Dorpsraden vrezen lelijke bouwgaten

De gemeente Venray bezit zo veel bouwgrond in enkele dorpen, dat er geen medewerking meer wordt verleend aan andere bouwplannen. De gemeente hoopt daardoor te voorkomen, dat ze blijft zitten met dure en onverkoopbare grond waarvan de rentelasten de pan uitrijzen. De dorpsraden keren zich tegen deze ‘bouwstop’. Ze vrezen dat daardoor overal in de dorpskernen lelijke bouwgaten ontstaan.

Het bouwverbod geldt niet voor percelen die al ‘wonen’ als bestemming hebben. De gemeente kan woningbouw op deze plekken niet boycotten, omdat het volgens het bestemmingsplan is toegestaan. Maar de gemeente werkt niet meer mee aan de wijziging van het bestemmingsplan, om het bouwen van een huis mogelijk te maken. Bijvoorbeeld na het slopen van agrarische gebouwen of een oude school of gemeenschapshuis.  Theo Zegers, voorzitter van het dorpsradenoverleg, maakte dinsdag gebruik van het spreekrecht in de commissie Stedelijke Ontwikkeling. De dorpen vinden het geen goed plan. Want in de meeste dorpen staan binnen de bebouwde kom wel verouderde gebouwen die rijp zijn voor de sloop. “Als hiervoor geen nieuw bestemming mag komen, dan blijven de dorpen met lelijke, lege plekken zitten. En dat is onwenselijk. Die belemmering moet weg, we willen de ruimte houden om deze gaten op te vullen met woningbouw”, aldus Zegers.

Wethouder Patrick van der Broeck (CDA) zegt de woningmarkt allesbehalve op slot te willen zetten. “Want dat is het laatste wat ik wil. Maar we werken alleen nog mee aan bouwplannen die serieus en haalbaar zijn. We steken geen energie meer in luchtfietserij.” Van der Broeck noemt Blitterswijck als voorbeeld. “Er zijn plannen voor woningbouw op wel zes locaties, inclusief een gemeentelijk plan. Als we aan alle zes medewerking verlenen, dan komt er niets echt van de grond. Want er is gewoon een overcapaciteit. Daarmee is zowel het dorp als de gemeente niet gediend.” Van der Broeck wil veel meer sturing houden op de woningmarkt. “Als iemand in een dorp een stuk grasveld heeft om hierop een woning voor de dochter te bouwen, dan werken we dus niet mee. Vooral niet als er al ruim voldoende kavels voorhanden zijn. Als we dit allemaal toestaan, dan gooien we zelf het geld weg. Want de bouwlocaties van de gemeente worden daardoor op achterstand gezet.”

Toch heeft Van der Broeck wel oren naar het pleidooi van Theo Zegers. “Nou, als er echt goede redenen zijn, dan kunnen we ervan afwijken. Dan moet de eigenaar van het te slopen gebouw wel een concreet bouwplan hebben. En dan gaan we samen rond de tafel zitten om te kijken of er een mouw aan te passen is.”

bron: peelenmaasonline.nl

Share Button
8 comments on “Dorpsraden vrezen lelijke bouwgaten
  1. j says:

    Sterk staaltje kortetermijndenken. Stadscentra mogen verkrotten en marktwerking in bouwprojecten wordt niet geduld ten faveure van de gemeentekas…

    Op zich wel makkelijk; als je je bouwprojectje niet van de grond krijgt, verbied je gewoon de rest 🙂

  2. nhz says:

    ik zou zeggen: laat iedereen bouwen waar hij wil, op eigen kosten en voor eigen risico (voor zover de lokatie dat enigszins zinnig maakt). Maar het probleem zal wel zijn dat de gemeente al megawinsten op de balans heeft voor de grond in portefeuille.

    Mijn eigen woonplaats rekent zich ook al rijk met haar ‘bouwgrond’ (voormalige landbouwgrond van 4 euro/m2) die ze de komende 30 jaar verwacht te gaan ontwikkelen voor nieuwe woonwijken. En dat terwijl de bevolking krimpt, feilloze planning allemaal. In het stadcentrum zijn er trouwens ook steeds meer open gaten waar niet meer gebouwd kan worden omdat de door de gemeente bepaalde grondprijs zo hoog is (of de voorwaarden zo beperkend, bijv. i.v.m. aandeel sociale woningbouw) dat niemand er meer rendabel iets mee kan doen.

  3. Frans says:

    Natuurlijk heeft de huizenbubbel de gemeentes altijd rijkelijk van geld voorzien, en de gemeentes komen nu zoals was te voorzien in de problemen. Dit valt natuurlijk ook weer onder het hoofdstuk gekke bokkensprongen, ook zoals zoveel uitlatingen van de NVM, de banken, en andere financieele terroristen. Ik sta erbij en ik kijk ernaar. Herinner even die gemeente die de instappers wil subsidieren om de markt op gang te brengen: allemaal hetzelfde: paniek voetbal. Het is een regelrechte verlenging is van de fraude. Dus vreemd genoeg is dit idee geen verandering van koers, maar juist het handhaven van de koers. Eerder waren het andere partijen die het opknapten voor de gemeentes, met als voortouw de banken, en natuurlijk ook de overheid die zeer aandachtig naar de “proffesionele wijsheid” van de banken hebben geluisterd,nu het schip met geld niet automatisch meer binnenvaart moeten de gemeentes zelf actie ondernemen: we gaan nog veel meer op dit front merken.
    Laatst bedacht ik nog het volgende wat betreft de grote verschil tussen EURIBOR en de hypotheek rente: als ik bank was zou ik dat ook doen met als voornaamste reden dat ik wegens de monetaire verruiming de waarde van het geld zie teruglopen in de toekomst! Zo gerekend is de rente nog erg laag! Dit kan de bank natuurlijk niet uitdragen!! Indirect bewijs van de misinformatie die banken en de overheid geven.
    Tenslotte: het past allemaal precies in het plaatje wat er wereldwijd aan de hand is. De opstand in het midden oosten incluis. Het aardige voor mijzelf en wellicht meerdere mensen is dat dit soort berichten prachtig bevestigend zijn voor het grote plaatje: de crediet bubbel. De huizen bubbel is hier een specifiek voorbeeld van die primair de burger betreft en secundair de banken.
    Als allerlaatste nog even het middenoosten hieraan koppelen: uh… nee, dat gaat niet in een paar woorden. Het heeft echter alles te maken met het monetaire systeem, fiat geld, olie, multinationals, de US en het militaire complex, fraude, corruptie, hebzucht, centralisatie, media manipulatie.

  4. Nico de Geit says:

    Ik hou er rekening mee dat je over niet al te lange tijd prachtige woningen kunt kopen voor weinig geld – zo goedkoop dat het onmogelijk is voor dat geld een vergelijkbaar huis neer te zetten.

    Maar ik moet toegeven: de ontwikkelingen op de huizenmarkt gaan veel langzamer dan ik had verwacht.

    Veel mensen kunnen hun huis niet kwijt zeggen ze. Dat is natuurlijk onzin, ze vragen gewoon te veel. Als eenmaal duidelijk wordt dat de prijzen maar dalen en dalen kan het hard gaan.

    Denial – Acceptance – Fear

  5. Frans says:

    @ Nico: helemaal mee eens! Ja, dat heb ik precies zo: het gaat langzaam dat instorten van de markt. De tegenpartij (de financieele terroristen) doen er natuurlijk van alles aan om het te vertragen met misinformatie en soms maatrgelen. Meestal duurt het een jaar of 5 totdat de fundamentele ondergrond echt is doorgewerkt in de markt.
    De financieele terroristen geven natuurlijk voor de stagnerende markt aan iedereen inclusief hun schoonmoeder de schuld, behalve aan te hoge huizenprijzen.
    De banken zijn natuurlijk als de dood voor in instortende huizenmarkt: dit verminderd de waarde van hun balans.
    Het beste is als alles inelkaar stort. REVOLUTIE!

  6. beurse beurs says:

    Dat is toch mooi zo’n ‘bouwgat’? beetje groen erin, eventueel wat speeltoestellen. Hebben de kinderen ook wat ruimte!

  7. nhz says:

    @4:
    ja, zie Spanje; alleen lopen wij daarop nog minstens twee jaar achter.

    @6:
    mijn gemeente heeft sinds zes jaar een ‘bouwput’ pal in het centrum die soms wordt aangeduid als het openluchtzwembad (mislukte parkeergarage die onder water staat). Er worden steeds nieuwe balonnetjes opgelaten, maar de plannen om te bouwen lijken definitief van de baan. Alternatieve ideeen om wat moois te maken van zo’n plek zijn er genoeg, maar geen enkele politicus durft een speeltuintje of parkje aan te leggen dat uiteindelijk voor 30 miljoen ofzo in de boeken staat. Da’s het hele probleem: de winst is al ingeboekt, daar moeten allerlei vette baantjes etc. van betaald worden.

  8. Okkie says:

    @6
    Precies mijn idee, maar ik zie het niet gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*