Dit is de Dag over de Nederlandse woningmarkt

Je struikelt momenteel bijna over de ‘huis te koop’-borden in Nederland. Hoe komt dat? Zit de woningmarkt hopeloos op slot? En hoe kunnen we de verkoop en doorstroming stimuleren?

Lees en luister meer hierover op de site van het EO programma Dit is de Dag

Share Button
Tagged with:
295 comments on “Dit is de Dag over de Nederlandse woningmarkt
  1. opzoeknaareenappartementje says:

    Kladderadatsch

    Tijd voor een nieuw economisch systeem.

  2. Claude says:

    Ik raad iedere latente en huidige VVD-stemmer om naar de discussie met Helma Neppérus te luisteren. Genant zeg! Ze weet niets te onderbouwen, valt als mevrouwtje Pavlov in overdreven standaardstellingen en komt waanzinnig dom over. Ik zou me als VVD’er kapot schamen voor zo’n onverlaat in de fractie.

    Verder wel aardige discussies. Niemand vond het echter verder een probleem dat mensen ‘lekker veel’ kunnen lenen. En het is allemaal geen probleem in Nederland, zie de weinige veilingen. Vond dat Van den Brink nog best wat tegengas gaf. Mensen nu stimuleren om te kopen terwijl iedereen in de discussies, op mevrouw Pavlov na, zegt dat de HRA eraan gaat is trouwens op z’n minst dubieus te noemen.

  3. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Mooie verhalen weer over de NL woning-“markt”, feiten, dan wel de juiste vragen ontbreken:
    – waarom is de gemiddelde vraagprijs 11 maal JanMo ?
    – waarom is de NL hypotheekschuld de hoogste op aarde een wat is de totale bruto en netto waarde hiervan (en gemiddeld per huis met hypotheek) ?
    – waarom is een huis in Duitsland gemiddeld een ton goedkoper dan in de polder ?
    – waarom is hier de macht van projectontwikkelaars zo groot dat zij feitelijk alleenrecht op de woingnieuwbouw hebben ?
    – waarom verdraait NVM stelselmatig cijfers en raadt iedereen aan om hogehuizenprijzen te betalen of te lenen (omdat ze denken er belang bij te hebben maar is dat nog steeds zo)…
    – waarom kiest VEH stelselmatig voor higehuizenprijzen en stellen zij dat (al dan niet verplicht) aflossen onwenselijk (VGH quote) is ?
    – hoe verhouden de huidige acties van de regering mbt financiele intermedairs zich tot een lange termijn-visie op koopwoonconsumptie ?

    Uit fragment:

    Iedereen is het er wel over eens dat de rol van de overheid te groot is, zowel aan de vraag- als aan de aanbod-kant.

    Tsja, dat moet wel dan wel een onoplosbaar iets zijn, want hoe bereikt men consensus over een reeds gemeenschappelijk ervaren situatie 😛

  4. guppie says:

    stichting van het wonen..smile..

    we hebben ook met de banken gesproken..inside smile..wie niet..nu alles een structureel financieringstekort heeft (die net geredde nu winstmakende banken en andere grote financiële pottenbeheerders (inc overheid) liggen in een deuk van de hoeveelheid mensen die langskomen om te praten over “mogelijkheden”..wat is dat eigenlijk..een structureel financieringstekort..betekent dit dat het oude verdienmodel is ingestort..? Wat zouden nieuwe verdienmodellen kunnen zijn en wie betaalt/garandeert/revolveert deze? we zullen zien..de praktijk laat zien dat zij die beslissen deze transitie proberen te beschouwen en overzien vanuit traditie..(plus beetje innoveren..maar oordeel op innoveren is dat het iets op moet leveren tegen bepaalde garanties, voila moodies)

    De oude partijen willen het oude verdienmodel behouden..anderen zoeken naar nieuwe verdienmodellen..die strijd (normaal voor marktmechanisme) is door de machthebbende partijen (die zijn altijd sturend in marktmechanisme incluis overheid) nog niet gestreden, en het is even afwachten of het oprechte innovatie wordt óf zoals te verwachten verdienmodellen waaraan door somigen inderdaad weer tijdelijk verdiend zal worden..

    tsja in zulke complexiteit zou ik kiezen voor simpelheid..een systeem waarbij je als machthebber weet dat je uiteindelijk weer zeker garant gaat verdienen..een gelijdelijke daling van de woningen zonder paniek te veroorzaken of totale stilstand..tot niveau normaal modaal bereikt is..maar ook inflatie juiste niveau houden..i.i.g. net zolang tot de curve oud verdienmodel weer “werkt”….bij de volgende verkiezingen zal pvv niet meer meeregeren..partijen die nu tegenover elkaar staan gaan zich vinden op de hra aftrek over 20 jaar geleidelijk af te bouwen, zal ook wel moeten en als argument worden gebruikt dat we met dat geld de EU redding gaan betalen waar we dan over 20 jaar..gezien de vertraagde afbetalingen..eindelijk de winst van gaan krijgen zoals beloofd…;-)

    that all we know..thats all there is?

  5. nhz says:

    EO, was dat niet die omroep die wat over rentmeesterschap etc. wil zeggen (of past dat meer bij het CDA?).

    @4(guppie):
    “that all we know..thats all there is?”

    De EU/pleurozone is in de huidige vorm verleden tijd nog ruim voordat we aan nieuwe verkiezingen toe zijn, over afbetalen hoeven we al helemaal niet meer te praten. Tenzij dit kabinet valt doordat de polderbubble ploft, dus voordat de EU ploft; maar als ik de ontwikkelingen van de laatste jaren en vooral weken extrapoleer dan houdt de pleurozone als eerste op te bestaan. Waarna vanzelf de polderbubble mee implodeert door sterk stijgende rente en andere economische ongemakken.

    Ik denk ook niet dat dat oude verdienmodel nog gaat werken binnen 1-2 generaties. Ervaring leert dat als mensen zich stevig branden aan zo’n systeem je het voor heel lang kunt vergeten, kortom de huizenhype komt voorlopig niet meer terug. Alleen de allerjongsten onder ons zullen het misschien weer meemaken, tegen de tijd dat ze zelf niet meer weten wat dat is, een huizenbubble.

  6. Ralph says:

    @3;

    -Waarom gemiddeld en modaal vergelijken? Heb het je minimaal 5x gevraagd, nooit antwoord gekregen.
    -Waarom heeft een projectontwikkelaar “alleenrecht” op het bouwen? Een computerfabrikant kan moeilijk huizen gaan bouwen lijkt mij.
    – Duitsland is in vergelijk “slechts” 10% goedkoper, maar waarom is dit verschil zo klein als zij meer dan 2x zoveel grond per inwoner tot hen beschikking hebben?

    De overige vragen vind ik ook zeer terecht.

  7. guppie says:

    @5 ja daar zou je zeker vanuit pessimisme bekeken wel eens verdomd hard gelijkn in kunnen gaan krijgen..vraag is of wij dinderdaad de laatsten zijn die in het ultieme verdienmodel ploffen..correct me if i’m wrong..wat me dan wel verbaast is dat de americanen zo stabiel blijven..de azië crisis hebben zij veroorzaakt om destijds de japan scare op te lossen, de default swaps, gratis huizen zonder afbetalers hebben ze aan europa verkocht..zal europa echt zo dom zijn om erin te trappen..even vanuit een internationaal en realistisch perspectief bekeken is die kans best groot..EU floreert onder de militaire dekmantel US..zijn onze vrinden en bevrijders toch…waarom betaalt eu nu dan mainly deze waanzin..waarom is eu politiek strategisch niet strek genoeg dit af te wenden, waarom nu pas de roep om een EU moody’s rating agency?..en de VS..zij weten dat ze ooit weer isilationistisch zullen worden..als ze hun eigen verdediging van landsgrenzen niet meer kunnen afweren via de hen beschikbare militaire en economische middelen trekken ze zich tijdelijk terug op hun eiland en dan zien ze wel weer wanneer ze anderen nodig hebben..

    of zouden merkel, sarkozy opgevoed in een politiek EU dogma echt de guts hebben..of is hun politiek adviserende systeem nog hard genoeg om de bal terug te slaan..mwa er is veel verloren gegaan in de consensus die europa heet en das nu precies waar het fout loopt…toch (balkie)

  8. Juan Belmonte says:

    @6

    Gemiddelden zeggen ook iets.
    Als gemiddeld de vraagprijs 11 maal JanMo(aanbod) is en de vraag is gemiddeld ook 11 maal JanMo, dan is er sprak van een evenwicht.

    Het zou plezierig zijn als de computerfabrikant wel zelf zou kunnen bouwen, waarom zou een computerfabrikant niet zijn eigen huis mogen bouwen ?

    Wilt u de bron noemen van Duitsland is 10% lager?

    De discussie van een ton verschil hebben we al gehad:
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/26-06-2011/overdrachtsbelasting-van-de-baan/#comment-79710

  9. piep de clown says:

    Mooie reactie van iemand die zijn huis wil verkopen.

    Ik ga niet onder de WOZ waarde zitten, want ik wil me huis niet voor een appel en een ei verkopen.

    Nou de pijldatum is 1/1/2010 en sinds dien zijn de prijzen met 7% gedaald, dus ja je moet onder de WOZ GAAN ZITTEN.

    Ook mooi scheefhuurders bestaan niet!! koopwoning worden gesubsideerd!!! het zit hem niet in de sociale woningen

  10. piep de clown says:

    Echt mooi: De rabobank laat de achterste van zijn tong NIET zien. Dus ze kakkelen er omheen

  11. guppie says:

    @8 juannes..indien er tijd is in de spaanse siesta geef ‘s ff je eigen antwoorden op de vragen die je stelt..dat maakt verder redeneren muy agreable (o.i.d), snap dat het voor jou herhalingen zijn maar mooie forum taal/stijl af en toe gaat ten koste van kernpunten en boodschap..is je boodschap in spanje hgaat alles op de fles dus hier ook? excusez le moi in slecht frrans (ja ik stotter..)

  12. Claude says:

    @10 Inderdaad, volgens mij gelooft die kerel van de Rabobank er niet echt meer in.

    En nogmaals, wat is die VVD’er een karikatuur zeg.

  13. Claude says:

    @6 (Ralph) “Duitsland is in vergelijk “slechts” 10% goedkoper, maar waarom is dit verschil zo klein als zij meer dan 2x zoveel grond per inwoner tot hen beschikking hebben?”

    Heb je dat EY-rapport gemist of zo? Zowel in m2 als in totale woning zo’n 30% goedkoper.

  14. piep de clown says:

    @12
    weet je wat ook heel mooi is dat ze het maar heel even over de achterkamer politiek hebben en toen snel door zijn gegaan.

    Maar de VVD’er is geen VVD’er alleen de aangemeten rrrr. verschrikkelijk.

    Ook mooi de man uit Gierschendam. Die vertelde dat wat het NVM vertelt lariekoek is over toegenomen belangstelling.

    Even tussen neus en lippen. De bank is streng en extra streng omdat ze weten niet verwachten maar weten! dat de prijzen gaan dalen en goed ook. Uitzonderingen doen ze niet meer aan omdat ze daar straks teveel risico’s door lopen. Dit zeggen ze niet hardop maar het is wel zo!! Mensen wees eens verstandig en denk na. Koop geen huis maar wacht.

    Zie het als een slechtpresterende arbeider. Hij hoort op de wandelgangen dat hij niet goed presteert en weet dat hij in de problemen zit. Hij stapt op de directeur af en hij vraagt hoe het zit en de directeur is erg vaag!! weet dan dat het bedrijf een dossier aan het opbouwen is om je eruit te krijgen.

    Nu hetzelfde iedereen weet het de bank lult er niet over maar is zichzelf al wel aan het beschermen omdat de daling gaat komen.

  15. piep de clown says:

    @13 verschil tussen goed (duitsland) en slecht (onze kikkerlandje)

    lees:
    http://www.macrobusiness.com.au/2011/06/dutch-show-how-not-to-run-housing-policy/

  16. Juan Belmonte says:

    Als NVM gelijk heeft met 15% meer huizenverkopen maar dan klopt het volgende bericht niet:

    Consumentenelektronica daalt flink in prijs
    Volgens econoom Senne Janssen van het CBS heeft de prijsdaling verschillende oorzaken. ”De concurrentie is heel hevig in die sector, de spullen worden steeds goedkoper geproduceerd en er is sprake van vraaguitval.”

    Mogelijk heeft het ook het feit dat mensen minder verhuizen sinds het uitbreken van de economische crisis ermee te maken. ”Dat is het moment dat mensen vaak nieuwe apparatuur aanschaffen.”

    http://www.nu.nl/economie/2582298/consumentenelektronica-daalt-flink-in-prijs.html

    Waarom geen:
    – garantiehypotheken
    – startersleningen
    – NHG
    – leensubsidie (HRA) op electronica
    om de electronicaprijzen op peil te houden ?

  17. tokkert says:

    In Duitsland wordt meer voor een landklimaat gebouwd ,de muren zijn dikker er is meer luxe ingebouwd hoewel die relatief goedkoop te krijgen is(die luxe),

    Transportwegen zijn langer en grond bouwrijp maken kan hier in steen en rots houdende grond zoals hier erg duur worden.

    Er komt wel eens Einen Sprengmeister (dynamit) aan te pas.

    Infrastruktuur is goed maar langere afstanden.

    Meer kelderruimte nodig(Waschküche,Heizungskeller etc.Vorratsraum)dus “Voll unterkellert” = extra etage bouwen is duurder,ondanks dat de mensen die bauen “viel Eigenleistung” opbrengen omdat het te duur wordt alles te laten doen.

    Mfg eure Tokkert

  18. Juan Belmonte says:

    @15

    Zou de verhoudingh hypotheekschuld/ GDP die in NL grofweg twee maal zo groot is als die in DE, er eventueel ook iets mee te maken kunnen hebben met dat ton verschil in prijs ?

    Of toch niet?

    Stichting Polderlease 🙂

  19. piep de clown says:

    @17

    Nee, dat is het gevolg van het beleid in Nederland.
    Onze rijkdom zit in onze huizenbubbel.

  20. xenobinol says:

    Die Helma Neppérus…… wat een ramp. Ik wist niet dat de VVD er zo slecht voor stond. De sprookjes die dat mens verkondigt…. 🙂

  21. Claude says:

    Zerohedge claimt bankrun Italiaanse banken: http://www.zerohedge.com/news/eurchf-crashing-after-hours-italian-bank-run-concerns

    Dwingt mij de volgende vraag: die 750, 1500 of hoeveel milard dan ook aan garantstellingen, wanneer moet Nederland die eigenlijk overmaken, moet er al iets ingecalculeerd worden met Prinsjesdag en hoe gaan wij dat precies betalen? Meer retorische vragen dan iets anders, maar die -4,5% van de Dow Jones vandaag is natuurlijk niet niets. En dat in fiat-geld (geen goud/zilver-fanboy trouwens, maar snap eigenlijk niet dat als er zoveel bijgedrukt wordt, dat de aandelenkoersen niet omhoog gaan door overtollig geld).

  22. piep de clown says:

    @19

    Helma zat er ter promotie voor het kopen, kopen. kopen. Iedereen een strop om zijn nek.
    Het probleem in NL is niet de sociale huur maar de koopwoningenbeleid. Maar dat willen ze nog niet toegeven en maakt zichzelf daarom belachelijk!!

  23. Claude says:

    Mijn berichten komen niet door, maar Zerohedge meldt een bankrun in Italië.

  24. analyze says:

    dat gedicht vat het probleem wel goed samen zeg, geschreven door een afwachtende starter zelf..

  25. piep de clown says:

    Wat zou het een mooie discussie zijn als onze grote vriend kees de kort zou mogen aanschuiven tussen al dit propagenda geweld!

  26. Ralph says:

    @Juan; Ik had een hele reactie getypt met allemaal bronnen, maar deze belabberde site (qua techniek) laat het weer eens niet door.

  27. Nico de Geit says:

    @ Ralph

    ‘Ik had een hele reactie getypt met allemaal bronnen, maar deze belabberde site (qua techniek) laat het weer eens niet door’

    Je bericht zal wel in de spam-bak terecht zijn gekomen.

    @ Claude
    Weet je iets meer over de mogelijke bank run in Italië?

  28. piep de clown says:

    @25
    verwijzingen naar een andere forum worden niet gepost!! Ik hen het ook vaak geprobeerd

  29. piep de clown says:

    hen = heb

  30. Rexpat says:

    Italiaanse overheid doet invallen bij moodys et. Al.

    http://fm.bnr.nl/nGrgKf

    Weet iemand nog waar objectieve informatie zit?

  31. Juan Belmonte says:

    @26 Ralph

    Spijtig dat de techniek het aflaat. Dat maakt uw 10% versus de ton verschil in Duitsland niet aannemelijker.

  32. Juan Belmonte says:

    Verder met de lijst van vragen die vast en zeker op de dag van het Vastgoed door de EO zal zijn beantwoord:
    – hoe kan het dat ziekenhuizen failliet gaan op afwaarderingen op vastgoed
    http://www.fdselections.nl/zorg/Nieuws/UithetFD/articleType/ArticleView/articleId/25721/Afwaardering-vastgoed-nekt-voor-het-eerst-ziekenhuis.aspx
    – mag verwacht worden dat meer gemeenten in artikel 12 terecht komen omdat begrote grondinkomsten tegenvallen (kortom hoe werkt Hogehuizenprijsminnend NL aan de gemeentelijke financiele kant in de huidige huizenmarkt)

    Als de rente niet langer de prijs van geld weergeeft
    treden er andere mechanismen op…
    een kredietcrisis bijvoorbeeld.

  33. Juan Belmonte says:

    @ guppie

    Juan denkt niet dat ‘alles op de fles’ gaat, hier niet en in Spanje ook niet.

    Er is alleen wel heel veel nieuw inzicht nodig om onuitstelbare veranderingen ook echt door te voeren. Waarderingen op vastgoed is daar één van.
    Spanje zit met minus 30% al uit de ontkenningsfase, Holland hobbelt er, met 6,34556% en een hogere particuliere schuld dan Spanje, achter aan.

    Het palet aan middelen om nieuwe trucs uit te halen om de prijzen hoog te houden is uitgeput, NHG naar 5.000.000 (voorstel van Juan) heeft het niet gehaald.
    Kortom: er moet iets gebeuren, iets gaat niet goed, er gaat iets gebeuren, iets wat er toe doet (De Dijk).

    Straks slaan de makelaars nog om en gaan ze vertellen dat begin jaren ’80 huizen 40% daalden en dan komt de boel weer op gang. Wellicht zijn ook daar de nodige veranderingen binnen de NVM voor nodig, voorlopig kakelen ze nog vrolijk voort met 15% stijgingen in woningverkopen in een juli 2011 met het slechtste weer ooit, we zullen zien.

  34. Juan Belmonte says:

    Grootste verlies Wall Street in 2 jaar

    NEW YORK (AFN) – De effectenbeurzen in de Verenigde Staten en Europa kleurden donderdag bloedrood door grote zorgen over de Europese schuldencrisis en de afzwakkende wereldeconomie. De vrees neemt steeds verder toe dat de schuldencrisis overslaat naar landen als Italië, Portugal en Spanje.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10307052/__Grootste_verlies_Wall_Street_in_2_jaar__.html

    Iedereen wil meedevalueren als de dollar valt, maar dat kan natuurlijk niet, die zal vallen ten opzichte van andere valuta, anders valt-i niet. 😛

  35. Juan Belmonte says:

    Nikkei eindigt diep in het rood
    TOKIO (AFN) – In Tokio hebben beleggers vrijdag de handdoek in de ring gegooid en hun aandelen verkocht. De Nikkei-index eindigde 3,7 procent in de min op 9299,88 punten.

    Nikkei 29/12/1989 38,957.44 punten
    Nikkei 04/08/2011: 9300 (dat is 25% van de topwaarde in 1989)
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikkei_225

    Over hooggewaardeerde Japanse gronden:
    We zien dat op het einde van 1990 tegen het begin 1991 een ongeveer vertienvoudiging van de prijs van alle soorten grond in Groot-Tokio. Daar waar men voor een vierkante meter commerciële grond in 1980 slechts ¥ 636.400 betaalde, telde men daar rond 1991 al ¥ 69.063.000 voor neer. Daarna volgt een bijna even spectaculaire daling van alle prijzen van grond, met als koploper de prijs van commerciële grond die tot een absoluut dieptepunt zakt in vergelijking met de prijzen van de jaren daarvoor. Tegen het jaar 2000 was de prijs voor een vierkante meter reeds gezakt tot gemiddeld ¥ 12.582.000

    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40055

  36. ll says:

    Juan, er staat een mooi zinnetje in dat stukje over het failliet ziekenhuis 😉

    ” Dat leidde tot opgeblazen balansen omdat er waarden voor vastgoed werden opgevoerd die niet reëel waren.”

    Dat probleem doet zich nu over de hele wereld voor, dus het magische woord zal voorlopig blijven……balansherstel 🙂

  37. ll says:

    Het is alleen heel jammer dat de overheden niet aan balansherstel doen, in tegendeel, die lenen zich te barsten, na elke crisis meer lenen tot de volgende crisis. 🙂 , totdat het geld helemaal op is, en dat is het OP

  38. xenobinol says:

    @22 Piep de clown:

    Ik zou het in ieder geval niet kunnen…. zoveel onzin te verkondigen op de radio. Je zet jezelf echt neer als een volslagen idioot.

  39. Juan Belmonte says:

    Spanje:

    De heer Onno Ruding: ‘De herfinancieringskosten van de toch al niet buitengewoon gezonde staatsfinanciën zullen stijgen. De landen kunnen uiteindelijk klem komen te zitten. Van 2011 tot 2015 moet Spanje voor $ 200 mrd herfinancieren. Ieder procentpunt rentestijging kost dat land € 2 mrd. In zo’n scenario dreigt de staatsschuld uit te groeien tot een onhoudbare last.’

    http://fd.nl/economie-politiek/979747-1108/als-spanje-en-itali-niet-hervormen-zitten-ze-over-enkele-maanden-klem

  40. lorenzo says:

    Juan : zit jij in de Duitse huizenmarkt , je redeneert wederom van een verschil van een ton gemiddeld ?
    Ralph heeft denk ik te duur gekocht in Duitsland 🙂 , een verschil van 10 % . Over 2 jaar zijn we er wel denk ik !
    Voor de overigen , vergelijk maar eens met deze voorbeelden :
    http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2445314
    http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2464203
    http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2489378

    Locatie is natuurlijk ook bepalend .

  41. Juan Belmonte says:

    Ook de NVM ziet prijsdalingen van 20%:

    Woningen die lange tijd in de verkoop hebben gestaan, alvorens ze verkocht worden, leggen veel toe op hun oorspronkelijke vraagprijs. Woningen die er tussen 2 en 3 jaar over hebben gedaan om
    verkocht te raken geven iets meer dan 18% toe in het 2e kwartaal 2011. Woningen die meer dan 3 jaar te koop hebben gestaan én uiteindelijk toch verkocht worden, leggen uiteindelijk bijna 21%
    toe op de oorspronkelijke vraagprijs.

    http://nieuws.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Downloads/Marktcijfers/2011Q2/Bijlage%20I%20Analyse%20Woningmarkt%202011-2.ashx

  42. Juan Belmonte says:

    Waarom ontbreekt dit punt nu in de 7 redenen om TOEN een huis te kopen ?

  43. Claude says:

    @43 Juan, prijsdalingen ten opzichte van wat? De initieel hoge fantasieprijs? Het zegt dus niets, mensen zijn immers niet verplicht om hun huis tegen de taxatiewaarde te verkopen, mocht deze überhaupt al een realistisch beeld geven. Ben het met nhz eens dat alleen een resale-prijsindex soelaas zou bieden voor een betrouwbare prijsindex.

  44. nhz says:

    @6(Ralph):
    ik hoop dat jij echt je geld investeert conform je vastgoed kletspraatjes, dan ben je binnenkort volledig weggevaagd.

    @7:
    EU is in de praktijk bezet door de yanks na de oorlog; nu onder regie van Goldman $ucks. Bijna alle EU politici zijn marionetten van Wall Street (Sarko is een patent voorbeeld). Vandaar dat wij opdraaien voor hun megalomane aspiraties om ‘de politieman van de wereld’ te zijn, in de praktijk de hele wereld de Amerikaanse way of life opdringen (uitbuiting van de ander als basisprincipe).

    @21:
    Nederland kan maximaal ongeveer 200 miljard ophoesten; maar een groot deel daarvan is al beloofd. Als Barroso de EU politici echt zo gek krijg om het EFSF te vergroten naar 2000 miljard euro (of nog meer), dan zal er hier werkelijk keihard bezuinigd moeten worden, dat gaat ons tientallen miljarden kosten. Niet per se in september, maar als de boel klapt dus dat kan nog iets later zijn.

    En de stijgende goudprijs heeft momenteel m.i. niet te maken met geld bijdrukken (commodities dalen net zo goed als aandelen) maar met de angst dat het hele systeem definitief op de fles gaat. Alleen personen en instanties met de juiste politieke connecties zullen dan gered worden en de rest kan stikken. Bankruns in Griekenland, gisteren Italie, binnenkort in Spanje en Belgie? Het komt steeds dichterbij.

    @35(Juan):
    “Iedereen wil meedevalueren als de dollar valt, maar dat kan natuurlijk niet, die zal vallen ten opzichte van andere valuta, anders valt-i niet.”

    dat kan wel degelijk, iedereen meedevalueren, want dat is precies wat er al zeker tien jaar aan de gang is. Een race naar de bodem, de belangrijkste reden voor de enorme stijging van de goudprijs. Ik post de grafiek hier nog maar een keer:
    http://fx.sauder.ubc.ca/cgi/fxplot?b=XAU&c=USD&c=AUD&c=ISK&c=NZD&c=EUR&c=USD&rd=*&fd=1&fm=1&fy=2000&ld=1&lm=8&ly=2011&y=daily&q=volume&f=png&a=lin&m=0&x=&cu=on

    Zoals u ziet gaat de Krona momenteel aan kop, maar de US$ of Pleuro zouden zomaar de koppositie kunnen overnemen.

  45. nhz says:

    Dit is de Dag over de Nederlandse woningmarkt: Judgement Day?

    misschien hopen scheefleners wel op de Rapture, iedereen die bleef geloven in eeuwig stijgende huizenprijzen gaat naar de zo vurig begeerde vastgoed hemel, terwijl de rest van de bevolking crepeert in de ultieme economische crisis die de scheefleners voor een belangrijk deel veroorzaakt hebben.

  46. Claude says:

    Persconferentie EC om 12:20. Barosso die oproept om het Europese noodfonds te evalueren.

    Ik herhaal mijn vraag: wat gaat Rutte doen met prinsjesdag met al deze garanties? Als er euro-obligaties komen, dan gaat Nederland meer rente betalen op een staatsobligatie. Wat gaat dit sowieso doen voor de rentestanden? Waar gaan we dat van betalen? Neem aan dat we meer moeten bezuinigen.

    De Tweede Kamer zou een voorstel moeten maken dat een regering niet meer kan uitgeven dan dat er binnenkomt. En dat in de grondwet opnemen.

    On-topic, met zo’n verwarde Nep-pérus (nomen est omen) vrees ik dat wanneer ‘links’ aan de macht komt een soort bijltjesdag. Bovenaan de lijst: de HRA.

  47. Nico de Geit says:

    off topic: Libië laat drie NAVO-schepen zinken

    Sinds Younnis vermoord werd door de rebellen keert zijn stam zich ook tegen de NAVO en de resterende rebellen. Onlangs werden drie NAVO-schepen naar de bodem geholpen. Veel NAVO-personeel kwam daarbij om het leven en 15 NAVO-militairen werden gegijzeld door de stam van Younnis. De NAVO bombardeert als vergelding havens, huizen, enz. Filmpje:

    http://www.youtube.com/watch?v=fmY9lDPorNI

  48. lorenzo says:

    Nico, je hobby wordt gewaardeert , maar is daar niet een ander forum voor ?

  49. Nico de Geit says:

    @ Lorenzo

    ‘Nico, je hobby wordt gewaardeert , maar is daar niet een ander forum voor ?’

    Zoals?

  50. lorenzo says:

    50 , Tja , dat vraag je mij. Mijn sigarebandjes verzamelwoede heeft ook geresulteert in een daartoe geeigende blog teneinde mijn verlangens te vervolmaken.

  51. rick says:

    @nhz, 46
    ..as we also have forgiven our
    debtors

    misschien moeten de woningbezitters eerst de schuld van zuid-europa betalen.

  52. Ralph says:

    @32; Je kan natuurlijk ook de moeite doen om het zelf op te zoeken. De site heet Numbeo [punt] com. Het verschil is momenteel nog kleiner dan 10%, mits de huizenprijs in Duitsland dit jaar niet gedaald is. De Nederlandse huizenprijs is van 1 januari 2010 tot 1 januari 2011 gemiddeld 15% ‘betaalbaarder’ geworden. Dat is momenteel dus nog meer gezien het feit dat de prijzen alleen meer verder gedaald zijn, zij het minimaal.

  53. Ralph says:

    En die daling komt dus ook overeen met de cijfers van de NVM die Juan aanhaalt in post 23.

  54. Dubbel Dip says:

    Leuk om net na je werk te lezen:

    http://www.telegraaf.nl/dft/10310622/__Pensioenfondsen_in_problemen_door_beurskoers__.html

    Denk niet dat dat positief zal uitpakken voor de huizenmarkt…

  55. ll says:

    6% van de winkels staat leeg, maar wel met mooie plaatjes 🙂

    Nepwinkels.

    http://propertynl.com/index-newsletter/nepwinkels-maskeren-leegstand-/

  56. Vedder says:

    @54 Ralph

    Leuke site. Mijn eerste poging. Amsterdam vs. Muenchen (voor zover ik weet de duurste stad in Duitsland):

    Buy apartment price (price per square meter to buy apartment in city centre): Amsterdam 32% duurder.

    Buy apartment (outside city centre): Amsterdam 26% duurder

    Rent per month (3-bedroom apartment):
    City centre: Amsterdam 28% duurder
    Outside city centre: 39%

    Mortgage interest rate in % yearly: Muenchen 31% duurder

    Verschillen zijn groter dan ik verwachtte. Maarrrrr in ons ‘Mokum de Machtigste’ zijn de brood, kaas en eieren wel lekker goedkoop 😉

  57. nhz says:

    @56:
    gelukkig is half Nederland ver weg op vakantie, en de rest aan eht strand oid dus geen aandacht bij het echte nieuws – wat niet weet wat niet deert. Misschien moet de vakbond even afdwingen dat de pensioenfondsen straks met een rendement van 15% per jaar mogen rekenen in plaats van 8-10% zoals nu, dan is er geen probleem. Ik wacht met spanning tot de lobbyisten van VEH via de politiek meer pensioeninvestering in vastgoed in de polder afdwingen; dat daalt tenslotte maar 2% per jaar terwijl de beurs nu al een een poosje 2% per dag doet. Nu lijkt me een prima moment daarvoor, als de aandelen flink gekelderd zijn overstappen naar vastgoed zodat ze daar ook nog de hele daling kunnen meemaken.

  58. Dubbel Dip says:

    @57 ll

    Mooie toevoeging, ik dacht ook al gelijk aan de mate van consumptie van de burgers.

  59. Dubbel Dip says:

    Kleine tip: als je ineens full-screen internet heb, druk F11.

    59@ nhz
    Het is gewoon belachelijk te noemen dat deze overheid hun burgers als loonslaven ziet.

    Hun krijgen grote problemen met deze bevolking.

  60. Ralph says:

    Als we dan toch geheel off topic gaan, iemand hier ervaring met pensioenfondsen? Ik regel alles zelf en heb buiten kennissen en enkele contacten die werkzaam zijn/waren bij diverse fondsen geen flauw idee hoe ze werken. Hebben zij te alle tijde het gehele vermogen belegd? Het deel dat in aandelen zit is dat altijd gericht op het lange termijn? Waar ik heen wil is dat iedereen, alleen al gebaseerd op de media, sinds vorige week de huidige dip van mijlen ver heeft aan kunnen zien komen. Waarom dan niet short gaan via een van de vele methodes die dit mogelijk maken? Mogen pensioenfondsen dit überhaupt wel?

  61. Dubbel Dip says:

    Waarschijnlijk is er op de korte termijn gehandeld, winstuitkeringen waren blijkbaar minder belangerijk?

  62. nhz says:

    @62(Ralph):
    als de pensioenfondsen NU massaal short gaan op poldervastgoed dan komt het allemaal dik voor elkaar met de pensioenen 🙂

    Persoonlijk heb ik mijn pensioenverzekeringen allemaal laten uitkeren in de afgelopen jaren, voor zover dat kon. Liever nu 50% belasting betalen dan over 15 of 20 jaar een lege kas aantreffen, of een mooi nominaal bedrag aan totaal waardeloze pleuro’s (waar je dan misschien ook wel mega veel belasting over moet betalen). Pensioenverzekeraars krijgen van mij geen cent meer; grote oplichters dat zijn het.

  63. Dubbel Dip says:

    64 Nhz

    Ik heb m’n oude sok gevonden, want het deugd voor geen meter waar de overheid mee bezig is.

    Heb geen schulden maar m’n spaargeld gaat alleen naar mij.

  64. Dubbel Dip says:

    Sort of bankrun.

  65. Juan Belmonte says:

    @ Claude

    @43 Juan, prijsdalingen ten opzichte van wat? De initieel hoge fantasieprijs? Het zegt dus niets, mensen zijn immers niet verplicht om hun huis tegen de taxatiewaarde te verkopen, mocht deze überhaupt al een realistisch beeld geven

    Tov top in 2009/2010.
    Tov gemiddelde vraagprijs > 11 JanMo.

  66. Vedder says:

    Ralph,

    Kun je uitleggen hoe dat met die prijzen in Duitsland zit? Wat heb je vergeleken om een verschil kleiner dan 10% te krijgen?

  67. Juan Belmonte says:

    @54 Ralph

    Duitsland heeft de helft van te verhouding hypotheekschuld / BNP tov NL. Delen door twee dus.
    Het is de hypoptheekexpolsie die de “waarde”-explosie van vastgoed mogelijk heeft gemaakt in de polder.

    Duitsland financiert conservatief max 80%, nooit aflossingsvrij.
    NL financierde veelal aflossingsvrij (anders was wonen ook onbetaalbaar tegen de huisge prijzen)

    NL kent:
    – de leensubsidie HRA en
    – box 1 waarin de waarde van het huis vrijgesteld wordt van belastingen.

    Waar huizen 3/4 keer zoveel waard geworden zijn in NL, in 20 jaar, zijn Duitse prijzen gedaald, herhaling: gedaald.

    Een prijsverschil van minder dan 10% is in dit licht een lachertje. 😛

  68. Ralph says:

    @64; Precies, vandaar mijn vragen. Ik bedoel dit zag iedereen die het nieuws leest aankomen toch?

    @69; Dat is véél te kort door de bocht. Je dient te kijken naar het besteedbare inkomen. Doordat Nederland een véél hogere belastingdruk kent dan Duitsland, wordt men hier gecompenseerd met de HRA. Dit geld gaat dus inderdaad direct in vastgoed zitten. Dat men daardoor een hogere hypotheek heeft/neemt is hiervan een gevolg, niet de oorzaak. In Duitsland houdt men veel meer geld over. Mensen houden er niet zo van om dat geld op de bank te laten staan, omdat het weinig oplevert. Dit geld wordt geïnvesteerd, o.a. dus in woningen. Dit verschil is zoals je kunt zien op Numbeo.com ongeveer 10%. Dat het slechts 10% scheelt is een feit. Dit is tevens goed te zien op vastgoed sites. Je kan natuurlijk aankomen zetten met een Duitse woning in ‘the middle of nowhere’, maar dat is niet representatief. Alles draait om locatie en dan zijn de prijzen relatief vergelijkbaar (gemiddeld is Duitsland dus 10% goedkoper). Het is ook heel logisch dat de absolute prijs van een woning er weinig toedoet wanneer met internationaal gaat vergelijken. Zeker wanneer Nederland minder dan de helft aan oppervlakte per inwoner heeft dan Duitsland (correlatie hypotheken?). Ook zijn woningen in bijvoorbeeld Bulgarije véél goedkoper dan in Duitsland, maar zoals je nu vast ook doorhebt zegt dat dus niets.

  69. Claude says:

    Off-topic. Geruchten dat S&P de VS gaat downgraden. In dat geval: it’s just another manic Monday (wo-ho-hoo)

  70. Bug says:

    Juan

    Duitsland financiert conservatief max 80%, nooit aflossingsvrij.
    NL financierde veelal aflossingsvrij (anders was wonen ook onbetaalbaar tegen de huisge prijzen)

    Het sparen voor de aflossing werd te duur daarvoor is de aflossingsvrije hypotheek in elkaar geknutseld.

    De rente lasten zijn in vergelijking 1992 en 2008 “maar” 33% toegenomen. De afloslasten zijn 450% toegenomen.

  71. Adamus says:

    48
    De Tweede Kamer zou een voorstel moeten maken dat een regering niet meer kan uitgeven dan dat er binnenkomt. En dat in de grondwet opnemen

    Dan worden de inkomsten creatief opgehoogd. Niets zal die 150 volksvertegenwoordigers te dol zijn.
    Onder aanvoering van Harrie van Bommelstein kan alles verdubbeld worden.

  72. Claude says:

    Over de Duitsland discussie. Laten we gewoon eens de proef op de som nemen en een stad uitzoeken om te vergelijken. Ben op Wikipedia geweest voor een pagina met grote (>100.000) steden. Mijn oog viel op Kassel, gelegen in het redelijk welvarende Hessen (voor de eerlijkheid het rijke Beieren, het arme NRW en sowieso nog veel armere Oost-Duitsland weglaten). Hessen is geen periferie, maar ook niet echt centrum van de wereld. Laat me je dus meenemen naar Kassel, een stad met bijna 200.000 inwoners, vergelijkbaar met, zeg, Arnhem, Breda of Deventer.

    Paar dingen die me direct opvielen. Ten eerste, Duitsland heeft hard een Funda nodig. De sites die ze hebben zijn van dramatisch niveau. Funda mag dan wel uit de NVM-stal komen en de functionaliteit qua datums lijkt steeds verder teruggedrongen te worden, maar het overklast welke Duitse site dan ook. Daarnaast, een provisie van bijna 6% voor het kopen van een woning? Wat de bloody-hell is dat? Ook interessant, de voorberekening van de kosten-per-maand die op de sites staan gaan uit van een eigen inleg van 40%. Dat is andere koek.

    Maar goed, de huizen: naar Nederlandse maatstaven spotgoedkoop. Appartementen van 50-60m2 in het centrum voor een eurootje of 60.000. Huizen van 2 ton met 200m2 en een mooi stuk grond (links in de volgende post als het doorkomt). Dus zeg maar 1k per m2. En ik zie echt niet de verschillen qua ‘bouwkosten en grondprijzen’, zoals de NVM recent zo fijntjes opmerkte. Met eigen geld is het goed wonen in Duitsland. Enfin, die 10% prijsverschil is non-existent. En ik zoek nu lukraak op internet in een willekeurige stad dat volgens mij nog best rijk is. We hebben het niet over het Oost-Groningen van Duitsland, of streken net over de grens van Nederland. Het is een echte stad, en ik zie verschillen van ruim 40% met wat in Nederland gevraagd zou worden. En de huizenprijzen in Duitsland zijn al een stuk of 20 jaar aan het dalen. Nederland is Europees kampioen in het betalen van woonlasten. En de overheid probeert koste wat het kost te voorkomen dat dit anders wordt. Als het niet zo treurig was zou je er bijna om moeten lachen.

  73. rick says:

    @claude,

    Ik kan me ergens een grafiek herinneren met de vastgoedprijzen van Nederland en Duitsland, waarin Duitsland in het verleden duur was ten opzichte van Nederland.
    Helaas zal er denk ik de komende 20 jaar het omgekeerde gebeuren. In het grote spel der dingen, is het allemaal slechts een rimpeling maar voor velen is het wel erg vervelend om een sterk in waarde dalende woning te hebben.

  74. Vedder says:

    @70 Ralph

    In de middle of nowhere? In Muenchen, liggend in één van de rijkste regio’s van Europa, liggen de prijzen (volgens het door jou aangehaalde numbeo) aanzienlijk lager dan in A’dam. Ik ben met je eens dat sommigen op deze blog een wat al te utopische voorstelling van de Duitse prijzen hebben, maar wat jij beweert snijdt ook geen hout.

    “Dat is véél te kort door de bocht. Je dient te kijken naar het besteedbare inkomen. Doordat Nederland een véél hogere belastingdruk kent dan Duitsland, wordt men hier gecompenseerd met de HRA. Dit geld gaat dus inderdaad direct in vastgoed zitten. Dat men daardoor een hogere hypotheek heeft/neemt is hiervan een gevolg, niet de oorzaak”

    Wat je hier zegt, al besef je het volgens mij zelf niet, is nu juist het grote probleem. Door de onzalige vermenging met inkomenspolitiek is een langdurig etterende situatie onstaan waaraan geen politieke partij zijn handen durft te branden. Als gevolg wordt nog steeds het aangaan van schulden gestimuleerd, en wordt de financieele sector zwaar gesubsidieerd. Woningen in Nederland hebben door de grondpolitiek en bureaucratie een zeer lage aanbodelasticiteit in vergelijking met de ons omringende landen. Dit betekent dat de HRA hoofdzakelijk tot hogere prijzen leidt en niet tot meer aanbod van woningen. De reden dat er weinig bouwgrond wordt vrijgegeven heeft niets maar dan ook echt niets met onze bevolkingsdichtheid te maken. Je zult je wellicht afvragen wat het nu uitmaakt of het geld linksom (lagere belastingen) of rechtsom (via hra) in je zak komt. Nou het maakt wel degelijk uit. Om te beginnen keuzevrijheid: Ik wil graag zelf bepalen waar ik mijn geld aan besteed (woning of huur). Ten tweede leidt de subsidie tot inefficiente investeringen omdat de risico’s niet correct worden doorgegeven, de hra heeft een dempend effect op hypotheekrenteschommelingen. Tot mijn verbazing wordt dit door politici nog wel eens als iets gunstigs verkocht. Dat de staat, en uiteindelijk de belastingbetaler voor de kosten opdraait vergeet men er gemakshalve bij te vermelden. Als bijeffect van de fiscale constructie zoals we hem in Nederland kennen kijken we tegen een schuldenberg aan die zijn weerga niet kent. Het economisch risico daarvan is enorm. Het IMF, OESO etc. wijzen daar al jaren op, hier steekt men liever de kop in het zand.

  75. johndoe says:

    Kan iemand mij uitleggen waarom een overheid langlopende schulden aan moet gaan? erger nog > lang lopende schulden moet financieren met nog meer leningen… Dat op zichzelf is toch een systeem wat niet in de eeuwigheid kan voortduren? Dat is toch raar..?

  76. Vedder says:

    @74 Claude

    “Duitsland heeft hard een Funda nodig”

    Grappig dat jou ook opvalt. Het niveau van de sites in Duitsland is om te huilen. Echter in Duitsland is het volgens mij zo dat woningen meestal niet openbaar te koop worden gezet. De koper betaalt daar de makelaar (vriend van me moest 7%!!! courtage betalen). Als ik het goed begrepen heb wordt een huis vaak door meerdere makelaars aangeboden, degene die jou de tip/informatie van de woning geeft heeft recht op de courtage in het geval van koop. Er zijn zaken bekend waarin de koper een rekening van meerdere makelaars kreeg omdat die allen hun catalogi met woningen hadden opgestuurd. Hard werken hoor als makelaar 🙂 Een aantal jaren geleden heb ik eens een Duits artikel gelezen over het initiatief van een makelaar die online immobilien ging verhandelen met vaste prijzen. Niet geheel onverwacht kreeg hij de hele vastgoedmaffia in zijn nek.

  77. Ralph says:

    @77; Ik ben het volledig met je eens dat de HRA een prijsopdrijvende functie heeft. En dat dit op z;n zachts gezegd niet ideaal is ben ik ook met je eens. Ik ben dan ook veel meer een voorstander van het Duitse systeem dan het onze, moge dat duidelijk zijn. Het verschil is echter dus véél kleiner dan de meesten hier beweren. Het vrijgeven van bouwgrond heeft echter wel degelijk te maken met het beschikbare oppervlak en de hoeveelheid mensen in ons land. Je zou natuurlijk in theorie kunnen zeggen dat men overal maar mag bouwen, maar zo werkt het niet. Het feit dat onze infrastructuur toch wel een van de betere van Europa is heeft hier een hoop mee te maken. Tel daarbij op dat wij procentueel ook nog eens veel meer water hebben en slechtere bouwgrond en je kan moeilijk de logische verklaring voor een structureel hogere prijs erkennen.
    Het door jou aangehaalde Amsterdam is hier een uitstekend voorbeeld van en verklaard samen met haar populariteit de hoge prijzen. Zeker als je zaken als werkgelegenheid mee gaat nemen. In Amsterdam is er veel werkgelegenheid en ik neem even voor het gemak aan dat dat in bijv. Berlijn (vergelijk liever hoofdstad met hoofdstad, Rotterdam is bijv. weer 20% goedkoper dan Munchen) ook het geval is. Waar is er meer ruimte; in de Randstad of rondom Berlijn? En ook hier zie je weer dat de betaalbaarheid tussen deze twee steden minder dan 10% (afgerond 8%) is.

    @Claude; In bijvoorbeeld Rotterdam kan dat ook wel: http://www.funda.nl/koop/rotterdam/appartement-83259832-mijnsherenlaan-60-c/
    Dat schilt dus 13,5% qua vraagprijs. Weer dichtbij die magische 10% gemiddeld (het verschil zal hem in de kachel zitten). Een soortgelijk object met veel grond zal wel lastiger worden, want daar is dus niet zoveel van hier.

  78. ll says:

    US NO LONGER TRIPLE A

    http://money.cnn.com/

    Wat nu ?

  79. ll says:

    http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/04/de-tikkende-tijdbom-in-de-woningmarkt/

    90 % van de WOCO woningen gefinancierd, door BNG. ?

    380 miljard staat er in totaal voor de woco woningen toch ?

    Het zal toch niet waar zijn……

  80. piep de clow says:

    @79
    Ken jij rotterdam een beetje en weet jij waar dat pand ligt???

    Ik zou liever in een kartonnendoos op Rotterdam-noord wonen dan dat geld daarvoor betalen in die wijk!!
    Oude pand en is niets waard alleen voor de sloop.

  81. Juan Belmonte says:

    @79 Ralph,

    Het vrijgeven van bouwgrond heeft echter wel degelijk te maken met het beschikbare oppervlak en de hoeveelheid mensen in ons land.

    Het is een fabeltje dat, de stendbouwkundige van TU Delft, uit de 2005 VPRO documentaire met de heer Sisselaar stelt:
    10% van de NL grond is bebouwd.

    Stelling:
    Er is géén grondschaarste wanneer de overheid die niet creëert.

    Parijs heeft de oppervlakte van de provincie Utrecht, er wonen 16 miljoen mensen. In Azie en USA (Bronx) zijn vast nog andere voorbeelden.

    En hoe zit dat dan met de krimpgebieden in NL ?

    Stelling
    – het is een fabeltje dat NL het meest dichtbevolkte gebied op aarde is. Dat is in het leven geroepen om huizenprijzenhoogtehouden.

  82. Juan Belmonte says:

    @80 Il

    Niet alleen S&P heeft iets minder vertrouwen in de Amerikaanse kredietwaardigheid. Het Chinese kredietratingbureau Dagong verlaagde de status van het land deze week voor de tweede keer sinds november en geeft de VS nu een A-rating, twee niveaus lager dan het maximale.

    Men kan wel stellen dat met QE1 QE2 er feitelijk al geen markt meer was voor de dollar.
    Nu wordt het ook erkend omdat een chinese kredietbeoordelaar anders doet dan USA kredietbeoordelaars.

    USA no longer leads.

    http://www.telegraaf.nl/dft/10317980/__Standard__Poor_s_verlaagt_AAA-rating_VS__.html

  83. Juan Belmonte says:

    @79 Ralph

    Ik ben het volledig met je eens dat de HRA een prijsopdrijvende functie heeft. En dat dit op z;n zachts gezegd niet ideaal is ben ik ook met je eens.

    Helemaal goed.

    Vandaar:

    Wie nu rekent met 100% HRA over 1,5,10,20,30 jaar is een Kamikazekoper

    En zelfs de NVM erkent dat, gegeven de constateringen dat huizen die langer te koop staan een 20%+ daling in prijs moéten maken om tot een transactie op de woning-“markt” te komen.

    Dus wie tegen de prijzen van 1,2 jaar geleden kocht (met de NVM 7 redenen om toén een huis te kopen) die is gewoon het bokkie.

    Wie het laatst liegt
    betaalt het gelag

    En als de heer Prof Dr. Ir Hugo Priemus gelijk heeft, en J.i. heeft-i dat, dan gaan huizenprijzen in NL jarenlang dalen omdat het in NL de grootste schuldengevoedde waarde-explosie is geweest.

    Nogmaals: waar in NL huizenprijzen 3/4 maal over de kop gingen de afgelopen 20 jaar, zijn de Duitse huizenprijzen (Duitsland is een buurland) gedaald.

    Hoe het ooit kon dat iemand met een academische graad tot doctor gepromoveerd is op de theorie dat huizenprijzen niet substantieel kunnen dalen zou J.i. daarmee een prima onderwerp voor een academische studie zijn, dan meer afdeling psychologie 🙂

  84. Jeroen says:

    @Ralph, je schrijft:

    Doordat Nederland een véél hogere belastingdruk kent dan Duitsland, wordt men hier gecompenseerd met de HRA.

    Dat is nu juist één van de grote vergissingen van het hele HRA-vehikel. Als we nu eens een bepaalde (niet zo kleine…) groep in Nederland nemen, de huurders in de vrije sector namelijk, dan betaalt die groep overal aan mee (sociale woningbouw, huursubsidies, HRA, etc.) maar krijgt op geen enkele manier iets terug. Die groep wordt jaarlijks voor vele duizenden euro’s afgeperst door de fiscus.

  85. Juan Belmonte says:

    @86 Jeroen

    U houdt impliciet een pleidooi voor scheefhuurders ?
    Immers die genieten geen HRA…

    Deze hele discussie is J.i. onzinnig omdat het stelsel in NL niet gebaseerd is op behoefte maar op verworven rechten. Het gevolg is dat iedereen de ander verwijt voordelen mis te lopen, terwijl een markt prijzen zou moeten bepalen en de overheid daar zou moeten corrigeren waar dat maatschappelijk wenselijk is. In die volgorde.

    Sociale huurwoning ? Behoefte aan overheidssteun om te huurwonen ? Prima, onder de voorwaarde dat wanneer u niet langer onder de condities voor die steun voldoet, u ook verkast of een forse extra huur gaat betalen.

    Terug naar de wortels, het is een te groot bord spaghetti geworden…

  86. Jeroen says:

    @Juan:

    U houdt impliciet een pleidooi voor scheefhuurders?

    Nee, ik had het over huurders in de vrije huursector. Huurders dus die geen enkele subsidie genieten, gewoon de marktprijs betalen, maar wel overal aan meebetalen.

    Het was niet de bedoeling om de indruk te wekken dat die groep mensen ook enige vorm van subsidie zouden moeten krijgen. Nee, al die subsidies moeten gewoon worden afgeschaft zodat iedereen in een woning woont die hij zelf kan betalen.

  87. Juan Belmonte says:

    @88 Dank Jeroen, gelukkig maar.

    En u heeft gelijk: huurders die vrije sector huren en spaargeld hebben betalen het gelag van
    – geen overheidssubsidies voor wonen (geen HRA een geen sociale huursubsidies)
    – een kunstmatig lage rente op hun spaargeld
    – spaargeld belast in box 3

    Die moeten dan nog maar even snel een huis kopen als ze nog van HRA willen genieten 😛

  88. Juan Belmonte says:

    En extra:

    omdat anderen zoveel schulden hebben lopen spaarders ook nog eens het risico dat ze hun geld bij een bank niet meer terugkrijgen, mocht de bank op de fles gaan.

    Zeg maar uitlenen en niet meer terugkrijgen.

    Want wie meer dan 100.000 euro bij Icesave of DSB had staan was ook het bokkie.

    Schulden maken, of goud kopen, dat is het inzicht van na 2008.

  89. lorenzo says:

    Ralph en ook anderen : het is hier net een bijeenkomst van ambtenaren , die de statistiekjes omarmen als zijnde een mooie vrouw.
    Stop er eens mee, met al die onzin . Ga de prakijk eens in en overtuig jezelf ipv een eenmaal ingenomen stand punt te verdedigen als een leeuw zijn elenad .
    Maar goed dat jullie je centjes er niet hoeven te verdienen.

  90. lorenzo says:

    78 , laat je niets wijs maken , 7 % courtage ( en dan hebben we in ollanda veel te klagen) , meerdere rekeningen ook niet : dat wordt contractueel anders geregeld aldaar .
    Hier nog een voorbeeld van wat je best een landhuis mag noemen voor € 190.000 : http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2445366

  91. Vedder says:

    @79 Ralph

    Ik heb bewust Muenchen gekozen omdat het leven daar veel duurder is dan in Berlijn. Is ook meer werkgelegenheid overigens.

    Maar goed als je wilt de gegevens van jouw numbeo:
    Amsterdam vs Berlijn:
    Huur:
    City Centre 1 bedroom -> A’dam 54% duurder
    City Centre 3 bedroom -> A’dam 39% duurder
    Outside Centre 1 bedroom -> A’dam 56% duurder
    Outside Centre 3 bedroom -> A’dam 42% duurder

    Koop:
    City centre -> A’dam 29% duurder
    Outside centre -> A’dam 27 % duurder

    Hoe kom jij in hemelsnaam op die 8% uit steeds?

    Veel water in Nederland, slechte bouwgrond, en superieure infrastructuur als reden voor structureel hoge bouwgrondprijzen? Lachwekkender kan het bijna niet.

    @90 Lorenzo
    Ben met je eens dat je die statistieken met een flinke korrel zout moet nemen. De grote lijn komt echter overeen met mijn eigen ervaring in genoemde steden.

  92. lorenzo says:

    92 , maar ja de hele woningmarkt in in 2 woorden samen te vatten : cognitieve dissonantie .
    Het is hier niet anders dus zo vreemd nog niet.

  93. ll says:

    Is deze downgrading van S$P van de US een zwarte Zwaan ?

    Krijgen we een black Monday ?

    Iemand, ik geloof Claude zei dat Dadong ons geliefde Olland ook al had gedowngraded 😉

  94. Vedder says:

    @ 91 Lorenzo
    Laat me niets wijsmaken hoor. Courtage van 7%, heb het met eigen ogen gezien.
    En de koper betaalt de makelaarskosten.
    Leuk huis hoor in Cloppenburg, een probleem echter: het ligt op het platteland in Niedersachsen 🙂 dat verklaard ook de goedkope prijs. Idd Duitsland is goedkoper maar rondom de grotere steden zullen vanzelfsprekend de prijzen stijgen. Vraag en aanbod heet dat.

  95. nhz says:

    @70(Ralph):
    “Mensen houden er niet zo van om dat geld op de bank te laten staan, omdat het weinig oplevert. Dit geld wordt geïnvesteerd, o.a. dus in woningen.”

    Jaja … in plaats van sparen wat weinig oplevert investeren ze in iets dat daar al 20 jaar lang een negatief rendement heeft. Zouden het briljante bodemvissers zijn die Duitsers, of zijn ze echt dom?

    @77(Vedder):
    en wat betreft locatie zou ik nog willen toevoegen dat zelfs aan de rand van Nederland (bijv. in zeer dun bevolkte delen van Zeeuws Vlaanderen of Groningen) de prijzen weliswaar niet op Amsterdams nivo maar nog steeds buitensporig hoog zijn. Wip je net de grens over naar Belgie of Duitsland dan kan de prijs zomaar halveren, en dan praten we vaak over gebieden die aan beide zijden van de grens redelijk vergelijkbaar zijn, afgezien van HRA en talloze andere poldersubsidies.

    @79(Ralph):
    het vrijgeven van bouwgrond heeft in NL puur te maken met de grondpolitiek, het afpersen van de bevolking ten bate van een kleine club herenboeren en projectontwikkelaars, en de laatste pakweg 20 jaar ook ten bate van de lokale overheid. Het heeft NIETS te maken met wat er beschikbaar is. Ruim 10% van Nederland is bebouwd (dit is inclusief wegen, spoorlijnen, industrieterrein, vuilnisbelt, stadsparken enz.), minder dan 5% is echte bouwgrond voor woningen. Als we 1-2% van het land extra bestemmen voor bouwgrond is er tot in lengte van dagen genoeg om woningen te bouwen. Niemand maakt mij wijs dat die 1-2% van het totale oppervlak niet zo te vinden is (en nee, dit heeft dus ook NIETS te maken met natuurbescherming, het is puur vastgoed maffia politiek).

    @80(ll):
    ja, dat was wel weer slim geregeld: nabeurs bekendmaken, terwijl de grote jongens overduidelijk al op de hoogte waren. En nu: gaat China zijn US Treasuries dumpen? Het wordt hoogste tijd, ben benieuwd hoe Heliben dan de rente nabij 0 gaat houden. Dit lijkt me geen goed nieuws voor scheefleners.
    Wordt nog een spannend weekje, mede gezien de snel oplopende problemen in pleuroland.

  96. ll says:

    NEW YORK, April 20 | Fri Apr 20, 2007 5:59pm BST

    NEW YORK, April 20 (Reuters) – U.S. Treasury Secretary Henry Paulson said on Friday the housing market correction appears to be at or near its bottom and that troubles in the subprime mortgage market will not likely spread throughout the economy.

    In 2007 is sub-prime al contained…. en het slaat niet over naar de oekoenoemoe. En nu is het ruim 3 jaar later 😉

  97. Juan Belmonte says:

    Off-topic.

    De Vereniging Geleased Huis doet haar bijnaam weer eer aan door te pleiten voor hogere leningen :

    Aldus de VGH:
    Veilig en verantwoord lenen
    Voor het NHG-segment zijn de bestaande NHG-regels beter dan de nieuwe regels van de banken. Immers:

    1. je leent veilig en verantwoord;
    Juan: ja eventuele problemen worden door de belastingbetaler op zich genomen, veilig voor de lener, niet voor de rest van de maatschappij. Dit is weer een stuiptrekking “alles uit de kast om Hogehuizenprijzentehouden”

    2. bij calamiteiten waardoor je je woning moet verkopen, ben je verzekerd tegen het blijven zitten met een restschuld;
    Juan: ja eventuele problemen worden door de belastingbetaler op zich genomen, veilig voor de lener, niet voor de rest van de maatschappij.

    3. je kunt maximaal 108% van de koopsom lenen (tegen 106% volgens de strengere regels van de banken);
    Juan: méér dan 100% lenen blijft leasen, zeker als er ook een aflossingsvrije component in zit.

    http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/

    Wat een “discussie” op die blogspot van de VGH, 106% of 108% het gaat met de huidige prijzen en beleving dat HRA op lange termijn voor 100% blijft bestaan ook echt helemaal nergens over.

  98. ll says:

    Oh nee, al weer 4 jaar later 🙂

  99. lorenzo says:

    95 :je bent er elf bij wat je betaalt aan courtage. De massa bepaald altijd de prijs van iets , vastgoedmaffia wordt derhalve ook in stand gehouden door genoemde massa.
    De volgorde in deze wordt hier ook net iets te vaak omgedraaid.

  100. dalen says:

    @ 96

    “Wip je net de grens over naar Belgie of Duitsland dan kan de prijs zomaar halveren, en dan praten we vaak over gebieden die aan beide zijden van de grens redelijk vergelijkbaar zijn”

    Wanneer je een tip hebt voor Elten (Dld) Kranenburg (Dld) of even ten zuiden van Breda dan hoor ik het graag. Min 50% is zeker in Belgie niet zo. Je hebt wel meer huis en leefruimte voor je geld.

    In Belgie heeft men nog steeds niet door dat de woningen (met name bouwgrond) overgewaardeerd zijn.

    In Duitsland kan je beter bouwgrond kopen en zelf iets laten bouwen.

    Waar lorenzo naar verwijst (Meppen en Ostfriesland (Dld)) ben ik een tijdje geleden geweest maar daar wil je nog niet dood gevonden worden.

  101. lorenzo says:

    101 .”Waar lorenzo naar verwijst (Meppen en Ostfriesland (Dld)) ben ik een tijdje geleden geweest maar daar wil je nog niet dood gevonden worden.”

    In Belgie dan maar , wordt je zeker eerder gevonden.

  102. nhz says:

    @97,98(ll):
    kun je nagaan wat ons te wachten staat nu Barroso wekelijks verklaard dat het uitstekend gaat met de EU en Euro, en dat Europa een daadkrachtige leiding heeft die alle problemen aan kan. Oja, het gaat ook prima met de NL huizenmarkt en de bodem is nu écht bereikt.

    @100(ll):
    grappig dat niemand dit durft te zeggen in het ‘vrije’ Westen, maar het ‘dictatoriale’ China het voor ons uitspelt. Drastische bezuinigingen op ‘defensie’ (met defensie heeft het niets te maken) en vooral Medicare lijken mij onvermijdelijk; maar er is vast niet één weekdier te vinden in Washington dat dit voor zijn rekening gaat nemen, ze blijven gewoon geld over de balk gooien totdat het hele systeem crasht. En ook Saint Obama is uitsluitend bezig met zijn herverkiezing, en dus met het veiligstellen van de buit voor het grootste piratennest aller tijden. Nero fiddled while Rome burned …

    Ik hoor net op het nieuws: ‘China bereidt zich voor op een ramp’. Het ging echter niet over de komende typhoon op de beurzen maar om een exemplaar in de echte wereld. Ik denk dat de komende storm op de beurzen nog wel eens lang kan doorwerken.

  103. nhz says:

    @101(dalen):
    ik kijk vooral naar vrijstaande huizen met redelijk wat grond, zeker niet naar eenvoudige stadswoningen. Zoiets is in NL nog steeds bijna overal zeer duur, zelfs in slechte staat. Al zie ik wel eens een mooie boerderij in Grunningen met veel land voor een redelijke prijs. Concrete tips voor BE/DU heb ik niet, ik denk niet dat nu het moment is om te kopen waar dan ook in West-Europa (misschien tenzij je geen cent te makken hebt en alles gaat lenen). Dus ik hou de huizenmarkt niet meer bij. Misschien wel een goed moment om te gaan opletten op interessante locaties of panden, maar ik denk dat de daling in NL en omliggende landen nog jaren kan duren. Misschien dat er in Spanje, Portugal etc. de komende 1-2 jaar wel koopjes te vinden zijn, maar zolang overheid en banken het handje eronder houden ga ik niet kopen.

    Ik heb een jaar of tien geleden gekeken naar de mogelijkheid om een Huf Haus te laten bouwen; dat leek in NL toen onmogelijk vanwege alle bouwbesluit burocratie. Toen bleek me al snel dat je in Duitsland een ‘gebruikt’ Huf Haus inclusief flinke lap grond kon kopen voor minder dan de kosten van een vergelijkbaar kaal perceel in NL. En die huizen zijn dus niet echt goedkoop. Inmiddels bouwen ze wel (beperkt) in NL maar de kosten zijn veel hoger dan tien jaar terug (ook al omdat bouwgrond nog flink gestegen is hier). Dus ik wacht wel tot de Chinezen met kwalitatief goede prefab komen 😉

    P.S.: bij mij in de gemeente kost een kaal standaardperceel in een nieuwbouwwijk ongeveer 10% minder dan een vergelijkbaar perceel met een megalomane betondoos erbovenop. Kortom, die hele overmaatse betondoos krijg je bijna gratis, wie zelf wat wil bouwen wordt een ongelofelijke poot uitgedraaid (dit ongetwijfeld om de projectontwikkelaar van de wijk, en de foute advocaten en notaris die de prijs opdreven, te kunnen spekken).

  104. nhz says:

    Oja, bij mij in de regionale krant stond afgelopen week een artikel van twee pagina’s over het kopen van een recreatiewoning in Zeeland. Zulke woningen zijn zo mogelijk nog ernstiger overprijsd dan gewone woningen (300-500K voor een simpel bungalowtje in een park waar je niet dood gevonden wilt worden). Onvoorstelbaar wat een krant daarover nog steeds durft schrijven, ‘veilige belegging’, ‘hoog rendement dankzij verhuur’, ze schrijven nog net niet dat je gegarandeerd slapende rijk wordt met een recreatiewoning. Allemaal makelaarspraatjes en het was niet eens een officiële advertorial. Ik neem aan dat er nog genoeg schaapjes zijn die hier in trappen, anders zouden ze er geen twee pagina’s aan wijden 🙁

  105. nhz says:

    hilarisch, na de $&P credit downgrade van de VS verklaren FED, FDIC en andere US ‘overheidsinstanties’ in koor dat de downgrade irrelevant is en geen enkel gevolg heeft, daarin snel gevolgd door de Franse minister van financiën (dankjewel voor het IMF baantje voor Lagarde!). Ik wacht met spanning op een verklaring van Juncker en Barroso dat ook voor Europa de VS nog steeds de allerhoogste credit rating heeft en dat alle pensioenfondsen enz. enz. zich nog steeds onbeperkt mogen voltanken met US Treasuries (en misschien dat de VS dan de ratings agencies tot de orde kan roepen wat Europa betreft?).
    Kill the messenger, brood en spelen, gewoon doorgaan op de doodlopende weg en doen of er niks aan het handje is.

  106. Ralph says:

    @96; Er wordt massaal geïnvesteerd in Duits vastgoed vanwege de rendementen en de stabiliteit. Het directe rendement levert in Duitsland gewoon een hoop geld op. Ga maar eens wat beleggers langs en bekijk de portfolio’s eens.

  107. Ralph says:

    @92; Volgens mij kijk jij naar zowel de verkeerde als de oude cijfers. Je moet de meest recente hebben onder ‘Rankings by city’ en ‘Property Market Index’. Dan zie je dat Berlin = 7.81 en Amsterdam = 8.11. Dat verschil is dus minimaal. Muchen is 5.96. Daarmee is het verschil dus wel een stuk groter. Dan kan je alle factoren gaan afwegen over waar het verschil vandaan komt. Naast het feit dat Amsterdam natuurlijk de hoofdstad van NL is, de grootste stad van NL is en er buiten de Randstad geen werk is, kan je dat zien als prijsopdrijvende factoren. Het is natuurlijk ook een stukje prestige dat erbij komt kijken. Dat is bij Berlijn ook meer het geval volgens mij.

    Het blijft dus een feit dat Duitsland in vergelijkbare situaties nauwelijks duurder is.

    @83; Wat een vreemde opmerking. Stel dat het 10% bebouwd is (het is 13% en daarmee het hoogste van Europa; http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/E51D7EF0-2151-4974-8F55-1C6357F8CB85/0/index1159.pdf). Wil jij suggeren dat je dat makkelijk kan ophogen naar laten we zeggen 20%? Wat doe je met al het water, agrarische sector, infrastructuur, natuurgebieden, etc.? Plus het feit dat men gewoon niet wíl wonen in grote delen van Nederland (vandaar dat je in Drenthe ook voor heel weinig een leuk huis kan kopen; locatie, locatie, locatie). Daarom zijn Parijs en New York ook een stuk duurder dan Assen, Groningen of zelfs Rotterdam en Amsterdam. Dat zeg je nu eigenlijk ook gewoon zelf en ik betwijfel of dat je bedoeling was.

  108. nhz says:

    @107(Ralph):
    praten we dan over woningen of over commercieel vastgoed? Voor woningen zou dit zonder twijfel nooit kunnen in Nederland (vanwege de HRA, die effectief het verhuurrendement halveert)

    @108:
    slechts een paar % van NL is woningen (ik dacht 4%, en dus niet die 13%!). Als we het oppervlak voor woningen 50% groter maken dan het nu is, gezien de te verwachten minimale bevolkingsstijging zou dat een belachelijke toename zijn, dan gaan woningen dus van 4 naar 6% van het totale oppervlak. Dit is een lachwekkend irrelevant percentage, en ik durf te wedden dan die extra 2% minder is dan alle grond die nu al in bezit is van grondspeculanten. Grondpolitiek herzien en hele probleem in één klap opgelost; al snap ik wel dat geen enkele politicus van een grote partij daar zijn vingers aan gaat branden, belangen van sommige spelers in de polder gaan nu eenmaal boven alles.

    Dat je in grote delen van NL niet wilt wonen zou een aardig argument kunnen zijn, ware het niet dat de prijzen in een uithoek (bijv. bij mij in Zeeland) soms nog hoger zijn dan in Amsterdam. Dit argument gaat dus niet op, de polderprijzen hebben als enige fundament het Grote Pyramidespel.

  109. nhz says:

    @110:
    voor de goede orde: die 4% van het totale oppervlak voor woningen is inclusief o.a. tuinen en de straten in de woonwijken. Of ze bijv. recreatieparken (bij ons in Zeeland relatief veel oppervlak) meetellen weet ik niet, m.i. valt dit niet onder ‘wonen’, tenminste voorzover permanente bewoning daar niet mag.

  110. ll says:

    Downgrade USA

    Het Witte Huis is doodstil, nog steeds geen commentaar. CNN

    Democraten en Republikeinen vliegen elkaar weer ouderwets in de haren, en hebben nog steeds niet begrepen dat de downgrade juist door hun gekibbel komt, kleutertjes 🙂

    Frankrijk zegt, niet aan de hand.

    Europa is op vakantie.

    China, zie hierboven.

  111. ll says:

    Downgrade, en toch gebeurt er iets 😉 De banken hebben een spoedzitting, en de politici mogen aansluiten 🙂

    G7 ministers of finance and the heads of top banks will conduct an urgent conference call to discuss the aftermaths of the downgraded US credit rating.

    The initiative comes from France’s Leader Nicolas Sarkozy and Italy’s PM Silvio Berlusconi. They say that if the ministers decide on urgent measures to prevent another crisis, the G8 summit may be called up to tackle the problem.

  112. nhz says:

    @112(ll):
    ik denk dat er dit weekend koortsachtig getelefoneerd wordt door TurboTaxTimmy en z’n maatjes, zodat maandag alle IMF, G20 enz. bobo’s plechtig verklaren dat er helemaal niets aan de hand is. Ook onze Jan Kees heeft al zijn duit in het zakje gedaan. Ik begreep dat S&P gedreigd is dat hun licentie om ratings te mogen maken kan worden ingetrokken wegens fouten in de beoordeling. Tja …

    Misschien kunnen de politici samen een nieuw ratings agency beginnen, wel zo efficient. Lijkt me ook een goed idee voor als straks iemand moet bepalen wat al die luchtkastelen in de polder écht waard zijn.

  113. hugo says:

    @94 (ll)
    Nope deze downgrade is geen zwarte zwaan. Fukushima dat was/is er een.

    @100 (ll)
    Putin heeft dat ook al gedaan, noemde Bernanke een hooligan en de VS een parasiet op 2 verschillende momenten afgelopen maand.

    @112 (alweer ll)
    Europa is niet op vakantie. Het EFSF is net vergroot naar 3.5 biljoen. Mondiale QE is begonnen. Japan en Zwitserland hebben ook de persen aangezet.

  114. ll says:

    Hugo, hunk….3.5 biljoen ? ik val bijna van mijn stoel, stond je erbij en keek je ernaar ? Kan nergens iets vinden op internet.

    En toch zou Japan beter moeten weten 🙂

  115. Vedder says:

    108 Ralph

    Nee, ik kijk naar de juiste cijfers, onder cost of living vergeleken per stad.
    Jij kijkt echter naar de ratio huizenprijs/inkomen. Nu is het gemiddeld inkomen in Berlijn lager dan in Amsterdam, wat de ratio opstuwt. Echter het inkomen ligt er geen 40% lager (grofweg het verschil in appartementprijs volgens numbeo, en tevens wat nodig is om tot een gelijke ratio te komen). Ik zou de cijfers maar met een flinke korrel zout nemen. In Muenchen (nogmaals: vele malen welvarender dan Berlijn maar geen 36% welvarender dan A’dam) is de ratio 36% lager dan in A’dam!

    Met die 8% prijsverschil zit je er echt volledig naast. Volgens mij is bij jou de wens vader van de gedachte.

  116. hugo says:

    Oops DL zegt net nee tegen 3.5 biljoen. Morgen verder overleg; http://www.zerohedge.com/news/it-just-went-bad-far-far-worse-germany-says-italy-too-big-efsf-save-refuses-carry-euro-bailout- en morgen even bellen (ECB) en roepen er ook even de G20 bij http://www.zerohedge.com/news/emergency-meetings-galore-ecb-hold-crisis-conference-sunday-g20-hold-call-2230-gmt-tonight

    Het theater neemt grotesque vormen aan. Begin eens met een sociopaten/psychopaten test voor dit soort leiders. De vinger in de dijk helpt niet meer. Megalomaniteit komt voor de val.

  117. j says:

    @119, nu heb ik de discussie verder gemist, maar als er huizenprijs/inkomen wordt vergeleken mis ik daar ook wel de factor kwaliteit/kwantiteit van woning in.

  118. Ralph says:

    De cijfers komen rechtstreeks van het CBS en de buitenlandse versies van het CBS. Dit zijn de enige cijfers die er zijn die alles weergeven. Die 8% blijft een feit, zoals gewoon te zien is in de Property Market Index. Cost of living heeft natuurlijk niet te maken met (alleen) de huizenprijs.

    @110; 13% is de totale bebouwing, niet alleen wonen. Dit is het hoogste percentage in Europa, dat zegt genoeg lijkt mij. Nog meer bebouwen betekent nog minder grond, dus nog duurdere prijzen. Stel je eens voor dat alle steden de helft groter zouden zijn. Dan zit je met een gigantisch probleem qua infrastructuur en dergelijke. Bovendien is Nederland afhankelijk van de landbouw. Meer dan 60% van het land wordt hiervoor gebruikt. Tevens is er nog 18,4% water. Dat betekent dat we dus heel weinig overhouden om nog te bebouwen.

    Dat de plaatsen buiten de grote steden (Randstad) duurder zijn is onzin. De vierkante meter prijs ligt zowel bij koop als bij huur het hoogste in Amsterdam (Zuid-Oost, Centrum) en Rotterdam (Scheepvaartskwartier) het hoogste van Nederland. En de bevolking groeit voorlopig alleen nog maar, deze krimpt niet. Het aantal huishoudens zal ook alleen meer toenemen. Pas na circa 2050 neemt de bevolking af, maar tegen die tijd wonen er bijna 18 miljoen mensen in Nederland. Het zou mij niks verbazen als het werkelijke aantal nog hoger komt te liggen als nu al blijkt dat bijv. de instroom aan Polen al veel groter blijkt dan men had verwacht. Het CBS verwacht tevens een miljoen huishoudens meer tegen 2045.

  119. ll says:

    Schrik niet, er wordt een groot land in Europa binnenkort gedowngraded, men spreekt over Frankrijk. Pimco, ergens in een krant vanmorgen, ik ga zoeken ….

  120. Dawg says:

    @110 nzh

    Klopt als bus, maar dat bijgeloof in het veronderstelde ruimtegebrek in Nederland is onuitroeibaar. Als er al een ruimtegebrek is dan wordt dat veroorzaakt door de wijze waarop in Nederland ruimtelijke ordening wordt bedreven. De voorpelbaarheid van dat beleid speelt daarbij de grondspeculanten nog eens extra in de kaart.

  121. hugo says:

    Van de Pimp(co) is bekend dat hij insider info krijgt. Praat zijn eigen boekje, niet te vertrouwen wat mij betreft.

  122. hugo says:

    (waarbij ik zeker niet uitsluit dat die downgrade gaat plaatsvinden). Currency wars… got gold (and silver)?

  123. Dawg says:

    @ 108 Ralph

    De inkomensverschillen die jij veronedrstelt tussen Nederland en Duitsland bestaan niet.

    Iemand die in Nederland 50.000 bruto verdiend houd daar meer van over dan bij de Duitsers.

    http://www.tijd.be/dossier/loonstudie

  124. hugo says:

    @dwag

    OT

    denk dat je deze deal wel leuk vind. Sprott, Deutsche bank en 73,880 oz goud. http://af.reuters.com/article/metalsNews/idAFL3E7J328220110803?pageNumber=1&virtualBrandChannel=0

    Deutsche bank schijnt een paar jaar geleden gebaild te zijn door de ECB mbt tot fysieke posities. http://seekingalpha.com/article/129128-did-the-ecb-save-comex-from-gold-default Geen rente (islamitisch) is ook opvallend.

  125. hugo says:

    @128

    Pardon slecht copy paste werk, dat moet 173,880 oz fysiek zijn

  126. Dawg says:

    @120 hugo

    Die 3,5 biljoen die jij noemt is 5 maal de huidige omvang van dat EFSF. Komt neer op ongeveer 10.000 euro per inwoner van de eurozone ofwel 40.000 per gezinnetje van mannetje, vrouwtje en 2 kinderen. Maar dat is slechts een gemiddelde, want in werkelijkheid loopt het geld van de gezinnen uit de surpluslanden.

    Heb je een bron?

  127. hugo says:

    @130 (dwag)

    In mijn post van 117 staat de bron en in post 120 de ontkrachting… Maandag wordt spannend, too big to safe komt het podium op?

  128. Get a Life! says:

    FrAAnkrijk

  129. Dawg says:

    @129 hugo

    Wat er ook gaat gebeuren, het dilemma blijft: of schuldslaaf via het EFSF (en horige van de EU) of berooid als de ECB moet gaan laten zien wat zij in werkelijkheid is: lender of last resort (i.p.v. hoedster van prijsstabiliteit)

  130. Adamus says:

    86 jeroen,

    Niet afgeperst door de fiscus; dat is slechts het incassobureau van de politiek. Onze volksvertegenwoordigers zijn de criminelen;-)

  131. Adamus says:

    Kortom, die hele overmaatse betondoos krijg je bijna gratis, wie zelf wat wil bouwen wordt een ongelofelijke poot uitgedraaid (dit ongetwijfeld om de projectontwikkelaar van de wijk, en de foute advocaten en notaris die de prijs opdreven, te kunnen spekken

    Nhz, kwam dit ook niet tot uiting in het programma met Juan’s vriend Sisselaar? Bij Utrecht -een Rabo-territorium- waar de projectontwikkelaar als beloning een aantal kavels kreeg.

  132. Adamus says:

    De bonuskaart wordt getrokken op die wijze.
    Ad 133

  133. stijn says:

    hallo

    even kort
    hebben een kraakproject opgestart in Belgie.oude bank nvdr..:-)
    meer info Banqueroute Avenue Louise 280..

  134. ll says:

    Xander nieuws, over Frankrijk en de totale collaps, en Marc Faber.

    http://xandernieuws.punt.nl/?id=637340&r=1&tbl_archief=&

    Zijn we weer helemaal up-to-date.

    Hugo, alle politici hebben zich verscholen in ( vakantie )holen. 😉

  135. ll says:

    Slechts stilte kan u redden ? 😉

    Stilte over telefonisch overleg G7
    PARIJS – Er is niets naar buiten gebracht over het telefonisch overleg dat de ministers van Financiën van de G7-landen in de nacht van zaterdag op zondag naar verluidt hielden. Het gesprek, dat eerder was aangekondigd door Italië, moest gaan over de schuldencrisis en de onrust op de financiële markten.

    Maandag een nulletje minder spaargeld ?

  136. Juan Belmonte says:

    @135 adamus

    Juan’s vriend Sisselaar</i<

    Inderdaad een eerlijke grondspeculant, de heer Sisselaar zei zelf: als ze beginnen met de stenen is Peter Sisselaar verdwenen, kortom het grote geld verdien je met grondposities, niet met timmeren, metselen, bouwen.

    Als dan de meeste toegevoegde waarde in de grond zit dan weet iedereen dus waar de schoen knelt: de overheid met restrictief grondbeleid, die in de zakken van grondspeculanten, en iedereen die het spel mee mag spelen, verdwijnt.

  137. Juan Belmonte says:

    @140 Il

    Laten we eens kijken wat ze er in Frankrijk van denken:

    Après deux semaines tumultueuses en Bourse, et au lendemain de la dégradation par l’agence Standard and Poor’s de la note de la dette américaine, les gouvernements de la zone euro tentent, avec difficulté, de se coordoner.

    http://www.lemonde.fr/economie/article/2011/08/07/face-a-la-crise-de-la-dette-la-zone-euro-tente-de-s-organiser_1557073_3234.html#ens_id=1268560

    Kortom:
    tout est politique
    et la politique est tout 🙂

  138. ll says:

    Update downgrade Italie en Frankrijk………

    ECB vanavond bijeenkomst.

    ” Bij een faillissement van de PIIGS ontstaat er dus een enorme implosie van de ECB balans. Daarmee zou je de ECB de slechtste bank in Europa en misschien wel ter wereld kunnen noemen. ”

  139. dalen says:

    @ 135 stijn

    Wat bedoel je? Dat is toch waar de banken gehuisvest zijn, KBC? Is dat gekraakt?

  140. AVE says:

    @126
    Ik wil toch wel even ontkrachten dat een Duitser minder overhoudt van zijn loon dan een Nederlander.
    Ten eerste zijn de belastingschijven in Duitsland lager en lopen langer door. Bij een inkomen van € 160.000,- per jaar loopt de inkomensbelasting weer gelijk met die van Nederland.
    Ten tweede zijn de ziektekosten heel veel lager.
    Ten derde krijgt een Duitser, vermits hij of zijn kinderen heeft, per maand evenveel kinderbijslag als wij per 3 maanden.
    Tenslotte zijn auto’s heel veel goedkoper, want geen BPM. De wegenbelasting in Duitsland bedraagt per jaar ongeveer datgene wat wij per kwartaal betalen, enz, enz.
    De koopkracht van een Duitser is groter.

  141. Nitwit says:

    Beste allemaal,
    ik volg deze site al een paar maanden. Interessant.
    Wat ik alleen niet begrijp is waarom het nu zo heeeeeel slecht is om een huis te kopen. Dat de huizenprijzen nog zullen dalen twijfel ik overigens niet aan. Maar je geld op de bank is ook niet zeker (met eventuele kans op failliet gaan en kan de NL staat de garantstelling nog wel aan?) en dan nog die kans op (hyper) inflatie. Geld in aandelen is ook niet echt een risicoloze investering zoals nu blijkt. Waar doe je als brave spaarder die niet graag schulden maakt nu het beste aan? Ik vraag me echt af of stenen toch niet het minste risico is op de middellange termijn?

  142. Dawg says:

    @143 AVE

    Afgaande op de gegevens uit de bron die ik noem begint de Duitser bij 125.000 meer over te houden dan de Nederlander.

    Bij dat bedrag kan een alleenstaande Nederlander 43,5% van z’n bruto inkomen zelf besteden en de Duitser 48,2. Een Nedelands gezin houdt bij dat inkomen 45,5% over, een Duits gezin 56,2%.

    Beneden de 125.000 euro, en daar zit toch echt de bulk van de inkomens, ontlopen Nederland en Duitsland elkaar nauwelijks.

  143. hugo says:

    @133 (dwag)

    Wat mij betreft bestaat de ECB/Euro als hoeder voor prijsstabiliteit al jaren niet meer. Sterker nog de Euro zoals afgesproken is niet meer
    – Niet bailen clausule afgeschaft
    – Max 4% printen afgeschaft
    – Inflatie <2% afgeschaft
    – Max 3% tekort afgeschaft
    – Staatsschuld onder de 60% afgeschaft
    – Koppeling tussen Euro en landen (her)ingevoerd.

    Mijn idee blijft dat de ECB een tool is om de macht van landen te breken en die van de EU te vergroten. Het is niet voor niets dat de ECB het beleid van de FED, welke heeft geleid tot de grote depressie, heeft gekopieerd.

    Schuldslaaf it is and will be. Een van de betere dominantie/controle mechanismen. Plus een uitstekende manier om woekerwinsten te genereren. Wat willen de eigenaren van de ECB nog meer?

  144. hugo says:

    @146 (nitwit)

    ”Waar doe je als brave spaarder die niet graag schulden maakt nu het beste aan?”

    Fysiek goud (en zilver) kopen.

  145. Frans says:

    @ nitwit: je hebt gelijk als je zegt dat niets veilig is op dit moment. Als je nu een huis koopt zorg je voor een blok aan je been: het geld wat je erin stopt is niet (snel) beschikbaar.
    Ik zou bovendien ook rekening houden met de mogelijkheid van een deflatoire depressie.
    Volgens mij is er maar 1 manier om je geld veilig te stellen en dat is goud en zilver (fysiek, niet een derivaat).
    Geld is een riskante vorm van beleggen. Dit is puur mijn eigen niet professionele visie.

  146. hugo says:

    Over schuldslaven gesproken; Spaanse bank geeft Ronaldo en Kaká in onderpand voor lening van ECB
    http://www.express.be/business/nl/economy/spaanse-bank-geeft-ronaldo-en-kaka-in-onderpand-voor-lening-van-ecb/149976.htm

  147. RealisT says:

    Beurs Tel Aviv stilgelegd na zware koersval

    http://www.telegraaf.nl/dft/10327482/__Beurs_Tel_Aviv_stilgelegd__.html

    de site http://www.tase.co.il/TASEEng/ liet verliezen tot bijna 10% zien. Is nu slecht bereikbaar:

    The TASE Website is currently unavailable due to maintenance.

    Ja ja! Zal je net zien dat er morgen bij ons ook ineens een heleboel onderhoud gepland staat 😉

  148. xenobinol says:

    @148 RealisT:

    Automatisch stilgelegd 🙂

    Wat zijn het toch een rare mannetjes daar in aandelenland, alsof niemand nog in de gaten had dat de koersen zwaar overgewaardeerd waren. Het is een groot lachwekkend spel dat er gespeeld wordt.

  149. V says:

    http://www.gelderlander.nl/voorpagina/9253749/Trichet-wil-besluit-koop-Italiaanse-schuld.ece

    De soevereiniteit van individuele landen binnen Europa worden met grote stappen opgeheven. Als de ECB volledige macht krijgt in het opkopen van staatsobligaties dan staat de landelijke politiek buitenspel. Nederland doet dan sowieso mee aan welke bailout dan ook. Griekenland en het huidige steunfonds konden we als land nog trekken, maar als de ECB massaal obligaties gaat opkopen (vele malen erger dan QE1 & QE2 in de VS) dan kan de belastingbetaler op den duur gaan bloeden.

  150. RealisT says:

    @149

    Idd.

    En eigenlijk had ik bij die laatste opmerking moeten zeggen dat er morgen bij ons waarschijnlijk ook een heleboel ‘automatisch’ onderhoud gepland staat… 🙂

    We gaan het meemaken.

  151. nhz says:

    @112(ll):
    Frankrijk zegt niets aan de hand want die zijn als volgende aan de beurt voor een downgrade. En waarom was Jan Kees zo snel met zijn verklaring, is hij bang dat onze NHG pakketjes gedowngrade gaan worden als we niet het volste vertrouwen in schurkenstaat nummer 1 houden?

    @118(hugo)
    jammer, het zo zo mooi zijn als de boeven elkaar opruimen. Paar jaar terug waren ze aardig op dreef in Amsterdam, maar onze politiek wil koste wat kost de vastgoed maffia voor ons land behouden 🙁

    @128(Dawg):
    in de praktijk dus veel meer dan een ton per gezinnetje, want de meerderheid heeft geen cent te makken dus daar valt niks te halen. Het kleine deel dat nog wel flink kapitaal heeft zou er dus voor op moeten draaien. Gaat niet gebeuren, ik heb diverse artikelen gelezen die voorrekenen dat de huidige 440 miljard omvang van het EFSF ongeveer het maximum is dat ze echt kunnen garanderen. Als ze veel hoger gaan dan zal de rente die het EFSF betaalt fors gaan oplopen en is het sprookje van gratis geld voor failliete landen heel snel over. Helaas betekent dat niet dat de Euro-kleuters het niet gaan proberen 🙁
    http://www.zerohedge.com/news/it-just-went-bad-far-far-worse-germany-says-italy-too-big-efsf-save-refuses-carry-euro-bailout-

    @133(Adamus):
    bij ons in Middelburg was er een handige notaris die even wat contracten van een boer antedateerde, nadat de gemeenteraad had besloten dat zijn land bouwgrond bestemming kreeg. Toen bleek ineens dat hij afspraken had gemaakt waarmee alle rechten naar een projectontwikkelaar gingen, gemeente moest daardoor véél meer betalen voor de grond en de projectontwikkelaar mocht bijna de hele wijk bouwen. De boer, de notaris en hun advocaat konden samen zo’n 10 miljoen verdelen zonder noemenswaardige inspanning. Gemeente ligt er niet wakker van, wordt gewoon doorberekend aan de kopers. Daarom denk ik dat die wijk nooit afgebouwd gaat worden, in de huidige omstandigheden is de grondprijs veel te hoog.

    @137:
    misschien krijgen we in plaats van een gewone vakantie een bank-vakantie van een maand of twee, waarin de Euro kleptocraten ongehinderd alle rekeningen kunnen plunderen?

    @144(Nitwit):
    maar wat is een huis nog waard als al het spaargeld weg is, en niemand je meer geld wil lenen om een huis te kopen? De enige waarde is dan wat je (netto) kunt vangen door het te verhuren en dat zal niet veel zijn, een fractie van de huidige waarde.

  152. RealisT says:

    @150

    “De soevereiniteit van individuele landen binnen Europa worden met grote stappen opgeheven.

    Dat was toch van meet af aan de bedoeling?

    Dit is ook slecht nieuws voor de HRA-lovers. Dat geld is straks dus hard nodig voor andere zaken. En bovendien mag het dan van Europa waarschijnlijk niet meer. Zijn we volledig overgeleverd aan grijze trekpoppen als Van Rompuy.

  153. RealisT says:

    @152

    “maar wat is een huis nog waard als al het spaargeld weg is, en niemand je meer geld wil lenen om een huis te kopen?”

    Als het is afbetaald, heb je in ieder geval geen hoge woonlasten meer.

    Ik vraag me af wat er dan gebeurt met al die scheefleners? Uitzetten heeft geen zin, dus zijn ze waarschijnlijk in eerste instantie goed af. Je ziet dat verschijnsel in Amerika al waar hypotheeknemers niks meer aflossen en gewoon lekker blijven zitten. Maar of dat op lange termijn vol te houden is…

    “misschien krijgen we in plaats van een gewone vakantie een bank-vakantie van een maand of twee, waarin de Euro kleptocraten ongehinderd alle rekeningen kunnen plunderen?”

    Zoiets resulteert gegarandeerd in een burgeroorlog. Ik zou in ieder geval meer ‘vredelievend’ protesteren door nooit meer inkomstenbelasting te betalen. Je geld is dan blijkbaar bij een dubieuze bank in een bananenland veiliger dan in NL.

  154. Cees says:

    Het wordt er niet vrolijker op, op die beurzen. Dit komt de huizenmarkt niet ten goede lijkt me, ook al ben ik een leek. Gaat de daling nu ook versnellen?

  155. Rexpat says:

    @155. Cees

    Israel (1)

    Even afwachten wat er straks op de aziatische beurzen gaat gebeuren (2)

    Morgenochtend (3).

    Ik ben erg benieuwd naar wat de algoritmes verder voor ons gaan beslissen.

  156. Dawg says:

    @152 nzh

    Als doorrollen/opstapelen van schuld niet meer kan zie ik niet in hoe we nog hyperinflatie gaan vermijden. ‘k Heb een heel slecht gevoel over de stand van zaken. ‘k Hoop dat ik het helemaal mis heb.

  157. nhz says:

    @161(Realist):
    die woonlasten kunnen nog wel eens tegenvallen als het hele zaakje instort: bij huiseigenaars (zonder hypotheek) is in principe veel te halen, bij huurders niet.

    Ik denk dat de scheefleners een soort veredelde huurders zullen worden, die feitelijk huren van de staat. Ze zullen dan veel beter af zijn dan huurders, maar helaas heeft deze groep politiek veel meer invloed dan huurders of huiseigenaars zonder hypotheek.

    Wat betreft de bank holiday, die komt er toch wel in één of andere vorm. Ofwel ze klauwen in één keer een groot deel van de spaartegoeden (in ons eigen belang), of in de loop van de tijd via (hyper)inflatie. Al ons geld is al beloofd aan de banken, het enige wat nog rest is de belofte uitvoeren. En daarbij zullen de EU politici letterlijk over lijken gaan, zeker weten.

    @164(Dawg):
    ja, de laatste berichten klinken zeer slecht. De EU kleptocraten geven niet op, ze gaan gewoon door op ramkoers met de bevolking. Opvallend trouwens hoe veel ‘deskundigen’ in de Fabeltjeskrant mogen uitleggen dat het dwarsliggen van NL bij het ESFS heel slecht is (slecht voor ING etc.) en dat het in ons eigen belang is dat Europa orde op zaken gaat stellen in de lidstaten (lonen van gewone burgers moeten omlaag, maar ze mogen natuurlijk niet aan onze HRA komen!). Het volk wordt warmgemaakt voor een totale capitulatie aan de bankster maffia. Het beste zou wellicht zijn als Duitsland nu besluit om zelf uit de Euro te stappen, en daarmee het mislukte EU experiment definitief te beeindigen.

  158. Richard says:
  159. AVE says:

    Goudbeleggingen??

    Ik vind het toch wel gevaarlijk dat sommigen adviseren om je spaarcentjes om te zetten in goud.

    Indien je daadwerkelijk bevreesd bent voor het instorten van de valuta’s, dan is het handig om er voor te zorgen dat je een behoorlijke woning hebt ( koop of huur maakt niet uit, als geld niets meer waard is, dan stellen de aflossing of huur niet veel meer voor)
    Zorg wel dat je geen schulden hebt, want de rente in een inflatoire periode is waanzinnig hoog.
    Omring je met productiemiddelen. Mensen hebben altijd behoefte aan goederen. Als je iets produceert dan kun je dat verkopen/ruilen voor iets anders.
    Het hebben van aandelen van ondernemingen die in de voedingsmiddelenindustrie en brandstoffen zitten, is ook een interessante optie. Mensen willen blijven eten en hebben een hekel aan kou. Blijf wel uit ondernemingen die in de zogenaamde hernieuwbare energie zitten. Daar moet nog steeds flink geld bij, ook dan.

    Daarnaast is er een verschil in fysiek goud en goud op papier.
    Als de bank waar jij je goud (fysiek of papier)ondergebracht hebt dan ben je het goud kwijt als de bank onderuit gaat en je valt ook niet onder een garantiestelsel. Zeker als je goud op papier hebt, waarvan het niet duidelijk is of de bank waar je het hebt ondergebracht, de goudposities ook werkelijk heeft afgedekt.

    Het hebben van goud kan geen kwaad, maar zorg dat je niet alles op goud zet.

    En tenslotte, wat is goud waard als de waarde niet meer gerelateerd kan worden aan een valuta?

    Sommigen wekken de indruk dat je met je kilootje goud nog alle kanten uitkunt als “geld” niets meer waard zou zijn.

  160. RealisT says:

    @165

    “Wat betreft de bank holiday, die komt er toch wel in één of andere vorm. Ofwel ze klauwen in één keer een groot deel van de spaartegoeden (in ons eigen belang), of in de loop van de tijd via (hyper)inflatie.”

    In 1 keer alle spaartegoeden inpikken of zeer sterk beperken zal men pas toepassen als alle andere opties gefaald hebben. Het zou immers enorme onrust veroorzaken en bovendien een recept voor een nieuwe credietcrisis zijn. Wie gaat er dan immers nog iets sparen? Aan de andere kant zijn er genoeg belangbebbenden die zoiets maar al te graag zien gebeuren.

    Toch is hyperinflatie het meest waarschijnlijk. En tegelijk zullen we m.i. dan ook prijsdalingen van geleende producten gaan zien.

  161. hugo says:

    @164 (dwag)

    Ik deel je heel slechte gevoel.

    @165 (nhz)
    Duitsland is nog steeds bezet door de Ammies. Van wie is de Bundesbank? Is dat niet gewoon een wormhole naar Wallstreet/City?

    @167 (Realist)
    ‘Onze’ politici wilden al dat de pensioenfondsen Griekenland ‘vrijwillig’ zouden gaan redden. Daarin sparen is verplicht en het verkwanselen daarvan ook al bijna (aka in andere zakken overhevelen). Sparen in digits is al jaren voor suckers. Vergeet niet, never give a sucker an even break…..

  162. marianne says:

    Volgens mij zijn er maar twee opties.
    1.Men maakt van Europa een politieke uni of
    2.Men kiest er voor de Euro op te breken.
    Denk dat we daar snel genoeg achter gaan komen want indien men besluit garant te staan voor de Spaanse en Italiaanse schulden, dan kiest men duidelijk voor nummer 1.

  163. marianne says:

    Deze is trouwens ook wel aardig, betalen om je geld bij de bank te mogen stallen.
    http://www.nieuwscollectie.nl/2011/08/investeerders_geven_grote_hoeveelheden_geld_in_bew.html

  164. Dawg says:

    @170 marianne

    Dat ESEF is in wezen net zo’n bizar vehicle. Eerst heb je, als deelnemer aan een of andere pensioenregeling, meebetaald aan de aankoop van obligaties ter financiering van de staatschuld van bijv. Italie. Nu mag je als belastingbetaler, via het ESRF, diezelfde obligaties nog een keer betalen om te voorkomen dat ze kapotgaan.

  165. Steven says:

    En de “onafhankele” ECB zal er voor zorgen dat de Euro hoog blijft, zodat de schulden dat ook blijven.. Je betaalt dus met keiharde munt de pigs af. Ondertussen verliezen de pensioenfondsen en betalen we ook nog via de belasting. De mensen met een duur geleend huis krijgen wel wat terug. ha ha. onwerkelijk allemaal.

  166. nhz says:

    @167(Realist):
    volgens vele ‘deskundigen’ uit de economische sector, zoals Heliben en de meeste Keynesiaanse economen, zijn de spaarders juist het probleem. Dus door ze zwaar af te straffen voor hun terroristische activiteiten vangt men dan twee vliegen in één klap 😎

    Ik denk dat politici een overval op spaarders en belastingbetalers (het laatste vooral via de ECB) aantrekkelijker vinden dan hyperinflatie, want dat laatste heeft altijd chaos tot gevolg en daar houden politici niet van.

    @171(Dawg):
    en ondertussen heeft de obli-speculant (de zakenbank) dubbeldikke winst. Dat is waar we met Europa naar toe gaan: doorgaan met feestvieren en parasiteren, niks loze beloftes inperken; net zo lang totdat alle gewone burgers in de EU vrijwel even arm zijn, geplukt in het belang van de roversnesten op WallStreet, in de Londense City enz. Het EFSF is een zeer ondemocratisch element, het is typisch het systeem van twee wolven en een schaap die beslissen over het avondeten. Waarbij het schaap in dit geval de economieën zijn die nog wél productief zijn. Dat de ECB vandaag beslist over opkopen van Italiaanse staatsobligaties is ook absurd: dit is een regelrechte greep in de portemonnee van spaarders en belastingbetalers. Heeft iemand ons gevraagd of wij onbeperkt willen betalen voor de hangmat cultuur in het zuiden (en de hangmat cultuur in de rest van Europa, want in landen als NL heb je dat even goed)?

    @169(Marianne):
    volgens mij is die keus al lang gemaakt: de kleptocraten in Brussel grijpen de macht (in het belang van de banken), en de bevolking kan stikken.

  167. nhz says:

    @172(Steven):
    sterke euro?? De pleuro zakt al tien jaar als een baksteen; alleen naieve mensen meten de koers af aan de dollar (die gemiddeld nog net iets harder zakt). Gemeten aan goud is de euro in tien jaar meer dan 80% van zijn waarde kwijtgeraakt.

  168. stijn says:

    @ van dalen
    inderdaad: 2 maand ondertussen
    willen acties uitbreiden maar hebben steun nodig!

  169. ll says:

    Nou ja, vanavond weten we het, de ECB schijnt verdeeld te zijn. Trichet eist een besluit….., in elk geval voor de beurzen open gaan in Azie, maar ja, het zal al wel vast staan, helaas, daar gaan 2 tot 4 triljoen en de democratie…… over en uit, jammer, maar geen 2 tot 4 triljoen is ook een depressie, maakt eigenlijk niets meer uit, want de tijd is gekomen van afrekenen van de schulden.

    Ik hoop dat de wereld gewoon blijft doordraaien, dat we niet in tunnels moeten gaan wonen, zoals in de US.

    Ben alvast jukelele aan het leren spelen aan het leren, kan ik altijd nog als straatmuzikant aan de slag. :-), om de boel wat op te vrolijken.

  170. Nitwit says:

    Toen ik twaalf was bracht ik al braaf 5 gulden zelf verdiend met krantenwijk naar de bank want dat was mij geleerd; sparen voordat je iets wil kopen. 25 jaar later spaar ik nog, want appeltje voor de dorst enje weet maar nooit enzo. Altijd auto max. 2,5 x nettosalaris, huishypotheek 60% van wat ik had kunnen lenen. Liever in een klein rotappartement dan een mooi huis, want zo’n hoge lening vond ik maar niks (nu huur ik). En omdat ik verantwoordelijk leef ga ik nu gestraft worden?
    Ik heb nu eingelijk spijt dat ik niet lekker kwistend door het leven ben gegaan. Maar ik kan het gewoon niet. Ik kan mijn enorme bolle tv niet wegdoen voor een flatscreen want hij doet het nog.
    Bedankt iig voor de reacties.

  171. RealisT says:

    @173

    “Ik denk dat politici een overval op spaarders en belastingbetalers (het laatste vooral via de ECB) aantrekkelijker vinden dan hyperinflatie, want dat laatste heeft altijd chaos tot gevolg en daar houden politici niet van.

    Daarom heeft het waarschijnlijk ook niet veel zin om spaargeld om te zetten in edelmetalen. Als het moet pikken ze dat dan ook gewoon in. Want als digitaal sparen al terrorisme is, dan is sparen in goud terrorisme met een hele dikke middelvinger.
    Waarschijnlijk komt er gewoon een fikse (omruil)belasting op edelmetalen. En op directe betalingen met goud de doodstraf. 😉

  172. ll says:

    Ach Nitwit Uw tijd komt eraan. Als U geen schulden hebt, en Uw geld niet bij een of andere bank heeft geparkeerd zult U door deflatie steeds meer met Uw geld kunnen doen. 🙂

    Deflatie is nog steeds in aantocht.

  173. hugo says:

    @177 (ll)

    Deflatie? Misschien in de geleende spullen. Hier een kleine reminder wat er gebeurt met onbetaalbare schulden http://188.126.66.67/news/thousand-pictures-worth-one-word-worthless

  174. ll says:

    @ Hugo, dat dacht ik al 🙂 🙂

  175. ll says:

    In luxe artikelen is de prijsdeflatie al begonnen, geen koopkracht meer………leuk voor Nitwit om te horen……

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10306244/__Consumentenelektronica_daalt_flink_in_prijs__.html?sn=dft

  176. marianne says:

    Vraag het mij af nhz, de Duitsers willen niet en gelijk hebben ze.
    Het is natuurlijk ook van de gekke dat een klein aantal noordelijke landen garant moet gaan staan voor de schulden van Spanje en Italië.
    De schulden van deze landen zijn dermate groot dat dat volledig onverantwoord zou zijn.
    De nederlandse staatsschuld gaat er tientallen procenten door stijgen en ook het rentepercentage wat wij betalen zal er onder lijden.
    Maar zoals ik al zei, wanneer men Italië besluit te redden, dan kiest men duidelijk voor optie 1, de politieke unie.
    Ben bang dat de p;&%ris dan uitbreekt.

  177. ll says:

    Marianne, als Duitsland wel mee zou doen dan wordt Duitsland zelf gedowngraded alleen al vanwege de garanties 😉 , die ze dan moeten gaan afgeven……..

    Duitsland zit ook vast.

  178. marianne says:

    @Hugo
    Blijf erbij dat we overal deflatie gaan zien.
    Alles gaat te gelden gemaakt worden om de schulden af te betalen. Of denk je dat die gewoon kwijt gescholden worden?

  179. marianne says:

    @Il
    Alles wat ik schrijf over ons kikkerlandje geldt natuurlijk ook voor Duitsland.
    Eigenlijk andersom, aangezien wij gewoon Duitsland volgen.

  180. hugo says:

    @Marianne,

    In de private sector niet. Echter zodra de overheid te grote schulden heeft zeker wel. Moet uiteraard wel wat fysiek goud lossen om de buitenlandse crediteuren tevreden te houden

  181. hugo says:

    ps Marianne, kan je me 1 voorbeeld noemen waar deflatie (over de gehele linie heeft plaatsgevonden) op een paar maanden na? Altijd de weg van de minste weerstand, hyperinflatie ten koste van de gewone sparende mens.

  182. marianne says:

    Jep, in de jaren ’60 toen er werd overgegaan van weekloon naar maandloon en salaris op de bank.

  183. AVE says:

    @186
    Van 1931 tot ca. 1939 was er echt wel een forse deflatie in ons land. Alle ambtenaren kregen in die jaren ook jaarlijks een loonsverlaging.
    Maar ook sinds de invoering van de gulden in de late middeleeuwen tot 1940, stegen de prijzen en lonen maar heel beperkt. De achttiende eeuw was ook een deflatoire periode, hetgeen “oud geld”, te weten de erfgenamen van degenen die hun kapitaal in de Gouden Eeuw (17e eeuw) hadden vergaard, nog heel riant leven konden hebben.
    Inflatoire periodes zijn altijd van hele korte duur, zeker als de koopkracht er onder te lijden heeft.

  184. marianne says:

    Hyperinflatie wordt veroorzaakt door een overheid, maar moet wel mogenlijk zijn. Deflatie doet geen overheid wat aan, gewoon een kopersstaking om het maar ff simpel te zeggen.
    En ik neem aan dat je het met mij eens bent dat we pas aan het begin van die kopersstaking staan.
    Wat er ook gebeurd morgen/de komende tijd, we gaan een treurige periode tegemoet waarin het volk alleen maar minder kan spenderen.
    Moest trouwens net even denken aan die 2452 ton goud van Italië, de nummer 3 in de top 10.
    Lijkt mij dat ze die eerst maar ff te gelde moeten maken voordat ze aan het europa infuus willen.

  185. dalen says:

    @ 163

    “Morgenochtend (3).

    Ik ben erg benieuwd naar wat de algoritmes verder voor ons gaan beslissen.”

    Morgen is het D day. God wat ben ik blij dat ik niet de raad heb opgevolgd van een gerenommeerde vermogensbeheerder begin dit jaar. Als ik nu de voorgestelde portefeuille vergelijk, had ik 20% verloren (toch een aardig huisje), afgezien van wat er morgen gaat gebeuren.

    Dit scheelt me weer een maagzweer, chagrijnige dagen en slapeloze nachten.

    2% rente van de banksters is weliswaar verlies maar ik zat vandaag weer fluitend op de boot.

    @ 176

    “Liever in een klein rotappartement dan een mooi huis, want zo’n hoge lening vond ik maar niks (nu huur ik). En omdat ik verantwoordelijk leef ga ik nu gestraft worden?”

    Helaas lijkt dit zo!

    “Ik heb nu eingelijk spijt dat ik niet lekker kwistend door het leven ben gegaan.”

    Die kans heb je nog. Ga in de politiek, plaats stukjes in de krant en zie dat je op tv komt en schreeuw maar wat. Het is nu de tijd om veel volgelingen te krijgen.

  186. marianne says:

    @ Dalen
    Heb jij geen ouwe sokken?

  187. dalen says:

    @ 188

    Daar zit mijn muntenverzameling in

  188. lorenzo says:

    …maar wel een mercedes neem ik aan ?

  189. hugo says:

    @187 (marianne)

    Dat was een gevalletje private sector. Ik bedoel in het geval van overheden

  190. marianne says:

    @ Hugo
    Ben er niet zeker van dat ik je helemaal begrijp, maar probeer het even.
    Situatie toen in de jaren ’60 mag dan een gevalletje private sector zijn geweest, het gaf wel aan wat er gebeurd wanneer de mensen niet over voldoende geld beschikken.
    Bovendien werd inflatie en deflatie altijd afgewisseld hoor, alleen niet in extreme vormen, aangezien de overheid nog een dikke vinger in de pap had. Ik ga ervan uit dat de overheid dat dadelijk gewoon niet meer heeft.
    Overheid heeft dadelijk gewoon geen centjes meer om die trucendoos open te trekken.

  191. hugo says:

    @198 (marianne)

    In de jaren 60 had een bepaald deel van de samenleving te grote schulden maar de overheid niet. Die onbetaalbare schulden werden overgeheveld van de ene naar de andere partij met afwaardering zodat er weer winsten konden gerealiseerd. De overheid heeft altijd de centjes aangezien ze kunnen printen. Alleen is het niveau waarop het printen kan plaatsvinden veranderd.

  192. Dawg says:

    @191 AVE

    Nederland hield in de crisisjaren het langst van iedereen vast aan de gouden standaard. Het overheid/bankenkartel is dan beperkt in haar mogelijkheden om geld te maken en inflatie te veroorzaken.

    Eigenlijk verkeren de PIIGS een klein beetje in een situatie die vergelijkbaar is met Nederland in die crisisjaren. Hun overheidsschuld loopt uit de hand, maar ze kunnen de drukpers niet aanzetten want die wordt bediend door de ECB.

    In een situatie waarin een land van fiatgeld gebruik maakt flexibele wisselkoersen heeft en autonomie over z’n geldschepping kan een overheid niet failliet, maar is ook elk denkbaar inflatiepercentage mogelijk.

    Vergis je niet, onder een fiatstelsel hoeft een overheid noch belastingontvangsten te hebben, noch staatsobligaties uit te geven. Dat zijn slechts instrumenten om de inflatie in toom te houden.

    Je kunt er daarom donder op zeggen dat de VS een gigantische inflatie te wachten staat op het moment dat de bondmarkt daar in elkaar dondert en de rente omhoog vliegt. De overheid moet dan via de FED als een gek gaan printen om de overheidsfinancieen nog te kunnen betalen. De inflatie die daardoor ontstaat is mooi meegenomen want bij een omgekeerde situatie, debt deflation, stort de insolvabele financiele sector volkomen in elkaar.

    In Europa kan dat alles eigenlijk niet omdat de ECB daar toch een ander mandaat heeft. Daarom schuiven we daar tot nu toe schulden van de tekort naar de surpluslanden. Maar daar kun je natuurlijk ook niet onbeperkt mee door gaan.

  193. j says:

    @189 hugo: “Altijd de weg van de minste weerstand, hyperinflatie ten koste van de gewone sparende mens.”

    Klopt dat er de weg van de minste weerstand wordt gekozen. Maar weerstand komt van de babyboomers en zolang zij er zijn/waren kregen zij wat ze wilden. Zij hebben nu spaargeld, geen schulden…

  194. Dawg says:

    @ 201 j

    De babyboomer is een abstractie die je niet veel verder gaat helpen bij wat ons te wachten staat. De babyboomer kan een pensioendeelnemer zijn die ziet dat z’n fonds straks vrijwillig/verplicht een handje onder de banken mag gaan houden, maar net zogoed een meneertje in krijtstreep die die beslissing namens hem gaat nemen.

  195. Dawg says:

    @190 marianne

    Leuk voorbeeld. Zo’n omschakeling kan inderdaad deflatie veroorzaken.

    Door de overstap van weeklonen maar maandsalaris gaat de omloopsnelheid van het geld ineens drastisch omlaag. Als je 100 gulden per week verdiende en dat gelijkmatig uitgaf had je met een weekloon gemiddeld 50 euro in kas, maar bij een maandloon opeens 200.

  196. hugo says:

    @200 (dwag)

    Allicht handig als je refereert aan 1936 om duiding te geven.

    Ik denk dat ten minste een deel van de kredietwaardigheid van nu samenhangt met dit feit. De markt zal achter het bedrog komen. Gotta love waterfalls.

    Nog 2 uur en we komen in de stroomversnelling. Mij benieuwen hoe lang het duurt voor de free fall komt. Kan zomaar nog 5 jaar duren

  197. j says:

    @204 Nog 2 uur en we komen in de stroomversnelling

    Om 23 uur openen de beurzen in Azië toch? twee uur houd ik niet vol, dan ga ik slapen 😛 (zit er nu op te wachten namelijk en moet om 5:50 op morgen.)

  198. nhz says:

    @179(Realist):
    ja, in één of andere vorm zie ik dat ook wel gebeuren. Het is té makkelijk om een kleine groep als boosdoener aan te wijzen, net zoals de ‘speculanten’ recent zogenaamd de oorzaak waren van hoge voedselprijzen en honger in arme landen.

    @180(ll):
    deflatie is volgens mensen als Robert Prechter al tientallen jaren in aantocht, maar het wil maar niet arriveren. Ik geef het geen schijn van kans, ze later liever het hele systeem hyperinflateren dan deflatie toe te staan.

    @183(ll);
    valt wel mee hoor die deflatie van luxe artikelen; mijn indruk is dat de prijzen van superluxe jachten nog steeds stijgen, en ik zie steeds meer ‘unieke’ versies van snelle auto’s die miljoenen per stuk kosten. Blijkbaar is daar een groeiende markt voor en hoe hoger de prijs hoe meer belangstelling.
    Deflatie is er hooguit voor bijv. kleine bootjes, het soort dat de gemiddelde scheeflener koopt van de oversluiting van de tophypotheek.

    @184(marianne):
    ach, sinds wanneer houden politici rekening met de mening van het volk? En het gespuis in Brussel is zo mogelijk nog erger, leven helemaal in een waanwereld. Ik denk dat ze gewoon doorzetten, ook als iedereen kan snappen dat hun plannen in de praktijk niet uitvoerbaar zijn. Inderdaad mede omdat binnen de kortste keren dan de andere EFSF deelnemers afgewaardeerd worden en zelf (veel) meer dan 3.5% rente moeten gaan betalen om te lenen. Dan is in één klap het sprookje van Barroso c.s. over en uit.

    @186:
    in Nederland gaan we al héél ver met het afschuiven van schulden op de belastingbetaler (NHG) resp. kwijtschelden van WSNP. Zou me niet verbazen als dit sterk gaat toenemen, ook in andere landen.

    @191(AVE):
    “Maar ook sinds de invoering van de gulden in de late middeleeuwen tot 1940, stegen de prijzen en lonen maar heel beperkt. ”

    maar beperkt stijgende lonen en prijzen is GEEN deflatie, en licht dalende prijzen is ook niet per definitie deflatie; want voor veel industriële produkten zou een licht dalende prijstrend normaal moeten zijn.
    Voor veel andere goederen zijn fluctuaties normaal, denk aan de ‘varkenscyclus’.

    @200(Dawg):
    “In Europa kan dat alles eigenlijk niet omdat de ECB daar toch een ander mandaat heeft.”

    blijkbaar vind de ECB van wél, want ze beslissen vanavond zelf om op grote schaal Italiaanse en Spaanse staatsobligaties op te kopen. Dat is QE op z’n Europees en ZEER inflatoir; al het geld dat daarmee in omloop geleend wordt zal nooit meer terugbetaald worden.

  199. nhz says:

    Trichet:
    Het eurosysteem gaat zeer sterk ingrijpen op markten en reageren op een belangrijke en samenhangende manier.

    kortom, de Europese hyperinflatie gaat nu van start.

  200. Dawg says:

    @204 hugo

    Ik neem aan dat je met freefall de totale implosie bedoelt? Eerlijk gezegd, die kan me niet lang genoeg uitgesteld worden. Maar zelf denk ik wel eens dat het geen drie maanden meer gaat duren. Als beleggers nu echt gaan weglopen uit Amerikaanse staatsschuld moet Uncle Ben alles opkopen en is het over en uit voor de dollar.

  201. Dawg says:

    @200 nzh

    Het is natuurlijk ongehoord en schandelijk dat het zover komt, maar tegelijkertijd is het nog de enige optie die er is: printen.

    ‘k Zat me af te vragen of het voor de surpluslanden zolangzamerhand niet voordeliger zou zijn om de PIIGS hun eigen boontjes te laten doppen en dan desnoods maar onze banken weer te nationaliseren/herkapitaliseren als dat nodig is. De totale exposure van onze financiele sector aan de PIIGS is GVD kleiner dan de garanties die we aan het ESEF hebben gegeven!!!
    Al helemaal als je alleen naar de meest kwetsbare instellingen, banken dus, kijkt.

    http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2011/dnb256251.jsp

    Ik heb echter inmiddels begrepen dat dat niet kan omdat bij faillisement van de PIIGS ook allerlei derivatenbommem afgaan.

  202. hugo says:

    @208 (dwag)

    Implosie, explosie noem het zoals je wilt. Ik zit in het dollar (en steeds waarschijnlijker Euro) hyperinflatoire kamp. Wat mij betreft is het uitstellen van het onvermijdelijke exponentieel kostbaarder. Ik weet niet wanneer de waterval plaatsvind. Ik dacht dat deze in 2007 onvermijdelijk was. 3 maanden? Kan net zoals 5 jaar maar niet langer.

  203. Adamus says:

    marianne Zegt:
    7 August 2011 om 4:56 pm
    Deze is trouwens ook wel aardig, betalen om je geld bij de bank te mogen stallen.
    nieuwscollectie.nl…den_geld_in_bew.html

    Betalen om enen en nullen te stallen 🙂
    DELETE!

  204. Dawg says:

    @210 hugo

    Implosie van de solvabiliteit en assetpijzen, explosie van de geldhoeveelheid en de prijzen. Dat zie ik ook gebeuren. En, inderdaad, hoe langer dat wordt uitgesteld, hoe harder de klap.

    Lees jij soms Armstrong dat je het over een waterval heb? En, hoe kom je aan 5 jaar?

  205. Adamus says:

    Weekloon, 4 weken/ maandloon.
    Er kwam een dertiende maand 🙂

  206. Adamus says:

    DAwg

    Banken nationaliseren?

    ABN wil niet voor niets de mogelijkheid krijgen om overnames te doen. Hoeven ze straks niets voor te betalen met wat hulp uit den Haag.

  207. Pinball says:

    Het begint er steeds meer op te lijken dat het kapitalisme functioneert zoals Kondratieff al ontdekt had.

    Door allerlei politiek en financieel commentaar van “experts” wordt er een mist opgetrokken over de ware aard van het kapitalisme.

    Kapitalisme bestaat niet alleen maar uit groei, krimp is net zo’n belangrijk onderdeel.

    Er is naar mijn mening maar een manier om het kapitalisme te omzeilen, ongelimiteerde bevolkingsgroei met een continue innovatiebeleid op zowel technisch als sociaal beleid.
    Maar als dat er al ooit van zal komen, zijn we heel wat groei vs krimp periodes verder, de generaties na ons denken het toch weer beter te weten dan deze generatie.

    De winter van 2001 tot ? zal dan weer geschiedenis zijn zoals de Grote Depressie dat voor deze generatie is.

    (Met wel een aardige innovatie, vanaf 2001 hebben banken van de centrale bankiers alle mogelijkheden gekregen om zoveel mogelijk geld uit te lenen om dan toch in 2007 dubbel en dwars ijskoud aan te komen, we maken en gaan het meemaken)

  208. Ronald says:

    Voor de hyperinflatie aanhangers:

    Hoe zien jullie dit scenario?

    Als in de hele westerse wereld hyperinflatie ontstaat met een onvermijdelijke achterstand in de loonontwikkeling zie ik de volgende effecten optreden:
    * Zeer hoge rentes, als je het geld terug krijgt is het immers zo goed als niets meer waard.
    * Geen mogelijkheid om te investeren vanwege de hoge rente.
    * Geen koopkracht voor burgers omdat de loonstijging per definitie achter blijft.
    * Producenten gaan failliet omdat de burger geen koopkracht heeft, beginnend met producenten van luxe goederen met een sneeuwbal naar alles behalve eerste levensbehoefte.
    * Massale werkeloosheid vanwege ondergang bedrijven.

    Al deze effecten hebben weer een enorme geldvernietiging tot gevolg. Waarmee ik uiteindelijk rechts of linksom in een deflatie scenario terecht kom vanwege lagere omloopsnelheid van geld en verlaging van de geldhoeveelheid vanwege krediet vernietiging.

  209. Ronald says:

    Nog een effect gemist:
    * Pensioenen blijven sterk achter bij inflatie waardoor zo goed als alle ouderen armlastig wordt. De ‘helden’ van de babyboom generatie zijn in zeer korte tijd aan de bedelstaf. Ook dit werkt sterk door in verkoop van bedrijven.

  210. Pinball says:

    @216 Ronald

    Klinkt aannemelijk, met nog een extra punt, door de massale werkloosheid zouden mensen of partijen aan de macht kunnen komen die deze werkloosheid zouden kunnen aanpakken door grote militaire machten op te bouwen met de risico’s die daar aan verbonden zijn.
    Het zou niet de eerste keer zijn dat een economische/financiële crisis op deze manier opgelost wordt, ook al zal dat de laatste keer niet de inzet zijn geweest.

    Laten we hopen dat zich nu toch andere oplossingen aandienen, het atoomtijdperk is wel erg link om deze financiële crisis militair uit te vechten.

  211. Dawg says:

    @216 Ronald

    Hyperinflatie wordt meestal beschreven als een mogelijk eindpunt van een economisch klimaat dat je zou kunnen aanduiden met het woord stagflatie. De economie (productie, inkomens, werkgelegenheid)stagneert, maar er is tegelijkertijd ook inflatie. Die combinatie heeft iets ongebruikelijks want meestal wordt inflatie in verband gebracht met economische groei.

    Wij gaan nu waarschijnlijk zo’n periode van stagflatie meemaken. Of we zitten er al goed en wel in. Er zijn teveel schulden en in de particuliere sector moet men gaan deleveragen.
    We gaan bijvoorbeeld MINDER LENEN OM EEN HUIS TE KOPEN. Door dat deleveragen kom een spiraal naar beneden op gang van minder besteden, minder produceren, minder inkomen, minder besteden etc. En dit is natuurlijk het proces waar de deflationisten naar kijken.

    Maar een gevolg van die spiraal naar beneden is dat de overheid steeds minder belastinginkomsten vangt waardoor het financieringstekort te groot wordt: de staatsschuld loopt steeds sneller op. Als je dat niet wil moeten de overheidsuitgaven omlaag en/of de belastingen omhoog. Probleem: je economie gaat dan nog harder krimpen want er wordt nog minder besteed, zodat je als overheid je financiele problemen allemaar ziet toenemen.

    Wat is onder die omstandigheden aantrekkelijker dan je uitgaven niet met belastingen of geleend geld te financieren, maar met het geld dat je vrienden bij de centrale bank zo eventjes uit de kluis halen of digitaal aanmaken?

    En dus krijg je een situatie waarin de productie in de particuliere sector krimpt, maar tegelijkertijd wel de geldhoeveelheid toeneemt. Toenemende verarming, maar ondertussen stijgen de prijzen wel: stagflatie.

    Ook de overheid heeft last van die inflatie. Om hetzelfde te kunnen doen moet ze steeds meer uitgeven. Dus steeds meer geld door haar vrienden bij de centrale bank moet laten aanmaken. Eenmaal begonnen wordt inflatie daarom een proces dat zichzelf voortdurend versterkt.

    Hoe meer inflatie en hoe sneller geld z’n koopkracht verliest des te sneller zullen mensen het uit willen geven. In extremere situaties wil je misschien niet eens meer giraal betaald worden, maar alleen ng maar met papiergeld. Sowieso veiliger met al die wrakke banken. Eenmaal bij het papiergeld aangekomen zit je niet ver weg meer van het Weimar-scenario. Weet je ook weer hoe dat is.

  212. ll says:

    In Japan werkt het opkopen van staatsobligaties nu tegengesteld.

    Moody’s heeft nu stevig de touwtjes in handen 🙂 , en dreigt met afwaarderen.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10333551/__Moody_s__ingrijpen_Japan_negatief__.html?sn=dft

  213. ll says:

    Kan er iemand eventjes voor ons uitrekenen hoeveel de schuld van de huishoudens nu is gestegen, ik las ergens zo’n 250.000 nu dit weekend erbij + die 240.000 die er al stond ? = zo’n klein half miljoen per huishouden, klopt dit, ? kan ik vast gaan sparen 😉

  214. ll says:

    Hyperinflatie is bewust het financiele systeem omzeep helpen, is dat dan de insteek ?

  215. nhz says:

    @216(Ronald):
    ja, uiteindelijk krijg je na (hyper)inflatie een crash – maar pas nadat alle mensen met geld op de bank uitgewist zijn, en dus niet meer kunnen profiteren van de ‘deflatie’. Dat is het perverse van de markten. En vergeet niet dat de huizenprijzen ondanks hyperinflatie de algemene prijsstijging niet zullen bijhouden, als gevolg van sterk gestegen rentes en gebrek aan cash (ja dat kan, in een hyperinflatie). De enigen die profiteren zijn de banksters (die direct profiteren van al het geld dat in omloop komt via de rente) en de mensen met de juiste politici connecties die straks voor een appel en een ei gaan opkopen wat er nog over is van de samenleving.

    @222:
    tovenaarsleerling Ben is er van overtuigd dat hij alles in de hand heeft, en dat deflatie het enige echte gevaar is. Dat de hele zeepbel die hij met QE2 geblazen heeft nu al weer terug bij af is daar zul je hem niet over horen. QE3 wordt nog véél groter, en QE-EU wordt de overtreffende trap.

    Goud vanmorgen op $ 1715, maar het had net zo goed $2000+ kunnen zijn. De ‘markt’ is wereldwijd afgeschaft, het is alleen nog manipulatie in het belang van een paar grote spelers. Ben benieuwd wat een puinhoop de algoritmes er vandaag van gaan maken.

  216. nhz says:

    @209:
    wat derivaten betreft: het wordt hoog tijd dat we die wereldwijd ongeldig verklaren, voordat ze de wereld door het afvoerputje trekken. Dat neemt niet weg dat NL het dan ook niet redt, want onze hypothekenberg is in een normale markt (zonder onbeperkt afschuiven van risico) met geen mogelijkheid te financieren, en die schuld is vele malen groter dan de spaartegoeden. Daarmee vergeleken zijn de 100-200 miljard risico bij een Europese greep in de kas nog relatief klein.

  217. Dawg says:

    @222 ll

    “Hyperinflatie is bewust het financiele systeem omzeep helpen, is dat dan de insteek ?”

    Ik weet niet of je dat zo scherp kan formuleren. Hyperinflatie is het gevolg van een pad dat je inslaat als je als autoriteit nog maar heel weinig beleidsruimte over heb.
    Je komt in zo’n situatie als grote delen van je samenleving insolvabel geworden zijn, dus hun schulden niet meer kunnen betalen. Onder een debt deflation-scenario zal een groot deel van de schulden defaulten. Een deel van de crediteuren (de spaarders dus) is dan z’n geld kwijt. Onder hyperinflatie wordt er minder gedefault, maar zijn de spaarders alsnog de klos, maar nu omdat ze waardeloos geld terugkrijgen. De inflatie heeft hun vermogen in feite overgeheveld naar de leners.

    Msschien zou je kunnen zeggen dat het voor overheden eenvoudiger is om de eerste stappen te nemen op het pad van de hyperinflatie dan een keuze te maken voor debt deflation. In dat laatste scenario moet een overheid nl. zeer harde en drastische keuzes maken die (zie bijv Griekenland) de problemen alleen maar lijken te vergroten. Maar ook spaarders lijken in eerste instantie belang te hebben bij een soepel draaiende geldpers. Hoe vreemd dat ook mag klinken. Of wil je soms dat je eigen bank of pensioenfonds het loodje gaat leggen door al die defaultende schulden.

    Als schuld het grote probleem is en niet alleen de debiteuren (leners), maar ook de crediteuren (spaarders), belastingbetalers, en de politiek een belang denken te hebben bij een ruim monetair beleid, dan komt dat beleid er ook. Dan gaat de geldpers aan, zelfs als we daarvoor de regels van het spel moeten wijzgen of overtreden. (zie bijv de ECB mbt tot Spanje en Italie)

    Probleem is natuurlijk wel dat als je eenmaal met printen begint het bijna niet meer mogelijk wordt te soppen.

  218. Dawg says:

    @224 nzh

    Alf Field (schijnt een van de bekendste goudanalysten te zijn)noemt derivaten “secundaire kankers”, metastaseringen van het schuldprobleem. (Als hoofdoorzaak van die excessieve schuldgroei ziet hij dan weer de rol van de dollar als reservevaluta.) Dat schuldprobleem zorgt voor een toenemend defaultrisico waartegen marktpartijen zich trachten te beschermen via CDS-achtige constructies. Als je daar iets tegen wil doen moet je dus het probleem bij de bron aanpakken en dat is de groei van de schulden afremmen.

  219. Dawg says:

    @221 ll

    Je moet ontzettend oppassen bij dat soort berekeningen. Voor je het weet tel je allerlei zaken dubbel of laat je belangrijke posten ten onrechte achterwege.

    Neem de situatie waarin ik jou drie ton leen om een huis te kopen. De totale schulden van Nederlandse gezinnen stijgt dan met 3 ton, maar het totaal van de bezittingen stijgt met eenzelfde bedrag. Is dat een probleem? Hangt er van af hoe groot de kans is dat jij netjes aan je betalingsverplichtingen kan blijven voldoen.

    Een complicatie ontstaat wanneer jij je lening in het buitenland af zou sluiten. Nu ontstaat er tegenover jouw schuld een vordering in het buitenland. Jij, dus Nederland, zal ooit de buitenlandse valuta moeten verdienen om die schuld en de renteverplichtingen te kunnen voldoen. Dit is het probleem waar landen als Ierland en Spanje mee zitten. (Omdat ze in de euro zitten wordt het probleem alleen niet als zodanig ervaren.)

  220. xenobinol says:

    @216 Ronald,

    Ik zie ook geen oplossing in hyperinflatie. Je argumenten zijn volledig correct, voeg daar ook nog maar aan toe dat de pensioenen totaal vernietigd worden. Kortom… hoe kan de ondergang van de welvaart de oplossing zijn voor een financiele crisis? Ik geloof ook veel meer in een deflatoir scenario, hierbij gaat er wel een hele hoop koopkracht verloren en zullen investeerders veel geld verliezen. Maar deze situatie zal niet het einde zijn van de huidige beschaving, eerder zal het weel leiden tot nieuwe innovaties en nieuwe economische balansen in de wereld.

  221. Dawg says:

    correctie 2225 Dawg

    soppen = stoppen

    Soppen is iets heel anders.

  222. Dawg says:

    @228 xenobinol

    Hyperinflatie is misschien ook niet het gevolg van een bewuste keuze die wordt gemaakt, maar eerder een risico dat een samenleving op de koop toe neemt door schuldproblemen op de lange baan te schuiven.

  223. nhz says:

    @225(ll):
    uit de commodity prijzen van vandaag kun je zeker geen hyperinflatie afleiden. Maar het zou me niet verbazen als de hyperinflatie straks arriveert in de supermarkt terwijl de commodity futures vrolijk blijven dalen 🙁

    @228(Xenobitol):
    deflatie is historisch gezien de uitzondering op de regel; de voorbeelden van echte deflatie zijn op de vingers van één hand te tellen; van hyperinflaties zijn vele honderden voorbeelden. Kortom, de kans lijkt me nihil. Zeker zolang sukkels als Benny en Tricky het financieel beleid bepalen; de enige macht die zijn hebben is de geldpers en die gaan ze dus voluit gebruiken.

  224. marianne says:

    @ Dawg
    Dat staat voor mij gelijk aan het nemen van een bewuste keuze.
    Ik verwacht nl van een overheid dat er geen poker gespeeld wordt met mijn centen, overheid is in dienst bij het volk, niet andersom.

  225. Pinball says:

    @229 Dawg

    Ik denk dat het wel een bewuste keuze is, de keuze van economische groei, dat is wat beleggers, politici en andere verantwoordelijken willen zien.

    Wat ik al eerder zei, men denkt tegen de wetten van het kapitalisme aan te kunnen vechten, we zullen zien.

    BIJ bijv. RTLZ praat men ook continue over het risico van een recessie en dan…….is het hek van de dam.
    Laten we gewoon aannemen dat in situaties die zich nu voordoen een recessie volkomen normaal is?
    Dat negeren en allen maar om groei vragen is toch een bewuste keuze?

  226. Dawg says:

    @232 marianne

    Ik ben het helemaal met je eens , maar ik probeer te laten zien welk processen vooraf gaan aan het moment dat de keuze tussen krimpen of printen zich aan ons opdringt.

  227. Dawg says:

    @223 Pinball

    Misschien is niet kapitalisme het probleem waarover we in deze context moeten praten, maar het monetaire systeem waarbinnen dat kapitalisme functioneert.

  228. ll says:

    HIER HEEFT DE ECB GEEN MANDAAT VOOR ……., ECB = vals geld drukkerij

    http://www.ecb.int/press/pr/date/2011/html/pr110807.en.html

  229. ll says:

    Als je dan toch als ECB vals wilt spelen, doe het dan goed, en niet zo halfslachtig 🙂

    http://www.deondernemer.nl/deondernemer/586397/Oplossing-voor-schulden-VS.html

  230. ll says:

    Grootste groep werkelozen zijn mannen tussen 25 en 45 jaar, en laat deze groep nou ( toevallig ) ook de grootste groep zijn met TOP-hypotheken….

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10334237/__Werkloosheid_onder_mannen_fors_gestegen__.html?sn=dft

  231. nhz says:

    @236(ll):
    inderdaad, dit is ordinaire diefstal, een regelrechte greep in de portemonnee van euro spaarders. Want die leningen gaan nooit terugbetaald worden, in ieder geval niet tegen de huidige koers. En dat er vrijwel geen politici van zich laten horen over deze ongekende brutaliteit zegt genoeg over het democratisch gehalte van NL en Europa.

    @237(ll):
    tja, pas maar op dat Heliben deze suggestie niet onder ogen krijgt, hij zou het zomaar kunnen proberen.

    ‘géén Black Monday!!’

    Wow, onze central banksters en politici zijn weer even de Masters of de Universe; ben benieuwd hoe lang deze roes duurt.

  232. Dawg says:

    http://www.deondernemer.nl/deondernemer/587369/Jan-Modaal-profiteert-minst-van-overheid.html

    Is al heel lang bekend, maar hoe anders is toch de beeldvorming.

  233. marianne says:

    @ Dawg
    Ok, maar dan zou dit moeten betekenen dat indien de overheid de verkeerde beslissing neemt het volk in opstand komt.
    En dan zijn we dus weer terug bij af, aangezien het volk niet in opstand komt wanneer er nog brood op de plank is, dan is het gewoon de ver van m’n bed show.
    Daarom durf ik te beweren dat de VOLGORDE waarin het één en ander plaats vindt, van cruciaal belang is. En die volgorde daar heeft de overheid voor als nog teveel grip op, omdat wij hen die grip geven.
    Misschien dat de Duitsers nu wakker willen worden?
    http://www.zerohedge.com/news/first-euro-bond-prints-are-and-loser

  234. Epyh says:

    “Wie dacht dat de markten vandaag gingen crashen, wordt vandaag aangenaam verrast. De meeste beursindexen in Europa staan inmiddels stevig in de plus.

    De Eurostoxx noteert 1,87% hoger … de Italiaanse beurs stijgt 4,49 … en Spanje doet er 3,24% bij.

    Allemaal met dank aan de ECB die de bazooka bovenhaalde en aangaf onbeperkte hoeveelheden geld te gaan printen om Italië en Spanje te ondersteunen.

    Kijk, indien je deze landen op deze manier wil ondersteunen, spreek je al snel over honderden en misschien wel duizenden miljarden euro’s die geprint moeten worden.

    Dat zijn massale bedragen. Inflatie of zelfs hyperinflatie wordt op die manier nagenoeg een garantie.

    De euro stijgt vandaag misschien maar op lange termijn zal deze munt alle koopkracht verliezen.

    Er is maar één winnaar in een dergelijk klimaat, en dat is goud. We zien vandaag nog maar eens een nieuwe high op de tabellen verschijnen.

    Fysiek goud moet gewoon de basis zijn van iedere portefeuille.

    Maar de echte kans ligt vandaag waarschijnlijk bij de mijnaandelen.

    Terwijl goud 48% hoger noteert dan een jaar geleden … en zilver zelfs 117% bij de prijs deed … trappelen de mijnaandelen al een jaar gewoon ter plaatse!

    Het is een geweldige kans voor beleggers. Terwijl de winstmarges van deze bedrijven exploderen, kan je nog steeds instappen aan de koersen van 12 maanden geleden.

    Het is alsof je goud kan kopen tegen $1100 in plaats van $1700.

    Er is geen twijfel mogelijk: goudmijnen zijn vandaag goedkoper dan op éénder welk moment het afgelopen decennia. Met uitzondering van oktober 2008.”

    Reactie van Maarten Verheyen uit België. Hij zegt vaak zinnige dingen. Maar hij heeft ook iets te verkopen, dus ik heb ook enige reserve.

    Geweldige discussies trouwens weer in deze draad. Ontzettend leerzaam. Een welgemeend bedankje van een lurker! Ik waardeer het zeer.

    Mijn favoriet is toch wel nhz, vanwege zijn scherpe en vaardige pen en de (levens)wijsheid die uit zijn reacties spreekt. Meneer nhz, ik ben een fan van u!

  235. Frans says:

    Het is duidelijk dat er wordt gekozen voor inflatie, hyperinflatie. Daarna de deflatoire depressie.
    Het banken systeem kan ook elk moment in elkaar donderen.
    Ik zag de heer Tostrams, een analist, zeggen dat de schuld van de recessie de burger was! Haha! Wat een sukkel!
    De huizenbubbel heeft ervoor gezorgd dat er een voorsprong is genomen op de welvaart die er niet is. Het is gewoon einde verhaal.
    De derivaten kun je niet zomaar nietig verklaren. Als je dit wel doet gaan we meteen op ruilhandel over.
    ER IS GEEN OPLOSSING!

  236. Pinball says:

    @234 Dawg

    Dat fractioneel bankieren uiteindelijk het probleem is moet ik je wel gelijk in geven.

    Het kapitalisme op zich heeft zijn mechanismen wel om een economie weer gezond te krijgen, maar het lijkt erop dat men deze mechanismen iedere keer weer wil uitschakelen.

    De financiële markten vragen iedere keer weer om meer geld, de ECB voldoet daar nu aan.

    Kapitalisme gaat om eigendomsrecht en de vraag zal in de toekomst zijn, van wie is dat “bijgedrukte” geld?

  237. Frans says:

    @ Marianne: de volgorde? Doet er allemaal niet toe.
    Het probleem is onbeheersbaar, de zaak klapt sowieso.
    Wat er wel toe doet is te begrijpen hoe het zich ongeveer gaat arfspelen, en je voor te bereiden zo goed als het gaat, en als je de middelen hebt.
    Het eerste is GEEN huis kopen, of andere grote uitgaven te doen, daarnaast waterfilter, noodvoorraad voedsel voor een halfjaar, en andere essentiele zaken voor overleven. Als er nog geld overblijft goud en zilver.

  238. Frans says:

    Qua kapitalisme: het werkt niet. Er zijn mensen die roepen dat we geeen zuiver kapitalisme hebben: dat klopt, maar dat is hetzelfde als de communisten die roepen dat het communisme niet zuiver was en daardoor is mislukt.

  239. ll says:

    Voor de liefhebbers.

    Van inflatie naar hyperinflatie Weimar.

    http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/oorlog/22283-hyperinflatie-in-duitsland.html

  240. Frans says:

    Ik sta eerlijk gezegd er nogal versteld van wat er in de discussies wordt gezegd wat de overheid moet doen, welke maatregelen er moeten worden genomen.
    Het is laat als je nu nog niet door hebt dat er van de overheid niets, maar dan ook niets valt te verwachten. Ik geloof absoluut niet wat dat betreft in de maakbaarheid van de economie, zeker niet in dit stadium.
    Het is naar mijn onbescheiden mening beter te bestuderen wat er aan de hand is en welke kant het opgaat, en wel zo neutraal mogelijk.
    De precieze volgorde en timing is niet te voorzien, wel welke kant het onvermijdelijk opgaat: gewoon de feiten op een rijtje zetten en extrapoleren. De weg van het geld drukken is ingeslagen, dus het uitkleden van de middenklasse.
    Oproer zal uitbreken onder de bevolking.

  241. marianne says:

    De beleggers geloven er in ieder geval niet meer in.

  242. Dawg says:

    @240 marianne

    We hebben in Europa een politieke kaste die met een project van federalisering bezig is waarvoor ze noch toestemming gevraagd heeft, noch gekregen van de burgerij. Dat zou wel eens eens heel gevaarlijke gok kunnen blijken te zijn op het moment dat de onvrede hierover niet langer afgekocht kan worden met de (belofte van) welvaart voor die burger.

  243. nhz says:

    @246(Frans):
    “Het is laat als je nu nog niet door hebt dat er van de overheid niets, maar dan ook niets valt te verwachten. ”

    daarmee ben ik het geheel oneens, of bedoelde je misschien ‘niets goeds’? De overheid kan moeiteloos de problemen VEEL groter maken. De overheid heeft ook ongekende macht om de problemen van het éne op het andere bordje te schuiven. Dus ook al maakt het wellicht niet uit voor het eindresultaat (in the long run we are all dead), voor de individuele burger heeft de politiek wel degelijk een dramatisch grote invloed. Kijk naar het overeind houden van de huizenbubble met vele miljarden aan belastinggeld per jaar, het afschuiven van de megaverliezen van de banken op spaarders en belastingbetalers, of nu weer het steunen van de PIGS die jarenlang ver boven hun stand geleefd hebben op kosten van vooral de noordelijke EU landen.

    @248(Dawg):
    ik denk dat de onvrede op straat pas zichtbaar wordt als het al veel te laat is, en al het kapitaal verkwamseld is. De EU is een ondemocratisch monster; dat was mij al lang duidelijk, en er is ook volop gewaarschuwd (rond verdrag van Maastricht etc., dank u wel BakEllende) maar de politiek wilde gewoon niet luisteren en blijft doordrammen met meer macht voor de kleptocraten.

  244. Frans says:

    @ nhz: ik bedoel niets in de zin van oplossingen en beslissingen de goede kant op, dus inderdaad niets goeds.
    Verder is de schade al gedaan met de huizenbubbel, er valt niets op te lossen, hoogstens schade zoveel mogelijk beperken. Verder zie ik het zo dat de macht van Nederland beperkt is gezien de internationale verwevenheid van de financieele wereld.

  245. Frans says:

    @ nhz & others:
    Het maakt allemaal niet zoveel meer uit hoe het schip strand.
    Wat je ook doet, de uitkomst is veel minder verschillend als je denkt: geld bijdrukken, failliet laten gaan van Griekenland of niet.

  246. Claude says:

    ING: duurdere financiering middensegment woningen

    Omdat corporaties voor commerciële activiteiten sinds januari 2011 geen ‘goedkope’ geborgde leningen meer kunnen aantrekken, moeten corporaties bij financiering daardoor rekening houden met hogere kredietopslagen.

    http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2011/08/08/ING-duurdere-financiering-middensegment-woningen

    Geen verrassing natuurlijk.

  247. nhz says:

    uitkomst van de G7/ECB interventies tot nu toe: Euro 1.5% omlaag, obligatierente in Duitsland (en NL neem ik aan) omhoog. Als ze nog even zo doorgaan bij de ECB draaien ze misschien wel de polderbubble definitief de nek om 😉

    Of krijgt straks iedere scheeflener een hypotheek tegen 1.5% Euribor + 0.5% voor de bank, terwijl zelfs landen als NL en DE minstens 4% rente betalen?

  248. nhz says:

    goudprijs inmiddels boven 1200 euro/ounce; de prijs is in minder dan drie jaar verdubbeld (oftewel, de pleuro is in minder dan 3 jaar gehalveerd).

  249. ll says:

    Fanny Mae en Freddy Mac, ook gedowngraded, ABP moet ook downgraden.

    We zijn nu in een neerwaartse spiraal beland.

    http://money.cnn.com/2011/08/08/news/economy/sp_rating_ripple_effect/index.htm

  250. marianne says:

    Voor de goudbezitters, just something to keep in the back of your head.
    http://www.zerohedge.com/news/bank-america-just-start-paulsons-problems-behold-citigroup

  251. nhz says:

    @259(marianne):
    tja, de ECB … die doen wat bij Griekenland ook al zo patent goed werkte ;( Een ezel stoot zich in het gemeen, maar onze banksters en politici zijn duidelijk dommer dan ezels.

    @260(ll):
    zou ABP nog steeds F&M in portefeuille hebben? Met verkoop van hun riante pakket US Treasuries wachten ze vast ook tot de bodem bereikt is. Ben benieuwd wanneer de ratings agencies Nederland eindelijk downgraden, stel je voor dat ze dat vergeten en Nederlandse subprime hypotheken wereldwijd de laatste ‘veilige haven’ worden 😎

    (naast goud natuurlijk, maar daar praat men niet over of hooguit om te benadrukken dat het een bubble is die elk moment kan barsten).

  252. Charlie says:

    @258 Nhz
    Goudprijs is niet alleen kwestie van de waarde van euro. Ook van vraag/aanbod. Er is blijkbaar (en begrijpelijkerwijs) veel vraag naar een asset dat geen tegenpartijrisico heeft.

  253. opzoeknaareenappartementje says:

    @260
    ABP?

  254. hugo says:

    @212 (dwag)

    Ik kom aan de 5 jaar door het Pi economisch vertrouwensmodel van Princeton te mixen met fibonacci en uiteindelijk te combineren met fractal analyse :).

    De Kitchin inventory cycle duurt 3-5 jaar. Ik denk niet dat we de volgende nog kunnen afronden ivm inflatie. Ja ik lees Armstrong maar dan wel de lessen uit de geschiedenis. De stukken waar hij alleen getalletjes oplepelt kan ik niets mee.

  255. nhz says:

    @262:
    ABP: ik neem aan dat bedoeld werd de jongens en meisjes die spelen met de ambtenarenpensioenen.

  256. hugo says:

    @259 (marianne)

    ”Politici: komt u even terug van vakantie om de centrale bank te redden, uw noodfonds te activeren en een constructievere oplossing voor Europa te verzinnen? Best belangrijk.”

    Nergens voor nodig. De ECB dicteert. ‘ECB schrijft hervormingen Italië voor’

    ECB heeft de Italiaanse regering in een ‘geheime’ brief precies voorgeschreven welke maatregelen ze moet nemen in ruil voor steunaankopen van staatsobligaties.

    De brief zou premier Silvio Berlusconi i voorschrijven wanneer de maatregelen geïmplementeerd moeten zijn en welke wettelijke instrumenten hij mag gebruiken om de hervormingen sneller door te voeren.

    Zie http://www.nu.nl/economie/2584753/ecb-schrijft-hervormingen-italie-voor.html

  257. hugo says:

    Vraagje, wanneer denken jullie da QE3/TARP2 of whatever begint? Vandaag staan de Bank of America en City op ruim -20%… Meest commodities ook down.. Mijn kristallen bol (vrij onbetrouwbaar op de korte termijn) zegt deze maand.

  258. nhz says:

    Oja, hebben jullie ook die hypotheker gezien die in de Fabeltjeskrant uitlegde dat er helemaal geen probleem was (nu, met de crisis) voor kleutertjes met een beleggingshypotheek?

    Hij adviseert zijn klanten vast een portefeuille met degelijke bedrijven uit de fin. sector, die dit jaar in grote getale failliet gaan of op zijn minst 90% van hun waarde kwijtraken. Maar maakt niet uit, gewoon 30 jaar in portefeuille houden (de fondsmanager van de bank glundert even …) en het komt vanzelf goed. En zelfs tussendoor verkopen was geen probleem, ‘mits het huis bij verkoop niet minder waard is dan de hoogte van de hypotheek’. Hmm, dat laatste was een verspreking denk ik, want hij vertelde het alsof dat helemaal onvoorstelbaar was.

    CABARET!! Misschien kunnen ze de Fabeltjeskrant overzetten naar Comedy Central ofzo.

  259. hugo says:

    @266 (nhz)

    Ik denk dat de Italianen wat fysiek goud als onderpand mogen geven voor het geval Berlusconi weer eens liegt.

  260. ll says:

    NHZ de situatie is dan erger dan wij beseffen. De Jager realiseert zich nou waarschijnlijk dat de garantie regeling van 200 miljard niet is opgenomen of aangegeven bij de ratingburo’s. En dat zou impliceren dat Olland en Duitsland hoogstwaarschijnlijk ook niet meer in aanmerking komen voor klasse AAA, en helemaal niet als er nog een nieuwe garantiestelling bijkomt. Ernstige situatie.

  261. ll says:

    Nog maar eventjes een update van de schulden en garantiestellingen van ons geliefde Olland.

    Staatsschuld 400 miljard
    Schulden huishoudens 1030 miljard
    Garantiestellingen 200 miljard.
    Begrotingstekort 29 miljard ???

  262. Dawg says:

    @269 ll

    Wie zijn de houders van die schulden en welke bezittingen staan er tegenover?

  263. Dawg says:

    @269 ll

    En waar laat je de schulden van de financiele en de niet-financiele bedrijven?

  264. Frans says:

    Ik hecht zeer aan een goede spelling, dus hier gaat ie:
    Het is Burlesqueconi, Hitlary Clinton, The International Mafia Federation, The Bernank, Goldman Suchs, Wall cheat. More to follow.

  265. Frans says:

    ai, ai, ik bedoelde Goldman Sucks.

  266. Bug says:

    NHZ

    Hij adviseert zijn klanten vast een portefeuille met degelijke bedrijven uit de fin. sector, die dit jaar in grote getale failliet gaan of op zijn minst 90% van hun waarde kwijtraken.

    Je kletst uit je nek.

  267. Get a Life! says:

    De self fulfilling prophecy is nu voor iedereen zichtbaar aan het worden… Garant staan kent blijkbaar toch zijn grenzen.

    Interessant om te zien hoe goud/zilver nu performen in vergelijking met 2008.. QE3 is het vuurtje voor het lontje dat de 3e en laatste fase van de bullmarkt zal inluiden.. Die duurt overigens nog wel wat jaartjes.

  268. Dawg says:

    @269 ll

    Hier vind je wellicht het soort informatie waar je naar op zoek ben: het extern vermogen van Nederland.

    http://www.statistics.dnb.nl/popup.cgi?/usr/statistics/excel/t12.14nk.xls

  269. ll says:

    Dawg, ik ben geen zoekende, ergens op dit draadje is al aan het licht gekomen dat het externe vermogen van Olland negatief is.

  270. ll says:

    Hola, er is wel een mandaat voor de ECB, onder het kopje ” stabiele markten ” , maar hier scherpen de juristen nu de penselen.

    Alles wat NU wordt geprind voor Italie en Spanje komt BOVENOP het ESFS fonds van 750 miljard , want die 750 is alleen voor Griekenland, Ierland en Portugal. Zonder toestemming van lidstaten en de parlementen kan de ECB printen wat ze maar wil onder kopje stabiele markten.

    De Jager kan dus hoog of laag springen, hij staat nu helemaal buitenspel, en zal moeten dokken.

    Per dag wordt er vanaf nu 1 tot 2 miljard geprind, en dat kan oplopen tot honderden miljarden.

  271. ll says:

    Ben benieuwd wat B.B. gaat doen vandaag, printen zorgt voor paniek, niet printen zorgt ook voor paniek. 🙂

  272. ll says:

    Trouwens, ECB als geld printer voor Italie, Spanje, Griekenland, Ierland en Portugal is niets anders dan staatsobligaties opkopen van de banken, en het geld weer op de banken storten.

    Wij burgers noord en zuid worden er niets beter van, wij moeten alleen betalen voor het instand houden van de bonussen, en ons eigen spaargeld. 🙂

  273. Cees says:

    Ik lees nu overal dat de bedrijfsfinancieringen stil komen te liggen. Maar heeft al die beursmalaise geen invloed op de financiering van hypotheken? Dat lees ik nog nergens.

  274. Dawg says:

    @281 ll

    Een negatief extern vermogen? En waar blijkt dat dan uit?

  275. Bug says:

    Cees

    Ja de overheid moet weer garant staan.

    Gaat mooi niet gebeuren deze keer.

  276. Pinball says:

    @288 Bug

    De overheid moet zeker garant gaan staan, garant staan voor een visie op het afbouwen van de schulden problematiek in plaats van de kiezer te paaien met steeds weer nieuwe plannen om schulden met schulden op te lossen.

  277. nhz says:

    @276(Frans):
    Fall Street lijkt nu toepasselijker.

    @278(Bug):
    ik ken deze man natuurlijk niet, maar hij staat in de Fabeltjeskrant model voor de hypothekers, en ik ken zat mensen die een beleggingshypotheek met héél veel financials hebben. Dus ik praat helemaal niet uit mijn nek.

    @282(ll):
    formeel komt de koop van staatsobligaties NIET bovenop het 750 miljard EFSF, want ECB handelt zonder enige bevoegdheid en met de suggestie dat dit een aanloop naar het EFSF is – dus ze zouden dan minimaal deze aankopen straks in het EFSF moeten voegen. Tegen de tijd dat het fonds officieel is kunnen ze vast niks meer bijkopen.

    @284(ll):
    ja, het lijkt me ook dat het vooral (weer) om het belang van de banksters gaat. Nog even een extra rondje afpersing van het deel van de EU bevolking waar nog wat te halen valt.

    @286(Cees):
    volgens de Fabeltjeskrant heeft het geen enkele invloed op hypotheken, en dus ook niet op hypotheken voor vastgoed. Moet je allemaal op de lange termijn zien en niet paniekeren, gewoon kopen, ga ervoor, je hebt er recht op 😉

    als je kijkt naar wat er de laatste dagen in de UK gebeurt denk ik dat de overheid niet staat te springen om garant te staan voor bedrijfshypotheken, dat kan nog duurder uitpakken dan voor het subprime publiek ;(

  278. Dawg says:

    @291 nzh

    licht ook nog wel het een en ander aan kredietverlening / geldschepping aan de PIIGS verborgen op de balans van de ECB.

    Op het moment dat een Griek via zijn bank iets aan jou moet betalen ontstaat binnen het eurosysteem tegelijkertijd een vordering van de DNB op de Griekse centrale bank. Die onderlingen vorderingen tussen de centrale banken van de lidstaten schijnen niet gecleard te worden dus die saldi cumuleren gewoon in de tijd. Als dat werkelijk zo is staat op de balans van de ECB nog heel wat defaultrisico.

  279. nhz says:

    @291(Dawg):
    ik denk dat de ECB naar normale maatstaven, bij waardering van de zaken op de balans tegen marktprijzen, al een tijdje hardstikke failliet is. Ze gebruiken een enorme leverage, ondenkbaar dat na de recente ontwikkelingen in de EU de kapitaalpositie nog positief is; maar ja … voor centrale banken gelden andere regels dan voor bedrijven.

  280. Dawg says:

    @292 nzh

    Anderzijds, je moet een balans van een centrale bank ook wel een beetje door een andere bril bekijken dan die van een regulier bedrijf. Bij zo’n bedrijf vergelijk je bezittingen en schulden met elkaar om te kijken of er bij faillisement nog iets te halen valt. Op de balans van de ECB staan heel veel schulden die nooit betaald hoeven te worden.
    De totale waarde van de bankbiljettencirculatie staat bijvoorbeeld als een schuld op de balans van de ECB, maar die schuld kan nooit worden geclaimd.

    Wat je wel steeds meer gaat zien is dat de politiek onafhankelijke centrale bank die de burger werd beloofd bij de introductie van de euro steeds meer een illusie begint te worden. Inflatiebestrijding wordt langzaam maar zeker ondergeschikt gemaakt het overeind houden van de banken.

  281. hugo says:

    @291 (dwag)

    Ik denk dat dit is wat je bedoelt. Als dat zo is is dit een gedeeltelijke bevestiging aangezien dit niet via de ECB gaat maar via de Nationale CB’s http://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/ierlands-tweede-en-grotere-bail-out-waar-niemand-over-praat

  282. hugo says:

    @276 (Frans)

    Allicht dat je deze ter aanvulling kunt gebruiken;
    Een Corrupte Bende, Tricky Trichet, Claude the Fraud, Heli(kopter)Ben, Allemaal Belazerd Plan.

  283. Dawg says:

    @294 hugo

    Damned, dat is niet mis. ‘k Vraag me af waarom die onderlinge schulden van de CB’s uit het het eurosysteem niet verrekend hoeven te worden. Die “Ierse route” komt op me over als een loophole waarlangs onbeperkt liquiditeit in het systeem kan worden gebracht. En er komt geen noodfonds of wat voor politieke beslissing op Europees niveau aan te pas.

    Ierland blijft de laatste tijd overigens sowieso behoorlijk onder de radar, terwijl het volgens mij een land is dat een enorm systeemrisico is voor de euro, of beter, de banken.

  284. Dawg says:

    @296 hugo

    Centrale banken kunnen toch ook geen kant meer uit. Of ze laten de rente gaan, maar dan default alles en iedereen of ze pompen geld in het systeem maar dan exploderen de prijzen. Wie je daar ook aan het hoofd zet, ‘t kan alleen maar een tragische Kop van Jut worden lijkt me.

  285. hugo says:

    @dwag,

    Omdat er in het design al rekening was gehouden met een transfer unie?

    Ik zat ook wat te denken dat dit allicht een soort van monetaire basis kan vormen voor het shadow banking systeem

    Volgens mij zijn Italie, Spanje en Frankrijk veel grotere risico’s.

    Ik hoop maar dat goud eea kan absorberen maar goed ziet het er idd niet uit.

  286. hugo says:

    Trouwens ”Wie je daar ook aan het hoofd zet, ‘t kan alleen maar een tragische Kop van Jut worden lijkt me.” Het is een goldman sucks man. Manier om de schuld (deels) daar te leggen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*