FSC verkent beleidsopties om oververhitting op huizenmarkt tegen te gaan

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) heeft in zijn vergadering van 1 november geconstateerd dat de spanningen op de Nederlandse huizenmarkt toenemen. Het FSC heeft beleidsopties verkend om tot een evenwichtige ontwikkeling op de huizenmarkt te komen, waarbij procyclische effecten worden voorkomen en oververhitting wordt tegengaan. Verder heeft het comité gesproken over actuele risico’s op financiële markten, Brexit en de leverage bij vermogensbeheerders.

Huizenmarkt

De lage rente en tekortschietend aanbod zorgen voor aanhoudende prijsstijgingen op de Nederlandse huizenmarkt, vooral in de vier grote steden. Het FSC constateert dat de huidige werking van de huizenmarkt procyclisch is.

Het FSC heeft een eerste verkennende bespreking gehouden naar beleidsopties om oververhitting op de huizenmarkt tegen te gaan. Het comité heeft onder andere gesproken over de LTV-limiet, de huidige loan-to-income (LTI)-systematiek, het inzetten van de contracyclische kapitaalbuffer en het opleggen van hogere risicogewichten voor hypotheken op bankbalansen. Ook de rol van huidige biedingspraktijken en de wijze waarop taxaties tot stand komen kunnen een prijsopdrijvend effect hebben. Het comité zal de beleidsopties tijdens de volgende vergadering verder verkennen en daarbij ook de subsidies op de huizenmarkt en de ontwikkeling van het aanbod betrekken.

Het FSC verwelkomt het initiatief ‘aflossingsblij‘ van de NVB en de bankensector om – in lijn met de aanbeveling van het FSC van vorig jaar – huishoudens actief aan te sporen om mogelijke risico’s ten aanzien van aflossingsvrije hypotheken te bezien en in overleg met de eigen bank tijdig maatregelen te nemen. Het FSC roept aanbieders van hypothecair krediet op om hun klanten met een (deels) aflossingsvrije hypotheek tijdig inzicht te geven in de persoonlijke financiële situatie en hen waar nodig aan te moedigen tot actie.

bron: dnb.nl

Share Button

395 Reacties

 1. ps Zegt:

  Maff, vorig draadje 🙂

  …bomen groeien tot in de hemel
  https://pbs.twimg.com/media/DrggOXeWoAAThLq.jpg

 2. Arjan Zegt:

  B: maar ook geen andere mening dulden.(daar bedoel ik niet jou mee Geit).

  Grappig, Geit is juist de enige die geen andere mening duldt. Mij gaat juist gaat het puur om de feiten.

  Míjn mening: huizen zijn te duur, vooral huurwoningen. Maar blijkbaar heb jij een andere mening.

 3. Latida Zegt:

  Er is geen bubbel

  “In Nederland verkeren ruim 350.000 zelfstandig ondernemers in ernstige financiële problemen.”

  https://www.npostart.nl/2doc/12-11-2018/KN_1703165

 4. maff Zegt:

  Ps 🙂 Schone schijn documentaire over een door de crisis geteisterde zakenman

  denieuwereporter.n…retip-schone-schijn/

 5. ps Zegt:

  maff,

  …maar er gaat niets boven…? 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=8eIqGk8XU2s

 6. Steven Zegt:

  Vandaag de bitcoin:

 7. Steven Zegt:

  In 1 dag 11 procent er af. Straks met die idiote huizenprijzen natuurlijk ook. Echt ongelooflijk dat mensen echt denken dat het verder stijgt.

 8. Arjan Zegt:

  Steven,

  Wat maakt het uit?

 9. Arjan Zegt:

  Zoals gezegd: die bitcoin past perfect in die zeepbelgrafiek van jullie, dat geldt niet voor de huizenmarkt.

 10. Steven Zegt:

  Ha ha. Er zijn volgens mij nooit zo veel miljarden in de min gestaan voor huisjes. Maakt niet uit hoor zo lang ik niet mee doe met die idioterie.

 11. Arjan Zegt:

  Steven,

  Als jij niet meedoet, waarom maak je je er dan überhaupt druk om, dat snap ik steeds niet.

 12. Havenplaats Zegt:

  Eens met Steven. Mijn vriendin en ik denken dat het een verstandig “uitstapmoment” is gezien de huidige woningmarkt. 1 grote zeepbel die op knappen staat. Ben blij dat wij niet mee gaan delen in het verlies dat velen wel gaan voelen. Wij zijn nu (tijdelijk) blije huurders. Niet aflossingsblij maar hypotheekvrij.

 13. maff Zegt:

  We blijven nog een jaartje bubbelen volgens de ‘experts’

  en dan dit nog ‘is de huizenmarkt een zeepbel of niet, niemand die het weet’, volgens diezelfde ‘experts’ 😉

  Hidde Coebergh op hypotheekevent: ‘Intermediair is reddingsboei voor velen’
  amweb.nl/financiel…voor-velen-101113722

 14. maff Zegt:

  ps,

  🙂 Millennial home buyer https://www.youtube.com/watch?v=T-nKA1GCEnc

 15. maff Zegt:

  lost post, probeersel

  ‘Is de huizenmarkt een zeepbel of niet, niemand die het weet.’

  Hidde Coebergh op hypotheekevent: ‘Intermediair is reddingsboei voor velen’

 16. maff Zegt:
 17. Steven Zegt:

  Arjan,

  Het knappen van de bel kan enorme gevolgen hebben voor de economie en dus ook voor mij. Stel je mensen voor die gewoon werken etc. en dan opeens tienduizenden of meer in de min staan met een paar duizend spaargeld. Zonder dat we het doorhebben gebeurt er van alles. (ik kan me nog rentes van meer dan 10 procent herinneren: toen vond men dat normaal)

 18. Hans- Zegt:

  Als de pensioen fondsen aandelen gaan dumpen, in een dalende aandelen markt, gaat het HEEL hard naar beneden, immer ze dumpen dan miljarden. En na de pensioen fondsen komen de particulieren in een reeds gedaalde markt. Belegging hypotheek?? ( was toch zo goed…)Een stijgende markt komt te voet, een dalende markt met de F1 van Max Verstappen!

 19. Arjan Zegt:

  Steven,

  Het lijkt mij dat dalende huizenprijzen eerder het gevolg zijn van een slechtere economie. Voor zowel huurders als huizenbezitters even erg.

 20. Arjan Zegt:

  Havenplaats,

  Jij gaat dus in je caravan wonen.

 21. Steven Zegt:

  Arjan,

  Starters kunnen nu al geen huis kopen omdat ze te duur zijn. Waarom draai je alles steeds om?

  Dure aardappelen zijn vervelend.
  Dure olie is k.t
  Dure huizen zijn kl.te

  En kijk gewoon naar de geschiedenis. Zo moeilijk is het toch allemaal niet? (lage rente: hoge prijzen. Hoge rente… straks lage prijzen en zo)

  En Havenplaats is een blije huurder. Je neemt blijkbaar niet eens de moeite om zijn hele bericht te lezen.

 22. Arjan Zegt:

  Ok klopt havenplaats huurt tijdelijk en denkt veilig te zitten.
  Rente was historisch hoog en daalt sinds die tijd. Ik bekijk graag historische grafieken waarbij ik een beetje uitzoom. 😉 Gaat ook niet meer terug naar dat niveau.

  Verder lees je mijn post ook niet goed. Dalende huizenprijzen zijn prima is wat ik zeg, alleen de oorzaak ervan kan vervelend zijn, namelijk een stagnerende economie.

 23. Nico de Geit Zegt:

  maff: Schone schijn documentaire over een door de crisis geteisterde zakenman

  Toevoeging, filmpje RTL, vanaf 1 minuut 40 wordt uitgelegd hoe de schuld – één miljoen plus – is ontstaan – beleggen in OG met geleend geld dus: rtlnieuws.nl/nieuw…ndernemerschap-serge

 24. Nico de Geit Zegt:

  Hans-: Als de pensioen fondsen aandelen gaan dumpen

  Niet zozeer dumpen, maar ze moeten straks wel verkopen, wat op hetzelfde neerkomt. Babyboomers met pensioen, en willen hun geld/pensioen zien. En als de nieuwe generatie niet in staat is voldoende in te leggen loopt de zeepbel leeg. De vraag is of ze al die beleggingen kwijt kunnen aan volkeren die wel genoeg kinderen krijgen, én geld hebben.

 25. Steven Zegt:
 26. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Toevoeging, filmpje RTL, vanaf 1 minuut 40 wordt uitgelegd hoe de schuld – één miljoen plus – is ontstaan – beleggen in OG met geleend geld dus:

  Geit heeft weer iets negatiefs gevonden, en het gaat nog over de Nederlandse huizenmarkt ook. hij kan z’n geluk niet op. Het was even zoeken, maar dan heb je ook wat!

 27. Steven Zegt:

  Wat dommere mensen zijn al vrij snel hun geld kwijt. (bijvoorbeeld aan dure huizen en auto’s zoals voetballers)
  https://m.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=183297

 28. Arjan Zegt:

  maff,

  Uit artikel:

  …Wel staan we er volgens Blom beter voor dan in 2008. “Toen is er vooral veel hypotheekgeld in de markt gepompt. Nu wordt tien procent van de woningen gekocht door beleggers die dat vaak met eigen geld doen…

  Er wordt vooral belegd met eigen geld, lees je dat goed Geit?

 29. Arjan Zegt:

  Steven,

  Aflossing zegt jou inderdaad nog steeds niks.

 30. Steven Zegt:

  Arjan,

  90 procent dus niet..

 31. Steven Zegt:

  Arjan,

  Nee. Ik kijk naar de prijs. Je koopt een brommer voor 10.000 euro en je lost hem af.. Het blijft een dure brommer.

 32. Steven Zegt:

  Maar goed. Ik vind het echt volkomen logisch nog steeds dat de woningprijzen gaan halveren. Als niet.. dan niet natuurlijk. (ik beleg er niet in behalve dan met familie)

  Tot morgen

 33. Arjan Zegt:

  Steven,

  Maar een brommer heb je niet nodig, een huis wel. Een huis is bovendien dermate duur om te produceren dat de meeste mensen er geld voor zullen moeten lenen. Dat geldt niet voor een brommer. Doordat er steeds minder mensen werken is de rente laag en lenen goedkoop, wat de prijzen omhoog duwt.
  Bovendien zijn huizen per definitie schaars, omdat niet snel ingespeeld kan worden op toegenomen vraag, wat naar mijn mening nog eens versterkt wordt doordat Rutte-II niet heeft ingezet op bouwen van meer huizen in de crisis.

 34. Arjan Zegt:

  Steven: 90 procent dus niet..

  Steven je snapt het niet, 90% wordt gekocht voor eigen bewoning. Per definitie geen beleggers dus.

 35. Arjan Zegt:

  Steven: Het blijft een dure brommer.

  Zal wat kosten om zo’n dure brommer te huren dan…

 36. Steven Zegt:

  Arjan,

  Huren valt best mee.

 37. Steven Zegt:

  En ik vind het nogal een verschil een paar honderd per maand te betalen of hele jaarlonen in de min te staan voor historisch te dure woningen.

  Dat kon vroeger overigens ook niet. Mijn vader leende veel geld tegen hoge rente van mijn opa voor zijn eerste (goedkope) huis.

 38. Arjan Zegt:

  Steven: Dat kon vroeger overigens ook niet.

  Hoge rente, je zegt het nu nota bene zelf. Ik acht de uitdrukking “in de min staan” ook niet juist. Het is niet zo dat het huis een paar jaarsalarissen minder waard is dan de hypotheek gekost heeft. Ik wil ook wel een gratis huis en een gratis auto, etc. Je staat niets in de min, want je stopt steeds meer geld in het huis. Pas als huizenprijzen harder zakken dan wat je aflost, dan KUN je negatief komen te staan ALS de waarde van je stenen lager is dan je spaargeld minus je schuld. En zelfs dat boeit niet als je niet per se hoeft te verhuizen. Maar ik vraag me oprecht af of jullie dit begrijpen. Om onder water staan te ‘voorkomen’ doe je een aanbetaling. Dan ben je echt verstandig bezig in plaats van in een huurwoning te gaan zitten wachten tot de huizen op een willekeurig moment weer goedkoper worden.

 39. Arjan Zegt:

  Arjan: spaargeld minus je schuld

  Spaargeld plus schuld als je schuld als een positief bedrag ziet.

 40. Steven Zegt:

  Arjan,

  Zo willekeurig is het niet.. Ze staan historisch hoog.

 41. Arjan Zegt:

  Stel:

  Waarde huis = 200.000
  Hypotheekschuld = 160.000
  Spaargeld = 20.000

  200.000 – (160.000 + 20.000) = 20.000 euro boven water.

 42. Arjan Zegt:

  Steven: Zo willekeurig is het niet.. Ze staan historisch hoog.

  De lonen zijn ook historisch hoog, de rente historisch laag, zo ligt het dus wel.

 43. Arjan Zegt:

  Arjan,

  Jezus ik kan echt niet rekenen!

  60.000 euro boven water!

 44. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Maar een woning heb je niet nodig, een brommer wel. Een brommer is bovendien dermate duur om te produceren dat de meeste mensen er geld voor zullen moeten lenen. Dat geldt niet voor een woning. Doordat er steeds minder mensen werken is de rente laag en lenen goedkoop, wat de prijzen omhoog duwt.
  Bovendien zijn brommers per definitie schaars, omdat niet snel ingespeeld kan worden op toegenomen vraag, wat naar mijn mening nog eens versterkt wordt doordat Rutte-II niet heeft ingezet op produceren van meer brommers in de crisis.

 45. Arjan Zegt:

  Nico de Geit,

  Trollen kan jij als de beste, argumenteren niet. Ga hulp zoeken gekke geit.

 46. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Zal wat kosten om zo’n dure brommer te huren dan…

  Stel dat het huren van een brommer kan vanaf € 700,– per maand, dan kun je er beter eentje kopen voor twee ton. Koopje.

  En natuurlijk heeft iedereen een brommer nodig als je zonder brommer niet meer naar buiten mag. Niet naar de supermarkt, niet naar je werk. Iedereen heeft (dan) dus een brommer nodig.

 47. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Ga hulp zoeken gekke geit.

  De mensen die mega-XL-hypotheekleningen afsluiten met hyper lage maandlasten zijn te vergelijken met mensen die vóór de tsunami de zee inlopen omdat het water wegtrekt.

  ‘Kijk je kan hier lopen’. Hoe verder het water terugtrekt, hoe grote de tsunami. En ‘iedereen doet het’ dus…

 48. Nico de Geit Zegt:

  ‘Maar als het kabinet bijvoorbeeld de AOW aanpast’

  telegraaf.nl/finan…omst-pensioenoverleg

  Niks in het artikel over dat AOW vrijwel zeker bijstand wordt.

  Rutte: ,,We hebben nu de kans om voor de komende vijftig jaar een pensioenstelsel te bouwen dat weer mee kan.”

  Dat wekt vertrouwen, ten onrechte. Zal blijken. Maar dan is het voor velen wel te laat. Bittere armoede op de oude dag dreigt.

 49. Arjan Zegt:

  Of je brommers kunt huren weet ik niet, maar scooters wel en dan is 700 euro per maand nog niet eens zo’n gek bedrag, kost al gauw een paar tientjes per dag. Onderhoud en afschrijving zijn dan voor de verhuurder, maar wat kost een scooter om te kopen? Een maand huren is misschien wel net zo duur als een kopen om jaren te gebruiken, zeker tweedehands!

  Dit geeft al wel aan wat voor een onzinnige vergelijking het eigenlijk is.

 50. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Dit geeft al wel aan wat voor een onzinnige vergelijking het eigenlijk is.

  Tulpenbollen dan maar? Een tulpenbol is toch ook iets heel anders dan een woning?

  Een woning heb je nodig om te wonen, tulpenbollen niet. Maar met de tulpenbollen-rally zag je ook dat iedereen mee wilde doen. Gelokt door vette winsten. De angst om die winst mis te lopen is groot. Je bent toch zeker geen sukkeltje, geen angsthaas, geen achterblijver? Pak die vette winsten, pak dat gratis geld. Focus op de mogelijke winsten, niet op de risico’s.

 51. Nico de Geit Zegt:

  Wat me opvalt aan de docu over Serge en Merel is hun auto: de oude BMW wordt omgeruild voor een nieuwe. Half Nederland schiet dat in het verkeerde keelgat. Toen ik die oude BMW zag zag ik ook de garagerekeningen al voor me.

  Ze hebben een woning van misschien wel 400k, met hypotheek. Niemand ziet de risico’s. Maar als ze een nieuwe BMW halen van misschien 35k (of ietsje meer) begint half Nederland te piepen en miauwen.

  De volledig gefinancierde woning: geen probleem.
  De openstaande schuld van een miljoen euro+ bij ING: niet echt een dingetje.
  Een nieuwe nog niet betaalde BMW: NEDERLAND BOOS.

  Nederlanders zijn hyper-auto-gevoelig.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de rol die Merel heeft gespeeld in het OG-fiasco.

  Mensen zijn gewend aan slechte tijden, daar kunnen ze uitstekend tegen. In de menselijke geschiedenis was het gewoon standaard: gebrek en ellende. Mensen kunnen juist niet tegen overvloed.

  Merel en haar schattige dochters, die krijgen OVERAL hulp. En Serge? Die krijgt de zwarte Piet toegeschoven.

 52. huurderin2008 Zegt:

  Nico de Geit:
  ‘Maar als het kabinet bijvoorbeeld de AOW aanpast’

  telegraaf.nl/finan…omst-pensioenoverleg

  Niks in het artikel over dat AOW vrijwel zeker bijstand wordt.

  Rutte: ,,We hebben nu de kans om voor de komende vijftig jaar een pensioenstelsel te bouwen dat weer mee kan.”

  Dat wekt vertrouwen, ten onrechte. Zal blijken. Maar dan is het voor velen wel te laat. Bittere armoede op de oude dag dreigt.

  Zelfs Rutte wil niet naar het gemekker van Nico de Geit luisteren.

 53. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Merel en haar schattige dochters, die krijgen OVERAL hulp. En Serge? Die krijgt de zwarte Piet toegeschoven.

  Je kunt je afvragen wat de mensen in de omgeving van Serge en Merel hebben bijgedragen aan het ontstaan van het OG-fiasco. Waarschijnlijk was het allemaal heel slim en vooral succesvol toen het goed ging – en dom als je niet mee deed. En toen ging het mis. En toen was Serge opeens de drijvende kracht achter alles geweest. De zondebok.

  Pandjes kopen voor de verhuur, met geleend geld. Wat kan er mis gaan?

 54. Nico de Geit Zegt:

  huurderin2008: Zelfs Rutte wil niet naar het gemekker van Nico de Geit luisteren.

  Logisch. In een democratie hobbel je van verkiezing naar verkiezing. En als je vroegtijdig begint over korten op de AOW, dan word je niet herkozen. Kortom: het valt te verwachten dat je pas op het allerlaatste moment te horen krijgt dat je wordt gekort.

  Korting op de AOW dus. Maar wonen is duur en moet wel betaald worden. Dat wordt dus een probleem straks. Maar de overheid ‘kijkt niet zo ver vooruit’ en voor de banken ‘is dit nog onbekend terrein’.

 55. Nico de Geit Zegt:

  Column: Overdrachtsbelasting naar 10%?

  Schrikt u niet, deze voorgenomen maatregel geldt alleen voor beleggers in woningen. Voor particulieren blijft het tarief 2% en voor starters wordt het zelfs 0%! Dit is althans het voorstel van het PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer.

  De voorgestelde wetswijziging komt op het volgende neer:

  1. Starters op de woningmarkt gaan bij de aankoop van hun eerste woning 0% Overdrachtsbelasting betalen.

  2. Degene die meer dan twee woningen in eigendom heeft gaat over de koop van een volgende woning 10% Overdrachtsbelasting betalen. Dit geldt vermoedelijk ook voor woningbouwcorporaties en pensioenfondsen.

  3. Voor het overige blijft het tarief 2%.

  Het beoogde doel van de maatregel is om starters op de woningmarkt het gemakkelijker te maken een woning te kopen. Enerzijds door het 0% tarief en anderzijds door het lagere rendement beleggers af te schrikken. Vraag is of dit in de praktijk ook goed uitpakt. De 2% korting is onvoldoende om in de overspannen woningmarkt starters aan een woning te helpen en de 10% zal zorgen dat het minder aantrekkelijk wordt om in woningen te beleggen. Dit is uiteraard weer ongunstig voor huurders en dat in een markt waarin er een schreeuwend tekort aan huurwoningen is.

  telegraaf.nl/finan…htsbelasting-naar-10

 56. Arjan Zegt:

  Nico de Geit,

  Uit je reactie blijkt weer eens dat je er geen reet van begrijpt, hopeloos.

 57. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Column: Overdrachtsbelasting naar 10%?

  Een lage overdrachtsbelasting doet niets met de prijs van een woning, want die wordt bepaald door wat de koper ervoor kan geven. Ook weer zo’n onzinnige maatregel van de overheid!

 58. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Een lage overdrachtsbelasting doet niets met de prijs van een woning, want die wordt bepaald door wat de koper ervoor kan geven.

  2% van 3 ton is toch € 6.000,–, een hoop geld voor starters als ze het zelf op moeten hoesten.

 59. ps Zegt:

  maff, 🙂

  Always look on the bright side of life…
  https://pbs.twimg.com/media/DsHGKPdXQAAPZbE.jpg

 60. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Uit je reactie blijkt weer eens dat je er geen reet van begrijpt, hopeloos.

  Misschien ben je verdwaald, je zit hier op Huizenmarkt-ZEEPBEL.

  Het uiteenspatten van de zeepbel laat nog even op zich wachten. Misschien in 2019, de eerste stapjes? De eerste stapjes, dat betekent dat woningen langer te koop blijven staan. De ontkenningsfase, het gaat weer jaren duren natuurlijk, ook na de aftrap.

  Serge werd dus slachtoffer van het dalletje tussen 2008 en 2013 – ING eiste bijstorting. Misschien gaan de banken bij de volgende prijsdaling geen bijstorting vragen, want ‘straks trekt de markt toch weer aan’. Al die oninbare schulden, daar heeft niemand iets aan.

 61. Nico de Geit Zegt:

  Het idee dat als de instapbelasting van 2% naar 0% verlaagd wordt, dat dat de overheid geld kost. Het omgekeerde is juist het geval: als het huizentreintje hapert hapert de hele economie. We leven nu eenmaal in een schuld-gedreven-maatschappij: goedkoop geleend geld jaagt de economie aan.

 62. Nico de Geit Zegt:

  Starters hebben vaak weinig geld en hebben moeite met de kosten koper. De verkopende partij heeft vaak wat meer geld. Het zou dus een idee kunnen zijn om de kosten koper bij de verkopende partij neer te leggen. Kosten verkoper, K.V.

  De financieringsmogelijkheden kunnen nog wat ruimer, de rente kan nog omlaag, eventueel met wat subsidie. Geld toe, om mensen maar vooral een giga-XL-schuld aan te laten gaan.

 63. b Zegt:

  Woningmarktje! Over- en onderbieden per gemeente 18-10-2018, met interactief kaartje:
  daskapital.nl/5152…bieden-per-gemeente/
  Verkoopprijs ten opzichte van vraagprijs in 2017 Mediane afwijking.
  Bron: CBS

 64. b Zegt:

  Rabobank iets minder uitbundig over de woningmarkt. Buitenland crasht (al)14-11-2018:
  daskapital.nl/5152…uitenland-crasht-al/

  Weg spaargeld(wat in de stenen zit), weg overwaarde……
  Is spaargeld op de bank straks meer rendabel bij hogere rente tov gelijkblijvende of dalende huizenprijzen?

 65. Arjan Zegt:

  b: Weg spaargeld(wat in de stenen zit), weg overwaarde……

  Die twee dingen zijn hetzelfde. Ook jij hebt nog nooit van aflossing en LTV gehoord. Triest dat je hier nog mee komt na die uitgebreide uitleg van mij in deze draad, die voor de zoveelste keer is gegeven.
  Ga je eens verdiepen in de materie voordat je hier weer komt trollen!

  Trouwens: je zit toch blij te zijn in je fantastische sociale huurwoning, wat zou het jou dan verder bommen, die koophuizenmarkt?

 66. Arjan Zegt:

  b: Weg spaar geld(wat in de ste nen zit), weg overwaarde……

  Die twee dingen zijn hetzelfde. Ook jij hebt nog nooit van aflossing en LTV gehoord. Triest dat je hier nog mee komt na die uitgebreide uitleg van mij in deze draad, die voor de zoveelste keer is gegeven.
  Ga je eens verdiepen in de materie voordat je hier weer komt trollen!

  Trouwens: je zit toch blij te zijn in je fantastische sociale huurwoning, wat zou het jou dan verder bommen, die koophuizenmarkt?

 67. Arjan Zegt:

  b: Weg spaargeld(wat in de stenen zit), weg overwaarde……

  Die twee dingen zijn hetzelfde. Ook jij hebt nog nooit van aflossing en LTV gehoord. Triest dat je hier nog mee komt na die uitgebreide uitleg van mij in deze draad, die voor de zoveelste keer is gegeven.
  Ga je eens verdiepen in de materie voordat je hier weer komt trollen.

  Trouwens: je zit toch blij te zijn in je fantastische sociale huurwoning, wat zou het jou dan verder bommen, die koophuizenmarkt?

 68. maff Zegt:

  Rente (7%) die je betaalde in 1990 voor een huis van 75k was 5250. Om hetzelfde bedrag als bank te kunnen verdienen met de rente van nu (2.5%) moest de onderliggende huizenprijs 300% stijgen …… en dat deed ie dan ook precies 😉

  Ps 🙂 s3.amazonaws.com/l…sing-wwen162_low.jpg

 69. maff Zegt:

  Een eigen huis, een plekje onder water

  ftm.nl/artikelen/a…je-hypotheek?share=1

 70. Nico de Geit Zegt:

  maff: Een eigen huis

  Als werkenden geen woning meer kunnen betalen (zie artikel), hoe moet het dan met gepensioneerden?

 71. Steven Zegt:

  maff,

  Vooral die grafieken… Oei, ojee, oei oei..

 72. Adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  ‘Maar als het kabinet bijvoorbeeld de AOW aanpast’

  telegraaf.nl/finan…omst-pensioenoverleg

  Niks in het artikel over dat AOW vrijwel zeker bijstand wordt.

  Rutte: ,,We hebben nu de kans om voor de komende vijftig jaar een pensioenstelsel te bouwen dat weer mee kan.”

  Dat wekt vertrouwen, ten onrechte. Zal blijken. Maar dan is het voor velen wel te laat. Bittere armoede op de oude dag dreigt.

  Daarom sijpelt af en toe nieuws door dat de oudjes het in Duitsland zo slecht hebben t.o.v. NL. Kunnen we wennen aan het idee.

 73. Adamus Zegt:

  Nico de Geit,

  Maar wat is koop? Woco’s verkopen met regels die alleen op het kantoor van de makelaar verteld worden. Zal een soort van lease zijn.

 74. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: 2% van 3 ton is toch € 6.000,–, een hoop geld voor starters als ze het zelf op moeten hoesten.

  Klopt, maar waar het om gaat is dat het de huizen niet goedkoper maakt. Een groter deel van het huis wordt dan geleend en we wilden toch dat er meer eigen geld ingebracht werd, of niet? Als je op deze tour bezig gaat kun je net zo goed de LTV terugbrengen naar 106.

 75. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Als je op deze tour bezig gaat kun je net zo goed de LTV terugbrengen naar 106.

  Als de kosten van verkoop bij de verkoper worden gelegd kan iedereen die platzak is een woning kopen, al bij 100% krediet.

  De executiewaarde valt wel lager uit: de kosten van verkoop komen erbij.

  Waarschijnlijk stamt de aankoopbelasting uit een tijd waarin de koper doorgaans vermogend was en de verkoper minder.

 76. huurderin2008 Zegt:

  De overdrachtsbelasting is ontstaan in de tijd van de Spaanse overheersing van Nederland. Alva had eerder de Tiende Penning ingevoerd (een belasting naar het tarief van 10%) over verkopen van roerende objecten. Er werd toen een belasting naar een tarief van 5% (‘de twintigste penning’) geheven over de verkoopprijzen van onroerende objecten. Het ging dan met name om verkopen van de grote grondposities die toen in handen van de adel waren. Met de belastingopbrengst kon de overheid toen de kosten van een landleger betalen, dat de grondeigenaren en pachters (‘horigen’) moest beschermen tegen plundering door vijandige troepen. Dit is een duidelijke toepassing van het profijtbeginsel. Hoewel Nederland reeds lange tijd niet meer in oorlog met Spanje is, bleek deze belasting voor de overheid een welkome aanvulling van de schatkist. Ook hier gaat het budgettaire argument dus voor andere rechtvaardigingsgronden

 77. Nico de Geit Zegt:

  Naast overdrachtsbelasting zo’n 4% kosten voor makelaar, notaris en zo. 4% van 300k is 12k. Daar wordt gigantisch verdiend. En, gemiddeld wordt om de zeven jaar verhuisd.

 78. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Daar wordt gigantisch verdiend

  Bij de huizenkoper wordt een zo groot mogelijke schuld geparkeerd. Zo groot, dat afbetalen eigenlijk helemaal niet kan. Slapeloze nachten en soms nauwelijks te eten, allemaal vanwege duur wonen.

 79. Nico de Geit Zegt:

  Reactie Elsevier:

  Het verhaal dat er nu op grote schaal warmtepompen worden aangeschaft is larie. Het merendeel van de woningvoorraad is niet geschikt om op 40 graden verwarmd te worden. En dus wat wordt door de propaganda van de overheid verworden is tot een aanschaf van 6000 euro, gaat veel meer kosten, maar blijkbaar mag het volk niet weten hoeveel.

  T.a.v. van de transitie. Gaat voorlopig niet gebeuren met uitzondering van hogere kosten. Die gaan gewoon door en verdiwijen in de algemene middelen. Als 7 miljoen woning aangepast moeten worden, zullen in de komende 20 jaar elke dag (dus 365 dagen) 1000 woningen moeten worden aangepast. Daarnaast zal de electrische infrastructuur moeten worden verbeterd. Is dus niet realistisch want tekort aan vaklui en onvoldoende geld om dat allemaal te betalen. Wat overblijft is hogere belastingen.

  Kortom we zien hier een hype van de installatiebranche samenkomen met propaganda door onze eigen Al Gore (Nijpels) in opdracht van Rutte III. Van alle leugens van Rutte is dit wellicht de grootste en kostbaarste voor de burger.

  elsevierweekblad.n…s-verbouwen-156572w/

 80. Nico de Geit Zegt:

  Vroeger zat dus een kolenkachel van 20kW in deze woning. Als de woning goed geïsoleerd is kan het misschien iets minder. Twee elektrische auto’s voor de deur aan de lader. Dat wordt een stevige elektriciteitskabel, en rekening.

 81. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Bij de huizenkoper wordt een zo groot mogelijke schuld geparkeerd.

  Nee, de huizenkoper is verplicht de kk uit eigen zak te betalen, hoe hoger de kk hoe lager de prijs die de verkoper kan vragen. snap je? Nee denk het niet.

 82. Arjan Zegt:

  Arjan: Een groter deel van het huis

  Groter deel van het bedrag.

 83. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: hoe hoger de kk hoe lager de prijs die de verkoper kan vragen. snap je?

  Dus als de verkoper de kosten van overdracht volledig moet betalen gaan de prijzen van de woningen omhoog. Er is dus nog ruimte voor prijsstijging.

  Lagere rente, hogere leencapaciteit, overdrachtsbelasting naar 0%. Ruimer bouwdepot, en waarom eigenlijk niet ook een woondepot, om de woning leuk in te richten? En de auto kan eigenlijk ook wel uit de waarde van de woning gefinancierd worden – er is immers hypothecaire zekerheid.

  Het geleende bedrag komt in de economie terecht. Of het nou uit het bouw- woon- of auto-depot is. De financiering van al die schulden kan deels uit de pensioenen en zo. Dit gaat nog een keer heel erg fout.

 84. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: hoe hoger de kk hoe lager de prijs die de verkoper kan vragen. snap je?

  Leencapaciteit bepaalt de prijs. En als de kosten van overdracht geparkeerd worden bij de verkopende partij, ziet de LTV er gezonder uit. Hoe gezonder het eruit ziet, hoe meer er geleend kan worden.

 85. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Hoe gezonder het eruit ziet, hoe meer er geleend kan worden.

  #VerantwoordLenen

 86. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Het geleende bedrag komt in de economie terecht. Of het nou uit het bouw- woon- of auto-depot is. De financiering van al die schulden kan deels uit de pensioenen en zo. Dit gaat nog een keer heel erg fout.

  Nico de Geit: Dus als de verkoper de kosten van overdracht volledig moet betalen gaan de prijzen van de woningen omhoog. Er is dus nog ruimte voor prijsstijging.

  Als de verkoper een verkoopbelasting moet betalen, heeft hij minder te besteden bij de uitgaven van de koop van een volgende woning, dit gaat uiteindelijk de prijzen van doorstroomwoningen naar beneden drukken. De starterswoningen worden dan gewoon duurder. De grotere leenruimte (LTV-verhouding) bij starterswoningen is leuk en aardig, maar de aanschafprijs van de meeste woningen is sowieso al vaak te hoog om volledig te financieren, als je tenminste meteen op een A-lokatie wilt zitten. Dit vanwege de LTI. Als het al helpt lijkt het me heel marginaal.

 87. Arjan Zegt:

  Wat m.i. de enige structurele oplossing is, is op de een of andere manier zorgen voor meer dan voldoende huurwoningen in de vrije sector.

 88. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Leencapaciteit bepaalt de prijs

  Niet alleen de leencapaciteit natuurlijk

 89. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Als het al helpt lijkt het me heel marginaal.

  Alle kleine beetjes helpen om de prijs op te stuwen. En hoe hoger de prijs, hoe gunstiger de LTV eruit ziet, en hoe verantwoorder de lening.

  Ik leen zelf niks, uiteraard. Ik betaal gewoon huur. Een vast, laag all-inclusive maandelijks bedrag, dat iedere maand opgezegd kan worden.

 90. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Wat m.i. de enige structurele oplossing is, is op de een of andere manier zorgen voor meer dan voldoende huurwoningen in de vrije sector.

  Als je de druk om te kopen omhoog wilt hebben moet je er voor zorgen dat er geen andere mogelijkheden zijn om een dak boven je hoofd te hebben.

 91. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Niet alleen de leencapaciteit natuurlijk

  Als ze een miljard moeten lenen voor een flatje, met lage maandlasten, dan doen ze het. Zeker als iedereen het doet. Financieel adviseur erbij die zegt dat het een slimme zet is, al dan niet universitair geschoold, en hup, daar gaan ze. Sven Hulleman: ‘Ze zijn er weer ingetuind’.

  Als je een miljard kunt lenen, met bouw-depot, woon-depot, leef-depot, weetikwatvooreen-depot, wie wil dat nou niet? Veel mensen zien een lening als gratis geld.

 92. Nico de Geit Zegt:

  ’Prinses Beatrice datet vastgoedtycoon’

  telegraaf.nl/enter…datet-vastgoedtycoon

  Wat kan er mis gaan?! Ze heeft vast die docu over Serge en Merel niet gezien.

 93. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Wat kan er mis gaan?!

  Er kunnen altijd dingen misgaan. 🙂 Er kunnen ook vaak dingen goed gaan. 😉

 94. Nico de Geit Zegt:

  Intocht Sint Nicolaas Curaçao 2018

  https://www.youtube.com/watch?v=7dSYboRdmqU

 95. meelezer Zegt:

  Nico de Geit: Bij de huizenkoper wordt een zo groot mogelijke schuld geparkeerd. Zo groot, dat afbetalen eigenlijk helemaal niet kan. Slapeloze nachten en soms nauwelijks te eten, allemaal vanwege duur wonen.

  Je bedoelt slapeloze nachten van huurders dat de huur blijft doorstijgen terwijl inkomen niet of nauwelijks sijgt?

 96. Nico de Geit Zegt:

  meelezer: Je bedoelt slapeloze nachten van huurders dat de huur blijft doorstijgen terwijl inkomen niet of nauwelijks sijgt?

  Yep, duur wonen is een probleem. Er zullen (steeds meer) mensen zijn die niet te eten hebben vanwege hoge woonlasten. En dan maken ze het voedsel ook nog duurder.

 97. maff Zegt:

  Tweede Kamer stemt in met verlaging hypotheekrenteaftrek voor rijkeren

  amweb.nl/financiel…r-rijkeren-101113773

  Ps 🙂 no taxes lowtax.net/images/…toons/mar2009_01.jpg

 98. maff Zegt:

  Twittertjes 🙂

  Nergens zijn zo weinig afbetaalde huizen als in Nederland. #hra

  twitter.com/Woning…/1061680552191975428

 99. maff Zegt:

  De stand van Nederland 2018 🙂

  Gemiddelde woningwaarde 230k
  opendata.cbs.nl/st…ble?ts=1523388590922

  Gemiddelde lening (zonder de afbetaalden) 192k
  statista.com/stati…-in-the-netherlands/

 100. maff Zegt:

  Lost post …. De stand van Nederland 2018

  Gemiddelde woningwaarde 230k
  Gemiddelde woninglening 192k (zonder de afbetaalden !)

  Misschien volgen de linkjes nog
  Nou ja, de grond onder de woning is in ieder geval betaald … heel mooi :-), nu het huis nog

 101. Nico de Geit Zegt:

  maff: Gemiddelde woningwaarde 230k
  Gemiddelde woninglening 192k

  De betaalde woningen, ca. 8% is dus betaald, zullen vooral in het bezit van ouderen zijn die ooit goedkoop zijn ingestapt. Die oudjes vallen straks om. Na hen komt de tsunami aflossingsvrij, en die zouden weleens zwaar onder water kunnen staan.

  Misschien hebben Nederlanders gelijk hun woning niet af te lossen: als je aflost wordt je gepakt. Want de overheid moet het geld ergens halen.

 102. Nico de Geit Zegt:

  Nederlandse werknemers hoeven volgend jaar niet op een significante loonsverhoging te rekenen, ondanks dat er in veel sectoren moeite is om voldoende personeel te vinden. Gecorrigeerd voor inflatie gaan personeelsleden er slechts 0,7% op vooruit. In 2018 gingen werknemers er nog 1,1% op vooruit.

  telegraaf.nl/finan…in-2019-amper-omhoog

 103. Steven Zegt:

  Arjan,

  Nico de Geit: Als ze een miljard moeten lenen voor een flatje, met lage maandlasten, dan doen ze het

  Soms denk ik.. Neee. Maar ze doen het toch.

 104. Arjan Zegt:

  Steven: Soms denk ik.. Neee. Maar ze doen het toch.

  Neem er nog een!

 105. Steven Zegt:

  Arjan,

  Al drink ik drie flessen wodka.. Dan blijven de feiten hetzelfde. Ik beschrijf ze slechts.

 106. Steven Zegt:

  Huisje nemen of bitcoin pakken.. : NIET voor mij zo lang ze te duur zijn. Dat zijn dingen voor Arjan en Ingrid.

 107. maff Zegt:

  UK house prices fall by £5,000 on average, with south sliding fastest

  theguardian.com/mo…h-november-rightmove

  Ps 🙂 lowres.cartoonstoc…dder-mpen681_low.jpg

 108. maff Zegt:

  Sinkholes in aantocht

  Bodemdalingskaart

  https://bodemdalingskaart.nl/portal/index

 109. ps Zegt:
 110. ps Zegt:

  maff,

  …to cow or not to cow…
  volkskrant.nl/nieu…an-gedacht~bf8fd95a/

 111. ps Zegt:
 112. ps Zegt:

  Maff, lost post!

 113. ps Zegt:
 114. meelezer Zegt:

  Steven:
  Huisje nemen of bitcoin pakken.. : NIET voor mij zo lang ze te duur zijn. Dat zijn dingen voor Arjan en Ingrid.

  Vertel eens Steven, wat is de juiste prijs voor de bitcoin?

 115. NewKidInTown Zegt:

  “Rabobank stelt verwachting huizenprijs 2019 naar beneden bij”

 116. Steven Zegt:

  meelezer: Vertel eens Steven, wat is de juiste prijs voor de bitcoin?

  In euro’s geen idee, maar in grammen edelmetaal gewoon nul. (het is een verzonnen munt en ze hebben intussen 2000 plus andere crypto munten verzonnen)

 117. Arjan Zegt:

  Steven,

  Hoe dom kun je wezen dat je niet inziet dat een woning wordt afgelost en dat je uiteindelijk alleen nog maar een marginaal maandelijks belastinkje betaalt ipv de hoofdprijs aan huur. Meer valt er over koopwoningen niet te zeggen. Al vaak gezegd: jullie kijken alleen maar naar schuld en dat zou per definitie een probleem zijn. Zonder schulden geen economie en zonder economie hebben jullie ook geen fatsoenlijk dak boven jullie hoofd.

 118. Steven Zegt:

  meelezer,

  Euro en bitcoin kan je niet zien dus ze zijn niets waard.

 119. Steven Zegt:

  Maar wat men een bitcoin waard vindt in euro’s over 3 jaar
  zal wel 1000 euro zijn of zo. (geen idee)

 120. maff Zegt:

  WTF? “Eigen Grond inleveren voor warmtepomp”
  Het staat er fukking echt. De War on Huizenbezit is begonnen.

  geenstijl.nl/51449…ren-voor-warmtepomp/

  Sorry dit moest er ff uit …….

 121. maff Zegt:

  Ondertussen in de UK

  ‘New research has revealed that the market price of nearly two out of every five properties for sale in the UK has gone down by over £26,000.’

  c-r-l.com/content-…erty-market-outlook/

 122. maff Zegt:

  Kritiek op AFM-brief over nieuwe aanpak aflossingsvrij: ‘Intermediair wordt gepasseerd’’
  amweb.nl/financiel…gepasseerd-101113910

  Ps 🙂 fightforrhinos.fil…3/baobab-cartoon.jpg

 123. maff Zegt:

  Hong Kong Property Discounts Are the Latest Sign the Boom Is Over

  bloomberg.com/news…perty-boom-goes-flat

  Nou hebben we de hele wereld gehad, behalve de NL dan, de prijzen blijven hier stijgen met grote stijgen, of toch niet ?

  Het kadaster schijnt ict probleempjes te hebben, we wachten af

 124. Nico de Geit Zegt:

  Rapporten relativeren problematiek op woningmarkt

  ’Huizen in Nederland nog prima betaalbaar’

  Bijna dagelijks klinken noodkreten over de Nederlandse woningmarkt. Huizen raken onbetaalbaar, starters zijn wanhopig, de markt kookt droog. Valt allemaal wel mee, is de boodschap in drie rapporten deze week.

  telegraaf.nl/finan…nog-prima-betaalbaar

 125. Nico de Geit Zegt:

  maff: “Eigen Grond inleveren voor warmtepomp”

  De verstrekker van de hypotheeklening zal daar niet mee akkoord gaan.

 126. Nico de Geit Zegt:

  Typisch Nederlandse vrouw, waar er steeds meer van komen:

  ‘Priscilla en haar kinderen worden ziek van de schimmel in hun huurhuis’

  https://www.youtube.com/watch?v=icjxXvxntHU

  Al die alleenstaande moeders, wie gaat dat betalen? En een fatsoenlijke man zoeken zal ook lastig worden. Daarnaast natuurlijk de problematiek rond immigratie van kansarmen – de helft van de jeugd in Nederlandse grote steden komt (deels) uit de derde wereld. Nederland 2018.

  De degeneratie zet door. En de overheid wil dat ‘oplossen’ door hogere belastingen. En waar kun je het geld nu beter wegpakken dan bij dikke sitting ducks zoals huiseigenaren met een (deels) betaalde woning?

  Degeneratie is het tegenovergestelde van progressie. Typisch dat links zich progressief noemt.

  Mijn motto: red jezelf.

 127. Nico de Geit Zegt:

  Nederland heeft steeds minder gemeenschappelijk, waaronder gemeenschappelijke feesten zoals Sint & Piet, en… Kerst, want dat is het volgende gemeenschappelijke dat moet wijken. Dat zijn de veranderingen in de maatschappij: degeneratie en uiteen-valling.

  Aan de ene kant mensen die heel veel geld kosten, anderzijds mensen die iets verdienen en soms vermogend zijn – waar er steeds minder van komen. Oppassen dus als je iets hebt.

  #degeneratie

  Veel woningen zijn overigens ook al behoorlijk aan het degenereren.

 128. Juan Belmonte Zegt:

  maff: Kritiek op AFM-brief over nieuwe aanpak aflossingsvrij: ‘Intermediair wordt gepasseerd’’

  In 2011 (7 jaar gelee) presenteerde de heer Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder de Vereniging Eigen Huis als een lobbyclub voor huizenleasers: liever niet aflossen maar je volledige hogehuizenwaarde lenen en geleend houden. Zo blijven de huizenprijzen lekker hoog. Dat noemen we ook wel leasen.
  Die opmerking hebben Juan en anderen op dit blog nog wel eens herhaald, want herhaling is uiteindelijk de kracht van reclame 🙂

  Na 2011 en mede dankzij deze blog maakte de Tweede Kamer het rapport “Kosten Koper”. Sindsdien is het verboden om hypotheekadvies te laten betalen door anderen dan de consument. Dit omdat financiele adviseurs jarenlang niet in het belang van die eindconsument van leningen (hun klant) handelden maar middels provisie van de leningverstrekkers (banken) hun klanten de beste opties vanuit een bankperspectief aanprezen (nadelig voor de consument).

  Het is goed dat banken de geluiden van DNB en deze kritische blog ter harte hebben genomen en nu een campagne “Aflossingsblij” hebben waarin aflossen gestimuleerd wordt.

  Het is tevens ronduit stuitend dat anno 2018 de financieel adviseurs blijk geven nog steeds niet te kunnen handelen in het belang van de consument, hun klant.

  Het advies van Juan is dan ook aan de financieel adviseurs om hier nog eens een goed advies over in te winnen. Liefst bij adviseurs die wel snappen wat lange termijn denken is 🙂

 129. meelezer Zegt:

  maff:
  Hong Kong Property Discounts Are the Latest Sign the Boom Is Over

  Nou hebben we de hele wereld gehad, behalve de NL dan, de prijzen blijven hier stijgen met grote stijgen, of toch niet ?

  De hele wereld? Je bent altijd vrij selectief in je posts. Alleen dalende huizenmarkt berichten dump je hier. En dan ook nog van die markten die gigantisch zijn gestegen. HongKong bijvoorbeeld. Totaal niet representatief. Volgens mij heb je ook regelmatig post over Australie, Canada.

  Ook jouw link naar UK is specifiek. De huizenmarkt staat daar onder druk door de wijzigingen van buy to let. Om dat minder rendabel te maken. Plus de Brexit.
  In de steden in NL zou dit ook kunnen optreden, het minder aantrekkelijk maken voor beleggers om huizen op te kopen.

  Doe nu even wat links van de rest van de wereld

 130. ps Zegt:
 131. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Veel woningen zijn overigens ook al behoorlijk aan het degenereren.

  Jouw hersenen zijn aan het degenereren.

 132. maff Zegt:

  meelezer: Doe nu even wat links van de rest van de wereld

  Zoek je dit ? 1v1d1e1lmiki1lgcvx…d-debt-ownership.gif

 133. maff Zegt:

  ps,

  🙂 Maar iemand moet het werk doen toonpool.com/user/…liticians_488065.jpg

 134. maff Zegt:

  Wangedrag
  Dirk Bezemer 🙂 , 21 november 2018

  ‘Zelf zijn de banken al die tijd al blij: ze verdienden eerst aan het uitgeven en secutariseren van de leningen, en nu aan de rente.’

  https://www.groene.nl/artikel/wangedrag

 135. maff Zegt:

  Wangedrag, in de groene amsterdammer geschreven door Dirk Bezemer 🙂 21 november

  Komt er niet door, zoooo jammer

 136. ps Zegt:
 137. ps Zegt:
 138. Arjan Zegt:

  maff,

  Nee, dat bedoelt hij niet. Dit zijn de private schulden per land. Valt je ook niet op dat dit allemaal rijke landen zijn? En zet er ook de bezittingen eens tegenover.

 139. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Veel woningen zijn overigens ook al behoorlijk aan het degenereren.

  In Nederland staan ongeveer 7.700.000 woningen. Als een gemiddelde woning 100 jaar blijft staan betekent dat er ieder jaar 77.000 woningen vervangen moeten worden.

  Dat gebeurt dus niet. Er wordt wel nieuw gebouwd, maar dat is vooral aanvulling, geen vervanging.

  Het blijft een raadsel hoe over-gefinancierde koopwoningen ooit vervangen moeten worden. Huurwoningen worden regelmatig vervangen. Wat ik hier zie gebeuren is dat huurwoningen van 50, 60 jaar oud plat gaan en plaats maken voor nieuw.

  Mijn huidige verhuurder, een pensioenfonds, wil de woning die ik van ze huur – 63 jaar oud inmiddels – voor veel geld aan mij slijten. Ik ga daar niet op in maar blijf huren.

  Als de Nederlandse woningen straks aan de eisen van de toekomst moeten voldoen dan kan ik me voorstellen dat je het met renoveren niet redt. De woningen moeten worden gesloopt en er moet iets nieuw gebouwd worden. Hoe dat betaald moet worden en wie die woningen moet gaan bouwen is nog onbekend.

 140. Nico de Geit Zegt:

  Waarom staan die winkelpanden zo lang leeg?

  Elk jaar verdwijnt 1 procent van de detailhandel. In middelgrote gemeenten als Zeist is de leegstand van winkels ‘ongezond’ hoog. Op toplocaties staan panden soms al jaren leeg. De huur verlagen helpt niet. ‘Al geef ik het gratis weg: er komt niemand op af.’

  Achter betaalmuur: elsevierweekblad.n…o-lang-leeg-156624w/

  Er komt een nieuwe generatie aan. Dat gaat wel voor veranderingen zorgen.

  Op veel plaatsen zie je ook dat allochtonen het overnemen.

 141. Arjan Zegt:

  Steven,

  Te duur? Lage rente=sneller een lagere schuld door hogere aflossing. Jij betaalt liever meer rente aan de bank? Of gooi je liever ál je geld weg aan je aflossingsvrije huurhuis?

 142. Steven Zegt:

  Arjan,

  Ik betaal maar 600 euro huur voor een woning per maand die mijn buren hebben verkocht voor 209.000. Al zo vaak gezegd. Huurtje betalen en vrij en blij.

 143. Steven Zegt:

  En ja. Huren is ook duur.

 144. meelezer Zegt:

  maff: Zoek je dit ?1v1d1e1lmiki1lgcvx…d-debt-ownership.gif

  Nee, niet echt. Ik tel een beperkt aantal landen en jij schrijft we hebben de hele wereld gehad.

  Maar als je bedoelt dat wij in NL in goed gezelschap zitten van landen waar de prijzen dalen dan is het een leuk plaatje.
  Maar hoeveel landen zaten in deze steekproef? Of zijn dit de bovenste 10 van alle landen in de wereld?

 145. Arjan Zegt:

  Steven,

  Ja hoor, nu betaal je ineens ‘maar’ 600 euro. En dat is wel goedkoop? Waarom is 200 euro per maand aan rente betalen, zoals ik doe dan duur?

 146. Steven Zegt:

  Arjan,

  Dat is wat je aan rente betaalt. Je hebt ook aangegeven veel opknap werk te hebben gedaan en de boel af te lossen (dat kost geld toch?) . Misschien is je huis niets meer waard na 20 jaar zoals een oude brommer. Voor iedereen is het een andere rekensom. Maar feit blijft voor mij beter iets goedkoop te kopen dan historisch duur. Bijvoorbeeld een landgoed in Bulgarije kopen lijkt me beter dan je scheel lenen voor een huis van een Nederlandse BN’r of zo.

 147. Arjan Zegt:

  Steven,

  Ik heb een kleine 25K aan investeringen gedaan, en dat is geld wat, verminderd met wat afschrijving over de jaren heen, in de woning blijft zitten. Waarom denken jullie altijd dat het allemaal geld is wat in een zwart gat verdwijnt? Zelf gooien jullie al je geld weg aan huur. En dat is dan wel verstandig om te doen?

 148. Arjan Zegt:

  Steven: Bijvoorbeeld een landgoed in Bulgarije kopen lijkt me beter

  Zimbabwe, daar zijn de huizen pas goedkoop!

 149. Arjan Zegt:

  Arjan,

  En 30K zit in de woning aan aflossing en eigen geld, wat terugkomt bij verkoop van de woning, waardestijging of -daling even buiten beschouwing gelaten.

 150. Steven Zegt:

  Daling buiten beschouwing laten nu ze historisch duur zijn is dus niet slim.

 151. Steven Zegt:

  Maar ik heb het al weer door. Wiskunde is moeilijk voor je en doe je maar wat.

 152. Steven Zegt:

  Maar een kleine woning huren of kopen maakt financieel uiteraard niet veel uit.. Het begint natuurlijk bij die lege miljoenen panden in Londen of duidelijk stijgende rente. Zo lang je schuilt in een betaalbare woning is er niets aan de hand.

 153. Arjan Zegt:

  Steven: Daling buiten beschouwing laten nu ze historisch duur zijn is dus niet slim.

  Jij bent niet slim, zoals gezegd is een daling voor mij en veruit de meeste mensen niet relevant, ik betaal namelijk geen huur, alleen rente. En uiteindelijk ben ik van mijn schuld af en betaal jij nog steeds huur.

  Misschien is het zelfs zo dat een daling mij geld oplevert als ik naar een duurder type huis wil doorstromen, omdat die waarschijnlijk harder naar beneden zullen gaan in prijs.

 154. Arjan Zegt:

  Steven: Maar een kleine woning huren of kopen maakt financieel uiteraard niet veel uit..

  Een grotere woning bezitten levert je meer op. Een grotere woning huren kost je meer geld. Maakt dus wel uit.

 155. Steven Zegt:

  Arjan: Jij bent niet slim, zoals gezegd is een daling voor mij en veruit de meeste mensen niet relevant, ik betaal namelijk geen huur, alleen rente.

  Jouw logica is echt verschrikkelijk. Sorry. Ga terug naar het VWO en neem nu wel een nuttig vakkenpakket. Proost en tot later.

 156. Arjan Zegt:

  Steven: Jouw logica is echt verschrikkelijk. Sorry. Ga terug naar het VWO en neem nu wel een nuttig vakkenpakket. Proost en tot later.

  Nee, je snapt gewoon echt niet dat tijd en aflossing een rol spelen bij een koophuis. Dat je dat nog steeds niet doorhebt na alle uitleg is wel treurig te noemen.

  Ook ga je er steevast van uit dat de rente hard zal gaan stijgen op korte termijn en de huizenmarkt in NL dientengevolge in korte tijd een enorme klap zal gaan maken.

 157. Steven Zegt:

  Het aflossing sprookje hebben we duidelijk gemaakt met die dure brommers. En ja de rente KAN stijgen dus nu beter niet kopen met deze hoge prijzen.

  Ook al ben je niet goed in wiskunde. Je snapt het denk ik wel, maar je hoopt gewoon.

 158. Steven Zegt:

  En het gaat over lenen.. Als iedereen vrolijk zijn huis cash aftikt dan is het allemaal anders.

 159. Nico de Geit Zegt:

  Relatief veel kankersterfte in Nederland

  Het aandeel sterfgevallen als gevolg van kanker in Nederland behoort tot de hoogste in de Europese Unie. Bij iets meer dan drie op de tien Nederlanders die in 2015 overleden was de doodsoorzaak kanker. Volgens Eurostat lag alleen in Roemenië en Bulgarije het aantal sterfgevallen door kanker onder de 20 procent, in Bulgarije zelfs ruimschoots.

  telegraaf.nl/nieuw…sterfte-in-nederland

  Welvarend landje…. Maar Bulgarije is dus beter af…

 160. Arjan Zegt:

  Steven: Het aflossing sprookje hebben we duidelijk gemaakt met die dure brommers.

  Je praat poep.

 161. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Welvarend landje…. Maar Bulgarije is dus beter af…

  Waar wacht je nog op? Pak je koffers en wegwezen!

 162. Arjan Zegt:

  Steven: Als iedereen vrolijk zijn huis cash aftikt dan is het allemaal anders.

  Hoeveel wil je ervoor betalen? 5000 euro? Lachwekkend.

 163. Nico de Geit Zegt:

  Arjan, je maakt een erg onzekere indruk.

 164. Steven Zegt:

  Arjan,

  OK. Nog maar een voorbeeld. Als een beginnende rapper een ring met diamant koopt voor zijn vriendin van 30.000 dollar dan denkt iedereen cool! Heeft ie dat geld geleend van de bank of loanshark dan is het pathetic.

 165. Nico de Geit Zegt:

  ‘Het echtpaar kan daardoor zijn stulpje nooit meer als woonhuis verkopen. Rina en Piet mogen er zelf in blijven wonen zo lang ze leven, maar een koper krijgt geen woonvergunning meer.’

  gelderlander.nl/ec…pbaar-huis~ae1976b1/

 166. maff Zegt:

  ‘Brave spaarder’ is in tien jaar 15% armer geworden ( België, maar is het in Nederland anders ? )

  hln.be/geld/consum…r-geworden~a9e63b88/

  Ps 🙂 thelibertarianrepu…1/greed-we-trust.jpg

 167. Nico de Geit Zegt:

  maff: ‘Brave spaarder’ is in tien jaar 15% armer geworden

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de lange termijn-effecten van de lage rente, en of dat allemaal nog recht te breien is. Uiteindelijk zal de lage-rente-periode niet leuk zijn voor spaarders en ook niet leuk voor leners. En helemaal niet voor beleggers, of je moet op tijd uitstappen.

  Een beetje te vergelijken met een junk die op de been wordt gehouden met drugs. Hij gaat hard, maar het is niet gezond.

  In het artikel hebben ze het erover om in plaats van je geld op een spaarrekening te zetten te gaan beleggen. Maar als je dat begin 2008 had gedaan dan had je zomaar 40% of meer zien verdampen. Daarna ging het weer omhoog, maar je moet er maar zin in hebben.

  Ik hoorde een belegger recent zeggen dat hij over de afgelopen 10 jaar per saldo 1% netto rendement per jaar had gemaakt en dat hij zijn geld beter op een spaarrekening had kunnen zetten.

  Rare tijd leven we in.

 168. ps Zegt:

  maff, 🙂

  …for fools rush in where angels…?
  media.giphy.com/me…-downsized-large.gif

 169. Nico de Geit Zegt:
 170. Steven Zegt:

  Arjan,

  Alleen bij huizen heeft men het vooral over rente en aflossing. Bij een oude computer denkt men: rotte oude zooi… Ik geef er een tientje voor.

  Beetje tussen die twee uitersten kan je nadenken.

  Uiteraard verder denken: geschiedenis, rente, economie enz.
  Maar hoog kopen en laag verkopen is altijd dom.

 171. Arjan Zegt:

  Steven: Maar hoog kopen en laag verkopen is altijd dom.

  Meestal niet dus, het gaat erom hoeveel geld je na verkoop overhoudt (hint: aflossen). Nogmaals: het enige alternatief is huren, dan hou je sowieso niets over aan het einde van de rit. Met een koophuis kun je meestal ook nog eens meer sparen. Over sparen gesproken:

  geld.nl/sparen/ser…geld-per-nederlander

 172. Steven Zegt:

  Je zou die aflossing ook kunnen gebruiken voor nuttige dingen. Blijf het een kul argument vinden.

 173. Arjan Zegt:

  Steven: Je zou die aflossing ook kunnen gebruiken voor nuttige dingen. Blijf het een kul argument vinden.

  Kan toch niet Steven? Je maandlast bestaat meestal uit aflossing + rente. Je kunt de maandlast hooguit verlagen met extra aflossing, maar met de lage rente heeft dat weinig effect.

 174. Steven Zegt:

  Goed. Dan vertel ik het nog simpeler. Jij lost je huis af en ik koop tassen vol met zilver.

 175. Steven Zegt:

  Zatte man met hoog IQ tegen sapjes drinker met laag IQ: Ga naar een andere site.

 176. maff Zegt:

  ‘One in 200 people now homeless in Britain as crisis deepens’

  edition.cnn.com/20…intl-scli/index.html

  Ps 🙂 niets is wat het lijkt esp.rt.com/actuali…c46188040a8b45fc.jpg

 177. Arjan Zegt:

  Steven: Zatte man met hoog IQ tegen sapjes drinker met laag IQ: Ga naar een andere site

  Als je niet eens weet dat een annuïteitenhypotheek een aflossingscomponent heeft en na talloze keren uitleg nog steeds niet snapt hoe dat werkt, sorry hoor, maar dan ben je werkelijk oerdom.

 178. Arjan Zegt:

  Steven: Alleen bij huizen heeft men het vooral over rente en aflossing. Bij een oude computer denkt men: rotte oude zooi… Ik geef er een tientje voor.

  Arjan: Maar een brommer heb je niet nodig, een huis wel. Een huis is bovendien dermate duur om te produceren dat de meeste mensen er geld voor zullen moeten lenen.

 179. ps Zegt:

  maff,

  …Onze Lieve Heer die geeft het, wie het vangt die heeft het 😉
  twitter.com/abcWNN…/1067341284086493184

 180. maff Zegt:

  Nieuwbouwwijk als stortplaats

  zembla.bnnvara.nl/…wijk-als-stortplaats

  ps,
  🙂 Times are changing lowres.jantoo.com/…beg-07640833_low.jpg

 181. maff Zegt:

  Toeval ? …… 😉

  Totaal spaargeld NL 340 miljard

  Totale lening aflossingsvrije hypotheken ook 340 miljard

 182. ps Zegt:

  maff, 🙂

  …”Varoufakis, 57, knows many Germans still blame him and his country for the European debt crisis. But on stage in Berlin, next to a banner reading “European Spring,” he announced he would again be running for elected office. This time, in Germany.”
  time.com/5463342/y…ctions/?xid=tcoshare

 183. Steven Zegt:

  maff,

  !

 184. Nico de Geit Zegt:

  Lang wachten op energie-aansluiting in nieuwbouwwoning

  Kopers in de kou

  Netwerkbedrijven erkennen de problemen en wijzen vooral naar een tekort aan installateurs. Toezichthouder ACM luidt de noodklok. De toezichthouder ziet af van boetes, maar eist wel dat netwerkbedrijven creatief te werk gaan om het personeelsbestand aan te vullen. Dat leidt al tot initiatieven om statushouders en zij-instromers om te scholen.

  telegraaf.nl/finan…513/kopers-in-de-kou

 185. Nico de Geit Zegt:

  Tiny House verkocht: 141.200 euro

  telegraaf.nl/nieuw…erkocht-141-200-euro

 186. Deutsche Mark Zegt:

  Arjan:
  Arjan,

  Jezus ik kan echt niet rekenen!

  Inzicht begint bij zelfkennis…

 187. Deutsche Mark Zegt:

  Arjan: De lonen zijn ook historisch hoog …

  Ahum, heb je bronnen die dat feit bewijzen???

 188. Arjan Zegt:

  Deutsche Mark: Inzicht begint bij zelfkennis…

  Ah een aloude trol is teruggekeerd. 🙂 Welkom

 189. maff Zegt:

  En een Schmulletje 🙂 GEEF DE SCHULD MAAR AAN DE DOOS VAN PANDORA

  schmulladdertjeond…aan-de-doos-van.html

  ps 🙂 ‘ NASA predicts ICE AGE with ‘DEAD SUN’ ‘ cdn.images.express…x/Ice-Age-616937.jpg

 190. ps Zegt:
 191. maff Zegt:

  ps: Red jezelf!

  🙂 leve de vrijheid media.giphy.com/me…M4cGJ8u3ao/giphy.gif

 192. maff Zegt:

  Gestage daling aantal woningverkopen lijkt aan te houden in oktober

  ‘Aangezien de Basisregistratie Kadaster recent is vernieuwd, is het op korte termijn niet mogelijk deze reguliere cijfers te publiceren.’ ( wat is korte termijn ? 😉 )

  kadaster.nl/-/gest…te-houden-in-oktober

 193. maff Zegt:

  ‘Makelaars verdienen nu twee keer aan één woning’

  nu.nl/wonen/560234…wee-keer-woning.html

 194. maff Zegt:

  Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden zoals voorbehoud van financiering of bouwkeuring? Hier moet je op letten en dit is het risico

  businessinsider.nl…ud-van-financiering/

  Het nieuwe speculeren ? ……. ik ken nu twee gevalletjes waar die waarborgsom werd ingepikt, en die nu in hun eigen woning nog jaren gratis kunnen wonen ……

 195. maff Zegt:

  The Eurozone Banks’ Trillion Timebomb

  app.hedgeye.com/in…e=guest-contributors

 196. Nico de Geit Zegt:

  Vanuit het hoge noorden verspreidt de Kerstgeit (Julbocken) de kerstsfeer over de hele wereld. Vandaag, 1e advent, vond de officiële inauguratie plaats:

  Volledige inauguratie, de belangrijkste gebeurtenis van het jaar: https://www.youtube.com/watch?v=JZUJq6nYTLY

  Foto: visitgavle.se/site…rlAlbin%20tillsv.jpg

  Contact met onze vriend is mogelijk via e-mail, telefoon en twitter.

 197. Deutsche Mark Zegt:

  Steven:
  Arjan,

  Ik betaal maar 600 euro huur voor een woning per maand die mijn buren hebben verkocht voor 209.000. Al zo vaak gezegd. Huurtje betalen en vrij en blij.

  29x de jaarhuur is voor jouw soort woning een te hoge koopprijs. Huren is dan beter.

 198. Deutsche Mark Zegt:

  Steven: Jouw logica is echt verschrikkelijk. Sorry. Ga terug naar het VWO en neem nu wel een nuttig vakkenpakket. Proost en tot later.

  Terug???
  Arjan kan nooit VWO hebben gedaan, want daarvoor is z’n beheersing van de Nederlandse taal te beroerd.
  Nederlands is verplicht in elk vakkenpakket, dus daar kom je nooit onderuit.

 199. Arjan Zegt:

  Deutsche Mark: 29x de jaarhuur is voor jouw soort woning een te hoge koopprijs. Huren is dan beter.

  De oplettende lezer weet dat Steven veel meer voor zijn huurhuis betaalt.

 200. Arjan Zegt:

  Deutsche Mark: Terug???
  Arjan kan nooit VWO hebben gedaan, want daarvoor is z’n beheersing van de Nederlandse taal te beroerd.
  Nederlands is verplicht in elk vakkenpakket, dus daar kom je nooit onderuit.

  Er is niets mis met mijn Nederlands. Sterker nog: het was mijn beste vak op school. Als ik daarentegen al jouw taalfouten hier zou moeten opsommen was ik na een week nog niet klaar.

  Jij hebt echt nooit iets inhoudelijks te melden en kunt alleen maar schelden, op László, Luis, dr. T, noem maar op, allemaal mensen die inhoudelijk een stuk beter op de hoogte waren dan jij.

  Toen ik een aantal maanden terug een discussie met jou had over het financiële voordeel van kopen t.o.v. huren liet je het, toen het inhoudelijk werd, afweten.

  Als je echt zo intelligent en belezen bent als je pretendeert te zijn, dan had je allang het gezwets van Nico en co. hier onderuit gehaald.

 201. Arjan Zegt:

  Deutsche Mark: Huren is dan beter.

  Snap jij nou echt niet wat aflossen is?

 202. Nico de Geit Zegt:

  woning 2018 400.000
  kk 6% 24.000
  424.000

  huur per maand 1.080
  huur per jaar 12.960

  Koopprijs/jaarhuurprijs 32,7

  Rendement bruto (!) 3,06%

 203. maff Zegt:

  Wilt u even alles afrekenen ?

  De deurwaarderij is failliet
  In naam van de Koning
  groene.nl/artikel/…n-naam-van-de-koning

  Ps 🙂 the debt collector i.huffpost.com/gen…Y-RETRO-facebook.jpg

 204. maff Zegt:

  Arjan,

  wat is aflossen ? Geen idee

  De bank noemt aflossen sparen, maar het zijn niet bestaande centjes en het verdwijnt weer in het niets met aflossen. Als de NL nu massaal zou gaan aflossen dan stort de economie in, dan is het ineens WEL weer bestaand geld, wie het weet mag het zeggen 😉

 205. Nico de Geit Zegt:

  maff: het zijn niet bestaande centjes en het verdwijnt weer in het niets met aflossen

  Als je een flinke spaarpot hebt, al dan niet in je eigen woning, dan kun je de AOW wel op je buik schrijven. Of een geel hesje aandoen.

  Je kunt je afvragen of er straks überhaupt nog AOW is. AOW wordt bijstand. Nederland een grote achterstandswijk. Ik heb geen plannen om klem komen te zitten in een getto tussen klaplopers, en ik ga ook niet met een geel hesje lopen.

  Wat is er nou makkelijker dan iemand korten vanwege zijn spaartegoed of WOZ-waarde?! En de overheid heeft heel veel geld nodig. Al was het alleen maar om de fout gelopen integratie, tegenwoordig diversiteit te betalen – het is een enorme bodemloze put.

 206. ps Zegt:
 207. Steven Zegt:

  Arjan: De oplettende lezer weet dat Steven veel meer voor zijn huurhuis betaalt.

  Kan best zijn dat ik een keer om wat voor reden dan ook wat hogers heb ingevuld, maar mijn huur is om precies te zijn 584 euro.

 208. Steven Zegt:

  En zonder huursubsidie.. (krijg je anders weer dat domme gezeur)

 209. Nico de Geit Zegt:

  Net een video gekeken over Marrakech – het VN-migratie-pact – met Syp Wynia. Wynia heeft het over ‘white guilt’, hetgeen ongeveer inhoudt dat blanken zwarten onderdrukken, onderdrukten. En nu is er een schuld. Bij wet geregeld straks.

  Als blanke bent u dus straks iets schuldig aan uw medemens met een donkerder huidskleur. Punt, geen discussie. En anders ben je een racist en ga je de cel in, of erger.

  Ik vraag me al langer af hoe ze dat precies willen doen met de rekening van immigratie van kansarmen, wie dat gaat betalen. En nu wordt dat dus steeds duidelijker. Blanke huiseigenaren, een sitting duck. Pensioenfondsen van blanken. Mooi. Zimbabwaanse toestanden straks in Nederland?

  Is dat echt? Ja, echt: https://www.youtube.com/watch?v=CeZvCVxqMnE

 210. Nico de Geit Zegt:

  En over Arjan, of het is een trol, of hij is gewoon een beetje dom, echt dom: heeft een huis gekocht en is daar blijkbaar toch erg onzeker over – wat doet hij anders hier?!

  Die domheid zit hem er vooral in dat hij geen cyclussen begrijpt, nu is alles anders dan de afgelopen 70 jaar. Onderhoud kost geld, de rente zou weleens omhoog kunnen gaan. En niet alleen de rente omhoog, dat heeft ook grote gevolgen voor de economie, werk, onrust, gele hesjes, enz.

  Wie had die gele hesjes aan zien komen? Breivik in ieder geval, hij voorspelde de eerste burgeroorlogen vanaf 2020.

  Gele hesjes zijn boos. Maar waar ze eigenlijk boos over zijn is de eindfase van het kapitalisme. Kapitalisme is als kanker: het moet groeien. Er moeten vluchtelingen/immigranten gehaald, de schulden moeten groeien. De rente moet laag zijn om het systeem overeind te houden.

  Ook voorspel: als ze niet meer weten hoe het verder moet gaan ze meestal oorlog voeren. Tegen die tijd kun je beter een beetje flexibel zijn.

  Eerder ook al: als er een gele-hesjes-oorlog in je straat is en ze richten een ravage aan dan ben je blij dat je niet de eigenaar bent van al dat moois. Het zou je auto maar zijn.

  Voor iedere vluchteling in Duitsland zijn 12 werkende belastingbetalers nodig. Dat wordt nog wat als de belastingbetalers op raken, om uiteenlopende redenen.

  De één gaat de barricade op met een geel hesje aan, de andere gaat gamen in plaats van werken, een ander ontwijkt de belasting, weer een ander licht de belasting op. Een nader gaat emigreren, enz.

  Als de belastingdruk te hoog wordt ploft de boel. De grote sukkels: eigenaren van OG, want ze zitten muurvast. Sitting ducks en een radeloze overheid.

 211. Steven Zegt:

  Eigenaren van onroerend goed zijn natuurlijk niet altijd de sitting ducks, maar omdat de prijzen zo hoog zijn..; zou ik in ieder geval morgen bestens verkopen en hopen er niet als failliete idioot uit te komen. (maar ik ben geen eigenaar)

 212. Steven Zegt:

  Geintje… Maar handelen blijft natuurlijk goedkoop kopen en duur verkopen. En waarom had je vroeger nooit grote joodse landeigenaren? : die keken wel uit.. Die waren anders duidelijk traceerbaar en af te persen. (was gisteren een mooie documentaire over op de Eo)

 213. Nico de Geit Zegt:

  Steven: Eigenaren van onroerend goed zijn natuurlijk niet altijd de sitting ducks

  Denk het wel, ze zitten muurvast, kunnen geen kant op. Als het allemaal (over)gefinancierd is lopen ze het minste risico. Zeker als ze zich nergens zorgen over maken.

  De overheid wil ze plukken, de bank wil ze plukken, hun werkgever zet ze onder druk, hun vrouw gaat weg als de boel ploft, je moet er maar zin in hebben. En de AOW wordt straks een regeling ter voorkoming van ouderdomsarmoede, bijstand dus. Wie iets heeft, moet dat eerst opeten. Succes gewenst met aflossen. Voordat je de schuld hebt afgelost moet je het met een beetje pech al weer opeten.

  En dus nu een nieuw fenomeen: white guilt, overgewaaid uit de VS, in vorm gegoten door de VN. Naast het klimaat moet je straks ook voor guilt (je huidskleur) betalen.

  Niet dat ik verwacht dat er overmorgen al een aanslag in uw brievenbus zal liggen. Het gaat allemaal jaren duren. Maar nu is al te voorzien dat de overheid veel geld nodig heeft. Ze gaan dat halen waar ze het kunnen halen: bij mensen met OG, een spaar- of beleggingsrekening, pensioen, andere bezittingen.

  Belastingen omhoog, dus ook op brandstof, gas, elektra. Dus vooral geen oude afgeschreven woning kopen. Een beetje te vergelijken met nu een ‘voordelig’ dieseltje kopen waar je straks niet meer mee mag rijden, of met torenhoge vervuilersheffing.

  Makkelijk te verkopen door de overheid: de vervuiler betaalt. Met dieseltjes, maar ook met ‘vieze’ huizen die te veel gas slurpen. 90% van Nederland? Meer? Iemand moet de immigratie van kansarmen gaan betalen, dr. t – groot voorstander van import van kansarmen – gaat dat echt niet in zijn eentje betalen.

  Als je een dieseltje voordelig kunt leasen, en maandelijks opzeggen, dan zou dat onder bepaalde omstandigheden slim kunnen zijn. Bijvoorbeeld als je niet zeker bent van je werk. Of dat de gele hesjes je dieseltje afbranden. Of dat de overheid je dieseltje opeens tot ‘vieze diesel’ bestempelt en peperduur maakt. Dat soort dingen. Flexibel zijn is dan prettig.

 214. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: wat doet hij anders hier?!

  Ik hang hier nog wel wat rond, omdat ik ooit dit forum serieus nam. Ik dacht nog niet zo lang geleden ook dat het een groot risico zou zijn om een schuld aan te gaan voor een koophuis en dat de daling nog lang niet voorbij zou zijn. Ondertussen zijn mijn inzichten over het kopen van een huis kopen drastisch veranderd, mede dankzij een aantal beter geïnformeerde (ex-)forumleden alhier en lees ik nog wel eens wat. Als ik zie wat er nu nog over is van de zeepbellers en hoe de huizenmarkt er nu bij staat ben ik alleen maar blij dat ik destijds mijn huidige woning gekocht heb.

  De reden dat ik hier nu nog zit is eigenlijk vooral om me te amuseren. Om jullie gezwets over zaken als een toekomstige oorlog en een doemscenario voor huizenbezitters kan ik alleen maar hard lachen.
  Zo nu en dan heb ik nog wel eens de naïeve gedachte jullie ook nog iets te kunnen bijbrengen, maar helaas is dat trekken aan een dood paard. Steeds weer verbaas ik mij over jullie kortzichtigheid en domheid. De ‘zeepbel’ is geen onderwerp van discussie, maar een religie waar geen kritiek op geuit mag worden.

  Verder is de Twitterstrook aan de rechterkant nog een interessante verzameling berichten over de huizenmarkt, handig bijeen gezet, waar ik uiteraard nog steeds in ben geïnteresseerd.

 215. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Om jullie gezwets over zaken als een toekomstige oorlog en een doemscenario voor huizenbezitters kan ik alleen maar hard lachen.

  Arjan: kortzichtigheid en domheid

  Mooi.

 216. László Zegt:

  Tjonge jonge, Nico probeert het nog steeds en wordt ook nog steeds ontmaskerd.

  Nico de Geit: woning 2018 400.000

  Wat was de waarde in 2013?
  En wat was het rendement als je het huis toen had kunnen kopen.

 217. Deutsche Mark Zegt:

  Arjan,

  Gaap.

 218. Deutsche Mark Zegt:

  Arjan,

  Wat denk je?
  Als je net zoveel hebt afgelost in je leven als ik, kom je met deze vraag nog maar eens terug.

  Ik vind het best dom van mezelf veel afgelost te hebben. Als ik dat bedrag in 4 gedeeld zou hebben en een kwart in aflossing, aandelen, goud en bitcoin gestoken zou hebben, was ik nu multimiljonair en zat deze reactie vanachter een glaasje topwijn op een zonovergoten paradijselijke locatie te tikken. Als ik m’n tijd er überhaupt aan zou verspillen…

 219. Deutsche Mark Zegt:

  Arjan,

  Ik snap zelfs wat huurrendite is. Goed hè.

 220. Deutsche Mark Zegt:

  Nico de Geit,

  Mager. Niet kopen dus. De verhuurder betaalde vroeger geen 4ton, heeft dus een hogere rendite.

 221. Nico de Geit Zegt:

  Deutsche Mark: De verhuurder betaalde vroeger geen 4ton

  Deze huizen kostten nieuw HFL 55,000,–. Het pensioenfonds ontving al die tijd huur en gaf niet al te veel uit aan onderhoud. En nu willen ze het aan mij slijten voor € 400,000,–. Arjan denkt dat als je nu instapt er hetzelfde gaat gebeuren, toch Arjan? Arjan is niet alleen, miljoenen denken dat. Eigen woning = gratis geld.

  László: Wat was de waarde in 2013?

  Dat ongeveer € 330.000,–.

  Maar ik stapte niet in in 2013 maar kwam hier wonen in 2009:

  Periode 2009-2019

  Waarde woning 2009 400.000
  Waarde woning 2019 400.000
  kosten koper (af te schrijven in 10 jaar) 10% 40.000
  Rente (10jr vast) 5,20% 208.000
  Door verhuurder verricht onderhoud 2009-2019 10.000 10.000
  Totaal kosten: 258.000
  Af: 50% betaalde rente 104.000
  Totale kosten* 154.000
  Dit is per jaar 15.400
  Dit is per maand 1.283
  * exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen.
  Gemiddelde huur over de afgelopen 10 jaar per maand 994
  Totaal betaalde huur afgelopen tien jaar 119.220
  Voordeel door te huren 2009-2019 34.780

 222. b Zegt:

  Rapport:De staat van de woningmarkt 2018 d.d. november 2018.
  rijksoverheid.nl/d…t-van-de-woningmarkt

 223. b Zegt:

  Monitoring huurbeleid 2018. d.d. 5 november 2018.
  rijksoverheid.nl/d…ring-huurbeleid-2018

 224. b Zegt:

  Update Inventarisatie Plancapaciteit 2018,d.d.16-11-2018:
  rijksoverheid.nl/d…-plancapaciteit-2018

 225. maff Zegt:

  Een nieuwe verloren generatie
  groene.nl/artikel/…e-verloren-generatie

 226. maff Zegt:

  Het probleem van kapitalisme
  rtlz.nl/opinie/col…monstranten-overheid

  Hij stond erbij en keek ernaar 😉

 227. Nico de Geit Zegt:

  László: Wat was de waarde in 2013?
  En wat was het rendement als je het huis toen had kunnen kopen.

  We pakken de grafiek erbij:

  huizenmarkt-zeepbe…nl/images/bubble.png

  De top was 2008, daarna een dalletje in 2013. En toen ging het weer omhoog, de ‘return to normal’. Ik doe daar dus niet aan mee. Voorspellen wanneer wat gaat gebeuren is nogal lastig gebleken. Maar de grafiek sluit nog steeds aan bij wat we zien gebeuren.

  maff: Het probleem van kapitalisme

  Marx had daar hele theorieën over, de beperkte houdbaarheid van het kapitalisme – omdat kapitalisme altijd moet groeien is ooit de grens bereikt en klapt het systeem in elkaar, aldus Marx. De wereld draait gewoon door natuurlijk, er komen alleen wat meer gele hesjes. Kondratieff zag een golfbeweging, in vier seizoenen, en dus geen permanente ineenstorting.

  In Frankrijk of Italië zitten ze er echt niet mee ‘als het systeem in elkaar klapt’. Steden, hele gebieden zijn daar al jaren failliet en het draait gewoon door. Niemand boeit het.

  Wat wel zorgelijk is is de kar met sociale voorzieningen. Er zijn steeds minder mensen die die kar willen of kunnen trekken, het aantal mensen dat in die kar zit neemt toe. Uitgerangeerden, om wat voor een reden dan ook.

  Je moet niet verwachten dat een geit zo’n kar gaat trekken, daar zijn geiten niet voor. In het verleden wel eens gedaan, maar toen kreeg ik zo’n enorme belastingaanslag dat ik dacht: dit moet anders. Geiten zijn schrandere dieren en trekken hooguit hun eigen kar.

  Geiten verdommen het de kar te trekken. Schapen lopen om de kar of zitten erin, en blaten dat iemand de kar moet trekken, maar schapen trekken ook de kar niet echt. Als schapen met gele hesjes gaan lopen dan zit je echt wel in een eindfase.

  Arjan: doemscenario

  Nee, Arjan, het gaat niet volgende week gebeuren, niet meer dit jaar. En ook de ineenstorting van het systeem gaat lang duren. En verwacht er niet te veel van, want de wereld draait gewoon door.

  Eigenlijk is het systeem in 2008 al ingestort. Het wordt al ruim 10 jaar kunstmatig overeind gehouden.

  Terwijl ik lekker achterover leun weten anderen niet hoe het verder moet met hun schulden. Niemand weet dat. Prima slaven natuurlijk, dat ze zich druk maken om hun schuld, en alles willen doen voor het Systeem.

 228. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Eigenlijk is het systeem in 2008 al ingestort

  Volgens Huntington, bekend van het boek ‘the clash of civilisations’, begint de ineenstorting rond het jaar 1900. 1900 was echt het hoogtepunt van westerse macht, daarna is het alleen maar bergafwaarts gegaan.

 229. Nico de Geit Zegt:

  Ook interessant, grafiek van Kondratieff:

  nl.wikipedia.org/a…07c7b9f13bbf9547.png

 230. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: grafiek van Kondratieff

  Ik zie een slingerbeweging, als van een pendulum: een hoge top wordt gevolgd door een laag dal.

 231. Nico de Geit Zegt:

  Aflossingsvrije en spaarhypotheek fors duurder

  Veel banken rekenen forse opslagen als je je aflossingsvrije of spaarhypotheek wil verlengen. Dat kan oplopen tot bijna een procent meer.

  telegraaf.nl/nieuw…potheek-fors-duurder

 232. Nico de Geit Zegt:

  ING en ABN Amro zeggen klanten met de opslag te willen dwingen naar een hypotheekvorm over te gaan waar je verplicht aflost.

  Nog ongeveer drie miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije of spaarhypotheek.

 233. Arjan Zegt:

  Deutsche Mark: Ik snap zelfs wat huurrendite is. Goed hè.

  Ik niet, maar het zal wel een Duits woord zijn ofzo.

 234. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: ING en ABN Amro zeggen klanten met de opslag te willen dwingen naar een hypotheekvorm over te gaan waar je verplicht aflost.

  Wat een onzin he. Bij een spaarhypotheek los je gewoon af aan het einde van de looptijd.

  Aflossingsvrij, tja, ik zou er nooit voor kiezen, maar na 30 jaar is er van de oorspronkelijke schuld bijna niets meer over wegens geldontwaarding.

 235. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Aflossingsvrij, tja, ik zou er nooit voor kiezen, maar na 30 jaar is er van de oorspronkelijke schuld bijna niets meer over wegens geldontwaarding

  Mooi. Gratis geld. De schuld verdampt gewoon. Te mooi om waar te zijn? We gaan het meemaken.

  Als je het geld hebt liggen denk je wel drie maal na voordat je een woning koopt. Maar voor een woning lenen is geen probleem, de schuld verdampt toch en de rente is laag. Wat kan er mis gaan?!

 236. Arjan Zegt:

  Arjan,

  Aflossingsvrije hypotheken zijn fiscaal onaantrekkelijker geworden, maar het grote voordeel ervan is in principe natuurlijk dat je veel geld in eigen zak kunt houden, omdat je niks aflost. Geld wat je nu kunt uitgeven, en later gebruikt om af te lossen, daar het openstaande aflosbedrag niets meer voorstelt tegen de tijd dat het einde van de looptijd in zicht komt. Nogmaals: niet mijn ding, maar kan prima werken voor sommige mensen.

 237. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: de schuld verdampt toch en de rente is laag. Wat kan er mis gaan?!

  Volgens mij zit jij hier steeds te verkondigen dat de reële huizenprijzen nog steeds niet op het niveau van 2008 zitten. En nu gaat die vlieger ineens niet meer op? Wat is het nu Geit?

 238. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Wat kan er mis gaan?!

  Altijd maar met deze vraag rondlopen, het kan toch niet goed zijn voor je geestesgesteldheid.

 239. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Aflossingsvrij

  Die mensen, drie miljoen huishoudens, hebben NOOIT de bedoeling gehad om OOIT af te lossen. De schuld zou verdampen, de woning in waarde stijgen, was min of meer beloofd.

  Binnenkort kan Mr. Sven Hulleman zich weer warm gaan lopen.

 240. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Wat is het nu Geit?

  Ik denk dat er wat stekkers bij je los zitten. Je gaat weer lekker voorbij aan de problematiek rond aflossingsvrij. Eerder ruimschoots voorbij gekomen.

 241. Arjan Zegt:

  Nico de Geit:Je gaat weer lekker voorbij aan de problematiek rond aflossingsvrij.

  Nico de Geit: Succes gewenst met aflossen. Voordat je de schuld hebt afgelost moet je het met een beetje pech al weer opeten.

  Nogmaals: wat is het nu Geit?

 242. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Nogmaals: wat is het nu Geit?

  Als je aflost dan wordt dat straks vrijwel zeker gekort op je AOW. Als je niet aflost ontstaan er andere problemen.

  Om het allemaal netjes te regelen, je woning af te betalen, een toereikend pensioen te hebben zonder AOW, en al je belastingen over dat grote vermogen te betalen – de woning gaat vrijwel zeker naar box 3 – moet je giga-veel geld hebben. Vrijwel niemand heeft dat. Het is gewoon niet op te lossen.

 243. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Het is gewoon niet op te lossen

  De lonen zijn te laag, de kosten van levensonderhoud te hoog – niet alleen in Nederland maar op nog veel meer plaatsen. De oplossing voor steeds meer mensen: wat ze tekort komen bijlenen. Het gevolg is een mega-schuld die onmogelijk terugbetaald kan worden. Erger: als de rente omhoog gaat ontstaan er onoverkomelijke problemen, een neerwaartse economische spiraal.

  We stevenen af op een ramp, maar dat doen we al heel lang, dus ga rustig slapen. Niet alleen de rente/schulden, maar ook de demografie: het lage aantal geboortes en de import va mensen uit laag-IQ-landen.

  Hoe wil je ooit de gemiddelde lonen omhoog krijgen als je 3/4 imbecielen importeert?! De overheid heeft zich tot taak gesteld de IQ’s van die mensen te verhogen, maar die methode is nog niet uitgevonden, en gaat ook niet komen.

  Iemand moet dat dus straks gaan betalen.

 244. Eric406 Zegt:
 245. Eric406 Zegt:

  Gijt roept het al jaren.

 246. maff Zegt:

  Energierekening wordt volgend jaar 360 euro duurder ( dat wordt dan weer een negatieffe koopkracht ! )

  ad.nl/economie/ene…ro-duurder~a618d338/

  ps 🙂 en een inflaterend gevalletje japantimes.co.jp/w…ahl-870×385.jpg

 247. maff Zegt:

  Australia’s economy slows, debt-laden consumers a deadweight

  reuters.com/articl…-slips-idUSKBN1O4044

 248. Nico de Geit Zegt:

  Eric406: Gijt roept het al jaren.

  Anderen roepen het ook, ik ben niet de enige: aandelenfondsen, decennia lang aangejaagd door babyboomers die hun geld inlegden. Straks willen ze hun geld terug, het is een soort piramidespel geworden. Oplossing: bedrijven kopen hun eigen aandelen in met goedkoop geleend geld om de waarde van het aandeel op peil te houden.

  Als de babyboomers met pensioen gaan ziet de wereld er gewoon anders uit. De zeepbel kan misschien even op druk gehouden worden met noodmaatregelen, maar uiteindelijk niet.

  Dan de lage rente. Spaarders van nu, zoals de generatie niks, maken geen of nauwelijks rendement. Zij betalen dus voor het overeind houden van het systeem met lage rente en het vetmesten van de babyboomers.

  Ooit gaat het ergens mis en beginnen de domino-stenen te vallen. Niemand weet hoe, waar of wanneer. Maar dat het gaat gebeuren schijnt onvermijdelijk te zijn. Je hoeft je er dus ook niet druk over te maken.

  Vluchtelingen/immigranten kosten bakken met geld, en jagen de economie dus aan, houden de zeepbel op druk. Misschien zijn de vluchtelingen/immigranten de nieuwe zeepbel. Nieuwe tulpenbollen, kan maar zo. Ik doe niet mee in ieder geval. Ook niet als investeren in vluchtelingen een hoog rendement geeft.

  Het ligt voor de hand dat pensioenfondsen straks gedwongen worden te investeren in vluchtelingen. Racisme en white guilt spelen een rol. Ontwikkeling (scholing/integratie) van vluchtelingen (met een IQ van 60-80) en huisvesting.

  Misschien is het idee de babyboomgolf te vernieuwen met een tsunami van vluchtelingen/immigranten. Een wonder creëren. Toppertjes, we gaan het meemaken.

 249. Nico de Geit Zegt:

  Die gele hesjes moet het water tot aan de lippen staan, nu al, terwijl de crisis nog moet komen.

  De kredietcrisis begon in 2008. Is nooit opgelost maar de patiënt is met medicatie weer op de been gebracht. Volgens de MSM is de crisis voorbij. Maar de medicatie, de extreem lage rente, is blijkbaar nog steeds nodig.

  Hoe lang gaat het goed?

 250. Nico de Geit Zegt:

  Eric406:
  zerohedge.com/news…-america-are-welfare

  Voor de MSM is dat nog steeds racistisch. Kansarme immigranten kosten veel geld. Daarom doen ze Frankrijk de belastingen omhoog. Gevolg: gele hesjes.

  Voor iedere vluchteling die Duitsland opneemt zijn 12 Duitse belastingbetalers nodig. Niet zo vreemd dat Oost_europese landen absoluut NIET bereid zijn vluchtelingen van Duitsland over te nemen. Door dat soort dingen ga je op termijn failliet.

  Flexibel blijven dus, geen woning kopen maar huren. Zeker als het in prijs niet veel uitmaakt. En dan ga ik er vanuit dat minister Blok gelijk heeft: dat waar nieuwkomers neerstrijken de oorspronkelijke bevolking vertrekt.

  Je hoort niet zo veel over de exodus van mensen met mogelijkheden die Nederland verlaten. Je hoort wel veel over de instroom van kansarmen uit de derde wereld.

  Er schijnt een Marxistische theorie te zijn dat je van kwantiteit kwaliteit kunt maken. Mooi. Ik doe niet mee.

 251. ps Zegt:
 252. Nico de Geit Zegt:

  Een geel hesje aan het woord: immigratie, zogenaamd racisme, knellende hypotheken, enz.:

  https://www.youtube.com/watch?v=JSl1mWfC3Lk

 253. Steven Zegt:

  Nico de Geit,

  Wel jammer dat die Dennis Koning een beetje crimineel en zelfs even moslim was. Ik hoop juist dat men ook uit de academische wereld gaat zien dat de IQ verschillen met de derde wereld zo groot zijn, dat je alleen al daarom anders naar immigratie moet kijken.

 254. Steven Zegt:
 255. Steven Zegt:

  Link werkt niet, maar Google maar op Dennis Honing

 256. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Misschien is het idee de babyboomgolf te vernieuwen met een tsunami van vluchtelingen/immigranten. Een wonder creëren. Toppertjes, we gaan het meemaken.

  Dat gebeurt al. Om de economie op peil te houden worden er ook kansrijken geïmporteerd. Die moeten straks ook ergens wonen, bijvoorbeeld in die vrijgekomen babyboomerswoningen, wat een opwaartse druk heeft op de woningprijzen.
  Hoe lang mensen dat blijven accepteren en of het tij zal keren blijft de vraag.

 257. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Hoe lang mensen dat blijven accepteren

  Als ik het niet meer accepteer zeg ik gewoon mijn huur op. Ik lees net dat je met zo’n nieuwe warmteketel je woonkamer niet warmer krijgt dan 18 graden. Voor mij te koud.

 258. Nico de Geit Zegt:

  Steven: Over die Dennis

  Hij schijnt een Somalische vrouw te hebben. Beetje lastig om zo iemand van racisme te beschuldigen. 🙂

 259. Nico de Geit Zegt:

  Steven: Ik hoop juist dat men ook uit de academische wereld gaat zien dat de IQ verschillen met de derde wereld zo groot zijn

  Arjan: Om de economie op peil te houden worden er ook kansrijken geïmporteerd.

  Dat is het idee, kansrijken uit laag-IQ-landen. De kinderen van die net-iets-slimmeren hebben doorgaans het IQ dat in het land van herkomst gebruikelijk is.

  Niet dat IQ alles zegt. Ik denk dat karakter bepalender is. Overigens schijnt 98% van de in Duitsland toegelaten vluchtelingen nog steeds werkloos te zijn. De andere 2% kreeg een baan bij de post.

  Uit onderzoek bleek dat die 98% geen kans maakt op werk, niet nu, nooit. Daar zijn de Duitse banen te complex voor.

  Dom werk, daar neem je Oostblokkers voor. Zij doen het werk gewoon zonder gedoe of gezeur, in een redelijk tempo, en rijden na gedane arbeid direct terug naar huis. En als het even kan kapen ze alle werk weg. Zelfs de Turken in Duitsland zitten werkloos in het theehuis omdat hun werk is weggekaapt door Oostblokkers.

 260. Steven Zegt:

  Er wordt enorm geïnvesteerd in onderwijs om ze dezelfde “kansen” te geven maar het lukt maar niet. Toch zie je bijv. Chinese, Japanse en Koreaanse kinderen direct aanhaken en goed presteren in taal en rekenen. Dan ligt het dus niet aan het onderwijs systeem, maar aan de kinderen zelf helaas.

 261. Nico de Geit Zegt:

  Waar ik meer een focus op zou willen is op de mensen die het land verlaten. De minister Blok-exodus. En dan bedoel ik niet de mensen van tv-programma’s zoals ‘ik vertrek’ die verderop niet niet-lopende bed & breakfast beginnen. De succesvollen die het land verlaten, daar zou ik meer over willen weten.

  Dagelijks word je doodgegooid met verhalen over kansarme en criminele immigranten. Een tsunami. Als het te erg wordt moet je toch gewoon gaan doen wat minister Blok zei: vertrekken. Verkassen naar verderop.

  Voorlopig woon ik hier nog uitstekend. Nergens last van hier.

 262. Steven Zegt:

  Nico de Geit: Niet dat IQ alles zegt. Ik denk dat karakter bepalender is.

  Zie je het voor je? Een karaktervolle man met slechts een IQ van 80? Dat gaat ergens fout. IQ is toch meestal leidend over de lange termijn. (is ook uitgebreid beschreven in literatuur)

 263. Nico de Geit Zegt:

  Steven: Een karaktervolle man met slechts een IQ van 80?

  Er zijn genoeg domme Nederlanders die hun hele leven lang nuttig werk doen en een redelijke boterham verdienen. Maar als je mensen importeert met een groot ego en een laag IQ, dan wil het allemaal niet. Die mensen willen meteen een bestuursfunctie terwijl ze gewoon hartstikke dom zijn.

 264. Steven Zegt:

  Ja zoiets. En we zijn allemaal gelijk ware het niet dat ik hoog scoorde op de cito toets en die helaas domme allochtoon niet. Ik kan er niets aan doen.

 265. Steven Zegt:

  En off. Ik drink weer te veel.

 266. Nico de Geit Zegt:

  Steven: we zijn allemaal gelijk

  Ik zit net een filmpje te kijken over gelijkheid. Daar wordt er min of meer vanuit gegaan dat iedereen alles kan bereiken wat hij of zij wil, dat je alles kunt worden. Het is een ideologische visie. In de praktijk werkt dat niet. Niet iedereen kan alles worden. Het is doorgeschoten gelijkheidsdenken.

  Al decennia vraag ik me af hoe het kan zijn dat zoveel mensen niet begrijpen dat als je mensen uit de derde wereld importeert je dan in Nederland dezelfde toestanden krijgt.

 267. Hans- Zegt:

  Steven, voor die allochtoon waren toch andere spelregels!

 268. Hans- Zegt:

  Klimaat, co2. Hoe moet het met al die dure oude huurwoningen, met enkel glas, geen spaumuren, geen isolatie, geen dubbel glas,Nooit iets aan gedaan, is net zo als Groningen, kijk de andere kant op. Huren moeten omhoog, maar het is afbraak zooi! Deze huurders moeten allemaal met gele hesjes naar het Binnenhof!!Ze worden compleet uit genomen, met dank aan Stef Blok. Scheef huren, je bedoelt scheef STOKEN!!De huur moet direct omlaag, en niet zo’n beetje!!Met de nieuwe regels is meer dan de helft afbraak rijp!!( behalve de vraag prijs)

 269. Hans- Zegt:

  Alle scheefhuurders moeten met gele hesjes naar het Binnen hof, zij betalen de hoge heren hun hoge salaris, en pensioen/ wachtgeld! Zij werken voor anderen, worden exstreem uit genomen, kunnen beter van een uitkering gaan leven, mooi weer,buiten fietsen, geen zorgen meer. En allerlei betalingen vervallen.En… ineens woon je niet meer scheef!!Vrijheid krijg je er voor terug, niet meer in de file staan, geen ergernis, en uit slapen, wakker worden wanneer het lichaam het wil! In dit land is het beter toeven met een uitkering!

 270. Hans- Zegt:

  Als schreefhuurder krijg je binnenkort het voordeel van een eigenaar,een super geïsoleerde huur woning, immers de wet schrijft het voor! de woning moet voldoen aan de nieuwe regels, en verdragen. p.s. weet iemand hoe ze het Binnenhof verwarmen, toch niet met gas!! Dat is anno 2000.
  Kan ook zijn, dat daar zo hard gewerkt word dat het niet verwarmt hoef te worden!

 271. Hans- Zegt:

  De gele hesjes, met pikt het niet meer.. Er is een omkeer gekomen, dit stopt niet!! De mensen zijn het zat om te werken voor anderen!! Ze willen dat ze werken voor hun eigen toekomst, en niet voor anderen. Hoe duurder het huis, hoe weiniger thuis, hoe lang wordt dat nog geaccepteerd?? We zien nu een omkeer!!

 272. maff Zegt:

  Deurwaarders maken alle schulden inzichtelijk via één site

  amweb.nl/financiel…a-een-site-101114189

 273. maff Zegt:

  Ps 🙂 happy snowman day

  media1.popsugar-as…filters:format_auto-!!-:strip_icc-!!-/2017/12/06/897/n/1922283/tmp_NMyVI1_7ed6d0e3fab62372_TCDFRTH_EC002.jpg

 274. Nico de Geit Zegt:

  Hans-: het is afbraak zooi!

  Mee eens, zoiets moet je niet kopen, zelfs niet voor de helft. Het moet plaatsmaken voor nieuwbouw, dat had al lang gemoeten. Wie die nieuwe huizen moet gaan bouwen is een raadsel. De politiek zal wel weer denken dat de vluchtelingen dat gaan doen, en dan ook meteen onze pensioenen gaan betalen. Mooi.

  Laat ze eerst de huidige problemen met immigranten oplossen voordat ze ook maar één nieuwe binnenlaten. Prutsers.

  Hans-: In dit land is het beter toeven met een uitkering!

  Te veel mensen leven van een uitkering, maar dit is geen benijdenswaardige positie. Ik zou zelf depressief raken. Daar komt bij dat uitkeringen op de schop gaan, zeker naarmate de belastinginkomsten afnemen.

 275. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Voordeel door te huren 2009-2019 34.780

  En wéér ontbreekt het belangrijkste bedrag, de aflossing in deze uit de lucht gegrepen getallen. En wat te denken van de inflatie?

 276. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: En wéér ontbreekt het belangrijkste bedrag, de aflossing

  In plaats van af te lossen, al dan niet verplicht, doet de huurder met dat geld wat hij wil. Hij gaat het beleggen, zet het op een spaarrekening of geeft het uit.

 277. Arjan Zegt:

  Nico de Geit,

  Blijkbaar heb je een berekening gemaakt voor een aflossingsvrije hypotheek. Hoe zit het met de renteaftrek?

 278. Nico de Geit Zegt:

  Arjan:
  Nico de Geit,

  Blijkbaar heb je een berekening gemaakt voor een aflossingsvrije hypotheek. Hoe zit het met de renteaftrek?

  Staat er gewoon in, 50% aftrek! Beetje veel, denk je ook niet?! En dan nog was huren veel goedkoper – in dit geval.

 279. Steven Zegt:

  Vandaag is de bitcoin weer 3 procent lager.(uiteraard.. Gaat naar 10 dollar of zo)

  Maar het zakken van de huizenprijzen gaat nog niet echt lekker. Dat ze straks ook dalen is zeker.. Maar wanneer?

 280. Steven Zegt:

  De bitcoin zakt verder. Het blijft een wonder dat men elke keer weer er in trapte. Ik had vroeger een website over de techbubble. Het was echt zo duidelijk dat die ging knappen.
  Maar de huizenbubble is natuurlijk de ergste.. Je kan niet zo maar je huis met een klikje verkopen. Dus dat duurt allemaal wat langer.

 281. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: In plaats van af te lossen, al dan niet verplicht, doet de huurder met dat geld wat hij wil.

  Je moet het Nederlandse woord ‘rente’ niet verwarren met het Engelse woord ‘rent’. 🙂

 282. Deutsche Mark Zegt:

  Nico de Geit: In plaats van af te lossen, al dan niet verplicht, doet de huurder met dat geld wat hij wil. Hij gaat het beleggen, zet het op een spaarrekening of geeft het uit.

  Ik vind het best dom van mezelf veel afgelost te hebben. Als ik dat bedrag in 4 gedeeld zou hebben en een kwart in aflossing, aandelen, goud en bitcoin gestoken zou hebben, was ik nu multimiljonair.

 283. Steven Zegt:

  Arjan,

  Hij zegt het zo duidelijk: waarom vertaal je het naar iets raars?

 284. Steven Zegt:

  Als mensen doordenken en vragen waarom de huizenbubble er niet zo uit ziet als andere bubbles.. Dan

  moet je beseffen dat een grotere idiotere bubble niet te financieren is. (bij bitcoins lukte het wel naar grotere hoogtes)

 285. Arjan Zegt:

  Steven: Hij zegt het zo duidelijk: waarom vertaal je het naar iets raars?

  Wat zegt hij dan? Dat huur net zo hoog is als rente?

 286. Arjan Zegt:

  Steven: Als mensen doordenken en vragen

  Dat zie ik bij jou niet. Je hebt het alleen maar over bubbles en lenen. Terwijl je jezelf klem zet in een sociale huurwoning, zonder ook maar iets te sparen voor een woning. Iedereen moet volgens jou een huis volledig met eigen geld kunnen betalen. Dat gaat nooit gebeuren en ga jij dus ook niet meemaken. Dus lekker blijven huren, wachten op de erfenis van je ouders ofzo en niet zeuren.

 287. Steven Zegt:
 288. Steven Zegt:

  Arjan,

  In plaats van af te lossen, al dan niet verplicht, doet de huurder met dat geld wat hij wil. Hij gaat het beleggen, zet het op een spaarrekening of geeft het uit

 289. Arjan Zegt:

  Steven: met dat geld

  Welk geld?

 290. Steven Zegt:

  Arjan,

  Dat wat hij of zij overhoudt dombo. Het rare domme lenen hoeft niet.

 291. Arjan Zegt:

  Steven: Dat wat hij of zij overhoudt dombo. Het rare domme lenen hoeft niet.

  Sukkel, een huurder betaalt een veelvoud aan huur dan de koper aan rente betaalt! Zelfs mét aflossing (wat zo goed als standaard is tegenwoordig) hou je vaak nog meer geld over dan “de huurder”.
  Waarom onderzoek je dat eigenlijk niet? Je kunt zo in een een online rekentooltje opvragen wat de rentelasten zijn van een hypotheek die je wilt afsluiten.
  Jij en Nico zijn natuurlijk weer de uitzondering op de regel, maar dat zijn we van jullie gewend.

 292. Arjan Zegt:

  Steven: Dat wat hij of zij overhoudt dombo. Het rare domme lenen hoeft niet.

  Sukkel, een huurder betaalt een veelvoud aan huur dan de koper aan rente betaalt! Zelfs mét aflossing (wat zo goed als standaard is tegenwoordig) hou je vaak nog meer geld over dan “de huurder”.
  Waarom onderzoek je dat eigenlijk niet? Je kunt zo in een een online rekentooltje opvragen wat de rentelasten zijn van een hypotheek die je wilt afsluiten.

 293. Arjan Zegt:

  Sukkel, een huurder betaalt een veelvoud aan huur dan de koper aan rente betaalt! Zelfs mét aflossing (wat zo goed als standaard is tegenwoordig) hou je vaak nog meer geld over dan “de huurder”.
  Waarom onderzoek je dat eigenlijk niet? Je kunt zo in een een online rekentooltje opvragen wat de rentelasten zijn van een hypotheek die je wilt afsluiten.

  Maar jij en Nico zijn natuurlijk weer de uitzondering op de regel.

 294. Arjan Zegt:

  Ik dom? Een huurder betaalt een veelvoud aan huur dan de koper aan rente betaalt! Zelfs mét aflossing (wat zo goed als standaard is tegenwoordig) hou je vaak nog meer geld over dan “de huurder”.
  Waarom onderzoek je dat eigenlijk niet? Je kunt zo in een een online rekentooltje opvragen wat de rentelasten zijn van een hypotheek die je wilt afsluiten.

  Maar jij en Nico zijn natuurlijk weer de uitzondering op de regel.

 295. Arjan Zegt:

  Steven: Dat wat hij of zij overhoudt dombo. Het rare domme lenen hoeft niet.

  ‘Spamfilter’

 296. Arjan Zegt:

  Steven: overhoudt

  “De huurder” betaalt juist vaak een veelvoud van de rente!

 297. Steven Zegt:

  Maar de huurder staat geen tonnen in de min. Het zijn slechts keuzes. En ik ben daar slim in.

 298. Arjan Zegt:

  Steven: Maar de huurder staat geen tonnen in de min. Het zijn slechts keuzes. En ik ben daar slim in.

  Doet de huurder met dat geld wat ie wil. Dát zei Geit. Welk geld? De huurder betaalt een veelvoud van de rente. Ga daar eens op in ipv mij een dombo te noemen!

 299. Steven Zegt:

  Ik koop er zilver voor en wat Geit er mee doet weet ik niet.

 300. Steven Zegt:

  Wie heeft de meeste schuld? Ik of Arjan?

  Wie heeft de grootste macro economische kennis?

  Enz.
  Enz.
  Waarom stel je geen vragen aan mij en ga je maar wat blaten?

 301. Steven Zegt:

  Fijne is natuurlijk dat we het allemaal vanzelf zien. Het scheel lenen in Amsterdam Zuid of het kleine huurtje betalen in Zuid-Oost, we gaan het meemaken. De

 302. Nico de Geit Zegt:

  Arjan focust op lage maandlasten, niet op de enorme schuld. Hij is niet de enige natuurlijk.

 303. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Periode 2009-2019

  Waarde woning 2009 400.000
  Waarde woning 2019 400.000
  kosten koper (af te schrijven in 10 jaar) 10% 40.000
  Rente (10jr vast) 5,20% 208.000
  Door verhuurder verricht onderhoud 2009-2019 10.000 10.000
  Totaal kosten: 258.000
  Af: 50% betaalde rente 104.000
  Totale kosten* 154.000
  Dit is per jaar 15.400
  Dit is per maand 1.283
  * exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen.
  Gemiddelde huur over de afgelopen 10 jaar per maand 994
  Totaal betaalde huur afgelopen tien jaar 119.220
  Voordeel door te huren 2009-2019 34.780

  Reageer daar nou eens inhoudelijk op Arjan. Zie ik nou iets over het hoofd of was huren over de afgelopen 10 jaar in bovenstaand geval goedkoper?

 304. Nico de Geit Zegt:

  Peter Schiff over huizenprijzen, 3 december 2018:

  https://www.youtube.com/watch?v=854MT8UVK80

  van 12 min 15 tot 19 min 10

  Het voorafgaande is ook interessant: AUTOMATISERING om van duur personeel af te komen.

  Japan investeert vele, vele miljarden in automatisering. Ze willen daar de vergrijzing oplossen door automatisering. De oplossingen die ze daar vinden gaan de hele wereld over. Mensen die nu denken dat ze onmisbaar zijn worden vervangen door een machine of krijgen een robot als collega.

 305. Nico de Geit Zegt:

  Wees problemen met aflossingsvrije hypotheek voor

  Een beleggings- of aflossingsvrije hypotheek kan problemen geven. Banken geven klanten meer inzicht. Waar moet u op letten?

  elsevierweekblad.n…otheek-voor-156371w/

  Achter betaalmuur. En dat voor een door banken aangestuurd artikel>!

 306. Nico de Geit Zegt:

  Ik probeer Arjan te volgen, te begrijpen. Ik denk dat hij meent dat een huurder huur betaalt en dat kwijt is, en dat iemand die een woning heeft gekocht evenveel per maand betaalt, maar uiteindelijk een afbetaalde woning heeft. Te mooi om waar te zijn?

  Gelink, lage maandlasten: https://www.youtube.com/watch?v=hjHttufp9PY

  Wat kan er mis gaan? Als mensen niet slimmer zijn dan houdt het gewoon op. Mijn motto: red jezelf.

  Het is wel kwalijk dat de overheid het eigenhuizenbezit stimuleert, ook bij mensen die er helemaal niks van snappen. Dat is gewoon misbruik.

 307. Jacob Zegt:

  Ik reageer hier normaal nooit, maar volgens mij heeft Arjan deels gelijk.

  Ik huur momenteel een woning in de Randstad, voor krap 1200 euro per maand.
  Deze woning heeft een WOZ van iets van 270.000 ofzo
  Maar gezien de gekste zal hij voor 300K+ wel verkocht worden.

  ALS ik deze woning zou kopen, dan zou ik tot max 350K kunnen lenen en evenveel betalen als de huur nu, waarschijnlijk ga ik dus zelfs minder betalen en hb ik na 30 jaar een afgeloste woning. In die zin heeft Arjan dus gelijk.

  Echter ben ik van mening dat 300K+ voor zo’n woning gekkenwerk is, en ik wacht dus, dat kost mij geld.
  Het liefst koop ik iets vrijstaands, maar dan betaal ik hier in de regio 750K+.
  Dat ben ik dus echt niet van plan om te betalen, dus of ik koop iets als de prijzen lager zijn, en als dat te lang duurt dan verkas ik naar elders, ik verdien namelijk prima en bouw een mooi vermogen op.

 308. ps Zegt:

  maff,

  …geel, oranje, wat maakt het uit! 😉
  i.pinimg.com/origi…1d4ed03674a7d91d.jpg

 309. Nico de Geit Zegt:

  Jacob: ALS ik deze woning zou kopen, dan zou ik tot max 350K kunnen lenen

  Als je in je achterhoofd houdt dat de rente ooit weer terug kan keren naar een normaal niveau, dan denk je wel drie keer na. Vergeet ook niet wat oplopende rente doet met de economie. Verder: die woning moet ook nog verwarmd worden, van het gas af en zo. Met huren heb je al die risico’s niet. Belastingen op eigenwoningbezit staan er ook aan te komen.

  Gaat het mis, op welk front ook, je kunt je huur opzeggen. Heb je je woning gekocht, dan moet je maar afwachten of je kunt ontsnappen.

 310. Nico de Geit Zegt:

  Petra (50) leeft zuinig: ’Ik spaar 1000 euro per maand’

  telegraaf.nl/vrij/…-1000-euro-per-maand

  Vage ZZP’er. Heeft het nu goed en: ‘Duurste aankoop – Ik wilde graag landelijk wonen en vond vorig jaar dat ik een huis met tuin en hond had verdiend. Voorheen woonde ik in een flatje’

  Over dat soort mensen had Schiff het vanochtend.

 311. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Arjan focust op lage maandlasten, niet op de enorme schuld

  Jullie focussen op schuld, niet op aflossen en eigen geld. Annuïteitenhypotheek + lage rente = direct snel aflossen. Als je slim bent stop je er nog extra eigen geld in. Zal ook wel moeten als de prijs te hoog is. (Iets met LTI).

 312. Arjan Zegt:

  Steven: Wie heeft de meeste schuld? Ik of Arjan?

  Wie heeft de grootste macro economische kennis?

  Enz.
  Enz.

  Je hebt het IQ van een biljartbal.

  Steven: Waarom stel je geen vragen aan mij en ga je maar wat blaten?

  Ok, hier dan: waarom doe je niet wat meer onderzoek in plaats van maar wat met Geit mee te blaten?

 313. Arjan Zegt:

  Jacob: Maar gezien de gekste zal hij voor 300K+ wel verkocht worden.

  Ok, komt ie weer: de vraag is hoe groot is de daling (ALS DIE ER KOMT) hoe hard en hoe lang duurt ie?
  Zet dat af tegen de besparing en aflossing die je in die tijd doet met een koopwoning en maak op basis daarvan een inschatting. Met een annuïteitenhypotheek met lage rente los je snel veel af en stop er eventueel extra eigen vermogen in om rentelasten te besparen. Schuld wordt elk jaar kleiner door inflatie, terwijl de huur op z’n minst meestijgt met inflatie.

 314. Arjan Zegt:

  Arjan: Zet dat af

  Zet de betaalde huur af.

 315. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: gekocht evenveel per maand betaalt

  Arjan: De huurder betaalt een veelvoud van de rente.

  Nico de Geit: Ik probeer Arjan te volgen, te begrijpen.

  Helaas lukt je dat niet.

 316. Arjan Zegt:

  Deutsche Mark: Als ik m’n tijd er überhaupt aan zou verspillen…

  De meeste mensen niet.

 317. Arjan Zegt:

  Deutsche Mark: Ik vind het best dom van mezelf veel afgelost te hebben

  Het is een persoonlijke afweging.

 318. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Petra (50) leeft zuinig: ’Ik spaar 1000 euro per maand’

  Verstandige meid

 319. meelezer Zegt:

  Arjan: Ok, komt ie weer: de vraag is hoe groot is de daling (ALS DIE ER KOMT) hoe hard en hoe lang duurt ie?
  Zet dat af tegen de besparing en aflossing die je in die tijd doet met een koopwoning en maak op basis daarvan een inschatting.

  Daling is 50% en duurt 18 jaar.

  Inschatting: niet doen.

  Zo iets?

  En als je zegt dat ik onzin praat. Wil ik hem omdraaien en mag jij vertellen hoe de toekomst er wel uitziet. Dat weet jij niet.

  Niemand die het weet. Jij hebt jouw ideeen en handelt ernaar en Steven heeft zijn ideeen en handelt er naar (of eigenlijk handelt ie niet).
  En over tig jaar weten we hoe het allemaal verlopen is.

 320. Nico de Geit Zegt:

  meelezer: Daling is 50% en duurt 18 jaar.

  Het is erger. Jim Rogers legt het uit:

  https://www.youtube.com/watch?v=tFVdMXYzvDA

 321. maff Zegt:

  ps: …geel, oranje, wat maakt het uit!

  🙂 teach your children well 78.media.tumblr.co…DWX1ro8ysbo1_500.gif

 322. maff Zegt:

  Hear, hear Saxo Bank (Twittertjes)

  House prices crash by 50 per cent, RBA launches $300 billion bank rescue in ‘outrageous’ forecast

  news.com.au/financ…17d932f6a82c32fd19b6

 323. maff Zegt:

  Nico de Geit,

  A world running on empty ( gepikt van de Saxo Bank 🙂 )

 324. maff Zegt:

  Post komt niet door
  nog een keertje proberen
  in stukjes

  ‘House prices crash by 50 per cent, RBA launches $300 billion bank rescue in ‘outrageous’ forecast’

 325. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Het is erger. Jim Rogers legt het uit:

  https://www.youtube.com/watch?v=tFVdMXYzvDA

  Samengevat: we staan aan de vooravond van de grootste bear-market ooit. Rogers: ‘Een bear market stopt niet bij 50% daling, het wordt heftig’. Anderzijds ziet hij op enig moment in de toekomst ook koopmomenten. Wanneer het van start gaat en hoe het precies zal lopen laat zich niet voorspellen – alles is mogelijk.

 326. Deutsche Mark Zegt:

  Er zijn reacties van mij verdwenen!!!

 327. ps Zegt:
 328. Nico de Geit Zegt:

  Harry Dent Red ALERT Dec-2018 The Big Restart: Economy Collapse 2019

  ‘Verkoop OG Nu!’

  https://www.youtube.com/watch?v=7J1OrMBYHLY

  Volgens Harry Dent ging de beurs de afgelopen zeven van de zeven crashes 40% naar beneden binnen twee maanden. Aandelen kun je altijd dumpen, met 10, 20, 40 of 80% verlies. Met OG kan dat niet: OG bevriest.

  Dat bevriezen van OG gaat zeker in Nederland gebeuren. Vrijwel alle woningen zijn zwaar gefinancierd en de bank staat verkopen met verlies alleen toe als het niet anders kan. Veel mensen komen dus vast te zitten in hun woning.

  Wanneer bovenstaand rampscenario precies van start gaat is uiteraard onduidelijk.

  Verder in het gesprek: babyboomers met pensioen, willen hun bezittingen verkopen, beleggingen waaronder OG, er zijn te weinig kopers die het stokje van hen overnemen, inzakken van uitgaven, enz.

 329. Nico de Geit Zegt:
 330. washuurdertot2016 Zegt:

  Geit,het wordt tijd dat je een gele vest aantrekt.

 331. Nico de Geit Zegt:

  washuurdertot2016:
  Geit,het wordt tijd dat je een gele vest aantrekt.

  Goed plan. Dan zet ik achterop het vest:

  ‘De wereld deugt niet’

  (Aristoteles, Grieks wijsgeer, 200 voor Christus)

 332. Nico de Geit Zegt:

  washuurdertot2016: Geit,het wordt tijd dat je een gele vest aantrekt.

  Te laat:

  cdn-02.dagelijkses…oads/2018/12/xxl.jpg

 333. Nico de Geit Zegt:

  #GeleHesjes

  Tijdens de ‘we are the 99%’ demonstraties – inmiddels zeven jaar geleden – ging Peter Schiff de straat op met de camera, met een bord: ‘I am the 1%, let’s talk’:

  https://www.youtube.com/watch?v=RY0R0NpIdQQ

 334. Nico de Geit Zegt:

  Mark Rutte: ‘Dat Gele Hesje past ons allemaal’

  https://www.youtube.com/watch?v=q-sJzk5k-yM

 335. Nico de Geit Zegt:

  Filmpje, huiseigenaren Australië, 7 minuten:

  https://www.youtube.com/watch?v=NCEHb2dLExI

 336. Steven Zegt:

  Jim Rogers altijd interessant. https://www.youtube.com/watch?v=tNSXWkApxU8

  Dat hij op zijn 76tigste voor-gescheurde jeans draagt is natuurlijk wel een beetje maf.

 337. meelezer Zegt:

  Steven:
  Jim Rogers altijd interessant. https://www.youtube.com/watch?v=tNSXWkApxU8

  Dat hij op zijn 76tigste voor-gescheurde jeans draagt is natuurlijk wel een beetje maf.

  Jim is altijd vermakelijk om te horen. Heeft over allerlei zaken een mening. Ik heb hem in Brussel en Adam een ‘voorstelling’ zien geven.

  Maar zoals hij ook zelf zegt. Hij heeft een verschrikkelijk slecht trackrecord wanneer kopen en verkopen. In de specifieke video praat hij toch ook om de hete brei heen van zijn eerdere advies, dat de boeren de nieuwe miljonairs zouden worden.

  Zijn verhaal over suiker dat dat het nieuwe goud zou zijn omdat het in elk produkt wordt gebruikt en iedereen in China toetjes gaat eten is ook niet echt uitgekomen. Suiker zit in een verdomhokje.

  En hij kletst wel makkelijk over bv migreren. Hij is multimiljardair, dan ben je in elk land welkom. En kan je alle problemen wegkopen.

  Vermakelijk en alleraardigste (hij had zelfs tijd voor een praatje met mij in Brussel) man, maar bekijkt de wereld als miljardair waar hij zijn miljoenen naar toe moet schuiven.
  Heb je als gewone man / vrouw niet zo veel aan.

 338. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: Er zijn genoeg domme Nederlanders die hun hele leven lang nuttig werk doen en een redelijke boterham verdienen.

  Om deel te nemen aan het Amerikaanse leger heb je minimaal een IQ nodig van 83. Heb je een lager IQ, dan hebben ze niks aan je, is er niets waarmee je positief zou kunnen bijdragen.

  Toen ze lang geleden veel mensen nodig hadden in het Amerikaanse leger hebben ze die IQ-eis naar beneden bijgesteld, het ging helemaal mis. Domme, domme fouten. Is ook niet zo raar met domme mensen.

  10% van de Amerikaanse bevolking heeft een lager IQ dan 83. Met die mensen kun je dus niks. Maar ze moeten wel wonen en eten. Investeren in die mensen is zinloos.

  Nederland importeert volop mensen uit de derde wereld. In de landen waar die mensen vandaan komen is een IQ tussen de 60 en 90 heel normaal. Als je alleen slimme mensen uit die landen toelaat dan kunnen die mensen iets positiefs bijdragen aan onze samenleving, maar hun kinderen vallen in de regel terug naar het IQ dat in land van herkomst gebruikelijk is.

  Verder: als je de slimste mensen wegrooft uit de derde wereld kunnen ze daar niets bijdragen.

  Import van dom volk is dus niet al te slim en gaat niet goed aflopen. De overheid is van mening dat ze het IQ-probleem op kan lossen met scholing en zo. Een beetje dom. Een ramp voor de economie en een ramp voor die mensen zelf – wat hen min of meer is beloofd kan niet worden waargemaakt.

  Mijn motto: red jezelf.

 339. Steven Zegt:

  Nico de Geit: Over dat soort mensen had Schiff het vanochtend.

  Daar staat ook: “Er is nog een aantal investeringen nodig om alles te krijgen zoals ik het wil hebben, bijvoorbeeld de keuken opknappen – met in elk geval een vaatwasser – en de trap in een andere kleur schilderen.”

  Tja.. Ik koop gewoon een vaatwasser en verf de de trap.. (maar ze zal wel 3 ton schuld hebben)

 340. maff Zegt:

  Werkt het draadje nog ? tryout

  NIBC keert terug op de securitisatiemarkt
  nibc.nl/about-nibc…-to-the-rmbs-market/

 341. maff Zegt:

  hoera, het werkt

  en je hypotheek is weer onderweg naar Timboektoe 😉 ‘Dutch MBS XIX B.V. operates as a special purpose entity.’

  bloomberg.com/prof…:NA-dutch-mbs-xix-bv

 342. ps Zegt:
 343. Jacob Zegt:

  Arjan,

  Arjan: Ok, komt ie weer: de vraag is hoe groot is de daling (ALS DIE ER KOMT) hoe hard en hoe lang duurt ie?
  Zet dat af tegen de besparing en aflossing die je in die tijd doet met een koopwoning en maak op basis daarvan een inschatting.

  Dat weet ik niet. Ik ben geen profeet.
  Ik weet alleen dat ik een woning wil die nu in NL b.v. 800K kost, weet je wel hoe lang het duurt omdat versneld af te lossen?
  Ik koop liever dezelfde woning als de rente straks op 7 a 8 % staat. dan koop ik hem voor 350 a 400 K.
  Dan betaal ik wel meer rente, maar heb ik hem veel sneller afgelost…
  Gaan de prijzen niet naar dat niveau, dan koop ik hier niet, maar gaan we naar een land waar de prijzen normaal zijn. Sowieso is het ff afwachten hoe het er hier aan toe gaat… Met de forse instroom van kanslozen, die niets kunnen en waarvoor wij alles moeten betalen, weet ik uberhaupt niet of ik die woning wel wil over 5 jaar voor de helft van de prijs, misschien wil ik hem dan wel gratis nog niet hebben. Nu ben ik vrij, ik kan morgen weg, met een huis heb ik een blok aan mijn been..

 344. Jacob Zegt:

  Arjan,

  Arjan: Ok, komt ie weer: de vraag is hoe groot is de daling (ALS DIE ER KOMT) hoe hard en hoe lang duurt ie?
  Zet dat af tegen de besparing en aflossing die je in die tijd doet met een koopwoning en maak op basis daarvan een inschatting.

  Dat weet ik niet. Ik ben geen profeet.
  Ik weet alleen dat ik een woning wil die nu in NL b.v. 800K kost, weet je wel hoe lang het duurt omdat versneld af te lossen?
  Ik koop liever dezelfde woning als de rente straks op 7 a 8 % staat. dan koop ik hem voor 350 a 400 K.
  Dan betaal ik wel meer rente, maar heb ik hem veel sneller afgelost…

 345. Jacob Zegt:

  Arjan,

  Je vraagt : “Ok, komt ie weer: de vraag is hoe groot is de daling”.

  Dat weet ik niet. Ik ben geen profeet.
  Ik weet alleen dat ik een woning wil die nu in NL b.v. 800K kost, weet je wel hoe lang het duurt omdat versneld af te lossen?
  Ik koop liever dezelfde woning als de rente straks op 7 a 8 % staat. dan koop ik hem voor 350 a 400 K.
  Dan betaal ik wel meer rente, maar heb ik hem veel sneller afgelost…

 346. Jacob Zegt:

  berichten komen niet door, wat een **** website..

 347. Jacob Zegt:

  Arjan vroeg hoe groot de daling wordt.

  Dat weet ik niet. Ik ben geen profeet.
  Ik weet alleen dat ik een woning wil die nu in NL b.v. 800K kost, weet je wel hoe lang het duurt omdat versneld af te lossen?
  Ik koop liever dezelfde woning als de rente straks op 7 a 8 procent staat. dan koop ik hem voor 350 a 400 K.
  Dan betaal ik wel meer rente, maar heb ik hem veel sneller afgelost…

 348. Juan Belmonte Zegt:

  @ Artikel

  De tijdsgeest is binnen een jaar of zeven gekeerd.
  “Aflossen was onwenselijk” volgens de gehele gearriveerde polder met als koppen jan Jut Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder en Mr Ger “behoudend gefinancierd” Hukker.
  Nu maken banken reclame voor aflossen, alsof het een uitvinding is 🙂

  Over de personages: de laatste (Hukker) is van t toneel, de eerste (Mulder) blaast onhoorbaar mee in het grote holderdebolderwatgebeurternuweerindepolder.

  En inderdaad, Jacob, er gaan nogal weleens wat posts verlooooooren 🙂
  Wel leuk datti er nog steeds is.

 349. Nico de Geit Zegt:

  Hogere inkomens vaker in ernstige financiële problemen

  Het Nibud spreekt van een opmerkelijke ontwikkeling. ,,We tasten in het duister over de oorzaak.”

  Woonlasten
  In het onderzoek springt er volgens Nibud dit jaar nog iets in het oog: de problemen verergeren. In 2009 had een enkeling te maken met het afsluiten van energie of het leggen van een loonbeslag. Inmiddels heeft 5 à 7 procent van alle huishoudens hiermee te maken. Ook groeit de groep huishoudens die de huur of hypotheek te laat betaalt, van 12 procent in 2012 naar 19 procent in 2018.

  gelderlander.nl/ec…-problemen~a8cfd0a0/

 350. Arjan Zegt:

  meelezer: Daling is 50% en duurt 18 jaar.

  Lijkt mij inderdaad sterk, wanneer begint ie? Maar inderdaad ik kan niet in de toekomst kijken. Maar 18 jaar, dat is gemiddeld 2,8% per jaar. Kans is groot dat je dan nog steeds goedkoper uit bent dan als huurder.

 351. Arjan Zegt:

  meelezer: Steven heeft zijn ideeen en handelt er naar (of eigenlijk handelt ie niet).

  Probleem is dat hij ze niet onderbouwt. Als het zo zou gaan als Steven wil/denkt, zouden de huizenprijzen zo’n beetje met 100% moeten dalen in vrij korte tijd. Dat gaat echt niet gebeuren. Hoe hard zijn ze alweer gestegen sinds 2013?

 352. Arjan Zegt:

  Deutsche Mark: Er zijn reacties van mij verdwenen!!!

  Niets nieuws onder de zon op deze achterlijke site.

 353. Steven Zegt:

  Arjan: Probleem is dat hij ze niet onderbouwt.

  ?????? Je kan blijkbaar niet lezen, want ik zit al bijna 8 jaar uit te leggen dat je beter iets anders moet kopen dan OG.

 354. Nico de Geit Zegt:

  Arjan: Je moet het Nederlandse woord ‘rente’ niet verwarren met het Engelse woord ‘rent’.

  Waarom gaat de huur eigenlijk niet extreem omlaag als de rente extreem laag is? Verhuurders kunnen nu immers extreem goedkoop lenen. Niet dat dat voor mijn verhuurder, een pensioenfonds, iets uitmaakt, zij hebben geld zat, alles is gekocht en betaald.

  Iedereen moet genoegen nemen met een lager rendement op vermogen wegens de lage rente. Bij het huren van een woning werkt dat net even anders: de rente is weliswaar laag, maar de waarde van de woning is astronomisch, en daarom gaan huren maar licht omhoog. Wel raar natuurlijk: rente omlaag, huur omhoog.

  Dan zou je verwachten dat er bijgebouwd wordt. Geld zat immers,en een enorme vraag. Het geld waarmee het gebouwd kan worden kunnen ze ongeveer gratis lenen, dus zouden ze de woningen aan kunnen bieden tegen een extreem lage huurprijs.

  Stel je eens voor dat er opeens huurwoningen aangeboden worden voor 200 euro per maand in plaats van 800 per maand. Zou dat niet raar zijn? Natuurlijk is dat raar. Maar als je in plaats van 800 euro per maand rente opeens nog maar 200 euro per maand rente hoeft te betalen, dat is wel normaal?

 355. meelezer Zegt:

  Steven: ?????? Je kan blijkbaar niet lezen, want ik zit al bijna 8 jaar uit te leggen dat je beter iets anders moet kopen dan OG.

  Maar goed dat velen niet naar je hebben geluisterd. ;-).. zaten ze nu nog zonder huis.

  Net zo als je niet te veel moet luisteren naar Jim Rogers. Een man die ik al heel lang volg. Hij bespreekt altijd in vogelvlucht de hele wereld. En waar hij zijn geld heeft zitten. Vaak heb je daar niks aan, want het zijn dingen die alleen voor de allerrijksten is weggelegd. Of hij zit er helemaal naast. Zoals zijn agriculture uitspraken. Die hij ook in deze video probeert te ontkrachten.

  Of zijn uitspraken jaren geleden over suiker. Het nieuwe goud. Omdat heel China aan de toetjes van Danone zou gaan bv. Suiker zit nu in het verdomhoekje.

  Nogmaals, superaardige en toegangkelijke man. Twee keer een kort babbeltje met hem mogen houden. Maar ook hij heeft niet de wijsheid in pacht.

 356. Nico de Geit Zegt:

  Ze zeggen dat je je beter niet met domme mensen in kunt laten. Maar dat valt nog te bezien. Een wijze leert immers meer van een domme vraag dan een domkop van een wijs antwoord.

 357. Steven Zegt:

  Nico de Geit: Ze zeggen dat je je beter niet met domme mensen in kunt laten.

  Jammer is dat wij er weer wat slimmer van worden en de domkop gewoon in zijn vissenkom verder blijft zwemmen zonder iets te leren.

 358. Steven Zegt:

  Nico de Geit,

  Yep. we hebben natuurlijk ook nog het alternatief om in een camper te wonen. Ja dat zijn Amerikaanse toestanden: https://www.youtube.com/watch?v=uXSrsX3-oPg

 359. Nico de Geit Zegt:

  Steven: het alternatief om in een camper te wonen

  Lekker makkelijk, op de oprit van iemand anders. Dan had hij beter een (‘tijdelijk’) huisje kunnen bouwen in de tuin bij die mensen.

  Als er straks honderden miljoenen Afrikanen naar Nederland komen krijg je een volksverhuizing, blanken trekken weg. Althans, volgens minister Blok. En ik denk dat wat Blok zegt inzake het vertrekken van de oorspronkelijke bevolking klopt.

  Honderden miljoenen Afrikanen naar Nederland, of meer. Dat leidt dan toch tot problemen, en er is dan ook niks meer te verdienen. Na de eerste ellende vertrekken dus maar. Waarheen, dat zien we dan wel. Naar een rustige, veilige plek. Daar is dan veel behoefte aan.

  Tegen die tijd eischt de overheid dat je je bezittingen achterlaat, zo zijn ze. Een slimme geit is goed voorbereid.

  d5g6qrhuv2sn8.clou…2c76f1e7e1fd1c_7.jpg

  We gaan het meemaken.

 360. maff Zegt:

  Hogere inkomens vaker in ernstige financiële problemen

  ad.nl/economie/hog…-problemen~a8cfd0a0/

 361. maff Zegt:

  Post weg ….. hogere inkomens vaker in ernstige financiële problemen AD

  ‘In 2015 ging het nog om 9 procent, inmiddels kampt 18 procent van de hogere inkomens met betalingsproblemen. ‘

  Ps 🙂 ondertussen op het schoolplein bing.com/videos/se…38;&FORM=VRDGAR

 362. maff Zegt:

  LOL

  Outragious Predictions SAXO Bank

  OP 2019: EU announces a debt jubilee

  home.saxo/insights…unces-a-debt-jubilee

 363. maff Zegt:

  Outrageous Predictions 2019

  home.saxo/insights…trageous-predictions

 364. Nico de Geit Zegt:

  Steven: het alternatief om in een camper te wonen

  Ik vind dat niet echt een alternatief. Ik zie meer in een geïsoleerde doos, van 50m2 of zo. Ze noemen dat een trailer, woonwagen. Zet je er een paar bij elkaar en je hebt een trailerpark of een woonwagenkamp. Of: een camping. En daar zijn nogal wat problemen. Of beter: mensen met veel problemen strijken daar neer. Dat is dus ook niet echt wat.

  Geen camper, want je mag nergens staan. Geen trailer, want verloederde campings worden gesloten, of het is er onleefbaar.

  Het lijkt me aantrekkelijker, als je echt weg moet, je koffer te pakken en verderop iets te huren. Minister Blok vertelde wel dat de oorspronkelijke bevolking vertrekt als je honderd miljoen Afrikanen toelaat, maar hij zij niet waarheen de oorspronkelijke bevolking precies vertrekt. Dat moet je zelf maar uitzoeken.

 365. Nico de Geit Zegt:

  Het lijkt erop dat deze site een dynamisch zwart gat heeft. Sommige berichten verdwijnen, spoorloos, anderen niet.

  cheshirehorse.r.wo…t_with_neck_gray.jpg

 366. Jacob Zegt:

  Mijn motto is: ik leen liever 350K tegen 8% dan 700K tegen 2,5%.

  Met bijv. 50K extra aflossing per jaar ben ik binnen 6 a 7 jaar van die 350K af, bij die 700K duurt het twee keer zo lang, en veel meer risico op een sterke waardedaling, waardoor ik voor jan l*l zit af te lossen / sparen.

 367. Nico de Geit Zegt:

  Leegstand in Nieuw Zeeland, lekker doorbouwen, in the middle of nowhere, voor… ouderen:

  https://www.youtube.com/watch?v=gs2ek7RXCbI

  Doet een beetje denken aan Salton Sea:

  https://www.youtube.com/watch?v=otIU6Py4K_A

 368. Nico de Geit Zegt:

  Jacob: ik leen liever 350K tegen 8% dan 700K tegen 2,5%.

  Ik beleg liever 350K tegen 8% dan 700K tegen 2,5%. Maar je hebt het niet voor het kiezen. Nu mag je je geld op de bank zetten tegen 0,01% rente. Ontstaat er ooit een economische lawine, gaan de dominostenen vallen, dan is er een kans dat je je geld kwijt bent.

  Schulden kun je beter niet hebben. Spaargeld kan knap irritant zijn – als je het onder je matras legt kan het gejat worden, zet je het op de bank dan jat de bank het. Het beste is het om een vaste stroom inkomsten te hebben, afkomstig van werk wat altijd doorgaat en wat je overal kunt doen.

  Na het kijken van die reportage over ‘woningen voor ouderen’ in Nieuw Zeeland begrijp ik wel dat ouderen liever drie ton betalen voor een krot in een dorp.

  Krot: drie ton. De oudjes hebben gespaard, nemen het afgeloste deel van hun vorige woning mee. Totaal, schrik niet: € 20.000,–. En ze zijn in de zestig. Je moet er niet aan denken dat er aan de AOW getornd gaat worden of dat pensioenfondsen floppen. De inrichting betalen ze met een doorlopend krediet, en ze gaan op reis, met hun creditcard. Heel gewoon allemaal.

 369. Nico de Geit Zegt:

  Jacob: ik leen liever 350K tegen 8% dan 700K tegen 2,5%.

  De meeste mensen lenen het liefst zoveel mogelijk. Want dan voelen ze zich rijk, kunnen veel lenen, veel kopen, en zijn dus veel waard. Natuurlijk betalen ze het liefst zo min mogelijk per maand.

  Al die mensen die het hier op deze site over aflossen hebben: de meerderheid doet dat niet. De meerderheid wil lage maandlasten en zo min mogelijk aflossen. Bron: ING.

 370. Nico de Geit Zegt:

  Als er honderd miljoen Afrikanen naar Nederland komen, dan vertrekt de oorspronkelijke bevolking. Bron: minister Blok. Ik vraag me wel af hoe de huiseigenaren van hun woning af willen komen als Nederland verandert in een no-go-zone.

  De verandering in een no-go-zone is niet leuk. Het gaat gepaard met geweld en ellende. Sommigen overleven het niet. Verzet heeft niet veel zin als er honderd miljoen Afrikanen komen, dan is het gewoon klaar.

  Misschien laten de huiseigenaren hun woning wel gewoon achter. Als je voor je leven moet rennen is dat niet zo raar. Geit kijkt op veilige afstand toe.

 371. Nico de Geit Zegt:

  En vergeet vanavond niet de verwarming een beetje aan te zetten, anders bevriest de boel. Het was vanochtend in mijn koelkast warmer dan in de keuken.

 372. Nico de Geit Zegt:

  Slager in ruste Joop van der Molen uit het Groningse dorpje Doezum zit vanaf morgen zonder huis. Zijn woning wordt geveild door de Belastingdienst, omdat hij weigert informatie te verstrekken over een zwartgeldrekening in Luxemburg die op zijn naam staat. „Maar ik héb helemaal geen zwart geld”, verzucht hij.

  De executieveiling van de bescheiden vrijstaande woning, even buiten de West-Groningse plattelandsgemeente, staat inmiddels op internet aangekondigd.

  Uit een door een ex-medewerker gestolen lijst met klantgegevens van de Kredietbank Luxemburg (KB Lux), waarover de Belastingdienst sinds 2000 beschikt, zou blijken dat de voormalige slager en zijn vriendin over een geheime bankrekening hebben beschikt waarop vijfentwintig jaar geleden een kwart miljoen gulden geparkeerd stond.

  Iedereen moet via belastingen bijdragen aan onze samenleving. Wie dit weigert, zoals zwartspaarders, wordt aangepakt”, aldus de zegsman, die nog wel laat weten dat er begin volgend jaar meer woningen van zwartspaarders geveild zullen gaan worden.

  Volledig artikel:

  telegraaf.nl/nieuw…s-wil-niet-luisteren

 373. Nico de Geit Zegt:

  Nico de Geit: vijfentwintig jaar geleden

 374. Jacob Zegt:

  De werkwijze van de belastingdienst is ook 1 van de redenen om hier niet vast te willen zitten met een woning die veel te duur is..
  Zal er in de toekomst niet veel beter op worden…

 375. Nico de Geit Zegt:

  Jacob: Zal er in de toekomst niet veel beter op worden…

  Als je honderd miljoen Afrikanen opvangt heb je heel veel geld nodig. En ze gaan het halen waar het kan.

 376. Nico de Geit Zegt:

  Schrijver Éric Zemmour (60) werd beroemd met zijn boek Le Suicide ­français. Even somber is zijn nieuwste boek, Destin français. Een burgeroorlog is volgens hem onvermijdelijk.

  elsevierweekblad.n…gele-hesjes-157271w/

  Achter betaalmuur.

  Bij een (burger)oorlog is het slim als je op tijd je biezen kunt pakken. Tegen die tijd je woning te koop zetten, het lijkt me problematisch.

 377. ps Zegt:
 378. Nico de Geit Zegt:

  Zelfs de kleinste renteverhoging kan een economische lawine veroorzaken. De schulden waren nooit zó enorm, de lawine die ontstaat kan de grootste ooit worden.

  De Volkskrant: ‘ECB moet rente verhogen, anders wordt deze recessie nog lelijker dan de vorige’

  volkskrant.nl/colu…-de-vorige~b8a2bdf2/

  Die persoon heeft er vast voor geleerd. En denkt blijkbaar dat alles wat ongezond is uit de markt geschud kan worden door de rente terug te brengen naar een normaal niveau, dat de markt dat aankan.

  Het is net zoiets als beweren dat een junk die al sinds 2008 met steeds meer heroïne overeind wordt gehouden moet stoppen met heroïne – en weer normaal moet gaan doen.

 379. meelezer Zegt:

  Jacob: Mijn motto is: ik leen liever 350K tegen 8% dan 700K tegen 2,5%.

  Met bijv. 50K extra aflossing per jaar ben ik binnen 6 a 7 jaar van die 350K af, bij die 700K duurt het twee keer zo lang, en veel meer risico op een sterke waardedaling, waardoor ik voor jan l*l zit af te lossen / sparen.

  50K extra aflossing per jaar? Dat zijn giga bedragen. Dat soort aflossingen hebben alleen mensen die een erfenis hebben gekregen.

  Ik zou me ook eens verdiepen in de vraag of het wel nuttig is om zoveel geld in je huis te stoppen in een korte periode.

 380. Nico de Geit Zegt:

  Het kostte een gang naar de rechter, maar opnieuw is gebleken dat de soep van een BKR-registratie lang niet altijd zo heet gegeten wordt als hij is opgediend. Een vrouw met een reeks betalingsachterstanden op een doorlopend krediet bij ABN Amro komt wat de rechtbank Amsterdam betreft gewoon in aanmerking voor een hypotheek van zes ton.

  telegraaf.nl/finan…es-ton-aan-hypotheek

 381. Nico de Geit Zegt:

  Vanaf 1 januari gaat de energierekening fors omhoog. Gas en elektriciteit zijn duurder geworden en dat gaan de energiemaatschappijen vanaf het nieuwe jaar in hun prijzen verwerken. Ook de belasting op energie stijgt fors. Dat stroom en gas duurder worden komt met name doordat de kosten van CO2-emissierechten zijn verdrievoudigd.

  Halve energierekening is belasting
  Maar het zijn niet alleen de energiebedrijven die de rekening bij de consument leggen. Ook de belasting op energie stijgt volgend jaar verder. Dat komt doordat we meer moeten betalen voor de zogenoemde Opslag Duurzame Energie.

  De belasting op energie is de afgelopen vijf jaar gestegen met 68 procent. Het doel daarvan is om energieverbruik te ontmoedigen.

  rtlnieuws.nl/econo…riciteit-gas-duurder

 382. Nico de Geit Zegt:

  Zorgpremie 2019 met 124 euro omhoog

  Het kabinet gaat volgend jaar uit van een nominale premie van 1.432 euro, ofwel 119 euro per maand. Een gezin van drie volwassenen en 1 kind gaat er volgend jaar dus ruim 370 euro(!) op achteruit

  zorgwijzer.nl/zorg…-met-124-euro-omhoog

  Dat is ca. 10% erbij.

 383. Nico de Geit Zegt:

  Grafiekje uit de hand lopende zorgpremie:

  zorgwijzer.nl/wp-c…-zorgpremie-2019.jpg

 384. Nico de Geit Zegt:

  Schadepremies 10% omhoog – Woonverzekeringen 6% duurder

  Niet alleen de premie voor de zorgverzekering gaat in 2019 omhoog, het lijkt volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise ook onvermijdelijk dat de premies voor de auto-, inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen volgend jaar fors zullen stijgen.

  infinance.nl/artik…gen-duurder-in-2019/

 385. Arjan Zegt:

  meelezer: Ik zou me ook eens verdiepen in de vraag of het wel nuttig is om zoveel geld in je huis te stoppen in een korte periode.

  Inderdaad. Het voordeel van een lage rente is dat er automatisch al veel wordt afgelost, extra aflossen bij een lage rente levert je wel wat op, maar niet veel. Verder doet een extra aflossing nu meer pijn dan over 10 jaar vanwege inflatie. Alleen doen met geld wat je echt niet meer nodig hebt, tenzij je een betere belegging hebt.

  Voor mij persoonlijk voelt het fijn dat ik een flinke overwaarde heb door eigen geld wat ik in mijn woning gestoken heb. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over waardedalingen.

 386. Arjan Zegt:

  Jacob: Mijn motto is: ik leen liever 350K tegen 8% dan 700K tegen 2,5%.

  Die 8% rente, dat wordt lang wachten!

 387. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Wanneer bovenstaand rampscenario precies van start gaat is uiteraard onduidelijk.

  Spaargeld, aflossing en inflatie bestaan niet he.

 388. Arjan Zegt:

  Nico de Geit: Jim Rogers

  Jim Rogers, die heeft al zoveel voorspellingen gedaan die niet zijn uitgekomen.

 389. maff Zegt:

  De energieverhoging is binnen, ….. DIT zijn pas klapjes, stapelgek zijn ze daar in 070 …..

  ps 🙂

  le jour de gloire est arrivé !media.cagle.com/10…12/11/219223_600.jpg

 390. Nico de Geit Zegt:

  Meerdere bronnen stellen dat Rabobank nauwelijks meer geld uitleent in het commercieel vastgoed, om zo de eigen balans op orde te krijgen of vanwege de toegenomen risico’s. „Ze zijn bij mij en veel anderen langs gekomen om te zeggen dat ze feitelijk dicht zijn”, vertelt een grote ontwikkelaar.

  telegraaf.nl/finan…-voor-vastgoedsector

  Achter betaalmuur.

 391. ps Zegt:

  maff, 🙂

  …keep calm and make a wish!
  https://pbs.twimg.com/media/DuKsgeKX4AAmK9g.jpg

 392. Nico de Geit Zegt:

  maff: De energieverhoging is binnen

  30% erbij?

 393. meelezer Zegt:

  Arjan: Jim Rogers, die heeft al zoveel voorspellingen gedaan die niet zijn uitgekomen.

  Precies. Ik heb soms idee dat hij zijn kapitaal heeft vergaard omdat hij partner was van Soros. En dat Soros het brein was van het duo.

  En op dat geld teert ie nog steeds.

  Maar nogmaaals een erg aardige man die vaak op heel hoog macro nivo problemen aanstipt met wat leuke verkoop en koopmomenten. Maar er altijd bij zegt dat ie een erg slechte reputatie heeft voor aan en verkoopmomenten.

 394. Steven Zegt:

  meelezer,

  Hij zegt wel keihard op zo’n cryptobeurs dat de de bitcoin naar nul gaat. Het leuke van deze man en veel van die mannen (Warren Buffet etc.) is dat ze slecht in timing zijn ,maar gewoon zo logisch nadenken dat ze uiteindelijk een enorm rendement halen.
  Nu voor lage rente je scheel lenen voor een huis past daar uiteraard niet in.

 395. Steven Zegt:

  eigenlijk houd ik me meer bezig met de volgende dingen (hoge huizenprijzen weten we nu wel maar dit is meer een raadsel):
  youtube.com/watch?…jPsuVXck&t=628s

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.