Te hoge hypotheekschulden zijn het echte probleem

ewald-engelenDe loan to value – de hoogte van de lening afgezet tegen de waarde van het onderpand – is de crux van het Nederlandse schuldenverhaal. Taco van Hoek noemt dit begrip maar één keer in zijn boek, constateert financieel geograaf Ewald Engelen.

Volgens de auteur van ‘De risicomijdende samenleving’, bouweconoom Taco van Hoek, heeft Nederland geen huizenzeepbel. Volgens Van Hoek is er niets mis met de hoge Nederlandse hypotheekschulden. En volgens Van Hoek is er geen reden om tobberig te doen over de economische toekomst van Nederland. Al lezende vraag je je onherroepelijk af op welke planeet Van Hoek leeft.

Ga maar na: sinds midden jaren negentig zijn zowel de bankbalansen, de hypotheekschulden, de huizenprijzen als de woonlasten geëxplodeerd. De eerste met een factor twee, de tweede met een factor vijf, de derde met een factor drie tot vier en de laatste met een factor twee: volgens Eurostat heeft Nederland na Griekenland en Denemarken de hoogste woonlasten van de EU.

Lees verder op de site van cobouw.nl

Ewald Engelen, financieel geograaf, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. 

Share Button
Tagged with: ,
503 comments on “Te hoge hypotheekschulden zijn het echte probleem
 1. lorenzo says:

  Hoewel ik Engelen tegenwoordig vaker tegenkom dan mijn ega heeft hij gewoon gelijk . Hij meldt eigenlijk impliciet de contra’s van rijkdom ; 6 jaar na dato kunnen we er nog over praten , zelfs analyseren .

 2. ps says:

  Hoogste tijd voor een parlementaire enquête:
  https://twitter.com/ewaldeng/status/515017677849784321

 3. BBB says:

  Hieronder enkele maatregelen die volgens mij wel werken:

  1) Afschaffen van het poldermodel dat heeft geleid tot een mislukte democratie in Nederland.

  2) HRA beperken tot het bedrag dat de NHG dekt. Voor 2015 is dat dus 250.000 euro. Dit bedrag in 10 jaar verder afbouwen tot nul. Na 10 jaar dus geen HRA en NHG meer.

  3) Inkomsten belasting naar 3 schijven. Schijf 1 (- tot modaal ) 25%, schijf 2 ( modaal tot 3xmodaal ) 33%, schijf 3 ( 3xmodaal en hoger ) 50%

  4) Wie een uitkering (WW, Bijstand, etc.) geniet van de staat is in dienst van de staat. Niet willen werken of de boel belazeren is geen uitkering.

  5) Oplichting keihard aanpakken.

  6) Geen banken meer redden. Laat banken maar omvallen. De spaartegoeden van burgers bij de banken garanderen tot de belastingvrije drempel van box 3 i.p.v. 100.000 euro (depositogarantiestelsel).

  7) Zorg herstructureren. Van zorgstaat naar zelfzorgzaamheid. Gezonde levensstijl belonen. Ongezonde levensstijl afstraffen.

  8) Pensioenstelsel hervormen. AOW en collectieve pensioenen gebasseerd op solidariteit werken niet meer. Door de vergrijzing en hogere levensverwachting wordt de rekening voor het huidige pensioenstelsel naar voren geschoven.

  9) Hondenpoep aanpakken. Nederland is één grote uitlaatplek. Overal poep op de stoep. Hondenbelasting afschaffen maar boetes voor poepen op straat verhogen en nog belangrijker, daadwerkelijk opleggen.

  10) Politie hervormen. Veel meer blauw (misschien tijd voor nieuw zwart pak dat veel meer gezag uitstraalt) op straat en niet achter een boom met een speedgun. De politie spreek je aan met U en de politie zelf spreekt ook iedereen boven de 18 aan met U.

  11) Het leger hervormen. Het is momenteel een verlengstuk van de buitenlandse politiek. De binnenlandse veiligheid heeft niet meer de prioriteit. De kerntaak moet weer terug naar de bescherming van het nederlandse luchtruim, land en wateren. Aanschaf van defensiematerieel moet daar op afgestemd worden. Samenwerking tussen justitie en leger uitbreiden.

  12) Onderwijs hervormen. Geen leenstelsel. Studeren moet voor iedereen toegankelijk zijn. In het 1eerste jaar moet er de mogelijkheid zijn om te kunnen stoppen of te kunnen veranderen van studie zonder consequenties. Daarna is falen betalen.

  Als we met punt 1 beginnen volgt de rest vanzelf.

 4. Ruront says:

  BBB:
  Hieronder enkele maatregelen die volgens mij wel werken:

  1) Afschaffen van het poldermodel dat heeft geleid tot een mislukte democratie in Nederland.

  Als we met punt 1 beginnen volgt de rest vanzelf.

  Daar is deze site nu voor opgericht http://www.forumvoordemocratie.nl/
  http://www.forumvoordemocratie.nl/

 5. Frans says:

  Hier nog een goede video die helpt het verhaal te begrijpen! (de lange hefboom, het banken verhaal)
  http://www.youtube.com/watch?v=Axyphq9FW9Y

 6. tinus says:

  BBB dat leger zie ik wel zitten. Veel plek voor ontspoorde jongeren. Kunnen we meteen afscheid nemen van dat andere leger (welzijn,-logen ,-thogen en weet ik wat nog meer)

 7. dr.t says:

  ‘Terwijl dat de crux is van het Nederlandse schuldenverhaal. Er is geen land ter wereld waar zulke extreme loan to value-ratio’s werden geaccepteerd. Zes jaar na de crisis ligt de gemiddelde loan to value van starters nog altijd twee procentpunt boven het langjarige gemiddelde, 95 tegen 93 procent. Dit is geen ‘kredietrantsoenering’ zoals Van Hoek op verschillende plaatsen fulmineert maar
  voortdurende overcreditering op majeure schaal’

  O twee procent boven het langjarige gemiddeld nu snap ik dat we in een crisis zitten en ik dacht nog wel dat we tot een van de welvarendste landen ter wereld behoorden en dat we bijvoorbeeld op het gebied van pensioenen, vermogen, gezondheidszorg etc. heel goed presteren.
  Maar ik zal het wel mis hebben crisis is het en zal het zijn.

 8. Nico de Geit says:

  DeStarter: Want hoewel er door sommigen op deze site hoog van de toren wordt geblazen wat betreft het eigen superieure inzicht en intelligentie, heeft 95% het voor dit jaar toch maar fout voorspeld. Soms zelfs dramatisch verkeerd.

  Ik ga nog steeds uit van een daling van ca. 3 tot 8% per jaar, dus ook over 2014, net als in de voorgaande jaren.

  De kranten kunnen wel heel hard roepen dat de bodem is bereikt en dat de prijzen weer stijgen, maar waarom precies? Omdat ze het heel hard roepen? Met de economie gaat het niet echt geweldig.

  Op de lange termijn maakt het niet veel uit wat de kranten roepen. Trouwens, ze roepen al jaren dat het NU het beste moment is om in te stappen.

 9. ps says:

  maarten,

  In Amsterdam is de inkwartiering begonnen om de in nood geraakte medemens te hulp te schieten.
  De rest van NL zal weldra volgen.
  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3772472/2014/10/20/Beschaafde-daklozen-gaan-op-kamers-bij-eenzame-Amsterdammers.dhtml

 10. Nico de Geit says:

  maarten:
  m.at5.nl/artikelen…raks-niet-te-betalen

  Dalende inkomens en stijgende woonlasten, dat versterkt de neerwaartse spiraal.

 11. bankschroef says:

  moet die 300 miljard overkreditering op de hypotheekmarkt niet bij de
  http://www.destaatsschuldmeter.nl/ opgeteld worden? in plaats van…

 12. mafketell says:

  HORROR HUIS EN HORROR HYPOTHEEK 😉

  http://4.bp.blogspot.com/-p4W0kOwUSGQ/T25603QABmI/AAAAAAAABIY/i5HeBJ49IKU/s1600/funny-pictures-raccoon-subprime-mortgage.jpg

  ps: De rest van NL zal weldra volgen.

  Zoiets ?

  http://0.tqn.com/y/politicalhumor/1/S/O/C/2/mortgage-default-lk0715d.jpg

  bankschroef,

  Eigenlijk zou dat wel moeten, die overkreditering is grotendeels gegarandeerd door de Staat ( een soort van Fanny May en Freddy Mac constructie ) en daarom gevoegelijk ook door de overheid off-balance gezet, het bekende GS truukje ( ook wel bekend van Griekenland ) …… maar dat wist u toch ook wel ? 🙂

 13. mafketell says:

  Zou de olie een Zwarte Zwaan kunnen zijn ?

  Vraagje aan de techneuten …….. 🙂

 14. mafketell says:
 15. mafketell says:

  Gevangen in de deflatiespiraal ….. hoe stop je deflatiespiraal ? Vragen, allemaal vragen ……

  Supers gedwongen kortingen blijven geven

  http://www.nuzakelijk.nl/ondernemen/3909923/supers-gedwongen-kortingen-blijven-geven.html

 16. jason says:

  Ik denk dat huizenprijzen 90% dalen. Behalve op de locaties die ik leuk vind. Amsterdam Grachtengordel, Concertgebouwbuurt, Aerdenhout, Bloemendaal etc. De rest is shit. Dus ook 1000 euro huur (ouwe mazzelaar!) voor een burgermanswoning van voorheen 400 k (nu 300k) is 800 teveel. Zo en nu weer geld verdienen (en oppotten, maar wel lekker wonen).

 17. Adamus says:

  <

  De kranten kunnen wel heel hard roepen dat de bodem is bereikt en dat de prijzen weer stijgen, maar waarom precies? Omdat ze het heel hard roepen? Met de economie gaat het niet echt geweldig.

  Op de lange termijn maakt het niet veel uit wat de kranten roepen. Trouwens, ze roepen al jaren dat het NU het beste moment is om in te stappen.

  Nu = het het beste moment om te adverteren. Op papier natuurlijk.

 18. Adamus says:

  ps:
  maarten,

  In Amsterdam is de inkwartiering begonnen om de in nood geraakte medemens te hulp te schieten.
  De rest van NL zal weldra volgen.
  parool.nl/parool/n…-Amsterdammers.dhtml

  ‘Doe mij maar een dichterlijk type, hou van Gerrit Achterberg’

  Ing. ontwerpt woondoos en zoekt zonnig platje. Liefst blijburg.

 19. mafketell says:

  Wat een stilte hier 🙂

  Copyright ? Niet weer hé !

  Ondertussen in de NL

  De kosten voor schulden blijven stijgen , eerst NIBUD 11 miljard nu naar 18 miljard per jaar ….

  Blom roept op : kabinet grijp in om de uit de hand lopende kosten van schulden in toom te houden

  http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/10925/blom-roept-op-kabinet-grijp-in-om-de-uit-de-hand-lopende-kosten-van-schulden-in-toom-te-houden.aspx

 20. mafketell says:

  Adamus: Ing. ontwerpt woondoos en zoekt zonnig platje. Liefst blijburg.

  🙂 http://lowres.cartoonstock.com/-economy-economic_recoveries-tramps-vagrants-homelessness-jran17_low.jpg

 21. tufkaj says:

  mafketell: Copyright ? Niet weer hé !

  Yep. help je weer ff mee de reacties door te pluizen? Zijn er ongeveer tweemaal zoveel als destijds 🙂

 22. mafketell says:

  tufkaj,

  Hoelang waren we er toen mee bezig ? Geen idee, hier waren er 3 die meehielpen, om de beurt achter de testa …… proest 🙂

 23. tufkaj says:

  mafketell,

  those were the days 🙂 bijna twee jaar geleden alweer denk ik?
  Volgens mij een week of bijna twee mee bezig geweest.

 24. Frans says:

  Adamus: deutsche-wirtschaf…anken-schliessungen/

  Ach ja, de stress test…. (je weetwel, dat ding waar Dexia net twee weken voordat ie failliet ging voor geslaagd was…. )

 25. ripoff says:

  Kijktip vanavond.
  Engelen en Wellink in discussie
  http://pauw.vara.nl/
  Give him hell!

 26. Adamus says:

  mafketell:
  Wat een stilte hier

  Herfstvakantie

 27. Adamus says:

  mafketell:
  Liggen de Living Wills van de banken klaar ?

  media.washtimes.co…5423c352b8d05e293e62

  Pimco verwacht dat 18 kleine banken zakken voor ECB test

  z24.nl/economie/pi…voor-ecb-test-507528

  Geen bail in, alleen nog bail out. Of verwachten we dat vanLanschot geofferd gaat worden?

 28. Adamus says:

  ripoff:
  Kijktip vanavond.
  Engelen en Wellink in discussie
  http://pauw.vara.nl/
  Give him hell!

  ‘Kortom. Het dieptepunt van deze crisis ligt – waarschijnlijk – achter ons,…….”

  Gelukkig maar 🙁

 29. László says:

  Elke crisis levert een aantal onheilsprofeten op, en de huidige is daarop geen uitzondering. U kent ze wel, de huizenprijzen gaan nog een keer halveren, de werkloosheid zal nog een keer verdubbelen, de EU gaat uit elkaar vallen, de banken gaan allemaal failliet, immigratie zal ons overspoelen en de Euro zal ten onder gaan.

  De problemen ontstaan als de Armageddon uitblijft. De onheilsprofeet ziet zich bedreigd door elk beetje goed nieuws dat voorbij komt. Zijn identiteit loopt gevaar, z’n business model loopt vast, zijn diepste wezen wordt aangetast door het uitblijven van z’n profetieën.

  Uiteindelijk is de onheilsprofeet een slechte kenner van de menselijke deugd. Ze zien de wereld als statisch, waarin vooraf al te bepalen is waar systemen en processen toe leiden. Maar mensen, systemen en processen passen zich aan, ze veranderen en het beleid verandert mee

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/robin-fransman/eu-armageddon

 30. Dawg says:

  László,

  Nou, dan gooi ik er ook maar eens eens een karikatuur tegenaan: Fransman van de rozebrillenbrigade.

 31. maarten says:

  László,

  De elite kan juist helemaal niet tegen verandering ze zijn.anti evolutionair. En nu jij weer…

 32. Latida says:

  Wat is de werkelijke reden van de kabinetsmaatregelen om ouderen langer thuis te laten wonen en masssaal bejaardenhuizen te sluiten?

  http://www.npo.nl/zembla/23-10-2014/VARA_101369806

 33. Adamus says:

  Latida:
  Wat is de werkelijke reden van de kabinetsmaatregelen om ouderen langer thuis te laten wonen en masssaal bejaardenhuizen te sluiten?

  http://www.npo.nl/zembla/23-10-2014/VARA_101369806

  Worden omgebouwd naar extramuraal.

 34. bankschroef says:

  Het blijft mij verbazen dat de bedoelde genoemde elite ongestraft mag blijven terwijl menig bewuste en nu vervloekte scheefhuurder zo wijs was destijds in te zien dat de almaar stijgende huizenprijzen niet in verhouding stonden met de inkomens; het klopte gewoon niet; dat wisten zovelen zonder bancaire opleiding.
  Banksoldaten hebben in een cultuur van targets en bonussen ‘lachen bubbels lachen’ meedogenloos huisgehouden en als vraatzuchtige piranha’s 30 jaar redelijke welvaart van de nietsvermoedende hypotheeknemers, tot de botten kaal waren, afgescheurd. Achter de tralies die zelfingenomen verblindde good old boys. 300 miljard overkreditering in 12 jaar tijd, onvoorstelbaar, en…. onoplosbaar.
  Leve de VOC mentaliteit van 3xBalkenende.

 35. Steven says:

  Overigens was Ewald Engelen in debat met Nout Wellink bij Pauw gisterenavond. Die oude Wellink hield zich overigens kranig. Vond het ook goed dat ie nou eens wel een gesprek aanging met een grote tegenstander.

  Uiteraard geef ik Engelen wel gelijk over het hele bankwezen, maar niet helemaal over Wellink (gezien dat gesprek)

 36. Steven says:

  mooi filmpje met Nout Wellink:

  https://www.youtube.com/watch?v=xOyokMh96ew

 37. Juan Belmonte says:

  Steven,

  Niet gezien engelen en Wellink.
  In alle eenvoud is een opbouw van de oude situatie van begin ’90 naar gesubsidieerd huizen leasen op meerdere salarissen bij hele lage rentes gewoon aantoonbaar een accident waiting to happen van een enorme zeepbel barst.

  Kennelijk niet gelukt om dat voor het voetlicht te brengen of wellicht is het gewoon niet zo.

 38. mafketell says:

  Halvering van zowat alles

  verkoop heilige huisjes
  nieuwbouw woningen
  winkelsluitingen
  autoverkopen terug naar 1965
  inkomsten zijn met 5 tot 10% gedaald

  maar het GDP stijgt 😉
  door nieuwe rekenmethode …

  Flinke naheffing eu ……

  http://www.nu.nl/economie/3911030/nederland-krijgt-forse-naheffing-eu-afdracht.html

 39. Juan Belmonte says:

  Het is natuurlijk heel normaal dat schulden over een termijn van 20 jaar drie maal harder groeien dan inkomens waarmee die schulden inmiddels niet meer werden afgelost.

  Of niet ?

 40. Juan Belmonte says:

  Het is volstrekt logisch dat het beleid van schuldenexplosie (HRA aflossingsvrij op meerdere inkomens) op lange termijn niet hand in hand kan blijven gaan bij loonmatiging.

  Maar nogmaals….
  Juan is geen oekoenoom dus die snapt dat soort zaken al überhaupt niet.

 41. Steven says:

  Juan Belmonte,

  tuurlijk wel. De aanval op Wellink was alleen niet helemaal terecht. zie ook dat filmpje in mijn post er na.

 42. mafketell says:

  Ha, lol, hoe bereken je de omloopsnelheid van niet monetair oftewel z.g ‘off-balance’ geld ? Proest 🙂

  https://biflatie.nl/artikelen/economisch/de-mythe-van-de-omloopsnelheid-van-geld/

 43. mafketell says:

  On-balance schulden in de NL ……

  Huishoudschulden + staatsschuld = 1.8 tr
  Per huishouden ( met zowel koop- of huurhuis )
  243k ….
  Newborns 107k

  Is this a sustainable debt ?

  Zolang je de rente maar kan betalen ? 😉 ……

  En …… onderpanden zijn illiquide in een depressie ….

  http://www.investorsinsight.com/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Blogs.Components.WeblogFiles/thoughts_5F00_from_5F00_the_5F00_frontline/jm101708image001_5F00_3.gif

 44. mafketell says:

  Uitzending gemist ? Voor Juan 🙂

  Engelen en Wellink gisteren …..

  http://pauwenwitteman.vara.nl/media/323008

 45. ps says:

  mafketell,

  Samenvatting uitzending:
  een botox hypotheek gaat ‘m helemaal worden…
  http://www.tomjanssen.net/prenten/0000_januari_12/Wellink_alarm_020112.jpg

 46. Nico de Geit says:

  László:
  Elke crisis levert een aantal onheilsprofeten op, en de huidige is daarop geen uitzondering. U kent ze wel, de huizenprijzen gaan nog een keer halveren, de werkloosheid zal nog een keer verdubbelen, de EU gaat uit elkaar vallen, de banken gaan allemaal failliet, immigratie zal ons overspoelen en de Euro zal ten onder gaan.

  De problemen ontstaan als de Armageddon uitblijft. De onheilsprofeet ziet zich bedreigd door elk beetje goed nieuws dat voorbij komt. Zijn identiteit loopt gevaar, z’n business model loopt vast, zijn diepste wezen wordt aangetast door het uitblijven van z’n profetieën.

  Uiteindelijk is de onheilsprofeet een slechte kenner van de menselijke deugd. Ze zien de wereld als statisch, waarin vooraf al te bepalen is waar systemen en processen toe leiden. Maar mensen, systemen en processen passen zich aan, ze veranderen en het beleid verandert mee

  rtlnieuws.nl/econo…ansman/eu-armageddon

  ‘De onheilsprofeten vergeten dat een crisis vooral een verdelingsprobleem is. De lasten van de crisis slaan altijd ongelijk neer, want mensen kunnen niet een beetje werkloos zijn.’

  Een vreemde manier van denken houden sommigen er op na. Eerst de onheilsprofeet min of meer de schuld geven van alle ellende, en dan opeens over ‘verdeling van de ellende’ beginnen.

 47. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: en dan opeens over ‘verdeling van de ellende’ beginnen.

  Door dat soort lieden word ik zeker als uiterst asociaal gezien met mijn motto ‘Red Jezelf’. Ellende is volgens dat soort mensen iets dat je eerlijk moet delen.

 48. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: ‘De onheilsprofeten vergeten dat een crisis vooral een verdelingsprobleem is. De lasten van de crisis slaan altijd ongelijk neer, want mensen kunnen niet een beetje werkloos zijn.’

  Dat valt nog te bezien. Een werknemer die arbeidsloos raakt krijgt vaak een uitkering, en levert eigenlijk niet zo veel in.

  Iemand met een eigen woning die in waarde daalt levert in. Hoe duurder het huis hoe meer er wordt ingeleverd. Ook daar: als je veel hebt lever je veel in. Heb je weinig lever je weinig in.

  De ondernemers die hebben gegokt op groei en nu met een sterk teruglopende omzet zitten – die hebben het vaak moeilijk. Hopen op betere tijden maar De Geit denkt dat we in een neerwaartse spiraal zitten.

  De restaurants zitten nog best vol, maar mijn verwachting is dat het langzaam terugloopt. Misschien bestellen ze geen vlees voor 24 euro maar pizza voor 8,75. Dan zit het restaurant nog steeds even vol maar daalt de omzet ook.

  Maar terug naar het ‘gelijk delen’, dat is gewoon eng. Mijn spaargeld gaat dan naar een idioot die zich suf heeft geleend.

 49. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: arbeidsloos

  Is dat goed Nederlands, ‘arbeidsloos’? Zonder arbeid, arbeidsloos. Moet kunnen.

 50. lorenzo says:

  mafketell: Erfenis ? Nee dank u

  geldenrecht.nl/art…n-erfenis-nee-dank-u

  Lees de tekst eens…..

 51. lorenzo says:

  …derhalve 1 erfenis per week , over een jaar bezien , zal mij uiteindelijk net zoveel vrije tijd geven als velen in dit theater.

 52. lorenzo says:

  Nico de Geit: De restaurants zitten nog best vol, maar mijn verwachting is dat het langzaam terugloopt. Misschien bestellen ze geen vlees voor 24 euro maar pizza voor 8,75. Dan zit het restaurant nog steeds even vol maar daalt de omzet ook.

  Maak me meer druk om de E-bikes , een uitvloeisel van rijkdom . Vooral verkeerspleinen , ze komen als de brandweer en , u weet , hebben voorrang. Dat kan niet lang goed gaan eer er meer slachtoffers zullen vallen als Ebola in Nigeria en elders. .

 53. Nico de Geit says:

  Die e-bikes maken meer slachtoffers dan ebola.

 54. Steven says:

  Nico de Geit,

  Kan het toch niet laten een anekdote uit mijn eigen familie te vertellen. Ik spaar al jaren zilveren munten (niet omdat ik er zo veel van houd, maar gewoon als belegging). Toen ik aan mijn moeder vertelde hoeveel ik er ongeveer had, zei ze: hoe kom je daar nou weer aan? Waar haal je het geld vandaan? : “gewoon steeds gekocht sinds de jaren 90” zei ik; nou dat vond ze echt raar.
  Mijn broer had in die tijd een huis “gekocht” in Delft voor 370.000 euro en dat was weer wel doodnormaal terwijl dat een veelvoud is van wat ik gespaard had. Klopt toch iets niet?

 55. László says:

  maarten,

  De elite kan zich dat veroorloven, daar is het de elite voor. Veranderingen die ze tegenstaan, proberen ze af te zwakken (bankbuffers bv).

 56. László says:

  Nico de Geit: Eerst de onheilsprofeet min of meer de schuld geven van alle ellende

  Hoe kom je daar nou bij, ze kunnen gewoon net zo slecht voorspellen als de rest en houden geen rekening met het aanpassend vermogen van mensen en systemen (ook al worden die veranderingen tegengewerkt door de elite.
  Het doemscenario wordt niet berijkt.

  Ze zijn wel nodig de onheilsprofeten anders is niemand bereid om te veranderen, er als een verandering/bewustwording ingezet wordt moeten ze stoppen.

  Maartje M snapt dat, Ewald E (nog) niet.

 57. Steven says:

  László,

  Ewald Engelen constateert slechts. Als hoge medewerker van de Universiteit verdient ie genoeg. En onheilsprofeet is een fout woord. Ik vind dat een goede dokter bijv. meer bonus mag hebben dan een winstpakker bij één of andere bank. (maar dat is helaas nu nog steeds niet zo)

 58. Adamus says:

  Steven:
  László,

  Ewald Engelen constateert slechts. Als hoge medewerker van de Universiteit verdient ie genoeg. En onheilsprofeet is een fout woord. Ik vind dat een goede dokter bijv. meer bonus mag hebben dan een winstpakker bij één of andere bank. (maar dat is helaas nu nog steeds niet zo)

  Mijn goede dokter stuurde recent een brief: ‘U valt binnenkort in de risicogroep’. Had al een datum geprikt…….makkelijker kunnen we het voor u niet maken.

 59. Adamus says:

  Steven:
  Overigens was Ewald Engelen in debat met Nout Wellink bij Pauw gisterenavond. Die oude Wellink hield zich overigens kranig. Vond het ook goed dat ie nou eens wel een gesprek aanging met een grote tegenstander.

  Uiteraard geef ik Engelen wel gelijk over het hele bankwezen, maar niet helemaal over Wellink (gezien dat gesprek)

  Ik heb t niet gezien, maar Wellink weet wat Engelen niet weet 😉 Heeft m dus in de broekzak? Engelen heeft niets met metaal en snapt geen bal van ECB. Hij is van de fiatgeldschool en zal eerder aangetrokken zijn tot Modern money theory.

 60. Adamus says:

  Mijn spaargeld gaat dan naar een idioot die zich suf heeft geleend.

  Je hebt het -tijdelijk?- weggegeven aan de bank. Je bent een crediteur van ze. Niks meer.

 61. Luisindepels says:

  BBB: 3) Inkomsten belasting naar 3 schijven. Schijf 1 (- tot modaal ) 25%, schijf 2 ( modaal tot 3xmodaal ) 33%, schijf 3 ( 3xmodaal en hoger ) 50%

  Haha. Als dit wordt ingevoerd, mag van mij per direct de hra eraf. En de kinderopvang toeslag hoef ik dan ook niet meer. Gaat mijn huishouden er alsnog duizenden euro’s per jaar op vooruit.

  Totaal onrealistisch dit. Wat gaat de overheid dan verder allemaal wegstrepen? De helft van het sociale vangnet?

 62. Luisindepels says:

  Steven: Ewald Engelen constateert slecht

  Zo moet je zin zijn…

 63. BBB says:

  Luisindepels: Haha. Als dit wordt ingevoerd, m
  mafketell,

  ag van mij per direct de hra eraf. En de kinderopvang toeslag hoef ik dan ook niet meer. Gaat mijn huishouden er alsnog duizenden euro’s per jaar op vooruit.

  Totaal onrealistisch dit. Wat gaat de overheid dan verder allemaal wegstrepen? De helft van het sociale vangnet?

  Met de punten 7 t/m 9 valt heel veel geld te besparen. En ja het wordt tijd dat het sociale vangnet aangepakt wordt. De multiculturele zorgstaat heeft gefaald.

 64. Steven says:

  Luisindepels,

  nou ja… wat moet ik daar nou weer mee?. Ik weet in ieder geval dat het bankwezen buiten proportioneel gegroeid was en de werknemers ook idioot verdienden.
  Uitspraak van een kennis: “mijn vriendin werkt bij een bank dus die hypotheek zit wel goed”

  daar heb je als WEL productieve burger natuurlijk niets aan. (of je gaat ook bankmedewerker worden)

 65. Steven says:

  heb overigens 400 euro aan putopties op dit moment op een bank dus ik reageer even niet terug: spannend!

 66. Luisindepels says:

  Steven: heb overigens 400 euro aan putopties op dit moment op een bank dus ik reageer even niet terug: spannend!

  Hopen dat de betreffende bank de stresstest niet haalt?

  Klinkt als een dom gokje.

 67. Steven says:

  Luisindepels: kt als een dom gokje.

  yep.. maar beter dom dan de boel serieus naar de kloten helpen.

 68. Luisindepels says:

  Steven: nou ja… wat moet ik daar nou weer mee?

  Nou niks. Het was een constatering. Ewald E constateert slecht. Als een goed onheilsprofeet vergroot hij ‘negatieve’ aspecten erg uit en laat voor het gemak alle te maken nuanceringen (ja die zijn er, ook al vind de goegemeente hier dat niet zo leuk)links liggen.

  Zie bijvoorbeeld zijn open deurtje van ltv. Ook het koppelen ltv en overkreditering geeft aan dat hij of het niet zo goed begrijpt allemaal of dat hij zich zo groot voelt dat hij zelf definities mag verzinnen. Beiden is natuurlijk laakbaar.

  Steven: bankwezen buiten proportioneel gegroeid was en de werknemers ook idioot verdienden.

  En daar plukte (en zeker niet in de laatste plaats) vadertje staat enorme vruchten van, gedurende een jaar of 30. Van wat de banken en hun medewerkers direct en indirect in het belastinglaadje schoven, kon vadertje staat ettelijke honderdduizenden kansarme have nots jarenlang onderhouden.

 69. Steven says:

  Luisindepels: Van wat de banken en hun medewerkers direct en indirect in het belastinglaadje schoven, kon vadertje staat ettelijke honderdduizenden kansarme have nots jarenlang onderhouden.

  ze produceren niets… (dat moet je in je achterhoofd houden: het is gebakken lucht)

 70. Nico de Geit says:

  Steven: Mijn broer had in die tijd een huis “gekocht” in Delft voor 370.000 euro en dat was weer wel doodnormaal

  Een peperduur huis kopen met een 100% financiering (of meer) vindt de massa heel gewoon. Want ‘huizen worden altijd duurder’.

 71. Nico de Geit says:

  Steven: Ik spaar al jaren zilveren munten (niet omdat ik er zo veel van houd, maar gewoon als belegging).

  Heel lang geleden was dat normaal. Momenteel niet. Misschien snapt je moeder een pak geld wel, of liever een spaarbankboekje. Je centjes veilig bij de bank. De meeste moeders snappen er niks van, leven in een andere wereld.

 72. Steven says:

  Nico de Geit,

  tot dat.. 😉

 73. Nico de Geit says:

  László: ze kunnen gewoon net zo slecht voorspellen als de rest

  ‘Onheilsprofeten’ zien heel veel dingen negatief, zijn rasechte pessimisten.

  Als je in kaart brengt wat er allemaal mis kan gaan en tegen kan zitten valt het in de praktijk vaak heel erg mee.

  Maar om iedereen die niet gelooft in een eeuwige stijging van de huizenprijzen tot geflipte complotdenker en onheilsprofeet te bestempelen gaat erg ver.

 74. Nico de Geit says:

  Adamus: Je hebt het -tijdelijk?- weggegeven aan de bank. Je bent een crediteur van ze. Niks meer.

  ‘Big Reset’ heet dan ‘eerlijk delen’.

 75. Nico de Geit says:

  Steven: “mijn vriendin werkt bij een bank dus die hypotheek zit wel goed”

  Dat klinkt erg naïef.

 76. Steven says:

  Nico de Geit,

  dat is niet mijn vriendin he…Maar die gast is inderdaad zeer naïef… : Heeft het wel goed als ik af en toe op facebook kijk. Ik ga liever voor de downer: zowel op aandelen els op huizenprijzen.

 77. Steven says:

  zie op de aandelen markt ook echt enorme bewegingen..: LEUK!

 78. László says:

  Nico de Geit: Maar om iedereen die niet gelooft in een eeuwige stijging van de huizenprijzen tot geflipte complotdenker en onheilsprofeet te bestempelen gaat erg ver.

  Ik zeg toch juist dat ze nodig zijn.

 79. Nico de Geit says:

  ‘Steeds meer huurders lopen het risico de huur niet meer te kunnen betalen omdat ze te weinig inkomsten hebben.’

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/23241956/___Steeds_meer_huurders_met_betalingsproblemen___.html

 80. Nico de Geit says:

  ‘Door de toenemende werkloosheid en achterblijvende loonontwikkeling zijn er steeds meer huurders waarvan het inkomen niet langer toereikend is voor de netto huurlasten en uitgaven voor het levensonderhoud”

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/23241956/___Steeds_meer_huurders_met_betalingsproblemen___.html

  Stelletje onheilsprofeten!

 81. Steven says:

  László: Ik zeg toch juist dat ze nodig zijn.

  denk dat het leuker zou zijn om wat meer mensen te horen die denken dat huizenprijzen altijd stijgen,, (ze hebben het fout, maar toch leuk om hun mening te horen: dan kunnen we bijsturen)

 82. Nico de Geit says:

  Steven: Heeft het wel goed als ik af en toe op facebook kijk

  Dat is geen indicatie. Vrijwel iedere Facebooker zet zijn beste beentje voor.

 83. Dawg says:

  Luisindepels: En daar plukte (en zeker niet in de laatste plaats) vadertje staat enorme vruchten van, gedurende een jaar of 30. Van wat de banken en hun medewerkers direct en indirect in het belastinglaadje schoven, kon vadertje staat ettelijke honderdduizenden kansarme have nots jarenlang onderhouden.

  Moet je wel vergeten de hra mee te rekenen….

 84. Nico de Geit says:

  László: Ik zeg toch juist dat ze nodig zijn.

  Jij wel, het artikel niet.

 85. Nico de Geit says:

  Steven: denk dat het leuker zou zijn om wat meer mensen te horen die denken dat huizenprijzen altijd stijgen,, (ze hebben het fout, maar toch leuk om hun mening te horen: dan kunnen we bijsturen)

  Probeer Dr. t maar eens bij te sturen. Hij leeft gewoon in een heel andere wereld, net als je moeder.

 86. Tijl says:

  BBB: Met de punten 7 t/m 9 valt heel veel geld te besparen. En ja het wordt tijd dat het sociale vangnet aangepakt wordt. De multiculturele zorgstaat heeft gefaald.

  WTF is nou weer de “multiculturele zorgstaat”? Gewoon omdat het lekker bekt? Straks lekker vloeken op straat wanneer je in de “multiculturele hondenstront” stapt wanneer je net de voordeur uitgaat?

 87. ps says:

  Nico de Geit,

  Ondertussen de toestand met de huurmarkt in Spanje na de verkoop van sociale huurwoningen:
  “Why Madrid’s poor fear Goldman Sachs and Blackstone”
  http://uk.reuters.com/article/2014/10/24/spain-housing-idUKL3N0SH5PL20141024

 88. Tijl says:

  ps:
  Nico de Geit,

  Ondertussen de toestand met de huurmarkt in Spanje na de verkoop van sociale huurwoningen:
  “Why Madrid’s poor fear Goldman Sachs and Blackstone”
  uk.reuters.com/art…dUKL3N0SH5PL20141024

  Ja, wen er maar vast aan, gaat ook hier gebeuren. Ik vraag me steeds vaker af hoe de dames en heren verhuurders precies hun verdienmodel ingericht hebben. Heeft iemand daar sjoege van, hoe de boel gefinancieerd wordt, hoeveel er verdient moet worden, in hoeveel jaar er afgeschreven wordt etc.?

 89. dr.t says:

  Nico de Geit: Probeer Dr. t maar eens bij te sturen. Hij leeft gewoon in een heel andere wereld, net als je moeder.

  Ha Nico,

  Ik heb nooit beweerd dat de huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen, maar ik heb kritiek op jouw verwachting dat deze prijzen jaarlijks zullen dalen met 3-8 procent, zelfs in 2014. Het is niet meer dan de zoveelste mening.
  Ik beweer ook niet de economie er heel erg goed voor staat, maar die staat er wel beter voor dan in 2008.
  Risico´s zijn er genoeg. Maar om alleen maar uit te gaan van een worst case scenario s, zoals jij doet, ja inderdaad daar is het leven me inderdaad net iets te mooi voor.

 90. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  In 2012 had 13 procent van de huurders een dergelijk betaalrisico. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2002. In totaal gaat het om circa 384.000 huurders die in de gevarenzone zitten.

  “Door de toenemende werkloosheid en achterblijvende loonontwikkeling zijn er steeds meer huurders waarvan het inkomen niet langer toereikend is voor de netto huurlasten en uitgaven voor het levensonderhoud”, aldus het onderzoeksinstituut.

  Het is nog maar de vraag of de positie van deze huurders verbetert door economisch herstel, zeggen de onderzoekers. Er moet rekening mee worden gehouden dat bij veel huurders de emmer overloopt door de recente jaarlijkse huurverhogingen. Dat geldt in het bijzonder voor huurders die nét niet (meer) in aanmerking komen voor huurtoeslag.

  Bij mensen met een koopwoning zijn de problemen aanzienlijk minder groot. In 2012 had 3 procent een betaalrisico ofwel 126.000 van de bewoners van een eigen huis.
  http://www.nvm.nl/actual/oktober_2014/steeds_meer_huurders_met_betalingsproblemen.aspx

  Nou, laten we er nog maar een verhuurdersheffingen tegenaan gooi dan. De huurverhogingen zijn zo’n beetje de aanjager van de inflatie, dus dat is goed voor de oekoenomie en in liefde oorlog en oekoenomie is nu eenmaal alles geoorloofd.
  Ennueh 126.000 is nog steeds behoudend gefinancierd.

 91. Dawg says:

  dr.t,

  Maar waar blijkt dan dan uit dat het beter gaat met de economie.

  http://www.tradingeconomics.com/netherlands/gdp

 92. Juan Belmonte says:

  En verder op de off-topic

  Kwetsbare huurders en huisbezitters wonen vooral in Amsterdam en aangrenzende regio’s. In deze contreien staan huizen dieper onder water en hebben huurders vaker een betaalrisico. Het vinden van een ander huis is hier ook moeilijker omdat het woningaanbod in de huur- en koopsector te wensen overlaat.

  Uit het nvm artikel

  Nou nou, de zichzelf overbiedende hoofdstad
  Waar het carnavalsfeest van de huizenmarkt eigenlijk tot nu toe heeft geduurd.

 93. Steven says:

  wallstreet probeert toppen te halen die er echt niet meer zijn: vanaf hier naar beneden (bitte)

 94. Juan Belmonte says:

  László,

  Kijk vanuit een makelleugenaars perspectief is iedereen die niet heel hard roept dat een huis kopen de slimste Z in je leven is, een pessimist.

  Daar kunnen we ook anders tegenaan kijken.

  Wie de zeepbel wel herkende, in 2003 tot en met nu is in Juans ogen een realist.
  Dat is iets anders dan de lading die het woord onheilsprofeet met zich mee draagt.

  Nu heeft Juan veelal geprobeerd inhoudelijk iets over de huizenmarkt te roepen
  En waarde oordelen over anderen niet te geven.
  Laszlo blijkt het omgekeerde te doen, noemt bloggers hier onheilsprofeet, werkloze gefrustreerde academicus, eikel en andere fraai of minder fraaie kwalificaties die niets met de huizenmarkt te maken hebben.

  Laszlo heeft daarmee niet de toegevoegde waarde die anderen, zoals dr t, voerman, mafketell, tufkaj, Frans wel hebben.

  En nu zegt Juan inderdaad ook iets over een mede-blogger.

 95. Nico de Geit says:

  ps:
  Nico de Geit,

  Ondertussen de toestand met de huurmarkt in Spanje na de verkoop van sociale huurwoningen:
  “Why Madrid’s poor fear Goldman Sachs and Blackstone”
  uk.reuters.com/art…dUKL3N0SH5PL20141024

  Van 58 euro per maand (voor een 4-kamer-flat!) naar 436 euro, dat is extreem. Veel mensen kunnen dat niet betalen en trekken in bij familie, vrienden, enz. Dat leidt tot leegstand.

 96. László says:

  Juan Belmonte,

  Huilebalk, ijdeltuit en annoniem.

 97. Juan Belmonte says:

  László,

  Das een herhaling.

  Juan houdt wel van herhalingen 🙂

 98. dr.t says:

  Dawg:
  dr.t,

  Maar waar blijkt dan dan uit dat het beter gaat met de economie.

  Ook in jouw platje scoort 2014 beter dan 2008. Ik zeg ook niet dat het veel beter gaat, maar rampzalig is het niet. ik zie niet waarom uitgerekend vanaf nu jaarlijks 3-8 procent eraf zou moeten gaan in prijs. Zolang de geldmachine aan blijft staan….

  http://www.tradingeconomics.com/netherlands/gdp

 99. Adamus says:

  Dawg:
  dr.t,

  Maar waar blijkt dan dan uit dat het beter gaat met de economie.

  http://www.tradingeconomics.com/netherlands/gdp

  Omdat ook Engelen dat vindt?

 100. Adamus says:

  László:
  Juan Belmonte,

  Huilebalk, ijdeltuit en annoniem.

  Anno wie?

 101. Apekool says:

  Adamus: Anno wie?

  ‘t Is (potjes)Latijn: anno = jaar, niem = generatie

 102. mafketell says:

  We hebben recht op deflatie,
  maar we krijgen het niet.

  En waar blijft de jaarlijkse huurverlaging ? Nou die komt voorlopig niet duzzzzzz ……… Mises heeft gelijk, tot nu toe in elk geval 🙂

  Onze Overheid creëert nu ‘valse’ inflatie, en verergert daarmee de crisis ( zie linkje van krullebol hieronder ), over de dol dwaze jaren van een overheid ……. redeloos, radeloos, reddeloos

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/de-geus-snelle-huurstijging-verergert-crisis

 103. mafketell says:

  Vooral blijven wapperen Juan
  zonder stieren geen koeien
  🙂

  http://www.canvaz.com/matador/matador-03.jpg

 104. mafketell says:

  Inflatie is nu het grootste risico van Europa

  Times are changing ….. 🙂

  Maar wat moet je nu met dat gekke hogeinflatieminnend NL

  Voor ps 🙂 http://www.pak101.com/funnypictures/Cartoons/2011/12/29/78582_wjzwt.JPG

  En weer een héle mooie dag zeepbellers 🙂

  en vergeet niet
  te genieten

 105. mafketell says:

  Juan Belmonte: noemt bloggers hier onheilsprofeet,

  Nou ja zeg, wat is dit nu weer, onheilsprofeten hier op dit blogje ? László heeft misschien ( maar er zijn er meer hoor :-), eigenlijk iedereen, behalve een paar zeepbellers ) een beetje last van het Cassandra effect ? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Cassandra1.jpeg ….

  Grote Depressie in aantocht ……

  http://www.bis.org/publ/work137.pdf

 106. mafketell says:

  mafketell,

  Sorry Juan 🙂 ging een beetje fout ….. was quote van László

 107. mafketell says:

  Adamus, hoorde net ….. van Lanschot zit niet in de test ….. wel de bank die het met kangoeroe’s doet …….. 🙂

 108. mafketell says:

  Binnenlands bestuur gehackt ? Hiernaast in de twittertjes ……

  ‘Haarlemmer bijstandaanvrager moet pensioen opeten’
  Niet aanklikken ……

  Gerapporteerde aanvalpagina, pas op ! ……..

  Admin misschien beter weg te halen ?

 109. László says:

  Juan Belmonte,

  Je bent er nog één vergeten: Bij zijn ouders wonende oudere jongere.

  Velen laten hier iets van hun persoonlijke situatie of plannen horen, jij komt niet verder dan het tonen van de pijn die jou en je omgeving aan gedaan is door vermeende leugenaars. Je trapt zelfs in de verkooppraatjes van de notarissen. Niets anders dan een wapperend rookgordijn.

  BTW, vrijwilliger valt onder werkeloos.

 110. László says:

  mafketell,

  “De crisis zal hierdoor niet sneller overgaan”, zo besluit Hans de Geus.

  Geen doemscenario volgens De Geus, slechts een vertraging van het hertel, zelfs hij is om.

  Het wordt steeds moeilijker om een medestander te linken voor de zeepbellers.

 111. Nico de Geit says:

  mafketell:
  Leidt deflatie tot economische ellende ?

  Mujagic ……

  boerenbusiness.nl/…economische-ellende-

  Wat ik mis in het stukje is WAAROM er deflatie is. Dat zal wel te maken hebben met minder kredietverstrekking en minder geld uit het niets, dus steeds minder geld.

  Meer vraag naar geld maar een achterblijvend aanbod. Dan zou je verwachten dat de rente omhoog gaat, maar dat gebeurt niet. De rente wordt kunstmatig laag gehouden.

 112. László says:

  Miljonairs moeten als het aan de SP ligt vanaf volgend jaar meer belasting gaan betalen. De opbrengst daarvan moet ten goede komen aan kleinere spaarders.

  SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir zal dat maandag voorstellen in een debat over het belastingplan 2015, zo meldde hij zaterdag.

  Volgens de huidige vermogensrendementsheffing moet over vermogen een belasting van 1,2 procent worden betaald. Daarbij is een bedrag van 21.000 euro vrijgesteld. De SP wil de heffing voor vermogens vanaf een miljoen euro verhogen naar 1,9 procent en de vrijstelling aan de onderkant met 10.000 euro oprekken naar 31.000 euro.

  De SP heeft het niet voor het zeggen, maar dit is wat er waarschijnlijk gaat gebeuren.
  En daarbij: Eigen woning van box1 naar box3 met een nog hogere vrijstelling zodat over een gemiddelde woning geen belasting betaald wordt.
  HRA kan vervallen als de schijftarieven verlaagd worden.

  De complexiteit zit m niet in het hierzien van de inkomsten belasting, maar in die verduvelde toeslagen. Afschaffen is geen optie, maar op de schop zal het moeten.

 113. László says:

  Zo te zien is de eindejaarsspurt begonnen.
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/?soort=verkocht&gegeven%5B%5D=bestaande-bouw&breedte=800

  2015 Q1 daling van transacties (en prijzen?)
  2015 Q2 een nieuw evenwicht? trend omhoog/omlaag?

  @admin: tijd voor een nieuwe poll?

  Mijn verwachting voor 2014 was een daling van max 3% (dec 2013)

 114. László says:

  Tijl: Ja, wen er maar vast aan, gaat ook hier gebeuren. Ik vraag me steeds vaker af hoe de dames en heren verhuurders precies hun verdienmodel ingericht hebben.

  Je weet niet hoe het zit, maar je weet wel wat er gaat gebeuren. Komt lekker intelligent over en betrouwbaar ook.

 115. László says:

  mafketell: En waar blijft de jaarlijkse huurverlaging ? Nou die komt voorlopig niet duzzzzzz

  Nee natuurlijk niet, dat is typisch iets voor mensen die in deflatie geloven en dan denken dat alles goedkoper wordt.
  De huidige lage inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de lagere energieprijzen, niet door de boodschappen of kleding/schoeisel etc.
  Onrust in het Midden-Oosten leidt nu tot lagere prijzen ipv hogere, maar dat kan zo omslaan.

 116. Nico de Geit says:

  László: Nee natuurlijk niet

  Bij bedrijfspanden gaat er zo maar 30% van de huur af.

 117. Fleppesteijn says:

  Grootste probleem m.i. is de vastgoedspeculerende babyboomer. Zeg maar het vrij metselen zonder vergunning.

  De, De Vliegertjes, De Paarlbergjes, Homburg, Wiegel, Harry Mens etc etc etc de Hollandse vastgangsternetwerken zijn gigantisch!

  Dit is de ergste kanker van Nederland

  Gajes van het ergste soort

  Die heel Nederland verziekt hebben met hun beton en baksteen projecten

  Zeg maar de verotterdamisering van Nederland

  In Rotterdam heeft dat tuig zojuist een vreetkeet neerplempt

  80% van de appartementen heeft nog geen bestemming

  En het ruft er als de neten geen ventilatie in die keet!

  Zeker bezuinigd op een degelijke hvac installatie

  Lekker business model

  gadverdamme!

 118. László says:

  Nico de Geit: Bij bedrijfspanden gaat er zo maar 30% van de huur af.

  De vraag is of dat effect heeft op het inflatiecijfer en de vraag/aanbod verhouding bij bedrijfspanden is volgens mij anders dan bij huurwoningen.
  Mensen voorspiegelen dat de huur wel is zou kunnen dalen omdat er deflatie is, is hen valse hoop geven. Voor mensen met huursubsidie is het sowieso valse hoop, want hun voordeel zal zeker ‘gecompenseerd’ worden.

  Mafketell heeft dat stuk over leegstand van woningen in NL ook al niet begrepen of niet gelezen.

 119. eric406 says:

  László: Nee natuurlijk niet, dat is typisch iets voor mensen die in deflatie geloven en dan denken dat alles goedkoper wordt.
  De huidige lage inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de lagere energieprijzen, niet door de boodschappen of kleding/schoeisel etc.

  In ieder geval mijn vrouw denkt daar anders over. Zij koopt geen kleren meer voor de oorspronkelijke prijs, ze wacht liever even dat ze voor de helft worden aangeboden.

  Ikzelf koop alles met korting, onlangs 2 paar van Bommel a 100 euro per paar (normale w.v.p. is 179 p.p.) En van Bommel wordt normaal gesproken nooit afgeprijsd.

  Vroeger moest je asynchroon kopen, winterspullen na de winter, enz. Nu wordt het onderhand al na 2 weken afgeprijsd.

  Bij V&D krijg je onderhand op alles korting.

  De supermarkten geven aan dat ze met acties door moeten gaan, anders verliezen ze marktaandeel.

  Als iedereen naar de Action gaat, dan kun je er op wachten dat de winkels waar ze mee concurreren binnen no time de prijzen gaan verlagen.

  Lagere energieprijzen worden maar enkele keren per jaar doorgerekend.

  Dat is allemaal marktwerking.

  In landen als Peru werkt dat allemaal anders, daar hebben de mensen een creditkaart van een bepaalde winkel, en ze kunnen ook alleen daar kopen met die creditkaart. Echt geld hebben ze bijna niet meer, want dat moeten ze aan de winkel betalen. Die mensen hebben uiteindelijk geen andere keus dan in die winkel hun spullen te kopen, ongeacht wat de prijs er van is. Tot ze niet meer kunnen betalen, of de kredietwaardigheid verliezen. Dan gaan ze naar de buurtwinkeltjes met echt geld. En hebben de supermarkten een probleem.

  Zo is het ook met de huizenmarkt in NL, de prijs maakt ze niet zo heel veel uit want het is toch geen echt geld. Tot ze het niet meer kunnen betalen, of niet meer kredietwaardig zijn. Dan kopen ze geen huizen meer.

 120. Nico de Geit says:

  ‘SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir pleit dit weekend voor een verhoging van de huidige vermogensrendementsheffing van 1,2 naar 1,9 procent voor miljonairs. De huidige belastingvrijstelling voor een vermogen tot 21.000 euro moet worden opgerekt naar 30.000 euro.’

  ‘Het extra belasten van de rijkaards levert volgens FNV ruim 3 miljard euro op. ‘Dat kan door de vermogens boven de 100.000 euro iets zwaarder te belasten.’

  http://www.elsevier.nl/Politiek/achtergrond/2014/10/SP-en-FNV-willen-Dagobert-Ducktaks-voor-rijkaards-1629020W/?masterpageid=158493

  rendementsheffing – welk rendement?

 121. László says:

  eric406: Dat is allemaal marktwerking.

  De lagere energieprijzen hebben ook hun uitwerking op de andere sectoren ivm transport, fabricagekosten, verwarming winkel etc. Bij verlaging nemen de marges toe en het stuntvermogen van leveranciers en winkeliers. Een stijging van de energieprijzen (icm de dollar), en die komt er heus wel weer een keer, gaat voor hogere prijzen zorgen in meerdere segmenten.
  Loondaling door deflatie zie ik nog niet gebeuren, de mensen houden dus geld over om hun leningen af te betalen (pun intended).

 122. László says:

  eric406: Zo is het ook met de huizenmarkt in NL, de prijs maakt ze niet zo heel veel uit want het is toch geen echt geld. Tot ze het niet meer kunnen betalen, of niet meer kredietwaardig zijn.

  Ja wat is het nou, als het geen echt geld is hoef je het toch niet echt te betalen? Vodjes papier vind je wel echt geld? Onzin dus!
  Lenen is later betalen met kosten. En betalen zul je, dat is hier in NL en dat zal in Peru ook wel zo zijn.

 123. László says:

  Nico de Geit: rendementsheffing – welk rendement?

  Geen rendement zonder risico, vanwege het deposito garantiestelsel zou spaarrente onder de 100K misschien wel 0% (gelijk de inflatie min beheerkosten) moeten zijn, je loopt tenslotte geen risico.

 124. Apekool says:

  László: Geen rendement zonder risico, vanwege het deposito garantiestelsel zou spaarrente onder de 100K misschien wel 0% (gelijk de inflatie min beheerkosten) moeten zijn, je loopt tenslotte geen risico.

  Door ondermeer huurverhogingen gemaakte inflatie (plus de ECB doelstelling van 2%) lijken mij toch echt wel een risico.

  Onze overheden zijn een groot risico!

 125. eric406 says:

  László: De lagere energieprijzen hebben ook hun uitwerking op de andere sectoren ivm transport, fabricagekosten, verwarming winkel etc. Bij verlaging nemen de marges toe en het stuntvermogen van leveranciers en winkeliers. Een stijging van de energieprijzen (icm de dollar), en die komt er heus wel weer een keer, gaat voor hogere prijzen zorgen in meerdere segmenten.
  Loondaling door deflatie zie ik nog niet gebeuren, de mensen houden dus geld over om hun leningen af te betalen (pun intended).

  Net zoals de hoge huizenprijzen en huren hun uitwerking hebben op alle sectoren. Alleen dan dubbelop. De kapper moet veel te veel voor zijn pandje betalen, en veel te veel voor zijn huis.

  Loondaling is aan de orde van de dag!
  Bedrijven gaan vandaag failliet, en draaien morgen al weer verder. Met dezelfde mensen, aleen krijgen die mensen nu minder betaald en hebben ze geen arbeidsverleden meer bij het bedrijf. Verder staan in bijna alle sectoren de lonen onder druk. http://www.loonwijzer.nl/home/Salarisnieuws/nederlandse-inkomens-dalen-flink

 126. eric406 says:

  László: Ja wat is het nou, als het geen echt geld is hoef je het toch niet echt te betalen? Vodjes papier vind je wel echt geld? Onzin dus!
  Lenen is later betalen met kosten. En betalen zul je, dat is hier in NL en dat zal in Peru ook wel zo zijn.

  Hele volksstammen kijken wat hun netto maandlasten zijn in het eerste jaar. Bij een annuiteiten hypotheek loopt dat gestaag op, maar dat zien ze niet. Wie dan leeft wie dan zorgt.

  Ik ben er van overtuigd, dat als je je woning wilt verkopen en je geeft de koper 5000 cash, dat het ze niet uitmaakt dat ze er 20000 teveel voor betalen. En waarschijnlijk verkoop je je huis nog sneller ook.

 127. László says:

  eric406: Hele volksstammen kijken wat hun netto maandlasten zijn in het eerste jaar. Bij een annuiteiten hypotheek loopt dat gestaag op, maar dat zien ze niet. Wie dan leeft wie dan zorgt.

  Ja ja, de anderen snappen het niet. En dat met die volsstammen valt wel mee hoor, minder dan 1% van de NL-ers gaat dit jaar een huis kopen.

  eric406: Ik ben er van overtuigd, dat als je je woning wilt verkopen en je geeft de koper 5000 cash, dat het ze niet uitmaakt dat ze er 20000 teveel voor betalen. En waarschijnlijk verkoop je je huis nog sneller ook.

  Jij bent vast een heel goede verkoper. De tegenpartij dom inschatten, je staat met 1-0 achter.

 128. Tijl says:

  László: Je weet niet hoe het zit, maar je weet wel wat er gaat gebeuren. Komt lekker intelligent over en betrouwbaar ook.

  Haha, ja ik weet wel hoe het kapitalistische systeem werkt hoor. Ik weet niet precies hoe de verhuurders precies rekenen, maar dat hoeft ook niet om de grote lijnen te zien.

  Intelligent en betrouwbaar samen in een zin noemen, da’s pas gevaarlijk.

 129. László says:

  Tijl: Haha, ja ik weet wel hoe het kapitalistische systeem werkt hoor

  Lees het artikel dan nog eens, dat gaat niet over kapitalisme maar over domme mensen die denken dat je iemand de eigenaar zou willen zijn van een 4-kamer woning die 58 euro huur mag opbrengen. Dat is echt niet door een kapitalist bedacht. Voor menigeen zal de schuld liggen bij de kapitalisten Goldman Sachs en Blackstone, maar dat is je kop in het zand steken. Het is net als met het kopen op marktplaats, als het te mooi is om waar te zijn is dat meestal ook zo. Wonen voor 58 euro per maand kan niet!
  En nee, dat gaat in NL niet gebeuren. Huurverhogingen worden per wet geregeld en voor neipende gevallen hebben we huursubsidie.

 130. mafketell says:

  Negatieve Euribor ?

  http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/euribor.asp

  Lorenzo u heeft gelijk nu 0.012% 1 maands rente en ik betaal nu 2.8% = lekker winstje voor de Rabo …….

 131. mafketell says:

  Hier geen posten, dan maar van ander draadje halen 🙂

  Het kabinet lijkt elke kans op hogere huren aan te grijpen. Terwijl de grens voor veel huurders al lang bereikt is. Het moet gedaan zijn met die bizar hoge huurverhogingen”, aldus Paping.

  Heel simpel Gerbi….ze kunnen de huren blijven oppompen maar de grens is al een aantal jaar geleden bereikt…neem het voorlief en haal het weg bij andere maandelijkse uitgaven. Hier ligt dus de knelpunt van de econimie. Dit is dus al jaren aan de gang. De politiek en de huizenkopers hebben er een financeele zooitje van gemaakt.

  Het blijft toch allemaal zo simpel…koopkracht is de motor van de economie.

  wieweet van dft draadje ……

 132. mafketell says:

  Stresstest Buitenhof ……. strakjes

  Om 12.00h worden de resultaten bekend gemaakt van de stresstest bij de banken door de Europese Centrale Bank.
  Eerste reacties en analyses door de hoogleraren Harald Benink (Banken en Financiën) Lex Hoogduin (ex-DNB, ex-ECB).

  QE till infinity mannetjes …… voor ps 🙂

  http://www.buysilverovergold.com/wp-content/uploads/2013/08/Fed-Cartoon.png

 133. mafketell says:

  ‘ Volgens de laatste kadastergegevens zijn de laatste 3 maanden op rij de huizenprijzen met 1600 euro per maand gedaald dus gezakt .!!!!
  Dus heren van de media die gesponsord worden door de overheid de prijzen zijn niet gestegen wat zij beweren maar gezakt !!!
  Gezakt, gezakt heren , dus stop nu eens met die lul verhalen en peptalk die jullie bij elkaar fantaseren.’

  Goofie dft draadje 🙂

 134. ps says:

  mafketell, 🙂
  We know how this ends:
  http://www.youtube.com/watch?v=2jXUVKUSF34

  Deflation, it ís!
  http://www.youtube.com/watch?v=0JSahEDRjvw

  Intussen bij de zuiderburen:
  Vlaming gaat steeds compacter wonen
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2129045

 135. Nico de Geit says:

  Intussen bij de zuiderburen:
  Vlaming gaat steeds compacter wonen
  deredactie.be/cm/v…binnenland/1.2129045

  Wie wil er nog te groot wonen, giga onderhoud, giga stookkosten, giga waardedaling, giga belasting of rente, enz.

  Blijkbaar is ca. 100m2 woonoppervlakte genoeg voor de meeste mensen.

 136. Steven says:

  mafketell,

  “Vorig jaar was Deutsche 3 miljard euro kwijt aan juridische kwesties” 3 miljard?? Wat een zinloos geld weer.. (behalve bonussen en zo)

 137. lorenzo says:

  Nico de Geit: Wie wil er nog te groot wonen, giga onderhoud, giga stookkosten, giga waardedaling, giga belasting of rente, enz.

  Blijkbaar is ca. 100m2 woonoppervlakte genoeg voor de meeste mensen.

  Tja , toen (pre 2008..) het 2de kindje zich aandiende moest er een Volvo V70 of soortgelijks aangeschaft worden … Nu rijden we massaal electrisch , veelal een fiets nog wel, omdat de buren dat ook doen anders geen verklaring van mij .
  We zijn een rijk volkje , de 3 na rijkste op aarde !

 138. lorenzo says:

  mafketell: Lorenzo u heeft gelijk nu 0.012% 1 maands rente en ik betaal nu 2.8% = lekker winstje voor de Rabo …….

  Dank , echter hoor ik in concrete gevallen liever mijn ongelijk in dit theater , met een duidelijk omvattende motivatie .

 139. lorenzo says:

  ….na al die jaren nota bene.

 140. lorenzo says:

  eric406: Bedrijven gaan vandaag failliet, en draaien morgen al weer verder. Met dezelfde mensen, aleen krijgen die mensen nu minder betaald en hebben ze geen arbeidsverleden meer bij het bedrijf.

  Kosten : enkele miljarden , afh. van de schattingen , per jaar . Ik heb toch wel eens verteld dat we een rijk land zijn ? Dat kan dan namelijk…..

 141. Juan Belmonte says:

  lorenzo,

  Rentemarge voor banken is hoog mogelijk historisch hoog.
  Rentes zowel korte als lange zijn historisch laag.

  En u heeft wel vaker gelijk in dit theater beste Lorenzo, maar niet over het niet bestaan van een zeepbel.

 142. Juan Belmonte says:

  lorenzo,

  Is ook zo een heel rijk land.
  Zit voornamelijk bij 45+.
  En verders een land dat het imago heeft van zuinige spaarder, maar in werkelijkheid veelal op de pof geconsumeerd heeft, zie recente rapport NIBUD.

 143. László says:

  Juan Belmonte: werkelijkheid veelal op de pof geconsumeerd heeft, zie recente rapport NIBUD.

  Of je hebt het niet gelezen of je hebt het niet begrepen. De problemen van de huiseigenaren/hypotheekgevers zijn een schijntje van die van de huurders. En wie leeft er volgens jou nu op de pof?

 144. László says:

  mafketell: Volgens de laatste kadastergegevens zijn de laatste 3 maanden op rij de huizenprijzen met 1600 euro per maand gedaald dus gezakt .!!!!

  We doen toch jaar op jaar stijging, anders zijn de prijzen nl al sinds juli 2013 aan het stijgen.
  Hoelang hou jij nou die prijzen al in de gaten?
  Beste vergelijking trouwens op kwartaalbasis tov zelfde kwartaal het jaar ervoor.

 145. László says:

  ps,

  Doe er eens een foto van jezelf bij. Wel jaloers kijken.

 146. László says:

  Juan Belmonte: Kijk vanuit een makelleugenaars perspectief is iedereen die niet heel hard roept dat een huis kopen de slimste Z in je leven is, een pessimist.

  Je bent de droom van elke marketeer. Vertellen dat het een slimme zet is en de domme koper denkt dan dat het de slimste zet is.

 147. László says:

  eric406: Loondaling is aan de orde van de dag!
  Bedrijven gaan vandaag failliet, en draaien morgen al weer verder. Met dezelfde mensen, aleen krijgen die mensen nu minder betaald en hebben ze geen arbeidsverleden meer bij het bedrijf

  Dat laatste is me ook overkomen, het ging maar om één jaar, maar toch. Wat de hoogte van het inkomen betreft valt het denk ik wel mee, de inkomstenbelasting zou dan ook veel lager uit moeten vallen en dat is de laatste jaren niet zo. Of het gaat om kleinere aantallen dan jij denkt

 148. László says:

  BBB:
  Hieronder enkele maatregelen die volgens mij wel werken:

  1) Afschaffen
  2) HRA beperken
  3) Inkomsten belasting naar 3 schijven.
  4) Wie een uitkering (WW, Bijstand, etc.) geniet
  5) Oplichting keihard aanpakken.
  6) Geen banken meer redden.
  7) Zorg herstructureren.
  8) Pensioenstelsel hervormen.
  9) Hondenpoep aanpakken.
  10) Politie hervormen.
  11) Het leger hervormen.
  12) Onderwijs hervormen.

  Anoniem de wereld verbeteren.

  BBBetweter.

 149. eric406 says:

  László: Of je hebt het niet gelezen of je hebt het niet begrepen. De problemen van de huiseigenaren/hypotheekgevers zijn een schijntje van die van de huurders. En wie leeft er volgens jou nu op de pof?

  Laten we de hypotheekrente ook maar gaan verhogen met de inflatie. En dan doen we er 2% bovenop indien de hypotheek een lti van 5 heeft, en vanaf lti 7 4%.
  Na een jaar weten we wie er op de pof leven.

 150. László says:

  eric406: Laten we de hypotheekrente ook maar gaan verhogen met de inflatie.

  Zo’n hypotheekvorm hadden ze in IJsland, nu niet meer en de overheid springt bij.
  In de rest van de wereld kun je de rente van je hypotheek vast zetten voor een langere tijd, de koper/hypotheekgever is aan zet, eigen verantwoordelijkheid.
  De koper/lener neemt en draagt het risico, in NL gaat dat goed, laag percentage betalingsproblemen bij huiseigenaren. En hier maar denken dat de huiseigenaren in de problemen zitten en het verschil niet snappen tussen netto hypotheekschulkd en fiscale hypotheekschuld. Tja dan zie je wel een grote zeepbel.

 151. mafketell says:

  László: Nou, nou Jeroen

  Wat een giller, de banken lopen blijkbaar geen risico’s ( on-balance ) en de risico’s voor de off-balance overkreditering hypotheken liggen bij de staat en haar belastingbetalers …… ( maar die hoeven echt niet getest te worden ) …..

  En waar ook NIET op getest is in de stress-test …

  deflatie
  en hogere rente’s

  En toen bleven nog jáááren Japanistan ….. nu al 6 jaar ……. Het lijkt wel beleid ( lage rente en geen deflatie ) …..

  En ……. vijftig oekoenomen van DNB hebben meegerekend in de test ……. hopelijk zijn dat niet diezelfde oekoenomen die alle banken hier ook hebben gecontroleerd en die TOCH zijn genationaliseerd of failliet zijn gegaan / ……. door slecht rekenwerk , en wie controleert de ECB ? Proest

  Sorry moest er ff uit 🙂

 152. mafketell says:

  Inkomensparade van Pen

  1.72 meter is gemiddeld inkomen ……….
  in tijd en minuten …….

  http://webserv.nhl.nl/~oostmeij/1_soc_a/afb/Grafiek%20parade%20van%20Pen.jpg

 153. mafketell says:

  Tufkaj er zit nu wel een héél goed filter op 🙂

 154. mafketell says:

  En nog een wieweet van het dft. draadje 🙂

  ‘ Gofie…De echte ellende moet nog gaan beginnen.

  De pijnpunten liggen er pas de aankomende 15 tot 20 jaar. We hebben een gemid. prijs gehad van 270 k voor een woning. Nu 5 a 7 jaar later zit die op en rond de 2 ton. Ik ga er vanuit dat deze woningen rond de ton gaan komen. Locatie daar gelaten waar het iets hoger kan zijn of stukken lager kan zijn.

  Er moet en er zal voor een gezonde economie nog echt 50% vanaf nu eraf moeten….en dat gaat dus nog gebeuren.

  vrgr ‘

  En hij gaat nog iets verder dan Snork 🙂

 155. mafketell says:

  Lang niet gezien Snork’s meesterwerk 🙂

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jr.html

 156. László says:

  mafketell: Inkomensparade van Pen

  Kijk nu eens, een gemiddeld besteedbaar inkomen van laten we zeggen 24K, dat komt me bekend voor. Dat is 2000 euro netto per maand.
  http://daskapital.nl/2014/09/dasfactcheck_de_bijstandsmoede.html

 157. mafketell says:

  mafketell,

  Gebaseerd op de Herengracht Index van Eichholz, die trouwens ook zegt dat er geen sprake is van een zeepbel 🙂

  2008 een oudje ……

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2008/de-herengracht-index/

 158. Adamus says:

  mafketell,

  Bij mij gaat de huurverhoging toch echt van overige uitgaven af. Totaalbudget gaat niet omhoog.

 159. Adamus says:

  Nico de Geit: Bij bedrijfspanden gaat er zo maar 30% van de huur af.

  Maar in bedrijfspanden mag je niet wonen. De vloeren kunnen wel tonnen/m2 dragen, maar bewonen is onverantwoord.

 160. ps says:

  mafketell,

  Het is gedaan met de invloed van de VS op de EU en op hogehuizenprijzenminnend NL (t.g.v. de dominantie van de dollar op het globale financiële systeem tot nog toe):
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3775945/2014/10/25/De-nieuwe-Muur-voor-of-tegen-Poetin.dhtml

  In het gunstigste geval wordt er plaats gemaakt voor fair banking:
  http://www.youtube.com/watch?v=I_QC15C7o4A#t=37

 161. mafketell says:
 162. mafketell says:

  ps,

  Rollend over de vloer hier 🙂

 163. ps says:

  mafketell,

  Nou ja, we moeten niet alleen weten hoe het in elkaar zit maar ook blijven lachen natuurlijk!

 164. mafketell says:

  Adamus,

  Slecht groene kool jaar ? 😉

 165. László says:

  Er zijn extra veel steekproeven gedaan om te kijken naar de hypotheken van de Nederlandse banken. Uiteindelijk was de ECB overtuigd.

  Kijk hier is een aflosvrij leningdeel en dit is het onderpand. En hier hebben we nog een verpande polis, spaarrekening, etc.
  Wel een rare constructie maar dat is fiscaal optimaal.

  Sorry, maar dat komt door de HRA. Wees gerust er komen geen nieuwe gevallen meer bij.

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/ecb-had-heel-veel-kritische-vragen-over-hypotheken

 166. László says:

  mafketell,
  I accept Anonymous comments because some people have difficulty with the sign-in protocol. However, if you comment anonymously, please sign your comment. I will not publish unsigned anonymous comments on this blog site.

  Zo hoort het.

 167. Frans says:

  Zo, de poppenkast van de strestest hebben we ook weer gehad! Dan maar wachten welke goed geteste bank na enkele weken gaat omvallen! 🙂

 168. Frans says:

  qua strestest en hypotheken en banken ook interessant:
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/bankenonderzoek-pakt-niet-helemaal-door

  ,,Rabobank en SNS worden meer geraakt bij de strenge stresstest. Dat heeft waarschijnlijk te maken met hun positie bij woninghypotheken.”

 169. dr.t says:

  Kom er niet door heen admin…..

 170. Juan Belmonte says:

  László:
  Nederlandse banken met vlag en wimpel geslaagd voor de ECB stresstest. Niks mis die NL hypotheken.
  telegraaf.nl/dft/2…n_zijn_gezond__.html
  volkskrant.nl/econ…stresstest~a3776191/
  nrcq.nl/2014/10/26…agen-voor-stresstest

  Nou, nou Jeroen
  elsevier.nl/Econom…?masterpageid=158492

  Gek he ABN AMRO en SNS zijn genationaliseerd.
  Die konden niet falen.

  En hetzelfde geldt voor andere stress tests, die hebben nog nooit een waarschuwende waarde van belang gehad.

 171. Juan Belmonte says:

  László,

  Jazeker.

  De droom van elke marketeer herhaalt graag reclames.

  Want herhaling
  Is de kracht van de reclame
  (Komt uit en toen ging er een lampje branden, art directors club Nederland)

 172. Juan Belmonte says:

  Neemt niet weg
  Dat niet het KOPEN van een huis op de toppen van de markt in 2011 een SLIMME Z was
  Maar het VERKOPEN van een huis

 173. Juan Belmonte says:

  László: Of je hebt het niet gelezen of je hebt het niet begrepen. De problemen van de huiseigenaren/hypotheekgevers zijn een schijntje van die van de huurders. En wie leeft er volgens jou nu op de pof?

  De hypotheekschuld is verreweg groter dan ander consumptief krediet.
  Hoe komt u tot uw stelling dat huurders veel grotere problemen hebben dan woningeigenaren dan wel woningleasers) ?

 174. László says:

  Juan Belmonte:
  Neemt niet weg
  Dat niet het KOPEN van een huis op de toppen van de markt in 2011 een SLIMME Z was
  Maar het VERKOPEN van een huis

  Uiteraard, hoewel het ook gewoon geluk kan zijn.

 175. Juan Belmonte says:

  Vorig jaar stond bij ruim 14 procent van alle hypotheeknemers de hypotheek
  onder water, zo blijkt uitrestschuld_voor_huishoudens.html” target=”_blank”>
  recent onderzoek in opdracht van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Dat komt neer op 517.000 woningbezitters. Als zij hun huis hadden verkocht,
  zouden zij een gezamenlijke restschuld hebben van ruim 15 miljard euro:
  gemiddeld 30.000 euro per huishouden.

  http://www.z24.nl/ondernemen/hypotheek-onder-water-kun-je-verhuizen-met-een-restschuld

  Recent:
  In één jaar tijd zijn er 16.942 mensen bijgekomen met een achterstand van meer dan 120 dagen op hun lopend hypotheekcontract. In totaal zijn er nu 108.754 consumenten die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen.

  Hoewel er nog steeds veel mensen met betalingsproblemen bijkomen, signaleert BKR wel een afvlakking van de stijging. Over de periode 1 oktober 2012 tot 1 oktober 2013 nam het aantal betalingsproblemen nog toe met 19.445 mensen.
  http://www.z24.nl/geld/aantal-mensen-betalingsachterstand-hypotheek-groeit-nog-steeds-505579

 176. Juan Belmonte says:

  Nou ja 15 miljard onderwaarde bij kopers versus huurders die dankzij de briljantie van minister Drs Stef blok een flinke huurverhoging mogen ophoesten en mede daardoor in de problemen komen…….

  Dan lijkt het probleem aan de huurderskant DUIDELIJK groter, nietwaar ? 😄

 177. Juan Belmonte says:

  En 15 miljard is nog een peuleschil.

  671.000 huishoudens met een lening tegen netto inkomen die groter dan een factor 7 is.

  http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81702ned&D1=0-20,26&D2=0-1,8-9,15,56-59&D3=a&VW=T

 178. Juan Belmonte says:

  dat dat duidt duidelijk
  Op behoudend gefinancierd


  Om de woorden van Mr Ger Hukker, voorman van de nvm maar weer eens te hergebruiken
  – herhaling is de kracht van reclame-
  Nietwaar ? 🙂

 179. Juan Belmonte says:

  En als straks de rente fors stijgt
  Dan zijn de huurders
  Dankzij de maatregelen van Drs Stef blok
  Nog steeds groter dan die van de huizenleasers, alias de slimme zetten zetters 🙂

  Tuurlijk

 180. Juan Belmonte says:

  Juan Belmonte:
  En 15 miljard is nog een peuleschil.

  671.000 huishoudens met een lening tegen netto inkomen die groter dan een factor 7 is.

  statline.cbs.nl/St…&D3=a&VW=T

  Zoiets geeft
  Bij een stresstest van een bank
  Totaal geen stress.

  De normaalste zaak op aarde 🙂

 181. László says:

  Juan Belmonte: Hoe komt u tot uw stelling dat huurders veel grotere problemen hebben dan woningeigenaren dan wel woningleasers) ?

  Ik kan het niet meer vinden in het saaie stuk. Ik dacht gelezen te hebben dat het om een factor 2.5 a 3 ging, ik zal verder zoeken.
  Eigenlijk geef je het toch zelf al aan, het NIBUD gaat uit van 1.1M risico huishoudens. Jij (via VEH) komt met 517K huiseigenaren en 60% van de huishoudens heeft een koopwoning. Ziekte en WW wordt in veel gevallen nog door NHG gedekt (hebben ze premie voor betaald hoor).

  En ja, de NL heeft over het algemeen een behoudende vorm van financieren (ik was geen makelaar weet je nog). De uitzonderingen komen in de media met huilverhalen.

  En als de rente stijgt en ook nog fors en ook nog straks. Erg veel koffiedik.

  Laten we de piek van Q4 en de dip van Q1 afwachten, daarna vind ik het ook weer spannend. We gaan het zien.

  Met het kopen van een huis neem je een risico, moet de makelaar je daartegen beschermen, jij vindt van wel, ik zal daar nooit op vertrouwen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn handelen.
  Dat er mensen een huis gekocht hebben zonder zich te realiseren dat ze een risico namen en ook nog een risico volle hypotheek afgesloten hebben is in sommige gevallen de mensen niet kwalijk te nemen. Persoonlijk heb ik meer problemen met de tussenpersonen dan de makelaars tijdens het opblazen van de zeepbel, zij verkochten tenslotte het krediet.
  Net als de NHG ga ik er vanuit dat er nog wel wat ellende los zal komen, en hoe harder de rente stijgt hoe langer dat duurt.

  Wat Blok betreft, hij is niet van mijn partij, maar het is een minister zonder portefeuille hoor, geef hem niet te veel eer, hij voert slechts uit en voegt niks toe.

  Nogmaals, Q2 dan wordt het weer spannend en die rente natuurlijk hè.

 182. mafketell says:

  László: en die rente natuurlijk hè

  Nu de banken gezond zijn verklaard gaat ie stijgen natuurlijk, we kunnen niet wachten 🙂

  Ondertussen heeft een BN-er ? ( ken hem niet ) een probleempje http://www.telegraaf.nl/prive/23248833/__Geert_Hoes_verlaagt_prijs_woning__.html

 183. mafketell says:
 184. mafketell says:

  Arme Draghi, in zijn hemd gezet door een vrouw 😉

  Van de twittertjes ….

  Frances Coppola @Frances_Coppola · 8 uur 8 uur geleden

  If you want to know why I think the stress tests are a joke, have a look at this: https://www.eba.europa.eu/documents/10180/669262/2014-04-29_ESRB_Adverse_macroeconomic_scenario_-_specification_and_results_finall_version.pdf

  https://www.eba.europa.eu/documents/10180/669262/2014-04-29_ESRB_Adverse_macroeconomic_scenario_-_specification_and_results_finall_version.pdf

 185. Juan Belmonte says:

  mafketell: Nu de banken gezond zijn verklaard gaat ie stijgen natuurlijk, we kunnen niet wachten

  Ondertussen heeft een BN-er ? ( ken hem niet )een probleempjetelegraaf.nl/prive…_prijs_woning__.html

  Voorbeeld van behoudend gefinancierd 3 ton leasen of lenen op een huis met aankoopprijs 240 k en verkoopprijs 210 k.

  Groter probleem dan een huurachterstand …..

 186. Juan Belmonte says:

  László,

  Gaat niet alleen om aantallen. De impact kan bij gesubsidieerd leasen van een totaal andere orde zijn. Het gaat dan om grotere bedragen, dan doelt Juan op schulden uit wonen en niet op andere vormen van op de pof leven zoals via consumptief krediet grote auto’s en tv schermen aanschaffen

 187. Juan Belmonte says:

  László,

  Een makelaar heeft inderdaad een bewezen vorm van onbetrouwbaarheid, dito voor banken, maar makelleugenaars brallen het zo hard van de torens.

 188. mafketell says:

  Juan Belmonte,

  Het verlies ( 90k + faillissementskosten + ? ) is voor de belastingbetaler Lorenzo ? …..

  De NL heeft een monster gecreëerd …… http://4.bp.blogspot.com/-oSVa-HqXk6s/TpjEi3byyrI/AAAAAAAABSw/PDolycxL6Cg/s1600/MonsterHouse_2_400.jpg

 189. ps says:

  Joris Luijendijk: “Politici zijn marionetten in handen van financiële sector”
  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/10/10/politici-zijn-marionetten-in-handen-van-financiele-sector

 190. a says:

  Nico de Geit:
  ‘Steeds meer huurders lopen het risico de huur niet meer te kunnen betalen omdat ze te weinig inkomsten hebben.’

  telegraaf.nl/dft/g…ngsproblemen___.html

  Haha, de causaliteit die ook verondersteld wordt… huurders kunnen de huur niet meer betalen omdat ze te weinig inkomsten hebben. Dat is altijd waar. Net zoiets als: “hij is overleden omdat zijn hart stopte met kloppen” of “hij heeft de race gewonnen omdat ie als eerste over de finishlijn ging”.

  Ik denk niet zozeer dat de inkomstenkant het probleem is, maar dat de structurele, niet aan economische groei gerelateerde, huurverhogingen het probleem zijn. Als je de grootste kostenpost voor de, over het algemeen, armste huishoudens draconisch verhoogt in een tijdsbestek van een paar jaar dan is dat een garantie op 2 dingen: 1. betalingsproblemen bij die huishoudens en 2. fors afnemende consumptie (omdat arme huishoudens vrijwel elke euro die ze binnen krijgen consumeren en nu dus fors minder kunnen consumeren).

 191. Steven says:

  a,

  YEP ;). En het is natuurlijk gewoon zot om de huren vanaf overheidswege boven inflatie te laten stijgen nadat de huizenprijzen met 20 procent zijn gedaald.

  (vergelijk het met autohuren of zo: een nieuwe Volkswagen Golf zakt 20 procent in prijs, maar je moet als je hem huurt er wel elk jaar 5 procent meer voor betalen..(??)

 192. Steven says:

  banken staan overigens nu alweer in de min op de aandelenbeurs. (weinigen nemen die stresstest dus echt serieus)

 193. Apekool says:

  László:
  […]
  Met het kopen van een huis neem je een risico, moet de makelaar je daartegen beschermen, jij vindt van wel, ik zal daar nooit op vertrouwen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn handelen.

  De makelaar is een verkoper, daarvan mag je niets verwachten.

  In een gezonde markt zou je echter automatisch bescherming van de geldverstrekker (bank) moeten krijgen, die heeft namelijk een groot belang dat je daadwerkelijk de volledige periode rente en aflossing kan betalen.

  In Nederland is het inderdaad anders, hier heb je NHG ‘bescherming’ en banken die zich met belastinggeld gedekt weten, die krijgen hun geld dus in alle gevallen terug en kunnen daardoor onverantwoord veel uitlenen.

  Over aflossingsvrije hypotheken i.c.m. HRA zal ik het maar niet meer hebben, maar die ontwrichting suddert ook nog een aantal jaren door.

 194. Steven says:

  Apekool,

  Volgens mij kan je een makelaars “cursus” zelfs volgen met alleen lagere school.. http://www.ipd-opleidingen.nl/index.php?id=aanm&s=prak&id_opl=70&id_richting=2&id_tab=71&naamTab=Aanmelden

  Dat ging dus ook in Amerika helemaal fout een jaartje of 7 geleden. (correct me if I am wrong)

 195. Adamus says:

  Steven:
  a,

  YEP ;). En het is natuurlijk gewoon zot om de huren vanaf overheidswege boven inflatie te laten stijgen nadat de huizenprijzen met 20 procent zijn gedaald.

  (vergelijk het met autohuren of zo: een nieuwe Volkswagen Golf zakt 20 procent in prijs, maar je moet als je hem huurt er wel elk jaar 5 procent meer voor betalen..(??)

  In een auto mag je niet wonen.

 196. Adamus says:

  mafketell:
  Adamus,

  Slecht groene kool jaar ?

  Fiscaal ben ik een risicofactor: te weinig contant verkocht. t Is niet goed of het deugt niet 😉

 197. Steven says:

  Adamus,

  Helaas niet. Maar als ze de huurprijzen blijven verhogen met +/- 5 procent per jaar dan koop ik wel een goedkope Camper.. 😉 Denken ze nou echt dat ze huurders als mij in een dure leen-hut krijgen?

 198. Adamus says:

  Frans:
  Zo, de poppenkast van de strestest hebben we ook weer gehad! Dan maar wachten welke goed geteste bank na enkele weken gaat omvallen!

  Was het heftig? Wellink maakte zich vorige week al nergens druk over. En Engelen maar blazen over ‘elite’ 😉

 199. Adamus says:

  ps:
  mafketell,

  Pas op! Stresstesten zijn slecht voor je rug!
  davegranlund.com/c…k-stress-tst-web.jpg

  Na de bijstandsmoeder nu ook nog een bank op de rug.

 200. Adamus says:

  a,

  Ik kan iedereen adviseren om de consumentenuitgaven drastisch terug te schroeven. Aan de winkelleegstand lukt dat al aardig.

  http://Www.theminimalists.com

 201. ps says:

  Adamus,

  En daarom zullen we dit steeds vaker gaan zien:
  http://www.nrcnext.nl/files/2010/08/kevin-cyr-480×318.jpg

 202. Nico de Geit says:

  Steven: dan koop ik wel een goedkope Camper

  Is niet comfortabel en zeker niet goedkoper. Je moet immers ergens staan, je moet water, gas en elektra ergens vandaan halen, enz.

  Goedkoper is het om illegaal in bedrijfsruimte te wonen. Een (of twee) garagebox(en) ombouwen tot miniwoning kan, maar mag absoluut niet.

 203. Steven says:

  Nico de Geit,

  nou ja.. in ieder geval heeft het verhogen van huren niet zo veel zin als de huizenprijzen dalen. (paar jonge starters zullen er wel in trappen, maar iemand van bijna vijftig zoals ik niet)

 204. Steven says:

  puts op de banken even verkocht (had er voor 400 euro): even wat herstel afwachten en ik koop ze weer terug.

 205. Steven says:

  heb de helft maar weer terug gekocht; het herstelt niet. 😉 (maar ik ben maar weer off: optiehandel heeft uiteindelijk niet veel met de huizenmarkt te maken al is alles wel verweven)

 206. Apekool says:

  Steven:
  Apekool,
  Volgens mij kan je een makelaars “cursus” zelfs volgen met alleen lagere school.. ipd-opleidingen.nl…38;naamTab=Aanmelden

  In mijn studententijd (lang geleden toen de aarde nog gewoon plat was) heb ik als surveillant rondgelopen bij NVM ‘examens’ – het niveau was tweede klas VMBO.

  Of zoals Theo Maassen het ooit omschreef: LTS zwakstroom ~2:00

 207. Adamus says:

  ps:
  Adamus,

  En daarom zullen we dit steeds vaker gaan zien:
  nrcnext.nl/files/2…cyr-480×318.jpg

  Slakkengangetje met tinyhome.

 208. Adamus says:

  Steven:
  heb de helft maar weer terug gekocht; het herstelt niet. (maar ik ben maar weer off: optiehandel heeft uiteindelijk niet veel met de huizenmarkt te maken al is alles wel verweven)

  Banken zijn vanaf nu mentaal genationaliseerd. Technische plusje bij Rabo daartegen kan vanLanschot worden weggestreept. Klantjes van Triodos mogen deel van hun land niet meer verkopen om hypotheekvrij te worden. Opgepimpte boekhoudingen. Elkaar en ons besodemieteren als businesscase.

 209. Adamus says:

  Steven:
  Adamus,

  Helaas niet. Maar als ze de huurprijzen blijven verhogen met +/- 5 procent per jaar dan koop ik wel een goedkope Camper.. Denken ze nou echt dat ze huurders als mij in een dure leen-hut krijgen?

  Zit je nog met een woonadres. Ik mag ook niet in mijn schuur wonen hoor.

 210. Adamus says:

  Nico de Geit: Is niet comfortabel en zeker niet goedkoper. Je moet immers ergens staan, je moet water, gas en elektra ergens vandaan halen, enz.

  Goedkoper is het om illegaal in bedrijfsruimte te wonen. Een (of twee) garagebox(en) ombouwen tot miniwoning kan, maar mag absoluut niet.

  Je verrader slaapt nooit 😉 het kan zomaar een boer zijn die de nsb’er speelt -en zelf wel recht denkt te hebben op een deel van de 52 miljard EU subsidie…..

 211. ps says:

  Adamus,

  Lekker ontstressen na zo’n stresstest, toch?

 212. Adamus says:

  mafketell:
  Juan Belmonte,

  Het verlies ( 90k + faillissementskosten + ? ) is voor de belastingbetaler Lorenzo ?…..

  De NL heeft een monster gecreëerd ……4.bp.blogspot.com/…nsterHouse_2_400.jpg

  Moet van eigen vermogen worden afgeboekt volgens de regels.

 213. Adamus says:

  Steven:
  Apekool,

  Volgens mij kan je een makelaars “cursus” zelfs volgen met alleen lagere school.. ipd-opleidingen.nl…38;naamTab=Aanmelden

  Dat ging dus ook in Amerika helemaal fout een jaartje of 7 geleden. (correct me if I am wrong)

  BeroepsBegeleidendOnderwijs? Of is het gewoon particulier, zoiets als Nima A of opleiding tot coupeuse?

 214. Frans says:

  ps:
  Apekool,

  Ook humor:
  telegraaf.nl/dft/n…omie_versnelt__.html

  Ik luister liever naar Kees de Kort in plaats van de ABNAMRO inderdaad! 🙂

 215. Frans says:

  OMG onder welke rots heeft Ben Steinebach, hoofd aandelenresearch bij ABN Amro Mees Pierson gelegen?

  “De Amerikaanse Fed zal vermoedelijk het opkoopprogramma van staatsobligaties beëindigen, stelt de bank”

 216. Frans says:

  En straks allemaal in koor roepen: “Dat hadden we niet zien aankomen”.

 217. Frans says:

  “ABN Amro verwacht geen opkoopprogramma van staatsobligaties door centrale banken, zoals in de Verenigde Staten. De rente is in de eurozone al uitzonderlijk laag.”

  Een fraai staaltje redeneren!!
  Als je het goed leest is de enige mogelijke vertaling dat deze zin louter is geformuleerd vanuit manipulatie van de rente van de staatsobligaties!!

  Vanuit een hele andere insteek, de insteek die ik heb, is het totale onzin: JUIST omdat de rente laag is op deze obligaties, naar beneden gemanipuleerd, en overeind gehouden door derivaten (rente derivaten) betekent dit dat er een ongelofelijke obligatie bubbel is die op enig moment moet gaan knappen, waardoor het dus onaantrekkelijk is om deze obligaties te kopen, dus de USfed maar ook de ECB MOETEN WEL staatsobligaties blijven opkopen. Ze hebben niet anders gedaan afgelopen maanden, jaren, en je moet totaal imbeciel zijn om te denken dat het mogelijk is dit te stoppen.
  Wat er ook niet bij wordt verteld is dat de USfed waarschijnlijk vele 10-tallen zo niet 100 tallen miljard per maand in het oplossen van de problemen op de derivatenmarkt.
  Allemaal smoke and mirrors. Je zou verwachten dat een deskundige van de ABNAMRO dit zou weten. In dat geval is het gewoon puur liegen, in het andere geval is het een grote randdebiel.
  Ik houd het op het eerste: gewoon weer een akelig mannetje wat meedoet aan het grote toneelspel.
  Varkens zijn het!

 218. Frans says:

  Hoeren van het grote geld!

 219. Frans says:

  O.K. Martin Armstrong on stress test:

  ECB Stress Test totally Bogus

  http://armstrongeconomics.com/2014/10/26/ecb-stress-test-totally-bogus/

 220. dr.t says:

  Frans:
  Hoeren van het grote geld!

  Haha alleen jammer dat het niet gebeurd op de schaal zoals in de VS, dan hadden we dit gezeur niet gehad.

 221. dr.t says:

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3776895/2014/10/27/Amsterdam-na-Dubai-s-werelds-beste-stad-om-te-werken.dhtml

  Ha en als een van de redenen wordt genoemd de lage woonlasten i.v.m. andere wereldsteden als Parijs etc.

  Mijn avond kan niet meer stuk.

 222. dr.t says:

  Toelichting amsterdam is na Dubai gekozen als de meest aantrekkelijke stad om in te werken en te leven.

 223. Steven says:

  dr.t,

  de moeilijkheid.. is dus: wat gaat er na al dat domme ge-opkoop gebeuren: ik weet het niet…

 224. Steven says:

  dr.t,

  de moeilijkheid.. is dus: wat gaat er na al dat domme ge-opkoop gebeuren: ik weet het niet…

 225. Steven says:

  sorry. dubbel.. 😉

 226. dr.t says:

  Men hoopt dat banken dan weer toekomen aan kredietverstrekking aan bedrijven, hetgeen de economische groei zal aanjagen.

 227. bankschroef says:

  256 “Men”… aha, die namenlijst aan het begin vh boek.
  //
  “Misschien moeten burgers iets doen?
  ‘Het eerste wat ze moeten doen, is boos worden. Doe het nu. Word boos! Als je het nu niet doet, is het straks te laat. Er zijn meer manieren om dat te uiten dan via de formele politiek. Mensen zouden massaclaims tegen banken kunnen indienen, nieuwe partijen oprichten, met de voeten stemmen door de grote banken te verlaten. Als dat op grote schaal gebeurt, zal het zeker effect hebben.’
  De oproep is: kom uit die leunstoel. Dit is het moment om iets te doen. Laat je niet afleiden door Zwarte Piet of allerlei andere kwesties. Dit is op dit moment dé kwestie.’
  //////
  Uit een interview met Engelen.
  //////
  Ik blijf toch wel ongelofelijk benieuwd naar hoe en wanneer “men” in het geroemde poldermodel middels de VOC mentaliteit die 1000.000.000.000,- (Ernst&Young) hypotheekschuld gaat oplossen.
  http://www.banken.nl/nieuws/571/ernst-young-huizenprijzen-kunnen-met-30-dalen
  Nee mensen, de elite heeft het, uiteraard zonder het zelf echt te willen, dat wil ik nog wel geloven, voor elkaar gekregen in 15 jaar tijd midden- en lageklasse Nederland geheel naar de economische kloten te laten gaan.
  Een Japanner zou nog voor de camera excuses aanbieden, snikkend en buigend, maar nee, ‘men’ op de bedoelde namenlijst van v Engelen dekt elkaar af en maakt zich door het verstrijken der jaren stilletjes uit de voeten met ongetwijfeld een goed gevulde achterzak, huisje hier en daar, aftrekje, optrekje. Maar…. het is toch goed dat er nu schuldigen zijn aangewezen voor het walgelijkste ‘gratis’ geldfeest allertijden.

 228. mafketell says:

  bankschroef: aha, die namenlijst aan het begin vh boek.

  Wie heeft het boek al …..

  Vraagje, staat Prof.Dr.M.Francke ook op de lijst ? 🙂

  Casametrie: de kunst van het modelleren en het voorspellen van de schulden die op de huizen rusten, waardoor die eeuwig door kunnen stijgen …… die Prof. bedoel ik ……..

 229. Juan Belmonte says:

  mafketell,

  Bij schaduwleven met invloed destijds (2008) zit Juan meer te denken aan prof dr lans Bovenberg en prof dr Arnaud boot, de mannen van de NHG naar 11 maal jan modaal.

 230. Juan Belmonte says:

  Schaduwleven = schaduwelite

 231. mafketell says:

  mafketell,

  2014 en vermogen vanaf pagina 66

 232. dr.t says:

  bankschroef,

  Bankschroef, met een bericht uit 2011 “de huizenprijzen kunnen met dertig procent dalen ” maak je me niet meer bang. En volgens mij bestaat het Mkb nog in NL…..

 233. Juan Belmonte says:

  mafketell,

  In 2012 bedroeg het besteedbare inkomen van huishoudens gemiddeld
  33,2 duizend euro. Wanneer rekening wordt gehouden met de inflatie en het steeds kleiner worden van huishoudens had een doorsnee-huishouden daarmee 15 procent meer te besteden dan begin jaren negentig

  In diezelfde periode is de totale hypotheekschuld van 100 miljard naar 600 miljard gegaan.

  Gevalletje vergeten 🙂

 234. Juan Belmonte says:

  Maar dat laatste is zonder inflatie……

  Zal een enorm verschil maken 🙂

 235. ps says:

  Frans,

  Het gaat weer goed in de VS!
  http://media.cagle.com/77/2014/10/23/155307_600.jpg

  Q(osmetische) E(llende) gaat hem helemaal worden, ook in NL!
  http://www.luckymedia.nl/luckytv/2014/10/onherkenbaar/

 236. ps says:

  bankschroef,

  De elite? Jacobse & Van Es zal je bedoelen!
  http://www.youtube.com/watch?v=jJbBrvVcQ2A

 237. mafketell says:
 238. Steven says:

  ps,

  euro bingo?? ha ha. wist niet dat toen al de naam euro bekent was. (geinig filmpje)

 239. Nico de Geit says:

  dr.t:
  Toelichtingamsterdam is na Dubai gekozen als de meest aantrekkelijke stad om in te werken en te leven.

  Door wie?!

 240. dr.t says:

  Druk op de link in mijn bericht daarvoor en je komt er vanzelf achter.

 241. lorenzo says:

  Apekool: László:
  […]
  Met het kopen van een huis neem je een risico, moet de makelaar je daartegen beschermen, jij vindt van wel, ik zal daar nooit op vertrouwen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn handelen.

  Nee hoor .

 242. lorenzo says:

  Apekool: De makelaar is een verkoper, daarvan mag je niets verwachten.

  Zeker te typeren als VMBO niveau ….

 243. lorenzo says:

  mafketell: Gemeenten zitten diep in de schulden …..( nou ja zeg, als je de rente niet eens meer betalen kan ) …….

  Je is jij dus , om bovenstaand niveau even te ontspringen .

 244. lorenzo says:

  nou , na enig corrigerend werk nu weer zelf aan het werk (tijd is ..) , maar doe het met liefde .

 245. Realiteitscoach JPA says:

  De geldlust en de hebzucht heeft het gewonnen van de werkelijkheid onder de mensen. (zowel van de gever als van de nemer) Natuurlijk zijn de te hoge hypotheekschulden en de “oude leencapaciteit” (8 a 9 keer bruto gezamenlijke inkomen) een doodsteek voor de huizenmarkt. Met het aanbieden van de momenteel extreem lage rente’s los je het probleem maar deels (koopmarkt) en tijdelijk op….. (oversluiten voor wie kan, helaas niet de groep die het nodig heeft) De (huizen)zeepbel ontploft ergens in 2015. We moeten niet 1 stap terug, maar in leefstijl minimaal 5 stappen terug. De welvaart van de afgelopen jaren is minimaal 10/ 15 jaren vooruit gefinancierd… dus moeten we de komende jaren wat meer geduld hebben met kopen. #allesgaatdoordehelft en dat is maar goed ook… Ff met beide benen op de de grond staan zal de mensheid in z’n algemeen goed doen. Noem het maar Rust & Vrede. Dat is de basis.

 246. dr.t says:

  Natuurlijk zijn de te hoge hypotheekschulden en de “oude leencapaciteit” (8 a 9 keer bruto gezamenlijke inkomen).

  Zou dat echt het gemiddelde zijn waar tegen geleend werd? Het is makkelijk om dat te roepen en het zal wel eens zijn voorgekomen. Maar gold dat structureel voor de meeste kopers, ik geloof er geen biet van.

  De helft er nog eens af in prijs… ik vrees dat je nog even zult blijven huren, al heb ik van de meesten hier het idee dat ze uit principe niet willen en vaak ook niet kunnen kopen. En dan van iedere slecht nieuws bericht in de krant blij opspringen, omdat ze het zo goed gedaan hebben. Dat is pas echt armoedig.

 247. ps says:

  Realiteitscoach JPA,

  “#allesgaatdoordehelft” Zo is het!

  Behalve bij de NL banken, die het nog steeds niet begrijpen of willen begrijpen wat er de komende decennia staat te gebeuren 🙂
  http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2073200/bank-gaat-niet-akkoord-met-bod-op-loterijvilla.htm#.VE91nxbOXO0

 248. dr.t says:

  Tja in Winterswijk, het zal er vast storm lopen voor een woning, exemplarisch hoor. Leuk gevonden PS, als onderbouwing werkt het niet.

 249. dr.t says:

  Zelfs gratis zou ik niet in een dergelijk woning, zie afbeelding, willen wonen. http://nos.nl/artikel/576564-sociale-huur-voor-meer-mensen.html

 250. a says:

  Steven:
  wallstreet probeert toppen te halen die er echt niet meer zijn: vanaf hier naar beneden (bitte)

  De Dow Jones kan nog makkelijk verdubbelen vanaf hier, gemeten in dollars dan.

  mafketell:
  We hebben recht op deflatie,
  maar we krijgen het niet.

  En waar blijft de jaarlijkse huurverlaging ? Nou die komt voorlopig niet duzzzzzz ……… Mises heeft gelijk, tot nu toe in elk geval

  Onze Overheid creëert nu ‘valse’ inflatie, en verergert daarmee de crisis ( zie linkje van krullebol hieronder ),over de dol dwaze jaren van een overheid …….redeloos, radeloos, reddeloos

  rtlnieuws.nl/econo…ing-verergert-crisis

  Yes… prijsinflatie zonder looninflatie is natuurlijk killing voor de bestedingen. Één ding is zeker: prijsinflatie zonder looninflatie is eindig.

  Nico de Geit: Wat ik mis in het stukje is WAAROM er deflatie is. Dat zal wel te maken hebben met minder kredietverstrekking en minder geld uit het niets, dus steeds minder geld.

  Meer vraag naar geld maar een achterblijvend aanbod. Dan zou je verwachten dat de rente omhoog gaat, maar dat gebeurt niet. De rente wordt kunstmatig laag gehouden.

  Juist andersom. Particulieren hebben enorme schulden en laten het geld niet rollen, maar wenden het aan voor schuldafbouw / rentebetaling. Gevolg is dat de omloopsnelheid van geld enorm afgenomen is. Marktpartijen (bedrijfsleven) zien daarom nauwelijks renderende investeringsmogelijkheden (zeker in het Westen) waardoor er weinig vraag naar geld is. Het aanbod is, dankzij de centrale banken, schier eindeloos. Ziehier waarom de rente bijna 0 is.

 251. a says:

  László: Loondaling door deflatie zie ik nog niet gebeuren, de mensen houden dus geld over om hun leningen af te betalen (pun intended).

  Die loondaling zie ik wel, je moet hem alleen wel willen zien. Vormen van loondaling die grootschalig voorkomen:
  – Enorme toename van ZZPers die tegen minimale vergoedingen hun diensten aanbieden.
  – Starters op de arbeidsmarkt starten nu tegen lagere lonen dan 6/7 jaar geleden.
  – Het brutoloon mag dan volgens het CBS overeind gebleven zijn, het nettoloon is dat zeer zeker niet. Denk aan o.a. hogere pensioenpremies, hoger IB tarief, minder aftrekposten, afschaffen spaarloon/levensloop, e.d. Dat nog even los van het feit dat er ook buiten box 1 nog tal van belastingen verhoogd zijn.

  Dus ja, de mensen die een vast contract hebben krijgen vaak nog wel een beperkte jaarlijkse loonsverhoging, maar als je de cijfers écht analyseert en iets verder kijkt dan de headline dan zijn er genoeg tekenen die op loondeflatie duiden.

 252. Cynicus economicus says:

  mafketell: Wie heeft het boek al …..

  Vraagje, staat Prof.Dr.M.Francke ook op de lijst ?

  Francke en Taco van Hoek staat niet op de lijst; worden sowieso door niemand serieus genomen.

  Van de spraakmakende economen staan op de lijst:

  Barbera Baarsma, Arnoud Boot, Dolf v.d Brink, Eijffinger, Kavelaars, Teulings, Sweder v Wijnbergen.

  Prominenten niet op de lijst: Bas Jacobs, Rick vd Ploeg, Cars Hommes.

 253. a says:

  mafketell:
  Negatieve Euribor ?

  homefinance.nl/alg…formatie/euribor.asp

  Lorenzo u heeft gelijknu 0.012% 1 maands renteen ik betaal nu 2.8%=lekker winstje voor de Rabo …….

  Een vergelijking die vooral duidelijk maakt dat je het verschil tussen kortlopende en langlopende financiering niet kent.

  Nico de Geit: Wie wil er nog te groot wonen, giga onderhoud, giga stookkosten, giga waardedaling, giga belasting of rente, enz.
  Blijkbaar is ca. 100m2 woonoppervlakte genoeg voor de meeste mensen.

  Precies. Tel daarbij op alle onzekerheden die er op je af komen (pensioen, baanzekerheid, zorgkosten, e.d.) en je zou wel gek zijn om al je kruit te verschieten door een veel te duur huis te kopen. Wij hebben recent een huis gekocht met een hypotheek ter hoogte van 25% van onze leencapaciteit. Slaapt heerlijk kan ik je vertellen. Zou ik nooit een groot huis willen kopen? Zeker wel, maar niet tegen deze prijzen en niet tegen de huidige gemiddelde staat van onderhoud (incl. isolatiewaarden). Overal is markt voor… mits tegen de juiste prijs.

 254. a says:

  László: En nee, dat gaat in NL niet gebeuren. Huurverhogingen worden per wet geregeld en voor neipende gevallen hebben we huursubsidie.

  Vind je dat zelf niet eng en buitengewoon onwenselijk klinken?

  László: Of je hebt het niet gelezen of je hebt het niet begrepen. De problemen van de huiseigenaren/hypotheekgevers zijn een schijntje van die van de huurders. En wie leeft er volgens jou nu op de pof?

  Het grote verschil is dat de problemen van huiseigenaren die het niet meer kunnen betalen overslaan op de balansen van de banken, omdat zij schulden van tienduizenden euro’s achterlaten. Een huurder die niet meer betaalt knikker je zijn huis uit en laat hooguit een schuld van enkele duizenden euro’s na.

 255. a says:

  mafketell: ‘ Volgens de laatste kadastergegevens zijn de laatste 3 maanden op rij de huizenprijzen met 1600 euro per maand gedaald dus gezakt .!!!!

  Niet volgens mijn kadaster. Heb je hier ook een bron van?

  László: De koper/lener neemt en draagt het risico, in NL gaat dat goed

  Dat gaat de laatste jaren alleen op voor ongeveer 20% van de kopers. De overige 80% heeft via de NHG met bijbehorende staatsgarantie het risico bij de belastingbetaler neergelegd.

  mafketell: Er moet en er zal voor een gezonde economie nog echt 50% vanaf nu eraf moeten….en dat gaat dus nog gebeuren.

  Volledig niet onderbouwd en uit de lucht gegrepen. Je quote hier iemand die een reactie geeft op een artikel op dft?

  László: En ja, de NL heeft over het algemeen een behoudende vorm van financieren

  Dit kun je echt niet met droge ogen beweren. Ik ben veel in het buitenland geweest en heb met veel verschillende mensen gesproken hierover. Zonder uitzondering slaat men stijl achterover van de wijze waarop wij hier hypotheken verstrekken. Het énige wat je wel kan staven is dat er kritisch naar het inkomen en de maandelijkse betaalbaarheid wordt gekeken (zie hier het relatief laag aantal wanbetalingen). Dat is echter totaal iets anders dan ‘behoudend gefinancierd’.

 256. a says:

  Adamus:
  a,

  Ik kan iedereen adviseren om de consumentenuitgaven drastisch terug te schroeven. Aan de winkelleegstandlukt dat al aardig.

  http://Www.theminimalists.com

  Winkelleegstand is niet alleen aan minder consumentenuitgaven te wijten, maar ook nog eens aan toenemende online verkopen.

  Wat mij opvalt aan de uitgaven van mensen is dat er veel geld wordt uitgegeven aan zaken die niet echt iets toevoegen. Ikzelf geef nu ongeveer net zoveel (eerlijk is eerlijk, ietsje meer) uit als 5 jaar geleden, terwijl mijn netto inkomen in die periode is verdubbeld. Ik kocht toen wat ik nodig had en waar ik waarde aan hechtte en dat doe ik nu nog steeds. Bij velen in mijn omgeving zie ik dat de uitgaven gewoon meegroeien met de inkomsten en niet afhankelijk zijn van werkelijke behoefte. Men lijkt uit te geven “omdat het kan”.

  Mijn tip zou zijn: ontdek wat je echt gelukkig maakt en geef daar je geld aan uit. Dom overconsumeren is net zo jammer als rijk sterven. In beide gevallen heb je veel uren gewerkt zonder dat je daar “geluk” voor terug hebt gehad.

 257. a says:

  dr.t:
  Toelichtingamsterdam is na Dubai gekozen als de meest aantrekkelijke stad om in te werken en te leven.

  Als je ooit in Dubai hebt gewoond (verboden alcohol te drinken in het openbaar, teringdruk verkeer, 2/3e van het jaar is het buiten niet uit te houden vanwege 40-50 graden, continue keelpijn van de nonstop airco’s, geen historisch centrum, verboden seks te hebben op het strand 😛 enz.) dan weet je hoe serieus je dit lijstje moet nemen.

  dr.t:
  Men hoopt dat banken dan weer toekomen aan kredietverstrekking aan bedrijven, hetgeen de economische groei zal aanjagen.

  Wat aantoonbaar vette bullshit is, omdat het bedrijfsleven uitpuilt van de cash, massaal eigen aandelen inkoopt en nog nooit zo goedkoop geld uit de markt kon trekken via obligaties met ultralage rentes. Kredietverlening is dus geen enkel probleem voor het bedrijfsleven, gebrek aan investeringsmogelijkheden voor het overschot aan geld door de erbarmelijke staat van de economie is wel een probleem.

 258. lorenzo says:

  a: Een vergelijking die vooral duidelijk maakt dat je het verschil tussen kortlopende en langlopende financiering niet kent.

  Met een winstmarge die nu oploopt tot 2.2 procent een niet zo gekke kijk van mafketel.

 259. Maria says:

  Voorbeeld uit de praktijk:

  Vorig jaar een appartement verhuurd, net onder de huurtoeslaggrens. Huurder krijgt op basis van haar inkomen ca. 250,= euro huurtoeslag. Kwam haar afgelopen zondag tegen en ze moest me even spreken. Het wonen beviel haar uitermate maar ze vond dat ze voor hetgeen dat ze kreeg teveel huur moest betalen en wilde een gesprek aangaan met de verhuurster.

  Die verhuurster, particuliere investeerder, rekent alleen met rendementen, dus ik gaf haar weinig kans op een huurverlaging. Haar andere optie was een salaris verhoging, een auto van de zaak had ze al gekregen.

  Probleempje: hoeveel moet je bruto meer verdienen om 250,= euro netto huurtoeslag te compenseren en ook nog iets extra’s over te houden.

  Gek land, Nederland. Meer werken heeft geen zin want dat kost je geld!

  Die hele huurtoeslag is zo ondertussen verworden wat de HRA ook is, subsidie voor investeerders c.q. banken.

  Het hele huurbedrag gaat naar de verhuurder, het hele rentebedrag gaat naar de bank en de toeslagen en de renteaftrek wordt opgebracht door de overheid/belastingbetaler/jij dus!!

 260. Maria says:

  Nog een voorbeeld van het gekke Nederland:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/10/hybridesubsidie_kost_160000_eu.html

  Toevallig ken ik iemand die een Porsche Panemera hybride rijdt en iemand die een BMW I8 plug-in hybride heeft.

  Ik gun het ze van harte, ze hebben altijd hard gewerkt en veel verdiend, de vraag is alleen of hier nu zoveel belasting geld naar toe moet?

  Gek land, dat Nederland.
  De luxe die we kenden in de vorm van bejaardenhuizen is niet meer, we spenderen nu overheidsgelden (de overheid dat ben jij!!) in de vorm van hybride luxe artikelen.

  Gek land, dat Nederland!!

 261. Maria says:

  En tot slot ook waard om te delen, de bankentest:

  http://www.ftm.nl/column/een-stresstest-waar-je-niet-gestrest-van-geraakt/

 262. Frans says:

  WOW! GOED!! Ook over huizenmarkt.
  http://www.youtube.com/watch?v=HCgUaWGYWXQ#t=248

  ff wachten met weg zappen: het betere na een paar minuten!

 263. Frans says:

  Maria:
  En tot slot ook waard om te delen, de bankentest:

  ftm.nl/column/een-…estrest-van-geraakt/

  Goed artikel, de moeite om het even door te lezen! 🙂

  Natuurlijk wordt er zo’n beetje bevestigd wat ik al eerder riep.

 264. mafketell says:

  ‘Om bouwsparen te stimuleren wil het CDA een rentepremie in het vooruitzicht stellen.’

  http://www.nu.nl/politiek/3914894/cda-wil-meer-spaarzin-aspirant-huizenkopers.html

 265. mafketell says:

  a: Volledig niet onderbouwd en uit de lucht gegrepen. Je quote hier iemand die een reactie geeft op een artikel op dft?

  a: Niet volgens mijn kadaster. Heb je hier ook een bron van?

  Yep beiden van het off-line dft huizenmarkt draadje 😉

  a: Een vergelijking die vooral duidelijk maakt dat je het verschil tussen kortlopende en langlopende financiering niet kent.

  Oh jee, de Euribor en de Kapitaalmarktrente door elkaar gehaald, dat is niet zo fraai, een verschilletje van 0.01 en 1%, oef ……. ben en blijf maar een leek hoor :-), maar wel blijven lachen …….. http://jamaicapoliticaleconomy.files.wordpress.com/2014/09/economix_143-edit.jpg

 266. mafketell says:

  mafketell: off-line

  Moet zijn off-balance, het draadje zelf is alive and kicking ……. en zóóó leuk 🙂

 267. Frans says:

  Het zal !)@_@U# weer niet eens zo zijn…
  Ze blijven godomme van alles verzinnen om de banken te spekken en de woningmarkt overeind te houden. Het ene konijn na het andere konijn wordt uit de hoge hoed getoverd: doodmoe wordt ik ervan….
  D66: Restschuldfonds goed voor doorstroming woningmarkt
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/d66-restschuldfonds-goed-voor-doorstroming-woningmarkt

  Kun je dus gewoon met een restschuld een nieuwe hypotheek nemen. Met andere woorden: je koopt bijvoorbeeld een huis van 250.000 Euro, maar zit ook nog voor 30.000 Euro in het schip, dus nieuwe situatie is bijna gelijk aan een hypotheek van 280.000 euro op een huis met een waarde van 250.000 Euro………..

 268. Heinz says:

  Verhuurdersheffing al weer op de schop. Weer een gat in de begroting 😉
  Nu nog de huurverhogingen…. Die economie wil maar niet starten…
  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/29/kabinet-verhuurdersheffing-voor-bouw-nieuwe-huurwoningen-moet-verdwijnen/

 269. Heinz says:

  Frans,

  Is een andere vorm van starterslening, nu voor onderwaterhuishoudens. Weer een manier om mensen te verlokken nog meer schuld op zich te nemen als verantwoord is.

 270. Heinz says:

  Wanneer gaan we in nederland begrijpen dat lagere woningprijzen de oplossing is en niet het aan het infuus blijven leggen van de hoge prijzen.

 271. mafketell says:

  Franzel

  de NL voor uw persoonlijke

  HUIZENMARKT QE

  Nikx meer of nikx minder

  Geen QE …… and we pay a teribbile price, ( zie bovenstaand stuk ) dan gaat alles door de helft ( mooi gevonden ) …….

  We zitten gevangen in een QE spiraal …….

 272. Frans says:

  mafketell: de NL voor uw persoonlijke
  HUIZENMARKT QE

  Precies! klopt helemaal!

 273. Frans says:

  Heinz: Wanneer gaan we in nederland begrijpen dat lagere woningprijzen de oplossing is en niet het aan het infuus blijven leggen van de hoge prijzen.

  Ten eerste: uit mijn hart gegrepen, ten tweede: oplossing voor wie? Niet voor de banken, dus dan weet je het wel….

 274. Frans says:

  Nederland en Europa lopen als een schoothondje aan de leiband van de US. Pas als ze gaan kiezn voor de BRICS gaan de hazen anders lopen….

 275. Frans says:

  Zelfs nu de MH17 met medeweten en goedkeuren van de US uit de lucht is geschoten blijven die zionistische cocksuckers nog achter de US aanlopen.

 276. mafketell says:

  voor ps 🙂

  http://blog.hedgeequities.com/wp-content/uploads/2011/06/financial-crisis.jpg

  Vraag me af waarom al die gekke QE maatregelen ineens nodig zijn, de huizenmarkt is toch weer booming ?

  Run op NHG-hypotheken door aantrekkende huizenmarkt 2/10

  ‘Vertrouwen huizenmarkt hoger dan voor de crisis’ 30/9

  Huizenmarkt is weer TOP 1/10

  Topdrukte op huizenmarkt en recordaantal bezichtigingen 1/10

  Huizenmarkt omgeving Zutphen trekt aan 9/10

  Etc.

 277. mafketell says:

  Proest, 6 jaar na de crisis http://kassa.vara.nl/uploads/tx_varakassanews/kassa_kartoen_voorbij.jpg

  Het nieuwe Nederland

  Sparen om je hypotheek boven de waterlijn te houden ……..

  Van de twittertjes 🙂

 278. mafketell says:
 279. lorenzo says:

  Heinz: Wanneer gaan we in nederland begrijpen dat lagere woningprijzen de oplossing is en niet het aan het infuus blijven leggen van de hoge prijzen.

  We zijn immens rijk , kunnen ons die situatie veroorloven . Nog jaren schat ik in….

 280. lorenzo says:

  Zolang de geitjes in koor blijven oreren dat de hypotheekrente zo lakker laag staat hebben we in de kern nog geen besef van onze rijkdom .
  We kunnen het ons veroorloven namelijk , in grote meerderheid .

 281. lorenzo says:

  ..we massaal in dit land aan spierzwakte lijden (leiden) en op electrische fietsen (…) ons voortbewegen …..
  Genieten !

 282. lorenzo says:

  mafketell: Vraag me af waarom al die gekke QE maatregelen ineens nodig zijn, de huizenmarkt is toch weer booming ?

  1. eerste levensbehoefte
  2. hyporente staat laag (..)
  3. prijs van een woning niet primair van belang.
  4. alternatief is er niet ( in syrie is er oorlog..).
  5. indien problemen , aanspraak op ons solidariteits gevoel.

  6, 7 , 8 …wat is nu het probleem ?

 283. lorenzo says:

  9 en aanvullend op 5 : fonds in de maak voor mensen die graag de grootste woning willden van de familie maar het nu even tegen zit.
  Ik heb hier eerder geroepen , blijf zitten waar u zit , u wordt geschoren , hulp is onderweg . Laat de rest maar huren….

 284. erik(trolnogimmerhier) says:

  Frans: Mooi, zoals ik al veel langer heb geroepen, eerst worden de starters geholpen en nu worden de doorstromers geholpen. En dit gaat net zo lang door tot het treintje gewoon verder loopt. Kom er maar in Snorkelmans!!

 285. erik(trolnogimmerhier) says:

  En dit gaat ECHT helpen hoor let maar op!!!

 286. ps says:

  mafketell,

  Gelooft u de overheid, de banken en de makelaars nou nog steeds??

 287. Steven says:

  Wat je met die restschuldleningen waarschijnlijk krijgt is dat de mensen die het diepst onderwater staan WEER een nieuw huis kopen en waarschijnlijk nog meer schulden krijgen. Soort subsidie op dom-huizenkopen. En de kamer stemt er gewoon mee in: mafk.oten

  goed voor de doorstroming.. : Er zijn huizen zat, maar ze zijn gewoon nog steeds te duur.

 288. Adamus says:

  mafketell:
  ‘Om bouwsparen te stimuleren wil het CDA een rentepremie in het vooruitzicht stellen.’

  nu.nl/politiek/391…nt-huizenkopers.html

  0% 😉

 289. Adamus says:

  mafketell:
  voor ps

  blog.hedgeequities…financial-crisis.jpg

  Vraag me af waarom al die gekke QE maatregelen ineens nodig zijn,de huizenmarkt is toch weer booming ?

  Run op NHG-hypotheken door aantrekkende huizenmarkt 2/10

  ‘Vertrouwen huizenmarkt hoger dan voor de crisis’ 30/9

  Huizenmarkt is weer TOP 1/10

  Topdrukte op huizenmarkt en recordaantal bezichtigingen 1/10

  Huizenmarkt omgeving Zutphen trekt aan 9/10

  Etc.

  De FED heeft ook niet voor bubbels gezorgd met QE, dus waarom zouden wij dat kunstje niet doortrekken?

 290. Adamus says:

  Frans:
  Nederland en Europa lopen als een schoothondje aan de leiband van de US. Pas als ze gaan kiezn voor de BRICS gaan de hazen anders lopen….

  Dan sturen ze ISIS brandschattend door de Leidsche Rijn.

 291. Adamus says:

  a,

  ‘Adding Value’ , zoals het linkje suggereert.

 292. Adamus says:

  <
  Wat aantoonbaar vette bullshit is, omdat het bedrijfsleven uitpuilt van de cash, massaal eigen aandelen inkoopt en nog nooit zo goedkoop geld uit de markt kon trekken via obligaties met ultralage rentes. Kredietverlening is dus geen enkel probleem voor het bedrijfsleven, gebrek aan investeringsmogelijkheden voor het overschot aan geld door de erbarmelijke staat van de economie is wel een probleem.

  Bij Imtech kunnen zelfs effecten ingeruild worden……

 293. a says:

  erik(trolnogimmerhier):
  rtlnieuws.nl/nieuw…stroming-woningmarkt

  Zoals voorspeld.

  Lijkt me een geweldig idee op één voorwaarde: dat het nieuw te kopen huis goedkoper is dan het huidige huis.

 294. Adamus says:

  PVV roept vandaag op om renteboete bij het oversluiten van hypotheken te laten vervallen om zo iedereen te laten profiteren van lage rente.

  Iedereen rijk

 295. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  Frans: Mooi, zoals ik al veel langer heb geroepen, eerst worden de starters geholpen en nu worden de doorstromers geholpen. En dit gaat net zo lang door tot het treintje gewoon verder loopt. Kom er maar in Snorkelmans!!

  Toch mooi dat in de kinderwereld een trein een gezichtje krijgt (thomasdetrein).

 296. Adamus says:

  erik(trolnogimmerhier):
  rtlnieuws.nl/nieuw…stroming-woningmarkt

  Zoals voorspeld.

  It’s all cherry picked data en in dit geval msm. Niemand hoeft hier dus in te komen.

 297. mafketell says:

  Ook overheidsbanken verkochten levensgevaarlijke leningen met verborgen derivaten aan corporaties …..

  http://www.ftm.nl/exclusive/ook-overheidsbanken-verkochten-levensgevaarlijke-leningen-aan-corporaties/

  En een Schmulletje, de wenteltrap naar het hellevuur

  http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2014/10/de-wenteltrap-naar-het-hellevuur.html

 298. Keesje says:

  a: Als je ooit in Dubai hebt gewoond (verboden alcohol te drinken in het openbaar, teringdruk verkeer, 2/3e van het jaar is het buiten niet uit te houden vanwege 40-50 graden, continue keelpijn van de nonstop airco’s, geen historisch centrum, verboden seks te hebben op het strand enz.) dan weet je hoe serieus je dit lijstje moet nemen.

  Wat aantoonbaar vette bullshit is, omdat het bedrijfsleven uitpuilt van de cash, massaal eigen aandelen inkoopt en nog nooit zo goedkoop geld uit de markt kon trekken via obligaties met ultralage rentes. Kredietverlening is dus geen enkel probleem voor het bedrijfsleven, gebrek aan investeringsmogelijkheden voor het overschot aan geld door de erbarmelijke staat van de economie is wel een probleem.

  Vergeet voor vrouwen de hoofddoekjes en andere lichaamsbekleding niet en het niet buiten mogen komen zonder iemand van het mannelijk geslacht aan je zijde. Laat maar zitten, vakantie in Dubai….

 299. Keesje says:

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/blog/2014/547373-gezocht-makelaarsoffertes/

  Rob Mulder zoekt slechte makelaars-ervaringen, stuur in!

 300. Keesje says:

  http://www.eigenhuis.nl/downloads/inhoud/Voorwaarden_banken_restschuldfinanciering.pdf

  Voorwaarden grote banken voor restschuldfinanciering.

  Hoe meer huizen onder water komen te staan, hoe minder doorstromers er zullen zijn….

 301. Keesje says:

  erik(trolnogimmerhier):
  rtlnieuws.nl/nieuw…stroming-woningmarkt

  Zoals voorspeld.

  Wat een slecht voorstel. Een gemiddeld gezin man/vrouw/2 kinderen is al krap met hun max leenbedrag, laat staan dat ze daarnaast ook nog eens binnen 10-15 jaar een restschuldlening moeten afbetalen.

 302. lorenzo says:

  Keesje: eigenhuis.nl/actue…t-makelaarsoffertes/

  Rob Mulder zoekt slechte makelaars-ervaringen, stuur in!

  nou , zichzelf onder de loep nemen zou ook niet verkeerd zijn , VEH als makelaar en ontwikkelaar . Aandacht afleiden ?

 303. Frans says:

  lorenzo: Zolang de geitjes in koor blijven oreren dat de hypotheekrente zo lakker laag staat hebben we in de kern nog geen besef van onze rijkdom .

  Herstel: besef van onze schuld.

 304. Frans says:

  Heinz:
  Frans,

  Is een andere vorm van starterslening, nu voor onderwaterhuishoudens. Weer een manier om mensen te verlokken nog meer schuld op zich te nemen als verantwoord is.

  Was precies mijn gedachte ook.

 305. Adamus says:

  Keesje,

  Belasting op sparen in schuld.

 306. ps says:

  Keesje,

  Bovendien komen er steeds meer kapers op de kust:
  http://cdn.cagle.com/working/070406/oconnor.gif

 307. Steven says:

  Belangrijk voor de rente. na 19.00 uur komt er weer een Fed besluit. Als het goed is stoppen ze een beetje met QE (geld bijpompen) en geven ze zelfs aan wanneer ze de rente gaan VERHOGEN! Maar goed: eerst zien dan geloven. Ik ga wel CNN kijken straks.

 308. mafketell says:

  Steven,

  Volgend jaar juli gaat de rente omhoog daar, en dan krijgen we hier ook een ‘geïmporteerde’ renteverhoging 🙂

  Ondertussen in de NL

  JAPANISTAN met het BCG scenario 🙂 Het is hier allemaal al voorbij gekomen en dan nu pas de oekoenomen, een beetje laat, dat dan weer wel ……. al zes jaar en niemand had het in de gaten ?

  http://www.ftm.nl/column/halen-we-het-geld-maar-bij-de-spaarders-om-uit-de-crisis-te-komen/

 309. mafketell says:

  mafketell: BCG scenario 🙂

  Maar ff weer van stal gehaald 🙂

  http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

 310. Steven says:

  mafketell,

  bedankt! Ik ga het nu niet lezen, maar morgenochtend wel. 😉

 311. Steven says:

  mafketell,

  soms krijg ik ook wel eens prepper neigingen en koop een zwik blikvoer in. Omdat ik eigenlijk niet van blikvoer houd blijft het maar staan, maar voor een paar honderd euro heb je al eten voor een paar maanden. Maar goed dat soort aankopen deed ik in een opwelling. Toch gebeurde het nog vrij recent dat mensen in Argentinië geen geld meer van de bank konden afhalen. (en zelfs tegen de deuren van de banken begonnen te beuken)

 312. Cynicus economicus says:

  Steven: Als het goed is stoppen ze een beetje met QE (geld bijpompen)

  Weet Steven eigenlijk wel wat QE inhoudt? Steve Keen legt hethier even uit.

  mafketell: JAPANISTAN met het BCG scenario 🙂 Het is hier allemaal al voorbij gekomen en dan nu pas de oekoenomen, een beetje laat, dat dan weer wel ……. al zes jaar en niemand had het in de gaten ?

  Niemand van de economen?
  Wat dacht je bv. van Wynne Godley, Richard Koo, Richard Werner, Ann Pettifor, Roger Bootle, Dean Baker, Michael Hudson?

 313. mafketell says:

  Cynicus economicus: Richard Koo

  Proest 🙂 moet wel ff ( uit het blad dat niet genoemd mag worden ) …. http://fdmarceldeboer.wordpress.com/2014/01/22/hoe-zit-het-nu-eigenlijk-met-die-balansrecessie/

 314. mafketell says:

  Cynicus economicus: Richard Koo,

  Krijg het er niet door, ( uit het blad dat niet genoemd mag worden ) ….. Koo was in de Tweede Kamer om over de balansrecessie te praten, maar ze wilden helemaal niet naar hem luisteren en dit was hun reactie ‘Aan dergelijke nonsens gaan wij onze kostbare tijd niet verspillen’ Hier te vinden ‘ hoe-zit-het-nu-eigenlijk-met-die-balansrecessie/ ‘

 315. rmottae says:

  Bekentenis van een trouwe volger:

  Hoe lang kun je je plasje ophouden ?
  Ik een jaar of 7.
  Zijn ze er toch in geslaagd om de prijzen maar 20% te laten zakken.
  Ik heb net een kast gekocht. Precies die klasse die de komende 20 jaar (in dit tempo) nog veel verder weg gaat zakken (gewoon omdat niemand de verplichte aflossing kan betalen)
  Een hele slechte investering, dat weet ik..
  Ik hoop maar dat ik er 30 jaar woongenot voor terug krijg om het vervolgens voor de helft (gecorrigeerd voor inflatie) te verkopen.

  Groeten….

 316. rmottae says:

  Oh ja,

  En ik haal nu al 1,2 % rendement 😉

 317. Steven says:

  rmottae,

  als je een lage rente vast zet zie ik voor jou geen probleem. heb zelf ook gedacht mijn huur appartement te kopen wegens lagere lasten, maar ik wil hier niet aan vast zitten. Veel van mijn kennissen zitten nu in Spanje en wie weet ga ik daar ook wel een keer heen. Dus ik betaal dan maar wat meer voor meer vrijheid.

 318. mafketell says:

  I am the great and powerful Wizard Of Debt 🙂

  http://sgtreport.com/img/bg/bg05.jpg

 319. eric406 says:

  rmottae:
  Bekentenis van een trouwe volger:

  Hoe lang kun je je plasje ophouden ?
  Ik een jaar of 7.
  Zijn ze er toch in geslaagd om de prijzen maar 20% te laten zakken.
  Ik heb net een kast gekocht. Precies die klasse die de komende 20 jaar (in dit tempo) nog veel verder weg gaat zakken (gewoon omdat niemand de verplichte aflossing kan betalen)
  Een hele slechte investering, dat weet ik..
  Ik hoop maar dat ik er 30 jaar woongenot voor terug krijg om het vervolgens voor de helft (gecorrigeerd voor inflatie) te verkopen.

  Groeten….

  Dan is de situatie nog erger dan ik dacht. Voordat mensen hier een huis kopen, dan kun je er vanuit gaan dat ieder ander die het kan financieren al gekocht heeft. Daarna is er niemand meer om nog wat te kopen.

 320. Nico de Geit says:

  eric406: Dan is de situatie nog erger dan ik dacht. Voordat mensen hier een huis kopen, dan kun je er vanuit gaan dat ieder ander die het kan financieren al gekocht heeft. Daarna is er niemand meer om nog wat te kopen.

  Misschien willen ze verhuizen en goedkoper wonen maar slechts weinigen kunnen kopen in het hogere segment. En het aanbod daarin is de komende decennia gigantisch.

 321. Juan Belmonte says:

  Steven,

  Goed plan steven.

 322. Juan Belmonte says:

  Steven,

  Goed plan steven.

 323. Steven says:

  ben niet zo’n fan van WNL, maar op ned1 gaan ze het over woningcorporaties hebben

 324. Steven says:

  de directeuren verdienen te veel. ja dat wisten we al. Ik was eigenlijk meer benieuwd naar wat een normale huur zou kunnen zijn zonder al die graaiers en rare overhead kosten van corporaties.

 325. tufkaj says:

  rmottae: Hoe lang kun je je plasje ophouden ?
  Ik een jaar of 7.

  Denk dat velen hier een aantal jaar wachten. Maar dat is vrij irrelevant. De groep lezers hier is niet representatief voor het land.

  Tegenover die paar duizend dertigers die hun plasje niet meer kunnen ophouden staat een hele nieuwe generatie van tienduizenden die ‘even wachten’ niet meer uitdrukken in termen van maanden, maar van jaren.

  En die huren niet zien als wachten, maar gewoon leven, maar dan heb ik het niet over de groep die zijn plasje hier ophoudt maar de groep die het juist gelijk had laten lopen 🙂

 326. Adamus says:

  http://www.nu.nl/binnenland/3915900/dwangverpleging-bij-thuiszorg-dementerende-ouderen.html

  We doen er alles voor om ze in hun (koop)huis te houden. Blokje om zit er niet in.

 327. Adamus says:

  eric406: Dan is de situatie nog erger dan ik dacht. Voordat mensen hier een huis kopen, dan kun je er vanuit gaan dat ieder ander die het kan financieren al gekocht heeft. Daarna is er niemand meer om nog wat te kopen.


  FINANCIEREN = GEKOCHT 🙂

  Past ook wel in de geest van het ‘plasplaatje’

 328. Adamus says:

  Keesje:
  eigenhuis.nl/actue…t-makelaarsoffertes/

  Rob Mulder zoekt slechte makelaars-ervaringen, stuur in!

  ‘ervaren slechte makelaar gezocht’

 329. Nico de Geit says:

  rmottae:
  Bekentenis van een trouwe volger:

  Hoe lang kun je je plasje ophouden ?
  Ik een jaar of 7.
  Zijn ze er toch in geslaagd om de prijzen maar 20% te laten zakken.
  Ik heb net een kast gekocht. Precies die klasse die de komende 20 jaar (in dit tempo) nog veel verder weg gaat zakken (gewoon omdat niemand de verplichte aflossing kan betalen)
  Een hele slechte investering, dat weet ik..
  Ik hoop maar dat ik er 30 jaar woongenot voor terug krijg om het vervolgens voor de helft (gecorrigeerd voor inflatie) te verkopen.

  Groeten….

  Het risico is dat je een aantal jaren daar woont en volledig wordt leeg geknepen wordt door de bank en achterblijft met een restschuld. na jou is de volgende aan de beurt. Zo wordt de waardedaling over meerdere personen gespreid.

 330. lorenzo says:

  Steven: Veel van mijn kennissen zitten nu in Spanje en wie weet ga ik daar ook wel een keer heen.

  …kortom een intelligente kennissen kring .

 331. lorenzo says:

  ….enige dissonant voor de toekomst is of kan zijn de (financiele) hulp die Spanje moeten bieden aan Nederland omdat het niet op tijd zijn hervormingen heeft doorgevoerd . We spreken 2021 .
  Tot die tijd vele zonne uren gewenst , het leven is immers kort.

 332. Adamus says:

  lorenzo: …kortom een intelligente kennissen kring .

  Het een sluit het ander niet uit.

 333. ps says:

  Adamus,

  “Zelfs Coby – invalhulpuitzendkracht in de thuiszorg – wordt wegbezuinigd!”
  https://twitter.com/wimdebie/status/527032327445426176

 334. Nico de Geit says:

  ‘De monumentale villa Eikenhorst stond al jaren te koop voor bijna 6 miljoen euro. Deze week is het huis aan de Rijksstraatweg dan eindelijk van de hand gegaan, zij het voor een schamele 2,01 miljoen euro.’

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23265476/__Flippo-villa_verkocht__.html

 335. ps says:

  “These are the countries where it makes more sense to rent than buy”
  http://qz.com/287510/where-in-the-world-you-should-rent-instead-of-buying/

 336. dr.t says:

  Nico de Geit:
  ‘De monumentale villa Eikenhorst stond al jaren te koop voor bijna 6 miljoen euro. Deze week is het huis aan de Rijksstraatweg dan eindelijk van de hand gegaan, zij het voor een schamele 2,01 miljoen euro.’

  telegraaf.nl/binne…illa_verkocht__.html

  Wat een geweldig mooi pand is dat!

 337. mafketell says:

  Hmmmmm Zweden in deflatie, hoor je nergens wat over …. behalve dat de rente nu op 0 staat …. http://www.tradingeconomics.com/charts/sweden-inflation-cpi.png?s=swcpyoy

 338. Adamus says:

  mafketell:
  Voer voor oekoenomen

  Yellen goes Austrian ?

  bastiat.mises.org/…8;utm_medium=twitter

  ‘Whatever it takes’

 339. Steven says:

  mafketell,

  In Zweden en Noorwegen was ook een huizenbubble. Bijna onbegrijpelijk want daar is zo ontzettend veel land en hout om te bouwen. En toch flikten ze het. Mensen kunnen gewoon onverbeterlijk stom zijn is dan maar de conclusie.. 😉

 340. Steven says:

  hier zetten ze de bubbles van allerlei landen op een rijtje.

  http://www.torontocondobubble.com/2013/08/ultimate-guide-to-housing-bubbles.html

 341. Adamus says:

  ps:
  De beerput gaat steeds verder open:
  geenstijl.nl/mt/ar…prappo.html#comments

  Verder op NL 2 om 21.25 uur:
  npogeschiedenis.nl…a-s-voorgangers.html

  Schuldgedreven politieke economie. Schuldgedreven gaat altijd mis.

 342. Adamus says:

  dr.t: Wat een geweldig mooi pand is dat!

  Ging er nog maar meer van de prijs af……..jouw tijd komt nog wel 😉

 343. László says:

  a: Dit kun je echt niet met droge ogen beweren. Ik ben veel in het buitenland geweest en heb met veel verschillende mensen gesproken hierover. Zonder uitzondering slaat men stijl achterover van de wijze waarop wij hier hypotheken verstrekken. Het énige wat je wel kan staven is dat er kritisch naar het inkomen en de maandelijkse betaalbaarheid wordt gekeken (zie hier het relatief laag aantal wanbetalingen).

  Je geeft inderdaad zelf het antwoord al. De leningen worden (bijna allemaal) terug betaald. Er zijn maar twee soorten leningen, wel of niet terugbetaalde. Met behoudend zal de terugbetaalde bedoeld worden.

 344. László says:

  a: Dat gaat de laatste jaren alleen op voor ongeveer 20% van de kopers. De overige 80% heeft via de NHG met bijbehorende staatsgarantie het risico bij de belastingbetaler neergelegd.

  Flauwekul! Belastingbetalers komen er nog lang niet aan te pas.
  Voor NHG betaal je een premie. Was 0.6%. Per 166 leners werd er dus geld opzij gezet voor een hele lening. Omdat het verlies ongeveer op 30% uitkomt kan 1 op de 50 NHG-ers dus omvallen. Inmiddels is de premie 1%, het fondsvermogen van NHG stijgt ipv dat het daalt.
  Niet netjes dat de regels tussentijds aangepast zijn (wel terecht) en ja dat vermogen gaat nog wel dalen en het kan op, maar daar lijkt nu echt niet op

 345. László says:

  a: Het grote verschil is dat de problemen van huiseigenaren die het niet meer kunnen betalen overslaan op de balansen van de banken, omdat zij schulden van tienduizenden euro’s achterlaten. Een huurder die niet meer betaalt knikker je zijn huis uit en laat hooguit een schuld van enkele duizenden euro’s na.

  Het gaat niet om de huurschulden, maar de schulden van de huurders, die zitten gewoon bij de banken in de vorm van cunsumptief krediet.

 346. Steven says:

  László,

  schulden van “huiseigenaren” kunnen veel hoger zijn.. Bij een huurder wordt gewoon gekeken naar inkomen; bij een huislener werd gekeken naar het onderpand. Je kent de reclames toch nog wel?

  https://www.youtube.com/watch?v=-XJo0ECNKSE

 347. a says:

  László: Het gaat niet om de huurschulden, maar de schulden van de huurders, die zitten gewoon bij de banken in de vorm van cunsumptief krediet.

  Bron? Nogal tendentieus dit. Consumptief krediet zijn ten eerste veel lagere bedragen en ten tweede niet exclusief voorbehouden aan huurders.

 348. bankschroef says:

  @386
  onverbeterlijk stom, maar ook bewust vals voorgelicht.

  wat mij betreft mogen de verantwoordelijken voor de tot 1000.000.000.000 ontspoorde hypotheekschuld na volledige kaalplukking wel een paar jaartjes de bak in, en daarna op bijstandsniveau verspreid over Nederland met enkelband in een afgeschreven niet geïsoleerde corporatiewoning zonder paspoort.

 349. Steven says:

  bankschroef,

  klinkt redelijk. 😉

 350. ripoff says:

  bankschroef
  = redelijk

 351. Frans says:

  By the way: ik heb gezegd dat er niet wordt geeindigd met QE: wel dus! NIET DUS!
  De banken die zijn gespekt door de FED nemen het een tijdje over: heeft het geen QE, maar in feite wordt dus nog steeds op grote schaal staatsobligaties opgekocht om andere manier dan een gezonde marktwerking. Andere naam, bijna hetzelfde beestje.

  Wat ze je doen proberen te laten geloven dat het beter met de US economie gaat en dat dit de reden zou zijn is dus pure lariekoek.

 352. mafketell says:

  Be prepared

  Naheffing tot 700 EUR voor 6 miljoen NL-ers

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3779395/2014/10/30/Forse-naheffing-tot-700-euro-voor-6-miljoen-Nederlanders.dhtml

  Daar gaat de jaarlijkse aflossing 😉

 353. mafketell says:

  ‘ De huizenprijzen zijn sinds 2008 met ruim 20 procent gedaald, terwijl het inkomen in die periode met 2 procent gedaald is.’

  Loondeflatie en instortende huizenprijzen ( ook deflatie ) voor ps 🙂 http://jeffreyhill.typepad.com/.a/6a00d8341d417153ef010536f2262c970b-pi ……

  http://www.nu.nl/wonen/3700382/huizenprijzen-stijgen-mogelijk-mei.html

  En we volgen nog steeds het script van het boek der boeken http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/1/2/8/6/1001004002526821.jpg

 354. Juan Belmonte says:

  mafketell,

  Leuker kunnen ze het niet maken.

  De spaarder betaalt vier keer zoveel belasting (4%) dan datti op spaargeld krijgt (1%).
  De huurder betaalt zo ongeveer de inflatie.

  Daarbovenop komt nog een rekenfout.

  De top 10% pakt 30% op een ongelimiteerd budget HRA , dat als de rentes stijgen, in absolute bedragen zal stijgen.

  Wie gaat dat nou uitleggen ?

 355. mafketell says:

  mafketell,

  Ha 14/2 2014 een beetje oud berichtje 🙂 sorry

 356. mafketell says:

  mafketell,

  Stom publiceren ze nu pas ……. 14 uur geleden ….

 357. mafketell says:

  mafketell,

  Bij te betalen hoeveel ? , het is zelf te berekenen, maar daar moet je wel wat voor doen …. 😉

  Algemene heffingskorting

  http://financieel.infonu.nl/belasting/105964-algemene-heffingskorting-2014-omhoog.html

  Arbeidskorting

  http://financieel.infonu.nl/belasting/118992-arbeidskorting-2014.html

 358. Juan Belmonte says:

  Steven,

  Wat ontbreekt in de analyse op Nederland is de beweging.

  Van gesubsidieerd huizen leasen (100% HRA en 100% aflossingsvrij zonder spaargeld inleg)
  Naar
  Eerst sparen en dan gewoon lenen en weer terugbetalen.

  Deze blog niet gelezen :/)

 359. Juan Belmonte says:

  Nico de Geit:
  ‘De monumentale villa Eikenhorst stond al jaren te koop voor bijna 6 miljoen euro. Deze week is het huis aan de Rijksstraatweg dan eindelijk van de hand gegaan, zij het voor een schamele 2,01 miljoen euro.’

  telegraaf.nl/binne…illa_verkocht__.html

  Dat moet een fout zijn want het CBS heeft berekend dat huizenprijzen in ALLE segmenten stijgen.
  En het CBS heeft patent op het Grote Gelijk 🙂

 360. StommeZ says:

  Schiermonnikoog

  Op het eiland staan veel huizen leeg, terwijl tientallen gezinnen een huis zoeken. De huizen die leegstaan, kunnen zij niet betalen.

  http://www.lc.nl/friesland/schier-huizen-bijbouwen-en-bewoning-afdwingen-17870903.html

  Klinkt bekend..

 361. Juan Belmonte says:

  rmottae,

  Kijk prima als met de kennis van de zeepbel bewust een huis koopt.

  Dat is iets anders dan de prietpraat van bouwlobby hoogleraren oekoenomen banken verzekeraars gemeenten en niet te vergeten makelleugenaars die maar stellen dat het zo goed is voor starters op extra te lenen.
  Dito met kunstgrepen als DOORSTROOMLENINGEN.

  Holland heeft met 52% eigenwoningbezit 250% hypotheekschuld tov inkomens.
  Spanje heeft met 80% eigenwoningbezit 130% hypotheekschuld tov inkomens.
  Holland heeft tweemaal zoveel schuld voor veel minder woningen, dus een grotere zeepbel.

  In Spanje is geen sprake van HRA aanpak en stop op aflossingsvrij financieren en daar is de prijsval -40%.
  In Holland met een grotere zeepbel is de prijsval tot nu toe -20%.

  Conclusie is dan dat in nl er een zo klein overschot is aan woningen (zeker op gewilde plekken)
  Als we het CPL rapport mogen geloven komt daar wel verandering in.

 362. Juan Belmonte says:

  Zolang de politiek Hogehuizenprijsminnende maatregelen neemt
  Blijft de kern van het probleem
  – zie titel van het artikel-
  Ontkend.

  DOORSTROOMLENINGEN is weer een voorbeeld in de vorm van
  – verhuiscoaches
  – startersleningen
  – generatiehypotheken
  – startersgiften
  – enzovoorts.

  Holland met 250% hypotheekschuld tov inkomens.
  Holland met 1 miljoen woningen onder water
  Zoekt de oplossing van problemen ontstaan door excessieve schuldgroei
  In nieuwe manieren van schuld aangaan.

  Je gaat het niet zien
  Ook niet als je het doorhebt 🙂

  (Vrij naar Cruijff)

 363. Luisindepels says:

  Juan Belmonte: De spaarder betaalt vier keer zoveel belasting (4%) dan datti op spaargeld krijgt (1%).

  Dit toont alleen maar aan dat jij nog nooit spaargeld boven de vrijstellingsgrens hebt gehad.

  Juan Belmonte: Dat moet een fout zijn want het CBS heeft berekend dat huizenprijzen in ALLE segmenten stijgen.

  Klopt. In kwartaal 2 en kwartaal 3 zijn de prijzen van alle woningtypen gestegen.

  Als jij denkt dat dat niet zo is, dan ben ik benieuwd naar jou rekenwijze. Overigens toon je ook wel wat onkunde door te schermen met segmenten in prijsklassen (boven 5 ton), maar dat is geen indeling die het CBS hanteert. Zoals vaker (veel vaker) loop je weer onvergelijkbare zaken te vergelijken om maar toch je gelijk (?) te kunnen aantonen.

  En tot slot: de relatie verkoopprijs tot vraagprijs zegt helemaal niets. Zelfs deze woning kan in de statistieken zomaar voor een plus zorgen (als er vorig jaar vergelijkbare woningen voor minder dan 2.1 miljoen werden verkocht, geeft dat dus een plus tov vorig jaar). Transactieprijzen, daar gaat het om.

 364. Luisindepels says:

  mafketell: Be prepared
  Naheffing tot 700 EUR voor 6 miljoen NL-ers
  ad.nl/ad/nl/1012/N…n-Nederlanders.dhtml
  Daar gaat de jaarlijkse aflossing

  300pp, bij huishoudens met 2 hoge inkomens 600e.
  Inderdaad paniek hoor. We zijn geen huurders die na 2 tientjes huurstijging gelijk zwaar in de schulden komen…

 365. a says:

  Juan Belmonte: De spaarder betaalt vier keer zoveel belasting (4%) dan datti op spaargeld krijgt (1%).

  Ik betaal “maar” 1,2% over mijn vermogen. Overigens ontvang ik 1,6% op mijn spaarrekening (vrij opneembaar). Nog steeds tergend weinig, maar niet wat jij hier schetst.

  Luisindepels: Klopt. In kwartaal 2 en kwartaal 3 zijn de prijzen van alle woningtypen gestegen.
  Als jij denkt dat dat niet zo is, dan ben ik benieuwd naar jou rekenwijze. Overigens toon je ook wel wat onkunde door te schermen met segmenten in prijsklassen (boven 5 ton), maar dat is geen indeling die het CBS hanteert. Zoals vaker (veel vaker) loop je weer onvergelijkbare zaken te vergelijken om maar toch je gelijk (?) te kunnen aantonen.
  En tot slot: de relatie verkoopprijs tot vraagprijs zegt helemaal niets. Zelfs deze woning kan in de statistieken zomaar voor een plus zorgen (als er vorig jaar vergelijkbare woningen voor minder dan 2.1 miljoen werden verkocht, geeft dat dus een plus tov vorig jaar). Transactieprijzen, daar gaat het om.

  Oh jee, ik ben het eens met de luisindepels.

 366. lorenzo says:

  a: Ik betaal “maar” 1,2% over mijn vermogen

  Ik zou eens naar rendement gaan zoeken ( betalen is voor de ..)

 367. lorenzo says:

  a: Juan Belmonte: De spaarder betaalt vier keer zoveel belasting (4%) dan datti op spaargeld krijgt (1%).

  …….onverlet dat Juan hier wel een punt heeft .

 368. a says:

  lorenzo: Ik zou eens naar rendement gaan zoeken ( betalen is voor de ..)

  Ja vermogensrendementsheffing… maar in Nederland is dat effectief gewoon belasting op vermogen omdat niet het werkelijke rendement wordt belast, maar een fictief door de overheid vastgesteld rendement. De grondslag is daarmee dus het vermogen en niet het rendement op dat vermogen, ook al suggereert de naam “vermogensrendementsheffing” dat wel.

 369. a says:

  lorenzo: …….onverlet dat Juan hier wel een punt heeft .

  Welk punt heeft hij dan? Dat sparen niks oplevert? Volgens mij maakt Juan het punt dat de spaarder 4 maal zoveel belasting betaalt dan dat hij rendement maakt. Dat is en blijft onjuist.

 370. a says:

  lorenzo: …….onverlet dat Juan hier wel een punt heeft .

  Als je bedoelt dat de fictieve grondslag een factor 4 te hoog is dan heb je (deels, afhankelijk van welke bank) gelijk. Daarom is het dus eigenlijk ook geen vermogensrendementsheffing maar een vermogensheffing. Echter, dat is niet wat Juan zegt.

 371. dr.t says:

  Juan je verhaal van 250 procent aan hypotheekschuld, klopt niet helemaal. Wat niet meegenomen wordt Is het spaardeel. In Nl is men best creatief om de hypotheek zo hoog mogelijk uit te laten komen, maar tegelijkertijd zet men wel geld weg. Dat laatste valt niet te meten. Vandaar de indianenverhalen.

 372. a says:

  Juan Belmonte: Holland heeft met 52% eigenwoningbezit 250% hypotheekschuld tov inkomens.
  Spanje heeft met 80% eigenwoningbezit 130% hypotheekschuld tov inkomens.
  Holland heeft tweemaal zoveel schuld voor veel minder woningen, dus een grotere zeepbel.

  Ga ik toch nog even kritisch zijn Juan. Het BBP, wat we gezamenlijk in NL in een jaar verdienen dus, ligt ergens rond de 650 mld. 250% daarvan is 1.625 mld. Zo hoog is de schuld toch niet?

  Grote verschil tussen Spanje en Nederland is trouwens dat de werkloosheid in Spanje veel hoger is en dat er bij het verstrekken van hypotheken veel minder gekeken is naar de inkomenszekerheid. In NL is dit wel gebeurd, is er bovendien een royaler sociaal vangnet en wordt er veel meer verzekerd tegen inkomensvallen… daarom zijn de problemen in Nederland minder groot dan in Spanje. Sec kijken naar de schulden en de inkomens zegt wel iets, maar zeker niet alles.

 373. mafketell says:

  ‘Het regent faillissementen in de taxibranche ‘

  Taxibedrijven leggen achter elkaar het loodje

  http://www.volkskrant.nl/economie/taxibedrijven-leggen-achter-elkaar-het-loodje~a3779419/

 374. mafketell says:

  Nog ff en Funda wordt afgevoerd op de trends …..

  http://www.google.com/trends/explore#q=funda.nl

 375. Steven says:

  mafketell,

  Het kan natuurlijk dat ze bedoelen dat er op google minder naar funda wordt gezocht. De hoeveelheid mensen die direct naar funda.nl gaan geeft het denk ik niet aan.

 376. lorenzo says:

  a: lorenzo: Ik zou eens naar rendement gaan zoeken ( betalen is voor de ..)

  Ja vermogensrendementsheffing… maar in Nederland is dat effectief gewoon belasting op vermogen omdat niet het werkelijke rendement wordt belast, maar een fictief door de overheid vastgesteld rendement. De grondslag is daarmee dus het vermogen en niet het rendement op dat vermogen, ook al suggereert de naam “vermogensrendementsheffing” dat wel.

  leuk de uitleg maar geen repliek op mijn stelling .

 377. Dawg says:

  dr.t:
  Juan je verhaal van 250 procent aan hypotheekschuld, klopt niet helemaal. Wat niet meegenomen wordt Is het spaardeel. In Nl is men best creatief om de hypotheek zo hoog mogelijk uit te laten komen, maar tegelijkertijd zet men wel geld weg. Dat laatste valt niet te meten. Vandaar de indianenverhalen.

  Tachtig mld is de meest recente geschatte omvang van het voor aflossing weggezette bedrag:

  http://www.z24.nl/geld/netto-hypotheekschuld-lager-80-miljard-in-spaarpot-spaarhypotheken-469049

 378. tufkaj says:

  Zijn er toevallig nog mensen in voor een spontane (cq door mij matig georganiseerde) woningmarkt-borrel morgenmiddag in Amsterdam?

 379. Steven says:

  tufkaj,

  Ja leuk! Zeg maar waar.

 380. tufkaj says:

  Steven,

  mijn voorstel is 15u ‘t Loosje, Nieuwmarkt. Ik doe mijn opvallend groene capuchontrui wel weer aan voor de gelegenheid 🙂

 381. Steven says:

  OK. Ik kom gewoon “normaal” 😉

 382. Wilbert says:

  a: Ga ik toch nog even kritisch zijn Juan. Het BBP, wat we gezamenlijk in NL in een jaar verdienen dus, ligt ergens rond de 650 mld. 250% daarvan is 1.625 mld. Zo hoog is de schuld toch niet?

  Het BBP bestaat voor een aanzienlijk deel uit uitgaven van de overheid zelf. Als je wilt kijken dan zou je moeten kijken naar het inkomen van huishoudens met een hypotheek en die cijfers zijn er ook gewoon:

  http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81702NED&D1=21-24&D2=0&D3=l&HDR=G1,T&STB=G2&VW=T

  Specifiek voor huishoudens met een hypotheekschuld:
  Totale hypotheekschuld: 676,6 mld
  Totale waarde onderpand: 844,0 mld
  Gezamelijk bruto inkomen: 278,5 mld

  Simpel te berekenen door cijfers uit bovenstaande tabel met elkaar te vermenigvuldigen.

  Uit deze cijfers volgt weer dat de totale hypotheekschuld in 2013 243% van het bruto inkomen van de huishoudens met hypotheekschuld was.

  Daarnaast is ook vrij simpel te berekenen dat gemiddeld 80% van de woningwaarde als hypotheekschuld uitstond. Een cijfer dat je erg weinig ziet, meestal worden de woningen zonder hypotheek en soms zelfs huurwoningen meegeteld bij de waarde onderpand.

 383. tufkaj says:

  tufkaj:
  Steven,

  mijn voorstel is 15u ‘t Loosje, Nieuwmarkt. Ik doe mijn opvallend groene capuchontrui wel weer aan voor de gelegenheid :)

  Overigens is Claude er sowieso en hoop ik ook op Bubbelonia. Hoe meer zielen hoe meer vreugd mensen 🙂

 384. Maria says:

  De Schaduwelite, Ewald Engelen.

  Ik ben op de helft en een beetje met lezen, en moet soms weer terug.

  Als ik in de praktijk kijk, weet ik, op ambtelijk nivo is nog niets veranderd, nou ja iets, veel niet.

  Op bancair nivo zijn de regels te strak aangetrokken, de meesten krijgen geen lucht meer.

  Maar voor de verdere rest:

  http://langleveeuropa.nl/2014/10/in-the-spotlight-de-schaduwelite/#more-23159

  Ik twijfel in ieder geval niet meer aan mijn verstandelijke vermogens, er zijn grotere krachten aanwezig.

  Ik heb al een keer verhaald over een echtgenoot met een zwaar universitaire studie die aangaf: “Maar dat is het model”. We zijn gaan geloven wat men ons vroeger heeft wijsgemaakt en wijselijk vergeten om zelf te denken.

  Go Ewald, go!!!!!!

 385. Steven says:

  tufkaj,

  a,

  Zou het ook wel leuk vinden als a er is.
  is toch ook een Amsterdammer. Niet Amsterdammers uiteraard ook welkom. De Nieuwmarkt is op loop afstand van het Centraal station en t’ Loosje is gewoon een bekende kroeg aan het plein.

 386. Maria says:

  Steven,

  Jammer van de korte termijn voor mensen met een grotere afstand!

 387. Steven says:

  Maria,

  dat moet je Tufkaj aanrekenen.. :). Maar denk dat hij gelijk heeft. De vorige wat langere afspraken gingen juist allemaal mis.

 388. mafketell says:

  Wilbert,

  Heerlijke post Wilbert, als altijd 🙂

  Het staat in de modellen maar je ziet het ware monster niet

  En met de kennis van nu, anno 2014 🙂 ….. 214k ( was 237k ) waarde huisjes = 749 miljard …… met een hyposchuld van 670 miljard

  bijna 90% van de waarde van het onderpand is nu beleend en 42% staat onder water …….

  Doorsnee vermogen = 0

  Dat is het monster dat je nergens ziet ( behalve in de lege winkelpanden ) …..

  Ondertussen bij de Rabo … vertilt zich aan prestigeprojecten

  http://www.volkskrant.nl/economie/rabobank-vertilt-zich-aan-prestigeprojecten~a3780708/

 389. mafketell says:

  Naheffing belastingdienst

  ‘De heffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen ‘

  Naheffing voor bijna iedereen en is PER PERSOON

  Tast de koopkracht niet aan ? Lol

  Voor ps 🙂 http://www.sandradehaan.nl/images/uploads/2012/Rutte-aap540.jpg

 390. mafketell says:

  Zo,zo die NOS toch 😉 Durven ze dit wel ?

  Matige economie de nieuwe standaard ( zes jaar te laat ) ………

  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/716212-matige-economie-de-nieuwe-standaard.html

  En dan vandaag weer over tot de orde van de dag ?

  mooi oekoenomische weer praatjes ?

 391. mafketell says:

  De stand van Nederland: economische groei november nog maar 0,56 procent

  http://www.z24.nl/ondernemen/stand-van-nederland-economische-groei-november-nog-maar-05-procent-509807

 392. mafketell says:

  dr.t,

  Spaardeel ? Het is een verzekering die pas uitkeert als de polis is afgelopen ….. en er is GEEN verplichting met de uitkering je hypotheek af te lossen, en mag daarom niet worden meegerekend …..

 393. mafketell says:

  Zeepbellerslol in Amsterdam 🙂 …….

  maak er maar een mooie dag van

 394. Juan Belmonte says:

  mafketell:
  Wilbert,

  Heerlijke post Wilbert, als altijd

  Het staat in de modellen maar je ziet het ware monster niet

  En met de kennis van nu, anno 2014….. 214k( was 237k ) waarde huisjes =749 miljard …… met een hyposchuld van 670 miljard

  bijna 90% van de waarde van het onderpandis nu beleend en 42% staat onder water …….

  Doorsnee vermogen = 0

  Dat is het monster dat je nergens ziet ( behalve in de lege winkelpanden )…..

  Ondertussen bij de Rabo … vertilt zich aan prestigeprojecten

  volkskrant.nl/econ…eprojecten~a3780708/

  Juan dacht dat huizenwaarde totaal in de orde grootte van 1400 miljard zat ?

 395. Juan Belmonte says:

  a,

  Gaat om netto huishoudinkomens.

 396. Juan Belmonte says:

  Of toch bruto !

 397. Juan Belmonte says:

  Wilbert,

  Goede post weer Wilbert.
  Hollandsche hypotheekschuld is 250 van netto inkomens van hypotheekschuldhouders.
  En mogelijk ook 250% van ALLE netto huishoudinkomens.

  Dat lijkt samen te gaan.

 398. Adamus says:

  Maria:
  De Schaduwelite, Ewald Engelen.

  Duel Wellink vs Engelen doodgebloed?

 399. Adamus says:

  Adamus: Duel Wellink vs Engelen doodgebloed?

  Dodenlijst? @Bert Heemskerk

 400. Juan Belmonte says:

  dr.t:
  Juan je verhaal van 250 procent aan hypotheekschuld, klopt niet helemaal. Wat niet meegenomen wordt Is het spaardeel. In Nl is men best creatief om de hypotheek zo hoog mogelijk uit te laten komen, maar tegelijkertijd zet men wel geld weg. Dat laatste valt niet te meten. Vandaar de indianenverhalen.

  Vermogen zit voornamelijk bij ouderen, niet bij de gesubsidieerde huizenleasers die gewoon boven hun stand leven.

 401. Juan Belmonte says:

  Dawg: Tachtig mld is de meest recente geschatte omvang van het voor aflossing weggezette bedrag:

  z24.nl/geld/netto-…aarhypotheken-469049

  Goede post.
  Druppel op een gloeiende plaat dus

 402. Adamus says:

  Dawg: Tachtig mld is de meest recente geschatte omvang van het voor aflossing weggezette bedrag:

  z24.nl/geld/netto-…aarhypotheken-469049

  Het grote terugrekenen kan beginnen:

  DNB erkent dat onbekend is hoeveel geld er in spaarpotten en kapitaalsverzekeringen gekoppeld aan aflossingsvrije hypotheken zit. “We zijn er wel mee bezig”, zegt de woordvoerder tegenover Z24.

  Hell of a job: enqueteren van de ‘stakeholders’ met de hypotheeknemer als uitgangspunt of klusje voor belastingdienst?

 403. Juan Belmonte says:

  a: Welk punt heeft hij dan? Dat sparen niks oplevert? Volgens mij maakt Juan het punt dat de spaarder 4 maal zoveel belasting betaalt dan dat hij rendement maakt. Dat is en blijft onjuist.

  Dat klopt.

  Punt blijft dat sparen niet loont omdat rentes bizar laag zijn en de belastingdienst meer rendement veronderstelt (4%) dan een doorsnee spaarrekening doet (1%).
  Tegelijkertijd wordt lenen gestimuleerd via zowel HRA als extra startersleningen als nu ook studieleningen voor studerenden.
  De rente op je huis is (nog steeds) aftrekbaar op je studie niet.

 404. mafketell says:

  Economie mogen we niet aan economen overlaten

  Grappig stukje 🙂

  http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/redactie/public/economievanmorgen/index.html

 405. Steven says:

  Leuke werksfeer bij de Rabobank..

  ‘Ik zei dat bepaalde projecten financieel gigantisch uit de hand zouden kunnen lopen en dan zei hij [de topman, red.] ‘geen gelul, we doen het gewoon’. Je werd gewoon gemarginaliseerd’

  http://www.volkskrant.nl/economie/rabobank-vertilt-zich-aan-prestigeprojecten~a3780708/

 406. Juan Belmonte says:

  mafketell,

  De naheffing bleek het gevolg van nieuwe en betere data van het CBS

  Ah het CBS vertelt zich wel vaker.
  Wordt zelfs politiek erkend als het zo uitkomt.

 407. tufkaj says:

  Maria,

  je hebt meer dan een dag reistijd? 😉

 408. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  In veel gemeenten gaat de OZB fors omhoog.

  Volgend jaar stijgt de lokale belasting op onroerend goed met 20 procent.
  http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article27194724.ece

  De verhuurdersheffing verhoogt de woonlasten die toch al hoog zijn voor huurders, de gemeenten helpen Hogehuizenprijsminnend NL door hogere woonbelastingen.

  Logisch 🙂

 409. johan says:

  Dit schrijft J.Monasch in september 2014 :

  “Liberaliseren, de huursom en Aedes

  Er komt een rem komen op het liberaliseren van sociale huurwoningen. De PvdA wil tevens een betere, lees, eerlijke verdeling van de huren tussen zittende en nieuwe huurders. Al voor de Donnerpunten trok de huurharmonisatie een enorme wissel op de prijs van vrijkomende huurwoningen. Door de Donnerpunten stegen de prijzen van vrijkomende huurwoningen in schaarstegebieden nog sterker en werd ook het te liberaliseren potentieel sociale huurwoningen vergroot.

  De PvdA heeft zich tegen dit beleid verzet en via het regeerakkoord en later in het woonakkoord een andere koers voorgestaan. Zo is in de kabinetsbrief van april dit jaar onder meer vastgelegd dat het kabinet overgaat tot de invoering van de huursom. Daarmee is een betere relatie te leggen tussen de kwaliteit van de woning en de huurprijs, worden lasten van vrijkomende woningen niet eenzijdig afgewenteld op de nieuwkomers en verhuizers, en, zeer belangrijk, vormt het een rem op de liberalisering van de sociale woningvoorraad. De huurstijging van een vrijkomende woning die geliberaliseerd wordt, valt ook onder de jaarlijks te bepalen huursom. Daarmee wordt een rem gezet op de liberalisering van de voorraad. Zo schrijft ook het kabinet in haar brief.

  Wat schetst nu onze verbazing dat Aedes tegen deze benadering is en achter de schermen in Den Haag een actieve lobby voert om de huursom van tafel te krijgen. Weten de Aedes leden hiervan? Het Aedes bestuur wil vrijkomende woningen ongeremd kunnen liberaliseren door huurstijgingen van te liberaliseren woningen niet mee te nemen in de berekening van de huursom. Gevolg, hogere huurstijgingen in de sociale voorraad en meer geliberaliseerde woningen. Dat lijkt ons niet de goede weg, zeker niet voor sociale volkshuisvesters. Een rem op liberaliseren, het huurbeleid veranderen middels onder meer de huursom, nieuwkomers niet opzadelen met de rekening en de voorraad in stand houden voor de doelgroep zien wij als een belangrijk onderdeel van sociaal volkshuisvestingsbeleid. Ik hoop vele leden van Aedes met ons.

  Jacques Monasch

  Woordvoerder Wonen PvdA Tweede Kamerfractie ”

  En in het begrotingsoverleg Wonen in de Tweede Kamer deze week gaat hij accoord om de invoering van de huursombenadering een jaar uit te stellen en de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2015 toe te staan.
  Tevens wilde hij voortzetting schenking 100000 euro, starterslening en verdere verlaging hypotheekrente.
  Minister Blok antwoordde dat de koopwoningmarkt het nu zelf moet doen.
  JACQUES MONASCH, de redder van de koopmarkt (dat denkt hij) en de schrik van elke huurder.

 410. Frans says:

  tufkaj:
  Zijn er toevallig nog mensen in voor een spontane (cq door mij matig georganiseerde) woningmarkt-borrel morgenmiddag in Amsterdam?

  Lees ik nu pas…
  Straks de deur uit, ga ff zeilen, morgem weer werken, druk.

 411. Wilbert says:

  Adamus: Het grote terugrekenen kan beginnen:

  DNB erkent dat onbekend is hoeveel geld er in spaarpotten en kapitaalsverzekeringen gekoppeld aan aflossingsvrije hypotheken zit. “We zijn er wel mee bezig”, zegt de woordvoerder tegenover Z24.

  Hell of a job: enqueteren van de ‘stakeholders’ met de hypotheeknemer als uitgangspunt of klusje voor belastingdienst?

  Eerder hier gepost (14 mei 2013):

  “DNB schat dat gezinnen een vermogen hebben opgebouwd in direct aan hypotheken gekoppelde producten van omstreeks 30-45 mld.”

  http://media.rtl.nl/media/rtlz/2507abnhuis.pdf
  (Pagina 2 laatste alinea)

  Ze zijn dus al een poosje ‘bezig’.

 412. dr.t says:

  Wilbert,

  80 miljard op 250 is toch al bijna een derde van het bedrag. Daar komt nog eens bij dat de waarde van het onderpand gemiddeld hoger is dan de hypotheekschuld. Dat relativeert het een en ander.

 413. ps says:

  mafketell,

  “A monkey on your shoulder” dus.
  Het eind van de problemen in de EU is niet in zicht, neem bijv. Spanje:
  http://www.express.be/business/nl/economy/economisch-herstel-in-spanje-heeft-een-hardvochtige-kant-zwarte-miserie/208933.htm

 414. Maria says:

  tufkaj,

  Volgende keer, te goed weer in het zuiden!

 415. Dawg says:

  dr.t:
  Wilbert,

  80 miljard op 250 is toch al bijna een derde van het bedrag. Daar komt nog eens bij dat de waarde van het onderpand gemiddeld hoger is dan de hypotheekschuld. Dat relativeert het een en ander.

  Volgens mij verwar je nu percentages en euro’s. De hypotheekschuld is ruim 600 mld euro. Dus dan is die gespaarde 80 mld euro slechts zo’n 13-14% van de hypotheekschuld.

  Daarnaast is de waarde van het onderpand welliswaar hoger dan de hypotheekschuld, maar die waarde en die schuld zijn heftig gecorreleerd. Blaas de kredietverlening op en je ziet de huizenprijzen over de hele linie stijgen waardoor ‘overwaarde’ontstaat, maar hapert de kredietverlening dan is die overwaarde ook zo weer weg.

 416. a says:

  Steven:
  tufkaj,

  a,

  Zou het ook wel leuk vinden als a er is.
  is toch ook een Amsterdammer. Niet Amsterdammers uiteraard ook welkom. De Nieuwmarkt is op loop afstand van het Centraal station en t’ Loosje is gewoon een bekende kroeg aan het plein.

  Helaas, ik kom niet uit Amsterdam maar uit het zuiden van het land. Daar houden ze overigens ook van borrelen 😉

 417. a says:

  Wilbert: Het BBP bestaat voor een aanzienlijk deel uit uitgaven van de overheid zelf. Als je wilt kijken dan zou je moeten kijken naar het inkomen van huishoudens met een hypotheek en die cijfers zijn er ook gewoon:

  statline.cbs.nl/St…038;STB=G2&VW=T

  Specifiek voor huishoudens met een hypotheekschuld:
  Totale hypotheekschuld: 676,6 mld
  Totale waarde onderpand: 844,0 mld
  Gezamelijk bruto inkomen: 278,5 mld

  Simpel te berekenen door cijfers uit bovenstaande tabel met elkaar te vermenigvuldigen.

  Uit deze cijfers volgt weer dat de totale hypotheekschuld in 2013 243% van het bruto inkomen van de huishoudens met hypotheekschuld was.

  Daarnaast is ook vrij simpel te berekenen dat gemiddeld 80% van de woningwaarde als hypotheekschuld uitstond. Een cijfer dat je erg weinig ziet, meestal worden de woningen zonder hypotheek en soms zelfs huurwoningen meegeteld bij de waarde onderpand.

  Heldere uiteenzetting. Ik dacht dat Juan doelde op het totale inkomen van de BV Nederland.

 418. a says:

  Juan Belmonte:
  a,

  Gaat om netto huishoudinkomens.

  Nogmaals, maar nu richting jou zelf, dan klopt je stelling.

 419. a says:

  Juan Belmonte: Dat klopt.

  Punt blijft dat sparen niet loont omdat rentes bizar laag zijn en de belastingdienst meer rendement veronderstelt (4%) dan een doorsnee spaarrekening doet (1%).
  Tegelijkertijd wordt lenen gestimuleerd via zowel HRA als extra startersleningen als nu ook studieleningen voor studerenden.
  De rente op je huis is (nog steeds) aftrekbaar op je studie niet.

  Eens. Bizar stelsel met totaal verkeerde prikkels. Overigens, voor veel producten geldt dat je volgend jaar meer product voor je euro’s koopt. Dat maakt dat sparen nog steeds niet zinloos is. Overigens vind ik dat als je een beetje vermogen hebt, je sowieso een dief van je eigen portemonnee bent als je niet gedeeltelijk, gespreid gaat beleggen. Hiermee kun je gelukkig nog wel iets meer rendement halen, maar dan moet je wel tegen onzekerheid kunnen.

 420. a says:

  Juan Belmonte:
  Off-topic

  In veel gemeenten gaat de OZB fors omhoog.

  Volgend jaar stijgt de lokale belasting op onroerend goed met 20 procent.
  leidschdagblad.nl/…/article27194724.ece

  De verhuurdersheffing verhoogt de woonlasten die toch al hoog zijn voor huurders, de gemeenten helpen Hogehuizenprijsminnend NL door hogere woonbelastingen.

  Logisch

  Idem voor de verhoging van het EWF. Dé manier om de HRA af te schaffen zonder hem af te schaffen, omdat “het volk” het dan niet door heeft.

  EWF is tegenwoordig 0,75%. Dat betekent dat je op een huis van 2 ton, €1500 mag bijtellen. Als je een beetje verdient, betaal je dus ruim €750. Afhankelijk van je hypotheekrente betekent dat dat je over de eerste 25k tot 75k van je hypotheek geen renteaftrek meer hebt. En zo verdween langzaam de HRA…

 421. Steven says:

  a,

  Ah ok! Was overigens weer gezellig. Ook Bubbelonia/Snorkel was er. Heeft nog steeds dezelfde meningen, maar heeft het gewoon te druk om te posten.

  Er gebeurt ook niet zo bijster veel op de woningmarkt behalve het verzinnen van wat lapmiddeltjes tegen het dalen.

 422. mafketell says:

  We hebben recht op deflatie …..

  Gossie toch, het is bijna niet te geloven en een econoom zegt het nu ook, nou ja in oekoenomentaal, dat dan weer wel 😉 ……

  Mujagic zegt: deflatie voorkomen is consument beroven ……

  http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edin-mujagic/column/10860343/deflatie-voorkomen-is-consument-beroven

  Zat nog ff te denken over #allesdoordehelft, en dat klopt ook over een periode van 10 jaar …… maar als deze crisis nog langer duurt dan hou je echt nikx meer over …….

  Voor ps 🙂 http://blogs.denverpost.com/opinion/files/2013/04/taxes-cartoon-sack.jpg

 423. mafketell says:

  En weer eens wat we NIET mogen weten ……. 😉

  Canadians spend more income on housing than almost anyone in the world ( en dan heel goed verstopt …….. )

  ‘only the Netherlands and Sweden had higher housing costs, at 51 per cent and 45 per cent, ‘

  http://www.theglobeandmail.com/globe-investor/personal-finance/household-finances/canadians-spend-more-of-their-income-on-housing-than-almost-anyone-in-the-world/article21369414/

 424. mafketell says:

  Een prachtige zonnige dag weer zeepbellers …….

  Geniet er maar van 😎

 425. Juan Belmonte says:

  a,

  Netto van alle huishoudens is gelijk aan bruto van de huizenbezitters:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2014/te-hoge-hypotheekschulden-zijn-het-echte-probleem/#comment-346680

 426. Juan Belmonte says:

  mafketell:
  En weer eens wat we NIET mogen weten …….

  Canadians spend more income on housing than almost anyone in the world ( en dan heel goed verstopt …….. )

  ‘only the Netherlands and Sweden had higher housing costs, at 51 per cent and 45 per cent, ‘

  theglobeandmail.co…rld/article21369414/

  Klinkt als

  Tijd voor nog een verhuurdersheffing !

 427. Juan Belmonte says:

  mafketell:
  Een prachtige zonnige dag weer zeepbellers …….

  Geniet er maar van

  Spaanse temperaturen in november 🙂

 428. Henk 6 says:

  Wilbert,

  Mooi staatje Wilbert. Als je de jaartallen toevoegt aan de selectie uit cbs zie je nog een trend. Hypotheek per huis blijft toenemen over de jaren, wat logisch is, terwijl de waarde van de woning sterk daalt over de jaren. Dus de gemiddelde ltv is nog steeds stijgende.

 429. tufkaj says:

  Wilbert,

  Mooie data inderdaad. Hierbij wil ik wel opmerken dat het bruto-inkomen weliswaar stijgt, het besteedbaar inkomen daalt al jaren. Of dat ook zo is voor eigenaar-bewoners kan ik niet zo even uit mijn mouw schudden, maar ik denk het wel eigenlijk.

 430. tufkaj says:

  Wilbert,

  Zijn mooie cijfertjes inderdaad:
  http://cf.datawrapper.de/752Ip/2/

 431. Adamus says:

  Adamus:
  dailymail.co.uk/ne…t-pay-die-house.html

  LOL

  ‘Till death do us part’

 432. tufkaj says:

  tufkaj,

  waar ik zeg ‘besteedbaar inkomen’ moest staan ‘reëel besteedbaar inkomen’.

 433. mafketell says:

  Juan Belmonte: Spaanse temperaturen in november 🙂

  Zó leuk alle terrasjes zaten hier vol ….. 🙂

  Is er iets ? 😉 van de twittertjes

  Oproep ……..

  http://joostniemoller.nl/2014/11/oproep-aan-mark-rutte-schrijf-nu-verkiezingen-uit/

 434. mafketell says:

  Ja er is iets …… negatieve spaarrente wordt de norm ……

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23277624/___Negatieve_spaarrente_wordt_de_norm___.html

 435. Steven says:

  mafketell,

  negatieve spaarrente? Dan leg je het geld toch onder je bed? (of zo)

 436. mafketell says:

  Misschien gaat de belastingdienst dan naar een negatieve vermogensrendementheffing …… lol

  Teruggave in BOX 3

  BOX 3 is altijd leuk 🙂

 437. johan says:

  Deflatie!!!!

 438. Adamus says:

  Stagflatie.

 439. Adamus says:

  mafketell:
  Ja er is iets …… negatieve spaarrente wordt de norm ……

  telegraaf.nl/dft/n…ordt_de_norm___.html

  Voor de Industrie een probleem.

 440. Adamus says:

  Adamus: Voor de Industrie een probleem.

  Hoewel de ene klant is de ander niet.

 441. Juan Belmonte says:

  mafketell:
  Ja er is iets …… negatieve spaarrente wordt de norm ……

  telegraaf.nl/dft/n…ordt_de_norm___.html

  Haha

  Moeten betalen als spaarder
  Met risico dat als de bank omvalt je kunt fluiten naar alles.

  Het is herfst
  De eikels vallen uit de boomen
  En de terrassen
  ……
  Zitten vol

 442. Juan Belmonte says:

  mafketell:
  Misschien gaat de belastingdienst dan naar een negatieve vermogensrendementheffing……lol

  Teruggave in BOX 3

  BOX 3 is altijd leuk

  Geen HRA
  Maar SRA

  Spaarrente Aftrek 🙂

 443. lorenzo says:

  Juan Belmonte: De eikels vallen uit de boomen
  En de terrassen
  ……
  Zitten vol

  hoewel het in een boom zitten niet de directe noodzaak/ oorzaak hoeft te zijn om als eikel te worden getypeerd waren de terrassen inderdaad (weer) meer dan vol.
  We zijn rijk en gelukkig ( ps een voorwaarde voor het vele klagen..) , de nadelen van onze rijkdom heb ik al eens uitgelegd in dit theater.

 444. Cynicus economicus says:

  johan: Deflatie!!!!

  Zijn de uitroeptekens bedoeld als aanbeveling of als waarschuwing? In het eerste geval, wat bedoel je dan eigenlijk? Oproep tot zo’n gezellige ouderwetse jaren 30 deflatoire spiraal met een cascade van ‘opschonende’ faillissementen en massale werkeloosheid? Of denk je dat een Pigou effect wonderen zal doen?

  mafketell: We hebben recht op deflatie …..

  Gossie toch, het is bijna niet te geloven en een econoom zegt het nu ook, nou ja in oekoenomentaal, dat dan weer wel 😉 ……

  Mujagic zegt: deflatie voorkomen is consument beroven ……

  Afhankelijk van de context (bijv. defl. door massale vraaguitval ipv. productiviteitssijging) zou je dan evengoed het niet voorkomen van deflatie, beroving van de producent of de debiteur kunnen noemen.

  Overigens Mujagic, tegenwoordig nogal populair bij de libertaristische stoottroepen en andere extreem rechtse austerians, schijnt te vergeten tot welke conclusie z’n favoriete econoom Hayek daarover komt:

  “Today I believe that deflation has no recognisable function whatever, and that there is no justification for supporting or permitting a proces of deflation”.

  “I must confess that forty years ago I argued differently”.

  F.v.H. The Gold Problem (vert 1998) 210

  “There is no doubt, and in this I agree with Milton Friedman…..I am not only against inflation but I am also against deflation.”

  Pizano 2009 13 Conversations with Great Economists.

 445. Keesje says:

  Adamus: Voor de Industrie een probleem.

  Dan gaan ze ipv maanden later afbetalen, maanden vroeger vooruit betalen 😄😄

 446. Keesje says: