Fitch twijfelt aan waardering NHG-hypotheek

Fitch RatingsKredietbeoordelaar Fitch betwijfelt of de Nederlandse hypotheken die zijn uitgegeven met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de hoogste kredietwaardering kunnen behouden.
Fitch wijst er in een onderzoeksrapport op dat banken de afgelopen jaren niet al hun geld hebben teruggekregen uit het Waarborgfonds Eigen Woningen, als huiseigenaren niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Dit kwam bijvoorbeeld doordat zij niet aan alle voorwaarden voldeden bij de uitgifte van een NHG-hypotheek.

zie ook:
Voordeel NHG verdwijnt

Fitch zet rating Nederlandse hypotheekobligaties op scherp

Moody’s past risicoweging hypotheken aan

Nu hebben schuldpapieren van NHG-hypotheken nog een AAA-waardering (‘triple A’), de hoogste kredietwaardering die er is. Als Fitch overgaat tot een afwaardering wordt het duurder om de hypotheken te financieren. Dit kan ook gevolgen hebben voor mensen die een hypotheek met garantie willen aanvragen. Fitch heeft marktpartijen tot 23 april de tijd gegeven om te reageren op zijn bevindingen.

De Nationale Hypotheek Garantie geldt voor hypotheken tot 350.000 euro. Fitch is een van de drie grote kredietbeoordelingsbureaus in de wereld. De twee andere grote namen zijn Standard & Poor’s en Moody’s.

bron: ANP

Share Button
Tagged with: ,
8 comments on “Fitch twijfelt aan waardering NHG-hypotheek
 1. Kees de Kort is hoog nodig voor een dergelijk azijnloos bericht.

  Anders was WeW alléén al door DSB blut ?

  Och, aangezien 64% van de Nederlanders denkt dat de hogeprijzen op peil blijven, kan er toch niets aan het handje zijn?

 2. MikeStrike says:

  En zo komt er steeds meer naar boven drijven: Woekerpolissen, taxateursfraude, absurde grondprijs speculaties, onverantwoorde hypotheekverstrekking, onbetaalbare HRA, etc, etc en nu is het financieele vertrouwen van het NHG in het geding. Ik weet het wel als starter, laat de “markt” maar lekker uitzieken.

 3. MikeStrike says:

  Gisteren was er een smaakvolle discussie over de HRA, zie link:

  http://rondom10.ncrv.nl/pagina/hoogtepunten

 4. Jasper says:

  Banken die aan hun ‘zorgplicht’ voldoen zouden nu alleen nog maar annuïtaire hypotheken moeten verstrekken tot de WOZ waarde, gezien de onvermijdelijke politieke beslissingen. Welke bank komt in de buurt?

 5. ll says:

  @ MikeStrike, mooie samenvatting.

 6. nhz says:

  net als bij subprime in de VS wordt weer bewezen dat het ratings systeem van geen kant deugt, en alleen dient om feitelijk waardeloze rommel te verhandelen,. Net als bij subprime trekken de ratings agencies pas aan de bel als de schade flink aan het oplopen is, blijkbaar zijn ook hier rekenmodellen gebruikt die niks met de werkelijkheid te maken hebben.

  Hopelijk gaat de markt zijn werk doen en gaat de NHG risico opslag omhoog naar de 3-4% (bovenop de gewone hypotheekrente) die het in een vrije markt nu zou moeten zijn. Dan is het hele NHG verhaal gelijk ‘game over’, want de meeste sluiten alleen een NHG hypotheek af vanwege de kunstmatig lage rente. Dan is ook iedereen weer zelf verantwoordelijk in geval van hypotheekproblemen; dat zou een uitstekende zaak zijn en een eerste stap naar sanering van de huizenmarkt, hoogste tijd dat er een eind komt aan dit soort ‘gratis putopties’ in de huizenmarkt.

 7. ll says:

  @ 4 Jasper, hebben de tussenpersonen ook een zorgplicht ?

  Want sommigen zijn al met de staart tussen de benen vertrokken, zijn geen bankiers.

 8. Hugo says:

  Eens NHZ, voorgestelde poll, neemt iemand die rating agencies nog serieus?

1 Pings/Trackbacks for "Fitch twijfelt aan waardering NHG-hypotheek"
 1. […] zie ook: Fitch twijfelt aan waardering NHG-hypotheek […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*