Kuddegedrag op de huizenmarkt

Het NOS Journaal, NU.nl en de Telegraaf hebben samen met wat semi-ambtenaren en politici een grote groep mensen wijsgemaakt dat het weer vrij goed gaat met de huizenmarkt. Als je nu niet instapt mis je de boot. Het menselijke kuddegedrag lijkt weer tijdelijk te zijn aangewakkerd.

zie ook: Psychologie en de huizenmarkt (Cognitieve dissonantie, Selffulfilling prophecy, Moral hazard, Kuddegedrag,De wens is de vader van de gedachte, Angst )

Met de nadruk op tijdelijk, het is namelijk onmogelijk dat de huizenmarkt zich hersteld.  Kijk maar naar de arbeidsmarkt, de koopkracht, de strengere banken , de onbetrouwbare overheid en ook het Nibud zal de hypotheeknormen in 2014 weer verder verscherpen. Er kan dus weer minder geleend worden en dat bepaald de huizenprijzen.

Als je de zaak rationeel bekijkt was de huizenbubbel eenvoudig te voorspellen en is het ook duidelijk dat stijgende huizenprijzen de komende jaren uitgesloten zijn. Hoe is het dan mogelijk dat goed opgeleide mensen als schapen achter elkaar aan hollen? prof. Mark van Vugt, hoogleraar psychologie aan de VU en in Oxford, wijt dit aan 5 oerdriften:

 1. wij zijn primair uit op ons eigenbelang
 2. we zijn kortzichtig (we laten het hier en nu prevaleren boven de toekomst)
 3. we zijn gevoelig voor status (vandaar bv. onze consumptiedrift en ons reisgedrag)
 4. we apen anderen na
 5. we negeren problemen (als we die (nog) niet zintuiglijk kunnen waarnemen).

Waarom vertonen we dan kuddegedrag?
‘Dat heeft te maken met de overlevingsdrang. Als een grote massa begint te hollen, lijk je wel gek als je als enige stil blijft staan. Psychologen proberen al een tijd grip te krijgen op dit gedrag. Na WO II probeerden wetenschappers er bijvoorbeeld achter te komen waarom miljoenen mensen Hitler volgden. Daarnaast heeft het vertonen van kuddegedrag ook te maken met sociale overleving. Neem jij een tegengestelde beslissing, dan heb je kans om uit de groep verstoten te worden.’

Share Button
Tagged with: ,
60 comments on “Kuddegedrag op de huizenmarkt
 1. Ger Rukker says:
 2. Philippulus says:
 3. Philippulus says:
 4. Nico de Geit says:
 5. Nico de Geit says:
 6. Nico de Geit says:
 7. Nico de Geit says:
 8. De Pessimist says:
 9. Boelsh*t says:
 10. Blaatschaap says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*