Gemeenten lopen euro 2 mrd mis

Gemeenten in Nederland zien hun inkomsten uit hun grondexploitatiebedrijven door de financieel-economische crisis ernstig terugvallen. Daardoor dreigen er de komende jaren forse tekorten op een groot aantal gemeentebegrotingen. 

bron: FD.nl

Share Button
Tagged with: , ,
33 comments on “Gemeenten lopen euro 2 mrd mis
 1. Canonbetaler says:

  Lekker voor ze! Stelletje Maffia gasten met hun erfpacht afpersing!!

 2. Boefke says:

  Hmmmm, is dit weer een green-shoot?

  Voor de mensen die nog steeds niet (willen) zien waar de route van deze wandeling eindigt, kijk tijdens de wandeling eens rustig om u heen.

  U ziet links en rechts de vooraf door realistische economen geschetste gebeurtenissen. Hier en daar misschien iets afwijkend dan in uw route-beschrijving staat, maar toch.

  Gelukkig wordt de groep wandelaars steeds groter, mede door de publiciteit die wij dagelijks genieten in de diverse media, echter dit kan altijd meer en vooral objectiever.

  😉

  Misschien een tip voor onze top-bestuurders op gemeentelijk niveau. pfffffff, als je product minder of niet meer verkoopt tegen een top-prijs….is het misschien een idee om die prijs eens aan te passen.

  Ik geef toe, dit is redelijk markttechnische praat, en ik weet dat u daar nagenoeg geen ervaring mee heeft, maar wellicht het proberen waard.
  Als klap op de vuurpijl krijg je dan ook nog minder geld uit Den Haag, wat een malaise na al die jaren van voorspoed.

  Ik wens u dan ook enorm veel wijsheid in deze zware dagen en hoop op een goed besluit om dit alles tot een goed einde te brengen.

 3. Niek says:

  er zijn ook gemeentes, zoals die van mij, waar kontrakten worden ontbonden wegens gebrek aan belangstelling maar dan zonder dat het de projectontwikkelaar een cent kost. Met als gevolg dat het gat in de gemeentebegroting extra groot is.

  @3:
  voor wat betreft de wandeling zou ik zeggen bekijk het huidige landschap in de Ierse Republiek eens voor een voorproefje. Ierland is aan het instorten doordat er veel te lang doorgefeest is (ze deden weinig anders de afgelopen 10 jaar, vooral dankzij de huizenbubble). Allerlei overheids voorzieningen worden dramatisch ingeperkt en het zal vermoedelijk niet genoeg zijn, de schulden zijn simpelweg te hoog opgelopen.

  Volgens sommige deskundigen volgt het UK na de zomer het Ierse traject.

 4. Boefke says:

  en wie zullen er dan als allerlaatste in Europa aan de beurt komen? Tja, het zullen die eigenwijze hollanders weer eens niet zijn.

  Alles proberen te lijmen en te redden, uiteindelijk een grotere financiële strop en ergo problemen.

  Nederland is anders……tja inderdaad

 5. Johan says:

  En de NVM blijft maar roepen dat er niets aan de hand is.

  let maar eens op, komend kwartaal wordt de ernst van de situatie duidelijk.

  De enige oplossingen zijn nu

  1) Prijzen reeel aanpassen. Heel veel huizen hebben gaan nog uit van een vraagprijs die een jaar geleden wellicht nog opportuun was. Nu al lang niet meer.

  2)Grondprijzen drastisch verlagen!

  3) overdrachtsbelasting per direct afschaffen.

  Er gaat nog minimaal 30% van de prijzen af, als ik zie dat projectontwikkelaars momenteel woningen met 30% korting aanbieden.

  Advies aan kopers: als je het jezelf kunt veroorloven: WACHT EEN HALFJAARTJE! Daar wordt je niet slechter van!

 6. hugo uit Utrecht says:

  Begin me inmiddels een beetje zorgen te maken en kan me minder en minder aan de idee ontrekken dat het (westerse) financiele stelsel wel eens elkaar kan storten. De onttroning van de dollar als wereldreservemunt komt eraan en dan is er geen houden meer aan denk ik zo.

  Alleen om die reden zit ik te denken om over een (half)jaar een huis te kopen. Wat zijn jullie ideeen hierover? Uiteraard als ik zo vrij mag zijn deze te stellen.

 7. Niek says:

  #5:
  zou mooi zijn als de ernst van de situatie volgend kwartaal doordringt, maar ik geloof er wenig van. De plafondverhoging voor NHG, alweer lagere rente enz. kunnen de markt nog zeker een paar maanden overeind houden. Ik denk dat het pas doordringt als de werkeloosheid uit de hand loopt (vanaf begin 2010 ofzo) en het véél te laat is voor maatregelen.

  Verlaagde grondprijzen is wel het laatste wat je kunt verwachten van de vastgoed lobby; dat zou namelijk de prijzen in heel NL omlaag kunnen halen omdat nieuwbouw dan veel goedkoper kan worden (grondprijs is 25-60% van de kosten bij nieuwbouw). Dat zou het probleem alleen maar groter maken en dat hebben ze vast wel in de gaten. Verlaagde grondprijzen (op grotere schaal) gaan we dus ook pas in een veel later stadium zien.

 8. Niek says:

  @6:
  wat is een huis nog waard als het financiele stelsel instort? En dan met name een huis in Nederland, wat helemaal vol zit met super verwende burgers die het niet gaan pikken als het een tandje minder gaat? Om over global warming en de waarde van NL vastgoed op langere termijn maar helemaal niet te praten …

 9. Eric says:

  @ 8: Global warming is 1 grote hoax, laat je hierover niets wijsmaken!

 10. Boefke says:

  Ik ben het wel met je eens Niek, dat de uiteindelijke serieuze daling echt nog wel even op zich laat wachten.

  Het zal pas gebeuren wanneer alle potten en reserves om de markt overeind te houden leeg zijn, en dat is nog niet zo.

  Dit neemt wel als effect mee, dat wanneer het grote geld op is, er waarschijnlijk meer en meer marktwerking zal gaan optreden……ik weet het klinkt opportunistisch maar dat verwacht ik wel. Dit is namelijk te groot om te beheersen en zal daarom altijd zijn gelijk krijgen.

  @6

  Ik zit nu in de molen voor een nieuwbouwwoning en heb hem in oktober toegezegd gekregen. echter verkoop loopt niet en nu zijn de vergunningen pas rond.

  Ik heb nog niets getekend maar verwacht eerdaags bericht. Ga 20% onder de prijs zitten en dan word het slikken of stikken voor de bouwer.

  Waarschijnlijk grijp ik mis, so be it.

  Zoals ik altijd tijdens pokeren zeg, you gotta love the deck, not your hand 😉

 11. kees says:

  @10

  op IJburg liep 5 jaar geleden ook een projekt en dat is gewoon afgeblazen omdat er geen belangstelling was voor die bepaalde prijsklasse.
  Alles is toen omgezet en anders ingevuld 😉

  “Ze” zijn niet voor 1 gat te vangen.

 12. Haha says:

  Vooral die titel is lachwekkend: Gemeenten lopen euro 2 mrd mis

  Ah, dus als ik eerst wegens ernstig beperkt inzicht in de markt gouden bergen voorspel die later diarree-gele flatsen blijken te zijn dan loop ik dat wat ik te veel voorspelde “mis”.

  Onzin natuurlijk. De koop zou moeten zijn: “Gemeentes inghaald door realiteit; 2mia aan inkomsten gebaseerd op fantasie”.

 13. Haha says:

  Daar rekening ik mezelf ook rijk met een “o” teveel.

  “Koop” moet lezen: “kop”.

 14. Niek says:

  @9:
  droom verder; ik ben natuurwetenschapper en kan zelf wel beoordelen hoe geloofwaardig dit fenomeen is. Ook al zijn niet alle details bekend, het is wetenschappelijk gewoon boven elke twijfel verheven. Ik ken geen enkele wetenschapper van nivo (die niet betaald wordt door de olieboeren of bepaalde politieke groepen) die er nog serieus aan twijfelt.

  N.B.: dat betekent nog niet dat ik overtuigd ben van de voordelen van een Carbon Tax etc. want dat is m.i. pure oplichterij waar alleen Goldman Sucks en aanverwacnte firma’s rijk van worden.

 15. Niek says:

  @10:
  kopers met voldoende eigen geld hebben voorlopig veel troeven in handen. Ik zie zelf bij panden die mij eventueel interesseren nog geen spoor van realistisch vraagprijzen, dus ik denk dat ik nog wel een paar jaar blijf huren (als ik tenminste in NL blijf, hopelijk niet …).

  @12:
  maar die gemeentes hadden daar toch gewoon recht op?
  😉

 16. kees says:

  @15
  maar die gemeentes hadden daar toch gewoon recht op?

  gemeentes kunnen gelukkig niet securitiseren, stel je voor.

 17. Niek says:

  @16:
  “gemeentes kunnen gelukkig niet securitiseren, stel je voor.”
  ze kunnen ook niet echt failliet gaan; dus ze gaan gewoon door met geld uitgeven en uiteindelijk komt het probleem op het bordje van de belastingbetaler terecht (eventueel via securisaties van de landelijke overheid en ECB).

 18. M says:

  @Niek

  Fimpje als “the great global warming swindle” gezien?

  Het klimaat is erg complex. Argumenten voor zowel als tegen zijn allemaal gebaseerd op aannames die weer op aannames gebaseerd zijn etc.
  Zo ontzettend stevig staat de hele C02-theorie nog niet hoor.

  Dat het klimaat veranderd wil ik wel beamen, dat de kans bestaat dat de mensheid daar deels aan heeft bijgedragen ook. Maar dat alles te herleiden is tot C02 uitstoot is verre van onomstotelijk vastgesteld.

 19. M says:

  @17

  In Ierland mag de politie inmiddels voor eigen uniform betalen. Gemeentes kunnen – in elk geval boekhoudtechnish – wel failliet gaan.
  De daadwerkelijke (juridische) afwikkeling is inderdaad een ander verhaal. Problemen zullen inderdaad worden doorgeschoven/overgenomen en grosso modo altijd bij de burger belanden.

 20. kees says:

  @19
  artikel 12 dacht ik. Hangt/hing Amsterdam daar ook niet altijd omheen.

  Beter je eigen uniform betalen dan, zoals in Dlnd, in zo’n klef polyester gevalletje lopen.

 21. Bas says:

  @15 (Niek)

  Kopers met voldoende eigen geld hebben niet alleen troeven in handen maar misschien ook de zwarte piet. Als de euro omvalt of door inflatie bijna niets meer waard wordt dan zijn het de spaarders die het gelag betalen. Misschien is een (te duur) huis dan toch nog een betere (lees: minder slechte) belegging dan een spaarrekening.

 22. M says:

  Misschien is een (te duur) huis dan toch nog een betere (lees: minder slechte) belegging dan een spaarrekening.

  Nu valt het nog net mee, maar een spaarrekening zal in de toekomst niet een van de best presterende beleggingen blijken.

  Wie spaart leent geld aan de bank. De vergoeding daarvoor (risicopremie) is belabberd gezien het risico op inflatie.

  Bewuste tactiek overigens, zo jaag je het geld de beurs, of zelfs de huizenmarkt, wel weer op.

 23. kees says:

  @22
  Ouderen die hun huis verkocht hebben laten hun geld gewoon op de spaarrekening staan. Huurders ook, die gaan niet rommelen mijn bv 50K spaargeld.

 24. Niek says:

  @18:
  ik ken een engels filmpje (uitgezonden in bijna alle landen dankzij rijkelijke sponsoring door een aantal belanghebbenden) dat zelf een enorme swindle is, want vol met leugens en halve waarheden.
  Overigens: global warming, broeikaseffect en CO2 theorie zijn alle drie iets anders. Dat de opwarming van de aarde in de laatste 100-150 jaar (en m.n. de laatste 30 jaar) grotendeels door menselijke invloed is daar is geen twijfel over mogelijk.
  Over allerlei details (bijv. of het nou vooral CO2 is of dat vooral methaan van de koeien de boosdoener is) daar valt nog wel over te zeveren. Ik denk dat de les moet zijn dat mensen moeten oppassen omdat ze bij ongewijzigd beleid van de planeet afgeschoffeld worden (en terecht).

 25. Niek says:

  @19,20:
  bij mij in de buurt zijn een paar gemeentes die daar jarenlang onder vielen; heeft m.i. weinig consequenties, zeker niet voor de verantwoordelijke politici en ambtenaren (wat meer voor de plaatselijke burgers). Zeg maar een soort WSNP voor gemeentes ;(

  @21:
  dat zou kunnen, maar ten eerste zie ik de inflatie nog niet uit de hand lopen (in de zin van double digit groei per jaar) of de euro instorten (de laatste maanden is hij t.o.v. bijv. goud super stabiel). En verder is dan de vraag of je in plaats van pleuros een waanzinnig overprijsd asset zou moeten kopen. Als de financiele economie instort (geen leningen en securisatie meer?) kunnen de huizenprijzen m.i. wel 90% omlaag.

  @22:
  inderdaad, maar wie geschoren wordt kan beter maar stil zitten en goed opletten wanneer het tijd is om in aktie te komen. Als je nu instapt op de beurs of de huizenmarkt lijkt de kans me groot dat je binnen een jaar veel meer verliest dan met een spaarrekening.

 26. M says:

  @24

  Ik ben met je eens dat de mens in weinig harmonie leeft met de rest van de wereld; een kwalijke zaak. Gelukkig begint men daar langzaamaan bewust van te worden, onder andere voor de massale steun voor de CO2-theorie. Dat is dan ook direct de grootste positieve bijdrage van die theorie; het schept een geaccepteerd draagvlak voor wie vroeger als “bomenknuffelaar” of “geitenwollensok” werd afgedaan.
  Tegelijkertijd is het jammer dat de CO2 gedachte de focus zo eenzijdig legt en, zoals je zelf al aangaf, dat Goldman er mee vandoor gaat.
  Ik zeg: bewustwording ja, maar CO2 is okee.

 27. Niek says:

  @26:
  CO2 is wel degelijk een groot risico, maar afgezien daarvan wel mee eens. Eenzijdige focus op CO2 is dom, en alle CO2 tax enzo gaat helemaal niks helpen (behalve dan voor de bonussen van de grote schurken).

 28. Wim Jansen says:

  @ Niek…Logisch gevolg dat gemeenten 2 miljard mislopen.,,zelf woon ik in een gemeente die dat bewust in de hand werkt…helaas heb ik een oude schuur achter mijn huis staan van 80 vierkante meter., die schuur is aan vervanging toe. ik wil die schuur terugbouwen met dezelfde meters. ben met dit verhaal naar de gemeente gegaan, maar daar word mij alleen maar verteld wat niet kan. de ambtenaren staan als wilde katten je te woord.en vertellen alleen maar dat je eerst de leges van ca €2000,– moet betalen ,alvorens de zaak in behandeling word genomen,met de mededeling dat als het af gewezen word de leges niet teruggestort worden.,ik krijg aan die balie alleen maar te horen wat het kost, en wat niet mag.,…inmiddels heb ik besloten om de bestaande bouwval te laten staan, en geen nieuw te bouwen. [ook is dit goed voor de O.G taxatie. …met dank aan de ambtenaren word de hele boel naar de donder geholpen !!

 29. kees says:

  @24
  Niek, straks kom je nog bij Rudolph Steiner uit….

 30. kees says:

  @24
  heb me als 17jarige het rapport van de club van Rome aangetrokken, maar als ik nu Wouter van Dieren bezig zie, vraag ik me af waar ik me toen over heb opgewonden. Maken we ons nu ook druk over de financiële wereld op dezelfde manier? Ik hoop het toch niet.

 31. kees says:

  @28
  bouw en woningtoezicht heeft minder werk en gaat zich nu meer toeleggen op handhaving. Dit heb ik uit de eerste hand, maar we zouden het zelf kunnen verzinnen.
  Tip: beter is de schuur per muur te vervangen.

 32. kees says:

  @28
  dat zijn “civil servants” waarvan nu 3/4 op vakantie is. 90% van de burger ook trouwens 😉

 33. starter says:

  Ierland is echt failliet op dit moment.. investeringen in infra wordt niet meer gedaan en dus stopt de economie daar.

  Engeland staat na de zomer op de lijst, gevolgd door Spanje..

  Who’s next?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*