‘Nederland kwetsbaar voor nieuwe crash huizenmarkt’

Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s op basis van eigen onderzoek.

The report simulates the impact of three scenarios where house prices fall, based on previous downturns in more than 40 countries, ranging from a 29% price decline over six years to a 53% drop.

“Our study found that the Netherlands would be more exposed to a house price correction than Germany, but both countries’ sovereign credit profiles would be resilient,” said Heiko Peters, a Moody’s AVP-Analyst and one of the report’s co-authors. “Their overall economic and fiscal strengths and expected policy responses would likely mitigate outright downward pressure on their Aaa ratings.”

In the event of a house price downturn, the study showed that annual real GDP growth in the Netherlands would be on average 1.0 to 1.9 percentage points (pps) lower than Moody’s baseline forecasts. The fiscal balance would be on average 0.6 to 1.2 pps weaker, and the debt-to-GDP ratio would be 6.2 to 12.6 pps higher after six years.

For Germany, annual real GDP growth would be 0.7 to 1.4 pps lower, the fiscal balance would be 0.4 to 0.7 pps weaker, and debt-to-GDP 4.3 to 8.5 pps higher.

A house price correction would weaken the operating environment for German and Dutch banks, but contingent liability risks would be limited.”

bron: moodys.com

Share Button
Tagged with:
321 comments on “‘Nederland kwetsbaar voor nieuwe crash huizenmarkt’
 1. Nico de Geit says:

  ‘Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand.’

  Als de huizenprijzen stijgen jaagt dat de economie aan, als de huizenprijzen dalen remt dat de economie af. De economie draait wel door maar er ontstaat al snel een neerwaartse economische spiraal.

  De economie komt niet ‘tot stilstand’.

  Het is ook geen moment waarna alles meteen weer wordt zoals het was – stijgende huizenprijzen – maar het zal een fase zijn die naar alle waarschijnlijkheid heel lang gaat duren.

  Daar komt bij: je wilt in heel veel gebieden helemaal niet meer wonen, ongeacht wat een woning kost.

 2. Nico de Geit says:

  Woningcorporaties krijgen geen toestemming om in grote steden sociale huurwoningen met een huur tussen 700 en 1000 euro te bouwen. Daarvoor zou de maximale huur van 720 Euro voor een sociaal huurhuis lokaal moeten worden verhoogd, maar dat wil minister Van Veldhoven niet.

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4953576/corporaties-midden-huur-lokale-sociale-huurgrens

 3. Dalen says:

  Dalen van huizenprijzen is geen probleem. Het dalen van de huurprijzen zou erger zijn voor de boomers. Maar gezien het domme woningbeleid in NL en de slappe ‘kip zonder kop’ gedachte van de jongeren, zal dat nog lang op zich laten wachten en moeten jongeren nog lang bloeden. Werken tot je 70ste en bankslaaf tot je dood.

  Groeten vanuit een warm land

 4. BBB says:

  Dalen,

  OK Boomer.

 5. Steven says:

  De huizenprijzen kunnen stijgen, gelijk blijven of dalen. Je zal dus moeten kijken wat er dan gaat gebeuren toch? Bij nog meer stijgen kan men het niet meer betalen. (punt)

 6. Dalen says:

  Voor mij als huisjesmelker is het ook gunstig dat de prijzen dalen. Kan ik weer bijkopen en verhuren.

  By the way. Ik ben geen boomer maar wel belegen en wat slimmer dan de meeste hier.

  Slaap rustig verder en leg je hoofd op het schavot. Huurverhoging komt er weer aan.

  Groeten vanuit een warm land.

 7. Nico de Geit says:

  Wonen in een bestelbus, maak je ontwerp in 3D – Advertentie, Van Space 3D:

  https://www.youtube.com/watch?v=YE9T6rU2OvY

 8. Arjan says:

  Ach die correctie komt pas in 2030 volgens BBB. 🙂

 9. Arjan says:

  En met een overwaarde die nu al op 40% staat ziet mijn toekomst er gunstig uit. 🙂

 10. BBB says:

  Dalen,

  Arjan,

  OK Boomers.

 11. maff says:

  Year-End Bank Liquidity Crisis Forecast, as Fed Claims ‘It’s Contained’

  https://larouchepub.com/pr/2019/191211_liquidity.html

  Als de centrale bank mannetjes zeggen dat het contained is, moet je je pas echt zorgen gaan maken 😉

 12. maff says:

  Ondertussen in de UK
  At least 135,000 children in Britain to be homeless at Christmas
  ‘Housing charity Shelter estimates that 183 children lose their homes every day’ https://www.theguardian.com/society/2019/dec/03/at-least-135000-children-in-britain-will-be-homeless-at-christmas

  Ps 🙂 home for Christmas https://www.youtube.com/watch?v=QJzgFh76bu8

 13. Arjan says:

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4700051/huren-grote-steden-onbetaalbaar-corporaties-schieten-te-hulp

  Francisca: “Toen we hier 22 jaar geleden kwamen wonen betaalden we 601 Euro. Nu gaat de huur per 1 juli naar 1291 euro.

  In het begin was het goed te doen, want we werkten nog allebei, Maar nu moeten we rondkomen van ons pensioen.

  22 jaar geld weggegooid en nu zitten ze muurvast. Geen kapitaal opgebouwd en doormodderen totdat je in het graf verdwijnt.
  Hadden ze maar gekocht, dan hadden ze kapitaal opgebouwd en nu gratis gewoond.

 14. dr.t says:

  Kwetsbaar met een rente van niks voor 30 jaar vast met 75 procent overwaarde?

  De laatste keer dar de woningmarkt kwetsbaar was, bleek achteraf een uitstekend moment om in te stappen i.p.v. je gram te halen als huurdertje op deze blog.

  Het is best raar om een prijsdaling als argument te zien om niet in te stappen om vervolgens weer te gaan wachten op een volgend geschikt moment (eerst 50 procent er af) en maar benadrukken hoe kwetsbaar het allemaal is.

  De echt kwetsbare personen in NL wonen toch echt in een huurwoning.

 15. BBB says:

  Arjan,

  OK Boomer.

 16. Nico de Geit says:

  Arjan,

  Amsterdam, Java-Eiland. Er zijn heel veel mensen die daar graag willen wonen. En daar wonen is niet goedkoop.

  Toen ze 600 euro per maand huur betaalden hadden ze iedere maand minimaal een paar honderd euro apart moeten leggen voor later. Nu zijn ze oud en met pensioen, klagen erover dat ze het nu niet breed meer hebben. Het echte probleem is een pensioen dat niet aansluit bij hun uitgavenpatroon.

  Je kunt natuurlijk niet alles hebben: niet al te veel verdienen, steeds alles opmaken terwijl de huur heel lang heel laag was. En er nu achter komen dat ze platzak zijn en leven in Amsterdam op een mooi plekje duur is.

  Of kopen in 1997 een slimme zet was geweest is een behoorlijk complexe berekening, en hangt ook af van persoonlijke omstandigheden. Misschien konden ze in 1997 het geld niet lenen, of alleen tegen ongunstige voorwaarden. Misschien konden ze de rente niet of niet volledig aftrekken. Misschien was hun inkomen onzeker, misschien waren ze onzeker of ze daar wel zouden willen blijven wonen.

  Als ze in 1997 voor aflossingsvrij hadden gekozen ontstaan er op termijn ook problemen.

  1997, 600 euro huur. Hoeveel zouden de maandlasten zijn geweest, inclusief aflossing, verzekeringen, VVE, enz. bij koop? Het verschil hadden ze in een potje kunnen stoppen. Dat hebben ze blijkbaar niet gedaan. Ze hebben alles opgemaakt.

  Er komen heel wat van dit soort gevallen aan: altijd op te grote voet geleefd, en uiteindelijk moeten ze het met minder doen. Voor mensen die altijd in een fijne wijk hebben gewoond in een fijn huis, met fijne buren, die dan opeens geconfronteerd worden met een ongewilde verhuizing, naar een mindere wijk, neem van mij aan dat dat niet fijn is.

  Het gevoel van geluk in het leven wordt in belangrijke mate bepaald door het hebben van opties. Als je klem komt te zitten in een situatie, dat is niet prettig. Je kunt voor een hoog geluksgevoel beter arm leven met opties om te upgraden dan rijk leven en op enig moment gedwongen worden te downgraden.

 17. Nico de Geit says:

  Gaat de huizenmarkt nu eindelijk eens crashen?

  Onderzoek van Moody’s wijst uit dat de Nederlandse economie zwaar getroffen zal worden bij plotselinge huizenprijsdalingen. De analisten van Moody’s berekenden drie scenario’s door, waarbij huizenprijzen tussen de 29% en 53% aan waarde verliezen.

  https://www.quotenet.nl/vastgoed/qasteel/a30229843/gaat-de-huizenmarkt-nu-eindelijk-eens-crashen/

 18. Arjan says:

  Nico de Geit: Gaat de huizenmarkt nu eindelijk eens crashen?

  Dat maakt voor een hurende sloeber als jij echt niets uit.

 19. maff says:

  Aflossingsvrije hypotheek drijft ouderen in het nauw https://www.trouw.nl/economie/aflossingsvrije-hypotheek-drijft-ouderen-in-het-nauw~b9423b00/

  ‘Overigens komt er een groep aan die nog grotere financiële risico’s loopt: de huidige mensen van middelbare leeftijd.’

  ps 🙂 Blij met aflossingsvrij https://underminethedebt.files.wordpress.com/2010/03/mortgage_cartoon.jpg%3Fw%3D454%26h%3D367

 20. maff says:

  Podcast OK Millennial over schulden …. Wie van hen heeft de hoogste schuld? Waar komt die schuld vandaan? Moet je je schamen voor schulden en hoe ga je hier mee om? 41 minuutjes

  https://www.parool.nl/ps/moet-je-je-schamen-voor-schulden~bb1af61d/

 21. Nico de Geit says:

  maff: Podcast OK Millennial over schulden

  Steeds terugkerend hoogste doel: een woning kopen.

 22. Nico de Geit says:

  maff: Podcast OK Millennial over schulden

  Vrij geïnterpreteerd: kleine schulden zoals een studieschuld van 60k kunnen een probleem vormen als je de schuld van je leven aan wilt gaan: de hypotheek. Een woning kopen met geleend geld wordt ‘investeren’ genoemd.

  Veel mensen geloven dit en zitten straks met een MEGA-XL-krediet.

  Verder: schulden die serviceable zijn zijn ‘geen probleem’. Er wordt aan voorbij gegaan dat omstandigheden kunnen veranderen. Schulden waarover je nu de rente kan betalen kunnen veranderen in schulden die veel te groot voor je zijn. Dat kan omdat je vrij besteedbare inkomen daalt, omdat de rente en kosten van de lening omhoog gaan en/of omdat de waarde van het onderpand deels verdampt. Geen woord daarover in de podcast.

 23. Latida says:

  maff: Aflossingsvrije hypotheek drijft ouderen in het nauw https://www.trouw.nl/economie/aflossingsvrije-hypotheek-drijft-ouderen-in-het-nauw~b9423b00/

  ‘Overigens komt er een groep aan die nog grotere financiële risico’s loopt: de huidige mensen van middelbare leeftijd.

  Wedden dat de grootte van de groep straks veel groter blijkt te zijn dan hierboven gerapporteerd?

  Er wordt niet bij verteld hoe men tot de huidige schatting komt.

  Alleen de banken weten meer, maar alleen van wat er bij hun zelf op de balans staat en niet bij de andere banken.

  Om een compleet overzicht te krijgen moet je dus EN alle gegevens van alle hypotheekverstrekkers gerapporteerd krijgen, EN je moet meer weten van de persoonlijke omstandigheden van elk van die hypotheken.

  Ik vraag me dus af waar de huidige schatting precies op gebaseerd is.

 24. BBB says:

  maff: ‘Overigens komt er een groep aan die nog grotere financiële risico’s loopt: de huidige mensen van middelbare leeftijd.’

  Goed opgemerkt. Dit wordt de groep die vanaf 2030 grote problemen gaat hebben met hun hypotheek. Deze groep heeft vaak al gekocht voor 2001 en hebben dus geen recht meer op HRA vanaf 2031. Ook zullen de aflossingsvrije leningdelen aan het einde van hun looptijd komen en afgelost moeten worden. Een aantal van deze groep zullen uit de brand worden geholpen door een erfenis maar dat zal niet de meerderheid zijn. Velen babyboomers zullen geen erfenis nalaten, sterker nog, de meeste zullen een schuld nalaten. De periode vanaf 2030 wordt zeer interessant. Tot die tijd zal er alles aan gedaan worden om het babyboom-electoraat te bevredigen. Een goed voorbeeld daarvan is de wet Hillen en hoe die wordt afgebouwd. Als ik naar 2030 verwijs bedoel ik niet dat het veel beter wordt. Wel eerlijker en duidelijker.

 25. Bunk says:

  Latida,

  Latida,

  Ik denk dat dit vooral duurdere woningen zijn, waar je destijds de keuze had om het aflossingsvrij aan te gaan…in die prijs-klasse gaan dan idd wel wat klappen uitgedeeld worden.

 26. Steven says:

  Arjan: Hadden ze maar gekocht, dan hadden ze kapitaal opgebouwd en nu gratis gewoond.

  Hadden. In het verleden behaalde rendementen zeggen niets over de toekomst. Ik beweer zelfs het omgekeerde: de stijgingen waren idioot dus stap er nu uit.

 27. Steven says:

  Wat ik ook zo irritant vind; is dat bij alle leen reclames de melding “Let op: geld lenen kost geld!” verschijnt en niet bij hypotheken, terwijl dat juist de grootste en risicolvolste leningen zijn bij deze duidelijke bubbel natuurlijk.

 28. DD says:

  Als huizenprijzen straks weer gaan dalen zal dit weer 1 van de argumenten zijn waarom het allemaal nog veel lager kan: funderingsproblemen: https://www.linkedin.com/posts/kcaf_de-klimaatschadeschatter-is-vorige-week-online-activity-6612387423949332481-mKuF

 29. Bunk says:

  1% inpikken vd landbouwgrond en andere braak liggende delen rondom de randsteden zouden het verschil maken…en de woningnood (en ook de bouwsector)uit het slob halen!
  Reportage was zonet op Radar.
  Wil de politiek dat wel?

  https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/de-woningnoodramp/videos/

 30. Steven says:

  Bunk,

  Ja ik heb het ook gezien. En wij wisten dat al, maar de politiek.. Geen idee?

 31. Nico de Geit says:

  Burgemeester Femke Halsema betaalt helemaal geen marktconforme huur voor haar ambtswoning. Burgemeesters betalen maximaal 18% van hun salaris voor het gebruik van een ambtswoning. Als de werkelijke waarde van de woning hoger is, ziet de Belastingdienst het verschil als ‘loon in natura’, waarover ook inkomstenbelasting moet worden betaald.

  https://www.geenstijl.nl/5151062/gemeente-020-in-niet-gepubliceerd-stuk-halsema-betaalt-helemaal-geen-marktconforme-huur/

 32. Arjan says:

  Steven: Hadden. In het verleden behaalde rendementen zeggen niets over de toekomst. Ik beweer zelfs het omgekeerde: de stijgingen waren idioot dus stap er nu uit.

  Gratis wonen heeft helemaal niets met behaalde rendementen te maken.

 33. washuurdertot2016 says:

  Nico de Geit:
  Gaat de huizenmarkt nu eindelijk eens crashen?

  Onderzoek van Moody’s wijst uit dat de Nederlandse economie zwaar getroffen zal worden bij plotselinge huizenprijsdalingen. De analisten van Moody’s berekenden drie scenario’s door, waarbij huizenprijzen tussen de 29% en 53% aan waarde verliezen.

  https://www.quotenet.nl/vastgoed/qasteel/a30229843/gaat-de-huizenmarkt-nu-eindelijk-eens-crashen/

  het bericht kan ook zo gelezen worden: overheid zorg ervoor dat de woningprijzen niet dalen, anders zal de economische groei inzakken.

 34. Steven says:

  Arjan: Gratis wonen heeft helemaal niets met behaalde rendementen te maken.

  man man man. Tjonge jonge jonge, Tuurlijk wel. Als de huizenprijzen 60 procent zakken en de rente stijgt is half Nederland failliet dus wees blij met je rendement tot nu toe.

 35. Arjan says:

  Steven: man man man. Tjonge jonge jonge, Tuurlijk wel. Als de huizenprijzen 60 procent zakken en de rente stijgt is half Nederland failliet dus wees blij met je rendement tot nu toe.

  Steven je slaat wartaal uit. Rendement slaat nergens op in dit verband. Wees een vent en geef dat toe.

 36. maff says:

  Latida,

  Hypotheekschulden, het best bewaarde geheim van Nederland 😉

  https://radar.avrotros.nl/fileadmin/user_upload/grafiek-aflossingsvrije.png

 37. meelezer says:

  maff:
  Breaking The House-Rich, Cash-Poor Cycle

  https://www.forbes.com/sites/forbesfinancecouncil/2019/12/17/breaking-the-house-rich-cash-poor-cycle/#3eedae263f3a

  Wat een dom niet neutraal artikel.. kijk eens naar de schrijver ..

  Jeff is the CEO of Hometap, a data-driven, residential real estate platform that is changing home ownership financing

  En wat wil hij precies .. changing home ownership financing. zodat hij er beter van wordt.

  Maff..ik verdenk je ervan een robot te zijn die op steekwoorden het hele internet afstruint ..

 38. Arjan says:

  Latida: Wedden dat de grootte van de groep straks veel groter blijkt te zijn dan hierboven gerapporteerd?

  Wat een raar artikel. Heter wordt gezegd dat het veelal gaat om mensen die in de jaren 90 een huis hebben gekocht en vervolgens roepen ze dat ze bijvoorbeeld met een overwaarde van 50K niet kunnen huren. De overwaarde zal in veel gevallen natuurlijk veel groter zijn. Dan kun je prima gaan huren of eventueel herfinancieren.

 39. adamus says:

  Nico de Geit:
  Woningcorporaties krijgen geen toestemming om in grote steden sociale huurwoningen met een huur tussen 700 en 1000 euro te bouwen. Daarvoor zou de maximale huur van 720 Euro voor een sociaal huurhuis lokaal moeten worden verhoogd, maar dat wil minister Van Veldhoven niet.

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4953576/corporaties-midden-huur-lokale-sociale-huurgrens

  waar moeten de politie-, brandweer-, ambulance-, verpleeg- en onderwijsmensen dan wonen? Hoewel van 2 salarissen plus kamerverhuur zou die huur betaald kunnen worden.

 40. adamus says:

  Bunk:
  Latida,

  Latida,

  Ik denk dat dit vooral duurdere woningen zijn, waar je destijds de keuze had om het aflossingsvrij aan te gaan…in die prijs-klasse gaan dan idd wel wat klappen uitgedeeld worden.

  waar 40 jaar geleden FGH groot in was. Nu alle banken.

 41. adamus says:

  Nico de Geit:
  Burgemeester Femke Halsema betaalt helemaal geen marktconforme huur voor haar ambtswoning. Burgemeesters betalen maximaal 18% van hun salaris voor het gebruik van een ambtswoning. Als de werkelijke waarde van de woning hoger is, ziet de Belastingdienst het verschil als ‘loon in natura’, waarover ook inkomstenbelasting moet worden betaald.

  https://www.geenstijl.nl/5151062/gemeente-020-in-niet-gepubliceerd-stuk-halsema-betaalt-helemaal-geen-marktconforme-huur/

  de staatssecretaris kan dat regelen.

 42. adamus says:

  Bunk:
  1% inpikken vd landbouwgrond en andere braak liggende delen rondom de randsteden zouden het verschil maken…en de woningnood (en ook de bouwsector)uit het slob halen!
  Reportage was zonet op Radar.
  Wil de politiek dat wel?

  https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/de-woningnoodramp/videos/

  zoals Mokum gewoon een stukje vh Zuiderzee inpikt. Ik zie Pampus nog wel verkocht worden aan de elite. Organon/Oss had toch de oplossing? #neergaandespiraal bevolking

 43. BBB says:

  maff: ‘Overigens komt er een groep aan die nog grotere financiële risico’s loopt: de huidige mensen van middelbare leeftijd.’

  Goed opgemerkt. Dit wordt de groep die vanaf 2030 grote problemen gaat hebben met hun hypotheek. Deze groep heeft vaak al gekocht voor 2001 en hebben dus geen recht meer op HRA vanaf 2031. Ook zullen de aflossingsvrije leningdelen aan het einde van hun looptijd komen en afgelost moeten worden. Een aantal van deze groep zullen uit de brand worden geholpen door een erfenis maar dat zal niet de meerderheid zijn. De periode vanaf 2030 wordt zeer interessant. Tot die tijd zal er alles aan gedaan worden om het babyboom-electoraat te bevredigen. Een goed voorbeeld daarvan is de wet Hillen en hoe die wordt afgebouwd. Als ik naar 2030 verwijs bedoel ik niet dat het veel beter wordt. Wel eerlijker en duidelijker.

 44. adamus says:

  maff:
  Aflossingsvrije hypotheek drijft ouderen in het nauwhttps://www.trouw.nl/economie/aflossingsvrije-hypotheek-drijft-ouderen-in-het-nauw~b9423b00/

  ‘Overigens komt er een groep aan die nog grotere financiële risico’s loopt: de huidige mensen van middelbare leeftijd.’

  ps Blij met aflossingsvrij https://underminethedebt.files.wordpress.com/2010/03/mortgage_cartoon.jpg%3Fw%3D454%26h%3D367

  de middelbare leeftijd met de OKboomer die borg staat voor het aflossingsvrije deel. Gefinancierd op overwaarde van OKboomer. De onafhankelijk adviseur die ook even informeerde naar het adres van ouders……

 45. Latida says:

  Hoeveel % van de ‘eigen’-woningen kampt met achterstallig onderhoud waar grote investeringen voor nodig zijn om ze de komende 50-100 jaar te behouden? En welk % zou eigenlijk gesloopt moeten worden waardoor de werkelijke waarde veel lager ligt en eigenlijk zou moeten bestaan uit grondkosten minus sloopkosten?

  “veel oude huizen in Nederland hebben nog delen van loden waterleidingen.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/lood-bodem

  Even op een rijtje zoal wat problemen waar woningeigenaren zoal mee te maken kunnen krijgen:

  – Funderingsproblemen
  – Houtrot
  – Gebouwd op vervuilde grond
  – Ligging vlakbij hinderlijke omgevingsfactoren (luchtvervuiling, geluidsoverlast)
  – Slechte isolatie
  – Verouderde elektriciteit & bedrading
  – Verouderde keukens en/of badkamers
  – Gehorigheid
  – Lekke gasleidingen onder of om het huis
  – Lekke / giftige loden waterleidingen
  – Slechte renovaties uitgevoerd door beunhazen
  – Geen of slecht georganiseerde VVE’s
  – Verplichte afsluiting van het gas af (en aan de warmtepomp)
  – Houtverwarming (soms) niet meer toegestaan
  – Asbest daken / isolatie welke verwijderd dient te worden (wie koopt nog een huis waar asbest in verwerkt zit)
  – Verouderde indeling / afzichtelijke tegels etc.
  – Slechte ligging
  – Verouderde radiatoren
  – CV ketel dient te worden vervangen

  Etc. etc.

  Als je ziet hoeveel met name bv. woningbouwverenigingen en VVE’s uitgeven aan onderhoud en modernisatie hoe vergelijkt zich dat dan met de uitgaven van particuliere huiseigenaren?

  Voor deze huizen dient bij aankoop bovenop het aankoopbedrag nog een flink bedrag te worden uitgegeven voor het toekomstbestendig maken van de woning.

  Waarbij banken strengere regels hanteren en dit soort aanpassingen lang niet altijd willen financieren.

  Het aantal te slopen woningen zal inmiddels reeds stijgende zijn, vermoed ik.

 46. Hans- says:

  Huizen bouwen met de kraan open.Eerst die kraan dicht draaien, maar dat heet, niet politiek correct!Dat zij dr Drees, Nederland is vol, en Pim Fortuin zij, Nederland is druk.

 47. UZ750 says:

  Ja, een totale zeepbel. Maar het gaat nog gekker worden. Dit is nog maar het begin!
  De NLse bevolking groeit snel van 17.3 mil naar 18.4 mil in 2030
  De Europese milieumaatregelen hebben de bouw gestagneerd.
  De vraag blijft groeien, de huizen blijven stijgen. NL wordt een soort Singapore aan de voet van Europa. Een soort Stadsstaat.
  De grootste kansen liggen in Drenthe Groningen Friesland. Relatief goedkoop. De regering zal moeten investeren in deze gebieden om de bevolkingstoename op te vangen en te verspreiden t.g.v. het stringente Europese milieubeleid.
  De Randstad zal ook verder groeien maar langzaam verstikken. De echte ruimte van Stadsstaat NL zit in Noord Nederland.
  Ook vanwege rijzende zeespiegel steekt Drenthe goed af. 11 meter boven de zeespiegel.
  Dat zijn de demografische ontwikkelingen van de toekomst, ipv modderen onder de zeespiegel.

 48. Nico de Geit says:

  Scheidingsgolf in Nederland vanwege nieuwe wetgeving die per 1 januari in gaat. Scheiden jaagt de economie aan en ook de huizenmarkt. Waar eerst één woning toereikend was zijn nu twee woningen nodig. Twee woningen zijn doorgaans duurder dan één woning, en er moet dus meer gewerkt worden om het allemaal te betalen, of meer geleend, of allebei.

  Er zijn in Nederland nog heel veel stellen die samen een woning delen, die kunnen allemaal gaan scheiden, dat geeft een impuls aan de economie. Slimme zet.

 49. Nico de Geit says:

  adamus: waar moeten de politie-, brandweer-, ambulance-, verpleeg- en onderwijsmensen dan wonen?

  Die kunnen gewoon een woning kopen.

 50. maff says:

  adamus,

  Helder 🙂

 51. maff says:

  meelezer,
  Let op de kleine tekenen 😉
  Frozen property funds in de UK 2 meltdownen tot nu …..

  Investors could face cash restrictions on Woodford-style funds
  https://www.theguardian.com/money/2019/dec/16/investors-could-face-cash-restrictions-on-woodford-style-funds

 52. Nico de Geit says:

  Utrecht beperkt stijging huur vrije sector, wil wonen betaalbaar houden

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4961111/huur-huren-woningmarkt-vrije-sector

 53. Latida says:

  Best belangrijk: De pensioenleeftijd is overal in europa verhoogd en zal in de toekomst nog hoger worden. Echter, de verwachte gemiddelde leeftijd van bijvoorbeeld amerikaanse burgers gaat helemaal niet omhoog maar is dalende.

  Waarop is dan de verwachting gebaseerd dat we in Europa wel steeds ouder worden terwijl dat in Amerika helemaal het geval niet is?

  Bron:

  “We’ve also learned that– people are not noting this, we thought that it was worth pointing out – virtually every issue that led voters to unexpectedly support Donald Trump in 2016 remains as of now, unresolved, and in some cases unaddressed: The decline of the American middle class. The drop in life expectancy. The opioid crisis. Our unsecured southern border. Crushing student loan debt. The global dominance of China. The quagmire in Afghanistan. Infrastructure. Healthcare costs. We could go on. You know, little things.”

  https://www.foxnews.com/opinion/tucker-carlson-theres-a-been-massive-cost-for-our-russia-fixation

 54. Latida says:

  6 weken

  “Een commercieel directeur van een bank mag zes weken niet werken in de bancaire sector omdat hij informatie over een klant doorspeelde aan een kennis. Die wilde het huis van de klant kopen bij een executieverkoop.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/1585649592/bankdirecteur-klapt-uit-de-school-beroepsverbod

 55. Latida says:

  “De eenmalige kosten die energiebedrijven mogen rekenen als ze een huis aansluiten op een warmtenet heeft de ACM verhoogd naar €4500, ruim vier keer meer dan vorig jaar. De kosten voor het aanleggen van een warmtenet worden zelfs volledig doorgerekend naar de klant. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen van het aardgas af en de helft daarvan wordt aangesloten op een warmtenet.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/760580696/overschakelen-op-een-warmtenet-is-te-duur

 56. Hans- says:

  Latida: directeur van een bank mag zes weken niet werken Dit geeft aan, klasse justice, een gewone bank employ was ontslagen!
  Boetes in NL gaan 2020 met 2,7% omhoog, dat is ruim boven de euro inflatie. (met dank aan, Hr Rutte)

 57. maff says:

  Ondertussen in Grunn

  Het geld regeert de woningmarkt, dat zegt wethouder wonen Roeland van der Schaaf. ‘We proberen op allerlei manieren daar wat aan te doen.’

  https://www.oogtv.nl/2019/12/geld-regeert-de-woningmarkt/

  Woonplicht ….. ?

 58. Steven says:

  hebben mensen die de huizenbubble ontkennen een laag iq of zijn ze (omdat ze zelf eigenaar zijn) koppig?

  https://indebuurt.nl/ede/wonen/bizar-als-single-met-modaal-inkomen-kun-je-nu-geen-enkel-huis-kopen-in-ede~76059/

 59. Steven says:

  Amsterdam is natuurlijk helemaal “Bizar”

  https://indebuurt.nl/ede/wonen/bizar-amsterdam-versus-ede-kijk-en-vergelijk-deze-huizenprijzen~69836/

  Op BNR hoor je overigens steeds meer geluiden dat de rente weer stijgt. o.a in Zweden.
  Dalen is natuurlijk wat dat betreft vrijwel onmogelijk; dus je kan eigenlijk alleen een hogere rente verwachten. Wat niet-bubble-denkers denken weet ik niet, maar ik begrijp ze sowieso niet.

 60. Arjan says:

  Steven: hebben mensen die de huizenbubble ontkennen een laag iq of zijn ze (omdat ze zelf eigenaar zijn) koppig?

  Snap je nou nog niet dat dit komt omdat mensen zelf geld moeten bijdragen in de aankoop van hun eerste eigen huis? En niet omdat ze tonnen moeten lenen zoals jij dat altijd roept.

 61. Steven says:

  mensen moeten tonnen (2 of meer) lenen om een beetje normaal huis te kopen. (punt)

 62. Steven says:

  Arjan: Snap je nou nog niet dat dit komt omdat mensen zelf geld moeten bijdragen in de aankoop van hun eerste eigen huis?

  De rare onlogische manier hoe jij nadenkt is opvallend. Kan me niet voorstellen dat jij een iq test boven de 110 kan halen.

 63. Nico de Geit says:

  Steven: hebben mensen die de huizenbubble ontkennen een laag iq of zijn ze (omdat ze zelf eigenaar zijn) koppig?

  Bij de meeste mensen speelt emotie een doorslaggevende rol bij al hun handelingen. Kopen is slim, huren is geld weggooien. Als je koopt ben je (blijkbaar) rijk, huren is voor sloebers. Iets van jezelf voelt gewoon goed. Door iets te kopen hebben ze het gevoel iets bereikt te hebben. Door het bezit van een eigen woning voelen ze zich deel van het hogere succesvolle deel van de samenleving.

 64. Steven says:

  Nico de Geit: Bij de meeste mensen speelt emotie een doorslaggevende rol bij al hun handelingen.

  Ja zoiets. Zelfs mensen met een hoog IQ kopen/(lenen natuurlijk) daarom te dure huizen. raar maar waar.

 65. Bunk says:

  Geit,

  Eigenlijk zou huren stukken goedkoper moeten zijn, maar is niet zo.
  Daar zit iets mis…raar… iets kopen, loop je veel meer risico toch?

  Huren kan je na 3 of 6 maanden opzeggen…ik denk ivm die vrijheid, als je die wil, het idd een luxe is…en daar betaal je wrch meer voor dan koop.

  Koop is meer risico(in een op en neergaande markt..zoals nu randstad en omgeving)) maar als je echt ergens wil blijven, is koop beter…uitzonderingen nrtl ff buiten beschouwing.

  Mainstream = Koop = beter, zoals de meest NL-ers doen

  Maar niet, zoals eerder aangegeven, in hoofdsteden de hoofdprijs betalen ! Ni Doen!!

 66. Bunk says:

  Zoek de randgebieden op, iets verder reizen voor je werk…maar kan je voor rond of zelfs minder dan 200K best wel wat vinden .
  Zet die op 30jaar anunïtair & Go

  dat er een buble is weten we wel hoor, gaat nergens meer over, maar laag koop-risico nemen…( dwz koop een pand wat laag zit in whatever catogorie..goedkoopste tussenwoning/2 onder1 kap of..) en zeker als je zelf nog wat kan zelf-klussen…of “mensen”kent die je willen helpen(die na hun werk wat bijklussen)

  Komt dat wel goed…nooit teveel betalen!

  Ikzelf ben al hypoth vrij, maar onlangs heeft mijn dochter een 2 onder 1 kap gekocht,

  Bunk ouwe jankzak hier mot wel wa klussen daar, maar ze heeft nu wel alvast een eigen stek en ookal zit ze nu in een …eigenlijk kraakpand-look -huis…ze is dolblij!

 67. Bunk says:

  Occh jee, de moderator laat alweer 2 postjes van mij onder voorbehoud/goedkeuring staan, blijkbaar passen ze niet het straatje?

  Eigen inbreng is dus ook maar zoals het past?

  Vorige week ook al 1 reactie die niet gepost werd? Krijg verder geen uitleg?

  Jammer

 68. BBB says:

  Bunk,

  Same here.

 69. Voerman says:

  BBB:
  Bunk,

  Same here.

  Zou de moderator een boomer zijn?

 70. BBB says:

  Voerman,

  OK Boomer. Je kunt deze site maar niet loslaten. Hoe is het met de kinderen en kleinkinderen?

 71. BBB says:

  Nico de Geit: Door het bezit van een eigen woning voelen ze zich deel van het hogere succesvolle deel van de samenleving.

  Een groot deel van de samenleving heeft geen optie om te huren. Zie radar extra. Zolang de absolute waarde van de koopwoning niet daalt zijn de kosten van een koopwoning de rente (- HRA) en de onderhoudskosten. Historisch gezien zijn de waardedalingen maar van korte duur geweest inclusief de laatste. Afgezien van huren in de sociale huurmarkt is kopen in Nederland altijd voordeliger geweest zolang men honkvast is.

 72. BBB says:

  Nico de Geit,

  Jij hebt het vaak over brommers gehad. Je kunt beter de vergelijking maken met auto’s. Die worden wel geleased en gekocht omdat men er van uit gaat en gelooft dat de waarde daalt. De waardestijging bij een huis zit meestal niet in de stenen maar in de grond waarbij locatie en schaarste de belangrijkste factor is. Op dit onroerende deel van de koopwoning heeft alleen de staat invloed. En door het beleid van de OKBoomers zijn we nu waar we zijn.

 73. BBB says:

  Maar het Japan scenario komt er aan voor Nederland. Met name in de duurdere sector zullen de dalingen enorm zijn. Wanneer? Het kan nog gerekt worden maar vanaf 2030 is het spel uit.

 74. BBB says:

  Voor nu: Merry Christmas and a happy New Year!

 75. dr.t says:

  Buitenlandse pensioenfonds gaan zich en masse fstorten op NLse hypotheekmarkt, vernam ik vanochtend met als hoofdreden de uitstekende moraal van de huiseigenaren inzake aflossing.
  De hypotheekmarkt wordt dus opengebroken. De verwachting is dat de rente nog lager wordt of op zijn minst ook op lange termijn op het huidige niveau blijft.

 76. washuurdertot2016 says:

  BBB:
  Maar het Japan scenario komt er aan voor Nederland. Met name in de duurdere sector zullen de dalingen enorm zijn. Wanneer? Het kan nog gerekt worden maar vanaf 2030 is het spel uit.

  Zoals tijdens de laatste crisis zal de huurder hiervoor moeten bloeden.

 77. Bunk says:

  Voerman,

  Geen idee of hij een boomer is BBB, maar ik volg deze site al jaren en post ook regelmatig iets. Ik weet ook wel dat we hier voor en tegenstanders hebben hoe de woningmarkt evolueert, maar ieder mag toch zijn eigen inbreng posten…of toch sensuur?

  Bunk heeft een hekel aan sensuur!

 78. Bunk says:

  Voerman,

  Geen idee of hij een boomer is BBB, maar ik volg deze site al jaren en post ook regelmatig iets. Ik weet ook wel dat we hier voor en tegenstanders hebben hoe de woningmarkt evolueert, maar ieder mag toch zijn eigen inbreng posten…of toch sensuur?

  Bunk heeft een hekel aan sensuur!
  BBB,

  Deze is aan BBB..foutje gaat nu op Voerman

 79. Bunk says:

  Ik Probeer nog een keer de post erdoor te krijgen :

  “”Zoek de randgebieden op, iets verder reizen voor je werk…maar kan je voor rond of zelfs minder dan 200K best wel wat vinden .
  Zet die op 30jaar anunïtair & Go
  dat er een buble is weten we wel hoor, gaat nergens meer over, maar laag koop-risico nemen…( dwz koop een pand wat laag zit in whatever catogorie..goedkoopste tussenwoning/2 onder1 kap of..) en zeker als je zelf nog wat kan zelf-klussen…of “mensen”kent die je willen helpen(die na hun werk wat bijklussen)
  Komt dat wel goed…nooit teveel betalen!
  Ikzelf ben al hypoth vrij, maar onlangs heeft mijn dochter een 2 onder 1 kap gekocht,
  Bunk ouwe jankzak hier mot wel wa klussen daar, maar ze heeft nu wel alvast een eigen stek en ookal zit ze nu in een …eigenlijk kraakpand-look -huis…ze is dolblij!
  “”

 80. Bunk says:

  Nou lukt niet dus :

  “Bunk says:
  Your comment is awaiting moderation. This is a preview, your comment will be visible after it has been approved.
  December 23, 2019 at 7:28 pm (Quote) (Reply)””

 81. Latida says:

  Vastgoeddeals met zwart geld zijn een groot probleem, huidige wet ontoereikend volgens Burgemeester van Rotterdam

  “„We moeten ervoor zorgen dat crimineel geld niet boven komt drijven via onroerend goed. We zijn nu nog te naïef in hoe criminelen hun geld witwassen, zoals bij de koop van woningen”, zegt Aboutaleb, die naar minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is gestapt omdat er volgens hem wetgeving moet komen om vastgoeddeals met zwart geld te dwarsbomen.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1139482138/burgemeester-aboutaleb-wil-aanpak-boevenpand

  Vraagjes:

  1. Hoeveel zwart geld gaat er om in vastgoed?
  2. Welk effect heeft zwart geld op de prijsontwikkeling?
  3. Welke wetsaanpassing is nodig om het te stoppen?

 82. Arjan says:

  BBB: OKBoomers

  Wat zijn in godsnaam OKBoomers?

 83. Arjan says:

  Latida: Vraagjes:

  1. Hoeveel zwart geld gaat er om in vastgoed?
  2. Welk effect heeft zwart geld op de prijsontwikkeling?
  3. Welke wetsaanpassing is nodig om het te stoppen?

  Voor iemand die zegt in een belastingparadijs te wonen zijn dit rare vragen!

 84. Arjan says:

  Bunk: Bunk heeft een hekel aan sensuur!

  Er is geen censuur. De site heeft een soort automatisch filter die op bepaalde woorden scant en niet goed werkt. Uiteindelijk komt het er wel op te staan.

 85. washuurdertot2016 says:

  Arjan: Er is geen censuur. De site heeft een soort automatisch filter die op bepaalde woorden scant en niet goed werkt. Uiteindelijk komt het er wel op te staan.

  het woord “geit” zit er zeker bij.

 86. BBB says:

  Arjan: Wat zijn in godsnaam OKBoomers?

  Kijk eens in de spiegel.

 87. Latida says:

  CBS:

  “De schuldquote van de eurozone lag aan het eind van het tweede kwartaal op 86,4 procent bbp. Volgens de Europese norm voor overheidsschulden zou de overheidsschuld maximaal 60 procent bbp mogen bedragen.”

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/52/schulden-eurozone-nog-steeds-hoger-dan-voor-de-crisis

 88. Latida says:

  Arjan: Voor iemand die zegt in een belastingparadijs te wonen zijn dit rare vragen!

  Integendeel, juist hoog relevant. Wellicht dat ik daarom al kan raden dat de antwoorden veel hoger liggen dan je denkt. Daarin ben ik vast niet de enige.

  Als soevereine stadstaat is men hier overigens niet gebonden aan EU regelgeving.

  NL echter wel.

  Maar NL is ook een belastingparadijs, alleen niet voor jou. Een doorn in het oog van Brussel, maar ook een potentiële bron van inkomsten. Lakse controle van de belastingdienst zullen moeten worden geadresseerd, interne controles zullen flink worden opgevoerd.

  Zonder de VK staat NL op dit gebied in Brussel alleen. Alles dient te worden geharmoniseerd qua wetgeving. Op omvang van grijze en zwarte economie volgt naheffing. Zwart geld dat richting vastgoed gaat kan & zal moeten worden opgespoord en belast.

  NL is gebonden om regelgeving van de EU te implementeren. Het zal steeds moeilijker worden om wit te wassen. Daar kun je moeilijk tegen zijn.

  Strengere wetgeving, eenmaal ingevoerd, wat gebeurt er dan in NL?

  Men zal zich in NL moeten verantwoorden.

  Zonder belastingverplichting ligt dat hier juridisch toch héél anders.

 89. Steven says:

  Latida: Zwart geld dat richting vastgoed gaat kan & zal moeten worden opgespoord en belast.

  Tuurlijk. Alleen snap ik de mensen dus niet die vrijwillig willen lenen voor iets wat duidelijk over_gefinancierd is en op een historische top staat. (dat domme criminelen ook daar hun makkelijke geld in steken lijkt me logisch: in iets slims valt te veel op)

 90. Latida says:

  “Zo gaat dat dus in Nederland. Mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben, raken alles kwijt. Het bedrijf dat ze hebben opgebouwd is langzaam de nek omgedraaid, maar de belastingdienst komt straks nog wel even ‘afrekenen’, een afrekening die hen een hoop zorgen baart, want hun bedrijf is waardeloos geworden. Niet omdat zij iets verkeerd deden, maar omdat de overheid steeds weer nieuwe hindernissen op hun weg legde.
  En zoals zij zijn er dus honderden boeren in Nederland. Mensen die gewoon geprobeerd hebben om fatsoenlijk te leven en iets op te bouwen, maar die nu met lege handen staan.

  Overigens kregen Hendrik en Hanna na ons gesprek nog een brief van de gemeente waarin ze nogmaals gewezen werden op de controle die ze begin 2020 kunnen verwachten.
  Stellen onze toezichthouders onverhoopt vast dat u toch in overtreding bent? Dan treden we hier handhavend tegen op. Dit betekent dat u dan een last onder dwangsom krijgt. Een last onder dwangsom is een geldbedrag dat u – na een hersteltermijn – moet betalen bij elke geconstateerde overtreding. Daarnaast maakt een bijzonder opsporingsambtenaar (BOA) een proces-verbaal op voor de Officier van Justitie.
  Met vriendelijke groet van de gemeente…
  Zoals Hendrik zei: ‘We zijn toch geen criminelen?’
  Scharrelvarkens houden is strafbaar. Was onze overheid altijd maar zo goed in handhaven.”

  https://saltmines.nl/2019/12/15/boeren-in-nederland-een-verhaal-uit-de-praktijk/

 91. Arjan says:

  Latida: Als soevereine stadstaat is men hier overigens niet gebonden aan EU regelgeving.

  Als je zelf belasting ontwijkt in een crimineel rijkeluizenstaatje moet je je grote mond dicht houden over zwart geld in Nederland.

 92. Steven says:

  Om het even simpel te houden; zonder de belasting er bij te halen…

  Huizenprijzen zijn extreem hoog en de rente is idioot laag.

  Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en ze veranderen allebei. Dan ben je toch een dom kudde-dier om dan toch een zware nieuwe hypotheek op je schouders te dragen?

 93. Bunk says:

  Steven,

  De rente is idd idioot laag, maar ik denk niet dat die fors hoger gaat/kan
  Die tijden lijken mij voorbij, achteroverliggen en rijk worden met spaargeld is voorgoed voorbij….als je poen wil verdienen zal je echt moeten gaan beleggen…je nek uitsteken dus en niet dromen van 5% of meer op je money…door ze op de spaarrekening te parkeren
  Vandaar ook dat je ook geld kan lenen tegen een lage rente

  Als geld duurder zou worden , gaat de BV-NL failliet…denk je dat zoiets gaat gebeuren?(al die bedrijven, investeringen die uitstaan, woningeigenaars…)

  Wat zou er dan volgens jou kunnen gebeuren dat de rente/interest gaat stijgen?

 94. Latida says:

  Arjan: Als je zelf belasting ontwijkt in een crimineel rijkeluizenstaatje moet je je grote mond dicht houden over zwart geld in Nederland.

  Wat een lekkere inhoudelijke reactie weer.
  Hoe oud ben je eigenlijk? 12?

  Je snapt er echt niets van vrees ik.

  Dit is uit 2013, en gaat alleen over zwartwerken:

  “Zwartwerk
  De Nederlandse overheid loopt jaarlijks circa 24 miljard euro mis wegens zwartwerk.

  Volgens de jongste schattingen van Schneider is de zwarte economie in Nederland dit jaar goed voor 60,5 miljard euro. Gerekend met een gemiddelde lastendruk (inkomstenbelasting en sociale premies) van 39,1 procent loopt de overheid daarmee jaarlijks zo’n 24 miljard aan mis.”

  Fijne kerstdagen.

 95. Voerman says:

  Latida: Volgens de jongste schattingen van Schneider is de zwarte economie in Nederland dit jaar goed voor 60,5 miljard euro. Gerekend met een gemiddelde lastendruk (inkomstenbelasting en sociale premies) van 39,1 procent loopt de overheid daarmee jaarlijks zo’n 24 miljard aan mis.”

  Geen ramp het geld blijft immers in de economie en de zwarte economie is prettiger en geeft vrijheid.

 96. Voerman says:

  Latida: Volgens de jongste schattingen van Schneider is de zwarte economie in Nederland dit jaar goed voor 60,5 miljard euro. Gerekend met een gemiddelde lastendruk (inkomstenbelasting en sociale premies) van 39,1 procent loopt de overheid daarmee jaarlijks zo’n 24 miljard aan mis.”

  En geef ook eens aan welk bedrag jaarlijks de spaarder misloopt door het rentebeleid in dit land.

 97. Nico de Geit says:

  Bunk:
  Steven,

  De rente is idd idioot laag, maar ik denk niet dat die fors hoger gaat/kan
  Die tijden lijken mij voorbij, achteroverliggen en rijk worden met spaargeld is voorgoed voorbij….als je poen wil verdienen zal je echt moeten gaan beleggen…je nek uitsteken dus en niet dromen van 5% of meer op je money…door ze op de spaarrekening te parkeren
  Vandaar ook dat je ook geld kan lenen tegen een lage rente

  Als geld duurder zou worden , gaat de BV-NL failliet…denk je dat zoiets gaat gebeuren?(al die bedrijven, investeringen die uitstaan, woningeigenaars…)

  Wat zou er dan volgens jou kunnen gebeuren dat de rente/interest gaat stijgen?

  Dus de rente blijft nu eeuwig laag?

 98. Arjan says:

  Bunk: De rente is idd idioot laag

  Het maakt voor de kosten echt niets uit. Steven heeft blijkbaar liever lage huizenprijzen met een hoge rente waarbij je minder betaalt voor het huis maar meer geld weggooit aan rentelasten. Geld weggooien doet hij sowieso graag want hij huurt al z’n hele leven. Een slimme zet volgens hem.

 99. Arjan says:

  Latida,

  Ook al uitgezocht hoeveel zwart geld er in de economie van Monaco om gaat?

 100. BBB says:

  Voerman: Geen ramp het geld blijft immers in de economie en de zwarte economie is prettiger en geeft vrijheid.

  OK Boomer.

 101. BBB says:

  Niet alleen de boomers maar ook hun kinderen gaan vanaf 2030 grote problemen hebben met hun hypotheek. Zij hebben vaak al gekocht voor 2001 en hebben dus geen recht meer op HRA vanaf 2031. Ook zullen de aflossingsvrije leningdelen aan het einde van hun looptijd komen en moeten worden afgelost. Een aantal van deze groep zullen geholpen worden door een erfenis maar veel boomers zullen geen erfenis nalaten. De periode vanaf 2030 wordt dus zeer interessant. Tot die tijd zal er alles aan gedaan worden om het babyboom-electoraat te bevredigen. Ik denk dat het in 2030 niet veel beter wordt. Wel duidelijker.

 102. BBB says:

  Niet alleen de boomers maar ook hun kinderen gaan vanaf 2030 grote problemen hebben met hun hypotheek. Zij hebben vaak al gekocht voor 2001 en hebben dus geen recht meer op HRA vanaf 2031. Ook zullen de aflossingsvrije leningdelen aan het einde van hun looptijd komen en moeten worden afgelost. Een aantal van deze groep zullen geholpen worden door een erfenis maar veel boomers zullen geen erfenis nalaten. De periode vanaf 2030 wordt dus zeer interessant. Tot die tijd zal er alles aan gedaan worden om het BB-electoraat te bevredigen. Ik denk dat het in 2030 niet veel beter wordt. Wel duidelijker.

 103. Bunk says:

  Nico de Geit,

  Geit,

  Ik heb gewoon het vermoeden van wel

 104. Nico de Geit says:

  Arjan: Geld weggooien doet hij sowieso graag want hij huurt al z’n hele leven. Een slimme zet volgens hem.

  Nee, kopen in de Bijlmer, dat is slim? Zodra je je ergens niet meer veilig/prettig voelt kun je misschien beter je biezen pakken. Het is dan erg handig dat je de huur gewoon ieder moment op kan zeggen.

 105. Bunk says:

  Klopt,

  Ineens foute buren 2..of 3 honden…azc ineens in de buurt..met de nodige overlast…kan je idd gelijk huur opzeggen..en na 3 maanden/1jaar wegwezen

  Dat vind ik een huren Plus-punt!

 106. Steven says:

  Arjan: Geld weggooien doet hij sowieso graag want hij huurt al z’n hele leven.

  daarbij heb ik Apeldoorn, Utrecht, Groningen, Haarlem, Tenerife en in meerdere plekken rond en in Amsterdam gewoond. Als ik elke keer huizen moest kopen en verkopen was ik alleen al aan belasting bijna meer kwijt geweest dan dat ik nu de laatste jaren aan huur betaal.

  Iedereen heeft LETTERLIJK een andere situatie, maar je kan wel in een helikopter-view naar de huizenprijzen kijken. (ik kan niet in jouw portemonnee kijken, maar jij lijkt dat bij mij wel te doen)

 107. Latida says:

  Voerman: Geen ramp het geld blijft immers in de economie en de zwarte economie is prettiger en geeft vrijheid.

  Maar die 24 miljard aan niet afgedragen belasting moet vervolgens wel opgebracht worden door de rest van de bevolking.

  Tegelijkertijd gebruikt een ander het zwart verdiende geld om 50K-100K neer te leggen voor een huis om schenkt het via een omweggetje aan de kinderen waardoor de huizenprijzen omhoog schieten.

 108. Latida says:

  Arjan:
  Latida,

  Ook al uitgezocht hoeveel zwart geld er in de economie van Monaco om gaat?

  Nee.

  Als je hier je huis verkoopt moet je echter wel 33% van je winst aan de belasting afdragen, dat dan weer wel.

 109. Steven says:

  Latida: Tegelijkertijd gebruikt een ander het zwart verdiende geld om 50K-100K neer te leggen voor een huis om schenkt het via een omweggetje aan de kinderen waardoor de huizenprijzen omhoog schieten.

  Dan worden de prijzen hoger en alleen betaalbaar voor verwende rijke kinderen: Willen we dat?
  Het zijn eigenlijk simpele keuzes.

 110. Steven says:

  ik kan heel logisch nadenken, maar meestal is het zoiets:
  https://www.youtube.com/watch?v=MlzTET_8SQg

  en vele andere muziekstromingen.

 111. Nico de Geit says:

  Steven: Als ik elke keer huizen moest kopen en verkopen was ik alleen al aan belasting bijna meer kwijt geweest dan dat ik nu de laatste jaren aan huur betaal.

  Vroeger waren de kosten koper 10%, tegenwoordig 6%. Als je 30 jaar woont verhuis je gemiddeld vijf keer. Dat is dus 5 x 6% = 30%. Ga je ooit dood, dan slaat de erfbelasting toe, 20% weg, of meer. Dat is samen al 50%, vaak totaal vergeten.

  Daar komt straks bij: de eigen woning naar box 3, een korting op de AOW bij vermogen, plus een mogelijke waardedaling.

  Verder komt je vermogen klem te zitten in stenen, erg lastig als je oud bent en je vermogen op wilt of moet eten. Met een opeethypotheek is het helemaal feest.

  Mensen die momenteel een woning kopen laten zich gewoon leiden door emotie en door misleidende krantenberichten. Kopen slim, huren dom. De overheid heeft er belang bij om muppets in een koophut te krijgen, want er wordt gigantisch aan verdiend. Bovendien kunnen ze hun baan niet opzeggen, of zomaar weglopen.

  En de mensen die wachten op inflatie, hoe waarschijnlijk is het dat de banken hun schuldslaven vrij laten?

 112. Nico de Geit says:

  Latida: Maar die 24 miljard aan niet afgedragen belasting moet vervolgens wel opgebracht worden door de rest van de bevolking.

  Tegelijkertijd gebruikt een ander het zwart verdiende geld om 50K-100K neer te leggen voor een huis om schenkt het via een omweggetje aan de kinderen waardoor de huizenprijzen omhoog schieten.

  Geld uit het buitenland waarmee huurwoningen worden gekocht of hypotheekleningen worden verstrekt, over dat geld wordt in Nederland geen belasting betaald. Bovendien is de herkomst van dat geld erg vaag.

 113. Nico de Geit says:

  BBB: Niet alleen de boomers maar ook hun kinderen gaan vanaf 2030 grote problemen hebben met hun hypotheek. Zij hebben vaak al gekocht voor 2001 en hebben dus geen recht meer op HRA vanaf 2031. Ook zullen de aflossingsvrije leningdelen aan het einde van hun looptijd komen en moeten worden afgelost. Een aantal van deze groep zullen geholpen worden door een erfenis maar veel boomers zullen geen erfenis nalaten. De periode vanaf 2030 wordt dus zeer interessant.

  Voorlopig gaan ze door met ‘kicking the can down the road’. Dat is wereldwijd. Niemand weet waar en hoe het mis zal gaan. Ze doen er alles aan om het systeem overeind te houden.

  Mensen die een erfenis verwachten vanwege de verkoop van een babyboomwoning, hoe zeker is die opbrengst?

 114. Latida says:

  Steven: jkertijd gebruikt een ander het zwart verdiende geld om 50K-100K neer te leggen voor een huis om schenkt het via een omweggetje aan de kinderen waardoor de huizenprijzen

  Blijkbaar wil men dat.

  De belastingdienst kan het ‘opeens’ allemaal niet meer aan en duizenden ervaren krachten zijn en masse met een gouden handruk aan de kant gezet.

  Hypotheekverstrekkers anders dan banken, zgn. schaduwbanken, heten tegenwoordig ‘regiepartijen’ en hoeven niet eens aan dezelfde regels als banken te voldoen, zoals bijvoorbeeld ‘ken uw klant’.

  Juist in het vastgoed lijkt het in Nederland makkelijker dan in andere europese landen om zwart geld wit te wassen. Niet voor niets voert men in sommige steden hier veel strenger beleid op waar men onderzoekt of winkelpanden wellicht met zwart geld zijn gefinancierd.

  De controles zullen elders lang niet zo streng zijn.

  Met zwartgeld de verbouwing betalen en een paar zwartwerkers om daarmee de waarde van het vastgoed te doen stijgen valt hier trouwens ook onder.

  Dus nogmaals:

  Vraagjes:

  1. Hoeveel zwart geld gaat er om in vastgoed?
  2. Welk effect heeft zwart geld op de prijsontwikkeling?
  3. Welke wetsaanpassing is nodig om het te stoppen?

  Is er nou echt helemaal niemand die hier onderzoek naar doet?

 115. b says:

  b,

  2e linkje, blz 85-95 staan beleidsopties.
  20% bezuiniging, besparing 8 miljard.
  In stapjes vanaf 2022-2040.
  Nu zijn er 33 werkenden op 1 AOWer en straks (2040) zijn er 26 werkenden op 1 AOWer.

  Bijvoorbeeld:
  AOW (alleenstaande) wordt een basisinkomen van 50% van het sociaal minimum ipv 70% van het minimumloon, en een ‘kostendelersnorm-variant’ wordt mogelijk.
  AOW en AIO worden meer gelijkgetrokken.
  Vooral alleenstaande AOWers zonder aanvullend pensioen gaan het merken in achteruitgang.Etc.

 116. Arjan says:

  Latida: Nee.

  Hou dan gewoon es je snater.

 117. b says:

  Wat kunnen deze beleidsopties inhouden voor de huizenmarkt?

  Alleen de AOWers die het lukt hypotheekvrij te zijn -en een aanvullend pensioen van minstens 10.800 euro bruto per jaar hebben- zitten goed?
  Behalve wanneer je zorg moet inkopen?
  Indien je geen cash hebt, dan maar het huis inbrengen in de (zorg-)cooperatie?
  Wat gebeurt er met de AOWers die dat(afgelost huis en 10k aanvullend pensioen) niet hebben?
  Hoeveel procent van de koophuizen hebben ze in hun bezit?
  Wat doet dat met de huizenprijzen?
  Indien ik het goed begrijp: zo lang mogelijk doorwerken en vooral gezond blijven.

 118. Bunk says:

  Arjan: Hou dan gewoon es je snater.

  asjemenou hahaha

 119. Latida says:

  Arjan: Hou dan gewoon es je snater.

  Nee. Want het is een wezenlijk probleem.

  “Maar wat vast staat, is dat er vanuit de hele wereld geld geïnvesteerd wordt in de vastgoedmarkt van Amsterdam. En dat gaat om grote bedragen: in 2017 werd 12 miljard euro in Amsterdams vastgoed geïnvesteerd. Als we niet goed opletten, lopen we het risico grote bedragen wit te wassen.”

  https://www.transparency.nl/nieuws/2019/02/amsterdam-wil-witwassen-via-vastgoed-aanpakken/

  en:

  “”We zijn nu te naïef in hoe criminelen hun geld witwassen”, zegt hij in de krant. “Het valt op als er bijvoorbeeld een woning met een marktwaarde van drie ton wordt verkocht voor acht ton. Criminelen malen er niet om dat ze meer betalen, want ze hebben genoeg geld.”

  “Je ziet bijvoorbeeld dat zwart geld wordt witgewassen in Albanië of Rusland, waar contant geld zo op een bankrekening kan worden gestort, zonder dat de herkomst van het geld wordt onderzocht. Vervolgens wordt er vastgoed in Nederland van gekocht en is het geld witgewassen”, zegt Aboutaleb.”

  https://nos.nl/artikel/2316077-rotterdamse-burgemeester-pak-criminelen-woningen-af.html

  Ga er dus maar vanuit dat er ieder jaar minimaal vele honderden miljoenen worden witgewassen in het Nederlandse vastgoed.

  Een paar grote steden zien en erkennen dit als een groot probleem.

  Maar je mag het er dus niet over hebben.

 120. Latida says:

  “Vorig jaar hebben zo’n 400.000 mensen in Nederland belasting ontdoken door soms of regelmatig hun werk niet op te geven.”

  https://nos.nl/op3/artikel/2303517-honderdduizenden-nederlanders-werken-zwart-schoonmakers-koploper.html

  “Aard en omvang van criminele bestedingen”

  https://www.wodc.nl/binaries/2790_Volledige_Tekst_tcm28-355586.pdf

  en:

  “Voor het maken van een schatting van de omvang van illegale en informele economie bestaan geen internationale standaarden. De opdracht van Eurostat (het Europees bureau voor de statistiek) luidt: maak een schatting.

  Van Mulligen: “Eigenlijk zeggen ze: doe iets. Wat je dan doet is daar ondergeschikt aan. Je moet je keuzes en methoden natuurlijk wel kunnen verantwoorden. Ieder land doet dat op z’n eigen manier en er valt niet zo op te controleren of het wel goed is.”

  https://nos.nl/artikel/2233362-hoe-schat-je-de-waarde-van-illegale-economie.html

 121. Nico de Geit says:

  b: Gaat er wat in de AOW wijzigen?

  ‘AOW als solide basis’ vrij vertaald: er is straks alleen nog AOW voor hen die het echt nodig hebben – het is een basis, niet meer. Dus niet voor mensen die zichzelf uitstekend kunnen redden.

  Dit is mijn verwachting: de AOW wordt gefiscaliseerd en de eigen woning gaat naar box 3. Ook niet meer dan logisch: de AOW is een regeling bedoeld om armoede op de oude dag te voorkomen, geen regeling om ouderen vet te mesten.

  De overheid gaat korten waar ze kunnen korten en belasten waar ze kunnen belasten.

 122. Nico de Geit says:

  b: Indien ik het goed begrijp: zo lang mogelijk doorwerken en vooral gezond blijven.

  Dat dacht ik ook al ja. En gebruik maken van de regelingen die er zijn. De veel te duur gekochte woning mag je eerst aflossen, daarna nog een keer betalen via box 3 en vervolgens opeten.

 123. Nico de Geit says:

  Latida: Rusland, waar contant geld zo op een bankrekening kan worden gestort, zonder dat de herkomst van het geld wordt onderzocht.

  Dat is dus niet zo.

 124. Arjan says:

  Latida: Maar die 24 miljard aan niet afgedragen belasting moet vervolgens wel opgebracht worden door de rest van de bevolking.

  Hoeveel miljard aan niet afgedragen belasting loopt de EU mis door belasting-ontwijkende ministaatjes as Monaco, Liechtenstein en Andorra die geen lid zijn van de Unie?

 125. BBB says:

  Arjan: Hoeveel miljard aan niet afgedragen belasting loopt de EU mis door belasting-ontwijkende ministaatjes as Monaco, Liechtenstein en Andorra die geen lid zijn van de Unie?

  OK Boomer.

 126. Arjan says:

  BBB: OK Boomer.

  OK Boomer.

 127. Steven says:

  1 verdiepinkje in het centrum… Dik over de miljoen euro.

  https://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-87829943-oudezijds-voorburgwal-217-b/

  Als je de bubbel niet ziet zou ik aanraden een goede bril te proberen.

 128. Arjan says:

  Steven: Als je de bubbel niet ziet zou ik aanraden een goede bril te proberen.

  En hoeveel gaat ervan af straks?

 129. Steven says:

  Ik schat zo’n 50 procent. (Geen 70 zoals in Japan)

 130. Steven says:

  En over dat zwarte geld: het was/is alom bekend dat criminelen sporttassen vol met geld bij Willem Endstra inleverden en die kocht er blijkbaar zonder problemen vastgoed van.

  Als je crimineel veel geld hebt maakt het niet zo veel uit hoe je het witwast. De volgende lading drugs staat er toch weer aan te komen.

 131. Latida says:

  Steven:
  En over dat zwarte geld: het was/is alom bekend dat criminelen sporttassen vol met geld bij Willem Endstra inleverden en die kocht er blijkbaar zonder problemen vastgoed van.

  Als je crimineel veel geld hebt maakt het niet zo veel uit hoe je het witwast. De volgende lading drugs staat er toch weer aan te komen.

  En dan schenkingen vrijstellen van belasting middels de ‘schenkingsregeling’, wel zo makkelijk. De belasting knijpt wel een oogje toe. Ze moeten wel, want bijna allemaal vertrokken met een gouden handdruk.

  En dan hebben we het nog niet eens gehad over de brievenbusfirma’s.

  “The Netherlands is a top EU tax haven for corporations, an Oxfam analysis of European Commission data shows. Of 33 harmful tax practices listed by the EU executive, 17 were identified in the country currently holding the EU presidency.

  With its tax policy, the Netherlands perpetuates poverty and extreme inequality in the world – a world in which the richest 62 people now own as much as the poorest half of the global population. It is also thanks to Dutch regulation that multinationals are able to avoid at least USD 100 billion in taxes in developing countries every year.”

  https://www.oxfam.org/en/research/netherlands-tax-haven

 132. Arjan says:

  Steven: Ik schat zo’n 50 procent. (Geen 70 zoals in Japan)

  In hoeveel jaar? En wanneer begint dat?

 133. Arjan says:

  BBB: Zij hebben vaak al gekocht voor 2001

  Dan is er sowieso geen probleem.

 134. washuurdertot2016 says:

  Steven:
  Ik schat zo’n 50 procent. (Geen 70 zoals in Japan)

  Heb je hier voor gestudeerd of in de glazen bol gekeken?

 135. Nico de Geit says:

  Arjan: En hoeveel gaat ervan af straks?

  Het systeem kan geen krimp aan, kan geen scherpe waardedaling aan. Waarschijnlijk gaat de markt op slot en komt de muppet klem te zitten in zijn koophut.

  Theoretisch zou de waarde in een vrije val terecht kunnen komen maar banken staan geen verkoop met restschuld toe. Dus kan een woning eenvoudigweg niet verkocht worden.

  Wonen moet duur zijn, anders klapt het systeem in elkaar. Al die verhalen over bijbouwen en de schaarste bestrijden zijn klinkklare onzin. We leven nu eenmaal in een schuldgedreven economie en er is schaarste nodig om de huizenprijzen en dus ook de leningen die aan muppets verstrekt worden hoog te houden.

  Schulden zijn essentieel, groeiende schulden. Ook bekend als de schuldenmotor. En nu maar hopen dat die schuldenmotor ons niet in de steek laat want anders zijn we allemaal de klos. Ze hebben het er over dat het dan oorlog wordt.

 136. BBB says:

  Arjan: Dan is er sowieso geen probleem.

  Leg dat maar even uit.

 137. Arjan says:

  BBB: Leg dat maar even uit.

  Twee woorden: huizenprijzen en inflatie.

 138. Nico de Geit says:

  Arjan: Dan is er sowieso geen probleem.

  Wat doe je dan eigenlijk hier? Er moet ergens een onzeker gevoel bij je zijn anders zat je hier niet.

 139. BBB says:

  Arjan: Twee woorden: huizenprijzen en inflatie.

  OK Boomer. Het ging in mijn verhaal om de betaalbaarheid van de schulden, niet om de dekking van de schulden. Huizenprijzen en inflatie doen niets voor schulden. Alleen looninflatie is gunstig en die blijft de laatste tijd achter.

 140. Nico de Geit says:

  Bewoners van de geflopte ecowijk De Teuge in Zutphen zaten jarenlang in de kou maar sluiten 2019 in jubelstemming af. Waterbedrijf Vitens moet van de rechter alsnog opdraaien voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van het volledig mislukte project met warmtepompen.

  https://www.destentor.nl/zutphen/vitens-moet-betalen-onverwacht-eindejaarscadeau-voor-bewoners-geflopte-ecowijk-in-zutphen~a4ea8024/?referrer=https://www.geenstijl.nl/

 141. washuurdertot2016 says:

  Nico de Geit: Wat doe je dan eigenlijk hier? Er moet ergens een onzeker gevoel bij je zijn anders zat je hier niet.

  Het is misschien wel zo prettig als je kan uitleggen welke personen op dit forum mogen reageren.

 142. Arjan says:

  BBB,

  Wat kostte een huis voor 2001 en wat was de inflatie? Eigenlijk dezelfde vraag, maar wat preciezer gesteld.

 143. Arjan says:

  BBB,

  Wat kostte een huis voor 2001 en wat was de inflatie? Eigenlijk dezelfde vraag, maar wat preciezer gesteld.

 144. Arjan says:

  BBB,

  Wat kostte een huis voor 2001 en wat was de inflatie?

 145. Arjan says:

  … de inflatie sinds 2001

 146. Arjan says:

  Nico de Geit: Wat doe je dan eigenlijk hier?

  Wat doe jij eigenlijk hier? De huizenprijzen zijn voor jou als huurder totaal niet interessant.

 147. Arjan says:

  Ik heb niets tegen huurders overigens. Een verstandige huurder met geld had gekocht op het goeie moment.

 148. Steven says:

  washuurdertot2016,

  Ik had een link er onder geplaatst daar staat o.a: “Je moet 2 keer modaal verdienen om met een maximale hypotheek een ‘gemiddeld’ huis te kunnen kopen”

  Vandaar die 50 procent er af. Het is inderdaad hopen op. Ik heb geen glazen bol. (wel voorbeelden zoals Japan , Ierland, Spanje en natuurlijk het gewone boem bust patroon)

  Hopen op nog duurdere huizen snap ik gewoon niet.

 149. Bunk says:

  Steven,

  Veel duurder gaat het ook niet worden, het is op dit moment voor veel kandidaat kopers op de top..het zijn toch de starters die binnen moeten komen, maar dat het in elkaar zakt geloof ik ook niet

  Tenzij dat politiek er verschuiving komt en dan nog maar ff afwachten of die daar zo extreem aan gaan sleutelen…

  Blijft een lastig verhaal, hoewel ik het wel iedereen gun : een eigen stek : Betaalbaar huur/koop, maakt niet uit!

 150. Nico de Geit says:

  Arjan: Een verstandige huurder met geld had gekocht op het goeie moment.

  Zoals de babybooomers… De rest kwam te laat.

 151. Arjan says:

  Steven: Ik had een link er onder geplaatst daar staat o.a: “Je moet 2 keer modaal verdienen om met een maximale hypotheek een ‘gemiddeld’ huis te kunnen kopen”

  Dat doet dan ook praktisch niemand meer. Er gaat steeds vaker flink veel eigen geld in de aankoop van een nieuw huis. Goed nieuws toch? Daarmee dek je je in tegen waardedalingen.

 152. Arjan says:

  Nico de Geit: Zoals de babybooomers… De rest kwam te laat.

  Ik dacht dat je het een goed idee vond dat alleen mensen die het kunnen dragen een huis kopen?

  Alsof het jou wat uitmaakt, je blijft toch wel huren.

 153. BBB says:

  Arjan,

  OK Boomer. Inflatie doet niets voor je schuld. Alleen als je meer gaat verdienen (looninflatie) of meer geld krijgt (erfenis), dan pas wordt een schuld meer draaglijk.

 154. BBB says:

  Prijsstijgingen op de woningmarkt zijn alleen maar goed voor investeerders die op tijd verkopen. Ook uitstappers (expats, emigranten) kunnen van een stijgende markt profiteren. Voor de rest van de huiseigenaren geeft de stijgende markt alleen maar een vals gevoel van rijkdom.

 155. Nico de Geit says:

  Arjan: Ik dacht dat je het een goed idee vond dat alleen mensen die het kunnen dragen een huis kopen?

  Als je een vermogen hebt van een miljoen dan kun je gerust een woning kopen van drie ton. Maar dan woon je wel naast muppets.

 156. BBB says:

  Het huis gebruiken als pinautomaat is massaal gedaan door de Boomer in de jaren 90. De campers waren toen ook niet om aan te slepen. Het is nu niet meer aantrekkelijk om dit te doen. Overwaarde zit vast tot je uitstapt. Het piramidespel, dat de Nederlandse huizenmarkt is, zit in de eindfase. De Boomer die als eerste was ingestapt heeft geprofiteerd over de ruggen van zijn eigen kroost. Het wordt allemaal duidelijk vanaf 2030.

 157. Bunk says:

  BBB,

  Eigenlijk ken ik maar 1 iemand die aflossingsvrij heeft in mijn vrienden/kennissenkring, verder allemaal hypotheekvrij of zitten al halverwege met de aflossing van hun huis.

  Dus over 10 jaar zal idd die eene het lastig krijgen als zijn aflossingsvrije hypotheek afloopt. Dus zal ie moeten bijlappen…mssh erft ie wel van zijn ouders…of verkoopt het huis en gaat ie ergens huren…flatje ofzoiets kleins

  Ik zie het probleem niet…

  Wat moet er dan duidelijk worden volgens jou?

 158. Bunk says:

  …en ik ben geen Boomer…mijn ouders hebben de Boomer leeftijd, maar die hebben niet die typische Boomer mentaliteit en zijn al meer dan 20 jaar hypotheekloos en hoeven enkel het huis te onderhouden.

  Wat mij wel stoort is dat mijn kids lastig een hypotheek krijgen voor een simpel huisje van zeg 200K, waar nog een berg werk aan is ntrl.

  Bunk heeft niet ff een tonnetje liggen om te steunen…wat de eene krijgt wil ik de ander ook geven ntrl…anders krijg je scheve gezichten zeg maar..

 159. Arjan says:

  BBB: Arjan,

  OK Boomer. Inflatie doet niets voor je schuld. Alleen als je meer gaat verdienen (looninflatie) of meer geld krijgt (erfenis), dan pas wordt een schuld meer draaglijk.

  Ok Boomer. Zelfs een uitkeringstrekker krijgt elk jaar inflatiecorrectie. Wat wil je nou zeggen, dat de lonen sinds 2001 hetzelfde zijn gebleven?

 160. Arjan says:

  Ok Boomer. Zelfs een uitkeringstrekker krijgt elk jaar inflatiecorrectie. Wat wil je nou zeggen, dat de lonen sinds 2001 hetzelfde zijn gebleven?

 161. Arjan says:

  Ok Boomer. Zelfs een uitkeringstrekker krijgt elk jaar inflatiecorrectie.

 162. Arjan says:

  Voorgaande bericht was gericht aan de BBB.

 163. BBB says:

  Bunk: Eigenlijk ken ik maar 1 iemand die aflossingsvrij heeft in mijn vrienden/kennissenkring, verder allemaal hypotheekvrij of zitten al halverwege met de aflossing van hun huis.

  Dan ken jij veel van de slechts 10% huizenbezitters die hypotheekvrij zijn. Ik wens je vrienden/kennissenkring die al halverwege zijn veel succes de komende 10 jaar..

  Duidelijk wordt er volgens mij dat ‘die ene’ een iets grotere groep is dan jij nu denkt en dat gaat problemen geven.

 164. BBB says:

  Arjan:
  Zelfs een uitkeringstrekker krijgt elk jaar inflatiecorrectie.

  OK Boomer.

 165. b says:

  Terugkomend op de beleidsnota mbt AOW d.d 19-12-2019:
  https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2019/12/20/beleidsdoorlichting-artikel-8-oudedagsvoorziening/xerox-70306-beleidsdoorlichting-artikel-8-oudedagsvoorziening-p3.pdf
  blz 85-95 staan de opties van bezuinigingen op de AOW (20%= 8 miljard).
  Een daarvan is dat de AOW voor alleenstaanden -33,4% wordt en als je buiten 1 kind samenwoont geldt de kostendelersnorm.
  Dit wordt in stapjes gedaan vanaf 2022-2040.
  Over 20 jaar is deze regeling helemaal van kracht.
  Andere samenstellingen van AOWers gaan er ongeveer -14,9% op achteruit.
  Het sociale stelsel werkt goed totdat het geld op is.

 166. Arjan says:

  BBB: OK Boomer.

  Man, man, man…

 167. BBB says:

  Arjan: Man, man, man…

  OK Boomer.

 168. washuurdertot2016 says:

  BBB: OK Boomer.

  Niet erg orgineel, getuigt van kuddevolk gedrag.

 169. Latida says:

  Nog even over het witwassen van zwart geld, er is in Nederland blijkbaar geen verplichting om transacties te melden als het internationale transacties zijn, “No cross-border transactions requirements’, zie puntje 3.6. hier:

  https://iclg.com/practice-areas/anti-money-laundering-laws-and-regulations/netherlands

  Dus als die meldingen van al dan niet verdachte transacties kunnen blijkbaar worden omzeild zodra de transactie van over de grens komt of gaat? Da’s makkelijk aanbetalen dan voor wat vastgoed..

 170. Arjan says:

  Latida: Nog even over het witwassen van zwart geld, er is in Nederland blijkbaar geen verplichting om transacties te melden als het internationale transacties zijn, “No cross-border transactions requirements’, zie puntje 3.6. hier:

  Benje daarom naar Monaco vertrokken?

 171. Latida says:

  Arjan: Ben je daarom naar Monaco vertrokken?

  Hoor ik daar nou een koe schijten? Het zit je echt dwars blijkbaar. Is wel hard voor gewerkt overigens.

  Zit je daar in die zompige drentse klei. Ook leuk moet je maar denken.

  Neemt niet weg dat er blijkbaar echt een groot probleem is in Nederland met het witwassen van zwart geld in de vastgoedsector.

  Alles wijst erop.

 172. Arjan says:

  Latida: Neemt niet weg dat er blijkbaar echt een groot probleem is in Nederland met het witwassen van zwart geld in de vastgoedsector.

  Benje daarom naar Monaco vertrokken?

 173. Latida says:

  Arjan,

  Blijkbaar probeer je hier als volleerde trol hier de discussie te verstoren.

  Dat lukt je goed.

  Maar je herhaalt jezelf met een domme vraag. Suggestief bovendien.

  Ondertussen zuig je nog harder dan drentse klei maar dat weet je zelf ook wel.

 174. BBB says:

  washuurdertot2016: Niet erg orgineel, getuigt van kuddevolk gedrag.

  OK Boomer?

 175. Arjan says:

  Latida: Blijkbaar probeer je hier als volleerde trol hier de discussie te verstoren.

  Vertel eens, waarom ben je naar Monaco vertrokken? Zo’n corrupt belastingparadijsje?

 176. Arjan says:

  Nico de Geit: Als je een vermogen hebt

  Jij had allang een paar starterswoningen kunnen opkopen om te verhuren als je echt zoveel vermogen hebt.

 177. Arjan says:

  Latida: drentse klei

  Ha ha. Da’s net zoiets als een zwerver in Monaco.

 178. Latida says:

  Arjan: Vertel eens

  Ga je moeder lastig vallen, brutale vlerk.

 179. Nico de Geit says:

  Off topic, grafiek, armoede onder huishoudens naar leeftijd, alleenstaande vrouwen boven 45 jaar bovenaan:

  https://www.japanpolicyforum.jp/imgs/DJweb_32_eco_03-fig03.jpg

  Geen idee waar de grafiek betrekking op heeft, ik denk dat het vrij universeel is.

 180. Arjan says:

  Latida: Ga je moeder lastig vallen, brutale vlerk.

  Eigenlijk vind ik dat je je moet schamen. In een schurkenstaatje als Monaco gaan wonen om belasting te ontwijken en vervolgens alleen maar Nederland gaan afzeiken, omdat het volgens jou een corrupt belastingparadijs is.

  Gezien je topografische kennis kan ik me eigenlijk niet eens voorstellen dat je überhaupt de basisschool hebt afgemaakt. Zodra het inhoudelijk wordt scheur je een grote bek op. Komt op mij erg kinderachtig over. Wat dat betreft zie ik bij jou hetzelfde patroon als bij Nico en BBB. Discussiëren is met jullie niet mogelijk. Je bent geen ondernemer, je bent niet geëmigreerd en zeker niet getrouwd. 40+? Nah, volgens mij ben je gewoon een alleenstaande sociaal-hurende babyboomer.

 181. Arjan says:

  Nico de Geit: alleenstaande vrouwen boven 45 jaar bovenaan

  Zoals Latida?

 182. Latida says:

  Nico de Geit: Off topic, grafiek, armoede onder huishoudens naar leeftijd, alleenstaande vrouwen boven 45 jaar bovenaan:

  https://www.japanpolicyforum.jp/imgs/DJweb_32_eco_03-fig03.jpg

  Geen idee waar de grafiek betrekking op heeft, ik denk dat het vrij universeel is.

  Dat is het rechtstreekse gevolg van het feit dat vrouwen over het algemeen minder werken, en dat de toevoegingen steeds minder worden, zeker als men geen kinderen heeft. Dat gaat zich op enig moment opbreken.

  Allenstaande mannen daarentegen zijn veel vaker dakloos, want zij komen nergens voor in aanmerking en laten zich bovendien makkelijker wegsturen. Niemand wil of kan ze helpen.

  Mogen het zelf uitzoeken met alle gevolgen van dien.

 183. Latida says:

  Zwakke controlemechanismes bij financiele instellingen om verdachte transacties te monitoren en te rapporteren, volgens Europese autoriteiten. Levensgrote risico’s dus voor het witwassen van zwartgeld bij vastgoedtransacties in Nederland.

  “The three European Supervisory Authorities (EBA, EIOPA and ESMA – ESAs) published today their second joint Opinion on the risks of money laundering (ML) and terrorist financing (TF) affecting the European Union’s (EU) financial sector.”

  en

  “The ESAs are concerned about weaknesses in the control frameworks put in place by financial institutions, particularly for transaction monitoring and suspicious transactions reporting, in sectors with high volumes of transactions.”

  https://eba.europa.eu/esas-highlight-money-laundering-and-terrorist-financing-risks-in-the-eu-financial-sector

 184. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Off topic, grafiek, armoede onder huishoudens naar leeftijd, alleenstaande vrouwen boven 45 jaar bovenaan:

  https://www.japanpolicyforum.jp/imgs/DJweb_32_eco_03-fig03.jpg

  Geen idee waar de grafiek betrekking op heeft, ik denk dat het vrij universeel is.

  Ik zou die grafiek wel uitgewerkt willen zien voor Nederland. En armoede is dan alleen bijstand, AOW, vergelijkbaar of lager. Dan kan ook meteen in kaart worden gebracht hoeveel immigranten-gezinnen in armoede leven. Ik denk dat ze die grafiek in Nederland niet willen zien. Ieder jaar zou eigenlijk zo’n grafiek gemaakt moeten worden, dan kun je zien waar het heen gaat.

  Als je alleen bijstand hebt dan heb je eigenlijk niet genoeg geld voor gezond voedsel. Het is ook oneerlijk dat mannen een gelijke uitkering ontvangen, want mannen hebben meer voedsel nodig. De uitkering zou dus hoger moeten zijn.

  Gezond voedsel, met een paar kinderen, dan kom je al heel snel in de situatie dat je dat eigenlijk niet kunt betalen. En dat is armoede.

 185. Nico de Geit says:

  Latida: Nog even over het witwassen van zwart geld, er is in Nederland blijkbaar geen verplichting om transacties te melden als het internationale transacties zijn

  Geld uit China of uit Qatar, of uit weet ik veel, hoe moet je dat controleren?

  De eigenaar/beheerder van mijn huidige woning is een Canadees verhuurbedrijf. Het geld schijnt uit Qatar te komen.

  Als ik mijn woning wil kopen dan moet ik eerst geld verdienen, daar belasting over betalen, misschien lenen en rente betalen, enz. In Qatar betalen ze belasting in Qatar, 0% waarschijnlijk.

  Als je dat soort dingen niet wilt moet je buitenlandse partijen niet toestaan OG te kopen. In heel veel landen kun je als buitenlander geen OG kopen. En dat is niet voor niks.

 186. Nico de Geit says:

  Gestoorde ex-vrouw zet tentje op in tuin ex-man:

  https://www.ad.nl/binnenland/vechtscheidingstentje-in-voortuin-aanstaande-ex-ik-wil-laten-zien-dat-dit-kan-gebeuren-in-nederland~a9afda60/

  Dat moet een ex-man eens bij zijn ex-vrouw doen, dan wordt hij meteen opgepakt en opgesloten.

 187. dr.t says:

  Ik heb nu zelf net een opdracht bij een verzekeraar afgerond. Het valt me op hoe saai het onderwerp geld eigenlijk is. Het is zo betrekkelijk.
  Meestal komen kansen er van zelf aan en voorziet het leven zichzelf prima! Niet iets om je bij voorbaat al te druk over te maken.
  Laat de woningmarkt maar lekker aan de markt over, 10 procent er bij of er af, who cares?

  Een mooi voornemen kan zijn om datgene wat er echt toe doet in het vizier te houden. Heel veel succes daar mee in 2020!

 188. Nico de Geit says:

  dr.t: Het valt me op hoe saai het onderwerp geld eigenlijk is. …
  Meestal komen kansen er van zelf aan en voorziet het leven zichzelf prima! Niet iets om je bij voorbaat al te druk over te maken.

  Ga dat maar vertellen aan mensen die volledig zijn uitgerangeerd en in een faillissement zitten.

  De waarde van geld besef je pas als het geld op is, als je geen eten meer kan kopen. De drie wijzen uit het Oosten hadden drie geschenken bij zich voor het kindje Jezus: de eerste was goud. Om de rekeningen te betalen.

 189. Nico de Geit says:

  Geit, zwaar bewaakt. Gaat hij de jaarwisseling halen?

  http://visitgavle.se/sv/gavlebocken

 190. b says:

  Nico de Geit: Ik zou die grafiek wel uitgewerkt willen zien voor Nederland. En armoede is dan alleen bijstand, AOW, vergelijkbaar of lager.

  Zie blz 38 e.v. er staan grafiekjes in de Beleidsdoorlichting art 8 oudedagsvoorziening d.d. 19-12-2019:
  file:///C:/Users/Bibi/Downloads/xerox-70306-beleidsdoorlichting-artikel-8-oudedagsvoorziening-p3.pdf
  Voor alleenstaanden per leeftijdsgroep, landenvergelijking, aandeel ‘immigranten’die een AIO aanvragen etc…

 191. Nico de Geit says:

  En we beginnen het jaar met een liedje, gezongen door Sabine en Marianne:

  https://www.youtube.com/watch?v=C1ZL5AxmK_A

 192. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Geit, zwaar bewaakt. Gaat hij de jaarwisseling halen?

  http://visitgavle.se/sv/gavlebocken

  Hij staat nog fier overeind, en dat is geen goed signaal. Als hij niet vóór oudejaarsavond 12.00 uur is afgebrand dan belooft het geen goed jaar te worden.

  Odin verbrandde iedere nacht één van zijn geiten, anders konden ze niet in de zon lopen. Odin reed in een hemelwagen getrokken door geiten. En die hemelwagen rijdt langs de hemel, dus ook langs de zon. Als je die geiten niet regelmatig afbrandt, dan kun je er niet mee langs de zon lopen.

  We gaan het meemaken. Iedereen een voorspoedig nieuwjaar gewenst.

 193. Steven says:

  Nico de Geit: We gaan het meemaken.

  “Het” meemaken gaan we allemaal, maar wat is het. Mij maakt het als goedverdienende huurder en spaarder niet zo veel uit natuurlijk. Wel een gelukkig Nieuwjaar aan iedereen! (en pech voor wie op de top koopt: 😉

 194. adamus says:

  Arjan: Jij had allang een paar starterswoningen kunnen opkopen om te verhuren als je echt zoveel vermogen hebt.

  jammer, maar die werden in 2011 aan de woco aangeboden toen de projectontwikkelaar gered moest worden. Binnen het uur doorverkocht aan RaboPensioenfonds. Ik denk niet dat kleine garnalen een kans maken.

 195. adamus says:

  Latida:
  Nog even over het witwassen van zwart geld, er is in Nederland blijkbaar geen verplichting om transacties te melden als het internationale transacties zijn, “No cross-border transactions requirements’, zie puntje 3.6. hier:

  https://iclg.com/practice-areas/anti-money-laundering-laws-and-regulations/netherlands

  Dus als die meldingen van al dan niet verdachte transacties kunnen blijkbaar worden omzeild zodra de transactie van over de grens komt of gaat? Da’s makkelijk aanbetalen dan voor wat vastgoed..

  touch&go , graantje meepikken. Zalm ABN, Balkenende ING……noem ze maar op.

 196. adamus says:

  Bunk:
  BBB,

  Eigenlijk ken ik maar 1 iemand die aflossingsvrij heeft in mijn vrienden/kennissenkring, verder allemaal hypotheekvrij of zitten al halverwege met de aflossing van hun huis.

  Dus over 10 jaar zal idd die eene het lastig krijgen als zijn aflossingsvrije hypotheek afloopt. Dus zal ie moeten bijlappen…mssh erft ie wel van zijn ouders…of verkoopt het huis en gaat ie ergens huren…flatje ofzoiets kleins

  Ik zie het probleem niet…

  Wat moet er dan duidelijk worden volgens jou?

  75+ boomers met 1 of 2 kinderen. Overwaarde ouders is vaak aflossingsvrije deel van hun hypotheek. Onafhankelijk adviseurs zijn aktief geweest in taxatie op afstand. ‘Waar wonen je ouders?’.

 197. Bunk says:

  adamus,

  BBB,

  Mijn ouders in Eindhoven en de ooms/tantes ook eigenlijk in deze regio, een paar in de buurt van Utrecht…allen zijn al 75+ en voor zover ik weet alles hypotheekvrij….al een heel aantal jaren.

  Maar zou kunnen dat het aflossingsvrije meer in de grootsteden Rotterdam/Amsterdam/Den Haag plaats heeft gevonden omdat het daar ook zo spectaculaire gestegen is en dan aflossingsvrij betaalbaarder is.

  ik gok maar ff zoiets

 198. Nico de Geit says:

  Brand in een grote galerijflat aan het Gelderse Plein in Arnhem. Er was dus brand beneden in de hal, een bankstel in de fik. Maar dat had ook een scooter kunnen zijn of een elektrische rolstoel die spontaan in brand vliegt.

  De lift werkte gewoon, viel uit, rook naar binnen, twee doden, terwijl ze klem zaten in de lift. Hoe veilig zijn Nederlandse liften eigenlijk?

 199. maff says:

  Psssss 🙂 lost post

 200. meelezer says:

  Bunk:
  adamus,

  BBB,

  Mijn ouders in Eindhoven en de ooms/tantes ook eigenlijk in deze regio, een paar in de buurt van Utrecht…allen zijn al 75+ en voor zover ik weet alles hypotheekvrij….al een heel aantal jaren.

  Maar zou kunnen dat het aflossingsvrije meer in de grootsteden Rotterdam/Amsterdam/Den Haag plaats heeft gevonden omdat het daar ook zo spectaculaire gestegen is en dan aflossingsvrij betaalbaarder is.

  ik gok maar ff zoiets

  Volgens mij is het de leeftijdscategorie (en dus vaak ook wanneer men een huis heeft gekocht). Bijna al mijn kennissen hebben hun eerte huis tussen 2002 en 2010 gekocht.. Allemaal aflossingsvij.. En nu ze doorstromen kunnen ze nog steeds een gedeelte aflossingsvrij houden.

  Niks randstad…. gewoon tijd wanneer je huis kocht.

 201. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Brand in een grote galerijflat aan het Gelderse Plein in Arnhem

  Zwaargewonden bij grote brand flat Den Haag, bewoners met hoogwerkers uit huis gehaald

  https://www.gelderlander.nl/binnenland/zwaargewonden-bij-grote-brand-flat-den-haag-bewoners-met-hoogwerkers-uit-huis-gehaald~a6af27fa/

  Hoe veilig zijn die gebouwen eigenlijk? Voldoet het nog wel aan de eisen van deze tijd?

 202. ABC says:

  Is er nog een poll voor de verwachting van de huizenprijsontwikkeling in 2020?

  De banken zitten met hun verwachtingen tussen de +2,5% en +5%.

 203. Arjan says:

  adamus: jammer, maar die werden in 2011 aan de woco aangeboden toen de projectontwikkelaar gered moest worden. Binnen het uur doorverkocht aan RaboPensioenfonds. Ik denk niet dat kleine garnalen een kans maken.

  Uhuh…

 204. Arjan says:

  adamus: 75+ boomers met 1 of 2 kinderen. Overwaarde oudersis vaak aflossingsvrije deel van hun hypotheek. Onafhankelijk adviseurs zijn aktief geweest in taxatie op afstand. ‘Waar wonen je ouders?’.

  We hadden al Drentse klei, maar deze is ook leuk: 75+ boomers.

 205. Arjan says:

  Nico de Geit: Hoe veilig zijn Nederlandse liften eigenlijk?

  De lift werkte niet omdat de stroom was uitgevallen.

 206. Latida says:

  Terug naar het onderwerp.

  Dit artikel is aan te bevelen voor hen die de engelse taal ook beheersen:

  “Een nieuwe Nederlandse ziekte? Private Schuld in Nederland”

  Hieronder het stukje waar staat dat de inkomensontwikkeling in Nederland bijna het laagste in heel Europa is, op Italie na. Verder dat 70% van de huishoudens dalende of stagnerende inkomsten had, en dat de ongelijkheid in Nederland wat betreft vermogensongelijkheid ongelofelijk groot is, ondanks dat de inkomens gelijk verdeeld lijken te zijn.

  Het vreemde is, dat terwijl Nederland het paradepaardje van economische voorspoed van de EU is, Italie helemaal onderaan bungelt. Hoe zou het toch komen dat de loonontwikkeling zo achterblijft bij de rest van europa?

  Ik denk dat tenminste een deel van het antwoord gelegen moet zijn in de omvang van het zwarte geld circuit, waardoor lonen lager lijken.

  Bovendien zeer frappant dat huizenprijzen stijgen bij dalende lonen dankzij zgn. ‘schenkingsregelingen’, ‘startersleningen, en noem al die andere onzin maar op waar geen mens meer begrijpt waar Den Haag in godsnaam mee bezig is.

  “Research by the McKinsey Global Institute from July 2016 indicates that the Netherlands has been particularly strongly affected by the stagnation of household incomes. Across the twenty-five countries studied the weighted average share of households whose disposable income between 2005 and 2014 was flat or falling was 20-25 percent.[xix] However, in the Netherlands, some 70 percent of households experienced stagnant or declining disposable income. The only country with a larger standstill or drop in disposable income was in Italy, where every income segment was affected. That serious loss in income growth happened during the crisis and its aftermath is unremarkable. What is striking is that of the two countries whose populations were most severely affected, one is now seen as the Eurozone’s next weakest link, while the other is held up as a paragon of economic virtue.”

  https://www.privatedebtproject.org/view-articles.php?A-New-Dutch-Disease-Private-Debt-in-the-Netherlands-22

 207. Nico de Geit says:

  Arjan: De lift werkte niet omdat de stroom was uitgevallen.

  ‘De oude lift was naar zijn zeggen zeker niet onveilig. ,,Liften worden jaarlijks gecontroleerd. Anders zouden we ook geen certificaat hebben gehad.’’

  https://www.gelderlander.nl/dossier-fatale-brand-in-flat-arnhem/woningcorporatie-buigt-zich-over-veiligheidsgevoel-flatbewoners-na-fatale-brand-arnhem~aba94469/

 208. Latida says:

  Leenkampioenen

  “The average loan to value for new mortgage loans
  has fallen in recent years, partly due to a reduction in the LTV limit. Nevertheless, LTVs of first-time buyers
  in particular remain exceptionally high from an international perspective.

  In the Netherlands, roughly two-thirds of first-time buyers take out mortgage loans at LTV ratios at or above 90%, while around
  38% borrow an amount equalling at least the full
  value of their home.

  This is impossible in many other countries. In Sweden and Norway, LTVs are capped at 85%. Ireland applies an 80% upper limit, while allowing first-time buyers a 90% LTV.

  In Germany and Austria, LTVs rarely exceed 80%.

  A further notable feature in the Netherlands is the persistently high mortgage
  loan indebtedness, notwithstanding the slide from over 105% to 91% of GDP since 2013. To put this into perspective, the euro area average mortgage loan indebtedness is 55% of GDP.”

  https://www.dnb.nl/en/binaries/OFS-najaar2019_ENG_tcm47-385944.pdf

 209. Steven says:

  Het zijn niet alleen de liften. Na 100 jaar zijn de meeste woningen afgeschreven. (Betonrot, gare voegen, oude bedrading, rottende fundering, scheefzakkende muren.. enz. Enz.) . Per jaar verlies je eigenlijk al een procent aan waarde of je moet het opvangen met groot onderhoud. Wel zo fijn om op de top van de markt te huren.

 210. Steven says:

  En dan heb ik het niet eens over de badkamers en keukens die iedereen na een jaar of 20 wil vervangen omdat ze “gedateerd” zijn.

 211. Arjan says:

  Steven: En dan heb ik het niet eens over de badkamers en keukens die iedereen na een jaar of 20 wil vervangen omdat ze “gedateerd” zijn.

  Hoeft niet hoor. Je kunt ze er ook gewoon in laten zitten, in huurwoningen de normaalste zaak van de wereld.

 212. Arjan says:

  Steven: Wel zo fijn om op de top van de markt te huren.

  Ik herhaal het nog maar een keer. Huren heeft het enkele voordeel van flexibiliteit. Je kunt binnen een maand weg zijn en dan maar hopen dat je iets leuks kunt weer vinden. Goedkoop is het zeker niet.

 213. Latida says:

  Arjan: Hoeft niet hoor. Je kunt ze er ook gewoon in laten zitten, in huurwoningen de normaalste zaak van de wereld.

  Is Arjan soms de tweelingbroer van eierhoofd D. Koerhuis?

  Het is namelijk helemaal niet zo eenduidig.

  De huurwoningen van woningbouwverenigingen zijn namelijk vaak veel en veel beter onderhouden dan eigen woningen welke bv. door poolse stukadoren of andere hobbyisten op zeer amateuristische wijze ‘onder handen’ zijn genomen, met de allergoedkoopste materialen die te vinden waren..

  Vaak is er dus bij eigenaren van woningen sprake van achterstallig en oneindig uitgesteld onderhoud. Ook bij particuliere huur waar zoveel mogelijk winst gemaakt moet worden wordt op onderhoud beknibbel of is er zelfs helemaal geen geld voor.

  VVE’s zijn er vaak niet of hebben niets in kas.

  Ongeveer 1/3e van alle woningen zijn van voor 1964, die zijn dus meer dan een halve eeuw oud en en daaraan moet vaak hoognodig onderhoud plaatsvinden aan riolering, elektra, isolatie, fundering, water- en gasleidingen, kozijnen, verwarming, keuken, badkamer, noem het allemaal maar op.

  Dan zitten er bijvoorbeeld 1 of 2 boomers in een rijtjeshuis ‘wiens tijd het wel zal duren’ slim te wezen met hun 100% aflossingsvrije hypotheek van €50,000 waar sinds de jaren 80 nog nooit een cent op is afgelost, maar nu wel 3 ton moet opbrengen omdat men met vrienden in een paar weekenden een bijkeuken heeft aangebouwd.

  Bovendien wordt de staat van onderhoud niet of nauwelijks meegewogen bij de WOZ berekeningen. Daar heb je dus al een heel groot stuk overwaardering te pakken in de vorm van benodigde investeringen om te moderniseren waar geen geld voor is.

  Maar dan wordt er steevast ‘een mannetje’ gehuurd die zwart betaald wordt om het probleem ‘op te lossen’ en onder het tapijt te vegen.

  Wij hebben bij ons appartement uiteindelijk ongeveer 25% van de aankoopsom aan renovatie en modernisering uitgegeven, en er zal de komende 10 jaar minstens nog zo’n 10% bijkomen.

  Deze hoogst noodzakelijke uitgaves en investeringen zijn vaak niet meegenomen in de berekening van de hypotheek 20-30 jaar geleden.

  Daar komt bij dat heel veel jongeren helemaal geen eengezinswoningen nodig hebben of zelfs maar willen bewonen. Ze zijn vaak veel te groot en daardoor niet alleen te duur geworden. Verder krimpt de autochtone bevolking doordat steeds vaker van het krijgen van kinderen wordt afgezien, juist ook mede vanwege het gebrek aan geschikte woonruimte.

  2/3e van de woningvoorraad is een eengezinswoning. Hoeveel honderdduizenden mensen wonen er nu al alleen in een veel te groot huis dat bovendien kampt met achterstallig onderhoud? De bank zal het je niet vertellen.

  Ook daar is dus een groot stuk overwaardering omdat de voor een groot deel verouderde voorraad woningen niet meer aansluit bij de behoeftes en veranderde samenstelling van huishoudens.

  We hebben in de aflopen 10 jaar 1 grote daling gezien. De manier waarop dat is opgelost is dat de rekening wederom vooruit is geschoven.

  “Bouwjaar
  Van alle woningen is 19,3% gebouwd vóór 1945. Onder eigen woningen is vertegenwoordiging van vooroorlogse woningen met 21,5% groter dan onder huurwoningen (16,6%). Er zijn naar verhouding weinig vooroorlogse corporatiewoningen; 9,5% van dit type huurwoning valt in de bouwjaarklasse tot 1945.

  Van de eigen woningen is het grootste deel (30%) gebouwd in de periode 1965-1984. Dit geldt in sterkere mate ook voor huurwoningen. Ruim een derde van dit woningtype dateert uit de periode 1965-1984 (35,8%). Van de corporatiewoningen stamt 40% uit deze periode.

  Op 1 januari 2014 had 7,8% van de eigen woningen als bouwjaar 2005 of later. Dit verschilt niet veel van de huurwoningen (8,4%). Opvallend is dat onder alle meergezinswoningen in het aandeel woningen in deze bouwjaarklasse (11,5%) bijna dubbel zo groot is als bij de eengezinswoningen (6,1%).”

  https://www.clo.nl/indicatoren/nl2166-woningvoorraad-naar-bouwjaar-en-woningtype

 214. Latida says:

  19 miljard per jaar. Cash.

  “Volgens de burgemeester is vastgoed een populair middel onder criminelen om (drugs-)geld wit te wassen. ‘Er zijn families actief in de drugsscene die witwaspraktijken bezigen en ook een positie op de onroerendgoedmarkt innemen. Je ziet bijvoorbeeld dat zwart geld wordt witgewassen in Albanië of Rusland, waar contant geld zo op een bankrekening kan worden gestort zonder dat de herkomst van het geld wordt onderzocht. Vervolgens wordt er vastgoed gekocht in Nederland en is het geld witgewassen.’ Volgens Aboutaleb gaat er jaarlijks 19 miljard euro om in het criminele milieu in Nederland, waarvan justitie slechts enkele honderden miljoenen weet af te pakken.”

  https://www.vastgoedmarkt.nl/geen-categorie/nieuws/2019/12/aboutaleb-wil-wet-tegen-witwassen-via-vastgoed-101150360

  “”We definitely have the characteristics of a narco-state,” confides Jan Struijs, chairman of the biggest Dutch police union.
  “Sure we’re not Mexico. We don’t have 14,400 murders. But if you look at the infrastructure, the big money earned by organised crime, the parallel economy. Yes, we have a narco-state.””

  https://www.bbc.com/news/world-europe-50821542

 215. maff says:

  Huizen als kastelen, gemaakt van stro en leem voor slechts 5k 😎 video 49 minuutjes

  Jorn en Anneloes bouwen voor slechts 5.000 euro in Culemborg een zelfvoorzienend huis van recyclemateriaal

  https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/terugkijken/2-januari-2020

 216. Steven says:

  Nico de Geit,

  Arjan: zijn.

  Hoeft niet hoor. Je kunt ze er ook gewoon in laten zitten, in huurwoningen de normaalste zaak van de wereld.

  Ha ha. Dat dan weer ook ja.

 217. Nico de Geit says:

  b: Oeps, hier is het linkje:

  Als ik die grafieken bekijk dan stel ik vast dat armoede op de oude dag in Nederland nauwelijks voorkomt. Maar dat zal komen omdat ik leven van het minimum als armoede beschouw, en de overheid niet.

  Als je op je oude dag in een brandende oude flat moet wonen, vol uitgerangeerden, nee, dat is niet fijn.

 218. Nico de Geit says:

  maff: Jorn en Anneloes bouwen voor slechts 5.000 euro in Culemborg een zelfvoorzienend huis van recyclemateriaal

  Voldoet het allemaal aan het bouwbesluit? Mogen ze daar wonen, voor onbepaalde tijd? Of gaat het om een tijdelijk experiment met enkele wooneenheden?

  Ze wonen feitelijk in kantoorunits. Mag dat?

 219. Nico de Geit says:

  b: Oeps, hier is het linkje:

  Enorme hoeveelheden informatie, en uiteindelijk wordt AOW bijstand. En dat heet dan: ‘AOW als basis’.

 220. Nico de Geit says:

  Steven: Dat dan weer ook ja.

  Een nieuwe badkamer, keuken of ander groot onderhoud, dan doen ze maar lekker als ik vertrokken ben.

 221. Arjan says:

  Latida: 19 miljard per jaar. Cash.

  Lij dat je nu in een belastingparadijs woont Latida?

 222. Arjan says:

  Blij

 223. Latida says:

  maff:
  Huizen als kastelen, gemaakt van stro en leem voor slechts 5k video 49 minuutjes

  Jorn en Anneloes bouwen voor slechts 5.000 euro in Culemborg een zelfvoorzienend huis van recyclemateriaal

  https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/terugkijken/2-januari-2020

  De bijl aan de wortel.. Was wel leuk om te zien.

  Valt wel op hoe de man van alles weet te ritselen voor weinig, inclusief de vergunningen.

 224. Latida says:

  “STACK OF CASH FALLS FROM SUSPECT’S CLOTHES DURING UNUSUAL ROTTERDAM ARREST”

  https://nltimes.nl/2019/12/25/stack-cash-falls-suspects-clothes-unusual-rotterdam-arrest

  Vraagjes:

  1. Hoeveel zwart geld gaat er om in vastgoed?
  2. Welk effect heeft zwart geld op de prijsontwikkeling?
  3. Welke wetsaanpassing is nodig om het te stoppen?

  Voorlopige antwoorden:

  1. Minstens honderden miljoenen per jaar
  2. Zorgt ervoor dat prijzen verder worden opgedreven en prijst lokale bevolking uit de markt
  3. Strengere regels voor buitenlandse geldstromen

  Zo moeilijk is het dus niet om een beetje een beeld te schetsen.

  De Rabobank gaf er al eerder blijk van niet vies te zijn van met drugs verkregen gelden, zou dat in Nederland anders zijn?

  https://www.transparency.nl/nieuws/2017/02/aangifte-tegen-rabobank-witwassen-drugsgeld/

 225. Latida says:

  Oops het is dus ietsje meer:

  “Every year around 13 billion euros of criminal money is laundered in the Netherlands, according to a study by Brigitte Unger, Professor of Economics at Utrecht University.”

  https://nltimes.nl/2019/11/13/money-launderers-annually-wash-eu13-billion-netherlands

  Hoeveel daarvan zou in vastgoed terechtkomen?

 226. Latida says:

  ING was er in ieder geval ook niet vies van:

  “The Public Prosecutor reached a settlement of 775 million euros with ING. The bank allowed customers to abuse their accounts for the laundering of hundreds of millions of euros between 2010 and 2016, NOS reports.

  The amount of the settlement consists of a 675 million euros fine and a reimbursement of 100 million euros. According to the Public Prosecutor, ING did not properly fulfill its role as gatekeeper of the financial system and was negligent in preventing money laundering.”

  https://nltimes.nl/2018/09/04/ing-pays-eu775-million-settlement-facilitating-money-laundering

 227. Latida says:

  En om het rijtje af te maken, ook de ABN aangemerkt voor onderzoek:

  “The Public Prosecutor launched a criminal investigation into ABN Amro for money laundering and terrorism financing. The bank is suspected of reporting suspicious transactions late or not at all, and not screening its clients properly, NOS reports.”

  https://nltimes.nl/2019/09/26/abn-amro-investigation-money-laundering

  Niets te zien hier, huizen worden heus niet met zwart geld betaald hoor.

 228. Latida says:

  Banken hebben het altijd al aangenomen, ze zijn nooit gestopt.

  Ze zijn er de afgelopen 40 jaar alleen veel beter in geworden (betaalmuur):

  “Na het grote witwasonderzoek bij ING, viel de FIOD dit jaar binnen bij ABN Amro en kreeg Rabobank enkele flinke tikken op de vingers van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Het afgelopen bankiersjaar heeft veel weg een zwartgeldperiode van zo’n veertig jaar geleden.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/766042100/wat-is-dat-eigenlijk-zwart-geld-wit-maken

 229. dr.t says:

  Uit het Parool.

  Feit een op de vier huizen Amsterdam wordt zonder hypotheek gekocht.
  Door lage rente vluchten beleggers in onroerend goed.
  Conclusie de prijs van een woning wordt in toenemende mate door de inbreng van vermogen bepaald ipv een toename van de hypotheekschuld. Dat lijkt mij een geruststellende ontwikkeling .

 230. Latida says:

  dr.t:
  Uit het Parool.

  Feit een op de vier huizen Amsterdam wordt zonder hypotheek gekocht.
  Door lage rente vluchten beleggers in onroerend goed.
  Conclusie de prijs van een woningwordt in toenemende mate door de inbreng van vermogen bepaald ipv een toename van de hypotheekschuld. Dat lijkt mij een geruststellende ontwikkeling .

  Tenzij het met zwart geld wordt betaald en het een landelijk fenomeen is waardoor de prijzen stijgen omdat er ruim baan wordt gemaakt voor het witwassen van illegaal verkregen inkomsten.

  In bovenstaand geval zou men dus in principe moeten kunnen hardmaken/aantonen dat het geld uit eerdere beleggingen afkomstig is.

  Zoals Pensioenfondsen bijvoorbeeld, dat zal geen probleem opleveren. Maar als ‘private investeerers’ lukraak panden opkopen mag je er toch vanuit gaan dat er ergens toch een belletje zou moeten afgaan?

  Dat, blijkt nu net juist niet het geval.

 231. Bunk says:

  Latida,

  Je hebt wel degelijk een punt dat het een prijs-opdrijvend effect heeft en niet alleen in A’dam…het kan overal in elke plaats voorkomen.

  Dat dit een probleem is om als starter(s), met een normale baan…is al lang duidelijk

  Blijkbaar vind onze regering het wel allemaal prima…want dit is al jare aan de gang…tot dat vorig jaar de banken op de vingers werden getikt : Mag niet doen hoor! Zwart-geld en zon… Moet wel duidelijk zijn waar oorsprong geld vandaan komt….ja…precies

  Laat me niet lachen…blijkbaar is het lucratief genoeg om dit risico te lopen als bank en ze gaan gewoon door…

  Kleine waarschuwing/tikje op de vinger, ni doen hoor!…of ff een boete betalen voor deze praktijken die totaal niet in verhouding staat tot de bedragen die ermee doorgesluisd zijn..

  Je hebt een punt!

 232. Steven says:

  dr.t: Conclusie de prijs van een koffiezetapparaat wordt in toenemende mate door de inbreng van vermogen bepaald ipv een toename van de hypotheekschuld. Dat lijkt mij een geruststellende ontwikkeling .

 233. Steven says:

  Waarom wordt er alleen bij huizen in een soort rare buiten de normale wereld gedacht?> waarom niet gewoon: Dat simpele huis kost om te maken een tonnetje dus vraag er geen 4 ton voor?

  Het antwoord is de bubble. De mensheid is er blijkbaar gevoelig voor. (tulpenbollen, techaandelen, huizen enz.)

  Tja en als criminelen er makkelijk in kunnen stappen om wit te wassen dan is het natuurlijk helemaal een bubble. Prima.. maar er voor lenen is volgens mij echt super dom.

 234. Latida says:

  Ui

  Latida: Het afgelopen bankiersjaar heeft veel weg een zwartgeldperiode van zo’n veertig jaar geleden.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/766042100/wat-is-dat-eigenlijk-zwart-geld-wit-maken

  “zwartgeldperiode”

  Zou het dan werkelijk in de tussentijd niet aan de hand geweest zijn? Call me crazy, maar ik heb moeite om dat te geloven.

  Bunk: Laat me niet lachen…blijkbaar is het lucratief genoeg om dit risico te lopen als bank en ze gaan gewoon door…

  Kleine waarschuwing/tikje op de vinger, ni doen hoor!…of ff een boete betalen voor deze praktijken die totaal niet in verhouding staat tot de bedragen die ermee doorgesluisd zijn..

  Je hebt een punt!

  Dank, dan zijn wij het dus met een zekere burgermeester en de verschillende toezichthouders en verschillende onderzoekers mee eens dat er wel degelijk grote hoeveelheden zwart geld worden witgewassen middels Nederlands vastgoed, en dat de controles op witwassen blijkbaar maar al te makkelijk omzeild worden.

  Banken en politici varen er ondertussen wel bij, zij houden immers de huizenbezitter tevreden. Criminelen varen er ook wel bij.

  De rest staat erbij en kijkt ernaar en roept wat op het internet, net als ik daar niet van.

 235. Arjan says:

  Latida: Hoeveel zwart geld gaat er om in vastgoed?

  In Monaco?

 236. Latida says:

  Steven: Tja en als criminelen er makkelijk in kunnen stappen om wit te wassen dan is het natuurlijk helemaal een bubble. Prima.. maar er voor lenen is volgens mij echt super dom.

  Jonge mensen worden aan alle aangespoord en aangemoedigd om vooral zoveel mogelijk te lenen. Dat begint al op hun 17e als ze een brief krijgen van de ‘studiefinanciering’.

  Als je die leest valt je mond echt open. Ze moedigen het maken van schulden juist aan, al decennia lang. En je mag voor dergelijk ‘advies’ nog flink betalen ook.

  De trend voor jongeren is steeds kleiner wonen. Ze kunnen niet anders, hebben studieschulden en minder vaak vast werk en beginnen steeds later met kinderen, als ze er al aan beginnen. Bovendien zijn ze lang niet zo naïef als 15 jaar geleden. Mag ik hopen.

 237. Latida says:

  “Huren heeft het enkele voordeel van flexibiliteit. Je kunt binnen een maand weg zijn en dan maar hopen dat je iets leuks kunt weer vinden. Goedkoop is het zeker niet.”

  Naast het feit dat je ‘vast’ zit op een plek, is kopen is niet altijd goedkoper dan huren en er kleven, zeker nu, grote risico’s aan vast.

  Een verhuizing kan je handenvol geld kosten. Je baan kun je kwijtraken. 1 op de drie huwelijken strand binnen 7 jaar. Bij hen die samenwonen maar niet getrouwd zijn ligt dat percentage hoger. Je kunt geconfronteerd worden met hoge onvoorziene kosten of omstandigheden.

  Ik ben zeker niet tegen kopen, integendeel. Maar ik ben er wel tegen om een oor aangenaaid te worden door een belachelijk hoog bedrag te lenen, daar een fikse rente overheen te betalen, en de rest van je leven aansprakelijk voor alle risico’s, terwijl de rente ontvanger feitelijk geen enkel risico’s loopt maar daar wel rentevergoeding voor ontvangt.

  Dat de rente nu historisch laag is, betekent dat op dit moment de prijs van het geld zelf goedkoper is dan ooit. Als je de geschiedenis een beetje bestudeert dan zijn er gewoon heel veel mensen die veel slimmer zijn dan ik die grote vraagtekens plaatsen bij hoe dit zich verder moet ontwikkelen in de toekomst als alles en iedereen onder het juk van de schulden en de vaste lasten ‘vast’ zit en geen kant meer op kan.

  Nu al een verdubbeling van het aantal daklozen. Als dat zo doorgaat dan staan ze over 5 jaar inderdaad bij Voerman uit de Groene Bak te dineren.

 238. Arjan says:

  Latida: Jonge mensen worden aan alle aangespoord en aangemoedigd om vooral zoveel mogelijk te lenen.

  Integendeel. Er moet steeds meer eigen geld ingelegd worden voor het kopen van een huis. Lees ook de post van dr.t eens.

 239. Latida says:

  Arjan: In Monaco?

  Wat denk je zelf?

  Zullen we in Nederland de inkomstenbelasting dan ook maar helemaal afschaffen en in plaats daarvan de verkoop van vastgoed met 30% belasten?

  Zit wat in hoor misschien dat de Nederlandse bevolking dan ook eens een beetje van het leven kan gaan genieten in plaats van het stelletje schrapers dat nog geen nagel heeft om te kont te krabben.

  Kunnen ze ook meteen een leuk pandje huren zonder huurtoeslag nodig te hebben uit rondpompcircus Nederland.

 240. Arjan says:

  Latida: Zullen we in Nederland

  We?

 241. Arjan says:

  Latida: Zit wat in hoor misschien dat de Nederlandse bevolking dan ook eens een beetje van het leven kan gaan genieten in plaats van het stelletje schrapers dat nog geen nagel heeft om te kont te krabben.

  Of ga lekker in Monaco wonen. Misschien wel één van de weinige landen waar het beter is dan in Nederland.

 242. Latida says:

  Arjan: Misschien wel één van de weinige landen waar het beter is dan in Nederland.

  Je weet echt niet waar je het over hebt he?

  Ik begrijp hieruit dat je bar weinig van de wereld hebt gezien.

  Als je niet vast zat aan een koophuis kon je daar misschien ook over meepraten en ook wat van de wereld ontdekken.

  Leg jij mij maar eens uit waarom het in Nederland volgens jou zoveel beter vertoeven is vergeleken bij de rest van de wereld.

 243. Latida says:

  Leuk weetje voor de erfpacht discussie:

  Pachten betekent gewoon huren.

  pacht (de; v(m); meervoud: pachten)

  1
  het huren van land, boerderij, viswater enz.: de wijsheid in pacht hebben alleen aanspraak maken op

  2
  het voor het pachten verschuldigde bedrag

  pach·ten (pachtte, heeft gepacht)

  1 in pacht nemen: een weide pachten huren

 244. maff says:

  5000 huizen maar geen scholen of sporthal: vrees voor spookwijk Binckhorst https://www.ad.nl/den-haag/5000-huizen-maar-geen-scholen-of-sporthal-vrees-voor-spookwijk-binckhorst~a552a72b/

  Het nieuwe wonen in een omgevingsvergunning 😉 zonder fietspaden, huisarts, sporthal, glasbak en scholen

 245. Latida says:

  “Hoewel nog niet alle gegevens voor 2019 verwerkt zijn, verwacht het CBS dat 272 duizend mensen zich in 2019 in Nederland vestigden. Dat zijn er 28 duizend meer dan in 2018. Het aantal mensen dat vertrok, blijft vrijwel hetzelfde als vorig jaar: 158 duizend. Dat betekent dat de bevolking door buitenlandse migratie in 2019 per saldo met 114 duizend personen groeide.”

  https://www.ad.nl/binnenland/nederlandse-bevolking-opnieuw-gegroeid-17-4-miljoen~a4413f2e/

  Het verloop onder de bevolking is dan over 2019 272,000 + 158,000 = 430,000 mensen: Het totaal aan internationale verhuisbewegingen van en naar Nederland van immigranten en emigranten.

  Op een bevolking van 17,4 miljoen is dat een verloop van maar liefst 2,5% in 1 jaar tijd!

  In dit tempo zou je over de komende 20 jaar een verloop van 50% (20×2,5) van de nu in Nederland wondende bevolking krijgen, oftewel 8,6 miljoen internationale verhuisbewegingen van en naar Nederland.

  Bestaande uit 3,2 miljoen emigranten en 5,4 miljoen immigranten. Natuurlijke aanwas en sterfte niet meegewogen.

  Het is maar, waar je als land voor kiest. Ik zou het wel zorgwekkend willen noemen.

  Blijkbaar is een krimpende bevolking een schrikbeeld voor sommigen.

  Japan bijvoorbeeld zou vanwege de krimp in een nijpende situatie zitten.

  Tegelijkertijd is de levensverwachting in Japan maar liefst 84.7 jaar tegenover Nederland met 82.35

  https://www.macrotrends.net/countries/JPN/japan/life-expectancy

  Een dalende omvang van de bevolking leidt dus blijkbaar niet tot een dalende levensverwachting. Integendeel. Nergens ter wereld worden mensen ouder dan in Japan, op Hong Kong na. Je mocht willen dt je Japan was, want dan leefde iedereen gemiddeld bijna 2,5 jaar langer.

  Verder hebben binnen Europa de landen Spanje, Italie, Frankrijk, Zweden, Ijsland, Zwitserland, Malta, Noorwegen en Ierland allemaal een hogere levensverwachting van Nederland, dat wereldwijd op de 20e plaats staat.

  Verder durf ik te stellen dat je in elk van de landen met een hogere gemiddelde levensverwachting dan Nederland een minstens zo comfortabel leven kunt leiden als in Nederland.

  Na Nederland volgen op korte afstand Griekenland, Luxemburg, Portugal, Finland, België, Oostenrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Slovenie, Cyprus en Denemarken, dat de 31e plaats bezet op deze wereldwijd ranglijst van gemiddelde levensverwachting per land, in die volgorde.

  Ook in al deze Europese landen kun je een minstens net zo comfortabel leven hebben als in Nederland, afhankelijk van je opleiding, je kennis en kunde, je eigen vermogen en je eigen motivatie.

  Alleen in Denemarken heeft men trouwens meer private schulden dan in Nederland.

  Denk daar maar eens over na.

  Dus zelfs binnen europa zijn er letterlijk tientallen andere landen waar het prima toeven kan zijn.

  Ook buiten Europa zijn er genoeg mooie plekjes op deze wereld waar je zomaar een tijdje zou willen zijn, doe eens gek.

  Maar om met 100% zekerheid te stellen dat men het nergens ter wereld zo goed heeft als in Nederland is op zijn zachtst gezegd nogal kortzichtig.

 246. Latida says:

  250 Nederlanders die het leven in Hongarije meer naar de zin is dan in Nederland. De voornaamste reden? Huisvesting.

  “Nederlanders verkassen naar Hongarije om ‘te leven als een God’
  Een groeiend aantal Nederlanders verruilt hectisch Holland voor een riant bestaan in Hongarije. Daar vinden ze het Europa dat in eigen land verloren is gegaan. Inmiddels telt de kolonie in het dorpje Csemö zo’n 250 Nederlanders.”

  https://www.ad.nl/nieuws/nederlanders-verkassen-naar-hongarije-om-te-leven-als-een-god~a3ed57af/

 247. Latida says:

  Men weet al sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw dat de omvang van de Nederlandse autochtone bevolking aan het dalen is.

  Er is dus al 50 jaar lang een politiek gevoerd waarbij immigratie de voornaamste strategie is van de regering om de omvang van het aantal mensen dat in Nederland woont te doen groeien. Op dit moment groeit het aantal snel dan ooit. Tegelijkertijd is ook de emigratie hoger dan ooit, en toch blijft de omvang van de bevolking sterk toenemen vanwege immigratie. Dit is ontegenzeggelijk bewust beleid dat gevoerd is.

  De vraag is wat het democratisch gehalte is van dit beleid. Is de kiezer, de Nederlandse bevolking ooit gevraagd of men dit wel wil? En wat was dan daarvan de uitkomst? Sterker nog, het lijkt er steeds meer op dat dit beleid expliciet indruist tegen de wil van de meerderheid van de Nederlandse bevolking.

  Daarmee is de kritische houding van de burger tegenover de politiek en beleidsvoerders ogenschijnlijk gerechtvaardigd omdat het gegrond is in een gebrek aan vertegenwoordiging van de wil van de meerderheid van het volk.

  “Volgens de genoemde vooruitberekeningen van het CBS zou een en ander bij de hoge variant in het jaar 2000 een bevolkingsomvang van 15,2 miljoen zielen betekenen en bij de lage variant van hoogstens 14,3 miljoen.
  Opmerkelijk is dat de regering in reactie op het rapport stelde dat het de visie over de beëindiging van de natuurlijke groei kon delen. Daarmee is, voor zover mij bekend, de Nederlandse regering de enige ter wereld die ooit een dergelijk stand- punt heeft ingenomen. Nu was in 1973 het totaal vruchtbaarheidscijfer al beneden vervangingsniveau gedaald ”

  Bron: Pagina 6 uit het rapport: “Veertig jaar ‘Bevolking en Welzijn
  in Nederland’”

  https://www.nidi.nl/shared/content/demos/2017/demos-33-01-vandekaa.pdf

 248. Latida says:

  “Welnee, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing systems bij TU Delft. Hij houdt zich vooral bezig met woningmarktbeleid. ,,Nederland is absoluut niet ‘te vol’ om 20 miljoen mensen op te vangen. Er staan hier genoeg vakantieparken leeg en als je door provincies als Groningen of Drenthe rijdt zie je dat er nog voldoende plek is om appartementencomplexen te bouwen.”

  https://www.ad.nl/binnenland/hoogleraren-slaan-alarm-nederland-niet-klaar-om-20-miljoen-inwoners-op-te-vangen~ad2909e7/

 249. Nico de Geit says:

  Latida: Een groeiend aantal Nederlanders verruilt hectisch Holland voor een riant bestaan in Hongarije.

  En nu maar hopen dat ze in de toekomst niet gekort gaan worden op de AOW.

 250. Latida says:

  Waarom Nederland een Kutland aan het worden is:

  “De hele samenleving vernieuwen, is de oude samenleving afschaffen. Niet meer mee kunnen komen, wil zeggen: niet op onze manier mee kunnen komen. De socioloog Paul Frissen wees me erop dat een rookvrije campus feitelijk een campus zonder rokers betekent. We willen bepaalde mensen niet langer.

  Ze werken in de industrie of de landbouw. Ze leven ongezond. Ze hebben verkeerde opvattingen. Vermoedelijk zijn ze voor Zwarte Piet. Ik las dat de gemeente Purmerend stappen onderneemt tegen ‘gasklevers’, dat zijn mensen die zich niet willen laten afkoppelen van het gasnet. Ze moeten worden beschaafd en gedisciplineerd.”

  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/arbeiders-vormen-op-zijn-best-een-groep-die-helaas-niet-kan-meekomen~bc64afaa0/

 251. Latida says:

  Nico de Geit: En nu maar hopen dat ze in de toekomst niet gekort gaan worden op de AOW.

  Dan hebben ze in ieder geval alvast een moestuintje.

 252. Arjan says:

  Latida: 250 Nederlanders die het leven in Hongarije meer naar de zin is dan in Nederland

  En hoe bevalt het jou in je belastingparadijsje?

 253. BBB says:

  Arjan,

  OK Boomer.

 254. Latida says:

  EU Will Face More Money-Laundering Scandals, Netherlands Say

  “”The European Union needs to step up efforts to combat money-laundering as more cases within the banking industry are expected to pop up, according to Dutch Finance Minister Wopke Hoekstra.

  “Those who think that this problem is mostly a problem that is linked to some of the banks in some of the countries are up for a rude awakening,” Hoekstra said in an interview in Brussels on Thursday. “It truly is D-Day for the fight against money laundering.”

  Hoekstra is among finance chiefs calling on the EU’s executive arm to look at setting up a common institution to fight illicit financial flows, triggered by high-profile scandals in several European countries, including at Dutch lender ING Groep NV. EU finance ministers meeting on Thursday endorsed the potential creation of a regional agency to prevent such crimes.

  Read More: Money to Launder? Here’s How (Hint: Find a Bank)

  “My view is we have only started to see the beginning and every single case that I have seen of money laundering has an international dimension to it,” Hoekstra said.

  “It is time and it is highly necessary to fight back at a much more sophisticated and thorough level,” according to the Dutch official, making the case for banks, national and European governments to do more in tackling what he called “a huge” issue.””

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-05/europe-to-face-more-money-laundering-scandals-netherlands-says

 255. Bunk says:

  Zou leuk zijn dat met terug-werkende kracht de oorsprong van dat geld onderzocht wordt en wanneer te wazig, de verdachte vastgoed-eigenaar extra bewijzen moet aanvoeren…bij niet aantoonbare of gegronde oorsprong extra heffen 50% op de aankoopprijs, ofzo…

  Mssh moet ie zn pand dan wel weer verkopen, zou ik helemaal niet erg vinden…maar mssh dat onze overheid dit wel eens met reug-werkende kracht zal/kan aanpakken…gezien de banken hier geen deftig verder intern onderzoek naar hebben gedaan

  Kan een klein deukje geven op de prijzen…wrch enkel in het hogere segment…niet voor Jan met de pet!

  maw : er valt nog wel wat te halen in deze categorie

 256. Bunk says:

  …ik doel hier op vastgoed wat hypotheekloos wordt afgetikt

 257. Arjan says:

  Latida: EU Will Face More Money-Laundering Scandals, Netherlands Say

  Wat wil je nou zeggen dan, dat het in Monaco beter is?

 258. Steven says:

  Arjan,

  klets niet zo dom man. Wat wil je nou eigenlijk?
  Jij gelooft blijkbaar in steeds hogere huizenprijzen. Leg dat eens uit; en reageer wat minder.

 259. Latida says:

  Bunk:
  …ik doel hier op vastgoed wat hypotheekloos wordt afgetikt

  Ik meen dat verjaring pas na 20 jaar ingaat, dus ze kunnen sowieso 20 jaar teruggaan in de tijd.

  Volgens mij is het zelfs niet onwaarschijnlijk dat in Narcostaat Nederland het zwarte geld, al dan niet afkomstig uit drugshandel, al dan niet met de schenkingsregeling als wegvoorbereider, voor een groot deel verantwoordelijk is voor de stijging van de huizenprijzen.

  Gecombineerd met de eis van de politiek aan onze pensioenfondsen om schaduwbanken op te zetten om hypotheken te verstrekken zodat men het eigen ingelegde pensioen met rente ‘mag’ teruglenen. Komt bij dat met name schaduwbanken (men noemt ze sinds Blok ‘regiepartijen’) niet aan dezelfde regels hoeven te voldoen als de banken zelf en dus wellicht nog makkelijker een oogje kunnen toeknijpen als er eigen geld wordt meegenomen.

  Ben benieuwd ook of en hoe er wordt bijgehouden hoeveel en door wie er zoal gebruik maakt van de belastingvrijeschenkingsregeling. Lijkt me vragen om misbruik voor het witwassen.

 260. Latida says:

  Nico de Geit:
  IMF: ‘Debt Is Not Free’

  https://www.imf.org/en/Publications/WP/Issues/2020/01/03/Debt-Is-Not-Free-48894

  Reactie Martin North: https://www.youtube.com/watch?v=FzU0HUtsB4c

  Daar staan een hoop grafiekjes in die boven mijn pet gaan. Wel interessant vanwege de crisis indicatoren die er in benoemd worden.

 261. Steven says:

  huizenprijzen in Amsterdam zijn al vrijwel onbetaalbaar… dus Arjan? Wat gaat er nu gebeuren? (wees geen lafaard en antwoord de vraag)

 262. Steven says:

  ik heb een lage huur.. ik spaar… en heb een vaste baan dus ben nu echt benieuwd wat Arjan zegt..

  hup hup je kan het.

 263. BBB says:

  Steven,

  Het is wachten op een zoveelste boomer-reactie van Arjan.

 264. Arjan says:

  Steven: klets niet zo dom man. Wat wil je nou eigenlijk?

  Iemand die geëmigreerd is naar een belastingparadijs die roept dat Nederland een belastingparadijs is. Dat vind jij normaal?

  En jij vergelijkt huizen met koffiezetapparaten. Ben je wel goed snik?

  En BBB noemt iedereen een OKBoomer. Die spoort helemaal niet.

 265. Arjan says:

  Steven: Wat gaat er nu gebeuren? (wees geen lafaard en antwoord de vraag)

  Je hebt grootheidswaanzin en denkt de waarheid in pacht te hebben met je glazen bol. Al jaren roep je dat de prijsstijgingen spoedig ten einde zullen komen. En steeds zit je ernaast. Je weet helemaal niet wat er gaat gebeuren. Dus ik ook niet. Het boeit me ook niet echt.

 266. Arjan says:

  Steven: ik heb een lage huur.. ik spaar…

  Ja, en?

 267. Latida says:

  Arjan: die roept dat Nederland een belastingparadijs is.

  Is het ook, maar alleen voor hen die het kunnen betalen om een internationale bedrijfsstructuur op te zetten om belastingontwijking te kunnen faciliteren.

  Leef jij soms onder een hunebed of zo dat je het nieuws niet volgt?

  Anders is het natuurlijk geen nieuws als Google er noodgedwongen mee stopt vanwege de negatieve publiciteit en alle discussie omheen waardoor de Nederlandse overheid internationaal onder druk staat om er iets tegen te doen.

  “Google will finally stop using controversial Irish and Dutch tax loopholes
  Regulations will end the ‘Double Irish’ and ‘Dutch sandwich’ tax scheme”

  Bron: https://www.theverge.com/2019/12/31/21044662/google-end-tax-loophole-double-irish-dutch-sandwich-2020

  “The structure relies on the tax loophole that most EU countries will allow royalty payments be made to other EU countries without incurring withholding taxes. However, the Dutch tax code allows royalty payments to be made to several offshore tax havens (like Bermuda), without incurring Dutch withholding tax.

  The Dutch Sandwich therefore behaves like a “backdoor” out of the EU corporate tax system and into un-taxed non-EU offshore locations.”

  en

  Its creation is generally attributed to Joop Wijn (State Secretary of Economic Affairs in May 2003) after lobbying from U.S. tax lawyers from 2003–2006.

  [When] former venture-capital executive at ABN Amro Holding NV Joop Wijn becomes State Secretary of Economic Affairs in May 2003 [, … it’s] not long before the Wall Street Journal reports about his tour of the US, during which he pitches the new Netherlands tax policy to dozens of American tax lawyers, accountants, and corporate tax directors. In July 2005, he decides to abolish the provision that was meant to prevent tax dodging by American companies, in order to meet criticism from tax consultants.

  — Oxfam/De Correspondent, “How the Netherlands became a Tax Haven”, 31 May 2017.”

  Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_Sandwich

  “DE CORRESPONDENT REVEALS HOW THE NETHERLANDS BECAME TAX HAVEN”

  “But that’s not all Joop Wijn did to boost profits for multinationals. In 2006 he abolished another provision meant to prevent abuse, this one pertaining to hybrid loans. Some revenue services classify those as loans, while others classify those as capital, so some qualify payments as interest, others as profits. This means that if a Dutch company provides such a hybrid loan to a foreign company, the foreign company could use the payments as a tax deduction, while the Dutch company can classify it as profit from capital, which is exempt from taxes in the Netherlands. This way no taxes are paid in either country.

  This all resulted in the Netherlands becoming the primary tax haven for American multinationals. Since 2005 nearly half a trillion dollars has been accumulated in the Netherlands by companies such as Nike, General Electric, Heinz, Caterpillar, Time Warner, Foot Locker and Activision-Blizzard.”

  Bron: https://maketaxfair.net/decorrespondent-reveals-netherlands-became-tax-haven/

 268. Latida says:

  Een echte drent van een vent

  “Bartje zit in de klas.
  Bartje komt uit Drenthe.
  ,,Wij gaan het ABC doornemen,” zegt de juf.
  ,,Dat kan ik nie,” denkt Bartje.
  ,,Weet iemand een woord met de A?”
  Iedereen behalve Bartje steekt zijn vinger op.
  ,,Nou, roep maar!”zegt de juf.
  ,,Aap, aap ,aap,” roept iedereen behalve Bartje.
  Zijn ze bij de K.
  Niemand behalve Bartje steekt zijn vinger op.
  ,,Nou, zeg het maar!” zegt de juf.
  Kritisch!, zegt Bartje.
  ,,Zozo das een moeilijke. Wat betekent het?” ,
  ,Dat zijn van die witte stokjes waarmee je op het bord schrijft!”

 269. Nico de Geit says:

  Miljoenen werd er in de verbouwingen van de vijftien panden gestopt. Investeringen die moesten worden terugverdiend met de huren die Hudson’s Bay jarenlang zou betalen.

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/4974181/vastgoed-hudsons-bay-canada-huren-huurgarantie-faillissement

 270. Latida says:

  “Gewezen Aedes-topman Marnix Norder vindt dat de crisis op de woningmarkt onderschat wordt door de politiek. „Ik kan me er druk om maken dat politici zich er niet druk om maken. Er wordt niet gehandeld alsof er crisis is. Het is nog eens een onderzoekje hier, nog even uitzoeken daar. Als er een grote brand is, wil je ook niet dat de brandweer zegt: ’We gaan even een onderzoekje doen’. Die urgentie mis ik heel erg”, zegt hij in dagblad Trouw.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/152787833/kans-op-koophuis-steeds-kleiner-voor-jongeren

 271. Arjan says:

  Latida: “Nederland Europees kampioen belastingontwijking”

  Ach en dat doe jij helemaal niet.

 272. Latida says:

  Zo rijk ben ik helemaal niet.

  Hou een sop met je domme ge***

  Wat ben jij toch dom zeg.

 273. Steven says:

  Arjan: Ja, en?

  Vraag me gewoon af wat jij denkt dat er gaat gebeuren. De rente is historisch laag en de huizenprijzen idioot hoog. Dan is het toch normaal om vragen te stellen?

 274. Steven says:

  Ik heb bijvoorbeeld in edelmetaal geïnvesteerd toen het “idioot” laag stond. Ik zou nu onroerend goed verkopen zo lang het zo hoog staat. Is eigenlijk gewoon common sense.

  Ben daarom benieuwd hoe je echt denkt. Waarom verkoop je je huis bijvoorbeeld nu niet met dikke winst en ga je effe huren?

 275. Steven says:

  (aan Arjan)

  Huizen zijn geen grondstoffen. Het is een product net zoals een koffiezetapparaat. Wel is het zo dat een huis op grond staat en die wordt steeds duurder en duurder.

  Het gaat daarom meestal niet over huizenprijzen maar om grondprijzen. De discussie zou dus daarover moeten gaan. Want zelfs jij snapt (hopelijk) dat het bouwen van een huis alleen maar goedkoper zal worden. (je print het straks gewoon uit bijvoorbeeld)

 276. Arjan says:

  Steven,

  Je reactie geeft aan dat je er nog steeds niets van begrijpt. De kosten van het bouwen van een huis zijn het probleem niet. De vraag en de rente bepalen de prijs.

  Om in de herhaling te vallen: er wordt steeds minder ge leend en er komen steeds meer huurwoningen. Allemaal nog lang niet perfect, maar er is een beweging gaande. Je kunt je trouwens afvragen of het een goede ontwikkeling is dat mensen die het gezien hun inkomen prima kunnen dragen gedwongen zijn hun hele leven te huren.

  Maar desondanks is het bij jullie weer niet goed. Wat willen jullie eigenlijk?

 277. Arjan says:

  Latida: Zo rijk ben ik helemaal niet.

  Integendeel, je hebt gelogen over je achtergrond. Je bent helemaal niet geëmigreerd naar Monaco maar bent een werkloze alleenstaande vrouw in een achterstandswijk. Schaam je!

 278. BBB says:

  Arjan: En BBB noemt iedereen een OKBoomer. Die spoort helemaal niet.

  OK Boomer.

 279. Steven says:

  Arjan: Maar desondanks is het bij jullie weer niet goed. Wat willen jullie eigenlijk?

  Een halvering van de huizenprijzen zal prettig zijn. Dan hoeven starters niet naar Hongarije of zo en worden de huren niet steeds verhoogt. Wat wil jij eigenlijk? Ik heb het je nu drie keer gevraagd.

  Genoeg bouwen en de prijs zal zakken. Het is hier geen sovjet staat waar je 10 jaar op een Trabant als auto moet wachten, maar wel op een betaalbaar huisje.

  Dit is mijn laatste reactie op jou. (als je geen antwoord geeft, maar weer een domme retorische vraag stelt)

 280. Latida says:

  Arjan: Integendeel, je hebt gelogen over je achtergrond. Je bent helemaal niet geëmigreerd naar Monaco maar bent een werkloze alleenstaande vrouw in een achterstandswijk. Schaam je!

  Wat is er knul, ben je op je kleine piemeltje getrapt met je grote ego?

 281. Latida says:

  Merk op dat Arjan consistent naar persoonlijke informatie zit te hengelen. en continue op de persoon speelt. Een raszuivere trol dus.

  In een zuivere discussie doet het er niet toe wie het zegt, het gaat erom wat er gezegd wordt.

  Merk tevens op dat de aanwezigheid van dit soort trol het beste bewijs is van de relevantie van de onderwerpen die hier zoal voorbij komen.

  Hij probeert wiggen te driven, valt mensen aan, leidt af van het onderwerp en pretendeert de wijsheid in pacht te hebben.

  Precies het soort boerenhufter dat zich door onze discussies hier persoonlijk aangevallen voelt.

  Zou zomaar een makelaar, een gefrustreerde bankmedewerker of een VVD-er kunnen zijn.

  Van nu af aan ga ik er ook niet meer mee in discussie, en zal enkel nog bij hoge noodzaak aan hem refereren als ‘Bartje’.

 282. Nico de Geit says:

  Steven: Wel is het zo dat een huis op grond staat en die wordt steeds duurder en duurder.

  Ook in Australië en Canada, vanwege ‘gebrek aan geschikte bouwgrond’. Schaarste is noodzakelijk, anders klapt het systeem/piramidespel in elkaar.

 283. Nico de Geit says:

  Steven: Genoeg bouwen en de prijs zal zakken.

  Een opgepompte economie is nodig om de welvaart te handhaven en de verzorgingsstaat te betalen. Het geld dat de muppets lenen jaagt de economie aan. Als de schuldenmotor hapert komen we al snel in een neerwaartse economische spiraal terecht.

  Dus wonen moet duur zijn, anders klapt alles in elkaar. Als wonen voordelig zou zijn, waarom zou je dan een mega-XL-krediet afsluiten? Mensen gaan zoiets niet vrijwillig doen natuurlijk, er moet dwang achter zitten, in combinatie met valse beloftes. Weten die muppets veel dat het een piramidespel is.

  Heel slim van de overheid om niet de staatsschuld te vergroten om de welvaartsstaat te betalen maar om die schulden via hypotheken bij muppets te parkeren. Dan zitten ze mooi vast, de rest van hun leven.

 284. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Heel slim

  Duivels slim.

 285. Bunk says:

  Feit is dat er nu eenmaal veel geld uitstaat aan hypotheken en BV-NL er geen baat bij heeft dat het in elkaar stort. Dan krijg je gigantische chaos. dus iedereen die ook maar wat te doen heeft in ons kikkerlandje zal politiek ten allertijde stemmen voor partijen die daar niet aan willen sleutelen…voorzichtig mssh starters een instap-voordeeltje aanbieden…maar that’s it.

  Dat verkassen nr Hongarije of andere landen…ja als je daar je draai kan vinden is dat prima, maar diegene die dat echt doen is peanuts en kans dat ze na een paar jaar toch weer terug naar Nl willen is ook groot!

  Het wordt gewoon nog harder knokken om een huisje de komende jaren…eigenlijk nu al waanzin voor de starter!

 286. Bunk says:

  Nico de Geit,

  Geit,

  Degene die een koopwoning heeft, kan toch ook verkopen? Het aandeel aflossingsvrije hypotheken is mssh wel een probleem wanneer het minder wordt en je zogenaamd onder water staat, maar de overheid is met dat aflossings–blij-kampanje bezig om ook hier alvast een zetje aan te geven en de gevallen die er geen gehoor aan geven en dus 0.0 aflossen gaan idd tegen de lamp lopen op hun eindtijd/hypotheek.

  Maar kan ook zijn dat ze overwaarde hebben(30jaar eindlooptijd) en met die overwaarde een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten…wel zonder hypotheekrente-aftrek…maar dat is toch al geen vetpot meer

 287. Nico de Geit says:

  Steven: en zo erg is het in Hongarije niet

  Ik zou daar toch maar lekker huren. Ook als de maandlasten van koop lager zijn.

 288. Nico de Geit says:

  Bunk: Degene die een koopwoning heeft, kan toch ook verkopen?

  Momenteel kan dat, als de opbrengst van verkoop hoger is dan de gegeven hypotheek. Maar bij een prijsdaling staan veel mensen al snel onder water. Als de bank hen dan geen restschuld gunt zitten ze klem.

 289. Nico de Geit says:

  Bunk: Degene die een koopwoning heeft, kan toch ook verkopen?

  Als een vis een fuik inzwemt kan hij er toch gewoon weer uit zwemmen? Een slimme vis gaat die fuik gewoon niet binnen.

 290. Nico de Geit says:

  Bunk: Maar kan ook zijn dat ze overwaarde hebben(30jaar eindlooptijd)

  Dan kunnen ze mooi hun eigen pensioen betalen, hebben ze geen AOW nodig, en gewoon hun huis opeten via een opeethypotheek. Slim. Slim van de overheid, niet van de muppet.

  Natuurlijk word je keihard genaaid, wat had je dan verwacht?!

 291. Bunk says:

  Krijg je geen AOW als je een eigen huis hebt dan?

 292. Latida says:

  Nico de Geit: Heel slim van de overheid om niet de staatsschuld te vergroten om de welvaartsstaat te betalen maar om die schulden via hypotheken bij muppets te parkeren. Dan zitten ze mooi vast, de rest van hun leven.

  Zeer mee eens. Eenmaal gekocht middels de WOZ ieder jaar naar believen fijn te belasten bovendien. Procentje hier, procentje daar maal veel en moet je eens kijken hoe warmpjes ze erbij zitten op het nieuwe gemeentehuis. Veel gemeentes sparen kosten noch moeite om het eigen onderkomen bijzonder naar de eigen zin te maken.

 293. Nico de Geit says:

  Gerucht: Als er een systeemcrisis ontstaat gaan ze proberen of ze die kunnen lijmen met het banktegoed van spaarders. Die spaarders krijgen dan in ruil voor hun spaargeld bankaandelen. Of hun spaargeld wordt gewoon bevroren – en dat gaat decennia duren.

  Het zal waarschijnlijk vooral gaan om spaarders met veel geld op de bank, in Nederland € 100k+. Maar hou ook rekening met opname-beperking: Pinnen mag, maar contant geld opnemen niet.

  Vergeet grote overboekingen naar veilige(re) havens. Als je geld wilt verplaatsen doe je dat vóór de crisis.

  En vergeet ook de negatieve rente op je spaargeld niet. Leuk als je spaartegoed is bevroren. Er blijven dan twee opties: je spaargeld uitgeven via pin of overschrijving, creditcard, etc, of je geld langzaam zien verdampen.

 294. Nico de Geit says:

  Bunk: Krijg je geen AOW als je een eigen huis hebt dan?

  Daar hebben we het hier steeds over: ‘AOW als Basis’. De AOW is een basisuitkering om armoede op de oude dag te voorkomen. En tegen de tijd dat generatie X AOW gerechtigd is, dan is de AOW al lang gefiscaliseerd en de eigen woning zit dan in box 3.

  Dat zou wel heel mooi zijn: een betaalde woning + een volledige AOW-uitkering om riant te leven. Zo luxe als de boomers het nu hebben, vergeet het. ‘AOW als basis’ = AOW wordt bijstand.

 295. washuurdertot2016 says:

  Nico de Geit: Daar hebben we het hier steeds over: ‘AOW als Basis’. De AOW is een basisuitkering om armoede op de oude dag te voorkomen. En tegen de tijd dat generatie X AOW gerechtigd is, dan is de AOW al lang gefiscaliseerd en de eigen woning zit dan in box 3.

  Dat zou wel heel mooi zijn: een betaalde woning + een volledige AOW-uitkering om riant te leven. Zo luxe als de boomers het nu hebben, vergeet het.‘AOW als basis’ = AOW wordt bijstand.

  Iedere Nederlander heeft recht op AOW, zelfs miljonairs en leden van het Koninklijke Huis.

 296. Bunk says:

  washuurdertot2016,

  Ik denk ook eerder dat iedereen daar recht op heeft, dat box3 gedoe moet ik nog zien of daar je enige huis zomaar inkomt…zal aan de politieke keuze’s liggen…en gezien zoveel huis-eigenaren : Gaat dat niet snel veranderen.

 297. Dalen says:

  Wat een gezeur over box 3. Er zijn zoveel constructies om dat te ontwijken. Beleggings BV, stichting, BVBA, inclusief holding. Slaap en huur rustig verder. Zodra er een appartementje naar mijn zin vrijkomt, kopen en verhuren. Met dank aan jullie gekozen regering die zorgt voor schaarste.

  Groeten uit een zonnig land Dalen

  PS @BB vergeet niet te roepen “ja hoor boomer” slaapkop

 298. Bunk says:

  Dalen,

  Ik denk dat het box3 gebeuren wel eens zou kunnen tegenvallen voor meer dan 1 huis in bezit…we gaan het zien

  Dat zou ik iig al niet erg vinden…ga maar gewoon werken voor je geld en huizen hoeven niet speciaal door types zoals jou opgekocht worden en in de huur gezet worden.

  Maarrr ze pakken je wel…ook al stop je, camoufleer je of whatever constructie…jij ziet nou roze olifantjes, WOC’s verkopen nu ook al…

  Ben je al een beetje wakker?

 299. Bunk says:

  Huren moet wat mij betreft gewoon terug naar een sociaal niveau(uitzonderingen ok), je kan hier moeilijk “marktwerking” op argumenteren…wegwezen met die pandjesbazen…ga maar naar de beurs/aandeeltjes etc Overheid vind dit nu nog prima, maar kan aan de knoppen draaien!

  succes!

 300. Dalen says:

  @Bunk
  Je bent niet op de hoogte. Box 3 voor 2e huis is al jaren. De huuropbrengst is echter vele malen hoger. Welterusten.

  Dat WOC s oude meute verkopen is niet vreemd. Woningen uit jaren 60/70 met bouwkosten max 10k gulden en achterstallig ondehoud en nu voor 200.000 euro is niet zo gek.

  Huurprijs gaat nooit meer naar sociaal niveau. Afschaffen huursubsidies, hypotheekrente aftrek enz enz is beter. Marktwerking doet de rest,

  Wake up. Kies vvd en ik en boomers zijn je dankbaar.

  Groeten vanuit een zonnig warm land Dalen

 301. Steven says:

  https://www.rtlz.nl/opinie/column/4916471/studieschuld-hypotheek-starters-duo-banken-kabinet-d66-vvd

  “Maar het is een behoorlijk stom en contraproductief plan. Eerst zadelen we studerende jongeren op met een grotere studieschuld en vervolgens proberen we ze een nog vele malen grotere hypotheekschuld aan te smeren. Schuld bestrijden met nog meer schuld. Het is tekenend voor onze collectieve schuldverslaving.

  De Nederlandse koopwoningmarkt is een schuldgedreven piramidespel. Nederland is hypotheekschuldenkampioen van Europa. Nergens anders zijn de hypotheekschulden zo groot (zie grafiek). Je moet je diep in de schulden kunnen en willen steken om een plekje op de koopwoningmarkt te bemachtigen”

  https://www.rtlz.nl/sites/default/files/styles/liggend/public/content/images/2019/11/10/hypotheekschuld%20met%20juiste%20e.png?itok=s3szy1M9

 302. Dalen says:

  Nogmaals, kies vvd. Dom volk verdient een domme regering.

  Wat doen we er aan. Kop op het schavot of werken tot je dood en wonen in een labbekakken woning.

  Slaap rustig verder……

  Nederland met het grootste woning tekort en het wordt erger….oorzaak stikstof enz

  Groeten vanuit een warm en zonnig land.

  PS Huurverhoging komt er aan.

 303. Dalen says:

  https://www.nu.nl/economie/6023032/brussel-trekt-100-miljard-uit-om-polen-warm-te-maken-voor-green-deal.html

  Polen zegt”wijn doen niet mee”. Dus een beloning van 100 MILJARD.

  Enig idee hoeveel dat is en wat je er mee kan doen.

  Slaap rustig verder.

  Groeten vanuit een warm land Dalen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*