Corporatie helpt woningzoekers huis kopen

Woningcorporatie Dudok Wonen gaat mensen die een huis willen kopen in ‘t Gooi, financieel helpen. Zij betaalt voor vijftig huizenkopers tot maximaal de helft van de prijs van de woning. Als die de woning verkopen, moeten ze dat geld terugbetalen.

Dat heeft Dudok Wonen dinsdag bekendgemaakt. De maatregel is bedoeld voor mensen met een laag inkomen of een middeninkomen die hooguit 44 jaar oud zijn. Zij hoeven geen huurder van de corporatie te zijn.

De maatregel is nodig, omdat de woningmarkt in ‘t Gooi verstopt is, zegt directeur-bestuurder Leon Bobbe. „Jonge mensen vinden geen woning en trekken weg. En met hen een groot deel van de beroepsbevolking die juist zo hard nodig is in een omgeving die vergrijst.”

bron:  De Telegraaf

Naar Amerikaans voorbeeld

Share Button
Tagged with: ,
57 comments on “Corporatie helpt woningzoekers huis kopen
 1. ll says:

  Geloof het maar niet hoor, de ‘echte’ rekening volgt :-), woningbouwverenigingen zijn net banken ;), ze geven echt niets weg……..

  Ondertussen in de UK, geld is op, cash is king in the UK. Het is overal hetzelfde probleem. De huizen zijn te duur en de banken zijn blut.

  Good weather in April led to an increased number of viewings from potential UK house buyers, according to surveyors.

  But difficulty in securing a mortgage hindered many of these potential buyers, the Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics) said.

  Only the “cash-rich” were able to take advantage of lower prices, it added. Bron BBC

 2. renren says:

  Toch weer een mooi bizarre maatregel aan het arsenaal van zinloze maatregelen toegevoegd.
  Een renteloze aflossingsvrije lening zonder haken en ogen…
  Ja ja

 3. ll says:

  Ren, ren je rot. Nou ja, er schijnen 50 slaapzakken klaar te liggen, las ik ergens voor de eerste 50 kopers. Kan blijkbaar alleen maar in Olland, zo maar een half huis cadeau 🙂 Huisje kopen voor 50k. Gaan we toch terug naar de jaren ’80 😉 Het begin is er….

 4. Gwen says:

  Ehm… Waar haalt woningbouwvereniging Dudok Wonen het geld vandaan om aan dit soort liefdadigheid te doen? Gaat dat middels de forse huurverhogingen die ons te wachten staan uit ‘koopschuwe’ huurders geperst worden? Ik krijg steeds meer het gevoel dat iemand ‘Koop of ik schiet’ tegen me zegt wanneer ik dit soort verhalen lees…

 5. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Iets over een balspel:
  Het is de spits die die de ruimte voor Overmars creëert want de tegenstander kiest positie obv de plek van de spits…
  Daarom moet iedere speler zijn spel spelen en moet de één de ander -tenzij in nood- niet helpen.

  Aldus Johan C. die ook Spaans spreekt en verstand denkt te hebben van voetbal.

  Als men dus structureel een ander gaat helpen (buiten de eigen rol) trekt men ook een verdediger mee en maakt men de ruimte juist kleiner.

  Zomaar een gedachte.

 6. Rien says:

  Slimme zet van de W.C.

  Feitelijk kopen ze de woning voor 50%. Want het is aan te nemen dat de woningprijzen zullen dalen. Ergo: De starters zullen hun eigen kapitaal verliezen, en met een restschuld blijven zitten als ze over een paar jaar weg willen.
  De W.C. kan dan “goedhartig” aanbieden om de rest van de woning ook te kopen.

  M.a.w. de WC heeft de woningen middels een “put” optie gekocht. Ze lopen geen risico over de bovenste 50%.

  Hele slimme rakkers.

 7. Nou says:

  Beste jongere (tot 44 jaar) met een laag inkomen.

  Wil jij mijn personeel zijn?

 8. Robald says:

  Stel je bent iemand met een iets-boven-modaal inkomen. Je koopt dan een huis voor 3K en regelt een hypotheek voor 150K. De andere helft doet Dudok.

  Ik zie alleen maar voordelen voor de koper, behalve als je over 10 jaar wilt verhuizen; dan moet je de eventuele onderwaarde toch ff aftikken.

 9. Nou says:

  Ja robald,

  en natuurlijk dat je voor die 3k (300k) net een afgetrapte plaggenhut kan financieren?

  http://www.funda.nl/koop/huizen/huis-47080232-koningin-wilhelminastraat-24/

 10. renren says:

  Wel met authentieke details!

 11. Long Time Lurker says:

  @ nhz post 10 uit een paar topics terug.

  Ik geloof ook dat de huizenprijs stijging veel groter is geweest dan de 160 a 300% die ons wordt voorgeschoteld.

  Een voorbeeld hiervan:

  Ik sprak 2 jaar geleden een medisch-specialist die mij vertelde dat hij begin jaren 80 een grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam had gekocht voor omgerekend 100,000 euro, pand moest wel opgeknapt worden. Hij zelf had het pand in 2000 verkocht voor 1,000,000 miljoen euro omdat hij dacht dat de top van de markt was bereikt. Maar nu komt het. De persoon aan wie hij het huis verkocht splitste het pand in 4 appartementen waarvan er op de top van de markt in 2007 eentje over de kop ging voor bijna 1,000,000 euro.

  Oftewel de prijsstijging is in ieder geval in Amsterdam vele malen hoger geweest. En ik vraag me af of er gecorrigeerd is voor het opsplitsen van panden.

 12. dr.t says:

  De maatregel is nodig, omdat de woningmarkt in ‘t Gooi verstopt is, zegt directeur-bestuurder Leon Bobbe. „Jonge mensen vinden geen woning en trekken weg. En met hen een groot deel van de beroepsbevolking die juist zo hard nodig is in een omgeving die vergrijst.”

  Deze stelling of je het nu met de ‘oplossing’ wel of niet eens bent, geeft wel aan dat er in bepaalde regio’s een probleem speelt. Hoe houd je de talentvolle jongeren vast?
  Wellicht gaat dit voor Nederland als geheel ook op.
  De jongeren van nu betalen immers op vele fronten de prijs van jarenlang wanbeleid. Denk aan pensioenen, aan de woningmarkt aan de te ver doorgeschoten sociale verzorgingsstaat (hoge belastingtarieven) en onderwijs.

  Jongeren zijn goed geinformeerd en m.i. is Azië the place to be als je echt wat wilt.
  Talentvolle personen stemmen met hun voeten…
  Zoals in een bedrijf dat slecht loopt het ook altijd de kansrijken zijn die het het eerst voor gezien houden.
  De rest blijft er klagen tot ze of worden ontslagen of tot ze met pensioen mogen.

 13. Nou says:

  dr t
  nb er staat niet talentvolle,
  er staat met een laag inkomen.

 14. ll says:

  Klopt niet Dr.t., de jongeren willen wil huren, maar niet kopen, en laten er bij Dudok nu 70 woningen leeg staan voor de VERKOOP.

  Maar wat ik nog vond, deze brief , ook komen mensen in aanmerking voor 50% korting voor een zelf te bouwen woning. 🙂

  http://www.aedesnet.nl/communities/groups/corporatie-forum/forum/p/3062/5498.aspx

 15. ll says:

  De huurvoucher.

  ‘Onze corporatie van de 21e eeuw gaat vermoedelijk ook beschikken over een vierde product, het zogenaamde ‘huurvoucher’. Met een huurvoucher kan een bewoner op de particuliere markt een woning gaan huren; in de huurvoucher staat het bedrag dat de corporatie maandelijks meebetaalt aan de huur.’ 😉

 16. Jeroen says:

  “„Jonge mensen vinden geen woning en trekken weg.”

  Want buiten ‘t Gooi kunnen jongeren wel een heel betaalbare woning vinden . Yeah, right…

 17. ll says:

  Eureka, gevonden. Ik snapte dit hele gebeuren al niet. En wat blijkt, het is een KRIMPGEBIED. De bevolking krimpt met 1% per jaar. Blijven ze straks met een lading woningen zitten die ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen, en verschuiven nu het verkoop-probleem naar de potentiele kopers, vals hé 😉

  Niets is zoals het lijkt 🙂

 18. nhz says:

  @11:
  ik ken diverse mensen die een dergelijke prijsstijging hebben meegemaakt aan de Herengracht resp. Prinsengracht. Beide hebben rond 2005 verkocht, voor 15x resp. 20x wat ze betaald hadden eind jaren 80 (een heel huis aan de gracht kostte toen nog minder dan 100K gulden, als je zelf wat wilde opknappen). In het oorspronkelijke NRC artikel over de Herengracht index staan ook voorbeelden van prijzen die in 20 jaar 15 tot 20x hoger werden.

  In mijn eigen stad vond de grootste stijging (procentueel) in de jaren 90 plaats. Maar de betere panden werden na introduktie van de euro binnen enkele jaren nog 100-200% duurder. Vraagprijzen zijn in een enkel geval wat gezakt in de afgelopen 2 jaar, maar ik ken volop voorbeelden van verkopers die minstens 20x hun aankoopprijs (van eind jaren 80, begin jaren 90) vragen.

  De prijsindexen corrigeren NIET voor het opslitsen van panden, de vergrote instroom van WBV-prut en allerlei andere zaken die een zeer grote invloed op het gemiddelde hebben (in die zin dat de gemiddelde stijging daardoor véél kleiner lijkt).

 19. nhz says:

  @12:
  hoe houdt je talentvolle jongeren vast als ze doorkrijgen dat ze levenslang moeten gaan afbetalen voor het overeind houden van de huizenbubble van de generatie voor hen? Als ik jong (en goed opgeleid) was zou ik direct emigreren en nooit meer omkijken. En me zeker niet laten omkopen door een zwaar overprijsd huisje met 50% korting uit eigen portemonnee.

 20. dr.t says:

  NHZ

  Helemaal mee eens dus.

  Hetzelfde geldt voor het pensioenverhaal, kosten van vergrijzing, afbraak onderwijs etc.

  Wat betreft betaalbaarheid elders voor kansrijke jongeren.
  Valt wel mee hoor, zelfs in Amsterdam. Als je salaris, conform is voor HBO of hoger, (stel plus 45000) dan kun je er echt nog wel een appartement aanschaffen.

  Een riant huis is dan voor later.

  Of men het doet is een tweede zolang de marktsituatie onzeker is.

 21. Goudbelegger says:

  @21 ja, je kan in Amsterdam een appartement kopen voor een ‘redelijke’ prijs. Moet je niet vragen in wat voor buurt.

  Walgelijk maar als het klootjesvolk zo stom is dat ze in oostblok omstandigheden wil wonen en voor te weinig geld willen werken voor de rijken die in het gooi zitten dan krijg je dat..

 22. dalen says:

  @ 12 dr. t

  “Hoe houd je de talentvolle jongeren vast? Wellicht gaat dit voor Nederland als geheel ook op.”

  Nederland is al jaren op weg een derde wereldland te worden met uitzuigers aan het roer.

  Je moet wel stapelgek zijn om in NL te blijven. Het is vrijwel onmogelijk iets te bereiken of op te bouwen.

  De komende generatie zal inderdaad moeten bloeden voor jaren wanbeleid.

  Kennissen hebben in Thailand een groot huis laten bouwen voor 3000 euro en leven als God in Frankrijk.

 23. Goudbelegger says:

  @23 weet niet of het zo zwart wit is, ik ken veel kleine mkb ondernemers die iets opgebouwd hebben en rijk zijn geworden. Maar ken nog veel meer ambtenaren die niks doen en niet steenrijk zijn maar wel Euro 70.000 tot Euro 250.000 voor niks doen krijgen. Ze doen maar wat, het doet er niet toe, ze worden toch nooit ontslagen, zie ook onderstaande.

  Emigreren lijkt leuk maar hoe je dan in Thailand zit.. of Polen of Rusland, zo makkelijk is dat niet.

  ————

  Spaanse architect krijgt alsnog 4 miljoen MAASTRICHT/DEN HAAG – De Maastrichtse woningcorporatie Servatius heeft de Spaanse architect Calatrava ongeveer 4 miljoen euro achterstallig honorarium betaald op grond van een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Dat heeft een woordvoerster van Servatius woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in de Limburgse kranten.

  De rechtbank in Den Haag gaf Calatrava gelijk in een vordering van de achterstallige miljoenenvergoeding. Die was berekend op basis van de geschatte bouwkosten voor het mislukte Campusproject van Servatius. De corporatie wilde slechts een deel betalen omdat de bouwkosten te hoog waren ingeschat. Maar volgens de rechtbank kan Servatius zich daar niet op beroepen.

  Servatius gaat niet in hoger beroep. De schuld van de corporatie na het mislukte Campusproject voor studentenhuisvesting bedraagt inmiddels ruim 200 miljoen euro.

 24. nhz says:

  @22:
  “Je moet wel stapelgek zijn om in NL te blijven. Het is vrijwel onmogelijk iets te bereiken of op te bouwen.”

  maar het is wel een paradijs voor parasieten, zowel die van de bovenklasse (banksters, politici, veel verdieners) als de onderklasse (te lui, ziek of gestoord om te werken maar wel prima in staat om doorlopend te consumeren; asielzoekers zonder enige opleiding of perspectief die hier kwamen voor het uitkeringsparadijs, enz.).

  *********

  Een huis in Thailand voor 3000 euro, weet je dat zeker? Een kennis heeft een jaar of vijf terug een aardige bungalow laten bouwen op het platteland (goedkope lokatie) voor totaal ongeveer 20K euro. Hij is ondernemer en zal echt niet de hoofdprijs betaald hebben. Een andere kennis heeft een luxe vakantiewoning gekocht in Thailand op een gewilde lokatie voor $275K (daar schrok ik wel van, maar wel veel luxer dan je hier in NL vindt). Woningen van 1-2 miljoen zie ik er ook genoeg in de aanbieding, voor buitenlanders met geld over.

  Daarnaast is het probleem in Thailand dat je – uitgezonderd enkele speciale zones – geen grond, vastgoed of bedrijf kunt bezitten als buitenlander. En om het op naam van een Thaise partner te zetten dat is helemaal vragen om moeilijkheden, de verhalen daarover zijn bekend neem ik aan.

 25. Goudbelegger says:

  Over derde wereld land gesproken……….. Hoe ziet het Westen er over 20 jaar uit? Hoe moeten onze kinderen hier leven???? Ik snap het niet dat dit maar door en doorgezet wordt, psychopaten zijn aan de macht.

  Over huizenprijzen gesproken.. In Amsterdam heeft nu de grootste groep een lager dan gemiddeld inkomen. Hee, ga jij lekker je huis daar meer waard zien worden.. DAT KAN NIET. En hoe lang duurt het nog tot de mooie eilandjes zuid en bij het CS opgeslokt zijn?? Echt, het is niet te geloven.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1384422/Special-investigation-Inside-migrant-maternity-ward-NHS-struggling-cope.html

 26. Long Time Lurker says:

  @ nhz

  Ok goed om te weten. Wat ik me verder nog afvraag: Is er een grafiek die de huizenprijs stijging en daling nu bijhoudt gecorrigeerd voor inflatie? Want nominaal doen de huizenprijzen misschien niet zoveel sinds de top -8% maar in die 3 jaren was er wel ook minimaal 2% inflatie. Dus de ‘echte’ daling is veel meer.

  In Amerika houdt die site calculatedrisk daar een mooie grafiek van bij.

 27. dr.t says:

  Het wordt hier misschien wat al te somber het is mooi weer en ik voor mij persoonlijk zie volop kansen er wat van te maken.
  Maar waar ik naar toe wil is de stelling dat het vooral de overheid is die het af liet weten.
  Of het nu om de huizenmarkt, schuldencrisis in Europa of om pensioenen gaat, er wordt alleen voor de meest logische oplossing gekozen als het echt niet meer kan en zelfs over deze grens gaat men nog eens heen.
  Vandaag nog een artikel gelezen met als strekking dat Griekenland zijn schulden niet kan herstructereren (lees failliet gaan) omdat! anders het hele systeem (lees banken en met name de Duitse overheid) onderuit gaat.
  In de psychologie noemt men dat cognitieve dissonantie.
  Hoe meer energie je steekt in een bepaalde zaak, des te lastiger wordt er afstand van te nemen.

  De enige manier om uit deze situatie nog te komen is een forse opleving van de economie.

  Is het naief van mij om daar nog op te hopen?

 28. nhz says:

  @24:
  voor zover ik weet wordt dat niet bijgehouden, maar de Herengracht index is feitelijk de huizenprijs gecorrigeerd voor inflatie (huizenprijs t.o.v. de inkomens). Ook al is het maar een miniem stukje Nederland, het geeft duidelijk aan dat de prijs tussen bepaalde extremen op en neer gaat en in feite op zeer lange termijn stabiel is. Natuurlijk kunnen de toppen en dalen voor dit stukje Nederland afwijken in de tijd van die voor de rest van het land (meer afhankelijk van de beurs bijvoorbeeld).

 29. nhz says:

  @25:
  “De enige manier om uit deze situatie nog te komen is een forse opleving van de economie.”

  eens dat de (te grote, te veel beschermende etc.) overheid de wortel van het kwaad. Maar volgens mij is het enige dat helpt precies het omgekeerde: een zo zware crash dat de banksters de macht kwijt zijn, dat alle huidige politici worden weggestemd en dat burgers eindelijk inzien dat de economie en politiek (EU etc.) van de afgelopen 25 jaar niet werkt.

  Hoe wou je de economie laten opleven nadat die 25 jaar lang op steroïden is vetgemest? Alle rek is er uit, er is een enorm voorschot op de toekomst genomen. De wereldeconomie is een terminale drugsverslaafde, die ligt aan het infuus van kunstmatig lage rente en grenzeloze bescherming voor TBTF (feitelijk failliete) bedrijven. De enige oplossing is ‘cold turkey’.

 30. ll says:

  Ondertussen in Olland.

  Olland valt als een baksteen.

  http://www.profnews.nl/965859/omzet-baksteenfabrikanten-daalt-met-21

 31. dr.t says:

  Bankieren eruit en dan terug naar edelmetaal of ruilhandel?

  Politici wegstemmen, was het maar waar dat het kon.
  Een idee zou zijn dat op basis van het huidge bereik onder het kiezersvolk het aantal zetels op 150 wordt geïndexeerd.
  Komen er minder kiezers opdagen dan vervalt het systeem van verdeling restzetels en daarvoor in de plaats komen er lege zetels.
  Minder dan tweederde bezetting, dan kan er sowieso geen grondwetwijziging plaatsvinden.
  Minder dan de helft opkomst dan wordt de rol van de overheid voor vier jaar tot een demissionaire status teruggebracht.
  Voordeel van dit systeem politici moeten daadwerkelijk eens hun praatjes waarmaken, anders verliezen ze hun macht.

  Zal je vast wel aanstaan dit idee….
  Zomaar een gedachtensprong…

 32. FT says:

  @25 en 26, (nhz en Dr.T)

  Een opleving om uit de problemen te komen?
  Ik denk dat je wilt zeggen dat er dan winst gemaakt wordt. Maar als dat zo is, dan zijn banksters banksters om die winst met leverage te maximeren.
  Met andere woorden een opleving om de problemen te vergroten.

  Zoals nhz aangeeft, koppen snellen is het enige wat nog rest.

 33. dr.t says:

  Tenzij je voor de optie van verlichte dictatuur gaat, dan hou ik me gaarne aanbevolen voor deze positie, dan neem ik Juan als vice president aan om ervoor te zorgen dat ik niet ontspoor.

  Anarchie is ook een mogelijkheid, maar zonder spelregels zie ik het al helemaal niet goedkomen.

 34. dr.t says:

  30 en NHZ

  Ik was wat aan het wegdromen, maar, mijn vraag aan jullie luidt wat blijft er over als de koppen zijn gerold?

  Wat gebeurt er dan vervolgens?

 35. Juan Belmonte says:

  @31

  Juan is ongeschikt voor politiek, dus ook als vice president, en ook als president overigens,

  wel dank dattu aan Juan dacht.

  Kennelijk zijn de gedachten van Juan wel het overwegen waard en dat is goed voor de (democratische) discussie alhier.

  Niet helemaal eens dat het hier altijd maar somber is, er is geregeld gratis cabaret, voor Juan althans erg amusant om de tegenstellingen die er zijn helder neer te zetten.

  Immers de nationale economie kan men niet beïnvloeden, men kan wel aangeven wanneer er zaken
  ….
  opmerkelijk merkwaardig zijn 🙂

 36. Juan Belmonte says:

  Hoe het ook zij, in Spanje blijft men tapas eten met een wijntje erbij 🙂

  salud,
  Juan

 37. dr.t says:

  Daar gaat mijn kabinet omdat Juan gaat voor de cabinet savignon….

 38. Juan Belmonte says:

  🙂

 39. Juan Belmonte says:

  Trouwens, leuk hè, alhier ?

  Ok, zo af en toe dan… 8)

 40. Juan Belmonte says:

  Ook leerzaam en mogelijk amusant:

  De Vereniging Geleend Huis leert ouderen hoe ze jongeren helpen om schulden te maken (die ze waarschijnlijk in de markt niet kunnen maken):

  http://www.eigenhuis.nl/hypotheken-financien/hypotheken/hypotheek-afsluiten/wat-kan-ik-betalen/financiele-hulp/ouders-helpen-kinderen-intro/geld-lenen/

 41. dr.t says:

  Begin er aan te wennen!

  Over gratis cabaret het volgende.
  UItspraak van Schopenhauer: het spel blijft hetzelde alleen de spelers wisselen.
  Hermans: het spel serieus nemen, of in het serieuze een spel zien, meer opties zijn er niet.
  En in beide opties hoe vermakelijk ook zit een zekere waanzin besloten, spel en ernst verdragen elkaar niet tegelijkertijd.

  Conclusie zonder een beetje gek te zijn kun je niet omgaan met de werkelijkheid.

  Proost!

 42. Juan Belmonte says:

  En in beide opties hoe vermakelijk ook zit een zekere waanzin besloten, spel en ernst verdragen elkaar niet tegelijkertijd.

  Hmmmmmm.

  Juan zou u een cursus Spaans aan willen raden, double sentidos (dubbele betekenissen) gaan prima samen met serieuze onderwerpen.

 43. dr.t says:

  Maar ook op hetzelfde moment?
  Probeer , maar eens te lachen en bloedserieus te zijn tegelijkertijd.

  Om nog even in de filosofie te blijven. Herakleitos zou het serieuze en een grap als eenzelfde kwaliteit zien, waarbij dan de ene kant dan weer de andere zichzelf toont.

  En het maakt niet uit, wat zich toont, het ene is inwisselbaar voor het andere, is zelfs het andere…

  Heb je overigens ooit aan een schaker, in de hogere categorie, proberen uit te leggen dat het niet uit maakt dat hij/zij verloren heeft ‘want het is maar een spelletje'(ik zou het niet proberen overigens)?
  Een Spaanse oneliner zou welkom zijn!

  Aanstaande zaterdag weer een competitieronde, vandaar…

  Maar goed laten we vooral weer terug gaan naar de serieuze woningmarkt.

 44. xenobinol says:

  Gratis cabaret is altijd welkom, zo blijft de crisis vermakelijk 🙂

 45. Juan Belmonte says:

  @41

  Juan raadt u van harte aan om een show van Freek de Jonge bij te wonen. Los van de vraag of de show begrepen wordt zoals-i bedoeld is (is dat uberhaupt vast te stellen?) ….

  als u daar humor en ernst volledig uiteen kunt houden

  dan overweegt Juan toe te treden tot uw cabinet.

  héél even dan 🙂

 46. nhz says:

  @32:
  zoveel mogelijk lokaal bestuur en lokale economie, alleen beslissen over wat je direct aangaat; met als mooi neveneffect dat vrijwel al die grote TBTFW bedrijven overbodig worden en failliet gaan, en daarmee ook de hele bankster maffia en al die andere parasieten die ik kan missen als kiespijn. Op technologisch gebied idem: small is beautiful; de techniek is er, nu de wil nog om het te gebruiken en de grote viespeuken (energiebedrijven, agrobusiness, Farma maffia etc. ) niet langer de lakens te laten uitdelen.

 47. Juan Belmonte says:

  Laten we eens een jaartje terugblikken

  Geduld,
  Komt u volgend jaar maar terug

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/24-05-2010/nederland-heeft-s-werelds-grootste-hypotheekschuld/#comment-40006

 48. wesley says:

  Het zou me niet verbazen als de fundateller nog voor het einde van het jaar op een kwart miljoen zou staan.

 49. Bug says:

  Heb je overigens ooit aan een schaker, in de hogere categorie, proberen uit te leggen dat het niet uit maakt dat hij/zij verloren heeft ‘want het is maar een spelletje’(ik zou het niet proberen overigens)?

  Er zijn voldoende schakers op het niveau die voldoende relativeringsvermogen hebben hoor. Ik denk dat Loek van Wely, Magnus Carlsen onder die categorievallen. maar ja verliezen is nooit leuk dus gelijk na een verloren partij zoiets relativeren is niet handig.

 50. Bug says:

  Dr T.

  Maar dat je een schaker bent die op zaterdag speelt zegt heel veel over je.

 51. dr.t says:

  Wat dan precies?

 52. nhz says:

  @51:
  het zou een goed teken zijn als Jan V straks voor vele jaren achter de tralies gaat. Maar het zou me zeer verbazen als dat gebeurt, die cultuuromslag is er nog lang niet in de bovenlaag van NL (evenmin als in de VS trouwens, al is daar net de eerste grote beursfraudeur veroordeeld tot jarenlang cel; als zondebok voor de rest vermoedelijk). Het zal wel een proformaatje met boete worden, waarbij hij een flink deel van de buit zelfs nog mag houden (bovendien, een groot deel is opgefeest dus dat komt nooit meer terug). Voorlopig staat de vastgoed maffia en alles wat daar aan hangt boven de wet in Nederland.

 53. Bug says:

  Precies kan ik het niet zeggen ik heb de patiënt nog nooit ontmoet/gesproken.

  Alleen binnen de populatie schakers alwaar ik zelf geruime tijd onder bevonden heb viel het me op dat er naarmate het niveau toenam meer social emotioneel deviant gedrag de kop kwam opsteken. Enige jaren geleden gestopt en recent nog een toernooitje gespeeld. Op zijn zachtst gezegd werd ik mild onpasselijk. Met name de onsportieve psychologische plagerijtjes, onsportieve winnaars, geldingsdrang, onrealistische kijk op spelverloop etc. etc. Met name de psychologische oorlogsvoering onder het mom dat het bij de sport hoort stond me erg tegen.
  Eens maar nooit meer.

  Blijkbaar voel je je thuis in zo’n klimaat dat bol staat van de negatieve energie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*