“We gaan projecten helemaal stilleggen”

Dossier De Amsterdamse woningmarkt 2010In 2009 zijn slechts 2273 woningen in aanbouw genomen en de verwachtingen voor 2010 zijn niet beter. “Het is ongekend wat we nu meemaken,” zegt woningbouwregisseur Bob van der Zande. Daarbij staat de gemeente voor bezuinigingen van historische omvang. Amsterdam kan alleen nog in projecten investeren met een korte terugverdientijd. De tijd van grootschalige projecten is voorbij.

Woningproductie“Tja, het is ongekend wat we nu meemaken in de sector. Onder architecten is een waar slagveld aan het ontstaan, corporaties moeten fors krimpen in investeringsvolume en soms zelfs in mensen. En dan de gemeente. Die staat voor bezuinigingen van historische omvang. We moeten allemaal ‘back to basics’. Dat gaat niet vanzelf. De crisis heeft diepgaande gevolgen voor de wijze en omvang van de projectontwikkeling, voor de vraagkant en voor de continuïteit van de betrokken uitvoerders. De omvang en de consequenties zijn eigenlijk pas medio 2009 duidelijk geworden.”
Aan het woord is Bob van der Zande. Op zijn kaartje staat al enkele jaren ‘woningbouwregisseur’, maar pas sinds 2009 doet hij dat fulltime. En dat in een periode dat de nieuwbouwmarkt instort, de gemeente op zwart zaad zit en zelfs een deel van de ‘rijke’ corporatiesector rode jaarcijfers presenteert. Wat kan een regisseur nog doen als de belangrijkste acteurs ziek worden?
Van der Zande: “Ik zie als mijn belangrijkste taak de vele partijen in de woningbouwsector op een lijn te krijgen, drempels weg te nemen en de resterende investeringscapaciteit te bundelen. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld veel energie in Nieuw West gestoken om de betrokken stakeholders het overaanbod zichtbaar te maken en aan te laten pakken. Ontwikkelaars en ook corporaties onderling moeten elkaar in deze tijd niet in de eerste plaats als concurrent zien. Aan de ene kant ben ik aanjager, soms ook ambassadeur. Maar ik bereid ook de scherpe keuzes voor die nu worden en moeten worden gemaakt.

Lees verder op  NUL20

Share Button
Tagged with: ,
49 comments on ““We gaan projecten helemaal stilleggen”
 1. Henri says:

  Even los van adviseurs en makelaars die nu volgens velen hier hun verdiende loon krijgen; dit is gewoon ontzettend vervelend voor de vele bouwvakkers die geen zak te doen hebben.

 2. bigD says:

  En voor de ambtenaren die geen zak te doen hebben! Oh wacht… dat deden ze toch al niet.

 3. Jasper says:

  Dit is inderdaad erg vervelend en in zeker zin een vorm van kapitaalvernietiging. Ik doel hier dan voornamelijk op de bouwvakkers die straks noodgedwongen thuis zitten.

  Aan de andere kant kun je nu eindelijk spreken van echte marktwerking: het aanbod is groter dan de vraag, wat concurrentie op prijs en kwaliteit teweeg zou moeten brengen brengen. Het is daarom ook wel schandalig dat de nieuwbouwprijzen van casco huizen niet dalen, maar projectaannemers en gemeentes liever de hele boel stil leggen en nu van de centrale overheid op subsidies wachten. En als ze die dan krijgen, wederom dit niet verdisconteren in de prijs.

  Mijn voorstel zou zijn dat zowel de gemeentes als projectaannemers de prijzen gaan verlagen. Op een huis van 250k moet er toch zowel op grond als casco huis wel 25k afgedongen kunnen worden zonder dat de bouwvakkers hier iets van merken? Dan komt het met de vraag ook wel weer goed.

 4. bigD says:

  Kijk, dit is nu echt nieuws (van een echte “krant”):
  Goedkoper wonen kost renteaftrek (http://www.telegraaf.nl/overgeld/rubriek/hypotheken/5871996/__Goedkoper_wonen_kost_renteaftrek__.html?p=5,2)

 5. Jasper says:

  @ 4

  Aan de reakties onder het bericht blijkt toch wel dat de gemiddelde Telegraaf lezer verschilt met de lezers van deze blog 😉

  De titel in de kop is erg suggestief. Alsof er bij een goedkoper huis niet gewoon een kleinere hypotheek hoort. Alsof mensen nu moeten gaan betalen om goedkoper te worden…

  Ik snap die oudjes wel; waarom een hypotheek aflossen als je aan het einde van de rit dood bent? Je kunt toch beter dat geld spenderen om je rimpelige reet zwart te laten blakeren op een strand in een ver land…

 6. Jasper says:

  @ 6

  En velen zullen volgen…

 7. adamus says:

  Kijk, dit is nu echt nieuws

  baarlijke nonsens. Welke soort hypotheek? Lineair?
  Annuïteit?

 8. adamus says:

  Wat doet Purmerend nou?

  al die dure bouwgrond wordt nu “nieuwe natuur”.
  Voor €1 per ha. naar natuurmonumenten 🙁

 9. Mark says:

  @6:
  Een starterslening is echt zooo slecht.
  prima dat ze het hebben afgeschaft.
  Elders op deze site staat al aangegeven dat we in Nederland niet echt van een grondprijs kunnen spreken. m.a.w. gemeentes kunnen een prijs verzinnen. Dit gebruiken ze om hun begroting sluitend te maken.
  De grondprijs is dus mede afhankelijk van de ambities van de lokale bestuurders.
  En daar mag jij (als starter) een lening voor afsluiten.
  Ik zou er niet blij van worden.

 10. adamus says:

  10
  Mark, maar dan nog gaat het om het totaalplaatje: betaalbaarheid. Ik denk dat als de grondprijs naar €100 m2 het ook niet meer betaalbaar is voor velen.

 11. adamus says:

  Waar blijven de “gestuurde trolletjes” van 2 weken geleden?

 12. adamus says:

  projectaannemers de prijzen gaan verlagen.
  Werken vaak met geld van de grote institutionele belegger en die hebben een lange adem.

 13. smeghead says:

  en die malloot van een van poelgeest blijft gewoon lekker de grondprijs verhogen alsof er niets is veranderd. Je kan nu al wachten op de ernorme belastingverhogingen voor huizen- en autobezitters de komende jaren om de megatekorten te dichten. Ik denk dat ik toch maar deze mooie stad ga verlaten, ga niet 750k+ betalen voor een huis met een tuintje binnen de ring.

 14. Mark says:

  @11
  100,- ??

  denk eerder in de grote van 250 tot 500 euro.
  100 euro ben ik nog niet tegengekomen.

 15. adamus says:

  Lezen Mark!

 16. adamus says:

  van poelgeest kan altijd nog in Brussel gaan wonen. Incl. skivakantie voor de kinderen.

 17. Goudbelegger says:

  Knettergek en misdadig. Je bouwt huizen en dan denk je dat je dat elk jaar weer kan doen? Het vervelende is dat die oude huizen niet verdwijnen…. moeilijker is het niet. Van mij mogen al die bouwbedrijven kapot, hele bouwsector is rot. Woningcorporaties die met belastinggeld spelen.

  Nou hebben ze in Amsterdam erdoor gekregen dat je alleen maar vanaf minimaal een jaar kan huren. Huur nu zelf iets maar je wordt als een hond behandeld.

  We zijn niet meer dan slaven van de overheid, banken en grote bedrijven maar dat zal snel veranderen. Hier in Amsterdam binnen een straal van 1 km. staan 50 appartementen te koop/ te huur. Gemiddelde huur E 950 per maand maar denk maar niet dat je kan onderhandelen, met slaven wordt niet onderhandeld.

 18. chantal says:

  ga met een bekertje aan de quick of mc donald zitten. Verdiend goed… Alhoewel ik twijfel dat iemand tevreden daarmee is, als hij huren te duur vind, kopen te duur vind, etc etc…

 19. adamus says:

  goudbelegger er is maar 1 criterium:

  plasma moet bereikbaar zijn en zak chips voor op de bank van “gratisoptehalen.nl”.

  oh, van Poelgeest heeft natuurlijk wel zijn TsjaarPeterstraatbuurt op tijd verlaten 🙂

 20. Pallas Athene says:

  @20

  Onder welke steen kom jij vandaan? Een plasma en chips dat is wel erg ouderwets.

  Kijk als je vroeger vastgoed had gekocht, was het nu niet nodig dat je azijnzuur over iedereen en moet doen.

  Ik koop nog steeds vastgoed maar heb wel een LED en Champagne.

  Er is namelijk niets aan de hand voor mij. Alleen de plebs snappen het (gelukkig) niet.

 21. adamus says:

  Welkom PA,

  Ik koop nog steeds vastgoed maar heb wel een LED en Champagne

  categorie nieuwe plebs?

 22. Okkie says:

  Ik weiger om principiële reden een tv te vervangen die het nog prima doet. Zouden meer mensen moeten doen.

 23. adamus says:

  okkie, gelijk heb je.

  tv is zo passé.

 24. JeroenK says:

  W.b. grondprijzen, hier in Nootdorp (waar de laatste jaren veel gebouwd is en aan verdiend is door de gemeente) gaan de grondprijzen omlaag.

  Officieel heet dit:
  ‘De marges op grondprijzen bieden voldoende ruimte om de ontwikkelingen op de huizenmarkt te kunnen blijven volgen’

 25. dikke mol says:

  @Goudbelegger: ik begrijp je frustratie. Het echt rotte is echter dat iedere Nederlander afhankelijk is gemaakt van een stevige prijsgroei op de woningmarkt. Groei bij de gratie van de consument, omdat die altijd bereid is gebleken de rekening te betalen. Die rek is er nu even uit en dat heeft meteen grote gevolgen. We hebben zelfs een groot voorschot genomen op de toekomst, door u terug te betalen in de vorm van hogere belastingen en minder dienstverlening van de overheid.

  Hoe het afloopt met exponentiele groei en beperkte middelen is voor niemand nog een geheim. Zelfs als er nu alleen sprake zal zijn van een kleine krimp, verbaas ik me over de lichte paniek die ontstaat. Iedereen die iets met wonen te maken heeft bestookt alle anderen met cijfertjes en analyses om elkaar een andere werkelijkheid aan te praten. Gelukkig weten we wel allemaal dat er echt iets aan de hand is. Daarnaast is het volstrekt normaal dat iedereen zijn eigen belangen beschermt en dan is een blog de ideale plek.

  Maar zelfs als je het hoe en waarom van deze crisis in het midden laat hebben we nog steeds geen idee waar we staan of wat er moet gebeuren. Dáár maak ik me zorgen om en wat mij betreft mag daar snel verandering in komen. Opnieuw vertrouwen creëren in een systeem dat is ontworpen om uiteindelijk te falen is geen eenvoudige klus.

 26. adamus says:

  27 Een van de redenen is dat Nederland, samen met Engeland, bijna ieder voorstel torpedeert dat Amerika onwelgevallig is.

  Leuk dat van Dam dat over Bos zegt.
  Nog leuker dat Bush eigenlijk voor het imploderen van het systeem ging; de enige juiste beslissing. Wat zijn we hier blij met Obama 🙂

 27. ll says:

  Over een paar jaar parlementaire enquete.

  Ja, zeggen ze dan, met de kennis van nu…..hebben we toen [ 2 jaar geleden ]de situatie verkeerd ingeschat.

  Terwijl de waarschuwingen al tig keren, hier over het draadje gingen. Nou ja we zien wel, zeg ik ook al jaren, maar gelukkig heb ik mijn dochter wel kunnen overtuigen. Was moeilijk, maar toch gelukt.

  Heeft geen schulden en een mooi spaarpotje.

 28. ll says:

  Was ook duidelijk dat de banken misbruik van gaan maken van de aankomende situatie, de politiek en banken minachten het volk. Waarom…….Of is dat een houding van onvermogen, dat gecompenseerd moet worden….

  Mises krijg wel gelijk, denk ik.

 29. ll says:

  The Greek had a word for this reckless arrogance, which inevitably leads nations and people to diaster. Hubris.

 30. ll says:

  Moet zij disaster.

 31. ll says:

  Hubris en Greed.

 32. Juan Belmonte says:

  @Il

  Natuurlijk krijgt Ludwig von Mises gelijk.

  Voor renteverwachtingen mag Van Lanschot ook gezien worden als een serieuze partij.

  “We verwachten dus dat de lange rente in 2010 rond het huidige niveau blijft schommelen van circa 3,5% voor de 10-jarige Nederlandse staatslening.”

  Voor details:
  http://www.vanlanschot.nl/vanlanschot/rentevisie.html

 33. adamus says:

  tja een spaarpotje. Moet geen gewoonte gaan worden, dan gaat de overheid het aanpakken.

  http://www.trouw.nl/nieuws/economie/article2972057.ece/_Bos_niet_scherp_bij_beloningsbeleid_ABN_.html

  mevr. heeft er bij ABN in de rijke tijd gewoon bij zitten suffen en nu de moralist uithangen?

 34. adamus says:

  lange rente in 2010 rond het huidige niveau blijft schommelen

  waarom zeggen ze dat? Wishful thinking of sociaal wenselijk?

 35. adamus says:

  Neemt de ABN door verhoging vaste salarissen alvast een voorschot op de stijgende inflatie?
  Dit hebben ze alvast binnengehaald. Mooie vliegende start.

 36. Martijn says:

  @27

  Er wordt altijd veel gescholden op van Dam, maar hier heeft hij toch best een redelijk stuk te geschreven.

 37. adamus says:

  Bos: toezicht is een illusie,
  (een pakketje schroot met een dus laagje chroom).

  gisteren in den Uyl lezing.

 38. Juan Belmonte says:

  Mevrouw voelt zich niet verantwoordelijk voor de salarisontwikkeling bij de bank met ambitie. Lijkt me ook in haar positie helemaal niet nodig, verantwoordelijkheid nemen is zo jaren ´60 en slecht voor de ambitie. 🙂

  Juan is commentator stierenvechten, geen directeur HR en voelt ook niets.

  Juan “haalt liever oude koeien uit de sloot” dan de confrontatie met stieren aangaan. In die zin wel empathie voor de dame, ik begrijp haar wel 🙂

 39. adamus says:

  martijn,

  van Dam is passé, voegt niets toe aan wat we al weten. Misschien voor de suffe VK lezer.

  Laten we niet vergeten dat van Dam weinig of niets van de grond heeft gekregen als minister. Hij was degene die wilde potverteren van het verborgen kapitaal van woningcorporaties. Om de tekorten van den Uyl te dekken.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/HAT-eenheid

 40. adamus says:

  Van Dam heeft ook hardop gedacht.( NWR ongeveer 1980 en borrel op?)

  “de overheid geeft nooit iets voor niets”

  ging o.a. over subsidie isolatieglas e.d. en gevolgen voor gasprijs.

  http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article628335.ece/Woningnood_doet_pijn_aan_de_onderkant

  er is best veel veranderd…

 41. adamus says:

  “haalt liever oude koeien uit de sloot”

  ik heb een Vlaming horen zeggen: “oude koeien uit de dijk trekken”. Vind ik meer bij hollanders passen.

 42. Martijn says:

  Van Dam is ook passé en hij voegt niets dat wij nog niet wisten.

  Voor een volkskrant lezer kan dat anders zijn. Er zijn nog genoeg mensen die geen idee hebben wat er gebeurt op meerdere vlakken.

 43. Martijn says:

  @42

  Leuk artikel.

  Ik heb onlangs een boek besteld (is nog niet binnen):

  http://www.amazon.de/Real-Estate-Boom-Will-Bust/dp/0385514352/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1264497271&sr=1-2

  Toch interessant om dergelijke propaganda even te bestuderen.

 44. Martijn says:

  Uit het artikel: Nu de overheid zich grotendeels heeft teruggetrokken uit de bouwmarkt en ook niet meer subsidieert

  Wat is grotendeels? De HRA is nog altijd intact…

 45. adamus says:

  45
  Toch interessant om dergelijke propaganda even te bestuderen.

  we verwachten natuurlijk wel een bespreking.

  Niet alleen Saab, maar iedere investering is interessant met gratis geld of lenen zonder risico.
  Ik ga er vanuit dat het in het boek niet om het 2onder1kappertje van Jan Boezeroen gaat. Ook niet over NL .

 46. adamus says:

  44 martijn,
  Voor een volkskrant lezer kan dat anders zijn

  welke krant moet je lezen om enig inzicht te kunnen krijgen. Meestal gaat het alleen om de moraal. “perverse beloningen” kan ook in de vanDale.

 47. adamus says:

  martijn, ook wel aardig maar te tijdrovend zijn de reviews bij amazon.com over bovenstaand boek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*