Belgisch vastgoed meest overgewaardeerde ter wereld?

Woningen in ons land zijn in verhouding tot de huurprijzen 63 % te hoog en in vergelijking met het gezinsinkomen 53 % te hoog. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waarover de krant De Tijd bericht. Ons land zou daarmee een van de meest overgewaardeerde huizenmarkten ter wereld hebben. De Belgische cijfers zijn hoger dan die van Australië, wiens huizenmarkt al een tijd als oververhit wordt beschouwd.

zie ook:  Overgewaardeerde huizen: Nederland vijfde ter wereld | Cobouw.nl

‘De huizenprijzen blijven hoog in veel landen. Er bestaat dus een risico van dalende woningprijzen,’ aldus de OEASO.

Julien Manceaux, vastgoedspecialist van ING België verwacht geen belangrijke correctie in België, al voorspelt hij minder belangijke prijsstijgingen in de komende jaren. De hypotheekaanvragen van het het derde kwartaal wijzen allerminst op een tanende interesse voor vastgoed in ons land. Met 70.000 hypotheekleningen werden alle records gebroken sinds het begin van de metingen in 1996. (FZ)

OESO huizenprijzen Nederland Belgie

bron: express.be

Share Button
Tagged with: , ,
28 comments on “Belgisch vastgoed meest overgewaardeerde ter wereld?
  1. dalen says:

    Mooi rapport dat duidelijk laat zijn dat er in veel landen nog gebakken lucht zit. Maar wat doen we er vervolgens mee? Ik zie de prijzen, althans in Belgie niet dalen op basis van deze gegevens. Daar zit nog steeds veel geld. De prijzen stegen rondom Brussel in een idioot tempo. Het verbaasde mij nooit want van buren, die voor de EU werkten, hoorde ik 8 jaar geleden al dat het gemiddelde salaris 8000 euro was voor dit soort ambtenaren.

    Dit is ook de reden denk dat de prijzen in Den Haag altijd hoger waren den elders.

  2. R-KNOW says:

    binnenkort dus dit weblog met de extensie .be ??

  3. Claude says:

    Dat Nederland een +48% heeft t.o.v. gezinsinkomen staat zelfs op de NVM-website:

    http://nieuws.nvm.nl/Actual/november_2010/Belgische_woningmarkt_meest_overgewaardeerd.aspx (niet in hoofdletters overigens)

    En een making of a bubble berichtje over Zweden: http://nieuws.nvm.nl/actual/november_2010/lokprijzen_op_zweedse_woningmarkt.aspx

  4. Claude says:

    En, ook op de NVM website ( http://nieuws.nvm.nl/actual/november_2010/pvda%20wil%20opheldering%20aanscherping%20nhg.aspx ) PvdA wil opheldering aanscherping NHG .

    “De PvdA-Kamerleden vragen aan de ministers De Jager en Donner of zij de ‘zorg delen’ dat de koopwoningmarkt in onevenredige mate te gunste komt van de hogere inkomens. De toegang van huurders tot de koopwoningmarkt zou hierdoor beperkt worden.”

    Snappen de PvdA-kamerleden nou niet dat de huizenprijzen zich vanzelf aanpassen als ze niet verkocht worden, of mis ik hier iets?

  5. Ik vind het wel heel fors. Moeten we dan naar Japan verhuizen? Is het daar relatief goedkoop. Zelfs in de VS zou nog wat lucht zitten. Ik zit zelf met een huis in Belgie en hou mijn vingers gekruist.

  6. Adamus says:

    Gelukkig voor de belg staat eu nog niet op omvallen….
    Duitsers hebben natuurlijk wel ervaring met grootschalige verplaatsing van het bestuur.

  7. nhz says:

    @1:
    tijdje terug hoorde ik ook dat de prijzen in kleine plaatjes aan de kust in Nederland, net over de grens, sterk beinvloed worden door Brusselse ambtenaren. Dit ondanks de relatief forse afstand tot Brussel, ook in cultureel opzicht.

    @4:
    voor de PvdA is dit vast een reden om extra subsidie te vragen voor huurders die willen kopen. Mensen afhankelijk maken van subsidies daar is in de praktijk bijna iedere politieke partij voor; waar heb je anders politici voor …

    @5:
    Japan is niet relatief goedkoop maar nog steeds relatief duur. Het lijkt alleen maar goedkooop omdat vastgoed daar in de afgelopen 30 jaar een tijd EXTREEM duur was, de maatstaf die gehanteerd wordt is dus tamelijk zinloos. Ik twijfel er niet aan dat hetzelfde voor Nederland geldt: onze bubble is veel ouder dan die in de meeste andere EU landen, en dat betekent dat bij ons het (relatief) gemiddelde veel hoger ligt. Het lijkt dan alsof het nu wel meevalt, maar dat is dus niet zo. De afgelopen 30 jaar zijn geen goede maatstaf, behalve misschien in landen zoals Duitsland waar de huizenprijzen in die tijd relatief stabiel waren.

    Als je absolute waarden zou geven voor bijv. price/income zou het er heel anders uitzien; maar ik geef toe dat het dan moeilijk te interpreteren is vanwege grote verschillen in belasting, subsidie enz. Deze OESO statistiekjes gaan niet over ‘normaal’ maar eerder ‘the new normal’ (voor wie Shiller etc. gelezen heeft).

  8. nhz says:

    @6:
    da’s waar, nu Belgie steevast in het rijtje van Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje opduikt zal het voor de Belgen wel een prettig idee zijn dat zij Brussel hebben, wat betekent dat het geld altijd in het rond blijft spuiten. Misschien wat minder als je in een uithoek van Belgie woont, maar toch …

  9. Goldonomic says:

    Wij zijn van mening dat de reële prijzen op de Belgische vastgoedmarkt tot 50% en meer kunnen dalen.

    Een aantal argumenten zijn terug te vinden in ons artikel van vandaag “Alt Henger Samen — over Vastgoed“.

    Vriendelijke groeten,

    Tuur Demeester

  10. Juan Belmonte says:

    Dat Nederland een +48% heeft t.o.v. gezinsinkomen staat zelfs op de NVM-website

    De -38% van de Erasmus Universiteit is hierbij nog bescheiden.

    Overigens prima om -38% aan te houden en de OESO komt hier wel mee in de TTT.

    Maar het zal in de polder nog wel eens een jaartje kunnen duren, stijfkoppen die Hollanders.

  11. ll says:

    Touwens, Meerstad bij Grunn heeft er een nieuw probleem bij, omdat er minder huizen worden gebouwd en verkocht, moet de waterberging vergroot worden, en wel met 3 miljoen m3, en dat kost weer extra geld, miljoenen, en dat geld is er niet.

    Nu dreigen er dus natte voeten.

  12. FT says:

    Het tabelletje is wel leuk. Als ik de getallen zo bekijk, vooral de eerste kolommen.
    Ik probeer even de OESO woorden te vertalen naar de ervaringen van alle dag.

    Van 2001-2008 zijn de prijzen per jaar met 2.4% toegenomen.
    De laatste 2 jaar dalen ze sneller dan ze daarvoor zijn gestegen. (dit is ook bekend op de beurs, een maand stijding is na een dag daling weer weg).
    2008 was dus de top en de 2 jaar daling brengen ons terug op prijsniveau 2004. Nog een kleine 2 jaar en we zitten op niveau 2000.

    Echter wij weten dat de prijzen, laat ik voorzichtig zijn, ca 100% (en meer) zijn gestegen in deze periode. Dus de ECHTE prijs is nu ongeveer 75% van 2008? en over 2 jaar ca 50% van 2008? (als de daling op dit niveau doorzet)

  13. dalen says:

    @ 9

    Goed geschreven artikel op uw website. Als ik het goed begrijp verwacht u behoorlijke inflatie met als gevolg minder koopkracht hetgeen zal resulteren in lagere huizenprijzen.

    Of deze stelling juist is, betwijfel ik. Een hoge inflatie betekent immers dat de schuld op de woning snel minder waard wordt. Het effect van de inflatie op de huizenprijzen is dus tegenovergesteld aan dat van de rente: waar een hoge rente de huizenprijzen doet dalen, leidt een hoge inflatie tot hogere huizenprijzen.

  14. FT says:

    @12 (ll),

    Mis ik iets?
    Ik zie het probleem niet.
    MEER-stad 🙂 Je krijgt wat je hebt gekocht.

  15. FT says:

    Dus,

    Nait soezen.

  16. nhz says:

    @12:
    ik stel voor een paar grote bommen te gooien op al gebouwde huizen in Meerstad, dat zorgt dat de prijzen omhoog gaan en die gaten lopen dan vanzelf wel vol met water. En defensie kan weer eens oefenen in eigen land, alweer een effectieve bezuiniging. Drie vliegen in eén klap, en alles ook nog volgens het denkraam van Rabo en politiek Den Haag 🙂

    @13:
    ook de absolute prijzen voorin de tabel geven een vertekend beeld, want in Nederland en enkele andere landen vond de grootste stijging al voor 2001 plaats (met gemiddeld meer dan 10% per jaar).

    @14:
    “Een hoge inflatie betekent immers dat de schuld op de woning snel minder waard wordt. ”

    alleen als de lonen meestijgen met de inflatie, en dat valt nu juist te betwijfelen. Als de lonen minder hard stijgen en noodzakelijke uitgaves voor bijv. voedsel, energie en belastingen flink toenemen (en de rente ook nog eens stijgt, wat aannemelijk is bij inflatie) dan zullen de huizenprijzen noodzakelijkerwijs flink dalen.

    Ik weet dat Belgie een automatische loonstijging met de inflatie heeft (voor ambtenaren?) maar dat zal niet lang meer te handhaven zijn. Ook Ierland hoorde ik vandaag weer stoer verklaren dat de ambtenaren salarissen NOOIT omlaag zullen gaan en dat overtollige ambtenaren zeker NIET ontslagen zullen worden (en dat de company tax niet omhoog gaat). We zullen zien over twee weken wat het wordt; als ze daar mee weg komen voorspel ik dat Portugal, Spanje en Belgie voor het eind van het jaar in de rij staan voor hun eigen EU bailout.

  17. Adamus says:

    Rotterdam? Wat is het laatste nieuws over prof. Bas Jacobs? De collega van prof.dr.boot dus.

  18. Netherworld of subprime lending a.k.a Buddy says:
  19. weer zo’n land dat nog steeds niet geleerd heeft van de economische crisis maarja dat heb je met Belgen (sorry ik kon het niet laten :P)

  20. Netherworld of subprime lending a.k.a Buddy says:

    Off topic

    Hoe ziet het verdienmodel van een makelaar er tegenwoordig (anno 2010) uit?

    Nog steeds 1,85% courtage of 100 – 300 euro per bezichtiging?

  21. Goudbelegger says:

    @17/ 14 inderdaad.. sprak iemand uit Rusland die daar zeer sterke inflatie had meegemaakt, de meesten holden er met hun loon/ pensioen achteraan, steeds armoede, steeds hogere prijzen en daarna pas hoger salaris.

    Inflatie lijkt me niet iets om naar uit te kijken als je geen ambtenaar bent. Die zitten natuurlijk wel zoals altijd op rozen maar hoe lang is die last nog te dragen door het Westen?

  22. Tom says:

    @ Dalen 14,

    Je bent een beetje in de war: wat denk jij namelijk dan dat de rente gaat doen als er hoge inflatie komt?!!

  23. dalen says:

    Gisteren nog eens rondgekeken in Belgie. Het paradoxale is dat ik nog steeds zie dat er veel woningen worden verkocht (door de lage rente vermoed ik), er veel wordt gebouwd en verbouwd en de prijzen eerder stijgen dan dalen.

    @ 20

    Wat hebben we in Nederland dan geleerd behalve misbruik van belastinggeld?

  24. lxiv says:

    In verhouding tot Nederland zijn de huizenprijzen in België spotgoedkoop.
    Welliswaar is de gemiddelde prijs niet zo laag, maar een gemiddeld huis in België is dan ook een vrijstaande ruime woning. In Nederland betaal je de hoofdprijs voor een rijtjeskrotje.

  25. lxiv says:

    Dus waar het om gaat: in de berekeningen van de OESO wordt de kwaliteit van de woning niet meegenomen.
    In Nederland is die kwaliteit gewoon erg laag vergeleken met de omringende landen. Dus vergelijkbare huizen zijn in Nederland bijna 2x zo duur. Die ‘bubble’ in België valt mi dus best wel mee.
    In België wonen de meeste mensen vrijstaand, ook ‘arbeiders’. In Nederland woont de ingenieur nog in een rijtjeswoning.

  26. nhz says:

    20:
    in Nederland gebeurt alles een paar jaar later (dan in VS/UK), en in Belgie gebeurt alles tien jaar later dan in Nederland. Prettig voor de Belgen dat ze de crash zo kunnen zien aankomen, alleen jammer dat tegen die tijd Belgie niet meer bestaat. En als tegen die tijd de EU/euro ook niet meer bestaat hebben ze nog een extra probleem daar, stel je voor hoe ver de Belgse huizen omlaag kunnen als de Brusselse kleptocraten niet langer de prijzen opdrijven …

    @21:
    ik volg het niet op de voet, maar zie allerlei nieuwe verdienmodellen in de advertenties. Meer doe-het-zelf en a-la-carte, op zich een verbetering vergeleken met de starre “2% en niks minder” van tien jaar geleden. Die oude benadering zie je in mijn omgeving nog wel in de dure sector, waar de reputatie / bekendheid van het kantoor wellicht een rol speelt. Maar ik denk dat de meeste makelaars die zo blijven opereren over tien jaar niet meer bestaan.

    @22:
    we gaan het zien hoe lang dit nog kan … de ambtenarenbonden eisen opnieuw 2% loonsverhoging terwijl bijna iedereen moet inleveren en vooral zelfstandigen vaak tientallen procenten per jaar achteruit gaan. Helemaal van de pot gerukt als je het mij vraagt, misschien wel een teken dat dit de top is in de ambtenarenbubble.

    @25:
    inderdaad, maar lokatie is erg belangrijk voor de prijs in Belgie, meer dan in NL waar de prijzen de afgelopen jaren tot in iedere uithoek omhoog getrokken werden (alsof er overal vette ambtenarenbanen in overvloed zijn …). Een paar van die uithoeken zoals Groningen en delen van Zeeuws Vlaanderen zijn nu weer een beetje aan het leeglopen, maar toch – vergeleken met het platteland in Belgie is de prijs/kwaliteit verhouding nog steeds beroerd.

    @26:
    en het land met de degelijkste woningen (Duitsland) heeft relatief lage prijzen, kun je nagaan. Ik denk ook dat de bubble in Belgie weinig voorstelt en dat die in Nederland met stip de grootste is (wellicht gedeelte plaats 1 met Ierland).

  27. Emergency physician ultrasonography for evaluating patients
    at risk for ectopic pregnancy: a meta-analysis.
    For instance products that are now illegal like Ephedra, Growth Hormones (Pharmaceutical HGH, HCG and any other related compounds) and Ephedrine.

    Stimulates new collagen production while removing scars as well as dead,
    dull surface skin.

    My blog post … weight loss after hcg protocol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*