Speelt Harderwijk hoog spel met woningbouw?

De economische groei van Harderwijk kan nog verder worden versterkt door hoger opgeleiden naar deze gemeente te halen. Met die uitspraak speelt wethouder Rob Daamen al flink in op het verkiezingsprogramma van zijn partij de VVD, die de beter gesitueerden naar Harderwijk wil halen door vooral te bouwen in het midden- en duurdere segment.

Dat kan door bijvoorbeeld in het Waterfront geen sociale huurwoningen te bouwen, maar duurdere koopwoningen, die alleen voor mensen met de betere banen betaalbaar zijn.

Het gegeven dat Harderwijk zeshonderd woningen in het Waterfront buiten de verdeling van het aantal te bouwen woningen op de Noord-Veluwe wil houden is ook al een indicatie in deze richting.

Het is een ontwikkeling met een keerzijde. De roep om huurwoningen onder de inwoners van de Noord-Veluwe zelf is hoog. Kritiekpunt is dat er te weinig wordt gebouwd voor starters, mensen die voor het eerst een beroep doen op de woningmarkt.

Het kiezen voor duurdere woningen maakt dat deze roep alleen maar sterker wordt. Jongeren moeten nog langer wachten op een woning op de Noord-Veluwe, of vertrekken naar elders omdat ze daar sneller een woning hebben. Terwijl een van de grootste problemen waarmee de Noord-Veluwe te kampen heeft, juist nu al is dat veel jongeren vertrekken. Dat maakt dat de vergrijzing harder toeslaat dan in andere delen van Nederland.

Maar er dreigt nog een ander gevaar. In eerste instantie had de gemeente Harderwijk al minder huurwoningen in het Waterfront opgenomen. Dat leidde tot een reactie van de provincie Gelderland. Met name gedeputeerde Theo Peters sprak meerdere malen uit dat sociale woningbouw in het Waterfront nodig is. Indien dat niet gebeurt dreigt de provincie, zo gaf hij aan, de stekker uit het project te trekken.

Althans wat de steun van de provincie Gelderland betreft en die pompt meerdere miljoenen in het steeds maar duurder wordende project.

De vraag is of Harderwijk het project alleen kan trekken, want ook het Rijk heeft nadrukkelijk laten weten dat er meer moet worden gebouwd voor starters en senioren en dan niet alleen voor de mensen met een hoog pensioen.

Bouwen voor mensen uit het Westen is bovendien nog eens in strijd met het Rijksbeleid en het provinciaal streekplan. Dat stelt dat de Veluwe vooral voor de eigen inwoners moet bouwen. Harderwijk heeft een regiofunctie, maar die moet vooral zijn gericht op de opvang van woningzoekenden uit de eigen regio. En niet op de hoogopgeleide Westerlingen.

bron: Stentor

Speelt Harderwijk hoog spel met woningbouw?

Share Button
Tagged with:
15 comments on “Speelt Harderwijk hoog spel met woningbouw?
  1. Jan says:

    HOGE SANERINGSKOSTEN
    Het fabrieksterrein is meer dan één hectare groot en ligt zeer gunstig aan de Vissershaven en pal naast de binnenstad
    van Harderwijk.
    Toch meldden zich de afgelopen twintig jaar geen investeerders.
    Zij schrokken terug voor de hoge
    kosten van ontmanteling en bodemsanering.

    http://www.stadinbedrijf.nl/content/noordwestveluwe/2008/03/09.pdf

  2. Realist says:

    “die de beter gesitueerden naar Harderwijk wil halen door vooral te bouwen in het midden- en duurdere segment”

    Gelukkig wordt er in Harderwijk ook nog aan de ‘paupers’ gedacht met woningen die zo rond de 350k kosten. Dan moet je nog wel zelf een badkamertje en keukentje toevoegen.

    En de verbindingen met het westen zijn bijna geheel filevrij. Je kunt al binnen 3 uur op je werk zijn, mits je op tijd vertrekt.

  3. Mark says:

    De beter gesitueerde zouden dat niet zijn als ze nu een huis zouden kopen.
    Dat zou een dermate belabberde timing inhouden dat het mij hoogst onwaarschijnlijk lijkt.

  4. Jasper says:

    Op zich heb ik geen bezwaar tegen het bouwen van ‘duurdere’ huizen. Als daar een overschot ontstaat zal de huizenprijzen vanzelf zakken en de doorstroming bevorderd worden. Ik vind krappe huisjes van lage kwaliteit bouwen sowieso dom beleid. Je moet er alleen voor zorgen dat wat nu als ‘duur’ wordt aangemerkt straks als een normaal huis gezien wordt. Dat kan als de huizenprijzen ongeveer 50% zakken.

  5. Okkie says:

    @Jasper:
    Het bouwen van grotere huizen heeft eerder nooit tot dalende huizenprijzen geleid, integendeel. Het overschot aan dure huizen is nog nooit zo groot geweest, maar dit sijpelt niet door naar de onderliggende prijscategorie omdat de markt stilstaat.

    Afgezien van de milieubelasting die gepaard gaat met grotere woningen, is er geen noodzaak toe omdat er steeds meer alleenstaanden en kinderlozen bijkomen.

  6. Joselito says:

    @2 Realist

    350 k euro = 10 JanMo’s.
    Banken lenen ongeveer 4,3 maal bruto inkomen dus een éénverdiener JanMo moet 221 k euro eigen vermogen hebben om dit te kunnen financieren.
    Wie gaan er nu dan allemaal doorstromen naar boven ?

  7. Joselito says:

    @ 2 Realist

    Kijk eens op Funda, nieuwbouw te koop, provincie = “Zuid-Holland”, 1024 koopwoningen gevonden. Valt wel mee, toch?

    Alleen, dat zijn geen 1024 koopwoningen, dat zijn 1024 NVM advertenties op Funda met soms twaalf woningen onder 1 advertentie dat is al iets meer dan de 1024……
    Wellicht staat de NVM teller eigenlijk al op iets meer dan de mijlpaal 200.000 ?

    Kijk eens wat men durft te vragen voor een leuk optrekje “Vinexje” op 500m2 in Voorschoten:
    http://funda.nl/4479126

    Dat is 1.140.000 euries oftewel 2,2 miljoen guldens (weet-u-nog florijnen met Juliana?) oftwel 38 JanMo’s.

    Stel een gezin (twee voltijds werkende academen) verdient bruto samen 5 maal JanMo.

    Het gezin moet dan 495 k euro (overwaarde + eigen vermogen) hebben om deze te kunnen financieren (met een lening van 645 k euries)

    U maakt Joselito niet wijs dat die 1.140.000 volledig in de bouwkosten zit, meer dan 2,5 ton bouwkosten zullen het niet zijn. De rest is dus gewenste waardering voor grond, op die lokatie.

    Joselito wenst u goede leningen, bij de DSB kunt u niet meer komen aankloppen om “voor een woekertje toch op de eerste rij te zitten” 🙂

    Cessez-vos-jeux. Rien ne va plus. 🙂

  8. Next? says:

    Gemeentes in NL zullen hun bouwvriendjes graag aan het werk willen helpen aangezien de verwachtingen blijkbaar zijn dat de ellende voor de bouwwereld in NL nog lang niet voorbij is:

    http://www.z24.nl/bedrijven/bouw_vastgoed/artikel_109796.z24/Nederlandse_bouw_wacht_grote_klap_in_2010.html

  9. Ludwig von Mises says:

    Wat we misschien nodig hebben in Harderwijk is weer een Universiteit ipv meer huizen.

  10. Martijn says:

    Natuurlijk komt er volgend jaar een klapper. De funda-indicator is sinds het begin met 80.000 huizen bijna verdubbeld, de werkeloosheid stijgt, volgend jaar komen er al extra mensen in de bijstand, het aantal gedwongen uitzettingen neemt toe en al dat soort zaken meer.

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/index.php?s=bubble+grafiek

    Waar denken jullie dat we zitten?

    Mij lijkt het duidelijk.

    Voor goud begint overigens de media-aandacht nu een beetje op te lopen. Ook daar lijk me duidelijk waar we zitten.

    Het enige is dat ik in goud geen bubble verwacht maar inderdaad het moment denk mee te gaan maken van een permanent hoog niveau.

    De tijd zal het leren.

  11. Ludwig von Mises says:

    De vraag is of en zo ja wie er verlies gaan nemen.

    Ik denk dat het duurdere segment het het langste uit zal zingen in de woning en dat de goedkoopste segmenten het snelste verlies hebben genomen, wellicht al heeft genomen.

    Dan zouden we voor het segment 150 mille en lager wel eens voorbij de bodem kunnen zijn. Middensegment zou de komende twee jaar wel eens kunnen bodemen. Top segment bodemt dan tot halverwege volgend decennium.

  12. Martijn says:

    “De markt” zal waarschijnlijk verder dalen. Wat de verschillende categoriën daarbinnen doen is inderdaad lastig.

    Banken zijn strenger met krediet, dus men heeft minder te besteden. Zolang de prijs zich daar niet op aanpast zal de vraag richting de goedkopere segmenten verschuiven. De daling zou daar dus in verhouding mee kunnen vallen ten koste van de duurdere segmenten.

    Pas als die laatste zijn gebodemd zou de doorstroming weer op gang kunnen komen. In dat geval zullen de hogere segmenten daar meer van profiteren dan de lagere, omdat bij laatstgenoemde de vraag relatief zal afnemen ten opzichte van de hogere segmenten.

    Al met al zit je onderin de markt denk ik het meest stabiel. Wie daar nu instapt tijdig mee omhoog schuift (over 5-10 jaar) zou het wel eens goed gedaan blijken te hebben.

    Ik ben overigens geen specialist, en daar komt bij dat het correct voorspellen van de toekomst in het verleden een vrij lastige zaak is gebleken. Ik zou er dus zomaar naast kunnen zitten.

  13. Martijn says:

    De vraag is of en zo ja wie er verlies gaan nemen.

    De eersten doen dat gedwongen, totdat men gewend is aan lagere prijzen en ze heeft geaccepteerd.

    De druk op die eersten lijkt momenteel op te bouwen; de door banken, overheid en andere instanties geboden ruimte begint langzaam vol te stromen als je het mij vraagt, en volgend jaar kan de emmer overlopen.

  14. Realist says:

    @6 + 7

    Je hebt volkomen gelijk. Maar ik ook. Wat ik @2 schreef is dan ook ironisch bedoeld.

    Ik ben ooit eens met een kennis wezen kijken naar nieuwbouwwoningen in H’wijk. Ze verkochten daar 2-onder-1 kappers van 350k+ alsof het bijna weggeven was. En dan nog zelf een badkamer + keuken toevoegen, want voor die stuntprijzen konden die er niet meer vanaf. Die kennis die uiteindelijk gekocht heeft, moest maandenlang een hoge bouwrente moest betalen voordat ze eindelijk gingen bouwen.

    En nu hebben ze het briljante plan in H’wijk om nog meer woningen in het duurdere segment te gaan bouwen, terwijl financieren minder makkelijk gaat, de lasten stijgen, HRA gekort gaat worden, etc.

    En dan sta je als je in het westen werkt ook nog eens ‘s morgens en ‘s avonds uren in de file. Tja…

  15. Henri says:

    @14
    Banken zijn voorzichtig geworden. Als de projectontwikkelaar zijn financiering rond heeft gekregen, zal hij wel een goed verhaal hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*