Verkoop nieuwbouwwoningen keldert met 40%

De verkoop van nieuwbouwwoningen is in het tweede kwartaal met 40% gedaald tot vierduizend.

Monitor
In het tweede kwartaal van 2008 waren dat er nog zevenduizend. Dat blijkt uit een onderzoek van de Monitor Nieuwe Woningen in opdracht van het ministerie van VROM. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar is sprake van een licht herstel. Toen werden er bijna 3200 woningen verkocht.

Goedkope segment
Opvallend is dat het aantal verkopen in het goedkopere segment juist is toegenomen. In het laagste prijssegment, huizen tot 216.000 euro, werden in het tweede kwartaal bijna 48 procent meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal.

Kleinee woningen
”Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de laatste tijd er relatief meer goedkopere woningen nieuw te koop worden aangeboden door ontwikkelaars.Dat betekent dat ontwikkelaars vooral wat kleinere woningen, vaak rijtjeswoningen op de markt brengen”, verklaarde directeur Jan Fokkema van de vereniging van projectontwikkelaars Neprom dinsdag.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with:
35 comments on “Verkoop nieuwbouwwoningen keldert met 40%
  1. Bouke says:

    Ik verbaas me over de nu wel erg lage nieuwbouwverkopen. 4000+3200 nieuwbouwwoningen in een half jaar tijd. Ofwel 14.400 op jaarbasis. Natuurlijk blijven de woningbouwcorporaties wel huurwoningen bouwen, maar de verkopen zijn toch wel bijzonder laag. Nog niet zo lang geleden werden 70% van de (toen) 80.000 =56.000 nieuwe woningen per jaar verkocht. Jaren 2006-2007.

    Overigens heel begrijpelijk dat alleen de goedkoopste woningen verkopen. Immers, alleen starters kopen nu woningen en zij kopen in het algemeen goedkopere woningen. Doorstromers durven geen commitment aan te gaan voor een woning die over anderhalf jaar klaar is en die dus vereist dat ze hun woning intussen moeten verkopen.

  2. allert says:

    Goh de nieuwbouw is net zoveel gezakt in omzet als de bestaande bouw, wat toevallig! 😉

  3. allert says:

    @bouke 1: Natuurlijk ga je als starter voor nieuwbouw dan betaal je niet voor de kosten koper en de aankleding van een ander.

  4. Boefke says:

    @ nr 3.

    Natuurlijk ga je dan ook voor koopgarant. Lekker zelf alle kosten dragen en verantwoordelijk zijn voor het onderhoud e.d.

    Als je huis meer waard wordt dan pikt de woningbouw de helft van je weg, waardoor je investering waarschijnlijk groter was dan je winst.

    En als je huis zakt in waarde dan neemt de Woningbouw enkel de helft van de verloren waarde over en niks van je onkosten e.d. Dan ben je dus 2x de lul, links om of rechtsom.

    En iedereen maar hallelujah roepen, mijn god denkt dan niemand meer na!?

  5. H says:

    Dat er nog steeds vierduizend mensen zijn die nu een nieuwe woning kopen…

    Maar ok, gelukkig het gaat het vooral om het ‘laagste prijssegment, huizen tot 216.000 euro’, da’s idd maar max. 470.000 ouderwetsche guldens… (Wat een enorme bak geld!)

  6. kees says:

    @4 Boeffie je weet best wel veel voor een 16 jarige 😉

  7. Bouke says:

    @allert (2)

    Afgaande op de cijfers in het artikel, is de nieuwbouwproductie nu nog een kwart van wat het twee jaar geleden was. De verkoopaantallen van bestaande huizen zijn ‘slechts’ rondom de 50% ingezakt in die periode. Bestaande huizen doen het dus nu twee keer (!) zo goed als nieuwbouw. Dus niet ‘net zoveel gezakt’…

    @allert (3)
    Starters kopen véél meer bestaande huizen dan nieuwbouw. Zoals uit de maandelijkse kadastercijfers (ook CBS-cijfers) te halen is, zijn zij juist blijven kopen. In augustus alleen al, hebben de 25-minners 2000 woningen gekocht. De 25-35 jarigen zelfs 3850 woningen. Beide groepen bestaan voornamelijk uit starters. Merk op dat dit alleen de maand augustus is. Ten opzichte van die 4000 nieuwbouwwoningen (starters en doorstromers bij elkaar) is er dus beduidend meer aan bestaande woningen verkocht. Ook de dalingen jaar-op-jaar zijn (zeker voor de 25-minners) zeer beperkt.

    @boefke (4)

    Inderdaad, er zijn maar weinigen die de koopgarant zwendel lijken te willen doorgronden. Een soort NL subprime…
    Ben jij 16? Dan is je inzicht idd indrukwekkend. Al aan een studie algemene economie of econometrie gedacht?

  8. kees says:

    Ik heb Balkenende toch echt voor de zomer horen zeggen: “in september gaan de palen de grond in” kort en lang, links-rechtsom het gaat gebeuren…….NL zal niet uitslapen, maar gewekt worden door heimachines.

  9. Marketwatch says:

    De provincie Brabant houdt ook niet van marktwerking en werkt ons liever verder in de schulden:

    http://www.brabantsdagblad.nl/regioeconomie/5551398/Provincie-steunt-koop-nieuw-huis.ece

    Minister Bos laat je macht eens zien en stop deze waanzin!

  10. Martin says:

    Jan Peter bewoont zelf een kasteel, en kan daarom slechts bevooroordeeld beslissen over de huizenmarkt in hoger segment,
    Google op ‘woning jan peter balkenende’

  11. Peter says:

    Dit was toch het jaar van het zoet? 😉

  12. Spaarvarken says:

    Geef mij een stukje grond en ik bouw mijn kippenhok zelf.
    Welke gek trapt daar nu in. (blijkbaar 40% meer)
    De in de fabriek voor-gegoten woningen en dan voor die prijs ?

  13. kees says:

    @12
    het zoet was al eerder, we zijn als gepeupel echter te gulzig geweest. Het ligt niet bij de banken, langzamerhand wordt het beeld naar het volk verschoven. Zuur.

  14. kees says:

    @13Geef mij een stukje grond en ik bouw mijn kippenhok zelf

    Ben ambtenaren tegengekomen die me meewarig hebben aangekeken met dat idee. Ik blijf echter bij het idee dat een huis basaal 4 palen met een dak is en de rest in te vullen naar keuze. Het mag niet simpel zijn, dat is verdacht. Bovendien mag je niet overal bouwen -monopolie- ook geen krot slopen en op dezelfde plek zelf iets neerzetten.
    Wat wil je ook in een land (eu ook) waar de economie draait om de overheid.

  15. chantal says:

    gelukkig bestaan er bouwvoorschriften… zonder zou een catastrofe worden

  16. chantal says:

    hier, dat krijg je met die dat hun eigen duivenkot willen bouwen.
    Al 1.5j heb ik problemen met mijn buurman die een bovenbouw wil plaatsen op zijn woonst. Hij heeft daarvoor een deel van mijn muur nodig en hij moet opwerken langs mijn schuin dak.
    Hij had gehoopt dat het kon in duivenkot stijl : http://www.onzichtbaar.com/DSCN2631.JPG

    Ondertussen heb ik al 3 muurtjes laten afbreken die hij op mijn dak heeft geplaatst (mits hulp van bouwpolitie). D
    e eerste muur die hij bouwde, plaatste hij recht OP mijn dakpannen. De 2de muur (zie foto) was in gaudi stijl. De 3de muur stond weeral op mijn dakpannen. En nu zijn ze aan nummer 4 bezig.

    Mijn splinternieuw dak (2j oud) heeft nu witte dakpannen ipv rode.

    Duivenkoten zijn voor duiven

  17. matthijs says:

    @13 idd, ik zag zelfs dat ze in mijn woonplaats al weer aan het bouwen waren zonder spouwmuren, gewoon beton tegen elkaar aan, om kosten te sparen. Kun je straks in je nieuwbouw-rijtjeshuis (228 v.o.m., zonder keuken/badkamer) lekker luisteren wat de buren aan het doen zijn.

    prefab lekker dan.

  18. snorkel says:

    @chantal (17) wat een idioot zeg! zeker een huurder? 😉

  19. matthijs says:

    @17 waanzinnig die foto!! Wat een puinhoop haha.. Typisch gevalletje “Help, mijn man is een klussert…

  20. kees says:

    chantal sluit jezelf lekker op in het instituut bouwvoorschriften. Er bestaat ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Wat jij aanhaalt doet totaal niet terzake. We kennen ook in NL de ingestorte balkons; niemand verantwoordelijk voor. Brandje in het Catshuis…….Niet terzake doende koffieleuterij. Je hebt geen bouwpolitie nodig, gewoon van je erf afschoppen.

  21. kees says:

    Chantal c.s. wat is de K waarde van jullie huis?

  22. tortel says:

    @17

    Of…. een gevalletje ik kom niet meer van mijn huis af maar kom wel een kamer te kort. En van de bank krijg ik geen centjes voor de verbouwing omdat mij 2 jaar geleden een tophypotheek is aangemeerd????

  23. tortel says:

    Ik zie dat nu overal om ons heen gebeuren. De mensen komen niet van het huis af en gaan dan maar het maximale aanbouwen waar geen reguliere bouwvergunning voor nodig is! Een paar goedkope Polen inhuren, restjes stenen opkopen via marktplaats want dat verschil ziet niemand en isoleren met bubbelfolie. Want, zo denken ze, over een paar jaar is alles weer normaal en staan ze in de rij voor dit huis… jaja

  24. chantal says:

    @kees
    De echte k waarde van dit huis heb ik niet. Dit is een oud huis (1903) en word momenteel volledig vernieuwd. Overal waar wij aan werken isoleren wij in de hoogste mate. Onder ons nieuw dak bvb zit 18cm isolatie. Ons nieuwe dubbele ramen hebben k 1.1 woorde (dubbel glas met gas).
    Maar er is nog veel werk

  25. kees says:

    @24
    het wordt nooit meer normaal/hetzelfde, de wereld is altijd in beweging.
    Als mensen zo willen verbouwen, wat is daar optegen? Zij nemen toch het risico van die hypotheek en hoe ze er iets aanplakken lijkt me.

  26. kees says:

    @25 je weet het dus niet.

  27. kees says:

    @24 Polen inhuren is niks mis mee.
    Wat ik van die lui gezien heb kunnen heel veel klussenbedrijven of specialisten zoals ze zich noemen nog een puntje aan zuigen.

  28. chantal says:

    @kees21
    Bij ons in Belgie kan je een gans huis volledig zelf bouwen. Natuurlijk mits goedkeuring stadsbouw en als je ook de bouwvoorschriften volgt.
    Als ik het goed voorheb zijn ze in Nederland minder soepel.

  29. chantal says:

    @27kees
    Ik weet het inderdaad niet.
    Vanaf het beneden appartement klaar is voor verhuur, komt er een energie audit (verplicht). Hem nu al laten doen is zinloos geld.

  30. chantal says:

    @kees28
    Mijn ervaring is andersom met polen. Normen liggen daar veel lager. Waterpas word gemeten met duim en een slok vodka. Afwerking is bagger.
    Maar wel echte werkmensen, goed voor die palletjes zandzakjes te lossen. Voor de rest ben ik met die polen zeer voorzichtig.

  31. snorkel says:

    @Chantal (31)

    je kunt geen algemeen beeld vormen op basis van een paar gevallen 😉

  32. matthijs says:

    @32, da’s andersom ook 😉

  33. snorkel says:

    @matthijs (33)

    je kunt individuele gevallen niet beoordelen op basis van een algemeen beeld? 100% mee eens! 😉

    ik neem aan dat je weet waarom ik deze reactie aan Chantal stuurde?

  34. kees says:

    In NL kun je ook alles zelf doen.
    Paul Frissen heeft hier ook wel opmerkingen over gemaakt; over de ambtelijke mentaliteit dus.
    Je wordt nog net niet onder curatele gesteld. Ze zijn alleen nog de omgang met projectontwikkelaars gewend. Aangestuurd dus door het grote geld.

  35. Boefke says:

    @ nr 6 en nr 7.

    Ik ben geen 16, HAHAHAHA 😉

    30 jaar………helaas.

    En veel verder dan VWO economie ben ik nooit gekomen….niet helaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*