Met de kennis van toen had de NVM het anders gedaan

Door: Rob Keijzer

In de beginjaren van Spacemakers (since 2002) maakte ik mij regelmatig druk over het volgende:

De NVM publiceert elk kwartaal de prijs van de gemiddelde woning. Regelmatig gebeurde het dat wanneer ik – als enige Nederlander – terugkeek naar de NVM-cijfers van het vorig kwartaal, ik moest constateren dat de huizenprijs minder was gestegen dan de NVM in haar bericht publiceerde. Ik grote woorden grote woorden want ik was oprecht verbaasd dat ’s lands grootste makelaarsorganisatie dit deed. Ik zei dat de NVM op de schijn van een goede woningmarkt hoog hield en dat dit misleidend was. Nog meer verbijsterd was ik dat alle andere media de cijfers van de NVM zonder enige controle of kritiek overnamen als de waarheid. Ik was toen nog redelijk naïef.

zie ook:  NVM cijfers over de huizenprijzen worden altijd naar beneden bijgesteld

Een banken- en huizenmarktcrisis later is er helaas niets veranderd: de NVM publiceerde gisteren een stijging van gemiddelde prijs van een huis met 0,4% naar 228 duizend euro. Wie terugkijkt ziet echter dat de huizenprijzen gedaald zijn: vorig kwartaal werd 229 duizend euro gecommuniceerd. De NVM speelde weer mooi weer en alle journaals namen het bericht braaf over. Vandaag staan de optimistische koppen in de krant. En geen enkele van de grote mediakanalen zal het bericht corrigeren, ook al zijn de feiten met twee klikken uit deze weblog te checken.

Ik heb voorzitter Hukker hierover gebeld en hij wilde mij wel te woord staan. Ik trof hem voor het huis van Jan-Peter Balkenende, alwaar zij gezamenlijk het besneeuwde stoepje aan het schoonvegen waren: “Met de kennis van nu hadden wij vorig kwartaal een ander cijfer gepubliceerd. Echter met de kennis van nu over de kennis van toen zouden wij destijds hetzelfde gedaan hebben. Ik zet het scherp neer: u kunt mij werkelijk niet vragen om te zeggen dat ik destijds een fout gemaakt heb”. De heer Hukker heeft op mijn verzoek wel beloofd om een brief te sturen waarin hij zijn verklaring van gisteren, zonder afbreuk te doen aan de strekking, zorgvuldig ontkracht. Daarmee neem ik genoegen en wij kunnen samen weer verder. Ik ben als projectontwikkelaar immers ook gebaat met goed nieuws over de woningmarkt.

bron: Spacemakers

Share Button

15 Reacties

 1. Martijn Zegt:
 2. Kees Zegt:

  “Hypotheekschuld op record”(grafiek 2 in het z24 artikel). Ik vraag me af of het gespaarde deel (in de vorm van spaar hypotheken) van de schuld af is getrokken. En zo nee, hoe groot dat spaarhypotheek tegoed dan is.

  Iemand een idee?

 3. Martijn Zegt:

  Is dit de echte kees?

 4. Martijn Zegt:

  En antwoord op de vraag: waarschijnlijk niet. Media doen nagenoeg nooit aan nettoposities.

 5. ll Zegt:

  @ 2 Kees, daar krijg je nergens antwoord op. Deze verzekeringen staan bij het kadaster als hypotheken.

  Maar in wezen zijn die hypotheken gebaseerd op een levensverzekering.

  Gegevens liggen niet bij de banken.

  Misschien houdt het CBS ook staatjes bij van verzekeringsproducten.

  De vezekeringenmij. lenen wel van de banken, voor deze producten.

  Maar de verzekeringen die bij de banken lenen, zijn ook vaak de dochters van de banken.

  Waarom worden deze producten als het ware overgeplaatst van de banken naar de verzekeringsmij. ??

  Raadsel.

 6. adamus Zegt:

  Martijn Zegt:
  15 January 2010 om 10:22 am
  Is dit de echte kees?

  nee, dat ben ik 🙂

 7. adamus Zegt:

  verzekeringsmij. doet ook in hypotheken. Premie van bv. levensverzekering worden zo uitgezet voor de lange termijn.

 8. Piet Bakker Zegt:

  @2 Geen idee hoeveel er gespaard is voor de aflossing. Veelal wordt enkel het niet aflossingsvrije deel gespaard en niet meer. Daarnaast wordt gespaard middels beleggen. Waarde hiervan is uiterst laag (vooral na aftrek van de kosten). Dus al met al verwacht ik niet dat er veel spaarmiddelen tegenover staan.

 9. Martin Zegt:

  Je kunt zeggen van Ger wat je wilt, maar hij reageert eigenlijk bijna altijd, als je hem zelf wat vraagt/mailt, ook heeft hij daarbij humor.
  en ook heb ik al eens een uitgebreid betoog van een ‘onderzoeker vastgoedmarkt’ van de NVM ontvangen nav een mail aan hem.
  Nu is het wel zo dat wat je ook doet, de larie overal doorheen blijft sijpelen. Da’s wel jammer.
  Maar negeren doet Ger je niet, wat ik eigenlijk zou verwachten. Ook neemt hij iedereen serieus.
  Punten gescoord Ger!

 10. adamus Zegt:

  Ger neemt in ieder geval zijn doelgroep serieus.
  Ik denk dat de tijd niet alle wonden meer gaat helen en dat was vanaf de jaren 70 wel het geval.

 11. Kees Zegt:

  @8 Piet, de meeste mensen hebben toch netjes een spaarhypotheek, en voor een groot deel van de hypotheken loopt die al een jaar of 15. Ik schat dat grofweg 25% van de hypotheekschuld ergens in een spaarpot zit. Mee eens?

 12. Okkie Zegt:

  @Kees:
  Ik ben bang dat het aandeel aflossingsvrije hypotheken hoger is dan je denkt:
  afm.nl/marktpartij…consultatie_2009.pdf
  Zie sheet nr.6, een minderheid van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek zal zelf iets wegleggen.

 13. ll Zegt:

  Aflossingsvrije lening kan gewoon worden verlengd, tot aan je dood.

 14. Arie Zegt:

  @ ll: Aflossingsvrije hypotheek kan inderdaad tot aan je dood worden verlengd. Of dat tegen dezelfde hypotheekrente kan hangt van het moment af dat je rentevaste-periode afloopt. Dan kunnen de kosten van het geleende bedrag een tikkie hoger uitvallen.

 15. adamus Zegt:

  Aflossingsvrije lening kan gewoon worden verlengd, tot aan je dood

  dat is dan meteen de dood van het fiatstelsel.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.