‘pech- en geluksgeneraties’

Ik ga er verder geen woorden aan vuil maken. Schiet er maar op.

CePx2dVXEAEBBig

Share Button

admin

1,540 Comments

 1. sorry voor mijn ouders maar ik neem ze vaak als voorbeeld:

  ze wilden studeren: dat kon met een pretpakket prima en ze kozen een “leuke” studie die volledig betaald werd.
  Ze wilden een fijne baan: tuurlijk.. je was afgestudeerd en kreeg goedbetaalde functies.
  Ze wilden een huis: Geen probleem: huizen waren (relatief) goedkoop. Wel moest er nog wat eigen geld ingebracht worden, maar dat leenden ze weer van hun ouders of grootouders. (was niet veel: denk aan 6000 gulden)

  Daarna werd het natuurlijk nog leuker met het tweede huis in Frankrijk en vervroegd met de VUT (56 en 50). Het klinkt alsof ik het verzin en een enorme afgunst heb, maar het is echt niet op de personen gericht; het zijn gewoon rare feiten.

  Ik heb zoveel andere leuke dingen meegemaakt zoals wereldreizen en te gekke (vaak wel slechtbetaalde) banen zodat ik niet zou willen ruilen, maar het is gewoon wel best oneerlijk op financieel gebied.

 2. Het probleem is niet dat de ouderen dit allemaal hebben gehad maar het probleem is dat dit alles betaald is met schuld en gasbaten. De rekening voor deze schijnwelvaart moet nog betaald worden door nieuwe generaties. Maar het ponzi scheme is uitgewerkt. Blijft nog maar één ding over.

  Pensioenen.

  Dat wordt de laatste roof door de meest asociale, egoïstische en onnozele generatie ooit. Het sprookje dat het wel goed komt gelooft niemand meer. Het komt voorlopig niet goed en dat was gisteren weer eens overduidelijk.

 3. ik zit een beetje te kijken voor een ruimte in Amsterdam, en toen viel mijn oog op deze ruimte:

  funda.nl/koop/amst…0-herengracht-69-hs/

  Nader onderzoek via huizenzoeker leert dat het al vanaf 2008 te koop staat….. ook de tekst in de omschrijving lijkt me al zo’n 7 jaar oud.
  ‘ Het geheel bevindt zich in nieuwstaat – de huidige eigenaar heeft het grootste gedeelte van het pand sinds de oplevering medio 2006 nauwelijks gebruikt.’

  Ik kon geen hypotheekgegevens vinden, maar vraag me af, waarom staat het al zolang in de verkoop, duidelijk is dat de prijs dan te hoog is, maar ook daar is al 6 jaar niet meer naar gekeken.

  Hoe zouden jullie me adviseren dit te benaderen? En wat zouden jullie een normale prijs vinden?

 4. mijn gedachte is, iemand heeft dat voorzichzelf opgeknapt om te gebruiken als kantoortje met de mogelijkheid er zo nu en dan te over nachten + parkeerplek. Diegene heeft er echter om de een of andere manier zelf nooit gebruik van gemaakt…..

 5. @ artikel

  Vergeet niet de gemiddelde opleidingsgraad tussen generaties ook anders is en dat inmiddels twee inkomens de norm zijn.

  Wat echt een verschil is tussen oud en jong is:
  Totale NL hypotheekschuld tov huishoudinkomens.

  Dat is pas een verhouding die geëxplodeerd is

  We hebben de huizen zo hoog gewaardeerd dat je er met twee inkomens gesubsidieerd. Voor moest leasen, dat werd de norm.
  De correctie is gaande en wordt verstoord door absurd lage rentes.

 6. BBB: Dat wordt de laatste roof door de meest asociale, egoïstische en onnozele generatie ooit.

  Zelf niks bereikt hebben en de schuld daarvan aan anderen geven. Zo jammer.

 7. Juan Belmonte: De correctie is gaande

  Correctie? Het was toch een zeepbel? Komt die klap dan toch niet?

  Wat een afgang. Wel fijn dat je het toch eindelijk begrijpt.

  Het zal wel weer een schok zijn, net als toen je zei dat de crisis voorbij was, maar je daar eigenlijk niet klaar voor was.

 8. De belangrijkste oorzaak van het generatieverschil is de veranderde demografie. Als je uit een gezin van 12 komt en je maakt zelf 2 kinderen heeft dit een enorme impact op de maatschappij. Omslagstelsels (AOW en zorg) die gebasseerd zijn op solidariteit werken dan niet zonder nieuwe generaties onevenredig te belasten. Je eigen kinderen zullen opdraaien voor je schijnwelvaart.
  De gaswinning is een goed voorbeeld van egoïstisch denken door ouderen. Deze baten zijn volledig ten gunste gekomen van enkele generaties terwijl vanaf het begin al duidelijk was dat deze bron niet onuitputtelijk was. Maar dat komt wel goed dachten ze. Als ik maar met de VUT kan en mijn zorg krijg.
  Het wordt steeds duidelijker. Je hoeft maar naar omroep MAX te kijken en je weet genoeg.

 9. Makelaars ondervinden schade van scheefhurende veelkijkers

  “Bij de Autoriteit Persoonsgegevens is aangifte gedaan van makelaars die werken met zwarte lijsten. Op die lijsten, die makelaars onder elkaar zouden uitwisselen, staan personen die veelvuldig een bezichtiging aanvragen zonder te bieden of te kopen, en personen die gebruikmaken van de wettelijke bedenktijd”

  quotenet.nl/Nieuws…-veel-kijkers-175695

 10. Juan Belmonte: We hebben de huizen zo hoog gewaardeerd dat je er met twee inkomens gesubsidieerd. Voor moest leasen, dat werd de norm.
  De correctie is gaande en wordt verstoord door absurd lage rentes.

  yep….

 11. Latida,

  “Dit brengt privacy risico’s met zich mee, omdat iemand anders wordt behandeld.”

  Raar verhaal. Volgens mij is het schenden van de privacy verboden, privacy risico’s zijn dat niet.

  Anders behandeld? Ze worden behandeld als kijkers die niet kopen. Voor die mensen ook beter, voor hen is het tenslotte ook tijdsverspilling.

 12. László: Inderdaad, correctie. Geen zeepbel.

  grote correctie dan..: een zeepbel ploft. We zijn geen taaldeskundigen. Denk toch na Japan en zo dat we wat hebben geleerd, maar ik heb echt slimme kennissen met hypotheken van een half miljoen euro en zo die zich volkomen relaxed voelen…. : dat snap ik dan weer niet. na alle feiten.

  De feiten zeggen het.. en de geschiedenis vertelde het, maar toch voelt men zich happy met 500.000 euro schuld voor een hut.. : Ik begrijp daar nou echt niets van. Bij 500.000 in de schuld en de enorme vaste lasten.. dan zou ik echt zo snel mogelijk die vreselijke last verkopen en heen en weer springen van geluk als ik die vreselijke last verkocht had. Maar ik zuip weer te veel dus denk misschien te simpel na.

 13. BBB: En wat heb je hier op te zeggen?

  Waar zeg ik dat de welvaart gelijk verdeeld wordt? Wist de 30-er in 1960 of 1970 dat dat op deze manier uit zou pakken? Nee. Elke generatie heeft zijn winners en loosers.

  Als je denkt dat je een achterstand hebt, sta je met 10-0 achter. Prettige wedstrijd.

 14. Steven: maar ik heb echt slimme kennissen met hypotheken van een half miljoen euro en zo die zich volkomen relaxed voelen…. : dat snap ik dan weer niet. na alle feiten.

  Inderdaad, ieder zijn keuze. De tijd zal het leren.

  Steven: 500.000 euro schuld voor een hut

  Schuld is geld uitgeven dat je in de toekomst hoopt te verdienen. Het heeft dus met zelfvertrouwen te maken. En dat is niet altijd terecht. Die gebakken peren zijn voor hun zelf. Maar laat mensen alsjeblieft hun eigen risico nemen.
  Laat me raden, zij (echt)paar met twee vaste banen.
  Jij?

 15. László: Wist de 30-er in 1960 of 1970 dat dat op deze manier uit zou pakken?

  Ja, want sprookjes bestaan niet. Maar de ontkenning van deze generatiekloof door ouderen is voor mij wel de grootste ergenis. Zelfs nu nog voelen ouderen zich benadeeld. Hoe onnozel kun je zijn?

 16. László: Ze worden behandeld als kijkers die niet kopen. Voor die mensen ook beter, voor hen is het tenslotte ook tijdsverspilling.

  Lijkt me niet.

  Als je 10 verschillende huizen van dichtbij bekijkt kunnen er ontelbare redenen zijn om er geen bod op uit te willen brengen en daar de komende 30 jaar te willen wonen.

  Het artikel vermeld echter niet bij hoeveel bezichtigen men op ‘de zwarte lijst’ komt.

  Blijkbaar willen bepaalde makelaars gewoon niet al te veel tijd besteden en enkel krenten uit de pap vissen.

  Je zou als makelaar ook proberen uit te kunnen vinden waar men dan wel naar op zoek is, en op basis daarvan toekomstige bezichtigingen kunnen afstellen. Niet echt klantgericht dus.

  Dat mensen huizen zouden bezichtigen enkel en alleen om ergens gratis koffie te krijgen, geloof ik niet. Tenzij het inbrekers zijn natuurlijk, maar dat blijkt nergens uit.

  Dat makelaars zwarte lijsten opstellen om ‘veelkijkers’ niet van dienst te hoeven zijn, zou ook kunnen komen omdat er geen overeenstemming bereikt kan worden over de prijs.

  Ik blijf het in ieder geval een opmerkelijk vreemd bericht vinden, en weer een teken dat er vreemde praktijken plaatsvinden.

  Alles behalve ‘rust op de woningmarkt’ in ieder geval.

  Je kunt je rijk voelen of arm met dezelfde 100,000 euro.

  In Monaco ben je daarmee thans een zwerver
  In 1950 een koning

  Alles is relatief.

 17. BBB: Zelfs nu nog voelen ouderen zich benadeeld.

  Dat geldt ook voor de ouderen, denken dat je achterstaat, inderdaad met 10-0.
  Die pensioenen gaan echt wel naar beneden. Het gemekker wordt luider. Probeer er van te genieten ipv je er aan te ergeren.
  Je ergeren aan anderen, 15-0 achter. Verspilde energie.

 18. Schakel net in, lees de kop, en denk…..
  VOERMAN!!
  De winner van de tijd.
  Maar hij denkt, daar heb ik hard voor gewerkt…
  Nee je hebt gepokerd, en geluk gehad.

 19. Hans-: Nee je hebt gepokerd, en geluk gehad.

  En wat doe jij? Huilen in een hoekje of de schouders eronder. En ook nu kun je geluk hebben of pech. Zijn er geen babyboomers met pech?

 20. ‘Het Kasteel van Almere’ – opgenomen in de lijst ‘Grote Nutteloze Werken’

  nl.wikipedia.org/w…ote_nutteloze_werken

  “In augustus 2003 stelde Rabobank voor om het hele kasteelproject aan de gemeente over te dragen, in ruil voor twintig hectare elders waar wél woningen gebouwd konden worden. ”

  Zo gaat dat dus. Of niet. Koehandel met grond, onwrikbare bestemmingsplannen, en een megalomane projectontwokkelaar, had er nog niet eerder van gehoord:

  middelpunten.wordp…mere-deel-4-en-slot/

 21. “… maar ik heb echt slimme kennissen met hypotheken van een half miljoen euro en zo die zich volkomen relaxed voelen…. : dat snap ik dan weer niet. na alle feiten.”

  Hun huis in nu 1 mln waard hoorde ik en de waarde stijgt door. Ze verdienen samen ruim 350K dus het valt allemaal wel mee Steven. Je bent gewoon een kleindenkende angsthaas.

 22. Wie verstand heeft koopt nu juist niet. Eerder is al aangehaald dat de prijsconcorrectie is gestut door de dalende hypotheekrente. Deze rente blijft dalen en is ten opzichte van onze omringende landen schrijnend hoog door een tekort aan concurrentie.

  Doordat pensioenfondsen zich nu ook begeven op de hypotheekmarkt betekent dat iedereen van elkaar afhankelijke wordt en niet gebaat is bij een daling.

  Advies 1: als je koopt probeer dan een hypotheek af te sluiten bij een buitenlandse bank/geldverstrekker.

  Advies 2: probeer de koop uit te stellen. Houdt rekening met het feit dat vanaf 2020 ieder nieuwbouw huis energieneutraal gebouwd moet worde. Dit betekent een energierekening van 0,- per maand. De aannemers in Nederland moeten nog een enorme transitienondergaan en het moet ook betaalbaar worden voor Jan en Jannie modaal.

  Advies 3:
  Asielzoekers krijgen voorrang op sociale huurwoningen. Dit betekent dat mensen met een lager inkomen behoefte hebben aan goedkope woningen. Sooner or later zal de overheid gesubsidieerde woningen gaan (laten) bouwen, omdat vrije marktwerking het laat afweten. Investeerders zien geen snel geld in deze belegging.

  Advies 4: de bevolking gaat krimpen door vergrijzing. Massa’ s oude en onzuinige huizen zal op de markt komen. Waar na 2020 totaal geen interesse meer in is, omdat je voor tonnen moet investeren om een A-label te kringen en/of om hoge energiekosten te betalen.

  Advies: 5 en zo kan ik nog wel even doorgaan aan het geven van adviezen voor wie dat wil.

 23. Mensen in het Ruhrgebied hebben spijt dat ze zijn gebleven, dat ze vast zitten in een gekochte woning. Te verwachten valt dat daar nog veel meer gevallen van komen. Het wordt tijd om aan mijn exit te werken.

  Een verstandige Geit verlaat het zinkende schip op tijd.

 24. Ieder jaar 200.000 vluchtelingen erbij, vooral Afrikanen en Arabieren. 170.000 kinderen geboren in 2015. Een derde daarvan is Turk of Marokkaan, 10% kleurling, zo’n 100.000 kinderen hebben een blanke moeder. Van die blanke moeders liet een derde zich bezwangeren door een Arabier of Afrikaan.

  Dat is de demografische situatie, naast een enorm aantal blanke ouderen. Blanken vormen in de toekomst een minderheid. Ik zie een veranderende samenleving, politieagenten met machinegeweren gisteren op straat.

  Mijn motto: red jezelf, werk aan je exit.

 25. BBB:
  De belangrijkste oorzaak van het generatieverschil is de veranderde demografie. Als je uit een gezin van 12 komt en je maakt zelf 2 kinderen heeft dit een enorme impact op de maatschappij. Omslagstelsels (AOW en zorg) die gebasseerd zijn op solidariteit werken dan niet zonder nieuwe generaties onevenredig te belasten. Je eigen kinderen zullen opdraaien voor je schijnwelvaart.
  De gaswinning is een goed voorbeeld van egoïstisch denken door ouderen. Deze baten zijn volledig ten gunste gekomen van enkele generaties terwijl vanaf het begin al duidelijk was dat deze bron niet onuitputtelijk was. Maar dat komt wel goed dachten ze. Als ik maar met de VUT kan en mijn zorg krijg.
  Het wordt steeds duidelijker. Je hoeft maar naar omroep MAX te kijken en je weet genoeg.

  opperbaas Max concurreerd zelfs op de markt voor jonge dames 😉 Niets is meer heilig.

 26. Adamus:
  gelderlander.nl/re…é-redenen-1.5855394

  heel veel pech

  “Onmogelijke opgave

  Joosten denkt dat het “zeer waarschijnlijk een onmogelijke opgave wordt” om toch in Doetinchem te blijven wonen, terwijl zijn huis in Brummen nog te koop staat. Ook speelt mee dat de burgemeester in echtscheiding ligt.

  De burgemeester van Doetinchem heeft van de commissaris van de koning van Gelderland een ‘time-out’ gekregen om een oplossing te zoeken voor zijn huisvestingsprobleem. ”

  Ik ga er geen eens commentaar op geven, maar in een paar zinnen de malaise weergeven op de Nederlandse huizenmarkt was nog nooit zo makkelijk.

 27. ‘Vanaf 1 januari 2016 geldt er een vastgelegde ‘volgorde van redders’ ingeval een bankfaillissement optreedt. Eerst dienen de aandeelhouders tussenbeide te komen, vervolgens de obligatiehouders van de te redden bank en als laatste de depositohouders die minimaal 100.000 € (het bedrag van de depositogarantie) bij die instelling aanhouden. Over dat laatste kunnen we kort zijn : ingeval een grootbank overkop zou gaan, stelt die staatsgarantie tot 100.000 € niet veel voor want de overheid beschikt lang niet over voldoende middelen om elke rekeninghouder te vergoeden.’

  systeemcrisis.blog…-nieuwe-bail-in.html

 28. Nico de Geit:
  ‘Vanaf 1 januari 2016 geldt er een vastgelegde ‘volgorde van redders’ ingeval een bankfaillissement optreedt. Eerst dienen de aandeelhouders tussenbeide te komen, vervolgens de obligatiehouders van de te redden bank en als laatste de depositohouders die minimaal 100.000 € (het bedrag van de depositogarantie) bij die instelling aanhouden. Over dat laatste kunnen we kort zijn : ingeval een grootbank overkop zou gaan, stelt die staatsgarantie tot 100.000 € niet veel voor want de overheid beschikt lang niet over voldoende middelen om elke rekeninghouder te vergoeden.’

  systeemcrisis.blog…-nieuwe-bail-in.html

  de overheid heeft altijd genoeg: gaat ING vanmiddag het loodje leggen dan is 1 druk op de ECB knop voldoende. Wat geld dan waard is? Dat maakt het klootjesvolk uit.

 29. Latida: “Onmogelijke opgave

  Joosten denkt dat het “zeer waarschijnlijk een onmogelijke opgave wordt” om toch in Doetinchem te blijven wonen, terwijl zijn huis in Brummen nog te koop staat. Ook speelt mee dat de burgemeester in echtscheiding ligt.

  De burgemeester van Doetinchem heeft van de commissaris van de koning van Gelderland een ‘time-out’ gekregen om een oplossing te zoeken voor zijn huisvestingsprobleem. ”

  Ik ga er geen eens commentaar op geven, maar in een paar zinnen de malaise weergeven op de Nederlandse huizenmarkt was nog nooit zo makkelijk.

  ik ken een voormalig ogmakelaar die nu echtscheidingsmakelaar is. Genoeg lekke daken gezien.

 30. Nico de Geit:
  Ieder jaar 200.000 vluchtelingen erbij, vooral Afrikanen en Arabieren. 170.000 kinderen geboren in 2015. Een derde daarvan is Turk of Marokkaan, 10% kleurling, zo’n 100.000 kinderen hebben een blanke moeder. Van die blanke moeders liet een derde zich bezwangeren door een Arabier of Afrikaan.

  Dat is de demografische situatie, naast een enorm aantal blanke ouderen. Blanken vormen in de toekomst een minderheid. Ik zie een veranderende samenleving, politieagenten met machinegeweren gisteren op straat.

  Mijn motto: red jezelf, werk aan je exit.

  en in het voorgezet onderwijs worden nu in no time internationale schakelklasjes opgezet. Overheid heeft extra geld ter beschikking gesteld; voor alle regiepartijen 😉

 31. Adamus: Overheid heeft extra geld ter beschikking gesteld

  Voorheen werd geld via de huizenmarkt in de economie gepompt, nu gebeurt dat via vluchtelingen. Als er genoeg geld ingepompt wordt dan moet het ergens op gaan lijken.

 32. Nico de Geit: Voorheen werd geld via de huizenmarkt in de economie gepompt, nu gebeurt dat via vluchtelingen. Als er genoeg geld ingepompt wordt dan moet het ergens op gaan lijken.

  bubbel na bubbel. Zo houden we het systeem in stand. Aandelen, huizen, staatsobligaties, studieleningen (usa) etc. en dan weer opnieuw beginnen (Krugman). Wie heeft er dan nog wat te zeiken over Mises’ Credit? #randpsychootJohanna

 33. Als zelfs topsporter Johan Cruijff de 70 niet eens haalt, dan hebben de pensioenfondsen niet alleen een dekkingsgraad, maar ook een “liggingsgraad” oftewel het percentage mensen dat de pensioenleeftijd niet haalt is nu al ongeveer 30%.

  Want waar is het bewijs dat men steeds langer leeft?

 34. Latida,

  Wat ik altijd zo lullig vind bij kanker is dat men zegt dat je positief moet blijven en het dan misschien overwint.
  Bij die balkanker van Lance Armstrong bijv. werd vergeten dat de meesten genezen en bij longkanker is dat juist niet het geval zoals bij Cruijff..
  Er zijn gewoon vervelende wetenschappelijke wetmatigheden waar het geen enkele zin heeft er positief (of negatief) bij te zijn. Al is het voor jezelf natuurlijk wel beter positief te blijven… (beter blij sterven dan boos doorleven)

 35. wikipedia: Van alle mannen die zaadbalkanker krijgen is 95% na 5 jaar nog in leven.[3] Als de kanker op het moment van ontdekking nog niet is uitgezaaid, is het overlevingscijfer zelfs 99%, als het alleen is uitgezaaid naar de lymfeklieren is het nog steeds 96%. Als het verder is uitgezaaid daalt dit cijfer naar 72% en bij mannen met ‘een hoog risicoprofiel’ tot 40-45%.

 36. László: En wat doe jij? Huilen in een hoekje of de schouders eronder. En ook nu kun je geluk hebben of pech. Zijn er geen babyboomers met pech?

  Je weigert nog steeds te begrijpen dat, nogmaals, de reden dat sommige mensen erg rijk zijn is omdat veel meer andere mensen arm zijn. Ga gerust door met het continue goedpraten van een verrot systeem, ik ben er klaar mee.

 37. Latida:
  Als zelfs topsporter Johan Cruijff de 70 niet eens haalt, dan hebben de pensioenfondsen niet alleen een dekkingsgraad, maar ook een “liggingsgraad” oftewel het percentage mensen dat de pensioenleeftijd niet haalt is nu al ongeveer 30%.

  Want waar is het bewijs dat men steeds langer leeft?

  de (jong) rokende sporter, hoe doet die het statistisch?

 38. Steven:
  Latida,

  Wat ik altijd zo lullig vind bij kanker is dat men zegt dat je positief moet blijven en het dan misschien overwint.
  Bij die balkanker van Lance Armstrong bijv. werd vergeten dat de meesten genezen en bij longkanker is dat juist niet het geval zoals bij Cruijff..
  Er zijn gewoon vervelende wetenschappelijke wetmatigheden waar het geen enkele zin heeft er positief (of negatief) bij te zijn. Al is het voor jezelf natuurlijk wel beter positief te blijven… (beter blij sterven dan boos doorleven)

  ‘verliezen van die oneerlijke ziekte’. Het is een beeld dat blijkbaar helpt.

 39. maff:
  Sparen doet pijn

  telegraaf.nl/dft/g…o_en_Rabobank__.html

  ABN Amro en Rabobank passen hun tarief voor een normale spaarrekening aan van 0,6% naar 0,5%.

  Sparen is verworden tot een zeer sociale activiteit.
  Immers de belasting op sparen (4% rendement geacht )
  -door diegenen die het alweer steeds maar weer niet leuker kunnen maken-
  Is enkele malen hoger dan de vergoeding van de activiteit sparen.

  Sparen sparen niet voor zichzelf
  Maar voor iedereen 🙂

  De subsidie op lenen voor huizenhypotheken daarentegen ….. 🙂

 40. Voorpagina El Mundo
  Vaak door Juan geciteerd
  Maar ditmaal niet over casas
  Maar over een Spaanse legende
  Catalaanse legende zo u wilt.

  La leyenda del fútbol ha muerto a los 68 años víctima de un cáncer de pulmón en Barcelona. Artífice del ‘Dream-Team’ del Barça, es considerado -junto a Di Stefano, Pelé y Maradona- uno de los grandes referentes de la historia de este deporte.

  elmundo.es/deporte…a474128108b4649.html

  Nao e desgraca ser pobre
  Nao e desgraca ser loca

 41. Luisindepels: Waar staat dat? Weer die zeepbellers ziekte: er iets anders van maken dan er daadwerkelijk staat.

  Er iets anders van maken dan er werkelijk staat
  Is ook een gewaarde kwaliteit van Juan

  Waar de woningmarkt in NL twee maal zo zwaar gefinancierd is dan de Spaanse
  En de Duitse
  Noemt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging de woningmarkt in 2012
  Over het algemeen behoudend gefinancierd

  Wie zelfstandig kan nadenken
  En over lachspieren beschikt
  Want die moet u ook hebben
  Die kan zijn lachen toch niet inhouden ……

 42. Latida: Blijkbaar willen bepaalde makelaars gewoon niet al te veel tijd besteden en enkel krenten uit de pap vissen.

  Gelijk hebben ze. Tijd is geld. En dat geldt zeker ook voor de verkoper. Die wil ook alleen maar echt geinteresseerden over de vloer hebben, geen malle eppies die (uit verveling?) overal binnen willen lopen. Het is de V&D niet, waar je zomaar binnen kan lopen, beetje in de bakken graaien en weer naar buiten zonder wat te kopen.

  Latida: Je zou als makelaar ook proberen uit te kunnen vinden waar men dan wel naar op zoek is, en op basis daarvan toekomstige bezichtigingen kunnen afstellen. Niet echt klantgericht dus.

  Ja nog ff. De verkoper betaalt de makelaar om zijn huis te verkopen, niet om andere huizen aan te prijzen of om zichzelf aan te bieden als aankoopmakelaar aan elke geinteresseerde die komt kijken.

  Latida: Dat mensen huizen zouden bezichtigen enkel en alleen om ergens gratis koffie te krijgen, geloof ik niet.

  Je moest eens weten. Ik heb zelf mijn huis in 2015 verkocht, circa 20 bezichtigingen gehad, naast een aantal die niet kwamen opdagen. Zaten aardig wat mafklappers tussen. Paar bijzonder slecht voorbereid (klagen over aspecten die ze allang op Funda hadden kunnen zien), of totaal onrealistische figuren die geen flauw benul hebben wat ze zoeken. Ook mensen waarvoor het huis waarschijnlijk veel te duur was. De makelaar had maar bij 2 of 3 een gevoel hier loopt een serieuze kandidaat. En jij als verkoper kan elke keer het huis optimaal presenteren, met gezin weg op ongemakkelijke tijden etc.

  Latida: zou ook kunnen komen omdat er geen overeenstemming bereikt kan worden over de prijs.

  Ook zoiets. Mensen die komen kijken, het wel ‘leuk’ vinden en dan even voor de vuist weg vragen hoever de verkoper wil zakken, want ze kunnen maar 150-max 160k hypo krijgen, terwijl ze gaan kijken bij een vraagprijs van 200k in een wijk waar vergelijkbare huizen weggaan voor 190-200. Koekkoek.

  Latida: Ik blijf het in ieder geval een opmerkelijk vreemd bericht vinden, en weer een teken dat er vreemde praktijken plaatsvinden.

  Tja. Jij vind al snel iets vreemd. Overigens gaat het hier over 1 melding he, dus in hoeverre het staande praktijk is? Waarschijnlijk 1 mafklapper die dagelijks in de regio afspraken probeert te maken en op een gegeven moment zijn de makelaars het zat. Dan komt er geen afspaak meer. En dan gaat zo’n mafklapper een klacht indienen.

 43. Juan zal weer eens een stierenvechtende interpratie geven
  Van staatsomroep NOS

  De burgemeester van Doetinchem stopt tijdelijk met zijn werk, omdat hij zijn huis niet verkocht krijgt. De commissaris van de koning spreekt na Pasen met de lokale politiek over een vervanger, schrijft Omroep Gelderland.

  Sinds februari 2014 is Niels Joosten burgemeester in Doetinchem. Daarvoor had hij dezelfde baan in de gemeente Brummen.

  Voor burgemeesters bestaat een regeling voor een vergoeding van dubbele woonlasten, maar Joosten heeft daar wettelijk vanaf 1 september geen recht meer op. Volgens de provincie Gelderland kan hij daardoor waarschijnlijk niet meer voldoen aan de wettelijke eis dat de burgemeester moet wonen in de gemeente waar hij werkt.

  Onmogelijke opgave

  Joosten denkt dat het “zeer waarschijnlijk een onmogelijke opgave wordt” om toch in Doetinchem te blijven wonen, terwijl zijn huis in Brummen nog te koop staat. Ook speelt mee dat de burgemeester in echtscheiding ligt.

  nos.nl/artikel/209…en-verkoop-huis.html

  Vanuit het Hogehuizenprijsminnends vrijvertaald
  Door uw razende reporter Juan:

  Burgemeester moet voor werk verhuizen in de achterhoek
  Maar heeft ondanks een reeds twee jaar aantrekkende en deels oververhitte huizenmarkt
  Onvoldoende financiële reserves
  Om een marktconforme bieding op zijn oude huis te accepteren.

  Por dios
  Er is nog gratis cabaret voorhanden.

 44. duur is duur en goedkoop is goedkoop zoals men het er zelf van maakt. Wel is het natuurlijk zo dat als je enig historisch besef hebt.. Dat de huizen nu nog steeds veel te duur zijn.

 45. Nico de Geit: #randpsychootJohanna

  Nee maar, schelden, daaraan herkent men de ware Miseseaan. De dame in kwestie zou waarschijnlijk een beter weerwoord kunnen geven, maar die lijkt alweer vertrokken. Daarom zo kort mogelijk:

  Adamus heeft het nog steeds niet door: LvM mengt zich als Marx specialist vanuit anti-marxistisch standpunt in de strijd tussen arbeid en kapitaal en kiest daarin duidelijk partij.
  Marx vreest dat de factor arbeid geheel onderworpen zal raken aan de factor kapitaal, Mises is juist bang dat dat dat niet zal gebeuren.
  Bij Marx buiten de kapitalisten de arbeiders uit, Mises daarentegen vreest dat de arbeiders de kapitalisten zullen uitbuiten, dwz. met behulp van de politiek en haar invloed op de monetaire orde, een te groot gedeelte van het economisch surplus zullen kunnen opeisen.

  Daardoor stelt LvM een monetair systeem voor waarbij de rijkdom zich vanzelf zou concentreren, dwz.een vrijwel inelastische geldhoeveelheid met effectief de rente als onteigeningssysteem.

  Dat de banken later hun eigen systeem vonden om rijkdom te concentreren is een ander verhaal.
  En wat heeft Krugman daarmee te maken ?

  Mises: “das Verdienst das sich der Faszismus damit erworben hat wird in der Geschichte eeuwig fortleben” etc.
  De favoriete econoom van het austro-fascistische “Vaterlandische Front”, (kijk eens naar hun programma), NPD, FPO en zelfs Brevik ben je natuurlijk niet zomaar.

  Is dit je ‘de vijand (Mises)van mijn vijand(Marx, Krugman) is mijn vriend’ manier van denken? Kan tot rare conclusies leiden.

  Kom eens met een argument over ‘praxeologie’ en methodologisch individualisme, de zwakke basis van LvM’s leer. Vraag me af wat er dan tegenover Johanna nog van je overblijft. LvM trouwens had ook een hekel aan intellectuelen.

 46. Luisindepels: Waar staat dat? Weer die zeepbellers ziekte: er iets anders van maken dan er daadwerkelijk staat.

  Humor is blijkbaar een brug te ver voor je..

  Ik zal het je geduldig uitleggen:

  Uit het feit dat makelaars zwarte lijsten opstellen van mensen die in hun ogen ‘te veel’ huizen bezichtigen zonder deze ook gelijk te kopen, spreekt een zekere minachting voor de potentiële koper.

  Dat men daar vervolgens de term ‘veelkijker’ aan verbindt, geeft aan hoe snel men is met het opplakken van een denigrerend labeltje op hen die voor hen geen of onvoldoende centjes opleveren.

  En dat komt 100% overeen met de term ‘scheefhuurder’, welke term ongetwijfeld uit dezelfde op winst beluste hoek komt.

  Als je het op die manier bekijkt is de term ‘Scheefhurende veelkijker’ een logische, welke past in het geijkte patroon waarbij er niet mis is met de grote voorraad te koop staande huizen, niets mis is met de prijsstelling, maar alles mis is met degene die in de ogen van de desbetreffende makelaar(s) het zouden ‘moeten’ kopen, de potentiële klant.

  Beide gebezigde termen zijn zo absurd, dat ze vergelijkbaar zijn met “Benzinemijdende treinreiziger brengt schade toe aan autohandel” of “Restauranthouders verbolgen over boodschappende thuiskokers”, hetgeen overigens indiceert dat er behoorlijk wat frustratie is bij makelaars, die blijkbaar buiten Amsterdam het lang niet zo voor de wind gaat als dat je op grond van de berichtgeving zou mogen verwachten.

  Ik vraag me overigens af of die makelaars wel beseffen dat men via internet honderden huizen bekijkt voordat men overgaat tot een werkelijke bezichtiging.

  Er is zo ontzettend veel aanbod, en je kunt je geld (of het geld van de bank) immers maar 1 keer uitgeven.

  Om een huis te bezichtigen moet een potentieel koper tijd vrijmaken, de moeite nemen ergens naartoe te gaan, en bereid zijn om de tijd te nemen om (al dan niet met de partner) de grootste aankoop in het leven in overweging te nemen.

  Dat men dus zwarte lijsten opstelt van ‘veelkijkers’ die gemeden dienen te worden, tsja.. blijkbaar kan men het zich veroorloven om klanten te verliezen, want er zijn immers kopers genoeg.. toch?

 47. Zeepbellers bij DNB?

  Als zelfs de President waarschuwt voor zeepbelvorming op de huizenmarkt, mag je er rustig vanuit gaan dat ook hij signalen van overwaardering waarneemt.

  Misschien lezen ze daar dit blog ook wel. Misschien is Klaas wel een van ons, het zou bijvoorbeeld zomaar Frans kunnen zijn met zijn ‘Corporate facies, bitches!’ 🙂

  “Paardenmiddel

  Knot blijft herhalen dat het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) met een ultra-lage rente van nul procent of lager en een ongekend schuldopkoopprogramma van 80 miljard euro per maand in feite niets meer uithaalt. Samen met de Duitse bankpresident Jens Weidmann behoort Knot tot de grootste critici van het huidige ECB-beleid.

  Het paardenmiddel veroorzaakt bovendien nieuwe kwalen. “Het beleid loopt tegen grenzen aan en verhoogt de risico’s op ongewenste neveneffecten, zoals zeepbelvorming, een ongezonde zoektocht naar rendement, het ‘doorrollen’ van probleemleningen, en verslaving aan lage rentes”, stelt Knot.

  Zo verergert de lage rente de problemen van pensioenfondsen, leidt die tot snel stijgende huizenprijzen, oplopende aandelenkoersen en meer vermogensongelijkheid.”

  nos.nl/artikel/209…aan-lage-rentes.html

 48. Bubble talk:

  “In diverse steden waarbij sprake is van een goede locatie is kopen alleen nog mogelijk boven de vraagprijs. Er wordt dan geboden door middel van een gesloten envelop. Na de koop wordt de woning getaxeerd. De getaxeerde waarde is meestal (flink) lager dan de koopprijs.
  Een koper moet flink wat eigen middelen inbrengen om dit soort woningen te kunnen kopen. Vanwege de grote vraag zijn de eisen met betrekking tot de ontbindende voorwaarden meestal strenger.
  De termijn om de hypotheek te regelen is vaak kort. Ik heb het hier dan over een paar weken. Het komt zelfs voor dat er helemaal geen sprake meer is van ontbindende voorwaarden. Dit laatste zie je steeds vaker terug bij koopwoningen in Amsterdam en Den Haag.
  Dit betekent dat kopers een zeer groot risico nemen. Bovendien blijven door deze koopwijze de huizenprijzen stijgen. Nog even en we hebben een nieuwe huizenbubbel.”

  iex.nl/Column/1729…we-huizenbubbel.aspx

 49. “Steeds meer zien we dat vermogende particulieren gaan beleggen in woningen. Recent werd bekend dat de huren in de vrije sector in Rotterdam gestegen zijn met 3,4%. Daarnaast is de woningmarkt in Amsterdam al hectischer dan voor de crisis. Is beleggen in woningen dan de heilige graal waar de vermogende particulier naar op zoek is?”

  “Conclusie? Beleggen in woningen kan een aantrekkelijk rendement opleveren. Het risico van een waardedaling lijkt mee te vallen. Echter beleggen in woningen brengt een aantal zeer specifieke risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn veel minder goed in kaart te brengen dan de risico’s bij andere beleggingen. Ook is de belegging niet eenvoudig liquide te maken. Daarnaast zal een belegger voldoende tijd vrij moeten en willen maken voor het beleggen in woningen.”

  eufin.nl/index.php…nieuws&Itemid=4

 50. Adamus: The 147 Companies That Control Everything

  Goh, hoe zou zo iets nou toch kunnen bestaan.
  Was daar niet een alwetend politiek econoom, die (praxeo-)logisch had afgeleid dat er zelfs van een tendens naar economische machtsconcentraties geen sprake kan zijn?

 51. Latida:
  “Steeds meer zien we dat vermogende particulieren gaan beleggen in woningen. Recent werd bekend dat de huren in de vrije sector in Rotterdam gestegen zijn met 3,4%. Daarnaast is de woningmarkt in Amsterdam al hectischer dan voor de crisis. Is beleggen in woningen dan de heilige graal waar de vermogende particulier naar op zoek is?”

  “Conclusie? Beleggen in woningen kan een aantrekkelijk rendement opleveren. Het risico van een waardedaling lijkt mee te vallen. Echter beleggen in woningen brengt een aantal zeer specifieke risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn veel minder goed in kaart te brengen dan de risico’s bij andere beleggingen. Ook is de belegging niet eenvoudig liquide te maken. Daarnaast zal een belegger voldoende tijd vrij moeten en willen maken voor het beleggen in woningen.”

  eufin.nl/index.php…nieuws&Itemid=4

  echte welvarenden denken en doen anders; generatieoverstijgend. Ik heb het dan niet over het nieuwe schijngeld, die werken vaak ook met veel geleend geld. We gaan over 20jaar wel zien hoe de 120duizend euro verdienende consultant zijn opgesplitste huis in Amsterdam West gaat afbetalen.

 52. Cynicus economicus: Goh, hoe zou zo iets nou toch kunnen bestaan.
  Was daar niet een alwetend politiek econoom, die (praxeo-)logisch had afgeleid dat er zelfs van een tendens naar economische machtsconcentraties geen sprake kan zijn?

  pilletje werkt ff niet voor de volle 100%? Jouw welfare state regelt niet alles hè.

 53. Latida,

  Knot gaat nu in buitenhof zendtijd opeisen en ons via de sociale media bestoken met zijn contraire mening? Hij heeft niets te vertellen en mag meedoen als good guy & bad guy. Altijd leuk als een paar kabouterlandjes wat anders verkondigen.

 54. Adamus:
  Latida,

  Knot gaat nu in buitenhof zendtijd opeisen en ons via de sociale media bestoken met zijn contraire mening? Hij heeft niets te vertellen en mag meedoen als good guy & bad guy. Altijd leuk als een paar kabouterlandjes wat anders verkondigen.

  En toch loopt DNB doorgaans voor de muziek uit, zodat ze later altijd kunnen zeggen “we hebben hier nog zo voor gewaarschuwd”

 55. Latida,

  Kunstmatig lage rentes
  Wie er eenmaal aan begint, komt er niet snel van af
  Zeker niet wanneer er met QE een nog grotere M gemaakt wordt.

  Kennelijk is de enige manier om ervanaf te komen
  Een enorme zeepbel aan geld maken
  Die als die knapt
  Inflatie als nooit tevoren maakt ?

 56. Juan Belmonte: Kunstmatig lage rentes

  Schijnrente voor schijngeld? Wat een schijnvertoning!

  Juan Belmonte: Een Groot Spanjool
  Voor velen een idool

  Hoedt u voor de fatale verleiding van het z.g. middenstands rijm heer toreador!
  Maar al te vaak worden wij blootgesteld aan de tergende tortuur van versregels als “Snert van Bert”, “Van Buyen sloopt al uw puien”, “Altijd pet bij Ahmed”(*)en soortgelijk bedenksel.

  Recht uw rug, u,die de geniepige schurk Hukker doorzag en het casametrisme ten val bracht; u,wiens naam in makelaarsland ontzag en huiver oproept, laat ons zien dat een swingend sonnet een peuleschil voor u is.

  (*) Hoedenmaker Ahmed is pas halverwege z’n cursus Nederlands

 57. Vandaag de ING gebeld over een hypotheek…..

  mijn situatie 300K spaargeld, wil graag bijlenen 100K – 150K, vast contract 80K per jaar….
  zit al mijn hele leven bij ING en lijkt me het makkelijkste daar te lenen, zij kennen mijn vermogenspositie / inkomstenhistorie.

  Ik las op de website dat ik ‘hypotheekadvies’ zou moeten inwinnen, echter ik ga geen EUR 1750 advieskosten betalen als ik 100K wil lenen….ik zal toch gek zijn? Helemaal met mijn loan to income / loan to value lijkt het me een no brainer en een aanwinst voor hun hypotheekportefeuille.

  Echter!! het maakt niet uit wat je aan eigen geld inbrengt, hoeveel je leent, wat je verdient….je moet en zal voor EUR 1750 advies krijgen…..ECHT BELACHELIJK
  voor mij dus ook een reden om maar weer niets te doen

 58. Off-topic: de gebruikelijke stijgende lijn van het aantal te koop staande huizen is weer ingezet. Grappig om te zien dat het beginnetje van de lijn veel scherper omhoog gaat dan voorgaande jaren. Benieuwd of deze scherpe stijging doorzet. Zou betekenen dat er weer relatief meer huizen te koop komen. Maar het is nog te vroeg om er iets over te zeggen. Aan glazen bollen kijken doen we natuurlijk niet. 😀

 59. Pech-en-geluks generaties

  ftm.nl/artikelen/n…riekenland-en-italie

  Als Pieter Lakeman zijn sommetjes goed gemaakt heeft scheelt dit verhaal dus € 20.000,= per gepensioneerde of een 1/2 ton per nu werkende, jonge ambtenaar.

  Griekenland en Italie de zon, wij minder geld om naar de zon te reizen, lijkt me redelijk!!

  En dat alles voor een blauwe vlag met gele sterretjes, geen gezeur met valuta’s, (vooral belangrijk voor bedrijven), geen grenscontroles, (de gevolgen daarvan hebben we afgelopen week gezien) en het belangrijkste nooit meer oorlog ????

  We staan op de rand van!!

  Stop de waanzin,
  maak gebruik van je recht,
  maak het verschil,
  ga stemmen op 6 april!!

 60. Latida: Humor is blijkbaar een brug te ver voor je.

  Wat! Er is govoel van humor nodig om niet lachwekkende stukken van jou door te komen hoor.

  Latida: Als zelfs topsporter Johan Cruijff de 70 niet eens haalt,

  De domheid, het is beter om er om te lachen.

 61. Tijl: de reden dat sommige mensen erg rijk zijn is omdat veel meer andere mensen arm zijn.

  Wat?!?!?!

  Alles door de helft is dus pure jaloezie.

  Denken dat je arm bent in NL, wie houdt dat in stand? De SP?

 62. Rupert:
  Vandaag de ING gebeld over een hypotheek…..

  echter ik ga geen EUR 1750 advieskosten betalen als ik 100K wil lenen

  voor mij dus ook een reden om maar weer niets te doen

  Slap excuus – genoeg execution-only aanbieders – inclusief afsluitkosten tussen de 500-1000 euro.
  Het is nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop geweest (mits je eigen geld hebt).

 63. Cynicus economicus,

  Och liever een middelmatige rijm
  Dan een moddergevecht
  Met jij-bakkers
  En scheldwoorden

  Ieder zo z’n stijl
  Juan is de eerste om toe te geven datti behebt is middelmatigheid
  Te middelmatig voor een scherp sonnet
  Een ondergewaardeerd fenomeen overigens die middelmatigheid dat blijkt maar weer 🙂

 64. Rupert,

  Gaat-u voor execution only ofwel hypotheek zonder advies, is mogelijk bij diverse financiers, soms wordt u verplicht een adviseur te nemen zoals bij MUNT maar de rentes zijn prima en de advieskosten zijn aftrekbaar van inkomstenbelasting.

  Mooi beroep, adviseur aan consument, met advieskosten aftrekbaar van IB.
  Zal menig andere dienstverlener aan consumenten jaloers op zijn, de fietsenmaker bijvoorbeeld.

  Dus er zijn mogelijkheden, ook voor u met uw hoge zekerheid en lage ltv.

 65. Rupert,

  Juan Belmonte: Gaat-u voor execution only ofwel hypotheek zonder advies

  Wel even de kennis en ervaringstoets doen, hier kun je oefenen http://www.weetwatjeweet.nl/html/quiz.html?id=4

  In jouw geval kun je je rente 5 jaar vast zetten voor 1.5% of 10 jaar voor 1.84% (Moneyou).

  Rupert: je moet en zal voor EUR 1750 advies krijgen. ECHT BELACHELIJK

  Eh, nee. Gratis advies was belachelijk, dat was namelijk niet gratis. Zorgplicht wordt teruggekopt naar de consument (en terecht). Er lopen hier huilebalken rond die makelaars en bankmedewerkers voor leugenaar uitmaken omdat ze in 2008 de toekomst niet juist voorspeld hebben.

 66. Off-Topic:
  ‘Statushouders in onverkochte huizen’
  binnenlandsbestuur…huizen.9526878.lynkx
  ‘De woningmarkt is nog niet hersteld, ook niet in de provincie Limburg. Gevolg: veel particuliere woningen staan te koop en vaak ook langdurig leeg. Acht Limburgse woningcorporaties maken van de nood een deugd. Ze willen de woningbezitters én statushouders helpen bij tijdelijke verhuur van de huizen aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning’

  Op dezelfde site:
  ‘Budget voor re-integratie in 47 gemeenten: 0 euro (noot re-integratie=bijstandsmensen)’
  binnenlandsbestuur…0-euro.9525512.lynkx
  En dat worden steeds meer gemeentes: geen budget van overheidswege voor bijstandsuitkeringen bij gemeentes.
  Gemeentes presteren te goed, boven het gemiddelde, mbt het aantal bijstandsuitkeringen doordat sociale diensten de mensen erg onder de duim houden.
  Zal het werkaanbod blijven en matchen?
  Waar halen de gemeentes dan hun geld vandaan?

 67. BELANGRIJKE INFO !! ik kreeg dit artikel via eeen kennis van me de wetenschapper op gebied van o.m. economie is,en heb het HELE artikel gevolgd.
  Ik ben tot de conclusie gekomen, dat ik vanaf heden GEEN energie meer stop in deze maatschappij.
  De overheden -pensioenfondsen en banken zijn letterlijk VERROT.
  mijn advies is, leef gezond en leef van dag tot dag. de zeepbellen gaan ZEEEER binnenkort weer barsten.
  Ik spreek vele directie,s van bedrijven,en de ontwikkeling momenteel is gelijk aan van voor 2008 , een NIEUWE CRISIS gaat binnenkort exploderen, waar 2008 een lichte crisis bij was.

 68. A.Verlof: Hierbij het artikel

  Een artikel is een stuk geschreven tekst, je komt niet echt intelligent over.

  A.Verlof: gaan ZEEEER binnenkort weer barsten.

  Dat roept Frans ook, al heel lang en het gebeurt maar niet.

  Vraag je kennis de wetenschapper (econoom) even wat ceteris paribus betekent.

  A.Verlof: Ik spreek vele directie,s van bedrijven,en de ontwikkeling momenteel is gelijk aan van voor 2008

  Want die zagen het toen ook aankomen? ZZP-ers?

 69. László: Een artikel is een stuk geschreven tekst, je komt niet echt intelligent over.

  Dat roept Frans ook, al heel lang en het gebeurt maar niet.

  Vraag je kennis de wetenschapper (econoom) even wat ceteris paribus betekent.

  Want die zagen het toen ook aankomen? ZZP-ers?

  Waarom nou nooit eens op de inhoud reageren? Wat voegt het nou toe om iemand als minder intelligent neer te zetten.
  Wat maakt het nou uit voor de boodschap of je het een artikel een interview of een paasei noemt. Ik denk helemaal niks.

  Je zou ook gewoon het filmpje kunnen kijken, en er vervolgens commentaar op geven.

 70. László: Waarom nou nooit eens op de inhoud reageren?

  Is de verwijzing naar Frans niet voldoende?

  Wat moet ik met ZEER binnenkort? Is dat morgen? Over tien 10 jaar?

  Het is gewoon boekpromotie, daar leeft die man van. Het verkopen van boeken.

  László: Vraag je kennis de wetenschapper (econoom) even wat ceteris paribus betekent.

  Ook voor jou.

 71. Tantalus: mij maakt het niets uit of huizenprijzen nu stijgen of dalen hoor

  Van mij mogen ze best wat dalen, ik wil groter gaan wonen en dan kan ik meer stenen/zandkorrels kopen voor mijn geld.

  Wat het besparen van huur maakt het inderdaad niet uit. Elke maand gewoon weer.

 72. László: Is de verwijzing naar Frans niet voldoende?

  Wat moet ik met ZEER binnenkort? Is dat morgen? Over tien 10 jaar?

  Het is gewoon boekpromotie, daar leeft die man van. Het verkopen van boeken.

  Ook voor jou.

  Ikke, ikke, ikke de rest kan stikke, en de wereld houdt op bij de Nederlandse grens.

 73. László,

  Huren is wat duurder, maar kopen is lastiger. Als je op vakantie gaat dan huur je bijvoorbeeld een Toyota Landcruiser in Thailand. Kopen doe je zeker niet als ze 30.000 euro kosten al is het uiteindelijk een stuk goedkoper als je hem weer voor hetzelfde geld kwijt kunt. Het kopen wordt helemaal vervelend als de prijs 10.000 zakt om wat voor reden dan ook binnen een maand. (vertrouwen weg, 4 lekke banden, dronken tegen een boom etc.)
  Maar we zullen 2016 maar weer moeten afwachten. Als de huizenprijzen ook dit jaar stijgen dan krijg je van mij een beker. google.nl/imgres?i…8KHQCiBc8QMwgiKAYwBg

 74. A.Verlof,

  Net lees ik de begroting van onze gemeente 2017-2020: t\m 2019 verwacht men een kleine groei van het aantal inwoners maar het aanbod van huizen loopt daarop achter, tot 2020…. dan is het andersom.
  Overschot aan huizen.Een behoorlijk overschot.Overigens is die jaarlijkse bevolkingsaangroei t\m 2019 hypothetisch, ook dat nog.

  Het 3D Sociaal Domein(WMO, Jeugdzorg en Participatiewet) per gemeente gaat veel geld kosten, dat loopt eind 2019 al spaak: tekorten.

  Dat wordt nu al ingecalculeerd in de Raadsvergaderingen.

 75. gokken met geleend geld op een huis is in wezen niet veel anders als gokken met pokeren. (alleen is het eerste algemeen geaccepteerd en wordt deels “gered” door steeds lagere rentes).

  en nu ben ik weer off, want ik heb de nare neiging alleen met bier op hier wat te plaatsen.

 76. http://ericaverdegaal.nl/publications/index/1018
  ‘Ook levensgevaarlijk zijn de 800.000 woekerpolissen die aan een hypotheek zijn verpand. Hiervan is 80% tot 100% geactiveerd, maar schrikbarend veel polishouders hebben (nog) niets gedaan of zijn onbereikbaar. Bij Robein betreft dit 83% van de gevallen, bij Allianz 74%, bij Loyalis 73%, bij Leische 71%, bij BNP Parisbas 69% enzovoorts. Stel dat alle inactieve geactiveerden straks 30 mille tekort komen voor hypotheekaflossing. Dan zitten ze samen met een restschuld van pakweg 15 miljard euro.’

 77. A.Verlof: Ik ben tot de conclusie gekomen, dat ik vanaf heden GEEN energie meer stop in deze maatschappij.

  Tijl: Ikke, ikke, ikke de rest kan stikke

  Erg doorzichtig zoals je me probeert te sarren, denk je dat ik daar in trap? Waar leer je dat, bij de SP?

 78. Steven: schulden zijn verschrikkelijk.

  Inderdaad, zeker als er geen onderpand tegenover staat. 777 duizend mensen met een achterstand geregistreerd bij het BKR. En dan de huur, belasting, ziektekosten en energiekosten nog. Daar zit nog een boel ellende. De achterstanden op hypotheken zijn daar een schijntje bij. Wel veel onderwaterwoners met een potentieel risico natuurlijk. Maar een risico is nog geen schuld.

 79. Steven: gokken met geleend geld op een huis is in wezen niet veel anders als gokken met pokeren

  Huur besparen Steven, huur besparen. Snap dat dan. Tot 3 (drie) jaar geleden was er inderdaad een deel van de kopers dat geheel aflossingsvrij leende. Die hebben gegokt en misschien verloren, misschien ook niet. In 2012 waren dat bij de eigenaren onder de 40 minder dan 15% van de huiseigenaren, boven de 40 wel wat meer, maar daar zit dan ook al wat overwaarde.

  Je hebt je gek laten maken door iemand dat er alleen nog maar aflossingsvrije hypotheken afgesloten werden. Het is gewoon niet zo, probeer de bron te achterhalen en je lacht je suf.

  Al 3 (drie) jaar wordt er om van de HRA te genieten in 30 jaar afgelost (verplicht is het niet!). Over 27 jaar besparen de eerst al 100% huur.

  Omdat de rente zo laag is hebben de kopers van nu (2% 10 jaar vast annuitair) na 10 jaar al 27%!!! afgelost.

  Als de rente 5% zou zijn zou dat maar 19% zijn.

 80. László: Huur besparen Steven, huur besparen. Snap dat dan.

  Dacht je dat ik dat niet snap sukkel. Dat legde ik daarvoor toch net uit? Elke kleine kink in de kabel en je bent de zak met een paar ton schuld.

 81. Steven: Dat legde ik daarvoor toch net uit?

  Waar?

  Steven: Elke kleine kink in de kabel

  Zonder zelfvertrouwen kun je beter geen huis kopen. Als jij geen risico wil nemen dan doe je dat toch niet. Anderen doen dat wel en het gaat wel eens mis idd, meestal niet.

 82. László: Huur besparen Steven, huur besparen. Snap dat dan.

  Huur besparen door te kopen (en af te lossen!!!) zou inderdaad een verstandige keuze zijn.

  Vanaf het moment dat je een woning bezit (of deels bezit door een hypotheek) bestaat er nog het huurwaardeforfait.
  Huurwaardeforfait is een soort belasting die je moet betalen over het bedrag wat je fictief zou ontvangen als je je eigen woning zou verhuren.

  Dus dan heb je een “eigen” woning, mag je nog “huur” gaan betalen. Alleen heet het dan geen huur maar belasting. Big deal?

  En dan de drang van het CPB om de woning in box3 te schuiven.
  Heb je je huis afbetaald (dan ben je echt eigenaar!!), mag je ineens belasting gaan betalen (of noem het huur) omdat je eigen woning zogenaamd 4% rendement maakt, waar je dan 30% over mag betalen.

  Belasting,
  Huur,
  Belasting,
  Huur.

 83. László: … ik wil groter gaan wonen …

  Wacht niet te lang, je wordt niet jonger.
  Ik begrijp zowiezo niet waarom je nog groter wil gaan wonen: je loopt inmiddels een halve eeuw op deze aardkloot rond en je kinderen zullen in de nabije toekomst (waarschijnlijk) stuk voor stuk het ouderlijk huis gaan verlaten. Een grotere hut lijkt me in dat licht een beetje “mosterd na de maaltijd”. Een kleiner huis op een betere locatie en waarin het wonen op hogere leeftijd comfortabeler is, dat kan ik wel volgen, maar “groter”…???

  Mij lijkt het handiger het gootste huis in je leven dan te bewonen, wanneer je in de opgroeiende kinderen zit. Dan is ruimte interessant, daarna toenemend lastig.

 84. László:

  … na 10 jaar al 27%!!! afgelost. …

  Als de rente 5% zou zijn zou dat maar 19% zijn.

  “al” ???
  Ik vind zowel 27% als 19% “pas” om eerlijk te zijn. Zeker als er vanuit gegaan mag worden, dat veel hypotheken maximaal, dwz met 102% LTV worden afgesloten.
  Dan is na 27% aflossen de LTV bij gelijk blijvende huizenprijzen nog altijd ~75%!!, en dat vind ik 10 jaar na aankoop persoonlijk nog al wat. Een lagere LTV op dat moment is imho wenselijk om voor meer financiele speelruimte voor groot onderhoud te zorgen.

 85. Deutsche Mark: Ik vind zowel 27% als 19% “pas” om eerlijk te zijn

  Denk maar over het aankopen van een TV of zo. We zijn sinds de jaren zeventig gewoon gek geworden als het over huizen gaat… Ik moet ook elke keer weer mezelf resetten om het in historisch perspectief te zien. Ik moet wel, want ik ben ook opgegroeid met steeds meer lenen voor minder m2.

 86. Deutsche Mark: Wacht niet te lang, je wordt niet jonger.

  Zelfs ik niet.

  Deutsche Mark: Mij lijkt het handiger het gootste huis in je leven dan te bewonen, wanneer je in de opgroeiende kinderen zit. Dan is ruimte interessant, daarna toenemend lastig.

  We wonen nu op 1 km van een zwembad en station, kinderen gingen lopend naar fluitles, judo etc. Het is maar wat je belangrijk vindt.

  Groter kan ook comfortabeler zijn, gelijkvloers is niet alleen een appartement.

 87. Deutsche Mark: Ik vind zowel 27% als 19% “pas” om eerlijk te zijn.

  27 is bijna 50% meer dan 19 (exact bij 27 om 18). Dat scheelt dus nogal wat.
  In beide gevallen is de last nog 20 jaar later nul. Eindelijk in NL weer normaal.

  De kans op een restschuld is klein, daar gaat het om.

 88. László: De kans op een restschuld is klein, daar gaat het om.

  als de huizenprijzen dalen zoals in Japan, Spanje, USA of Ierland maken simpele Lazlo berekeningen natuurlijk niets uit.

  rekenen is vooral leuk voor boekhouders; verder denken is voor de wat slimmeren. 😉

 89. László,

  2016.. we zullen het zien. De “mania” grafiek zegt dat het nu weer ongeveer verder moet dalen. Je kan natuurlijk om wat voor redenen dan ook geloven in hogere huizenprijzen, maar volgens mij is dat dus echt onzin. (na 33 jaar grafieken turen)

 90. met onzin bedoel ik niet dat het niet kan gebeuren, maar dat je wel idioot bent daar op te gokken. (kans is klein en fundamenteel en technisch gewoon niet meer te verklaren)

 91. Top German Journalist Admits Mainstream Media Is Completely Fake: “We All Lie For The CIA”

  Ever since Operation Mockingbird, a CIA-based initiative to control mainstream media, more and more people are expressing their concern that what we see in the media is nothing short of brainwashing.

  The list of lies goes on and on. It’s time to turn off your T.V. and do your own research if you are curious about what is happening on our planet. It’s time to wake up.

  Told you so! 🙂
  Of course I was right talking about the zionist media whores! 🙂

  zerohedge.com/news…-fake-we-all-lie-cia

 92. Krijg trouwens van zero hedge en van een “pratende duitse ex topjournalist weer gelijk dat ik meer dan 3 jaar terug mijn TV een ereplaatsje op de vuilstort heb gegeven.

 93. Na een heerlijk weekend ging ik even checken wat er in zeepbellenland allemaal is gebeurd. Het ziet er naar uit dat Laslo niet weg is geweest met Pasen. De hoeveelheid reacties van hem ontstijgt m.i. het normale. What’s wrong with you? Ik heb totaal geen idee wat Laslo op dit forum te zoeken heeft. Zijn reacties worden steeds onbenulliger. Maar genoeg over deze dwaas.

  De lente is begonnen, zomertijd is ingegaan en de huizenprijzen….

  Lekker genieten nu het nog kan.

 94. Jong vs Oud
  Nog nooit armoede gekend [vs] Groot deel (jeugd) in armoede
  Nooit iets op hoeven bouwen [vs] Opgroeien in na-oorlogs landschap
  Alle kans op onderwijs [vs] Kleine kans op goed onderwijs
  Drie keer p/j op vakantie [vs] Zelden tot nooit op vakantie
  7.900.000 auto’s nu [vs] 500.000 auto’s in 1960
  2% Hypotheekrente [vs] 12-14% Hypotheekrente

  Daarnaast nog alle technologische en medische vooruitgang waar de jongere generatie van kan profiteren.

  Het is maar net door wiens bril je het bekijkt.

 95. maarten:
  volkskrant.nl/econ…ar-blijven~a4271674/

  “et besluit om af te zien van de verlaging van de limiet hangt samen met het herstel van de huizenmarkt. Daardoor zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen en zouden veel huizenkopers niet meer in aanmerking komen voor de garantie. ‘Maar een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen’, zegt het WEW in een toelichting. ‘Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen mensen die geen hoog inkomen hebben de mogelijkheid om een woning te kopen.”

  Tja….

 96. Zilversmid:
  Jong vs Oud
  Nog nooit armoede gekend [vs] Groot deel (jeugd) in armoede
  Nooit iets op hoeven bouwen [vs] Opgroeien in na-oorlogs landschap
  Alle kans op onderwijs [vs] Kleine kans op goed onderwijs
  Drie keer p/j op vakantie [vs] Zelden tot nooit op vakantie
  7.900.000 auto’s nu [vs] 500.000 auto’s in 1960
  2% Hypotheekrente [vs] 12-14% Hypotheekrente

  Daarnaast nog alle technologische en medische vooruitgang waar de jongere generatie van kan profiteren.

  Het is maar net door wiens bril je het bekijkt.

  Goede reactie, zit veel waarheid in.

  Echter, wat is armoede? Ik denk dat die definitie ook in de tussentijd behoorlijk is veranderd. Er zijn tienduizenden kinderen waarvan de ouders onder de armoedegrens leven.

  En wat is dat ‘iets’ opbouwen? In een na-oorlogs landschap opgroeien is een stuk beter dan opgroeien in een land in oorlog of in een land waar je ‘s avonds niet meer veilig over straat kan, of waar men in voortdurende angst leeft.

  En drie keer per jaar op vakantie? Dat is toch ook echt niet voor iedereen weggelegd.

  En of je aan het aantal auto’s in een land een zekere welvaart kunt toekennen, kun je je ook afvragen, als je bedenkt dat miljoenen mensen even zo goed meer dan een uur reistijd moeten besteden om op school of op het werk te komen.

  En tenslotte, de hypotheekrente is irrelevant als je je als jonge starter niet op de huurmarkt kunt begeven omdat je je arbeidsmobiliteit wilt waarborgen, en dus gedwongen bent om tot je 25e of nog langer bij je ouders te moeten blijven wonen.

  Ik denk dat de discussie tussen jong en oud niet de juiste is, waar het om gaat is om het hebben van een toekomstperspectief, waarin men de hoop heeft op een betere toekomst.

  Een land waarin veel mensen ongelukkig zijn en enkel een neerwaartse spiraal zien als ze naar de toekomst kijken, is voor iedereen slecht.

  Nu is het dus zaak voor de oudere generaties om een land over te dragen met voldoende lange-termijn perspectieven en toekomstig geluk voor jongere generaties.

  En oh ironie, voldoende betaalbare woonruimte voor jongeren was vroeger al een probleem, en dat is het nu nog steeds.

  Los het vraagstuk huisvesting op, en je neemt een groot deel van de sociale en geld problemen weg. De regering heeft de verantwoordelijkheid om voor voldoende woonruimte te zorgen, en ziet er thans op toe dat er steeds meer daklozen en mensen met problematische schulden bijkomen.

  Dus een groeiende sociale onderklasse (jong, nu) vs. een krimpende dalende onderklasse en groeiende middenklasse (oud, vroeger).

 97. Frans:
  Krijg trouwens van zero hedge en van een “pratende duitse ex topjournalist weer gelijk dat ik meer dan 3 jaar terug mijn TV een ereplaatsje op de vuilstort heb gegeven.

  Hier wordt ook al jaren weinig tot geen televisie meer gekeken.

  De meest invloedrijke krant in Nederland is de Telegraaf.

  Je weet wel, die krant die na de oorlog van rechtswege een 30-jarig publicatieverbod kreeg opgelegd wegens het van winstwege samenwerken met de bezetter.

  nl.wikipedia.org/w…_Verschijningsverbod

  Ik verwijs hier zelf ook regelmatig naar stukken die zij publiceert, simpelweg omdat ze de grootste en meest invloedrijke publicatie in Nederland zijn, en men er simpelweg niet omheen kan.

  Samen met de publieke omroep bepalen ze voor 95% wat er gedacht moet worden, en waarover gesproken wordt bij de koffieautomaat, maar ook op blogs en sociale media.

  Daarmee hebben ze het discours van de publieke discussie in Nederland in een stevige wurggreep.

  nl.wikipedia.org/w…elegraaf_Media_Groep

  rijksoverheid.nl/o…ming-publieke-omroep (in 2013 bijna 900 miljoen)

  Het internet speelt hierbij weliswaar een groeiende, maar nog steeds een zeer marginale rol. Bovendien doet men er alles aan om grip te krijgen op internet, getuige bijvoorbeeld de aankoop van Hyves in 2010, het massale twittergebruik onder journalisten, en verregaande bevoegdheden tot het monitoren van eenieders communicatie, tot aan het zich onder valse voorwendselen mengen in online discussies aan toe.

  Zo weten wij bijvoorbeeld niet in hoeverre en in welke mate dat voorkomt.

  Net zoals dat de leden van de politieke partijen in Nederland nog geen twee procent van de bevolking uitmaken, is men zeer selectief in Hilversum wie er wel of niet wat op televisie mag zeggen, dat wordt allemaal strak gecoördineerd.

  Daarbij komt dat journalistieke principes steeds vaker met voeten worden getreden. Dat de Telegraaf als grootste krant de Nederlandse Vereniging van Journalistiek niet onderkent, is daarbij een teken aan de wand.

  Kortom men wordt continue overspoeld met niet verifieerbare informatie die niet op waarheid wordt of kan worden getoetst.

  Net zoals op scholen de werking van exponentiele rente onderwezen zou moeten worden, zou in dit informatietijdperk ook onderwezen moeten worden hoe men informatie op waarde dient te schatten.

  Men onderwijst op scholen namelijk heel fanatiek presentatie-vaardigheden, maar geen basiskennis waarheidsvinding. Dit wordt geschaard onder ‘onderzoeksjournalistiek’ alsof het een discipline is die niet voor iedereen van persoonlijk belang is tegenwoordig, maar waarvoor je naar een aparte school moet met welk diploma vervolgens geen droog brood mee te verdienen is.

 98. Steven: Je kan natuurlijk om wat voor redenen dan ook geloven in hogere huizenprijzen, maar volgens mij is dat dus echt onzin. (na 33 jaar grafieken turen)

  Al 33 jaar, wat heeft het je gebracht? Wie gelooft er in hogere huizenprijzen? Het gaat om het uitsparen van huur. Maand na maand na maand. Een huis kopen met een annuitaire hypotheek: goed idee.

 99. Latida,

  Ja, maar. Doe dat nu niet.

  Latida: Los het vraagstuk huisvesting op, en je neemt een groot deel van de sociale en geld problemen weg. De regering heeft de verantwoordelijkheid om voor voldoende woonruimte te zorgen, en ziet er thans op toe dat er steeds meer daklozen en mensen met problematische schulden bijkomen.

  Tuurlijk, wat een dom geblaat weer. Problemen op één hoop gooien en ze vervolgens niet meer uit elkaar kunnen houden.

 100. László:
  Latida,

  Ja, maar. Doe dat nu niet.

  Tuurlijk, wat een dom geblaat weer. Problemen op één hoop gooien en ze vervolgens niet meer uit elkaar kunnen houden.

  Dat jij en de regering de samenhang van zaken niet weet te ontwaren, danwel weigert in te zien, is wel degelijk aan te wrijven.

  Er is geen enkele rationele reden aan te wijzen waarom woonruimte duur en schaars gehouden zou moeten worden. Er is geen enkel werkelijk tekort aan ruimte, materiaal, personeel geld of anderszins om voor iedereen voldoende woonruimte te bouwen, en deze betaalbaar te doen zijn waardoor mensen meer geld overhouden en de binnenlandse economie de kans krijgt om te floreren.

  Zowel schulden en dakloosheid hangen wel degelijk zeer sterk rechtstreeks samen met het gevoerde woonbeleid.

 101. Latida: Er is geen enkele rationele reden aan te wijzen waarom woonruimte duur en schaars gehouden zou moeten worden.

  Ben je op enige manier op de hoogte van de huurtoeslag in NL?

  Latida: Zowel schulden en dakloosheid hangen wel degelijk zeer sterk rechtstreeks samen met het gevoerde woonbeleid.

  Waar baseer je dat op? Je vindt zelfs het lezen van de kwartaalberichten van NHG en BKR te veel moeite (2 A4-tjes). Je kletst uit je nek.

 102. László: Ben je op enige manier op de hoogte van de huurtoeslag in NL?

  Hahaha, omdat er huurtoeslag bestaat in Nederland kan het niet zo zijn dat woonruimte kunstmatig en manipulatief schaars en dus duur gehouden wordt.

  Je bent me er echt eentje hoor, volgens mij kom je hier helemaal niet om beren te jagen in het bos.

 103. Tijl: Hahaha, omdat er huurtoeslag bestaat in Nederland kan het niet zo zijn dat woonruimte kunstmatig en manipulatief schaars en dus duur gehouden wordt.

  Wat is dan jouw plan om de scheefwoner uit de woning voor de minder welgestelde NL-er te krijgen?

  Tijl: Je bent me er echt eentje hoor, volgens mij kom je hier helemaal niet om beren te jagen in het bos.

  Huh?

 104. László: Wat is dan jouw plan om de scheefwoner uit de woning voor de minder welgestelde NL-er te krijgen?

  Die “scheefwoners” betalen genoeg huur. De woningbouwverenigingen verdienen zelfs zo veel dat ze een verhuurdersheffing moeten betalen. (buiten de inkomensbelasting van de werknemers dus)
  Gewoon goedkope woningen bijbouwen is natuurlijk de oplossing, maar dan verliezen de Lazlo’s omdat hun huis goedkoper wordt en dat wil men niet.. (omdat dat stemmen kost of misschien zelfs wel voor het eigenbelang van huis-bezittende politici)

 105. Steven: Gewoon goedkope woningen bijbouwen is natuurlijk de oplossing, maar dan verliezen de Lazlo’s omdat hun huis goedkoper wordt en dat wil men niet.

  Hoe vaak moet ik het zeggen: van mij mogen de prijzen best wat naar beneden.

  Snappen zeepbellers dat niet? Blijkbaar niet, anders zouden mijn woorden niet steeds verdraaid worden.

  Leg me eens uit waarom ik wil dat de prijzen stijgen!

  Steven: Die “scheefwoners” betalen genoeg huur.

  Ja, maar ze houden een sociale huurwoning bezet. Je wil blijkbaar geen echte oplossing. Arme zeepbellers, ze zijn tegen bezit, vooral dat van een ander.

 106. László,

  ADHD middelen al geslikt?
  Tegemoetkoming in je hypotheek al ontvangen?
  Geld al op de rekening voor het trollen?

  Wat ben je toch een armoedzaaier, Laszlo!
  Laatst nog zo iemand meegemaakt, omdat de streepjes niet juist stonden, kon er geen rechtszaak aangespannen worden, zal bij jou wel hetzelfde zijn.

  Juridisch juist ingeschat, “Zum Kotschen!!”

 107. László: Ja, maar ze houden een sociale huurwoning bezet. Je wil blijkbaar geen echte oplossing. Arme zeepbellers, ze zijn tegen bezit, vooral dat van een ander.

  Je verhaal zou opgaan, als er voldoende huuraanbod was en de prijs een stuk lager.
  Er zijn trouwens hordes met werklozen die al tientallen jaren gesubsidieerd voor een lachwekkend laag maandbedrag in een sociale huurwoning wonen. Dat zijn de echte opvreters. Je gaat niet 1000 euro voor een huurwoning betalen met een middeninkomen.
  Het ‘scheefwoon’beleid is symptoombestrijding.

 108. Adamus,

  László: Ben je op enige manier op de hoogte van de huurtoeslag in NL?

  Zelfde laken een pak als de HRA, namelijk onder het mom van ‘sociaal’ beleid interveniëren in de markt en deze haar werk niet laten doen.

  Het beste bewijs hiervoor zijn de voortdurende huurverhogingen om deze ‘marktconform’ te maken. Conform de reeds gemanipuleerde ‘markt’ die door dezelfde overheid gestimuleerd wordt met belastingvoordelen die per decennium meer dan 100 miljard bedragen.

  Geen HRA = lagere huizenprijzen = lagere huren = minder huurtoeslag nodig.

  ZO simpel is het gewoon.

  Nu stuurt de vraag het aanbod niet.

  Het aanbod stuurt de (toelaatbare) vraag, manipuleert deze bij voortduring dmv allerhande wetgeving.

  De overheid bepaalt in Nederland middels de WOZ wat de waarde van een huis zou zijn. Zij bepaalt ook middels toewijzing op de huurmarkt wie waar ‘mag’ wonen.

  Van een markt is dan ook nauwelijks sprake. Wel van manipulatie, sturing, en ongekende speculatie.

  Een gedrocht.

  “Woningbouwverenigingen” met “sociale huurwoningen” die verplicht miljarden aan de staatskas moeten en kunnen bijdragen, daar is weinig sociaals aan.

  Woningen die door decennialange betaalde huurpenningen als vele malen afgeschreven zijn ‘marktconform’ maken, laat me niet liggen.

  Huurprijzen zijn meer dan verdubbeld omdat huizenprijzen vet gesubsidieerd worden, zo zit het. Echt walgelijk asociaal huisvesting beleid, anders kan ik het niet noemen.

  Niemand kan meer een eigen huis bouwen. Niemand mag zelf bepalen waar hij of zij wil wonen. Sociale mobiliteit binnen nederland is nihil. Het is makkelijker om te emigreren dan om in een andere gemeente een beetje een redelijk betaalbaar huurhuis te betrekken.

  En wat is het eigenlijk het percentage koper dat in een afbetaald eigen huis woont? Nog geen 1 op de 10 kopers. Het beleid om eigen woningbezit te stimuleren werkt dus niet.

  Het zou grappig zijn als het niet zo triest was. Een micro-managende, manipulerende lokale en landelijke overheid die zich zozeer bekommert over het zich bemoeien met een eerste levensbehoefte dat ze een verstikkend effect heeft op de samenleving. Grondspeculatie, woekerpolissen, belastingheffingen, belastingvoordelen, onderwaterhuishoudens, scheefhuurders, veelkijkers, huisuitzettingen, daklozen, en voedselbanken, maar het gaat uitstekend.

  Maak dat de kat maar wijs.

  “Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch heeft minstens 15% van de Nederlandse huishoudens ernstige betalingsachterstanden en zeker 7% van de huishoudens kampt met problematische schulden. ”

  unity.nu/Artikelen…s-vooral-psychologie

  “CBS: Aantal daklozen in zes jaar met driekwart toegenomen

  In Nederland kwamen er tussen 2009 en 2015 iets meer dan 13 duizend daklozen bij. Dit is een toename van 74 procent.”

  cbs.nl/nl-NL/menu/…ekwar-toegenomen.htm

  Nee hoor, heeft niets met huurverhogingen te maken.

  Net als met zorgverzekeringen en zorgtoeslag, precies hetzelfde patroon als met de hypotheken. Eerst wordt het onoverzichtelijk en onbegrijpelijk gemaakt en uiteindelijk betaalt iedereen zich blauw, en worden er structureel steeds meer mensen mee de problemen in geholpen.

  Wetten maken, dat is makkelijk. Wetten terugdraaien, blijkbaar onmogelijk.

  “inkomensafhankelijke huurverhoging” heeft NIETS met “marktwerking” te maken.

 109. Latida,

  Even los dat er hier en daar wat (gebruikelijke) onjuistheden in je betoog zitten en dat je wel weer heel kort door de bocht richting je vooraf vaststaande conclusie redeneert, gooi ik er nog maar eens een klassieke vraag in: geef nou eens 1 voorbeeld van een land waar het aantoonbaar beter is geregeld? Gewoon, concreet 1 land. Dan gaan we eens echt vergelijken, ipv dat eeuwige gezweef dat jij zeker weet dat het in het ‘buitenland’ veel beter geregeld is, zonder ooit concreet te worden…

 110. maff: Waarom daalt de inflatie niet ?
  We hebben recht op deflatie

  Misschien eens aan Mecking en Hoogervorst vragen? De productiekosten van hun boek (grondstof, druk etc) zijn veel lager dan paar jaar terug, terwijl hun verkoopprijs alleen maar hoger is geworden? Steken ze nou hogere marges in hun zakken, ten koste van de geitjes die recht hebben op deflatie?

 111. maff:
  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken

  Is dat nu dat boek waarin ze eind 2011/begin 2012 adviseerde in zilver te gaan a 820 EUR/Kg? Huidige waarde 435 EUR/Kg.

  Zijn ook van de uitspraak “Alles door de helft!” toch? Dat klopt dan weer aardig 😉

 112. Luisindepels:
  Latida,

  Even los dat er hier en daar wat (gebruikelijke) onjuistheden in je betoog zitten en dat je wel weer heel kort door de bocht richting je vooraf vaststaande conclusie redeneert, gooi ik er nog maar eens een klassieke vraag in: geef nou eens 1 voorbeeld van een land waar het aantoonbaar beter is geregeld? Gewoon, concreet 1 land. Dan gaan we eens echt vergelijken, ipv dat eeuwige gezweef dat jij zeker weet dat het in het ‘buitenland’ veel beter geregeld is, zonder ooit concreet te worden…

  Duitsland.

 113. maff,

  “reële rente”: een stokpaardje van Lorenzo, die pas in de laatste periode dat ie hier postte een duidelijke (en correcte) boodschap bracht, na een tijdlang in warrige taal nogal wat onsamenhangends te hebben bijgedragen. Jammer dat ie afgehaakt is. Hoewel ik het wel begrijp gezien de trage ontwikkelingen op zeepbelgebied. “Verder commentaar overbodig”, denkt ie waarschijnlijk.

 114. Adamus:
  Luisindepels,

  automatisering.

  en drukkerijwereld na 1980 minder ‘communistisch’; vakbonden en elite hebben het minder voor het zeggen. Iedereen met een garage kan een drukpers en inkt inkopen en dat is wel eens anders geweest. Kon iedereen maar in een garage gaan wonen ;-), minimumloon afschaffen, vluchtelingen die gewoon een akkertje innemen om een noordelijke variant van de kikkererwt te gaan verbouwen. We gaan zien hoe blij de politieke elite en hun bankvrinden gaat worden.

 115. Luisindepels:
  Latida,

  … geef nou eens 1 voorbeeld van een land waar het aantoonbaar beter is geregeld? Gewoon, concreet 1 land. Dan gaan we eens echt vergelijken, ipv dat eeuwige gezweef dat jij zeker weet dat het in het ‘buitenland’ veel beter geregeld is, zonder ooit concreet te worden…

  Bij dat concreet vergelijken kan ik beslist het één en ander bijdragen. Ik ken de duitse situatie namelijk nogal goed.
  En ondanks dat bij ons uiteraard niet alles perfect is, is het meeste wel veel beter geregeld.

 116. Deutsche Mark: Huizen/hypotheek-bezittend NL niet meer blij.
  En die vertegenwoordigen de macht, dus…

  Ik zie op het platteland vaak nieuwe woningen worden gebouwd na een oud huis te slopen. Bouwend nederland blij en goed voor de schaarste want geen extra aanbod.
  Waarom wordt de nieuwe woning niet NAAST de oude woning gezet ? NAAST waar kilometers aan leeg weiland is. Minder werk en meer resultaat zou je denken maja dit is Nee-derland

 117. Luisindepels:
  Latida,

  Even los dat er hier en daar wat (gebruikelijke) onjuistheden in je betoog zitten en dat je wel weer heel kort door de bocht richting je vooraf vaststaande conclusie redeneert, gooi ik er nog maar eens een klassieke vraag in: geef nou eens 1 voorbeeld van een land waar het aantoonbaar beter is geregeld? Gewoon, concreet 1 land. Dan gaan we eens echt vergelijken, ipv dat eeuwige gezweef dat jij zeker weet dat het in het ‘buitenland’ veel beter geregeld is, zonder ooit concreet te worden…

  Dat is makkelijk, afhankelijk naar welk deelgebied je kijkt.

  Voor het democratisch proces, kijk naar Zwitserland
  Voor onderwijs, kijk naar Finland
  Voor digitaal burgerschap, kijk naar Estland
  Voor kapitaalopbouw en vermogensvorming, kijk naar Noorwegen
  Voor eigen woningbezit, kijk naar Duitsland

  Dat zijn niet 1, maar 5 verschillende voorbeelden.

  Nou jij weer.

 118. Over het veelvuldig herhaalde argument van L wat het “besparen van huur” betreft: idd betaalt een huizen(+hyp)bezitter geen huur, maar in plaats daarvan rente. Daarnaast is ie geld voor klein+groot onderhoud kwijt, en heeft risico+kans wat prijsschommelingen betreft. Dat laatste kan positief danwel negatief uitpakken. Meer kopers hebben in het verleden positieve ervaringen gemaakt dan negatieve, wat echter geen garantie voor de toekomst is. Eerder is het gevaar onstaan, dat het huis als speculatief object niet interessant meer is, omdat de rek er wel uit is.

  Mijn laatste huurwoning voor m’n eigen huis had een relatief lage huur van 550€, ofwel ~5€/m². Dat ik bereid was voor een eigen huis bijna 200€ meer rente te betalen, en daarbij ook m’n spaargeld in te brengen, heeft met de wens naar meer wooncomfort te maken, niet met een eventuele kostenbesparing. Zonder kinderen was ik niet weggegaan en had er wellicht nog gewoond. Om de doodeenvoudige reden dat die woning goedkoper te huren was, dan een vergelijkbaar object te kopen.

  Conclusie: huur besparen kan voordelig zijn, maar ook nadelig.

 119. Latida: Dat is makkelijk, afhankelijk naar welk deelgebied je kijkt.

  Voor kapitaalopbouw en vermogensvorming, kijk naar Noorwegen

  Kun je ook naar Duitsland kijken. Het ontbreken van vermogensbelasting is iig een grote pré ten opzichte van NL.

 120. Luisindepels: Even los dat er hier en daar wat (gebruikelijke) onjuistheden in je betoog zitten en dat je wel weer heel kort door de bocht richting je vooraf vaststaande conclusie redeneert zonder ooit concreet te worden…

  Wees zelf dan ook concreet, want iets roepen zonder argumentatie is wel erg makkelijk vind je zelf ook niet?

 121. Arjan: Het ‘scheefwoon’beleid is symptoombestrijding.

  Klopt voor een groot deel. Maar wat stel je voor? Melkert-banen? Nog kleinere goedkopere huizen? Basisinkomen.

  Ik moet ook alles voorzeggen.

 122. Adamus: Je kmt bij mij over als een ongenuanceerde, gestuurde klootzak.

  Macro economie sukkel, jij probeert met zielige uitzonderingen een beleid te verzinnen of af te breken. Heb jij ooit wel eens beslissingen op enig niveau genomen?

 123. Latida: interveniëren in de markt en deze haar werk niet laten doen.

  Kijk even inhoudelijk naar de huurtoeslag, de netto huur wordt zo laag, daar heeft de markt geen oplossing voor, al geef je de grond weg.

  Latida: Eerst wordt het onoverzichtelijk en onbegrijpelijk gemaakt en uiteindelijk betaalt iedereen zich blauw, en worden er structureel steeds meer mensen mee de problemen in geholpen.

  Mooie conclusie, jij snapt het niet en vele mensen met jou, dus de huren zijn te hoog.

  HRA was ik al tegen en een alternatief voor huurtoeslag hoor ik van jou ook niet.

  Latida: Geen HRA = lagere huizenprijzen = lagere huren = minder huurtoeslag nodig.

  ZO simpel is het gewoon.

  Je maakt er mooie cirkeltjes van maar het slaat kant nog wal.

  Ik mis namelijk grondmonopolie, moet ik dan alles voorzeggen.

  Latida: De overheid bepaalt in Nederland middels de WOZ wat de waarde van een huis zou zijn.

  Zo dom, hou toch op.

 124. Deutsche Mark: Zum Kotzen.

  Graag inhoudelijk sukkel, dit is geen politieke discussie. Je mag het niet met me eens zijn, maar kom dan met argumenten. En nee, de rijkdom is niet gelijk verdeeld. Heb je daar een probleem mee?

 125. Deutsche Mark: Kun je ook naar Duitsland kijken. Het ontbreken van vermogensbelasting is iig een grote pré ten opzichte van NL.

  en (mantel)zorgkosten liggen bij familie. Hier verkeren we nog in de waan het te kunnen laten bij de instellingen.

 126. Adamus: je geeft weer geen antwoord.

  Je stelt ook geen vraag, ik wel.

  Je geeft weer geen antwoord, alleen maar huilebalken dat het samen zielig doen van de zeepbellers voorbij is. Al 3 jaar in de ontkenningsfase. Maar makelaars zijn natuurlijk leugenaars.

 127. Adamus: en (mantel)zorgkosten liggen bij familie

  Ooit begrepen dat het vermogen van de kinderen meegenomen wordt voor het bepalen van de draagkracht (in Duitsland). De PvdA-er die dat voorgeschoteld kreeg vond dat in NL niet nodig.

 128. László , ik snap niet dat u zoveel tijd vrij heeft om hier commentaar te leveren, want een makelaar heeft op dit moment zijn handen vol aan het verkopen van woningen.

 129. László,

  Ja, maar hoe het exact zit zou ik uit moeten zoeken.
  Voor mij gaat dit zowiezo niet spelen, dus heb ik me er niet bijzonder in verdiept. Het feit dat veel duitse kinderen hun ouders thuis verzorgen heeft hier uiteraard wel mee te maken. In dat geval krijg je belastingvoordeel en toeslagen als ik het goed heb.
  Ik zal me eens gaan inlezen als ik meer tijd heb.

 130. László: Wat zijn de armoede cijfers van Duitsland? Met bronvermelding graag.

  Dat kun je zelf ook opzoeken. Die tijd spaar ik me.
  Ik zag hier laatst een paar maal een kaartje van Europa met iets van koopkracht, waar Dld. in sommige gebieden (ook de mijne) hetzelfde donkerrode kleurtje (in dit geval positief!) kreeg toebedeeld dat compleet Zwitserland en Noorwegen sierde. NL zag er minder florisant uit.
  Misschien kan iemand het linkje nog even plaatsen.

  Dld. voelt zeker niet armer dan NL, maar dat is uiteraard regioafhankelijk en dat waarschijnlijk sterker dan in NL. Logisch, want het is een groter land met een deel dat pas zo’n 25 jaar met de rest meedoet en daarvoor niks voorstelde. (oost)

 131. László: Kijk even inhoudelijk naar de huurtoeslag, de netto huur wordt zo laag, daar heeft de markt geen oplossing voor, al geef je de grond weg.

  Kun je dat eens uitleggen en in een iets bredere context plaatsen? Ik begrijp namelijk niet wat je hier precies mee bedoelt.

 132. László: Makelaar? Ik? Denk je dat ik daar de sociale vaardigheden voor heb?

  Misschien kun je maar beter geen conclusies trekken, dat gaat je niet zo goed af.

  Makelaars hebben geen sociale vaardigheden en overigens misschien tot zaterdag op de koffie MET appeltaart als u woningen aan de man of vrouw wil brengen.

 133. Juan Belmonte,

  johan045: Makelaars hebben geen sociale vaardigheden en overigens misschien tot zaterdag op de koffie MET appeltaart als u woningen aan de man of vrouw wil brengen.

  Waar zie je mij iemand een huis proberen aan te praten? Sterker, Juan ligt er nog wakker van. Was hij mij maar voor 2008 tegengekomen, dan had ik hem kunnen waarschuwen. Niet elke eikel is geschikt voor het verwerven van een huis. Ik was dat wel. Hij had pech, ik had mazzel.

  Deutsche Mark: László is IT’er

  Juan is dat duidelijk niet.

 134. Expat: Duitsland.

  Latida: Voor eigen woningbezit, kijk naar Duitsland

  Oh. Duitsland it is. Waar focussen we ons op? Wonen in Duitsland?

  Toevallig heeft Eurostat wat zaken op een rijtje gezet recent.
  ec.europa.eu/euros…63-86d4-c475b1c7454c
  Eigenwoningbezit? Lager in Du dan in Nl
  % huishoudens dat meer dan 40% van beschikbaar inkomen aan wonen uitgeeft (overburden): (iets) hoger in Duitsland.
  % huishoudens dat in met teveel mensen in te kleine woningen woont (overcrowded): Duitsland 2x zo hoog als in Nederland.
  Algemene tevredenheid met de woning: Du onder Europees gemiddelde, Nederland top 10.

  Tja. Het gras lijkt bij de buren altijd groener.

 135. Latida: En boodschappen zijn er ook al goedkoper

  Ligt een beetje aan welke boodschappen.
  Voeding en niet alcoholische dranken zijn in Nederland beduidend goedkoper. Alcohol en tabak zijn in Duitsland goedkoper. En auto’s zijn uiteraard in Duitsland veel goedkoper. Overall is het prijspeil in Duitsland lager dan in Nederland, maar enorme verschillen is wel weer een beetje een internethoax.
  ec.europa.eu/euros…e1-be99-8593395eab92

 136. Luisindepels:
  … Voeding en niet alcoholische dranken zijn in Nederland beduidend goedkoper. …

  Flauwekul. Ik was vorige week nog in NL. Ik koop er vrijwel uitsluitend voedsel dat in Dld. niet te koop is. Alleen noten zijn goedkoper, verder bijna niets.

 137. Deutsche Mark: Flauwekul. Ik was vorige week nog in NL. Ik koop er vrijwel uitsluitend voedsel dat in Dld. niet te koop is. Alleen noten zijn goedkoper, verder bijna niets.

  Ik zou zeggen, stuur Eurostat een briefje dat de statistieken niet kloppen. Denk dat die jongens dan toch wel een beetje schrikken…

 138. maarten: Kijk naar Spanje en je hebt ongelijk

  Dat is een heerlijke inhoudelijke toevoeging, spot on. Verfrissend, deze blik. Helaas ging het de heren en dames om een vergelijking met Duitsland. Zie ook de post die je in de filter laat staan.

 139. Voeding schat ik ~10% goedkoper in Dld., alcohol nog meer. Over autorijden beginnen we beter niet, dat scheelt nog meer, vooral het aankoopbedrag is in NL veel hoger, dankzij de idiote BPM. Bij oude wrakken is het verschil dan verdwenen. Electronica scheelt eveneens, want de grote internetshops hebben meer onderlinge concurrentie. Kleding is, daar ben ik het met het verlinkte artikel eens, vrijwel even duur.

  Toch zijn deze vergelijkingen met een korrelte zout te nemen. Ik kom regelmatig in de zuid-oost-europese landen die onderaan het kostenlijstje staan, maar ben het met kosten voor voeding niet eens met de getallen. Loop daar een supermarkt (bijv. Lidl/Aldi, met vergelijkbaar assortiment) binnen en zie tot je stomme verbazing dat veel producten duurder zijn dan thuis. En de mensen daar verdienen een poepie anders dan in NRW!

 140. Deutsche Mark,

  Nogmaals, ik verzin dit niet, maar Eurostat. Dus of Destatis of CBS hebben foutieve cijfers aangeleverd, of Eurostat heeft ze verkeerd tegen elkaar afgezet. Of misschien is jouw perceptie slechts zeer beperkt… De link naar het persbericht staat erbij he, dus je kan het allemaal zelf nalezen…

 141. Luisindepels: Ik zou zeggen, stuur Eurostat een briefje dat de statistieken niet kloppen. Denk dat die jongens dan toch wel een beetje schrikken…

  Ik weet niet waar die jongens boodschappen doen en wat ze exact kopen. Ik ben iig in NL duurder uit.

  En in het oosten/zuidoosten van europa is bijv. eten in restaurants zoveel goedkoper, dat zelf inkopen en toebereiden nauwelijks voordeliger is.

 142. maarten: Is Eurostat misschien.politiek gekleurd?,

  Eurostat is inderdaad opgericht om een paar malle eppies uit Nederland in de maling te nemen. Draghi is ook aangesteld om een paar zeepbellers uit Nederland dwars te zitten. Heel de wereld is ‘united’ om die 20 mafferikken op deze site klein te houden. Eindelijk zie je het.

 143. Latida: Voor kapitaalopbouw en vermogensvorming, kijk naar Noorwegen

  Da’s gek. Steve Keen heeft net Noorwegen op een lijstje van 7 landen gezet waar binnen 1 tot 3 jaar de boel gaat klappen vanwege onhoudbare schulden van huishoudens. En inderdaad, Nederland staat niet op zijn lijstje. Zie ook de tweets van admin en tufkaj voor de bron.

 144. maarten: Bijzonder interessant, dank!

  Af en toe een inhoudelijk juiste bijdrage aan je site geeft toch wat variatie? Of wil je echt alleen maar duimgezogen jankverhaaltjes dat in Nederland alles kut is en de rest van de wereld beter?

 145. Luisindepels:
  Deutsche Mark,

  … of Eurostat heeft ze verkeerd tegen elkaar afgezet. Of misschien is jouw perceptie slechts zeer beperkt… …

  Ik heb het gelezen.
  Ik vertrouw mezelf meer dan Eurostat, en ben behoorlijk ervaringsdeskundig, daar wil ik het bij laten.

  Nou ééntje nog: ik denk dat de beste prijs-kwaliteits-verhouding als het om het leven in de EU gaat, in Hongarije net over de oostenrijkse grens te vinden is. Veel goedkoper leven dan Oostenrijk, steeds betere voorzieningen zoals wij gewend zijn. Wat je nog mist haal je dan gewoon in bijv. Wenen.
  Leuk luxe nieuwbouwhuis vlak bij de grens: immozentral.net/ho…yp1=1&aid=42808
  Zoiets kost in NL en Dld. flink wat meer.
  Taalbarriere is het enige echte nadeel. En werk vinden natuurlijk (evt. in Oostenrijk).

 146. Luisindepels,

  Ze vinden de kans op armoede in Tsjechie zelfs minder groot dan in zowel Dld. alsook NL!!!
  Zal het op m’n volgende reisje daarheen bij een goed glas bier eens in de groep gooien. Denk dat het koele nat goed van pas komt om de verhitte gemoederen tot bedaren te brengen. Echt lollig die Eurostat-cijfertjes. Ben benieuwd wat die grappenmakers verdienen om dit cabaret onder de mensen te brengen. Solliciteer ik evt.

 147. László:
  @Latida

  Bij een inkomen van 17k wordt een huur + kosten van 550 verslagen met 277 euro.

  Denk je dat de markt dat kan?

  WTF doet iemand met een inkomen van 17k in een huis dat 550 euro in de maand moet kosten? Oh ja, er zijn geen goedkopere huizen, behalve die ruimtes onder de trap?

 148. Tijl: WTF doet iemand met een inkomen van 17k in een huis dat 550 euro in de maand moet kosten? Oh ja, er zijn geen goedkopere huizen, behalve die ruimtes onder de trap?

  Huursubsidie van ca. € 228,- per maand, dan wordt het al beter, check belastingsite. Je kunt best duur wonen met weinig inkomen hoor!

  Leuk die huurtoeslag, net zoals de HRA.
  Wordt door iedereen betaald, belasting, en komt ten goede aan:
  de woningcooperatie, de prive-eigenaar van de onroerende zaak of de bank.

  Goed geregeld in Nederland.

 149. maarten:

  In Nederland is alles best wel kut

  Nederland staat in de top 10 van meest welvarende landen (van 142 landen). Als je het dan hier al kut vindt moet je wellicht naar een andere wereld op zoek?

  Of het een keer in het gezicht zeggen van inwoners afkomstig uit de onderste 20 landen van datzelfde rijtje?

 150. Deutsche Mark: En ondanks dat bij ons uiteraard niet alles perfect is, is het meeste wel veel beter geregeld.

  ‘Beter geregeld’ is natuurlijk subjectief ook als je ‘beter’ splitst in een aantal aparte criteria.

  Als we er van uit gaan dat er enig causaal verband bestaat tussen regelingen en welbevinden en daarbij aannemen dat regels niet per se bedoeld zijn om ons geluksgevoel te ondermijnen, zien we dat de Duitsers zich zelf niet als ‘beter geregeld’ ervaren dan de Nederlanders.
  De Duitse ‘Glückindex’ schijnt op ongeveer 7 te staan, iets onder een soortgelijke Nederlandse maat.

  Er zijn trouwens ook contrarians, zoals die van het Adamus type, die het pas ‘beter geregeld’ vinden als er niets geregeld is.

  maff: Hoog ‘Mises’ gehalte bij de heren oekoenomen op de twittertjes

  Dat komt ervan. Thans in een nieuwe vertaling en van de misleidende aanbeveling “hoogstaand” voorzien om ze de sfeer van het respectabele binnen te loodsen: de povere logica, zonderlinge methodologie en groteske branie van de compromisloze Spiritus rector van de (rechts) radicale borreltafeleconomie met z’n glorificatie van het fascisme als noodzakelijk
  wapen tegen de bedreigingen van een ideaaltypisch gefantaseerde ‘praxeologische’ wereldorde.

  Verleidt ook navolgers blijkbaar tot een Humpty Dumpty stijl van argumenteren, die geen tegenspraak duldt:

  “When I use a word,” Humpty Dumpty said,in rather a scornful tone, “it means just what I choose it to mean—neither more nor less.”
  “The question is,” said Alice, “whether you can make words mean so many different things.”
  “The question is,” said Humpty Dumpty, “which is to be master—that’s all.”

  maff: mis vooral de cognitieve dissonantie van Lorenzo

  En hoe staat het nu eigenlijk met de consonantie van Maff, heeft ze het advies der adviezen uit het boek der boeken al opgevolgd en haar vastgoedportefeuille Kondratieffwinterklaar laten maken door deze Jacobse en van Es, tegenwoordig in macroeconomie?
  (“Oh,oh,oh,oh, ik zie het al mevrahtje Maff, scheursteen!!”).

 151. Gelukkig de huizenprijzen stijgen in 2016 en 2017 weer lekker door. Dan doet dat papieren zilververlies van -47% weer wat minder pijn. En gelukkig heb ik er geen 700 k in gestoken, wat je toch gauw kwijt bent voor een leuk appartement van 90 m2 aan de Keizersgracht.

 152. maarten: Krijg je soms een hypotheek bij 17k?

  Waar suggereer ik dat, ik geef aan dat de huursubsidie doet wat de markt niet kan doen, applaus dus.

  Dat elke subsidie ook slechte bijwerkingen heeft is me bekend, weet jij een alternatief voor huursubsidie of ben je van hetzelfde kaliber als latida, schaf de HRA af en alle problemen zijn opgelost.

 153. László: Klopt voor een groot deel. Maar wat stel je voor? Melkert-banen? Nog kleinere goedkopere huizen? Basisinkomen.

  Ik moet ook alles voorzeggen.

  Ha ha, ja dan val ik in herhaling, meer aanbod van huurwoningen, lagere grondprijzen, stoppen met subsidies op koopmarkt, etc. etc. etc. Ik zie nog niet een begin van een stap in die richting door de politiek. Integendeel, er wordt alles aan gedaan om huren zo onaantrekkelijk mogelijk te maken en er wordt weer te veel lucht geblazen in de koopwoningmarkt. Precies het omgekeerde van wat de politiek op dit moment zou moeten doen.

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit ontmoedigingsbeleid van huren bedoeld is om mensen in onzekere tijden een koopwoning in te jagen.

 154. Luisindepels: geef nou eens 1 voorbeeld van een land waar het aantoonbaar beter is geregeld?

  Misschien kun jij nou eens 1 voorbeeld geven van een land waar het op de woningmarkt slechter geregeld is dan in Nederland.

 155. Arjan: Misschien kun jij nou eens 1 voorbeeld geven van een land waar het op de woningmarkt slechter geregeld is dan in Nederland.

  Libië.

  Daar waren de huizen vroeger zo goed als gratis, en in grote getale beschikbaar.

  Nu is het een grote puinbak, letterlijk.

 156. Luisindepels,

  Luisje, dat heeft natuurlijk niks met de beter geregelde woningmarkt te maken. Al deze argumenten vinden hun oorzaak in de grotere inkomensverschillen in Dld. tov van NL. Bij ons worden inproduktieve landgenoten wel verzorgd door vadertje staat, maar niet verwend zoals in NL. Het “pamperniveau” vind ik persoonlijk bij ons hoog genoeg, in NL te hoog. In de USA bijv. zou ik het te laag vinden, hoewel dat ook een welvarend land is.
  Het “nivelleringniveau” in Dld. past behoorlijk goed bij mijn rechtvaardigheidgevoel. Ik denk dat veel NL’ers dat momenteel niet vinden voor hun landje.

 157. Tijl,

  Zullen we nog meer appels met peren gaan vergelijken?
  Achterlijke discussiecultuur viert in NL hoogtij…
  (hoe lang kan ik om de essentie heen lullen tot ik toe moet geven een onnozel standpunt te verdedigen)

 158. Ik rijd regelmatig door Noord-Holland en provincie Utrecht met o.a. mijn scooter. Daar zijn: veel water, woongenot en extreem dure woningen. Je ziet daar veel bejaarden schilderen aan hun hekwerk en carport en zo. Het zijn soms stuk voor stuk woningen (rijen dik) die nu onbetaalbaar zijn. Rijd maar eens langs de Amstel vanaf Ouderkerk naar het Zuiden, of bijv. naar Maarssen vanaf Weesp en weet ik veel. Gewoon duizenden woningen die een miljoen moeten kosten of meer met ook nog eens veel land. Daar gaan geen vluchtelingen in wonen. In Polen heb je ook veel water, land en grote huizen, maar daar zijn de huizen 7 keer zo goedkoop. Misschien is Nederland echt een geweldig land, maar 7 keer zo geweldig als Polen is het niet.. (en straks helemaal niet misschien)

  Tuurlijk gaan veel kinderen weer in die mooie woningen wonen, maar er zullen ook hoogopgeleiden daar helemaal niet willen wonen en gewoon slim de boel van hun ouders verkopen en misschien gaan huren in Duitsland of zo. (of Polen?)
  Die enorme prijsverschillen met andere landen lijkt me niet houdbaar.

 159. Maria: Huursubsidie van ca. € 228,- per maand, dan wordt het al beter, check belastingsite. Je kunt best duur wonen met weinig inkomen hoor!

  Leuk die huurtoeslag, net zoals de HRA.
  Wordt door iedereen betaald, belasting, en komt ten goede aan:
  de woningcooperatie, de prive-eigenaar van de onroerende zaak of de bank.

  Goed geregeld in Nederland.

  Dit is een betere oplossing voor gerieflijk wonen en waarschijnlijk niet “Blok” bestendig:

  politiek.tpo.nl/20…iteraard-bijna-niks/

 160. Arjan: Misschien kun jij nou eens 1 voorbeeld geven van een land waar het op de woningmarkt slechter geregeld is dan in Nederland.

  Afgaande op de tweets van Admin en Tufkaj is het in Engeland nog bonter dan in Nederland. Prijsjes in grote steden zijn daar nog ietsje meer ontspoort dan hier. Verdrijving van alle vormen van starters en middenklasse (huur en koop).

  En de VS blijft ook wel een leuk voorbeeld: hoe slim is het om types als Geit en Steven toch een dikke hypotheek te geven, in de veronderstelling dat hun gebrekkige kredietwaardigheid wel mee zal vallen en desnoods het onderpand waardevast is.

  Of Ierland en Spanje, waar huizen in 20 jaar tijd bekant 8x over de kop zijn gegaan (itt Nl waar het ‘slechts’ 3x over de kop is gegaan in periode 95-2008). Ze zijn in Spanje nog steeds scherven aan het rapen.

 161. Steven: Noord-Holland

  Steven: en misschien gaan huren in Duitsland of zo. (of Polen?)

  Nog wel een eindje rijden elke dag als je in Noord Holland je werk hebt zitten. Ik hoor regelmatig ambitieuze plannen van mensen, maar ‘huren in Duitsland’ is voor mij een nieuwe droomwens.

 162. Steven: veel kinderen

  Autochtonen krijgen nauwelijks kinderen.

  Vorig jaar 200.000 vluchtelingen erbij en 170.000 geboortes. Van die geboortes is een derde van Turkse of Marokkaanse afkomst, 10% anders. Van de 100.000 blanke moeders die overblijven is een derde zwanger van een Arabier of Afrikaan.

  Dat zijn de bewoners van morgen.

 163. Luisindepels:
  Nog wel een eindje rijden elke dag als je in Noord Holland je werk hebt zitten. Ik hoor regelmatig ambitieuze plannen van mensen, maar ‘huren in Duitsland’ is voor mij een nieuwe droomwens.

  Binnenkort ben je een gastarbeider van buiten de Randstad die alleen naar binnen mag om te werken. Wel weer oprotten als we je niet meer nodig hebben. Met de huidige prijzen heb je straks namelijk niets te zoeken in Amsterdam, Utrecht of Den Haag met je modale inkomen, je verdient simpelweg niet voldoende, ga maar lekker in Grun wonen.

  Wie is toch die elite die verwachten dat alles voor ze geregeld wordt in de grote steden?

  Zullen we het begrip “bourgeoisie” maar weer in ere herstellen? Gelukkig verstaan Henk en Ingrid geen Frans.

 164. Nico de Geit: 170.000 geboortes. Van die geboortes is een derde van Turkse of Marokkaanse afkomst, 10% anders. Van de 100.000 blanke moeders die overblijven is een derde zwanger van een Arabier of Afrikaan.

  Dat zijn krasse cijfers. Heb je ook een bron?

 165. Deutsche Mark: dat heeft natuurlijk niks met de beter geregelde woningmarkt te maken.

  Jaja. Er zijn meer negatieve uitwassen dan in Nederland, maar desondanks is de woningmarkt in Duitsland toch beter geregeld. Minder geregeld = beter?

  Of bedoel je misschien beter funtionerend (voor sommigen, niet voor de gemiddelde mof)?

  En je hoeft mij niet uit te leggen wat de verschillen zijn tussen Duitsland en Nederland, daar heb ik al aardig wat woorden aan vuil gemaakt op dit blog, de afgelopen twee jaar. Er wordt altijd gedaan of de Duitse woningmarkt het walhalla is. Waarop dat gebaseerd wordt is altijd wat schimmig. Louter kijken naar prijzen net over de grens bij Enschede vertekend wat, want dat is nou net een streek waar geen Duitser wil wonen (vergelijkbaar met Zeeuws Vlaanderen in Nederland). Raar dat daar huizen goedkoper lijken dan in Nederland. In de groot stedelijke gebieden ligt de m2 prijs doorgaans hoger dan in Nederland. En de Hamburgs, Munchen, Frankfurts van deze wereld zijn zelfs vergeleken met Amsterdam onbetaalbaar.

  Uberhaupt, leven in Duitsland zou voor +- 70% van de Nederlanders (en deelnemers aan dit blog) een verslechtering opleven van hun ‘welvaart’. Slechts de echt goed draaiende werkende (hogere middenklasse en toppers) zijn beter af. Zoals je al aangaf: minder bijdragen aan sociale zekerheid, minder nivellering, meer red jezelf.

 166. Nico de Geit: ‘Beide ouders in het buitenland geboren – Een ouder in het buitenland geboren’

  Waar zijn de allochtone ouders die in Nederland geboren zijn? Worden die niet meegeteld om een rooskleurig beeld te verkrijgen?

  Dan blijft er nog de nieuwe instroom van 200.000 vluchtelingen. Mensen genoeg in Nederland.

  Sorry maar je ziet het verkeerd. We zijn allemaal slachtoffers, maakt niet uit waar je woont of vandaan komt. Helaas ben je druk doende om in de verdeel en heers val te lopen, mocht je er al niet in liggen.

  We worden allemaal tegen elkaar uitgespeeld zodat we ons niet druk maken over de werkelijke problemen, namelijk dat een select groepje mensen op aarde zich geroepen voelt om de hele wereld aan zich te onderwerpen, en alles wat daar uit voortvloeit.

  Volgens mij weet je dit donders goed Nico, maar voor het gemak geef je gewoon iemand anders de schuld, de zondebok. Begrijpelijk, maar niet erg oplossings gericht.

 167. Nico de Geit: ‘Beide ouders in het buitenland geboren – Een ouder in het buitenland geboren’

  Waar zijn de allochtone ouders die in Nederland geboren zijn? Worden die niet meegeteld om een rooskleurig beeld te verkrijgen?

  Dan blijft er nog de nieuwe instroom van 200.000 vluchtelingen. Mensen genoeg in Nederland.

  minimumloon afschaffen. Gevolg: €10,00 pu verdienende Polen vertrekken meteen en worden opgevolgd door nieuwkomers die voor Roemeens salaris van € 0,50 pu aan de bak kunnen. Huren van recreatiewoningen gaan dan ook omlaag. Huizenprijzen? 🙂
  Tovenaar in Duitsland deutsche-wirtschaf…tslose-verschwinden/

 168. Tijl: Volgens mij weet je dit donders goed Nico, maar voor het gemak geef je gewoon iemand anders de schuld, de zondebok. Begrijpelijk, maar niet erg oplossings gericht.

  Immigranten zijn gewoon op zoek naar een beter leven. Veel autochtone Nederlanders denken dat ze het gaan schaffen en heten ze hartelijk welkom. Of erger: ‘het zal mijn tijd wel duren’. En vaak ook nog vanuit een roomblanke wijk.

  Ik heb zelf een paar jaar gewoond in een gemengde wijk en werd daar depressief. Laat de voorstanders van gemengd wonen lekker gemengd gaan wonen.

 169. b:
  Off-Topic:
  Centraal Economisch Plan 2016 , d.d. 21-03-2016:
  cpb.nl/publicatie/…economisch-plan-2016

  Middellangetermijnverkenning 2018-2021,
  CPB Boek 21 | 30‑03‑2016:
  cpb.nl/publicatie/…verkenning-2018-2021
  Het economisch herstel van de afgelopen jaren houdt aan, met een groei van 1,8% per jaar over de periode 2018-2021, maar blijft kwetsbaar bij aanhoudende internationale onzekerheden.’

  Met vele cijfertjes, voor wat het waard is.

  broos herstel vanaf 2008.

 170. Het valt me nog mee dat er niemand opmerkt dat er geen verband is tussen de huizenmarkt, huizenprijzen en de komst van miljoenen immigranten, uiteindelijk resulterend in de complete vervanging van de bevolking.

  Niks mis met migratie, maar je moet wel een beetje kijken of ze capabel zijn. Op een land vol onrendabelen en de daaruit voortvloeiende ellende zit niemand te wachten.

 171. De overgangsregeling na de afschaffing van de VUT heeft het ambtenarenpensioenfonds ABP in de afgelopen tien jaar ruim 15 miljard euro gekost. Dit bedrag werd vrijwel helemaal opgebracht door jongere ambtenaren en overheidswerkgevers.

  Die regeling maakte het mogelijk dat ambtenaren, net als de meeste werkenden, op hun 62e konden stoppen met werken.

  telegraaf.nl/dft/n…im_15_miljard__.html

  Ik heb wel premie betaald voor de VUT maar krijg straks niks – die drie jaar moet ik zelf ophoesten of doorwerken.

  AOW hetzelfde: van 65 naar 67, twee jaar zelf ophoesten of doorwerken.

  Bij elkaar vijf jaar diefstal.

 172. Nico de Geit: Ik heb wel premie betaald voor de VUT maar krijg straks niks – die drie jaar moet ik zelf ophoesten of doorwerken.

  AOW hetzelfde: van 65 naar 67, twee jaar zelf ophoesten of doorwerken.

  Bij elkaar vijf jaar diefstal.

  Tien jaar terug was er nog geen vuiltje aan de lucht: er was VUT en AOW vanaf 65. Nu moet je opeens vijf jaar langer doorwerken.

  Waar staan we over 10, 20 jaar? AOW alleen voor hen die het echt nodig hebben – voor mensen zonder andere inkomsten of vermogen zoals een eigen woning?

 173. Nico de Geit: Niks mis met migratie, maar je moet wel een beetje kijken of ze capabel zijn. Op een land vol onrendabelen en de daaruit voortvloeiende ellende zit niemand te wachten.

  Veel mensen denken: mens + opleiding = succes. 100 jaar geleden probeerden ze dat met Indianen en Aboriginals ook en het is hopeloos mislukt.

 174. maff,

  Dat pensioen.. pff. Ik moet toch doorwerken tot mijn zeventigste. Dan zuip ik (hoop ik) een stuk minder en heb buiten wat eten en drinken en een computer niet veel nodig. Uiteraard hoop ik ook dat dan niet de huren nog steeds stijgen met 4 procent per jaar want over twintig jaar krijg je dan deze berekening (we starten met mijn huur van 590 euro):

  590*1.04*1.04*1.04*1.04 enz. tot 2036… dan is de huur ongeveer 1300 euro.. (590 keer 1.04 tot de macht 20)
  Ja zegt men dan.. je moet rekening houden met inflatie. OK… maar er is bijna geen inflatie en de huizenprijzen dalen vanaf 2008..

 175. spaargeld levert niks op, maar de europese aandelen indices zakken bijvoorbeeld vandaag alleen al 2,5 procent… en de huizenprijzen gaan doorstijgen??…

  man man man (vrouw vrouw vrouw) wat een onzin. Dit jaar gaat er denk ik gewoon een fijne vijf procent van de gemiddelde huizenprijzen af.

 176. Nico de Geit:
  … Op een land vol onrendabelen en de daaruit voortvloeiende ellende zit niemand te wachten.

  Jij en ik niet, misschien anderen wel. Ik kan echter hun beweegredenen nog niet geheel vatten. Dat is de hamvraag.

 177. Steven: Dan zuip ik (hoop ik) een stuk minder

  Flesje Grand Marnier in IJsland, 700ml € 55,00. Alles duur. Waarom precies is een lastig puzzeltje. Overal ijsvrije havens en niet heel ver van het vaste land – het zit echt niet in de transportkosten.

  Daar zal het in Nederland ook wel naartoe gaan: alles duur. Sommigen verwarren dat met welvaart. De zuiplappen op IJsland hebben alleen nog geld voor een blikje merkloos bier.

 178. Deutsche Mark: Ik kan echter hun beweegredenen nog niet geheel vatten. Dat is de hamvraag.

  Het zou kunnen dat de feministische kinderloze vrouwen die doorgestoten zijn naar de top graag voor iets willen zorgen. En dan halen ze zielige mensen naar ‘ons land’.

 179. ps,

  Eine weitere Kontrollmaßnahme lässt sich ganz ohne Rechnen durchführen: „Riechen Sie an dem Schein“, rät ein Polizeisprecher. „Wenn er faulig riecht, ist er gefälscht. Tatsächlich gilt die Faustregel: Geld stinkt nicht. Bitte geben Sie diesen Tipp auch Ihren Freunden weiter.“

  Welke dag is vandaag ook alweer?

 180. Ik volg nu drie verschillende cursussen tegelijk om niet in de uitvoerende beheer en helpdesk IT te blijven waar ik al weer 10 jaar in werk. Zeker de projectmanagement boeken die ik moet lezen zijn zeer taal en cultuur gevoelig (Ipma, Prince2, scrum en andere onzin.).
  Ik stel me voor dat ik dat in het arabisch zou moeten lezen: geen schijn van kans dat me dat zou lukken.. : ook niet na 5 jaar de taal leren.
  Zo zou je ook moeten kijken naar immigranten: broodjes bakker, monteur en misschien verpleegster lukt uiteraard wel, maar bijv. op hoog niveau een IT project leiden in een ander land en andere taal is gewoon bijna niet mogelijk. Dat geloof helpt natuurlijk ook niet mee.
  En scholing is ook niet alles. Ik durf te wedden dat leden van een Berber stam structureel lager scoren op een IQ test dan families die al eeuwen in de hoofdstad Casablanca wonen als ze verhuizen naar Nederland. Het zijn gewoon vervelende feiten die men niet wil zien.

  Maar even voor de goed orde.. Als ik door Amsterdam- Noord rij zie ik room blanke mensen die ook helemaal niets lijken te kunnen. (zie het plaatje van de tokkies voor je)

 181. Deutsche Mark: Dan kost dit dus dik 4 ton!

  Veel mensen denken dat alles in IJsland duur is vanwege de transportkosten. Dat is nogal een domme gedachte. Hoeveel flesjes Grand Marnier passen er in een container en wat kost het om die container in IJsland te krijgen? Bouwmaterialen hetzelfde verhaal.

  Mijn conclusie: opgepompte economie, extreme prijzen, hoge belastingen. Enorme druk om schulden op je te nemen, door een hypotheek af te sluiten bijvoorbeeld. De eerste vluchtelingen zijn inmiddels ook op IJsland gearriveerd. Stel je eens voor dat ze het overnemen en de oorspronkelijke bevolking verdwijnt.

  Op IJsland groeit vooral mos op lava, bomen en struiken hebben het heel moeilijk. Van vis leven zal makkelijker zijn, landbouw is een ramp. Kassen met kunstmatig licht en aardwarmte.

  Waarom niet meteen alle vluchtelingen naar het rijke IJsland sturen en de IJslanders terug naar het vaste land van Europa? Plek zat op IJsland.

 182. Arjan: Ha ha, ja dan val ik in herhaling, meer aanbod van huurwoningen, lagere grondprijzen, stoppen met subsidies op koopmarkt, etc. etc. etc. Ik zie nog niet een begin van een stap in die richting door de politiek. Integendeel, er wordt alles aan gedaan om huren zo onaantrekkelijk mogelijk te maken en er wordt weer te veel lucht geblazen in de koopwoningmarkt. Precies het omgekeerde van wat de politiek op dit moment zou moeten doen.

  Klinkt meer als aversie dan een plan. En de huursubsidie wordt niet expliciet genoemd, het is een sibsidie voor de betaalde huur en dus voor de verhuurder/koper.

  Kom met een plan en neem de cashflow effecten even mee.

 183. Tijl:
  We worden allemaal tegen elkaar uitgespeeld zodat we ons niet druk maken over de werkelijke problemen, namelijk dat een select groepje mensen op aarde zich geroepen voelt om de hele wereld aan zich te onderwerpen, en alles wat daar uit voortvloeit.

  Idd, hoeveel kapitaal hebben de rijkste 1000 mensen op aarde inmiddels verzameld?
  Iig meer dan ooit tevoren in de geschiedenis van planeet aarde.

 184. László,

  László, kun jij als NL-expert mij uitleggen waarom er in NL zowel sociale woningbouw (met lagere huurprijzen dan in de vrije sektor!?) en daarnaast nog huursubsidie bestaat?

  Waarom is de nederlandse overheid niet in staat er middels één van beide instrumenten voor te zorgen, dat mensen met te geringe financiele draagkracht om zelf een marktgeprijsde huur te betalen, worden geholpen toch een passend dak boven het hoofd te verkrijgen?

 185. Deutsche Mark: Idd, hoeveel kapitaal hebben de rijkste 1000 mensen op aarde inmiddels verzameld?
  Iig meer dan ooit tevoren in de geschiedenis van planeet aarde.

  Wat mij vooral tegenstaat is de schuldgedreven economie. Zeker nu ze niet weten hoe het verder moet omdat het niet lukt inflatie te creëren. Hoe moet het verder met de schuldgedreven economie als huizenprijzen hun top hebben bereikt, als prijzen dalen, en geen weldenkend mens meer een huis wil kopen? Sterker: als de productieve bevolking stopt met voortplanten?

 186. Nico de Geit,

  Met al dat grootkapitaal dat slechts voor investeringen gebruikt kan worden (omdat die superrijken nu eenmaal niet hun vermogen “wegconsumeren” kunnen zoals henk en ingrid) is schuldgedreven comsumptie het enige/laatste (red)middel. De economie gaat er uiteindelijk aan kapot, dat zal niet verbazen.

 187. Deutsche Mark: is schuldgedreven comsumptie het enige/laatste (red)middel. De economie gaat er uiteindelijk aan kapot, dat zal niet verbazen.

  ja dat is erg. en dat bedoel ik niet als grap.
  Leuke is gelukkig dat het “geld” dat de superrijken hebben geen kilo’s edelmetaal zijn maar afspraken dat het klootjesvolk ze rente betalen. Op een gegeven moment is het natuurlijk: we hebben jullie helemaal niet nodig suffe gelduitleners dus sodemieter op parasieten: we betalen niets meer!

  Wat wel jammer is.. is dat de meest domme grote huizenleners daar juist beter van worden en de spaarders weer de zak zijn.
  Heb liever andere oplossingen dan een revolutie.

 188. Van Vrijspreker:

  ‘Kreeg net een brief van de bank met de volgende vragen;

  ….Opnieuw ID gegevens opsturen, we willen weten met welk doel u meerdere rekeningen aanhoudt bij de bank, wat voor inkomsten had u het afgelopen jaar op uw rekening, welke geldstromen verwacht u het komende jaar (uitkering, erfenis, verkoop uit onroerend goed), welke andere bronnen van inkomsten heeft u, verder vragen wij u onafhankelijke documentatie waaruit de herkomst van uw vermogen blijkt mee te sturen.

  Uw reactie is belangrijk, het is belangrijk dat u de documentatie terugstuurt. Als uw dossier niet compleet en actueel is, kan dat vervelende gevolgen hebben. De kans bestaat dat u geen klant kunt blijven bij de SNS.’

  vrijspreker.nl/wp/…schepping-per-maand/

 189. László,

  Ik heb eerder ook enkele statische onderzoeksgegevens verlinkt, wat vind je daar van?

  En krijg ik nog antwoord op m’n vraag waarom NL zowel sociale woningbouw als huursubsidie (nodig) heeft. (mij lijkt dat dubbelop)

 190. László,

  László,

  Waarom ga je niet naar een site zoals huizenmarkt-spotgoedkoop.nl ..? Je klinkt steeds zo dom verongelijkt; terwijl je aan de naam van de site al weet dat je met up-redenaties relevante tegen -reacties krijgt. Ben je ingehuurd of misschien toch een rare masochist?

  Denk dat ik het antwoord weet: Lazlo is de admin en houdt de chat levendig. 😉

 191. László,

  In Dld. hoeft niemand met honger op straat te belanden. Het sociale vangnet is bijna net zo comfortabel als in NL. Teveel verwennen werkt overigens negatief op de motivatie er zelf wat van te maken. En de (lage)middenklasse teveel afpakken (gevaar bij ons ook aanwezig, in NL al het geval) demotiveert deze voor de productiviteit en politieke stabiliteit uiterst belangrijke groep.

 192. László, ik vraag me serieus af, waarom je ondanks alle argumenten die ertegen spreken, blijft verdedigen dat NL een geweldig land is, dat nauwelijks te verbeteren valt.

  Je hebt een prima baan en je vrouw idem. En met 2 behoorlijke inkomens (daar ga ik maar even vanuit) schop je het niet verder dan een rijtjeshuis in de polder voor de mensen die het vasteland niet kunnen danwel willen betalen. Ook geen dikke auto voor de deur waar het geld naar verdwijnt. OK, 3 kids kost iets meer dan mijn 2.
  Als je zou weten hoe warmpjes je er financieel met jullie werk in Dld. bij zou zitten, dan ging je waarschijnlijk nog vanavond een cursus duits boeken.
  Waarom houd je jezelf voor de gek?
  Ik denk dat ik het weet: je bent bang!

 193. Deutsche Mark: Ik heb eerder ook enkele statische onderzoeksgegevens verlinkt, wat vind je daar van?

  László: Niet mijn ding, landen vergelijken

  Wat snap je hier niet van?

  Deutsche Mark: En krijg ik nog antwoord op m’n vraag waarom NL zowel sociale woningbouw als huursubsidie (nodig) heeft. (mij lijkt dat dubbelop)

  Geen linkje naar de vraag, maar ok.
  Sociale woningbouw levert kleine woningen met een daarbij passende huur, niet persé gesubsidieerd. Zoals ik al aangegeven heb kan de markt nooit voor huren zorgen van 300 euro en lager. Natuurlijk is het rondpompen van geld niet echt slim maar het maakt de mensen wel duidelijk dat ze het niet zelf betalen. Huurtoeslag dus. Voor de inkomensafhankelijke huurverhoging was de privacy ook beter dan de toeslag betalen aan de verhuurder. Maar ja, als je niet wil dat de verhuurder je inkomenscatagorie te weten komt moet je gewoon wegwezen voordat je boven de inkomensgrens komt.

  Dubbelop? dacht het niet.

 194. Steven: Je klinkt steeds zo dom verongelijkt

  Doe is een voorbeeld, wat is er dom aan Gini, hoe dom kun je zijn om te denken dat inkomen per capita een relevante vergelijking is.

 195. Deutsche Mark: blijft verdedigen dat NL een geweldig land is, dat nauwelijks te verbeteren valt.

  Waar? Ik doe juist in die hele discussie niet mee!

  Deutsche Mark: dan ging je waarschijnlijk nog vanavond een cursus duits boeken.

  Denk je dat het mij om het geld gaat? Wat een armoedzaaier ben je toch.

  László: We wonen nu op 1 km van een zwembad en station, kinderen gingen lopend naar fluitles, judo etc. Het is maar wat je belangrijk vindt.

 196. Deutsche Mark: Waarom houd je jezelf voor de gek?
  Ik denk dat ik het weet: je bent bang!

  Leuk gevonden.

  Vreemd dat jij (en anderen) elke keer tegen je zelf moet vertellen dat je een goede keus gemaakt hebt om NL te verlaten. Ben je echt zo zeker van jezelf, het lijkt er niet op. NL niet los kunnen laten, het geeft niet hoor, maar doe niet stoer, ik trap er niet in.
  Morgen weer naar een verjaardag van een familielid, net als vorig weekend en het weekend daarvoor.

  Befehl ist Befehl. Zeg maar niet dat het meevalt, ik hoor regelmatig anders.

 197. László,

  En jij denkt dat er in Dld. geen huizen in de buurt van zwembaden en fluitjuffen staan?
  Af en toe staan ze zelfs te koop.
  Je bent een uiterst onaangenaam mens om mee te communiceren. Hoor je dat niet vaker?

 198. László,

  Nee, NL is voor mij inmiddels een gepasseerd station, ik zal er niet meer terugkomen. Ik belandde enkele jaren terug toevallig op dit blog, omdat ik de afweging terug te keren (baan aangeboden) aan het maken was. Ik heb er, en niet alleen om financiele redenen, vanaf gezien. Met de mentaliteit in NL kan ik niet meer omgaan.
  De meeste verjaardagsfeestjes mis ik niet, maar de afstand als echt dierbare familie je eigenlijk nodig heeft, is zeker een negatief punt. Het zij zo, de voordelen zijn groter. Gezin, kinderen, werk etc., het pakte hier allemaal veel beter voor me uit dan in NL. Ik ken andere NL’ers die vertrokken en vergelijkbare ervaringen hebben opgedaan. Terugkeren doen ze zelden. Dat is denk meer iets van de grensemigranten, die eigenijk niet weg willen en het alleen voor het grotere huis doen. Dat zulks niet functioneert heb ik hier jaren terug al uitgelegd.
  Ik heb NL allang losgelaten, maar de interesse hoe het daar waar je roots liggen verder gaat blijft bestaan. Da’s heel normaal en heeft met loslaten niets te maken. Als je kinderen zijn uitgevlogen laat je ook los, maar behoudt hopelijk interesse aan hun wel en wee.

  Je laatste zin begrijp ik helemaal niet. Ik proef eruit dat Dld. niet je favoriete land is, en dat niet om rationele redenen. Zulk “buikgevoel” is niet goed.

 199. László: … tijd voor een wijntje.

  Iig hebben we daar nog een raakvlakje.
  Ik zal er maar niet over beginnen hoe lekker en veelzijdig het wijnaanbod van duitse bodem is, want dan krijgen we zelfs daar nog woorden over…

 200. László: Boven de 50 dat wel aan hoor zoveel bier. De kans op AOW wordt ook snel kleiner.

  Na 1 wijntje kan je al geen normale zin formuleren en lees dit over Churchill:
  Churchill drank more than ever. He never missed having a bottle of champagne for lunch and very often had another one for dinner. One visitor from the period noted: “There is always some alcohol in his blood, and it reaches its peak late in the evening after he has had two or three scotches, several glasses of champagne, at least two brandies, and a highball… but his family never sees him the worst for drink.”

  That was the most remarkable thing about Churchill: he always seemed perfectly sober. Raised as an aristocrat, he believed drunkenness to be contemptible and disgusting, and a fault in which no gentleman indulged.

  Churchill was duidelijk te dik en rookte sigaren (bij al dat gezuip) en werd 91

  En ik rook niet eens sigaren en ben niet veel te dik dus ik word minstens 100. (geintje)

 201. in de gouden eeuw dronk men overigens de hele dag bier zoals ik vandaag omdat water je ziek maakte. Denk wel dat je daar bepaalde genen voor moet hebben..: Denk niet dat een Japanner dat kan doen.

 202. Deutsche Mark: Da’s heel normaal en heeft met loslaten niets te maken.

  Slappe poging, je kinderen heb je proberen te vormen en je bent 100% verantwoordelijk voor ze geweest. Dat levert ook nog eens een wederzijdse band op. Niet te vergelijken met je ‘vaderland’.
  Als je hier moet lopen zoeken naar de positieve punten voor je oude beslissing, ben je er nog steeds niet uit.