt elke diepere kijk in de materie en is het vanuit een wat dieper begrip een totaal nutteloze, nietszeggende kul opmerking van het gehalte “wij van WC eend”.

  Zo las ik het ook. En vond het nog een metafoor voor de woningmarkt ook.

 144. Frans Zegt:
 145. Frans Zegt:

  Ook een beetje vanuit dit perspectief naar de wereld kijken?
  silverdoctors.com/…e-historic-collapse/

 146. Adamus Zegt:

  Frans: Shit, dat krijg je ervan als je geen TV kijkt! Dat zou ik graag willen kijken (uitz. gemist): hoe heet het programma? (of tijd)

  nieuwsuur.nl/onder…gen-woekerpolis.html

 147. Frans Zegt:
 148. Frans Zegt:

  23.50 minuut slaat op (totale) aflevering uitzending gemist, niet op (betere link) bovenstaande link van Adamus.

 149. Frans Zegt:

  Goed: Dijsseltje wist er dus (natuurlijk) vanaf dat een paar 10 miljard aan “probleempjes” aan de SNS vast kleefden.
  Met de “redding” van SNS is de deconfiture van het verschijnsel bank vertraagd: het nogal slordig staat op de CV van banken in het algemeen dat vele, vele miljarden van burgers zomaar foetsie zijn. Met faillisement komt de schade in een klap hard aan, moet meteen het verlies worden genomen.
  Verder ben ik er nog niet achter wat de belangen zijn om de grote vastgoedpositie niet te willen liquideren: waarschijnlijk hetzelfde: het eerste zou je een vorm van price finding kunnen noemen, het laatste is dat ook. Dan wordt publiekelijk (dus ook in de financieele wereld) ineens bekend wat de rommel waard is, waarvoor hij op de balans stond, en je raad het nooit, deze rommel staat ook op de balansen van talloze andere banken. Het is wat speculatief, maar ik denk dat alle problemen in de financieele wereld zo lang het nog gaat zoveel mogelijk en zo geruisloos mogelijk worden weggemasseerd om zolang mogelijk de big bang uit te stellen.
  Nogmaals de link silverdoctors.com/…e-historic-collapse/

  Daar een kijkje achter de schermen. Een aantal weken geleden heb ik hier de open vraag gesteld of men ook niet vond dat je aan het kijken was naar een trein die in slow motion het ravijn in stort: grappig genoeg gebruikt deze schrijver vrijwel hetzelfde beeld!! 🙂

  Ook al heb ik weinig verstand van de details van de huizenmarkt an sich, ik zal me in het vervolg maar nog bewuster me richten op het duiden van de grote lijnen op de wel bekende niet subtiele maar zeer duidelijke manier: daar heb ik de meeste lol in. Naar de vele zeer ter zake kundige hardcore huizenbubbelaars kijk ik met grote bewondering, mijn sterkste kant is dat niet.

 150. Frans Zegt:

  Van bovenstaande link, coming to the Netherlands SOON!! (it already started)

  “28) HOW WILL THE USGOVT BUDGET DEFICIT BE FINANCED AND COVERED ??

  The only exit ramp that might be seen is with the USGovt and its deficit finance. The likelihood grows every month for a major oppressive event, where private US pension funds (IRA, 401k, Keough, managed pension, etc) are forced to cover the USGovt deficit in the form of special USTreasury Bonds which also cover a portion of the USAgency Mortgage Bonds. The US citizenry is captive to the desperate whims of the USGovt and its bankrupt condition, sure to dole out desperate policy actions.”

 151. magnum Zegt:

  Prima filmpje. Maartje Mertens is mijn favo.

  Helemaal lef met je eigen situatie als casus. Jammer dat hier #s######s voorbij komen die je even moeten gaan zitten outen. Jammer.

  Overweeg je nog een volgend deel.? Voor een volgend deel zou ik er nog wel een paar items weten die het umfeld een beetje kunnen beschrijven.

  Jos Koets. Van iex punt nl over de nieuw financierbaarheidsregels en wat dat voor prijzen gaat betekenen. (on)mogelijkheden voor ZZP’ers en draaideurbanen om een financiering te krijgen.

  Wat ik altijd mis bij mensen met een (groten)deels aflossingsvrije hypotheek : wat is/was, om maar eens een kreet van de venture capitalist te gebruiken, hun exit strategie. Wat was de bedoeling destijds van zo’n soort hypotheek. Doorbetalen na 65 van een middelloonregeling pensioen. Of wachten op die ene erfenis of de jackpot. Boeiend om het eens uitgesproken uit hun mond te horen.

  Daartegenover de eerste de beste Financieel/fiscaal planner die gaat uitleggen hoe voor mensen waar na 30 jaar de HRA vervalt (dat is over 18 jaar voor de eerste lichting) en vanaf die dag hun rentelasten Bruto = Netto zien worden en hun slechts zeer gedeeltelijk afgeloste huis niet meer kunnen betalen en massaal moeten gaan downseizen en wat dan. Bij de kinderen inwonen

  In dat kader is ook een verhaal over asset meltdown aardig, denk ik. Al tig jaar een van mijn stokpaardjes. Wat als van verzekeraars en pensioenfondsen hun cash out aan uitkeringen hoger gaat worden dan hun cash in aan premies en voor boomers op pensioen massaal hun NL assets moeten gaan uitponden om aan hun verplichtingen te voldoen. Wie gaat dat allemaal kopen en waarom en vooral tegen welke prijzen denkt iedereen.

  Iemand van bijvoorbeeld het NIBUD (maar die wel rekening met ALLE kosten kan houden) die komt uitleggen wat TCO betekend en hoe dat voor een eigenhuis gaat werken i.c.m de overige en vooral ook toekomstige kosten van leven. Stijgende kosten energie, Opleiding, Kosten levensonderhoud en eigen oude dags voorziening. Wel 40% v het huidige inkomen vastleggen voor huisvesting maar die andere 60% totaal niet. Merkwaardig.

  Een of andere beleidsneus die de invloed van het begrip ‘zelfstandige woonruimte’ in fiscale en sociale wetten eens voor ons gaat duiden. B.v. Iemand in huis nemen en etage onder verhuren als AOW’er met klein pensioen = 20-30% AOW korting dus laat men dat wel uit hun hoofd om een deel van het te grote huis onder te verhuren. Zou een hoop kunnen schelen aan beschikbare woonruimte. Mantelzorg, Studenten die goedkoper en beter kunnen wonen en minder hoeven te lenen. Etc.

  Een demograaf. Een die kan uitleggen hoe de samenstelling en volume van het aantal starters al is gewijzigd en nog verder zal gaan veranderen. Bovendien steeds groter aandeel daarin 2e en 3e generatie nieuwe Nederlanders waar eigen woning bezit cultureel niet bon ton was en is. Kijk maar eens naar eigen woning bezit uit de mediterrane landen max. 15-18% en zijn die gekocht hebben, zijn burned door de huidige daling.

  etc etc.

 152. maarten Zegt:

  over sns op zh
  gepresenteerd als voorbeeld hoe het wel moet:
  zerohedge.com/cont…nk-bailouts-eurozone

 153. Nothus Zegt:

  Ha, toevallig voor Nothus bijzonder goede vergelijking. In het algemeen maakt het ook duidelijk dat huizenprijs vs inkomen flink gestegen is.

  tufkaj: woningmarktcijfers…woz-in-1999-en-2010/

 154. ll Zegt:

  Gemist ? 🙂

  De huizenmarkt is een piramidespel.

  ‘In de Nederlandse polder zijn het de bouwers en de banken die hun eigen politici in de zak hebben en samen rommelen ze een natie het ravijn in.’

  mt.nl/364/72719/lu…en-piramidespel.html

 155. snorkel Zegt:

  Niet echt verrassend:

  Huurverhoging Blok is (nog steeds) onwettelijk zegt Jan-Hein Strop: twitter.com/janhei…s/306793158052806656 – volgens advocatenkantoor nu zelfs onwettiger dan de vorige keer.

 156. Claude Zegt:

  Iemand met dezelfde conclusies als in de video van Bart:

  “Wij gaan er gewoon van uit dat elke starter staat te springen om een trotse huizenbezitter te worden maar dat zoiets met de steeds strengere hypotheekregels zo langzamerhand onmogelijk is geworden. Och arm…..Terwijl dat die starter misschien niks kan schelen!”

  spacemakers.nl/201…s-happy-huurder.html

 157. Ma Ling Zegt:

  Nieuwsbrief vastgoedmarkt: “Er moeten dringend meer woningen in Amsterdam worden gebouwd. Want één nieuwe woning brengt zo’n negen verhuizingen op gang.”
  Aldus van Poelgeest.
  ook te lezen via http://amsterdam.groenlinks.nl/node/94612

 158. Adamus Zegt:

  ll:
  Gemist ?

  De huizenmarkt is een piramidespel.

  ‘In de Nederlandse polder zijn het de bouwers en de banken die hun eigen politici in de zak hebben en samen rommelen ze een natie het ravijn in.’

  mt.nl/364/72719/lu…en-piramidespel.html

  Mooi hé, die schuldgedreven politieke economie 😉

 159. Adamus Zegt:

  Ma Ling:
  Nieuwsbrief vastgoedmarkt: “Er moeten dringend meer woningen in Amsterdam worden gebouwd. Want één nieuwe woning brengt zo’n negen verhuizingen op gang.”
  Aldus van Poelgeest.
  ook te lezen via http://amsterdam.groenlinks.nl/node/94612

  Bah, groene stront.

 160. Constance Zegt:

  Scrutinizer: Weet bv. dat Keynes de prijs wel ontving en von Mises niet. Tja …

  Onjuist, Keynes ontving nooit een ‘Nobelprijs’, deze prijs van een Zweedse bank werd in 1969 ingesteld en wordt niet postuum toegekend.

  Dat Mises hem niet ontving lijkt me terecht, de man die te midden van de ellende van de jaren 30 als adviseur van de austro-fascist Dolfuss en als lid van diens “Vaterlandische Front’ zijn eigen versie van “quils mangent de la brioche” ontwikkelde, heeft aan de economische theorie weinig meer dan ‘a chain of tautologies’ (James Buchanan) bijgedragen.

  Overigens Stiglitz is een new-keynesian, Gallegati een mathematisch econoom van de neo post-keynesiaanse variant.

 161. Adamus Zegt:

  Ma Ling,

  “Talentvolle mensen kunnen de stad niet in omdat er teveel betaalbare woningen zijn.”
  Integendeel. Juist de beginnende App-ontwikkelaars, softwarebouwers, industrieel ontwerpers en werktuigbouwkundigen zijn vaak aangewezen op betaalbare woningen. Ze verdienen allemaal zo rond de 2250 bruto per maand. Een salaris waarmee je maximaal zo’n 600 euro huur per maand kan betalen. Zij hebben dus betaalbare woningen nodig.”””””

  Allemaal recht op sociale huurwoning. Kom de stad maar binnen met je huurwoningapp.

 162. Adamus Zegt:

  Constance: Onjuist, Keynes ontving nooit een ‘Nobelprijs’, deze prijs van een Zweedse bank werd in 1969 ingesteld en wordt niet postuum toegekend.

  Dat Mises hem niet ontving lijkt me terecht, de man die te midden van de ellende van de jaren 30 als adviseur van de austro-fascist Dolfuss en als lid van diens “Vaterlandische Front’zijn eigen versie van “quils mangent de la brioche” ontwikkelde, heeft aan de economische theorie weinig meer dan ‘a chain of tautologies’ (James Buchanan) bijgedragen.

  Overigens Stiglitz is een new-keynesian, Gallegati een mathematisch econoom van de neo post-keynesiaanse variant.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_von_Mises

 163. snorkel Zegt:

  Adamus,

  Misschien is van Poelgeest confuus? Hij ziet appbouwers aan voor appartementbouwers? 😉

 164. Adamus Zegt:

  Constance,

  Warlord Obama heeft prijsje ook op mogen halen.

 165. Adamus Zegt:
 166. Mastah Zegt:

  Adamus: “Talentvolle mensen kunnen de stad niet in omdat er teveel betaalbare woningen zijn.”
  Integendeel. Juist de beginnende App-ontwikkelaars, softwarebouwers, industrieel ontwerpers en werktuigbouwkundigen zijn vaak aangewezen op betaalbare woningen. Ze verdienen allemaal zo rond de 2250 bruto per maand. Een salaris waarmee je maximaal zo’n 600 euro huur per maand kan betalen. Zij hebben dus betaalbare woningen nodig.”””””

  De conclusie is dus eigenlijk: wonen is te duur. Als je als iemand die een vrij succesvolle start maakt (2250 bruto voor je eerste baantje heb je toch vaak minimaal een HBO opleiding) niet eens een betaalbaar flatje kan vinden en aangewezen bent op sociale huur, is er gewoon iets grondig mis met de betaalbaarheid in het huidige systeem.
  Trouwens, meeste andere laat-twintigers die ik ken, gaan wanneer ze in een van de grote steden gaan werken (en ze nog geen partner hebben waar ze mee willen samenwonen) eigenlijk altijd in een soort van semi-studentenhuis wonen. Dus op kamers, maar dan waar alle huisgenoten werken.

  Het is alleen een heel zielige constatering dat deze groep werkenden, die productief zijn en belasting betalen, op zo’n kamertje wonen. Terwijl degenen die niet werken na een tijdje op de wachtlijst te hebben gestaan in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een-gezinswoning, zelfs al hebben ze een 1-persoonshuishouden :-S
  Een omgekeerde wereld, toch?

 167. Floor Zegt:

  Wat een mannetje toch hè die Rutte, daar moeten we deze oorlog mee winnen.
  geenstijl.nl/mt/ar…ijd_voor_wat_an.html

 168. Wilbert Zegt:

  magnum:

  Een demograaf. Een die kan uitleggen hoe de samenstelling en volume van het aantal startersal is gewijzigd en nog verder zal gaan veranderen.
  etc etc.

  Nou ben ik geen demograaf, maar ik was gisteren toevallig al begonnen met de cijfers die ik er eens over had verzameld weer eens af te stoffen. Er kwam iets tussen daardoor waardoor ik niet tot posten toekwam en ik had ze bijna weer laten verstoffen, maar omdat het zo mooi bij jouw verhaal aansluit hierbij alsnog…

  Veel tabellen en cijfers. Ik heb er wat duiding bij geschreven, maar ook zonder mijn commentaar zijn de tabellen duidelijk genoeg. Vanwege de lengte en hoeveelheid links is deze post in drie stukken gehakt:

  Het grafiekje waarin gesteld wordt dat de huizenprijzen in 2030 weer het niveau van de top bereikt gaan hebben heeft een heel hoog wishfull-thinking gehalte.

  Gekeken naar het aantal personen en het aantal huishoudens per 5 jaars leeftijdsgroep:

  0-5…jaar ..918.736 –
  5-10..jaar ..968.692 –
  10-15.jaar 1.009.231 –
  15-20.jaar ..998.095 .58.270
  20-25.jaar 1.049.537 345.751
  25-30.jaar 1.011.311 527.113
  30-35.jaar 1.009.259 572.414
  35-40.jaar 1.071.786 613.487
  40-45.jaar 1.288.553 751.958
  45-50.jaar 1.297.305 772.891
  50-55.jaar 1.216.443 728.797
  55-60.jaar 1.104.542 664.845
  60-65.jaar 1.070.490 654.412
  65-70.jaar ..874.056 549.212
  70-75.jaar ..649.753 428.268
  75-80.jaar ..506.544 355.916
  80-85.jaar ..368.582 271.341
  85-90.jaar ..215.887 155.944
  90-95.jaar …82.293 .52.571
  95+…jaar …19.253 ..9.634

  statline.cbs.nl/St…&D4=l&VW=T

  statline.cbs.nl/St…&D3=l&VW=T

  De 874.056 personen van 65-70 jaar bewonen 549.212 woningen, dat is meer dan de huidige 1 miljoen 25-30 jarigen aan woningen gebruiken. Deels te verklaren doordat ouderen vaker eenpersoonshoudens vormen, bijvoorbeeld na wegvallen partner. Hoelang zullen 65-70 jarigen nog in hun woning zitten? Over 15 jaar bereiken de oudsten de 85 jarige leeftijd, wat de gemiddelde levensverwachting is.

  Over 15-20 jaar zijn de kinderen die nu 5-10 jaar zijn de vragers. Dat zijn er nu zelfs minder dan een miljoen.

  De 5 jaar jongere groep, de 60-65 jarigen, heeft zelfs nog eens ruim 100.000 woningen meer, het aantal 0-5 jarigen komt niet eens in de buurt van een miljoen.

  Het is een stuk waarschijnlijker dat de huizenprijzen in 2030 fors gaan wegzakken (als ze dat niet al zijn tegen die tijd) dan dat er op dat moment een herstel gaat volgen. Er gaan op dat moment jaarlijks meer woningen vrijkomen dan dat er vraag is van starters.

  >>

 169. Wilbert Zegt:

  Vervolg van vorige post, deel 2/3

  Andere tabel, soortgelijke data:

  statline.cbs.nl/St…47,52,57,l&VW=T

  Dit geeft een heel mooi historisch overzicht. Over de diagonaal kun je een 5 jaars groep in de tijd volgen.

  Als je naar de tabel kijkt dan zie je dat de verhalen over de allesbedreigende grijze golf onzin zijn. De grijze golf is slechts de schuimkop op de tsunami die over de huizenmarkt, maar ook over de arbeidsmarkt is gerold en die nu begint terug te trekken. Die tsunami (ik realiseer me dat het woord wat beladen is geraakt, maar het beschrijft perfect het gedrag) is geen golfje van een paar jaar, maar heeft een lengte van zo’n 30 jaar.

  Allerlei grafiekjes over de afgelopen 30 jaar zijn gebaseerd op het maar blijven komen van water. Die grafiekjes en daaruitvolgende voorspellingen kun je weggooien, er komt geen herstel meer naar een niveau dat in die grafiekjes past.

  Kijk naar het aantal 25-35 jarigen, de starters of de groep die hun starterswoning wil verlaten en de eerste serieuze woning wil gaan kopen:

  In 1992: 2,6 miljoen 25-35 jarigen
  In 1997: 2,6 miljoen 25-35 jarigen
  In 2002: 2,4 miljoen 25-35 jarigen
  In 2007: 2,0 miljoen 25-35 jarigen
  In 2012: 2,0 miljoen 25-35 jarigen

  Waarom loopt de startersmarkt vast? Ik hoor nooit iemand zeggen dat het komt doordat het aantal jongeren met bijna een kwart is afgenomen. Het komt altijd door de crisis en die vervelende banken die geen krediet willen verlenen.

  In de laatste tabel zie je ook de terugval van het aantal 0-5 jarigen in de jaren 80, dat is destijds ‘opgelost’ door veel immigranten toe te laten. Daardoor valt het aantal 25-35 jarigen nu nog mee.

  Zonder migratie, het aantal 0-5 jarigen in 1977-1987 doorgetrokken, waren we uitgekomen op:
  In 2007: 1,84 miljoen 25-35 jarigen
  In 2012: 1,77 miljoen 25-35 jarigen

  Een behoorlijk stuk lager dus. Vergelijk dan het huizenbezit van de autochtonen en de allochtonen in ons land:

  statline.cbs.nl/St…TB=G3%2cG2&VW=T

  Herkomst: Nederland 62,5%
  Herkomst: Westers 47,8%
  Herkomst: Niet-westers 24,7%

  >>

 170. Wilbert Zegt:

  Vervolg van vorige post, deel 3/3

  Vanaf een andere hoek een blik op de huizenmarkt, aansluitend op wat KdK in dit fimpje zegt:

  statline.cbs.nl/St…%2cG2%2cG1&VW=T

  Aantal huishoudens en aantal met eigen woning:
  Totaal particulier huishouden 7.337 4.214
  Totaal eenpersoonshuishouden. 2.617 ..903

  Van alle 7.337k huishoudens wonen er 3.123k in een huurwoning.
  Van alle 2.617k eenpersoonshuishoudens wonen er 1.714k in een huurwoning.

  Liefst 54,9% van alle hurende huishoudens was in 2011 dus alleenstaand. Samen vormen ze 23,4% van alle huishoudens.

  Als vandaag alle eenpersoonshuishoudens hun huur zouden opzeggen dan staan er op 1 april bijna een kwart van alle woningen in Nederland leeg. Dat geeft goed aan hoe relatief het gebrek aan woningen en hoe ongelofelijk snel we bij economisch zwaar weer opeens een woningoverschot kunnen krijgen.

  <<

 171. Floor Zegt:

  En mocht het taalgebruik van geenstijl u iets te grof in de oren klinken, dan onderstaand een ‘beschaafder’en bovendien wat meer uitgewerkt product.
  dagelijksestandaar…nd-gaat-meer-betalen

 172. TulipManIA Zegt:

  Wilbert,

  Kijk, hier hebben we wat aan! Een staaltje onderzoek van de bovenstenste plank met heldere conclusies.

  Dit stuk verdient gewoon een eigen topic op dit blog. Misschien is het zelfs aan te bevelen om een soort white-paper op te stellen met alle uitgefilterde argumenten die tegenin de gangbare stroming gaan van standpunten en onwaarheden van partijen die huizenprijzen tegen elke prijs willen hooghouden…

 173. asd Zegt:

  @138(Maarten),

  Valt niet mee, hè? Maar ja, iemand moet toch de eerste stap zetten.

  Laten we zeggen je buurtjes, anders keert de planeet zich tegen ons.

 174. Adamus Zegt:
 175. Claude Zegt:

  Duo-hypotheek officieel wassen neus:

  “De minister heeft nu duidelijk gemaakt dat van een ‘duohypotheek’ geen sprake is. De klant kan, zoals altijd al, naast de hypotheek een consumptief krediet afsluiten – met zijn woning als onderpand – die qua rentevergoeding en andere voorwaarden los staat van de hypothecaire lening.”

  Denk niet dat de rente lager zal zijn dan de hypotheekrente.

  findinet.nl/news/h…et-dezelfde-te-zijn/

 176. Deutsche Mark Zegt:

  Wilbert,

  Thanx Wilbert, voor het “afstoffen”!

  Als nu nog enkele taboes worden geschlecht en alle kaarten open op tafel komen te liggen, dan kunnen we serieus in oplossingen gaan denken.

  @Magnum: het enige wat me aan Bart’s docu minder beviel was dat hij slechts het wenselijk deel van zijn situatie kort verwerkt, en daardoor voor meer vragen dan duidelijkheid zorgt.

 177. Adamus Zegt:

  Floor:
  Wat een mannetje toch hè die Rutte, daar moeten we deze oorlog mee winnen.
  geenstijl.nl/mt/ar…ijd_voor_wat_an.html

  NL is te klein om al die afzwaaiende politici van een nieuwe job te voorzien. Goed geanticipeerd van Rutte et al. : hebben zich allang ingekocht in de grote wereld 😉

 178. magnum Zegt:

  @ wilbert deze zet de verschillen nog beter aan

  statline.cbs.nl/St…;STB=G3,G2&VW=T

 179. magnum Zegt:

  Ideaal toch … tijd voor deel II

  En bij P&W etc. wilden ze toch meer vrouwen met kennis van zaken aan tafel. Hebben die Hilversumse redactie musjes Maartje al eens gebeld ?

 180. Frans Zegt:

  ll: ‘In de Nederlandse polder zijn het de bouwers en de banken die hun eigen politici in de zak hebben en samen rommelen ze een natie het ravijn in.’

  Niet alleen in Nederland.
  By the way dit is dus precies wat ik met corporate fascism bedoel.

 181. Claude Zegt:

  Voorwaarden hypotheekmaatregel bekendgemaakt hypotheekindex.nl/…tregel-bekendgemaakt

  Geen NHG, gelijke of hogere rente, mag niet als een lening worden aangemerkt.

 182. Claude Zegt:

  Rabobank: “Vraag naar nieuwe hypotheken in 2013 weggevaagd.” Toch komt het hoge woord er nóg niet uit: huizen zijn te d.u.u.r.

  iex.nl/Column/9587…ding-hypotheken.aspx

 183. Tijl Zegt:

  rtl.nl/components/…-is-stilgevallen.xml

  “Momenteel zouden ongeveer 4700 hypotheekklanten van Rabobank niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dat is minder dan 1 procent van het totale aantal hypotheken dat de bank heeft uitstaan.”

  Huh? Heeft de Rabobank slechts 470.000 hypotheken uitstaan? Zijn ze een nulletje vergeten?

 184. ll Zegt:

  Veiligheidsgordels vast dudes, de laatste fase…..

  Paradijs op aarde ? D. Schmull

  schmullstrategie.n…2/paradijs-op-aarde/

 185. ll Zegt:

  ll: Paradijs op aarde ? D. Schmull

  Voor Floor uiteraard 🙂

 186. afbetaalde huiseigenaar Zegt:

  ll,

  manohman.. als je cijfers ziet van de rabo en de geuitte vooruitzichten..dat wordt een wilde rit..
  krijg het er koud van..

  wat te doen.. ??
  goldman sachs bouwt al zijn posities in goud af ( Fin Times van eergister)
  OG: in NL.. nou niet dus.. misschien ch nog snel wat OG hier in D. wat kopen.. maar ook hier hebben we met krimp te maken

  mijn gevoel zegt: cash is King

  cash blijven? maar wat als de euro uit elkaar valt..
  tsja ..
  lastig lastig..

 187. Floor Zegt:

  ll,

  Oh Il, zat ‘m een paar uurtjes geleden net te lezen, en ik dacht, ff posten voor Il. Kwam weer even iets tussen met m’n moeder, zo iets als de wet van Murphy zullen we maar zeggen.
  Maar …………… ondanks dat ik z’n reacties niet meer kan lezen, ik sta noch immer pal achter zijn denkwijze.

 188. tufkaj Zegt:

  Wilbert,

  mooie cijfers!

  In aanvulling twee plaatjes en een linkje:
  In verschillende bronnen lees ik dat 55+ ‘netto uitstromers’ zijn op de woningmarkt. Omdat ze downsizen, of omdat ze komen te overlijden. Deze groep tegen de groep potentiele starters afgezet:
  woningmarktcijfers…ads/start_vs_uit.png

  CPB heeft een onderzoek gepubliceerd naar uitstroom van ouderen. Ook doen ze een schatting van het aantal achtergelaten woningen. Opmerkelijk is dat de generatie boomers niet alleen groot is, maar ook dat ze meer eigen huizen bezitten dan ooit. De hoeveelheid achtergelaten koopwoningen is dan ook relatief groot. Rapport staat hier: rijksoverheid.nl/o…-de-woningmarkt.html

  Meest relevante plaatje is deze: woningmarktcijfers…ploads/uitstroom.png

 189. tufkaj Zegt:

  Nog heel even doorgaand op dit plaatje: woningmarktcijfers…ploads/uitstroom.png

  Op dit moment is ongeveer 50% van de aankopen door een starter. Dat betekent dat ongeveer 55 duizend starters de markt betreden ieder jaar. In bovenstaand plaatje kun je zien dat volgens CPB rond 2020 al 40K huizen worden achtergelaten. En dan worden er nogsteeds ieder jaar zo’n 30K gebouwd…

 190. trawler Zegt:

  Een oudere laat toch alleen een huis achter als hij het kan verkopen? (tenzij hij overlijdt uiteraard)

 191. Nico de Geit Zegt:

  Gegevens over Nieuwe Nederlanders vind je vrijwel nergens. In de grote steden bestaat ongeveer de helft van de jeugd uit mensen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit een derde wereldland. Volgens het CBS blijven allochtonen achter in productiviteit. Grote groepen genieten een uitkering.

  Wat gaat dat betekenen voor de inkomens in 2030? Vrijwel niemand heeft het daarover en voor je het weet word je voor racist uitgemaakt. Het is ook racistisch indien je van niet-westerse allochtonen een niet-westerse ontwikkeling verwacht. Die mensen gaan allemaal leven zoals Nederlanders al eeuwen doen. Het gaat immers om Nederlanders met een Nederlands paspoort. Zo denkt de gemiddelde Nederlander.

  Een typische Nederlander:’Maar ik ken een allochtoon die het wel goed doet’

  Nederland is echt een land vol debielen, Goedmensen, zwakkelingen, lafaards, oude mensen, zwervers, drugsverslaafden, profiteurs, managers, zieken, enz.

  Misschien loopt het land een keer onder water, dat ruimt lekker op.

 192. Scrutinizer Zegt:

  Constance: Dat Mises hem niet ontving lijkt me terecht, de man die te midden van de ellende van de jaren 30 als adviseur van de austro-fascist Dolfuss en als lid van diens “Vaterlandische Front’ zijn eigen versie van “quils mangent de la brioche” ontwikkelde, heeft aan de economische theorie weinig meer dan ‘a chain of tautologies’ (James Buchanan) bijgedragen

  Kijk, dat bedoel ik nou.
  Het behoort een prijs te zijn voor economisch inzicht (wat Mises die i.t.t. Keynes de depressie van de jaren ’30 tien jaar van te voren voorspelde WEL had, wat een quidam als Buchanan er ook moge van moge denken) en niet een prijs voor networking of politieke beinvloeding.

  Dat ik tijdens mijn jaren aan de EUR een tijdlang omging (ik vermijd bewust de classificatie “bevriend was”) met het middelste prinsje maakt van mij nog geen Orangist.
  Net zo, denk ik niet dat je -afgezien van pogingen om zijn economische inzichten te promoten-, veel moet zoeken achter de relatie tussen Mises en de Dolfuss.
  Hem evenwel o.b.v. die contacten een prijs economie niet gunnen, ondanks zijn geweldige bijdrage aan het vakgebied, betekent dus dat de prijs gewoon gepolitiseerd is, zoals ik ook suggereerde, q.e.d.

 193. maarten Zegt:

  wanneer krijgen we dit eens?
  zerohedge.com/news…ican-housing-rebound
  maar nee hoor in nederland is schraalhans keukenmeester

 194. Patrick Zegt:

  @maarten

  Je bedoelt inflatie van 10% per jaar?

  Weet niet of dat hier ook gaat gebeuren, maar je kunt er op wachten 😉

 195. Hugo Zegt:

  asd: Wat die krachten betreft, moet in de recente tijden worden gedacht aan de invloed van econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz

  Ah die adviseur van clintons derde weg (corporatisme / fasisme) en gelooft in de maakbare samenleving.

  asd: alsmede van hoogleraar Mauro Gallegati,

  Ah die van de oude modellen waren niet goed genoeg, die van mij wel. Gewoon een beetje tweaken aan de modellen en alles komt goed. Mensen gedragen zich namelijk altijd zoals modellen. Zo niet moeten ze gedwongen worden (zie zijn vriend Stiglitz) of een beetje verder tweaken aan de modellen.

  Als dat soort lui je hoopvol stemt heb ik nog een mooie brug in de Sahara te koop staan voor een vriendenprijs.

  asd: ga je voor je zelf of ga je planeetbreed? “That’s the question”.

  Ik ga voor mezelf, planeetbreed georienteerd. Als je ergens achteraan wil hobbelen prima, bereid je wel voor hard genomen te worden. Gebeurt al milennia en zal nog wel even duren. Enige waar ik in geloof is het non agressie principe en zelf beschikking.

  Remember macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut.

 196. Hugo Zegt:

  Scrutinizer,

  Mag ik vragen welk land de bestemming is geworden? Ik heb begrepen dat Uruguay helaas een bestemming van hot money uit Argentinie is geworden en niet meer zo betaalbaar is als gevolg daarvan. Van de landen welke ik heb bekeken in Zuid Amerika lijkt Chili de beste, amper staatsschuld, populatie welke weinig op heeft met de staat, zeer lage belastingdruk, veel vrijheid en veel meer goeds voor een mens welke vrij wil zijn.

 197. Hugo Zegt:

  afbetaalde huiseigenaar: goldman sachs bouwt al zijn posities in goud af

  Je weet toch wel dat GS hun clienten muppets noemen (omdat ze die gemakkelijk te grazen kunnen nemen voor eigen gewin). Tevens is het zo dat men aankoop/verkoop van papiergoud moet rapporteren (pyramidespel) en aankoop/verkoop van fysiek niet. Verbaast me dat mensen dat soort instellingen na al die fraude nog steeds geloven….

  afbetaalde huiseigenaar: mijn gevoel zegt: cash is King

  Tegen de 3% officiele inflatie (officieus meer) amper spaarrente, belasting erover en de vervelende eigenschap dat cash (belaalmiddel) altijd zichzelf opblaast. Cash is trash als je het mij vraag. Geld daarentegen doet het al een aantal millenia goed.

 198. asd Zegt:

  @194(Hugo),

  Ìs dat zo?

 199. eric406 Zegt:

  Hugo,

  Als ik het allemaal een beetje volg, duurt het niet heel lang of Chili is in oorlog met Peru en/of Bolivia

 200. Hugo Zegt:

  asd,

  Google is handig, kan je gemakkelijk nagaan.

 201. Hugo Zegt:

  eric406,

  Ik zal google gebruiken en dat uitzoeken 🙂 , bedankt voor de tip, wist ik niet!

 202. asd Zegt:

  @198(Hugo),

  Goed zo, Hugo, daarom adviseer ik je eerst het artikel in “Gazzetta del Sud” te lezen, voordat je met baarlijke nonsens (NL-cliché’s) op de proppen komt.

 203. Hugo Zegt:

  asd: Goed zo, Hugo,

  Die heb ik gelezen. Klaarblijkelijk heb je mijn reactie niet goed begrepen of niet goed gelezen. Als je gelooft in de maakbare samenleving prima, mag je best vinden. Als je denkt dat geld afpakken van de 1 en aan de ander geven goed is ga ik er vanuit dat je de HRA ook prima vind om maar wat te noemen. Uit het stuk;
  ”Gallegati is also putting the finishing touches to a journal article – written together with Stiglitz – on how to redistribute income ”

  Als je denkt dat je met overheidsgeld moet gokken en vertrouwt dat de overheid de beste beslissingen neemt moet je ook niet jemmeren over bank/overheids bailouts;
  ”Gallegati says. ”We have to invent totally new professions, placing bets on culture and tourism,”
  gazzettadelsud.it/…litz-star-power.html

  Zoals ik al stelde, beetje tweaken modellen aanpassen en alles komt goed…. sure.

 204. Adamus Zegt:

  Hugo,

  Zolang het maar doorgerekend kan worden door CPB 😉

 205. asd Zegt:

  @203(Hugo),

  Sorry Hugo, “you still don’t get the picture”.

  Het wordt moeilijk, als je zo weinig politieke notie hebt, dat je de impact van deze grensoverschrijdende Italiaanse beweging (w.o. op “Brussel”) niet genoeg onderkent als reactie op het Neo-Liberalisme.

  Daaraan is het in “een hokje plaatsen” van een tweetal topeconomen toch ondergeschikt?

  En trouwens, hoeveel zienswijzen op economen met hun theorieën bestaan er wel niet? Geen één bezit de “perfect foresight”.

  Heerlijk toch voor de gemiddelde NL’er, die bij onze Oosterburen bekend staan als: “Besserwisser”, om uit die veelheid te graaien?

  Door de beperktheid, die dat met zich meebrengt, zou menigeen in de komende tijden wel eens raar op zijn neus kunnen kijken.

 206. snorkel Zegt:

  Claude: Denk niet dat de rente lager zal zijn dan de hypotheekrente.

  Dat MAG niet eens, want de heren willen voorkomen dat de bank een constructie verzint waarbij de rente op de 2e lening extreem laag wordt wat op de 1e lening gecompenseerd door ene extreem hoge lening, met als einddoel om HRA aftrek te maximaliseren.

  Lees: deze hele constructie is bedacht om HRA-uitgaven in de hand te houden

 207. Stoelgang Zegt:

  rabobank.com/nl/im…presentation2012.pdf

  Pagina 37 geeft een korte puntsgewijze visie van de rabobanksters op de huizen’markt’. Gatis cabaret. Tis int Engels en voor investor relations, dus het mag wat worden aangedikt kennelijk 😀

 208. Adamus Zegt:
 209. Adamus Zegt:
 210. Hugo Zegt:

  asd: Het wordt moeilijk, als je zo weinig politieke notie hebt, dat je de impact van deze grensoverschrijdende Italiaanse beweging (w.o. op “Brussel”) niet genoeg onderkent als reactie op het Neo-Liberalisme.

  Ooit gehoort van Hegeliaanse dialectiek? SP, Pim, D66, Pim en PVV, dan hebben we het alleen over NL politiek, waren toch ook zo ”grensoverschreidend”?. Koekeloer gerust verder binnen EUropa en de wereld over ”grensoverscheidende leiders”.

  asd: Daaraan is het in “een hokje plaatsen” van een tweetal topeconomen toch ondergeschikt?

  Nee die zogenaamde topeconomen geven over het algemeen legitimatie aan bizar beleid (eigenlijk belijd). Heb je die van nobel prijswinnaar econoom Krugman al meegekregen? Fake een alien invasie zodat geld wordt uitgegeven aan verdediging.

  ”Nobel laureate economist Paul Krugman repeated his assertion this week that the United States could benefit economically if the government began pouring money into anti-ET defense in preparation for a possible alien invasion of Earth.

  Even a faked war of the worlds scare might help, he suggested.”
  huffingtonpost.com…asion_n_1612973.html

  asd: Geen één bezit de “perfect foresight”.

  Uiteraard, daarom is het boekje van Taleb ”the black swan” zo leuk. Wordt precies beschreven waarom niemand dat weet en dus centraal plannen faalt. Ik snap je punt trouwens niet. Je pleit openlijk voor herverdeling door de staat en beslissingen door een overheid. Voor dat soort economie is ”perfect foresight” nodig. Of je moet de gevolgen accepteren bailouts, regulatory capture, insider trading, moral hazard en noem maar op.

  asd: zou menigeen in de komende tijden wel eens raar op zijn neus kunnen kijken.

  Oh daar twijfel ik niet aan, we zullen zien wie gelijk krijgt. Ik hoop weg te zijn voordat een echt ”grensoverscheidende leider” krijgen.

  Ik vind deze uit de Romeinse tijd wel leerzaam;

  ”De romeinen dachten dat het onmogelijk erger kon worden dan onder Tiberius, totdat ze Claudius kregen en daarna Caligula. Toen dachten ze dat het echt niet erger kon worden en kregen ze Nero en toen een burgeroorlog” Waar zitten wij nu?”

 211. Hugo Zegt:

  Leuke illustratie wat centraal plannen tot gevolg heeft;

  ”Dekkers was vanmiddag aan het trainen op zijn racefiets toen hij ten val kwam in een tunneltje op de kruising van de Emerparklaan in Breda. Zes politiewagens, drie ambulances en een traumahelikopter schoten te hulp, evenals omstanders, maar het mocht niet baten.”

  ja 6 politiewagens, 3 ambulances en 1 traumahelicopter voor 1 gevallen fietser welke toch dood ging.
  powned.tv/nieuws/s…n_dekkers_43_ov.html

 212. haasje Zegt:

  @Stoelgang 206:
  Rabo-rapport heeft op pagina 35 een zeer interessant stress-test scenario voor de komende 2 jaar: -10% prijsdaling per jaar en +2% werkeloosheid per jaar. Dan komen ze uit op minder dan 1% verlies van de uitstaande hypotheken.

  Dit is dus het realistische bad-case scenario, waartegen de RABO bestand is. Volgens hun rapport.

  Verder op pagina 34 een LTV lijstje: nu zit 31 % onder water. Bij de RABO. In bad-case scenario zit eind 2013 47% onder water en eind 2014 60%.

  Ter relativering staat even verderop dat een grote groep onder water staanders een goede vermogens- en inkomenssituatie heeft naast de hypotheek.

  Het LTV lijstje maakt duidelijk dat het voor RABO niet slecht uitkomt als de prijzen niet te snel dalen en niet al te lang blijven dalen. Voor wat betreft hun LTV balans, die nu op een gemiddelde van 81% zit.

  Als internationaal een LTV van 80%-90% als de veilige grens wordt gezien, dan gaat de RABO bij een gerealiseerd bad-case scenario voor 2013 en 2014 daar overheen. Hypotheekfinanciering zal dan mogelijk duurder worden, wegens hoger risicoprofiel vergeleken met nu.

  Het zou wel eens een zichzelf versterkende spiraal naar beneden kunnen opleveren.

  rabobank.com/nl/im…presentation2012.pdf

 213. Adamus Zegt:

  Hugo:
  Leuke illustratie wat centraal plannen tot gevolg heeft;

  ”Dekkers was vanmiddag aan het trainen op zijn racefiets toen hij ten val kwam in een tunneltje op de kruising van de Emerparklaan in Breda. Zes politiewagens, drie ambulances en een traumahelikopter schoten te hulp, evenals omstanders, maar het mocht niet baten.”

  ja 6 politiewagens, 3 ambulances en 1 traumahelicopter voor 1 gevallen fietser welke toch dood ging.
  powned.tv/nieuws/s…n_dekkers_43_ov.html

  Nog leuker is de stille tocht bij de reaguurders.

 214. Adamus Zegt:

  haasje,

  En Moerland komt alleen nog in de MSM als het over wielrennen gaat.

 215. Dawg Zegt:

  Stoelgang: rabobank.com/nl/im…presentation2012.pdfPagina 37 geeft een korte puntsgewijze visie van de rabobanksters op de huizen’markt’. Gatis cabaret. Tis int Engels en voor investor relations, dus het mag wat worden aangedikt kennelijk

  Ook leuk is die internationale vergelijking van de huizenprijsontwikkeling. Maar dan wel het met het basisjaar op 2002, zodat de bulk van de stijging in Nederland over de afgelopen decennia netjes buiten beeld blijft.

  Overigens, in het afgelopen boekjaar moest RABO al meer dan twee miljard afschrijven op vastgoed. Ongeveer net zoveel als de winst over dat jaar:

  rtl.nl/xl/#/u/5b88…b-800a-2648af3278b4/

 216. Adamus Zegt:

  Elmer Hogervorst:
  Nationalisatie Rabo is kwestie van tijd RT @huizenprijzen: Niet 3000, maar 6000 man weg bij Rabobank http://t.co/D9ipZyGvl6 via @RTLNieuwsnl

 217. Adamus Zegt:
 218. Hugo Zegt:

  Adamus: Nog leuker is de stille tocht bij de reaguurders.

  Amazing idd, we moeten het gewoon bij brood en spelen houden. Die uitbreiding met huizen was stupide…

 219. ll Zegt:

  Gister een oude kennis gesproken. Heeft 3 huizen in één straat, met 3 verschillende WOZ waarden.

  120k, 140k en 185k voor drie identieke woningen, bezwaar maken bij de gemeente heeft geen zin zegt ie, want dan gaan de andere panden ook naar de 185k……. 😉

  Wees mij op een site waar je no-cure-no pay bezwaar kan maken.

  (ja het is nu echt oorlog met de WOZ Mickey Mouse waardenbeschikkers ).

  Het is een nieuw verdienmodel voor makelaars, ze verdienen aan de proceskosten….., de waarde is toch 0? 🙂

  bezwaarwozwaarde.n…z-waarde-beoordeling

 220. Stoelgang Zegt:

  magnum:
  Ideaal toch … tijd voor deel II

  En bij P&W etc. wilden ze toch meer vrouwen met kennis van zaken aan tafel. Hebben die Hilversumse redactie musjes Maartje al eens gebeld ?

  afbetaalde huiseigenaar:
  ll,

  manohman.. als je cijfers ziet van de rabo en de geuitte vooruitzichten..dat wordt een wilde rit..
  krijg het er koud van..

  wat te doen.. ??
  goldman sachs bouwt al zijn posities in goud af ( Fin Times van eergister)
  OG: in NL.. nou niet dus..misschien ch nog snel wat OG hier in D. wat kopen.. maar ook hier hebben we met krimp te maken

  mijn gevoel zegt: cash is King

  cash blijven? maar wat als de euro uit elkaar valt..
  tsja ..
  lastig lastig..

  Goed opletten, goldman sucks bouwt zijn positie in papieren goud af. Papieren goud gaat net als alle andere papieren troep naar nihil. Doe er uw voordeel mee.

 221. Stoelgang Zegt:

  magnum:
  Ideaal toch … tijd voor deel II

  En bij P&W etc. wilden ze toch meer vrouwen met kennis van zaken aan tafel. Hebben die Hilversumse redactie musjes Maartje al eens gebeld ?

  afbetaalde huiseigenaar:
  ll,

  manohman.. als je cijfers ziet van de rabo en de geuitte vooruitzichten..dat wordt een wilde rit..
  krijg het er koud van..

  wat te doen.. ??
  goldman sachs bouwt al zijn posities in goud af ( Fin Times van eergister)
  OG: in NL.. nou niet dus..misschien ch nog snel wat OG hier in D. wat kopen.. maar ook hier hebben we met krimp te maken

  mijn gevoel zegt: cash is King

  cash blijven? maar wat als de euro uit elkaar valt..
  tsja ..
  lastig lastig..

  Goed opletten, goldman sucks bouwt zijn positie in papieren goud af. Papieren goud gaat net als alle andere papieren troep (zoals cash) naar nihil. Doe er uw voordeel mee.

 222. Stoelgang Zegt:

  haasje,

  Goeie analyse Haasje. Rabobank, ies met roze brillen?

 223. ll Zegt:

  En de volgende poot wordt afgezaagd onder de vastgoedmarkt.

  Publiek vastgoed wacht miljardenverlies.

  dearchitect.nl/nie…iljardenverlies.html

 224. Ma Ling Zegt:

  @ Grondschrijver en anderen (Wilbert, Claude, Tufkaj) die wel wat data/statistiek kunnen waarderen:

  Gemiddelde huizenprijs en bouwkosten voor standaardwoning zijn uitgezet in de tijd om de residuele grondwaarde te bepalen: metrum.nl/images/M…0kwartaal%202013.pdf

  zie onderaan derde pagina: Residuele grondwaarde zou in theorie bijna 50% gedaald moeten zijn sinds 1-1-2007. Index staat nu op 50,42!

  Hiermee wordt duidelijk hoeveel ‘lucht’ er in nu nog in de grondprijzen zit… Pijnlijk voor gemeenteland!

 225. Stoelgang Zegt:

  Hugo: Je weet toch wel dat GS hun clienten muppets noemen (omdat ze die gemakkelijk te grazen kunnen nemen voor eigen gewin). Tevens is het zo dat men aankoop/verkoop van papiergoud moet rapporteren (pyramidespel) en aankoop/verkoop van fysiek niet. Verbaast me dat mensen dat soort instellingen na al die fraude nog steeds geloven….

  Tegen de 3% officiele inflatie (officieus meer) amper spaarrente, belasting erover en de vervelende eigenschap dat cash (belaalmiddel) altijd zichzelf opblaast. Cash is trash als je het mij vraag. Geld daarentegen doet het al een aantal millenia goed.

  Inderdaad. Helemaal eens. Het gaat om waardeopslag. Cash wordt in zeer hoog tempo minder schaars, dus niet geschikt als waardeopslag. Dit in tegenstelling tot edelmetaal. In feite werken we voor steeds minder waard wordend nepgeld. Als je het niet vastlegt in iets dat kan dienen als waardeopslag, wordt je dus bestolen. Bedenkt in dit kader eens wat een pensioenpot eigenlijk is en waar de uitkering uit zal bestaan, als die überhaupt nog komt.

 226. Adamus Zegt:

  ll,

  bezwaarwozwaarde.n…z-waarde-beoordeling

  Toch mooi om in slechte tijden een vaardigheid te hebben.

 227. Claude Zegt:

  tufkaj: Meest relevante plaatje is deze: woningmarktcijfers…ploads/uitstroom.png

  Nogal een heftig plaatje, Tufkaj. Goed gevonden.

  Dawg: Ook leuk is die internationale vergelijking van de huizenprijsontwikkeling. Maar dan wel het met het basisjaar op 2002, zodat de bulk van de stijging in Nederland over de afgelopen decennia netjes buiten beeld blijft.

  Mijn hemel. Je hebt leugens en statistieken, dat blijkt wel weer. Volgende keer graag vanaf 1992.

 228. lorenzo Zegt:

  Nico de Geit: Misschien loopt het land een keer onder water, dat ruimt lekker op.

  Dat gaat gebeuren , de kleur van Nederland was diep groen ( vol water verzadiging) met de algemene aanname dat over 50 jaar de grens bij Apeldoorn is .
  Houdt u daarmee rekening inzake een hypotheek !

 229. Claude Zegt:

  Ma Ling, dat is een copy/paste van de tekst waard.

  Per 1-1-2013 bedraagt het indexcijfer 50,42. In de onderstaande tabellen is het verloop te zien vanaf 1-1-2007 en de ontwikkeling van het verloop na het 2e kwartaal van 2011. Uit de linkertabel blijkt dat de residuele waarde medio 2010 zelfs op een hoger niveau lag dan voor de kredietcrisis van eind 2008. Daarna is er echter een vrije val ontstaan die nog veel meer impact heeft gehad dan de kredietcrisis. Sinds medio 2010 is de residuele waarde in 2 jaar tijd circa 60% gedaald! Desondanks wordt in 2013 nog een verdere daling verwacht vanwege de dalende woningprijzen en de stijgende bouwkosten.

  Uit het blad dat niet genoemd mag worden stond eind vorig jaar: “Er is in totaal zo’n € 2,9 mrd verlies genomen op een portefeuille van ruim € 12 mrd, en naar verwachting komt daar nog zo’n € 1,5 mrd bij. “. Daar komt dus nog wel een boel extra bij. Als zeg 2/3de afgeschreven moet worden op de grond, dan moet 7,2 miljard afgeschreven worden, niet 4,4 miljard. Dus nog een strop van 2,8 miljard euro.

 230. Claude Zegt:

  Residuele grondwaarde-methode is bijna crimineel, dat blijkt maar weer.

 231. lorenzo Zegt:

  Claude: Residuele grondwaarde-methode is bijna crimineel, dat blijkt maar weer.

  de geitjes omarmden de leeuwtjes als een lemming zijn eerst prooi in 2013.
  Dat is gebruikelijk en dus niet abnormaal.

 232. nick Zegt:

  ll,

  Met de nodige consequenties…
  zorgvisie.nl/Huisv…ingshuizen-1128111W/

  Heb het hier ooit eerder eens aangekaart: hoe zit dat met het vastgoed en verplicht af te nemen zorgverzekeringen… En met het opnieuw sterk verhoogd eigen risico (bijna 40 procent verhoging in een jaar). De zoveelste overheveling van vermogen van burgers.

 233. peter Zegt:

  Goed nieuws voor mensen op dit forum:

  telegraaf.nl/dft/n…otheken_terug__.html

  Rabo en ING te volgen !

 234. nick Zegt:

  nick,

  Een tweet van de opvolger van Wiegel als bestuursvoorzitter van het overkoepelend orgaan van de Zorgverzekeraars meldt in een sneer naar Van Gerven (SP):

  “@kuyf007 Ik zag je vraag + antwoord @HenkvGerven. Hij weet beter… ZV’s hebben te maken met (steeds hogere) solvabiliteitseisen van DNB”.
  twitter.com/andre_…s/305949516371226626

  Nauwe relaties met banken. DNB. Vastgoed, woekerpolissen, democratisch afgeblazen ict projecten, etc.
  Hoe meer tijd, hoe hoger de premies zonder morren -want wettelijk verplicht- geïncasseerd, hoe makkelijker de solvabiliteit verbeteren.
  Hier een lijstje:
  nieuwsuur.nl/docum…erzekeraarspdf_1.pdf

 235. Stoelgang Zegt:

  Claude:
  Residuele grondwaarde-methode is bijna crimineel, dat blijkt maar weer.

  Net zo crimineel als beweren dat economie een wetenschap is.

  De gemeenten zullen bloeden, want technisch failliet. De burger betaalt de nog te socialiseren verliezen zij het via gemeentelijke lasten, zij het via de fiscus.

 236. nick Zegt:

  nick,

  Praktijkgeval in een uitzending van MAX, zie video onder aan artikel. Over leegstand op 15’25”:
  sp.nl/zorg/nieuwsb…teding_zorggeld.html

  M.b.t. dat ”democratisch afgeblazen ict projecten”:
  Intussen gaat minister van VWS, Edith Schipper, ondanks het unaniem afblazen door de Eerste Kamer in 2011, in samenwerking met o.a. de verzekeringsmaatschappijen, door met een op termijn miljarden verslindend elektronisch registratiesysteem. Toen heette dat EPD nu LPS.

 237. Stoelgang Zegt:

  peter:
  Goed nieuws voor mensen op dit forum:

  telegraaf.nl/dft/n…otheken_terug__.html

  Rabo en ING te volgen !

  Banksters nemen afstand van de woningmarkt. Hun werk zit erop, de slaven zijn voorzien van het kennelijk maximaal haalbare aantal strophypotheken en andersoortige schulden. Als het slachtoffer is leeggezogen ga je verder en laat je een soort sterfhuis achter. Follow the money is de vervolgstap. Waarom zit Wellink ook alweer in China als voorpost voor de rest van de banksters? Juist.

 238. Claude Zegt:

  Stoelgang, tja met slechts annuïteiten en lineair is het zo saai geworden. Geen gekke verzekeringspolissen of andere obscure producten die ze je kunnen aansmeren maar een recht-toe-recht-aan-product. Bah.

 239. xenobinol Zegt:

  Gisteren even met mijn broer gesproken. De overburen die in 2011 een ‘Slimme Z’ deden hebben hun huis te koop gezet. Nieuwe keuken, badkamer, meubeltjes en vorig jaar nog de hele tuin vernieuwd. Man is werkzaam in de bouwsector… zegt genoeg… dit soort drama’s zullen we de komende tijd nog veel vaker gaan zien.

  Ben benieuwd wat Ger hiervan gaat zeggen… was het nu wel of niet een slimme zet om te kopen op de top van de zeepbel, ter midden van de grootste schuldencrisis in de recente geschiedenis? Waarschijnlijk was het een stuk slimmer geweest voor deze mensen om gewoon even een paar jaartjes te gaan huren.

 240. Claude Zegt:

  Stoelgang: De gemeenten zullen bloeden, want technisch failliet. De burger betaalt de nog te socialiseren verliezen zij het via gemeentelijke lasten, zij het via de fiscus.

  Vraag me af wanneer de gemeentelijke lasten standaard per maand in plaats van per jaar in rekening worden gebracht. Ter faveure van de burger natuurlijk. Lekker overzichtelijk. Dat vervolgens het van 33 naar 40 euro per maand gaat bekt wat lekkerder dan 84 euro in een jaar omhoog.

 241. Stoelgang Zegt:

  Anders gezegd: het maximaal dom houden en uitwinnen van dit deel van de wereld zit er zo’n beetje op. Move on en laat die schuldstakkers het maar uitzoeken. Onthoud: goud is het geld van koningen, zilver dat van heren, ruilhandel dat van boeren en schulden dat van slaven. Make your pick. Als je niet tot de laatste categorie behoort: maak dat je hier wegkomt en zoek je heil elders. Je ontkomt wellicht niet aan wat er aan komt, maar veel negatiever dan wat NL te wachten staat gaat het niet worden.

 242. xenobinol Zegt:

  Stoelgang: Banksters nemen afstand van de woningmarkt. Hun werk zit erop, de slaven zijn voorzien van het kennelijk maximaal haalbare aantal strophypotheken en andersoortige schulden. Als het slachtoffer is leeggezogen ga je verder en laat je een soort sterfhuis achter. Follow the money is de vervolgstap. Waarom zit Wellink ook alweer in China als voorpost voor de rest van de banksters? Juist.

  Gaan ze nu China leegzuigen dan? Dat doen wij toch al reeds decennia?

 243. asd Zegt:

  @210(Hugo),

  Dat hele arsenaal van weetjes wat je opentrekt, daarvan zou ik wel zeggen: “Ja, en…?”

 244. de markies Zegt:

  Even terug naar filmpje:

  Als ik Roger van der Wal hoor vertellen, raak ik toch nieuwsgierig naar hoe gesprekken tussen makelaars en verkopers momenteel verlopen. Zijn het vooral nog de makelaars die zeggen: ‘dit kunnen we nog tegen (een hoge prijs) verkopen, want de prijzen gaan stabiliseren’ of zijn het verkopers die zeggen: ‘ik wil/kan echt niet dalen, dus we moeten toch maar hoog inzetten’. Of zouden verkopers inmiddels meer tegengas geven en lager willen inzetten om maar te kunnen verkopen. Het lijkt wel of ze elkaar in een houdgreep hebben voor ze loslaten en een vrije val maken.

 245. Stoelgang Zegt:

  Claude:
  Stoelgang, tja met slechts annuïteiten en lineair is het zo saai geworden. Geen gekke verzekeringspolissen of andere obscure producten die ze je kunnen aansmeren maar een recht-toe-recht-aan-product. Bah.

  Claude, ik denk dat er helemaal geen producten meer worden aangesmeerd. Het geld is namelijk in rap tempo op aan het raken bij de massa, of is al op, zie voedselbanken, wanbetalingen, uitkeringen, autoverkopen, woning’markt’. Wat de banksters hier achterlaten is, naast hun werkloze ex-personeel (het klootjesvolk beziggehouden binnen organisaties als lobby bevorderende werkgelegenheidsprojecten waar de overheid een puntje aan kan zuigen) een aantal hoofdvestigingen met korte lijntjes naar deurwaarders. Om de laatste fiatcentjes eruit te persen. Dag vogels, dag bloemen, dag schuldslaven. Slimme Z.

 246. Steve Zegt:

  Van Poelgeest in de spagaat:

  “De eerste groep bewoners van de toekomstige woonwijk Houthaven verzet zich met hand en tand tegen een centrum voor vijfhonderd asielzoekers. De zelfbouwers van Blok Nul dreigen zelfs het project geheel stop te zetten.

  Wethouder Van Poelgeest zegt in een reactie dat Amsterdam vasthoudt aan de plannen voor 67 woningen waar de honderden asielzoekers ondergebracht moeten worden.”

  parool.nl/parool/n…n-asielzoekers.dhtml

  Typisch Amsterdams, bouwgrond voor de hoofdprijs aan koopkrachtige burgers verkopen en met de opbrengst er een asielzoekercentrum naast zetten.

 247. VSH Zegt:

  Wilbert,

  Je kan in het overzicht ook mooi zien dat bij de 0 tot 5 jarigen vanaf jaren zeventig de aantallen drastisch aan het afnemen zijn en dat het nu weer verder daalt. Eerdere bewegingen van de andere leeftijdsgroepen volgden telkens logischerwijs deze lijn. Dus, nog meer krimp in het verschiet voor wat betreft jonge gezinnen aanwas.

 248. Stoelgang Zegt:

  xenobinol: Gaan ze nu China leegzuigen dan? Dat doen wij toch al reeds decennia?

  Xeno, dat is waar, maar het systeem van centraal bankieren moet nog geperfectioneerd worden. Dat kan alleen als er sprake is van groei (de schuldgroei).

 249. Pipo Zegt:

  Ma Ling:
  Gemiddelde huizenprijs en bouwkosten voor standaardwoning zijn uitgezet in de tijd om de residuele grondwaarde te bepalen: metrum.nl/images/M…0kwartaal%202013.pdf

  zie onderaan derde pagina: Residuele grondwaarde zou in theorie bijna 50% gedaald moeten zijn sinds 1-1-2007. Index staat nu op 50,42!

  Zeer interessante vondst. Mijn conclusie: de index is te laag bij dalingen.

  Dat zit zo: de prijsdaling van de huizen van 20% zorgt voor een daling in de berekende grondprijs van 50%. Stel de prijzen dalen nog eens met 20%, dan zou volgens deze berekening de grond gratis zijn. Daalt de huizenprijs nog meer, dan krijg je er geld bij! Gratis geld! Ergo: de berekening klopt niet.

  De berekening komt op een te lage grondprijs, omdat ze in de berekening alle huizen over één kam scheren. Echter: oude huizen zijn minder geld waard. De berekening is nu: grondprijs = prijs_oud_huis – prijs_nieuw_huis_bouwen_zonder_grond. In de formule zouden ze prijs_oud_huis moeten vervangen voor de marktwaarde van een nieuw huis. Of aannemen dat de grondprijs hetzelfde is als een 60 jaar oud huis minus de sloopkosten: je hebt het huis immers volledig afgeschreven en uitgewoond.

 250. Maria Zegt:

  Stoelgang: Banksters nemen afstand van de woningmarkt. Hun werk zit erop, de slaven zijn voorzien van het kennelijk maximaal haalbare aantal strophypotheken en andersoortige schulden. Als het slachtoffer is leeggezogen ga je verder en laat je een soort sterfhuis achter. Follow the money is de vervolgstap. Waarom zit Wellink ook alweer in China als voorpost voor de rest van de banksters? Juist.

  Helemaal juist gezien!!!

 251. Ma Ling Zegt:

  xenobinol: Ben benieuwd wat Ger hiervan gaat zeggen… was het nu wel of niet een slimme zet om te kopen op de top van de zeepbel, ter midden van de grootste schuldencrisis in de recente geschiedenis? Waarschijnlijk was het een stuk slimmer geweest voor deze mensen om gewoon even een paar jaartjes te gaan huren.

  Hukker zou blijven volhouden dat het -MET DE KENNIS VAN TOEN- een slimme Z was.
  Vervolgens zal hij melden dat niemand had kunnen voorzien dat het in 2013 nog een stuk beroerder ervoor stond. Zijdelings zal hij de politiek en banken nog een sneer uitdelen. De eerste vanwege het destructieve beleid en de tweede vanwege de beperkte kredietverstrekking.
  Maar, Hukker zou Hukker niet zijn als ‘ie niet zou afsluiten op zn Hukkeriaans: Hij ziet lichtpuntjes in de enorme woningschaarste die nu opdoemt en meldt dat woningen nog nooit zo betaalbaar zijn geweest sinds de invoering van de Euro.

 252. FT Zegt:

  Ik ben even kwijt welk draadje ik moet hebben.

  ulrich:
  @FT de getoonde huizen zijn allemaal niet meer op funda?!?

  Ulrich,

  Deze huizen zijn juist deze week WEL weer opnieuw op funda aangeboden. Ik neem aan dat alle historie weg is, daarom geef ik deze erbij. Kijk maar bij Den Haag de afgelopen 5 dagen. Nogmaals de waarneming van opvallende prijsdalingen de laatste tijd. Als ik een beetje zoek kan ik er nog veel meer vinden. Bijvoorbeeld de score van vandaag:

  adres – datum fundamelding – vraagprijs

  Loudonstraat 67 02-12-09 290000
  Loudonstraat 67 25-05-12 285000
  Loudonstraat 67 14-02-13 279000
  Loudonstraat 67 1-3-2013 249500

  Van Zaeckstraat 3 09-11-11 298000
  Van Zaeckstraat 3 29-03-12 273000
  Van Zaeckstraat 3 28-12-12 198000
  Van Zaeckstraat 3 1-3-2013 180000

  Columbusstraat 249 22-06-12 319000
  Columbusstraat 249 10-07-12 319000
  Columbusstraat 249 1-3-2013 239000

 253. Tufkaj Zegt:

  Ma Ling:
  @ Grondschrijver en anderen (Wilbert, Claude, Tufkaj) die wel wat data/statistiek kunnen waarderen:

  Hiermee wordt duidelijk hoeveel ‘lucht’ er in nu nog in de grondprijzen zit… Pijnlijk voor gemeenteland!

  Mijn ouders wonen op een mooi plekkie in groene hart op een grote woonboot. Hadden bezwaar gemaakt tegen WOZ. Is zonder tegenspraak fors verlaagd, maar…. Grond-7% en boot-46%

  volgens residuele methode zou dat omgekeerd moeten zijn. Gemeente wil grond ook niet qua woz afboeken? Misschien wel een tip voor bezwaarmakers, het bebouwde deel laten ze kennelijk makkelijker ‘varen’.

 254. a Zegt:

  nick: ll, Met de nodige consequenties…zorgvisie.nl/Huisv…ingshuizen-1128111W/Heb het hier ooit eerder eens aangekaart: hoe zit dat met het vastgoed en verplicht af te nemen zorgverzekeringen… En met het opnieuw sterk verhoogd eigen risico (bijna 40 procent verhoging in een jaar). De zoveelste overheveling van vermogen van burgers.

  Dit heeft niks te maken met zorgverzekeringen of het eigen risico. Extramuraliseren heeft in dit geval betrekking op de AWBZ, waarin de financiering totaal anders is geregeld dan binnen de Zorgverzekeringswet. Ik kan je vertellen dat binnen het budget voor de Zvw een relatief klein bedrag naar vaste kosten van instellingen (waaronder evt. afschrijvingen op vastgoed) gaat. Deze kosten lopen via de zorgverzekeraars maar worden volledig gecompenseerd door de overheid, m.a.w. de belastingbetaler draait hier eventueel wel voor op, maar zeker niet via het eigen risico of via de zorgverzekeringspremie.

 255. Deutsche Mark Zegt:

  FT:
  Van Zaeckstraat 309-11-11298000
  Van Zaeckstraat 329-03-12273000
  Van Zaeckstraat 328-12-12198000
  Van Zaeckstraat 31-3-2013180000

  funda.nl/koop/s-gr…kstraat-3/kenmerken/

  Oud krot voor bijna 2 ton met schappelijke 563€/maand servicekosten.
  Verbouwing gaat ook nog flink kosten.

  Zou het voor 0,00€ nog niet willen “kopen” met deze randvoorwaarden.

 256. Deutsche Mark Zegt:

  Tufkaj,

  Als ze het deel voor de grond verder verlagen, dan kunnen zich andere klagers beslist op deze bezwaarprocedure beroepen en eveneens een verlaging afdwingen.
  Uit gemeentezicht uiteraard ongewenst.

 257. a Zegt:

  nick: nick, Een tweet van de opvolger van Wiegel als bestuursvoorzitter van het overkoepelend orgaan van de Zorgverzekeraars meldt in een sneer naar Van Gerven (SP):“@kuyf007 Ik zag je vraag + antwoord @HenkvGerven. Hij weet beter… ZV’s hebben te maken met (steeds hogere) solvabiliteitseisen van DNB”.twitter.com/andre_…s/305949516371226626Nauwe relaties met banken. DNB. Vastgoed, woekerpolissen, democratisch afgeblazen ict projecten, etc.Hoe meer tijd, hoe hoger de premies zonder morren -want wettelijk verplicht- geïncasseerd, hoe makkelijker de solvabiliteit verbeteren.Hier een lijstje:nieuwsuur.nl/docum…erzekeraarspdf_1.pdf

  Ik raad je aan om eens wat jaarverslagen van ZV’s te lezen. Je zal er dan achter komen dat ZV’s in Nederland over het algemeen corporaties en OWM’s zijn en derhalve geen winstoogmerk hebben. Dat betekent dat de solvabiliteit die zij hebben vroeg of laat altijd terugstroomt naar de verzekerden. Zorgverzekeraars hebben verder absoluut geen nauwe banden met banken, hebben niks te maken met woekerpolissen, hebben de eerste jaren van de Zvw (vanaf 2006) vrijwel zonder uitzondering operationele verliezen geleden en beleggen zonder uitzondering zeer defensief.

  Daarbij komt dat dit jaar voor het eerst de premies gedaald zijn en dat mede door zorgverzekeraars inmiddels structureel 900 miljoen per jaar bespaard wordt op alleen al de farmacie (een tak van sport waar de marktwerking wél al grotendeels is ingevoerd). In tegenstelling tot de beeldvorming in de media zijn zorgverzekeraars eigenlijk de hoeders van de portemonnee van hun verzekerden. Waar je wel een punt hebt, is de strenge solvabiliteitseisen vanuit toezichthouders. Hierdoor hebben ZV’s grote buffers en dus veel solvabiliteit nodig. Om deze buffers op te bouwen, zijn de premies tijdelijk hoger geweest dan strikt noodzakelijk voor het betalen van de zorgkosten.

 258. Ma Ling Zegt:

  FT: volgens residuele methode zou dat omgekeerd moeten zijn. Gemeente wil grond ook niet qua woz afboeken? Misschien wel een tip voor bezwaarmakers, het bebouwde deel laten ze kennelijk makkelijker ‘varen’.

  Residuele waterwaardemethode…

  Btw: dat starterscafé van gisteren in Eindhoven was erop gericht mensen te verzamelen voor een nieuw CPO project. Geen debat over marktontwikkelingen o.i.d.

  @ Juan, geef eens een teken van leven svp!

  @ Draaikont: dit was ik ook nog niet eerder tegengekomen op funda: een bosperceel te koop waarbij een afbeelding van een tropisch bounty-eiland zit.. funda.nl/koop/bude…astoor-thijssenlaan/

 259. svg Zegt:

  Deutsche Mark: funda.nl/koop/s-gr…kstraat-3/kenmerken/

  Oud krot voor bijna 2 ton met schappelijke 563€/maand servicekosten.
  Verbouwing gaat ook nog flink kosten.

  Zou het voor 0,00€ nog niet willen “kopen” met deze randvoorwaarden.

  Wacht even, is het nou koop of verhuur, ik zie dat het allebei is , het wordt verkocht en daarna ook nog eens “verhuurd”, bizar.

 260. hnk Zegt:

  DNB vandaag

  “De hoge besparingen van Nederlandse huishoudens slaan vooral neer bij de pensioenfondsen, die overwegend in het buitenland beleggen. Nederlandse banken zijn daardoor voor de financiering van hypothecair krediet in belangrijke mate aangewezen op de kapitaalmarkt, wat sinds het uitbreken van de kredietcrisis aanzienlijk moeilijker is geworden.”

  dnb.nl/nieuws/nieu…s-2013/dnb286159.jsp

 261. afbetaalde huiseigenaar Zegt:

  “de voorwaarden voor het aangeboden verblijf op Curaçao kunt u navragen bij de verkopende makelaar”

  straks is het andersom: krijg je het huis kado bij het boeken van een vakantie..

 262. cartoonist Zegt:

  ll: En de volgende poot wordt afgezaagd onder de vastgoedmarkt.

  Publiek vastgoed wacht miljardenverlies.

  Ik vraag me af hoeveel derivatenposities onderwijs- en zorg-instellingen hebben ingenomen om zich in te dekken tegen toekomstige renteverhogingen. Zij waren immers allemaal van plan om de komende jaren nog heel veel nieuwe gebouwen neer te zetten ?

  Bij woco Vestia was de derivaten-schade 4 miljard.

 263. lorenzo Zegt:

  Maria: alweer in China als voorpost voor de rest van de banksters? Juist.Helemaal juist gezien!!!

  ……alleen een paar jaartjes te laat dan .

 264. lorenzo Zegt:

  de markies: Als ik Roger van der Wal hoor vertellen, raak ik toch nieuwsgierig naar hoe gesprekken tussen makelaars en verkopers momenteel verlopen. Zijn het vooral nog de makelaars die zeggen: ‘dit kunnen we nog tegen (een hoge prijs) verkopen, want de prijzen gaan stabiliseren’ of zijn het verkopers die zeggen: ‘ik wil/kan echt niet dalen, dus we moeten toch maar hoog inzetten’. Of zouden verkopers inmiddels meer tegengas geven en lager willen inzetten om maar te kunnen verkopen. Het lijkt wel of ze elkaar in een houdgreep hebben voor ze loslaten en een vrije val maken.

  1 vergeet je te melden ; ”als jij het niet voor die prijs in de verkoop zet gat ik wel naar je concullega”.

  ps. ook om enig liquidatie risico te vermijden graag de toevoeging dat ondergetekende geen activiteiten ontplooit die kunnen wijzen op het zijn van een makelaar .

 265. TP Zegt:

  Het is maar hoe je het bekijkt!

  “Huizenmarkt februari is minder slecht, het gaat iets beter”

  Januari
  Januari was een dramatische maand voor de Nederlandse huizenmarkt. In vele jaren werden niet zo weinig huizen verkocht. De woningverkopen in januari waren met 3944 maar liefst 36% lager dan een jaar daarvoor. In februari waren de verkopen iets minder slecht. De afgelopen maand wisselden 4756 huizen van eigenaar, een daling van ‘slechts’ 25% ten opzichte van een jaar eerder.

  Het aantal bezichtigingen is met ruim 15% gedaald tot 68.000.

  rtl.nl/components/…-gaat-iets-beter.xml

 266. ll Zegt:
 267. snorkel Zegt:

  lorenzo: 1 vergeet je te melden ; ”als jij het niet voor die prijs in de verkoop zet gat ik wel naar je concullega”.

  Zulke klanten zou je eigenlijk niet moeten willen want daar heb je n hoop gezeik mee, en je verdient niks.. Maarja als je zaak/baan op het spel staat dan neem je alle werk aan dat je kunt krijgen. Ik zou bijna medelijden krijgen met makelaars in deze tijden 😉 Maar dan realiseer ik me al weer snel wat voor enorme zelfzuchtige eikels de meeste makelaars die ik ken zijn en is dat medelijden snel weer weg. 😉

 268. snorkel Zegt:

  Weet niet of ‘ie al gepost is, maar het DNB onderzoek naar de “hoge hypotheekrentes” staat online: dnb.nl/binaries/Fi…rkt_tcm46-286158.pdf

 269. ll Zegt:

  cartoonist,

  Hier wat info 🙂

  KPMG ook zorg maakt steeds vaker gebruik van derivaten.

  kpmg.com/nl/nl/iss…k-van-derivaten.aspx

 270. snorkel Zegt:

  ll,

  Ik snap die bouwbedrijven niet, Dat hele gezeik over productie die stil komt te liggen en mensen ontslaan en bla bla. Ze kunnen toch gewoon een 2e lening afsluiten om hun maandlasten te drukken?

 271. ll Zegt:

  Wat gebeurt er nu ….. Bevriezingen belastingschijven en heffinfskortingen, en loonmatiging ?

  Een
  kabinet
  met
  een
  deflatiebeleid.

 272. cartoonist Zegt:

  Hugo: Nee die zogenaamde topeconomen geven over het algemeen legitimatie aan bizar beleid (eigenlijk belijd). Heb je die van nobel prijswinnaar econoom Krugman al meegekregen? Fake een alien invasie zodat geld wordt uitgegeven aan verdediging.

  ”Nobel laureate economist Paul Krugman repeated his assertion this week that the United States could benefit economically if the government began pouring money into anti-ET defense in preparation for a possible alien invasion of Earth.

  Even a faked war of the worlds scare might help, he suggested.”

  Morbide grappenmaker is Krugman. In die video op huffingtonpost heeft deze 2008-nobelprijswinnaar de blik van een waanzinnige over zich.

  2 jaar terug adviseerde Krugman om QE3 in te voeren.
  Vandaag is zijn idee om een invasie van aliens te ensceneren.
  Wat is zijn volgende voorstel?
  Het nuken van een paar grote steden in de USA om de economie een flinke boost te geven?
  Om het acceptabel voor de bevolking te maken schuiven ze die daad gewoon in de schoenen van een paar terrorristen.
  Dit scenario werd al eens zeer realistisch in de TV-serie Jericho uit 2006/2008 beschreven.

 273. Claude Zegt:

  ll:
  Brandbrief nr ?

  nvb-bouw.nl/Nieuws…e_nieuwbouw%E2%80%99

  Toch is het raar: als NVB (de bouwbroeders, niet de banken) echt denkt dat de prijzen voor nieuwbouw-woningen echt skyhigh worden door schaarste, dan ga je toch bouwen als een bezetene? Als banken dat vinden, dan lenen ze toch alles uit aan bouwbedrijven. Maar kennelijk gebeurt dat niet. Laf ondernemerschap vind ik dat! 🙂

  Maar vooral weer meer geld, meer financiering, meer lenen. Dat NVB eens bij de gemeenten aanklopt. Er moet 60% van de grondprijs af (zie boven). Dat helpt een stuk meer dan een doorstartlening (gatsie dikkie), of dat je 30k meer mag lenen omdat je een zuinige woning koopt. Snap ik eigenlijk sowieso niet. Wat is per maand nu het verschil tussen een über-zuinige en normaal zuinige woning? 40 euro? Is dat 30k extra schuld waard?

 274. snorkel Zegt:

  cartoonist:
  Vandaag is zijn idee om een invasie van aliens te ensceneren.

  Met al die immigranten ontstaat er natuurlijk “huizenschaarste”. Er wordt niet genoeg gebouwd, dus prijzen schieten weer de stratosfeer in! Ik voorspel een stijging van de prijzen vanaf zomer 2013.

 275. cartoonist Zegt:

  snorkel,

  Denk je dat daardoor het consumenten-utopia van eeuwig stijgende welvaart en eeuwig stijgende huizenprijzen gered wordt ?

 276. Hugo Zegt:

  asd: “Ja, en…?”

  Het is me duidelijk dat je niet openstaat voor argumenten / weetjes waarom stemmen op een ander poppetje (puppetje) als leider niets uitmaakt. Je wil graag de hoop (hoopium, krachtige drugs) dat stemmen op een ander HET verschil gaat maken. Succes met stemmen en de hoop op een nieuwe!

 277. Hugo Zegt:

  cartoonist: Dit scenario werd al eens zeer realistisch in de TV-serie Jericho uit 2006/2008 beschreven.

  Zo jammer dat de stekker uit die serie werd getrokken. Ik vond ‘m ijzersterk.

  Ik kan me overigens wel voorstellen dat Krugman waanzinnig aan het worden is. Volgens zijn modellen en theorieen zou de crisis allang over moeten zijn maar wordt maar erger en erger. Hij voelt de druk groter en groter en worden en niets werkt.

  Ik kan me zo voorstellen dat hij WO3 een prima idee vind. Volgens hem was WO2 hetgeen wat de wereld uit de depressie haalde.

  ”World War II is the great natural experiment in the effects of large increases in government spending, and as such has always served as an important positive example for those of us who favor an activist approach to a depressed economy.”
  krugman.blogs.nyti…h-what-a-lovely-war/

  Daarom vind ik het beangstigend dat sommigen zelfs voordat de echte crisis begint al over nobelprijswinnende economen in samenwerking met grensoverschreidende leiders dromen.

 278. cartoonist Zegt:

  Wij in het westen denken te leven in het consumenten utopia. Een in theorie ideale samenleving van eeuwige groei en eeuwig stijgende welvaart. Natuurlijk waren er vaak korte perioden dat het even wat minder ging (recessies) maar dat duurde nooit langer dan 1 of 2 jaar. Als dit utopia om bepaalde redenen totaal vastloopt (depressie) dan kunnen er krachten optreden die de samenleving in een tyrannieke richting sturen omdat deze krachten kostte wat het kost het bestaande utopia-model in stand willen houden.

  Immers : De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens.

  In de geschiedenis is menig samenleving die opgezet was volgens een utopische ideologie geeindigd in een tyrannie.
  Stalin’s Rusland, Hitlers 1000 jarige rijk, Mao’s arbeidersparadijs, Pol Pot’s Cambodja, Ruanda.

  Daarom heb ik geen vertrouwen in mensen zoals Krugman, Bernanke, Greenspan en de hele financiele sector. Immers zij willen de groei kostte wat het kost in stand houden en revitaliseren om de idee van het consumenten utopia voort te laten bestaan.

  Sorry voor degenen die een beetje onwel werden van mijn gedachtenspinsels (ook uit die vorige post over krugman) maar ik zie de toekomst voor ons consumenten-utopia een beetje somber in.

 279. asd Zegt:

  @266(Hugo),

  Beste Hugo, ik waardeer je bijdragen. Echter, ga vanaf nu eens regelmatig de internationale pers volgen en wordt wijs.

  De berichtgeving in de NL-media (zo ook het huidige onderwijs!) is van een volstrekt lager niveau. Weet niet – wat de pers betreft – of dat deels is toe te schrijven aan een z.g. één-tweetje met de politiek.

  Volg bijvoorbeeld eens de impact van een clown als Beppe Grillo op de samenlevingen in Zuid-Europa. Ik lees daar niets over in de NL-media. Wel o.a. bij de Belgen.

  Is slechts een luttel voorbeeldje hoe NL – zonder dat het overgrote deel van de massa dat in de gaten heeft – met een tekort schietende berichtgeving aan het afglijden is.

  De meeste betweterige postings op dit blog werken dan ook bij tijd en wijle op mijn lachspieren.

  Aldus, mobiliseer je Frans, Duits en Engels, lees de kranten uit die gebieden en laat NL links liggen, wanneer het om goede info gaat.

 280. Maria Zegt:

  asd: Aldus, mobiliseer je Frans, Duits en Engels, lees de kranten uit die gebieden en laat NL links liggen, wanneer het om goede info gaat.

  Zelfs dat hoeft niet: Knack en de Wereld Morgen BE bieden al een volledige andere blik op de wereld dan onze Televaag, VK en niet te vergeten: de Fabeltjeskrant! Hoef je geen buitenlandse taal te gebruiken.

 281. Maria Zegt:

  OT maar wel actueel in het beeld van de hoge hypotheekrente.

  Al lang geleden aangegeven maar we zijn er nu (helaas):

  “If Dutchman ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

 282. snorkel Zegt:

  cartoonist: Denk je dat daardoor het consumenten-utopia van eeuwig stijgende welvaart en eeuwig stijgende huizenprijzen gered wordt ?

  Zeker! Tekort leidt toch tot hoge prijzen en dat is goed voor de welvaart? Ofzoiets? Na de rijke amerikanen (die het toch wel een beetje af laten weten), russen en chinezen trekken we gewoon een blik marsmannetjes open. Alles om de Nederlander het gevoel te geven dat ‘ie NU MOET KOPEN… Ik zie één ander makelaarskantoor er nog voor aan een advertorial met deze boodschap in het FD te kopen ook 😉

 283. Hugo Zegt:

  asd,

  Het was niet mijn bedoeling om betweterig over te komen. Ik zal daar rekening mee houden. Bedankt voor de hint.

  Ik weet dat de NL pers gemuilkorft is. De rol van Ben Knapen in dat proces en zijn beloning is ”opmerkelijk” (veroordeeld wegens wanbeleid bij PCM ivm het uitleveren van PCM aan de neoliberalen en is staatssecretaris geworden).

  Zoals je al had kunnen zien post ik veel links naar Engelstalige MSM. Ik lees wat Duits (kost moeite), Frans (behalve de poster hier 🙂 ) kan ik niet spreken noch lezen.

  asd: Echter, ga vanaf nu eens regelmatig de internationale pers volgen en wordt wijs.

  Wat mij betreft wordt men niet wijs van de MSM volgen ook al is die buitenlands. De meeste media is in handen van conglomeraten welke hun eigen belangen hebben (zie bv het recente Murdoch media schandaal). Het paradigma waarin we leven is alleen wat anders weergegeven aldaar.

  Zoals een slim iemand ooit al stelde, een wijs man volgt zijn eigen pad. Ik probeer in die voetstappen te lopen. Valt niet mee.

  Ik denk dat het grote verschil tussen ons is dat ik niet geloof in welke leider dan ook te volgen (muv op decentraal nivo).

  Stel dat Beppe Grillo minister president wordt, wat dan? Het krediet moet ergens vandaan komen. Je kan er donder op zeggen dat de ECB dan die kredietkraan dichtdraait (give me control over a nations currency, and I care not who makes its laws). Kan je best de rijken extra belasten maar die vertrekken dan (terecht).

 284. asd Zegt:

  @280(Maria),

  Ben ik volledig met je eens.

  “Reeds” in België bieden de media kwalitatief goede artikelen en programma’s.
  Daarom had ik mijn hoop gevestigd op de Belgische hoofdredacteur van de NRC. Maar helaas…

 285. Hugo Zegt:

  Maria,

  Ik denk dat je deze Amerikaanse blog wel kunt waarderen http://fofoa.blogspot.nl/2013/02/checkmate.html

 286. Scrutinizer Zegt:

  Hugo: Ik kan me overigens wel voorstellen dat Krugman waanzinnig aan het worden is.

  Hoezo worden?
  Een Keynesianist IS waanzinnig.

  Overigens terugkomend op uw opmerking over Argentijns geld in Uruguay.
  M.n. Punta del Este is in wezen een Argentijns project van in den beginne. Ruim 80% van het vastgoed is er in handen van Argentijnen. Zij zijn het ook die in het van nul af uit de grond stampten.
  Maar inderdaad, als de crisis in Argentinie verergert zal er uit die hoek minder vraag naar vastgoed zijn en zullen sommigen misschien wel overgaan tot verkoop van hun buitenhuis dus er zou wel eens een overaanbod en “ondervraag” kunnen komend die de markt doet crashen.
  Zeker gezien de prijzen er m.n. de laatste jaren fors stegen maar dat was vooral zo voor appartementen.
  Boevendien was die stijging procentueel sterk na de crash van 2002-2004 (ten tijde van de vorige Argentijnse crisis die op Uruguay oversloeg – dus ja dat kan gebeuren) maar was op langere termijn bekeken de prijsontwikkeling helemaal niet onredelijk. Echt je broek scheuren lijkt me moeilijk, misschien wel als je per se een appartement wil uit de nieuwste Trump Tower.

  Vila’s echter zijn relatief goedkoop. Zowel per vergeleken bij appartementen als vergeleken bij wat men in NL zoal betaalt.
  Bedenk dat Punta DE badplaats van Latam is en in Jan. Feb. alle rijken er neerstrijken in wat het St. Tropez van Zuid-Amerika wordt genoemd. Dan zijn de prijzen in elk geval niet excessief.

  Enkele voorbeeldjes:
  buscandocasa.com/b…com.uy&fotos=10
  (Ik kan bevestigen dat het goed gelegen is en in goede staat verkerend. Heb het ooit bezocht maar niet gekocht).

  buscandocasa.com/b…hia.com&fotos=9

  En tot slot eentje van de zus van een bekende van me:
  buscandocasa.com/b…ar.com&fotos=12
  Foto’tjes zijn niet met de beste camera gemaakt maar ik kan u verzekeren dat het een zeer mooi object is.

  Goed, de markt kan binnenkort misschien instorten t.g.v. problemen in Argentinie.
  Vraag is wat eerder gebeurt: vastgoedcrash in Punta of … crash van de dollar (en euro) waardoor die zo aan waarde inboet(en) dat mensen die verder hun uitgaven in pesos doen hun dollar vraagprijzen van huizen opwaarts gaan bijstellen waardoor je misschien toch nog beter nu koopt dan wacht.

  Bovendien, zelfs als de waarde wat zou dalen. Who cares als je er hypotheekvrij in woont en van plan bent dat de volgende 15-20 jaar te doen, vooral gezien de prijzen, naar onze maatstaven althans, spotgoedkoop zijn.
  Ik heb niet meteen een vastgoedsite van de cote azur bij de hand maar als je op immoweb.be kijkt naar prijzen van villa’s in Knokke-Zoute (het Belgische Punta zeg maar) dan zie je dat gelijkwaardige objecten als die hierboven makkelijk anderhalf miljoen euro zouden doen ofte een kleine 2 miljoen dollar (en ik neem aan in St. Tropez minimaal het dubbele).
  Maar misschien zeg je, “ja maar, ik woon nu ook niet in St. Tropez of Knokke-Zoute, dus vergelijk maar met een huis is een wat meer down to earth dorp”, ja, dan nog denk ik dat je dat hier niet snel onder de 500k euro zou vinden.
  En dan kan je je niet jaarlijks vergapen aan Shakira en Cristina Onassis (of Bush of Zuckerberg om een paar andere internationale regulars op te noemen – het hoeven niet altijd knappe vrouwen te zijn) 😉

 287. maarten Zegt:

  Obama zegt het ook: de mensen met uitzonderlijke privileges moeten maar eens geld gaan inleveren (nee, leraren en verpleegkundigen vinden geld helemaal niet belangrijk… nee echt… ab-so-luut niet het gaat ze om ré-spéct)

 288. maarten Zegt:

  Wat te denken over de “meevaller”van abn-amro uit Griekenland?

 289. maarten Zegt:

  maarten,

  politiek smeergeld, eerst was deze meevaller nog van Dijsselbloem, nu ineens van abn-amro

 290. maarten Zegt:

  en Dijsselbloem gaat nu de Bouw stimuleren en bezuinigen op de zorg. De huizenmarkt ligt stil, en de zorg krijgt te maken met enorme groei, door vergrijzing. Wat proberen deze politici nu tegen de stroom in te zwemmen?

 291. asd Zegt:

  @282(Hugo),

  Hè, hè, toch nog wijze woorden, Hugo!

  Ik zie je echt niet als betweter, maar “als een kind van deze tijd”, waaraan je niets kunt doen.

  Het wordt wat anders, wanneer andere kinderen van deze tijd gaan bluffen,zoals Mark Bluffe c.s.in het Haagje.

  Ongetwijfeld heeft die een andere bluffer tot voorbeeld: de jonge heer Wiegel van de Amsterdamse Rozengracht in de Jordaan. Jaha, je kunt het in dit land met bluffen aardig ver schoppen.

  De satiricus Beppe Grillo – that’s different cook – zal nooit M.P. willen worden, doch zal het slechts laten bij het verspreiden van ideeën in grote delen van Europa (tegen het Neo Liberalisme, dat voor zoveel ellende in de wereld zorgt).

  Het ziet er naar uit, dat hij daar aardig in slaagt door beïnvloeding van het stemgedrag in de komende jaren.

  En nu is het genieten hoe “de (EU)politiek” daarop zal reageren.

  Moet je wel de internationale pers blijven volgen.

  Daar heb ik juist vandaag nog zinnige info over de marode NL-huizenmarkt en de sluiting van het Institut Néerlandais in Parijs kunnen lezen, nota bene.

  Als je dat leest, dan vraag je je af, in wat voor bananenrepubliek we in NL zijn terecht gekomen.

  Maar gelukkig hebben we 30 April a.s. om voor één dag op positieve wijze de internationale pers te halen.

  En daar is alles mee gezegd.

 292. maarten Zegt:

  We geven teveel geld uit aan het beschermen van de uitzonderingsposities o.a.fiscale voordelen. bezuinig daar eens op

 293. Floor Zegt:

  maarten: Dijsselbloem gaat nu de Bouw stimuleren

  Zat vandaag bij de tandarts een Quote te lezen, onze Gérome heeft in 2008 een optrekje met hypotheek van euro 1.140.000 aangeschaft. Kan iemand ff uitrekenen hoeveel ‘ie daar al op ‘verloren’ heeft?

 294. cartoonist Zegt:

  Maria: “If Dutchman ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

  Ik zou dit citaat toch wat willen moderniseren en gelijk vertalen:

  Als Nederlanders (of om het even welk volk) banken toestaan om de hoeveelheid geld in omloop te controleren dan zullen, eerst door krediet-expansie en daarna door krediet-contractie, deze banken het volk al hun eigendommen ontnemen tot het moment dat hun kinderen zich realiseren dat ze dakloos zijn.

  (vrij naar Thomas Jefferson)

  Goede link naar Paul Krugman’s blog.

  Hugo,

  Krugman schrijft op zijn blog:

  After reviewing evidence from the 1940-41 editions of Business Week, Fortune, and The New York Times, Gordon and Krenn document that the American economy went to war starting in June 1940, fully 18 months before Pearl Harbor. In February 1941 fully one percent of the American labor force was at work building army training camps for 1.4 million new draftees. Employment in ship-building to expand the U. S. Navy and to supply Lend-Lease aid to Britain accounted for another one percent of the labor force in 1941. As early as June 1941, capacity utilization had reached 100 percent in the production of iron and steel and durable goods of all types.

  En de Japanse aanval op Pearl Harbour vond plaats op 7 december 1941.

  Dit is het zoveelste voorbeeld van geschiedsvervalsing. In geschiedenisboekjes staat dat Amerika, tegen haar wil in WO II werd getrokken door de onverwachtte lafhartige Japanse aanval op Oahu-Hawai. Krugman legt ons in zijn blog even haaarfijn uit dat de USA al 18 maanden daarvoor zich volop voorbereidde om de oorlog in te gaan en toen de aanval, niet onverwacht, kwam ze er klaar voor was.

  Maar goed, de oplettende lezertjes konden dat allang, weten. Daar hadden we Krugman’s blog niet voor nodig 😉

 295. Scrutinizer Zegt:

  cartoonist,

  Nou ja de (weliswaar uitgelokte) aanval op Pearl Harbour heeft tenminste nog plaatsgevonden.
  Dat kunnen we van het Gulf of Tonkin incident niet zeggen helaas.
  Zo bekeken was men in de jaren ’40 nog eerlijk door tenmiste met een halve waarheid te komen aanzetten.
  Later moet men gedacht hebben “ach, waarom eigenlijk?”

 296. Adamus Zegt:

  maarten:
  en Dijsselbloem gaat nu de Bouw stimuleren en bezuinigen op de zorg. De huizenmarkt ligt stil, en de zorg krijgt te maken met enorme groei, door vergrijzing. Wat proberen deze politici nu tegen de stroom in te zwemmen?

  En de dodepaardentrekker gaat de pensioenfondsen dwingen daarin te investeren.
  Hebben de grijsaards straks weer minder geld om de zorg te betalen 😉
  Oké, hij doet het voor het land hè.

 297. Adamus Zegt:

  Floor: Zat vandaag bij de tandarts een Quote te lezen, onze Gérome heeft in 2008 een optrekje met hypotheek van euro 1.140.000 aangeschaft. Kan iemand ff uitrekenen hoeveel ‘ie daar al op ‘verloren’ heeft?

  Hij is nu ook bankmedewerker dus rentevoordeel. Na val van kabinet gaat hij de pool van >500K banen in.

 298. Maria Zegt:

  Floor: Zat vandaag bij de tandarts een Quote te lezen, onze Gérome heeft in 2008 een optrekje met hypotheek van euro 1.140.000 aangeschaft. Kan iemand ff uitrekenen hoeveel ‘ie daar al op ‘verloren’ heeft?

  Ik weet even niet waar hij woont maar heb de volgende gegevens aangehouden:
  Utrecht
  gekocht in december 2008
  vrijstaande woning

  Per december 2012 -20,6%

  Gefeliciteerd, uw bent nu de gelukkige bezitters van een koelkast!!

 299. Floor Zegt:

  Adamus,

  Oh ja, hij zal het heus wel kunnen blijven betalen, maar een aantal tonnetjes teveel betalen als min. van fin. vind ik nogal een blamage.

 300. Maria Zegt:

  Maria: Ik weet even niet waar hij woont maar heb de volgende gegevens aangehouden:
  Utrecht
  gekocht in december 2008
  vrijstaande woning

  Per december 2012 -20,6%

  Gefeliciteerd, uw bent nu de gelukkige bezitters van een koelkast!!

  Correctie, Dijsselbloem woont in Wageningen, Gelderland.

  zijn daling betreft maar – 16,7%

  Zullen we uitgaan van volledige hypotheek= aankoopprijs + kosten koper

  Koopprijs ca. 1.095.000,=

  Verlies tot nu= 182.865,= euri’s

  Koop je toch zo ondertussen een mooie woning voor.

  Dijsselbloem zal wel voorstander zijn van behoud HRA, schat ik zo.

 301. maarten Zegt:

  Rutte nu bij P&W

 302. Steve Zegt:

  Nieuwe huizen voor minder dan 100k, in Assen dat dan weer wel 😉

  “Smit denkt dat de gemeente goedkoper huizen kan laten bouwen dan andere partijen: voor onder de 100.000 euro.”
  vastgoedmarkt.nl/n…n-bouwen-regio-noord

  Het gaat alleen wel om huurwoningen. Maar toch een ‘proof of concept’.

 303. Maria Zegt:

  Steve:
  Nieuwe huizen voor minder dan 100k, in Assen dat dan weer wel

  “Smit denkt dat de gemeente goedkoper huizen kan laten bouwen dan andere partijen: voor onder de 100.000 euro.”
  vastgoedmarkt.nl/n…n-bouwen-regio-noord

  Het gaat alleen wel om huurwoningen. Maar toch een ‘proof of concept’.

  Hmmmm, zijn bijna 2 “Dijsselbloemetjes”.

 304. Adamus Zegt:

  Floor:
  Adamus,

  Oh ja, hij zal het heus wel kunnen blijven betalen, maar een aantal tonnetjes teveel betalen als min. van fin. vind ik nogal een blamage.

  Is wel zeker dat hij dit niet heeft zien aankomen. Gebeurde allemaal met de kennis van toen 😉 Geeft natuurlijk wel aan dat hij geen fingerspitzengefühl had voor de economische werkelijkheid van toen. Hoeft ook niet als leerling apparatjik? Hij kocht wel een bank voor een bedrag waar Bos nog het tienvoudige voor betaalde 😉 straks is i zomaar voorzitter van ABN als Zalm doorschuift naar Rabo.

 305. Floor Zegt:

  Maria,

  jep, koopprijs lag net boven het miljoen.

 306. Adamus Zegt:

  Steve:
  Nieuwe huizen voor minder dan 100k, in Assen dat dan weer wel

  “Smit denkt dat de gemeente goedkoper huizen kan laten bouwen dan andere partijen: voor onder de 100.000 euro.”
  vastgoedmarkt.nl/n…n-bouwen-regio-noord

  Het gaat alleen wel om huurwoningen. Maar toch een ‘proof of concept’.

  Gemeente kan alles goedkoper. De afrekening komt elders te liggen. Rondje Italië is ook ooit in Assen gestart. Relus heeft daar kunnen strooien als ware het ouderwetse lires.

 307. Floor Zegt:

  Steve,

  In Assen wil je nog niet begraven worden en die goedkope huurhuizen is pure noodzaak want iedereen is er werkeloos.

 308. Adamus Zegt:

  maarten:
  Rutte nu bij P&W

  Heeft hij Pauw alweer terug in zijn hok?

 309. Adamus Zegt:

  Floor:
  Steve,

  In Assen wil je nog niet begraven worden en die goedkope huurhuizen is pure noodzaak want iedereen is er werkeloos.

  verAssen? Om ergens onder de rook van Grollo neer te dalen. There’s a blizzard ……

 310. maarten Zegt:

  Adamus,

  pauw mag het lied voor de koning doen

 311. Floor Zegt:

  Adamus,

  Om met Youp te spreken, ze hebben er allemaal een burn-out.

 312. Maria Zegt:

  Floor:
  Maria,

  jep, koopprijs lag net boven het miljoen.

  Geen koopprijs bij kadaster, wel een mooi perceel 1020 m2!

 313. Adamus Zegt:

  Maria: Correctie, Dijsselbloem woont in Wageningen, Gelderland.

  zijn daling betreft maar – 16,7%

  Zullen we uitgaan van volledige hypotheek= aankoopprijs + kosten koper

  Koopprijs ca. 1.095.000,=

  Verlies tot nu= 182.865,= euri’s

  Koop je toch zo ondertussen een mooie woning voor.

  Dijsselbloem zal wel voorstander zijn van behoud HRA, schat ik zo.

  In die prijsklasse is de daling minstens 400/500.000 het is wel Ede/wageningen.

 314. Adamus Zegt:

  Floor:
  Adamus,

  Om met Youp te spreken, ze hebben er allemaal een burn-out.

  🙂

 315. Adamus Zegt:

  maarten:
  Adamus,

  pauw mag het lied voor de koning doen

  Beetje trots zal die wel zijn. Happy end.

 316. Floor Zegt:

  Maria,

  Ja, hebben ze allemaal daar, grossieren in zandgrond.
  Yvo Opstelten heeft trouwens de grootste van allemaal 🙂
  Misschien dat dat de rede is dat ie op zn 69ste nog steeds om 7 uur zn nest uit moet?

 317. Maria Zegt:

  Adamus,

  Kadaster gegevens!

 318. Maria Zegt:
 319. maarten Zegt:

  Floor,

  rotsvaste stenen, hunnebedden

 320. maarten Zegt:

  blijft zijn waarde houden

 321. maarten Zegt:

  voor de starter nieuwe stijl

 322. Maria Zegt:

  Floor: Yvo Opstelten heeft trouwens de grootste van allemaal

  Hoe bedoel je?

 323. Floor Zegt:

  Maria,

  Uh, hypotheek toch?

 324. Maria Zegt:

  Floor:
  Maria,

  Ja, hebben ze allemaal daar, grossieren in zandgrond.
  Yvo Opstelten heeft trouwens de grootste van allemaal
  Misschien dat dat de rede is dat ie op zn 69ste nog steeds om 7 uur zn nest uit moet?

  Koopprijs Opstelten 1999 1.050.501,=
  Hypotheek 1.293.273,=

  Op die leeftijd geen eigen geld?

  Je zal er maar de rente over moeten betalen en geen HRA meer krijgen!!!

 325. Maria Zegt:

  Floor:
  Maria,

  Uh, hypotheek toch?

  Leuk he!
  Volgens mij, Floor, gaat het weer helemaal goed met je!!

 326. Adamus Zegt:

  Maria: Koopprijs Opstelten 1999 1.050.501,=
  Hypotheek 1.293.273,=

  Op die leeftijd geen eigen geld?

  Je zal er maar de rente over moeten betalen en geen HRA meer krijgen!!!

  Die sterft dan in het harnas. Kan niet anders.

 327. Floor Zegt:

  Maria,

  Maar hij is getrouwd met een Dutilh’etje die ook nog wat meegraait als vice-president bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch aldus Wikipedia.

 328. Maria Zegt:

  Floor:
  Maria,

  Maar hij is getrouwd met een Dutilh’etje die ook nog wat meegraait als vice-president bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch aldus Wikipedia.

  Had ik gezien, waarschijnlijk nog een mooie erfenis in het verschiet als ze er tenminste voor zorgen dat de WOZ waarde een beetje overeenkomstig de verkoopwaarde is!

  Maar niettemin, jezal maar op je zeg 55e nog een handtekening zetten onder een hypotheekakte van zeg 1,3 miljoen. Pfff….

 329. Maria Zegt:

  Even serieus:

  Uit hierboven staande gegevens van Dijsselbloem en Opstelten blijkt hoe dan ook de “zorg voor jezelf” tactiek.

  Ik wil niet zeggen dat het zo is maar bovenstaande politici zijn toch wel ernstig gebaat met de HRA.

  Dus houden we die in stand…???

 330. Maria Zegt:

  Het is verdorie wel een mooi pand, zie onderstaande link:

  klokkenluideronlin…ntjes-ieder-zijn-vak

 331. Steve Zegt:

  Adamus,

  De kosten voor de grond zijn al gemaakt dus de gemeente Assen kiest eieren voor z’n geld. Waarschijnlijk kunnen ze zo het verlies (op de grond) nog een klein beetje beperken.

  Eigenlijk zouden alle gemeenten in de periferie z.s.m. hun bouwgrond desnoods gratis moeten uitdelen aan iedere gek die er een huis op wil zetten zodat ze nog wat leges en toekomstige belasting kunnen vangen. Zo niet dan kunnen ze het net zo goed terug aan de boer verkopen over een tijdje voor 5 euro de meter.

 332. Frans Zegt:

  lorenzo: Het lijkt wel of ze elkaar in een houdgreep hebben voor ze loslaten en een vrije val maken.

  Ah wel! Das gelijk aan ene Lambikske he!
  Die loopt ene afgrond in en zegt zolang ik nie naar benede kijk stort ik nie die afgrond in he?

 333. Frans Zegt:

  Tufkaj: Gemeente wil grond ook niet qua woz afboeken?

  Nee, ze willen zichzelf nog steeds rijk rekenen met hun eigen grond, daar past natuurlijk geen lage grondprijs qua WOZ bij….

 334. Frans Zegt:

  cartoonist: Maria: “If Dutchman ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson
  Ik zou dit citaat toch wat willen moderniseren en gelijk vertalen:

  Dat zou ik ook willen:
  We are all fucked!

 335. Frans Zegt:

  Maria: Hoe bedoel je?

  Maria toch!

 336. Frans Zegt:

  Hugo: Wat mij betreft wordt men niet wijs van de MSM volgen ook al is die buitenlands. De meeste media is in handen van conglomeraten welke hun eigen belangen hebben (zie bv het recente Murdoch media schandaal). Het paradigma waarin we leven is alleen wat anders weergegeven aldaar.

  Je krijgt pas rust als je weet dat we are all doomed.
  Geen hoop, nothing, nada. Tenminste niet op verbetering van het bestaande systeem.
  Wel in de langere termijn.
  Denken volgens het paradigma van de gehersenspoelde waarheid is volkomen onzinnig, tijdverspilling: je kunt een schijthuis nu eenmaal niet vergulden, ten ene male onmogelijk.

 337. Frans Zegt:

  Zag laatst een stukje Rutte (op deze site?) en het viel me op dat hij zijn padvinders positivistische toneelstukje nog wel opvoert, maar de scheurtjes beginnen zich te vertonen. Hij gaat nog door met zijn zelfmasturbatie maar het bevredigt hem niet meer, en straks ook de kijker niet.
  (benieuwd of dit door de moderatie komt, maar wacht, het heeft een functie, het hangt samen met het grotere geheel, echt!)
  En dan is er nog het uebermensch Blok (dat gelooft hij tenminste zelf) Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat hij gesloopt is.
  Wat heeft dit allemaal voor een nut deze liederlijke tekst?
  Het sluit aan bij mijn vorige post: het systeem zal uiteindelijk aan zichzelf ten gronde gaan.
  KIJK!! ZIE!!
  Kijk, zie hoe er een totale dissonantie is tussen de boodschap die wordt gebracht en de onderliggende angst en ongeloof in eigen woorden.
  Politici zijn niet te benijden: ze worden betaald om een toneelstukje op te voeren.
  Zolamg het allemaal economisch redelijk goed gaat is het op te brengen, echter in deze tijd betalen ze een hoge prijs.
  Micro Macro: wat voor Rutte geld, ik noem het micro niveau, geld ook macro: het model van de politiek is zo’n beetje hetzelfde gebleven, maar waar vroeger nog sprake was van een gedeeltelijke idealistische bevlogenheid is het nu totaal omgeslagen, maar de politici gaan nog vrolijk op hetzelfde pad verder, hopend de illusie in stand te houden maar ze (gaan) falen.
  Uiterst pijnlijk om te zien, en ik denk dat we ze moeten gedenken in onze gebeden: dwalende zielen, waarvan velen een grote prijs gaan betalen: niet door wraak van het volk, maar door het totale verlies van contact met zichzelf.

 338. ll Zegt:

  Good morning NL u als gem. huizenbezitter wordt vandaag zoals elke dag weer 45 armer, en

  de huizenbezitter deelt nauwelijks mee in rentedaling

  Consumentenbond.

  consumentenbond.nl…jks-mee-rentedaling/

  n.b. variabele rabo nu 3.6

 339. ll Zegt:

  Tweede schuld kan hypotheek besmetten.

  taxence.nl/fiscaal…esmetten.52098.lynkx

  Snap er nikx van, techneuten ? 🙂

 340. ll Zegt:

  Ah, PAS OP dusssss

  Ben je je HRA kwijt het addertje onder het gras……….

  ‘Als de eigenaar van een eigen woning naast een hypotheek nog een tweede schuld heeft, is het mogelijk dat door onderlinge samenhang beide schulden niet als eigenwoningschuld kwalificeren ‘

 341. ll Zegt:

  Kabinet Rutte wordt berucht, dat is zeker……
  Friesch Dagblad

  http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=63355

 342. ll Zegt:

  Veilige derivaten ? LOL Geleend om onderkomen te betalen ? , het lijken wel Griekse burgemeesters…… 😉

  noordhollandsdagbl…lieudienst?lref=vpkt

 343. ll Zegt:

  Ah Floor weer in vol ornaat aanwezig, houwen zo 🙂

 344. Keesje Zegt:

  Weer eentje gevonden met inruil, dit keer door een maatschappij:

  (Overigens HOOP ik dat dit soort dingen vaker gaan gebeuren, voor degenen die gewoon een groter woonoppervlak nodig hebben):

  INRUIL EIGEN WONING BESPREEKBAAR.

  In collegiale verkoop; Geijsel Kroon makelaardij

  “Beleggingsmaatschappij biedt meer dan keurig onderhouden woning aan tegen bijzonder scherpe prijs met inruil mogelijkheid;”

  funda.nl/koop/amst…hap-37/omschrijving/

 345. Nothus Zegt:

  Nothus meldt nog maar even dat er in de maanden Jan en Feb geen enkel huis (0) verkocht is in zijn Funda lijstje van een kleine 100 huizen in de duurdere prijscategorie.

  Nothus geniet dus rustig na van de wintersport, en gaat morgen fijn windowshoppen in de woonmall.

 346. afbetaalde huiseigenaar Zegt:

  ll,

  hoi ll..
  toen de eurocrisis heel tastbaar was ong zo 1,5 jaar gelden had ik een gesprek met de bankmanager hier in D.
  Iedereen hier is als de dood voor inflatie.. dus dat was het grote spook ( logisch heeft iets met het verleden te doen) toen ik deflatie noemde.. was hij perplex..

  sindsdien: zijn dus wel de OG prijzen hier gestegen
  a. uit angst voor inflatie, b. uit angst voor de euro crash c. omdat de rente zo laag is ..
  maar het inflatiepercentage in Dld daalt.. we zitten nu off. onder de 2%

  neem de afkoelende economie, alle spaarmaatregelen, de bevolkingskrimp gaan we in D. zeker geen hyperinflatie krijgen..

  voor NL:
  ik denk dat jij en Fleur een punt hebben..
  ik zie ook steeds meer deflatie tekenen aan de wand..

  anderen kosten gaan omhoog, levensmiddelen etc..
  maar dan hebben we minimaal biflatie..
  een zure cocktail als je schulden hebt.

  de moestuin wordt weer populair..

 347. Adamus Zegt:

  Frans: Dat zou ik ook willen:
  We are all fucked!

  Zoals de westlandRabolink van mij eerder ook bevestigd.

 348. Adamus Zegt:

  Bevestigt.

 349. Adamus Zegt:

  Frans: Dat zou ik ook willen:
  We are all fucked!

  Niet iedereen kent al die engelse woorden

 350. svg Zegt:

  Keesje,

  Wat mij opvalt aan deze woning is de echt absurde hoge prijs die gevraagd wordt 419k is nog altijd 928k ouderwetse nederlandse guldens bijna 1 miljoen! voor een willenswaar ruime twee-onder-een kap woning, en woningruil wat voor consequenties heeft dat?

 351. ll Zegt:

  Merijn Knibbe over onze casametrie Prof. Dr. M. Francke……. Hier op dit blog al jaren geleden met pek en veren de straat op geschopt 🙂 Juan

  Wat ie er NIET bij vermeldt is dat het beprijzen in het verleden van onze heilige huisjes door zijn magisch verhogend modelletje behoorlijk zijn gemanipuleerd………

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=2954

 352. Henk 6 Zegt:

  bnr.nl/nieuws/poli…e-last-voor-abn-amro

  Nu komt het spel op de wagen.mijn conclusie, ABN is niet meer in staat om covered bonds te verkopen, om aan geld voor hypotheken te komen. Stukje is een aanrader om te luisteren.

 353. Refke Zegt:
 354. HNK Zegt:

  asd: Daar heb ik juist vandaag nog zinnige info over de marode NL-huizenmarkt en de sluiting van het Institut Néerlandais in Parijs kunnen lezen, nota bene.

  De sluiting van het NI was hier begin februari ook in een aantal kranten te vermeld dus dat valt nog wel mee. Ik ben daar toevallig een paar jaar geleden ook een keer beland en zat me toen behoorlijk te verbazen.

  Een mega groot pand op een mega dure plek voor een handje vol mensen die de collectie van Frits Lugt als kantoor decoratie gebruiken. Ik dacht destijds deze mensen zijn knetter gek, als gesubsidieerd instituut Rembrandt in je kantoor hangen.

 355. HNK Zegt:

  IN

 356. Floor Zegt:
 357. Frans Zegt:

  Floor:
  Hadden we deze al?
  aadverbaast.wordpr…en-stofzuigerzakken/

  Volgens mij niet, en een zeer goede link!
  Bedenk dat dit een voorbeeld is van how things roll. Dit is niet een uitzondering maar de standaard in de financieele wereld. Een uitzondering wel in de zin dat dit niet meer under the radar te doen was.

 358. Adamus Zegt:

  Frans: Volgens mij niet, en een zeer goede link!
  Bedenk dat dit een voorbeeld is van how things roll. Dit is niet een uitzondering maar de standaard in de financieele wereld. Een uitzondering wel in de zin dat dit niet meer under the radar te doen was.

  Heeft Pauw gisteravond nog in die zak kunnen blazen? Heb het niet gevolgd en kom ook geen reacties tegen.

 359. asd Zegt:

  348(HNK),

  Dank,is mij bekend. Berichtgeving in NL-kranten vind ik meestal beneden de maat. Een heel verschil met die in het buitenland, zo ook de artikelen over het Institut Neérlandais (etc.etc.!) in Parijs. Dat wilde ik eigenlijk zeggen.

  Ik zou er wel verder op in kunnen gaan – ben van de toestanden daar op de hoogte – maar laat ik het erop houden, dat ik het met je eens ben.

  Maaarruuuh, wat is er trouwens mis met een reproductie op je kamer? Die zijn tegenwoordig heel goed en niet van echt te onderscheiden!

 360. Keesje Zegt:

  svg,

  Waarschijnlijk gaan ze er van uit dat een koper of ruiler er nog 10-20% van het huis af wil hebben 😉

 361. Maria Zegt:
 362. Hansel Zegt:

  Wat nou prijsdalingen?!
  Te koop 21-10-11: 399000. Nieuwe vloer, inbouwkasten, keuken, badkamer etc.
  29-01-13: Aangepast naar 620000.

  funda.nl/koop/amst…02454-amstel-184-ii/

  Koopje!

 363. maarten Zegt:
 364. maarten Zegt:

  de clowns van de democratie:
  zerohedge.com/cont…13-03-02/send-clowns

 365. Maria Zegt:

  Iets om over na te denken:

  Afgelopen van de gemeente de WOZ beschikking ontvangen.
  De WOZ waarde t.o.v. 2012 is met een hele € 6.000,= gezakt!
  Volgens het Kadaster prijsindexcijfer zou dit, gemeten vanaf dec 2011 tot dec 2012 ongeveer € 20.000,= moeten zijn.

  Vervolgens wordt een nieuw percentage heffingen toegepast welk als gevolgt heeft dat wij € 17,= per maand meer gaan betalen aan de gemeente.

  Het Waterschap heeft het wel begrepen. € 3,= minder.

  Onze rekening totaal voor Gemeente en Waterschap bedraagt € 1139,38 voor 2013.

  Wat nu als je als oudere in een groot, waardevol huis woont, stel al je hele leven, maar je pensioen bedraagt AOW en € 300,=?

  Je gaat gedwongen worden om je huis te verkopen omdat je je lasten niet meer kunt betalen!

 366. Floor Zegt:

  Maria: Je gaat gedwongen worden om je huis te verkopen omdat je je lasten niet meer kunt betalen!

  Dan krijgen we toestandjes als in Italië?
  Kan me niet snel genoeg gaan, oprutten met dat kabinet.

 367. Maria Zegt:

  Floor: Dan krijgen we toestandjes als in Italië?
  Kan me niet snel genoeg gaan, oprutten met dat kabinet.

  Tsja, Grillo zal hier waarschijnlijk Geert heten!

 368. Maria Zegt:

  En wat te denken van Portugal:

  nos.nl/artikel/480…rotest-portugal.html

 369. ll Zegt:
 370. Floor Zegt:

  ll,

  Tja, arrogantie ten top zullen we maar zeggen.
  elsevier.nl/Buiten…eel-Europa-1188966W/

 371. lorenzo Zegt:

  Maria: Floor: Dan krijgen we toestandjes als in Italië?
  Kan me niet snel genoeg gaan, oprutten met dat kabinet.

  Denk het niet , moet immers inpasbaar zijn tussen de vakanties door , dat is wel lastig .
  Vandaag nog de woonboulevard , kijken wat ik nodig heb , en vanavond weer snikken bij Boer zoekt Vrouw.

 372. Adamus Zegt:

  Floor:
  ll,

  Tja, arrogantie ten top zullen we maar zeggen.
  elsevier.nl/Buiten…eel-Europa-1188966W/

  Wij helpen de Fransen inmiddels in Mali 🙁

 373. Adamus Zegt:

  ll:
  Ondertussen in Frankrijk

  armstrongeconomics…h-of-accounts-money/

  NL achterblijver? Kannie waar zijn.

 374. Adamus Zegt:

  Wat nu als je als oudere in een groot, waardevol huis woont, stel al je hele leven, maar je pensioen bedraagt AOW en € 300,=?

  Je gaat gedwongen worden om je huis te verkopen omdat je je lasten niet meer kunt betalen!

  En dexia heeft je spulletjes doorverkocht en je bent vergeten onder ‘duisenberg’ te vallen……is je huis ineens van een buitenlandse investerder in ‘debt’ …..not only your children will wake up homeless. Transfer of wealth 😉

 375. Grondschrijver Zegt:

  Ma Ling,

  Dat zijn zeker een paar interessante grafieken en tabellen (ik zie je post net pas).

  Het bijgeleverde commentaar laat qua duidelijkheid ook niets te wensen over. Vooral deze zin:

  “Uit de linkertabel blijkt dat de residuele waarde medio 2010 zelfs op een hoger niveau lag dan voor de kredietcrisis van eind 2008.”

  Als je hier de CBS-cijfers van de ontwikkelingen van de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen – van het 4e kwartaal 2008 t/m het 4e kwartaal 2010 – naast legt, dan valt meteen het volgende op:

  Toename gemiddelde verkoopprijs: – 6%

  Toename residuele grondwaarde: + 35%

  Dit maakt volgens mij goed duidelijk dat de residuele grondwaarde aan de hand van historische verkoopprijzen in plaats van de huidige marktprijs wordt berekend.

  En het (door sommigen gehoopte) mechanisme dat hierdoor in werking treedt, is dat er 1) minder wordt gebouwd tijdens het leeglopen van de zeepbel, 2) schaarste ontstaat, en 3) de prijzen weer omhoog gaan.

  …waar ik natuurlijk meteen bij moet zeggen dat er op dit moment absoluut geen sprake is van getalsmatige schaarste. In het recente verleden is er meer dan genoeg gebouwd en dit blijkt ook duidelijk uit de grafieken in bovenstaande video (waarvoor hulde). Toch speelt schaarste volgens mij al veel eerder een rol bij de prijsvorming dan veel mensen denken. Alleen de verwachting van schaarste heeft namelijk al een negatieve invloed op de prijzen van bijvoorbeeld bouwgrond. Een ‘mooi’ voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van voedselprijzen. Nog niet zo lang geleden stegen de voedselprijzen de pan uit (met alle negatieve gevolgen van dien), terwijl datzelfde jaar nog sprake was van een voedseloverschot… En ook al verwacht ik op de korte termijn zelfs geen verwachting van schaarste (uit een realistische hoek); het principe is natuurlijk compleet verrot. Daarnaast werkt het gewoon niet.

  Maar hoe werkt het dan wel?

  Volgens mij is de oplossing nog steeds: Laat gemeenten alle bouwgrond veilen – bij een vanaf-prijs van 0 euro, en zorg ervoor dat consumenten niet te veel kunnen lenen.

  Maar dit had ik al eens gezegd…

  Claude,

  De residuele grondwaarde-methode ís crimineel 😎

  Tufkaj,

  Grond, lucht, water en op dit draadje brandt het vuur 🙂

 376. renren Zegt:

  lorenzo: Vandaag nog de woonboulevard , kijken wat ik nodig heb , en vanavond weer snikken bij Boer zoekt Vrouw.

  Het is obese nu dat snikken.

 377. asd Zegt:

  @348(HNK),

  Mijn reactie is blijkbaar “in het niets verdwenen”.
  Komt er op neer, dat ik de situatie bij het IN (etc.!)onderken en het met je eens ben.

  Alleen moet ik het tegenwoordig hebben van vnl buitenlandse kranten, die veel meer kwaliteit aan de dag leggen dan NL’se, die inderdaad ook aandacht aan de opheffing hebben besteed. Nog bedankt.

 378. Michel Zegt:

  lorenzo: Dat gaat gebeuren , de kleur van Nederland was diep groen ( vol water verzadiging) met de algemene aanname dat over 50 jaar de grens bij Apeldoorn is .
  Houdt u daarmee rekening inzake een hypotheek !

  Precies dan woon je aan het water… leuk botenhuis, steigertje. Knappe boot in de achtertuin.

  Dan moet de waarde in Appletown toch minstens verviervoudigen.

 379. Michel Zegt:

  Hansel:
  Wat nou prijsdalingen?!
  Te koop 21-10-11: 399000. Nieuwe vloer, inbouwkasten, keuken, badkamer etc.
  29-01-13: Aangepast naar 620000.

  funda.nl/koop/amst…02454-amstel-184-ii/

  Koopje!

  Zullen er vast bij zijn die het kunnen betalen en dat vervolgens ook doen. Wie zal het zeggen.
  Neemt niet weg dat de prijs lichtelijk aan de hoge kant is, zelfs met uitzicht op de Amstel

 380. HNK Zegt:

  Michel: Neemt niet weg dat de prijs lichtelijk aan de hoge kant is, zelfs met uitzicht op de Amstel

  Het is bovendien ook nog eens een rottig stukje Amstel, veel verkeer auto’s en boten voor je deur een stoep waar je je kont niet kan keren en de hele dag en uitzicht op een van de lelijkste nieuwbouw stadhuizen van Nederland.

 381. erik(trol), Zegt:

  It’s good to be back. Lekker bruin en met goede vooruitzichten, herstel is in zicht!

 382. Scheefwoner Zegt:

  Wilbert,

  Bedankt Wilbert, voor het demografisch stuk werk. Legt een bom onder de bewering dat we over enkele jaren wel weer op het oude prijsniveau van 2008 komen. Zeiden ze dat ook niet na de tulpencrash zo’n 375 jaar geleden? Zakje tulpenbollen kost nu bij het tuincentrum rond de 5 euro.

 383. Scheefwoner Zegt:

  Maria:
  Nieuw draadje?

  nieuwscollectie.nl…mmen-mobiliteit.html

  “Bij werkeloosheid of bij een scheiding gaat er van alles mis. Hier komt de zorgplicht van makelaars om de hoek kijken. Zij adviseren de kopers bij hun aankoop en het is hun taak cliënten te wijzen op het risico van een te hoge schuld, ook in relatie tot de toekomstige belastingafhandeling van de hypotheekrenteaftrek.”

  Ik ben het helemaal eens met Sweder van Wijnbergen maar de zorgplicht voor makeliars is lachwekkend. Denkt hij nu werkelijk dat deze Judassen te verbeteren zijn? Dus waar bijvoorbeeld nu een makeliar adviseert dat je beter kunt kopen dan huren omdat je maandlasten bij een annuïteitenhypotheek van euro 200000 “slechts” euro 740 zijn, zou de makeliar nu moeten adviseren dat dit alleen voor de eerste maand geldt en daarna alleen maar oploopt. De laatste 5 jaar betaal je gewoon bruto=netto ruim euro 1000 en dan moet je ook nog eens hopen dat de historisch lage rente & HRA & de huidige woningwaarde & jouw koopkracht behouden blijft. Misschien dat we de autoverkopers ook een zorgplicht kunnen geven. “Beste klant, koop die auto toch niet, alleen het eerste jaar heb je al euro 10000 afschrijving.” Welkom in Utopia.

 384. Scheefwoner Zegt:

  erik(trol),:
  It’s good to be back. Lekker bruin en met goede vooruitzichten, herstel is in zicht!

  Nog iets overgehouden voor een extra aflossing?

  Vroeger had het welgestelde volk een parasolletje om maar niet met het bruingekleurde arbeidersvolk geassocieerd te worden. Gelukkig zijn de tijden veranderd.

 385. lorenzo Zegt:

  Michel: Precies dan woon je aan het water… leuk botenhuis, steigertje. Knappe boot in de achtertuin.
  Dan moet de waarde in Appletown toch minstens verviervoudigen.

  Een relevante conclusie , nu de goegemeente heeft laten zien niet bepaald vooruit te kunnen kijken (.0 , kan hier terdege nu al voordeel behaalt worden .

  ps. poeh , was druk op de woonboulevard , mooie autos op de parkeer plaatsen , sommige stonden in het weiland ….

 386. Frans Zegt:

  Maria: Tsja, Grillo zal hier waarschijnlijk Geert heten!

  Ga je nu Grillo beledigen??
  Ik denk dat het leven van Grillo in gevaar is…

 387. Frans Zegt:

  Maria:
  Iets om over na te denken:

  Afgelopen van de gemeente de WOZ beschikking ontvangen.
  De WOZ waarde t.o.v. 2012 is met een hele € 6.000,= gezakt!
  Volgens het Kadaster prijsindexcijfer zou dit, gemeten vanaf dec 2011 tot dec 2012 ongeveer € 20.000,= moeten zijn.

  Vervolgens wordt een nieuw percentage heffingen toegepast welk als gevolgt heeft dat wij € 17,= per maand meer gaan betalen aan de gemeente.

  Het Waterschap heeft het wel begrepen. € 3,= minder.

  Onze rekening totaal voor Gemeente en Waterschap bedraagt € 1139,38 voor 2013.

  Wat nu als je als oudere in een groot, waardevol huis woont, stel al je hele leven, maar je pensioen bedraagt AOW en € 300,=?

  Je gaat gedwongen worden om je huis te verkopen omdat je je lasten niet meer kunt betalen!

  Ja, dat wordt hoog tijd hierover na te denken.
  Heb ik al een paar jaar geleden gedaan. In het algemeen kun je zeggen dat overheden nooit uit zichzelf de macht zullen opgeven, en dat betekend dat alle tekorten door de burger moet worden betaald, tot het niet meer kan.
  Meer specifiek heb ik al een paar jaar geleden gezegd dat nu de melk koe (opbrengsten door uitgifte bouwgrond) van de gemeenten is opgedroogd, zal de gemeente op andere wijze zijn geld binnenhalen.
  Natuurlijk loopt de machine op een gegeven moment vast.

 388. Frans Zegt:

  Frans: Ik denk dat het leven van Grillo in gevaar is…

  In dit geval komt het gevaar niet vanuit de bevolking, maar vanuit de overheid, de banksters, net zoals bij Pim Fortuijn.

 389. Frans Zegt:

  Adamus: Heeft Pauw gisteravond nog in die zak kunnen blazen? Heb het niet gevolgd en kom ook geen reacties tegen.

  Ik weet niet waar je op doelt: iets op TV??
  Ik kijk nu echt helemaal NOOIT meer TV. Een tijdje geleden nog een keer geprobeerd: ik werd er helemaal niet goed van.

 390. Frans Zegt:

  Gemakkelijke NEDERLANDSE uitleg over geld creatie en meer: de basis! (vergeet al het andere als je niet eerst dit begrijpt)
  http://onsgeld.nu/

 391. Adamus Zegt:

  Frans:
  Gemakkelijke NEDERLANDSE uitleg over geld creatie en meer: de basis! (vergeet al het andere als je niet eerst dit begrijpt)
  http://onsgeld.nu/

  Ik zie niet zo direct waarom het beter is als creatie in publieke handen is. Politici maken nu eenmaal graag schulden. It’s in their genes. Ze zouden de waarde van creëren het liefst nog gisteren contant maken en opsoeperen 😉 er is maar een weg: http://fofoa.blogspot.be/ goud gaat geld beprijzen.

 392. Adamus Zegt:

  erik(trol),:
  It’s good to be back. Lekker bruin en met goede vooruitzichten, herstel is in zicht!

  Je bent ziek?

 393. Adamus Zegt:
 394. Grondschrijver Zegt:

  Wilbert,

  Het heeft even geduurd tot alle tabellen, grafieken, cijfers, kaarten en analyses van jou en o.a. Tufkaj tot me zijn doorgedrongen; maar nu het zover is, is mijn verwachting van de verwachting van schaarste nog lager dan ooit 🙂

 395. Adamus Zegt:

  Ja, dat wordt hoog tijd hierover na te denken.

  …de elementaire wezens van aarde, water, lucht en vuur hebben de aarde verlaten en alles op aarde wordt door de Tegenengelen met hun misleidende wezens in stand gehouden ….

 396. Maria Zegt:

  Dat is wel heel ver nagedacht!

 397. asd Zegt:

  @361(Maria),

  Ik kan het mij niet voorstellen. Zoveel geest als in Italië met zijn Beppe Grillo tref je niet aan in Den Haag!

 398. Maria Zegt:

  Eens, maar het had meer met de keuze van “het volk” te maken. Ik denk dat als er nu nieuwe verkiezingen gehouden worden (ik schat tussen nu en 3 maanden) er gekozen gaat worden voor PVV en 50 plus, anti-Europa in ieder geval!

 399. Adamus Zegt:

  Maria:
  Dat is wel heel ver nagedacht!

  🙂

 400. Adamus Zegt:

  Maria:
  Eens, maar het had meer met de keuze van “het volk” te maken. Ik denk dat als er nu nieuwe verkiezingen gehouden worden (ik schat tussen nu en 3 maanden) er gekozen gaat worden voor PVV en 50 plus, anti-Europa in ieder geval!

  Wij zijn een keurig volk en gaan niet als Portugees gepeupel de straat op. Portugezen moeten gewoon in de zeeuwse mosselen gaan werken -hebben we over 50 jaar tenminste weer voer voor tvprogramma’s als -snik- halfbroertjes/zusjes gezocht.

 401. Adamus Zegt:

  Grondschrijver:
  Wilbert,

  Het heeft even geduurd tot alle tabellen, grafieken, cijfers, kaarten en analyses van jou en o.a. Tufkaj tot me zijn doorgedrongen; maar nu het zover is, is mijn verwachting van de verwachting van schaarste nog lager dan ooit

  Roemer van de SP is dat in ieder geval nog niet duidelijk. “Meer bouwen voor werkgelegenheid”.

 402. asd Zegt:

  @390(Maria),
  Ach, daar hoeft je niet zoveel voor te doen: Europa is toch al passé IN ZIJN HUIDIGE OPZET. Wacht de verkiezingen in Duitsland maar eens af! En zo kunnen we nog wel even door blijven gaan: ook in Frankrijk begint het te “rommelen”.

 403. Adamus Zegt:

  Maria:
  Eens, maar het had meer met de keuze van “het volk” te maken. Ik denk dat als er nu nieuwe verkiezingen gehouden worden (ik schat tussen nu en 3 maanden) er gekozen gaat worden voor PVV en 50 plus, anti-Europa in ieder geval!

  Den Haag doet er niet meer toe. Het gaat alleen nog om schulden aflossen waarvoor de politici dan stroman mogen zijn.

 404. Adamus Zegt:

  Frans:
  Gemakkelijke NEDERLANDSE uitleg over geld creatie en meer: de basis! (vergeet al het andere als je niet eerst dit begrijpt)
  http://onsgeld.nu/

  onsgeld.nu/uncateg…-de-banken-te-groot/

  Rabo bestaat al uit afzonderlijke lokale bankjes?

 405. Frans Zegt:

  Adamus: Je bent ziek?

  Welnee, hij heeft gewoon aan matrixconsolidatie gedaan.

 406. Frans Zegt:

  Adamus: Rabo bestaat al uit afzonderlijke lokale bankjes?

  Ze gooien daar gewoon weer een aantal tientallen miljarden tegenaan. Ondertussen weet je hoe het werkt.

 407. Frans Zegt:

  Frans: Welnee, hij heeft gewoon aan matrixconsolidatie gedaan.

  is goed gelukt blijkbaar als je z’n commentaar leest haha! 🙂

 408. Frans Zegt:

  Frans: Ze gooien daar gewoon weer een aantal tientallen miljarden tegenaan. Ondertussen weet je hoe het werkt.

  Ook hier: rtl.nl/components/…0-miljoen-dollar.xml

 409. ll Zegt:

  Sorry Admin, moet er ff uit 🙂

  Stukje Ewald Engelen.

  parool.nl/parool/n…iele-rampspoed.dhtml

 410. Maria Zegt:

  Adamus: Wij zijn een keurig volk en gaan niet als Portugees gepeupel de straat op. Portugezen moeten gewoon in de zeeuwse mosselen gaan werken -hebben we over 50 jaar tenminste weer voer voor tvprogramma’s als -snik- halfbroertjes/zusjes gezocht.

  Nog niet, maar dat geef ik ook 3 maanden!

 411. Maria Zegt:

  ll:
  Sorry Admin, moet er ff uit

  Stukje Ewald Engelen.

  parool.nl/parool/n…iele-rampspoed.dhtml

  Goed, zeer goed!

 412. Maria Zegt: