Financiële zorgen jonge gezinnen

De Nederlandse consument is zich in juni slechter gaan voelen over de eigen financiële toekomst ten opzichte van een kwartaal geleden. De verslechtering betreft vooral jonge Nederlanders (tot 45 jaar). Bijna 20 procent van de huishoudens met volwassenen tussen 35 en 54 jaar vreest volgend jaar regelmatig niet rond te kunnen komen.  Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University.

De economische emoties die consumenten ervaren, hangen samen hun financiële armslag. Van de Nederlandse huishoudens verwacht 16,1 procent het komend jaar regelmatig moeite te zullen hebben om rond te komen, bijna 3 procent meer dan in maart (13,2 procent).

Binnen alle leeftijdsgroepen steeg dit percentage, maar de leeftijdsgroep tussen 35 en 44 jaar kende de grootste toename van 14,1 procent naar 19,4  procent (+5,3 procent). Binnen de middengroepen, tussen 35 en 54 jaar, is het percentage huishoudens dat financiële tekorten verwacht het grootst; het gaat om bijna één op de vijf huishoudens. Dit zijn enerzijds gezinnen met een hypotheek en thuiswonende of studerende kinderen, maar anderzijds is het de werkende generatie in de groei of zelfs op de top van hun carrière.

Nederlandse huishoudens schatten de kans dat ze een huis kopen in de komende 12 maanden in op 4,0 procent. Dat is het laagste percentage sinds het starten van het onderzoek in 2009. De kabinetsmaatregelen om de overdrachtsbelasting te verlagen kunnen een tijdelijke impuls op aankopen van huizen hebben, maar of ze een breder uitstralingseffect naar andere productcategorieën zoals auto´s, meubels en apparatuur veroorzaken is de vraag. Ook kan een herstel op de huizenmarkt worden afgeremd door de vrees voor baanverlies die op dit moment op het hoogste punt is sinds het begin van de metingen: Nederlanders schatten de kans dat ze hun baan verliezen in de komende 12 maanden in op 16,7 procent.

bron: FX.nl

Share Button
Tagged with:
229 comments on “Financiële zorgen jonge gezinnen
 1. jim says:

  “Ook kan een herstel op de huizenmarkt worden afgeremd door de vrees voor baanverlies die op dit moment op het hoogste punt is sinds het begin van de metingen: Nederlanders schatten de kans dat ze hun baan verliezen in de komende 12 maanden in op 16,7 procent.”

  Perceptie zegt alles.
  Herstel! (orde) Herstel van wat? (prestige)
  En, “jonge gezinnen tussen 35 en 54!” (beklemming) Wat heeft het leven voor zin zonder kinderen die je schuld overnemen (netheid?)
  Dream on, Muhahaha

 2. nhz says:

  ‘regelmatig niet rond kunnen komen’ heeft in de eerste plaats te maken met boven je stand leven. Ook van een uitkering kun je in Nederland fatsoenlijk leven, als je je wensen maar aanpast. Typerend dat het blijkbaar vaak om mensen met een hypotheek gaat, hadden misschien toch beter kunnen huren dan? Of zou dat beneden hun stand zijn?

 3. nhz says:

  overigens hilarisch hoe de pleuro omhoog schiet na de grote truuk van onze kleptocraten.

  Ik wacht met spanning op een tweede EU bailout fonds voor alle scheefleners en andere zielige gezinnen die moeite hebben met rondkomen. Laten we afspreken dat die dan 0% rente betalen op hun schuld (beetje minder dan de 3.5% van failliet Griekenland moet kunnen) en dat het ‘stabilisatiefonds’ de leningen over 30 jaar gewoon doorrolt als ze dan nog niet afgelost zijn. Kan de huizenprijs in Nederland ook weer verder omhoog, waar wachten ze nog op eigenlijk?

 4. Get a Life! says:

  En dan nog maar te zwijgen over de effecten van kredietcrisis part II.. Deze wordt een stuk heftiger dan de vorige. Binnen 3 maanden in dit theater!
  Dat inktzwarte scenario van Ernst&Young zal over een jaar waarschijnlijk als de meest rooskleurige worden beschouwd.

 5. nhz says:

  @4:
  tja, als je heel failliet Europa á 3.5% onbeperkt geld gaat lenen, dan ben ik benieuwd wat de rente op de kapitaalmarkt wordt. Helemaal als Europa straks ook nog al die Europese hypotheken gaat garanderen (een onvermijdelijke stap, nu men zonder aarzelen kiest voor de geldpers als de oplossing voor alle problemen in de wereld). Misschien dat de burocraten gelijk even bij wet kunnen vastleggen dat het EFSF leent tegen 0%, en dat spaarders daarom genoegen zullen moeten nemen met min 5% rente of daaromtrent?

 6. ll says:

  Nhz, de banksters zaten aan, aan tafel 😉

  We zijn gewoon verkocht.

 7. racekever says:

  Luister maar even wat Nigel Farage “in kippenhok wat men de Europese commisie noemt” te zeggen heeft.
  Het is een systeemcrisis en de huizenmarkt is maar één onderdeel van het verrotte systeem.

 8. hugo says:

  Het EFSF fonds krijgt nog meer bevoegdheden. Marktmanipulatie is nu beleid. Ik zei laatst Euro(pa) corrupter kunnen we het niet maken. Helaas wel. Gaat Goldman op binnenlopen (krijgt vast insider info van Draghi). Operatie stripmijnen van de wealth gaat nu echt loos;

  ‘To improve the effectiveness of the EFSF and address contagion, we agree to increase the flexibility of the EFSF, allowing it to intervene in the secondary markets on the basis of an ECB analysis recognizing the existence of exceptional circumstances and a unanimous decision of the EFSF Member States”

 9. Steven says:

  lastige gewoon van een dikke hypotheek is dat het om zo veel geld gaat dat je nooit kan zeggen: dat pakken we nu even aan en dat kost me vijf jaar en dan met schone lei verder. Een schuld van 300.000 euro is gewoon 300 keer 1000 euro en dus voor de meeste mensen een ver van hun bed bedrag, maar toch staan ze het rood omdat “iedereen” dat doet.

 10. bankschroef says:

  “We hebben een huis gekocht” is dan ook het kwalijkste eufemisme van deze tijd.

 11. nhc says:

  klinkt “Wij hebben een huis gekocht” onder de taxatieprijs beter?

 12. BalancedView says:

  @7

  En dat is precies het probleem. Mensen zijn helaas te dom om zelf te bepalen wat een verantwoordelijk leenbedrag voor ze is. De overheid en banken zijn daar kennelijk ook te dom voor. De verstandigen betalen uiteindelijk het gelag.

  @9

  Nee.

 13. nhc says:

  15% ? daar onder dan?

 14. dr.t says:

  7.
  De meeste huizenbezitters gaan er anders verstandig mee om. De verhouding jaarinkomen ten opzichte van restschuld verschuift naar een staat tot twee op de lange termijn.

  Of ken jij heel veel ouderen die nog tot over hun nek in de hypotheekschuld zitten?

  Dat is ook een voorname kritiekpunt op een organisatie als Nibud. Men beoordeelt alleen maar de startsituatie en heeft geen oog voor de lange termijn positie van consumenten.

  Alsof je je hele leven dezelfde inkomen houdt.
  En let wel mensen met een vast contract (huizenkopers) profiteren meer van economische groei (en zijn minder kwetsbaar voor een daling ervan) dan huurders (gemiddeld vaker niet vast in dienst).

 15. nhz says:

  @8(Steven):
  WSNP duurt maar drie jaar hoor; daarna met een helemaal schone lei beginnen in het Grote Pyramidespel. Wat is het fantastisch dat er een overheid is die zulke zaken regelt 😎

  @13(dr.t):
  “De verhouding jaarinkomen ten opzichte van restschuld verschuift naar een staat tot twee op de lange termijn.”

  mede dankzij aflossingsvrije hypotheken was dat de laatste tien jaar eerder omgekeerd. En daar zitten we dus nog tientallen jaren aan vast.

  “En let wel mensen met een vast contract (huizenkopers) profiteren meer van economische groei ”

  welke economische groei? Profiteren van inflatie bedoel je zeker …

  Mijn kritiek op het Nibud: die doen alsof de kunstmatig lage rente van nu eeuwig kan blijven, nou vergeet het maar; véél te optimistisch. Nu ‘Bailouts Forever’ ook in de EU officieel is geef ik de lage rente nog een jaartje, en daarna is de sky the limit. En als ze straks alle hypotheken in het EFSF smokkelen (via staatsgaranties zoals NHG) dan klapt de hele pleuro.

 16. dr.t says:

  NHZ ik ben het met je eens dat het huidige macro-economische systeem op de lange termijn onhoudbaar is.
  Het is niets anders dan doorschuiven van problemen, wat plaats vindt.

 17. Adamus says:

  Of ken jij heel veel ouderen die nog tot over hun nek in de hypotheekschuld zitten?

  Ja, oa. vutters die nog zo nodig een huis moesten kopen of nu twee huizen hebben en het nieuwe huis maar weer in verkoop hebben.
  Drt, je bent niet de enige prutser.

 18. Claude says:

  @12 Of mensen die hun hypotheek hebben verhoogd voor een uitbouw, keuken, badkamer of voor wat vluchtigere zaken die nog sneller afgeschreven worden.

  Vraag me af hoe trouwens een boel mensen na 1 augustus een badkamer of keuken gaan kopen. 20.000 euro sparen de meeste mensen niet zo maar. Was toch leuker dat je het kon lenen door de hyptheek te verhogen en dan vervolgens ‘bis zum Geht-nicht-mehr’ de rente af te trekken. Daadwerkelijke cash-outs vindt niemand leuk.

 19. nhz says:

  @17:
  ach, misschien kan de politiek het volk de komende dagen duidelijk maken dat je maar beter je spaargeld kunt opmaken aan een keuken (of beter nog een huis) omdat het straks anders toch niks meer waard is. Voor degenen die nog voldoende spaargeld hebben voor een keuken, dat is onder de huiseigenaars vast een minderheid 😉

 20. Nico de Geit says:

  @ 10 Balanced View

  ‘De verstandigen betalen uiteindelijk het gelag’

  Daar ben ik ook bang voor. Ik ga minder werken, minder verdienen en veel minder belasting betalen.

  Volgens plan word ik nog steeds ieder jaar iets rijker, maar niet veel. Ik zou ook niet weten waar ik met het geld naartoe moet. Aandelen, onroerend goed, valuta, het is allemaal niet om vrolijk van te worden.

 21. Nico de Geit says:

  Over ‘het gelag betalen’:

  Er zijn mensen met een ‘eigen huis’ dat zo nodig verbouwd moest worden. Een dikke BMW voor de deur en een tweede auto, een motorfiets in de garage. Alles op de pof. Ze verdienen gewoon te weinig om hun schulden af te lossen als de waarde van het onderpand verdampt.

  Uiteindelijk betaalt de spaarder het gelag. Wie wil er dan nog spaarder zijn?

 22. ll says:

  Ik kom bijna nooit in de binnenstad van Groningen, maar moest er vandaag even wezen om een schildersezel te kopen, en die vindt je niet overal. 🙂

  De eens zo drukke winkelstraat waar ik moest zijn staat 1/4 leeg, zichtbaar. Ook waren er etalage’s vol met kunst, maar erachter is het leeg.

  Een heel raar gezicht, allemaal te koop of te huur.

  Dit is geen recessie meer, maar een regelrechte depressie, die nu pas zichtbaar begint te worden.

 23. ll says:

  @ Nico. U heeft een luxe probleem , ik zou zo zeggen, wees blij 🙂

 24. rick says:

  @ll

  Misschien kun je al je nog tijd over hebt, hier eens haar naar kijken:
  http://eeuwvandestad.nl/archives/37
  “Die Silberhöhe is een wijk in Berlijn die erg aan het vervallen is. De mensen die kunnen verhuizen, gaan er weg. Er is echter geen nieuwe toestroom van mensen die daar gaan wonen. Daardoor is een spookstad ontstaan. Een documentaire over de bewoners van de flattenwijk Die Silberhöhe in de Oost-Duitse industriestad Halle waar veel
  mensen zijn weggetrokken bij gebrek aan werk”

  Proef je al wat herkenning? (uit 2005)
  6 jaar later, kun je dit in de Pers lezen:
  http://www.depers.nl/binnenland/537930/De-grijze-voorloper.html

  Verplicht voer voor iedereen die buiten de randstad een huis wil kopen.

 25. xenobinol says:

  @20: ll

  In principe is er nog steeds voldoende baanzekerheid voor mensen die een vak geleerd hebben en bereid zijn te werken voor hun geld. De afgelopen 20 jaar hebben we met name een nieuwe upper class zien opkomen die voornamelijk zichzelf verrijkte via de financiele sector, overheid en semi overheid. De echte ondernemersgeest is daardoor op de achtergrond komen te staan. Maar voor de mensen die hun principes trouw gebleven zijn en niet deel genomen hebben aan de grote schranspartij zie ik het steeds rooskleuriger in 🙂

 26. maria says:

  @ 15 Adamus

  Voorbeeld wat werkelijkheid is: een stel van rond de 60, een huis van ca. € 180.000,= nu (iets wat binnen een paar maanden zomaar kan veranderen!) en een hypotheekschuld van € 165.000,=.

  Dat dit nooit meer afbetaald kan worden, moge duidelijk zijn. Het is maar een van de vele voorbeelden van deze week, je wordt er niet echt happy van!

 27. ll says:

  Wat wel opvalt is dat onze z.g. ” krimpgebieden “, allemaal grenzen aan andere goedkopere huizen landen 🙂 Zeeland, Oost Groningen en Limburg.

 28. Nico de Geit says:

  @24 Maria

  ‘Dat dit nooit meer afbetaald kan worden, moge duidelijk zijn’.

  De overheid garandeert de schuld. De schuld wordt niet afbetaald, dus draait de belastingbetaler er voor op. Daarom ga ik minder werken.

  Voorheen vond ik mogelijkheden om de belasting te ontwijken, maar de overheid timmert alles dicht. Blijft er een eenvoudige oplossing: minder werken.

 29. nhz says:

  @20:
  los daarvan: wie wil er nog spaarder zijn met effectief 2% negatieve rente, en straks ongetwijfeld 3-5% negatieve rente?

  @21:
  zelfde beeld in een andere provinciehoofdstad. Veel leegstaande panden inderdaad met kunst in het raam, volgens mij gaat het dan om speculanten die alle kosten afschrijven omdat het een ‘galerie’ is.

  @24:
  ik betwijfel of je op basis van een vak geleerd en handen uit de mouwen willen steken straks nog een fatsoenlijk inkomen kunt halen. Bijna alle mensen die goed verdienen doen dat niet omdat ze presteren of iets heel nuttigs doen, maar omdat ze de juiste vriendjes kenden. Dat type profiteurs heb je net zo goed bij de oude als bij de nieuwe generatie. Echte ondernemers hebben in NL al lang niets meer te zoeken.

  @26:
  in Zeeland valt dat wel mee, ik denk dat ‘over de grens’ de prijzen vaak juist hoger zijn dan net in Nederland (Zeeuws-Vlaanderen is over het algemeen heel goedkoop, de kuststreek van Belgie, zeg maar Brugge tot Knokke – is de duurste regio van het land). In Zeeuws-Vlaanderen werd in de afgelopen jaren soms zelfs geklaagd over Belgen die de prijzen zover opdreven dat ze voor de lokale bevolking niet meer betaalbaar waren (o.a. regio Sluis); koekje van eigen deeg 😉

 30. twijfel says:

  Als er dan enorme inflatie aan zit te komen, en de rente nu nog laag is, is dit dan het moment om een huis te kopen?

 31. maria says:

  @25 Il

  In Duitsland, hier net over de grens koop je voor € 95.000,= een groot bouwperceel, m² € 47,50, met een woning die gesloopt moet worden. Aan de andere kant, in Belgie, kun je huren voor ongever de helft terwijl de koopwonignen nu ook in prijs zakken. Door het fiscale regime van Belgie was het enige jaren voordelig om naar Belgie te verhuizen. Die termijnen lopen voor de Nederlanders nu af en volgens mij is het nieuwe stelsel niet zo voordelig, ergo huizenprijzeni n Belgie gaan zakken. Er zal een bepaalde mate van nivellering gaan plaats vinden in grensgebieden.

 32. nhz says:

  @29:
  als je geen eigen geld hebt: misschien wel ja.

  @30:
  fiscale-adoptie-Belgen maakten zich recent druk over een voorgestelde vermogensbelasting die voorlopig éénmalig zou zijn en dan op jaarbasis nog maar fractie van de box3 belasting in Nederland zou bedragen. ‘Als dat doorgaat dan gaan we terug naar Nederland!!’

  Ik vermoed dat het voor gewone mensen al lang niet meer voordelig is fiscaal Belg te worden, voor zeer vermogende burgers met box1 inkomen lijkt Nederland mij aantrekkelijker; Belgie is wellicht aantrekkelijk voor vermogende burgers die inactief zijn en dus niets aan HRA hebben. Huizenprijzen in Belgie zijn vermoedelijk mede opgedreven door de fiscale amnestie voor zwartspaarders die een huis kochten (regeling van een jaar of tien geleden, als ik mij goed herinner). Tot ongeveer 2000 was Vlaanderen veel goedkoper dan Nederland, wellicht op een enkele hotspot zoals Brugge of Knokke na; sindsdien is de huizenspeculatie in Belgie sterk toegenomen. In het Westen van ZeeuwsVlaanderen zijn de huizenprijzen vaak extreem hoog terwijl er enorme leegstand is en vrijwel geen werk. Allemaal dankzij Eurocraten uit Brussel die daar de prijzen opdrijven door te speculeren met woningen, of soms gewoon omdat ze 1 miljoen voor een vakantiehuisje heel redelijk vinden (kan er makkelijk af, als je bij de EU ‘werkt’ …).

 33. dalen says:

  @ 29

  Ik heb bouwgrond gekocht in een villawijk dat ook ongeveer m² € 47,50 kost. Heb nu een offerte om te bouwen van een Duitse firma. De eerlijkheid dient me te zeggen dat men ook in Belgie voor een redelijke prijs kan bouwen maar de bouwgrond is me te duur. Kan wel goedkopere bouwgrond in Belgie kopen maar in dat deel van Belgie wil ik niet wonen.

  @ 30

  Klopt, ik word dubbel belast. Vermogen in NL wordt belast en de ontvangen rente wordt in Belgie belast, terwijl dat in NL vrij is. Daarnaast zijn er meerdere nadelen. Fiscaal in Belgie allang niet meer aantrekkelijk. Betaalde lang ook maar 50 euro per jaar voor ziektekostenverzekering in Belgie. Moest dan daarnaast wel en hospitalisatieverzekering afsluiten maar dat was gratis als je een bepaald vermogen op de bank zette.

  Veel voordelen zijn weggevallen en ik hoor van ouderen in o.a. Brasschaat, dat ze liever verzorgd worden in NL. In Belgie is dat redelijk duur en slechter.

 34. Vrijdag says:

  @nhz 30
  die regeling zou ‘voorlopig’ zijn maar iedereen weet waar dat op uit draait.
  Maar het valt in vergelijking met Nl wel mee: 1,5 % op vermogen van boven de 1,5 miljoen in plaats van de NL’se algehele heffing van 1,2% waardoor je dus met de tegenwoordige rentes van 2% en inflatie van 4 a 5 % alleen maar geld verliest.

  De voorgestelde maatregelen ter ontmoediging van sparen en beleggen (dus van een gezond economisch bestel zoals je van een socialist las di Rupo kan verwachten) zoals daar is 50 procent op meerwaarden op aandelen gerealiseerd binnen de acht (!) jaar en natuurlijk geen mogelijkheid de verliezen af te trekken, (dan zouden al die brave huisvaders die op aanraden van de staat aandelen fortis kochten eens goed kunnen lachen) en een verhoging van belasting op dividenden, belasting op spaarrentes en wat dies meer maakt Belgie dan toch wel onaantrekklijk en zou er wellicht toe kunnen leiden dat Nederlanders terug zullen keren.

  Dit is veel meer de tactiek die overal in Europa gevoerd wordt; het uitknijpen van de middenklasse ten bate van het in stand houden van de staatsmoloch, de verzorgingstaat, de financiele industrie en dan vooral de graaibanken en nog wat overbodige bureaucratie. Denkt iemand dat de die belasting op meerwaardes ook voor de banken gaat gelden?

  Met een salaris van 6000 euro per maand drijven de eurocraten de prijzen in Brussel inderdaad enorm op, maar die bubbel gaat ook nog wel eens keer barsten. Overigens zijn de prijzen in Brussel-stad (niet de randgemeentes) in vergelijking met Amsterdam, of de stad waar jij zo treffend over spreekt als ‘de stad die doet alsof ze amsterdam is’ (woon je soms recht tegenover het megalomane nieuwe stadskantoor of ‘het zwembad’ de bouwput?) nog redelijk te noemen.

 35. Vrijdag says:

  @dalen 31

  Ik vind de gezondheidszorg in Belgie juist stukken beter: Efficient, nemen alle tijd, een onderzoek wordt gelijk gedaan in plaats van over drie weken en het allerbelangrijkste: men neemt je klachten serieus en behandelt je met respect en dat voor lage prijzen.(uitgezonderd medicijnen dan: paracetamol haal ik in Nl voor 1 euro per pakje van 40 terwijl men het hier bestaat om
  een ‘recept’ uit te schrijven voor 1 grams dafalgan van een tientje voor twintig stuks ofzo)

 36. dalen says:

  @ 33

  Is ook zo. Niet alleen beter maar sneller en persoonlijker. Als ik de idiote verhalen hoor over NL schrik ik steeds en in Belgie snapt men daar niets van. Mooi voorbeeld “Maasziekenhuis” brr heel eng.

  Het ging mij om de verzorgingstehuizen / bejaardenhuizen die hier in Belgie in particuliere handen zijn. Veelal een grote woning omgebouwd tot een bejaardenhuis. Dat is de reden dat veel ouderen bij hun kinderen wonen, mits ze een grote woning hebben.

 37. Vrijdag says:

  @ dalen 34

  Van verzorgingstehuizen weet ik alleen dat ze erg duur zijn wil je een goede kwaliteit krijgen.

  Voor veel mensen met een schamel pensioentje niet te betalen.

  Ik ben eens bij een oude vrouw in een ‘verzorgings’tehuis geweest in Wallonie , dat was echt een Oostblok gebeuren. Ze is na haar opname ook vrij snel dood gegaan.

 38. j says:

  “Wat wel opvalt is dat onze z.g. ” krimpgebieden “, allemaal grenzen aan andere goedkopere huizen landen Zeeland, Oost Groningen en Limburg.”

  Maar nu onlangs door de rechter is vastgesteld dat ook iemand die in België woont recht heeft op HRA als hij hier werkt, kon dat verschil wel eens worden verkleind.

 39. nhz says:

  @33:
  Antwerpen en Brussel leken mij over het algemeen ook redelijk geprijsd, voor een grote stad met toch veel voorzieningen en vermoedelijk de nodige hogere inkomens in de omgeving. Heb er recent niet meer gekeken, maar Brugge en omgeving Knokke vond ik ruim 5 jaar geleden erg duur.

  Wat dat ‘andere Amsterdam betreft’: ik woon in de oude stadskern, ongeveer halverwege het ‘openluchtzwembad’ en ‘de bunker’ die men stadhuis noemt. Je kunt overal de megalomanie zien (maar wel op z’n provinciaals, een brug van een miljoen die noord en zuid van de stad met elkaar verbindt voor fietsers, daar wordt hier tien jaar over gepraat en dan komen ze nog met een halve oplossing).

 40. Vrijdag says:

  @nhz 37

  Men kon er ook getuige zijn van het meer grootstedelijkse regeltjes ontduiken, wat er toe leidde dat men in een nieuwe wijk eerst de huizen pal naast de snelweg bouwde en daarna naar binnen doorging.

  Hiermee was men dan net op tijd begonnen om een nieuwe richtlijn van Europa die tot doel had mensen te vrijwaren van al te veel luchtvervuiling door niet meer toe te staan huizen twee meter van een drukbereden snelweg te bouwen, te omzeilen. Ik vraag me nog steeds af wat die mensen die daar nu in de prefab eenheidsworst wonen van vinden of zou ze het gewoon niet kunnen schelen?

  Het enige positieve aan de megalomie van het ‘andere Amsterdam’ vond ik altijd de voor provinciale begrippen ruim bemeten en zeer goed gesorteerde bibliotheek.

  Verder denk ik dat iemand die een bedrijfje begint in een soort boom die met twee jaar al 5 meter hoog is goede zaken kan doen aangezien de diepgewortelde obsessie met het omhakken van alles wat een beetje groen in de stad brengt.

  😉

 41. Johan35 says:

  [quote]Typerend dat het blijkbaar vaak om mensen met een hypotheek gaat, hadden misschien toch beter kunnen huren dan?[/quote]

  Huren is voor mij in elk geval veel duurder dan kopen.

  Voor een Sociale Huurwoning verdien ik nu eenmaal te veel. Particulier begint het hier met 1000 euro per maand.

  Vaste lasten koophuis (hoek met garage, nieuwbouw) 780 euro per maand.

 42. Frans says:

  Sapperdeflap! Ik heb op een aandeel in een paar dagen 600% winst gemaakt! 🙂 Maar… het was een cadeautje bij het splitsen van een aandeel, dus had ik slechts 222 Euri aan aandelen. Nou ja, toch niet slecht!

 43. Nico de Geit says:

  @ Johan35

  “Vaste lasten koophuis (hoek met garage, nieuwbouw) 780 euro per maand”

  Dat is dan zeker aflossingsvrij?

 44. Frans says:

  Oeps, een beetje off topic geloof ik..

 45. nhz says:

  @39:
  ja, dat omhakken … ze willen de groenste stad van Nederland zijn. Als ze dat omhakken nou eens tien jaar nagelaten hadden dan was daar wat voor te zeggen, maar volgens mij is het ook één van de steden die de laatste jaren procentueel het meeste gekapt heeft. Er komen dan vaak wel mini-boompjes voor in de plaats, maar toch … vergeleken met 25 jaar geleden is het een woestenij hier. Zo maar even honderd oude bomen langs de gracht ruimen omdat er wat kakkers klagen dat hun mega-SUV moeilijk te parkeren is, dat soort beleid.

  De bibliotheek is niet meer wat het geweest is, moet bezuinigen want er is veel geld nodig voor de nep-universiteit (die heilig is en dus al het geld op dit gebied opslokt).

  @40:
  ik woon in een koophuis dat bijna 3 ton zou moeten kosten, voor 850 euro per maand. Ik heb momenteel geen inkomen, en kom dus niet in aanmerking voor een sociale huurwoning (of voor HRA …). Mijn ervaring is dat de meeste huiseigenaars lang niet alle kosten meerekenen (zoals onderhoud, aflossing hypotheek, KK etc.).

 46. Johan35 says:

  @41

  40% aflossingsvrij. Rente 30 jaar vast. Mijn huis is over 30 jaar echt nog wel 40% van mijn hypotheek waard.

  Die 220 euro die ik bespaar t.o.v. huur gaat naar de spaarrekening.

  @43

  Kk heb ik niet. (Nieuwbouw) Ik bespaar 220 p/m t.o.v. huur. Daar kan ik mijn onderhoud makkelijk van betalen.

 47. Maria says:

  @44

  Wat dacht je van de B.T.W. bij nieuwbouw

 48. dalen says:

  @ 36

  “Maar nu onlangs door de rechter is vastgesteld dat ook iemand die in België woont recht heeft op HRA als hij hier werkt, kon dat verschil wel eens worden verkleind.”

  HRA is voor iemand die Nederlandsplichtig is, altijd al geweest. Misschien bedoel je iets anders?

 49. Johan35 says:

  @45

  Inclusief alle kosten bespaar ik 220 euro per maand t.o.v. als ik zou huren.

  Die 220 spaar ik en gebruik ik voor mijn onderhoud. Die heb ik voorlopig trouwens niet echt dus dat spaarpotje is in bijna 3 jaar al aardig opgelopen.

 50. nhz says:

  @47(dalen):
  volgens mij ging het hierbij om personen met buitenlandse nationaliteit (bijv. Polen) die in Nederland werken (en dus inkomstenbelasting betalen?). Voor zover ik weet hadden die tot nu toe geen HRA voor hun huis in bijv. Polen, maar dat schijnt nu dus wél te kunnen. Regering heeft reparatiewetgeving aangekondigd hiervoor – ben benieuwd …

 51. nhz says:

  @48:
  volgens mij heb je voor een gemiddeld nieuwbouwhuis die 220 euro per maand op termijn wél nodig voor onderhoud. Misschien de eerste 5-10 jaar niet als je geluk hebt (of extra goed hebt opgelet bij uitzoeken woning). Veel nieuwbouwwoningen zijn van zulke slechte kwaliteit dat er al na een paar jaar dure reparaties nodig blijken. Een gangbare norm voor onderhoud (incl. ‘up-to-date’ houden, zodat het huis enigszins zijn waarde behoudt) is jaarlijks 1-2% van de waarde, op een gemiddeld huis van 250K euro is dat 100-200 euro per maand.

 52. Johan35 says:

  @49

  Dan zit ik dus goed, mijn huis kostte net iets meer dan 200.000.

  5 x 12 x 220 = 13.200 wat ik dus bespaar t.o.v. huren.

  Buiten dit potje spaar ik nog wel meer, dus dat onderhoud komt wel goed.

 53. nhz says:

  @52:
  ik kan alleen vaststellen dat ik voor weinig meer in een aanzienlijk duurder huis woon, zonder enig financieel risico; ik kan opstappen wanneer ik wil (afgezien van opzegtermijn).

  Maar als je een veilige hypotheek hebt die je makkelijk kunt betalen, en er naar je zin woont en zeker wil blijven wonen, dan lijkt het me prima. Op termijn zal die hypotheek ongetwijfeld uitgevlakt worden door de inflatie. Het enige risico is een tussentijdse huizencrash, maar als je toch niet weg wil hoeft dat geen probleem te zijn.

 54. opzoeknaareenappartementje says:

  Ondertussen in het statige Amsterdam Zuid:

  [IMG]http://i55.tinypic.com/2ivmqz6.png[/IMG]

 55. opzoeknaareenappartementje says:

  Ondertussen in het statige Amsterdam Zuid:

  http://i55.tinypic.com/2ivmqz6.png

 56. Peter Waagmeester says:

  Voorlopig ga je meer plezier beleven aan het kopen van wat gouden of zilveren muntjes dan aan het kopen van een huis>
  Wie toch wil kopen: betaal niet meer dan hooguit 80% van de vraagprijs!!!!

 57. hugo says:

  Leuk onderzoekje;

  Oh-oh! Politicians share personality traits with serial killers:

  Using his law enforcement experience and data drawn from the FBI’s behavioral analysis unit, Jim Kouri has collected a series of personality traits common to a couple of professions.

  Kouri, who’s a vice president of the National Assn. of Chiefs of Police, has assembled traits such as superficial charm, an exaggerated sense of self-worth, glibness, lying, lack of remorse and manipulation of others.

  These traits, Kouri points out in his analysis, are common to psychopathic serial killers.

  But — and here’s the part that may spark some controversy and defensive discussion — these traits are also common to American politicians. (Maybe you already suspected.)

  Jup ik had dat vermoeden al… en vertrouw erop dat meerdere centraal bankiers, top VN’ers en meer van dat soort lui er ook last van hebben.

  http://latimesblogs.latimes.com/washington/2009/06/politicians-and-serial-killers.html

 58. dalen says:

  @ 37 nhz

  “Antwerpen en Brussel leken mij over het algemeen ook redelijk geprijsd,”

  Dit kan je niet serieus menen. In Brussel en vooral rondom Brussel stegen in de jaren 2001-2008 de prijzen met soms 100% per jaar.

  De kranten stonden er vol van. Ik herrinner me een onderzoek van pakweg 8 jaar geleden dat men naar de oorzaak ging kijken. Het bleek dat de ambtenaren een gemiddeld maandsalaris hadden van 8000 euro per maand. Bovendien waren er veel tweeverdieners. Beiden natuurlijk ambtenaar, het liefst van de EU natuurlijk.

  Vergelijk Brussel een beetje met de prijsstijgingen van de woningen in en rond Den Haag, maar dan in het kwadraat.

  Antwerpen is een ander verhaal. De prijzen zijn lager, behalve in bepaalde wijken waar het geld in de rondte lijk te spatten alsof het aan de bomen groeit.

 59. Nico de Geit says:

  @ johan35

  En nu maar hopen dat ze niet gaan snijden in de hypotheekrenteaftrek….

 60. Frans says:

  **500 Million Debt-Serfs: The European Union Is A Neo-Feudal Kleptocracy**

  As the big European banks imploded, then their inability to service their counterparty obligations on various derivatives to other big banks would topple those lenders. While the political vassals call that possibility a catastrophe, it would actually spell freedom for Europe’s 500 million debt serfs. From the lofty heights of the Manor House, then the loss of enormously concentrated power and wealth is indeed a catastrophe for the Lords and their political lackeys. But for the debt-serfs facing generations of servitude for nothing, then the destruction of the banks would be the glorious lifting of tyranny.

  http://www.zerohedge.com/article/guest-post-500-million-debt-serfs-european-union-neo-feudal-kleptocracy

 61. Maria says:

  @40 Frans

  Zullen we het maar bij ²40 houden en de rest even vergeten, de bouwvakvakantie in het zuiden is net begonnen!

 62. Frans says:

  @ Maria: haha! 🙂

 63. Frans says:

  Hmmmm…. lekker op vakantie gaan en even niet aan de problemen denken, of doorgaan met niet aan de problemen te denken: volgens mij doe ik toch iets fout! 🙂

 64. Maria says:

  @61 Frans

  Nee je doet niks fout en ik ook niet.

  We kijken alleen naar de wereld zoals hij nu bestaat.
  Alleen de rest van de wereld snapt het nu nog niet.
  En dat is, voor ons, het probleem.

 65. Adamus says:

  Maar voor de mensen die hun principes trouw gebleven zijn en niet deel genomen hebben aan de grote schranspartij zie ik het steeds rooskleuriger

  Probleempje lijkt mij dat de “loodgieter” zijn kostje ook bij elkaar gewerkt heeft door de aanwezigheid van het goedkope geld. Hoe goed moet je zijn om te overleven?
  Huizenmarkt, makelaar, bank, architect, aannemer, loodgieter, electricien…..zo ongeveer die pikorde schetsend. Rijksambtenaar en weten hoe de haasjes lopen is het beroep voor de komende 25 jaar 🙁

 66. Maria says:

  @61

  Volgens mij moet jij je vriesdroogmaaltijden aan boord van je zeilschip gaan proberen, als het alleen niet lukt heb ik nog wel een 4-tal ensen voorhanden.

 67. Adamus says:

  Blijft er een eenvoudige oplossing: minder werken

  “Atlas in staking”

 68. Frans says:

  @ Maria

  Dankjewel! Ik moet bekennen dat het inderdaad een probleem is.
  Ook al ben ik gewend om buiten de gangbare paden te lopen, het is soms wel eenzaam.

  Gelukkig krijg ik **heel** af en toe bevestiging of aanmoediging: dat helpt.

  Dat ik verder steeds meer mijn ideeen bevestigd zie in de wereld rondom me heen is op zich een bevestiging maar niet echt om vrolijk van te worden.

  Ik heb twee jaar lang een dagstudie gemaakt van het internationale geopolitieke, monetaire en financieele zaken, vaak met knarsende hersens.

  Ik zie tot nu toe redelijk weinig mogelijkheid anderen met mijn inzicht te helpen behalve mijzelf.

 69. Maria says:

  @63 Adamus

  Adamus in Frankrijk?

  Blijven wie je bent en wat je bent!
  Niet afwijken van je principes en vooral deskundigheid!

  Misschien een boterham minder eten, maar volgens mij is bij jezelf blijven dat wel waard!!

 70. Frans says:

  @ Maria: ik zoek altijd mensen die mee gaan zeilen!
  Als er 10 zeggen mee te gaan heb je in de praktijk geluk als er 1 meegaat.

 71. Maria says:

  @66

  Frans, die wereld blijft ook eenzaam want het is een bestaan waarvan we liever niets weten.

 72. Frans says:

  @ 69: misschien, misschien ook niet. Als de bom al gebarsten is zullen de zogenaamde experts over elkaar rollen om uit te leggen hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren.
  Feck them!
  Gelukkig hebben we het internet nog!
  http://www.youtube.com/watch?v=Q6uFbj7iAhk

 73. Maria says:

  @68 Frans

  Een boot is het mooiste wat je kunt hebben, want vrijheid op het water.

  Vrienden of iets wat daarop lijkt om dat te delen is nog mooier.

  Je kunt hebben wat je wilt, als er niemand is om het te delen heb je niets!

 74. Frans says:

  @ Maria: erg waar! En… het is een fantastische boot! Dat heeft al het onderzoek me dan wel weer opgeleverd! Net op tijd uit de aandelen, voor de crash in 2008, gekocht met EUR toen je 1,50 USD ervoor kreeg, sowieso de krent uit de pap gevist, en op het overblijvende geld 70% winst gemaakt in 2 jaar: hierdoor hoef ik de boot ook niet te verkopen.
  Ik heb gelukkig een goede vriend die betrouwbaar is en vaak mee gaat zeilen, soms met zijn vrouw erbij.
  Ik had de keus: of een boot of een huis, ik heb gekozen voor een boot. (Hallberg Rassy 40 als je het wilt opzoeken op het internet)

 75. Frans says:

  Dat moet zijn gekocht in USD

 76. Maria says:

  @72 Frans

  En what ……

  Wij verliezen veel geld op ons huis en dagelijks op onze spaargelden en nog meer op onze aandelen als ik naar mijn echtgenoot luister en what…..

  En what….. als jij voor zeil gaat met de wind in je zeil en je voelt hoe mooi de wereld kan zijn……………. is er iemand die dat kan betalen?

 77. Adamus says:

  Maria,

  Frankrijk? Moet er niet aan denken. Misschien een keer per 5 jaar bij kennissen op visitie, kijken of het al wat geworden is met die ouwe gebouwen 😉

 78. Frans says:

  @ 74: Nee, dat is onbetaalbaar!
  Alleen al klussen op de boot geniet ik super van, en als ik zeil kom ik helemaal tot rust.
  Ik bevoel me erg bevoorrecht.

 79. Frans says:

  P.S. Maria, je bent een wijze vrouw!

 80. ll says:

  Ondertussen in Groningen.

  225 leegstaande woningen van een woningbouwvereniging 😉 , hoe kan dat nou, er is een wachtlijst van woningzoekenden van hier tot Tokyo …..

  Dure spookflats met af en toe een dwaallichtje, gewoon TE DUUR

  ” 225 woningen Lefier nog niet verhuurd

  21 juli 2011

  225 nieuwbouwwoningen in de stad Groningen wachten nog op bewoners. Corporatie Lefier krijgt ze niet verkocht of verhuurd.”

  Bron Aedes.

 81. Pinball says:

  Wat ben ik blij dat mijn vrouw en ik geen huis hebben gekocht, mede door de informatie op deze site.

  Mijn dank daarvoor.

 82. nhz says:

  @57(Dalen):
  misschien was het al tien jaar geleden, maar de prijzen voor interessante woningen lagen indertijd gemiddeld een stuk lager dan in mijn woonplaats. Op een gegeven moment heb ik het niet meer bijgehouden omdat de prijzen inderdaad rap gingen stijgen en het verschil minder interessant werd.

  @62:
  gewoon je lekker in de schulden steken en feesten op vakantie, want het is nu officieel: niemand in de EU hoeft meer failliet, iedereen kan boven zijn stand leven, schulden betalen is voor de dommen. Voor al die problemen is er nu het EFSF 2.0, de Europese heilstaat is een voldongen feit.

  @76(Adamus):
  en zodra het wat geworden is met de verbouwing komt de ambtenaar van de belasting ook kijken om zijn aanzienlijke deel van de ‘waardestijging’ op te eisen. En dat bij Nederlanders die gewend zijn dat het precies omgekeerd gaat, dat de fiscus een flinke bijdrage doet om de waardestijging van je pand mogelijk te maken.

  @81:
  het wordt tijd voor een europese versie van Shadowstats, na de coup van deze week. Ik wed dat de echte inflatie hier ook binnen 1-2 jaar boven de 10% zit; maar de burocraten van het Ministry of Truth zullen wel weer uitrekenen dat het ongeveer 2% is.

 83. lorenzo says:

  Laat te weinig geld dan toch een taboe zijn , geen reacties in deze 🙂 , zullen we het na frankrijk huizen en bouwgrond kopen nu maar over Porsches gaan hebben ?

 84. Lezer says:

  Wat is dit toch een stemmingmakerssite. Het is duidelijk dat de mensen die deze site ondersteunen een belang hebben in het negatief in het daglicht stellen van de huizenprijzen of het opdringen van hun gedachtegoed bij andere lezers van deze site. Alle teksten zijn agressief negatief gestemd, alles gericht op overtuigen van mensen dat er een luchtbel is. Objectiviteit op zijn slechtst, bijna propaganda!.
  Als men echt gelooft in de beoordelingskracht van andere mensen dan zou deze site niet eens bestaan.

 85. Maria says:

  @82 Lorenzo

  Ik geloof dat @83 dat ook leuker vindt!

 86. Lezer says:

  Haha Ik heb een oud krot van een auto

 87. nhz says:

  @84(Lezer):
  wat een agressief negatieve reactie… Als je je eigen verhaal gelooft zou ik even hard lachen om al die onzin en doorgaan met leven. Maar blijkbaar knaagt het ergens. Objectiviteit, wat is dat? Wat er in de Fabeltjeskrant van 20 uur over de huizenmarkt verteld wordt aan de Nederlandse kleutertjes? Objectief = ieder bericht dat positief is over de huizenmarkt, dat stelt dat de huizenprijzen alleen maar verder omhoog kunnen? Moet onze regering voortaan negatieve berichten over de huizenmarkt aanpakken als financieel terrorisme?

 88. Lezer says:

  @86 Nou ja misschien is mijn reactie ook wel negatief, maar ik ga wel gewoon door met het leven hoor hahaha!. Ik denk alleen dat beide kanten van het huizenprijzenverhaal altijd moeten worden aangelicht. (dus zowel negatief als positief). Naar mijn bescheiden mening slaat deze site te ver door naar het negatieve en het opdringen van deze negatieve gedachte bij de lezer. Persoonlijk zie ik niet dat er in andere media te positief wordt gesproken over de markt, ik denk dat apart van deze site de media neutraal en eerlijk is (beide kanten worden gelijk aangelicht). En natuurlijk zeg ik helemaal niet dat de regering iedereen moet aanpakken die negatief is.(??)
  Naar mijn mening moet een regering (of andere mensen) zelfs zo min mogelijk reguleren.

  Groet,

  Lezer

 89. Claude says:

  @Lezer, deels klopt je verhaal wel hoor, gelukkig hebben we mensen als Dr. T en Lorenzo die ondanks verbale klappen trouw hun gedachten blijven opschrijven.

  Je moet ook beseffen dat veel forumposters statistieken als http://i55.tinypic.com/22l5ag.png (WOZ-waarden Nederland tussen 1997 en 2009) niet als een prachtig gegeven.

 90. nhz says:

  @88:
  “ik denk dat apart van deze site de media neutraal en eerlijk is ”

  LOL; dit komt hoog op mijn lijstje voor meest onnozele uitspraak van het jaar.

  Net zo neutraal vermoedelijk als met de talloze referenties rond de Oslo aanslag die (ook in NL media, o.a. op TV) doorgaans werd toegedicht aan islamitische fundamentalisten. Fijn dat de media er zijn om de schaapjes dom te houden, zodat ze efficiënt geschoren kunnen worden.

 91. Lezer says:

  Hoi Claude, Ja dat is ook wel weer begrijpelijk.

  Naar mijn mening zou de huizencrisis zich op echter natuurlijkere wijze moeten herstellen zonder geforceerde ingrepen, zoals harde berichtgeving, of overheidsingrepen waardoor sommige belanghebbenden “op slot gaan”. De banken bijvoorbeeld zijn naar mijn mening nu indirect door de media beïnvloed en houden de knip dicht totdat de bui voorbij is. Zij zien nu in dat zij in een glazen huis zitten. Ik denk dat met een iets minder krampachtige opstelling van alle belanghebbenden, de markt op een gezondere wijze, en zonder negatieve kettingreacties, kan verbeteren. Echter is de kettingreactie denk ik nu al gestart en is er het nu afwachten geblazen.. Groet,

  Lezer

 92. rick says:

  @lezer,

  Als je jezelf lezer neemt, lees dan ook de tenminste de kop van het artikel.
  Misschien wordt het daarmee direct duidelijk waarom een site als deze nodig is. Denk je dat dit artikel ook op het NOS-journaal ter sprake komt? Waarom denk je dat de NVM een PR-afdeling heeft?

 93. Lezer says:

  @Nzh

  Hahaha! Je bent vlot met je mening op mijn persoon 🙂

 94. Frans says:

  @ Lezer about neutrale media:
  Ik had gisteren een gesprek waarin ik vertelde hoe ik me ergerde dat in het 8 uur NOS journaal een econoom werd aangekondigd en vervolgens een pratend maatpak van de bank het woord deed.
  Bijkt dat hij een kennis heeft die daar werkt die vertelde dat deze bankmannetjes de NOS helemaal suf bellen om hun verhaal te mogen doen.
  Het is natuurlijk onbetaalbaar om gratis zendtijd te krijgen in een programma wat de pretentie heeft omn neutraal te zijn en daarin op een wijze dat de gemiddelde burger het niet door heeft de belangen van de bank te promoten.
  Dit is een feit.
  Ik zou zeggen wordt wakker en zoek eens op de term “the money masters” en kijk deze documentaire, en beweer dan nog eens dat de media neutraal zijn.

 95. Lezer says:

  @ Rick.

  Misschien komt het zo over maar ik wil niet dat deze site niet betáát hoor. De site opent naar mijn mening vooral met slechts risico’s en worden kansen te vaak onbenut gelaten.

 96. lorenzo says:

  lezer en maria : nou ja , we kunnen het ook hebben over de ietwat oudere types , de youngtimers zeg maar . Geen probleem.

 97. nhz says:

  OT:
  India’s Tata to offer $720 house. Prefab kit home can be built in a week, lasts 20 years

  The world’s cheapest car is manufactured by the Tata Group. So is the cheapest water filter. Now the Indian company is setting its sights on the housing market with a $720 flatpack home that can be constructed in a week.

  The basic flatpack model is 215 square feet, consists of coconut fiber or jute walls and interiors, and has a life expectancy of just 20 years. Tata plans to offer a prefab kit containing windows, roofs, doors, and more to customers..
  http://www.msnbc.msn.com/id/43809684/ns/business-personal_finance/

  Zelfs al was het wél geschikt voor Nederland, dan nog zouden onze politici en banksters er alles aan doen om de prijs op te drijven tot minstens het 100-voudige, via duizenden pagina’s met aanvullende eisen en regeltjes. Financiële zorgen voor jonge gezinnen moeten blijven, stel je voor dat huizen betaalbaar zouden worden …

 98. Frans says:

  @ Lezer: de visie op de huizenmarkt die velen hier hebben is pas echt goed te begrijpen als je je verdiept in de macro economische ontwikkelingen van laten we zeggen de laatste decennia.
  Veel mensen op dit forum zijn zeer goed onderlegd, en ze bieden juist voor de minder onderlegde lezer (Lezer) de mogelijkheid wakker te worden.

 99. Lezer says:

  @ Frans, Ja dat is uiteraard ook niet goed. Dat is dus weer de andere kant. Maar ben je dan niet van mening dat het ook niet goed is dat als men de negatieve kant te sterk wil beïnvloeden.

 100. nhz says:

  @96,97:
  ja lorenzo, ik weet dat Tata geen Porsches maakt maar wat niet is kan nog komen 😉

 101. Ralph says:

  @83; Je moet de hele oude berichten hier en de bijbehorende comments eens lezen. Dan weet je gelijk dat je alles met een flinke korrel zout moet nemen, mocht je dat nog niet doen. Als je iedereen hier moet geloven hadden we 2 jaar geleden al een prijsdaling van MINIMAAL 50% gehad.

 102. Ralph says:

  @96 Zulke oplossingen bestaan allang en je zou er zo 1 kunnen kopen als je wilt, wat let je? Ben betrokken geweest bij het ontwikkelen van iets soortgelijks voor derde wereld landen, voorzien van zonnepanelen en dergelijke. Zijn nu te koop voor ik meen 1500 euro, dus sla je slag. Ben je ook gelijk van die vervelende bedrijven als Eneco of Nuon af. Je moet het wel doen met 15m², maar dat moet lukken toch?

 103. Frans says:

  @ lezer: Je noemt het de negatieve kant, ik noem het de realistische kant.
  Als je de genoemde documentaire hebt gezien, die op FEITEN is gebaseerd zul je van verbazing van je stoel vallen en voorgoed een andere kijk hebben op de wereld.
  Veel mensen hebben last van de zogenaamde normalcy bias, een bekend begrip uit de psychologie.
  Als je de grotere samenhang van de economische en geo politieke wereld om ons heen gaat begrijpen en de belangen die spelen dan valt alles min of meer op zijn plaats.

 104. Lezer says:

  Goede discussie dit,

  Forums zijn dan weer niet gekleurd duidelijk.

  (De manier van berichtgevingen op deze site nog steeds wel blijf ik helaas nog van mening, sorry :))

  Ik moet er echter van door.

  Groet en ot ziens.

  Lezer.

 105. nhz says:

  @102:
  ja ik weet dat er van alles bestaat, voor $40K heb je een 100-120 m2 prefab home dat aan alle moderne eisen voldoet, en er 10x beter uitziet dan de prut die overal in NL wordt neegekwakt, inclusief zonnepanelen etc. En dat wordt dan nog in kleine aantallen gemaakt, ik weet dat de Chinezen al een tijdje studeren op nog veel goedkopere prefab. Maar mag allemaal niet in Nederland. Het interessante van het bericht is dat grote bedrijven zich op deze markt gaan storten. En als het wel zou mogen dan persen ze je af met tienduizenden euro’s voor goedkeuring door een ambtenaar en aansluiten op riool/gas/licht/water ook als je dat niet nodig hebt. Dit nog even afgezien van de afpersing voor de grond waar het op staat, en het verlicht laten installeren door de bouwmaffia.

 106. MikeStrike says:

  @Ralph
  De waarheid ligt altijd in het midden, twee jaar geleden riep de NVM nog dat de prijzen zullen stijgen. En ja dat was ook groots in de media.

  @lezer
  Ik ben blij met deze site, omdat het ook een andere kant van het verhaal laat horen. Waar hoor je het anders?

 107. Okkie says:

  @Lezer:
  De reden dat banken de hand op de knip houden is omdat zij meer reserves moeten aanhouden. De media zijn jarenlang veel te positief over de huizenmarkt geweest en het is pas van de laatste paar maanden dat zij zich iets negatiever uitlaten.

 108. ll says:

  Ondertussen in Meerstad.

  Oh, oh, een herhaling van de mislukte Blauwe Stad.

  Groningen alleen verder met Meerstad

  * DVHN | Gepubliceerd op 22 juli 2011, 07:00

  Groningen –

  De gemeente Groningen staat er alleen voor bij de verdere ontwikkeling van Meerstad. De vier bouwers stappen uit het woon- en merenproject, evenals de provincie. De gemeente moet mogelijk 100 miljoen euro afboeken. Tegelijkertijd gaat het aantal woningen drastisch omlaag.

  De vraag is niet óf maar wanneer Hanzevast Ontwikkeling, AM, Bouwinvest en Heijmans Vastgoedontwikkeling uit Meerstad stappen. De overheid onderhandelt met de vier bedrijven alleen nog over de voorwaarden van vertrek.

 109. Dow Jones says:

  @100 (Ralph)…

  Ja, een korreltje zout? Dan moet je vooral mijn posts nog eens lezen, waarin ik onder andere het volgende beweer:

  1.) “De regering zet in op een geleidelijke daling van de huizenprijzen.” Die bespiegeling is 100% waar gebleken. Men doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de huizenmarkt niet instort, maar langzaam – als een slechte soufflé – in elkaar zakt. Door een mandatoire jaarlijkse inflatie van twee procent (gegarandeerd door de ECB) doet de daling van de huizenprijzen namelijk minder pijn voor de huizenbezitters en blijft de illusie van het eigen huis als veilige belegging nog iets langer in stand.

  2.) Er is een pricing gap van (op het moment) zo’n twintig procent (OESO en IMF data). Volgens OESO en IMF was dit pricing gap voor aanvang van de crisis nog zo’n 30%. Het pricing gap bleek twee jaar later dus iets te zijn geslonken, maar nog steeds vrij groot. Bovendien blijken deze schattingen nu zelfs nog te optimistisch. Op grond van de loonontwikkeling en leencapaciteit ligt het in de rede dat het pricing gap op het moment meer dan 40% bedraagt.

  3.) De ECB heeft de rente de afgelopen drie maanden twee maal verhoogd met 25 basispunten. Naar verwachting zal de ECB de rente weer verhogen in oktober. Mijn laatste twee voorspellingen waren beide accuraat. Het helpt om af en toe eens naar de toespraken van dhr Trichet te luisteren en de verkenningen van de grootbanken te lezen. Er zit meer informatie in dan men vaak denkt. Het is niet onredelijk om te veronderstellen dat de korte rente volgend jaar juli weer op een bijna normale 2,5% staat.

  4.) Demografie wordt het toverwoord voor de komende drie decennia. Bij grootscheepse vergrijzing is inflatie namelijk helemaal niet mogelijk i.v.m. maatschappelijke stabiliteit en electorale overwegingen. Bezuinigingen of austerity plans (dus hogere belastingdruk voor iedereen) zijn dat wel.

  5.) Kijk naar Japan (1989-2011).

  6.) Goud zal door blijven stijgen, volgens de experts tot 1700 US dollar, maar ik denk dat een stijging tot een top van 2500 dollar er ook nog wel in zit. Als Obama in januari 2013 aan zijn tweede termijn begint, moet je echter wel zorgen dat je goudpositie minder groot is geworden. Iedereen weet immers dat goud NIET rendeert als het niet in waarde stijgt. Dan is de lol er dus snel van af. Als Obama geen tweede termijn mag gaan vervullen, krijgen we te maken met een Republikeinse president en regering. Mede onder invloed van de T-party zullen die nog sterker inzetten op bezuinigingen.

  7.) De euro bestaat nog in 2012, en ook in 2022 en ook in 2060. Maakt u zich geen illusies en geloof de kletspraatjes in de media over het uiteenvallen van de euro en de eurozone niet. Omdat de ECB de geldcreatie en de rentestanden controleert kan de politiek alleen via de media druk uitoefenen op de hardheid van de gemeenschappelijke munt t.o.v. de US dollar en de andere belangrijke valuta. Men, de politiek, heeft dus soms baat bij “een gebrek aan politieke eenheid of slagkracht” in de eurozone. De euro wordt vanuit Frankfurt beheerd, door de voormalige Deutsche Bank die nu bekend staat als Europese Centrale Bank. De ECB voert, wellicht door dat historische antecedent, vrij conservatief monetair beleid, hoewel ik zelf graag zou zien dat nul-inflatie weer een optie werd. Toch ligt de rente in de eurozone nu al anderhalf procentpunt hoger dan die in de VS en één procentpunt hoger dan die in het Verenigd Koninkrijk. De inflatie in de eurozone is in de periode 2002-2011 feitelijk ook op mandatoir niveau geweest. Mijn punt over dat mandaat staat echter nog wel: Het is de vraag of een centrale bank vanuit het oogpunt van koopkrachtbehoud niet ook af en toe deflatie zou moeten kunnen toestaan. Dat is een zwakte in het groei- en stabiliteitspact waar ik vaker op heb gewezen. Ik zou zelf de voorkeur geven aan een mandaat dat aanstuurt op inflatie van tussen de -2 en +2 procent, met een lichte voorkeur voor een inflatie van net onder de één procent. Maar goed, met het nodige gevoel voor praeteritio zullen we maar zeggen: detail…

  8.) De wereldwijde economische crisis duurt voort, maar we komen nu pas in de fase waarin regeringen maatregelen beginnen te nemen. Een voorbeeld: de begroting voor 2012 zal op de derde dinsdag van september gepresenteerd worden door het kabinet Rutte-Verhagen(-Wilders). Daarin zal duidelijk worden dat er dus echt gesneden gaat worden in de overheidsuitgaven. Als de bevolking gaat zien dat het behoud van de hypotheekrenteaftrek ten koste gaat van onderwijs, zorg (ja, mijnheer Wilders, dat is een trade-off) en ambtenarensalarissen zal de electorale basis van de HRA smaller worden. In 2015 zal daarom – ook formeel wettelijk, dus niet alleen via beperken van de financieringsmogelijkheden door banken – een begin worden gemaakt met versobering van de HRA.

  Met vriendelijke groet,

  Uw Nostradamus

 110. Dow Jones says:

  @83 (lezer)…

  “Stemmingmakerssite”? Zo zou ik het niet willen noemen. Meer een website van open ramen en frisse lucht, zoiets…

  Kijk even naar dit fragment. Als je wilt, kun je de blauwe pil nemen en gezellig naar de propagandasites van de NVM, VEH en NOS gaan. Of je neemt de rode pil en besluit uit te zoeken hoe de zaken echt in elkaar steken. Ik waarschuw je wel, het is moeilijker en het kost meer energie. Niet voor gesubsidieerde watjes dus…

  http://www.youtube.com/watch?v=xFhn_GUAhGU

  Cheerio,

  Dow Jones

 111. Nico de Geit says:

  @ Lezer

  De bezoekers op deze site negatief? Welnee.

  Ik ben ervan overtuigd dat als je over 30 jaar je huis wilt verkopen de welvaart in dit land een stuk lager zal zijn vanwege de komst van grote aantallen mensen uit de derde wereld. Een lagere welvaart betekent een lagere gemiddelde huizenprijs.

  ‘Is niet zo’ volgens diverse bezoekers.

  Ik zie nu al een beweging van goed opgeleide autochtonen van de Randstad naar de Provincie – de blanke vlucht. Hoe zal dat er over 30 jaar uitzien, en wat zal het gevolg zijn voor de gemiddelde huizenprijs?

 112. Steven says:

  aan 86 (lezer)

  Als je gewoon kijkt naar het artikel hierboven: “Financiële zorgen jonge gezinnen”
  Dan probeer ik en anderen hierboven eens te kijken hoe het komt. Iemand uit derde wereld landen kan echt niet begrijpen dat je met meer dan duizend euro per maand geen gezin kan onderhouden. Je kan immers zo 30 kilo rijst, 10 kilo kip en weet ik wat er voor kopen. Alleen kost een huis gewoon idioot veel naar mijn idee voor wat je er voor krijgt. Het is echt volledig scheef en daarom deze site.

  aan Dow Jones: Kondratiev is aan de gang. Veel mensen denken dat door deflatie ook goud en zilver goedkoper worden, maar Kondratiev’s geld in die tijd was juist goud en zilver. Dus de euro en guldens zullen minder waard worden, maar met goud en zilver kan je gewoon steeds meer kopen: ook dollars en euro’ s. dus goud en zilver zullen in de kondratiev winter gewoon blijven stijgen

 113. j says:

  @114 als mensen gemiddeld minder kunnen besteden, daalt de gemiddelde prijs van een woning, ja. Dat betekent echter niet dat de prijs van een bestaande woning daalt. De vraag naar die woning blijft namelijk gelijk, of neemt hooguit toe door instroom van mensen. Er komen gewoon meer oostblokflats bij om de armere mensen van een huurwoning te voorzien.

 114. Nico de Geit says:

  @ J

  ‘Er komen gewoon meer oostblokflats bij om de armere mensen van een huurwoning te voorzien’.

  Die ‘Oostblokflats’ worden juist overal afgebroken. Bijna alle sociale huurwoningen gaan naar asielzoekers.

  Een Arnhemse wethouder wil best huurwoningen beschikbaar stellen aan asielzoekers, maar dan moet er wel extra geld uit Den Haag komen. Momenteel gaan alle sociale huurwoningen naar asielzoekers, en daardoor komen anderen niet meer aan de bak – ‘dit kan zo niet langer’, aldus de wethouder –

 115. Nou says:

  J, de wet van vraag en aanbod is geen natuurwet.

  De economen hadden je bij de neus

 116. Juan Belmonte says:

  @110 Il

  Tsja, opmerkelijk dat de markt niet volledig maakbaar is, zelfs niet in Groningen, kennelijk ziet men voor de “doorstroom in de Meerstad” niks in:
  – extra startersleningen
  – méér NHG voor Méérstad
  – uitzondering op het nieuwe lenen en aldaar 150% aflossingsvrij mogen lenen
  – …..

  Als het zelfs in Groningen niet meer maakbaar is, waar dan wel ?

 117. j says:

  @116 en omdat er geen plek op de sociale huurmarkt is, worden er extra mensen de koopmarkt opgedreven. Daardoor stijgt de prijs van je huis in zo’n gebied. (of het daalt minder dan het anders zou doen 😉

 118. Juan Belmonte says:

  @99 nhz

  India’s Tata to offer $720 house

  Tsja als men in de polder vrij kon bouwen, grond kopen tegen 5 euro de meter, zelf grondwerk doen, dan zelf bouwen……

  Maar dan staan alle projectontwikkelaars en grondspeculanten langs de lijn, net en moet de gemeente aardig worden voor particulieren.
  Dan was er weinig ruimte voor vastgoedfraude en daar heeft een bepaald slag volk dat er zich niet eens voor schaamt (b.v. de heer Jan V.) géén baat bij.

  In het “dichtbebouwde Holland” (zo’n 10% van de oppervlakte is bebouwd) zouden de huizenprijzen wel eens omlaag kunnen bij zoveel zelf initiatief 😛

  Gaat dus niet gebeuren.

  De enige maas is: landbouwgrond kopen, beboeren, schuur erop, na een tijdje mag men er een woonhuis bijbouwen.
  Boer zoekt schuur 🙂

 119. nhz says:

  @111 (Dow jones):
  en grote lijnen goede analyse. #7: volgens mij mis je de enorme stap in het EFSF die afgelopen week gezet is, en die de koers van de ECB in lijn maakt met die van FED en BOE. Het is voortaan inflate-or-die, ook in de eurozone.
  #8: ik zie nog steeds heel weinig bezuiningen op overheid, ondanks alle gekrakeel in Den Haag. Ja, er wordt bezuinigd bij defensie maar dat wordt nu alweer voor een deel teruggedraaid, en alles wijst erop dat ze het doen om straks de megauitgaves voor de JSF mogelijk te maken. Geen echte bezuiniging dus. Over serieus minder (rijks)ambtenaren maak ik mij ook geen illusies, gaat niet gebeuren ook niet onder een VVD kabinet (zeker niet als je inhuur van ‘externe deskundigen’ meerekent). En als ik de enorme stijging over de afgelopen tien jaar zie van de salariskosten in zorg en onderwijs, dan lijkt me duidelijk dat het geklaag daarover gezeur is; de uitgaven lopen (nog steeds) volledig uit de hand, niks ‘bezuinigen’.

  @119(Juan):
  inderdaad, er zijn teveel redenen waarom dit niet mag gebeuren in de polder. Tenzij je zelf bij de lokale politieke/vastgoed maffia hoort, dan gaan er wellicht deuren open. Bij mij in de buurt is de laatste jaren volop gebouwd in bijv. stukken natuurgebied waar tot voor kort bouwen streng verboden was. Een zak geld voor de plaatselijke maffia, of connecties met het plaatselijke energiegigant doen wonderen.
  Overigens is in Nederland maar 3% echt bebouwd met huis en tuin, dat 8-10% getal is inclusief alle snelwegen, spoorlijnen, industrieterreinen, afvalbelten enz. enz. Zonder grondpolitiek zou een verdubbeling van de hoeveelheid ruimte voor wonen en werken geen enkel probleem zijn.

 120. Maria says:

  @103 Ralph

  “Je moet de hele oude berichten hier en de bijbehorende comments eens lezen. Dan weet je gelijk dat je alles met een flinke korrel zout moet nemen, mocht je dat nog niet doen. Als je iedereen hier moet geloven hadden we 2 jaar geleden al een prijsdaling van MINIMAAL 50% gehad.”

  Ralph, terugkomend op de generatiekloof, ik schat dat jouw bouwjaar 1975 is, het mijne is 1963.

  Ja, wellicht generatiekloof, maar enkele jaren nadat jij geboren werd, was er ook een huizencrisis.
  L’histoire se répète….

  Moeten er dan, met de huidige wetenschap, mensen opgeofferd worden, die de rest van hun leven niet meer uit hun schuldpositie en hun afhankelijkheid van de bank, kunnen komen.

  Zou jij dat willen?

 121. Maria says:

  @120 NHZ

  Nederland is te zeer in handen van verenigingen die het groen een te groot hart toe dragen.

  Als je bekijkt hoeveel geld er onder andere van de postcode loterij naar zoiets als Staatsbosbeheer gaat, snap je dat er ergens een macht is, die ervoor zorgt dat Nederland groen blijft. ( Prins Bernard??)

  Waarom zijn in Belgie woningen goedkoper? Je mag er bouwen waar en wat je wil!

  Hier kost zelfs het hebben van een perceel met bijv. een populierenopstand geld.
  Voorbeeld:
  Twee jaar geleden grote storm waardoor een populierenbos voor 1/3 geveld werd. Het bleek dat betreffende bomen o.a. getroffen waren door een ziekte. De nog staande bomen moesten worden geveld, let wel, geen verzekering die dit dekt.

  Je moet nog een gek vinden die dit doet zonder hiervoor kosten in rekening te brengen.

  Nog even verder: herplant plicht!! Kosten: voor de eigenaar.

  Zonder dat je er iets aan kan doen, wordt je zomaar verplicht even een hoop geld op tafel te leggen, omdat de regels het zo beschrijven en………… omdat het je eigendom is.

  Hierover nadenkend kom ik tot het slotsom dat we weer terug zijn bij af.

  Vroeger, ver in de vorige eeuw (grapje), was er het gegeven dat ouders hun woning overdroegen aan hun kinderen omdat, als ze naar een verzorgingstehuis gingen, ze eerst hun kapitaal moesten opeten en daarna pas gebruik konden maken van “gratis” voorzieningen. Een situatie die nu absoluut niet meer voordelig is.

  Ten opzichte van “huurders” was dit een niet eerlijke constructie. En meestal waar, de eigenhuis bezitter was nooit verder gekomen dan Nederland in de vakantie, de huurder had Spanje al duizend keer verkend.

  Het verhaal is nu niet anders: je moet het halen bij de “zuinige mensch”, de spaarder, de huiseigenaar, mensen die zorgvuldig met hun geld zijn omgegaan, ten bate van hun die hun geld uitgegeven hebben alsof er nooit geen einde aan kwam.

  Hoe heet dat zo netjes: de sterkste schouders……..

  Bullshit….: Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven en als je dat wel doet moet je zelf op de blaren zitten!

  Let wel, huren is op dit moment, denk ik, (en ik ben niemand!!) het verstandigste wat je kunt doen.

  Het is alleen zo jammer dat spaarzaamheid niet het doel is waarop onze maatschappij en het wereldwijde systeem is ingesteld.

  Het zou “Moeder Aarde” en alles wat erop leeft in alle opzichten beter kunnen laten functioneren.

 122. Dow Jones says:

  @122 (Maria)…

  Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven en als je dat wel doet moet je zelf op de blaren zitten!

  Helemaal waar, Maria, en ik mag hopen dat men nu onderhand toch een beetje begint door te krijgen dat men met spilziek gedrag vooral zichzelf voor de gek houdt. Het lijkt allemaal zo leuk, maar als de overheidsfondsen (WEW, HRA, startersleningen) straks “op” zijn, wordt alles weer gewoon doorberekend aan de zwakste schakel, de consument. Ken je het werkje Faust van een zekere Goethe? Er is ook een Engelse versie van Marlowe, en het verhaal komt ook voor in de blues folklore. Sommige deals kun je maar beter niet sluiten…

  http://www.youtube.com/watch?v=BkQnDb1G7vE

  Wat ik dus altijd iedereen aanraad is het volgende: wees geen financieel consument, zo’n flitskredietverslaafde. Geld verspillen is gemakkelijker dan geld verdienen, dus ga er een beetje voorzichtig mee om. Het kan even duren, maar op de lange termijn wordt men daar gelukkiger van dan door de zoveelste impulsaankoop…

  Cheerio,

  Dow Jones

 123. Frans says:

  @ Nico, ja, ja, we begrijpen het: alle maleur is te danken aan de asielzoekers!
  Helemaal mee eens.
  O nee, wacht: het waren toch de Joden? Oeps, dat was bij de depressie van de jaren 30.
  Dus: een nieuwe depressie, een nieuw geluid! Het probleem bij deze depressie zijn nu natuurlijk de islamitische allochtoon.

 124. Frans says:

  @ Nico: please kruip weer onder de steen waaronder je vanuit bent gekropen.

 125. Willem Zoveel says:

  Hé Frans, ook zo’n nachtbraker?
  Luister, ik volg hier inmiddels al jaren graag de reacties en hoor jou recent veel over de money masters, heb jij tips aangaande lectuur omtrent de financiële geschiedenis? (liefst Nederlandstalig, want dergelijke stof leest het makkelijkst in mijn moerstaal.)Heb laatst grof geld gelezen, erg leuk boekje. Vooral de bankencrisis eind 18e eeuw hier te lande erg herkenbaar verhaal.

 126. Frans says:

  Hoi Willem,

  ja ik ben ook een nachtbraker :-). Leuk dat je interesse in dit gebied hebt.
  Helaas weet ik niet of er ook meer op Nederlandstalig gebied is.
  Ik zal er eens over nadenken: misschien zou het goed zijn om een versie van de money masters te maken met Nederlandstalige ondertiteling.

  Helaas ben ik erg engelstalig georienteerd, aangezien ik helaas het Nederlandse aanbod beperkt vind. (Vandaar dat ik op deze site “rondhang” omdat de huizenbubbel weldegelijk 100% gerelateerd is aan mijn interessegebied.)

  Bedankt dat je de aandacht vraagt voor goede Nederlands talige informatie, c.q. boeken: ik ga komende tijd mijn aandacht hierop richten.

 127. ll says:

  @ Willem zoveel.

  Herken je dit ? 🙂

  ” Veroordeeld. Wanneer je merkt dat je om iets te produceren toestemming nodig hebt van diegenen die niets produceren; wanneer het geld blijkt te vloeien naar diegenen die niet handelen in goederen, maar in gunsten; wanneer je merkt dat velen rijk worden door omkoping en beïnvloeding door meer dan door werk, en dat de wet ons niet beschermt tegen hen, maar, in tegendeel, hen beschermt tegen ons; wanneer de corruptie wordt beloond en eerlijkheid een zelfopoffering, dan kan men ondubbelzinnig zeggen dat de samenleving verdoemd is. ”

  Staat beschreven in dit Boek der boeken.

  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/atlas-in-staking/1001004004952181/index.html

  Gelukkig is het boek vertaald in 1990, toen destijds in een oplage van 1000 stuks, vertaald door Renate Kloosterhuis, uitgegeven door Christiaan Morgenstern Uitgeverij. De vertaling van bovenstaand boek ken ik niet.

  Het schokkende verhaal over de man, die de motor van de wereld stopzette.

 128. Adamus says:

  “When you see that in order to produce, you need to
  obtain permission from men who produce nothing; when you see that money is flowing to those who deal not in goods, but in favors; when you see that men get rich more easily by graft than by work, and your laws no longer protect you against them, but protect them against you… you may know that your society is doomed.

 129. Juan Belmonte says:

  @nhz off-topic

  Dit weekend staat in NRC een artikel over de woningmarkt Zeeland en Noord-Brabant in relatie tot Belgie. In Belgie zijn er wachtlijsten voor sociale huur terwijl aan de NL kant van de grens bevolkingskrimp optreedt en huizen leeg staan.

  In de gemeente Terneuzen, waar Sas van Gent toe behoort, staat 7,6% van alle huizen leeg, tegen een landelijk gemiddelde van 5,7%. In Sluis is de leegstand opgelopen tot 21% (wel inclusief vakantiehuisjes).

  Opmerkelijk overigens dat in NL landelijk gemiddeld 6% van huurhuizen leeg staat.

  De WoCo’s hebben zelfs een rapport geschreven Grensoverschrijdend Wonen om hier aandacht voor te vragen en Vlamingen te verleiden om naar NL te komen.

 130. Maria says:

  @129 Juan Belmonte

  Particuliere verhuur in Belgie is stukken goedkoper dan in Nederland en meer waar voor je geld.

  Huurprijs in Nederland voor een ruime twee onder 1 kap met garage is ca. € 800,=. Met € 200,= aan vaste lasten vliegt er per maand € 1.000,= uit.

  Wat was het modale inkomen in Nederland?

 131. Juan Belmonte says:

  @131

  JanMo is 30 k bruto. Met tweeverdieners iets hoger, meen rond 47 k euro.

 132. 416 says:

  Goedemorgen Juan, e.a.

  The plot thickens 😉

  vrijdag 22 juli 2011
  De Nederlandse woningmarkt volgens Ernst & Young

  De afgelopen weken heb ik met verbazing zitten kijken naar de journalistieke methodes die in Engeland worden toegepast. Sommige ‘tabloids’ gingen daar wel heel erg ver in hun streven om op te vallen tussen de anderen. Toen ik las over de subprime-crisis die accountantskantoor Ernst & Young voor de Nederlandse woningmarkt in het vooruitzicht heeft, moest ik daar aan denken. Zouden ze bij het accountantskantoor hebben gedacht: ‘we dikken het verhaal nog eens lekker aan, plakken er een rampscenario aan vast en we hebben een scoop’? Het kan haast niet anders, want er moet toch over zijn nagedacht.

  Minder dan de helft
  Ik zal het even rechtzetten. Nee, we hebben geen totale hypotheekschuld in Nederland van circa 1.000 miljard zoals Ernst & Young vermeld, maar van circa 630 miljard (CBS, voorlopig cijfer 2010). Beetje afronden is niet erg, maar niet met een paar honderd miljard. Als je dat soort boekhoudmethodes hanteert, dan krijg je van die toestanden zoals ze nu in Griekenland hebben.
  Die circa 630 miljard is ook nog eens bruto; daarin is niet meegerekend het totaalbedrag dat in allerlei spaar- en beleggingspolissen en andere potjes is opgebouwd als aflossing. Als dat opgespaarde bedrag bijvoorbeeld een kwart is van de totale hypotheekschuld (niemand die het precies weet), dan resteert netto nog ‘maar’ een schuld van circa 475 miljard. Dat is minder dan de helft van wat Ernst & Young opgeeft.

  Paar honderd miljard er naast
  En de totale waarde van de Nederlandse woningen die volgens Ernst & Young circa 1.400 miljard bedraagt? De totale waarde van alle eigen woningen is volgens het CBS een kleine 1.200 miljard (CBS, voorlopig cijfer 2010). Ook dat scheelt een paar honderd miljard met wat Ernst & Young opgeeft. Maar misschien moet je daar ook de waarde van alle huurwoningen van de woningcorporaties bij optellen. Want Ernst & Young vermeldt ook een schuld van een kleine 70 miljard die via de corporaties op die woningen drukt (wat eerder rond de 85 miljard is naar ik heb begrepen). Als ik op basis van de gemiddelde WOZ-waarde de totale waarde bereken van de circa 2,4 miljoen corporatiewoningen (wat iets anders is dan de ruim 2 miljoen woningen die Ernst & Young aangeeft), dan kom ik in onverhuurde staat uit op een kleine 400 miljard. Hoe je het draait of keert, Ernst & Young zit er circa een paar honderd miljard naast.

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/

 133. Juan Belmonte says:

  Belgen bouwen zelf, op ruimere stukken grond, minder rijtjeshuizengeest, minder project-ontwikkelaars, minder vastgoed fraudes (mensen regelen het zelf)

 134. Adamus says:

  De enige maas is: landbouwgrond kopen, beboeren, schuur erop, na een tijdje mag men er een woonhuis bijbouwen.
  Boer zoekt schuur

  Verschilt per gemeente. Koop een akker en vervolgens blijkt de verordening te zijn dat er gebouwd mag worden op 50 meter van de erfgrens. Dus minimale breedte 120 mtr.
  Ik heb prijsverschillen gezien in de polder: voor 4ha 160K vs 350K incl. bouwterrein.

 135. Maria says:

  @132

  Wat dacht je van de hypotheekschuld op het commercieel onroerend goed?

  En de grote leegstand hierin?

 136. Adamus says:

  Belgie kent het begrip “zonevreemd”, dus zomaar bouwen is er niet meer bij. Half B is nu illegaal volgebouwd?

 137. lorenzo says:

  102 , Tata heeft Jaguar toch gekocht en wie weet een keer Porsche , ze kunnen het in ieder geval . Weet wel dat een Jag er toch veel beter uitziet als een Porsche . Een mening …

 138. Juan Belmonte says:

  @133

  Dank voor uw bijdrage.
  Deze stond ook grotendeels op de vorige draad:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-07-2011/prijzen-koopwoningen-19-gedaald/#comment-83094

  Blijft opmerkelijk dat er zo weinig transparantie is over de waarde van huizen en de gerelateerde schulden, die DNB publicaties over gesecuritiseerde hypotheekschulden (het getal is 347 miljard) waren ook niet het toppunt van transparantie 😛

  Maar kennelijk is dit inzicht voorbehouden aan enkelen.

 139. lorenzo says:

  135 : 7 miljoen m2 toch ? Wie zij eigenlijk dat Nederland te vol is ?

 140. Adamus says:

  132

  🙂

  Die hebben we al eerder langs zien komen.

 141. Juan Belmonte says:

  @adamus

  50 meter van de erfgrens. Dus minimale breedte 120 mtr.

  ???
  Juan’s bouwkundig inzicht is beperkt, wat is de relatie tussen 50 en 120 ?

 142. Pinball says:

  @122
  “Het is alleen zo jammer dat spaarzaamheid niet het doel is waarop onze maatschappij en het wereldwijde systeem is ingesteld.”

  Efficiëntie zou je het ook kunnen noemen.
  De “maatschappij” is gericht op zoveel mogelijk geld verdienen en dat bepaald de efficiëntie, daarom gaan we ook zo slecht met onze planeet om inclusief de mensen,alles moet wijken voor economisch verantwoord ondernemen, de ethiek heeft daarin geen plaats als alleen in woorden.

  Ethiek gaat pas efficiënt woorden als de schade die economisch verantwoord ondernemen veroorzaakt niet meer economisch verantwoord is.

 143. Adamus says:

  Wie kopen die loten? Mensen in goedkope vale trainingspakken bij de sigarenboer (doe maar een slof). In een keer uit de shit.

  Straks kan een nieuwe rijke het bos overnemen voor 1 euro, met herplant als voorwaarde. Er zal ook eem eenmalige subsidie aan verbonden zijn 😉

 144. Adamus says:

  50 meter weerszijde is 100. Plus breedte huis plus pad. Criteria zijn vaak rekkelijk; bijv. Het huis moet over de breedte gebouwd worden en niet in de lengte.

  Verder beoordelen “deskundigen” of het bedrijf levensvatbaar is.

 145. Juan Belmonte says:

  @145 adamus

  Merci. Dus door zo’n verordening wordt men verplicht om 120*120 m = anderhalve hectare aan te houden om een huisje te bouwen.

  Bizar, Boer zoekt schuur en 1,5 hectare extra 🙂

 146. nhz says:

  @122:
  “Nederland is te zeer in handen van verenigingen die het groen een te groot hart toe dragen.”

  daar geloof ik helemaal niks van, nog afgezien van het feit dat sommige van die grote clubs helemaal geen groen hart hebben. Kijk maar hoe de afgelopen paar jaar Nederland geasfalteerd is, de natuurbewegingen krijgen geen poot aan de grond ook al is een groot deel van dat asfalt totaal overbodig. En nogmaals: bij mij in de regio is er de afgelopen 10 jaar op diverse plaatsen in de meest kwetsbare natuurgebieden gebouwd, privé woningen voor de rijken en baasjes met de juiste connecties. Geen natuurorganisatie die er wat aan kan doen, ze staan volledig buitenspel. En ik praat dan niet zomaar over ‘natuur’ maar over gebieden waar je bij wijze van spreke opgepakt wordt als je even van het paadje af gaat; in één van die gebieden mag je zelfs alleen met een streng gerantsoeneerde wandelkaart komen.

  De natuurclubs hebben GEEN significante invloed op de grondprijzen, de enige grote factor hiervoor is de grondpolitiek (d.w.z. de tegenstanders van de natuurorganisaties: de lobby van boeren en grootgrondbezitters).
  Verder denk ik dat er terecht allerlei regels zijn die het zomaar kappen van bomen tegengaan, want die bomen zijn hard nodig (zeker in stedelijke omgeving). Dat die regels soms ver doorschieten daar twijfel ik niet aan. Creatieve geesten vinden er altijd wat op: een achterbuurman die last had van de blaadjes van een grote boom van 60 jaar oud, reed er gewoon een paar keer hard met een zware truck tegenaan, gevolg was dat de boom wegens risico voor de omgeving door de gemeente gerooid werd.

 147. Frans says:

  @ 132: misschien een domme opmerking, maar als je het over een schuld van X miljard hebt, dan is de uiteindelijke som die moet worden betaald veel groter, gezien de interest.
  (ook al is er HRA die gedeeltelijk het doet lijken alsof die schuld niet wordt betaald: hij wordt wel betaald, en het geld wat “ontbreekt” hierdoor in de belasting wordt per defintie ergens anders gecompenseerd)

 148. nhz says:

  @125,126:
  er zijn vast wel meer boekjes op dit gebied, maar je moet ze weten te vinden. In mijn eigen regio was er begin 18e eeuw een flinke huizenbubble, vnl. als gevolg van speculatie met aandelen van de VOC. Dat liep slecht af en de gevolgen, zoals talloze faillissementen en allerlei niet-afgebouwde landgoederen buiten de stad, waren nog zeker een eeuw zichtbaar. Eind 19e eeuw heeft een onderwijzeres op basis van jaren historisch onderzoek een boek geschreven over die tijd. Het speelde in de straat waar ik in de jaren ’90 woonde, en het pand waar ik toen woonde was in die periode gebouwd/verbouwd; wat het voor mij natuurlijk nog interessanter maakte. Het is boeiend om te zien wat de gevolgen waren (zelfs vele jaren later) in het dagelijks leven, hoe hele families naar de knoppen gingen doordat mensen zich hadden laten meeslepen in een hype. Er is weinig veranderd sindsdien, behalve dan dat de overheid overal het handje eronder houdt en zo het probleem nog 100x groter laat worden.

 149. Adamus says:

  Juan,

  Dan moet het toch niet moeilijk zijn voor de KRO -zolang ze nog genoeg leden hebben- om een beepassend boerinnetje te vinden.

 150. Adamus says:

  Bijpassend

 151. nhz says:

  @129:
  in Sluis is niet alleen veel leegstand (vooral tweede huizen vermoed ik, enorme speculatie daar) maar de prijzen zijn er ook huizenhoog. Ik wed dat een NL huurder daar nog steeds met een wachtlijst van jaren geconfronteerd wordt. In mijn eigen gemeente heb ik ook de indruk dat de WBV bewust een flink deel van het bestand leeg laat staan; volgens een kennis die eens alle huizen langs is gegaan omdat er zogenaamd ‘niets beschikbaar’ was, bijna 10% van het totaal.

  @130:
  het is logisch dat particuliere verhuur in België veel goedkoper is; ik zou alleen al vanwege HRA verwachten dat de prijs in NL vrijwel het dubbele is (want een officiële verhuurder betaalt wel de NL bubbleprijs voor het pand, maar heeft geen HRA).

  @137:
  daarom ja, Tata toont veel ambitie na aankoop van Jaguar. Als ze het met auto’s kunnen, waarom niet op de woningmarkt 😉
  Bovendien, de baas was ooit eigenaar van het duurste pand van Londen als ik mij niet vergis, dus hij heeft vast ook een kijk op vastgoed.

 152. Frans says:

  Als je erover nadenkt HRA: wat een mega bedrog!!!!
  Het enige wat het doet is de banken bevoordelen. Niets meer en niets minder. En om nog erger te maken komt de garantieregeling daar nog bij: krankzinnig. Goed, dit is al vaker gezegd op dit blog, maar bij voortschrijdend inzicht zakt kennis naar een dieper niveau waardoor het ineens nog helderder en simpeler wordt.
  Door de HRA wordt gewoon een grote stroom geld naar de banken geleid. Niets minder dan dat.
  Het lastige is als de waarheid inzakt is dat het zo simpel wordt dat je niet begrijpt dat niet iedereen dit ziet, zo voor de hand liggend is het.

 153. Nico de Geit says:

  @ Frans 123-124

  “@ Nico, ja, ja, we begrijpen het: alle maleur is te danken aan de asielzoekers!
  Helemaal mee eens.
  O nee, wacht: het waren toch de Joden? Oeps, dat was bij de depressie van de jaren 30.
  Dus: een nieuwe depressie, een nieuw geluid! Het probleem bij deze depressie zijn nu natuurlijk de islamitische allochtoon.

  @ Nico: please kruip weer onder de steen waaronder je vanuit bent gekropen.”

  Frans, ik zal het uitleggen. Wat in jouw ogen belachelijk is is niet ver van de waarheid.

  Waarom zijn de huizen zo exorbitant duur? Dat komt door geldcreatie, mogelijk gemaakt door de geldwisselaars. Als we die geldwisselaars nu Joden noemen is de cirkel rond.

  Jij beweert dus dat de komst van grote aantallen mensen uit de derde wereld op termijn geen gevolgen zal hebben voor de welvaart, en uiteindelijk voor de gemiddelde huizenprijs? Ik verwacht dat de multiculturele samenleving eindigt in een ravijn, of op zijn minst in een dal.

 154. Frans says:

  @ Nico:

  je gaat erg ver terug in de geschiedenis: prima!
  Voorzover ik het weet heeft Jezus als enige de geldwisselaars uit de tempel gegooid: toen al was het probleem bekend.
  Qua joden: ik heb het liever over zionisten, niet elke jood is zionist, niet elke zionist is een jood. Wilders is een voorbeeld van een zionist.

  Heb je ooit wel eens nagedacht waarom er zo’n groot verschil is tussen arm en rijk en tussen de arme werelddelen en het westen?
  Je hebt het naar mijn inzicht over secundaire problemen van veel mindere importantie als je het over immigranten hebt. Feit is dat in slechte tijden een zondebok wordt gezocht. De bevolking wordt hierdoor handig geholpen door de elite.
  Het is naar mijn oordeel beter je te concentreren op de grote lijnen (en dat zit je met de geld wisselaars op het goede spoor) dan met de schijnbare tegenstelling in bevolkingsgroepen die het probleem zouden moeten zijn.
  Dit is alleen maar ruis op de lijn, en verhinderd om te zien wat er echt speelt, hetgeen natuurlijk de bedoeling is van de elite.
  De manier waarop je problemen van de wereld verklaard door een paar secundaire factoren vind ik eerlijk gezegd dom en stuitend.

 155. Frans says:

  P.S. Ook joodse bankiers hebben geprofiteerd van Hitler, dus ten koste van hun eigen ras.
  Joods of niet joods, immigrant of geen immigrant, moslim of geen moslim: het maakt allemaal niets uit. Zolang je je daarop focust zul je niet tot werkelijk begrip komen wat er speelt. En dat is natuurlijk de bedoeling.

 156. Okkie says:

  @114
  Kun je ons ook een bron geven van een vlucht van hoogopgeleiden uit de Randstad of zit je maar wat te fantaseren? Volgens de meeste berichten is juist het tegenovergestelde het geval.

  @133
  Grote delen van België zijn enorm lelijk bebouwd bij gebrek aan regelgeving. Hier is het wat te ver doorgeslagen de andere kant op, maar daar gaat Donner verandering in brengen met zijn toilet voor 45 mensen.

 157. Dow Jones says:

  @128 (ll) en 129 (Adamus)…

  Ja, dat is een interessant boek; ik herkende het citaat ook meteen. Wat ook een mooie is: “from each according to his ability to each according to his need.” Eigenlijk zou iedereen die in economie en politiek geïnteresseerd is Atlas Shrugged moeten lezen. Het is een ongeveer even omvangrijk werk als Adam Smith’s Wealth of Nations, maar relevanter in het huidige tijdsgewricht. Ik verwacht alleen wel van mensen met verstand dat ze het niet gaan opzuigen als de Heilige Schrift Zelve, maar kritisch beschouwen waar dit boek over gaat.

  Atlas Shrugged gaat – volgens mij – in essentie over de scheppende kracht van de mens en het belang van die scheppende, evoluerende kracht voor de menselijke soort. Iets dergelijks komt ook voor in Stanley Kubrick’s film 2001: A Space Odyssey, gebaseerd op het boek van Arthur C. Clarke, hoewel de economische component daar minder prominent aanwezig is. Die evoluerende kracht van de mens wordt daarin voorgesteld als een monolith, een massieve, manshoge, zwarte en rechthoekige steen. Kubrick richt zich in zijn film minder op de krachten die deze evoluerende kracht trachten te dwarsbomen dan Ayn Rand, die altijd vanuit een sterk binair wereldbeeld bleef opereren. Bekijk onderstaand fragment eens voor een interessante analyse van het concept van de monolith:

  http://www.youtube.com/watch?v=P95NWAHWLrc&playnext=1&list=PLC521EE20D39975AA

  Ik vraag me trouwens wel af waar het eerste deel van de verfilming van Atlas Shrugged blijft. Weten jullie of de film al ergens in Nederland te zien is geweest? Ik heb in ieder geval nergens een zaal kunnen vinden waar de film vertoond wordt. Misschien moet ik het anders zelf maar even op touw zetten…

  Hierbij nog een fragment om religieuze fanatici eens even goed te kijk te zetten…

  http://www.youtube.com/watch?v=icTrzUuWlHI

  Cheerio,

  Dow Jones

 158. Okkie says:

  @Nico de Geit
  Gezien je probleem met traditionele geldwisselaars ben je ongetwijfeld een warmhartig voorstander van islamitisch bankieren.

 159. 416 says:

  Weggevallen deel: Komt niet in de NL bios, dvd is vanaf september te verkrijgen, deel 2 komt ook in september uit in de usa).

 160. Nico de Geit says:

  @ Okkie

  ‘Kun je ons ook een bron geven van een vlucht van hoogopgeleiden uit de Randstad of zit je maar wat te fantaseren? Volgens de meeste berichten is juist het tegenovergestelde het geval.’

  Het is inderdaad vooral eigen waarneming. Wat opvalt is dat gelovigen zoals Paul rosenmuller en Femke Halsema als het erop aankomt weigeren hun kinderen te offeren op het altaar van de multicultuur – beiden vertrokken naar een blanke/Joodse wijk.

 161. Nico de Geit says:

  @ okkie

  ‘Gezien je probleem met traditionele geldwisselaars ben je ongetwijfeld een warmhartig voorstander van islamitisch bankieren’

  Ik ga Krugerrands kopen. 5-10% van je vermogen in fysiek goud kan nooit kwaad. Als alles instort ben je een rijk man met een hand vol goud. Goud wordt overal en altijd geaccepteerd als betalingsmiddel.

  De geldwisselaars zijn niet te vertrouwen, maar zelfs ik doe het. Hoe dom kun je zijn?

 162. analyze says:

  @frans

  Top analyze, verdeel en heers is een tactiek die al langer toegepast wordt, echter reageren veel mensen op dit feit met: zet je alu hoedje op etc.

  mijn reactie is dan altijd, dus jij denkt dat mensen die geloven dat er consipiracies zijn gek zijn? weet je wel wat dit woord betekend uberhaubt? Dat personen of corporaties iets geheims plannen dat in hun voordeel werkt te koste van anderen.

  Het lijkt mij eerder raar als er uberhaupt corporaties bestaan die geen conspiracy voeren; die openlijk alle notulen van elke directie of ‘board’ meeting zouden delen, of publiceren op internet.

  Als een van die conspiracies nou uitgevoerd zou worden door een multinational met meer geld dan menig land, dan gaat hun gewin te koste van erg veel mensen.

  Dit proberen te verdoezelen door middel van haat zaaien en de publieke aandacht op andere dingen te focussen wijst hier erg op.
  Helaas hebben dit soort corps grote lobby krachten en omkoop mogelijkheden, en in een tijd waarin jezelf moreel opstellen openlijk op feestjes als ‘dom’ wordt afgedaan
  (quote:”ik had die miljoen echt wel gepakt hoor”) is dit ook erg effectief.

 163. Okkie says:

  @Nico de Geit
  Ik weet niet wat de schoolgang van Halsema’s kind met je eerdere bewering over een leegloop van hoogopgeleiden uit de Randstad te maken heeft. Ik neem aan dat de school voor dit kind wel in de Randstad gelegen is.

 164. Nico de Geit says:

  @ Frans

  ‘Qua joden: ik heb het liever over zionisten, niet elke jood is zionist, niet elke zionist is een jood.’

  Niets mis met zionisten. Het zijn nationalistische Joden – dat mag toch?

  Ik heb wel iets tegen Jodinnen zoals Hilary Clinton en Madeline albright die met geweld de hele wereld aan hun voeten willen brengen. Jezus schold ze uit voor kinderen van Satan, slangen, en betaalde een hoge prijs: ‘Jezus en de geldwisselaars’ http://nicodegeit.wordpress.com/2011/04/24/joodse-elite-laat-jezus-vermoorden-omdat-hij-hen-de-waarheid-heeft-verteld/

 165. Willem Zoveel says:

  @126 Frans, heb money masters een paar jaar geleden gezien toen er bij mij vragen begonnen te reizen.
  Is samen met money as debt voeding geweest van mijn “wakker worden” in 2009. Er is gewoon verdomd weinig te vinden. Ik heb best wat gelezen over de geschiedenis van NL, zelfs het uitgebreide werk van Jonathan Israel rept niet over vroege financiële geschiedenis. Welke juist zo boeiend is,zeker omdat we het corrupte systeem deels in NL hebben uitgevonden.
  @127 Il, thnx, Ayn staat al op mijn lijstje, uiteraard!

 166. Willem Zoveel says:

  reizen pfff

 167. Okkie says:

  @Nico de Geit
  Het zionisme is een specifieke vorm van nationalisme waarbij men andermans leefgebied wil inpikken.

  Ik vind het grappig dat je Jesus Christ Superstar als serieuze bron aanhaalt op je website. Overigens bestaan er geen historische bronnen over Jezus, het is zelfs de vraag of hij bestaan heeft. Het bijgeleverde commentaar van jouw hand is klassiek anti-antisemitisme waarin het joodse volk schuldig wordt bevonden aan de dood van Jezus.

 168. Nico de Geit says:

  @168 okkie

  Ik moet toegeven: ik heb het puzzeltje nog niet helemaal af. Ik denk dat dat ook de bedoeling is: dat je blijft puzzelen.

  Het verhaal van Jezus is natuurlijk door en door Joods. Joden verzinnen wel eens vaker wat. Dingen waarvan een ander het voor onmogelijk houdt dat je zoiets bedenkt.

 169. j says:

  Nu was off-topic altijd al de standaard hier, maar zullen we ons verder weer beperken tot de woningmarkt?

 170. Nico de Geit says:

  @ okkie

  ‘Het zionisme is een specifieke vorm van nationalisme waarbij men andermans leefgebied wil inpikken’.

  Joden wilden graag een eigen thuisland, en dat hebben ze nu al zo’n 100 jaar. In de Jaren ’30 schijnt Israël zwaar gesubsidieerd te zijn door Hitler Duitsland. Prima. De Palestijnen deden er toch niets mee.

  Daar komt bij dat Israël de eerste westerse vesting is tegen een oprukkende islam.

  Met Joden leven we al meer dan 800 jaar samen, de islam wil binnen zeer korte tijd de macht overnemen door heel veel kinderen te nemen.

  De Jodinnen moeten niet meer van die geraffineerde onzin verspreiden over de multicul, en de moslims moeten het recht hebben om terug te keren. Nederlanders zouden van het MSM-infuus af moeten en zelf leren nadenken.

 171. Nico de Geit says:

  @ J

  “Nu was off-topic altijd al de standaard hier, maar zullen we ons verder weer beperken tot de woningmarkt?”

  Terug naar de bron van de ellende: de geldwisselaars….

 172. Okkie says:

  @Nico de Geit
  Ik ben nog steeds benieuwd hoe je over islamitisch bankieren denkt. @J, de relatie tussen ons geldsysteem en de zeepbel in de huizenmarkt is onmiskenbaar.

 173. Dow Jones says:

  @160 (416)…

  Bedankt; ik wist niet dat er al een DVD op stapel stond. Toch verdient dit verhaal volgens mij een groter scherm. Vind jij het niet vreemd dat deze film helemaal niet, ook niet in de kleine zalen, te zien is geweest?

  Cheerio,

  Dow Jones

 174. Steven says:

  hypotheekrente aftrek is natuurlijk zowieso al vreemd. Als belasting betaler betaal je er uiteindelijk ook voor. Dus voor elk individu is het een heel ingewikkelde rekensom om nou te kijken of het wel of niet gunstig voor je is. Heb je een enorme hypotheek dan kan je veel rente aftrekken, maar betaal je dus ook een hoop rente en je betaalt meer gewone belasting.. Zie je het vreemde hierin?

 175. Nico de Geit says:

  @ okkie

  ‘Ik ben nog steeds benieuwd hoe je over islamitisch bankieren denkt’.

  Geen idee wat dat precies inhoudt. Ik ga binnenkort wat Krugerrands kopen.

 176. Nico de Geit says:

  @ Okkie

  Over de ‘witte vlucht’

  Zoek eens op ‘witte vlucht’.

  Lees dit eens: http://www.pedagogiek.net/content/artikel.php?contentID=274

 177. Frans says:

  @ 165: Martin Armstrong schrijft zeer interessante artikelen over economie en geld met vaak een stevig fundament in de geschiedenis.
  Over de ondergang van het Romeinse rijk:
  http://www.martinarmstrong.org/files/What%20Destroyed%20Rome%2005-18-2011.pdf

  Verdere documemten:
  http://www.martinarmstrong.org/economic_projections.htm

 178. Ralph says:

  @177 Martin Armstrong als in die oplichter die vele investeerders belazerd heeft en daarvoor een flinke tijd heeft vastgezeten?

 179. hugo says:

  Alan Greenspan is een groot bewonderaar van Ayn Rand. Behoord(e) tot de inner circle.

 180. Okkie says:

  @176
  Ik zie er geen onderbouwing in van je bewering dat hoogopgeleiden uit de Randstad wegtrekken. Het is ook niet echt geloofwaardig, omdat daar nog steeds de meeste werkgelegenheid is. Er zijn wel krimpgebieden in de periferie van de Randstad zoals Drechtsteden.

 181. nhz says:

  @177:
  interessante artikelen (ik lees zelf veel over dat soort zaken), maar ik bespeur bij vluchtig lezen regelmatig flinke onjuistheden. Of op zijn minst zaken waar andere historici een heel andere verklaring voor geven.

  @178:
  oplichter: volgens sommigen (TPTB en dus de US media). Je hebt denk ik niet de moeite genomen om je in de details van de zaak te verdiepen?

 182. Nico de Geit says:

  @ Okkie

  ‘Ik zie er geen onderbouwing in van je bewering dat hoogopgeleiden uit de Randstad wegtrekken’

  Hoe scholen zwarte scholen worden en de problemen (onmogelijkeheid) om dit proces te keren zijn interessant.

  Nog even en dan trekken de blanken niet meer uit de Randstad weg, maar dan zijn ze gewoon op.

 183. opzoeknaareenappartementje says:

  @186
  Grote oorzaak van dit probleem komt voornamelijk door het sociale woonbeleid in de Randstad: wonen op een A-lokatie voor een appel en een ei. Ben zelf ook hoogopgeleid en wil niet de hoofdprijs voor een woning betalen (in dit geval in Amsterdam) als mijn buurt voor het grootste deel bestaat uit sociale huurwoningen met alle bijbehorende problemen.

  In Amsterdam zijn er misschien maar twee buurten waar dit niet het geval is. De rest is allemaal veel geld voor een kwalitatief ondermaatse leefomgeving.

  Verkoop alle sociale huurwoningen in de Amsterdamse binnenstad en de kwaliteit van de leefomgeving neemt toe omdat ook hoogopgeleiden er weer willen wonen.

 184. j says:

  @187 De binnenstad heeft bij mijn weten niet echt problemen met sociale huur. De plekken waar het er al is, is het dermate gemengd met de rest dat je geen ghetto’s krijgt.
  Ik woon zelf in Oost. Daar heb je problemen met sociale huur buurten met bijbehorende problemen. Ik ben hoogopgeleid en wmb zijn er 2 redenen om Amsterdam te willen verlaten:
  1 Onopgevoede achterstandsjeugd waar mijn zoon van 9 maanden mee te maken gaat krijgen
  2 De overheid bepaalt dat ik en mijn partner samen maar 1 baan mogen kiezen waar een auto bij nodig is.

  Zolang deze twee zaken niet zijn opgelost is Amsterdam vooral leuk voor jongeren, werklozen en alleenstaande expats.

 185. nhz says:

  @186 (e.v.a.):
  zullen we het verder overlaten aan document 2083, voor de fans?

 186. Steven says:

  @ 185 NHZ

  “@178:
  oplichter: volgens sommigen (TPTB en dus de US media). Je hebt denk ik niet de moeite genomen om je in de details van de zaak te verdiepen?”

  ???? heb je het echt tegen mij?

  Ik ben het 99 procent met je eens dus zal wel niet.

 187. nhz says:

  @190(Steven):
  nee, ik reageerde op Ralph, de post die nu 182 heet (maar misschien voor jou weer anders …). Helaas gaat er frequent iets mis met de nummering op het forum, en verschijnen sommige postings pas veel later. Ik zal proberen voortaan de naam van de poster te vermelden maar ja, nogal bewerkelijk …

 188. Adamus says:

  maar daar gaat Donner verandering in brengen met zijn toilet voor 45 mensen

  Putdekseldeler?

 189. Adamus says:

  hugo Zegt:
  24 July 2011 om 5:22 pm
  Alan Greenspan is een groot bewonderaar van Ayn Rand. Behoord(e) tot de inner circle.

  Greenspam heeft wel aardig in de geest van Rand gehandeld hé.

 190. Adamus says:

  Nhz, misschien eens leren quoten?

 191. Frans says:

  @ Ralph: Armstrong oplichter..
  Armstrong is dankzij een principiele (& ethishe) houding in de bak beland.

 192. bankschroef says:

  héééé, op 188 een scheefbuurter, heb je al slachtofferhulp van bureau Balistraat? Ik zou je kind alvast maar op een crêche doen in OudZuid, die zijn nu wel weer clean denk ik.

 193. jim says:

  @187/188
  Dus sociale huurders zijn de schuld van de financiele zorgen van jonge gezinnen op de woningmarkt?

  Hahaha, U bent goed opgeleid. Ik woon ook in Amsterdam/Oost daar staat een hogere school die opleidt voor Maatschappij en Recht. Moet je slim genoeg voor zijn, en goed opgevoed. De buitenlandse schoonmaker moet van de directie tot mijn grote ergernis de peuken van die verwende voornamelijk blanke blagen die de talloze asbakken gewoon volstrekt negeren voor de deur opruimen. Over de sfeer verzieken gesproken, en dan heb ik het nog niet eens over mijn buurvrouw van 87 die er nauwelijks nog langs durft vanwege de fietsers en scooters die over de stoep rijden.

  Ik ken ze wel hoor, die import van nieuwelingen die het presteren om naast je te komen wonen om je vervolgens met opgeheven neus niet gedag te gaan zeggen. Mijn buurvrouw kent ze ook, we lachen er wel eens om.

  Als er plannen voor hoogbouw komen beginnen alle rijke patsers in de buurt zich plotseling te roeren. Stel je voor dat ze in de schaduw komen te liggen. Terwijl dat grond scheelt, vierkante meters en groene ruimte.

  De Wibautstraat gaat prachtig worden. Een boulevard met grootstedelijke allure waarvoor je driehonderd lindebomen van 30 jaar oud kapt
  om er platanen voor in de plaats te planten. Biologische waarde hebben ze nooit van gehoord en nooit naar gevraagd.
  Je reinste kapitaalvernietiging. Maar gelukkig heb ik de foto´s nog.
  Het projectbureau zit onderin de pasgebouwde premiekoopwoningen naast de ondergrondse inpandige parkeergarage. Kijk je ernaast lijkt het wel de f#$%king Bronx. Sociale achterstallige gribus huurwoningen. Er is geen geld voor menswaardige renovatie sloop of nieuwbouw.
  Bedankt voor de analyse en het medeleven!

 194. hugo says:

  @193 (adamus)

  mmm volgens mij is hij de moraal vergeten. Allicht dat Ayn die al eerder was vergeten.

 195. Maria says:

  Heren, ben een dagje weg geweest, maar zie dat ik eigenlijk niet veel gemist heb.
  Wel een paar dingen:

  @125 Dow Jones:

  Ik geloof dat ik het verhaal niet hoef te lezen, wij snappen elkaar:

  Geld verspillen is gemakkelijker dan geld verdienen, dus ga er een beetje voorzichtig mee om. Het kan even duren, maar op de lange termijn wordt men daar gelukkiger van dan door de zoveelste impulsaankoop…

  @ 145 Pinball
  Dat vereist enige denktijd…….

  @146 Adamus
  Ik heb best een vale spijkerbroek en loten van de Postcodeloterij…. en behalve een ijsje en kaarten voor Andre Rieu (die ik vorig jaar met eigen, duur, gekochte kaarten op het Vrijthof heb gezien) nog nooit niets gewonnen.

  En toch heeft Staatsbosbeheer er onwaarschijnlijk veel geld van gekregen, wat zij aan landerijen gekocht hebben! Ik zou willen dat ik er de notariskosten aan verdiend had, wij zouden binnen zijn!

  En Adamus, wat gebeurt er met de “oude rijken”?

  @149 NHZ
  Er komt nog een keer een tijd, niet zover van nu, dat we spijt krijgen, dat we onze kostbare landbouwgrond afgestaan hebben ten bate van….. bomen, onkruid, boomkikker, veldmuis, bramen, wijngaardslak! Weet ik het veel.

  Let wel, ik verhonger niet, maar…

  @155 Frans
  Jij moet vandaag wel een dot aan frisse zeewind hebben gehad. Natuurlijk is de HRA het toetje, op het toetje, van en voor onze banken!

  @ 164

  Het is inderdaad vooral eigen waarneming. Wat opvalt is dat gelovigen zoals Paul rosenmuller en Femke Halsema als het erop aankomt weigeren hun kinderen te offeren op het altaar van de multicultuur – beiden vertrokken naar een blanke/Joodse wijk.

  Daar ging het ons toch ook om, eigen waarneming, hallo, duidelijk toch?

 196. Ronfin says:

  Maria,als je zo vriendelijk wilt zijn, reageer hier eens op:
  Financiële zorgen niet alleen voor jonge gezinnen:
  Indien de garanties van de periferie landen (inclusief Italië) waardeloos zullen worden, dan zal Duitsland €790 miljard aan garanties moeten verstrekken, ofwel 32% van het Bruto Binnenlands Product.
  Als je kijkt naar de spreads op Duits-Franse obligaties zal dit leiden tot een verhoging van de Duitse bijdrage €1385 miljard, ofwel 56% van het BBP.
  Amerika heeft het schuldenplafond verhoogd met 2000 miljard.
  De boel ontploft !!!
  Huizen duur of niet duur is een subjectief begrip, hangt ook af hoeveel geld je hebt.
  Het is gewoon niet slim om nu een huis te kopen.
  Eens?

 197. Bug says:

  @111

  Hallo Nos

  Hoe zit het met Hendrik de Gelukkige ? Wanneer komt die op het toneel om ons te “redden” ?

 198. bankschroef says:

  @ “weigeren hun kinderen op te offeren op het altaar van de multicultuur”…jeetje, dat klinkt ook niet best.
  en wat een hypocriete politici zeg… zoiets verwacht je toch niet? schande.

 199. Frans says:

  Martin Armstrong was falsely imprisoned for attempts to reveal profound systemic financial fraud in rigged markets by Wall Street. He was regularly beaten in prison. He was released this spring from prison after popular protest. He has been prescient in forecasting up & down cycles in the stock market, currency market, and precious metals market.

 200. nhz says:

  @192(Adamus):
  dat wordt moeilijk, als mensen straks net als in Argentinie alle putdeksels stelen vanwede de sterk opgelopen koperprijs 😉

  @194(Adamus):
  ik ben niet de enige die problemen heeft met quoten op deze site, dus ik ben in goed gezelschap 🙂

  @199(Maria):
  als die landbouwgrond nou biologisch beheerd werd … in het huidige bestel heb ik er geen moeite mee dat er wel eens wat onttrokken wordt aan de landbouw voor bos (als dat al gebeurt, ik ken geen voorbeelden) of nieuwe natuur. Dat scheelt weer een hoop gif, foute bacterien en allerlei andere milieuproblemen.

  Nogmaals, natuur heeft in NL geen enkele invloed op de huizenprijzen; dat is een fabeltje van rechts. En de invloed op de landbouw lijkt me momenteel vooral dat handige boeren miljoenen extra krijgen voor ‘natuurbeheer’.

  @202(bankschroef):
  misschien wat het een stille hint dat de Noorse politici aan linkerzijde het wél begrepen hebben? Ik vind het maar enge uitspraken allemaal …

 201. Juan Belmonte says:

  Off-topic:
  vandaag in FD analyse over leegstand bij winkels. In Schiedam staat 20% leeg. Er is zelfs een stichting die verkrotte panden opkoopt ze opknapt en dan weer te huur aanbiedt.

  De markt doet het niet, dus doet de stichting het

  Wie nu nog over woning

 202. ll says:

  Alle bagger komt naar boven.

  Nadat de afluitdijk onveilig is verklaard, nu ook nog 1 op de 5 bruggen.

  http://binnenland.nieuws.nl/652522/veiligheid_een_op_vijf_bruggen_onder_de_maat

 203. Juan Belmonte says:

  .. wie nu nog over woningnood of winkelnood praat 🙂

  Off-topic:
  vandaag in FD analyse over waardering van vastgoed.

  Waardering is in essentie de jaarhuur maal het aantal keren dat een belegger zijn geinvesteerde euro terug wil verdienen.

  Is de rente lager, dan wordt het pand hoger gewaardeerd.

  Deze manier van waarderen heeft, in combinatie met de kunstmatig lage rente tot het huidige overschot op de kantorenmarkt (15-20%) geleid.

  Om maar niet te hoeven afschrijven op de waarde van vastgoed en dus de huurprijzen gelijk te houden geven de eigenaren huurvrije periodes aan nieuwe huurders, waardoor per saldo de huur wel omlaag gaat, maar voor de berekening niet. Mooi truukje 🙂

  Professor Tom Berhout van Nyenrode Business University pleit voor het registreren van huurcontracten zodat deze transparant worden. Dat geeft inzicht in de werkelijke waarde van objecten

  Er lijkt vooralsnog geen sprake van opgepotte toekomstige deflatie 🙂

 204. nhz says:

  @205(Juan):
  en die stichtingen die de panden opknappen krijgen onbeperkt geld van de overheid? In Vlissingen is de leegstand ook al tijden enorm. Af en toe wordt er een pand voor heel veel belastinggeld opgeknapt en dan beheerd door een aan de overheid gelieerde stichting (details weet ik niet). Gevolg is dat ze dan zo’n pand – dat eigenlijk een paar duizend per maand aan huur zou moeten opbrengen om de kosten er uit te halen – gebruiken om bijv. doosjes babbelaars en wat andere snuisterijen te verkopen. Of voor een ‘voorlichtingswinkel’ voor een of andere welzijnsinstantie of van de gemeente. Nee, vooral niet de markt zijn werk laten doen …

  206(ll):
  Afsluitdijk onveilig, da’s toch goed nieuws? Dan kan het hele Noorden worden afgeschreven, dat scheelt weer een slok op de begroting. Zeeland was al onveilig dankzij de kerncentrale en frequente problemen in de tunnel, misschien moeten ze dat ook officieel bekendmaken 😎

  @207(Juan):
  het probleem met huren en vastgoed waardering is al jaren bekend, en er gebeurt feitelijk niets; behalve dan dat de sector hard roept om overheidsgeld voor het slopen of verbouwen van oudere kantoorpanden, zodat ze kunnen doorgaan met het huidige beleid.

 205. Dow Jones says:

  Vandaag op BNR:

  De directeur van de Ziggo Dome, Erik Molenaar, heeft iets interessants te melden over de overwaardering van vastgoedbeleggingen en de boekhoudkundige praktijken die daaraan ten grondslag liggen.

  Fragment:

  http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20110725094559180

  Cheerio,

  Dow Jones

 206. Adamus says:

  Sinds wanneer heeft Halsema haar huis verkocht?
  Ik heb daar niets van meegekregen. Bij mijn weten nog steeds A’dam oost.

 207. Adamus says:

  Il,

  Er is toch een recente wet die voorrang geeft aan infra? Dat geld gaat er nu voor gecreëerd worden.
  Iedereen zal het er mee eens zijn…. Linkse partijen voorop; hoezo gedoogsteun 🙂

 208. lorenzo says:

  DJ, ik klik de bnr link aan en ook nu weer die malloot uit Noorwegen ruim bovenaan . Kan die ellendige media daar eens mee ophouden beseffende dat vele hedentendage boos is (..) want vroeger geen aandacht gehad en nu wederom gemotiveerd wordt ook beroemd te worden. STOP .

 209. nhz says:

  @212;
  de media (en de overheid) zijn al jaren bezig om dit soort malloten te voeden, met ongefundeerde bangmakerij of erger. Als het maar de aandacht afleidt van de echte problemen in de wereld; zelfs op dit forum zie je dat die strategie werkt 🙁

 210. maria says:

  @200 Ronfin

  Eens

 211. Dow Jones says:

  @212 (lorenzo)…

  Ja, dat is inderdaad een ernstig gestoord persoon, die Noor. Wat me trouwens wel een beetje opvalt is dat de denkbeelden in zijn manifest 2083 echt voor 100% overeenkomen met die van Geert Wilders en de PVV, maar dat zal je dan wel weer niet mogen zeggen. Je mag immers ook nooit zeggen dat dhr Wilders een nationaal socialistische beweging leidt, hoewel dat feitelijk gewoon waar is. Feit blijft natuurlijk wel dat Geert Wilders zelf geen wapens ter hand neemt. Sommige van zijn partijleden natuurlijk wel, maar hij zelf niet.

  Ik heb het manifest van die Breivik eens even doorgelezen, en wat vooral opvalt is de – wat men in de retorica noemt – willing ignorance. Hij zoekt bewijzen bij zijn eigen ideeën, sentimenten, sympathieën en antipathieën. Zo staat er ook een passage in zijn manifest over hoe een Christen een gewelddadige actie tegenover zichzelf en anderen kan verantwoorden. Dat kan natuurlijk helemaal niet, maar dat beletsel moest blijkbaar toch eerst – middels een onsamenhangend betoog – uit de weg worden geruimd.

  Mijn mening over deze Anders Breivik? Afwezige vader, latente homoseksuele gevoelens (komt vaak voor bij nationaal socialisten), een ongezonde binding met de moeder en een niet door sociaal contact getemperde intelligente, maar ernstig monomane, geest. Vreemd genoeg was dhr Breivik ook vrij ondernemend. Als hij zijn energie produktief had gebruikt, had hij die “Geofarm” tot een mooi bedrijf kunnen maken.

  Ik zie trouwens – wellicht enigszins ironisch – een overeenkomst tussen het gedrag van Anders Breivik en het gedrag van Antilliaanse jongens. Deze jongens groeien vaak op zonder vaderfiguur en gaan zich – om zich een mannelijke identiteit aan te meten – vaak te buiten aan gewelddadig gedrag. Omdat de Noorse cultuur sterk gefeminiseerd is, zullen dit soort uitbarstingen dus vaak juist heel hevig zijn. Een maatgevende en dus mitigerende mannelijke tegenkracht ontbreekt immers.

  In de jaren negentig had Noorwegen trouwens – in tegenstelling tot het beeld dat uit de media naar voren komt – wel te maken met vrij ernstige geweldsmisdrijven (letterlijk moord en doodslag) en zelfs brandstichting in de zogenoemde “black metal” scene. Deze geweldsmisdrijven werden vaak gepleegd door jonge mannen met anti-christelijke en nationaal-socialistische sympathieën. De kerkverbrandingen werden soms afgedaan als adolescente baldadigheid, maar je zou ze ook kunnen zien als uitingen van iconoclasme door een jonge generatie. En iconoclasme is vaak een voorbode van geweld tegen mensen.

  http://www.youtube.com/watch?v=z4sxbfaxOZc

  Het is wel opvallend dat Anders Breivik zichzelf een conservatief Christen noemt en dus niets te maken heeft met de heidense tak van het nationaal socialisme. Hij lijkt daarmee een exponent van het nieuwe conservatieve denken dat ook de PVV in zijn greep lijkt te hebben. Het beeld van een Joods-christelijk Europa dat zich denkt te moeten verdedigen tegen de Arabische wereld kom je namelijk ook bij Geert Wilders veelvuldig tegen.

  Het is echt jammer dat bepaalde mensen geloven dat de wereld per se een strijdtoneel moet zijn, waarin alles gaat om conflicten en tegenstellingen: Oost tegen West, Noord tegen Zuid, Christen tegen Moslim. Mensen die wat meer van de wereld gezien hebben, weten dat het helemaal niet zo werkt.

  Cheerio,

  Dow Jones

 212. hugo says:

  @215 (Dow Jones)

  Volgens mij is het de top 0,1% (of minder) vs de rest.
  ”There’s class warfare, but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning.” Aldus Warren Buffet.

  Ik maak me geen illusies. De wereld is conflict. Zolang de sheeple achter leiders aan hobbelen zal het zo blijven.

 213. j says:

  @197 Jim
  Wat voel jij je aangevallen? Ik voel me voor niemand te goed en heb uitstekend contact met de buren. 4 buren heb ik zelfs uitgenodigd op mijn bruiloft, waarvan er 2 kwamen (beide sociale huur). Maar ook staan hier jongeren voor de deur te dealen als hun VMBO pauze heeft, staan er grote groepen hangjeugd naast mijn achtertuin te voetballen en rotzooien tot ver voorbij mijn bedtijd en laat ik niet graag mijn vrouw ‘s avonds alleen naar het station lopen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn en de mensen die het voor de rest verzieken hoef ik mijn zoon voorlopig niet mee te confronteren, wat wel gebeurt als ik hier blijf wonen.

  Daarnaast kiest de gemeente ervoor om parkeren onbetaalbaar te maken, in plaats van mogelijk. Dit ook is een reden om weg te willen aangezien zowel mijn vrouw als ik niet van plan zijn ander werk te gaan zoeken en allebei een auto nodig hebben.

 214. Adamus says:

  Ouwehoeren kun je wel DJ. Allemaal kouwe grond.

 215. Adamus says:

  Hoewel, in de kroeg kan veel 🙂

 216. Adamus says:

  Ja Hugo, we hebben weer leiders nodig,zoals Noren echte pappa’s met ballen nodig hebben.

 217. Dow Jones says:

  @218 (Adamus)…

  Goed, zo zou je dat kunnen noemen. Ik geef meteen toe dat ik me hier een beetje te buiten ga aan “remote diagnosis” en dan loop je altijd het risico dat je conclusies niet helemaal juist zijn door de beperkte data, maar ik dat ik er niet zo heel ver naast zit. Dat zal nog wel blijken de komende paar maanden. Ik kan trouwens nog een paar dingen toevoegen aan mijn analyse: narcistische persoonlijkheidsstoornis en een milde vorm van paranoïde schizofrenie (verkleedpartijen etc), maar dat is zo duidelijk dat ik het niet eens hoef te zeggen.

  Cheerio,

  Dow Jones

 218. lorenzo says:

  215 ok , ook weer een analyse, maar mijn idee was nu eens de onvermijdelijke stille tocht om te zetten in een stille tocht op het internet. Een protest dat wij (.) geen enkel bericht willen zien in de media in dit soort gevallen . Dat heeft enige effect voor de volgende die klaarstaat en wil overtreffen. Maar ja…
  ondertussen heb ik de media al gemaild…

 219. Dow Jones says:

  @222 (lorenzo)…

  Ik ben het met je eens dat je terroristen geen aandacht of een platform moet geven als dat niet nodig is. Om die reden heeft die Noorse rechtbank dhr Breivik ook achter gesloten deuren voorgeleid. Maar het lijkt me wel vrij nuttig om eens te onderzoeken in hoeverre opruiende retoriek (vroeger tegen Joden, nu vaak tegen moslims) tot geweld kan leiden. Ik heb dat manifest van dhr Breivik eens onderzocht, en de connecties met de ideeën van de PVV zijn toch wel erg duidelijk aanwezig. Het is zelfs zo dat onze Noorse “Tempelier” een keer naar Londen is afgereisd om een lezing van Wilders en vertoning van diens film Fitna bij te wonen. Het lijkt me dus onverstandig om te gemakkelijk aan de verbindingen tussen de ideologieën van extreem rechtse groeperingen en individuën in Europa voorbij te gaan. Deze verbanden hoeven trouwens niet gebaseerd te zijn op persoonlijke contacten. Zoals nu blijkt, reist het gedachtengoed van dhr Wilders in dit digitale tijdperk vrij eenvoudig over de grens…

  Cheerio,

  Dow Jones

 220. hugo says:

  @223 (DJ)

  Dat manifest schijnt +-1500 pagina’s te zijn. Flink doorgelezen 🙂

 221. Dow Jones says:

  @224 (Hugo)…

  Ja, laat ik het zo zeggen, het document bevat nogal veel redundantie, en ik ben ook nogal handig in het snel analyseren van omvangrijke documenten. Voor een samenvatting van de hoofdstukken over de islam kun je trouwens net zo goed het partijprogramma van de PVV lezen. De hoofdstukken over het feminisme zijn daarentegen best interessant. Wilders zegt daar over het algemeen niet veel over, maar dhr Breivik heeft er wel het een en ander over te melden. Voor het overgrote deel is het natuurlijk wel paranoïde verwarde borrelpraat over “the war on boys” et cetera, maar toch, hij heeft er tenminste iets over te zeggen. Bij Wilders weet je nog steeds niet echt goed waar hij staat in de feministische discussie.

  Cheerio,

  Dow Jones

 222. hugo says:

  @225 (DJ)

  Handige skill!

  Mag ik je vragen wat je van de ideologie van de PVDA, VVD, CDA etc vind? Die steunen en/of nemen actief deel aan genocides. Oftewel wat mij betreft is in de meeste westerse landen genocide onderdeel van de gereedschapskist.

  Hier een voorbeeldje uit Irak
  http://www.youtube.com/watch?v=to3Ymw8L6ZI
  Had net zo goed Afganistan ”An average of eight civilians die each day in insurgency-related violence” aldus de VN. Ze (minus de SP) willen graag blijven meedoen aan een ‘Breivikje’ elke ca 10 dagen. Dan hebben we ook nog Libie.

  Helaas is dat alleen wat nu speelt. De recente geschiedenis laat zien dat de bijna alle partijen gek zijn op genocide. Het is helaas niet alleen de PVV welke een, in mijn ogen, meer dan verwerpelijke ideologie aanhangen.

  Ik ben daarom maar met dit begonnen;

  ”Resolve to serve no more, and you are at once freed. I do not ask that you place hands upon the tyrant to topple him over, but simply that you support him no longer; then you will behold him, like a great Colossus whose pedestal has been pulled away, fall of his own weight and break in pieces.”

  Aldus Etienne de la Boetie in de 16e eeuw.

  Ik streef erna binnen 5 jaar mijn volledige steun te hebben ingetrokken. Enige wat ik kan doen….

  Hier nog een aardig stuk (boek eigenlijk) over Henry Kissinger, nobel prijs winnaar van de vrede met miljoenen burger doden op zijn geweten. http://www.thirdworldtraveler.com/Kissinger/CaseAgainst1_Hitchens.html

 223. Adamus says:

  Dj,

  Die Noorse verkleedpartij is wel aardig uitgepakt.

  Is PVV ook een verkleedpartij? Dat malle haar, ik weet het niet….

 224. Adamus says:

  Waar heeft die Noor zich omgekleed? Frost wil dat wel weten.

 225. Dow Jones says:

  @226 (hugo)…

  De ideologie van PvdA, VVD en CDA bestaat volgens mij vooral uit het vertegenwoordigen van het kortzichtige eigenbelang van de achterban. De PvdA houdt natuurlijk al sinds Kok I uitverkoop en verloochent zijn traditionele achterban nog het meest van alle partijen. Het is dus ook geen wonder dat de SP op het moment in de peilingen op 25 zetels staat en de PvdA dezelfde richting als het CDA lijkt te kiezen: omlaag. Het CDA heeft het laatste restje geloofwaardigheid natuurlijk al verspeeld toen men besloot toe te treden tot het Kabinet Wilders. Sorry, maar ik zeg het maar gewoon even zoals het is; dat ondemocratische gegoochel met gedoogconstructies is natuurlijk te belachelijk voor woorden. De VVD is trouwens wel de enige partij die zijn principes trouw blijft. Men wil ervoor zorgen dat de rijken middels woonsubsidie belastingkorting blijven ontvangen, en men doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de maatschappij toenemen. Liberaal betekent dan wel vrijheidslievend, maar men zegt er voor het gemak maar even niet bij dat in het politieke denken van de VVD vrijheid alleen voor een kleine elite mag bestaan ten koste van het klootjesvolk. Maar goed, je weet met de VVD in ieder geval wel waar je aan toe bent. Ik snap echter nog steeds niet waarom er ook maar één persoon die jonger is dan veertig voor de VVD of het CDA zou stemmen. Dan ben je volgens mij gewoon politiek niet goed geïnformeerd.

  Laat ik het maar zo samenvatten: in de politiek stikt het van het gespuis. Ik probeer dus altijd op de minst rotte partij van dat moment te stemmen. De enige partijen die nu dus al bij voorbaat zouden afvallen zijn VVD, CDA, PVV en SGP. Daarna wordt het stevig zoeken in de programma’s van de andere partijen. Ik denk dat de partij die het stevigst inzet op afschaffing van de HRA mijn stem krijgt. In de praktijk moet zo’n partij echter ook een coalitie vormen, dus er zal wel weer een sloot water bij de wijn worden gedaan. Ik hoop alleen wel dat de beschamende vertoning waar de huidige regering zich schuldig aan maakt dan tot het verleden zal behoren…

  Nog even over genocide. Ik krijg de indruk dat alles tegenwoordig door een financieel-economische bril wordt bekeken. Ik verdenk westerse regeringen (dus ook de onze) er daarom van dat men genocide en oorlog vooral ziet als een economische kans. Tijdens de wederopbouw kunnen we immers verf (Sikkens, Akzo) en hang- en sluitwerk (Lips, BUVA) verkopen. Het conflict in het voormalige Joegoslavië had bijvoorbeeld heel goed vreedzaam opgelost kunnen worden, maar men heeft bewust aangestuurd op een gewelddadig conflict. Deze hypothese is trouwens al zo’n vijftien jaar geleden door historici in Oxford en Cambridge geformuleerd. Als het Westen belang heeft bij een gewelddadig conflict in Zuid-Oost Europa omdat daarmee een nieuwe markt wordt ontsloten en er een enorme vraag wordt gecreëerd, waarom zou men dat conflict dan niet gewoon laten plaatsvinden? Nachtkijkers voor Irak die werden geleverd door een bedrijf uit Delft of middenstanders die tussen 1940 en 1945 flink verdienden aan Duitse soldaten, dat maakt allemaal niets uit. Handel is handel…

  Hierbij nog wat beelden van Sarajevo, circa 1992 (waarschuwing, deze beelden zijn niet door het filter van het NOS-Journaal gegaan, dus ze zijn schokkend)…

  http://www.youtube.com/watch?v=eYseDKR7Uss&NR=1

  Sarajevo was een plaats waar christenen (orthodox, katholiek en protestants), moslims en Joden vredig samenleefden totdat Radovan Karadzic van president Slobodan Milosevic carte blanche kreeg om met zijn mortieren de stad te beschieten. Niemand weet precies welke bedoelingen achter deze nodeloos wrede acties lagen, maar het netto resultaat mag bekend worden verondersteld. Joegoslavië is in meer dan zes stukken uiteengevallen en wordt nu in kleine stukjes opgenomen in de Europese Unie.

  Big Mac, anyone?

  http://www.youtube.com/watch?v=plIJlH8MFhc

  Cheerio,

  Dow Jones

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*