CPB: ‘Niet consumentenvertrouwen maar huizenmarkt remt consumptie’

De economie krimpt, want de Nederlandse consument laat het afweten. Dat is volgens het CPB een direct gevolg van de dalende huizenprijs.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: , ,
29 comments on “CPB: ‘Niet consumentenvertrouwen maar huizenmarkt remt consumptie’
  1. tufkaj says:

    “De bouw is de motor van onze crisis.”

    En dus niet onze economie, Eelco B.

  2. Grieks drama aan de Noordzee says:

    De woningmarkt is nu (eindelijk) officieel door het CPB benoemd als achilleshiel van de Nederlandse economie.

    Vanuit Den Haag valt nu echter al helemaal geen actie meer te wachten want daar is de chaos inmiddels compleet.

    Dus mensen, fasten your seatbelts want het wordt voorlopig alleen nog maar erger!

  3. Boefke says:

    Het is vooral de “fictieve” overwaarde die men graag omzette in een lening en opsoupeerde aan allerlei “waarde verhogende” elementen aan het huis.

    Dit was de totale consumptiegroei vanaf 2001 in Nederland!

    Nu is die “fictieve” overwaarde in werkelijkheid een reële onderwaarde gebleken. De lening blijft………

    Consumptie? Schuld gedreven, niet meer…niet minder.

  4. floor says:

    Heb ooit in november 2010 eens een stuk of 14 punten van internet geplukt over wat er te gebeuren stond tot pak ‘m beet ergens in 2013.
    Een van die punten luidde zo:

    ‘You (the people) will be blamed for hoarding if the economy suffers again. It will be the peoples fault and not the government or the big businesses’

  5. asd says:

    Al dat gequatsch, er is gewoon sprake van een kladderadatsch, en die kan nog wel efkes duren.

    Intussen maar even genieten van de dames in het filmpje:
    http://jeugdjournaal.nl/item/353639-het-is-lente-tijd-voor-de-koeiendans.html

  6. JR says:

    Tsja dit voorspelde ik al. Het is natuurlijk diep triest dat de regering nog overeind gehouden wordt door een liberaal, extreem rechts en extreem christelijke constructie. Is een aderlating voor de Nederlandse politiek. Hopleijk zal dit bericht hun wakker schudden en de taboe’s door breken. Maar dan nog is het aanpakken van HRA een delicate kwestie, hier gaat teveel mee gemoeid. Complete volksstammen hebben zich tot over hun oren in de schulden en slechte constructie’s gestoken.

    Ook al zeg je eigen schuld dikke bult/schuld, dit is onwenselijk om ze te laten barsten, want dan is het hek van de dam en zullen we nog dieper verzeild raken in de recessie. Soft landing is nodig voor deze gevallen. Echter de veel te hoge huizenprijs zal aangepakt moetn worden, we kampen nu al met een volkshuisvesting probleem, zie de lange wachtlijsten voor huurwoningen, scheefwonen (voor zover daar sprake van is), woningaanbod niet afgestemd op publiek (blauwe stad) et cetera.

    Als een nieuw kabinet hier de juiste beslissingen in zal nemen is ook onwaarschijnlijk. Invoering van her-constructie zal in decennia plaats moeten vinden en de huidige generatie huizen zoekers zal dan wel gedwongen gewoon mee moeten betalen zo niet linksom dan wel rechtsom

  7. Voerman says:

    Elke euro die da laatste jaren uit overwaarde is opgenomen voor consumptieve bestedingen heeft gezorgd voor positief effect op de economie.
    Nu overwaarde niet meer opgenomen kan worden houdt dat positieve effect op te bestaan en in plaats daarvan moet afgelost worden met geld wat anders cunsumptief te besteden was.

    Telt dubbel negatief voor de economie dus.
    Dit heeft wel met huizenmarkt te maken.
    Hoe gezond dat was weten we allemaal inmiddels wel.
    We hebben de laatste jaren letterlijk onze huizen opgegeten.
    Op=op.

  8. floor says:

    Voerman,

    Was dat maar waar dat dat een positief effect op de economie had.
    Ik heb vandaag vernomen dat we ons in het zelfde rijtje als Italië mogen scharen met minder dan 1% groei de afgelopen tien jaar.
    En weet je wat Voerman, ik denk dat wij, het volk al die centen die ondernemend Nederland de afgelopen 10 jaar in zijn zak heeft kunnen steken omdat we onze eigen export aan het financieren waren, netjes met rente terug mogen gaan betalen de komende 20 jaar.

  9. Dawg says:

    floor,

    Exactly. Het verdienmodel van Nederland in de afgelopen dertig jaar laat zich heel eenvoudig en enigszins gechargeerd samenvatten in: loonmatiging (voor de loonslaaf althans)ten behoeve van ons exporterende bedrijfsleven en het op peil houden van de binnenlandse bestedingen via steeds meer particuliere schuld. En nu teveel particuliere balansjes onder water staan rest alleen nog de vlucht naar voren: nog meer export en nog meer loonmatiging. Het gaat goed met “ons”:

    http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/12/recordoverschot-op-lopende-rekening.xml

  10. Wolf says:

    Alsof consumptie het hoogste goed is, verschrikkelijk. Laten we alleen dingen produceren die na 1 week kapot gaan, dat is goed voor “de economie”. Laat ik er maar om lachen.

  11. Voerman says:

    floor: Was dat maar waar dat dat een positief effect op de economie had.

    Ik bedoelde natuurlijk een tijdelijk positief effect, floor. Een tijdelijk niet negatief als je dat nog liever hoort.

  12. tufkaj says:

    Wolf:
    Alsof consumptie het hoogste goed is, verschrikkelijk. Laten we alleen dingen produceren die na 1 week kapot gaan, dat is goed voor “de economie”. Laat ik er maar om lachen.

    Doet me beetje denken aan de mensen die beweerden dat de aardbeving/tsunami vorig jaar Japan uit de economische problemen zou helpen.

  13. Voerman says:

    Wolf: Alsof consumptie het hoogste goed is, verschrikkelijk. Laten we alleen dingen produceren die na 1 week kapot gaan, dat is goed voor “de economie”. Laat ik er maar om lachen.

    Wolf, ik vind je grappig, pure nostalgie.
    Provo, hippy, flower power.
    Voerman heeft dat allemaal meegemaakt en is het in wezen met je eens, maar zoek maar niet verder want zij willen meer en nu!

  14. floor says:

    Dawg,

    Tja, maar dan vraag ik mij toch af wat hier onder export verstaan wordt.
    Dat gegoochel met termen en cijfers word ik ook een beetjs stront ziek van.
    Las laatst ergens dat de werkelijke export slechts 30% bedraagt, de rest is doorvoer.

  15. tufkaj says:

    Voerman: zij willen meer en nu!

    Om meer te willen en nu, zullen we moeten zorgen dat we goedkoper/innovatiever/efficienter kunnen produceren. Door meer te kopen middels een lening kunnen we weliswaar eerder consumeren; de kostprijs neemt juist toe.
    En daar komt nog bij dat krediet voor ondernemers/innovatie is opgedroogd door de hypotheekschulden. Lose-lose situatie.

  16. Voerman says:

    tufkaj,

    Volledig mee eens.
    Ziet er dus inderdaad niet hoopgevend uit.
    Destemeer jammer, dat wij maar gedeeltelijk over de produktiekosten gaan.
    Wat wij leuk vinden moeten wij meestal importeren.

  17. Dawg says:

    floor,

    Die 55 miljard is een saldo grootheid. Het verschil tussen wat het buitenland ons betaalt voor uitgevoerde goederen en diensten alsmede in het buitenland verdiend inkomen en wat wij aan het buitenland betalen in verband met die items.

    Die discussie van enige tijd terug over de werkelijke betekenis van de internationale handel voor Nederland had betrekking op de vraag hoeveel Nederland nu verdiende met die handel. Om dat te bepalen, zo was de uitkomst van die discussie, moet je niet kijken naar de totale waarde van de export (die is, dacht ik, meer dan 350 miljard euro), maar naar de toegevoegde waarde die die export genereert. Die toegevoegde waarde vindt je, in dit geval, door de exportwaarde te verminderen met de waarde van de in de export verwerkte producten uit het buitenland.

    Hier is er wat over te lezen:

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/internationale-handel/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-3561-wm.htm

  18. hugo says:

    Dawg,

    Vraagje, is het niet (goed) mogelijk dat veel van die omzet wordt gegeneerd door een ”brievenbus NV” welke dat wegsluist? Als dat zo is zullen de bewoners van ”Besloten Vennootschap Nederland” (Its a big club and you aint in it http://www.youtube.com/watch?v=i5dBZDSSky0) er eigenlijk niets aan hebben.

  19. Dawg says:

    hugo,

    Wat uiteindelijk telt is de toegevoegde waarde. Als een Nederlandse onderneming voor 100 miljoen aan omzet in het buitenland boekt en er is in die omzet voor een bedrag van 70 miljoen aan uit het buitenland afkomstige grondstoffen of halffabrikaten verwerkt dan resteert voor Nederland een toegevoegde waarde van 30 miljoen. Die 30 miljoen is voor Nederlandse imgezetenen bechikbaar in de vorm van loon , winst en overig inkomen.

    Let wel, we hebben het hier over de lopende rekening van Nederland, het onderdeel van de betalingsbalans dat betrekking heeft op de internationale handel in goederen en diensten alsmede de uit en aan het buitenland betaalde inkomens.

  20. rick says:

    @Dawg,

    zie:
    http://www.zerohedge.com/news/explaining-european-%E2%82%AC25-trillion-liquidity-catch-22-closed-loop

    Door blijven gaan met hetzelfde beleid (lage lonen en veel export door Duitsland en Nederland) kan moeilijk op lange termijn blijven werken.

  21. floor says:

    Dawg,

    Thanks Dawg en Rick zou jij dat ZH artikel voor mij ff om kunnen zetten in nederlandse huisvrouwen economie terminologie?

  22. BLG says:

    Boefke:
    Het is vooral de “fictieve” overwaarde die men graag omzette in een lening en opsoupeerde aan allerlei “waarde verhogende” elementen aan het huis.

    Dit was de totale consumptiegroei vanaf 2001 in Nederland!

    Nu is die “fictieve” overwaarde in werkelijkheid een reële onderwaarde gebleken. De lening blijft………

    Consumptie? Schuld gedreven, niet meer…niet minder.

    dat is precies wat ik wilde zeggen. overwaarde verzilveren en daarmee mooie keukens kopen waarna later bleek dat de woning alsnog in waarde daalde.

  23. ll says:

    ‘Alleenverdiener terug naar 1997’
    De economische crisis werpt Nederlanders meer dan een decennium terug in de tijd. Dat blijkt uit een analyse van de nieuwste CPB-cijfers door het ING Economisch Bureau.”

  24. Meelezer says:

    “CPB: ‘Niet consumentenvertrouwen maar huizenmarkt remt consumptie'”

    Vreemde redenering. “Consumentenvertrouwen nekt huizenmarkt” lijkt me. Of, nog beter: “realiteitszin doet kopers wachten en de zeepbel leeglopen.”

  25. bankschroef says:

    Afbetalen van schuld remt consumptie, afnemende consumptie geeft toename van werkeloosheid, hetgeen consumptie nog verder afremt, en dus ook weer de afbetaling van schuld afremt; ook zonder een alles vernietigende oorlog zijn we nog wel even bezig de puinhoop op te ruimen.

  26. bankschroef says:

    overigens is er zich ook nog een andere doorstroming op de huizenmarkt aan het ontwikkelen, van een duur huis naar een goedkoper, om toch maar van die aflossingsvrije molensteen af te komen.

  27. floor says:

    rick,

    Thanks, begrijp nu wat die ‘lopende rekening’ in houdt.

  28. Marcel says:

    Huizenprijzen direct verlagen met 30% is de enige manier om de huizenmarkt in beweging te krijgen, banken moeten hun verlies nemen, maar met de creatieve mensen die daar werken moet dat geen probleem zijn.
    Door de verlaging krijg je weer meer vraag, zodat de prijzen in de loop van de jaren weer gezond kunnen stijgen met 2 à 3 % per jaar……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*