Kuddegedrag op de huizenmarkt

Het NOS Journaal, NU.nl en de Telegraaf hebben samen met wat semi-ambtenaren en politici een grote groep mensen wijsgemaakt dat het weer vrij goed gaat met de huizenmarkt. Als je nu niet instapt mis je de boot. Het menselijke kuddegedrag lijkt weer tijdelijk te zijn aangewakkerd.

zie ook: Psychologie en de huizenmarkt (Cognitieve dissonantie, Selffulfilling prophecy, Moral hazard, Kuddegedrag,De wens is de vader van de gedachte, Angst )

Met de nadruk op tijdelijk, het is namelijk onmogelijk dat de huizenmarkt zich hersteld.  Kijk maar naar de arbeidsmarkt, de koopkracht, de strengere banken , de onbetrouwbare overheid en ook het Nibud zal de hypotheeknormen in 2014 weer verder verscherpen. Er kan dus weer minder geleend worden en dat bepaald de huizenprijzen.

Als je de zaak rationeel bekijkt was de huizenbubbel eenvoudig te voorspellen en is het ook duidelijk dat stijgende huizenprijzen de komende jaren uitgesloten zijn. Hoe is het dan mogelijk dat goed opgeleide mensen als schapen achter elkaar aan hollen? prof. Mark van Vugt, hoogleraar psychologie aan de VU en in Oxford, wijt dit aan 5 oerdriften:

  1. wij zijn primair uit op ons eigenbelang
  2. we zijn kortzichtig (we laten het hier en nu prevaleren boven de toekomst)
  3. we zijn gevoelig voor status (vandaar bv. onze consumptiedrift en ons reisgedrag)
  4. we apen anderen na
  5. we negeren problemen (als we die (nog) niet zintuiglijk kunnen waarnemen).

Waarom vertonen we dan kuddegedrag?
‘Dat heeft te maken met de overlevingsdrang. Als een grote massa begint te hollen, lijk je wel gek als je als enige stil blijft staan. Psychologen proberen al een tijd grip te krijgen op dit gedrag. Na WO II probeerden wetenschappers er bijvoorbeeld achter te komen waarom miljoenen mensen Hitler volgden. Daarnaast heeft het vertonen van kuddegedrag ook te maken met sociale overleving. Neem jij een tegengestelde beslissing, dan heb je kans om uit de groep verstoten te worden.’

Share Button
Tagged with: ,
60 comments on “Kuddegedrag op de huizenmarkt
  1. lapje says:

    Na de hoop komt de teleurstelling. Wie wordt de zondebok?

  2. bosa says:

    Zat net na te denken over de bizarre situaties die zich een jaar of tien geleden voordeden tussen buren. Bijvoorbeeld rond 2000. Ik woon in een klein straatje (rijtjeshuis) eengezinswoning. Belt op een avond mijn buurman aan: ‘ik heb interesse in een dakkapel doe je mee?’. Aardige buurman hoor, maar heb gelijk gezegd. ‘nee, geen interesse ben tevreden zoals het nu is’. Hij ging het rijtje verder af met zijn vraag. En sommige buren lieten dakkapellen plaatsen.

    Kuddegedrag.

    Ik ben blij dat ik toen geen onderdeel van de kudde uitmaakte. En ook blij dat in een tijd als deze de kans minder bestaat dat mensen zich nog op laten jagen door buren.

    Maar dat de overheid en andere belanghebbenden nu dit gedrag vandaag de dag nog proberen te sturen vind ik misdadig.

  3. Peter says:

    Wie kan de tijdelijke opleving in de huizenmarkt verklaren, als je kijkt naar de woningmarktcijfers website? Ik kan het alleen verklaren met de lage (hypotheek)rente en gedwongen (?) verkopen.

  4. ll says:

    Marketing is het middel ……. het nogmaals en nogmaals proberen te indoctrineren en manipuleren de nu nog, maar snel veranderende ‘irrationele’ geest van de ‘aangeklede’ aap …….

    Maar gelukkig bestaan er zeepbellers 🙂

  5. Sander says:

    Dus Keynesianen zijn echte oermensen? :-)))))

    kortzichtig,gevoelig voor status,we negeren problemen (als we die (nog) niet zintuiglijk kunnen waarnemen).

    Die Engelen is een echte oerman. http://www.foliaweb.nl/column/ecohunk/

  6. HNK says:

    Peter: Wie kan de tijdelijke opleving in de huizenmarkt verklaren, als je kijkt naar de woningmarktcijfers website?

    Het viel mij ook al op, een kennis van mij was afgelopen maanden bezig met het zoeken naar een huis in Amsterdam. Hij heeft net gekocht maar hij vertelde dat de laatste maand in zijn zoektocht bijna alle huizen die hij wilde bezichtigen direct verkocht waren/werden. Terwijl dat in de maanden daarvoor veel langer duurde.

    Het zijn in Amsterdam vooral de goedkope appartementen die via een kortingsregeling worden aangeboden die momenteel sneller gaan. Het goedkopere segment dus ik zou het verklaren vanuit die kortingsacties, lage rentes en hopeloosheid waar anders te wonen. Maar ik vraag het me momenteel ook af waarom specifiek er nu een kleine toeloop is, de werkloosheid neemt nog altijd toe en de koopkracht daalt.

  7. snorkel says:

    HNK,

    Misschien zijn de banken weer wat makkelijker geworden nu ze weten dat ze binnenkort de hypotheken weer kunnen verpakken en doorverpatsen aan die sukkels van de pensioenfondsen? Uiteindelijk bepaalt de kredietverlening nog steeds het verloop van zowel de prijzen als de volumes op de huizenmarkt…

  8. Klaas says:

    “Vergeleken met augustus 2012 steeg het aantal transacties op de woningmarkt met 50%. Ook ten opzichte van juli 2013 is het aantal verkochte woningen gestegen. Het aantal transacties op de woningmarkt stijgt al voor het vierde kwartaal op rij”.

    Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het lijkt toch op een bepaalde vorm van stabilisatie. Daarbij zijn huizenkopers de bovenlaag van de maatschappij en die doet het nog altijd een stuk beter dan de grotere groep die daaronder zit.

  9. Klaas says:

    @6 HNK: “en hopeloosheid waar anders te wonen”.

    In Amsterdam is dat een grote factor. Amsterdam zal altijd aantrekkelijk zijn voor grote groepen mensen, en dan wel in een niet te zwarte buurt natuurlijk. Dat drijft mensen het maximale te willen betalen dat mogelijk is.

  10. lorenzo says:

    Kuddegedrag op de E-Bike . De rest van de tekst kan blijven staan .

  11. Henk 6 says:

    De strategie van de regering is gebaseerd op een soft landing. De particulieren schuldenberg moet op een verantwoorde wijze afgebouwd worden, zonder dat er paniek uitbreekt. Dit duurt jaren….

    Nu is het van belang om positiever te zijn over de woning markt, om straks de hypotheekrente voor bestaande gevallen aan te pakken.

    Net op BNR een VVD staat-secretaris die heel duidelijk stelde dat er een huizen bubble is en dat de HRA niet bedoeld was om meer te lenen dan de waarde van het huis en niet bedoeld was om niet af te lossen.

    http://www.bnr.nl/?service=player&type=archief&fragment=20130903093300300

  12. Ger Rukker says:

    Even een vergelijking met de automarkt .

    Er zijn in de laatste jaren veel nieuwe auto’s verkocht ! De auto’s die verkocht werden waren voornamelijk van het instapmodel of wegenbelastingvrij . Op deze kleinere auto’s zit een kleinere marge . De grote auto’s worden veel minder verkocht . De autoverkopers / dealers zien dus dalende inkomsten .

    Terug naar de huizenhandel / markt

    De instapmodellen blijven redelijk doorlopen .Duurdere huizen worden zeer slecht verkocht en zorgen voor verdere prijsdalingen .
    Marges van alle belanghebbende onder druk .

    Een groot aantal babyboomers met duurdere huizen zullen de komende jaren van hun dure huis af willen , wat verdere prijsdruk tot gevolg zal hebben .

    Toename van Oost Europese werknemers zal een verdere prijsdruk geven op lonen ( die zullen dalen ) Banen van Nederlanders zullen gedeeltelijk worden ingepikt door deze werknemers . Gevolg > nog meer werkeloosheid en nog meer mensen die geen huis meer kunnen kopen of zelfs moeten verkopen .

    De verkoopcijfers van + 50% .tov aug 2012
    Hoeveel % zijn goedkopere instaphuizen en hoeveel % duurdere huizen ? En hoeveel hebben ze moeten zakken om te kunnen verkopen ?

  13. hj says:

    Mark Rutte gisteren tijdens hj-nogwat-speech

    iets met medicijn en bijwerkingen

    dus: bij het kunstmatig hoog willen houden van de huizenprijzen worden nu allerlei medicijnen ingezet

    vervelende bijwerking: (toekomstig) huiseigenaar overleden

    middel erger dan de kwaal (dalende huizenprijzen)

    zoiets?

  14. lorenzo says:

    11 en 12 , wat was de topic titel ook al weer ?

  15. lorenzo says:

    en 13

  16. hj says:

    aww jah, misschien wel goed (niet dus) voor de zorgkosten

    zo filteren we de zwakkeren eruit

    eruit (uit huis gezet)

    als zwerver ben je bij de gemeente ook al niet meer welkom las ik vanochtend in de volkskrant (ivm bijstandsuitkering)

  17. hj says:

    @lorenzo

    mijn comment is niet geheel off topic

    is ook psychologie

    biologie, de hardste variant

    genetica?

  18. HNK says:

    snorkel: Misschien zijn de banken weer wat makkelijker geworden nu ze weten dat ze binnenkort de hypotheken weer kunnen verpakken en doorverpatsen aan die sukkels van de pensioenfondsen?

    Dat is een goede suggestie, denk ik alleen dat is pas zeer recent bekend gemaakt. Het effect zou niet zo snel moeten zijn gok ik.

    Klaas: Amsterdam zal altijd aantrekkelijk zijn voor grote groepen mensen, en dan wel in een niet te zwarte buurt natuurlijk.

    Dat weet ik nog niet zo zeker. Eind jaren 60 begin 70 liep de stad snel leeg. Amsterdam had in de jaren 60 nog altijd meer inwoners dan nu. Vooral de afgelopen 15 jaar is er weer een enorme trek naar de stad geweest met grootschalige bouw projecten. De vraag is of die groei blijft aanhouden nu de werkgelegenheid in de stad fors terugloopt, de criminaliteit toe neemt en betaalbaar wonen nagenoeg onmogelijk is. Wat ik zelf een erg slecht teken vond is dat ik afgelopen zomer voor het eerst weer junks heb gezien in de stad met een jonge leeftijd. Iets dat lang uitgestorven was.

    Maar inderdaad deze stijging van het aantal verkopen lijkt inderdaad nog aan te tonen dat mensen momenteel nog graag naar Amsterdam trekken. Het verbaasd soms me hoe naïef mensen zelfs de probleem wijken instappen. Ik sprak ooit met Ymere (tijdelijke studenten woning, daarna de verkoop in) destijds zeiden ze dat ze bewust hoekwoningen op de begaande grond, woningen nabij pleinen en probleem stukken in de straat in de verkoop zetten. Het idee is dat kopers beter opletten op hun eigendom en snel de politie bellen en zo de veiligheid in de wijk verbeteren.

    Waar je als koper dan wel rekening mee moet houden is dat het tuig, op den duur ook weet waar je woont en er niet voor terug deinst je ramen in te gooien, of je voordeur in brand te steken. Dit heb ik in dit soort wijken letterlijk zien gebeuren, en toch kopen mensen die huizen.

  19. hj says:

    survival of the fittest

    daar zocht ik om

  20. hj says:

    oftewel de meeste mensen passen (to fit) gewoon niet in een te duur huis

    een (grote) stap terug doen

    is niet fijn

  21. hj says:

    laatst nog een artikel van de (kinder)ombudsman gelezen

    min. inkomen naar 30.000 euro of zoiets

    (400.000 kinderen die opgroeien in armoede)

    lonen flink omhoog

    werken dus (o ja,, werken, enz)

  22. Henk 6 says:

    lorenzo:
    11 en 12 , wat was de topic titel ook al weer ?

    Het topic start met:

    “Het NOS Journaal, NU.nl en de Telegraaf hebben samen met wat semi-ambtenaren en politici een grote groep mensen wijsgemaakt dat het weer vrij goed gaat met de huizenmarkt. ”

    Ik geef aan wat de achtergrond kan zijn van dit “wijsmaken”.

    Duidelijk?

  23. hj says:

    niet lullen maar poetsen

    met poetsen zijn de huidige (zowel sociale als vrije sector) woningen gewoon te duur

    de overheid kijkt liever de andere kant op

    (zie ook het verhaal over de zwervers die geweerd worden bij de gemeenten)

  24. hj says:

    zelf ooit het huis uitgezet

    iets van 9 maanden AWBZ zorg (open afdeling psychiatrische inrichting)

    enig idee wat dat gekost heeft?

    wil je niet weten

  25. lorenzo says:

    hj: @lorenzo

    mijn comment is niet geheel off topic

    is ook psychologie

    biologie, de hardste variant

    genetica?

    kunnen we een boompje over op zetten , ik tracht slechts , vroeg in de topic, bij het onderwerp te blijven . Kernwoord in deze fase : cognitieve dissonantie.

  26. lorenzo says:

    Henk 6: Het topic start met:

    “Het NOS Journaal, NU.nl en de Telegraaf hebben samen met wat semi-ambtenaren en politici een grote groep mensen wijsgemaakt dat het weer vrij goed gaat met de huizenmarkt. ”

    Ik geef aan wat de achtergrond kan zijn van dit “wijsmaken”.

    Duidelijk?

    Fout !
    Want : Kuddegedrag op de huizenmarkt ( u dus !)

  27. hj says:

    medicijn en bijwerkingen

    operatie geslaagd, patiënt overleden

    daar zocht ik om

    operatie (huizenprijzen stabiel, bodem bereikt, huizenprijzen stijgen weer)

    patiënt (huis”eigenaar”)

    banken gered, burger naar de klote

    zoiets

  28. Eric406 says:

    Is het niet gewoon een typische bull trap?

    “Zie je wel dat de prijzen weer gaan stijgen, als ik nu niet koop mis ik de boot”

    http://2.bp.blogspot.com/-cCqAC4mAZWA/UPiTkGTb3gI/AAAAAAAAHXA/JmuyCPsFaY8/s400/stages+of+a+bubble.png

  29. Nothus says:

    Peter,

    Nothus denkt dat toch de “rust” in de markt en de nu bekende HRA maatregelen veel gezinnen toch aan het kopen heeft gezet. Dit nadat ze vorig jaar de kat uit de boom hebben gekeken.

    De markt leek overigens inderdaad behoorlijk hard te lopen eind juni, begin juli. Echter, sindsdien ziet Nothus echter weer oorverdovende stilte.

  30. hj says:

    @lorenzo

    tenzij u BIG geregistreerd psycholoog bent

    u gebruikt ingewikkelde taal

    moet “cognitieve dissonantie” eerst even opzoeken

    of m’n zus bellen (cum laude GZ psycholoog, 30 jaar ervaring)

    dus tief op lorenzo

  31. HNK says:

    Eric406: Is het niet gewoon een typische bull trap?

    Dat lijkt mij ook, mensen worden toch misleid door de historisch lage kosten.

    Maar op den duur worden ze geconfronteerd met:

    -. Straks alleen nog kopen met eigen geld.
    -. Rente stijging
    -. Slechte arbeidsmarkt
    -. Koopkracht onderdruk
    -. Groeiende problemen in de overheids financiën
    -. Beperking HRA

    Veel kopers zullen nu denken, de maandlasten zijn nu laag zonder er bij stil te staan dat de gemiddelde woningprijzen zich naar beneden zullen corrigeren als de woonlasten van een koopwoning stijgen.

  32. Magnum says:

    De kudde is in ieder geval even klaar met autorijden. We zitten op de verkoopaantallen van 1969. Ger & Friends doen er goed aan even bij een paar lokale autodealers langs te gaan en zich even te laten bijpraten.

  33. Dawg says:

    Onsamenhangend verhaal. Als het kuddegedrag op de woningmarkt zo’n onvermijdelijke oerdrift was hoefde het ook niet voortdurend aangewakkerd te worden met het Hukkeriaanse marketinghype en staatspropaganda.

  34. Magnum says:

    Is het de kudde die in beweging komt of is het Moerland die de hypo kraan richting het meer van uitgestelde kopers wat verder durft open te draaien om ‘beweging’ te krijgen en de politiek weer even wat op afstand te houden.

  35. HNK says:

    Magnum: De kudde is in ieder geval even klaar met autorijden. We zitten op de verkoopaantallen van 1969.

    Zonder tweede auto hebben mensen meer geld over voor hun hoge woonlasten 😉

  36. lorenzo says:

    hj: “cognitieve dissonantie”

    oh , zoekt u dit vooral op , psychologie in deze is de primaire kennis die een mens nodig heeft voor zijn of haar werk , in mijn geval de woningmarkt.Politici maken er tevens gebruik van . weten exact wat u gaat doen .
    Wij noemen deze crisis dan ook een emotie crisis. De economische is slechts de resultante hiervan. Vandaar .

  37. hj says:

    las in de telegraaf een comment die ik wel interessant vond

    de koper is bang dat hij (of zij) 20 % eigen geld mee moet gaan brengen straks

    dat verklaart wel iets misschien

    (voor wat betreft de toegenomen belangstelling op de koopwonersmarkt)

  38. Henk 6 says:

    Kudde gedrag is een gegeven en kun je prima beinvloeden, de overheid heeft daar zijn experts voor.

    Wat ik nu merk is dat er openlijker gesproken wordt over een huizenbubble, zoals de staatsecretaris vandaag bij BNR.

    De overheid balanceert de kudde nu tussen hoop (we gaan niet kapot met z’n allen) en alertheid (verhogen van risico awareness).

  39. Henk 6 says:

    hj:
    las in de telegraaf een comment die ik wel interessant vond

    de koper is bang dat hij (of zij) 20 % eigen geld mee moet gaan brengen straks

    dat verklaart wel iets misschien

    (voor wat betreft de toegenomen belangstelling op de koopwonersmarkt)

    Inderdaad de strategie van de soft landing is wat dat betreft goed uitgedacht. Iedere keer geef je aanleiding om nu te kopen, straks kan het misschien wel niet meer.

  40. hj says:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_dissonantie

    opgezocht, leuk , ja

    deze ook leuk, ivm psychologie:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Kahneman

    zie o.a. Aversie tegen verlies (Loss aversion)

  41. Lex says:

    Peter: Wie kan de tijdelijke opleving in de huizenmarkt verklaren, als je kijkt naar de woningmarktcijfers website? Ik kan het alleen verklaren met de lage (hypotheek)rente en gedwongen (?) verkopen.

    Angst dat je als toekomstige koper straks misschien 20% van de koopsom uit eigen geld moet financieren wat nu nog niet noodzakelijk is. Dus mensen denken nu nog “voordeel” te hebben met een extra grote lening…..

    bosa: Ik ben blij dat ik toen geen onderdeel van de kudde uitmaakte.

    Ben ook zo blij dat ik niet tot de kudde behoor. Als je doet wat iedereen doet, dan krijg je ook wat iedereen heeft. En als ik zo eens kijk: schuld, krakkemikkige pandjes, geleaste auto’s en klote baantjes en pensioen. Nou, dat is voor mij reden genoeg om NIET te doen wat anderen doen. Om nog maar te zwijgen van die oranje zonnebank barbies waar veel van mijn omgeving trots mee rond loopt. Maar da’s een ander verhaal 😉

    Klaas: Daarbij zijn huizenkopers de bovenlaag van de maatschappij en die doet het nog altijd een stuk beter dan de grotere groep die daaronder zit.

    Dat beeld bestaat blijkbaar. En mensen willen graag aan anderen laten zien dat dit beeld op hun van toepassing is. Kleed je maar eens anders, dan merk je het meteen. Afgelopen zaterdag nog. Ik sta in mijn oude kloffie en schoenen van de Aldi bij de bakker op de markt. Naast mij staat een vrouw met haar beurs te zwaaien naar de bakker. Haar man kijk erna en begint meteen te zeuren dat als ze zo zwaait, haar beurs direct gestolen wordt en kijkt daarbij een beetje smerig naar mij. Waarop ik zeg: “als je zoveel geld als ik heb, hoef je zo’n klein portemoneetje echt niet te hebben”. De bakker helemaal dubbel, want die kent me een beetje, en die man droop af met zijn vrouw. Zo bezig met overkomen op anderen terwijl ze die paar tientjes in haar beurs, mocht hij echt gestolen worden, niet kunnen missen. Dat soort gedrag, samen met kudde gedrag geeft natuurlijk een “opleving”. Ik moet daar altijd zo om lachen als ik het zie. Mensen die je ontwijken omdat je wat armoedige kleren aan hebt. Want als ik in nette kledij loop wordt ik opeens gegroet door jan en alleman. Zielig dat zo

    Klaas: in een niet te zwarte buurt natuurlijk. Dat drijft mensen het maximale te willen betalen dat mogelijk is.

    velen zich zo gedragen.

    Huur voor de grap eens iets in het “zwarte” gedeelte. Je zult zien dat het eigenlijk heel gemoedelijk en gezellig is. Dna betaal je nooit meer voor het oog van het kerkvolk de hoofdprijs.

  42. Klaas says:

    @42 Lex: Zwarte wijken blinken uit in alles wat negatief is. Dus nee, dank je wel.
    Gemoedelijk en gezellig is het in mijn wat duurdere koopwijk ook, met dien verstande dat kinderen op tijd op bed liggen, er nauwelijks overlast is, nauwelijks criminaliteit zodat mijn dochters ook ‘s avonds over straat kunnen.
    Kerkvolk is hier niet aan de orde trouwens en mensen lopen er hier wel netjes en verzorgd bij. Je bent per slot van rekening ook een voorbeeld voor je kinderen.

  43. Philippulus says:

    Gedrag van huiseigenaren op de huizenmarkt in kaart

    Eigen woningbezit in Nederland heeft een klein effect op buurtveiligheid en tevredenheid, en dit vermindert zodra woningbezit hogere percentages bereikt. Het subsidiëren, bijv. door hypotheekrenteaftrek, van eigen woningen juist om deze redenen is kostbaar en levert maar beperkt iets op. Dat stelt Ruben Cox in zijn proefschrift Bezitten, financiëren en verzekeren – residentieel vastgoed onthuld. Hij onderzocht de sociale en financiële consequenties van woningbezit. Cox promoveert donderdag 12 september 2013 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
    http://www.eur.nl/nieuws/detail/article/52144-to-own-to-finance-and-to-insure-residential-real-estate-revealed/

  44. Philippulus says:

    Gescheiden man kan slechts de helft hypotheekrente in aftrek brengen
    03-09-2013

    M en V zijn in gemeenschap van goederen gehuwd. In januari 2007 verlaat V met haar zoon de echtelijke woning. M is in deze woning blijven wonen en heeft het volledige bedrag aan hypotheekrente over 2007 betaald. In zijn IB-aangifte heeft M het volledige eigenwoningforfait opgegeven en het volledige bedrag aan hypotheekrente in aftrek gebracht. Volgens hem is de helft van de hypotheekrente als alimentatie aftrekbaar. De belastinginspecteur weigert deze laatste aftrekpost. Volgens hem kan M slechts de helft van de hypotheekrente in aftrek brengen, aangezien hij slechts voor de helft eigenaar van de woning is.
    – See more at: http://www.scherpinfamilierecht.nl/site/nieuws/detail/20074920.html#sthash.70c9F0Re.dpuf

  45. snorkel says:

    On topic (maar wel lang) filmpje over “Animal Spirits”

    Robert Shiller on How Human Psychology Drives the Economy – https://www.youtube.com/watch?v=8RrKScRg5KM

    En het boek: http://press.princeton.edu/images/k9163.gif

  46. Hans says:

    De opleving is te verklaren omdat mensen anticiperen op nog strengere regels die op Prinsjesdag eraan komen. Nog een kanttekening, die opleving was in mijn gemeente maar van korte duur, alleen in juli waren er meer verkopen. in augustus was het terug naar normaal volume, en het meeste van de verkopen zaten inderdaad in het lagere segment.

  47. Nico de Geit says:

    Peter: Wie kan de tijdelijke opleving in de huizenmarkt verklaren

    Ik kom mensen tegen die net een huis hebben gekocht en het idee hebben dat ze de klapper van hun leven hebben gemaakt ‘omdat ze zijn ingestapt op de bodem’. Als de bodem geen bodem blijkt zouden ze wel eens heel teleurgesteld kunnen zijn.

    Ze maken inderdaad de klapper van hun leven, niet omhoog maar omlaag, althans dat denk ik.

  48. Nico de Geit says:

    Klaas: Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het lijkt toch op een bepaalde vorm van stabilisatie.

    Echt niet. Er zijn veel meer aanbieders dan potentiële kopers.

  49. Nico de Geit says:

    HNK: destijds zeiden ze dat ze bewust hoekwoningen op de begaande grond, woningen nabij pleinen en probleem stukken in de straat in de verkoop zetten. Het idee is dat kopers beter opletten op hun eigendom en snel de politie bellen en zo de veiligheid in de wijk verbeteren.

    Waar je als koper dan wel rekening mee moet houden is dat het tuig, op den duur ook weet waar je woont en er niet voor terug deinst je ramen in te gooien, of je voordeur in brand te steken. Dit heb ik in dit soort wijken letterlijk zien gebeuren, en toch kopen mensen die huizen.

    Ik heb ook in zo’n wijk gewoond. Een keer de politie gebeld toen er bij de buren werd ingebroken. De politie kwam niet terwijl de inbrekers een kwartier later nog in de straat stonden en ik nog aan de telefoon hing. ‘Kom maar aangifte doen’.

  50. lorenzo says:

    Nico de Geit: potentiële kopers.

    van de laatste zijn er legio , e-bikes , ferrari’s en dus huizen . De realiteit is dat ze de dineros missen . Dat was tot nu toe geen probleem .
    Herfinancieren is nu het probleem , door de media uitgelegd als te weinig inkomsten .

  51. Tijl says:

    Nico de Geit: Ik heb ook in zo’n wijk gewoond. Een keer de politie gebeld toen er bij de buren werd ingebroken. De politie kwam niet terwijl de inbrekers een kwartier later nog in de straat stonden en ik nog aan de telefoon hing. ‘Kom maar aangifte doen’.

    Je zal dan wel blij zijn met Hero Brinkman, die weer bij de Amsterdamse politie in dienst is. Kan ie lekker al dreigend met een bijl de orde handhaven.

  52. Nico de Geit says:

    Tijl: Je zal dan wel blij zijn met Hero Brinkman

    Nee, ik ben gewoon verhuisd. En in de roomblanke wijk waar ik nu woon doet de overheid er alles aan om er een multiculti-wijk van de maken. Oude WBV-huizen werden afgebroken en nieuwe woningen verschenen. De eerste nieuwe Nederlanders zijn inmiddels gearriveerd.

    Ik ben blij dat ik huur. Tegen de tijd dat ik er last van krijg ga ik gewoon weg. Als ik dan nog ergens heen kan tenminste. Je weet nooit precies hoe dingen zullen lopen.

    En over Hero Brinkman: die inbrekers waren inderdaad van die types die uitgezet zouden kunnen worden. Helaas vinden veel Nederlanders dat zielig en moet alles eerst gigantisch uit de klauwen lopen. Ik wil daar niet bij zijn maar verwacht van mij geen hulp of medelijden als het zover is.

    Mijn motto: red jezelf.

  53. Gert says:

    Kopen
    150.000 a 4 % tien jaar vast = 6000 :12= 500 per maand zonder rente aftrek met aftrek ongeveer 350.
    Huren 600 per maand als scheefhuurder 6.5 % huurverhoging per jaar.
    Dat is waarom goedkope huizen gekocht worden op dit moment.
    Direct voordeliger wonen. Tien jaar zekerheid van een betaalbaar huis,vermogens opbouw en de mogelijkheid van winst bij verkoop over een aantal jaren.

  54. Sjaakie says:

    @Gert,

    Je vergeet voor je eigen gemak de belasting/heffingen, verhoogde onderhoudsuitgaven aan goedkoop koopappartementje en bovenal daling van de prijs. De afgelopen 5 jaar zijn de prijzen ruim 20% gedaald. Indien ze dit jaar weer met 4% dalen lever je al EUR 6000.- in.

    Dus nee dankje, ik huur en spaar vrolijk verder 😉

  55. De Pessimist says:

    Nico de Geit,

    Rijkdom en welvaart komt toch voort uit conflict door met heel veel mensen op ene kluitje te gaan zitten kan je goed iets opbouwen.Probeer dat maar eens op het platteland om van niks iets te maken .Wanneer je wat hebt is het lekker wonen buiten de stad en wanneer je heel veel hebt is het weer goed toeven aan de gracht of plantsoen.Mijn stad heeft de grootste economische bloei gekend toen er een invasie van Franse inboorlingen bezit nam van de stad en dat tuig nam eigen kroegen en kerken mee en ze verdomde het om Nederlands te leren.m.i. levert spanning kansen op en is er innovatie nodig om het in goede banen te leiden .

  56. Vincent says:

    Het naar buiten brengen van valse positieve berichtgeving is schadelijk voor de mensen die hierin (willen) geloven en hun huis te koop hebben staan. Wijsgemaakt dat er een “kantelpunt” aanstaande is, zullen zij hun prijs niet verlagen, niet verkopen en uiteindelijk met een nog lagere verkoopprijs genoegen moeten nemen als eenmaal gebleken is dat het kantelpunt een verzinsel is.
    Dat dit met opzet en geregisseerd gebeurt vind ik ronduit stuitend.

  57. Boelsh*t says:

    Ja, dat was weer een mooi Boelsh*t verhaal gister van de professor. Zagen jullie hem kijken toen ze voorstelden om hem naar Syrië te sturen om ‘te helpen’ :)? Met Pasen dit jaar had hij zijn kinderen kopen afgeraden, maar nu kon het wel weer, wat een mafpeter.

  58. Blaatschaap says:

    My god, de schrijver van dit artikel weet nog niet eens wanneer je een ‘d’ of een ‘t’ moet schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*