Arnoud Boot over de toekomst van de Nederlandse huizenmarkt

Professor Boot legt een groep oudere heren even uit dat de verzorgingsstaat gaat verdwijnen en dat het ‘leen je rijk feest’ op de woningmarkt definitief voorbij is. Straks moeten jongeren eerst privaat gaan huren en met pensioen gaan is er voor de huidige jeugd ook niet meer bij.

bron: Lezing Arnoud Boot | Grip op je Vermogen 24 april 2015

Share Button
Tagged with: , , , ,
845 comments on “Arnoud Boot over de toekomst van de Nederlandse huizenmarkt
 1. Frank says:

  Ik ben zo’n jongere en besef me dat hij 100% gelijk heeft. Als je nog met pensioen wilt, moet je daar zelf voor zorgen. Maar reken je nog niet rijk als je 50+ bent want als de grote schuldsanering gaat beginnen moet uw pensioen er ook aan geloven.

 2. Frank says:

  Wanneer was die presentatie en waar kan ik hem in z’n geheel terug zien?

 3. KoophuisXXL says:

  Als ik in handen zou hebben wat ik heb bijgedragen aan pensioenpremie en AOW dan hoef ik ruim voor mijn 65ste mezelf niet druk meer te maken of ik na mijn contract nog ergens aan de bak kom.

  Daar tegen, als iedereen zijn pensioen zelf zou investeren dan zou er ook een flinke bubble ontstaan. Er zal er een hele horde wolven klaarstaan die deze ‘belegger’ van ‘advies’ voorziet.

  Reken er maar op als het ieder voor zich is, dat veel mensen uiteindelijk onder een brug slapen of in een auto leven.

 4. JPA Realiteitscoach says:

  Een realistisch uitleg over de huizenmarkt. Hoe kom je van die belachelijke hoge hypotheekschulden af wat o.a. veroorzaakt is door de banken en toezichthouders. (door de absurde leencapaciteit in de pretjaren!!!) Dat is de komende 20 jaar het vraagstuk om weer in balans te komen met de realiteit. Ook onze pensioenen zullen we zelf moeten vergaren. De pensioenpremie die je nu maandelijks stort wordt gebruikt voor de huidige pensioengerechtigden.

 5. Heinz says:

  Er worden op het ogenblik stapels huurwoningen verkocht en we bouwen grotendeels alleen koop. Gebrek aan visie?

 6. JPA Realiteitscoach says:

  Het saneren van top-hypotheken kost veel geld, maar is wel één van de oplossingen om de huizenmarkt aan te wakkeren. Bij een normaal prijsniveau van de huizen zal de economie in dezelfde vaart mee liften op een gezonde nieuwe basis van realiteitszin.

 7. Nico de Geit says:

  Dhr. Boot heeft het erover dat we naar maximaal 80% financieren gaan. Hij vertelt er niet bij wanneer dat gaat gebeuren, en waarom precies.

  Die 20% kan ook door ouders geleend worden. Of door een geldschieter die best wat risico wil nemen tegen een hogere rente.

  Doorwerken als je ouder bent is niet voor iedereen haalbaar.

  Het systeem is failliet volgens Boot. Ik zit hier op een berg euro’s. Die heb ik nodig voor als er een gunstig koopmoment komt. Maar volgens mij gebeurt er voorlopig niet veel, hooguit stort de beurs in. En daarna brengen de mensen hun geld weer terug naar de beurs waardoor hij weer omhoog gaat, waardoor anderen volgen. De huizenmarkt is een stuk trager.

 8. lorenzo says:

  Nico de Geit: Hij vertelt er niet bij wanneer dat gaat gebeuren, en waarom precies.

  Omwille van de tijd zal ik er 1 noemen : 1 % renteverhoging kost de overheid enkele miljarden (additioneel) op jaarbasis , daarna cumulatief .

 9. Voerman says:

  De zoveelste doemdrol.
  @Aadmin, er zijn ook positieve berichten te publiceren. Door selectief het klotenieuws te publiceren blijf dit log een vergaarbak voor negatief gestemde mensen en die komen per definitie niet ver in het leven.

 10. Voerman says:

  Nico de Geit: Ik zit hier op een berg euro’s. Die heb ik nodig voor als er een gunstig koopmoment komt.

  Ook voor jou zal dat koopmoment nooit komen, Nico.
  Als je werkelijk een berg euro’s hebt is het koopmoment nu, maar volgens mij ben je een uitkeringstrekker (net als velen hier ter plaatse) die weinig ingelegd heeft maar het geld van anderen consumeert.

 11. BBB says:

  Voerman: Ook voor jou zal dat koopmoment nooit komen, Nico.
  Als je werkelijk een berg euro’s hebt is het koopmoment nu, maar volgens mij ben je een uitkeringstrekker (net als velen hier ter plaatse) die weinig ingelegd heeft maar het geld van anderen consumeert.

  De enigen die werkelijk weinig ingelegd hebben en het geld van anderen consumeren zijn de gepensioneerde van nu. Hoe een generatie zijn eigen kroost een loer draait door zijn kop in het zand te steken. Bekijk de video boven nog maar een keer Voerman. Wanneer en waarom de crisis begon wordt prima uitgelegd. Maar de meest onnozele, egoïstische en asociale generatie wil daar niets van horen. Als zij het maar goed hebben. Na mij de zondvloed.

  Helaas voor hun komt die zondvloed sneller dan gehoopt.

 12. Kapotjeplov says:

  Voerman:
  De zoveelste doemdrol.

  Prof. Boot is allesbehalve een doemdrol. Hij verklaart gewoon waarom het fout gelopen is, en hoe we het beste uit deze situatie kunnen komen om de zaak weer op de rails te krijgen. Weinig doemdenken aan.

 13. Marketwatch says:

  Het is maar net wie of wat je als “drol” beschouwt:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Arnoud_Boot

  Uiteraard niets vergeleken met het CV van Voerman maar een drol zou ik hem toch ook niey noemen…

 14. ivet says:

  @ Voerman:

  de meest positieve mensen hebben zich diep in de schulden gestoken en blijven positief door hun kop in het zand te steken…daarmee voorkomen ze negatief ‘gewauwel’ aan te moeten horen.

  Tussen negativisme en realisme zit een belangrijk verschil…negatief realisme is positief voor optimisten!

  Mensen die veel geld bezitten kijken doorgaans met een gekleurde bril die niet zelden door een CBS en andere belangenclubs bij hen is opgezet.

  Ik ken best wat mensen in vastgoed en bankwezen en volgens hen kloppen de modellen. Maar modellen en realiteit stemmen niet altijd met elkaar overeen, getuige het hele Lehman bros. verhaal en berichten als deze: http://www.z24.nl/ondernemen/miljardenboetes-voor-banken-om-valutafraude

 15. Kaskraker says:

  Goede, maar niet geheel nieuwe, analyse van Boot, die de crisis dan wel niet zag aankomen, maar er in elk geval door wakker is geschud.
  Overigens o.a. vd Ploeg, Jacobs en van Ewijk wezen rond 2000 al op de miljarden aan welvaartsverliezen en gevaren tgv. de HRA, terwijl Buiter de HRA eens kwalificeerde als een bedenksel van lijmsnuivers.

  Uiteraard door de politiek, vooral VVD en CDA weggehoond.
  De HRA was ooit Ruttes “prachtig instrument” en “draagmuur van onze welvaart”, met de snibbige Betty de Boer als onversaagde draagmoeder van die welvaartbrengende muur.
  Nog steeds geldt daar trouwens: “Het uitgangspunt van de VVD is de HRA te behouden”.

  Minder afhankelijk van de financiële sector?
  Zou IJsland een voorbeeld kunnen worden bij het beperken van de macht van de financiële sector?

 16. Tijl says:

  Stel dat vanaf morgen de HRA in zijn geheel afgeschaft zou worden, om welke reden zullen zoveel mensen nog op de VVD gaan stemmen in de toekomst?

 17. Kaskraker says:

  Marketwatch: Het is maar net wie of wat je als “drol” beschouwt.
  ….
  Uiteraard niets vergeleken met het CV van Voerman

  Zeg dat wel, haalt het niet bij Voerman, onze bijzonder hoogleraar ‘faecaliën in finance’.

 18. Bram says:

  Volledige Lezing Arnoud Boot | Grip op je Vermogen 24 april 2015 is op Youtube te vinden:

  https://www.youtube.com/watch?v=l4g35y1AXQ0

 19. Latida says:

  Als nu zou blijken dat een van de voornaamste redenen voor mensen om op de VVD te stemmen het behoud van de hypotheekrenteaftrek is, dan is de facto iedere maatregel en wet die de VVD heeft ingevoerd sinds zij aan de macht is toe te schrijven aan de instandhouding diezelfde HRA.

  De rest van de economie wordt dan dus in de praktijk gewoon gekannabaliseerd om zij die van de huizenzeepbel profiteren te beschermen.

  Het lijk mij een positieve ontwikkeling als dit kwartje eindelijk eens gaat vallen.

  Betaalbare woningen zijn in ieders belang.

  Verder is de verplichte pensioenafdracht natuurlijk zwendel van de bovenste plank.

  Tenminste 1/3e van de mensen haalt de pensioengerechtigde leeftijd niet. Wat hebben zij aan hun verplicht uitgestelde loon als de reden voor hun vervroegd overlijden deels is toe te schrijven aan een verminderde kwaliteit van leven vanwege zorgen over geld of zelfs dakloosheid?

  Nederland maakt er al jaren macro-economisch een potje van. Niet alleen banken, maar ook verzekeraars en multinationals worden uitgebreid gefaciliteerd door het publieke bestuur.

  Als er minder immigratie zou zijn, zou de bevolkong bovendien al 10 jaar krimpende zijn. Dit zou meer werkgelegenheid, lagere huizenprijzen en een betere leefbaarheid tot gevolg gehad hebben.

  Nederland is op veel plaatsen aan het verpauperen. Een grotere tweedeling, talloze schrijnende gevallen en toegenomen spanningen binnen de bevolking zijn hiervan een direct gevolg.

  In plaats van zichzelf voor iedere scheet snoevend op de borst te kloppen, zou Nederland er goed aan doen veel meer vergelijkingen te maken met landen die het aantoonbaar beter doen op allerlei gebied, en veel beter te luisteren naar kritieke geluiden uit de eigen gelederen, juist die meningen die tegen de stroom in zwemmen.

  Er is wat dat betreft niets waardevoller dan gefundeerde kritiek om vooruit te komen. Het simpelweg afserveren van ongewelvallige geluiden die ten nadele van het eigenbelang zijn, kan wel gerechtvaardigd zijn, maar het kan ook betekenen dat men de kop gelijk een struisvogel steeds dieper in het zand steekt, als gevolg waarvan de onderliggende dynamiek van de problemen zich verdiept.

  Feiten kun je best ontkennen, maar de feiten veranderen daardoor niet.

  Leegstand kantoren. Leegstand middenstand. Leegstand maatschappelijk vastgoed. Autoverkopen ingestort. Retail geploft. Grote groepen mensen met vrijwel onoverkomenlijke financiele proplemen. Een half miljoen ‘spookburgers’. Record emigratie. Record immigratie. Ergernissen te over.

  Het begin van werkelijk herstel komt pas nadat het probleem, welk probleem dan ook, is onderkend.

  Het probleem is niet dat mensen niet genoeg kunnen lenen. Het probleem is dat er teveel geleend is, en dat de terugbetaling van die schulden een negatieve druk op de toekomstige groei van de binnenlandse economie veroorzaakt.

  Het streven naar verhoging van de huizenprijzen is wat dat betreft volstrekte waanzin en maakt de toekomstige problemen alleen maar erger.

  Als je de economie wilt aanzwengelen, moet je er juist voor zorgen dat de middenklasse meer te besteden heeft. Dat bereik je niet door te lenen, maar door lagere vaste lasten. Hogere lonen zitten er immers niet in.

 20. Steven says:

  Latida,

  Top! Ja zo is het. Het heeft niets met doemdenken te maken. Het is juist prima als we straks minder belasting hoeven te betalen EN goedkopere huisvesting hebben. Degenen die dat niet zien zijn juist de knorpotten.

 21. Voerman says:

  BBB: De enigen die werkelijk weinig ingelegd hebben en het geld van anderen consumeren zijn de gepensioneerde van nu.

  Ah, lang niets van je gehoord BBB.

 22. Grondschrijver says:

  Voerman: @Aadmin, er zijn ook positieve berichten te publiceren.

  Positief is dat je iets positiefs over iets positiefs zegt. Positief is ook dat je de positieve kanten van iets negatiefs belicht. Negatief is echter dat je doet alsof iets negatiefs toch positief is. Maar als je gewoon iets negatiefs over iets negatiefs zegt, is dat weer positief 🙂

 23. Steven says:

  Grondschrijver,

  Zeker bij geld toestanden heb je winners en loosers, maar bij het willen van dure huizenprijzen ligt het persoonlijk gewin (of verlies-aversie) er wel heel dik bovenop.

  Toch blijkt elke keer op de Nederlandse tv dat men blij is als huizenprijzen stijgen.. : tja..dat is alleen leuk voor huiseigenaren. Ik vind het leuk als mijn zilver verzameling meer waard wordt.. (terwijl misschien geen hond daar wat aan heeft verder)

 24. Francois van Fleppesteijn says:

  Juist Latida,

  Nederland moet af van dat neo liberale gedoe zelfs de Pvda is liberale partij.

  Een open economie dat is leuk als je nog kolonien hebt in de Oost West en Zuid Afrika.

  Maar die heeft Nederland allang niet meer.

  Sinds WO2 wil Nederland nog steeds tof meedoen met de Britten maar die doen allang veel meer samen met de VS.

  De ”Dutch Uncle” draait als een derde overbodig wieletje mee met Anglo Amerikaanse Juggernaut.

  Wat dat betreft kan Nederland wel eens een voorbeeld nemen aan andere landen die bijvoorbeeld een veel geslotenere economie hebben.

  Te denken valt aan veel strengere douane controles voor importheffingen.

  Goedkope fietsen uit Mexico en China, verdringen de markt van de kwalitatief betere Gazelles en Batavussen.

 25. László says:

  Francois van Fleppesteijn: Wat dat betreft kan Nederland wel eens een voorbeeld nemen aan andere landen die bijvoorbeeld een veel geslotenere economie hebben.

  Te denken valt aan veel strengere douane controles voor importheffingen.

  Steeds meer grappenmakers hier.

 26. Steven says:

  László,

  Wat dat betreft ben ik het wel met je eens. We maken zelf wel uit of we een dure degelijke Gazelle kopen of een cheapy chinese fiets. Maar een duur huis.. alleen omdat de grond zo duur is en omdat men een prijzig-huizen systeem heeft wil ik niet. (dat zou niemand moeten willen toch?)

 27. eric406 says:

  Steven:
  László,

  Wat dat betreft ben ik het wel met je eens. We maken zelf wel uit of we een dure degelijke Gazelle kopen of een cheapy chinese fiets. Maar een duur huis.. alleen omdat de grond zo duur is en omdat men een prijzig-huizen systeem heeft wil ik niet. (dat zou niemand moeten willen toch?)

  Een dure Gazelle, ja. Laat het degelijke maar achterwege. Fietsen worden gemaakt om weg te gooien. Ik heb een Batavus, en wat ik daar al niet aan vervangen heb. Bij de Aldi heb je af en toe fietsen die qua specificaties exact hetzelfde zijn als een Batavus of Gazelle van 849 euro, maar nog geen 400 euro kosten.
  Ik zit al op marktplaats te kijken of ik niet een knappe fiets uit de jaren 30 of 40 kan kopen.70 of 80 jaar oud, en rijden beter dan mijn Batavus.

  Degelijke fietsen worden er hier al lang niet meer gemaakt.

 28. Francois van Fleppesteijn says:

  Ja, cheapy chinise fiets,

  Het Westen maakte zich lang zorgen dat China haar interne markt niet zou ontwikkelen, wat dat betreft zijn de rollen nu omgedraait.

  Want een Vredesteijn band is een volledige Chinese band geworden. En dat valt te merken want binnen 100 km is de band afgeschreven.

  Door al die Chinese fietsen minder werkgelegenheid voor de binnenlandse fietsen industrie.

  Maar goed zowel voor de Chinese werkgelegenheid als de Nederlandse : hebben we ook nog eens met volautomatisch CEC frasemachines te maken die zo efficient werken dat er nauwelijks nog een mensenhand aan de pas komt…

 29. László says:

  Francois van Fleppesteijn: Door al die Chinese fietsen minder werkgelegenheid voor de binnenlandse fietsen industrie.

  Overijssel had ooit een bloeiende textelindustrie. Tijden veranderen.

 30. László says:

  Steven: Maar een duur huis.. alleen omdat de grond zo duur is en omdat men een prijzig-huizen systeem heeft wil ik niet.

  Indirect werden daar de gementelijke uitgaven gedekt, het kwam dus terug bij de burger (met een dikke strijkstok).
  In NL wordt geld rondgepompt, de ene keer linksom, de andere keer rechtsom.
  Op micro niveau heb ik ook belang bij lagere woningprijzen, op macro niveau moeten ze niet dalen, stijgen is niet echt nodig. Het gaat om het aantal transacties en dat zal dalen bij (sterk) dalende prijzen.

 31. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Vurig betoog.
  De wal heeft het schip gekeerd, of eigenlijk de Boot gekeerd.
  Immers geen pleidooi voor Kunstgreep 153, de heer prof dr Arnoud Boot wil nu zelfs al bij 152 stoppen.

  Dus niet NHG naar 2 miljoen, een maatregel waar Juan in het verlee wel eens voor pleitte,
  Met name dan in perioden waarin hij extreem veel moeite had met links en rechts uiteenhouden (daar zit variatie in).
  Nee, we “moeten investeren in de maatschappij en niet in het financieel systeem”.
  Da’s best moeilijk als een spaarder nul noppes nada niks geen rentes niet krijgen en meer belasting betalen over hun centjes dan wanneer ze het op een daartoe ingericht instituut zetten, de zogenaamde spaarrekening.

  De spaarrekening is verworden tot ontspaarrrekening.
  Het financieel systeem is kennelijk verworden tot een last voor de reële economie.
  En de huizenmarkt is een zeepbel (vrij vertaald door Juan).

  Nu heeft Juan meestal wat moeite gehad met het begrijpen van oekoenomen….

 32. Juan Belmonte says:

  Voerman:
  De zoveelste doemdrol.
  @Aadmin, er zijn ook positieve berichten te publiceren. Door selectief het klotenieuws te publiceren blijf dit log een vergaarbak voor negatief gestemde mensen en die komen per definitie niet ver in het leven.

  Voerman

  U bent zelf negatief.
  De bloggers die gewoon gelijk hadden in 2008 tot en met nu zijn geen negatievelingen, u en anderen noemen ze stelselmatig negatievelingen.

  Er zijn weinigen met de humor van Juan,
  Maar dat maakt hen nog niet tot negatievelingen.

  U ziet
  als het gaat om de bloggers alhier
  Minder dan een half glas
  Steven daarentegen
  Die denkt altijd in volle glazen 🙂

 33. László says:

  Juan Belmonte: De bloggers die gewoon gelijk hadden in 2008 tot en met nu

  Grapjas, het dieptepunt van de prijzen lag in juni 2013.

  Proost.

 34. László says:

  Juan Belmonte: Da’s best moeilijk als een spaarder nul noppes nada niks geen rentes niet krijgen en meer belasting betalen over hun centjes dan wanneer ze het op een daartoe ingericht instituut zetten, de zogenaamde spaarrekening.

  De spaarrekening is verworden tot ontspaarrrekening.

  Niet van mezelf, maar het is een wonder dat we nog rente krijgen met al die bankbashers.

 35. Juan Belmonte says:

  ps,

  Uit de link:
  oor Jan van Gemeren
  De recente aardschokken op de financiële markten bereikten afgelopen donderdag een (voorlopige) climax. De Deutsche Bunds stegen in ongeveer 10 dagen van 0.05% naar 0.78%. In het kielzog stegen mondiaal vrijwel overal de rentes sterk. Grote partijen zijn massaal hun ‘QE’ obligaties aan het verkopen met als gevolg dat thans in veel Europese landen de rente hoger noteert dan bij de start van Draghi’s QE. Dat is een zware tegenvaller voor Draghi en kan het ontkiemende herstel van de economie in de kiem smoren.

  Ieder weldenkend mens
  Zou volstrekt in paniek raken
  Een een bericht in mainstream media
  Dat een rentesprong van 0,05% naar 0,78%
  “het ontkiemend herstel van de oekoenomie in de kiem smoort”

  Want wat gebeurt er dan met die oekoenomie
  als rentes naar historisch meer gemiddelde waarden tenderen
  zoals 5,6,7 % ???

  Het is maar goed
  Dat de meeste journalisten een lange termijnblik
  Volledig vreemd is
  En Dat Juan
  niet onder redactioneel toezicht van Juul Paradijs valt 🙂

 36. Juan Belmonte says:

  László: Niet van mezelf, maar het is een wonder dat we nog rente krijgen met al die bankbashers.

  Ja Juan zegt inmiddels ook dat een flinke som geld
  Buiten de sfeer van de ontlastingsdienst
  In een matras bijvoorbeeld
  Een beter oplossing begint te lijken dan een zogenaamde ontspaarrrekening 🙂

 37. László says:

  Juan Belmonte: In een matras bijvoorbeeld

  Of stenen, als je ze goed stapelt kun je er in wonen en je bespaart huur.

 38. Juan Belmonte says:

  László: Grapjas, het dieptepunt van de prijzen lag in juni 2013.

  Proost.

  Dat zien we met name ook in Heerlen.

  Waar in het 300.000 euro plus SEGEMENT
  Dankzij prof dr Boot tot voor kort nog een door de Staat via NHG gegarandeerd segment
  (Lees goed prijssegment)
  Enkele tientallen jaren woningverkopen in de aanbieding staat.

  Salud,
  Fuerza al ….

 39. László says:

  Juan Belmonte: Dat zien we met name ook in Heerlen.

  Gaap!

 40. Juan Belmonte says:

  László,

  Juan is saai he ?

  Excuses hoor.

  In uw ogen
  Bang
  En saai

  Een grijze muis 🙂

 41. Steven says:

  Juan Belmonte,

  Hi hi.. je hebt gelijk.. vandaag waren het Duveltjes..

  Als ik niet reageer..
  drink ik juist niet….

 42. Steven says:

  Maar goed.. waar Arnoud Boot het eigenlijk over heeft is dat het geld systeem op zijn achterste benen loopt (het maffe Fiat stelsel).
  Dat wist ik al 15 jaar geleden en spaar dus edelmetaal. (Land in Bulgarije of de juiste aandelen kan ook, maar ik koos voor zilver). Onroerend goed in Nederland lijkt me ontzettend dom. : maar misschien ben ik het wel..?

 43. Grondschrijver says:

  Toch nog even iets over die wachtlijsten van tien jaar voor een corporatiewoning. Dat is inderdaad een groot probleem. En dat kán je natuurlijk oplossen door meer vrije sector huurwoningen te bouwen.

  Maar wat is er eigenlijk precies mis met de oplossing dat je meer corporatiewoningen bouwt? Gewoon, voor alle prijsklassen en alle inkomensgroepen?

  Het grootste verschil tussen vrije sector huur en sociale huur zit ‘m volgens mij vooral in de discontovoet (= rekenrente). Beleggers en verhuurders gebruiken deze discontovoet om te berekenen of hun belegging (= niet hetzelfde als investering) c.q. bedrijfsvoering rendabel is.

  Bij vrije sector huur is de discontovoet gelijk aan het gewogen gemiddelde van de rente over het vreemd vermogen (schulden) en het eigen vermogen. Dus bij 30% eigen vermogen (EV), een verwacht rendement van 8% en een rente van 6%, kom je uit op 0,3 * 8% + 0,7 * 6% = 6,6%. Dit is dus het ‘rendement’ dat de huurwoning voor het hele bedrijf – na aftrek van alle kosten, zoals de kosten van het onderhoud en van het beheer – moet opleveren om de belegger een rendement van 7% te garanderen.

  En bij sociale huur werkt het net zo, met als enige verschil dat op het EV geen rendement hoeft te worden gemaakt. Dit vermogen hoeft feitelijk slechts de inflatie bij te houden, omdat het anders krimpt. De rekensom ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: 0,3 * 2% + 0,7 * 6% = 4,8%.

  Dit is dus een stuk lager. …Maar het kan zelfs nog lager. Als een corporatie al haar schulden (= vreemd vermogen) langzaam afbouwt, bedraagt de discontovoet nog maar 2%.

  En wat ik mij nu afvraag is het volgende:

  Wat voegt een commerciële verhuurder precies aan dit hele verhaal toe dat de huurmarkt, of in ieder geval de individuele huurder, daar zoveel beter van wordt?

  De toegevoegde waarde moet in ieder geval enorm zijn om het verschil van 1,8 tot 4,6 procentpunt goed te maken. Ik vraag mij dus af of dat überhaupt kán. Een corporatie koopt nieuwe woningen tenslotte gewoon op de vrije markt, net als een commerciële verhuurder. En het onderhoud wordt meestal ook uitbesteed (tegenwoordig vaak zelfs aan de bouwer van de huurhuizen, volgens het ‘eat your own dog food’-principe). Kortom: vrije markt genoeg om daar de vruchten, zoals meer efficiëntie, van te plukken, lijkt me.

  Daarnaast zou je de huren van corporatiewoningen ook gewoon aan de vrije markt kunnen overlaten, zij het binnen de kaders van de huurbescherming. En een beetje anti-segregatiebeleid (sorry) kan m.i. ook geen kwaad.

  Het enige probleem dat dan nog overblijft is het risico dat de kosten van het beheer te hoog worden. Denk daarbij aan de kosten van de bureaucratie, lease-maserati’s, etc.. Dit probleem zou ik zeker niet willen bagatelliseren. Maar om alle huurders met een iets hoger dan gemiddeld inkomen nou honderden euro’s p/m extra te laten betalen om dít risico te beperken?

 44. eek-a-mouse says:

  Als huizenbezitter zeg ik dat het gezonder en beter is voor onze bestedingseconomie dat de huizenprijzen verder omlaag gaan.

  Wellicht zouden top hypotheken herfinanciertd moeten worden met een aflossingscomponent erin van minimaal 1%.

  Hoge huizenprijzen en hoge huren maken onze economie kapot en zorgen voor onnodige stress en risicovorming.

 45. maff says:

  Gatsie toch, alles mislukt vandaag, dan deze nog maar ff proberen

  Storm op komst een Schmulletje

  https://www.youtube.com/watch?v=5_YndRiumAw

 46. maff says:

  Zóoooo jammer van die kangoeroes 🙂

  Maak er maar een mooie dag van zeepbellers

  Juan Belmonte,

  🙂

  Het rendement van de sok
  in tijden van deflatie …… http://4.bp.blogspot.com/-NDy4iPaDjPI/UwZreWCyzKI/AAAAAAAABqg/w6RY7nlbGxI/s1600/Sok-met-geld.jpg

 47. maff says:

  maff,

  Een oude bekende van dit blog 🙂

 48. maff says:

  Detailhandel omzet DAALT in maart

  En lees dan de goed nieuws show van het CBS 😉 Jawel, daar komt ie …… online omzet groeit flink etc.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/handel-horeca/publicaties/artikelen/archief/2015/online-omzet-detailhandel-groeit-flink-in-eerste-kwartaal-2015.htm

 49. maff says:

  Ewald Engelen @ewaldeng

  #FD: #DNB waarschuwt banken voor nieuwe kapitaaleisen;
  toezichthouder zegt dat nieuwe eisen niet helemaal zijn tegen te houden… WTF!

  Yep, en daar zijn de kangoeroes van de Waterschapsbank

 50. maff says:

  maff: Detailhandel omzet DAALT in maart

  Maar dit KAN helemaal niet ….. veel huizen verkocht ( nieuwe gordijnen ) en spulletjes en dingetjes moeten zolangzamerhand ( na 7 lange consuminderjaren ) EENS worden vervangen ……. het kan helemaal niet en toch gebeurt het en dit is raar /

  er is iets aan de hand
  in consumentenland

  Ruilhandel in oude gordijnen ? ……

 51. dr.t says:

  Juan Belmonte: Voerman

  U bent zelf negatief.
  De bloggers die gewoon gelijk hadden in 2008 tot en met nu zijn geen negatievelingen, u en anderen noemen ze stelselmatig negatievelingen.

  Er zijn weinigen met de humor van Juan,
  Maar dat maakt hen nog niet tot negatievelingen.

  U ziet
  als het gaat om de bloggers alhier
  Minder dan een half glas
  Steven daarentegen
  Die denkt altijd in volle glazen

  Kom kom Juan, de meeste bloggers lijken een fles azijn te hebben leeg gedronken voor ze reageren. Iedere bericht wat maar enigzins duidt op slechte economische ontwikkelingen wordt met gejuich onthaald, maff is daar een voorbeeld van. De nieuwsbronnen worden steeds dubieuzer of de gedachtenconstructies laten het afweten zie Frans.

 52. ps says:

  Juan Belmonte,

  “De wal heeft het schip gekeerd, of eigenlijk de Boot gekeerd.”

  Oftewel de wal zal het http://ais.badische-zeitung.de/piece/01/99/6d/25/26832165.jpg keren!

 53. Zilversmid says:

  Juan Belmonte: Dat zien we met name ook in Heerlen.

  Waar in het 300.000 euro plus SEGEMENT

  En wat dacht je van het segment 181.504,08 – 187.246,56 in Oude Pekela!

 54. richard de koning says:

  Allemaal leuk en aardig dat er in een rapport 80 procent staat. Maar sommige regerings partijen hebben al aangegeven niet onder de 100% procent te willen gaan. En DNB wil naar 90% gaan. Het zal dus wel 90 procent worden. De hypotheekrente, gok ik, zal naar de 30 gaan i.v.m een vlaktaks.

  Ik Ben wel gedeelte met sommige eens het ergste hebben we wel gehad. Ik denk zelf dat er nog 5-10 procent afgaat en het feest, voor de huizenkoper dan weer over is.

  Ik sta klaar om toe te slaan, ik ga eind volgend jaar kijken hoe we er voorstaan 🙂

 55. richard de koning says:

  Allemaal leuk en aardig dat er in een rapport 80 procent staat. Maar sommige regerings partijen hebben al aangegeven niet onder de 100% procent te willen gaan. En DNB wil naar 90% gaan. Het zal dus wel 90 procent worden. De hypotheekrente, gok ik, zal naar de 30 gaan i.v.m een vlaktaks.

  Ik Ben wel gedeelte met sommige eens het ergste hebben we wel gehad. Ik denk zelf dat er nog 5-10 procent afgaat en het feest, voor de huizenkoper dan weer over is.

  Ik sta klaar om toe te slaan, ik ga eind volgend jaar kijken hoe we er voorstaan 🙂

 56. Latida says:

  richard de koning:
  Allemaal leuk en aardig dat er in een rapport 80 procent staat. Maar sommige regerings partijen hebben al aangegeven niet onder de 100% procent te willen gaan. En DNB wil naar 90%gaan. Het zal dus wel 90 procent worden. De hypotheekrente, gok ik, zal naar de 30 gaan i.v.m een vlaktaks.

  Ik Ben wel gedeelte met sommige eens het ergste hebben we wel gehad. Ik denk zelf dat er nog 5-10 procent afgaat en het feest,voor de huizenkoper dan weer over is.

  Ik sta klaar om toe te slaan, ik ga eind volgend jaar kijken hoe we er voorstaan

  Ik vraag me oprecht af wat de uitspraken van de politieke partijen nog waard zijn als het toch overduidelijk is dat het de internationale financiele markten zijn die risicos wegen van complexe financiele produkten zoals herverpakte gesecutariseerde hypotheken, en dat banken zich daarnaar moeten schikken zoals met de Basel akkoorden.

  Nederland staat wat dat betreft alleen in de EU met haar HRA en allerlei andere afwijkende regelingen, terwijl de trend is om nationale markten internationaal te harmoniseren.

  Dus wat politieke partijen in hun opportunisme uitkramen, de beloftes die politici maken, zijn, zoals Willem Buiter het zei, wellicht het papier niet waard waarop ze geschreven worden.

  Op dit moment wordt er veel lange termijn beleid over vele jaren uitgesmeerd, maar de richting is toch overduidelijk?

  Volgende kabinetten zullen dan als de situatie zich voordoet toch niet ontkomen om de situatie opnieuw te moeten bekijken.

  De DNB, het IMF, zij sorteren doorgaans bijtijds voor op wat komen gaat, en hebben volgens mij beter inzicht in de internationale ontwikkelingen op de financiele markten dan politici, die pas de put dempen als het kalf reeds verdronken is, terwijl de DNB niet aan dezelde politieke druk staat blootgesteld en bovendien handvaten geeft aan de politiek om beleid langs te ontwikkelen.

 57. Dawg says:

  Als’we’ niet meer met pensioen gaan ligt ‘t voor de hand dat ‘ze’ met ingang van gisteren stoppen met het inhouden van de verplichte pensioenpremie. Hoor je poppenspelers als Boot nooit over.

 58. Latida says:

  dr.t: Kom kom Juan, de meeste bloggers lijken een fles azijn te hebben leeg gedronken voor ze reageren. Iedere bericht wat maar enigzins duidt op slechte economische ontwikkelingen wordt met gejuich onthaald, maff is daar een voorbeeld van.De nieuwsbronnen worden steeds dubieuzer of de gedachtenconstructies laten het afweten zie Frans.

  Hoi Dr. T.,

  Ik zou het op prijs stellen als u in staat zou zijn enkele inhoudelijke gaten in mijn betogen te schieten, want hoewel ik geen enkele verantwoordelijkheid heb voor wat anderen hier opschrijven, lees ik wel aan vele indicatoren en uit eigen observatie dat er nog de nodige obstakels te nemen zijn door Nederland de komende jaren wil zij sterker, en niet zwakker, hieruit komen.

  Het is dat Nederland met haar multinationals zulke sterke exportcijfers heeft, maar dan de binnenlandse economie, hoe gaat die er weer bovenop komen?

  Daar zou ik nu eens graag een onderbouwde gedachtenconstructie van zien.

 59. ps says:

  Dawg, 🙂

  Als de overheid zich terugtrekt dan kunnen we ook stoppen met belasting betalen. 🙂

  Hier nog de laatste Clarke and Dawg: 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=L6SzRFA-Ei8

 60. Cees van Apegapen says:

  test

 61. Cees van Apegapen says:

  Bizarre organisatie dat Bouwend Nederland.

  Ik ben er steeds meer van overtuigd dat Nederland voor een groot gedeelte een bouweconomie is.

  Dat was voor de crisis al zo. en dat zal na de crisis wel niet anders zijn.

  Want bouwprojecten zijn altijd al voor een groot gedeelte werkverschaffingsprjecten zie de jaren 1930.

 62. Cees van Apegapen says:

  In crisistijd wordt iedereen afhankelijker van de overheid. De bouw en civiele techniek leunen traditioneel al zwaar op de overheid.

  Over uitkeringstrekkers gesproken.

  Er zijn een hoop mensen die bouwkunde en civiele techniek studeren puur voor de grotere kans op een baan een hoop jongeren gaan naar de lts en de mts.

  En Bouwend Nederland verwacht in diverse regio’s woningnood tot 2040, hoeveel migranten zouden daar bijzitten? Van de autochtone bevolking valt geen woningnoodcreatie te verwachten.

  Eerder woningovervloed, maar dat is financieel vastgoed speculatief technisch niet interessant.

 63. Voerman says:

  Latida: Daar zou ik nu eens graag een onderbouwde gedachtenconstructie van zien.

  Ach, moeilijke opvattingrn en voorspellingen vooraf zijn zinloos.
  Het komt vanzelf weer goed zoals altijd en pas dan weet iedereen te vertellen aan welk goed beleid dat wij dat te danken hebben.

 64. Tijl says:

  Cees van Apegapen:
  In crisistijd wordt iedereen afhankelijker van de overheid. De bouw en civiele techniek leunen traditioneel al zwaar op de overheid.

  Over uitkeringstrekkers gesproken.

  Er zijn een hoop mensen die bouwkunde en civiele techniek studeren puur voor de grotere kans op een baan een hoop jongeren gaan naar de lts en de mts.

  En Bouwend Nederland verwacht in diverse regio’s woningnood tot 2040, hoeveel migranten zouden daar bijzitten? Van de autochtone bevolking valt geen woningnoodcreatie te verwachten.

  Eerder woningovervloed, maar dat is financieel vastgoed speculatief technisch niet interessant.

  1 woord: Chinese Spooksteden.

 65. Cees van Apegapen says:

  Trouwens ik denk dat je als Nederlands bouwbedrijf beter af bent in Afrika.

  Steden als Pretoria, Kinshasa, Casablanca, Accra etc. dat worden miljoenensteden.

  Daar is voorlopig nog wel echte vraag naar wolkenkrabbers vinexwijken en verbeterde infrastructuur.

 66. Buddy says:

  Feiten:

  Gemeente Totale woningvoorraad Leegstand in %
  Vaals 5197 626 12.0
  Gulpen-Wittem 6777 714 10.5
  Maastricht 60715 6084 10.0

  Bron CBS per 1 juli 2013

  Ondanks leegstand is prijsniveau regionaal minder hard gedaald dan landelijk. regionaal -12% vs. landelijk -20%

  Hamvraag is natuurlijk, wiens bezit zijn al die leegstaande panden.
  Particulier, REIT, Bank, Pensioenfonds, …

  Verder laten demografische veranderingen in 2015 een piek zien in bestedingen waarna een enorme daling optreedt die pas in 2023 een bodem bereikt.
  pagina 305, deflatie in aantocht

  Consilio et industria.

 67. Buddy says:

  Leegstand in procenten:
  Vaals 12.0%
  Gulpen-Wittem 10.5%
  Maastricht 10%

 68. Voerman says:

  dr.t: De nieuwsbronnen worden steeds dubieuzer of de gedachtenconstructies laten het afweten zie Frans.

  Maakt allemaal niks uit.
  Dit blog lijkt op een perpetuum mobile.
  Houdt zichzelf kennelijk in stand zonder energiegebruik of bruikbare output.

 69. Latida says:

  Voerman: Ach, moeilijke opvattingrn en voorspellingen vooraf zijn zinloos.
  Het komt vanzelf weer goed zoals altijd en pas dan weet iedereen te vertellen aan welk goed beleid dat wij dat te danken hebben.

  Daar verschillen wij toch eniqzins van mening beste Voerman.

  Ik denk namelijk dat het beter is om een enigzins vage visie op de toekomst te hebben dan in het geheel geen visie en voortdurend in het donker te tasten.

  Zonder zicht of hulpmiddelen is het immers lastig de juiste koers te varen.

 70. Voerman says:

  Latida: Zonder zicht of hulpmiddelen is het immers lastig de juiste koers te varen.

  Eens, echter Voerman kan niets met macro-economische voorspellingen of opvattingen. Het zien van je persoonlijke horizon en de ervaringen op de reis naar je voorgenomen doel en het op grond daarvan voortdurend bijstellen van je reisplan en reisdoel is zinvoller en te handelen.

 71. Nico de Geit says:

  Volgens Boot is Nederland vol – er kan geen huis meer bij ‘als we niet alle bossen willen kappen’. Op sommige plaatsen is dat misschien waar, maar op heel veel anderen niet. En ook daar zijn de grondprijzen – mits met woonbestemming – astronomisch.

 72. ontwikkelaar says:

  Niet zo zeuren De Geit.

  Boot is een verademing in tegenstelling tot de zichzelf op het schild geheven praathoofden die regelmatig op tv verschijnen.

 73. Verkopen we toch de Boot ... says:

  Boot zit wat hoog in z’n stem, meestal klopt er dan iets niet helemaal, hij lijkt zichzelf te willen overtuigen of minimaal probeert hij overtuigend over te komen. Maar … toch Boot c.s. hebben al die jaren bij DNB ‘toezicht’ gehouden of zijn we dat ineens vergeten? Hij vergeet in de hele discussie ook dat het bewust overheidsbeleid is geweest om via hypotheken zoveel mogelijk geld in korte tijd in omloop te brengen om zo het BBP op te pompen (er gaat veel geld rond, keukens, badkamers, nieuwbouw, Btw-inkomsten overheid, overdrachtsbelasting overheid, grondposities gemeenten). Boot zegt wel dat we zo fatsoenlijk bestuurd zijn, Boot zegt wel dat Nederland geen corruptie kent en geen belangenverstrengeling, maar … is dat wel zo? Werken de hoge heren van overheid, bouw, banken niet gewoon samen? Kopen ze niet gewoon tuinbouwbedrijven uit om Rabobank af te helpen van slecht onderpand? Gebruiken ze niet gewoon gemeenschapsgeld om bevriende clubjes te helpen? Ligt niet aan de basis van de huidige problematiek juist die corruptie en belangenverstrengeling? Onnodige bouwprojecten starten zonder marktonderzoek en de virtuele winsten alvast uitgeven aan onnodige wegen. Had de overheid niet gewoon betaalbare huizen moeten laten bouwen door geen kartel te starten (overheid, (tuin)bouw, banken)?

  https://www.youtube.com/watch?v=6Fuv1WSYXMk

 74. Verkopen we toch de Boot ... says:

  Had altijd veel respect voor Boot, maar dit lijkt niet langer te kloppen. Boot weet toch prima dat ze Elco B. van BNL in zijn honderdste dubbelfunctie op de pensioenpot hebben laten passen http://925.nl/archief/2009/02/05/pensioenfondsen/ waarbij 44 miljard euro is verloren aan investeringen om Bush te helpen 8 maanden na 11 september https://www.youtube.com/watch?v=kNqQx7sjoS8 ? Zien we het beeld nog voor ons van Balkenende die bij Bush op visite mocht? Investeerde het ABP ook niet in Fortis? Wat aandeeltjes bijkopen? CDA(penland)!

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1RP6AIJ6f-Y#t=294

 75. In het Bootje genomen ... says:

  Sorry, maar wat een vreselijk manier van praten van dhr. Boot, dat vergat ik nog toe te voegen. Zo denken dit soort lieden blijkbaar over ‘het domme volk’. ‘Een beetje rommelen bij de pensioenen’ zegt hij letterlijk in het 2e filmpje, procentje erbij en eraf, ‘beetje rommelen gaat ons dit keer niet redden’, dat rommelen deden ze dus gewoon en ze schamen zich er niet voor.

  Boot: “Griekenland gaat misschien wat geld kosten, maar dat is niet het probleem”.

  Nou kijk dan even hier http://www.z24.nl/economie/nederland-al-garant-voor-meer-dan-200-miljard-384176 en http://www.welingelichtekringen.nl/economie/224230/vertienvoudigd-nederland-staat-voor-201-miljard-garant-voor-eu.html en http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Dossiers/E/EU_governance_bij_bestrijding_economische_en_financiële_crisis/Financiële_stabiliteitsinstrumenten/Overzicht_ontvangende_lidstaten en daar moet die zelfde Eerste Kamer met diezelfde Elco Brinkman en Loek Hermans dan over beslissen en Arnoud Boot houdt toezicht met de onafhankelijke DNB.

 76. eek-a-mouse says:

  Lees ik tussen de regels door dat de HRA in zijn geheel wordt afgeschaft?

  Je kunt ook op andere manieren de aankoop van een huis stimuleren……

 77. frank77 says:

  Nico de Geit:
  Volgens Boot is Nederland vol – er kan geen huis meer bij ‘als we niet alle bossen willen kappen’. Op sommige plaatsen is dat misschien waar, maar op heel veel anderen niet. En ook daar zijn de grondprijzen – mits met woonbestemming – astronomisch.

  Heeft hij dat echt gezegd??? Moet ie eens kijken in de regio adam,rdam,utrecht,den haag. Geen boom te bekennen. Wel kassen en landbouw Dat het groene hart wordt genoemd, met een tunnel eronder om de natuur? te beschermen. Vol is nl zeker niet, althans niet op dat vlak. Wonderlijke wereld.

 78. Nico de Geit says:

  frank77: Heeft hij dat echt gezegd???

  In het tweede filmpje.

 79. Juan Belmonte says:

  dr.t,

  Sorry maar Juan herkent dat niet.
  U bent weer erg negatief, gaat het wel goed met u beste dr t, Juan herkent de oude dr t niet meer. Ze konden het heerlijk eens en oneens zijn, u en Juan.

  Azijn is overigens heerlijk, Spanjaarden eten het standaard op de salade, aceite y vinagre.
  Verders Ijn met name de balsamicos uitermate geschikt om vlees mee te marineren, liefst jazeker, in combinatie met een beetje knoflook.

 80. Juan Belmonte says:

  Zilversmid: En wat dacht je van het segment 181.504,08 – 187.246,56 in Oude Pekela!

  Als u er aan hecht, prima.

 81. Juan Belmonte says:

  Vandaag op BNR nieuwsradio
  Als Basel 3 doorgaat
  Moeten banken fors meer eigen vermogen aanhouden
  Omdat de ltv values bij nl banken extreem hoog zijn.

  Wederom een gevalletje Behoudend Gefinancierd
  (Copyright Mr Ger Hukker van de NVM)

 82. ML says:

  Grondschrijver: Het grootste verschil tussen vrije sector huur en sociale huur zit ‘m volgens mij vooral in de discontovoet (= rekenrente). Beleggers en verhuurders gebruiken deze discontovoet om te berekenen of hun belegging (= niet hetzelfde als investering) c.q. bedrijfsvoering rendabel is.

  Klopt (deels). U beschrijft verder de op de WACC gebaseerde discontovoet. Dat is een zeer gebruikelijke methode bij waardebepalingen van vastgoed (contante waarde).

  Het verschil zit ‘m wel in alle 4 de parameters: de verdeling EV-VV is belangrijk. Zo wordt er een groeiend aandeel EV vereist (20% is eerder regel dan uitzondering. Waarom die 80% ltv op de woningmarkt dan zo’n probleem is …?)
  Maar belangrijker zijn de kosten voor vreemd vermogen en het rendement op eigen vermogen. Je merkt terecht het verschil op bij het rendement op eigen vermogen, al ligt dit vereist rendement doorgaans wel hoger. Maar vergeet vooral niet de kosten voor vreemd vermogen. Woco’s lenen vaak met borging, wat tot uiting komt in een korting op de marktrente.

  Tot slot: het verschil in disconteringsvoet bedraagt grofweg 2%.

 83. maff says:

  Hmmmm,

  ‘Hoed u voor de simplistische slogan dat jobcreatie de beste manier is om armoede tegen te gaan’

  http://www.knack.be/nieuws/belgie/hoed-u-voor-de-simplistische-slogan-dat-jobcreatie-de-beste-manier-is-om-armoede-tegen-te-gaan/article-opinion-569811.html

 84. maff says:

  Hoera het draadje werkt nog, wat een stilte hier …..

  Juan Belmonte: Als Basel 3 doorgaat

  Uit geheugen Basel 2 ( de crisis toen 2008 )

  is nu niet het moment om de veranderingen door te voeren …..
  de onrust op de markten is erg groot …..

  Nu komt Basel 3 eran en er is nog nikx veranderd,

  toezicht ? welk toezicht

 85. maff says:

  Ai, ai ai

  Greek Debt Downgraded in Denmark as Banks Set to Expose Risk

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-11/greek-debt-downgraded-in-denmark-as-banks-freed-to-expose-risks

  Liquidity crisis in aantocht ?

 86. maff says:

  En de risico modelletjes van de banken kunnen nu ook gevoegelijk uit het raam worden geflikkerd …….

  De toezichthouder stond erbij en keer ernaar 😉

  http://in.reuters.com/article/2015/05/12/us-regulation-summit-banks-europe-idINKBN0NX24920150512

  Eigenlijk hebben we nu OOK nog een modellen crisis, nikx werkt meer ………

 87. Kaskraker says:

  maff: En steeds komen we weer terug op de modellen ……

  “All models are wrong, but some might be useful”.

  Keynes (1932, letter to James Meade)
  .
  .

  “I could have done it in a much more complicated way”

  The Red Queen (Lewis Carrol, Alice in Wonderland))

 88. Steven says:

  Hoofdeconoom van het cbs op rtl7: Als de huizenprijzen stijgen heeft men meer te besteden… Bla bla..

  Hoe blijft die verkeerde gedachtegang zo vastgeroest?

 89. Cees van Apegapen says:

  Over planeconomie gesproken dat Basel III. Ik vind het een beetje communistisch zo erg is die hypotheek rente aftrek toch ook weer niet.

  LTV oké maar hypo aftrek.

  Basel III Punishes Dutch Over Risk That Isn’t: Mortgages

  Oud nieuws:

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2013-01-10/basel-iii-punishes-dutch-over-risk-that-isn-t-mortgages

  En hoe zit het met de Britse LTV’s en mortgage backed securities?

 90. Latida says:

  Hypotheekrente omhoog

  “Obvion verhoogt het tarief voor hypotheken met een rentevastperiode van 10 tot en met 15 jaar met 0,2 procent. Deze verhoging is mede het gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrente”

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24036773/__Dochter_Rabobank_verhoogt_hypotheekrente__.html

 91. Cees van Apegapen says:

  Nederland het hoogste aan EU gesecuritaliseerde producten 261,7 miljard helaas staan de Britse er niet bij:

  http://www.bruegel.org/publications/publication-detail/publication/842-asset-backed-securities-the-key-to-unlocking-europes-credit-markets/

 92. a says:

  Cees van Apegapen: Over planeconomie gesproken dat Basel III. Ik vind het een beetje communistisch zo erg is die hypotheek rente aftrek toch ook weer niet.

  Grofweg: IB inkomsten 56 mrd. HRA uitgaven 14 mrd. Afschaffen HRA betekent dus dat voor IEDEREEN in Nederland de inkomstenbelasting met een KWART naar beneden kan. Ben je een Jan Modaal met een hypotheekje van een ton dan ga je er, ondanks dat je je HRA kwijtraakt, op VOORUIT. Nu kun je zeggen dat je de HRA nog steeds een nuttige herverdeling van geld vindt (de HRA is puur een herverdelingsmechanisme van arm naar rijk, van niet werkend naar werkend, van huurders naar kopers), maar de grote schade van de HRA zit hem in het feit dat arbeid in Nederland dus extra duur gemaakt wordt voor de werkgever. Als de HRA er af gaat en de IB naar beneden gaat, dan zal dat sterk positief uitwerken op bijvoorbeeld de werkgelegenheid. Op de brutokosten van een werknemer (incl. werkgeverslasten) scheelt dit al gauw een ruime 15% gemiddeld. Op korte termijn komt dat volledig ten goede aan de werknemer, op lange termijn aan de werknemer én de werkgever met groeiende werkgelegenheid tot gevolg. Kortom: de HRA is een zeer schadelijk en banenvernietigend instrument. Wonderlijk dat juist de VVD en het CDA zulke grote voorstanders zijn hiervan. Het ultieme bewijs dat politiek niet gaat over idealen, maar uitsluitend over belangen. Daarom stem ik ook niet meer.

 93. a says:

  Cees van Apegapen: Over planeconomie gesproken dat Basel III. Ik vind het een beetje communistisch zo erg is die hypotheek rente aftrek toch ook weer niet.

  Grofweg: IB inkomsten 56 mrd. HRA uitgaven 14 mrd. Afschaffen HRA betekent dus dat voor IEDEREEN in Nederland de inkomstenbelasting met een KWART naar beneden kan. Ben je een Jan Modaal met een hypotheekje van een ton dan ga je er, ondanks dat je je HRA kwijtraakt, op VOORUIT. Nu kun je zeggen dat je de HRA nog steeds een nuttige herverdeling van geld vindt (de HRA is puur een herverdelingsmechanisme van arm naar rijk, van niet werkend naar werkend, van huurders naar kopers), maar de grote schade van de HRA zit hem in het feit dat arbeid in Nederland extra duur gemaakt wordt voor de werkgever. Als de HRA er af gaat en de IB naar beneden gaat, dan zal dat sterk positief uitwerken op met name de werkgelegenheid (met alle positieve side effects tot gevolg). Op de brutoloonkosten van een werknemer (incl. werkgeverslasten) scheelt dit al gauw een ruime 15% gemiddeld. Op korte termijn komt dat volledig ten goede aan de werknemer, op lange termijn aan de werknemer én de werkgever met groeiende werkgelegenheid tot gevolg. Er vloeit als het ware geld uit stenen naar de échte economie toe: werkgevers en werknemers.

  Kortom, de HRA is een zeer schadelijk en banenvernietigend instrument. Wonderlijk dus dat juist de VVD (banen, banen, banen) en het CDA zulke grote voorstanders zijn hiervan. Het ultieme bewijs dat politiek niet gaat over idealen, maar uitsluitend over belangen. Daarom stem ik ook niet meer.

 94. Voerman says:

  a: Als de HRA er af gaat en de IB naar beneden gaat,

  Dan zullen voornamelijk de rijken en grootverdieners in de samenleving hiervan profiteren.
  Jan modaal is namelijk zijn HRA kwijt en de grootverdieners krijgen door de progressie in de IB naarmate zij meer verdienen een groter voordeel.
  Arm betaalt voor rijk op die manier.
  Je moet wel erg dom zijn om dat niet te kunnen voorzien.

 95. a says:

  Voerman: Dan zullen voornamelijk de rijken en grootverdieners in de samenleving hiervan profiteren.
  Jan modaal is namelijk zijn HRA kwijt en de grootverdieners krijgen door de progressie in de IB naarmate zij meer verdienen een groter voordeel.
  Arm betaalt voor rijk op die manier.
  Je moet wel erg dom zijn om dat niet te kunnen voorzien.

  Volgens mij begrijp je er zelf niet heel veel van. De hoogste inkomens hebben juist relatief veel meer voordeel van de HRA dan de lagere inkomens. Als je de HRA (die zeer onevenredig verdeeld is) afschaft en in ruil daarvoor een de IB schijven (die veel evenrediger verdeeld zijn) met 25% verlaagt dan profiteren daar gemiddeld de lagere inkomens van (op meerdere manieren).

  Ik denk dat je een beetje vast zit in ouderwets links-rechts denken, aangezien je lijkt aan te nemen dat ik iets tegen rijken en grootverdieners heb. Dat is absoluut niet zo. Ik vind het terecht en een goede zaak dat iemand die twee ton verdient en géén koophuis heeft bij afschaffing HRA meer netto inkomen krijgt (net zoveel als zn evenveel verdienende buurman met koophuis en dikke HRA). Hoe jij er bij komt dat de armen er op achteruit gaan als de HRA eraf gaat is mij echt een raadsel. Dat ding heet niet voor niks villasubsidie en armen hebben sowieso geen koophuis en 0,0 voordeel van de HRA (wel een enorm nadeel, namelijk dat ze over hun toch al niet al te hoge inkomen 25% teveel belasting betalen).

  En als laatste: ik ben zelf huizenbezitter en trek mijn hypotheekrente af tegen het hoogste tarief. Mijn betoog is dus niet uit eigenbelang.

 96. Adamus says:

  KoophuisXXL:
  Als ik in handen zou hebben wat ik heb bijgedragen aan pensioenpremie en AOW dan hoef ik ruim voor mijn 65ste mezelf niet druk meer te maken of ik na mijn contract nog ergens aan de bak kom.

  Daar tegen, als iedereen zijn pensioen zelf zou investeren dan zou er ook een flinke bubble ontstaan. Er zal er een hele horde wolven klaarstaan die deze ‘belegger’ van ‘advies’ voorziet.

  Reken er maar op als het ieder voor zich is, dat veel mensen uiteindelijk onder een brug slapen of in een auto leven.

  Vooral als je baas het salaris uitbetaald vanuit bankkrediet en je het zelf ook weer op een spaarrekening zet ….

 97. Adamus says:

  In het Bootje genomen ...,

  Bootje als stapelaar: mavo, havo, atheneum….’en toen zag ik het licht’.

 98. Adamus says:

  maff:
  Ai, ai ai

  Greek Debt Downgraded in Denmark as Banks Set to Expose Risk

  bloomberg.com/news…reed-to-expose-risks

  Liquidity crisis in aantocht ?

  Greenspan: er is altijd genoeg geld.

 99. Adamus says:

  frank77: Heeft hij dat echt gezegd??? Moet ie eens kijken in de regio adam,rdam,utrecht,den haag. Geen boom te bekennen. Wel kassen en landbouw Dat het groene hart wordt genoemd, met een tunnel eronder om de natuur? te beschermen. Vol is nl zeker niet, althans niet op dat vlak. Wonderlijke wereld.

  Stap uit de auto op een willekeurige plek om ongestoord wild te plassen.

 100. eek-a-mouse says:

  Er zijn vele andere manieren om eigen woningbezit te stimuleren als de HRA.

  Als de VVD weer de grootste partij wordt met de verkiezingen en daar ziet het eerlijk gezegd wel weer naar uit, krijgen we weer gesteggel over de afschaffing van de HRA, helemaal als in zee wordt gegaan met de D’66 en ook daar ziet het er naar uit dat dat gaat plaatsvinden.

  Wonen 4.0 was een mooi helder breed gedragen plan waarin ook ook de minderbedeelden zouden worden ondersteund. Dat is pas duidelijkheid verschaffen i.p.v. die schijnduidelijkheid van dhr. Blok…

  Door alleen de HRA van de hoge inkomens te beperken krijg je een tweedeling op de huizenmarkt en verdwijnt de zo gewenste dynamiek. Ik vind het half werk die beperking van alleen de hoge inkomens.

  Betaalbare huur en koopwoningen dat moet het doel zijn, grondprijzen moeten omlaag. Door die hoge NLdse woonlasten wordt iedere burger in zijn primaire levensbehoefte aangetast en hebben we duurzaam hoge salarissen nodig om dat te bekostigen, mochten er zich finaciele tegenslagen voordoen heerst er onmiddellijk stress. Daarnaast verslechtert het onze concurentie positie t.o.v. het buitenland, die hoge woonlasten, de hoge salarissen worden namelijk gewoon doorberekend in de producten die in Nederland worden geproduceerd door ons….

 101. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Dhr. Boot heeft het erover dat we naar maximaal 80% financieren gaan. Hij vertelt er niet bij wanneer dat gaat gebeuren, en waarom precies.

  Die 20% kan ook door ouders geleend worden. Of door een geldschieter die best wat risico wil nemen tegen een hogere rente.

  Doorwerken als je ouder bent is niet voor iedereen haalbaar.

  Het systeem is failliet volgens Boot. Ik zit hier op een berg euro’s. Die heb ik nodig voor als er een gunstig koopmoment komt. Maar volgens mij gebeurt er voorlopig niet veel, hooguit stort de beurs in. En daarna brengen de mensen hun geld weer terug naar de beurs waardoor hij weer omhoog gaat, waardoor anderen volgen. De huizenmarkt is een stuk trager.

  Papier onder het kussen is nog trager. Je gaat toch niet zeggen dat je digits bij de bank hebt?

 102. Adamus says:

  frank77: Heeft hij dat echt gezegd??? Moet ie eens kijken in de regio adam,rdam,utrecht,den haag. Geen boom te bekennen. Wel kassen en landbouw Dat het groene hart wordt genoemd, met een tunnel eronder om de natuur? te beschermen. Vol is nl zeker niet, althans niet op dat vlak. Wonderlijke wereld.

  Die tunnel gaat de komende tientallen jaren nog eens miljarden kosten aan onderhoud: verzakt.

 103. dr.t says:

  Juan Belmonte,

  Maar Juan jij bent een witte raaf onder de bloggers door je humor en taalgevoeligheid. Latida jij komt zeer genuanceerd op mij over.
  Het punt van Voerman dat ik onderschrijf is dat de topics iets neutraler gekozen kunnen worden, waardoor een breed publiek aan de discussie mee doet.
  Zoals nu gaat, is het enigszins eenzijdig. En dat trekt randfiguren aan.

  Dat benoemen maakt mij of Voerman niet per definitie negatief.

 104. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Volgens Boot is Nederland vol – er kan geen huis meer bij ‘als we niet alle bossen willen kappen’. Op sommige plaatsen is dat misschien waar, maar op heel veel anderen niet. En ook daar zijn de grondprijzen – mits met woonbestemming – astronomisch.

  Schaarste drijft prijs op: zal de uitkomst van zijn modelletje zijn.

 105. Voerman says:

  a: Volgens mij begrijp je er zelf niet heel veel van. De hoogste inkomens hebben juist relatief veel meer voordeel van de HRA dan de lagere inkomens. Als je de HRA (die zeer onevenredig verdeeld is) afschaft en in ruil daarvoor een de IB schijven (die veel evenrediger verdeeld zijn) met 25% verlaagt dan profiteren daar gemiddeld de lagere inkomens van (op meerdere manieren).

  Ik ben zeer bepaald geen linkse denker en ik snap er erg veel van!
  Starters uit de lage inkomensgroepen bijv. hebben de HRA in de huidige vorm keihard nodig om überhaupt een huis te kunnen kopen. Ik praat hierbij uit de ervaring toen ik heel lang geleden zelf een moedig, maar arm startertje was. Jij weet even goed als ik, dat als de HRA afgeschaft en ingeruild wordt voor lagere IB schalen de winst naar de hogere schalen gaat als gevolg van de progressie in de schalen en ook omdat e.e.a. geregeld gaat worden door lieden in de hogere schalen die hun eigenbelang niet zullen vergeten.
  Overigend heb ik helemaal geen belang bij wel – of niet bestaan van HRA, daar mijn huis afbetaald is. Een beetje meer – of minder belasting betalen deert mij evenmin als gepensioneerde met een middelmatig pensioen (wel enig vermogen, maar dat wordt niet zwaarwegend belast voor IB). Dat ontneemt mij echter niet het recht om vanuit een ouderwets rechtvaardigheidsgevoel en weinig vertrouwen in de politiek een mening te hebben en uit te spreken.

 106. Voerman says:

  Adamus: Schaarste drijft prijs op: zal de uitkomst van zijn modelletje zijn.

  Het is niet per definitie schaarste, maar eerder de vraag naar een artikel wat de prijs opdrijft.
  Er is in dit landschap bijv. een schaarste aan olifanten en tegelijkertijd weinig vraag naar die beestjes. Als de laatste olifanten uit dit land verbannen zouden worden, dan wil echt niet iedereen een olifant gaan bezitten. Misschien wordt de laatste olifant voor Artis wel wat duurder, maar daar zit geen mens mee.

 107. Voerman says:

  Voerman: Misschien wordt de laatste olifant voor Artis wel wat duurder, maar daar zit geen mens mee.

  Haha, realiseer me even, dat dat steveniaanse logica is! 🙂

 108. Nico de Geit says:

  Voerman: Arm betaalt voor rijk op die manier.
  Je moet wel erg dom zijn om dat niet te kunnen voorzien.

  En ik maar denken dat de werkende consumerende mensen betalen voor de mensen met een uitkering en een huis met veel subsidie. Hoe meer je werkt, hoe meer je verdient, hoe meer je bezit, hoe meer je betaalt. Het is natuurlijk wel zo dat de middenklasse extreem geplukt wordt.

 109. Nico de Geit says:

  Adamus: Je gaat toch niet zeggen dat je digits bij de bank hebt?

  Ja, onder andere.

  Adamus: Stap uit de auto op een willekeurige plek om ongestoord wild te plassen.

  Ongestoord plassen is lastig, ook middenin een weiland. Maar dat wil niet zeggen dat er geen plek zou zijn voor hele woonwijken.

 110. Nico de Geit says:

  Voerman: Starters uit de lage inkomensgroepen bijv. hebben de HRA in de huidige vorm keihard nodig om überhaupt een huis te kunnen kopen

  Als huizen goedkoper worden en de belastingen omlaag gaan is dat probleem ook opgelost.

 111. Grondschrijver says:

  ML: Klopt (deels). U beschrijft verder de op de WACC gebaseerde discontovoet.

  Bedankt voor deze aanvulling. Overigens had ik ergens nog 7% geschreven waar het natuurlijk 8% moest zijn, maar dat zal wel duidelijk zijn.

  Waar het mij echter vooral om gaat is dat woningcorporaties naast eigen vermogen ook veel schulden hebben. De last van deze schulden wordt weliswaar verzacht door de garanties van het WSW, maar het blijven schulden. En deze zijn volgens mij nergens voor nodig. Corporaties zouden namelijk net zo goed met een EV van 100% kunnen werken. Waarom niet? Ik pleit voor corporaties die voor iedereen toegankelijk zijn, met marktconforme huren die lager zijn dan de ‘marktconforme’ huren van nu. En als de woningmarkt ook nog eens wordt gevrijwaard van alle verstorende subsidies zoals de HRA, kunnen deze corporaties ook een marktconforme prijs betalen voor bouwgrond.

  Ik denk dat dit alles per saldo voor iedereen voordelig is (dus zowel voor huurders als voor kopers, op de lange termijn), …behalve voor beleggers die gemakkelijk geld willen verdienen met niet-productieve schulden.

 112. Adamus says:

  Nico de Geit,

  Waarom zou je meer woonwijken willen? Zonder subsidie zouden de nieuwe woningen alhier leegstaan. Er zijn nu ongeveer 125 woningen gebouwd in de wijk en elders in het dorp nog een 50tal, terwijl er in het dorp een paar honderd onbewoond zijn (herkenbaar aan type vitrage). Wordt jouw grote huurhuis gesloopt of aangepast dan kunnen er ook misschien wel 6 woninkjes opgericht worden 😉

 113. maarten says:

  Voerman,

  Nee want die komen helemaal niet in aanmerking voor een lening…onder welke steen heb jij gelegen?

 114. Nico de Geit says:

  Grootbanken verhogen hypotheekrente

  Na jaren van dalende hypotheekrentes lijkt het dieptepunt bereikt. Grootbanken Rabobank en ING verhogen hun hypotheekrente voor lange looptijden.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/24039131/__Grootbanken_verhogen_hypotheekrente__.html

 115. maff says:

  150.000 mensen vallen buiten de boot voor de aanvraag voor schuldhulpverlening

  ‘Bij bijna een miljoen Nederlanders zijn de problemen zo groot, dat ze er zelf niet uit kunnen komen.’

  Uitsluitingsregels

  in echtscheiding zitten
  huurschuld
  eigen woning
  administratie niet op orde

  http://nos.nl/artikel/2035588-gemeentelijke-schuldhulp-schiet-steeds-vaker-tekort.html

 116. Nico de Geit says:

  ‘Veel schuldenaren niet geholpen’

  Veel mensen met financiële problemen worden niet afdoende geholpen. Dat komt door onder meer de zware criteria waaraan zij moeten voldoen om in aanmerking te komen voor schuldhulpverening, door strenge criteria die gemeenten daarvoor hanteren maar ook door het gedrag en de motivatie van de betrokken personen zelf.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24040133/__Schuldhulp_schiet_tekort__.html

 117. Nico de Geit says:

  Zo worden mensen die geen inkomen hebben of ingeschreven zijn als zelfstandige bij de KvK uitgesloten. Ook mensen die een eerder beroep deden op schuldhulp of in een niet afgeronde scheiding zitten komen niet in aanmerking.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24040133/__Schuldhulp_schiet_tekort__.html

 118. maff says:

  Zo gek dit ook alweer …..

  De variabele rente was altijd gekoppeld aan de Euribor

  Variabele hypotheekrente Euribor

  Bij hypotheken, leningen en spaarrekeningen met een KORTE ( is variabel ) rentevaste periode, is de hoogte van de hypotheekrente, spaarrente en leenrente daardoor nauw verbonden met de rente ontwikkeling van het Euribor tarief.

  Maar bij de Rabo komt nu ineens pardoes DE ONTWIKKELING OP DE KAPITAALMARKT in beeld

  De variabele hypotheekrente is opgebouwd uit de volgende componenten:

  een basistarief
  opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten
  etc.

  http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/euribor.asp

  Variabele hypotheekrente koppelen aan de kapitaalmarkt, ‘ze’ verzinnen het het waar je bij staat 😉 ………

 119. lorenzo says:

  a: Grofweg: IB inkomsten 56 mrd. HRA uitgaven 14 mrd. Afschaffen HRA betekent dus dat voor IEDEREEN in Nederland de inkomstenbelasting met een KWART naar beneden kan.

  Bedenk dat de HRA inkomsten genereert , die miljarden moeten wel in aftrek van de uitgaven.

 120. ps says:

  maff, 🙂

  “De onzekerheid rond het Griekse lidmaatschap van de eurozone is voer voor beursspeculanten. Een Canadese drukker van geldbiljetten en paspoorten zag zijn beurskoers de afgelopen vijf dagen fors oplopen: beleggers speculeren op een mogelijke megaorder voor Griekse bankbiljetten, al geeft de drukker zelf geen krimp.”:
  http://www.z24.nl/ondernemen/canadese-gelddrukkerij-ziet-beurskoers-exploderen-door-speculatie-over-grexit-560685

 121. Voerman says:

  Nico de Geit: Als huizen goedkoper worden en de belastingen omlaag gaan is dat probleem ook opgelost.

  Dat is geen reactie; dat is een herhaling van een koekje uit je bekende arsenaal.
  Voegt niks toe.

 122. Juan Belmonte says:

  dr.t:
  Juan Belmonte,

  Maar Juan jij bent een witte raaf onder de bloggers door je humor en taalgevoeligheid. Latida jij komt zeer genuanceerd op mij over.
  Het punt van Voerman dat ik onderschrijf is dat de topics iets neutraler gekozen kunnen worden, waardoor een breed publiek aan de discussie mee doet.
  Zoals nu gaat, is het enigszins eenzijdig. En dat trektrandfiguren aan.

  Dat benoemen maakt mij of Voerman niet per definitie negatief.

  Juan dacht
  Laten we het maar weer eens omdraaien.

  En laten we wel wezen
  Juan structureel als negatief bestempelen
  Ziet Juan inderdaad als negatief
  ….
  Voor diegenen
  die dat
  deden
  doen
  en zullen blijven doen 🙂

  Es el problema suyo. 🙂

 123. Juan Belmonte says:

  Steven:
  Hoofdeconoom van het cbs op rtl7: Als de huizenprijzenstijgen heeft men meer te besteden… Bla bla..

  Hoe blijft die verkeerde gedachtegang zo vastgeroest?

  Prima constatering.
  De gedachte is kwatsch, typerend voor deze tijd.

 124. Latida says:

  Het weidse uitzicht over het landschap der Nederlandsche huizenmarkt

  Laat de huizenmarkt met rust zegt men

  Hypotheekrente een beetje omhoog

  HRA een beetje omlaag

  NHG een beetje omhoog, dan weer omlaag,

  omlaag en nog eens omlaag

  Het aanbod nog steeds ruim 240,000 huizen die te koop staan

  Startersleningkje hier, startersleningkje daar

  De huren maar weer eens omhoog

  Huur te duur

  De belastingvrije schenking maar eens verdubbelen

  Driftig wordt er aan de knoppen gedraaid

  Woekerpolis, onder water staan, problematische schulden

  Achterstallig onderhoud

  Terugtrekkende banken

  Beleggingsverzekeringen

  Afstoten inventaris sociale huurwoningen aan buitenlandse investeerders die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten

  Ouderen moeten ‘langer thuis’ blijven wonen

  Leegstaande bejaardenhuizen

  Leegstaande Winkels

  Leegstaande Kantoren

  Leegstaand Maatschappelijk vastgoed

  Een stuwmeer aan woningen van ouderen die de komende 15 jaar op de markt gaan komen

  Minder vaste aanstellingen voor de jeugd

  Huurtoeslag, arbeidsongeschikt, werkeloos, failliet, gescheiden, dakloos, brodeloos, bedloos, badloos

  Hoera! De huizenprijzen zijn weer gestegen

  Jubelen

  Nieuwe bouwtechnieken

  Containerwoningen

  Vakantieparken

  Emigranten

  Immigranten

  Grondspeculatie

  Boekwaarde

  Overwaarde

  Stimuleren

  Onderdak

  Voordeurdelers

  Ten hemel varende

  Sleutelgeld

 125. Kaskraker says:

  Voerman: Het is niet per definitie schaarste, maar eerder de vraag naar een artikel wat de prijs opdrijft.

  “Schaarste” is inderdaad niet als ‘prijsopdrijvend’ gedefinieerd, maar dat geldt evenmin voor ‘vraag’.

  Aangezien velen van ons moeten ademen, is er veel vraag naar lucht. Niettemin heeft de toegenomen vraag (nog) niet tot een hogere prijs geleid.

  Er zijn natuurlijk de ‘libertarische’, of hoe ze zich ook noemen, stoottroepen van de Kochtopus (Heritage Found., American Enterprise, Mises Org. etc.), die geen publieke goederen dulden en niet zullen rusten, voordat ook de lucht van onze laatste ademtocht ‘geprivatiseerd’ is. In bezit van firma K, die het dan zodanig vervuilt, dat er ook een markt kan ontstaan voor het noodzakelijke tegengif, K’s ‘Happy Air’.
  Dus wie weet.

  Overigens, de relatie tussen vraag, aanbod en prijs is complexer dan menigeen denkt: bv. lagere prijzen in combinatie met minder vraag en meer aanbod.

 126. László says:

  Nico de Geit: Ook mensen die een eerder beroep deden op schuldhulp of in een niet afgeronde scheiding zitten komen niet in aanmerking.

  Wie zijn schuld is dat?

 127. Voerman says:

  László: Wie zijn schuld is dat?

  Voerman kent er zo een.
  Het gedrag van een draaideurcrimineel.
  Heeft drie (ook onnozele vrouwen) zwanger gemaakt; staat met zijn onverkoopbare appartement zwaar onder water, heeft verder op allerlei plaatsen schulden.
  Zijn ouders zijn intussen ook geruïneerd van het bijspringen. Hopeloos werkeloos en het hele uitkeringscircus gepasseerd.
  Castreren en opsluiten dit soort debielen.
  Wie een betere oplossing weet mag het zeggen.

 128. Kaskraker says:

  Voerman: Wie een betere oplossing weet mag het zeggen.

  Moeilijk. Maar inderdaad, ook nu alle aandacht uitgaat naar de miljardenfraude van de financiële jongens, moeten we de verworden huis-tuin-en-keuken crimineel, niet over het hoofd zien.

  Op tal van plaatsen oninbare schulden, familieleden die er voor op draaien, valse beloftes etc.
  Als-tie bekend ex-advocaat en prominent ladenlichter was geweest, had-tie lijsttrekker van een politieke partij kunnen worden…..

 129. Nico de Geit says:

  Roger Lips – John vd Heuvel ensceneert botsing

  John van den Heuvel ensceneert een botsing in Dubai om de voortvluchtige Nederlandse fraudeverdachte Roger Lips uit zijn villa te lokken. Lips werd later gearresteerd.

  ‘Op de vlucht’ donderdag om 21.29 uur bij RTL4.

  http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/binnenland/24038707/__John_vd_Heuvel_ensceneert_botsing__.html

 130. Kaskraker says:

  Voerman: Voerman kent er zo een.
  Het gedrag van een draaideurcrimineel.
  Heeft drie (ook onnozele vrouwen) zwanger gemaakt; staat met zijn onverkoopbare appartement zwaar onder water, heeft verder op allerlei plaatsen schulden.
  Zijn ouders zijn intussen ook geruïneerd van het bijspringen. Hopeloos werkeloos en het hele uitkeringscircus gepasseerd.
  Castreren en opsluiten dit soort debielen.
  Wie een betere oplossing weet mag het zeggen.

  Moeilijk. Met al die aandacht voor de miljardenfraude van de financiële jongens, moeten we de verworden huis-tuin-en-keuken crimineel natuurlijk niet vergeten.
  Eens zien, overal schulden, waarvoor familieleden opdraaien, geschonden afspraken, valsheid in geschrifte en onverbeterlijk.
  Als-tie bekend ex-advocaat en prominent ladenlichter zou zijn, had-tie lijsttrekker van een politieke partij kunnen worden…..
  Bij wijze van taakstraf Juans oude celines stoppen is te riskant met al dat uitpuilende geld en de galeien zijn afgeschaft.
  Zoekt Jos van Rey misschien nog een assistent?

 131. Steven says:

  Vind die Lips nog wat erger.. Die leende geen duizendjes..maar miljoenen.
  http://www.ftm.nl/de-ondergang-van-sns-kredietkoning-roger-lips/

  Het heet niet voor niets een krediet crisis. (Ik heb geen cent schuld en voel me er ook na al mijn waarschuwingen NIET verantwoordelijk voor)
  Veel economen kommen met..: “we hebben allemaal schuld”.. : ja de meesten wel, maar velen ook niet.

 132. Steven says:

  Om 21.30 op rtl4 dus over Lips. Hoe die gepakt wordt kan me niet zo veel schelen..: Hoe zo’ n man 380 miljoen kon lenen wel: want daar gaat het eigenlijk om. (De kat op het spek binden)

 133. Kaskraker says:

  Steven: Het heet niet voor niets een krediet crisis. (Ik heb geen cent schuld en voel me er ook na al mijn waarschuwingen NIET verantwoordelijk voor)

  Gehoord op Wallstreet,
  Loyd Blankfein tegen Lehmans Dick Fuld:

  “Hoe kon dat nu allemaal gebeuren amice, heb je die waarschuwingen van logisch denker Steven dan niet gehoord?”

 134. Steven says:

  Kaskraker,

  Ha ha… ik was niet de enige hoor..
  (zat grote(re) denkers die het volledig voorzien hadden zoals Willem Middelkoop, Jaap van Duijn en Maartje Martens..en internationaal nog een stuk of 1000)

 135. Steven says:
 136. Steven says:

  Dat laatste filmpje was van 2008 dus daarom ook Albert Spits.

 137. Voerman says:

  Steven: zat grote(re) denkers die het volledig voorzien hadden zoals Willem Middelkoop, Jaap van Duijn en Maartje Martens

  Miljoenen mensen hebben het voorzien, niets bijzonders en heel eenvoudig! Gewoon tijdig anticiperen.
  Alleen enkele tienduizenden mensen die in hun domheid niets voorzien en niet voor zichzelf kunnen denken zitten in de problemen en onder water.
  Voor de rest is er niks aan de hand.
  Elke paniek en opnaaierij en bangmakerij op dit blog is derhalve overbodig.

 138. dr.t says:

  Juan Belmonte: Juan dacht
  Laten we het maar weer eens omdraaien.

  En laten we wel wezen
  Juan structureel als negatief bestempelen
  Ziet Juan inderdaad als negatief
  ….
  Voor diegenen
  die dat
  deden
  doen
  en zullen blijven doen

  Es el problema suyo.

  Ik vind Juan een Kanjer!

 139. Voerman says:

  Kaskraker: Zoekt Jos van Rey misschien nog een assistent?

  Neen; dat is ongewenst gedrag belonen en dat leidt tot nog meer ongewenst gedrag.
  Opsluiten is de enige manier om herhaling te voorkomen.

 140. Voerman says:

  dr.t: Ik vind Juan een Kanjer!

  Ja, als Juan bij schaarste aan prijsdalingen niet op zijn vertrouwde stramien kan borduren valt hij wel eens door de mand! 🙂

 141. Steven says:

  Voerman: Miljoenen mensen hebben het voorzien, niets bijzonders en heel eenvoudig! Gewoon tijdig anticiperen.
  Alleen enkele tienduizenden mensen die in hun domheid niets voorzien en niet voor zichzelf kunnen denken zitten in de problemen en onder water.
  Voor de rest is er niks aan de hand.
  Elke paniek en opnaaierij en bangmakerij op dit blog is derhalve overbodig.

  Je moet alleen de aantallen omdraaien: tienduizenden hebben het voorzien en miljoenen staan onder water.

 142. 'Herstel woningmarkt trekt verder aan' says:

  Economen van Rabo verwachten dat de prijzen van koopwoningen dit jaar 1,5 tot 3,5 procent zullen stijgen ten opzichte van 2014. In 2016 komt de prijsstijging naar verwachting uit tussen 2 en 4 procent. Ook zullen steeds meer huizen van eigenaar wisselen.

 143. Nico de Geit says:

  Steven: Om 21.30 op rtl4 dus over Lips. Hoe die gepakt wordt kan me niet zo veel schelen..: Hoe zo’ n man 380 miljoen kon lenen wel

  1,2 miljard, de uitzending:

  http://www.rtlxl.nl/#!/op-de-vlucht-301928/302166fc-a16a-3a36-b476-a1e719bca034

 144. László says:

  Steven: Je moet alleen de aantallen omdraaien: tienduizenden hebben het voorzien en miljoenen staan onder water.

  Maar voor hoeveel is dat nu eigenlijk een probleem? Een potentieel probleem ja, maar in veel gevallen gewoon geen probleem.
  Zuinig zijn op relatie, werk en gezondheid.

  Voor zeepbellers (vaak zwakke knieën) is het onvoorstelbaar om risico te nemen in het leven.

  Bang zijn voor mensen die niet bang zijn, doe dat nu niet.

 145. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: 1,2 miljard, de uitzending:

  rtlxl.nl/#!/op-de-…36-b476-a1e719bca034

  Een mooi interview met dhr. Lips, gewoon een Erik in het kwadraat.

 146. Richard says:

  Van Breestraat 145 m2, 2013 -700 k(vraagprijs), na renovatie 2015 980 K. En reken maar dat ‘ie snel verkocht is!

  Slimme Z dus!

  Jaja, “300 m2 Amsterdam Osdorp met 3 parkeerplaatsen voor maar 149 K…” “Ik huur een huis van 350 K voor 400 euro in de maand” GAAP.

 147. maff says:

  Ondertussen zijn de schulden in de NL GEËXPLODEERD 2000-2014

  ‘ Up like a rocket / , met uiteraard de NL aan de wereldtop ……..

  http://www.economist.com/news/briefing/21651220-most-western-economies-sweeten-cost-borrowing-bad-idea-senseless-subsidy

 148. Nico de Geit says:

  Roger ‘Erik’ Lips houdt zijn eigen blog bij. Zit nog steeds in Dubai en maakt zich druk om curatoren:

  http://lipsleaks.org/is-sjonnie-minkukel-briljant-misdaadjournalist/#more-1243

  Wie is er schuldig aan de ravage, de heer Lips of de banken?

 149. Nico de Geit says:

  Lips heeft er geen zin in om ‘in voorlopige hechtenis’ genomen te worden zolang er nog geen uitspraak is. Voorlopig is hij alleen verdachte. Maar dat weerhoudt Nederland er niet van hem in de cel te zetten, zodra Nederland de kans daartoe krijgt.

  Dubai wil misschien wel uitleveren, maar dan moet er wel een veroordeling zijn. Dat iemand op een opsporingslijst staat is niet genoeg. In Dubai willen ze weten wat hij gedaan heeft. En zolang er geen uitspraak is is er niets.

  Raar land, Nederland, iemand op een internationale opsporingslijst zetten op basis van een verdenking.

  http://lipsleaks.org/sherlock-en-watson-de-woestijn-het-vervolg/

  Wanneer wordt Erik nou eens een keer opgepakt?

 150. Juan Belmonte says:

  Voerman: Ja, als Juan bij schaarste aan prijsdalingen niet op zijn vertrouwde stramien kan borduren valt hij wel eens door de mand!

  Nee u heeft de topic PRIMA begrepen, beste Voerman 🙂

  Prof Boot, een van de architecten van alle Kunstgrpen van Hogehuizenprijsminnend nl staat hierboven uit te leggen wat Juan al een paar jaar betoogd, namelijk einde verdere Kunstgrepen (toppunt was NHG naar 11 maal janMo bruto).
  Hij zegt letterlijk maatregel 152 maar niet te doen.
  Kortom de prijs van een huis wordt een ongesubsidieerde prijs van een huis.
  Het leasen van huizen is afgelopen.
  Mensen moeten eerst sparen alvorens een huis te kunnen kopen.

  En u geeft er, ondanks al deze bekentenissen met een hoog realiteitsgehalte, de voorkeur aan om de eeuwige
  “het glas is ook halfvol communicatie van de banken”
  te prediken.
  Hier weer een prachtexemplaar:
  http://www.nu.nl/geldzaken/4049458/woningmarkt-trekt-verder-komend-jaar.html

  U verliest hier beste Voerman,
  U daalt in achting van Juan.

  U geeft hiermee namelijk aan dattu niet leert.
  Wie nieuw inzicht vergaart in een discussie wint
  Wie niet in staat is om nieuwe inzichten te maken verliest.

 151. Nico de Geit says:

  László: Maar voor hoeveel is dat nu eigenlijk een probleem?

  Het probleem is dat onder water staan een fundamenteel ongezonde en riskante situatie is.

 152. lorenzo says:

  Nico de Geit: Raar land, Nederland, iemand op een internationale opsporingslijst zetten op basis van een verdenking.

  Niet slechts een verdenking maar de wettelijke plicht medewerking te verlenen aan de curator bij verdenking van faillissementsfraude ( actio pauliana is al genoemd..) , op de 2 G”s en de SLR na dan …

 153. Nico de Geit says:

  Vier redenen aanhoudend herstel huizenmarkt

  Het gaat al langer beter op de huizenmarkt, en de groei zet dit jaar en volgend jaar naar verwachting door. De verschillen tussen regio’s zijn groot, maar alle provincies profiteren van het herstel.

  http://www.elsevier.nl/Economie/achtergrond/2015/5/Vier-redenen-aanhoudend-herstel-huizenmarkt-1762383W/?masterpageid=158493

 154. Nico de Geit says:

  ‘Herstel woningmarkt trekt verder aan’

  We kopen steeds meer huizen en ook de prijzen zitten weer in de lift. De woningmarkt in heel Nederland groeit de komende jaren. Dat verwachten economen van Rabobank.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/24042676/___Herstel_woningmarkt_trekt_verder_aan___.html

 155. lorenzo says:

  Nico de Geit: Raar land, Nederland, iemand op een internationale opsporingslijst zetten op basis van een verdenking.

  ook raar dat de belastingbetaler nog afbetaald , terwijl Lips met een auto van € 200.000 van het ene naar het andere feestje beweegt …
  De zeiljacht , vliegtuig en ander voormalig gerief ligt al aan de ketting .

 156. Nico de Geit says:

  Lips over curatoren: (samengevat) Bij een kort geding is er geen tijd om diepgaand op dingen in te gaan. De rechter neemt gewoon snel een beslissing (en heeft veel vertrouwen in de curator). Als achteraf blijkt dat het helemaal niet klopt is het bedrijf al dood en begraven. Meestal blijft het bij een kort geding en komt nooit boven water wat er echt aan de hand was.

  http://lipsleaks.org/een-kort-geding-wat-dat-voor-een-ding/

 157. László says:

  Nico de Geit: fundamenteel ongezonde en riskante situatie is.

  Een risico is geen probleem, je kan het wel riskante situatie noemen, maar het blijft gewoon een risico.

  De één kan daar beter tegen dan de ander.

  Dus nogmaals speciaal aan jou, bang zijn omdat anderen niet bang zijn, doe dat nu niet!

 158. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Bij een kort geding is er geen tijd om diepgaand op dingen in te gaan. De rechter neemt gewoon snel een beslissing (en heeft veel vertrouwen in de curator). Als achteraf blijkt dat het helemaal niet klopt is het bedrijf al dood en begraven.

  Het is wel iets dat iedereen zou moeten weten: als iemand faillissement aanvraagt, de bank, de belastingdienst of een andere partij, dan volgt een kort geding waar snel een beslissing wordt genomen, en daar ga je. Je wordt geplunderd en dat was het. Na afloop mag je klagen maar dat is zinloos.

 159. Juan Belmonte says:

  Kijk prof dr boot is om
  En bevstigt dat

  1 We elkaar een enorme zeepbel hebben aangepraat

  2 Holland overgaat van gesubsidieerd huizen leasen met ltv >100%
  Naar
  Eerst sparen (20% bevestigt ook de professor met zoveel titels dat Juan even afgeleid was)
  En dan gewoon lenen en weer terugbetalen
  (Zoals de rest van de aarde doet)

  Leuk om te zien dat prof Dr Boot de denklijn van Juan van de afgelopen jaren bevestigt.
  Juan heeft in die jaren nogal gefoeterd op weledelzeerhooggeleerde dames en heeren zoals Boot maar de wal heeft de Boot gekeerd.

  Prof Dr Boot is om
  Nu Voerman nog.

 160. Nico de Geit says:

  László: Een risico is geen probleem, je kan het wel riskante situatie noemen, maar het blijft gewoon een risico.

  Dat is iets dat de geldverstrekker moet beoordelen. Lips werd ook ooit als ‘risicoloos’ gezien.

 161. Juan Belmonte says:

  László,

  Het gaat niet om bangheid beste Laszlo

  Het gaat om INZICHT.

  U kunt natuurlijk ook een poging doen om te leren
  Nieuw inzicht te vergaren
  En Juan is positief ingesteld
  En denkt dattu dat kunt

  Al heeft u er gewoon bovengemiddeld veel tijd voor nodig.

 162. Juan Belmonte says:

  Prof dr Boot is om
  En staakt zijn Hogehuizenprijsminnend relaas.

  Nu ook Laszlo nog.

  Laszlo wie men kan doen geloven
  Dat Juan aan de VBO gelieerd zou zijn. 🙂

  Als u kunt leren dat dat niet waar is
  Kunt u met gemak de denklijn van Prof Dr Boot volgen.

  Kijkt u eens naar de filmpjes.

 163. Juan Belmonte says:

  Jjuan zegt dan maar
  …..

  Sin poesia
  No se puede torear

  Onvertaalbaar 🙂

 164. a says:

  eek-a-mouse: Er zijn vele andere manieren om eigen woningbezit te stimuleren als de HRA.

  De eerste vraag moet zijn óf het überhaupt de rol van de overheid moet zijn om een woonvorm (kopen danwel huren) te subsidiëren en daarmee oneigenlijk te bevoordelen t.o.v. andere woonmogelijkheden. Die vraag beantwoord ik zelf al met “nee”. Je moet in een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt sowieso al niet een niet-flexibele woonvorm subsidiëren.

 165. Cees van Apegapen says:

  Het voordeel van een hoge huizenprijs is dat je extra asielzoekers kunt aantrekken.

  http://nieuws.thepostonline.nl/2015/05/15/tsunami-van-asielzoekers-zorgt-voor-extra-druk-op-huizenmarkt/

  Ik weet allen niet hoe betrouwbaat hepostonline.nl is.

 166. Cees van Apegapen says:

  Ik geloof dat de jezuïet Ruud Lubbers in Noord Afrika Hup Holland hup T shirtjes aan het uitdelen is.

 167. Juan Belmonte says:

  Tijd voor meer aardse zaken…

  Even een schone luier zoeken.

  Incontinentie is een lastig punt
  Maar gelukkig heeft de mens hier oplossingen gevonden,
  Geleerd, zeg maar …….

  @Bep: nos vemos dia hoy, a luego.

  Buenos dias
  Juan

 168. a says:

  Voerman:
  Ik ben zeer bepaald geen linkse denker en ik snap er erg veel van!

  Waar beticht ik je er van dat je een linkse denker bent? Als ik je al ergens van zou willen betichten dan is het dat je een rechts-conservatief bent. Ik ga je daar overigens niet van betichten, omdat ik een hekel heb aan hokjes en stereotieperen van mensen. Ik denk dat je erg veel snapt van hoe de huizenmarkt in de periode 1950-2010 werkte, maar ik betwijfel of je ook veel snapt van de huizenmarkt 2010-2050.

  Voerman: Starters uit de lage inkomensgroepen bijv. hebben de HRA in de huidige vorm keihard nodig om überhaupt een huis te kunnen kopen. Ik praat hierbij uit de ervaring toen ik heel lang geleden zelf een moedig, maar arm startertje was.

  Starters uit lage inkomensklassen horen in een gezonde woningmarkt helemaal geen huis te kopen, maar te sparen en zich te richten op het verbeteren van hun inkomsten. Matig verdienende starters die huizen kopen slaat alleen ergens op in een huizenmarkt waarin de prijzen structureel harder dan de inflatie stijgen (zeg maar die huizenmarkt waar jij verstand van hebt en die ophield te bestaan in 2009).

  Voerman: Jij weet even goed als ik, dat als de HRA afgeschaft en ingeruild wordt voor lagere IB schalen de winst naar de hogere schalen gaat als gevolg van de progressie in de schalen en ook omdat e.e.a. geregeld gaat worden door lieden in de hogere schalen die hun eigenbelang niet zullen vergeten.

  Dat ligt er maar net aan wie het op dat moment voor het zeggen heeft. Als het aan de VVD ligt, heb je gelijk, maar waarom zou je niet de 52%-schijf verlagen naar 39%, de 37%-schijf (klopt dat?) naar 28% en de 32%-schijf naar 24%? Je lost daarmee echt een aantal belangrijke economische problemen op, met name het probleem dat grote groepen matig opgeleide mensen te duur zijn of dreigen te worden voor de arbeidsmarkt en structureel werkloos thuis komen te zitten.

  Voerman: Overigend heb ik helemaal geen belang bij wel – of niet bestaan van HRA, daar mijn huis afbetaald is. Een beetje meer – of minder belasting betalen deert mij evenmin als gepensioneerde met een middelmatig pensioen (wel enig vermogen, maar dat wordt niet zwaarwegend belast voor IB).

  Des te vreemder dat je zo’n aanhanger lijkt te zijn van de HRA. Wellicht omdat je er zelf in jouw tijd positieve ervaringen mee hebt opgedaan? De HRA maakt bijvoorbeeld ook huishoudhulpen, verpleegkundigen etc. kunstmatig duur waardoor deze beroepen nu in rap tempo verdwijnen. Niet in het belang van mensen die wellicht ooit nog eens verzorging nodig hebben op hun oude dag.

  Voerman: Dat ontneemt mij echter niet het recht om vanuit een ouderwets rechtvaardigheidsgevoel en weinig vertrouwen in de politiek een mening te hebben en uit te spreken.

  Zeker heb je dat recht. Ik heb echter nog nooit gehoord dat iemand vanuit rechtvaardigheidsgevoel voorstander van de HRA is. De HRA is toch wel met afstand de meest onrechtvaardige subsidie van Nederland. De grootste en enige voorvechters van de HRA zijn mensen die er van profiteren, met name mensen die via eigen BV’tjes kunstmatig hun hypotheekschuld in stand houden en zodoende fors belastingvoordeel opstrijken (gaat om miljarden per jaar) waar anderen indirect voor opdraaien via te hoge IB tarieven. Miljonairs dus.

 169. a says:

  Voerman: Het is niet per definitie schaarste, maar eerder de vraag naar een artikel wat de prijs opdrijft.

  Schaarste = verhouding tussen vraag en aanbod. Je opmerking slaat dus helemaal nergens op (eigenlijk zeg je: het niet vraag, maar vraag wat de prijs opdrijft).

  Voerman: Er is in dit landschap bijv. een schaarste aan olifanten en tegelijkertijd weinig vraag naar die beestjes. Als de laatste olifanten uit dit land verbannen zouden worden, dan wil echt niet iedereen een olifant gaan bezitten. Misschien wordt de laatste olifant voor Artis wel wat duurder, maar daar zit geen mens mee.

  Dikke voldoende voor de originaliteit, dikke onvoldoende voor de achterliggende logica (er is geen schaarste aan olifanten, want er is vrijwel niemand in Nederland die een olifant wil hebben).

 170. a says:

  lorenzo: Bedenk dat de HRA inkomsten genereert , die miljarden moeten wel in aftrek van de uitgaven.

  Klopt, maar dat zijn wel kunstmatige inkomsten die uiteindelijk structureel neerslaan in de waardering van stenen en daarmee feitelijk teniet worden gedaan. Overigens is de economie natuurlijk geen zero-sum game. Het is zeer aannemelijk (wordt ook in alle economische modellen meegenomen als bètafactor) dat wanneer alle IB tarieven met 25% verlaagd worden, dat de totale IB inkomsten voor de overheid met veel minder dan 25% afnemen omdat er meer mensen gaan werken en omdat mensen meer gaan werken. Op dit moment is het ook zo dat een verhoging van de hoogste IB schijf tot minder inkomsten leidt bij de overheid.

 171. Steven says:

  Wat een zombie-stad overigens dat Dubai.. Daar zou ik alleen dood gevonden willen worden. (Om de uitdrukking nieuw leven in te blazen)

 172. a says:

  Juan Belmonte: Kijk prof dr boot is om
  En bevstigt dat
  1 We elkaar een enorme zeepbel hebben aangepraat
  2 Holland overgaat van gesubsidieerd huizen leasen met ltv >100%
  Naar
  Eerst sparen (20% bevestigt ook de professor met zoveel titels dat Juan even afgeleid was)
  En dan gewoon lenen en weer terugbetalen
  (Zoals de rest van de aarde doet)

  Prof. Boot zegt ook dat de huizenprijzen in Amsterdam de helft te goedkoop zijn en dus in internationaal perspectief nog zullen verdubbelen a.g.v. de lange termijn trend dat mensen steeds meer naar de stad trekken.

 173. a says:

  lorenzo: ook raar dat de belastingbetaler nog afbetaald , terwijl Lips met een auto van € 200.000 van het ene naar het andere feestje beweegt …
  De zeiljacht , vliegtuig en ander voormalig gerief ligt al aan de ketting .

  Inderdaad vreemd. Bovendien staat Lips niet op een opsporingslijst omdat hij failliet is gegaan, maar omdat de curator enorm veel dubieuze transacties heeft aangetroffen tussen zijn honderd-en-nog-wat BV’s, waaruit naar voren komt dhr. Lips voorafgaand aan het faillissement alles van waarde via curieuze constructies (lees: fraude) heeft overgedragen aan zijn familieleden, zodat de schuldeisers nu met lege handen staan. Lips verschaft daarnaast geen opheldering aan de curator.

 174. duuf says:

  De stijgende huizenprijzen zijn een direct gevolg van Draghi ‘s QE. Door de toevloed van meer geld is dat geld steeds minder waard. Dat voelt men in de lage rentes. Mensen zijn op zoek naar een beter rendement en vluchten dus in ‘assets’, zoals vastgoed. Ook geld lenen kost niet meer zoveel, dus is een hypotheek aantrekkelijk. Wees echter gewaarschuwd: een vlucht in assets kan een opmaat zijn voor hyperinflatie. Ook in dat geval is een investering in vastgoed m. i. een goed idee, vooral als bij het huis een tuin zit waar evt wat groente kan worden verbouwd en een dak waar een zonnepaneel op kan worden gemonteerd. Kijk toch eens wat verder dan klein- Nederland en zie wat er gaande is!

 175. Knabobar says:

  Huizenprijzen stijgen zogenaamd weer flink volgens Rabobank (zie Teletekst).

 176. a says:

  Nico de Geit: Dat is iets dat de geldverstrekker moet beoordelen. Lips werd ook ooit als ‘risicoloos’ gezien.

  Nogmaals, het probleem is niet dat Lips failliet gaat, het probleem is dat Lips fraudeert. Als een bank te scheutig is met krediet verstrekken en het geld komt niet terug dan is dat, na uitroepen van bijbehorend faillissement, gewoon het probleem van de bank. Business-as-asual, sterker nog, core business van de bank. Valt de bank hierdoor om, dan heeft het risicomanagement gewoon zwaar gefaald.

 177. Kaskraker says:

  a: de huizenprijzen in Amsterdam de helft te goedkoop zijn

  We kennen natuurlijk lage prijzen en huizen die goedkoop zijn, maar wanneer nu zijn de prijzen zelf goedkoop?
  Als het vaststellen van de prijs voordelig uitviel?

 178. Steven says:

  a,

  Amsterdam gaat niet twee keer zo duur worden. Logischer is dat de prijzen in Londen bijv. halveren. Onbetaalbaar is gewoon een domme niet te wensen optie.

 179. a says:

  Kaskraker: We kennen natuurlijk lage prijzen en huizen die goedkoop zijn, maar wanneer nu zijn de prijzen zelf goedkoop?
  Als het vaststellen van de prijs voordelig uitviel?

  Geen idee. Was een statement van prof. Boot. Ik vond het ook nogal een stelling 🙂

 180. a says:

  Steven:
  a,

  Amsterdam gaat niet twee keer zo duur worden. Logischer is dat de prijzen in Londen bijv. halveren. Onbetaalbaar is gewoon een domme niet te wensen optie.

  Lijkt mij ook. Toch denkt iemand als prof. Boot daar kennelijk anders over, terwijl hij over het algemeen toch niet een rozebrillen econoom is.

 181. Steven says:

  Is net zoiets als Nederlandse bankiers die zeuren dat 1 miljoen per jaar weinig is (want in Londen verdienen ze het dubbele)
  Ze zijn gewoon knettergek. Ondertussen zitten een miljoen Nederlanders zwaar in de schulden en hebben voedselbanken het steeds drukker.

 182. Steven says:

  a,

  Ik zag hem laatst lopen in A’dam: Hij zal zelf daar een hypotheek hebben neem ik aan.. :;

 183. László says:

  Juan Belmonte: Het gaat om INZICHT.

  Inzicht uit een glazen bol halen is bangheid.

  Je hebt me trouwens nog nooit iets laten geloven. Ik constateer slechts dat jij andermans worden graag verdraait, of er werkelijk helemaal niks van begrijpt. Als je al bang bent verberg je dat goed door flink wat onzin uit te kramen. Wat jij dan weer onder inzicht en positivisme schaart.

  Een bij zijn ouders wonende oudere jongere, die nog steeds droomt van als hij later groot is. Het zou zo maar kunnen, maar daar geloof ik echt niet in hoor. Je presenteert je wel zo. Net zoals je klinkt als een verongelijkte werkloze academicus, je hoeft het niet te zijn, maar je klinkt wel zo.

 184. Steven says:

  a,

  Overigens… Ik heb die twee filmpjes hierboven nog een keer bekeken: Waar zegt ie dan dat de prijzen de helft te goedkoop zijn? Of heb je dat zelf verzonnen. (je hebt een koophuis in Amsterdam en denkt dus subjectief waarschijnlijk)

 185. a says:

  Steven:
  a,

  Ik zag hem laatst lopen in A’dam: Hij zal zelf daar een hypotheek hebben neem ik aan.. :;

  Hij had gekocht voor zn dochter met eigen geld. Kopen met vreemd vermogen vond ie niet zo’n goed idee.

 186. a says:

  Steven:
  a,

  Overigens… Ik heb die twee filmpjes hierboven nog een keer bekeken: Waar zegt ie dan dat de prijzen de helft te goedkoop zijn? Of heb je dat zelf verzonnen. (je hebt een koophuis in Amsterdam en denkt dus subjectief waarschijnlijk)

  Ik heb op YouTube het hele verhaal geluisterd van een uur. Daar zegt ie dat ergens.

  Correctie: ik heb WEL een koophuis (2014 gekocht), maar NIET in Amsterdam.

 187. Cees van Apegapen says:

  Als rente laag staat op de financiële markten en licht stijgende is, en de huizenprijs lokaal nog relatief hoog, dan is het financieel aantrekkelijk om migranten aan te trekken op de internationale asielzoeker markten?

 188. a says:

  Steven: Overigens… Ik heb die twee filmpjes hierboven nog een keer bekeken: Waar zegt ie dan dat de prijzen de helft te goedkoop zijn? Of heb je dat zelf verzonnen. (je hebt een koophuis in Amsterdam en denkt dus subjectief waarschijnlijk)

  Als het hebben van een koophuis betekent dat ik per definitie subjectief ben, dan betekent het hebben van een huurhuis ook dat jij subjectief bent toch?

  Ik heb hier al vaker toegelicht dat ik om niet-financiële redenen gekocht heb met in mijn achterhoofd dat de prijs van mijn woning nog wat verder zal gaan dalen. Ik heb momenteel een LTV van tussen de 50% en 60% en voldoende middelen tot mijn beschikking om deze per direct ruimschoots te halveren als ik dat zou willen. Onze LTI is ongeveer 1 en ik verwacht in 2017 hypotheekvrij te zijn met nog 40k op mn bankrekening. Ik wil binnen 10 jaar een ruime tweekapper of vrijstaand huis kopen en heb dus eerder belang bij dalende prijzen dan bij stijgende prijzen. Tot zover mijn subjectiviteit. Hoe staat het met de jouwe?

 189. a says:

  Cees van Apegapen:
  Als rente laag staat op de financiële markten en licht stijgende is, en de huizenprijs lokaal nog relatief hoog, dan is het financieel aantrekkelijk om migranten aan te trekken op de internationale asielzoeker markten?

  tang… varken…

  lul… drumstel…

  kut… Dirk…

 190. Voerman says:

  Nico de Geit: Nu Voerman nog.

  Heeft Voerman ooit het bestaan van een opgeblazen markt ontkend? Voerman noemt notabene vanaf zijn prille aanwezigheid alhier de schuldenlust van de kopers als grootste aanjager van de prijzen in huizenland.
  Daar is geen kruid tegen gewassen! 🙂

 191. Cees van Apegapen says:

  Wat ik trouwens ook zie is dat er in grote steden actief door grote makelaars reclame gemaakt wordt om je huis te verkopen. Persoonlijke post bijvoorbeeld.

  Iemand bekend met Zuidstad makelaars?:

  http://www.zuidstad.nl/overons/vestigingen/

 192. Voerman says:

  Cees van Apegapen: dan is het financieel aantrekkelijk om migranten aan te trekken op de internationale asielzoeker markten?

  Natuurlijk en europa subsidieert dat door IS de ruimte te geven en passief te blijven.
  Het komt nog tot een reguliere luchtbrug van daar naar Europa. Alleen nog staanplaatsen op den duur in ons Landschap. 🙂

 193. Steven says:

  a,

  OK.. Sorry. 🙂

 194. Tijl says:

  László: Inzicht uit een glazen bol halen is bangheid.

  Je hebt me trouwens nog nooit iets laten geloven. Ik constateer slechts dat jij andermans worden graag verdraait, of er werkelijk helemaal niks van begrijpt. Als je al bang bent verberg je dat goed door flink wat onzin uit te kramen. Wat jij dan weer onder inzicht en positivisme schaart.

  Een bij zijn ouders wonende oudere jongere, die nog steeds droomt van als hij later groot is. Het zou zo maar kunnen, maar daar geloof ik echt niet in hoor. Je presenteert je wel zo. Net zoals je klinkt als een verongelijkte werkloze academicus, je hoeft het niet te zijn, maar je klinkt wel zo.

  En maar blijven diskwalificeren, hou vol jongen het gaat uiteindelijk lukken.

 195. a says:

  Steven:
  a,

  OK.. Sorry.

  No problem. Maar wat zijn jouw belangen en ambities m.b.t. de woningmarkt? Je huurt nu, maar heb je verhuisplannen? Koop of huur? Dan kan ik de bijbehorende subjectiviteit op waarde schatten 😉

 196. Steven says:

  a,

  Huizenprijzen en dure huren zijn een continue ergenis voor me geweest. Ik betaalde toen ik studeerde eind jaren tachtig 600 gulden huur terwijl een appartement te kopen was voor enkele tienduizenden guldens. Ik vroeg dus san mijn Vader om misschien wat te kopen omdat die prijzen zo laag waren en omdat ik dan minder caste lasten had. (rente 200 gulden vs huut 600). M

 197. Cees van Apegapen says:

  @ Steven,

  Waarom verhuist u niet van Amsterdam Oud-Zuid naar Rotterdam Oud-Zuid?

  http://www.funda.nl/koop/rotterdam/appartement-48232365-goereesestraat-81-a/

  Financieel technisch alsmede value for Money- technisch zeer aantrekkelijk!

  Ik bedoel locatie, locatie? Maakt u werkelijk zoveel gebruik van die voorzieningen in Amsterdam?

 198. Steven says:

  a,

  Huizenprijzen en dure huren zijn een continue ergenis voor me geweest. Ik betaalde toen ik studeerde eind jaren tachtig 600 gulden huur terwijl een appartement te kopen was voor enkele tienduizenden guldens. Ik vroeg dus aan mijn vader om misschien wat te kopen omdat die prijzen zo laag waren en omdat ik dan minder vaste lasten had. (rente 200 gulden vs huur 600). Maar dat deed ie dus niet helaas. Wel kochten ze een tweede huis in Frankrijk. Ik stopte met studeren omdat ik een zeer fortuinlijk beroepsgokker was met het spelletje Golden Ten en huurde inmiddels iets midden in Amsterdam voor 1000 gulden per maand. Daar kwam ook een eind aan. (het spelletje werd verboden en te moeilijk gemaakt). Vervolgens werd ik beheerder van een aantal panden voor de U.V.A en woonde zelf gratis midden in het Centrum van A’dam.. (jong..gratis wonen en vast salaris).. De hele stijging van de prijzen is mij voorbij gegaan. Toen ik moest stoppen met dat werk (werd overgenomen door een woco) zag ik opeens dat huizenprijzen onbetaalbaar waren en huren ook en ben in zuid-oost gaan wonen. (ruimte, zon en geen parkeer problemen)

  Heb uiteraard nog heel veel andere dingen gedaan (systeembeheerder etc.)
  Doel nu: Goedkoop stuk grond kopen en een feest-eco-huis bouwen

 199. Cees van Apegapen says:

  Amsterdam kan ook wel maar dan zit u in de Bijlmer zonder tuin met een erfpacht:

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-48897348-kleiburg/

 200. Steven says:

  Cees van Apegapen,

  Sorry.. per ongeluk gepost terwijl het verhaal niet af was.. Het verhaal staat er wel maar zit in het spamfilter. (Ik woon overigens niet in Zuid maar met voor- en achtertuin in Zuid-Oost)

 201. maff says:

  Ja de economie groeit maar denk niet dat de crisis verdwenen is

  ( Ondertussen zitten we al 7 jaar in het Japanistan scenario …… )

  http://www.nrcq.nl/2015/05/15/ja-de-economie-groeit-maar-denk-niet-dat-de-crisis-verdwenen-is

  Wanneer is de crisis voorbij ? Iemand ? Of moet ie nog beginnen ……… zoals zovelen denken …….

 202. Tijl says:

  “De totale hypotheekschuld is in 2014 met € 1 mrd gedaald.”

  Lees ik net in het FD. Dat is toch een enorm bedrag? Alle problemen opgelost dan?

 203. maff says:

  Zo, een Frank Knopers en Dirk Bezemer

  Rol banken zal op termijn pleiner worden …

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/bezemer-rol-van-banken-zal-op-termijn-kleiner-worden/

  Ik las ook ergens, dat de schaduwbanken groeien als kool
  Straks hebben we alleen nog off-balance banken en dan ?

  i.p.v. zombie banken
  de zombie burger ?

  Geen idee …….

 204. Nico de Geit says:

  Steven:
  Wat een zombie-stad overigens dat Dubai.. Daar zou ik alleen dood gevonden willen worden. (Om de uitdrukking nieuw leven in te blazen)

  Het schijnt daar soms 65 graden te worden, Celsius. Airco aan en verplicht binnenblijven. Je moet er maar zin in hebben.

 205. maff says:

  maff,

  Ha, …… en daar is ie weer, een prachtige naam BEIJING I voor het nieuwe monetaire stelsel …….. uit het boek der boeken natuurlijk 🙂

 206. Voerman says:

  maff: Wanneer is de crisis voorbij ? Iemand ? Of moet ie nog beginnen ……… zoals zovelen denken …….

  Crisis is een erg persoonsgebonden begrip.
  Voor optimisten is er nooit crisis.
  Voor pessimisten is er altijd crisis.

 207. László says:

  Tijl: En maar blijven diskwalificeren, hou vol jongen het gaat uiteindelijk lukken.

  Nee blaten heeft zin.

 208. maff says:

  Het beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet heeft de echte oekoenomie nu verslonden met huis en haar 😉

  http://wrhscalculus.wikispaces.com/file/view/mistake_cartoon.jpg/148879449/340×289/mistake_cartoon.jpg

 209. László says:

  duuf: De stijgende huizenprijzen zijn een direct gevolg van Draghi ‘s QE.

  Grapjas, het dieptepunt van de huizenprijzen lag in juni 2013, QE begon in maart 2015.

 210. Juan Belmonte says:

  László,

  Tsja, zegt meer over u dan over Juan.
  Wat ziet u Juan negatief 🙂

 211. Juan Belmonte says:

  a,

  Dat verbaast Juan niet.

  Maar ook schetst hij de zeepbel en de collectieve waanzin van gesubsidieerd huizen leasen en maar garanties afgeven tot hoogtes die simpelweg bizar zijn.

 212. László says:

  Juan Belmonte: Wat ziet u Juan negatief

  Negatief?

  Simpel zul je bedoelen, duuf snapt het beter dan jij.

  Met klinkt als “werkloze academicus” bedoel niet dat een van beide waar is.

 213. László says:

  Juan Belmonte,

  László: Simpel zul je bedoelen, duuf snapt het beter dan jij.

  Ik bedoel Tijl (Uilenspiegel?).

 214. Juan Belmonte says:

  László: Grapjas, het dieptepunt van de huizenprijzen lag in juni 2013, QE begon in maart 2015.

  Met de kunstmatig lage rentes begonnen de voorlopers van QE, ruim daarvoor, ruim daarvoor was er al reeds geen reële prijs voor geld.
  QE is de pleister die geplakt wordt als de rentes niet verder verlaagd kunnen worden, QE staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een proces waarin renteverlagingen een boventoon voeren.
  Leest u het stuk van prof dr Dolf Vd Brink maar eens rustig op na.

  De oekoenomen waarin in al hun drift om de oekoenomie op gang te helpen
  Even vergeten
  Dat het toch ook een functie heeft wanneer de rente
  Enigszins de prijs van geld uitdrukt,
  met als component van de prijs het risico op niet terugbetalen.

  Wie dat vergeet komt financiële instabiliteit vanzelf tegen.
  Niks niet behoudend gefinancierd niet. 🙂

 215. László says:

  Juan Belmonte: Met de kunstmatig lage rentes begonnen de voorlopers van QE, ruim daarvoor, ruim daarvoor was er al reeds geen reële prijs voor geld.

  Weet ik ook wel, maar het was geen QE!

 216. Juan Belmonte says:

  Kijk om in de lijn van Lorenzo te schrijven.

  Juan zit in de zo’n een biertje te pakken
  Uit München sinds 1363.
  In de avondzon.

  We mogen wel klagen
  Maar niet te hard 🙂

 217. Juan Belmonte says:

  László,

  Dat is dan een woordspelletje.

 218. Juan Belmonte says:

  László: Negatief?

  Simpel zul je bedoelen, duuf snapt het beter dan jij.

  Met klinkt als “werkloze academicus” bedoel niet dat een van beide waar is.

  Volstrekt logisch als een meertalige techneut werkloos en gefrustreerd is…. 🙂
  Even logisch als wanneer hij als makelaar bij VBO zou werken…

  Buenas noches
  Juan

 219. Juan Belmonte says:

  László: Negatief?

  Simpel zul je bedoelen, duuf snapt het beter dan jij.

  Met klinkt als “werkloze academicus” bedoel niet dat een van beide waar is.

  Volstrekt logisch als een meertalige techneut werkloos en gefrustreerd is…. 🙂
  Even logisch als wanneer hij als makelaar bij VBO zou werken…

  Buenas noches
  Juan

 220. László says:
 221. lorenzo says:

  Juan Belmonte: Kijk om in de lijn van Lorenzo te schrijven.

  Juan zit in de zo’n een biertje te pakken
  Uit München sinds 1363.
  In de avondzon.

  Verstandig , kalmte kan je redden namelijk .
  Aanvullend de volgende tips in het leven : geen hypotheek , voldoende vitamine D , magnesium (citraat) en vitamine K2 (adverkalking voorkomen ) , alsmede geen vrouw in voorkomende gevallen.

 222. László says:

  Juan Belmonte: Dat is dan een woordspelletje.

  Nee, dan snap je het niet. Rente omlaag brengen is heel wat anders dan schuldpapier opkopen. Het verlagen van de rente begon trouwens al in 2009 en toen moest de grote prijsdaling van de huizen nog komen.

  De prijzen dalen niet meer omdat er ook mensen zijn die niet bang zijn om een huis te kopen (terecht of niet).

 223. maff says:

  Holy appelflap, de ECB ( Verjubelbank ) is ook al uit de denial fase …….

  QE succes blijkt pas voor jaren

  http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-140515-177/Draghi-succes-beleid-blijkt-pas-over-jaren.aspx

 224. Nico de Geit says:

  maff:
  Holy appelflap,de ECB ( Verjubelbank ) is ook al uit de denial fase …….

  QE succes blijkt pas voor jaren

  iex.nl/Nieuws/ANP_…-pas-over-jaren.aspx

  ‘Na zeven jaren van aaneenschakelende crises willen bedrijven en huishoudens geen risico’s nemen’

  Bedrijven en particulieren krijgen steeds minder krediet en kunnen bijgevolg steeds minder leen-risico’s nemen.

 225. maff says:

  lorenzo,

  K2 nooit van gehoord ……. dank hiervoor 🙂

  U bent dieettechnisch zeer onderlegd blijkbaar ….

  Bestaat er ook een middeltje, mineraaltje, of vitamine met een soort van afremmende werking tegen een natuurlijke overproductie van lysergide in het lichaam ? 😉

 226. maff says:

  And then they lead you to war …….

  So what can we do ? ( Van de twittertjes )

  http://armstrongeconomics.com/archives/30499

 227. László says:

  Nico de Geit: Bedrijven en particulieren krijgen steeds minder krediet en kunnen bijgevolg steeds minder leen-risico’s nemen.

  Dan kan er van een zeepbel dus geen sprake zijn.

 228. László says:

  lorenzo: Aanvullend de volgende tips in het leven : geen hypotheek , voldoende vitamine D , magnesium (citraat) en vitamine K2 (adverkalking voorkomen ) , alsmede geen vrouw in voorkomende gevallen.

  Hoeveel angst kun je uiten in één zin.

 229. Voerman says:

  lorenzo: alsmede geen vrouw in voorkomende gevallen.

  Want:
  De vrouw gaat over het gebouw!

 230. dr.t says:

  Steven:
  a,

  Huizenprijzen en dure huren zijn een continue ergenis voor me geweest. Ik betaalde toen ik studeerde eind jaren tachtig 600 gulden huur terwijl een appartement te kopen was voor enkele tienduizenden guldens. Ik vroeg dus san mijn Vader om misschien wat te kopen omdat die prijzen zo laag waren en omdat ik dan minder caste lasten had. (rente 200 gulden vs huut 600). M

  Eigenlijk is er dus na al die jaren niets verandert. Waarom zou je als huiseigenaar je woning verhuren onder het kostenniveau dat het met zich meebrengt? Op de lange termijn ben je dus beter af als koper.
  En inderdaad Nico niet op de korte termijn, vanaf 2008 , als je van een pensioenfonds een brakkige woning huurt. Dan ben je heel verstandig bezig om te huren,

  Verder ik herhaal het nog een keer, is de huidige markt ideaal: de huidige rente maakt het aantrekkelijk te kopen, Nibud zorgt voor prijsstabilisatie. Resultaat er komt weer beweging in de markt en het risico op het ontstaan van een nieuwe zeepbel blijft beperkt.

 231. lorenzo says:

  László: Het verlagen van de rente begon trouwens al in 2009

  Niet door de banken ….

 232. lorenzo says:

  László: Hoeveel angst kun je uiten in één zin.

  Dan de auto ook niet meer brengen voor een onderhoudsbeurt.

 233. László says:

  lorenzo: Dan de auto ook niet meer brengen voor een onderhoudsbeurt.

  Geen hypotheek en geen vrouw? De relatie zie ik niet.

 234. László says:

  lorenzo: Niet door de banken

  Klopt. Het handelen van de ECB is ook niet ten behoeve van de NL woningmarkt.

 235. Voerman says:

  dr.t: Verder ik herhaal het nog een keer, is de huidige markt ideaal: de huidige rente maakt het aantrekkelijk te kopen, Nibud zorgt voor prijsstabilisatie. Resultaat er komt weer beweging in de markt en het risico op het ontstaan van een nieuwe zeepbel blijft beperkt.

  Direct financieel gezien ben ik het daar mee eens.
  Er zijn echter veel mensen die om andere en vaak verstandig beredeneerde redenen geen huis willen kopen.
  Ligt ook aan werksituatie, partner, sociale binding, gezondheid, leeftijd etc.
  Maar als er andere dan financiële en onveranderbare redenen zijn, moet je eigenlijk op dit log niet rondzeiken want dan verspil je tijd.

 236. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  En staatsschuld opbouwen om allerlei stimulerende maatregelen vanuit de overheid te treffen is ook een voorloper van QE. verder is ABN opkopen ook een vorm van QE

 237. Adamus says:

  Nico de Geit: ‘Na zeven jaren van aaneenschakelende crises willen bedrijven en huishoudens geen risico’s nemen’

  Bedrijven en particulieren krijgen steeds minder krediet en kunnen bijgevolg steeds minder leen-risico’s nemen.

  Daar gaan ‘onze’ banken nog een wegboekprobleempje krijgen: zo hebben abn en ing nog honderden miljoenen in ‘bureaus’ zitten die technisch failliet zijn en voor de overheid werken. Er zijn in 2006/7 eigenaren uitgekocht die hun geld in door de banken gestuurde investmentbedrijven hebben gestopt (nieuw vermogen!) waar de krediethefboom weer aan het werk gezet werd. Ik zie nu opvallend veel ‘privé’OG van de lui te koop staan: bijzonder beheer, de groeitak van de FIn.industrie.

  #veenbrandje

 238. Adamus says:

  Nico de Geit: Het schijnt daar soms 65 graden te worden, Celsius. Airco aan en verplicht binnenblijven. Je moet er maar zin in hebben.

  65%

 239. Adamus says:

  a: Nogmaals, het probleem is niet dat Lips failliet gaat, het probleem is dat Lips fraudeert. Als een bank te scheutig is met krediet verstrekken en het geld komt niet terug dan is dat, na uitroepen van bijbehorend faillissement, gewoon het probleem van de bank. Business-as-asual, sterker nog, core business van de bank. Valt de bank hierdoor om, dan heeft het risicomanagement gewoon zwaar gefaald.

  Lips en de bankiers hebben gefraudeert. Krediethefboom en Katvanger. Van de twee gaat er maar 1 mee wegkomen. Ik zie dan toch liever een bankier (een van de jongens)achter de tralies

 240. Nico de Geit says:

  László: Dan kan er van een zeepbel dus geen sprake zijn.

  De zeepbel loopt leeg als bedrijven en particulieren minder kunnen lenen dan voorheen.

 241. Nico de Geit says:

  László: Geen hypotheek en geen vrouw? De relatie zie ik niet.

  Veel vrouwen vallen op mannen die veel willen en kunnen lenen. Het liefst met een hoge status. Hoge leencapaciteit en hoge status gaan vaak samen. De waarde van een persoon wordt door veel vrouwen bepaald door de leencapaciteit van die persoon. Een man die weigert te lenen wordt door veel vrouwen gezien als een mislukking.

  De meeste vrouwen die de kans krijgen lenen er op los. Volgens Arthur Schopenhauer zijn vrouwen snel volwassen. Maar hun verstand is er dan ook naar: ze blijven hun leven lang kind.

  Mijn ervaring is dat er zowel mannelijke als vrouwelijke leenkneuzen zijn. Misschien is het wel genetisch bepaald. Wie leent wordt een slaaf van de persoon die de lening geeft.

 242. Nico de Geit says:

  ‘Laat senioren in vakantiewoningen’

  Maak van de vele leegstaande recreatiewoningen huizen voor ouderen. Al jaren geleden werd door de Vereniging Eigen Huis gewaarschuwd dat door de vergrijzing een tekort zou ontstaan aan seniorenwoningen. Daar heeft niemand naar geluisterd. Inmiddels moeten senioren zoveel mogelijk zelfstandig blijven wonen.
  In Nederland staan naar schatting tussen de 5000 en 6000 particuliere recreatiewoningen te koop die uitermate geschikt zijn voor deze groep.

  Maar heel veel gemeenten waar deze recreatiewoningen staan, hanteren nog een oude wet uit de jaren zestig van de vorige eeuw dat daar niet permanent gewoond mag worden. Daardoor staan er veel van die woningen leeg en slaat de verpaupering toe.

  http://www.telegraaf.nl/watuzegt/24044681/___Laat_senioren_in_vakantiewoningen___.html

 243. Nico de Geit says:

  Adamus: achter de tralies

  Moeten we niet aangifte doen van de praktijken van Erik?

 244. Starter says:

  Wat Voerman terecht opmerkt is het grote aantal negatieve denkers hier.

  Ik lees hier vaak de opmerking, ik stap in bij het juiste koopmoment. Het probleem is dat de negatieve denkers nooit zullen weten wanneer dat koopmoment komt. Als er een uitzonderlijk koopmoment komt is dat te wijten aan een andere “bijzondere” omstandigheid, dit zal waarschijnlijk een crash zijn. Op dat moment zien zij een ander doemscenario op zich afkomen wat ze wederom zal weerhouden te kopen.

  Enig logisch nadenken is altijd verstandig, voor sommige zal er nooit een koopmoment komen.

  Doemdenkers zijn vaak statische denkers, de situatie is meer dynamisch dan mensen denken. Hetzelfde geldt voor de doemdenkers van een Grexit.

  Ik kan me nog een paar jaar geleden herinneren dat hier hele volksstammen de aantallen op Funda noemden op de dramatische transactieaantallen te illustreren. Ondertussen is de rente een all time low en qua transactie aantallen knallen omhoog.

  Ik ontken niet dat er problemen zijn op de woningmarkt, keuze voor de koop van een woning moet mede afhangen van je persoonlijke omstandigheden.

 245. László says:

  Nico de Geit: De zeepbel loopt leeg

  De laatste 2 jaar bedoel je dan?

 246. László says:

  Voerman: De vrouw gaat over het gebouw!

  Niet waar, die nieuwe keuken wil ik zelf ook heel graag, echt waar.

 247. eric406 says:

  László: Hoeveel angst kun je uiten in één zin.

  ,
  ,Adolescenten nemen risico’s die wij als volwassenen nooit zouden nemen”, zegt Telidja Klai, onderzoekster bij het departement psychologie van de Universiteit Brussel. ,,Dat komt omdat jongeren zich onaantastbaar, onsterfelijk wanen. Het is zeer typisch voor een bepaalde fase in de puberteit. Je ziet het zowel in dit soort spelletjes, als in hun gedrag in het verkeer en in de seksualiteit. Hen kan niets overkomen.”

  M.a.w. jij bent in de pubertijd blijven hangen. En denkt dat wij dat ook zijn. Ik zou zeggen ga naar de spoorlijn met een paar andere pubers, en kijk wie er het laatst voor de trein langs durft te springen.

 248. László says:

  eric406: Adolescenten nemen risico’s die wij als volwassenen nooit zouden nemen

  Huizenkopers zijn 25 jaar of ouder, dus weer een totaal irrelevante verwijzing naar een wijze uitspraak.
  http://www.hdn.nl/grafieken (zie “Hypotheekaanvragen per leeftijdscategorie”).

  Eentje in de catagorie Juan dus.

  Het is niet erg dat je iets met psychologie hebt hoor, maar van adolescenten huizenkopers maken is wel een beetje dom.

  Typisch voorbeeld weer van angst. Niet begrijpen wat risico is en wat je er mee aan moet.

 249. Nico de Geit says:

  eric406: in de pubertijd blijven hangen

  Twintigers zijn gemiddeld overmoedig, dat hoort bij die leeftijd.

 250. Steven says:

  László: Huizenkopers zijn 25 jaar of ouder, dus weer een totaal irrelevante verwijzing naar een wijze uitspraak.
  http://www.hdn.nl/grafieken (zie “Hypotheekaanvragen per leeftijdscategorie”).

  Eentje in de catagorie Juan dus.

  Het is niet erg dat je iets met psychologie hebt hoor, maar van adolescenten huizenkopers maken is wel een beetje dom.

  Typisch voorbeeld weer van angst. Niet begrijpen wat risico is en wat je er mee aan moet.

  Gokken op hogere huizenprijzen is zo jaren negentig.. Risico moet je ergens anders op nemen. (Heb zelf op dit moment sprinters gekocht op zilver bijv.)

 251. Voerman says:

  Nico de Geit: Twintigers zijn gemiddeld overmoedig, dat hoort bij die leeftijd.

  Zonder lef bereik je geen belangrijke doelen! 🙂

 252. lorenzo says:

  László: lorenzo: Niet door de banken

  Klopt. Het handelen van de ECB is ook niet ten behoeve van de NL woningmarkt.

  Ik had en heb het niet over ( angst ) , nee de banken .

 253. lorenzo says:

  László: lorenzo: Dan de auto ook niet meer brengen voor een onderhoudsbeurt.

  Geen hypotheek en geen vrouw? De relatie zie ik niet.

  Ik had en heb al een vrouw en hypotheek toen jij nog aan eerstgenoemde onderwerp zijnde de nippel hing voor de broodnodige vitamientjes , denkt u aan vitamine D en calcium.

 254. Michel says:

  Steven,

  Steven! Twee dagen Dubai is best leuk en te doen, doe eens gek en boek een weekendje, zal je meevallen.

 255. Juan Belmonte says:

  dr.t,

  U zegt al jaren dat nu het moment van kopen is.
  Ook toen huizenprijzen hoger waren en rentes hoger.

  U lijkt wel een oekoenoom van de RABO 🙂

 256. Steven says:

  Michel,

  Ben er twee keer geweest op overstap naar het verre Oosten.. : met machinegeweren werden we begeleid naar het volgende vliegtuig. Dubai is denk ik alleen leuk als je miljoenen hebt.. : maar effe kijken kan misschien leuk zijn (?)

 257. Nico de Geit says:

  Steven: Dubai is denk ik alleen leuk als je miljoenen hebt

  Ook als je miljoenen euro’s hebt is 65 graden Celsius erg heet. Waarom zou je in een hete zandbak gaan zitten als je overal terecht kunt?

  De leegstand bij Lips in de straat duidt op niet veel goeds. Ik heb even gezocht op woningprijzen aldaar en kom uit op zo’n 7 ton euro’s. En dan kunnen de buren bij je naar binnen kijken. Servicekosten zullen ook niet mis zijn. Er zijn echt betere plaatsen.

  Als je vrouwen om je heen hebt die zomaar opeens en onaangekondigd hun tieten laten zien (etc. etc.) is Dubai niet the place to be. Westerse vrouwen in een islamitisch land gaat niet altijd even goed.

  Een rijke voetballer liet zich bestelen door zijn vriendin in Dubai. Nu eist hij dat ze uitgeleverd wordt aan Dubai en daar vervolgd wordt. Zijn vriendin is niet al te snugger – in Dubai moet je niet stelen.

 258. Steven says:

  Nico de Geit,

  “Hete zandbak” ha ha 🙂

 259. ripoff says:

  De leegstand bij Lips in de straat duidt op niet veel goeds. Ik heb even gezocht op woningprijzen aldaar en kom uit op zo’n 7 ton euro’s. En dan kunnen de buren bij je naar binnen kijken. Servicekosten zullen ook niet mis zijn. Er zijn echt betere plaatsen.

  Volgens mij dit type:
  http://ventureh.com/valencia-villa-lime-tree-valley-sale

  = omgerekend 2,6 milj.

  (man wat ben ik bang vandaag!)

 260. Grondschrijver says:

  Voerman: Starters uit de lage inkomensgroepen bijv. hebben de HRA in de huidige vorm keihard nodig om überhaupt een huis te kunnen kopen. Ik praat hierbij uit de ervaring toen ik heel lang geleden zelf een moedig, maar arm startertje was.

  Het lijkt erop dat je hier echt in gelooft. Op zich niet zo raar. Misschien werkte het vroeger ook wel zo (de kosten van het levensonderhoud en andere vaste lasten waren relatief hoger dan nu). Dus ondanks de vele nadelen die aan de HRA kleefden, zoals het feit dat de kosten daarvan werden betaald door o.a. een groep huurders die er echt alleen maar nadeel van ondervonden, had het toentertijd ook positieve kanten. Toch vind ik het enigszins verwonderlijk dat je denkt dat mensen ‘uit lagere inkomensgroepen’ de HRA – nog steeds – nodig hebben om überhaupt een huis te kopen.

  Een complete eengezinswoning wordt namelijk al gebouwd vanaf 70.000 euro (excl. btw) en een kleinere woning wordt natuurlijk voor nóg minder gebouwd. Ga maar eens een beetje googelen op “goedkope woningbouw” of “conceptueel bouwen”.

  En als je het een ander doorrekent, zou het plaatje voor mensen met een modaal tot twee keer modaal inkomen er zo uit kunnen zien:

  Ga bijvoorbeeld uit van een eengezinswoning die voor 70.000 euro wordt gebouwd. Als je hier 10.000 euro bijkomende kosten bij optelt, plus 2000 euro belasting (leges), kom je uit op 82.000 euro. Bij een grondquote van 5% of 20%, 21% btw en 10% voor de ontwikkelaar (de bouwtijd bij conceptbouw is slechts 3-6 maanden), wordt de v.o.n. prijs: 114.900 euro resp. 136.400 euro. De gekozen percentages voor de grondquote zijn overigens een stuk lager dan nu gebruikelijk is, maar in de situatie dat de HRA is afgeschaft lijkt mij dit wel realistisch.

  Een starter die 20% eigen geld inlegt, hoeft dan nog maar 91.900 euro resp. 109.100 euro te lenen, afhankelijk van de locatie. Hiermee kom je dus uit op een redelijk leenbedrag van 2,7 resp. 3,2 modale inkomens.

  Het bedrag van 20% eigen geld dat een starter zelf inlegt (23.000 euro resp. 27.300 euro) is prima te doen. Tenminste, als deze starter eerst een tijdje in een sociale huurwoning kan wonen – wat de overheid c.q. belastingbetaler feitelijk niets kost, …maar dat heb ik hier al zo vaak uitgelegd. En voor een starter met een bovenmodaal inkomen moet het kopen van een huis helemaal goed mogelijk zijn,

  …zonder HRA.

  Het bedrag dat je aan rente betaalt over de relatief geringe hoofdsom van 91.900 euro resp. 109.100 euro, is in ieder geval op te brengen. Zeker als de inkomstenbelasting met 20% naar beneden gaat.

  Lukt het dan nog steeds niet? In dat geval kan de starter (met een niet zo hoog inkomen) altijd nog een iets kleinere woning kopen, of een ‘tweedehands’ woning, of langer sparen, of een combinatie van alle drie.

  En huren – van het liefst een corporatiewoning – kan natuurlijk altijd nog.

 261. Nico de Geit says:

  ripoff: Volgens mij dit type:
  ventureh.com/valen…ime-tree-valley-sale

  = omgerekend 2,6 milj.

  Even goed gezocht op Jumeirah Estates, Lime Tree Valley. Je koopt daar al wat vanaf 8.200.000 AED, dat is 1.960.000,– euro. Huren vanaf een ton euro’s per jaar:

  http://www.jumeirahgolfestates.fineandcountry.ae/propertysearch.php?villaStyle=LimeTree&srchTyp=vStyle

  Meer van een andere makelaar:

  http://www.luxhabitat.ae/villas-for-sale/dubai/jumeirah-golf-estates/lime-tree-valley/

 262. László says:

  lorenzo,

  Net 50 was het toch?

 263. Steven says:

  Grondschrijver,

  Voerman denkt nog steeds dat huizenprijzen niet vet gaan dalen en dus dat HRA nodig is voor lagere inkomens. Ik vind het uiteraard kul.., maar men denkt helaas zo. 🙂

 264. Steven says:

  Dat juist door de HRA de prijzen 50 procent te duur werden is zo logisch als wat. Maximaal lenen was het devies.

 265. maff says:

  Steven: Dat juist door de HRA de prijzen 50 procent te duur werden is zo logisch als wat

  Grappig dat collectieve geheugen op dit blog 🙂

  Komt ie,

  Als je nu een inkomen hebt van 50.000 kan je lenen voor een huis 247.000
  zonder HRA nog maar 165.000

  Met de groeten van de ING

  https://www.ing.nl/particulier/hypotheken/hypotheekvormen/aflossingsvrije-hypotheek/aflossingsvrije-hypotheek-bij-pensionering/index.html

 266. László says:

  Steven: Dat juist door de HRA de prijzen 50 procent te duur werden

  Dan hoefden ze maar 33% te dalen. Correctie is bijna voltooid, nog een paar jaar sukkelen onder de inflatie.

 267. László says:

  maff: Als je nu een inkomen hebt van 50.000 kan je lenen voor een huis 247.000
  zonder HRA nog maar 165.000

  Vreemd, volgens het nibud mag je bij 2.25% rente met 47k 220k lenen, een AOW-er met dat inkomen mag 287k lenen.
  http://www.nibud.nl/wp-content/uploads/financieringslastpercentages_2015_niet_AOW.pdf
  http://www.nibud.nl/wp-content/uploads/financieringslastpercentages_2015_AOW.pdf

 268. Grondschrijver says:

  Grondschrijver,

  De kwaliteit is bij conceptueel bouwen ook nog eens hoog:

  http://www.netwerkconceptueelbouwen.nl/?mod=cbouwen

  ( volgens de lobby 😉 )

 269. Maria says:

  maff: Grappig dat collectieve geheugen op dit blog

  Komt ie,

  Als je nu een inkomen hebt van 50.000 kan je lenen voor een huis247.000
  zonder HRA nog maar 165.000

  Met de groeten van de ING

  ing.nl/particulier…sionering/index.html

  Kun je direct zien wat de banken aan de HRA verdienen!!

 270. Maria says:

  HRA, voor extra sponsoring aan de banken!

 271. Kaskraker says:

  Steven: Dat juist door de HRA de prijzen 50 procent te duur werden is zo logisch als wat.

  Als ik Voerman goed begrijp, zegt hij, dat de HRA nodig is om de door diezelfde HRA veroorzaakte prijsopdrijving te kunnen financieren. Op zich niet onlogisch……

  Overigens, men spreekt doorgaans van hoge prijzen en dure huizen, niet van ‘dure prijzen’. Wat is de prijs van een prijs?

 272. Maria says:

  We betalen de banken het volle pond en krijgen iets terug van onze eigen belastingcenten, is dat nu zo moeilijk om te zien?

  Die belastingencenten kunnen we niet gebruiken voor:
  de zorg, de gehandicapten, ons wegennet, ons onderwijs, de kinderopvang, het gemeenschapshuis enzv……

 273. Maria says:

  Oh, vergat ik, sociale woningbouw.

 274. Nico de Geit says:

  László: Dan hoefden ze maar 33% te dalen. Correctie is bijna voltooid, nog een paar jaar sukkelen onder de inflatie.

  Maar dan moeten niet de inkomens dalen of de rente gaan stijgen.

 275. László says:

  Maria: Die belastingencenten kunnen we niet gebruiken voor:
  de zorg, de gehandicapten, ons wegennet, ons onderwijs, de kinderopvang, het gemeenschapshuis enz

  Nee hoor, dan gaan de tarieven IB omlaag.

 276. maff says:

  Z24 heeft het artikel ook gezien, Up like a rocket

  ‘Te zien is dat de lijn van Nederland tussen het jaar 2000 en 2014 steil omhoog loopt ‘

  Over de HRA probleempjes en de stijgende schulden ……

  http://www.z24.nl/ondernemen/waarom-de-hypotheekrenteaftrek-niet-alleen-voor-nederland-een-probleem-is-561166

 277. Starter says:

  Grondschrijver,

  Ik kan je volgen in je verhaal van conceptueel bouwen. Het bezwaar wat ik heb dat je voor dat geld inspiratieloze massaproductie krijgt wat me doet herinneren aan de 50’er jaren. Om de prijs zo laag te krijgen zal er veel repeteerbaarheid in de bouw moeten zitten.

  Ik twijfel sterk aan de leefbaarheid van dat soort wijken als je dat op grote schaal gaat uitvoeren, zie de Vinex Wijken.

 278. dr.t says:

  Juan Belmonte:
  dr.t,

  U zegt al jaren dat nu het moment van kopen is.
  Ook toen huizenprijzen hoger waren en rentes hoger.

  U lijkt wel een oekoenoom van de RABO

  Nee hoor Juan, ik ben gaan huren en kijk over een jaar of vijf weer hoe het er voor staat.
  Ben nu eerst aan het uitproberen of mijn huidige woonplaats voldoet.
  Bovendien is mijn situatie in verband met investeringen in durfkapitaal nog niet duidelijk.
  Ik ben het overigens vaak met je eens. De woningmarkt hangt te zeer af van de kredietkraan. Risico’s zijn er genoeg. Dat moet je dan afwegen tegen het gegeven dat je met huren helemaal niets overhoudt. In wezen kiezen tussen twee kwaden. Soms word ik wel eens kriegelig van bloggers die zeer pessimistisch zijn.
  Maar de les van deze week is voor mij dat rare vogels er ook bij horen.

 279. Juan Belmonte says:

  dr.t,

  Dat zegt de heer de la Puerta van de VEH ook als hij het bericht van stijgende huizenprijzen toelicht.

  Kortom: eigenlijk zegt-i datti straks kan zeggen
  Dat als de zeepbel echt implodeert
  Datti op zijn manier gewaarschuwd heeft.

  Vanuit die opties zijn bloggers die het beestje bij zijn naam noemen
  Best “zeer pessimistisch” te noemen 🙂

  Al die gasten die op deze blog
  Dan wel in dit theater (dank Lorenzo)
  Stelmatig anderen voor pessimist uitmaken
  Zijn J.i. Gewoon of bankier of Makelleugenaar.

  Je moet de wereld ook simpel durven houden
  In der Beschrankung zeigt sich der Wapperaar…

 280. Juan Belmonte says:

  Vrijvertaald zegt Juan
  Datti er weinig van gelooft.

  Alterego’s
  Zijn vaak ook moeilijk te begrijpen

  Probeert u maar eens ander,ans woorden te typen 🙂

 281. László says:

  maff: ‘Te zien is dat de lijn van Nederland tussen het jaar 2000 en 2014 steil omhoog loopt ‘

  Je vergeet de afsluiter.
  “Toch lijkt het niet onverstandig dat het kabinet Rutte 2 begonnen is met een afbouw van de subsidies voor hypotheekschulden.”

 282. Juan Belmonte says:

  László: Vreemd, volgens het nibud mag je bij 2.25% rente met 47k 220k lenen, een AOW-er met dat inkomen mag 287k lenen.
  nibud.nl/wp-conten…es_2015_niet_AOW.pdf
  nibud.nl/wp-conten…entages_2015_AOW.pdf

  Nog veel vreemder is dat in heel de EU en ltv van max 80% zo’n beetje de norm is.
  En in Holland de discussie loopt of 102,5% of 103,5% de Polderwaarheid is.

 283. Juan Belmonte says:

  maff:
  Z24 heeft het artikel ook gezien, Up like a rocket

  ‘Te zien is dat de lijn van Nederland tussen het jaar 2000 en 2014 steil omhoog loopt ‘

  Over de HRA probleempjes en de stijgende schulden ……

  z24.nl/ondernemen/…n-probleem-is-561166

  Nog extremer wordt het wanneer men vanaf 1990 kijkt
  Zoals Juan dat overigens al een paar jaar doet
  Lonen stegen 1990-2008 grofweg een kleine factor 2
  Hypotheekschulden stegen een grote factor 6
  Alle reden om het geheel “behoudend gefinancierd” te noemen zoals de NVM doet.

  Maar terug naar het punt:
  EERDER
  met name na 1995
  was de kredietexplosie oorverdovend.

 284. László says:

  Juan Belmonte: En in Holland de discussie loopt of 102,5% of 103,5% de Polderwaarheid is.

  Slecht geinformeerd, in 2018 is het echt 100%. Brandbrieven of niet.

 285. Voerman says:

  Steven: Voerman denkt nog steeds dat huizenprijzen niet vet gaan dalen

  Waar heb ik dat gezegd, manneke!

 286. Starter says:

  Juan Belmonte,

  De gemiddelde huizenprijs zal dalen, mede vanwege de LTV die verder wordt verlaagd.

  Er zal naar mijn idee een tweedeling ontstaan in de markt. In de nabije toekomst zullen starters moeten sparen hiervoor zijn goedkopere ( sobere ) huurwoningen nodig die er nog niet zijn. Daarnaast zullen een deel van de starters ook genoegen moeten nemen met goedkopere koopwoningen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de eisen van het bouwbesluit best hoog zijn, waardoor er minder geld over blijft voor de uitstraling van de woning. ( zie mijn reactie op het conceptueel bouwen ).

  De woningen die qua uitstraling en locatie goed in de markt liggen zullen het meest hun waarde behouden, voor de mindere kwaliteit woningen verwacht ik potentieel grotere verliezen.

 287. Nico de Geit says:

  dr.t: Dat moet je dan afwegen tegen het gegeven dat je met huren helemaal niets overhoudt.

  Als je een huurhut maar net kunt betalen moet je zeker niets gaan kopen, want dat kan nog veel duurder uitpakken. Vergeet de winst, probeer verliezen te beperken.

 288. Nico de Geit says:

  dr.t: Soms word ik wel eens kriegelig van bloggers die zeer pessimistisch zijn.

  Zie het als een lijst met dingen die ooit zouden kunnen gebeuren. Zelden komt alle onheil op één uur tegelijk naar je toe.

 289. Juan Belmonte says:

  László,

  U mist weer eens het punt.
  Prachtig.

 290. Juan Belmonte says:

  Starter,

  Eens

  De echte klappen zullen echter
  Bij een rentestijging
  bovenin vallen,
  m.n. in segment slecht geïsoleerde dure woningen buiten Amsterdam-zuid en de overige 8 woningmarkten in Amsterdam (Juan las recent dat van de top 10 best presterende woningmarkten er 8 in Amsterdam waren )

  Leest u er gerust de diverse artikelen van dr ir Maartje Martens nog eens op na.

 291. Maria says:

  U mist toch met z’n allen het punt dat,
  Maria u geinformeerd heeft,
  dat u met het betalen van de vette premie aan de bank,
  en het beetje terug krijgen van de HRA,
  u de banken het meeste spekt, ….. wat zegt u????

 292. Maria says:

  En als het de banken niet zijn,
  is het de multi-miljonair,
  die hem zelf of zijn kinderen,
  een hypotheek verstrekt waarover hij,
  HRA ontvangt,
  zodat hij dubbel vangt….

  Wordt uw wakker?

 293. Maria says:

  Weg met de HRA,

  want het “klootjesvolk”betaalt meer,

  dan het ontvangt,

  als het echt gaat rekenen!

 294. Starter says:

  Juan Belmonte,

  Waar ik wel benieuwd naar ben is wat invloed op de onzekerheid en verslechtering van pensioenen heeft op de huizenmarkt.

  Het publiek begint steeds meer te beseffen dat je in de toekomst qua pensioen en overheid steeds minder wordt.

  Hierdoor kan het besef dat een hypotheekvrije woning ook een goede aanvulling is als pensioen , zorgen voor een toenemende vraag.

 295. Adamus says:

  Maria:
  We betalen de banken het volle pond en krijgen iets terug van onze eigen belastingcenten, is dat nu zo moeilijk om te zien?

  Die belastingencenten kunnen we niet gebruiken voor:
  de zorg, de gehandicapten, ons wegennet, ons onderwijs, de kinderopvang, het gemeenschapshuis enzv……

  Hoor ik hier: ‘dat is nou eenmaal het systeem, dus kunnen we maar beter meedoen’. Zijn dus 35/40jarigen incl. een paar beta afgestudeerden. Geen benul! Zit ook een iemand bij die bij bijzonder beheer ABN werkt en geen idee heeft wat zijn werk betekent.

 296. Adamus says:

  maff:
  Morgen in Buitenhof

  Joris Luyendijk en Onno Ruding

  programma.vpro.nl/…212;onno-ruding.html

  Ook gezien bij de correspondent?

 297. Adamus says:

  Steven: Gokken op hogere huizenprijzen is zo jaren negentig.. Risico moet je ergens anders op nemen. (Heb zelf op dit moment sprinters gekocht op zilver bijv.)

  Je bent te lui om naar Holland Casino te gaan.

 298. Adamus says:

  Juan Belmonte: Nog veel vreemder is dat in heel de EU en ltv van max 80% zo’n beetje de norm is.
  En in Holland de discussie loopt of 102,5% of 103,5% de Polderwaarheid is.

 299. Adamus says:
 300. Nico de Geit says:

  Maria: als het echt gaat rekenen!

  Is uitgesloten!

 301. Adamus says:
 302. Adamus says:

  Adamus:

  🙂

 303. Adamus says:

  Nico de Geit,

  Je ziet meer in Warschau bei Nacht.

 304. Adamus says:

  Nico de Geit: Moeten we niet aangifte doen van de praktijken van Erik?

  Kan dat online?

 305. b says:

  Starter,

  De rijken kopen een huis buiten de getto’s?

 306. László says:

  Maria: En als het de banken niet zijn,
  is het de multi-miljonair,

  HRA is een nivellerende maatregel. 50% van de IB wordt door de top 10% inkomens betaald. 50% van de HRA komt bij de top 20% inkomens terecht.

 307. dr.t says:

  Juan Belmonte:
  Vrijvertaald zegt Juan
  Datti er weinig van gelooft.

  Alterego’s
  Zijn vaak ook moeilijk te begrijpen

  Probeert u maar eens ander,ans woorden te typen

  Het fijnste zou zijn om het met een wiskundige te kunnen verklaren. Er is dan een constante factor (risico op verlies woningwaarde) en een variabele die zorgt voor de opbrengst (verschil tussen huur en koop) . Als je maar lang genoeg ergens woont dan is het op een bepaald moment zinvol een woning te hebben gekocht.

  Maar je mag geloven over mij wat je wilt, ik heb jou echter nooit beledigd.

 308. Nico de Geit says:

  Tegen de tijd dat ik AOW-gerechtigd ben zal het wel zijn gedaald naar 800 euro per maand. Omdat ik zelf wat spaargeld heb krijg ik misschien maar 400 euro. Dat vind ik erg weinig.

  Grote aantallen mensen uit de derde wereld komen en kwamen naar Nederland. Dat gaat tot welvaart leiden, zeggen de boven ons gestelden. Ik heb daar zo mijn twijfels over.

  Vestiging in (het voormalige) Pruissen is momenteel vrij en goedkoop. Vroeger woonden daar ook veel Nederlanders. Misschien is dat wat.

  Stukje historie: Nederland is zo overbevolkt geraakt dat we wel een stuk van Duitsland kunnen pakken:

  ‘Ploegen tot de grond van Pruisen Hollands wordt’

  http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/ploegen-tot-de-grond-van-pruisen-hollands-wordt~a488384/

 309. Juan Belmonte says:

  dr.t,

  Eens. Koop op lange termijn is altijd voordeliger
  Zolang het je de onderwaterkop niet kost.

  U bent een waardige blogger met wie het goed is om van gedachten te wisselen.

  U bent to the point, bereid u te laten overtuigen en wordt niet persoonlijk.
  Enige humor is u niet vreemd.

  Daar kunnen aan aantal manvrouw al hier een voorbeeld aan nemen.

 310. Nico de Geit says:

  Juan Belmonte: Koop op lange termijn is altijd voordeliger

  Jongen mensen denken vaak dat ze het eeuwige leven hebben. Dertigers zijn al wat realistischer. Veertigers krijgen door dat ze oud worden. Vijftigers weten dat ze ieder moment in elkaar kunnen zakken wegens een hartstilstand, hersenbloeding of weet ik wat.

  Hoe dan ook, een woningeigenaar is per definitie een sitting duck voor de overheid en andere vampiers. Instappen in een markt die historisch gezien over haar hoogtepunt heen is is niet al te slim.

  Ik wilde altijd vrijstaand wonen, dat is nog steeds niet gerealiseerd. Maar dat komt ook omdat ik van mijn buurvrouw weinig last heb, anders was ik misschien al weg geweest. Dan maar iets meer huur betalen. Een leuke boerderij van een half miljoen voor 1200 euro per maand?

 311. Nico de Geit says:

  Voor mensen die graag landbouwgrond in het buitenland kopen: waarom niet in het voormalige Pruisen? De grond is nu betaalbaar en is eigenlijk gewoon van ons. Net als de oude woningen die erop staan. Die zijn door onze overgrootvaders gebouwd. Nu te koop voor weinig.

 312. Voerman says:

  Juan Belmonte: Nog veel vreemder is dat in heel de EU en ltv van max 80% zo’n beetje de norm is.
  En in Holland de discussie loopt of 102,5% of 103,5% de Polderwaarheid is.

  De oorzaak moet simpel in het feit liggen, dat de banken meer vertrouwen hebben op een uiteindelijk goede terugbetaling van het uitgeleende geld.
  Los van de vraag of dat nu door vertrouwen in een sociaal vangnet komt of door vermogen hier ter plaatse.

 313. Voerman says:

  Nico de Geit: Voor mensen die graag landbouwgrond in het buitenland kopen: waarom niet in het voormalige Pruisen? De grond is nu betaalbaar en is eigenlijk gewoon van ons. Net als de oude woningen die erop staan. Die zijn door onze overgrootvaders gebouwd. Nu te koop voor weinig.

  Dom idee.
  Waarom doe je het niet zelf?

 314. Voerman says:

  Nico de Geit: Dan maar iets meer huur betalen. Een leuke boerderij van een half miljoen voor 1200 euro per maand?

  Ook een domme gedachte.
  Zelf doen!

 315. Starter says:

  b:
  Starter,

  De rijken kopen een huis buiten de getto’s?

  Die trend verwacht ik wel te gaan zien. Het heeft in ieder geval wel bij de keuze voor mijn woning meegespeeld.

 316. Juan Belmonte says:

  Voerman: De oorzaak moet simpel in het feit liggen, dat de banken meer vertrouwen hebben op een uiteindelijk goede terugbetaling van het uitgeleende geld.
  Los van de vraag of dat nu door vertrouwen in een sociaal vangnet komt of door vermogen hier ter plaatse.

  Inderdaad, faillissement DSB,
  nationalisatie ABN AMRO
  Nationalisatie Fortis en
  opname Frieslandbank in RABO groep ten koste van verkoop Robeco aan Orix,
  zijn dat dan ook prima voorbeelden van dat vertrouwen ?

  En met Basel 3 worden kapitaaleisen aan banken in nl twee maal zo hoog, juist vanwege de extreem hoge ltv’s

  Er staat een miljoen woningen onder water (buiten Amsterdam oud-Zuid) en toch is het aantal executieveilingen erg laag.

  de polder doet er alles aan om het aantal executieveilingen zo laag mogelijk te houden (zie ook relaas Mr Vic van Heeswijk eerder op deze blog) dat wil zeggen dat makelaars panden sterk in prijs verlagen vlak voor een eventuele veiling om het pand door de bank gedwongen maar wel onderhands te verkopen, waarmee het uit de executieveilinfenstatistieken blijft.

  Kortom, vertrouwen of enige mate van roekeloosheid wanneer het om extreem hoge ltv’s gaat ?

  Basel 3 is een van de eerste voorbeelden waarbij de risico component weer terugkomt in de prijs van geld die rente heet.

 317. Juan Belmonte says:

  Starter,

  Hangt af of box 1 belastingvrij blijft

  Momenteel zowel pensioenvoorzieningen en eigen woningbezit buiten fiscale sfeer.

  In die zin om het eender.

  Prof dr boot pleit er hierboven voor om binnen die twee voorrang te geven aan huizenbezit en de pensioenopbouw mogelijk uit te stellen tot huisopbouw heeft plaatsgevonden.

  Juan kan dat niet geheel overzien maar de gedachte om mensen primair zelf voor hun eigen oude dag te kunnen laten zorgen is in principe een goede.

 318. Voerman says:

  Juan Belmonte: nderdaad, faillissement DSB,
  nationalisatie ABN AMRO
  Nationalisatie Fortis en
  opname Frieslandbank in RABO groep ten koste van verkoop Robeco aan Orix,
  zijn dat dan ook prima voorbeelden van dat vertrouwen ?

  Dacht je nu werkelijk, dat banken failliet gaan door hypotheekgevers die hun verplichtingen niet nakomen?

 319. Voerman says:

  b: De rijken kopen een huis buiten de getto’s?

  Tenzij je jezelf door etnische of aanverwante argumenten thuis voelt in een getto ga je daar zeker niet kopen.
  Zelfs niet als je arm bent.

 320. Juan Belmonte says:

  Voerman, dr t

  Wat we nu zien is balansverkorting.

  Waar het vroeger slim was om twee financiële producten (maximale hypotheek en sparen/beleggen) af te nemen om HRA maximaal te benutten, daar levert door de lage rentestand inmiddels weinig voordeel op.
  Kenmerkend hiervoor was de gemiddelde ltv bij Van Lanschot van Juan meent 91%.

  Iedereen is nu aan het aflossen, dat wil zeggen, velen onder diegenen die dat kunnen.

 321. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Is DSB daar geen goed voorbeeld van dan ?

 322. Voerman says:

  Starter: Hierdoor kan het besef dat een hypotheekvrije woning ook een goede aanvulling is als pensioen , zorgen voor een toenemende vraag.

  Jonge mensen denken nog niet aan hun pensioen.
  Voor de iets ouderen is het te laat om nog te investeren in een huis.
  Dat voordeel ligt bij mensen die gewoon vroeg genoeg om goede redenen intreden en zo vlug mogelijk aflossen.

 323. Voerman says:

  Juan Belmonte: Is DSB daar geen goed voorbeeld van dan ?

  Neen, DSB is gevallen, niet omdat mensen uit gebrek aan vertrouwen in die bank massaal hun geld terug genomen hebben. (bankrun effect)

 324. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Oneens.
  U haalt oorzaak en aanleiding door elkaar.

  DSB is gevallen omdat hun business model niet meer werkte.
  Dat was hoge ltv’s met lage rentes (hoog risico zonder hoge premie als rente %) met een woekerpolis als compensatie voor de lage rente opbrengsten.

  Bankrrun bij DSB heeft ook plaatsgevonden maar bij een bankrrun valt iedere bank.
  Verschil DSB met andere banken is dat ze meer risico namen.

 325. Nico de Geit says:

  Voerman: Dom idee.
  Waarom doe je het niet zelf?

  Dom idee? Leg uit….

 326. Juan Belmonte says:

  Wat had Basel 3 met de kapitaalseisen voor DSB gedaan ?
  Kansloos !

 327. Voerman says:

  Voerman: niet

  ‘niet’ moet zijn ‘wel’.

 328. Nico de Geit says:

  Voerman: Tenzij je jezelf door etnische of aanverwante argumenten thuis voelt in een getto ga je daar zeker niet kopen.
  Zelfs niet als je arm bent.

  Nederland wordt één groot getto, zeker de grote steden.

 329. Voerman says:

  Nico de Geit: Dom idee? Leg uit….

  Domme ideeën die niet van mij zijn kan ik niet motiveren of uitleggen. Kun jij beter zelf.

 330. Nico de Geit says:

  Als je moet kiezen tussen landbouwgrond in Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, enz. of het voormalige Pruisen, waar vele eeuwen Nederlanders en Vlamingen woonden, welke grond kies je dan? Daar komt het klimaat nog een keer bij: dichtbij de Baltische Zee wijkt het klimaat niet veel af van het klimaat in de Lage Landen.

  Het gaat niet best met de landbouw in die gebieden. Dat komt omdat de grond vervloekt is, want die behoort hen niet toe.

 331. Nico de Geit says:

  Voerman: Domme ideeën die niet van mij zijn kan ik niet motiveren of uitleggen. Kun jij beter zelf.

  Jij zegt dat het een dom idee is. Dan moet je ook uitleggen waarom je het een dom idee vindt.

  Ik zit hier op een berg euro’s. Zou het niet beter zijn die om te ruilen tegen een lap landbouwgrond?

  Landbouw rendeert daar niet of nauwelijks. Even wachten tot de rente omhoog gaat en die grond is nauwelijks iets meer waard. Pruisen is slechts één dag rijden, vestiging is momenteel vrij voor EU-burgers. Behalve in de voormalige hoofdstad Koningsbergen, nu Kaliningrad.

 332. Voerman says:

  Juan Belmonte: Verschil DSB met andere banken is dat ze meer risico namen.

  Daar wordt verschillend over gedacht.

  De dure hobby’s (voetbal, kunst, levensstijl en onkunde van Scheringa) worden veelvuldig aangewezen als oorzaak van het wantrouwen van de spaarders die hun geld terughaalden.
  Het ondoorzichtige politieke en financiële geleuter is voor Voerman en mogelijk zelfs mogelijk voor Juan niet te volgen.

 333. Voerman says:

  Nico de Geit: Als je moet kiezen tussen landbouwgrond in Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, enz. of het voormalige Pruisen, waar vele eeuwen Nederlanders en Vlamingen woonden, welke grond kies je dan?

  Wij hoeven niks te kiezen. Gewoon hier blijven en het kiezen aan domme avonturiers (de B&B sukkels) overlaten.

 334. Michel says:

  Steven,

  Ben er zelf ook geweest, geen machinegeweren gezien. Kroegjes mét thee, waterpijp en/of alcohol, hotels met voldoende vermaak, live bands, eten/drinken het klokje rond. Vriendelijke native’s (Lees rijke originele inwoners) (kun je best een goed gesprek mee hebben)….

  En minder religieuze fanatiekelingen dan in 020-GAZA.

 335. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Uitgaven spelen ongetwijfeld ook een rol.
  Googelt u eens op business model DSB.

  Voorbeeld met nadruk op provisiemodel:
  http://financieel.infonu.nl/diversen/44629-dsb-bank-failliet-door-mismatch-op-de-balans.html

 336. Juan Belmonte says:

  De werkelijke prijs voor kunstmatig lage rente
  Wordt veelal pas op termijn betaald.

 337. Nico de Geit says:

  Nico de Geit:
  Als je moet kiezen tussen landbouwgrond in Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, enz. of het voormalige Pruisen, waar vele eeuwen Nederlanders en Vlamingen woonden, welke grond kies je dan? Daar komt het klimaat nog een keer bij: dichtbij de Baltische Zee wijkt het klimaat niet veel af van het klimaat in de Lage Landen.

  Het gaat niet best met de landbouw in die gebieden. Dat komt omdat de grond vervloekt is, want die behoort hen niet toe.

  ‘Ondertussen zijn enkele oude adellijke families er ook in geslaagd om terug te keren naar hun oude eigendom in de door Polen geannexeerde provincies. Na de toetreding van Polen tot de EU proberen zij, in het kader van vrije vestiging van EU-ingezetenen in de gehele Unie, dan voormalige landgoederen van hun familie uit Silezië, Pommeren en Oost-Pruisen terug te kopen, maar door tegenwerking van de Poolse autoriteiten met weinig succes. “Buitenlanders” (en daarmee worden voornamelijk verdreven Duitsers bedoeld, zie Verdrijving van Duitsers na de Tweede Wereldoorlog) is het namelijk niet toegestaan grond te verwerven in Polen, behalve als gedeeld bezit, samen met een Poolse staatsburger.’

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Junker

 338. Grondschrijver says:

  Maria: We betalen de banken het volle pond en krijgen iets terug van onze eigen belastingcenten, is dat nu zo moeilijk om te zien?

  Klopt! Want ook al ligt het net even iets genuanceerder, het komt zeker hierop neer.

  Toch zal niet iedereen het daarmee eens zijn.

  De eenzame econoom die dit nog zal bestrijden (waarschijnlijk een bankeconoom), roept dan iets in de trant van: loanable funds. Hij zegt dan bijvoorbeeld dat de hoogte van private schulden voor de economie per saldo niets uitmaakt. De schuld van de een is tenslotte het bezit van de ander. En het geld dat de schuldenaar aan rente (of huur) betaalt, komt uiteindelijk weer bij iemand met bijvoorbeeld financieel of ander renderend vermogen terecht. Dit geld blijft dus rondgaan in de economie en daarom maakt het per saldo niets uit.

  Maar dat is natuurlijk onzin. Het maakt wel iets uit…

  Wat bij deze redenatie vaak wordt vergeten, is dat het vooral de minder rijken zijn die veel schulden aangaan om ergens te kunnen wonen (dus zeg, de minder rijke 99%). Hierbij moet je niet alleen aan hypotheekschulden denken. Het vreemd vermogen van een corporatie is voor de huurder ook een vorm van indirecte schuld (zij het een redelijk lage schuld door de relatief lage grondprijs). En bij vrije sector huur kan je, naast het vreemd vermogen, zelfs het eigen vermogen dat in de huurwoning zit als een vorm van schuld zien, …vanuit het perspectief van de huurder. Een schuld waar als het ware veel rente op wordt betaald t.b.v. het rendement van de verhuurder/belegger.

  En van hieruit gaat het verder:

  Hoge schulden van huishoudens zorgen voor hoge hypotheeklasten en hoge huren (o.a. als gevolg van hoge grondprijzen die worden doorberekend in de huur). Het lukt zowel kopers als huurders steeds minder goed om ook maar iets te sparen. Dit heeft op zijn beurt weer tot gevolg dat de totale hoeveelheid spaargeld van de minder rijke 99% afneemt. Dat kan niet anders. Toch moet de tegenhanger van deze schulden, het vermogen aan de andere kant van de balans – van een bank, van een fonds, van een special purpose vehicle, of gewoon van een verhuurder – ergens terechtkomen. Anders klopt het niet (double-entry bookkeeping).

  Driemaal raden bij welke groep dit extra vermogen dan wél terechtkomt…

  De gevolgen voor de economie zijn desastreus:

  * Een grote vermogensongelijkheid (en relatief meer luxe-baantjes zoals: nanny, caddie, huishoudster, tuinman, hondenfluisteraar, dekschrobber, etc.).

  * Een instabiele economie door instabiele vraag.

  Waarbij deze instabiliteit vooral wordt veroorzaakt door het fenomeen dat tijdens een crisis of recessie iedereen (lees: de grootste groep huishoudens) tegelijk gaat sparen of aflossen.

  Centraal bankiers zijn hier panisch voor!

  En juist daarom is het op macro-economisch niveau gunstig als huishoudens niet te veel schulden hebben en in de periode daarvoor al hebben gespaard.

 339. Cynicus economicus says:

  László: HRA is een nivellerende maatregel.

  Onjuist.
  Voor een nauwkeuriger analyse, zie hier.

  De cijfers dienen uiteraard wat aangepast te worden aan de recente ontwikkelingen, maar de conclusie van het betoog blijft staan.

  Kaskraker: Er zijn natuurlijk de ‘libertarische’, of hoe ze zich ook noemen, stoottroepen van de Kochtopus (Heritage Found., American Enterprise, Mises Org. etc.),

  Bij dat American Enterprise Institute hebben ze ook een duidelijke kijk op de pensioenproblematiek:

  “Millions of people suffer from the delusion that they have a right to grow old and stop working, even if they are healthy. The source of this delusion can be traced to a nineteenth century chanceller of Prussia, Otto von Bismarck, who introduced a state pension. This disastrous precedent affected even the US.

  In 1935 Franklin D. Roosevelt, the American Lenin, forced into law the Social Security Act, which offered parasitic idleness to everyone over 65. The only mitigating element in this Nazi retirement law was that both male and female life expectancy were below the retirement age of 65.
  Offering retirement when most people would be dead may be pragmatic, but is a big step to communism.
  Former Wyoming senator Alan Simpson put it accurately and eloquently: Social security is a milk cow with 310 million tits.
  Public pensions are a vicious cycle. As people grow older, they automatically receive pensions. As a result they can continue to age to no productive purpose. The problem is pensions encourage people to live longer.”

 340. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: in het kader van vrije vestiging van EU-ingezetenen in de gehele Unie

  Nico de Geit: “Buitenlanders” is het namelijk niet toegestaan grond te verwerven in Polen, behalve als gedeeld bezit, samen met een Poolse staatsburger.’

  Je mag je dus vrij vestigen in Polen, maar geen OG bezitten. En dat terwijl je een historische band met het gebied hebt.

 341. Grondschrijver says:

  Starter: Ik kan je volgen in je verhaal van conceptueel bouwen. Het bezwaar wat ik heb dat je voor dat geld inspiratieloze massaproductie krijgt wat me doet herinneren aan de 50’er jaren. Om de prijs zo laag te krijgen zal er veel repeteerbaarheid in de bouw moeten zitten.

  Ik twijfel sterk aan de leefbaarheid van dat soort wijken als je dat op grote schaal gaat uitvoeren, zie de Vinex Wijken.

  Volgens mij is het juist omgekeerd. Als je voor ieder project opnieuw een architect aanstelt en de bouwkundige berekeningen opnieuw uitvoert, moet het bouwvolume groot zijn. Anders is het niet rendabel.

  Maar bij conceptbouw zijn de saaie/standaard onderdelen van bijvoorbeeld een rijtjeshuis – vooraf – vastgelegd in het concept. Deze hoef je dus niet bij ieder project opnieuw te ontwerpen. En met de rest kan worden gevarieerd (zij het binnen de grenzen van een beperkte set aan mogelijkheden). Daarnaast zijn er volgens mij al veel bouwbedrijven die op deze manier werken. Minimale bouwvolumes van bijvoorbeeld vier woningen zijn daarbij mogelijk. Al wordt de prijs dan wel iets hoger.

  Dus als ik het goed begrijp, kan je conceptbouw beter vergelijken met LEGO.

  Laat maar eens een groep kinderen een paar huisjes met LEGO bouwen, en zie hoe gevarieerd de woonwijk wordt 🙂

  Toch mag je hopen dat de variaties regelmatig worden aangepast. Anders worden rijtjeshuizen in Nederland nog meer eenheidsworst dan nu vaak al het geval is.

  …wel lekker goedkoop.

 342. dr.t says:

  Juan Belmonte,

  Dank je Juan, mooie woorden.
  Over optimisme. Ik zag laatst een documentaire over een overleefde van Auswitch.
  Deze man hield zich daar overeind, door zich vast te klampen aan de vonken van schoonheid en warmte die er sporadisch nog te vinden waren.
  Na de kampervaring heeft hij dat als levenshouding aangehouden. Dat heeft hij daar geleerd vertelde hij er bij.

  Mijn eerdere opmerkngen over pessimisme sloegen niet op jou!

 343. ps says:

  maff,

  Sinds Thomas Jefferson is de VS behoorlijk van het padje geraakt.
  Ruim 200 jaar later zijn we nog steeds niks opgeschoten:
  http://www.vn.nl/upload/39486bef-e290-422a-9895-b01de6e19657_Schermafbeelding%202013-06-05%20om%2012.39.39_preview.jpg

 344. maff says:

  7 years later ….. 2014 debt to GDP

  http://1.bp.blogspot.com/-1beOyMy2khc/VNnC-2w7ELI/AAAAAAAAcZI/YNCEPEkC5hU/s1600/mk5.png

  Huishoudens hebben TEVEEL geleend 330 miljard, de BCG norm ( ha en zo ongeveer de securitisaties, exclusief de rente swaps ) Errug ….schiet niet op zo

 345. maff says:

  Juan, hypotheken 1995 – 1999 verklaring van de explosieve stijging

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/30476AB5-6625-4D4C-9322-54B98049E09B/0/index1444.pdf

  Een historisch lage rente ( toen ook al ? 5% ) , en 60% van de nieuwe hypotheken waren niet voor een nieuw huis ….. maar werden verjubeld ……..

  ‘De bestedingen van de huizenbezitter zorgden in 1998 voor een
  bijdrage van bijna tien procent aan de economische groei’

 346. maff says:

  maff,

  Trouwens Juan, in het magische jaar 1995 begon ook de eerste securitisatie …… in 20 jaar is er door de banken 347 miljard van de balans af geflikkerd ….. ( het tweede inkomen ? )

 347. Voerman says:

  maff: ‘De bestedingen van de huizenbezitter zorgden in 1998 voor een
  bijdrage van bijna tien procent aan de economische groei’

  Een geleende economische groei! 🙂
  Die zijn we nu (en nog een aantal jaartjes) terug aan het betalen.

 348. maff says:

  In 1998 zorgden de huizenbezitters nog voor 10% groei van de oekoenomie ( CBS ), en 17 jaar later zitten ze gevangen in hun eigen huis …….

 349. Voerman says:

  maff:
  In 1998 zorgden de huizenbezitters nog voor 10% groei van de oekoenomie ( CBS ), en 17 jaar later zitten ze gevangen in hun eigen huis …….

  Niet allemaal! Alleen de stenensnoepers van toen!

 350. maff says:

  21.20h

  http://www.tvgids.nl/Geld_stinkt_niet%3A_hoe_de_Nederlandse_staat_eigenaar_werd_van_de_bank/programma/18444850/

  Wouterrrrr had toen nog nooit van off-balance gehoord ( frozen SPV’s in de UK ) toen ie erachter kwam brak de pleuris uit …… dat was pas lachen 🙂

 351. Juan Belmonte says:

  maff:
  maff,

  Trouwens Juan,in het magische jaar 1995 begon ook de eerste securitisatie ……in 20 jaar is er door de banken 347 miljard van de balans af geflikkerd ….. ( het tweede inkomen ? )

  De financiële wereld heeft de marsmannetjes uitgevonden
  Als gewillige kopers van risico’s die men liever niet op aarde liet
  De ambassade van de marsmannetjes staat in Frankfurt

  Toe het bestaan van marsmannetjes in twijfel getrokken werd
  …..
  Ontstond de kredietcrisis.
  Les 1: trek nooit het bestaan van buitenaardse kopers in twijfel
  of hou alles traditioneel on balance en sta in voor de risico’s die je aangegaan bent

  🙂

 352. Juan Belmonte says:

  maff,

  Gesubsidieerd leasen op grote schaal ontbrak toen nog later
  Later bedacht
  “Gefinancial engineered”
  Om in Termen van Toen te Typen 🙂

 353. maff says:

  Het jaar 2000

  De hachelijke hypotheekbel ( toen al duzzzz 🙂 )

  Bankpresident wil einde tophypotheek …….

  http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/01/20/Vp/01.html

 354. Juan Belmonte says:

  maff,

  Haha, zie discussie 80% ltv vs 103,5% waar Vriend Laszlo zo’n moeite had om de kern te begrijpen.

  Juan zegt in lijn met Lorenzo

  Sous-vide gegaarde asperges (blijven knapperig !)
  Met sous-vide gegaarde ( in de knof gemarineerd) en kort gebraden dikke moot zalm.
  Mooie riesling Dreissigacker erbij.

  Juan vergeet gewoon de gewoonte om aardappels te eten.
  Tijd voor een schilderij:
  De niet-aardappel eters.

  Goh wat is Juan weer negatief 🙂

 355. Juan Belmonte says:

  Ook wie op leeftijd is
  Kan innoveren !

 356. Juan Belmonte says:

  maff,

  Haha

  Juan is niet eerste met die gedachte.
  En dat is-i maar zelden
  Hoe vreemd de vogel ook gevonden wordt 🙂

 357. maff says:

  Depositogarantiestelsel in
  Oostenrijk om zeep geholpen
  gemist ?

  http://www.zerohedge.com/news/2015-04-09/bank-deposits-no-longer-guaranteed-austrian-government

  Garantie naar Zero ……. in geval van een bankrun of failliete bank

  Hypo Alp Adria is haar naam 🙂 Mooie naam voor het beest der beesten ……

 358. ps says:

  maff, 🙂

  Uiteindelijk kom je bij Wall Street terecht: 🙁
  http://media.cagle.com/46/2010/01/15/73508_600.jpg

 359. Frans says:

  @ maff & ps: ik geniet geweldig van jullie uitruil van plaatjes: is er een manier om deze plaatjes als link op een ander forum te posten? (het betere jatwerk zal ik maar zeggen) 🙂

 360. Frans says:

  Ah! zelf al gevonden hoe het moet! 🙂

 361. Adamus says:

  Nico de Geit:
  Voor mensen die graag landbouwgrond in het buitenland kopen: waarom niet in het voormalige Pruisen? De grond is nu betaalbaar en is eigenlijk gewoon van ons. Net als de oude woningen die erop staan. Die zijn door onze overgrootvaders gebouwd. Nu te koop voor weinig.

  Welk gebied met goede landbouwgrond bedoel je? In NL zijn de zandgronden favo: daar kun je met zwaar materieel werken. Kleigrond wordt met zware machines dichtgestampt. En flevopolders zijn in 1 generatie boeren uitgepeurt -niet alleen het IJsselmeer is leeg ook de Ijsselmeerpolders 😉

 362. bankschroef says:

  sorry, even tussendoor:
  Ik ‘weet het niet zo’ met professor Boot. Zat voor 2008 al in de bankraad DNB, rol bij de AFM. ‘Weet alles, wist alles’. De politiek krijgt in zijn betoog even vlug de schuld van alles rond de mega ontsporingen in de creditering van de woningmarkt. Dat zak ook zeker zo zijn, maar in hoeverre heeft de bankwereld en de AFM duidelijk en hard van zich laten horen richting de politiek en overheid dat het toen fors de foute kant op ging? Dat is voor mij nog altijd de vraag. Waren het de 4 kabinetten Balkenende die niet wilden luisteren naar de alarmbellen van de AFM en DNB? Ik heb toch mijn twijfels. Daar zou ik wel een onderzoek naar willen. Inzage in de notulen van overleg met de overheid op het puntje van overkreditering, twijfelachtige hypotheekproducten, etc.

 363. a says:

  László: HRA is een nivellerende maatregel. 50% van de IB wordt door de top 10% inkomens betaald. 50% van de HRA komt bij de top 20% inkomens terecht.

  Volgens Voerman is de HRA anders een denivellerende maatregel.

 364. a says:

  Nico de Geit: Hoe dan ook, een woningeigenaar is per definitie een sitting duck voor de overheid en andere vampiers. Instappen in een markt die historisch gezien over haar hoogtepunt heen is is niet al te slim.

  Iedereen is een sitting duck. Met die scheefhuurverhogingen van Blok voelde ik me bovendien meer een sitting duck dan nu als huiseigenaar. Ik betaal nu steeds minder hypotheek en over 3 jaar betaal ik helemaal geen hypotheek meer. Je bent alleen geen sitting duck als je makkelijk een gelijkwaardige baan kan vinden in het buitenland en geen schulden hebt (inderdaad). Ik denk dat misschien 2% van de Nederlanders in het buitenland hetzelfde of meer kan verdienen dan hier. Onder huurders vrijwel niemand.

 365. a says:

  Starter: Die trend verwacht ik wel te gaan zien. Het heeft in ieder geval wel bij de keuze voor mijn woning meegespeeld.

  Is het ooit anders geweest dan?

 366. a says:

  Juan Belmonte: Juan kan dat niet geheel overzien maar de gedachte om mensen primair zelf voor hun eigen oude dag te kunnen laten zorgen is in principe een goede.

  Probleem is alleen dat je voor een goed pensioen echt wel voor je 30e moet beginnen met de opbouw (als je tenminste niet pas na je 70e met pensioen wil), omdat juist die eerste jaren inleg door rente-op-rente effect uiteindelijk hard renderen. Op het moment dat je dat vrijwillig maakt (wat in een ideale wereld natuurlijk het beste is) dan gaat een heel groot deel van de Nederlanders geen fatsoenlijk pensioen opbouwen, want hoeveel mensen gaan er in de duurste periode van hun leven vrijwillig 250€-500€ per maand opzij zetten? Dan kun je zeggen “eigen schuld dikke bult”, maar met ons sociaal stelsel komt het er dan vooral op neer dat de maatschappij via allerhande toeslagen etc. voor deze groep mag betalen.

 367. Starter says:

  a: Is het ooit anders geweest dan?

  Sinds de crisis vind ik Nederland in rap tempo aan het verpauperen. Geen of slecht onderhoud aan private en publieke gebouwen. Ben blij dat ik wat dat betreft op een toplocatie woon.

 368. Voerman says:

  a: Volgens Voerman is de HRA anders een denivellerende maatregel.

  Inderdaad.
  De progressie in het belastingstelsel werkt nivellerend, doch de HRA maakt de nivellering weer ongedaan.
  Dat was ook de oorspronkelijke bedoeling van de HRA.
  Daarom zullen bij afschaffing van de HRA compenserende grappen gevonden worden in de fiscale sfeer (bijv belastingverlaging) die de hogere inkomens voor het te lijden ‘verlies’ compenseren.

 369. Voerman says:

  a,

  Eens

 370. Cynicus economicus says:

  Kaskraker: Er zijn natuurlijk de ‘libertarische’, of hoe ze zich ook noemen, stoottroepen van de Kochtopus (Heritage Found., American Enterprise, Mises Org. etc.), die geen publieke goederen dulden en niet zullen rusten, voordat ook de lucht van onze laatste ademtocht ‘geprivatiseerd’ is.

  De jongens van American Enterprise Inst. hebben ook een een bijzondere visie op de pensioenproblematiek:

  “Millions of people suffer from the delusion that they have a right to grow old and stop working, even if they are healthy. The source of this delusion can be traced to a nineteenth century chanceller of Prussia, Otto von Bismarck, who introduced a state pension. This disastrous precedent affected even the US.
  In 1935 Franklin D. Roosevelt, the American Lenin, forced into law the Social Security Act, which offered parasitic idleness to everyone over 65. The only mitigating element in this Nazi retirement law was that both male and female life expectancy were below the retirement age of 65.
  Offering retirement when most people would be dead may be pragmatic, but is a big step to communism.
  Former Wyoming senator Alan Simpson put it accurately and eloquently: Social security is a milk cow with 310 million tits.
  Public pensions are a vicious cycle. As people grow older, they automatically receive pensions. As a result they can continue to age to no productive purpose. The problem is pensions encourage people to live longer.”

 371. Voerman says:

  a: Dan kun je zeggen “eigen schuld dikke bult”, maar met ons sociaal stelsel komt het er dan vooral op neer dat de maatschappij via allerhande toeslagen etc. voor deze groep mag betalen.

  Dat is nu al.
  Kijk maar wie in verzorgingshuizen maximaal moeten bijdragen uit eigen vermogen en wie gratis mogen.

 372. Nico de Geit says:

  Adamus: Welk gebied met goede landbouwgrond bedoel je?

  Ik weet niet veel van landbouwgrond. Ben zeker geen deskundige. Maar die kun je eventueel inhuren.

 373. Adamus says:

  Nico de Geit: Ik weet niet veel van landbouwgrond. Ben zeker geen deskundige. Maar die kun je eventueel inhuren.

  Volgens ‘wageningen’ (WUR onderdeel schuldgedreven pol.ec.) is grond nog slechts een substraat, een hulpmiddeltje om de wereld te voeden. Past perfect is de drang naar globalisatie en dus ook in plaatje van Monsanto 😉

 374. Nico de Geit says:

  Adamus: grond

  Als mensen stoppen met het eten van vlees is 3/4 van de landbouwgrond overbodig. Het is namelijk veel efficiënter de aardbeien zelf op te eten, en niet eerst aan een varken te voeren en het varken op te eten.

 375. Voerman says:

  Nico de Geit: k weet niet veel van landbouwgrond. Ben zeker geen deskundige. Maar die kun je eventueel inhuren.

  Voerman is geen boer en heeft weinig verstand van grond.
  De laatste jaren echter een paar bunders gekocht om wat geld veilig te stellen. Heb nu totaal 8 bunders aaneengesloten.
  Ongeveer 20% in waarde gestegen in een paar jaar tijd.
  Ga niet verkopen, want wat moet je momenteel met geld?

 376. Nico de Geit says:

  Adamus: wageningen

  Ik ken die lui, ze sporen vaak niet. Beter is het om zelf je klompen aan te doen. Landbouwgrond rendeert heel vaak niet. Alleen super efficiënt of biologisch kan renderen. Voordeel is dat Nederlanders goed kunnen rekenen – alleen de boeren bedoel ik. Dat is een ander ras.

 377. a says:

  Voerman: Inderdaad.
  De progressie in het belastingstelsel werkt nivellerend, doch de HRA maakt de nivellering weer ongedaan.
  Dat was ook de oorspronkelijke bedoeling van de HRA.
  Daarom zullen bij afschaffing van de HRA compenserende grappen gevonden worden in de fiscale sfeer (bijv belastingverlaging) die de hogere inkomens voor het te lijden ‘verlies’ compenseren.

  Oeps, ik bedoelde het afschaffen van de HRA… mijn fout

 378. a says:

  Voerman: Dat is nu al.
  Kijk maar wie in verzorgingshuizen maximaal moeten bijdragen uit eigen vermogen en wie gratis mogen.

  Klopt. En daarom is het dus maar de vraag hoe verstandig het is om pensioenen vrijwillig en individueel te laten regelen. Uiteindelijk gaat de maatschappij daar voor opdraaien. Behalve als we die oudjes onder de brug laten slapen, maar dat gaat (gelukkig) niet gebeuren in Nederland.

 379. Voerman says:

  a: Behalve als we die oudjes onder de brug laten slapen

  En samen met de oudjes ook de ‘nieuwe Nederlanders’ en europeanen.
  Och, daar gaan wij niet eens over, dat maakt Brussel wel uit met instemming van onze landschappelijke politiek.

 380. Eek-a-mouse says:

  Lieve mensen,

  Alle Vinexhutten bij mij in de straat zijn van 240.000-250.000 naar ongeveer 180.000-190.000 euri gezakt met alle gevolgen van dien.

  Er wordt nu heden ten dage officieel met 185.000 euri geboden.

  Sla uw slag er zullen nog wel wat procenten afgaan bij een stijgende rente maar dat zal niet meer zoveel zijn als we reeds gehad hebben.

  Groetjes Vinexhut eigenaar

 381. svg says:

  Voerman: Voerman is geen boer en heeft weinig verstand van grond.
  De laatste jaren echter een paar bunders gekocht om wat geld veilig te stellen. Heb nu totaal 8 bunders aaneengesloten.
  Ongeveer 20% in waarde gestegen in een paar jaar tijd.
  Ga niet verkopen, want wat moet je momenteel met geld?

  NL73 F**K ING 0004 **** *5

 382. maff says:

  Het zal toch niet waar zijn ……. schaduwbanken die de macht gaan overnemen van de banken ?

  Tijd voor off-balancing van de burger 😉

  Topmannen waarschuwen voor instabiliteit

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/topmannen-waarschuwen-voor-instabiliteit

  Voor ps 🙂 http://www.businesscartoonshop.com/media/catalog/product/cache/1/image/350×350/185c2993af677842ae94e5dda12f0e6e/t/h/this_is_file_name_2080.jpg

 383. ps says:

  maff, 🙂

  Maar het verhaal gaat verder maff!
  http://cdn.meme.am/instances/500x/58066182.jpg 😉

 384. ps says:

  maff, 🙂

  Dit vraagt om een tweede debat tussen Joris en Oh-No Rude-Thing:
  https://twitter.com/jorisluyendijk/status/600240863634202625

 385. Voerman says:

  svg: NL73 F**K ING 0004 **** *5

  Ach, All Paper Will Burn (naar Adamus)

 386. Nico de Geit says:

  Voerman: All Paper Will Burn

  Maar zonder geld kun je niets kopen.

 387. Eek-a-mouse says:

  Voor degenen die claimen dat er nog een grote huizenprijsdaling komt de komende jaren:

  Herenhuis in goede buurt in Tilburg 6 ton waard in de “goede”tijd, nu onlangs verkocht voor 325.000 euri.

  Dat is een let wel inflatie gecorrigeerde huizenprijsdaling van bijna 50%!!!!

  Hoe onze vriend HUKKER aan een 17% huizenprijsdaling van 2008-2014 komt is voor mij een groot raadsel…?

 388. Nico de Geit says:

  Eek-a-mouse: Voor degenen die claimen dat er nog een grote huizenprijsdaling komt de komende jaren:

  De bodem van zowel de aandelenmarkt als de huizenmarkt zit historisch op 10-15% van de top.

 389. Kaskraker says:

  Eek-a-mouse: Dat is een let wel inflatie gecorrigeerde huizenprijsdaling van bijna 50%!!!!

  Hoe onze vriend HUKKER aan een 17% huizenprijsdaling van 2008-2014 komt is voor mij een groot raadsel…?

  Misschien omdat hij er vanuit gaat, dat dat niet het enige verkochte huis is?

 390. eric406 says:

  Eek-a-mouse:
  Voor degenen die claimen dat er nog een grote huizenprijsdaling komt de komende jaren:

  Herenhuis in goede buurt in Tilburg 6 ton waard in de “goede”tijd, nu onlangs verkocht voor 325.000 euri.

  Dat is een let wel inflatie gecorrigeerde huizenprijsdaling van bijna 50%!!!!

  Hoe onze vriend HUKKER aan een 17% huizenprijsdaling van 2008-2014 komt is voor mij een groot raadsel…?

  Dat is mooi, maar zegt me niet zo veel.
  Als ik op Funda kijk, dan denk ik dat we nog een lange weg te gaan hebben.

  (Modaal * 3,5 = rijtjeshuis)=(pbk2008/2) #allesdoordehelft

 391. Tijl says:

  Kaskraker: Misschien omdat hij er vanuit gaat, dat dat niet het enige verkochte huis is?

  Wacht even, zolang een huis niet verkocht is kan er geen sprake zijn van prijsdaling? Over prijsstijgingen van woningen die niet verkocht waren deed niemand ooit echt moeilijk.

 392. László says:

  Tijl: Wacht even, zolang een huis niet verkocht is kan er geen sprake zijn van prijsdaling?

  Hij bedoelt vast dat hij niet naar één huis kijkt maar naar een heleboel. CBS maakt daar het PBK van (Prijsindex bestaande koopwoningen). Donderdag 9:30 uur is het weer zo ver, dan komen de cijfers over april.

 393. László says:

  Eek-a-mouse: Herenhuis in goede buurt in Tilburg 6 ton waard in de “goede”tijd, nu onlangs verkocht voor 325.000 euri.

  Doe eens een postcode met huisnummers, dan vraag ik wat prijzen bij het kadaster op.

 394. Bug says:

  Eek-a-mouse:
  Voor degenen die claimen dat er nog een grote huizenprijsdaling komt de komende jaren:

  Herenhuis in goede buurt in Tilburg 6 ton waard in de “goede”tijd, nu onlangs verkocht voor 325.000 euri.

  Dat is een let wel inflatie gecorrigeerde huizenprijsdaling van bijna 50%!!!!

  Hoe onze vriend HUKKER aan een 17% huizenprijsdaling van 2008-2014 komt is voor mij een groot raadsel…?

  In Januari had ik in de wijk nog een woningvooraad van 9 maanden nu is dit 14 maanden . Als dit zo doorgaat rond Juli 19 maanden zijn. Vrijwel niemand is met zijn vraagprijs gezakt. Nee, je hebt gelijk het ergste hebben we gehad kuch kuch

 395. Eek-a-mouse says:

  Mijn courante Vinex-hut levert al 50.000 euro verlies op in 6 jaar tijd, er zijn echter ook gevallen in mijn straat die 60.000-70.000 euri verlies moeten nemen in 6 jaar tijd.

  Dit gaat om een simpel rijtjeshuis bedoeld voor Jan Modaal.

  Niet de HRA deze gedateerde regeling bestaat al meer als 100 jaar en levert “slechts” 10-15 procent hogere huizenprijzen op, maar het meetellen van het inkomen van de partner i.c.m. aflossingsvrij hebben de prijzen laten ontploffen naar 178% terwijl de inflatie slechts 45% was van 1995-2008.

  Zolang de tweede verdiener volwaardig tot 1,5 mee blijft tellen in de hypotheek aanvraag zal voor een gemiddeld rijtjeshuis z on 2 ton neergelegd moeten worden en daar zitten we nu gemiddeld ook op als ik het mij niet vergis…

  Gemiddelde woning zou in mijn optiek bereikbaar moeten zijn met een enkel salaris van Jan Modaal 35000X4=140.000 euri, hiermee kunnen tegenslagen, ziekte, ontslag, echtscheidingen tenminste op een gezonde manier worden opgevangen, maar ik schijn ouderwets te zijn..

 396. Eek-a-mouse says:

  1,5=0,5

 397. Eek-a-mouse says:

  Hoe de absurde 178% stijging van 1995-2008 trachten te verklaren:

  -Dubbele inkomens zorgt voor een twee keer zo grote leencapaciteit=100%?
  -inflatie 45%
  -Al dan niet bewust gecreerde schaarste +20%?
  -HRA, bestond toen al lang voor die tijd maar toch +15%?

  Als ik iets vergeet in de leen je lek en gelukkig huizenparty mogen jullie mij aanvullen danwel corrigeren..

 398. maff says:

  van de twittertjes

  ECB …… we are not stealing your pensions

  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-18/ecb-to-germans-we-re-not-stealing-your-pensions

  Een ECB zonder verdienmodel
  is als
  de Keizer zonder kleren

  Voor ps 🙂 http://www.toonpool.com/user/1631/files/pensions_disappear_1009345.jpg

 399. maff says:

  Adamus: Ook gezien bij de correspondent?

  Geen idee …….. sorry

 400. Eek-a-mouse says:

  Dubbele inkomens i.c.m. (100%) aflossingsvrije hypotheekvorm.

 401. László says:

  Eek-a-mouse: Als ik iets vergeet in de leen je lek en gelukkig huizenparty mogen jullie mij aanvullen danwel corrigeren

  Was het verplicht of zijn er alleen niet zo slimme mensen ingetrapt?
  Ik heb in die jaren twee keer een huis gekocht en ik heb er niet aan meegedaan. En ik ben niet de enige.
  Heb je je soms laten adviseren door iemand die eigenlijk een verkoper was. Slimme Z.

 402. Zilversmid says:

  László,

  Eek-a-mouse is de ‘Captain Hindsight’ van dit forum.

  Pas na de koop zich verdiepen in wat hij eigenlijk gedaan had en nu de behoefte heeft andere mensen te waarschuwen; denk ik.

 403. Nico de Geit says:

  Eek-a-mouse: Hoe de absurde 178% stijging van 1995-2008 trachten te verklaren

  Eind jaren ’90 dacht ik dat de top al bereikt was en ieder moment de correctie kon komen.

 404. lorenzo says:

  Wat mouse kenschetst is toch de praktijk….in 2007 heb ik een ieder die ik ken (in ollanda ..) een ander huis zien kopen , de verjaardagsfeestjes waren toch ergens voor bedoelt.
  Op blogs en genoemde feestje hebben we echter de hut afbetaald , worstelen we met onze kontanten en is 3 keer per week sex toch wel een heerlijkheid .

 405. Starter says:

  Bug: In Januari had ik in de wijk nog een woningvooraad van 9 maanden nu is dit 14 maanden . Als dit zo doorgaat rond Juli 19 maanden zijn. Vrijwel niemand is met zijn vraagprijs gezakt. Nee, je hebt gelijk het ergste hebben we gehad kuch kuch

  Bovenstaande is niet representatief, N=1 is geen meting.

  Halvering van prijs kan ook door persoonlijke omstandigheden van de verkoper komen. Dat huizen wat langer te koop staan kan ook door een specifieke buurt komen, regionaal kunnen er groe verschillen zijn.

 406. Nico de Geit says:

  Eek-a-mouse: Als ik iets vergeet in de leen je lek en gelukkig huizenparty mogen jullie mij aanvullen danwel corrigeren..

  Je mist de massapsychose. In die tijd was het idee dat je snel een huis moest kopen, huizen zouden onbetaalbaar worden. En als je niet wilde dat je achterkleinkinderen dakloos werden moest je nu instappen. Iedere maand uitstel koste zwaar geld.

 407. László says:

  lorenzo: Wat mouse kenschetst is toch de praktijk….in 2007 heb ik een ieder die ik ken (in ollanda ..) een ander huis zien kopen , de verjaardagsfeestjes waren toch ergens voor bedoelt.

  In 2006 hebben 210k huishoudens een huis gekocht en in 2007 202k
  Dat is minder dan 3% van de huishoudens per jaar.
  Valt best mee dus.

  Maar ja, rekenen is niet een van de kwaliteiten die dit blog hoog in het vaandel heeft.

  Tegenover “jezelf rijk rekenen” zijn hier andere vaardigheden nodig, zoals het kunnen lezen van een glazen bol.

 408. Nico de Geit says:

  Eek-a-mouse:
  Hoe de absurde 178% stijging van 1995-2008 trachten te verklaren:

  -Dubbele inkomens zorgt voor een twee keer zo grote leencapaciteit=100%?
  -inflatie 45%
  -Al dan niet bewust gecreerde schaarste +20%?-HRA, bestond toen al lang voor die tijd maar toch +15%?

  Als ik iets vergeet in de leen je lek en gelukkig huizenparty mogen jullie mij aanvullen danwel corrigeren..

  Hypotheken gingen van verplicht aflossen naar aflossingsvrij waardoor je nog meer kon lenen. Meer lenen dan het huis waard was was geen probleem.

  Kortom: de leencapaciteit nam enorm toe. Aflossen zou nooit een probleem zijn want de huizenprijzen zouden stijgen tot astronomische hoogte. De vraag was enorm want er was een groot gebrek aan woningen, dus je kon je huis altijd snel weer kwijt, als je zoiets doms zou willen. Het eigen huis was de kip die gouden eieren legt.

 409. Nico de Geit says:

  László: Was het verplicht of zijn er alleen niet zo slimme mensen ingetrapt?

  Je werd voor gek verklaard als je er niet aan mee deed. Wie wil nou geen kip die gouden eieren legt?

 410. Nico de Geit says:

  László: Ik heb in die jaren twee keer een huis gekocht en ik heb er niet aan meegedaan

  Jij snapt er echt helemaal niks van.

 411. Nico de Geit says:

  Starter: Halvering van prijs kan ook door persoonlijke omstandigheden van de verkoper komen.

  En natuurlijk door een gebrek aan kopers.

 412. Nico de Geit says:

  László: In 2006 hebben 210k huishoudens een huis gekocht en in 2007 202k
  Dat is minder dan 3% van de huishoudens per jaar.
  Valt best mee dus.

  Ik denk dat het eigenhuisbezit tussen de jaren ’90 tot 2008 toch wel behoorlijk is toegenomen. Subprime kopers.

 413. lorenzo says:

  Nico de Geit: Ik denk dat het eigenhuisbezit tussen de jaren ’90 tot 2008 toch wel behoorlijk is toegenomen. Subprime kopers.

  …in 2007 was de grootste house aan huizen kopen , met 35000 eurotjes per jaar een huis van 375.000 was de normaalste zaak van de wereld . U werd rijk met uw statushut en u woont er nog .

  2 redenen waarom prijzen stijgen / dalen in een markt die geen markt is :
  1. vraag : aanwezig ( als ferrari’s eender )
  2. financierings mogelijkheden ( neemt in toenemende mate af, om redenen) .

 414. Starter says:

  Nico de Geit: En natuurlijk door een gebrek aan kopers.

  Hoeft niet, ligt er aan hoe snel je liquide middelen wil hebben.
  Betreffende woning kan ook zeer snel door een makelaar zijn gekocht, waarbij de verkoper direct cash in handen heeft. Die “service” gaat natuurlijk wel ten koste van potentieel rendement.

 415. lorenzo says:

  ..het bewijs dat en woning geen waarde kent is te beleven in Italie : Huis kopen op Sicilië kan voor 1 euro http://www.zita.be/nieuws/buitenland/3846945_huis-kopen-op-sicilie-kan-voor-een-euro.html

 416. Zilversmid says:

  Nico de Geit: Jij snapt er echt helemaal niks van.

  En dat zegt iemand die zelf meerdere malen de trein gigantisch gemist heeft* en deze naar alle waarschijnlijkheid nog een paar keer gaat missen…

  * zie o.a. eerdere post over verwachte huizencrash rond 1990.

 417. ps says:

  “Wat heeft de invoering van de Euro nou wérkelijk gekost voor Europa, Nederland en de gewone consument? In een speciale tweedelige uitzending gaat Antoinette Hertsenberg op onderzoek uit.”:
  https://www.youtube.com/watch?v=B4KRxBPppz4&feature=youtu.be

 418. lorenzo says:

  Antoinette kost jullie € 33.000 per maand ( stromend in de BV), of was dat de vraag niet ?

 419. László says:

  lorenzo: in 2007 was de grootste house aan huizen kopen , met 35000 eurotjes per jaar een huis van 375.000

  Niet volgens de NHG normen, dus niet normaal.

  Volgens NHG bij 5% rente 10 jaar vast 30.3% financieringslast
  Volgens mij kom je dan op 160k-170k. Daar zal best vanaf geweken zijn, maar niet meer dan 100% zoals jij suggereert.

  Verjaardagsgeleuter. En jij gelooft dat?

  https://voorwaardenennormen.nhg.nl/2015-2/voorwaarden-en-normen-1995-2015-2.html

 420. Nico de Geit says:

  ‘Naar verwachting stoppen er tussen nu en 2030 in de Achterhoek 1.500 agrariërs. De helft van de leegkomende boerderijen zal worden gesloopt, verwacht de gemeente Bronckhorst. Op elk van deze 750 erven zouden gemiddeld 4.000 zonnepanelen worden geplaatst.’

  http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/bronckhorst/leegstaande-boerderijen-achterhoek-vervangen-door-zonnepanelen-1.4931430

  Liever slopen dan voor een redelijke prijs verkopen blijkbaar.

 421. lorenzo says:

  László: lorenzo: in 2007 was de grootste house aan huizen kopen , met 35000 eurotjes per jaar een huis van 375.000

  Niet volgens de NHG normen, dus niet normaal.

  Volgens NHG bij 5% rente 10 jaar vast 30.3% financieringslast
  Volgens mij kom je dan op 160k-170k. Daar zal best vanaf geweken zijn, maar niet meer dan 100% zoals jij suggereert.

  Verjaardagsgeleuter. En jij gelooft dat?

  voorwaardenennorme…men-1995-2015-2.html

  Vermoeiend….casuïstiek bespreek ik hier niet . De verhuizingen hebben plaatsgevonden , sinterklaas kan in het spel zijn geweest.

 422. lorenzo says:

  lorenzo: En jij gelooft dat?

  ps . ik zit er beroepshalve nogal eens bovenop , geloven doen we daarnaast ik de kerk of , aan te raden , in jezelf.

 423. a says:

  Eek-a-mouse: Herenhuis in goede buurt in Tilburg 6 ton waard in de “goede”tijd, nu onlangs verkocht voor 325.000 euri.

  Welke buurt? En was die 6 ton een transactieprijs of een (wens)vraagprijs?

 424. a says:

  eric406: Dat is mooi, maar zegt me niet zo veel.
  Als ik op Funda kijk, dan denk ik dat we nog een lange weg te gaan hebben.

  (Modaal * 3,5 = rijtjeshuis)=(pbk2008/2) #allesdoordehelft

  Behalve dan dat het nergens op slaat om met één modaal inkomen te rekenen. Huizenkopers hebben een hoger (modaal) inkomen dan huurders en huizen worden gekocht op meer dan één inkomen (twee is te opportunistisch, maar 1 is te conservatief… 1 inkomen en 1/3 van het tweede inkomen is reëel?). Je komt dan al snel op een rekeninkomen van boven de 50k (eerder 60k denk ik). Doe dat maal 4 of maal 3,5 en het beeld ziet er heel anders uit.

 425. a says:

  Bug: In Januari had ik in de wijk nog een woningvooraad van 9 maanden nu is dit 14 maanden . Als dit zo doorgaat rond Juli 19 maanden zijn. Vrijwel niemand is met zijn vraagprijs gezakt. Nee, je hebt gelijk het ergste hebben we gehad kuch kuch

  In mijn wijk helemaal omgekeerd: vorig jaar nog zo’n 20 maanden voorraad, nu iets meer dan een jaar (13/14 maanden). Woon wel in een courante wijk vergeleken met andere wijken in mijn stad.

 426. Zilversmid says:

  a: Behalve dan dat het nergens op slaat om met één modaal inkomen te rekenen.

  Eens. Al vaker aangekaart hier; Jan Modaal heeft niets te maken met gemiddelde woningwaarde o.i.d.

  Tevens die onzin over stijging boven de inflatie? In welke (ongeschreven) wet staat dat huizenprijzen gelijke tred moeten houden met inflatie?

 427. eric406 says:

  a,

  Dat is waar we nu misschien staan. Ik heb het over waar we naar toe gaan. Er komen nog een hele hoop modalen bij.

 428. a says:

  Eek-a-mouse: Gemiddelde woning zou in mijn optiek bereikbaar moeten zijn met een enkel salaris van Jan Modaal 35000X4=140.000 euri, hiermee kunnen tegenslagen, ziekte, ontslag, echtscheidingen tenminste op een gezonde manier worden opgevangen, maar ik schijn ouderwets te zijn..

  Zal niet gebeuren denk ik. Gemiddeld gezinsinkomen van huizenkopers ligt boven de 60k. Twee volledige inkomens meetellen is niet realistisch (en gebeurt ook niet meer), maar helemaal niks meetellen van het tweede inkomen gaat ook niet gebeuren. Bovendien is een vuistregel van 4xinkomen wel leuk, maar gaat wel helemaal voorbij aan allerlei andere relevante omstandigheden, zoals rentestand, max. LTV, eigen geld dat meegebracht wordt, wel/geen HRA, enz. Kortom, een leuke indicatie zoiets, maar zeker niet iets om als “absolute waarheid” te beschouwen. Ik denk dat een verdere daling alleen realistisch is als de rentes fors gaan oplopen. Fors, want in de financiering wordt nu al rekening gehouden met veel hogere hypotheekrentes dan de huidige marktrente. Pas als de 10jaars rente boven de 4%-5% komt, verwacht ik enig neerwaarts prijseffect. Het feit dat huizenprijzen historisch hoog zijn, is daarmee absoluut geen garantie dat deze binnen afzienbare termijn fors gaan dalen. Je moet altijd de hele context beschouwen en niet naar slechts 1 variabele of grafiek kijken.

 429. László says:

  lorenzo: Vermoeiend….casuïstiek bespreek ik hier niet

  Je komt er zelf mee.

 430. a says:

  Nico de Geit: Eind jaren ’90 dacht ik dat de top al bereikt was en ieder moment de correctie kon komen.

  Dat geeft al aan dat je best een goede analyse kan maken en misschien fundamenteel gelijk kan hebben, maar dat dat niet per definitie betekent dat je dat gelijk ook krijgt.

  De les die je hieruit ook kan trekken: huizen zijn duur, maar dat wil niet per sé zeggen dat ze snel goedkoper gaan worden en dat huren de beste (minst slechte) keuze is. Misschien is het gemiddelde huis over 10 jaar wel precies hetzelfde waard als vandaag, maar zijn de huren in de tussentijd geëxplodeerd. Misschien zijn de huizen over 10 jaar wel 10% gedaald, maar heb je wel 10 jaar fors lagere maandlasten gehad en veel minder belasting betaald dan wanneer je had gehuurd in die periode, zodat je per saldo toch goedkoper uit bent. 10 jaar is een betrekkelijk korte periode op de huizenmarkt, maar een lange periode op een mensenleven. Als je 30 bent en financieel gezond is kopen wellicht nog niet zo slecht. Risico om achteraf niet de goedkoopste keuze te maken loop je toch, of je nou koopt of huurt. Als Geit in 1998 gekocht had dan had ie nu zijn huis voor meer dan de helft afbetaald en was zijn huis nog steeds fors meer waard geweest (misschien wel het dubbele) dan hij er voor betaald zou hebben. Ook al had Geit in 1998 gelijk.

 431. a says:

  lorenzo: 3 keer per week sex

  Op jouw leeftijd?

 432. László says:

  lorenzo: ps . ik zit er beroepshalve nogal eens bovenop

  Vanuit de verkooptransactie dan waarschijnlijk, niet vanuit de financiering.
  Financiering maakt de zeepbel, niet de transactie.

  Voorbeelden/uitzondering vanuit je eigen vrienden-/werkkring zijn gewoon niet interessant. Zeepbel is macro-economie. Individuen kunnen daarbij hard geraakt worden. Maar dat geldt ook voor de opbrengsten bij het blazen van een zeepbel, die verschillen ook sterk per individu.

  2007 35k inkomen woning 375k is een heel grote uitzondering, 100% financiering bijna uitgesloten.

 433. László says:

  lorenzo: aan te raden , in jezelf.

  No problemo

 434. a says:

  Nico de Geit: Je mist de massapsychose. In die tijd was het idee dat je snel een huis moest kopen, huizen zouden onbetaalbaar worden. En als je niet wilde dat je achterkleinkinderen dakloos werden moest je nu instappen. Iedere maand uitstel koste zwaar geld.

  En dat was ruim 20 jaar gewoon hartstikke waar. Pas de kopers van ná 2003 hebben uiteindelijk financieel ongelijk gekregen. Kocht je verstandig in 2003 dan heb je nu inmiddels wel éénderde afgelost. Het zijn een paar kamikazepiloten van begin deze eeuw en de pechvogels die van 2006-2013 hebben gekocht die nu een (meeestal theoretisch) probleem hebben.

 435. a says:

  lorenzo:
  Antoinette kost jullie € 33.000 per maand ( stromend in de BV), of was dat de vraag niet ?

  Als je daar nou goede onderzoeksjournalistiek voor terug zou krijgen dan zou ik zeggen vooruit, maar daar kunnen we onze tendentieuze populiste Antoinette “schieten uit de onderbuik” Hertzenberg toch moeilijk van betichten.

 436. a says:

  Nico de Geit:
  ‘Naar verwachting stoppen er tussen nu en 2030 in de Achterhoek 1.500 agrariërs. De helft van de leegkomende boerderijen zal worden gesloopt, verwacht de gemeente Bronckhorst. Op elk van deze 750 erven zouden gemiddeld 4.000 zonnepanelen worden geplaatst.’

  gelderlander.nl/re…nnepanelen-1.4931430

  Liever slopen dan voor een redelijke prijs verkopen blijkbaar.

  Kennelijk levert slopen en het plaatsen van zonnepanelen een redelijkere prijs op dan verkopen. Lijkt me een gezonde ontwikkeling dat aanbod waar geen vraag naar is verdwijnt en dat daarvoor in de plaats iets terugkomt waar wel vraag naar is.

 437. a says:

  eric406:
  a,

  Dat is waar we nu misschien staan. Ik heb het over waar we naar toe gaan. Er komen nog een hele hoop modalen bij.

  Op basis waarvan is het zeker dat we daar naartoe gaan? Omdat jij dat verstandiger vindt?

  Btw. je weet wat modaal betekent toch? Dat is per definitie de grootste hoop namelijk 😉

 438. László says:

  a: Btw. je weet wat modaal betekent toch? Dat is per definitie de grootste hoop namelijk

  Niet als het om een modaal inkomen gaat.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Modaal_inkomen
  Hoewel de letterlijke betekenis anders suggereert is het een ‘geprikt’ inkomensniveau.

 439. Nico de Geit says:

  a: Ik denk dat een verdere daling alleen realistisch is als de rentes fors gaan oplopen

  Vergeet ook het gebrek aan capabele kopers niet.

 440. Nico de Geit says:

  a: Lijkt me een gezonde ontwikkeling dat aanbod waar geen vraag naar is verdwijnt

  Er is wel vraag naar oude boerderijen, maar niet voor vele tonnen.

 441. Nico de Geit says:

  lorenzo: 3 keer per week sex

  Zou genoeg moeten zijn om zwanger te worden. Kinderaftrek erbij en klaar. Niet zwangeren betalen gewoon wat meer belasting.

  Meteen buitenlanders verbieden hier een huis of OG te bezitten, want dat doet Polen ook. Als Polen het mag mag het hier ook.

  Het idee van de immigratie zal zijn dat mensen tussen de 20 en 45 zeer productief zijn. Immigranten brachten in het verleden altijd welvaart. Maar ik vind al die aannames te vaag om er beleid op te voeren.

  Maar serieus: zou het niet beter zijn allerlei subsidies uitsluitend te vertrekken aan mensen die niet crimineel zijn en gewoon werken?

  Terug naar het onderwerp, 3x per week seks.

 442. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: zou het niet beter zijn allerlei subsidies uitsluitend te vertrekken aan mensen die niet crimineel zijn en gewoon werken?

  Het zou niks uitmaken, want de onderkant fokt toch gewoon door. Ze leven dan hooguit in nog grotere armoede. 3x per week geen seks.

 443. lorenzo says:

  a: Als je daar nou goede onderzoeksjournalistiek voor terug zou krijgen dan zou ik zeggen vooruit, maar daar kunnen we onze tendentieuze populiste Antoinette “schieten uit de onderbuik” Hertzenberg toch moeilijk van betichten.

  Nou , zeker niet vooruit m.i , de MP heeft ruim minder dan de helft , een specialist met 13 jaar studie en grote verantwoordelijkheid ( en druk) mag het in ieder geval niet verdienen .

 444. lorenzo says:

  László: 2007 35k inkomen woning 375k is een heel grote uitzondering, 100% financiering bijna uitgesloten.

  Ik zit kennelijk in bepaalde kringen , kringen die in 2007 zeker geen 100 % kregen , doch meer. Ook werd de vorige woning meegenomen , de overwaarde dan .
  De vrouw verdiende nog 800 euris en hup , het plaatje was compleet .
  ps. ik zal in het vervolg het meer realistische , gemiddelde in acht nemen . Excuses .

 445. lorenzo says:

  a: lorenzo: 3 keer per week sex

  Op jouw leeftijd?

  Jazeker , de 4 ( niet zijnde het begin van mijn pincode ) , staat nog als eerste getal , rekenend vanuit mijn paspoort.
  Zorgt u additioneel voor voldoende D gehalte in uw bloed , selenium ( een zaadlozing kost veel hiervan..) , alsmede magnesium ( citraat ) . B 12 tekorten komen ook veel voor.

 446. Bug says:

  a: In mijn wijk helemaal omgekeerd: vorig jaar nog zo’n 20 maanden voorraad, nu iets meer dan een jaar (13/14 maanden). Woon wel in een courante wijk vergeleken met andere wijken in mijn stad.

  de vraagprijzen zijn echter nog “maar” 15% gedaald. Sterker enkele dappere dodo’s hanteren de vraagprijs van 2008. Woon ook in een courante wijk… denk ik…. wat wil je…toch ?

 447. a says:

  László: Niet als het om een modaal inkomen gaat.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Modaal_inkomen
  Hoewel de letterlijke betekenis anders suggereert is het een ‘geprikt’ inkomensniveau.

  Potverdorie, weer wat geleerd. Alleen zit ik nu met de vraag wat een “geprikt” inkomen dan precies inhoudt.

 448. a says:

  Nico de Geit: Er is wel vraag naar oude boerderijen, maar niet voor vele tonnen.

  Kennelijk levert zonnepanelen de eigenaar meer op dan het verkopen van zijn boerderij. Waarom zou hij zijn boerderij voor 1 ton verkopen als hij ook 2 ton kan krijgen door het te slopen en zonnepanelen te plaatsen?

 449. Luisindepels says:

  a,

  Geprikt middeninkomen. Alle inkomens van alle personen min of meer op een rijtje van laag naar hoog en dan in het midden prikken.

  Overigens zitten uitkeringen daar ook bij, want ook dat is een inkomen…

 450. a says: